facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ναι στη λειτουργία της νέας ΕΡΤ - Οχι στο «μαύρο» αποφάσισε το ΣτΕ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ∆ΙΑΤΑΓΗ

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.∆/τος 18/1989 (Α 8), όπως

αντικαταστάθηκε µε τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α 112) και

΄Εχοντας υπόψη

α) Την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και

του Υπουργού Οικονοµικών «Κατάργηση της δηµόσιας επιχείρησης «Ελληνική

Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυµη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» (Β 1414), µε το άρθρο 1

παρ. 2 της οποίας, ορίζεται, πλην άλλων, ότι διακόπτεται η µετάδοση

ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ

Α.Ε., µε αποτέλεσµα να µην επιτελείται η προβλεπόµενη από τις διατάξεις του

άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145), όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 19

παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 222) συµβολή δηµόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην


ενηµέρωση, στη µόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της

οµογένειας.

β) Tην από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων

Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του

Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ.

γ) Tις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του

∆ηµοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς.

∆ ι α τ ά σ σ ο υ µ ε

1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόµενης υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013

Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το µέρος της, µε το οποίο

προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η µετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών και η

λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ

Α.Ε. παραµένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).

2. Τη λήψη από τους συναρµόδιους Υπουργό Οικονοµικών και Υφυπουργό στον

Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών µέτρων για τη συνέχιση της µετάδοσηςαδιοτηλεοπτικών εκποµπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από

δηµόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστηµα έως τη σύσταση και

λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον, όπως προβλέπεται

από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής

Απόφασης.

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας

Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναι στη λειτουργία της νέας ΕΡΤ - Οχι στο «μαύρο» αποφάσισε το ΣτΕ"

O Γιουνκέρ μιλά στην «K» : Απέτρεψα ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα

Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μιλά στην «Κ» για το ΔΝΤ, την Ε.Ε., την ΕΚΤ, τα κράτη-μέλη και την αυτοκριτική τους.

Τις μάχες που έδωσε για να μη μειωθεί ο κατώτατος μισθός, αλλά και να μην «πεταχτεί σαν κομμάτι χαρτί» η Ελλάδα έξω από το ευρώ, περιγράφει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μιλά «σκληρά» για ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη που, όπως λέει, είτε εμποδίζουν κάποιες φορές να επωμιστούν τα βάρη οι πλουσιότεροι Ελληνες είτε έχουν κατά καιρούς ενεργήσει ορμώμενα από πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό τους αλλά και κινήσεις των αγορών, όπως είπε στους «Φακέλους», με «προτεσταντική - τιμωρητική διάθεση».
– Oπως γνωρίζετε, δημοσιεύθηκε πρόσφατα μία έκθεση εκτίμησης του προγράμματος του ΔΝΤ, η οποία λέει ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την Ελλάδα αν είχε επιλεγεί να γίνει αναδιάρθρωση χρέους από την αρχή. Εκείνη την εποχή, είχατε συζητήσει κάτι τέτοιο;

– Νομίζω ότι το συζητήσαμε, αλλά το πρόβλημα κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου -πίσω στο 2010- ήταν ότι δεν είχαμε τα εργαλεία, με τα οποία θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δεν είχαμε τα χρήματα επίσης. Αν είχαμε αναβάλει τις απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν για το ελληνικό πρόβλημα μέχρι να βρεθούν τα εργαλεία αυτά, η Ελλάδα δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή μέλος της Ευρωζώνης. Η μόνη δυνατότητα τότε για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν τα διμερή προγράμματα που τελικά καταρτίσαμε.

– Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με αυτήν την έκθεση του ΔΝΤ είναι το σημείο που λέει ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας βοήθησε μεν στο να εξασφαλιστεί η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, αλλά δεν ευνόησε την Ελλάδα.

