facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Παραβάτης ένας στους τρεις που πουλά αρνιά και κατσίκια

Ένας στους τρεις αισχροκερδεί εν όψει Πάσχα πουλώντας αρνιά και κατσίκια σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενήργησε το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι παραβάσεις ουκ ολίγες και... εντυπωσιακές. Στη Ρόδο σημειώθηκε περιστατικό με ένα ολόκληρο φορτίο με αρνιά που δεν ήταν σφραγισμένα και δεν διέθεταν στοιχεία προέλευσης, ενώ στη Θεσσαλονίκη, άκουσον άκουσον, φορτίο αρνιών που έφτασε από την Κρήτη συνοδεύτηκε μέχρι τα σφαγεία προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν τα παραστατικά έγγραφα μεταφοράς και προελεύσεων για τυχόν Ελληνοποίηση ομοίων φορτίων από άλλες Βαλκανικές χώρες.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν 196 παραβάτες και καταλογίσθηκαν 382 παραβάσεις.

Το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο μαζί με το Λιμενικό Σώμα και τις υπηρεσίες Αστυκτηνιατρικής προέβησαν σε καταστροφή φορτίου αμνοεριφίων γιατί δεν διέθεταν στοιχεία προέλευσης και δεν ήσαν σφραγισμένα από την κτηνιατρική υπηρεσία.

Φορτίο ζώντων αμνοεριφίων προέλευσης Κρήτης στην Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε μέχρι τα σφαγεία προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν τα παραστατικά έγγραφα μεταφοράς και προελεύσεων για τυχόν Ελληνοποίηση ομοίων φορτίων από άλλες Βαλκανικές χώρες.

Στην Πάτρα από φορτηγό που μετέφερε αμνοερίφια χωρίς παραστατικά αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας και επεβλήθη πρόστιμο.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με μικτά συνεργεία ΣΔΟΕ, Υπουργείου Ανάπτυξης και Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σε όλη τη χώρα και κυρίως στα σύνορα και τα λιμάνια και τις κεντρικές αγορές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραβάτης ένας στους τρεις που πουλά αρνιά και κατσίκια"

735.000 ''για την κατασκευή μιας διαδικτυακής πύλης για τον ΕΟΤ''

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα και η λογική απαιτεί οι κρατικές δαπάνες να συμπιέζονται, στον ΕΟΤ φαίνεται πως βρίσκονται ακόμη στην αναζήτηση της λεπτής γραμμή που χωρίζει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλιών από τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, καθώς μια νέα εξωφρενική περίπτωση κοστολόγησης της κατασκευής μιας ιστοσελίδας έκανε την εμφάνισή της.

Το ποσό αγγίζει τα 735.300 ευρώ και αφορά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μια νέας «πύλης», υποέργο της δράσης «Πολυμεσική και Πολυτροπική διαδικτυακή προβολή του πολιτισμού και τουρισμού της χώρας».

Σύμφωνα, βέβαια, με την αναλυτική περιγραφή του έργου, που κρύβεται πίσω από τον πομπώδη τίτλο, πρόκειται απλά για μια… ιστοσελίδα όπου κάποιος μπορεί να διαβάσει ή να αναζητήσει σχετικά κείμενα, να δει φωτογραφίες, να παρακολουθήσει βίντεο είτε από το σταθερό και φορητό υπολογιστή του είτε από τις νέες «έξυπνες» συσκευές, τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.λπ.

Λίγο-πολύ δηλαδή ό,τι γίνεται στις περισσότερες ιστοσελίδες. Και για αυτό το έργο ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το μερτικό του, καθώς η δράση είναι συγχρηματοδοτούμενη, χωρίς για μία ακόμη φορά ουδείς να μπαίνει στον κόπο να διερευνήσει το πραγματικό ή μικρότερο δυνατό κόστος αυτών των υπηρεσιών.

Η διακήρυξη του έργου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ η διακήρυξη του έργου «Σχεδιασμός και ανάπτυξη της πύλης, προμήθεια εξοπλισμού, ανάπτυξη εφαρμογών και ψηφιακών διαδρομών και πολυμεσική ολοκλήρωση τουριστικών εμπειριών».

