facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Μπλανσάρ: Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στη διάσωση της Ελλάδας

«Χάσαμε χρόνο» στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, παραδέχτηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της, παραδέχτηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο «France Inter».

"Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα …χάσαμε πιθανώς χρόνο», σημείωσε ο Γάλλος οικονομολόγος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το «mea culpa» που ανακοίνωσε το ίδρυμά του. Το ΔΝΤ παραδέχθηκε πρόσφατα «σημαντικά λάθη» κατά το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια.

"Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», τόνισε.

Το ΔΝΤ, είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ. «Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό», και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε.

"Η επίδραση ενός βαρέος χρέους, επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», προειδοποίησε υπογραμμίζοντας ότι το κύριο δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα.

"Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να μειώσει το βάρος του χρέους», εκτίμησε.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη, την οποία αναγνώρισε ο Θεσμός αυτός το περασμένο φθινόπωρο, ο Μπανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης.

"Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», τόνισε.

"Κάναμε ότι καλύτερό αυτή τη χρονική περίοδο» αλλά το ΔΝΤ δεν εφαρμόζει ένα δόγμα, επέδειξε «πραγματισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο Μπλανσάρ απέδωσε τελικά την καθυστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που επηρεάζει την γηραιά ήπειρο, και ιδίως τη Γαλλία, η οποία παρόλα αυτά «δεν τα πάει και πολύ άσχημα».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλανσάρ: Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στη διάσωση της Ελλάδας"

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημάρχων

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σ΄ένα ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει το 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:

Α. Για τους δημάρχους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος…

2. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφ΄ όσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω…

3. Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων…

4. Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι…

5. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφ΄ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%...

Β. Για τους δημοτικούς συμβούλους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις…

2. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…

3. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…

4. Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει…

5. Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο…

Γ. Ο ρόλος του δημάρχου

1. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο…

2. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο…

3. Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων…

Καθημερινή
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημάρχων"

"Έτσι πήραμε τον Κούρδο από την Αθήνα" - Οι Τούρκοι εκθέτουν την αστυνομία για την απαγωγή

Και συλλάβαμε στην Αθήνα και παραδώσαμε <<γκαγκστερικά >> στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Τουρκία τον φερόμενο ως βομβιστή αυτοκτονίας Μπουλούτ Γιαϊλά και μας κατηγορούν από πάνω ότι αυτός εκπαιδευόταν στο...στρατόπεδο ...Λαυρίου !!!

Η επιβεβαίωση ότι οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την τουρκική ΜΙΤ απήγαγαν << μέρα μεσημέρι>>στο κέντρο της Αθήνας τον φερόμενο από την Τουρκία ως ύποπτο για βομβιστικές επιθέσεις ( ''ζωντανή βόμβα'' τον λένε οι Τούρκοι) Μπουλούτ Γιαϊλά ήρθε από τον τουρκικό τύπο,μετά φυσικά από τις κατάλληλες διαρροές.
Τουρκικές εφημερίδες δίνουν σήμερα το σενάριο της απαγωγής (σύλληψης,λένε) και της παράδοσης,έτσι όπως είχε καταγγελθεί από τον ίδιο και έτσι όπως προέκυπτε βάσει της κοινής λογικής
Η Vatan, λοιπό, στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Τη ζωντανή βόμβα την είχε κάνει πακέτο ο γείτονας», γράφει ότι, ο υπεύθυνος για τη νεολαία του κόμματος DHKP-C, Μπουλούτ Γιαϊλά, συνελήφθη με την επιχείρηση της Τουρκικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, που έμοιαζε με κινηματογραφική ταινία.

Υπήρξαν ισχυρισμοί,γράφει, ότι ο Γιαϊλά, τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία παρέδωσε στη συνοριακή είσοδο Παζάρκουλε ( στα ελληνοτουρκικά σύνορα), σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στην αστυνομία ή σε πρεσβείες.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος και με τον τίτλο «Ελληνοτουρκική επιχείρηση για τη ζωντανή βόμβα του DHKP-C», γράφει ότι, ο Μπουλούτ Γιαϊλά, ο οποίος είχε φέρεται να είχε ξεφύγει την τελευταία στιγμή από την επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Κων/λης, που είχε πραγματοποιήσει εναντίον της οργάνωσης του DHKP-C, συνελήφθη στην Ελλάδα με ειδική επιχείρηση.

Ο Μπουλούτ Γιαϊλά και η αδελφή του Σαφάκ Γιαϊλά ήταν, γράφει, μεταξύ των ονομάτων που θα ετίθεντο υπό κράτηση κατά την επιχείρηση της Δ/νσης Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Κων/λη, στις 18 Ιανουαρίου. Ενώ η Σαφάκ Γιαϊλά ετέθη υπό κράτηση με τον ισχυρισμό ότι προέβαινε σε προετοιμασίες, ως ζωντανή βόμβα, για επίθεση, ο αδελφός της Μπουλούτ Γιαϊλά εξαφανίστηκε.

Έγινε γνωστό πως, ο Μπουλούτ Γιαϊλά διέφυγε στην Ελλάδα και έκανε προετοιμασίες - προσέξτε - στο στρατόπεδο του Λαυρίου πριν από επίθεση ζωντανής βόμβας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Τον βούτηξαν 5 με μίνι μπάς στην Αθήνα!

Μετά την πληροφορία αυτή, η αστυνομία της Κων/λης ήρθε σε επαφή με την ελληνική αστυνομία και μετά από εργασίες και της ΜΙΤ, ο Μπουλούτ Γιαϊλά ετέθη υπό κράτηση, στις 30 Μαΐου, στην Αθήνα. Το ίδιο βράδυ, στις 21:30, μίνιμπας που πέρασε από κοντά του, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, πολιτικά ντυμένα, πήραν τον Γιαϊλά και απομακρύνθηκαν.

Τον παρέδωσαν ''πακέτο'' στα σύνορα

Στη συνέχεια υπήρξε ισχυρισμός πως, η ελληνική αστυνομία, την ίδια νύχτα, πέρασε τον Γιαϊλά στα τουρκικά σύνορα και τον παρέδωσε στην τουρκική αστυνομία. Ο Γιαϊλά παρελήφθη από την αστυνομία στην συνοικία Καρά Αγατς, κοντά στη συνοριακή είσοδο Παζάρκουλε και μεταφέρθηκε στην Κων/λη, όπου ανακρίθηκε από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Η παραπλανητική τουρκική ανακοίνωση που μας τα "χώνει''!

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, σε ενημέρωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, ανέφερε ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά συνελήφθη, αλλά δεν έκανε λόγο για κοινή επιχείρηση. Το Υπουργείο αρκέστηκε στο να πει ότι ο Γιαϊλά συνελήφθη στην Αδριανούπολη και τόνισε: «Αξιολογείται ότι το άτομο αυτό πέρασε παράνομα στην Ευρώπη, όπου έτυχε εκπαίδευσης στα όπλα και στις βόμβες και στη συνέχεια πραγματοποίησε παράνομη είσοδο στη χώρα μας, για να προβεί σε βομβιστικές επιθέσεις ή επίθεση ζωντανής βόμβας εναντίον των ξένων αντιπροσωπειών στη χώρα μας».
Δηλαδή εδώ ..."μας την λέει '' για τα καλά, υποστηρίζοντας στην επίσημη ανακοίνωση,ότι κάπου στην Ευρώπη- στην Ελλάδα δηλαδή - εκπαιδεύτηκε στα όπλα και στις βόμβες!!!

