facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Προστασία όλων των καταθετών στην περίπτωση πτώχευσης τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μια τροποποίηση των οδηγιών της προκειμένου να εξασφαλιστεί... η προστασία όλων των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, γράφει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα προστατεύουν τις αποταμιεύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα έως το ποσό των 100.000 ευρώ δεν είναι επαρκείς, εξηγεί η εφημερίδα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει γνώση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι «εάν οι κάτοχοι μεγάλων λογαριασμών φοβούνται κατάσχεση σε περίπτωση κρίσης στην τράπεζά τους, θα εφορμήσουν στα γκισέ για να αποσύρουν τα χρήματά τους» κι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα μιας χώρας, ανέφερε η Χάντελσμπλατ.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ μιας «προτίμησης» για το σύνολο των αποταμιευτών, ώστε να είναι μειωμένη η έκθεσή τους σε ζημίες σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας και να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι οι βασικοί πιστωτές ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εκοφίν) στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το δημοσίευμα που ωστόσο κάνει λόγο για έναν έντονο διάλογο επ΄αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, αντιτίθενται στην πλήρη προστασία των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Προστασία όλων των καταθετών στην περίπτωση πτώχευσης τράπεζας"

Tέλος με νόμο στο δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες

Τέλος στα δάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις (που αποδείχθηκαν εξαιρετικά επισφαλείς, όπως διαπιστώσαμε και με την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ) βάζει το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, κατόπιν έντονων πιέσεων της Tρόικα.

Η τελευταία μάλιστα, που έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και περιμένει να τηρηθούν, επιμένει να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, όπως είχε δεσμευθεί το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά μέχρι τελευταία στιγμή αυτό «κόβεται και ράβεται». Το ελληνικό κομματικό σύστημα, από την άλλη, πιέζει μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να γλιτώσει ό,τι είναι δυνατόν. Ηδη κατάφεραν να υπάρξει μία εξαίρεση, με βάση την οποία επιτρέπεται η δανειοδότηση των κομμάτων μόνο όμως για ποσό ισότιμο της ετήσιας επιχορήγησης του τρέχοντος έτους, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά κομματικά «θαλασσοδάνεια».

Σύμφωνα πάντως με το νομοσχέδιο, όπως έχει καταρτιστεί μέχρι τώρα, οι χρηματοδοτήσεις και οι δωρεές θα γίνονται αναγκαστικά μέσω τραπεζών και ονομαστικά, ώστε να μπορούν να ελέγχονται , ενώ ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών δεν θα αφορά μόνο τις τελευταίες 20 μέρες αλλά θα επεκταθεί στους 6 μήνες.

Οσο για τις επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, σταματάει το γνωστό σύστημα, όπου ο ελεγχόμενος είναι και ελεγκτής και σε αυτές πλέον δεν θα έχουν την πλειοψηφία οι βουλευτές.

Έντονο είναι το παρασκήνιο και για το πρόσωπο που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου για τη θέση του «Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς» που θεσπίστηκε πρόσφατα, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία και θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Οι υποψήφιοι πολλοί (όχι απαραίτητα άσπιλοι και αμόλυντοι όλοι) και οι πιέσεις μεγάλες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Tέλος με νόμο στο δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες"

Εκτός πανελλαδικών οι αλλοδαποί μαθητές χωρίς άδεια παραμονής

Οι αλλοδαποί μαθητές αποκλείονται από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, δεν έχουν πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν μπορούν να πάρουν απολυτήριο χωρίς την άδεια παραμονής.

Όπως καταγγέλλουν σύλλογοι προάσπισης δικαιωμάτων μεταναστών, πολλοί μετανάστες - γονείς μπορεί να έχουν χάσει την άδεια παραμονής τους, λόγω ανεργίας.

Η απαγόρευση ισχύει και για όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο.

Η σχετική διάταξη από το 2010 ορίζει:

«Ο υποψήφιος κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο (VISA) ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που τα δικαιολογητικά δεν κατατίθενται από τον ίδιο τον υποψήφιο, υποβάλλεται από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος βρίσκεται στο εξωτερικό.

»Όταν ο υποψήφιος είναι στην Ελλάδα και τα δικαιολογητικά του υποβάλλονται με εξουσιοδότηση, κατατίθεται και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου (VISA) ή της άδειας παραμονής για τη νόμιμη παρουσία του υποψηφίου στην Ελλάδα».

Πήγες πάντως του υπουργείου Παιδείας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ζητούμενο είναι να έχουν οι μαθητές δελτίο εξεταζόμενου και όλοι οι μαθητές διαθέτουν. Ως εκ τούτου, όπως τόνιζαν, δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού αλλοδαπών μαθητών από τις εξετάσεις.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός πανελλαδικών οι αλλοδαποί μαθητές χωρίς άδεια παραμονής"

Πώς η εφορία θα υπολογίζει εισόδημα και φόρο με βάση δαπάνες, κάρτες, καταθέσεις

Από τις καταθέσεις και τις αγορές που κάνουν, θέλει να πιάσει τους φοροφυγάδες το υπουργείο Οικονομικών αλλά στην πράξη, όπως όλα δείχνουν, κάθε φορολογούμενος πολίτης που του χτυπά για έλεγχο την πόρτα η εφορία, κινδυνεύει να βρεθεί μπλεγμένος και πρέπει να αποδείξει ο ίδιος πως… «δεν είναι ελέφαντας».

Με τις οδηγίες που δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στους εφόρους, η εφορία θα υπολογίζει από μόνη της το καθαρό εισόδημα του κάθε πολίτη που επιλέγεται για έλεγχο. Αν το ποσό ξεπερνά το δηλωθέν, θα φορολογεί αγρίως έως και 40% και 45% ως «μη δηλωθέν» το επιπλέον εισόδημα που η εφορία εκτιμά πως είχε ο φορολογούμενος κάθε χρονιά.