Σύμφωνα με αυτήν, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού διακηρύττει διεθνή ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για το συγκεκριμένο έργο, το συνολικό κόστος του οποίου αγγίζει τα 735.300 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία είναι η Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013. Η απόφαση του ΔΣ του ΕΟΤ λαμβάνεται στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ η τελική έγκριση από την υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, δίνεται στις 6 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά όμως μόνο ένα κομμάτι από τη συνολική δράση «Πολυμεσική και πολυτροπική διαδικτυακή προβολή του πολιτισμού και τουρισμού της χώρας», η οποία και περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα με συνολικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό που αγγίζει το ποσό του 1.667.000 ευρώ!

Τα υπόλοιπα τρία υποέργα αφορούν στην «επιλογή και επιμέλεια πολυμεσικού υλικού» με προϋπολογισμό 108.300 ευρώ, την «απόκτηση πολυμεσικού υλικού (βίντεο, κείμενα, μεταφράσεις)», έργο, η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και αναμένεται η προκήρυξη με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στο ποσό των 665.000 ευρώ και την «προμήθεια πολυμεσικού υλικού» με προϋπολογισμό της τάξεως των 158.400 ευρώ.

Τα ερωτήματα…

Και ενώ αυτοί οι διαγωνισμοί «τρέχουν», μόλις έξι μήνες πριν, το Σεπτέμβριο του 2012, ο ΕΟΤ υπερηφάνως παρουσίασε στο ελληνικό κοινό «τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του, που είναι ήδη διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση visitgreece.gr και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό μέσο επικοινωνίας με τους μελλοντικούς επισκέπτες της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε το σχετικό δελτίου Τύπου.

Σύμφωνα με αυτό, η ανανεωμένη ιστοσελίδα περιέχει λίγο-πολύ όλα αυτά που περιγράφονται στην προκήρυξη για το νέο έργο. Εύχρηστο και μοντέρνο περιβάλλον, προσαρμογή σε αναλύσεις ταμπλετών, έξυπνων τηλεφώνων κ.ά., δυνατότητα χρήσης φωτογραφιών υψηλότερης ανάλυσης και ευκρίνειας σε όλη την ιστοσελίδα, ευκολότερη περιήγηση με βάση τα προσωπικά ενδιαφέροντα του χρήστη, βιντεοθήκη κ.τ.λ.

Οι εργασίες του visitgreece.gr ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Λίγο καιρό πριν, τον Ιούνιο του 2012, είχε ανακοινωθεί και η ολοκλήρωση της νέας εταιρικής ιστοσελίδας του ΕΟΤ, gnto.gov.gr, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία ειδικής ομάδας του οργανισμού με την εταιρεία Google (στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών) χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την απόφαση για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού είναι πολλά και ποικίλα, με κυριότερο βέβαια το υψηλό κόστος, αλλά και το ποιες πραγματικές ανάγκες καλύπτει η δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές.

Η ιστοσελίδα

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η νέα ιστοσελίδα στοχεύει στην «προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας , καθώς και του υπάρχοντος τουριστικού πλέγματος και των τουριστικών εγκαταστάσεων».

Η πρόσβαση στην Πύλη Πολιτιστικής και Τουριστικής Προβολής θα γίνεται διαδικτυακά μέσα από διάφορες πλατφόρμες, από σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέχρι έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Ο χρήστης θα μπορεί να βρει περιεχόμενο –κείμενα, εικόνες και βίντεο– πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει με λεκτικές ή θεματικές αναζητήσεις.

Τα κείμενα και ένα μέρος των φωτογραφιών θα επιλεγούν από υπάρχουσες συλλογές και θα υποστούν την αναγκαία επεξεργασία ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Το υπόλοιπο φωτογραφικό υλικό θα παραχθεί στο πλαίσιο του έργου, με σκοπό την ανάδειξη συγκεκριμένων περιοχών. Προβλέπεται ακόμη ειδική επιμέλεια των κειμένων από την άποψη ορθογραφίας, σύνταξης, συνέπειας και σαφήνειας(!)

