facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Μόλις... 850.000 ευρώ την ημέρα (!) δίνει για κινητά το Δημόσιο

Απεριόριστο χρόνο ομιλίας με τα λεφτά του ελληνικού λαού έχουν θεσπίσει για τους εαυτούς τους κορυφαίοι δημόσιοι λειτουργοί που επιδίδονται σε απίστευτα όργια σπατάλης, με το ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει ημερήσια κόστη τηλεφωνίας που ανέρχονται σε 850.000 ευρώ.

Μάλιστα μόνο στον στενό δημόσιο τομέα, τα έξοδα τηλεπικοινωνιακών αναγκών φτάνουν σε ετήσια βάση τα 310 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκαλύπτουν τα Παραπολιτικά, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Ανδρέα Ψυχάρη, τα περισσότερα κινητά τα διέθετε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς ο αριθμός τους έφτανε τα 1.000, με ετήσιο κόστος 476.814 ευρώ.

Ακολουθούσε το υπουργείο Εξωτερικών με 105.895 ευρώ, ενώ το Οικονομικών έφτανε τις 685 συνδέσεις κινητών για την πολιτική ηγεσία, τις γενικές διευθύνσεις και το ΣΔΟΕ, με κόστος 99.985 ευρώ.

Επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε 95 υπηρεσιακά κινητά για τον υπουργό, τον υφυπουργό, επιτελικά γραφεία, συμβούλους, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

Απίστευτα είναι όμως και τα νούμερα που καταγράφονται καθημερινά στους λογαριασμούς χιλιάδων οργανισμών για τα κινητά.

Στις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις τα σχετικά κονδύλια εγγράφονται ως «λοιπά έξοδα» στους ισολογισμούς και δεν κοινοποιούνται στο εποπτεύον υπουργείο, κάτι που σημαίνει ότι η δαπάνη μπορεί να ανέρχεται σε εφιαλτικά μεγέθη.

Για να αντιληφθεί μάλιστα κανείς την έκταση της κακοδιαχείρισης, αρκεί να σκεφτεί πως κινητά, δημοσία δαπάνη, δικαιούνται υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι τμημάτων, υπεύθυνοι ασφαλείας, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη Δ.Σ. οργανισμών, τα γραφεία Τύπου αλλά και χιλιάδες συνεργάτες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις... 850.000 ευρώ την ημέρα (!) δίνει για κινητά το Δημόσιο"

«Χρυσές» ιστοσελίδες ενός εκατ. ευρώ για τρεις δήμους


Το 1,08 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος κατασκευής ιστοσελίδων τριών περιφερειακών δήμων. Πρόκειται για τους Δήμους Μεσολογγίου, Πηνειού και Ακτίου – Βόνιτσας οι οποίοι, όπως αποκαλύπτεται, ξόδεψαν πάνω από 300.000 ευρώ έκαστος για να φτιάξουν τα site τους.
Η αποκάλυψη ήρθε πρώτα για το Δήμο Μεσολογγίου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής της ιστοσελίδας του έφτασε τα 308.000 ευρώ. Η συνέχεια δόθηκε με ανακοίνωση του δήμου ο οποίος προκειμένου να δικαιολογήσει το κόστος τονίζει ότι τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ (;), ενώ «καρφώνει»  τους Δήμους Πηνείου και Ακτίου-Βόνιτσας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, «ενδεικτικά παρουσιάζουμε και άλλα έργα, που υλοποιούνται  με την ίδια χρηματοδότηση: 1)το Δήμο Πηνειού με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΗΝΕΙΟΥ», προϋπολογισμού 387.450,00 € 2)      στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας με τίτλο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ» . προϋπολογισμού 387.450,00 €».
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 Απρίλιου ότι στις 24/05 υπέγραψε με την ένωση εταιρειών Velti A.E.– iKnowHow A.E. την «Σύμβαση Εκτέλεσης του Έργου “e-Kallikratis, Σύγχρονες Ψηφιακές Υπηρεσίες”.
Το έργο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι, στον Άξονα Προτεραιότητας «04 – Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Δυτικής Ελλάδας», με κωδικό πράξης ΣΑΕΠ 2011ΕΠ00180022, κωδικό πράξης (ΜΙS) 349608 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, συνολικής αξίας 308.509,66€».
Μετά απο αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση, η δημοτική Αρχή απάντησε ότι  «για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα εξυπηρετήσει τις υπηρεσίες και τους δημότες, ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου καθώς χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ!!!» καθώς και ότι «για τη διαδικασία του διαγωνισμού και τις λεπτομέρειες του έργου θα ενημερωθείτε λεπτομερώς με δελτίο τύπου από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου».
Η ιστοσελίδα
Οσον αφορά δε στην ιστοσελίδα, ο δήμος στην ανακοίνωση του τονίζει δεν πρόκειται μια απλή ιστοσελίδα αλλά διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας θα παρέχεται πληροφοριακό υλικό και on line υπηρεσίες του Δήμου.
«Η Διαδικτυακή Πύλη θα λειτουργήσει ως μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας και θα εξασφαλίσει την επαφή με τον πολίτη και την αλληλεπίδρασή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων του», αναφερεται.
Μεταξύ των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα παρέχονται μέσω της Δικτυακής Πύλης -συμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- θα είναι:
• Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Πιστοποιητικών Δημοτολογίου,
• Πληρωμή Δημοτικού Φόρου,
• Αιτήματα & Καταγγελίες Πολιτών,
• Ενημέρωση Δικαιούχων για τους τίτλους πληρωμής,
• Ηλεκτρονικές Αιτήσεις για Βεβαιώσεις ΤΑΠ,
• Πληρωμή Προστίμων ΚΟΚ,
• Υπηρεσία ενημέρωσης του κοινού για πλήρωση θέσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της περιοχής και υποβολής της αντίστοιχης ηλεκτρονικής αίτησης.
• Σύστημα δωρεάν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω Ιντερνετ με χρήση της τεχνολογία VoIP.
•Την προμήθεια και εγκατάσταση βασικού εξοπλισμού στο Δήμο (PCs, Printers, Scanners) για την ενημέρωση και τοπική λειτουργία της Διαδικτυακής Πύλης,
•Την εκπαίδευση των χρηστών που θα αναλάβουν την ενημέρωση της Δικτυακής Πύλης,
•Δράσεις προβολής και προώθησης της Διαδικτυακής Πύλης στην τοπική κοινωνία του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργία ημερίδων, φυλλαδίων καθώς και εκθεσιακού περιπτέρου που θα λειτουργήσει 1 μήνα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επίδειξη της λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης υποστηριζόμενο από στέλεχος του αναδόχου,
•Επιτόπια υποστήριξη από τον Ανάδοχο για όλη τη διάρκεια της παραγωγικής λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης. Η επιτόπια υποστήριξη θα περιλαμβάνει τη διάθεση Ειδικευμένου Τεχνικού που θα παραβρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Δήμου για συγκεκριμένη περίοδο κατά τη διάρκεια της Παραγωγικής Λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης και θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και συντήρηση της Δικτυακής Πύλης αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας στους υπαλλήλους του Δήμου σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης και συντήρησης της Δικτυακής Πύλης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χρυσές» ιστοσελίδες ενός εκατ. ευρώ για τρεις δήμους"

Οι παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις - Πώς θα τις συμπληρώσουμε

Στις 20 Μαΐου ξεκινά η ηλεκτρονική δήλωση εισοδημάτων για περισσότερους από 5,5 εκατ. φορολογούμενους.