Πώς θα υπολογίζει η εφορία το εισόδημά μας

Με τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» οι εφορίες θα φτιάξουν ατομικούς φακέλους και έναν πίνακα με δύο στήλες, για κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο, με βάση το ΑΦΜ.

Στη μία στήλη θα προστίθενται τα πάσης φύσεως έσοδα που βλέπει η εφορία πως είχε ο υπόχρεος («πηγές εσόδων»). Σε αυτά θα προστίθεται και ό,τι εισπράττει κάποιος από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στην άλλη στήλη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα καταγράφουν όλες τις δαπάνες και τα έξοδα της χρονιάς («αναλώσεις κεφαλαίων/εσόδων»). Θα προστίθενται και οι αναλήψεις καταθέσεων.

Στο τέλος θα αφαιρείται η διαφορά «ενεργητικού» και «παθητικού». Η διαφορά μεταξύ στήλης «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων» και στήλης «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων», θεωρείται η «καθαρή θέση» (πόσα κέρδισε) για κάθε ελεγχόμενο και, εφόσον δεν αιτιολογείται, υπόκειται σε φορολόγηση.

Οι αυξήσεις ή μειώσεις της «Καθαρής Θέσης» κάθε έτους, αναπροσαρμόζονται με βάση τι δίνει και τι παίρνει κάποιος άνευ ανταλλάγματος (αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας, κέρδη από τυχερά παίγνια, ανταλλαγές) και τις περιπτώσεις εκποίησης αυτών. Το βάρος της απόδειξης για τις πιο πάνω περιπτώσεις φέρει ο φορολογούμενος.

Όλα αυτά, μαζί με τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες κάθε είδους, θα συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Οι προκύπτουσες διαφορές θεωρούνται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογούνται υπόκεινται σε φορολόγηση.

Το πρόβλημα είναι πως ο φορολογούμενος φέρει το βάρος της απόδειξης για τα επιπλέον εισοδήματα που υπολογίζει η εφορία. Ζήτημα είναι και το πώς θα υπολογίζει η εφορία τις πληρωμές με μετρητά, εφόσον πολλοί αποφεύγουν –και για φορολογικούς λόγους- να φέρουν τις καταθέσεις τους ξανά στις τράπεζες.

Τι «βλέπει» η εφορία

Η τεχνική αυτή οδηγεί και σε αναδρομικούς φόρους για όλα τα ανέλεγκτα έτη, αφού «αναδημιουργεί» το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα, με βάση όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια, ατομικά, επαγγελματικά και οικογενειακά (σύζυγος, προστατευόμενα μέλη κλπ)!

Η νέα τεχνική προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις και τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Η εφορία μπορεί να στηρίζεται και σε στοιχεία που παίρνει από τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ, αλλά και από «πληροφορίες» που φτάνουν στους ελεγκτές.

Για να αποφύγει τα χειρότερα, ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί ότι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του αφορούν μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα, όπως εκταμιεύσεις δανείων, συμψηφιστικές κινήσεις και λοιπές πράξεις που δεν αποτελούν καθαρές καταθέσεις.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς η εφορία θα υπολογίζει εισόδημα και φόρο με βάση δαπάνες, κάρτες, καταθέσεις"

Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε «B-» η Fitch

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από CCC προηγουμένως, με «σταθερή» προοπτική.

Η απόφαση της Fitch αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα στις προσπάθειες για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και στην απομάκρυνση του κινδύνου για έξοδό της από την ευρωζώνη.

«Το τίμημα ήταν υψηλό όσον αφορά την απώλεια της παραγωγικότητας και την άνοδο της ανεργίας και η ικανότητα ανάκαμψης τελεί ακόμη υπό αμφισβήτηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

«Μολαταύτα, η απομείωση του κρατικού χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν ωθήσει σε υψηλό τριετίας το οικονομικό κλίμα που καταγράφει η κεντρική τράπεζα και ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει», προσθέτει ο Fitch.

Η προοπτική της αξιολόγησης παραμένει σταθερή, δηλώνει ο οίκος Fitch. Ο οίκος προβλέπει για φέτος μικρότερη από το προβλεπόμενο ύφεση, στο 4,3%, ενώ για το 2014 πιθανολογεί ισχνή ανάκαμψη σε συμφωνία με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε «B-» η Fitch"

Μηνυτήρια αναφορά για χρηματισμό Υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος

Μετά τις σχετικές καταγγελίες στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος"

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για χρηματισμό Υπουργών, μετά τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου "Κίτρινος Τύπος", κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Στην αναφορά του ο κ. Νικολόπουλου αναφέρει τα παρακάτω:

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ κατά παντός υπευθύνου

Νικόλαου Νικολόπουλου
του Ιωάννη και της Αφροδίτης, βουλευτή Αχαΐας και τέως Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατοίκου Πατρών (Μιαούλη αρ. 48)

ΚΑΤΑ
Κάθε υπευθύνου και αρμοδίου για τα κάτωθι περιγραφόμενα αδικήματα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

(Δια του κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Πατρών)

Παντός υπευθύνου για την τέλεση των οικονομικών εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα, η διάπραξη των οποίων καταγγέλθηκε στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» το βράδυ της Δευτέρας, την 13η-5-2013, από πρώην υπάλληλο εταιρείας σεκιούριτι, ο οποίος χωρίς να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του, δήλωσε ότι μετέφερε σε βαλίτσες υπέρογκα ποσά σε υπουργούς των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων.