Και οι άλλες εφημερίδες έχουν δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα με τις ''επίσημες'' εκδοχές - για τα μάτια του κόσμου, ενώ άλλες αφήνουν σαφή υπονοούμενα για την παράδοση:
-Η εφημερίδα Bugun αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο «Η ζωντανή βόμβα συνελήφθη στα σύνορα» και γράφει ότι, ο υπεύθυνος για τη νεολαία του DHKP-C, που καταζητείτο κατά τις επιχειρήσεις της Δ/νσης Ασφαλείας της Κων/λης, συνελήφθη όταν ...έμπαινε παράνομα από την Ελλάδα στην Τουρκία. Διαπιστώθηκε ότι ο Γιαϊλά διέφυγε στην Ελλάδα πριν από την επιχείρηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 8-9 Μαΐου εναντίον του DHKP-C. Μετά από την εξέλιξη αυτή, η Ασφάλεια της Κων/λης εξέδωσε τις φωτογραφίες οκτώ υπόπτων, μεταξύ των οποίων και του Μπολούτ και προειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σύλληψή του.

Οι δυνάμεις Ασφαλείας, που ...πληροφορήθηκαν - από που, δεν λέει - ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος πέρασε τα σύνορα στο Παζάρκουλε, παράνομα, συνέλαβε στις 31 Μαΐου, τη νύχτα, τον ύποπτο που δεν είχε ταυτότητα. Τότε έγινε αντιληπτό ότι ο συλληφθείς είναι ο Μπουλούτ Γιαϊλά, ο οποίος, μετά την ανάκρισή του στην Κων/λη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές.

''Εκπαιδεύτηκε στα όπλα και στις βόμβες'' όσο έλειπε

-Η Star γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Συνελήφθη η ζωντανή βόμβα του DHKP-C» και τονίζει ότι η ζωντανή βόμβα του DHKP-C, ο Μπουλούτ Γιαϊλά, που είχε διαφύγει στην Ελλάδα, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να μπει στην Τουρκία λαθραία. Έγινε γνωστό ότι, ο Μπουλούτ, κατά το διάστημα που έλειπε, - να τα πάλι τα ''ευχαριστώ''- εκπαιδεύτηκε στα όπλα και στις βόμβες και ότι έκανε προετοιμασίες για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μονάδων της ασφάλειας και αντιπροσωπειών ξένων χωρών.

-Η Zaman γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Η ζωντανή βόμβα του DHKP-C συνελήφθη στην Αδριανούπολη». Στο δημοσίευμα γράφει ότι, οι αρμόδιοι της ασφάλειας και της Δ/νσης Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας διαπίστωσαν ότι ο Γιαϊλά έκανε παράνομη είσοδο από την Ελλάδα στην Τουρκία και ότι κρύβεται σε γιάφκα της οργάνωσης στην Αδριανούπολη. Ο Γιαϊλά ετέθη υπό κράτηση, σε επιχείρηση που έγινε στις 31 Μαΐου και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και φυλακίστηκε. Έγινε γνωστό πως, ο Γιαϊλά ήρθε στην Τουρκία για να προβεί σε βομβιστική επίθεση η οποία θα δημιουργούσε θόρυβο, όπως αυτή που είχε γίνει από τον Ετζεβίτ Σανλί, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Σημειώνεται ακόμα στην εφημερίδα ότι, η Ασφάλεια είχε κινητοποιηθεί για τον Μπουλούτ Γιαϊλά και είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κατάλογος με 15 ονόματα ζωντανών βομβών διανεμήθηκε στις τελωνειακές εισόδους. Στον εν λόγω κατάλογο ήταν και το όνομα του Μπουλούτ Γιαϊλά, της Χαρικά Κ. και του Ετζεβίτ Σανλί, που είχε κάνει τη βομβιστική επίθεση, ως ζωντανή βόμβα, την 1η Φεβρουαρίου, εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας. Μέχρι την 31η Μαΐου του 2013 δε βρέθηκαν πουθενά τα ίχνη του Μπουλούτ και έγινε γνωστό ότι η Χαρικά Κ. είχε διαφύγει στην Ευρώπη. Η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών έφθασε στην πληροφορία ότι, ο Μπουλούτ ....εκπαιδεύτηκε στα στρατόπεδα της οργάνωσης στην Ελλάδα - σ.σ.που αλλού; - και ότι ενδέχεται να προβεί σε βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Ειδική ομάδα άρχισε να περιμένει στη Σμύρνη και στην Αδριανούπολη. Στις 30 Μαΐου διαπιστώθηκε ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά έκανε παράνομη είσοδο στη χώρα από την Αδριανούπολη και άρχισε η παρακολούθηση. Εξακριβώθηκε η διευθυνση όπου βρισκόταν και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση. Ο Μπουλούτ ανακρίθηκε και μίλησε σχετικά με τις επιθέσεις που επρόκειτο να κάνει. Είπε ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση μέσα στο πλήθος επωφελούμενος από τις ταραχές των τελευταίων ημερών. Λέγεται ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά ετοίμαζε επίθεση, παρόμοια με αυτήν του Ετζεβίτ Σανλί στην Αμερικάνική Πρεσβεία. Στο μεταξύ διαπιστώθηκαν και ορισμένα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο Μπουλούτ Γιαϊλά, επιστρέφοντας στην Τουρκία.

- Η Turkiye γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Συνελήφθη η ζωντανή βόμβα του DHKP-C» και τον υπέρτιτλο «Στόχος του ήταν πρεσβεία». Στη συνέχεια , γράφει ότι ο Γιαϊλά συνελήφθη στη Αδριανούπολη και έγινε γνωστό ότι συνελήφθη στις 3 Ιουνίου, ενώ είχε ...φυγαδευτεί πριν από την Αθήνα ( σ.σ. για το πως ειχε ...φυγαδευτεί δεν λέει κάτι...). Ο Γιαϊλά έκανε ετοιμασίες για επιθέσεις σε ξένες αποστολές.

- Η Cumhuriyet γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Συλλάβαμε τη ζωντανή βόμβα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως συνελήφθη στην Αδριανούπολη μέλος της οργάνωσης DHKP-C, που μπήκε παράνομα στην Τουρκία. Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι ο Γιαϊλά συνελήφθη στις 3 Ιουνίου και ότι η δίκη του συνεχίζεται.

'' Τα ίχνη του βρήκε η ΜΙΤ'' στην Ελλάδα

- Η Sabah γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Συνελήφθη στην Αδριανούπολη η ζωντανή βόμβα του DHKP-C». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά συνελήφθη την 31η Μαΐου. Τα ίχνη του Μπουλούτ Γιαϊλά βρήκαν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Ευρώπη και διαπιστώθηκε ότι τελευταία, ο ύποπτος είχε μεταβεί στην Ελλάδα, όπου εκπαιδεύτηκε ως ζωντανή βόμβα. Η αστυνομία έθεσε υπό παρακολούθηση τους υπόπτους, τους οποίους η οργάνωση σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για επιθετικές ενέργειες. Τελικά ο Μπολούτ Γιαϊλά συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια, αφού ανακρίθηκε, φυλακίστηκε.

Για να δούμε τι θα πει τώρα η Ελληνική Αστυνομία,η ΕΥΠ,η Αντιτρομοκρατική ή όποιος άλλος αρμόδιος...Τι από όλα αυτά είναι αλήθεια;

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » ""Έτσι πήραμε τον Κούρδο από την Αθήνα" - Οι Τούρκοι εκθέτουν την αστυνομία για την απαγωγή"

Απειλούνται με κατασχέσεις εκατοντάδες φαρμακοποιοί - Σχεδόν ένα δις το φέσι του ΕΟΠΥΥ

Aσφυκτική είναι πλέον η οικονομική κατάσταση για τον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς ο ΕΟΠΥΥ, εξακολουθεί να τους οφείλει τα χρήματα των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.