Τα βίντεο θα παραχθούν ειδικά για το έργο και θα υλοποιούν ειδικά σχεδιασμένες τουριστικές εμπειρίες.tokarfi

Ερώτηση Ν.Νικολόπουλου

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός


1) Αφού ο ΕΟΤ έχει site γιατί πρέπει να δαπανήσει τόσα χρήματα για να δημιουργήσει καινούριο;

2) Γιατί είναι τόσο υψηλό το κόστος και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που καλύπτει η δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές;

3) Γιατί μόλις έξι μήνες πριν, το Σεπτέμβριο του 2012, ο ΕΟΤ υπερηφάνως παρουσίασε στο ελληνικό κοινό «τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του, που είναι ήδη διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση visitgreece.gr και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό μέσο επικοινωνίας με τους μελλοντικούς επισκέπτες της χώρας μας» και περιέχει λίγο-πολύ όλα αυτά που εριγράφονται στην προκήρυξη για το νέο έργο;

4) Θα μπορεί ο χρήστης να βρει περιεχόμενο –κείμενα, εικόνες και βίντεο– πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει με λεκτικές ή θεματικές αναζητήσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος



Διαβάστε Περισσότερα » "735.000 ''για την κατασκευή μιας διαδικτυακής πύλης για τον ΕΟΤ'' "

Τα σκάφη αναψυχής κοστίζουν λιγότερο από σπίτι και αυτοκίνητο

Οριστικά εκτός φόρου πολυτελείας τα σκάφη αναψυχής

Επιβεβαιώνεται με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τον θαλάσσιο τουρισμού η απόφαση που έλαβε από τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση να απαλλάξει τα σκάφη αναψυχής από τον ετήσιο φόρο πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλοντας... σε αυτά ετήσιο Τέλος Πλεύσης και Παραμονής (ΤΠΠ).

Τον περασμένο Ιανουάριο σε φορολογικό νομοσχέδιο το ΥΠΟΙΚ είχε επιβάλει ετήσιο φόρο πολυτελούς διαβίωσης στους κατόχους σκαφών αναψυχής αλλά η τελική διάταξη «ξηλώθηκε» ενόψει της επιβολής του ετήσιου Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.

Εκτός από την επιβολή του Τέλους και την απαλλαγή των σκαφών αναψυχής από το φόρο πολυτελείας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

Το ΤΠΠ υπολογίζεται βάσει του μήκους του σκάφους. Σε μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής άνω των 10 μέτρων, το τέλος παραμονής και πλεύσης υπολογίζεται ως εξής:

α) για τα επόμενα δύο μέτρα, (ήτοι 10,01 έως 12 μέτρα), εκατό (100) ευρώ ανά μέτρο

β) για τα επόμενα τρία μέτρα, (ήτοι 12,01 έως 15 μέτρα), διακόσια (200) ευρώ ανά μέτρο

γ) για τα επόμενα πέντε μέτρα (ήτοι 15,01 έως 20 μέτρα), διακόσια πενήντα (250) ευρώ ανά μέτρο

δ) για τα επόμενα πέντε μέτρα (ήτοι από 20,01 έως 24 μέτρα), τριακόσια πενήντα (350) ευρώ ανά μέτρο

ε) για τα επόμενα μέτρα από 24,01 και άνω, τετρακόσια (400) ευρώ ανά μέτρο.

Επίσης, σε ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, το τέλος πλεύσης και παραμονής υπολογίζεται ως εξής:

α) για τα επόμενα τρία μέτρα, (ήτοι 10,01 έως 15 μέτρα), εκατό (100) ευρώ ανά μέτρο

β) για τα επόμενα πέντε μέτρα, (ήτοι 15,01 έως 20 μέτρα), διακόσια (200) ευρώ ανά μέτρο

γ) για τα επόμενα τέσσερα μέτρα (ήτοι 20,01 έως 24 μέτρα), τριακόσια (300) ευρώ ανά μέτρο

δ) για τα επόμενα μέτρα 24,01 και άνω, τετρακόσια (400) ευρώ ανά μέτρο.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα σκάφη αναψυχής κοστίζουν λιγότερο από σπίτι και αυτοκίνητο"

Έκθεση Κομισιόν: Μόνο οι μειώσεις μισθών ''πέτυχαν'' στην Ελλάδα

Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει πως οι σαρωτικές μειώσεις μισθών που έγιναν στους Έλληνες είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ αιτία που εξηγεί γιατί ανακάμπτει ο δείκτης της ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία.

