facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ο Ρουμελιώτης εκθέτει Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν ήθελε το κούρεμα

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, μίλησε στο ΣΚΑΙ με αφορμή τα όσα ακούγονται γύρω από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

“Το ΔΝΤ άλλαξε τους κανόνες για να χρηματοδοτήσει την Ελλ'αδα και αποφευχθεί η γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ ανέφερε ακόμα ότι:

“Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, από την αρχή επέσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρωζώνη απέρρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση”.

“Είχαμε πιθανότητες τότε, το χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά και είχα κάνει συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να οδηγήσει στα άκρα με Ευρωζώνη και δεν την πίεσε αρκετά για την αναδιάρθρωση χρεους. Όμως, είναι η ενδιαφερόμενη χώρα που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αναδιάρθρωση του χρέους της”.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

“Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πίεσε αρκετά τους Ευρωπαίους, δεν είχε καταλάβει γιατί γαλλικές και γερμανικές τράπεζες δεν ήθελαν το κούρεμα και τους έδωσε χρόνο να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα”.

Και πρόσθεσε:
“Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους. Έλεγαν ότι δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι, ότι θα γίνει επιτροπή για να το συζητήσει και τελικά το ταμείο επέβαλλε το κούρεμα. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα άγνοιας, δεν δικαιολογείται. Είχαν συμβούλους που τους ενημέρωναν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους είχαν δείξει επανειλημμένα τι πρέπει να γίνει”.

Πάντως, δεν απέφυγε να προχωρήσει και σε μία προσωπική εκτίμηση.

“Οι Γερμανοί θα κάνουν συμψηφισμό και θα γίνει νέο κούρεμα, αντί πολεμικών αποζημιώσεων”.



news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρουμελιώτης εκθέτει Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν ήθελε το κούρεμα"

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.

Η ΝΔ ψήφισε όλα τα άρθρα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα άρθρα 2 και 5, που καθορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Η ΔΗΜΑΡ διατύπωσε επιφυλάξεις και για το άρθρο 10, που ορίζει ότι η υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης γίνεται μόνο για μία φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 17, στο οποίο δήλωσε «ναι». Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας (σ.σ. η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ζητήσει το ποσοστό αυτό να φθάνει το 100%). Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. «Όχι» σε όλα τα άρθρα δήλωσε το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κλήθηκε, πολλές φορές, από βουλευτές να ξεκαθαρίσει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών και όλοι τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής τους διότι «η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ».

Χαρακτηριστική είναι η παρότρυνση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, προς τους υπουργούς, να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνει η κυβέρνηση διότι η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία λήγει στο τέλος του 2013 και η κοινωνία αγωνιά. «Δεν μπορεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μιλάμε με μισόλογα κύριε υπουργέ. Πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και να κάνουμε μία συζήτηση, στην οποία να ακουστούν οι προτάσεις όλων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Επίσης, από όλες τις πλευρές τέθηκε το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, ο παριστάμενος υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες λύσεις και αν είναι έτοιμη θα τις φέρει στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, οπότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. «Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μη νομίζετε ότι δεν έχουμε έγνοια. Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε κάποιες λύσεις και αν είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα θα το φέρουμε» ανέφερε ο κ. Σκόρδας. Όμως, επισήμανε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αναζητήσουν λύσεις στο πτωχευτικό δίκαιο και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη, επεξεργάζεται βελτιώσεις.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται για τον αριθμό όσων τελικά θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα διευκόλυνσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο για τις διευκολύνσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων τους, δεν έχουν υποστεί καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα δάνεια» και θα ζητήσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος διευκόλυνσης, οι τράπεζες δεν θα αρνηθούν προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε αυτές είναι η εισαγωγή του θεσμού του διαμεσολαβητή στις ρυθμίσεις δανείων. Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η προσφυγή στο θεσμό της διαμεσολάβησης θα είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.