– Επρεπε να ασφαλιστούμε επειδή το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης ήταν τεράστιο. Αν δεν είχαμε κατανοήσει αυτό το ρίσκο, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα μαζί εδώ, γιατί τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη θα είχε εξαφανιστεί με μία κίνηση, κυρίως από κερδοσκόπους που θα στοιχημάτιζαν ενάντια στο ευρώ και ενάντια στη συνοχή της Ευρωζώνης. Δεν πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο σε αυτήν την εκτίμηση που κάνει, αν και δεν με δυσαρεστεί να γίνεται αυτοκριτική, και κάποια κομμάτια αυτής της αυτοκριτικής του ΔΝΤ είναι πράγματα που είχαμε συζητήσει με το ΔΝΤ και με άλλους εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Προσωπικά, δεν αμφέβαλλα ποτέ ότι η Ελλάδα θα είχε τη δυνατότητα, το ταλέντο και την ενέργεια να ξεπεράσει την κρίση και δεν αμφέβαλλα ποτέ ότι η ελληνική ευφυΐα, που είναι ιστορικά αποδεδειγμένη, θα ήταν τέτοιας έκτασης, που αυτή η κρίση θα αντιμετωπιζόταν επιτυχώς από τις ελληνικές αρχές και από τον ελληνικό λαό, αλλά πρέπει να πω ότι παρόλο που ποτέ δεν αμφέβαλλα για το τελικό αποτέλεσμα, πολύ συχνά -τουλάχιστον από καιρό σε καιρό- αμφέβαλλα για το πόσο δίκαια και δικαιολογημένα ήταν κάποια μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ή που διαπραγματεύθηκε η Ελλάδα. Είμαι της γνώμης ότι το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν αναγκάστηκε να συνεισφέρει το ίδιο με το λιγότερο ισχυρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Είναι οι σεμνότεροι Ελληνες, οι φτωχότεροι Ελληνες που αναγκάστηκαν να υποφέρουν περισσότερο. Και αυτές ήταν και είναι οι αμφιβολίες μου. Και το ΔΝΤ δεν το επικρίνει πραγματικά αυτό. Εγώ το κατακρίνω αυτό. Το ΔΝΤ, και όχι μόνο, και η Επιτροπή, η ΕΚΤ και κράτη-μέλη πίεζαν για το γενικότερο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής που δεν προσέφερε καμία εναλλακτική και προέβλεπε επιβολή νέων θυσιών στο φτωχότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, πάλεψα ενάντια στη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Θέλησα να υπερασπιστώ το φτωχότερο κομμάτι των Ελλήνων εργαζομένων και εξεπλάγην που δεν είχα τη στήριξη όλων των μελών του Eurogroup που μου έλεγαν ότι οι δικοί μας κατώτατοι μισθοί και τα δικά μας οικογενειακά επιδόματα είναι μικρότερα από αυτά της Ελλάδας. Απάντησα σε αυτό το επιχείρημα εξηγώντας ότι η εξέλιξη των τιμών στην Ελλάδα είναι διαφορετική απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες, αλλά αυτό δεν βοήθησε.

– Την τελευταία φορά που σας πήρα συνέντευξη με εντυπωσίασε που μου είπατε ότι μέρος του προγράμματος δημιουργήθηκε με τιμωρητική διάθεση.

– Πρέπει να ξέρετε ότι υπήρχε μεγάλος θυμός σχετικά με κάποιες ελληνικές συμπεριφορές του παρελθόντος. Δεν ήταν η Ε.Ε. ή η Ευρωζώνη ή κάποια χώρα του εξωτερικού που δημιούργησε το πρόβλημα στη χώρα σας - αναφέρομαι στα πραγματικά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και εν μέρει αντιμετωπίζει ακόμη η χώρα, παρόλο που η απόδοση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα. Ισως ισχύει ότι κάποιοι προτεστάντες του Βορρά έχουν περισσότερο τη συνήθεια να τιμωρούν παρά -όπως εμείς οι καθολικοί και ορθόδοξοι- να ανταμείβουν όποιον έχει αναγνωρίσει τις αμαρτίες του.

– Υπάρχει μια θεωρία στην Ελλάδα ότι επειδή η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη το 2010, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σας εκβιάσει λέγοντας ότι θα προβεί σε χρεοκοπία και ότι όντας ανέτοιμοι εσείς, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συμφωνία.

– Δεν θυμάμαι καν αν κάτι τέτοιο σχεδιάστηκε ή αν θα μπορούσε να εκτελεστεί. Το πρόβλημα, πίσω στο 2010, το 2011 και το 2012 ήταν ότι η αισχρή λέξη «Grexit» βρέθηκε ξαφνικά να κυριαρχεί στους τίτλους του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Κάποια μέλη της Ευρωζώνης δεν θα ήταν και αντίθετα με μια τέτοια προοπτική. Εγώ πάντα θεωρούσα ότι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι επιλογή για την Ελλάδα και για τους Ελληνες. Θα ήταν ό,τι χειρότερο για τα συμφέροντα αυτού του σπουδαίου έθνους και αυτού του κάποιες φορές αδύναμου ελληνικού κράτους. Δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Ευρωζώνης ή της Ε.Ε. ως συνόλου.