Στην τριμηνιαία της έκθεση η Κομισιόν διαπιστώνει πως η Ελλάδα γίνεται ολόενα και πιο ανταγωνιστική, σε σύγκριση με τα 27 κράτη της Ε.Ε, αφού τα νούμερα δείχνουν ότι επιστρέψαμε στα επίπεδα του 2001.

Δυστυχώς όμως η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, δεν είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται αλλά οφείλεται στις άγριες περικοπές μισθών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 14,5% ενώ οι τιμές των προϊόντων είναι ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΕΣ.

Μάλιστα αναφέρεται πως το ύψος των τιμών ήταν στο τέλος του 2012 κατά 11,5 μονάδες υψηλότερο από τα επίπεδα του 2000!

Συνεπώς, συμπεραίνει η Κομισιόν, η πολυδιαφημισμένη μείωση του πληθωρισμού είναι πλασματική και τουλάχιστον δυσανάλογη με την ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση Κομισιόν: Μόνο οι μειώσεις μισθών ''πέτυχαν'' στην Ελλάδα"

Πόσο μειώνεται το “χαράτσι” ανά περιοχή - Αναλυτικός πίνακας


Tετραπλάσιο θα είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις ακριβές περιοχές από την μείωση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών κατά 15% για το 2013, ενώ για τα λαϊκά ακίνητα οι μειώσεις περιορίζονται κάτω από τα 100 ευρώ σε ετησία βάση!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικο­νο­μικών το χαράτσι της ΔΕΗ θα επιβληθεί και το 2013, χωρίς αφορολόγητο αλλά θα είναι μειωμένο κατά 15%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συντελεστές που σήμερα κυμαίνονται από 3 έως 16 ευρώ ανά τ.μ., θα μειωθούν κατά 0,45 έως 2,40 ευρώ ανά τ.μ. για το χαράτσι του 2013. Οι νέοι συντελεστές που θα προκύψουν θα κυμαίνονται από 2,5 έως 13,6 ευρώ ανά τ.μ.



Το χαράτσι θα μετονομαστεί σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και θα συνεχίσει να επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η είσπραξή του θα επιδιωχθεί να γίνει σε 5 διμηνιαίες δόσεις, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Ιουνίου 2013 – Μαρτίου 2014. Παράλληλα μέσα στην φετινή χρονιά θα εισπραχθεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2013

Δηλαδή για διαμέρισμα 100 τ.μ. 25ετίας, στο κέντρο της Αθήνας στην Βουλιαγμένη και στο Παλαιό Ψυχικό η μείωση φόρου φτάνει τα 240 ευρώ. Για το ίδιο ακίνητο στη Γλυφάδα το Πόρτο Ράφτη και την Βραυρώνα η μείωση φόρου φτάνει τα 210 ευρώ, ενώ στην Κηφισιά το Παλαιό Φάληρο τον Πειραιά και τη Βούλα οι ελαφρύνσεις φτάνουν στα 180 ευρώ. Χαμηλότερο είναι το όφελος για τον Άλιμο το Μαρούσι το Νέο Ψυχικό το Χαλάνδρι και τη Σαρωνίδα, όπου η μείωση φόρου φτάνει τα 150 ευρώ. Αντίθετα, στον Ωρωπό το Μαρκόπουλο, το Πέραμα και τη Δραπετσώνα οι ελαφρύνσεις φόρου περιορίζονται στα 60 ευρώ!




xe
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο μειώνεται το “χαράτσι” ανά περιοχή - Αναλυτικός πίνακας"

Εξάμηνη παράταση των συντάξεων αναπηρίας

Παράταση 6 μηνών στην καταβολή χιλιάδων συντάξεων λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ χωρίς ιατρική κρίση και χωρίς υπαιτιότητα του συνταξιούχου δίνει από τις 18 Απριλίου το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης γιατρών που διεξάγουν τους ελέγχους αναπηρίας.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που θα ευεργετηθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να πληρούν τα κατωτέρω:

* Το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει μέχρι τις 31.10.2013 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους.

* Είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.