Στόχος της παρούσας είναι να διωχθούν και τιμωρηθούν κατά νόμο εκείνοι, που ενεργώντας με δόλο προβαίνουν κατά συρροή στις παρακάτω περιγραφόμενες πράξεις έχοντας ως αποκλειστικό τους κίνητρο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους και την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων τους, εις βάρος της περιουσίας του δημοσίου και της υγείας των πολιτών, των οποίων η προστασία αίρεται ταυτόχρονα με την πρόκριση του κοινωνικού συμφέροντος.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Το πρόσωπο το οποίο μίλησε στην εκπομπή του Δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του και το οποίο ονομάζεται «Γιάννης», είπε ότι ο εργοδότης του, του έδινε βαλίτσες με χρήματα που προέρχονταν και από αυτόν, αλλά και από ακόμη τέσσερα ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίες προορίζονταν για πρωτοκλασάτους υπουργούς.
Όπως είπε, τα χρήματα μεταφέρονταν σε δεσμίδες των 100 ευρώ σε βαλίτσες με χαμηλότερη «αμοιβή» τις 150.000 ευρώ. Οι περισσότερες βαλίτσες που έχει μεταφέρει είναι δύο, ενώ πολλές φορές πήγαινε επιταγές «εμού του ιδίου».

Οι μίζες, όμως, δεν ξεκίνησαν επί ευρώ, αλλά και παλαιότερα «επί καθεστώτος» δραχμής. Βέβαια, τα χρήματα δεν τα εισέπρατταν οι ίδιοι οι υπουργοί, αλλά οι γραμματείς τους.

Η τελευταία φορά που μετέφερε χρήματα σε υπουργό και μάλιστα σε γυναίκα υπουργό ήταν 300.000, ενώ δήλωσε πως έχει γνώση ότι έχει παραδώσει χρήματα συνολικά σε τέσσερις άνδρες υπουργούς και μία γυναίκα.

Ο «Γιάννης» ισχυρίστηκε ότι ο σταμάτησε να εργάζεται για τον επιχειρηματία, ο οποίος είχε αποδειχθεί πολλές φορές γενναιόδωρος προς τους υπουργούς, όταν εκείνος τόλμησε να τού ζητήσει να τον ασφαλίσει σε Ταμείο. Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε. Έτσι, η συνεργασία διακόπηκε για μια διαφορά της τάξης των 200 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας ξόδευε αλόγιστα δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να τού κάψουν μία φορά το αυτοκίνητο και άλλη μία φορά να τού το σπάσουν για να τού αφαιρέσουν τα επίμαχα στοιχεία που μπορούν να κλείσουν πολύ κόσμο στη φυλακή και από τον χώρο της πολιτικής και από τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και από τον χώρο της δικαιοσύνης.

Μετά από σχετική ερώτηση, αν μεταξύ των πολιτικών που «ευεργετήθηκαν» με «δωράκια» από τους εν λόγω επιχειρηματίες συγκαταλέγονταν και πολιτικοί από τον χώρο της αριστεράς, ο «Γιάννης» ξεκαθάρισε πως δεν έπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή του, ούτε ο ίδιος ποτέ μετέφερε χρήματα σε αυτούς.

Κύριε Εισαγγελέα επίσης σας καταθέτω το περιεχόμενο της σημερινής ανάρτησης (14/5/2013) του δημοσιογραφικού site ZOUGLA.GR, Οι αποκαλύψεις για τη μεταφορά μαύρου χρήματος σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζονται. Ζωντανά στο στούντιο της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο «Γιάννης», υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι, ο οποίος μετέφερε σε βαλίτσες υπέρογκα ποσά σε υπουργούς των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο «Γιάννης», για ευνόητους λόγους, θέλησε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του, ωστόσο οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη απλά... σοκάρουν. Μάλιστα, έπεσε και θύμα κλοπής, όταν άγνωστοι τού διέρρηξαν το αυτοκίνητο και αφαίρεσαν σημαντικά στοιχεία για τις υποθέσεις.
Ονόματα υπουργών δεν αποκαλύφθηκαν, γιατί πολύ απλά, όπως δήλωσε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, έγινε ένα τεστ προς τη Δικαιοσύνη. Θα ενδιαφερθεί άραγε να μάθει και ακόμη περισσότερο, να αναλάβει δράση κατά της διαφθοράς»;

Επειδή οι στενές σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις ευνοούν την διαφθορά και υπονομεύουν την δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, διαπιστώνει έκθεση του οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Επειδή η συνεχιζόμενη διαφθορά στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου, απειλεί να αποτελειώσει την αποδυναμώσει περαιτέρω την ευάλωτη οικονομία μας που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, προειδοποιεί η έκθεση. Το υπερβάλλον δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος που αποτελεί τη ρίζα της κρίσης της Ευρωζώνης που διαρκεί εδώ και δυόμισι χρόνια, και τα οποία, σε συνδυασμό με τη διαφθορά, μεταφράζονται σε αναποτελεσματική χρήση και με την εκτροπή των δημοσίων πόρων, στις τσέπες των νταβατζήδων, με την εγκληματική συνεργασία κάποιων πολιτικών , αφού μέχρι τη στιγμή που η ανεργία ρεκόρ περιορίζει τα δημόσια έσοδα, αναφέρεται στην έκθεση.

Επειδή η ισχνή θωράκιση κατά της διαφθοράς είναι συχνά εκείνες που αντιμετωπίζουν επαύξησε τα μεγαλύτερα προβλήματα δημοσίου χρέους που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Φιν Χάινριχ, ο διευθυντής έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας.

Επειδή όσο οι μηχανισμοί ελέγχου είναι εξαιρετικά αδύναμοι και συχνά «μη ανεξάρτητοι» από την κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί πιθανότατα και σήμερα γνωρίζουν ότι μπορούν να διαφύγουν της τιμωρίας.

Στην έκθεση αναφέρονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ως παραδείγματα χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και ειδικά επειδή σπάνια οι δημόσιοι λειτουργοί ελέγχονται για τις ενέργειές τους.

Η ανωτέρω συνολική εγκληματική συμπεριφορά των υπευθύνων προκύπτει ότι τελείται επαναληπτικά εις βάρος του πολίτη και της δημόσιας ωφέλειας. Η ανοικτή και προκλητική εγκληματική συμπεριφορά των αρμοδίων εμπλεκόμενων προσώπων, οδηγεί στην κατάθεση της παρούσας, προκειμένου να αναμορφώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια της χωράς για την οποία γίνεται προσπάθεια.