Το ποσό των οφειλών αγγίζει πλέον τα ...750.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει ακόμη και το χρέος παλαιότερων χρόνων (2010-2011-2012) που φθάνει τα 70.000.000 ευρώ.

Είναι τέτοια η κατάσταση ώστε περισσότεροι από 600 φαρμακοποιοί να απειλούνται με κατασχέσεις και να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα φαρμακεία τους.

Το κλίμα στον φαρμακευτικό κλάδο είναι εκρηκτικό λόγω των απαράδεκτων καθυστερήσεων και γι αυτό ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλούνται με κατασχέσεις εκατοντάδες φαρμακοποιοί - Σχεδόν ένα δις το φέσι του ΕΟΠΥΥ"

Τα νούμερα που μας κυβερνούν

Δεν εννοώ την κυβέρνηση. Όχι γιατί δεν είναι “νούμερα”. Αλλά γιατί δεν κυβερνούν. Είναι αδύνατον να κυβερνηθεί η Ελλάδα με τη μορφή και τη δομή που έχει σήμερα η Δημόσια Διοίκηση. Είναι αδύνατον! Όσες μεταρρυθμίσεις κι αν σχεδιάζουν οι ελάχιστοι μεταρρυθμιστές του διοικητικού μηχανισμού προσκρούουν σε ένα συμπαγές τείχος, σε ένα αδιαπέραστο μπετόν – αρμέ της πιο παρανοϊκής γραφειοκρατίας του κόσμου.

Ας μιλήσουμε λοιπόν με νούμερα. Η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει 23.142 (!) αρμοδιότητες εκ των οποίων οι 10.765 είναι επιτελικές, οι 9.816 υποστηρικτικές, οι 998 παροχής υπηρεσιών και οι 1563 ελεγκτικές. Πώς καθορίσθηκαν αυτές οι αρμοδιότητες; Φυσικά με ρυθμιστικές διατάξεις! Από το 1975 μέχρι το 2005 εκδόθηκαν από το τέρας της Δ. Διοίκησης 171.500 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου! Ιδού η… παραγωγή αναλυτικά:

3.430 Νόμοι
20.580 Προεδρικά διατάγματα,
114.905 Υπουργικές Αποφάσεις,
24.010 Αποφάσεις Περιφερειών
8.575 Αποφάσεις Νομαρχιών

Τί βλέπετε; Τη μερίδα του λέοντος (67%) έχουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, αυτές δηλαδή που δεν περνούν από τη Βουλή! Ενώ οι νόμοι είναι μόνο το 2%! Σε απλά ελληνικά: το κοινοβουλευτικό μας σύστημα είναι κανονική “μούφα”. Συνεδρίαζε, τάχα μου, το Νομοθετικό Σώμα, και μέσα σε 30 χρόνια παρήγαγε μόνο το 2% των διατάξεων που διέπουν τη ζωή μας. Το υπόλοιπο 98% ήταν “στο μιλητό”, ένα είδος παρανομοθεσίας, που το Σύνταγμα προβλέπει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις εθνικής ανάγκης. Αλλά σιγά να μην σεβαστεί ο πολιτικός κόσμος το Σύνταγμα. Εδώ δεν σέβεται τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια, θα σεβαστεί μια… παλιοφυλλάδα; Γιατί, ποια άλλη αντίληψη έχουν για το Σύνταγμα αυτοί που μας "κυβερνούν" όταν διαβάζουν στο άρθρο 74, παράγραφος 5 το εξής, κατανοητό και από παιδί του Δημοτικού: “Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση.”

Πόσες φορές παραβιάσθηκε βάναυσα αυτή η διάταξη από όσους ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα; Κάθε μέρα! Οι άσχετες διατάξεις είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση! Κι όταν είναι καραμπινάτη λαμογιά, για να μην μας πάρουν χαμπάρι, το φέρνουμε ως “τσόντα” την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την προστασία της αρκούδας της Πίνδου και το ψηφίζουμε απνευστί τα μεσάνυχτα! Δεν είναι κοινοβουλευτισμός αυτό, οργανωμένο έγκλημα είναι!

Ας συνεχίσουμε όμως τα νούμερα για τις τεχνολογικές υποδομές της κεντρικής κυβέρνησης. Έχουν υπολογιστές; Αμέ! Και περισσεύουν κιόλας! 54.927 τερματικά (ποσοστό κάλυψης 102%!) Αυτά υποστηρίζονται από 2.983 servers! Αλλά το συγκλονιστικό είναι αλλού. Υπάρχουν μόνο 332 βάσεις δεδομένων και μόνο 13.343 υπηρεσιακά emails (ποσοστό κάλυψης 25%). Με τι επικοινωνούν οι υπόλοιποι χωρίς e-mail; Στέλνουν το κλητήρα να παραδώσει το έγγραφο; Μήπως ο υπολογιστής στο γραφείο τους είναι μόνο για πασιέντζες ή είναι πάντα κλειστός, για ντεκόρ; Τι σημαίνει αγοράζουμε υπολογιστές με τη σέσουλα χωρίς να ενδιαφερόμαστε να τους χρησιμοποιήσουμε; Σημαίνει ότι ήταν πολλά τα λεφτά της μίζας για τον προμηθευτή και για εκείνον που ενέκρινε την προμήθεια. Για να συνεννοούμαστε.

Φορολόγηση και των χωραφιών σχεδιάζουν οι δήμιοι του οικονομικού επιτελείου. Τους λείπουν 1,7 δις. Πού πηγαίνουν αυτά; Μα, φυσικά, στον ανοικονόμητο φαταούλα: το Ελληνικό Δημόσιο! Πάρτε μια γεύση... χρηστής διαχείρισης: 69 Δημόσια Νομικά Πρόσωπα υπάρχουν για την εκπαίδευση και κατάρτιση, 54 ΔΝΠ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, 19 ΔΝΠ για χωροταξικό σχεδιασμό & έλεγχο δόμησης, 56 ΔΝΠ για την έρευνα και την ανάπτυξη, 209 ΔΝΠ για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία!

Να το ξαναπώ: 209 Νομικά Πρόσωπα με τον πρόεδρο, το συμβούλιο, τα γραφεία, τους μισθούς, τα επιδόματα, τα έξοδα κίνησης, τα αναλώσιμα, για να φροντίσουν τον πολιτισμό, (δήθεν) και την ψυχαγωγία - σίγουρα, όσων διορίστηκαν εκεί από το παράθυρο!

Κι όμως. Δεν σκέφτονται ότι τα 209 μπορούν να τα κάνουν 208 και να μην πάθει τίποτε απολύτως η ψυχαγωγία. Όχι! Θα βάλουμε κι άλλους φόρους: στο χώμα, στον αέρα, στην ανάσα, στη σκέψη, κι ούτε μας καίγεται καρφί που έχουμε οδηγήσει έναν λαό στην κατάθλιψη, αρκεί να πληρωθούν οι λεβέντες μας στα 209 ΔΝΠ για την ψυχαγωγία! Χρεωκοπήστε οι επιχειρήσεις, χάστε τις δουλειές σας οι εργαζόμενοι αρκεί να μην πειράξουμε ούτε μια τρίχα στα 54 ΔΝΠ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση!

Δηλαδή όταν ήταν 53 τα ΔΝΠ και φτιάχναν το τελευταίο (μέχρι στιγμής) δεν βρέθηκε ένας να πει: ντροπή ρε παιδιά – το παραξηλώσαμε! Δεν μας φτάνουν 53 οργανισμοί για την επιχειρηματικότητα και θέλουμε κι άλλον; Ποια επιχειρηματικότητα; Αυτή που κυνηγάμε με τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες του ΚΒΣ; Με την αντιφατική νομοθεσία; Με την Δικαιοσύνη παράλυτη; Με τη γραφειοκρατία; Με τη διαφθορά; Με τη φορολογία στο Θεό; Νισάφι ρε παιδιά, κι η πρόκληση έχει τα όριά της!

