facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για να μπορέσουν να λάβουν περισσότεροι την επιστροφή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν, εξετάζει η κυβέρνηση και αναμένει την έγκριση της Τρόικας.

Tο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει πως με το σημερινό καθεστώς αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης περισσότεροι πολίτες, από όσους υπολόγιζε όταν σχεδίαζε το μέτρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ότι ενώ έχει προβλεφθεί για φέτος να δοθούν 270 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης (αναλογούν δηλαδή περίπου 135 εκατ. για την χειμερινή περίοδο που τελειώνει και άλλα τόσα για μετά τον Οκτώβριο), από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους. Με άλλα λόγια, τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους. Για το λόγο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε χθες μιλώντας στη Βουλή πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να δικαιούνται περισσότεροι το «επίδομα».

Μια προφανής εξήγηση που δίνουν στο υπουργείο οικονομικών για ποιο λόγο έπεσαν τόσο έξω στους υπολογισμούς του το τους είναι πως λόγω της αύξησης του φόρου και της τιμής, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης φέτος μειώθηκε κατά 65% σε σχέση με πέρυσι. Άρα οι μισοί και παραπάνω από όσους αγόραζαν πέρυσι πετρέλαιο για να ζεσταθούν, απέφυγαν να το κάνουν φέτος για να μην επιβαρυνθούν.

Ωστόσο ο μηχανισμός της επιστροφής φόρου που στήθηκε, κάλυπτε για πολλά από αυτά τα νοικοκυριά (με χρονική καθυστέρηση 40 ημερών όμως) τη διαφορά από την αύξηση του ειδικού φόρου από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που αγόραζαν.

Έτσι στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν νέα “ελαστικότερα” κριτήρια χορήγησής του, από αυτά που ίσχυσαν φέτος και προέβλεπαν πως το επίδομα, δηλαδή:

- ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ για άγαμο ή 35.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων έως 150.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η επιστροφή φόρου κάλυπτε φέτος μόνο ποσότητες για την θέρμανσης της κύριας κατοικίας και με γεωγραφικούς περιορισμούς (περισσότερα λίτρα για βόρειες και ορεινές περιοχές, λιγότερα για τα νησιά κλπ).

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης"

Ποιες αποδείξεις μειώνουν το φόρο

Οι εννέα ειδών αποδείξεις που μπορούν να περιορίσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν τον φόρο εισοδήματος περιέχονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα έξοδα για γιατρούς, οι δαπάνες για ενοίκιο, οι τόκοι... στεγαστικών δανείων, τα νοσήλια, τα ασφάλιστρα, τα δίδακτρα και το ενοίκιο κύριας κατοικίας αποτελούν «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για να μειώσουν κατά 10% τη φορολογική επιβάρυνσή τους.

Αυτές οι φοροελαφρυνσεις θα ισχύσουν φέτος για τελευταία φορά, καθώς από το 2014 θα προβλέπεται έκπτωση φόρου μόνο για ιατρικές δαπάνες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, οι παρακάτω κατηγορίες δαπανών μειώνουν κατά 10% τον φόρο εισοδήματος:

1. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ποσό της μείωσης φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

2. Οι εισφορές που καταβλήθηκαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

3. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Ορους, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση των δωρεών και των χορηγιών θα γίνεται εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών, στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση, δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.

4. Οι καταβληθέντες εντός του προηγουμένου έτους τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου έως 200.000 ευρώ και σε κατοικία έως 120τ.μ.

5. Τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους. Το ποσό της δαπάνης για ασφάλιστρα μειώνει τον φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

6. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος του καταβάλλοντος τη διατροφή δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

7. Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας, για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

8. Τα ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενοικίων κύριας κατοικίας, επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς η συνολική μείωση φόρου που προκύπτει από τη δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ (10% x 1.000 ευρώ)!

9. Τα ενοίκια που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων, τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Για τη δαπάνη αυτή ισχύει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας.

Τι να προσέξετε για τις αποδείξεις ενοικίων

Η μείωση φόρου για τα ενοίκια αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, πρέπει αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου. Οσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξαρτήτως του ύψους του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δεν δικαιούνται αυτήν τη μείωση οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξ ολοκλήρου σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη.

Ενα παράδειγμα για άγαμο φορολογούμενο

Αγαμος φορολογούμενος που θα δηλώσει στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 20.000 από μισθωτές υπηρεσίες (για το 2012) θα πρέπει να πληρώσει κανονικά 2.920 ευρώ για φόρο εισοδήματος.