Οι τελευταίες πινελιές για την λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μπαίνουν αυτές τις ημέρες, ενώ το νέο βασικό έντυπο της εφορίας (Ε1) έχει αρκετές αλλαγές, οι οποίες εκτείνονται από την υποχρέωση αναγραφής του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τα επιδόματα για τα προστατευόμενα τέκνα και τους τόκους των καταθέσεων.
Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος δήλωσης των στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων των φορολογούμενων, καθώς από τα στοιχεία αυτά θα καθοριστεί και το ποιος δικαιούται και ποιος όχι το επίδομα τέκνων που αντικατέστησε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο.
Από φέτος καταργήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα τέκνα και στη θέση του θεσπίστηκε ένα ειδικό επίδομα, το οποίο θα καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Το επίδομα κυμαίνεται από 13,3 έως και 40 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά ή περισσότερα θα καταβάλλεται πρόσθετο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.
Το επίδομα θα καταβληθεί από τον ΟΓΑ με βάση τα εισοδήματα του 2012, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στη φετινή φορολογική δήλωση.
Υποχρεωτικά οι τόκοι καταθέσεων
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται υποχρεωτικά να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.
Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων.
Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει επίσης να δηλώσουν το ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα.
Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 και όχι 650 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Για να τύχουν όμως της απαλλαγής αυτής πρέπει να το δηλώσουν στον κωδικό 27 του πίνακα 2.
Οι κρίσιμοι κωδικοί στη δήλωση
Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά, για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
Στον πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).
Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.
Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους (στον πίνακα 9).
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενοι και θα υπολογιστεί και γι' αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.
Γλίτωσαν οι 18άρηδες
Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, πήρε πίσω τη διάταξη του προηγούμενου φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία υποχρέωνε τους 18άρηδες να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα από εργασία. Οι 18άρηδες θα υποχρεωθούν μόνο να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.
Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο (www.gsis.gr) είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους πλην των συνταξιούχων, οι οποίοι μπορούν να την υποβάλουν και χειρόγραφα. Η προθεσμία για την υποβολή εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Επιστροφές-εξπρές
Πάντως σε περίπτωση επιστροφής φόρων- οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες. Αν και η επιστροφή φόρου εισοδήματος αποτελεί πλέον ανάμνηση για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, τυχόν δικαιούχοι θα λαμβάνουν εντός 15 ημερών τον φόρο που δικαιούνται, όπως ορίζει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εγκύκλιος αφορά κάθε είδους φορολογία, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και οι φόροι κεφαλαίου (κληρονομιάς, μεταβίβασης κ.ά.).
Ειδικά για τον φόρο εισοδήματος, προβλέπεται ότι για όσες περιπτώσεις δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών (π.χ. επιστρεφόμενο ποσό κάτω των 1.500 ευρώ) η εφορία προχωρά, κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων, στους απαραίτητους συμψηφισμούς και επιστρέφει στους δικαιούχος το τυχόν εναπομένον ποσό εντός 15 ημερών από την εκκαθάριση.
news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις - Πώς θα τις συμπληρώσουμε"

Τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς, τα δύο βασικότερα εμπόδια που καθυστερούσαν το εγχείρημα, δηλαδή οι δανειακές υποχρεώσεις και το πλάνο της αποκρατικοποίησης, φαίνεται να έχουν αρθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», μία βασική αλλαγή είναι η τύχη των δανείων της εταιρείας. Το δάνειο των 250 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς θα εξυπηρετείται από τον παραχωρησιούχο επενδυτή, ενώ ο υπόλοιπος δανεισμός από την Εγνατία Οδό ΑΕ η οποία παραμένει στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές της Εγνατίας Οδού από δανειακές συµβάσεις που είχε συνάψει µε τράπεζες, για την εξασφάλιση των οποίων έχουν συσταθεί εµπράγµατα δικαιώµατα επί του δικαιώµατος εκµετάλλευσης πριν από τη μεταβίβαση της εταιρείας στο Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δύνανται να αναλαµβάνονται από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης.

Η ρύθμιση επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ «στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιοποίησης του δικαιώµατος εκµετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, να συνάπτει κάθε αναγκαία σύµβαση».

«Από την ανάληψη των οφειλών από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης... οι κάθε είδους υποχρεώσεις της εταιρείας "Εγνατία Οδός ΑΕ", τόσο από τις δανειακές συµβάσεις όσο και από κάθε άλλη αιτία που συνδέεται µε αυτές, καθώς και οι εµπράγµατες ή προσωπικές εξασφαλίσεις για τις οφειλές αυτές αποσβέννυνται», αναφέρεται.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στο προσφερόμενο τίμημα θα ενσωματωθεί και η αξία του δανεισμού της Τράπεζας Πειραιώς και ο επενδυτής θα αναλάβει την εξυπηρέτησή του, καταβάλλοντας μικρότερο τίμημα σε μετρητά.

Το άλλο δάνειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2008 με την εγγύηση του Δημοσίου, θα παραμείνει στην Εγνατία Οδό και θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από την επιστροφή ΦΠΑ της εταιρείας, ο οποίος πλέον αποδίδεται από το Δημόσιο.

Διόδια

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκαν προτάσεις των συμβούλων της αποκρατικοποίησης για υψηλά διόδια στον εθνικό αυτοκινητόδρομο.

Για τη χρέωση των διοδίων τελών θα εφαρμοστεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπάρχει και στις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

Δηλαδή, θα ξεκινά με βάση τα 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ και πληθωριστικής προσαρμογής) και θα έχει ανώτατο «πλαφόν» τα 6 λεπτά ανά χλμ.

Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ιδιώτης παραχωρησιούχος θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται 15 σταθμούς διοδίων στον κύριο άξονα και άλλους έξι στους κάθετους άξονες, συνολικά δηλαδή 21 σταθμούς.

Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη επενδυτή θα έχει διάρκεια έως και 40 έτη.

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού"

Αλάτι για το χρέος, όπως το 1897

Την αξιοποίηση ως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ εξετάζει η κυβέρνηση, 115 χρόνια μετά την παραχώρηση στον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο των εσόδων του κρατικού μονοπωλίου στο αλάτι και 25 έτη έπειτα από.. την αποπληρωμή τού μετά τον Τρικούπη χρέους. Σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανατίθεται στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει διαγωνισμό για να προσλάβει χρηματοοικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς συμβούλους για τις ανάγκες αξιοποίησης του ποσοστού του Δημοσίου στην εταιρεία, που φτάνει το 55%.

Εργο των συμβούλων, σύμφωνα με την απόφαση, θα είναι η σύνταξη μελέτης για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η λογιστική απεικόνισή τους, η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, η παροχή νομικής υποστήριξης και η υποβολή εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης του κρατικού μεριδίου.

Εχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη Διυπουργική Επιτροπή, για την εταιρεία η οποία, σημειωτέον, διαθέτει ολιγοπωλιακή θέση στην εγχώρια αγορά άλατος, αλλά και ενδιαφέρουσα μετοχική σύνθεση. Το ποσοστό του Δημοσίου είναι 55%, ενώ συνεταίροι είναι κατά ποσοστό 25% η ΚΑΛΑΣ ΑΕ (του ομώνυμου ομίλου της οικογενείας Καλαμαράκη) και κατά 20% οι Δήμοι Μεσολογγίου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Λέσβου, ο Δήμος Θερμαϊκού (από τον πρώην Δήμο Μηχανιώνας) και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού (από τον πρώην Δήμο Κολινδρού).

Οι Ελληνικές Αλυκές έχουν σε λειτουργία επτά αλυκές σε Μεσολόγγι, Λέσβο, Κίτρος Πιερίας, Αγγελοχώρι, Νέα Κεσσάνη Ξάνθης και Μέση Κομοτηνής, ενώ διαθέτουν μία ανενεργή στη Μήλο και μία υπό κατασκευή στη Λήμνο. Η εταιρεία έχει ολιγοπωλιακό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, αφού παράγει 200.000 τόνους άλατος όταν η χώρα καταναλώνει συνολικά 350.000 - εισάγονται περίπου 150.000 τόνοι κατ' έτος -, απασχολεί 37 άτομα (παλαιότερα είχε περισσότερα από 60), ενώ το καλοκαίρι, όταν αρχίζει η παραγωγή, κάθε χρόνο προσλαμβάνει 80-100 εργαζομένους για λίγους μήνες.

Πώληση του μεριδίου του Δημοσίου επιχειρήθηκε και το 2009 και προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων βιομηχανιών παραγωγής άλατος, αφού φοβούνταν ότι ο μέτοχος των Ελληνικών Αλυκών, ΚΑΛΑΣ ΑΕ, θα μπορούσε να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για κερδοφόρα εταιρεία, η οποία βέβαια παρουσιάζει κατά καιρούς και ζημιογόνες χρήσεις, που οφείλονται σε έναν συνδυασμό μείωσης της παραγωγής, αύξησης του μοναδιαίου κόστους και πτώσης των τιμών. Ωστόσο λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν λαμβάνει επιδοτήσεις και πορεύεται με τις δυνάμεις της. Το 2001 είχε επιχειρηθεί η μετοχοποίησή της και η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εγχείρημα το οποίο όμως δεν προχώρησε. Τότε η εταιρεία αποτιμήθηκε σε αξία μεταξύ 7 και 10 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της εταιρείας, που μίλησαν στο Helios Plus υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημειώνουν ότι το θέμα σήμερα δεν είναι η αποτίμησή της, αλλά οι προοπτικές και η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει μέσα από συνέργειες, δίνοντας προστιθέμενη αξία στις Ελληνικές Αλυκές. Η επιχείρηση, επισημαίνουν, θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να είναι έτοιμη για ευρύτερες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και να καταστεί κερδοφόρα για τους μετόχους της, αφού διαθέτει, όπως λένε, κρυμμένα assets.