Επίσης, κατατέθηκε τροποποίηση βάσει της οποίας το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67%.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών"

Rehn: Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε σε Γάλλους, Γερμανούς

Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στα χέρια Γερμανών και Γάλλων δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας... στις πρόσφατες προτάσεις από Παρίσι και Βερολίνο για αλλαγές στη διοίκηση του Eurogroup με επικεφαλής πλήρους απασχόλησης. Επισημαίνεται ότι Γαλλία και Γερμανία είχαν αντιταχθεί στις προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση των εξουσιών της, αντιπροτείνοντας τη θέσπιση προέδρου πλήρους απασχόλησης στο Eurogroup.

«Από πολλές πλευρές είναι σαν να προτείνουν να εφεύρουμε ξανά τον τροχό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε συνέδριο στο Ελσίνκι και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη είναι πολύ πολύτιμη για να την αφήσουμε μόνο στη Γερμανία και τη Γαλλία. Για αυτό χρειαζόμαστε μία μέθοδο συνέχειας που να περιλαμβάνει όλους, έτσι ώστε να μικρά κράτη – μέλη να μπορούν και εκείνα να επηρεάζουν τις αποφάσεις».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Rehn: Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε σε Γάλλους, Γερμανούς"

Wall Street Journal: Ερχεται κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ

Οι μέχρι πρότινος ασφαλείς καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βάσει μιας νέας οδηγίας που ετοιμάζει η ΕΕ, η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι έρχεται κούρεμα και στις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα έμεναν στο απυρόβλητο.

Την αποκάλυψη κάνει σε άρθρο της η οικονομική συντάκτρια της Wall Street Journal Gabriele Steinhauser, η οποία αναφέρει ότι στο τελευταίο προσχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις «εκ των έσω» διασώσεις τραπεζών (bail-in), τονίζεται ότι υποψήφιες για κούρεμα θα είναι και οι μέχρι σήμερα εγγυημένες καταθέσεις, κάτω από 100.000 ευρώ για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τους νέους κανόνες για την κατανομή των ζημιών κατά τη διάρκεια οικονομικών προβλημάτων μίας τράπεζας. Στόχος είναι η επιπλέον προστασία των καταθέσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανώτερων ομολογιούχων.

Προβλέπεται δε, κατηγοριοποίηση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Επιφυλάσσεται, δηλαδή, ευνοϊκότερη μεταχείριση στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις στη «σειρά προτίμησης», καθώς θα κουρεύονται μόνο ύστερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομολογιούχους.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους το κράτος ή ο φορολογούμενος. Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν».

Ο υπαινιγμός του για επέκταση του κουρέματος και για τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, είχε τότε προκαλέσει αντιδράσεις εντός της ΕΕ, με τους επικεφαλής της Κομισιόν να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να πειραχθούν αυτοί οι καταθέτες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Wall Street Journal: Ερχεται κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ"

BLOOMBERG για ΕΛΛΑΔΑ «Καμία χώρα δεν έζησε τέτοια καταστροφή σε περίοδο ειρήνης»

Αβεβαιότητα για το κατά πόσο η αισιοδοξία που επικρατεί θα μπορέσει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές εκφράζει αρθρογράφος του Bloomberg τονίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει υποστεί τέτοια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης.

Ειδικότερα, στο άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να ποντάρουμε στο Greekovery;» ο Μάθιου Κλάιν αναρωτιέται κατά πόσο έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα «Greekovery» που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο «Grexit».

«Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος, θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο 7 ετών- μια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης από την (εποχή) της Μεγάλης Ύφεσης» γράφει και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή.

Ο Μάθιου Κλάιν αφού παραθέτει συνοπτικά τα επιχειρήματα που ακούγονται, όπως η αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών ανισορροπιών» από την ελληνική κυβέρνηση και η μεγαλύτερη ευλιγισία στην αγορά εργασίας, τονίζει πως όντως από τη μία πλευρά υπάρχει η ελπίδα πως αυτές οι αλλαγές θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, ωστόσο από την άλλη πλευρά υπάρχει το εύλογο ερώτημα πως θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση.

Σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος παραθέτει και την εκτίμηση του Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, Μιχάλη Μασουράκη, ότι «όλες οι βελτιώσεις του κόσμου δεν θα βοηθήσουν αν δεν επιστρέψει η ρευστότητα».

«Παρότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι λόγοι για επιφυλακτική αισιοδοξία, έχω ακόμη αμφιβολίες. Ο Ντανιέλ Αντονούτσι, οικονομολόγος στην Morgan Stanley πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό περίπου 2,8%, αρχής γενομένης από το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι…Αυτή η πρόβλεψη υπονοεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 παρά στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Αν η ΕΚΤ και ο ''πυρήνας'' της ευρωζώνης με επικεφαλής την Γερμανία, δεν δράσουν αποφασιστικά, οι Έλληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Αλλά (το ερώτημα είναι) οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο πολύ;».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "BLOOMBERG για ΕΛΛΑΔΑ «Καμία χώρα δεν έζησε τέτοια καταστροφή σε περίοδο ειρήνης»"

Το λάθος του ΔΝΤ και η ανυπαρξία του κ. Στουρνάρα

Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε λέει το γνωστό άσμα, στην περίπτωση του ΔΝΤ το σφάλμα ξεπέρασε τα όρια της συγχώρεσης και αγγίζει τα όρια του απαράδεκτου. Υπάρχει όμως μια δικαιολογία για τους οικονομολόγους του ταμείου, που μπορούν να επικαλεστούν το ελάχιστο χρονικό διάστημα που είχαν για να μελετήσουν τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ελληνικής οικονομίας. Επίσης, μπορούν να επικαλεστούν τα ευτράπελα των κυβερνήσεων των κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλή, αλλά και την ιδιαιτερότητα της χώρας. Μάλιστα, τρανταχτό παράδειγμα γι’ αυτούς θα ήταν το γεγονός ότι η κομισιόν είχε υπό επιτήρηση την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και όμως δεν κατάφερε να εξυγιάνει τη χώρα και την οδήγησε στο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με δική της συνυπευθυνότητα.

Ότι όμως και να πούμε για εντόπιους και αλλοδαπούς οικονομικούς διαχειριστές που πέρασαν από το Υπουργείο Οικονομικών αυτοί κρίθηκαν και οδήγησαν τη χώρα στο πρωτόγνωρο χάλι που μεταξύ μας, όλοι λίγο πολύ γνωρίζαμε ότι θα οδηγηθούμε, αφού καταλαβαίναμε ότι οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση θα μας οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι πλέον είμαστε εδώ και χρόνια σε μια φάση αναπροσαρμογής δημοσιοοικονομικής και επεκτείνεται και σε κοινωνική. Παρά το γεγονός ότι από το 2009 και μετά γνωρίζουμε, ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, η αντιμετώπιση από τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών δεν ήταν η καλύτερη. Φτάσαμε στο 2012 τέτοιες μέρες, όπου αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών ο σημερινός ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος. Ένας χρόνος που πάνω κάτω λέμε τα ίδια και τα ίδια, μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για ρευστότητα, μιλάμε για καταπολέμηση της ανεργίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επί ένα χρόνο μένουμε στα ίδια. Από πέρσι τέτοια εποχή λέμε ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές για να κινηθεί η οικονομία και η αγορά με σκοπό να κερδίσουμε το στοίχημα και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μέχρι σήμερα απλά διαχείριση της κατάστασης. Μια ευημερία αριθμών αλλά στην πραγματικότητα τίποτα. Η ανεργία ανεβαίνει και θα ανεβαίνει, όπως φαίνεται, τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται και θα αυξάνονται και η φοροδιαφυγή θα είναι ο βραχνάς και ο γόρδιος δεσμός που θα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί για χρόνια.