Φυσικά και δεν βρέθηκε. Γιατί για να το πεις αυτό χρειάζεται “τσίπα”. Ενώ για να φορολογείς και τα ραδίκια, ξεδιαντροπιά. Κι επίσης, θα έπρεπε κάποιος να έχει μετρήσει τους προηγούμενους οργανισμούς για να ξέρει πόσοι είναι. Αλλά τα νούμερα που μας κυβερνούν το απέδειξαν, χρόνια τώρα: δεν ξέρουν να μετρούν.

Υ.Γ.1 Ευχαριστώ τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Παναγιώτη Καρκατσούλη για τα πολύτιμα στοιχεία του.

Υ.Γ. 2 Περισσότερα νούμερα την άλλη Τετάρτη.

Θάνος Τζήμερος

marketnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα νούμερα που μας κυβερνούν"

«Xωρίς πυροσβεστικά μέσα θα καεί ξανά η Ηλεία…»

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας για την κατάσταση που επικρατεί με τα πυροσβεστικά μέσα στο νομό. Με δηλώσεις του στην εφημ.ΠΑΤΡΙΣ ο κ Καφύρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι « χωρίς πυροσβεστικά μέσα θα καούμε ξανά» ενώ παράλληλα έδωσε στην δημοσιότητα τις επιστολές που απέστειλε στα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: « Ενώ η δύσκολη περίοδος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει ξεκινήσει, και με τον φόβο να υπάρξει ένα καταστροφικό καλοκαίρι (ξηρασία, με πολλούς καύσωνες και βροχοπτώσεις, που θα αυξήσουν την βλάστηση και συνεπώς την καύσιμη ύλη), σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, στον εξοπλισμό στα επίγεια και εναέρια μέτρα δασοπυρόσβεσης, αλλά και όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού και βεβαίως με την πολύ μειωμένη χρηματοδότηση των δήμων και των δασαρχείων για την αντιμετώπιση και πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και αναλυτικά τα προβλήματα είναι τα εξής :

Τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (ελικόπτερα και αεροπλάνα) έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 50% (!!), όσον αφορά την δύναμη που θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, με βάση τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, φέτος στην Ανδραβίδα θα σταθμεύουν δύο αεροπλάνα SL 215 (Canadair) και ένα Ελικόπτερο Ericsson, συνολικά τρία (3) εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ πέρυσι το 2012 η δύναμη ήταν τρία αεροπλάνα SL 215 (Canadair), ένα Ελικόπτερο Ericsson και δύο PZL (Pezetel), συνολικά έξι (6) εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ακόμα δεν έχει προσληφθεί το εποχιακό προσωπικό, με αποτέλεσμα την λειψή στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (περιπολικά, πυροφυλάκια, κ.λ.π.). Επιπρόσθετα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του ωραρίου των συμβασιούχων, λόγω της λογικής εξοικονόμησης πόρων δεν δίνονται τα αναγκαία κονδύλια για την υπερωριακή απασχόληση τους όποτε χρειαστεί, με αποτέλεσμα να έχουμε το γεγονός σε αργίες, Κυριακές και βράδια να μην στελεχώνονται τα περιπολικά (οχήματα διασποράς από συμβασιούχους) και ακόμα κατά την επέμβαση σε πυρκαγιά να μην μπορούν να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους.

Αν και έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και η προμήθεια και αντικατάσταση των ελαστικών τους (κυρίως από δωρεές), ο στόλος των οχημάτων αφενός είναι μειωμένος κατά πολύ και αφετέρου είναι πεπαλαιωμένος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται επικίνδυνα η αποτελεσματική επιχειρησιακή ανταπόκριση.

Η χρηματοδότηση των Δήμων, αν και δόθηκε νωρίς φέτος, είναι πολύ χαμηλή, όπως φαίνεται και από τα ποσά που κατανεμήθηκαν, τα 41.800€ που δόθηκαν στον Δήμο Ζαχάρως, τα 85.800€ που δόθηκαν στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τα 77.900€ του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τα 75.900€ του Δήμου Πύργου, τα 51.600€ του Δήμου Ήλιδας, τα 51.500€ του Δήμου Πηνειού και τα 90.600€ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, για άλλη μια φορά, δεν κατανεμήθηκε τίποτα και αυτό υπάρχει από το 2006. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πενιχρή ή ανύπαρκτη επιδότηση καλείται να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα που αφορούν την συντήρηση αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό του δημοτικού και επαρχιακού δικτύου, τον καθαρισμό ακάλυπτων χώρων κ.λ.π.

Χαμηλή επίσης είναι η χρηματοδότηση των Δασαρχείων, έχοντας κατανεμηθεί για το Δασαρχείο Αμαλιάδας 33.000€, για το Δασαρχείο Ολυμπίας 33.000€ και για το Δασαρχείο Πύργου τίποτα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, που αφορούν την συντήρηση και διάνοιξη δασικών οδικών δικτύων, αντιπυρικών ζωνών κ.λ.π. Καλούμε την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάσαμε και:

Να επαναφέρει, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο, τα μέσα ενάεριας πυρόσβεσης και ελέγχου που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στο περσινό επίπεδο, τρία αεροπλάνα SL 215 (Canadair), ένα Ελικόπτερο Ericsson και δύο PZL (Pezetel).

Να προσληφθεί άμεσα το εποχιακό προσωπικό και να λυθεί το πρόβλημα του ωραρίου και των υπερωριών.

Να εξοπλιστούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες με νέα, σύγχρονα, επίγεια μέσα δασοπυρόσβεσης, σύμφωνα με τα αιτήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον οι Δήμοι, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τα Δασαρχεία με τα αναγκαία ποσά, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί, ώστε να μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην υποβοήθηση του έργου της πυροσβεστικής, κατά την πυρόσβεση.»

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Xωρίς πυροσβεστικά μέσα θα καεί ξανά η Ηλεία…»"

Για κακούργημα κατηγορούνται νυν και πρώην δήμαρχος της Mυκόνου

Εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αφορά στη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο Δήμο Μυκόνου και της υπεξαίρεσης χρημάτων που κατέβαλαν τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού ως τέλη παρεπιδημούντων και δεν κατέληξαν στα ταμεία του δήμου.

Το Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Οικονόμου, παραπέμποντας σε δίκη τους νυν και πρώην δήμαρχο Μυκόνου, αντιδημάρχους, υπαλλήλους και επιχειρηματίες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο νυν δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Βερώνης αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται και οι δύο αντιδήμαρχοι του νησιού την περίοδο 2002 -2009 οι οποίοι εξακολουθούν και σήμερα να κατέχουν το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Επίσης, οι υπεύθυνοι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου κατηγορούνται για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων και απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Κατηγορείται επίσης ένας επιχειρηματίας για ψευδορκία και ηθική αυτουργία απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό πλημμελήματος.