Η εταιρεία, όπως σημειώνουν, διαθέτει εδάφη που μπορούν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας με άλλες μορφές, κάτι που γίνεται ήδη στην Ισπανία. Επίσης υπογραμμίζουν ότι είναι εφικτό να γίνουν συνέργειες με λιμάνια, μέσα από την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στην εμπορία άλατος, κάποιες εκ των οποίων ήδη παρέχονται από τις Ελληνικές Αλυκές σε τρίτους. Παράλληλα τονίζουν ότι χρειάζονται κεφάλαια για να προχωρήσει η επένδυση στις αλυκές της Λήμνου, καθώς απαιτούνται περί τα 6-7 εκατ. ευρώ.

Οι Ελληνικές Αλυκές ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν εταιρική συνέχεια της «Αλυκαί Μεσολογγίου», που είχε ιδρυθεί το 1978 ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ. Το φιλόδοξο, τότε, εγχείρημα για την παραγωγή χλωρίου και πολυαιθυλενίου στο Μεσολόγγι είχε ξεκινήσει από τη χούντα των συνταγματαρχών, άρχισε να υλοποιείται επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, όμως στη συνέχεια έμεινε στον «αέρα».

Το 1988 οι αλυκές του Μεσολογγίου ενοποιήθηκαν με τις βιώσιμες κρατικές αλυκές και έτσι δημιουργήθηκε η Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. Ενας από τους λόγους ήταν ότι την ίδια χρονιά το μονοπώλιο άλατος αποδεσμεύτηκε από τους δανειστές της χώρας, έπειτα από 90 χρόνια εξυπηρέτησης των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία του 1897! Εν όψει της τότε μετοχοποίησης, που τελικά δεν έγινε, μερίδιο το οποίο ανήκε στην ΕΤΒΑ εξαγοράστηκε το 2003 από την ΚΑΛΑΣ ΑΕ.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλάτι για το χρέος, όπως το 1897"

Νέες περικοπές σε συντάξεις και ιστορική ύφεση

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες περικοπές σε συντάξεις καταγράφει με σαφήνεια η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με αφορμή την τριμηνιαία έκθεσή του για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013.

Τα μέλη της επιτροπής, αν και αναγνωρίζουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 άρχισε με καλύτερους όρους από το αντίστοιχο του 2012, διευκρινίζουν ότι «η ανεργία και η ύφεση αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων».

Αναγνωρίζουν μάλιστα, χωρίς να υιοθετούν προφανώς τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, ότι «στο τέλος του 2013 η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 3η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ».

Αιχμηρές ενστάσεις

Στους κινδύνους για την αποσταθεροποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής συγκαταλέγουν εξάλλου την πορεία των φορολογικών εσόδων, και συγκεκριμένα την υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα και στα πετρελαιοειδή.

Οι καθηγητές που υπογράφουν την πολυσέλιδη έκθεση στέκονται κριτικά και εκφράζουν σωρεία ενστάσεων συνολικά και για το μίγμα πολιτικής που εισήγαγε η τρόικα στη χώρα.

Σημειώνουν συγκεκριμένα ότι «η εσωτερική υποτίμηση που επιχειρήθηκε δεν επέφερε αντίστοιχες μειώσεις τιμών στα προϊόντα, ούτε και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Αιχμές αφήνουν, τέλος, προς τα ευρωπαϊκά όργανα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πρόσφατης κρίσης στην Κύπρο.

Την έκθεση υπογράφουν οι καθηγητές Παναγιώτης Λιαργκόβας, Παναγιώτης Καζάκος, Σπύρος Λαπατσιώρας, Ναπολέων Μαραβέγιας και Μιχάλης Ρηγίνος.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες περικοπές σε συντάξεις και ιστορική ύφεση"

Η Γη εκπέμπει SOS: Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, αφού όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες την Παρασκευή, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ξεπέρασαν... για πρώτη φορά στα χρονικά το ανώτατο όριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων του κέντρου ερευνών National Oceanic and Atmospheric Administration που βρίσκεται στη Μάουνα Λόα στη Χαβάη, οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα ξεπέρασαν για πρώτη φορά το όριο των 400ppm (μερών ανά εκατομμύριο).

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το C02 έφτασε σε τόσο υψηλή συγκέντρωση τελευταία φορά, 5 εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, ενώ επί 800.000 χρόνια τα επίπεδα CO2 δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ τα 300 ppm.

«Είναι σαν να δημιουργούμε ένα κλίμα που ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα» τονίζει ο Μπομπ Ουάρντ του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Κλιματικές Αλλαγές Grantham.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γη εκπέμπει SOS: Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών"

Από Δευτέρα τα φύλλα πορείας στους εκπαιδευτικούς

Εκτός ΝΔ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Την επιστράτευση των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να εισηγηθεί απεργία τις πρώτες έξι ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων, αποφάσισε η κυβέρνηση. Από Δευτέρα τα φύλλα πορείας. Την ίδια ώρα με δηλώσεις του ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης έδειξε την πόρτα της εξόδου της ΝΔ στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, η κυβέρνηση αποφάσισε αργά το απόγευμα της Παρασκευής να προχωρήσει στην επιστράτευση των καθηγητών την Δευτέρα, πριν δηλαδή λάβουν τις αποφάσεις τους οι τοπικές ενώσεις λειτουργών μέσης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα 99,5, ήδη έχει δοθεί εντολή να τυπωθούν τα φύλλα επίταξης, τα οποία θα επιδοθούν σε 88.000 εκπαιδευτικούς. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Η απόφαση για επιστράτευση ελήφθη στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ.

Στην συνάντηση αυτή, με την σύμφωνα γνώμη του νομικού και γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τ.Μπαλτάκου, ελήφθη η απόφαση για επιστράτευση χωρίς να έχει ληφθεί η τελική απόφαση για απεργία, αφού κάτι τέτοιο θα αποφασίσουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την γαλήνη των υποψηφίων και των οικογενειών τους, δηλαδή να διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους οι Πανελλαδικές, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Θορυβημένος από την στάση που τήρησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, που πρόσκειται στην ΔΑΚΕ, ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως δεν έχουν θέση στην ΝΔ στελέχη της ΔΑΚΕ που εκφράζονται από πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες «τύπου ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους» τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ.

Σε ετοιμότητα και οι καθηγητές

Έτοιμοι για την απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται πως ήταν και οι καθηγητές, καθώς η ΟΛΜΕ συνεδριάζει ατύπως, σήμερα, για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στην επιστράτευση.

Κατά πληροφορίες, η ΟΛΜΕ σχεδιάζει να κινηθεί νομικά προσβάλλοντας την απόφαση για επιστράτευση, που -όπως λέει - βασίζεται σε άρθρο του Συντάγματος για θεομηνίες (άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος).

Επιπλέον, οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 14 Μαΐου θα γίνουν κανονικά, ανεξαρτήτως της επιστράτευσης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Από Δευτέρα τα φύλλα πορείας στους εκπαιδευτικούς "

Σκανδαλώδεις αποκλίσεις νοσηλευτικών δαπανών στο ΕΣΥ

Νοσοκομεία... με ανεξήγητες αποκλίσεις καταγράφει έκθεση του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ».

Μεγάλες διαφορές στο κόστος νοσηλείας μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που φθάνουν σε χιλιάδες ευρώ ανά ασθενή προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία. Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι η έκθεση αυτή βρίσκεται ήδη και στα χέρια της τρόικας επιβεβαιώνονται οι αιτιάσεις των δανειστών μας για ανορθολογική διαχείριση δαπανών στο χώρο της υγείας και καθιστούν την άμεση πάταξη του φαινομένου αναγκαία.

Όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλη την χώρα -ESYnet- το μέσο κόστος ανά ασθενή διαμορφώνεται από 571 ευρώ έως και 3.722 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του νοσοκομείου. Στα μικρά νοσοκομεία του ΕΣΥ καταγράφονται τα χαμηλότερα κόστη, ενώ τα ειδικά νοσοκομεία (όπως δερματολογικά, ογκολογικά κ.ά.) και τα μεγάλα νοσοκομεία εμφανίζουν τα υψηλότερα κόστη

. Το μέσο κόστος ανά ημέρα νοσηλείας κυμαίνεται από 31 ευρώ και φθάνει τα 673 ευρώ, με τα ειδικά νοσοκομεία (δερματολογικά, οφθαλμιατρικά και ογκολογικά) να βρίσκονται στην πρώτη θέση με το υψηλότερο κόστος και τα ψυχιατρικά στην τελευταία. Σε ό,τι αφορά το είδος της δαπάνης, τα περισσότερα χρήματα κατευθύνονται σε φάρμακα είτε ανά ασθενή είτε ανά ημέρα νοσηλείας. Ειδικότερα, για κάθε 920 ευρώ που δαπανώνται ανά ασθενή, το 35% αφορά σε φαρμακευτική δαπάνη (περίπου 338 ευρώ), ενώ για κάθε 230 ευρώ που δαπανώνται ανά ημέρα νοσηλείας τα 84 ευρώ αφορά σε φαρμακευτική δαπάνη. Πιο αναλυτικά:

Κόστος νοσηλείας ανά ασθενή

Στα 7 ανέρχονται τα νοσοκομεία τα οποία εμφανίζουν κόστος νοσηλείας ανά ασθενή πάνω από 1.500 ευρώ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ένα ειδικό νοσοκομείο, το δερματολογικό «Ανδρέας Συγγρός» γεγονός που εξηγεί το υψηλό κόστος ανά ασθενή και το οποίο ανέρχεται σε 4.018 ευρώ.

Ωστόσο, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το γενικό νοσοκομείο Κρεστένων, το οποίο αν και διαθέτει 43 κλίνες και το 2012 νοσηλεύθηκαν σε αυτό μόλις 60 ασθενείς, ενώ το κόστος ανά ασθενή ανήλθε σε 3.133 ευρώ! Τη «χρυσή» τριάδα συμπληρώνει το «Σπηλιοπούλειο» νοσοκομείο στην Αθήνα, το οποίο με μόλις 31 κλίνες και 368 νοσηλευόμενους ασθενείς εμφανίζει κόστος ανά ασθενή που φθάνει τα 2.109 ευρώ προσπερνώντας μάλιστα μεγαλύτερα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός.

Ακολουθεί, το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», με 389 κλίνες, 20.261 νοσηλευόμενος ασθενείς και κόστος ανά ασθενή στα 1.817 ευρώ γεγονός που εξηγείται από την υψηλή δαπάνη των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο Ερυθρός Σταυρός, ο Ευαγγελισμός και το Κέντρο Αποκατάστασης περιλαμβάνονται στα «ακριβά» νοσοκομεία με κόστος ανά ασθενή τα 1.736 ευρώ (με 425 κλίνες και 21.075 νοσηλευόμενους ασθενείς), 1.668 ευρώ (με 933 κλίνες και 60.178 νοσηλευόμενους ασθενείς) και 1.597 (με 127 κλίνες και 1.208 νοσηλευόμενους ), αντίστοιχα. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ στοιχίζει ο ασθενής σε δεκαεπτά δημόσια νοσοκομεία.

Εντύπωση προκαλεί ότι σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, στα νοσοκομεία Σάμου και Πύργου, το κόστος ανά ασθενή είναι ακριβώς το ίδιο, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύθηκαν το 2012 διαφέρει.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Σάμου με 118 κλίνες και 4.426 νοσηλευόμενους το κόστος ανά ασθενή ανέρχεται σε 1.447 ευρώ. Το ίδιο κόστος εμφανίζει και το νοσοκομείο Πύργου με 138 κλίνες, αλλά 6.265 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν τα νοσοκομεία Καλαβρύτων και το ΚΑΤ: Το πρώτο με μόλις 20 κλίνες και 603 νοσηλευόμενους ασθενείς και το δεύτερο με 554 κλίνες και 29.405 νοσηλευόμενους ασθενείς, εμφανίζουν σχεδόν ίδιο κόστος ανά ασθενή (1.345 ευρώ για το πρώτο και 1.338 ευρώ για το δεύτερο).

Στον αντίποδα, τρία νοσοκομεία τα οποία έχουν κόστος νοσηλείας ανά ασθενή που δεν ξεπερνά τα 380 ευρώ. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Γρεβενών (με 99 κλίνες, 6.742 νοσηλευόμενους ασθενείς), Ηγουμενίτσας (40 κλίνες, 1.879 νοσηλευόμενοι) και το Παιδιατρικό Πάτρας (90 κλίνες και 6.257 νοσηλευθέντες).

Κόστος ανά ημέρα νοσηλείας

Τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλη την χώρα -ESYnet- αναδεικνύει πρώτο και με διαφορά το νοσοκομείο Κρεστένων με ημερήσιο κόστος νοσηλείας τα 974 ευρώ όταν το δερματολογικό νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» εμφανίζει δαπάνη 752 ευρώ! Ακολουθούν το Οφθαλμιατρείο Αθηνών με ημερήσιο κόστος νοσηλείας τα 570 ευρώ (10 κλίνες, 6.134 νοσηλευόμενοι ασθενείς) και το «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το οποίο με 380 κλίνες και 52.849 νοσηλευόμενους, έχει ημερήσιο κόστος νοσηλείας στα 404 ευρώ. Από 300 - 400 ευρώ κυμαίνεται το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε 14 νοσοκομεία, στα οποία περιλαμβάνονται ειδικά νοσοκομεία, αλλά και μεγάλα νοσοκομεία, ενώ από 200 έως 300 ευρώ κυμαίνεται το κόστος για 79 νοσοκομεία. Κάτω από 100 ευρώ είναι το ημερήσιο κόστος νοσηλείας για 8 νοσηλευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία Ηγουμενίτσας και Νεάπολης, τα οποία δαπανούν από 23 ευρώ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκανδαλώδεις αποκλίσεις νοσηλευτικών δαπανών στο ΕΣΥ"

Στο προσκήνιο σενάρια για «κούρεμα» και στα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Στο προσκήνιο αναδύονται, σταδιακά, σενάρια που δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή (preferred creditor status) που απολαμβάνει ο διεθνής οργανισμός.

Το καθεστώς αυτό σημαίνει ότι ο προτιμώμενος πιστωτής πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις χρεοκοπίας. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να χρηματοδοτεί πακέτα διάσωσης κρατών.

Σύμφωνα με το International Financing Review (IFR), την εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του πρακτορείου Reuters, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επικαλούμενο ανθρώπους που συμμετέχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει τελικά στις αγορές ομολόγων, το IFR μεταφέρει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων που έχουν χορηγήσει τα κράτη -της Ευρωζώνης- στην Ελλάδα (Official Sector Involvement - Εμπλοκή του Επίσημου Τομέα).

«Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών προς αυτήν εκτός και εάν το ΔΝΤ ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο», λέει δικηγόρος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

«Η Ευρώπη θα πει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να αποπληρωθούν, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι υποφέρουν», σημείωσε.

«Αυτή είναι η τραγωδία της απόφασης του Στρος-Καν να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να δώσουν μόνο τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης. Και γι' αυτό τώρα, το καθεστώς του προτιμώμενου πιστωτή του ΔΝΤ βρίσκεται σε κίνδυνο», επισημαίνει, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Λι Μπούχαϊτ, ειδικός στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους, που λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, παραδέχεται ότι το OSI είναι απλά θέμα χρόνου για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά το PSI+, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών είναι το 10% του συνολικού χρέους, ύψους 300 δισ. ευρώ (156% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012).

Όμως, το συνολικό ελληνικό χρέος εξακολουθεί να θεωρείται μη βιώσιμο και να εμποδίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων.

«Το μόνο εμπόδιο για να κερδίσει ξανά η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές είναι το χρέος του επίσημου τομέα (σ.σ που διακρατεί ο επίσημος τομέας). Μετά την επαναγορά των ομολόγων που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας, η αναδιάρθρωση και στον επίσημο τομέα είναι η μόνη επιλογή που έχει απομείνει», λέει ο ο κ. Μπούχαϊτ.

Κάποιες μορφές OSI είναι ήδη γεγονός. Η Ελλάδα εξασφάλισε καλύτερους όρους στα δάνεια που έλαβε από τα κράτη, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία πέτυχαν αναθεώρηση των όρων στα δάνεια που πήραν από τον μηχανισμό EFSF. «Το OSI είναι ήδη εδώ. Οι λήξεις των δανείων του επίσημου τομέα μεταφέρθηκαν χρονικά προς τα πίσω», δηλώνει ο κ. Μπούχαϊτ.

«Υπάρχει οπωσδήποτε προηγούμενο για το OSI», υποστηρίζει ο Τζ. Στερν, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix και πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Κατά τη γνώμη μου ήδη το έκαναν όταν μείωσαν τα επιτόκια τον περασμένο Νοέμβριο. Απλά δεν το έκαναν αρκετά», προσέθεσε.