Όσο για τη φορολογία, αν δεν πείσουμε τους ξένους ότι μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση δεν πρόκειται να μας αφήσουν να ανασάνουμε. Έχουμε ένα χρόνο μιλάμε για ενδυνάμωση της αγοράς. Με τα παραπάνω να συνεχίζονται δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση του τζίρου. Όταν ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει να διατηρεί το ΦΠΑ σε τόσο μεγάλο ποσοστό καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Και μην επικαλούνται την τρόικα και τους ξένους γιατί εδώ και καιρό οι ξένοι, αν είχαν ενδείξεις θα επέτρεπαν οτιδήποτε για να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα στην αγορά.

Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να είναι άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν γνωρίζει την πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Ο Υπουργός οφείλει να γνωρίζει πως βγαίνει το μεροκάματο, πόσο δύσκολο είναι να κολλάνε τα ένσημα, πόσο δύσκολο είναι να πληρώνει κάποιος πανάκριβο το ψωμί και το γάλα, πως ο άνεργος θα πρέπει να πληρώνει για μια ζωή χαράτσι, δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί και εκ των πραγμάτων να είναι ανύπαρκτος από τα κοινωνικά τεκταινόμενα.

Επειδή, δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει, επειδή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη διαχειριστές αλλά οραματιστές, επειδή η ανάπτυξη είναι θέμα πολιτικής και όχι λογιστικής, ο κ. Στουρνάρας αν δεν αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι την τεχνοτροπία του καλύτερα να αποχωρήσει και να αναλάβει κάποιος που μπορεί να εμπνεύσει τους επενδυτές, να ενδυναμώσει το φρόνημα του κόσμου, να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Κάποιος που να μην βλέπει βελτίωση στα λόγια – νούμερα, αλλά στην πράξη.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Το λάθος του ΔΝΤ και η ανυπαρξία του κ. Στουρνάρα"

Ανοίγουν 3.500 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ!

Την πρόσληψη 3.500 συμβασιούχων ζήτησε η ΔΕΗ σε έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των θέσεων είναι κυρίως τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορούν: Τεχνίτες Δικτύων, Τεχνικοί Σταθμών, Ηλεκτρολόγοι, Τεχνικοί Ορυχείων, Μηχανοτεχνικοί, Τεχνικοί Εξοπλισμού, Χειριστές Μηχανημάτων και Οδηγοί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 200 θέσεις θα αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους και θα τοποθετηθούν σε καταστήματα της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Οι συμβάσεις εργασίας θα είναι οκτάμηνες, ενώ η ΔΕΗ βάζει τις τελευταίες πινελιές στην κατανομή των θέσεων με βάση τις εποχικές ανάγκες ώστε να σταλούν τα σχέδια των προκηρύξεων προς έγκριση στο ΑΣΕΠ.

Κάτι που σημαίνει πως έρχεται οσονούπω και η προκήρυξη, εκτός απροόπτου…

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν 3.500 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ!"

Tέλος οι μικρές διαδηλώσεις - Τι θα ισχύει και ποιοι εξαιρούνται από τον περιορισμό

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας υπέγραψε χθες το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προβλέπει τον περιορισμό των μικρών σε συμμετοχή διαδηλώσεων, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στους δρόμους και η εμπορική ζωή της Αθήνας.

Το σχέδιο για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων, εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προβλεπόμενη επεξεργασία με τίτλο «Τροποποίηση του Π.Δ. 141/1991 (Α΄ 58/30-04-1991) "Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις μικρές διαδηλώσεις:

Το νομοσχέδιο, περιορίζει δραστικά την παρακώλυση της καθημερινότητας από τις μικρές διαδηλώσεις, καθώς όπως αναφέρεται «σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις», ενώ την απόφαση για το εάν η διαδήλωση είναι μικρού μεγέθους και πρέπει να περιοριστεί σε μέρος του οδοστρώματος, θα την παίρνει ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής και θα το γνωστοποιεί άμεσα τους ενδιαφερόμενους.