Απαλλάσσονται η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου, υπάλληλοι δύο τραπεζών και 12 επιχειρηματίες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κακούργημα κατηγορούνται νυν και πρώην δήμαρχος της Mυκόνου"

Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν το μεγάλο κόλπο με τα εικονικά τιμολόγια

Απίστευτες διαστάσεις έχει πάρει η έκδοση και λήψη εικονικών ή πλαστών τιμολογίων, προκαλώντας τον εκνευρισμό στο υπουργείο Οικονομικών, που διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Απορίας άξιον είναι, όμως, ότι ενώ έχει εντοπιστεί εξαρχής το πρόβλημα και η ενδεδειγμένη λύση, που δεν είναι άλλη από την ηλεκτρονική σήμανση των τιμολογίων και τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ, δεν έχει γίνει ακόμα το παραμικρό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα νεότερα στοιχεία του ΣΔΟΕ είναι πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς δείχνουν ότι σε αυτό το... γαϊτανάκι φοροδιαφυγής εμπλέκονται ποδοσφαιρικές ομάδες, μεγάλες εταιρίες, ακόμα και δημοτικές επιχειρήσεις. Μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν 22 επιχειρήσεις που εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά τιμολόγια αξίας 55 εκατ. ευρώ, ενώ εκεί που έχει πέσει το βάρος των ερευνών είναι η δράση εταιρίας η οποία στήθηκε με "βιτρίνα" πρόσωπο που είναι κρατούμενος στις φυλακές Ιωαννίνων.

Η εταιρία αυτή, με έδρα την περιοχή του Γαλατσίου, δεν προμήθευσε εικονικά τιμολόγια μόνο ιδιώτες αλλά και δημοτική επιχείρηση σε νησί του Ιονίου και όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο στόχαστρο δεν έχουν μπει μόνο οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και οι αιρετοί του Δήμου!

Στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στις 3 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο όργιο των εικονικών τιμολογίων, είναι και μια ΠΑΕ, η οποία σε χρονικό διάστημα 3 ετών (2006- 2008), έλαβε πάνω από 300 εικονικά τιμολόγια στο πλαίσιο χορηγιών. Μεγάλοι ωφελημένοι οι χορηγοί, καθώς ενώ έδιναν στα ταμεία της ΠΑΕ μικρότερα ποσά ως χορηγία, τα τιμολόγια ανέγραφαν τα διπλάσια ή τριπλάσια ποσά, τα οποία βέβαια εξέπιπταν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, μειώνοντας αναλόγως τον φόρο τους.

Στην Κρήτη το ΣΔΟΕ αποκάλυψε περίπτωση μεγάλης γνωστής επιχείρησης, της οποίας ο εκπρόσωπος υπερκοστολογούσε τον πάγιο εξοπλισμό της επιχείρησης που προμηθευόταν από το εξωτερικό, προκειμένου να καταθέτει τη διαφορά σε offshore εταιρεία συμφερόντων του. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της offshore πιστώθηκε με το ποσόν των 1.450.000 ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν το μεγάλο κόλπο με τα εικονικά τιμολόγια "

Πόση είναι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα; Με ψίχουλα καλούνται να ζήσουν οι ηλικιωμένοι

Στα 600 ευρώ και μάλιστα προ φόρων έχει συρρικνωθεί η κύρια σύνταξη για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συνταξιούχων με το 75% των συνταξιούχων γήρατος να έχει μέσο εισόδημα (από όλες τις συντάξεις) 907,65 ευρώ.

Πάνω από 4 συντάξεις παίρνουν σήμερα 12.000 άτομα, μόνο 1384 άτομα παίρνουν κύρια σύνταξη 2210,68 ενώ 700 συμπολίτες μας εξακολουθούν να παίρνουν σύνταξη 2659,34 ευρώ παρά τις περικοπές της τρόικας.

Σύμφωνα με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» το οποίο παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τον Ιούνιο του 2013 πληρώθηκαν συνολικά 4.407.288 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.884.347 κύριες και 1.517.411 επικουρικές. Η αναλογία είναι περίπου 2:1 δηλαδή σε κάθε κύρια αντιστοιχούν 0,53 επικουρικές. Τον Ιούνιο του 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανήλθε σε 2.714.034.

Ο «Ηλιος» καταγραφει για πρώτη φορά τους συνταξιούχους μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) καθώς και το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει.

Το συνολικό ποσό που κατέβαλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.281.747.514,08€.

Η μέση κύρια σύνταξη ανήλθε στα 694,56 ευρώ και η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ.

Μόνο 9.099 συντάξεις δίνονται σε υπηκόους άλλων χωρών , για να σπάσει ο μύθος ότι τα χρήματα του δημοσίου στέλνονται στις ρωσίδες που παντρεύτηκαν ηλικιωμένους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 2.252 συντάξεις σε αλβανούς υπηκόους, 186 σε αιγύπτιους,1.843 σε βούλγαρους, 646 σε κύπριους, 133 σε ουκρανούς 90 σε πακιστανούς ,166 σε πολωνούς, 179 σε ρουμάνους,377 σε ρώσους και 1.116 σε τούρκους.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου παρατηρείται η μεγαλύτερη τιμή (17,4%) του λόγου ποσού σύνταξης προς ΑΕΠ, των ατόμων, δηλαδή, που επιβιώνουν χάρη στη σύνταξή τους ενώ στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τιμή 7,7% που σημαίνει ότι οι κάτοικοι στην Μύκονο και στην Σαντορίνη στηρίζονται λιγότερο απ' όλους τους άλλους Έλληνες στην χορήγηση των συντάξεων απ το κράτος.

«Το ασφαλιστικό σύστημα περνά σε νέα εποχή, καθώς το νέο σύστημα φωτίζει κάθε γκρίζα και σκοτεινή πλευρά του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το σύστημα «Ήλιος».

Μέσω του νέου συστήματος ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και διασυνδέονται τα συστήματα πληρωμών με τα ληξιαρχεία και το ηλεκτρονικό μητρώο συντάξεων-συνταξιούχων.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι με την εφαρμογή του απελευθερώνονται προσωπικό και πόροι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αποκαθίσταται το αίσθημα δικαιοσύνης, καθώς αποτρέπεται η παραβατικότητα και εξασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή του νόμου. Ακόμη, παρέχονται διευκολύνσεις στους συνταξιούχους, όπως η προσυμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων.
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόση είναι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα; Με ψίχουλα καλούνται να ζήσουν οι ηλικιωμένοι"

Να μην μείνει "ουτε σκόνη απο ευρώ" στις τσέπες των πολιτών

Διαδικασίες-εξπρές όσον αφορά την κατάσχεση καταθέσεων από τις τράπεζες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών στη ΓΓΠΣ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», προβλέπει ακόμα:

-Νέο πλαίσιο για τους ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων

-Υποχρέωση δήλωσης των τόκων εφόσον το συνολικό καθαρό εισόδημα από αυτούς είναι άνω των 250 ευρώ

-Η έγκριση επιχορηγήσεων προς ΜΚΟ θα δίνεται από τον αρμόδιο υπουργό και όχι από τον υπουργό Οικονομικών

-Τα αδιάθετα ποσά των κερδών από το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα θα αποδίδονται στο Δημόσιο

-Ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων των ΟΤΑ

-Ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση αναφορά με την επιβολή φόρου 2‰ από τις πωλήσεις μετοχών

-Επέρχεται αλλαγή στον χρόνο απόδοσης του ΦΜΥ με την υποβολή Ενιαίας Προσωρινής Δήλωσης ΦΜΥ και ασφαλιστικών εισφορών

-Ενισχύεται η φορολογική συνεργασία με κράτη-μέλη της ΕΕ στο θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου

Με email και SMS θα ξεκινά η κατάσχεση μισθών και καταθέσεων

Συστήματα IRS με κατασχέσεις μέσω email ή SMS, αλλά και με «σπάσιμο» τραπεζικών λογαριασμών μέσα σε 24 ώρες, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτές και άλλες διατάξεις-σοκ θα περιλαμβάνονται... στο νομοσχέδιο για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Βουλή.