Ομως:

ñ εάν δηλώσει δαπάνη ενοικίου (έως 1.000 ευρώ) γλυτώνει 100 ευρώ φόρο,

ñ εάν έχει πραγματοποιήσει ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες 7.000 ευρώ γλυτώνει άλλα 700 ευρώ

ñ εάν πλήρωσε για τόκους στεγαστικού δανείου 1.200 ευρώ γλυτώνει άλλα 120 ευρώ

Ετσι, αντί για 2.920 ευρώ, θα πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο εισοδήματος.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματός του για το έτος 2012.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες αποδείξεις μειώνουν το φόρο"

Εντός 10 ημερών θα αποδίδονται στις εφορίες τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών

Ρητή εντολή στα τραπεζικά ιδρύματα να αποδίδουν εντός δέκα ημερών τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, περιλαμβάνει... απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σε έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναφέρεται πως «ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».

Οι διευκρινίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του κ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρεται και σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών του 2006 με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νομίμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού».

Εντείνονται οι έλεγχοι

Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για ενίσχυση και εντατικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών και επισημαίνει ότι για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών συστήθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός 10 ημερών θα αποδίδονται στις εφορίες τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών"

Στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων από χώρες του ΟΟΣΑ αποκτά η Ελλάδα

Πρόσβαση σε στοιχεία των Ελλήνων φορολογούμενων που διαμένουν σε κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ, αποκτά το υπουργείο Οικονομικών, μετά την κύρωση σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής της Σύμβασης του Συμβουλίου Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για... αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα.

Με βάση τη Σύμβαση αυτή, προβλέπονται πλέον σαφέστεροι κανόνες σε όλα τα πεδία της διοικητικής συνεργασίας και ιδιαίτερα σε αυτό της ανταλλαγής των πληροφοριών (αυτόµατης, αυθόρµητης και κατόπιν αιτήσεως). Είναι δυνατό, δηλαδή, να ζητούνται πλέον όλων των ειδών οι φορολογικές πληροφορίες, ενώ το προς αίτηση κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή αυτών των πληροφοριών, επικαλούμενο ως μοναδικό λόγο ότι δεν έχει ίδιον συµφέρον για τις πληροφορίες ή ότι οι πληροφορίες αυτές κατέχονται από τράπεζα (τραπεζικό απόρρητο).

Πρόκειται για μια σύμβαση πολύ σημαντική, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης, αιτιολογώντας πως δίνει ένα πρόσθετο εργαλείο και στη χώρα μας να προχωρήσει σε ενέργειες που έχουν σχέση με την ανταλλαγή των πληροφοριών και τον προσδιορισμό φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Επισήμανε ότι η Ελλάδα -με στόχο να «χτυπήσει» τις εξωχώριες εταιρείες- έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητεί να υπάρχει αποκάλυψη μέχρι του τελικού δικαιούχου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι πλέον διεθνής η τάση από τις χώρες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως φορολογικοί παράδεισοι να προσχωρούν στις συμβάσεις ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς έχει διαμορφωθεί μία διεθνής στρατηγική καταπολέμησης των φορολογικών παραδείσων. «Αντιλαμβάνονται οι χώρες αυτές ότι αν δεν αλλάξουν θα στερηθούν των όποιων οικονομικών ωφελημάτων έχουν από την εγκατάσταση των εταιρειών», ανέφερε.

Επίσης, µε το Πρωτόκολλο ρητά πλέον προβλέπεται ότι:

- Το προς αίτηση κράτος δεν έχει υποχρέωση να παρέχει τις ζητούμενες πληροφορίες, εάν το αιτούν κράτος δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα της εσωτερικής του νομοθεσίας, εκτός εάν η προσφυγή σε τέτοια μέτρα θα ήταν δυσανάλογα δύσκολη.

- Η χρήση ή µη και ο τρόπος χρήσης πληροφοριών που ανταλλάσσονται µε βάση τη Σύμβαση και αφορούν σε ποινικές φορολογικές υποθέσεις, προβλέπεται αποκλειστικά και µόνο από την εσωτερική νομοθεσία του αιτούντος κράτους και όχι µόνο μετά από σχετική προς τούτο εξουσιοδότηση από το κράτος που παρέχει τις πληροφορίες.

- Για φορολογικές υποθέσεις αστικής φύσεως, η Σύμβαση θα έχει εφαρμογή µόνο για μελλοντικές φορολογικές περιόδους, εκτός αν άλλως συμφωνήσουν τα μέρη, ενώ για φορολογικές υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, θα έχει εφαρμογή και για παρελθούσες φορολογικές περιόδους, εκτός εάν ένα κράτος θέσει επιφύλαξη.