Επειδή οι ανωτέρω πράξεις όπως στοιχειοθετούνται, προβλέπονται και πρόκειται να υπαχθούν στο νόμο έπειτα από τον ακριβή οικείο νομικό χαρακτηρισμό, τιμωρούνται από αυτόν.
Επειδή οι ανωτέρω πράξεις προβλέπονται και τιμωρούνται από τον Νόμο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Να κινηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου προσώπου για τα εγκλήματα που περιγράφησαν στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» το βράδυ της Δευτέρας, την 13η-5-2013.

Ως μάρτυρες καλώ:
1) Τον εκδότη και δημοσιογράφο κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο (τηλ. 2115550500)
2) Τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρη
3) Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, από τον Γενικό Γραμματέα κ. Στασινόπουλο
4) Τον Εθνικό Συντονιστή Κατά της Διαφθοράς που υπάγεται στον Πρωθυπουργό κ.Γ.Σούρλα

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνυτήρια αναφορά για χρηματισμό Υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος"

Κατ’ αποκοπήν φόρος ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια

Στην προσωρινή λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όχι με βάση την αξία αλλά με βάση την επιφάνεια, καταλήγει η διακομματική επιτροπή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η επιτροπή μετά από ενημέρωση που είχε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα περιθώρια που υπάρχουν για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου στα αγροτεμάχια καταλήγει στην απόφαση τα τελευταία να φορολογηθούν με κατ’ αποκοπήν φόρο 8 – 10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα.

Με βάση όσα συζητήθηκαν σήμερα στην διακομματική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Βεσυρόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ και ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ:

- Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων (εκτός σχεδίου εκτάσεων) θα αναζητηθούν το 2014 και τα επόμενα έτη 750 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό για το 2014 θα αναζητηθεί μέσω της επιβολής φόρου ανά στρέμμα στις εκτός σχεδίου εκτάσεις το οποίο θα είναι μεσοσταθμικά 8 έως 10 ευρώ ανά στρέμμα. Το πόσο θα είναι το ύψος του θα εξαρτηθεί από το σύνολο των εκτός σχεδίου εκτάσεων που θα δηλώσουν ή έχουν ήδη δηλώσει οι φορολογούμενοι. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έπεσαν στο τραπέζι της διακομματικής κάνουν λόγο για συνολική εκτός σχεδίου γη 66 εκατ. στρεμμάτων. Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις ότι μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στα 80 εκατ. στρέμματα. Τα 10 ευρώ ανά στρέμμα θα επιλεγούν εφόσον η έκταση τελικά είναι 66 εκατ. στρέμματα και θα μειωθούν στα 8 ευρώ εάν αυξηθούν στα 80 εκατ. στρέμματα.

- Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η διακομματική, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο κάθε φυσικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης, ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια είναι 35 στρέμματα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 – 210 ευρώ, ενώ για τον μέσο Έλληνα θα είναι 32 – 40 ευρώ.

- Τα 8 ή 10 ευρώ ανά στρέμμα θα είναι μεσοσταθμικός φόρος που σημαίνει ότι θα υπάρχει χαμηλότερη επιβάρυνση (π.χ. 4 έως 6 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες δασικές εκτάσεις και τους βοσκότοπους και υψηλότερες επιβαρύνσεις π.χ. 10-12 ευρώ ανά στρέμμα για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τις παραθαλάσσιες εκτάσεις).

- Οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα έως και το τέλος Αυγούστου να επικαιροποιήσουν την εικόνα της εκτός σχεδίου ακίνητης περιουσίας τους μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε9. Η διακομματική καταλήγει στην απόφαση ο υπολογισμός του φόρου για τα αγροτεμάχια να γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ε9 και να μην πάμε σε νέο έντυπο.

- Για το 2015 και τα επόμενα έτη ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αξίες που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου (ΕΒΑ, ΑΒΑ).

- Για το φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ από τα εντός σχεδίου ακίνητα και 500 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Στη συνεδρίαση της διακομματικής συζητήθηκε και το θέμα της απαλλαγής από το χαράτσι των φορολογούμενων που ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς όμως ν α ληφθούν αποφάσεις.

Όπως ανέφερε το πρωί το Capital.gr, στο τραπέζι της διακομματικής υπάρχει πρόταση για μικρή αύξηση του χαρατσιού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραπάνω φοροαπαλλαγή.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατ’ αποκοπήν φόρος ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια "

Εξετάζουν την απόσυρση των κερμάτων 1 και 2 λεπτών

Τα υπέρ και τα κατά μιας ενδεχόμενης απόσυρσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ σταθμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Έχοντας ζητήσει τη γνώμη επιχειρήσεων, καταναλωτικών ενώσεων, ταμείων, νομισματοκοπείων και κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της συνεχιζόμενης έκδοσης των κερμάτων του 1 και των 2 λεπτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τέσσερα πιθανά σενάρια: Πρώτον, να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση και τα κέρματα να εξακολουθήσουν να εκδίδονται. Δεύτερον, να συνεχίσουν να εκδίδονται με μειωμένα έξοδα, αλλάζοντας τη σύνθεση του υλικού των κερμάτων. Τρίτον, να παύσει η έκδοση των κερμάτων και να αποσυρθούν τα κέρματα σε κυκλοφορία μέσα σε ένα προκαθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα. Τέταρτον, να γίνει σταδιακή απόσυρση σταματώντας την έκδοση των κερμάτων, αλλά παράλληλα αυτά να παραμένουν νόμιμο χρήμα. Σε αυτό το σενάριο, τα κέρματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για την καταβολή ενός στρογγυλοποιημένου τελικού ποσού. Δεδομένου ότι σταματά η έκδοσή τους, αναμένεται ότι σταδιακά θα εξαφανιστούν από την κυκλοφορία, λόγω του υψηλού ρυθμού απώλειας τους και τη μειωμένη χρήση τους στις πληρωμές.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και με τα κράτη μέλη, προκειμένου να δει ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο θα μπορούσε η Επιτροπή να βασίσει τη νομοθετική της πρόταση για το μέλλον των δύο κερμάτων αυτών.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθη από τη διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους φορείς και τα κράτη-μέλη είναι ότι η παραγωγή κερμάτων του 1 λεπτού και των 2 λεπτών είναι σαφώς μια ζημιογόνος δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι σωρευτικές ζημίες από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των κερμάτων αυτών και την τιμή που καταβάλλεται από το κράτος εκτιμάται συνολικά ότι ανήλθε σε 1,4 δισεκατ. ευρώ από το 2002.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η στάση του κοινού είναι μάλλον διφορούμενη. Παρότι οι πολίτες της ευρωζώνης έχουν συνηθίσει αυτά τα μικρά σε αξία κέρματα, σε περίπτωση απόσυρσής τους φοβούνται τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της ευρωζώνης δεν χρησιμοποιούν τα κέρματα αυτά στις εμπορικές τους συναλλαγές και τα χειρίζονται ως αντικείμενα χωρίς καμία αξία, με αποτέλεσμα το ποσοστό απώλειάς τους να είναι πολύ υψηλό. Το υψηλό ποσοστό απώλειας των κερμάτων αυτών οδηγεί με τη σειρά του σε μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για την έκδοσή τους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα κερμάτων των 1 και των 2 λεπτών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των κυκλοφορούντων κερμάτων, επισημαίνει η Επιτροπή.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2002, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν εκδώσει πάνω από 45,8 δισεκατ. κέρματα 1 και 2 σεντ του ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 137 κέρματα ανά κάτοικο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζουν την απόσυρση των κερμάτων 1 και 2 λεπτών"

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Πεινάτε; Φάτε έντομα!

Ή αυτοί θα μας τρελάνουν, ή εμείς θα τους τρελάνουμε! Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αλλιώς κάποιος την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Τρόφιμα και την Γεωργία ο οποίος καλεί τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, αν δεν έχουν να φάνε, να τρώνε έντομα!

"Τρώτε έντομα"! Αυτό είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) για να ενθαρρύνει την εκτροφή σε μεγάλη κλίμακα εντόμων, ενός όχι ακριβού και οικολογικού διατροφικού στοιχείου που είναι επιπλέον... "νοστιμότατο".

Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ήδη έντομα, όμως μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι, εκτιμά ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

"Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων", δήλωσε η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη.

Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, "έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους", αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα.

Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος.

Εξάλλου τα έντομα "είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία" και "μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα".

Η εκτροφή των εντόμων είναι εύκολη διότι μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τα απορρίμματα τροφίμων. Επίσης τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ' ό,τι τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Η κατανάλωση εντόμων (εντομοφαγία) ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

"Ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει έντομα και αυτό συμβαίνει διότι είναι νοστιμότατα και θρεπτικά", λέει η Εύα Ούρσουλα Μίλερ.

Ωστόσο, η κα Μίλερ δεν μας έδωσε και την λίστα για να ξέρουμε ποιά έντομα να φάμε και ποιά όχι

plektani
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Πεινάτε; Φάτε έντομα!"

Εφοριακοί Άρτας-Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας: "Οι μικρές τοπικές κοινωνίες δεν είναι πειραματόζωα"

Το Δ.Σ στη Συνεδρίαση στις 8 Μάιου 2013 αποφάσισε να απορίψει και καταγγείλει την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τα σημεία (Δ.Ο.Υ) προτείνει να έχουν Έλεγχο και Δικαστικό .Συγκεκριμένα δεν θα υφίσταται έλεγχος και δικαστικό τμήμα στις Δ.Ο.Υ Άρτας και Λευκάδας .

Εμείς επιμένουμε και στηρίζουμε την πρόταση μία Δ.Ο.Υ σε κάθε Νομό ( με έλεγχο και δικαστικό ) όπως και την απόφαση της Π.Ο.Ε –Δ.Ο.Υ των φορέων των Νομών και γενικότερα την επιθυμία και θέληση των τοπικών κοινωνιών.

Η Συνένωση – Συγχώνευση των Δ.Ο.Υ σε επίπεδο Νομών που άρχισε στίς αρχές του 2012 και ολοκληρώθηκε 31-12-2012 , για να φθάσουμε στην πρώτη πρόταση μία Δ.Ο.Υ σε κάθε Νομό , πρέπει να πούμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει ενοποίηση των υπηρεσιών των Δ.Ο.Υ που συγχωνεύθηκαν.

Η μηχανοργάνωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη σ΄ αυτή την ενοποίηση.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ;

Χωρίς να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της ενοποίησης να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα , για ποιες νέες συγχωνεύσεις μιλάτε Κύριε Γενικέ.

Ο Σύλλογός μας ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ να εγκαταλείψουν τους επικίνδυνους πειραματισμούς για τις Δ.Ο.Υ που έχουν πιάσει τους στόχους στις δύσκολες μέρες της Οικονομικής Κρίσης που θα έπρεπε να τις επιβραβεύουν και όχι να μεθοδεύουν την διάλυσή τους.

Ήταν και είναι οι αθόρυβοι εργάτες υλοποίησης των προϋπολογισμών.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις συγκεκριμένες συγχωνεύσεις – καταργήσεων σπέρνουν αναστάτωση, πανικό , πίκρα και θυμό , απογοητευμένοι για την μεταχείριση της πολιτείας.

Η κατάργηση των συγκεκριμένων τμημάτων θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η συγκεκριμένη πρόταση πέρα από την διάλυση 6 Δ.Ο.Υ Νησιών και 7 Δ.Ο.Υ Νομού δεν έχει κανένα στοιχείο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος ή τον εκσυγχρονισμό της Μηχανοργάνωσης που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους την κοινωνία να αντιδράσουν για την προτεινόμενη απογύμνωση των Δ.Ο.Υ ΑΡΤΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ από τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού διότι η υπολειτουργία της Δ.Ο.Υ δεν έχει να κάνει μόνο με τα συμφέροντα των εργαζομένων σ΄ αυτή αλλά και με τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας Λογιστών – Εμπόρων – Δικηγόρων – Αγροτών – Συμβολαιογράφων – ΕλεύθερωνΕπαγγελματιών – Ανέργων.