– Φοβηθήκατε σε κάποιο σημείο ότι βρεθήκαμε κοντά σε αυτό το σενάριο;

– Ναι.

– Πότε συνέβη αυτό;

– Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά θυμάμαι ότι όποτε αυτός ο κίνδυνος πλησίαζε ήταν επειδή η εσωτερική πολιτική των άλλων ή οι αντιδράσεις των αγορών έδειχναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί λύση. Πάντοτε αντιδρούσα με μεγάλη ένταση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ξεκαθάριζα κάθε φορά ότι αν κάποιος προσπαθούσε να φέρει την Ελλάδα στον προθάλαμο της εξόδου -και το προσπάθησαν- τότε θα υπέβαλλα την παραίτησή μου από επικεφαλής του Eurogroup. Το έκανα και αφήνοντας τη φυσική μου μετριοφροσύνη -που δεν είναι και τόσο φυσική- θα σας πω ότι τα κατάφερα και απέτρεψα ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα. Βέβαια πρέπει να χειροκροτήσω και τις γιγάντιες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως των φτωχότερων στρωμάτων. Αυτές οι προσπάθειες ήταν απαραίτητες. Δεν υπήρχε εναλλακτική οδός. Τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι εδώ. Είμαι στενοχωρημένος, όμως, που δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ελληνικά σπίτια.

Οι διαφωνίες μου με τη Γερμανία

– Μετά τις γερμανικές εκλογές όλοι περιμένουν μία σύγκρουση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας σχετικά με μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτό;

– Πιστεύω -και μιλώ σαν πρώην επικεφαλής του Eurogroup- ότι δεν είναι σοφό για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να συζητεί το ζήτημα αυτό τώρα. Ενα «κούρεμα», μία ελάφρυνση χρέους -όπως θέλετε πείτε το- δεν είναι πάνω στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε όταν προκύψει.

– Αλλά παραδέχεστε ότι το ελληνικό χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας;

– Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 και θα ξαναμπεί πλέον σε τροχιά ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια απαίσιας ύφεσης. Οπότε ας περιμένουμε πρώτα αυτό.

– Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχει απαλειφθεί σαν πιθανότητα πια;

– Εχει απαλειφθεί μέχρι να ξαναπροκύψει και εξαρτάται από δύο παράγοντες: την ενέργεια του ελληνικού λαού και αυτή της ελληνικής κυβέρνησης που κάνει εξαιρετική δουλειά, αν και μέρη της πολιτικής της δεν ακολουθούνται με μεγάλο ενθουσιασμό από το ελληνικό κοινό - και το καταλαβαίνω αυτό.

– Πιστεύετε ότι η διαφωνία σας με τη Γερμανία για το ελληνικό πρόγραμμα είχε σχέση με την αποχώρησή σας από την προεδρία του Eurogroup;

– Ισως. Δεν γνωρίζω αλλά δεν είχα ποτέ αμφιβολίες για τη στάση μου. Αν το τίμημα ήταν η προεδρία μου, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, και όπως είπα και στο Λουξεμβούργο, είμαι ένας μικρός Αγιος σε μία σπουδαία εκκλησία. Η Ευρώπη είναι πιο σημαντική από εμένα και οι διαφωνίες που είχα με τη Γερμανία για την Ελλάδα -που πιστεύω ότι βοήθησαν- δεν έχουν καμία σημασία.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " O Γιουνκέρ μιλά στην «K» : Απέτρεψα ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα"

Στην Προανακριτική ο Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει κληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ να καταθέσει αύριο, Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός κατέθεσε αίτημα με το οποίο ζητεί να πάρει προθεσμία μέχρι τις 10 Αυγούστου για να απολογηθεί, αίτημα που δημιουργεί νέα εμπλοκή στις εργασίες της Επιτροπής.

Ο συνήγορος του κ. Παπακωνσταντίνου επικαλείται τον όγκο της δικογραφίας, η οποία φτάνει τις 19.400 σελίδες, αναφέροντας πως το διάστημα των δύο μηνών περαιτέρω προθεσμίας που ζητά είναι εύλογο για τη μελέτη της πολυσέλιδης δικογραφίας. Μάλιστα, στο αίτημα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», υπονοείται ότι στις προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου είναι να μην παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής, αλλά να υποβάλλει γραπτό υπόμνημα.