Με αυτές καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων!

Η διάταξη που θα αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων είναι εκεί που προβλέπει πως με ένα απλό e-mail ή ένα και χωρίς άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων του υπουργείου Οικονομικών θα ειδοποιούν όσους αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους, ότι η εφορία προχωρά σε κατάσχεση με διαδικασίες-εξπρές στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια ή τις καταθέσεις τους.

Η αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο: ταχυδρομικώς, μέσω e-mail, με SMS. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη ξεκινά η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους.

Τέτοιες ειδοποιήσεις θα λαμβάνουν στον υπολογιστή τους και τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα από τα οποία έχουν απαιτήσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου. Για παράδειγμα το email θα πηγαίνει:

- στους εργοδότες των οφειλετών από τους οποίους περιμένουν να πάρουν το μισθό τους,

- στα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρει το δημόσιο τις συντάξεις τους οφειλέτη,

- στους ενοικιαστές για να αποδώσουν στο δημόσιο τα ενοίκια αντίς στον ιδιοκτήτη τους

- στις τράπεζες αν οι οφειλέτες έχουν εκεί καταθέσεις.

Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις πάντως ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Άρση απορρήτου σε 24 ώρες

Με άλλη διάταξη, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα «σπάνε» άμεσα το τραπεζικό απόρρητο κάθε ελεγχόμενου.

Λογαριασμοί φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», θα ανοίγουν με διαδικασίες-εξπρές. Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα διασυνδεθούν με τις τράπεζες και αυτές θα είναι υποχρεωμένες πλέον να απαντούν εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Με το τρόπο αυτό, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πιάνει «στα πράσα» τους υπόπτους, πριν προλάβουν να βγάλουν λεφτά σε τρίτους ή στο εξωτερικό. Για να ικανοποιήσουν τέτοια αιτήματα, οι τράπεζες ως τώρα καθυστερούσαν τουλάχιστον μία εβδομάδα ή μέχρι και ένα χρόνο για να δώσουν στοιχεία. Έτσι οι ελεγχόμενοι, αν αντιλαμβάνονταν πως έχουν μπει στο στόχαστρο, είχαν το περιθώριο ακόμα και να σπεύσουν στην εφορία να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να δηλώσουν τα κεφάλαια που θα αποκάλυπτε ο έλεγχος και να αποφύγουν κατασχέσεις και διώξεις για ξέπλυμα αδήλωτου βρώμικου χρήματος.

Το σχέδιο συνδυάζεται με την λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Central Bank Registry) που θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Να μην μείνει "ουτε σκόνη απο ευρώ" στις τσέπες των πολιτών"

Αντ. Μανιτάκης: «Μέσα στον Ιούνιο "κινητικότητα" και "λίστα"...»

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, παρουσίασε το όραμά του για το παραγόμενο έργο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης, ανέλυσε τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τα θέματα: «επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι», «αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων» και «συγχώνευση-κατάργηση Δημοσίων Οργανισμών» και τέλος, σχολίασε με τον πλέον δεικτικό τρόπο, το ρόλο των ειδικών συμβούλων των Υπουργών στα Υπουργεία, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Ξεκινώντας με τα επίμαχα ζητήματα, της "κινητικότητας" 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και της "λίστας" των προς κατάργηση-συγχώνευση Φορέων του Δημοσίου, ο κ. Μανιτάκης τόνισε: «Και οι δύο διαδικασίες θα προχωρήσουν μέσα στον Ιούνιο. Οι ημερομηνίες και τα όσα ακούγονται για την περιβόητη "λίστα" γενικότερα είναι μόνο φήμες» - επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αποκλειστικές πληροφορίες του epoli.gr.

«Δεν επαρκούν οι "επίορκοι" για τις πρώτες αποχωρήσεις του Ιουνίου»

Ως προς το θέμα των «επίορκων δημοσίων υπαλλήλων», τα λόγια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, είναι ενδεικτικά: «Οι υποθέσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων δεν ξεπερνούν καν τις χίλιες» επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο πλέον τρόπο πως, οι 2.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα -μέσα στον Ιούνιο- θα προέλθουν από συγχωνεύσεις-καταργήσεις Δημοσίων Οργανισμών.

Η δυσκολία στο να αποτελέσουν οι «επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι» την άμεση "δεξαμενή" αποχώρησης από το Δημόσιο, έγκειται και στο γεγονός πως, «αν και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης σε όλους τους Βαθμούς της, δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι αναγκαίοι χρόνοι» προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη.

«Οδυνηρή πρακτική η πρόσληψη κομματικών συμβούλων στα Υπουργεία»

«Οδυνηρή πρακτική αποτελεί το να προσλαμβάνουν Υπουργοί, ειδικούς συμβούλους, αντί να αξιοποιούν τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων» τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχολιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των Υπουργείων, μέσα στη γενικότερη τοποθέτησή του, για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. «Είναι αδιανόητο να μην εμπιστεύονται οι Υπουργοί τους “φυσικούς ηγέτες” ενός Υπουργείου και να εμπιστεύονται κομματικά πρόσωπα…» συμπληρώνοντας «απαιτείται να αποκατασταθεί η σχέση μεταξύ Γενικών Διευθυντών και Πολιτικής Ηγεσίας Υπουργείων».

«Μέσα στο 2013 η εφαρμογή των Οργανογραμμάτων του Δημοσίου»

«Όραμα μου μέσα στο 2013 να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν εφαρμοσθεί τα Οργανογράμματα των Οργανισμών του Δημοσίου, που θα έχουν σχηματιστεί, μετά από τη διαδικασία συγχώνευσης-κατάργησης Οργανισμών» απάντησε ο κ. Μανιτάκης, σε σχετική ερώτηση, ολοκληρώνοντας «το έργο μου στο Υπουργείο δεν είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων…».

Κλείνοντας, ο κ. Μανιτάκης, επιβεβαίωσε πως, ουδέποτε σκέφτηκε το ενδεχόμενο παραίτησης από την Κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Σε πολλές περιπτώσεις πιέστηκα, απογοητεύτηκα, κουράστηκα... ποτέ όμως δε σκέφτηκα το ενδεχόμενο της παραίτησης. Πρέπει να ολοκληρώσω το έργο μου».

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Μανιτάκης: «Μέσα στον Ιούνιο "κινητικότητα" και "λίστα"...»"

Hλεία: Για πολύ χαμηλές τιμές στο καρπούζι κάνουν λόγο οι παραγωγοί

Για χαμηλές τιμές στο καρπούζι κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο παραγωγοί από την Ηλεία. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν, ενώ αρχικά τα πράγματα πήγαιναν καλά (η συγκομιδή ξεκίνησε την 1η Ιουνίου) σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 15 λεπτά/κιλό (μέχρι το προηγούμενο Σάββατο η τιμή ήταν στα 30 λεπτά/κιλό).

Σύμφωνα με τους ίδιους μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των υπερπρώιμων καρπουζιών.

agrotypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Hλεία: Για πολύ χαμηλές τιμές στο καρπούζι κάνουν λόγο οι παραγωγοί"

Νέος χάρτης για τους εκπαιδευτικούς

Με αναγκαστικές μεταθέσεις και αύξηση ωραρίου θα καλυφθούν τα κενά

Κατά περίπου 13.000 άτομα θα μειωθεί φέτος το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της μεγάλης περικοπής στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων. Από αυτούς οι περίπου 6.000 θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν, όπως αναφέρει το Έθνος και αρκετοί μόνιμοι οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά σύμφωνα με το νέο νόμο, όπου υπάρχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές να προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Από τη νέα χρονιά το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι οι οποίοι δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς καθώς δεν θα αυξηθεί το ωράριό τους και τα όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν με αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας. Επίσης, φέτος θα γίνουν και 900 μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια προς την πρωτοβάθμια.