- Η Σύμβαση είναι πλέον ανοιχτή προς υπογραφή και σε τρίτα κράτη, µη µέλη του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

- Τα κράτη- µέλη της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζουν στις αμοιβαίες σχέσεις τους τις δυνατότητες διοικητικής συνδρομής που παρέχονται από τη Σύμβαση, µόνο εφόσον αυτές επιτρέπουν ευρύτερη συνεργασία από εκείνες τις δυνατότητες που παρέχονται από τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων από χώρες του ΟΟΣΑ αποκτά η Ελλάδα"

Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ο ένας δράστης της ληστείας- μαμούθ στη Λάρισα

Δύο ένοπλοι άνδρες με καλάζνικοφ και μάλιστα χωρίς να φορούν κουκούλες εισέβαλαν από την πλαϊνή πόρτα σε υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Απείλησαν τον Διευθυντή και τους υπαλλήλους, άνοιξαν τα χρηματοκιβώτια, άρπαξαν 1.000.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες δεν έφυγαν από την είσοδο της τράπεζας από την οποία εισήλθαν, αλλά ανέβηκαν στον πρώτο όροφο και πήδηξαν στη διπλανή νεόκτιστη οικοδομή.

Μάλιστα, φαίνεται να γνώριζαν καλά το εσωτερικό της τράπεζας.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τους περίμεναν άλλα δυο άτομα με ένα πράσινο αυτοκίνητο

Στο χωριό Λουτρό της Λάρισας βρέθηκε καμένο Ι.Χ., το οποίο πιθανολογείται ότι χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά τη διαφυγή τους.

Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων είναι ο ένας δράστης της ληστείας τράπεζας στη Λάρισα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 36χρονος Αλβανός βρισκόταν στο τζιπ όταν γινόταν η καταδίωξη στα Ίσθμια και είχε ως αποτέλεσμα από τα πυρά των δραστών να χάσει τη ζωή της η 25χρονη Κατερίνα.

Πρόκειται για τον Klement Cala. Ο δραπέτης αναγνωρίστηκε τόσο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της τράπεζας -αφού τα πρόσωπα των ληστών δεν ήταν καλυμμένα- όσο και από δακτυλικό αποτύπωμα το οποίο ταυτοποιήθηκε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ο ένας δράστης της ληστείας- μαμούθ στη Λάρισα"

Οριακά πέρασε ο διορισμός του Θ.Αμπατζόγλου

Οριακά, με 7 ψήφους υπέρ, 6 όχι και δύο απουσίες, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ο διορισμός του Θόδωρου Αμπατζόγλου στη θέση του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ.

Υπέρ της πρότασης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για τον νέο διοικητή, τάχθηκαν οι 6 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ.

Όχι δήλωσαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Οικονόμου και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
Αναπτύσσοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές του, ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικότερο σκοπό, την σύζευξη ανάμεσα στη προσφορά και στην ζήτηση εργασίας. Όπως είπε, είναι ήδη σε εξέλιξη 14 περίπου προγράμματα με πολύ σημαντικούς προϋπολογισμούς ενώ τόνισε ότι τελικός στόχος είναι η ποιότητα.

Ακόμα, ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε ότι προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι και η επανεκκίνηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
Για φέτος, όπως είπε, έχει ξεκινήσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ που θα δώσει την ευκαιρία σε 100.000 άτομα να κάνουν διακοπές με 5 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία όλης της χώρας, όχι μόνο το διάστημα Ιούλιος - Αύγουστος, αλλά και σε άλλη χρονική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι εντολές και οι κατευθύνσεις που έδωσε το υπουργείο προς τον νέο διοικητή είναι η διαφάνεια, η νομιμότητα, ο εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα του Οργανισμού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει πρόγραμμα για 3.000 νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα. Δεσμεύτηκε δε ότι τόσο το ειδικό πρόγραμμα για τις 10.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, αλλά και οι άλλες δράσεις με τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που αφορούν 45.000 άνεργους νέους θα γίνουν με τον πιο διαφανή και αντικειμενικό τρόπο και θα διασφαλίζει ότι θα μπει φραγμός στην ανακύκλωση εργαζομένων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί μία συνολική στρατηγική και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτραπούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης των πόρων του ΟΑΕΔ.