Σύμφωνα με βουλευτή που συμμετέχει στην Προανακριτική Επιτροπή, είναι δικαίωμα του κ. Παπακωνσταντίνου να μην παραστεί για να καταθέσει. Σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα βίαιης προσαγωγής, αλλά η ολοκλήρωση των εργασιών θα προχωρήσει κανονικά χωρίς την κατάθεση του πρώην υπουργού, κάτι που ωστόσο θα προκαλέσει τις αντιδράσεις μελών της Επιτροπής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Προανακριτική ο Παπακωνσταντίνου"

Ομιλία Αλ. Τσίπρα σήμερα στο Σύνταγμα

O πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα:

 «Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εκτροπής. Να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλία Αλ. Τσίπρα σήμερα στο Σύνταγμα"

Κλείνει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Να κλείσει άπαξ και δια παντός τα παράθυρα της φοροδιαφυγής στους επιτήδειους στοχεύει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Ενσωματώνοντας τη τεχνογνωσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ) σε θέματα εταιρικής φορολόγησης το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στα τέλη του Ιουνίου θα τερματίζει το σύνολο των παραβατικών συμπεριφορών που συνδέονται με εξωχώριες εταιρείες, θα περιορίζει τις ενδοομιλικές συναλλαγές και θα δημιουργεί τις συνθήκες για την επιβολή μεσοπρόθεσμα ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης (flat tax rate) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις ΕΠΕ τις Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης και η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα παραδώσει το αργότερο στα μέσα Ιουνίου στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα το τελικό κείμενο. Ειδικά στα ζητήματα εταιρικής φορολόγησης το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου θεωρείται περαιωμένο, ενώ απομένουν να ρυθμιστούν θέματα που άπτονται της φορολογίας φυσικών προσώπων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, με το νομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ, κωδικοποίησαν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σε θέματα εταιρικής φορολόγησης, ειδικά δε τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις και τα πρωτοκολλά του ΟΟΣΑ και τις Κοινοτικές Οδηγίες και προχώρησαν στην αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (και του Ν.4110/2013) επιδιώκοντας να κλείσουν όλα τα θεσμικά «παράθυρα» που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα , προκειμένου να καταβάλουν λιγότερο φόρο.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος εισάγεται ειδική νομοθεσία για τις εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Η εν λόγω νομοθεσία που υιοθετεί ως πρότυπο τους διεθνείς κανόνες CFC (Controlled Foreign Corporation Legislation) προβλέπει τεκμήρια για την ανίχνευση εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για την αποφυγή φορολογίας, αποκαλύπτει το κέρδος που δεν φορολογείται και συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με τις ίδιες διατάξεις αντιμετωπίζεται και η «πληγή» των ενδοομιλικών συναλλαγών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ενέχουν και τη χρήση offshore. Οι διατάξεις που θα εμπεριέχονται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα επικεντρώνονται στις λεγόμενες «τριγωνικές αγορές» που πραγματοποιούνται µέσω των offshore µε σκοπό την υπερτιµολόγηση των αγαθών.

Το 2014 το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτήθηκε το 2013 θα φορολογηθεί συνολικά με συντελεστή 32,8% για τις εταιρείες που θα διανείμουν κέρδη (για τα εισοδήματα οικονομικού έτους 2014 και μετά ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα αυξάνεται στο 26% από το 20% και προστίθεται φόρος 10% στα διανεμόμενα κέρδη), ενώ τα εισοδήματα από κεφάλαιο θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται αυτοτελώς. Ωστόσο, στόχος είναι ο ενιαίος εταιρικός φορολογικός συντελεστής (flat tax rate) του 33% να μειωθεί σταδιακά και εφόσον η τρόικα το επιτρέψει να υποχωρήσει ακόμη και στο 15% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2015. Αυτό σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα λειτουργούσε ως «αιχμή» για την προσέλκυση επενδύσεων και θα εξίσωνε τον εταιρικό φόρο στην Ελλάδα στα επίπεδα των γειτονικών κρατών.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλάζει σημαντικά ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης και περιορίζεται η επιστροφή φόρου, ανάλογα με το εάν η θυγατρική εταιρεία βρίσκεται ή όχι σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας. Ακόμη, επέρχονται περαιτέρω αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αποσβέσεων για πάγια και προβλέπεται πλέον η διενέργεια αποσβέσεων ανεξάρτητα από το εάν το πάγιο χρησιμοποιείται από την επιχείρηση.