Ποιοι μένουν «εκτός» του περιορισμού:

«Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα», διευκρινίζει το προεδρικό διάταγμα, που συμπληρώνει ότι «επί παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις».

Εντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

«Με ένα ΠΔ που θα ζήλευε ακόμα και ο Ερντογάν, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της τώρα και τις διαδηλώσεις», ήταν η καυστική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου στην οποία αναφέρεται ότι πρόκειται για «ένα ακόμα ακραία αυταρχικό μέτρο».

«Η ανακοίνωση καθιστά προφανές ότι προ πολλού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο με τη λογική», ήταν η απάντηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Tέλος οι μικρές διαδηλώσεις - Τι θα ισχύει και ποιοι εξαιρούνται από τον περιορισμό"

Πόσο μας «έκαψε» το πρώτο Μνημόνιο: Μελέτη για το «λάθος» του ΔΝΤ

Η έκθεση του ΔΝΤ που περιγράφει, ανάμεσα στα άλλα, τα λάθη που έγιναν στον σχεδιασμό του πρώτου ελληνικού μνημονίου έγινε αντικείμενο παγκόσμιου σχολιασμού, προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων, π.χ. της γερμανικής κυβέρνησης, που αισθάνθηκαν ότι θίγονται.
Όμως, πουθενά δεν είδαμε κάποια εκτίμηση, έστω, του κόστους που είχε η αποτυχία του πρώτου προγράμματος προσαρμογής να πιάσει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για άλλα μεγέθη. 
Κατά σύμπτωση, περιήλθε εις γνώση μας μια μελέτη στην αγγλική που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Economics Letters και ασχολείται με αυτό ακριβώς το θέμα. 
Η μελέτη φέρει τον τίτλο «Οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα: Το κόστος ενός αποτυχημένου προγράμματος προσαρμογής» και υπογράφεται από τους ερευνητές του ΚΕΠΕ Τ. Ευθυμιάδη και Σ. Παπαϊωάννου καθώς και τον κ. Π. Τσίντζο του τμήματος διεθνών οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής προέβλεπε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% το 2010 και 2,6% το 2011 και ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% το 2013 και 2,2% το 2012. Αντί γι’ αυτό, η πραγματική ύφεση ανήλθε σε 4,9% το 2010, στο 7,1% το 2011 και στο 6% το 2012, ενώ η κατρακύλα αναμένεται να συνεχισθεί φέτος με ρυθμό 4,3%.
Το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής προέβλεπε η ανεργία να πιάσει κορυφή στο 14,8% το 2012 από 7,7% το 2008, αλλά τελικά ξεπέρασε το 25% στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς (σημ.: ανήλθε στο 26,8%, με βάση τα χθεσινά στοιχεία). 
Η μελέτη των Ευθυμιάδη, Παπαϊωάννου και Τσίντζου επιχειρεί να εκτιμήσει το κόστος της αποτυχίας του πρώτου Μνημονίου στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μελλοντικά.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι αποκαρδιωτικό.
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 3,8% την πενταετία 2012-2017 έναντι 2,2% που εκτιμάται ότι θα ήταν αν το πρώτο πρόγραμμα είχε επιτύχει τους στόχους του και οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και ανεργίας είχαν επιβεβαιωθεί. 
Με άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα ετησίως λόγω της αποτυχίας του πρώτου προγράμματος σύμφωνα με τους τρεις ερευνητές-οικονομολόγους. 
Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και εν συνεχεία διαψεύσθηκαν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την πιστωτική ασφυξία και άλλους, σύμφωνα με το ΔΝΤ. 
Σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή, στη κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων.
Γι’ αυτό οι επιπτώσεις μπορεί τελικά να είναι ακόμα πιο αισθητές στο ΑΕΠ.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο μας «έκαψε» το πρώτο Μνημόνιο: Μελέτη για το «λάθος» του ΔΝΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news