Τέλος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο προς τον κ. Αμπατζόγλου ανέφερε ότι η συνείδηση του δεν του επέτρεπε να ψηφίσει θετικά ένα πρόσωπο που έχει ευθύνες, αλλά δεν έδωσε απάντηση, καθώς διετέλεσε υποδιοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, γιατί οι φαρμακευτικές δαπάνες από τα 580 εκατ. ευρώ που ήταν, έφθασαν στα 2,5 δισ. ευρώ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριακά πέρασε ο διορισμός του Θ.Αμπατζόγλου"

Ρωσικές εταιρείες έβγαλαν από την Κύπρο 3,6 δισ. ευρώ λίγο πριν το κούρεμα

Τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ έβγαλαν από την Κύπρο περίπου 129 ρωσικές εταιρείες λίγες ημέρες πριν «κούρεμα» των καταθέσεων σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται... το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ρωσικά οικονομικά συμφέροντα γνώριζαν για την επικείμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και φυγάδευσαν τεράστια κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, η κάθε μια από τις 129 εταιρείες μετέφεραν από 5 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Reutes, η λίστα επαληθεύει το γεγονός ότι η Κύπρος είχε καταστεί ένας φορολογικός παράδεισος για πολλούς, κυρίως για τους Ρώσους, συσσωρεύοντας τραπεζικές καταθέσεις που ανέρχονταν στα 72 δισ. ευρώ -τέσσερις φορές πάνω από το ΑΕΠ της χώρας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικές εταιρείες έβγαλαν από την Κύπρο 3,6 δισ. ευρώ λίγο πριν το κούρεμα"

Απάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα περί φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικά

Αποφασισμένη «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών», δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας... σε όσα αναφέρονται σε έρευνα της Greenpeace για τον εντοπισμό επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Όπως τονίζει το υπουργείο, «με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει, αναφέρεται ότι σε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων». Ως εκ τούτου, προσθέτει, «τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και δεν αιτιολογούν τους πηγαίους τίτλους της έρευνας».

Καλεί μάλιστα την οργάνωση να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του υπουργείου για τα στοιχεία του μοναδικού δείγματος όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα και στην περίπτωση αυτή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «εσφαλμένα στο δημοσίευμα συγχέεται η ανίχνευση απειροελάχιστων συγκεντρώσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα υπόλοιπα δείγματα με τις φράσεις και οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στην άδεια διάθεσης στην αγορά και στη συσκευασία των φυτοφαρμάκων και αφορούν το γεωργό που χρησιμοποιεί το πυκνό σκεύασμα και όχι τον καταναλωτή».

Επίσης, «εσφαλμένα συγχέονται οι φράσεις και οδηγίες ασφαλείας με υπολείμματα ειδικά στην περίπτωση των εισαγόμενων προϊόντων όπου η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν γίνεται καν στη χώρα μας, αλλά στη χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος».

Η ηγεσία του υπουργείου χαρακτηρίζει εσφαλμένο και τον ισχυρισμό ότι επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια των τροφίμων, καθώς, όπως εξηγεί, διενεργείται εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα.

Υπενθυμίζει στη συνέχεια ότι πρόσφατα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, θεσπίστηκε η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στον χώρο των γεωργικών φαρμάκων, καθώς για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στα γεωργικά φάρμακα, που θα επιτρέψουν τη χάραξη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προς όφελος του περιβάλλοντος, του Έλληνα παραγωγού και του καταναλωτή. ΄

Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, διευκρινίζει το υπουργείο, είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία τα καταστήματα λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με χρήση ειδικών κωδικών καταχωρούν κάθε λιανική πώληση με σκοπό τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων. Κάθε καταχώρηση αφορά τόσο τα στοιχεία του προϊόντος που πωλείται, όσο και στοιχεία για τη χρήση του προϊόντος (περιοχή, καλλιέργεια κ.ά.).

Σε συνεργασία τέλος με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και την Greenpeace, το υπουργείο προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο, όπως αναφέρει, πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα περί φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικά"

Ένα μήνα παράταση σε όσoυς δεν εξοφλήσουν το χαράτσι και μετά κατάσχεση

Μέσα σε ένα μήνα και εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι του 2013 όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν το εξοφλήσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, ενώ σε περίπτωση που δεν καταβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ θα ξεκινήσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι νέες διατάξεις ήρθαν ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, στην οποία επιπλέον καθορίζονται και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσους δεν θα πληρώσουν το χαράτσι, ή θα το καταβάλουν μειωμένο.