Το ΔΝΤ έως τώρα στάθηκε αποφασιστικά στη γραμμή ότι οι όροι στα δάνεια που έδωσε δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά με 28 δισ. δολάρια «άνοιγμα» στην Ελλάδα, 16 φορές τη συμμετοχή της χώρας στο ΔΝΤ, η θέση αυτή δείχνει τώρα μη βιώσιμη, ειδικά αν η Ελλάδα θέλει να γυρίσει στις αγορές, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

ΔΝΤ: Δείχνει τους Ευρωπαίους

Την ίδια ώρα, πάντως, το ΔΝΤ συνεχίζει πετά το «μπαλάκι» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Ερωτηθείς εάν το Ταμείο με την έκθεση που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες επαναφέρει αίτημα για νέο κούρεμα του επίσημου τομέα (OSI), ο κ. Ράις είπε πως το Ταμείο δεν ζητά να υπάρξει νέο OSI.

Ωστόσο, προσέθεσε με νόημα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν προσθετή ανακούφιση του χρέους, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022.

«Τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι κάτι το καινούριο. Οι εταίροι της Ελλάδος είπαν πως θα το κάνουν στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν προσδιόρισαν το πώς θα γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι», σημείωσε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο προσκήνιο σενάρια για «κούρεμα» και στα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα"

Εμπλοκή στην υπόθεση Siemens


Αδυνατεί να εκτιμήσει αν υπάρχει ή όχι ζημιά για τον OTE ο σύμβουλος που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (4/5) δείχνει την έξοδο διαφυγής όλων των εμπλεκομένων στο περίφημο σκάνδαλο της Siemens. Mε απλά λόγια πάπαλα. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ ο σύμβουλοςκ. Άθως Στυλιανούπου επιχείρησε επί έναν χρόνο να αποτιμήσει τυχόν βλαβη του ΟΤΕ, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ανήκε στο Δημόσιο, δηλώνει αδυναμία να υπολογίσει όχι μόνο αν υπάρχει αλλά και το ύψος της! Έτσι για 16 πρώην στελέχη του ΟΤΕ η υπόθεση κλείνει τον Ιούλιο!
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι την ίδια στιγμή 13 Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη τηςSiemens βρίσκονται ως κατηγορούμενοι στο κατώφλι των τριών ελλήνων ανακριτών-Νικολακέα, Φιοράκη, Πιπιλίγκα.
Ανάμεσα στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ για τα οποία ανοίγει ο δρόμος της αθώωσης βρίσκεται και ο Χρήστος Καραβέλας, ο τρίτος φυγάς της ιστορίας μετά τους Χριστοφοράκου και Γιουγκ, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί εν μέσω θεωριών συνομωσίας, φημών και θρύλων που κυκλοφορούν ακόμη και στα πιο απόμακρα μοναστήρια της Αντιπάρου, εδώ όπου βρίσκεται ένα από τα σπίτια του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, o  οποίος αν μη τι άλλο διαθέτει και χιούμορ. Όπως γράφει η Γιάννα Παπαδάκου «το κατηγορητήριο αναβιώνει όλο το σύστημα των πληρωμών μέσω του ψευδώνυμου «Franz» για τον Γεώργιο Σκαρπέλη του ΟΤΕ αλλά και περίεργων τοπωνυμίων που διατηρούσε ο Χρήστος Καραβέλας για λογαριασμούς του στην Ελβετία, όπως, «Υδρα», «Κορώνη» αλλά και «Ανοιξη»...»

Ο Καραβέλας εγκατέλειψε την Ελλάδα τον Μάιο του 2009 και έκτοκτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Λίγο πριν  φύγει, ο επονομαζόμενος και «ταμίας της  Siemens” επιχείρησε  να συναντήσει 4-5 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα». Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ>


ΕΠΑΦΕΣ με τουλάχιστον τέσσερις πολιτικούς επιχείρησε ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Ηellas ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, Χρήστος Καραβέλας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη φυγή του. Ο επονομαζόμενος «ταμίας» της Siemens ζητούσε από τα πολιτικά πρόσωπα να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την αναφερόμενη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο για τη σύμβαση
8002 του ΟΤΕ με τη Siemens.
 
Η πλευρά του φυγόδικου μάνατζερ ισχυρίζεται μάλιστα ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στον κ. Καραβέλα ότι «θα γίνει το καλύτερο δυνατό» και ότι «θα υπάρξει προσπάθεια σχετικής εισήγησης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γιώργο Σανιδά». Αλλά αν αυτά είναι λόγια, υπάρχει μια ακόμη πιο χειροπιαστή ένδειξη «αρωγής» στον φυγόδικο. Αν και οι υπεύθυνοι μιας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες όχι μόνο μπλόκαραν τους λογαριασμούς του αλλά και αρνήθηκαν κατάθεση μέρους των 14.500.000 ευρώ που επιχειρούσε να διακινήσει ο κ. Καραβέλας την
άνοιξη του 2008, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την εκροή αυτών των χρημάτων στο εξωτερικό· ένα μέρος τους κατέληξε και στην Ουρουγουάη για την αγορά της βίλας στο διάσημο θέρετρο της Πούντα ντελ Εστε. Για αυτές τις ύποπτες συναλλαγές υπήρξε αλληλογραφία από τον Μάιο του 2008 μεταξύ των εκπροσώπων του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος και του τότε προϊσταμένου της επιτροπής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κ. Γιώργου Ζορμπά, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια από άλλες δικαστικές αρχές που ενημερώθηκαν σχετικά.

O Χρήστος Καραβέλας ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα- περισσότερα από 32.000.000 ευρώ- διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με τον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998- ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους. Οπως αναφέρει σήμερα άλλοτε συνεργάτης του οικονομικού διαχειριστή της Siemens, «ο Καραβέλας ήταν σε θέση να γνωρίζει, μαζί με το άλλο διευθυντικό στέλεχος της Siemensτον Ηλία Γεωργίου, ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα πήραν μίζες από τη Siemens είτε για συγκεκριμένες δουλειές ή στο πλαίσιο γενικών οικονομικών ενισχύσεων». Ηταν οι άνθρωποι των μυστικών και φέρονται, με βάση όσα ακούστηκαν κατά τις έρευνες στη Γερμανία, να έχουν χρηματίσει πέντε πολιτικούς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν τα χρήματα σε βαλίτσες. Μία φορά έστειλαν έμβασμα. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ποια υπηρεσιακά στελέχη δωροδοκήθηκαν. Μπορούν να περιγράψουν πρόσωπα, συναντήσεις και διαδικασίες» λέει ο ίδιος συνεργάτης.
▅ Η απειλή των αποκαλύψεων
Στις αρχές του 2008, όταν ο Χρήστος Καραβέλας αντελήφθη ότι ο δικαστικός κλοιός σύντομα θα στένευε, αποφάσισε ότι ίσως ήταν η ώρα να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για αυτές τις δωροδοκίες ή τουλάχιστον να απειλήσει ότι θα το κάνει. Το κύριο σκεπτικό του όπως και ορισμένων συνεργατών του ήταν ότι «θα μπορούσαν έτσι να αποφύγουν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες λόγω της σύντομης παραγραφής εξαιτίας και της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε διάπραξη αδικημάτων, όπως είχε συμβείδηλαδήμε τους συμμετόχους στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την εμπλοκή της ιταλικής εταιρείας Καλτσεστρούτσι» έλεγαν. Μάλιστα, τα στελέχη της Siemens είχαν επιδιώξει τότε να έλθουν σε επαφή με τον οικονομικό διευθυντή, την αντίστοιχη περίοδο, της Siemens στη Γερμανία Ράινερ Νιντλ , με τον οποίο συνεργάζονταν στην προώθηση των «ειδικών κονδυλίων». Στόχος ήταν να δοθούν «χέρι με χέρι» κάποια αποδεικτικά στοιχεία χρηματισμού ελλήνων πολιτικών που φέρεται να είχε ο κ. Νιντλ και τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα προκειμένου «να αποδειχθούν οι δωροδοκίες». Αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία ούτε εστάλησαν ούτε εμφανίστηκαν ποτέ για να αποδειχθεί και ότι πράγματι υπήρξαν. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ο Νιντλ είναι σήμερα σοβαρά άρρωστος και εμφανίζει «τάσεις σχιζοφρένειας». 