Οι μικρές τοπικές κοινωνίες δεν είναι πειραματόζωα.

Ποια δικαίωση στις Δ.Ο.Υ που έχουν πιάσει τους στόχους τους

Ποια επιβράβευση για τους συνεπείς συναδέλφους που έτυχε να υπηρετούν σε Νησιά ή σε μικρές Δ.Ο.Υ;

Να σταματήσουν να προσφέρουν την εμπειρία τους τόσον χρόνων;

Στους μεγάλους Νομούς προτείνετε να μείνουν ως έχει η υπηρεσιακή λειτουργία τους

Λες και έχουν πιάσει τους στόχους της Φοροδιαφυγής , της Βεβαίωσης και της Είσπραξης.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΑΛΗΘΕΙΑ ΄΄ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ¨

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Ποιος θα απολογηθεί ή θα πληρώσει όταν η προτεινόμενη πρόταση δεν πιάσει τους στόχους;

Ποιος θα αποζημιώσει την κοινωνία – τον Έλληνα Φορολογούμενο;

Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι η πρόταση απαντά μόνο στις επιταγές της ΤΡΟΪΚΑΣ για διάλυση Υπηρεσιών και Απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων ως ΄΄υπεράριθμων και΄΄Ανίκανων΄΄ και αποτελούν τμήμα συγκεκριμένου και οργανωμένου σχεδίου.

Ενός σχεδίου που προβλέπει την διάλυση του κλάδου οδηγώντας τμήματα στον Ιδιωτικό Τομέα.

Είναι ανάγκη να ενώσουμε τον αγώνα μας με την υπόλοιπη κοινωνία για όλα τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα που κατεδαφίζονται.

Ειδικά τα θέματα Φορολογίας και Ακρίβειας που αφορούν όλους και την βάρβαρη αύξηση της έμμεσης και άμμεσης Φορολογίας και την επιβολή χαρατσιών.

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοριακοί Άρτας-Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας: "Οι μικρές τοπικές κοινωνίες δεν είναι πειραματόζωα""

'Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημόσια υγειονομική καταστροφή'.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η οποία αξιολογεί τις βαριές επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην ανθρώπινη ζωή και στο σύστημα Υγείας σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Το άρθρο υπογράφουν ο Ντέιβιντ Στάκλερ, καθηγητής κοινωνιολογίας στην Οξφόρδη και ο Σάντζεϊ Μπάσου, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολόγος σε Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (συγγραφείς του βιβλίου 'The Body Economic: Why Austerity Kills').

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρθρογράφοι κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των θανάτων και των αυτοκτονιών στις χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα, λόγω της ανεργίας και της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας.

Επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στη δημόσια υγεία, παραθέτοντας στοιχεία από διάφορες εποχές και χώρες.

Όπως σημειώνουν, η σχέση της ανεργίας με τις αυτοκτονίες διαπιστώθηκε από τον 19ο αιώνα, καθώς το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι διπλάσιο στους ανέργους από τους εργαζόμενους.

Το ποσοστό των αυτοκτονιών εκτινάχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης (2007-2009), όπως και τα επόμενα χρόνια.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι εκτός ωστόσο από την ανεργία, στις χώρες που μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί Υγείας και κοινωνικής προστασίας, όπως σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία παρατηρήθηκε επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε σχέση με χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, που διατήρησαν το κοινωνικό δίκτυο προστασίας και επέλεξαν την στήριξη της οικονομίας έναντι της λιτότητας.

'Αρετές'Η Γερμανία επικαλείται τις 'αρετές της λιτότητας' για τους άλλους και όχι για την ίδια, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι δυο επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι οι πολιτικοί διαχειρίζονται το θέμα των ελλειμμάτων και του χρέους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το ανθρώπινο κόστος.

Αναλύοντας στοιχεία από την ύφεση του 1929 και μετά, διαπιστώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών πολιτικών στη δημόσια υγεία.Στο ένα άκρο, όπως σημειώνεται, βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια δημόσια υγειονομική καταστροφή.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία μειώθηκε από το 2008 κατά 40%, εν μέρει λόγω των απαιτήσεων της τρόικας για τη μείωση των ελλειμμάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Επίσης, 35.000 γιατροί, νοσοκομειακοί υπάλληλοι και άλλοι που εργάζονται στο τομέα της υγείας έχουν χάσει τη δουλειά τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς οι Έλληνες αποφεύγουν πλέον τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής και της αύξησης της τιμής των φαρμάκων.

ΘνησιμότηταΠαρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κατά 40%, ενώ διπλασιάσθηκαν τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV, λόγω της περικοπής στο πρόγραμμα παροχής συριγγών στους ναρκομανείς, που οδήγησε στην πολλαπλή χρήση των συριγγών.

Αύξηση σημείωσαν και τα κρούσματα μαλάριας, για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του '70, λόγω της κατάργησης των προγραμμάτων ψεκασμού των κουνουπιών στη βόρεια Ελλάδα.

Στο άλλο άκρο, αναφέρεται το παράδειγμα της Ισλανδίας η οποία απέφυγε τις πολιτικές λιτότητας, επιλέγοντας την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της.

Οι σκεπτικιστές, όπως επισημαίνεται, θα δώσουν έμφαση στις δομικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Ισλανδίας, καθώς η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη καθιστά αδύνατη την υποτίμηση του νομίσματός της ενώ περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών έναντι της πολιτικής λιτότητας που προτάσσει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, μια οικονομική κρίση δεν οδηγεί αναγκαία και σε μια υγειονομική κρίση.

Χώρες όπως η Λευκορωσία, η Πολωνία και η Σλοβενία έλαβαν μια διαφορετική, σταδιακή προσέγγιση.