Ολόκληρη η απόφαση

Αν δεν καταβληθεί ο φόρος η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ) διαγράφουν το οφειλόμενο ποσό από τους λογαριασμούς και αποστέλλουν τις σχετικές καταστάσεις στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων . Σε αυτές αναγράφεται το ποσό της οφειλής το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου.Η ΓΓΠΣ με τη σειρά της αποστέλλει «ραβασάκια» για την οφειλή στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ενημερώνοντας τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής.Παράλληλα αποστέλλει στις αρμόδιες ΔΟΥ τις καταστάσεις με τις οφειλές.Με βάση τις καταστάσεις της ΔΕΗ τα οφειλόμενα ποσά του ΕΕΤΑ του 2013 βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα.Αν και μετά την ειδοποίηση της ΓΓΠΣ δεν εξοφληθεί ο φόρος, οι ΔΟΥ όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «οφείλουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων λαμβάνοντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης», δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί πως το "χαράτσι" θα επιβληθεί σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της η ΔΕΗ μέχρι την 1η Μαΐου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσα ακίνητα ηλεκτροδοτηθούν μέσα στον Μάιο και έως το τέλος του έτους θα γλυτώσουν τον φόρο.

Στην χθεσινή απόφαση υπογραμμίζεται πως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2014 ο Διαχειριστής Δικτύου Διακίνησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) καταρτίζει καταστάσεις με όλες τις νέες ηλετροδοτήσεις για τις οποίες δεν έχει επιβληθεί ΕΕΤΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και τις αποστέλλει στην ΓΓΠΣ.

Οπως γίνεται αντιληπτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πήραν ρεύμα μετά την 1η Μαΐου δεν θα γλιτώσουν το χαράτσι αλλά θα κληθούν να το πληρώσουν εντός του 2014.

Τέλος να σημειωθεί πως εφόσον η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν στο Δημόσιο τα χρηματικά ποσά του ΕΕΤΑ που έχουν εισπράξει, αυτά καταλογίζονται με τον οφειλόμενο τόκο υπερημερίας με καταλογιστική πράξη του αρμόδιου Οικονομικού Επιθεωρητή.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα μήνα παράταση σε όσoυς δεν εξοφλήσουν το χαράτσι και μετά κατάσχεση"

Αθρόα προσέλευση πολιτών στα Αστυνομικά Tμήματα - Yπογράφουν αιτήσεις άρνησης δωρεάς οργάνων - Τί ισχύει με τον νέο νόμο

Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται σήμερα Πέμπτη στα Αστυνομικά Τμήματα της Πάτρας, από συμπολίτες που υπογράφουν συγκεκριμένη φόρμα υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία αρνούνται να γίνουν δωρητές οργάνων, υπό τις συνθήκες που επιβάλει ο νέος Νόμος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, που ισχύουν από την 1η Ιουνίου, δότης οργάνων καθίσταται αυτοδίκαια και χωρίς την έγκριση των οικείων του, οποιοσδήποτε ασθενής καταστεί εγκεφαλικά νεκρός για οποιοδήποτε λόγο.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στα Αστυνομικά Τμήματα της Πάτρας σπεύδουν ακόμη και συμπολίτες που είναι εθελοντές δωρητές οργάνων, αρνούμενοι να συναινέσουν στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Στα Αστυνομικά Τμήματα θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής τους και στη συνέχεια η δήλωσή τους κοινοποιείται σε κάθε αρμόδιο φορέα. Oι ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν από σήμερα να κατακλύζουν τα Αστυνομικά Τμήματα βάσει και σχετικών οδηγιών φορέων που διαθέτουν μέσω του διαδικτύου τη συγκεκριμένη φόρμα δήλωσης-άρνησης δωρεάς οργάνων υπό τις συνθήκες που προστάζει ο νέος Νόμος, σύμφωνα με τις οποίες ΟΛΟΙ καθίστανται πλέον δωρητές οργάνων, ανεξάρτητα από τη θέλησή τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Κύριοι,ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΜε την παρούσα υπεύθυνη δήλωσή μου, (γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως) σας δηλώνω ότι: σε περίπτωση θανάτου μου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανα και οι ιστοί μου προς μεταμόσχευση, δεν επιτρέπω σε κανέναν (συγγενή μου ή τρίτο ή οποιονδήποτε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό), σε οποιονδήποτε χρόνο, και για οποιαδήποτε αιτία, να ανακαλέσει αυτή την απόφασή μου ομοίως δεν εκχωρώ σε κανέναν, κανένα δικαίωμα στη σωματική μου ακεραιότητα (όπως το "τεστ άπνοιας") πριν και μετά τη σωματική μου αποβίωση. Η παρούσα μπορεί να ανακληθεί μόνο από εμένα με συμβολαιογραφική πράξη.Επίσης αιτούμαι να γνωστοποιήσετε την παρούσα προς όλους τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται με το θέμα (και συνεπώς τους θεωρώ ενημερωμένους).