Τα σχέδια άλλαξαν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της εταιρείας ΔΕΚΑ ΑΕ, με την οποία διαχωρίστηκε η δικαστική τύχη πολιτικών προσώπων και ιδιωτών, δημιουργώντας νέο «δεδικασμένο» και για την υπόθεση της Siemens. Απειλές αποκαλύψεων τέλος. Τo όπλο που απέμεινε στον Χρήστο Καραβέλα ήταν η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ενεργειών του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.
▅ Τελευταία γραμμή αμύνης
Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Καραβέλας και ο νομικός εκπρόσωπός του κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος επιχειρούσαν να συγκεντρώσουν σειρά παλαιότερων αποφάσεων κυβερνητικών συμβουλίων- από τη δεκαετία του 1980 ακόμη-, αλλά και προηγούμενες προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ που είχαν ελεγχθεί δικαστικά και είχαν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα. Στόχος της υπεράσπισης ήταν να αναδείξει ότι «όλες οι ενέργειες της Siemens στην προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ ήταν σύννομες και με βάση αποφάσεις κυβερνητικών συμβουλίων. Επιπλέον, η συμφωνία 8002 του ΟΤΕ είναι ακριβώς η ίδια με προηγούμενη σύμβαση του ΟΤΕ που είχε κριθεί από τη Δικαιοσύνη απολύτως σύννομη».

Σε αυτή την ύστατη προσπάθεια, ο φυγόδικος σήμερα μάνατζερ λέγεται ότι συναντήθηκε και με πολιτικούς, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα αυτά θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μαρκουλάκος που ρωτήθηκε από το «Βήμα της Κυριακής» γι΄ αυτά τα ραντεβού του Χρήστου Καραβέλα απάντησε σιβυλλικά: «Δεν θέλω να αναφέρω οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Εγινε ή όχι, η προσπάθεια είναι βέβαιο ότι δεν απέδωσε, αφού στο τέλος ο Χρ. Καραβέλας, ακολουθώντας τα βήματα του Μ. Χριστοφοράκου, επέλεξε τη φυγή στη Γερμανία αναχωρώντας από την Ελλάδα πιθανότατα ακτοπλοϊκώς μέσω Πατρών για να αποφύγει οποιαδήποτε «εμπλοκή» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
▅ Τα ίχνη των εκατομμυρίων
Από τις αρχές του 2008 πάντως μια από τις προτεραιότητες του φυγόδικου ήταν να εξαϋλώσει τα ίχνη περίπου 14.500.000 ευρώ. Στις συναλλαγές αυτές ο Χρήστος Καραβέλας χρησιμοποίησε έναν νομικό σύμβουλο, ειδικό σε φορολογικά θέματα, και έναν χρηματιστή, τα ονόματα των οποίων ουδέποτε έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση. Οι δύο αυτοί συνεργάτες πρωτοστάτησαν στη μεταφορά κεφαλαίων στα μέλη της οικογένειας Καραβέλα, στη δημιουργία των off shore κυπριακών εταιρειών και στις «επενδύσεις» στην Ουρουγουάη.

Ορισμένες από αυτές τις κινήσεις μάλιστα είχαν μαθευτεί «από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και είχαν προκαλέσει τη δυσφορία ορισμένων συνεργατών που κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένοι. Τα 14.500.000 ευρώ από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν αρχικώς στην τράπεζα ΗSΒC στην Αθήνα και ακολούθως ένα μεγάλο τμήμα τους στάλθηκε σε άλλη, ελληνική αυτή τη φορά, τράπεζα. Είναι αυτή που αρνήθηκε την κατάθεση και ενημέρωσε την Αρχή για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Τα λεφτά βρέθηκαν τότε για τέσσερις πέντε ημέρες στον «αέρα», προκαλώντας πανικό στον Χρ. Καραβέλα. Τελικά μετακινήθηκαν άρον άρον σε άλλες τράπεζες. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν- σύμφωνα με πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων- δύο νέες off shore εταιρείες, η «Chamonix LΤD» (βαφτισμένη δηλαδή με το όνομα του διάσημου ελβετικού θερέτρου) και η «Αnisata LΤD», μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά 5.000.000 ευρώ. Και οι δύο εταιρείες έκλεισαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ-ΕΘΝΟΣ
“ΕΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΕΔΩΣΑ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ ΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ…”

"Οι σχέσεις που έχω λειτούργησαν εναντίον μου και εναντίον της οικογένειάς μου. Η σύζυγος και η κόρη μου είναι προφυλακισμένες στον Κορυδαλλό, ενώ οι δύο μικρότερες κόρες μου και ο γιος μου μπορεί να πάνε κι αυτοί φυλακή". Ο καταζητούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), μία μέρα μετά τις εκλογές, σχολιάζοντας το εάν συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα και στη συντριπτική διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας (Οκτώβριος 2009), οι συλλήψεις και προφυλακίσεις των μελών της οικογένειάς του, δηλώνει:
"Το αισθητήριο του κόσμου όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη είναι η κοινή συνείδηση του ανθρώπου, έκρινε ότι ο διωγμός, οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις της οικογένειάς μου ήταν εκδίκηση. Και με τον τρόπο αυτό, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του"... Ο Χρήστος Καραβέλας επαναλαμβάνει από κει όπου βρίσκεται ότι θα δώσει τη νομική του μάχη στο Μόναχο, όπου, βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, δεν εκδίδεται Ευρωπαίος πολίτης όταν στη χώρα που τον ζητάει απειλείται με ισόβια.
- Γιατί έφυγε:
"Ηταν προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη η φυλάκισή μου. Θεώρησα σκόπιμο να παλέψω από το εξωτερικό και όχι από τη φυλακή".- Για την αντιμετώπισή του από τη Δικαιοσύνη:
"Επί δυόμισι χρόνια το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ δεν έκαναν πραγματογνωμοσύνη για να φανεί εάν υπέστησαν ζημιά από τη σύμβαση 8002. Εδώ ακολουθήθηκε μεθόδευση...".- Για το εάν συνετέλεσε στη φυγή του το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής από τον πρωθυπουργό, που έφερε παραγραφή ποινικών ευθυνών πολιτικών σε σχέση με το σκάνδαλο της Siemens:
"Εάν είχαν δοθεί χρήματα σε πολιτικούς και παραδεχόμουν ότι έδωσα μίζες, για μένα θα ήταν ομολογία ενοχής και θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη, ενώ για τους πολιτικούς υπάρχει παραγραφή".-Για την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη:
"Ημουνα στη Siemens από το 1968 μέχρι το 1998. Οτιδήποτε έχει γίνει σε σχέση με πολιτικούς, έχει παραγραφεί γι αυτούς"...- Φοβάται να μιλήσει;
"Γενικά φοβάμαι γι αυτά που έχουν γίνει και για μένα και για την οικογένειά μου".- Εάν είχε έρθει σε επαφή με πολιτικούς και δικαστικούς, πριν από την απόδρασή του:
"Το μόνο που επιδίωξα και προσπάθησα ήταν να γίνει πραγματογνωμοσύνη, γιατί είναι σίγουρο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν βλάφτηκε. Ηθελα να αποδειχτεί η αλήθεια, για να μη βρεθώ εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στην πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται το κλειδί".- Για τη Δικαιοσύνη:
"Ψάχνει σε λάθος δρόμο"...- Για τις συλλήψεις:
"Στην οικογένειά μου ξέσπασαν κυβέρνηση και δικαιοσύνη. Τα παιδιά και η σύζυγός μου δεν γνώριζαν τίποτα για τους λογαριασμούς, όπου είναι συνδικαιούχοι. Μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας μου, έκανα ό,τι κάνει κάθε Ελληνας γονιός. Μοίρασα την περιουσία μου στα παιδιά, φοβούμενος ότι μπορεί να πεθάνω...".


Όταν ο Καραβέλας εγακατέλειψε την Ελλάδα η Δικαιοσύνη συνέλαβε την σύζυγο και τις κόρες του και τις προφυλάκισε.

ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΒΕΛΑ>ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ
Αποσπάσματα συνέντευξης τηςΜάρθας Καραβέλα, (σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα, διακεκριμένη οφθαλμίατρος η οποία είχε διατελέσει επιμελήτρια στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ,) στον Φρίξο Δρακοντίδη για το «Πρώτο Θέμα»



-Η εμπειρία του εγκλεισμού στη φυλακή πώς ήταν για σας και για την κόρη σας;
-" Πολύ τρομακτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, μας πρόσφερε και την ικανοποίηση ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τη δοκιμασία με πολλή δύναμη. Μέσα από αυτή την εμπειρία οι δεσμοί της οικογένειας μας έγιναν ακόμα πιο ισχυροί. Δεθήκαμε περισσότερο. Τα παιδιά είναι ακόμα πιο αγαπημένα μεταξύ τους σήμερα. Δείξαμε ότι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια που επιζητά το αυτονόητο: να μείνει ενωμένη. Και όλα αυτά που γράφανε για μας, για δήθεν υπέρογκα χρηματικά ποσά ή ότι είμαστε «ψωνισμένοι», είναι όλα ψέματα. Τα παιδιά μου είναι φυσιολογικοί χαρακτήρες της καθημερινότητας. Με όνειρα και φιλοδοξίες. Ίσως αυτό να απογοητεύει κάποιους που θέλουν να γράψουν διάφορα, αλλά δυστυχώς γι' αυτούς αυτή είναι η αλήθεια."