Οι χώρες αυτές, επισημαίνεται ενδεικτικά, ιδιωτικοποίησαν σταδιακά τις κρατικά ελεγχόμενες οικονομίες τους και είδαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία από ό,τι σε γειτονικές χώρες που επέλεξαν τις απολύσεις, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "'Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημόσια υγειονομική καταστροφή'."

Greenpeace: Προσοχή! Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά


Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας.

Συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα.


Αυτές οι ουσίες πλήττουν ανεπανόρθωτα την υγεία των αγροτών, θέτουν σε κίνδυνο την κτηνοτροφία και τον υδάτινο ορίζοντα, για να καταλήξουν στο δικό μας πιάτο χωρίς να το ξέρουμε. Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει επειγόντως δράση για το θέμα της χρήσης φυτοφαρμάκων και να προχωρήσει αμέσως στο δρόμο της βιώσιμης γεωργίας χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’, ‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:
  • Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)
  • Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
  • Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
  • Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίεςAzoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)
  • Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)
Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!
«Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ύψιστη θρεπτική σημασία για την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για τις ανάγκες των ενηλίκων, όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει και ενθαρρύνει τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια της τροφής μας. Ο καταναλωτής αλλά και ο αγρότης, βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών εταιρειών και δεν έχουν δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς. Η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαφτάρης, πρέπει επειγόντως να αναλάβει δράση για την προστασία αγροτών και καταναλωτών» δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Αυτό που φαίνεται να εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα μας, είναι τα «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου μια άκρως επικίνδυνη, εξού και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη ουσία «νομιμοποιείται» προσωρινά.
Η υγεία αγροτών και καταναλωτών γίνεται έρμαιο των αγροχημικών εταιρειών, όπως οι Bayer, Syngenta και πολλές άλλες, οι οποίες κατασκευάζουν φυτοφάρμακα και υβρίδια. Πριν λίγες εβδομάδες, Greenpeace και μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη κατάφεραν την απαγόρευση 3 εξαιρετικά βλαβερών ουσιών που καταστρέφουν τους πληθυσμούς μελισσών. Εξακολουθούν, όμως, να κυκλοφορούν δεκάδες άλλες και στη χώρα μας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε βήμα προς τη μόνη λύση,που είναι η βιώσιμη γεωργία. Με την αδράνειά του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροχημικών εταιρειών, ενώ αδιαφορεί παντελώς για την υγεία αγροτών και καταναλωτών όπως και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και της ελληνικής γης.
Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές προς καταναλωτές

 Η Greenpeace ζητά από τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσαυτάρη:
  1. Τον τερματισμό των 'προσωρινών αδειών 120 ημερών' τις οποίες δίνει για χρήση άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
  2. Την εφαρμογή της νομοθεσίας με έλεγχο των ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και φαρμάκων για άλλες χρήσεις, όπως, πχ, την ουσία η οποία εντοπίστηκε σε μήλα και έχει άδεια πλέον μόνο για χρήση στη συντήρηση ξυλείας.
  3. Τη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους.
  4. Την εφαρμογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής (που άλλωστε είναι υποχρεωτική για όλους τους Έλληνες παραγωγούς), ως την ελάχιστη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της τροφής μας, με στόχο τη μείωση χρήσης χημικών. Η Ελλάδα είναι ουραγός και σε αυτό το θέμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  5. Τη διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής από καλλιέργειες μεταλλαγμένων αλλά και ακατάλληλων ειδών υψηλού ρίσκου επιμόλυνσης με μεταλλαγμένα, όπως η σόγια.
  6. Την προώθηση και την επένδυση σε καλλιέργειες ντόπιων ποικιλιών και ντόπιων ειδών λόγω ελάχιστων απαιτήσεων προστασίας και με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού προϊόντος.

greenpeace
Διαβάστε Περισσότερα » "Greenpeace: Προσοχή! Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά"

Απολύσεις 210 ναυτεργατών στη Σαλαμίνα

«Ολοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς από χθες απολύθηκαν 210 άτομα που αποτελούσαν τα πληρώματα των 30 πλοίων των δύο κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνταν έως σήμερα στις γραμμές "Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας" και "Φανερωμένη Σαλαμίνας- Πέραμα Μεγαρίδος"», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε ανάκληση των αδειών αποδοχής δρομολογίων των δύο κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνταν στη Σαλαμίνα, με ταυτόχρονη ανάθεση σε άλλες εταιρείες της κάλυψης των γραμμών με «δημόσια υπηρεσία».

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι ναυτικοί και επιβάτες βρίσκονται, από χθες, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, θύματα μια διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας και στις πλοιοκτήτριες εταιρείες. Ανέφερε ότι τα πλοία που έχει δρομολογήσει το υπουργείο στις συγκεκριμένες γραμμές δεν μπορούν να ανταποκριθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και να καλύψουν τις ανάγκες ενόψει και της θερινής περιόδου.

Δήλωσε, επίσης, ότι η πολιτεία θα μπορούσε να δώσει μια νέα αναβολή προς τις δύο κοινοπραξίες και επανέλαβε το αίτημά του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για επαναφορά του ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών Οχημάτων), στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προκειμένου να καλύπτεται η αστική ευθύνη υπέρ τρίτων σε περίπτωση ατυχήματος.

Με την ασφαλιστική κάλυψη που απαιτεί το υπουργείο, βάση ευρωπαϊκή οδηγίας, αποζημιώνονται πλήρως οι επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά τη διάρκεια του πλου, αλλά και οι θιγόμενοι σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης.