Η σύνταξη διακόπτεται εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας φέρουν συντάξιμο ποσοστό μικρότερο από 67% αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, διά συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω, παραθέτουμε ενδεικτικά παραδείγματα:

1 Ασφαλισμένος του ΙΚΑ δικαιώθηκε σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% για το χρονικό διάστημα 1/8/2011-31/7/2012. Εχει υποβάλει αίτηση για παράταση της συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/8/2012 και εκκρεμεί η αίτησή του. Με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη, το ΙΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει σύνταξη αναπηρίας στον ανωτέρω, το ύψος της οποίας θα είναι ίσο με εκείνο που ελάμβανε κατά το χρονικό διάστημα 1/8/2011-31/7/2012. Η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται και θα αφορά τους μήνες Μάιο 2013 και εφεξής και μέχρι 6 μήνες.

2 Η αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ αποφαίνεται επί της εκκρεμούς αιτήσεως του ανωτέρω και βάσει αυτής εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/7/2013 για το χρονικό διάστημα 1/8/2012-31/7/2013 με ποσοστό 67%. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2013 συνταξιοδοτήθηκε με βάση ποσοστό αναπηρίας 80% (δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από το 67% που τελικά δικαιώθηκε από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ), το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να αναζητήσει άτοκα με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις χορηγούμενες συντάξεις.

3 Ασφαλισμένος του ΙΚΑ δικαιώθηκε σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% για το χρονικό διάστημα 1/4/2011-31/3/2013. Εχει υποβάλει αίτηση για παράταση της συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/4/2013 και εκκρεμεί η αίτησή του στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ. Το ΙΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει σύνταξη το ύψος της οποίας θα είναι ίσο με εκείνο που ελάμβανε κατά το χρονικό διάστημα 1/4/2011-31/3/2013. Εστω ότι η αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ αποφαίνεται επί της εκκρεμούς αιτήσεως και βάσει αυτής εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/12/2013 για το χρονικό διάστημα 1/4/2013-31/7/2014 με ποσοστό 50%. Σε αυτή την περίπτωση, και επειδή για τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο 2013 συνταξιοδοτήθηκε με βάση ποσοστό αναπηρίας 67% (δηλαδή ποσοστό υψηλότερο) το ΙΚΑ θα πρέπει να αναζητήσει άτοκα με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις χορηγούμενες συντάξεις.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάμηνη παράταση των συντάξεων αναπηρίας"

Φρένο στις εξώσεις εάν πρώτα δεν μειώνεται το ενοίκιο

Ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες ενοικιαστές, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την έξωση δίνει δικαστική απόφαση, η οποία αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να προχωρεί σε έξωση εάν πρώτα δεν ρίξει πρώτα το ενοίκιο.

Με βάση σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, απορρίφθηκαν ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε ιδιοκτήτης, για την πραγματοποίηση έξωσης σε ενοικιαστή για λόγους δυστροπίας του τελευταίου, δηλαδή λόγω μη καταβολής του μισθώματος. Αιτία το γεγονός ότι ο ενοικιαστής είχε προχωρήσει σε τακτική αγωγή για μείωση του ενοικίου, λόγω της κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ "το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του την έλλειψη υπαιτιότητας του μισθωτή", δεδομένης της γενικότερης κάμψης στην αγορά, τη μείωση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων και την κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς πολλοί καταστηματάρχες έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, μετά τη συνεχή πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια.

Με την απόφαση αυτή δημιουργείται δεδικασμένο, καθώς εφόσον οι καταστηματάρχες - ενοικιαστές καταθέσουν αίτηση στο δικαστήριο για μείωση του ενοικίου λόγω κρίσης, μπορούν να επικαλούνται τη σχετική απόφαση και να ζητούν προσωρινή αναστολή του δικαιώματος των ιδιοκτητών να προχωρήσουν στην έξωση τους, λόγω καθυστέρησης καταβολής του μισθώματος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει ήδη συναινέσει σε μειώσεις ενοικίων.

Και αυτό καθώς γνωρίζουν πως εάν ο μισθωτής εγκαταλείψει το ακίνητο, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί νέος και μάλιστα σύντομα. Άλλωστε, στους εμπορικότερους δρόμους της Αθήνας, το ποσοστό των κενών καταστημάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30%.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρένο στις εξώσεις εάν πρώτα δεν μειώνεται το ενοίκιο"

ΣΔΟΕ: Στο ''στόχαστρο'' επτά επιχειρήσεις για ελληνοποίηση Βουλγαρικού ηλιελαίου

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) διερευνά υπόθεση ελληνοποίησης ηλιελαίου που προέρχεται από τη Βουλγαρία, και το οποίο, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, φέρει τα εμπορικά σήματα επτά Ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξὐ, το ΣΔΟΕ προβαίνει σε ελέγχους ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των προϊόντων για διάθεση στην κατανάλωση, η προέλευση αμνοεριφίων για αποφυγή κερδοσκοπίας και οι συνθήκες διατήρησης, διάθεσης και διακίνησης.