Σήμερα οι καθηγητές είναι 87.000 ενώ τη νέα σχολική χρονιά υπολογίζεται ότι θα «κατέβουν» στις 80.000.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος χάρτης για τους εκπαιδευτικούς"

Φάμπρικα φοροδιαφυγής από επώνυμους σε κοσμοπολίτικα νησιά των Kυκλάδων!

Λαβράκι τσίμπησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, καθώς οι συνήθεις καλοκαιρινοί έλεγχοι ενδεχομένως να αποδειχθούν... χρυσοφόροι αυτή τη φορά. Πρόκειται για τη «φάμπρικα» εκμίσθωσης πολυτελών κατοικιών σε κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων έναντι χιλιάδων ευρώ, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν, όμως, ούτε μισό ευρώ στην εφορία, εμφανίζοντας τους μισθωτές ως προσκεκλημένους φιλοξενούμενους!

«Πόσοι δεν έχουν δει σε περιοδικά μόδας ή... κοινωνικού σχολιασμού, φωτογραφίες γνωστών Ελλήνων και ξένων επώνυμων επιχειρηματιών, ηθοποιών, τραγουδιστών σε κυκλαδίτικες πολυτελείς βίλες, υποτίθεται φιλοξενούμενοι γνωστών Ελλήνων;» λένε στελέχη του ΣΔΟΕ.

Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από ειδικά περιοδικά και σχετικές καταχωρήσεις σε ειδικά site και οι ενδείξεις φοροδιαφυγής είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς πέρα από τις κρυφές εκμισθώσεις των πολυτελών κατοικιών, η φάμπρικα επεκτείνεται κατά περίπτωση και στην εκμίσθωση πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Εμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ δηλώνουν ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν από τα... ρολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και θα φτάσουν έως το άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό, όπου εκτιμάται ότι φυγαδεύονται τα αποκρυβέντα εισοδήματα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να... συναντηθούν αυτές οι έρευνες, με τις έρευνες που συνεχίζονται για τα εμβάσματα αλλά και τις αγορές κατοικιών στο Λονδίνο, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, από Ελληνες την τριετία της κρίσης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάμπρικα φοροδιαφυγής από επώνυμους σε κοσμοπολίτικα νησιά των Kυκλάδων!"

Απλή αριθμητική για την ελληνική οικονομία

Έστω για χάρη της συζήτησης να υποθέσουμε πως το ΑΕΠ της χώρας σταθεροποιείται κάπου στα 180 δις ευρώ, πριν αρχίσει η χώρα να παρουσιάζει μια έστω και υποτυπώδη ανάπτυξη.

Έστω την ίδια στιγμή, ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας βρίσκεται γύρω στα 310 δις ευρώ. Και ας δεχτούμε πως υφίσταται αυτό και ένα «γενναίο» κούρεμα 60 ολόκληρων δις ευρώ και φτάνει με μιας στα 250 δις ευρώ, χωρίς κανείς να μας ζητήσει καινούρια μέτρα (Θαύμα! Θαύμα!).

Έστω τέλος πως θα υπάρχει μια μέση ανάπτυξη τουλάχιστον ίση με το μέσο επιτόκιο των δανείων μας και έστω ότι αυτή είναι 2,5% κατ’ έτος.

Βγαίνει με αυτόν τον τρόπο η οικονομία μας;

Όχι, όσο δημιουργεί πρωτογενή ελλείμματα. Ακόμη, όχι όσο τα τυχόντα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μικρότερα από τον ετήσιο τόκο των δημόσιων δανείων. Στην περίπτωσή μας, θα πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 6,25 δις ευρώ (250Χ2,5%=6,25 δις). Με τον τρόπο αυτό, και αν ολόκληρο το πρωτογενές μας πλεόνασμα το χρησιμοποιήσουμε για την εξόφληση των ετήσιων τόκων, θα έχουμε ετήσια μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3% περίπου ετησίως. Δηλαδή από 138% του ΑΕΠ στην αρχή του παραδείγματος, θα καταλήξει 120% μέσα σε πέντε περίπου χρόνια μέσης ανάπτυξης 2,5% κατ’ έτος.

Αυτά που γράφουμε είναι απλώς νούμερα. Ο τελευταίος μπακάλης της γειτονιάς μπορεί να τα επιβεβαιώσει. Φυσικά, τα κράτη δεν ζούνε μονάχα με νούμερα. Οι άνθρωποι δεν τρώνε νούμερα, τα νούμερα δεν γεμίζουν την κοιλιά. Το κακό είναι πως ακόμη και αυτά τα νούμερα, δεν είναι τα αληθινά νούμερα. Αν υποθέσουμε πως η χώρα θα βγει στις αγορές σύμφωνα με το σενάριο της δανειακής σύμβασης, τότε θα πρέπει να περιμένουμε πως τα επιτόκια δανεισμού της θα είναι μεγαλύτερα από 2,5%, μπορεί και διπλάσια! Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης των 6-7 δις ευρώ ετησίως, δεν θυμάμαι πότε η χώρα είχε τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα τελευταία φορά. Και μην ξεχνάμε πως απαιτείται η διατήρηση αυτών των πλεονασμάτων για μια σειρά ετών και η χρησιμοποίησή τους στο σύνολό τους για αποπληρωμή τόκων, την ώρα που η κοινωνία θα χειμάζεται και θα αγωνιά για λίγη δημοσιονομική χαλάρωση.

Ο τελευταίος μανάβης της λαχαναγοράς θα σας έλεγε πως αυτό το σενάριο απλώς δεν βγαίνει. Γιατί κανείς πολιτικός δεν τολμά να το παραδεχτεί; Γιατί η ευρωζώνη και η τρόικα δεν βγαίνουν να πούνε την αλήθεια; Το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια ακόμη και αν μειωθεί με ένα γενναίο OSI. Η λύση για να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρωζώνης και συγχρόνως να καταφέρει να αλλάξει το παλιό της οικονομικό μοντέλο και να οδηγηθεί σε οικονομία ελεύθερης αγοράς και συνεπώς να γίνει ανταγωνιστική και να αρχίσει να αναπτύσσεται, προϋποθέτει δύο τουλάχιστον παραμέτρους:

Το εξωτερικό χρέος της χώρας μετατρέπεται ολόκληρο σε διακρατικό εντός της Ευρωζώνης (αποκλειόμενου του ΔΝΤ) και παγώνει για χρονικό διάστημα ικανό να επιτρέψει στην χώρα να ανασυγκροτηθεί οικονομικά
Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε με συμμετοχή της πλειοψηφίας του συνταγματικού πολιτικού χώρου, ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και επανίδρυσης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κεφάλαια. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει την χώρα έξω από τον σημερινό φαύλο κύκλο της παραοικονομίας, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και του κρατισμού, στον ενάρετο κύκλο των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας, της ελεύθερης αγοράς και της δίκαιης και σταθερής φορολογικής νομοθεσίας
Μονάχα όταν φτάσουμε στο σημείο να επανεκκινήσουμε μια παραγωγική, εξωστρεφή και καινοτόμα ιδιωτική οικονομία και να περιορίσουμε το σπάταλο και αδηφάγο κράτος σε καλούπια και λειτουργία σύγχρονης χώρας, μονάχα όταν η ανεργία έχει περιοριστεί στα φυσιολογικά για την χώρα επίπεδα, όταν οι εργασιακές σχέσεις θα έχουν αναδομηθεί, το νέο ασφαλιστικό θα έχει δρομολογηθεί και ο ιδιωτικός δανεισμός θα έχει ομαλοποιηθεί μαζί με την εύρυθμη λειτουργία ενός αληθινού τραπεζικού τομέα, τότε θα μπορέσουμε να ξανασυζητήσουμε για επανεξυπηρέτηση του εξωτερικού μας χρέους με όρους και συνθήκες εκείνης της εποχής.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουν κάποτε να πάρουν πίσω ένα μέρος από τα δανεικά που τους χρωστάμε, ενώ συγχρόνως να διατηρήσουν την συνοχή και την ενότητα εντός της ευρωζώνης. Αλλιώς, λυπάμαι που θα το γράψω, αλλά αργά ή γρήγορα η χώρα θα πάψει να εξυπηρετεί τελείως το εξωτερικό της χρέος και θα αναγκαστεί με ή χωρίς την θέλησή της να φύγει από την ευρωζώνη, επειδή έτσι κι αλλιώς, τα νούμερα δεν βγαίνουν πια. Οι εταίροι μας σε αυτή την περίπτωση δεν θα πάρουν πίσω μία, η ευρωζώνη ίσως οδηγηθεί σε διάλυση και η χώρα μας στην τελειωτική καταστροφή. Υπάρχει κανείς αλήθεια στην Ευρώπη που να μπορεί να αντέξει τις συνέπειες ενός τέτοιου ακραίου σεναρίου; Κι αν υπάρχει, αλήθεια τι έχει να κερδίσει ο ίδιος;

antinews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απλή αριθμητική για την ελληνική οικονομία"

Αλλάζουν όλα στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες

Σύσκεψη για τη δεύτερη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της λαθρεπιβίβασης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπο τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Αλέξανδρος Δελούκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νίκος Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα

1. Αναδιάταξη προσωπικού ελέγχου και πωλήσεων

Αναδιατάσσεται το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ με μεταφορά 102 ατόμων απο διοικητικές θέσεις στον έλεγχο και τα εκδοτήρια. Συνολικά οι ελεγκτές θα αυξηθούν από 50 στους 90 και οι εκδότες από 200 στους 260.

Ενισχύεται επίσης το προσωπικό ελέγχου της ΟΣΥ με 40 επιπλέον άτομα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ελεγκτών σε 230 (εθελοντές και μόνιμοι).

Εντός των επόμενων 20 ημερών, από τις 25 Ιουνίου, οι έλεγχοι κομίστρου επεκτείνονται σε όλο το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς καλύπτοντας όπως και σήμερα το σύνολο των ωρών λειτουργίας του συστήματος.

2. Επιβίβαση επιβατών από την μπροστινή θύρα

Το μέτρο αφορά το σύνολο του δικτύου και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου από τις λεωφορειακές γραμμές που διασχίζουν άξονες των οδών Κηφισίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας. Στη συνέχεια θα επεκταθεί παντού.

3. Πώληση ειδικού τύπου εισιτηρίου εντός οχήματος από τους οδηγούς

Με το συγκεκριμένο μέτρο προσφέρεται στο επιβατικό κοινό η δυνατότητα προμήθειας του ενιαίου εισιτηρίου 1,40 ευρώ εντός οχήματος το οποίο θα πωλείται με επιβάρυνση δέκα λεπτών (1,50 ευρώ) προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επιβάτες. Ο στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων ανεξάρτητα από τις ώρες λειτουργίας των εκδοτηρίων. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη (τιμή αγοράς εισιτηρίου μέσα στο όχημα από 0,80 σε 0,90) και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο (πχ Λονδίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Βοστώνη κα) και θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

4. Επέκταση και αστυνόμευση του δικτύου των Ειδικών Λωρίδων Λεωφορείων (ΕΛΛ)

α) Απλοποιείται η διαδικασία υλοποίησης των ΕΛΛ με την μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισης απο τους δήμους στον ΟΑΣΑ. Η τελική ρύθμιση προωθείται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις υπεραστικές συγκοινωνίες.

β) Το δίκτυο των ΕΛΛ με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου ΙΧ, θα επεκταθεί μετά την μελέτη αναδιοργάνωσης του δικτύου της ΟΣΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

γ) Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επιχειρείται η ενίσχυση του μηχανισμού αστυνόμευσης με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και την αύξηση της μέσης ταχύτητας διέλευσης των λεωφορείων.

5. Ανταλλαξιμότητα εισιτηρίων

Το πρόγραμμα που πρόκειται να εξαγγελθεί σύντομα από τον ΟΑΣΑ στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου της εισιτηριομεταβίβασης και αφορά στην δυνατότητα παροχής έκπτωσης σε επιβάτες που επιστρέφουν τα ακυρωμένα τους εισιτήρια.

6. Ενημερωτική καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας αποτελεί η ενημέρωση του επιβατικού κοινού για τα μέτρα αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής στις Αστικές Συγκοινωνίες.

Οι επόμενες αλλαγές που θα γίνουν:

Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) – Ηλεκτρονικό Εισιτήριο και Μπάρες

Εγκρίθηκαν από το ΔΣ του ΟΑΣΑ τα τεύχη για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική φάση για την επιλογή αναδόχου.

Από το 2014 θα αρχίσουν να εγκαθίστανται οι μπάρες στο Μετρό όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο γ.γ. Μεταφορών ανέφερε πως το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του εισιτηρίου πρόκειται να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την τρόικα, αφού τεθούν όλα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα αποφευχθεί η αύξηση. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση αύξησης, αυτή δεν θα είναι της τάξης του 25% που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, ο στόχος που έχει τεθεί για να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε ποσοστό 10%, που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό ικανοποιητικό για να μην υπάρξει αύξηση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, ο γ.γ. Μεταφορών τόνισε πως τον Απρίλιο και τον Μάιο καταγράφεται μικρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, σε επίπεδο εξαμήνου τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω των πολυήμερων απεργιών στις αρχές του χρόνου.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Γιάννης Οικονόμου, καταγράφεται σημαντική αύξηση. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο τα πρόστιμα ήταν 5.080 (αξίας 272.000 ευρώ), τον Φεβρουάριο 4.022 (αξίας 206.000 ευρώ), τον Μάρτιο 9.870 (αξίας 506.00 ευρώ) και έως τις 17 Απριλίου 6.435 (αξίας 322.000 ευρώ).

Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προστίμων που πληρώνονται. Μάλιστα, πρόσφατα οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ απέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα σε όσους είχαν πρόστιμα τα οποία είχαν βεβαιωθεί και είχαν πάει στην εφορία. Με την κίνηση αυτή σημαντικός αριθμός οφειλετών ανταποκρίθηκε πληρώνοντάς τα.

Για τα ποσοστά της λαθρεπιβίβασης, ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται από 15% έως 20%. Στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει στο 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και στο 10% για τις οδικές συγκοινωνίες.

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλάζουν όλα στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες"

Βιταμίνες και παυσίπονα από το Σεπτέμβριο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων λιανικής θα βρίσκει κανείς από το Σεπτέμβριο βιταμίνες, παυσίπονα και άλλα φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital από το υπουργείο Υγείας, η διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής θα αρχίσει το Σεπτέμβριο, δοκιμαστικά.

Οσον αφορά την τιμή που θα πωλούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα εκτός φαρμακείων, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθοριστεί πλαφόν ανώτερης τιμής, η οποία θα ισχύει για δύο χρόνια περίπου.

Σημειώνεται ότι η διάθεση των σκευασμάτων αυτών από τα καταστήματα λιανικής αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βιταμίνες και παυσίπονα από το Σεπτέμβριο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news