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα ανήλικα τέκνα μου:-Ονοματεπώνυμο : Ημερ. Γέννησης:-Ονοματεπώνυμο : Ημερ. Γέννησης:-Ονοματεπώνυμο :

Ημερ. Γέννησης:

Ο δηλών (Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας.)

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθρόα προσέλευση πολιτών στα Αστυνομικά Tμήματα - Yπογράφουν αιτήσεις άρνησης δωρεάς οργάνων - Τί ισχύει με τον νέο νόμο"

ΙΚΑ: Ακόμη και δύο χρόνια καθυστέρηση για την έκδοση συντάξεων

Ξεπερνούν τις 150.000 οι εκκρεμείς υποβληθείσες αιτήσεις απονομής σύνταξης

Απελπιστική είναι η κατάσταση με την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων στο ΙΚΑ, που φτάνει ακόμη και τα δύο χρόνια σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι καθημερινά «πολιορκούν» τα καταστήματα του ΙΚΑ για να μάθουν την πορεία του συνταξιοδοτικού τους θέματος.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, η πρόσφατη απόλυση υπαλλήλων και η μαζική αποχώρηση για σύνταξη έχουν δημιουργήσει μία πρωτοφανή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι ξεπερνούν τις 150.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν υποβληθεί στο ΙΚΑ. Από αυτές, οι 74.256 αφορούν αιτήματα κύριας σύνταξης και 77.727 αιτήματα επικουρικής.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δώσει άμεση και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να σταματήσει η καθημερινή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Ακόμη και δύο χρόνια καθυστέρηση για την έκδοση συντάξεων"

«Ναι» από το Βερολίνο στη μείωση ΦΠΑ

Πείστηκε το Βερολίνο για τη μείωση του ΦΠΑ σε τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι Γερμανοί ακόμη έχουν αντιρρήσεις ως προς την ανάγκη ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την άμεση μάλιστα μείωση του ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση η οποία έχει να κάνει με τον τομέα του τουρισμού.

Οι Γερμανοί φέρνουν μάλιστα και το παράδειγμα του ανταγωνισμού με τη γειτονική Τουρκία για να δείξουν την αναγκαιότητα της μείωσης ειδικά στον τομέα της εστίασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη από τη στάση της τρόικας στην αμέσως προηγούμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα κατά την οποία ουσιαστικά έβαλε φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης του ΦΠΑ.

Σε ότι έχει πάντως να κάνει με την πιθανότητα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους η γερμανική πλευρά επιμένει ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα.

Η Ελλάδα θα πρέπει αν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αποδεικνύοντας ότι τηρεί τη συμφωνία και μετά ίσως ξεκινήσει η συζήτηση λένε κύκλοι του Βερολίνου που αποκλείουν πάντως κούρεμα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στη Γερμανία επικρατεί ικανοποίηση για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» από το Βερολίνο στη μείωση ΦΠΑ"

Πόσο θα αμείβεται ο νέος πρόεδρος του ΤΧΣ

Ο Χρήστος Σκλαβούνης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αυξημένες αρμοδιότητες με υποχρέωση συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και σημαντικά υψηλότερες απολαβές προβλέπονται, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, για τον νέο πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χρήστο Σκλαβούνη (μέχρι πρότινος στέλεχος της UBS με βάση το Λονδίνο και στη συνέχεια την Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα). Αναφέρουν ότι θα λαμβάνει 175.000 ευρώ τον χρόνο αντί για 100.000 ευρώ το χρόνο που αμειβόταν ο προκάτοχός του.

Οι ίδιες πηγές αιτιολογούν τις αυξημένες αποδοχές ως αναγκαίες για να διασφαλιστεί αυτή τη φορά ότι ο επικεφαλής του ΤΧΣ θα έχει συνεχή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και στα καθήκοντά του στο Ταμείο. Αναφέρουν μάλιστα ως αιτία της αποχώρησης του προκατόχου το αίτημα του υπουργού Οικονομικών να έχει συχνότερη παρουσία στην Ελλάδα και να μειωθούν στις 80.000 ευρώ οι αιτήσεις απολαβές του.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο θα αμείβεται ο νέος πρόεδρος του ΤΧΣ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news