-Φοβηθήκατε στη φυλακή;
-"Καθόλου. Καθόλου δεν φοβήθηκα. Δεν μπορώ να πω ότι πέρασα ωραία, αλλά δεν πέρασα και άσχημα. Το προσωπικό, οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι ήταν όλοι τους εξαιρετικοί. Οι άλλες κρατούμενες, μάλιστα, μας έδειχναν σεβασμό. Μας έλεγαν: «Εσείς δεν έχετε θέση εδώ πέρα. Πρέπει να βγείτε γρήγορα και είναι άδικο που είστε μέσα. Δεν ταιριάζετε με το περιβάλλον της φυλακής». Παρ' όλα αυτά, μαζί με την κόρη μου καταφέραμε να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον της φυλακής. Δουλέψαμε στον κήπο, σκάψαμε, ποτίσαμε, μαζέψαμε σκουπίδια, κρατήσαμε τη βιβλιοθήκη."

-Συνειδητοποιήσατε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να μείνετε για περισσότερο διάστημα μέσα στη φυλακή;
-"Το συνειδητοποιήσαμε και είπαμε οτι μπορεί να μείνουμε μέσα ακόμα κι έναν χρόνο, όσο δηλαδή μπορούσαν να μας κρατήσουν προφυλακισμένες. Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και γι' αυτό το ενδεχόμενο. Το μόνο που παρακαλούσα ήταν να βγει έξω το παιδί μου το συντομότερο δυνατόν."

-Κατά τη διάρκεια των εξελίξεων στην υπόθεση είχε ακουστεί ότι για όλα όσα συνέβησαν θεωρείτε αποκλειστικά υπεύθυνο τον σύζυγο σας και πως αυτός θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί πρώτος απ' όλους ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει. Ισχύει;
-"Όχι βέβαια. Αυτό έλειπε. Με τίποτα. Δεν θα τον συγχωρούσα ποτέ αν έκανε κάτι τέτοιο. Δεν θα του το συγχωρούσα ποτέ, ούτε και τα παιδιά μας, αν έκανε κάτι τέτοιο."

-Ακόμα και σήμερα δεν επιθυμείτε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης;
-"Όχι βέβαια. Ούτε κατά διάνοια."

-Για ποιον λόγο; Αν είναι αθώος, τι έχει να φοβηθεί;
-"Φάνηκε ότι όλα ήταν δρομολογημένα να γίνουν. Τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, γιατί μετά κάτι φάνηκε να αλλάζει. Ο άντρας μου αναγκάστηκε να φύγει γιατί πίστευε ότι έτσι όπως παρουσιαζόταν η κατάσταση ήταν ήδη καταδικασμένος. Αλλιώς δεν θα έφευγε ποτέ. Όταν όμως είδε ότι ήταν όλα προγραμματισμένα και δρομολογημένα κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα αυτά που έλεγαν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι τους, αποφάσισε να φύγει. Και προς Θεού, κανένας από μας δεν ήθελε να γυρίσει. Οι δικοί μας άνθρωποι, τα παιδιά μας, παρακαλούσαν κάθε μέρα να μη γυρίσει. Μην τυχόν εμφανιστεί."

-Πιστεύετε ότι τελικά θα δικαιωθεί;
-"Και βέβαια θα δικαιωθεί. Όλες οι κατηγορίες που του προσάπτουν δεν στέκουν. Θα το δείτε. Είναι όλα έωλα. Απλώς ελπίζω να αντέξει μέχρι τότε."


Τι έγραφε η Σίβυλα του ΒΗΜΑτος για τον Καραβέλα και την Αντίπαρο

Το χειροποίητο Riva έφθασε κοντά στην ιδιωτική παραλία , λίγο πριν την ξακουστή περιοχή Απάντημα της Αντιπάρου. Η Εσθήρ προσπάθησε να συγκρατήσει το μακρύ, διάφανο καφτάνι της Donatella Versace εκείνο όμως «σύρθηκε» στα καταγάλανα νερά. Φόρεσα το μεγάλο ψάθινο καπέλο του οίκου Valentino, ιδιοκτησίας πλέον του Εμίρη του Κατάρ (owner επίσης του λιλιπούτειου ελληνικού νησιού Οξιά) και κοίταξα ψηλά στο εντυπωσιακό σπίτι του λόφου. «Τελικά μην τον… είδατε μην τον απαντήσατε τον monsieur Καραβέλα» γέλασα δυνατά. «Ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens παραμένει άφαντο την στιγμή που η βίλλα του αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, γνωστή και ως «πέτρινο μαυσωλείο» μοιάζει με τον αραχνιασμένο πύργο στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Κάρολου Ντίκενς» είπα.

Η παιδική μου φίλη προτίμησε να μην απαντήσει. Προχώρησε στην παραλία και στάθηκε δίπλα στον σιδερένιο φράχτη. «Κοίταξε εδώ!» με παρότρυνε να πλησιάσω στο συγκεκριμένο σημείο. «Ο φράχτης είναι πεσμένος στην άμμο ενώ στην ιδιόκτητη παραλίας της Καραβελίου επαύλεως απολαμβάνει το μπάνιο της μια μεγάλη παρέα» τέντωσε το χέρι της δείχνοντας προς τη μεριά του πανέμορφου seaside.

Έβγαλα τα γυαλιά μου και κοίταξα προσεχτικά τους κυρίους και δεσποινίδες οι οποίοι έτρωγαν καρπούζι, φέτα και έπιναν παγωμένο λευκό κρασί, καθισμένοι στην καυτή άμμο.

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι η έπαυλη έχει ενοικιαστεί έναντι αδράς αμοιβής» σημείωσα . «Τελικά σε ποιόν ανήκει αυτό το σπίτι?» αναρωτήθηκα. « Η Karavelas family υποτίθεται ότι δεν έχει καμία «δικαιοδοσία» πλέον πάνω στο οίκημα με τις δεκάδες παρανομίες» συνέχισα. «Τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Χρήστου Καραβέλα, πρώην διευθυντή τηλεποικινωνιών της Siemens, πίστευα ότι έχουν κατασχεθεί από το κράτος» κούνησα το κεφάλι μου.«Εκτός και αν ανήκει σε κάποια από τις περιβόητες offshore του πρώην στελέχους».

To... φάντασμα του Καραβέλα

Η Εσθήρ είναι πεπεισμένη ότι ο Καραβέλας, για τον οποίο έχει εκδοθεί εδώ και χρόνια διεθνές ένταλμα σύλληψης, επέστρεψε από το περιώνυμο θέρετρο Punta Del Este της Ουρουγουάης στην Αντίπαρο των ισχυρών εφοπλιστών και περιφέρεται στα σαλόνια και τις κρεβατοκάμαρες μεταμφιεσμένος ... σε Μανταλένα. «Είναι το μόνο μέρος που κανείς δεν θα σκεφθεί να ψάξει ποτέ» χαχάνισε η παιδική μου φίλη.

Το «πέτρινο μαυσωλείο» όταν χτίστηκε δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων όπως θυμούνται σήμερα οι επιφανείς επαυλοκρατούντες γείτονες. Το πανίσχυρο και πάμπλουτο τότε στέλεχος της Siemens είχε κλείσει ολόκληρο το δρόμο με την ογκώδη , κακόγουστη κατασκευή του ενώ είχε φρονίσει να «μπαζώσει» και την παραλία. Ο celebrity-Καραβέλας επιθυμούσε όπως κάθε ...tycoon που σέβεται τον εαυτό του να απολαμβάνει μόνος το cocktail του σε μια πανέμορφη ιδιόκτητη παραλία.

Υπήρξαν αγανακτισμένοι κάτοικοι οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν έφοδο στο εσωτερικό του σπιτιού και να …κόψουν σε μικρά κομματάκια τις πολύτιμες πορσελάνες και τα υφάσματα επιπλώσεων του Ralph Lauren.
Το συρματόπλεγμα με ...βάζει σε υποψίες! Κάτι περίεργο υπάρχει εκεί. Συρματοπλέγματα «διαπλοκές» και καρπούζια!