Μια από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις έχει να κάνει με την επέκταση της υποχρέωσης για έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από ορκωτούς ελεγκτές και στα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η σχετική διαδικασία που θα τελεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων αναμένεται μέσα από τις λογιστικές αναμορφώσεις να αποκαλύψει μεγάλη φορολογητέα ύλη.


newsbeast.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος"

H ΓΣΕΕ ετοιμάζεται για απεργία επ ' αόριστον αν δεν ανοίξει η ΕΡΤ

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ τη Δευτέρα θα καθορίσει και την περαιτέρω στάση της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων που φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία επ' αόριστον.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "H ΓΣΕΕ ετοιμάζεται για απεργία επ ' αόριστον αν δεν ανοίξει η ΕΡΤ"

Βαριές ποινές σε τρεις καρδιοχειρουργούς του «Παίδων»

Νάρκωσαν αλλά δεν χειρούργησαν μικρό ασθενή

Βαριές ποινές επιφύλαξε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας στους καρδιοχειρουργούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι είχαν έλθει στο προσκήνιο με τον πλέον αρνητικό τρόπο τον Νοέμβριο του 2011, μετά την αποκάλυψη περιστατικού με μικρό ασθενή τον οποίο νάρκωσαν αλλά δεν χειρούργησαν λόγω προσωπικών διαφορών την ώρα της επέμβασης.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο της 1ης ΥΠΕ έκρινε ότι οι γιατροί παραβίασαν τόσο τον υπαλληλικό κώδικα όσο και κρίσιμες διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Ειδικότερα, στον νεότερο στην ιεραρχία γιατρό επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης βαθμολογικής εξέλιξης, που σημαίνει ότι αυτός δεν έχει πλέον το δικαίωμα να υποβάλλει υποψηφιότητα για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού στο ΕΣΥ.

Στον συντονιστή διευθυντή του Καρδιοχειρουργικού τμήματος επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης αποδοχών για 10 μήνες. Τέλος, στον τρίτο εμπλεκόμενο το Πειθαρχικό επέβαλε την αυστηρότερη των ποινών που μπορούσε, δεδομένου του νομικού πλαισίου εντός του οποίου κινούνταν, καθώς τον παρέπεμψε λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Τα πορίσματα των ΕΔΕ που είχαν στη διάθεσή τους τα μέλη του Πειθαρχικού είχαν διαπιστώσει σοβαρή δυσλειτουργία του Τμήματος σε επιστημονικό αλλά και σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα, ανέδειξαν και ένα άλλο θέμα, που αφορούσε τη διακίνηση κάποιων περιστατικών από το «Αγλαϊα Κυριακού» στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του «Αγία Σοφία». Διαπιστώθηκε «περίεργη» κινητικότητα περιστατικών από το ένα νοσοκομείο προς το άλλο, σε συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες απουσίαζε ο διευθυντής, και τα οποία εισάγονταν εσπευσμένα ως έκτακτα περιστατικά.

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις γιατροί μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να χειρουργούν στο νοσοκομείο – σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας τους είχε θέσει εκτός νοσοκομείου μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος και είχε κλείσει το Καρδιοχειρουργικό. Οι μικροί ασθενείς από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο χειρουργούνταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» έχει συσταθεί μία ακόμη οργανική θέση καρδιοχειρουργού την οποία θα καταλάβει γιατρός από το νοσοκομείο της Λάρισας (επιμελητής Β’). Επιπλέον, ανοίγει και μία θέση επικουρικού καρδιοχειρουργού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαριές ποινές σε τρεις καρδιοχειρουργούς του «Παίδων»"

Στην κόψη των... εκλογών

Οι δηλώσεις Σαμαρά και Κουβέλη σε συνεργάτες τους και αυτές Βενιζέλου στο «Εθνος της Κυριακής» δείχνουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν βρει ακόμη τη χρυσή τομή... και όλα θα κριθούν στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, προκαλεί το παρατεινόμενο αδιέξοδο στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Παπούλιας, την ώρα που εντείνονται ο συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επιλέγει να απευθυνθεί κυρίως προς τον πρωθυπουργό και να του ζητήσει δημόσια να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε λειτουργία.

Ειδικότερα, «πηγές» της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωναν επί λέξει: «Ο κ. Κ. Παπούλιας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την κρατική τηλεόραση εν λειτουργία και αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο».