Από την πλευρά τους, οι κοινοπραξίες των φέρι στη Σαλαμίνα ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη οδηγία αφορά μόνο στα ποντοπόρα πλοία και όχι στα πλοία που κινούνται εντός λιμένα και ζήτησαν να δοθεί μια μικρή παράταση δύο μηνών μέχρι να εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση, καθώς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το μεσημέρι, στελέχη των δύο κοινοπραξιών των φέρι θα μεταβούν στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ακτή Βασιλειάδη, προκειμένου να έχουν νέα συνάντηση με στελέχη του υπουργείου για το θέμα τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Απολύσεις 210 ναυτεργατών στη Σαλαμίνα"

Μεγαλογιατρός και γνωστό κατάστημα στο Κολωνάκι στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ

Τέσσερα χρόνια είχε να κάνει δήλωση ο γιατρός, ενώ το κατάστημα στο Κολωνάκι ... ξέχασε να κόψει περισσότερες από 1.000 αποδείξεις Συνολικά το ΣΔΟΕ μέσα στον Απρίλιο έβαλε πρόστιμα που ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ που κορυφώθηκαν την περίοδο του Πάσχα έδειξαν ένα ποσοστό παραβατικότητας κοντά στο 25%.

Από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν οι πλέον ενδεικτικές είναι αυτές έξι φυσικών προσώπων στους οποίους έγινε έλεγχος πόθεν έσχες καταλογίσθηκαν πρόστιμα ύψους 2.101.416 ευρώ.

Η περίπτωση ενός γιατρού ΩΡΛ στον οποίο επεβλήθη πρόστιμο 3.930.384 ευρώ, γιατί κατά τα έτη 2007 έως 2010, δεν δήλωσε αντίστοιχα εισοδήματα, αλλά και οι περιπτώσεις ενός πλυντηρίου αυτοκινήτων στο οποίο επεβλήθη πρόστιμο 415.875 ευρώ, αλλά ενός καταστήματος ρούχων στο Κολωνάκι γιατί δεν εξέδιδαν αποδείξεις.

Δέκα επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά στοιχεία 16.000.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις Διαφήμισης, Χονδρικού Εμπορίου, Εμπορίου σιδήρου, Οικοδομικών εργασιών και Μεταλλικών κοιτασμάτων.

Επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων έλαβε εικονικά στοιχεία ύψους 5.660.000 ευρώ.

Στη Φθιώτιδα σε υποθηκοφύλακα καταλογίσθηκε παράβαση 796.000 ευρώ, γιατί δεν απέδωσε δικαιώματα στο Δημόσιο, 400.000 ευρώ και δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών 396.000 ευρώ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλογιατρός και γνωστό κατάστημα στο Κολωνάκι στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ"

H συγκλονιστική επιστολή 16χρονου αριστούχου μαθητή για τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η συγκλονιστική επιστολή ενός 16χρονου αριστούχου μαθητή που κυκλοφορεί στο Facebook. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η αφορμή για να τη γράψει στάθηκε η απεργία των καθηγητών μέσα στην εξεταστική περίοδο, ενώ στρέφει τα βέλη του κατά των πολιτικών και των ΜΜΕ.

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας. Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.

Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου, που «κινδυνεύει» απ' αυτήν.

Τι λέτε;;;;;

Τι μέλλον έχω -εξαιτίας σας- κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;

Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και τη ζωή όλων, από παλιά.

- Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντάς τον μετανάστη στη Γερμανία;

Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον τόπο;

- Ποιος ανάγκασε τη μητέρα μου να δουλεύει απ το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό δεν περισσεύουν όχι για να μου πάρει παπούτσια αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω απ' τον πάγκο του παζαριού;;;;;

- Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου;

- Ποιος τον συκοφάντησε, τον απείλησε με επιστράτευση, απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;

- Ποιος θέλει να κλείσει τη σχολή που διάλεξε ο αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, στο Πανεπιστήμιο;

- Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία;

- Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου;

- Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ' την πείνα;

- Ποιος άφησε τόσους άνεργους;

- Ποιος οδήγησε 4000 ανθρώπους στην αυτοκτονία;

- Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα;

Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;;;;

Λέτε επίσης ότι οι καθηγητές μου, με την απεργία, θα καταστρέψουν τα όνειρά μου.

Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να είμαι ένας ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;

Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να δουλεύω ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα -όπως ψηφίσατε στην τελευταία σας τροπολογία;

Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης;

Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery boy;

Δυο λόγια θέλω να πω και στους δασκάλους μου, σ' όλη τη χώρα.

Δάσκαλοί μου, έχετε υποχρέωση απέναντι σ' όλους τους μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ .

Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.

Οποια υποχώρηση και να κάνετε, όποια νίκη της κυβέρνησης, θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω, να ονειρεύομαι, να ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Στους γονείς, τους συμμαθητές μου και σ' όλη την κοινωνία έχω να πω τα εξής:

Θέλετε αυτοί που μας διδάσκουν να ζουν μες στην εξαθλίωση;

Θέλετε να μας στοιβάξουν σαν εμπορεύματα στις αίθουσες;

Θέλετε να κλείσουν τα σχολεία και να χτίσουν φυλακές;

Θα αφήσετε τους δασκάλους μας μόνους τους σε αυτόν τον αγώνα;

Ετσι θα μας μάθετε να φωνάζουμε αλληλεγγύη;

Θέλετε ο δάσκαλος να είναι παράδειγμα σε μας, αυτοσεβασμού, αξιοπρέπειας, μαχητικότητας ή παράδειγμα υποδούλωσης;;;

Θέλετε τελικά να ζήσουμε σαν δούλοι;

Από αύριο κιόλας, καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ' ένα τραγούδι, ένα σύνθημα: «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»

Όλοι μαζί για να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία.

Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτούς που κλέβουν το γέλιο μας, το γέλιο των παιδιών σας.

ΥΓ. όχι από ματαιοδοξία αλλά για να στερήσω από κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως «απλά θέλω να χάσω μαθήματα», παραθέτω τους βαθμούς μου...»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "H συγκλονιστική επιστολή 16χρονου αριστούχου μαθητή για τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων"

Μέχρι τέλος Μαΐου, το πόρισμα της Επιτροπής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2014

Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει παραδοθεί το πόρισμα της τρικομματικής επιτροπής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ.

Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για φυσικά πρόσωπα και η αντιμετώπιση, με ευνοϊκό τρόπο, των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τέλος Μαΐου, το πόρισμα της Επιτροπής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2014"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news