Κάποιοι πρέπει να ρίξουν μια ματιά στην «αμαρτωλή» έπαυλη. Την νύχτα ανάβουν μικρά φώτα. Ακούγωνται φωνές. Μην είναι το ... φάντασμα του Καραβέλα; Μην είν οι «μυστηριώδεις» ενοικιαστές? Μην είν απλώς τουρίστες οι οποίοι εισβάλλουν στην ιδιόκτητη παραλία ρίχνοντας κάτω τα συρματοπλέγματα και κοιμούνται …τζαμπουίτα σε πολυτελή ιδιόκτητη περιοχή; Ίσως το κουβάρι πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται και πάλι από την Αντίπαρο των μεγαλοεφοπλιστών του Bruce Springsteen του Steven Spielberg και βέβαια του Ελληνολάτρη Tom Hanks ο οποίος θα μπορούσε να «γυρίσει» ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό Καραβέλιο story.

kourdistoportocali
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή στην υπόθεση Siemens"

Τα «Χρυσά» καλαθάκια απορριμμάτων στον Δήμο Καρδίτσας κοστολογήθηκαν με 2700 ευρώ το ένα!!!

«Χρυσά» καλαθάκια απορριμμάτων στον Δήμο Καρδίτσας. 50 καλαθάκια στους ποδηλατοδρόμους, κοστολογήθηκαν 135 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή, 2700 ευρώ το ένα!!!

• Πρόκειται για το έργο κατασκευή ποδηλατοδρόμων - πεζοδρομίων στις οδούς Ανδρ. Παπανδρέου, 18ης Αυγούστου, Τρικάλων κ.λ.π.
• Άραγε ποιοι μελέτησαν, επέβλεψαν και ψήφισαν στα δημοτικά συμβούλια για την έγκριση της μελέτης, την δημοπράτηση και την πληρωμή του έργου;
• Το λόγο έχει ο εισαγγελέας και ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης που τον καλούμε να ελέγξει όλα τα έργα του δήμου Καρδίτσας σε βάθος 10ετίας.


Ενα πολύ ύποπτο ζήτημα απασχόλησε στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας απέρριψε τις ενστάσεις που είχε καταθέσει η εταιρεία ΑΤΡΑΞ ΑΤΕ ( 13/3 και 28/3) σχετικά με την περιβαλλοντική αναβάθμιση και προσβασιμότητα του αστικού χώρου του Δήμου. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά της ένστασης πλην του κ. Ευαγγελακόπουλου που ψήφισε λευκό.

Το θέμα που έκανε αίσθηση ήταν ότι η εταιρεία έφερε λογαριασμό για να πληρωθεί μέρος του έργου...

που αφορούσε την τοποθέτηση καλαθιών απορριμμάτων στο έργο κατασκευή ποδηλατοδρόμων-πεζοδρομίων.

Η εταιρεία τοποθέτησε συνολικά 50 καλαθάκια σαν αυτά της φωτογραφίας και αυτά κοστολογήθηκαν από την μελέτη 135.000 ευρώ, δηλαδή με μια απλή διαίρεση, 2.700 ευρώ το ένα!!!

Φέρεται ότι η εταιρεία κοστολόγησε τα καλάθια ανά κιλό και όχι ανά τεμάχιο με αποτέλεσμα να προκύψει μια δαπάνη φάντασμα που δεν ήταν εύκολα να δει κανείς.

Το έργο Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων-πεζοδρομίων στις οδούς Ανδρ. Παπανδρέου (από την περιοχή του θερινού κινηματογράφου μέχρι την περιφερειακή οδό), 18ης Αυγούστου (από την οδό Μπλατσούκα μέχρι την Αγ. Σεραφείμ), Αγ. Σεραφείμ (από 18ης Αυγούστου μέχρι Τρικάλων) και Τρικάλων (από την Αγ. Σεραφείμ μέχρι την Κτηνιατρική Σχολή) καθώς και η ανάπλαση της πλατείας του Εσπερινού Σχολείου, της πλατείας της Κτηνιατρικής Σχολής και του ελεύθερου χώρου μεταξύ των οδών Αγγειών και Αγ. Διονυσίου. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η φύτευση, ο φωτισμός και ο αστικός εξοπλισμός στις περιοχές παρέμβασης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.744.628,10ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας Οι όροι διακήρυξης εγκρίθηκαν με την 647/2010 απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής.
Η δημοπρασία έγινε στις 14/12/2010 και μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία ΑΤΡΑΞ ΑΤΕ με μέση έκπτωση 53,56%.
Το πρακτικό της δημοπρασίας εγκρίθηκε με την αριθμ.30/2011 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής, η οποία επικυρώθηκε με την αριθμ.237/13217/2011 εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Το συμφωνητικό ύψους 1.274.569,74 ευρώ υπογράφηκε στις 20/4/2011.
Η συμβατική ημερομηνία περαίωσης των εργασιών είναι η 19/4/2011 και στη συνέχεια δόθηκαν αρκετές παρατάσεις.

Ανίκανοι ή ύποπτοι;
Εδώ λοιπόν προκύπτουν πολλά ερωτήματα που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε.

Οι μελετητές, η τεχνική υπηρεσία, η δημαρχιακή επιτροπή και στην συνέχεια η οικονομική περιτροπή, τα δημοτικά συμβούλια που ομόφωνα ενέκριναν την μελέτη και στην συνέχεια δημοπράτησαν το έργο, έβγαλαν ανάδοχο κ.λ.π. είναι άραγε ανίκανοι ή ύποπτοι;

Είναι δυνατόν να προκύπτει ότι τα καλαθάκια του ποδηλατοδρόμου κοστίζουν 2700 ευρώ το ένα και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός;

Αν δεν γίνονταν αυτό αντιληπτό, θα πλήρωναν 2.700Ε για κάθε ένα από το καλάθι της φωτογραφίας μας; Γιατί να πιστέψουμε ότι η ανακάλυψη έγινε τώρα και τυχαία και δεν συνέβη κάτι άλλο, ποιο ύποπτο μιας και στην τεχνική υπηρεσία εργάζονται οι ίδιοι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια; Εδώ τίθενται πολλά ερωτήματα.

1ον Ποιοι επέβλεψαν την μελέτη του ποδηλατοδρόμου;
2ον Ποιοι εισηγήθηκαν την παραλαβή της μελέτης προς  το Δημοτικό Συμβούλιο;
3ον Ποιοι ψήφισαν την παραλαβή της μελέτης στην δημαρχιακή επιτροπή του 2010 και το δημοτικό συμβούλιο;
4ον Ποιοι ενέκριναν τους όρους δημοπράτησης του έργου;
5ον Άραγε, είναι το μόνο σκοτεινό σημείο του έργου;
6ον Άραγε σε πόσα άλλα έργα του δήμου Καρδίτσας έχουμε παρόμοιες περιπτώσεις που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας;
7ον Θα αναθέσει ο δήμος Καρδίτσας σε ειδικό γραφείο τον έλεγχο των έργων τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει και άλλες τέτοιες ιστορίες που ζημίωσαν  τον δήμο Καρδίτσας και τη χώρα γενικότερα;

Ο εισαγγελέας και ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης

Επειδή όμως είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, τον λόγο έχει πλέον ο εισαγγελέας και ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης.

Καλούμε την εισαγγελέα Καρδίτσας να δώσει άμεσα εντολή διερεύνησης του θέματος και τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης να ελέγξει όλα τα έργα του δήμου Καρδίτσας. Επίσης, να δοθεί εντολή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες αιρετών και υπαλλήλων του δήμου Καρδίτσας που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Οι πολίτες της Καρδίτσας που μαστίζονται από την κρίση, δεν μπορούν άλλο να βλέπουν γύρω τους να γίνεται πάρτι εκατομμυρίων και να μην ανοίγει η μύτη κανενός.

Φτάνει πια και καλά θα κάνουν κάποιοι να αρχίσουν ήδη να ανησυχούν. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα και αν χρειαστεί θα ζητήσουμε να ελέγξουμε εμείς οι ίδιοι όλους τους λογαριασμούς των έργων που πληρώθηκαν στον δήμο Καρδίτσας. Δεν είναι δα και δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και το ξέρουν πολύ καλά οι ιθύνοντες.

Η διαφορά Δήμου - εταιρείας όπως δείχνουν τα πράγματα θα λυθεί στα δικαστήρια. Μόνο που εκεί πρέπει να λογοδοτήσουν πολλοί.

Από την εφημερίδα Αλήθεια της Καρδίτσας 



greki-gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «Χρυσά» καλαθάκια απορριμμάτων στον Δήμο Καρδίτσας κοστολογήθηκαν με 2700 ευρώ το ένα!!!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news