Η παρέμβαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται στην «κόψη των εκλογών». Η ύστατη ευκαιρία για την αποφυγή της εκλογικής περιπέτειας θα είναι η σύσκεψη κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο γύρω από την ΕΡΤ αλλά και να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία συνολικά, προκειμένου η τρικομματική κυβέρνηση... να παραμείνει στη ζωή.

Εκρηκτικό κλίμα

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναζητήσουν λύση στο μείζον πρόβλημα, το οποίο -τυπικά- εστιάζεται κυρίως στην επαναλειτουργία ή μη της ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν στο παρασκήνιο, δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, κάτι άλλωστε που πιστοποιείται και από τις τοποθετήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «μεταρρύθμιση-μήνυμα» την υπόθεση της ΕΡΤ και τονίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, δηλώνει ότι «δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται» και συμπληρώνει: «Κυβέρνηση με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα δεν μπορεί να λειτουργήσει». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ΕΡΤ τάσσεται υπέρ της αναδιοργάνωσης, αλλά με τον φορέα σε λειτουργία, κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Θέλουμε την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα», σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις τους οι τρεις αρχηγοί αποφασίζουν τη Δευτέρα όχι μόνον για την ΕΡΤ πλέον, αλλά για τη συνέχιση ή μη της πορείας της τρικομματικής κυβέρνησης. Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, θα καταβληθούν προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης, με προτάσεις που θα αφορούν -σε πρώτη φάση- το σχήμα-γέφυρα μεταξύ της παλαιάς και της νέας ΕΡΤ.

Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε στους εταίρους του -μέσω του υπουργού Επικρατείας Δημ

. Σταμάτη- ότι συζητά το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με ολιγόλεπτα δελτία ειδήσεων και με πρόγραμμα από παλαιότερες εκπομπές του καναλιού, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό ούτε από τον κ. Βενιζέλο ούτε από τον κ. Κουβέλη. Θα επανέλθει προτείνοντας να συμπυκνωθεί όσο είναι δυνατόν (ακόμη κι έναν μήνα) το διάστημα μέχρι τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ και θα προτείνει στην επιτροπή που θα διαχειριστεί το θέμα να μετάσχουν πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Σε αυτό που δηλώνει αμετακίνητος είναι στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ όπως ακριβώς ήταν πριν από το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε την απόφαση για το «λουκέτο».

Ανασχηματισμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εάν φανεί ότι υπαναχωρούν τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο ο κ. Σαμαράς να κυβερνήσει και σημειώνουν ότι στο άμεσο μέλλον (βλ. Σεπτέμβριο) θα κληθεί να αποφασίσει για 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ακόμη, για το νέο φορολογικό κ.λπ.

Ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση για την άμεση προώθηση ενός ριζικού ανασχηματισμού και, όπως σημείωναν συνεργάτες του, ήταν από τους πρώτους που το είχαν θέσει, αλλά -τότε- ο κ. Κουβέλης ήταν αρνητικός. Θα σημειώσει, δε, ότι ήταν υπέρμαχος και της συμμετοχής με πολιτικά πρόσωπα και των δύο εταίρων του στο κυβερνητικό σχήμα.

Θα προτείνει οι όποιες αλλαγές να γίνουν μετά το συνέδριο της ΝΔ στις 28 Ιουνίου, αλλά θα ζητήσει από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα . Τέλος, «ανοιχτός» είναι και για το θέμα της επικαιροποίησης της πολιτικής συμφωνίας των τριών, κάτι που ζητεί μετ' επιτάσεως ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Αυτό που θα επισημάνει ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη της Δευτέρας είναι ότι «κάποια στιγμή πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις» και πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει αδρανής, μετέχοντας σε ατέρμονες συζητήσεις για το μέλλον της χώρας.

Θα υπογραμμίσει ότι και για το θέμα της ΕΡΤ είχαν ξεπεραστεί προ πολλού τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί και θα υπενθυμίσει ότι τις αποφάσεις για τις απολύσεις τις έχουν προσυπογράψει και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Θα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τις εκλογές, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, έτοιμη να ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης, αλλά δεν προτίθεται να γίνει όμηρος καταστάσεων που έπληξαν κατά το παρελθόν την Ελλάδα και την οδήγησαν στο επίκεντρο μιας πολύπλευρης κρίσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην κόψη των... εκλογών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news