Μάλιστα, ήδη έχουν συσταθεί κοινά συνεργεία, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον ΕΦΕΤ, την Επιθεώρηση Υγείας και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και γίνονται επισκέψεις στα σφαγεία, ελέγχονται φορτηγά ψυγεία μεταφοράς κρεάτων και αλιευμάτων, ενώ έχουν κληθεί οι εισαγωγείς ζώντων ζώων να ενημερώνουν υποχρεωτικά για τις εισαγωγές.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 26 Απριλίου έως και την Δευτέρα 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν 406 έλεγχοι διακίνησης και έχουν ελεγχθεί 64 συνολικά επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εμπορία και συντήρηση τροφίμων.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, προκύπτει, ότι η παραβατικότητα στη διακίνηση ανέρχεται στο 10% και όσον αφορά τις επιχειρήσεις στο 36%.

Αναλυτικότερα, κατά τους ελέγχους διακίνησης:

* Στην Πάτρα αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας από Φορτηγό, γιατί μετέφερε κάρβουνα χωρίς στοιχεία προέλευσης.

* Στα Σφαγεία Αιτωλικού αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας από Φορτηγό, γιατί μετέφερε νωπά κρέατα χωρίς στοιχεία προέλευσης και διακίνησης,

* Στις περιοχές Θεσσαλονίκης και Κιλκίς ελέχθησαν φορτία ζωντανών αμνοεριφίων ως προς την προέλευση.

Σημειώνεται, ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και μεγαλύτερη συχνότητα τις επόμενες ημέρες στις Κεντρικές Αγορές και Ιχθυόσκαλες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και των λοιπών μεγάλων πόλεων, στα κέντρα διασκέδασης και τους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς.

directnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΔΟΕ: Στο ''στόχαστρο'' επτά επιχειρήσεις για ελληνοποίηση Βουλγαρικού ηλιελαίου"

Δριμεία κριτική στην Α. Μέρκελ από τον Γκ. Γκρας

Έντονη κριτική στην Α. Μέρκελ και την κυβέρνησή της για τις θέσεις τους στην ευρωκρίση ασκεί ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας. Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή, ο Γκ. Γκρας λέει μεταξύ άλλων:
«Θεωρώ ντροπή (…) όταν η Γερμανία ως υπερχρεωμένη χώρα αναγκάζει άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότατη πολιτική λιτότητας». Πρόκειται, όπως είπε, για περικοπές μέχρι τελικής πτώσης, για χώρες όπως την Ελλάδα. «Δεν θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους».

Η Γερμανία, σύμφωνα με τον γερμανό συγγραφέα, είναι μια χώρα που πλήττεται από τη διαφθορά και η οποία εκτείνεται από τον τραπεζικό τομέα μέχρι και τον αθλητισμό. «Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υπεροπτική στάση, όπως την επιδεικνύει η Α. Μέρκελ. Αυτό μας φέρνει εχθρούς (…), όπως χαρακτηριστικά λέει.
Με μια έξυπνη πολιτική, «όπως εκείνη που αναγκάστηκε να ασκήσει σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς ένας Βίλι Μπραντ, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Δριμεία κριτική στην Α. Μέρκελ από τον Γκ. Γκρας"

Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε στις παγίδες του Ε1

Η λαϊκή ρήση «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος» ισχύει απόλυτα στις φορολογικές δηλώσεις καθώς νέοι «πονηροί» κωδικοί που έχουν προστεθεί στο φετινό ηλεκτρονικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και «αφανή» τεκμήρια διαβίωσης μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε χρήμα και χρόνο αν δεν συμπληρωθούν σωστά ή υπάρχουν παραλείψεις ακόμα και λάθη δεκαδικών αριθμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία", αν και στη κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος ωστόσο νέα πληροφοριακά και άλλα στοιχεία που ζητά η εφορία από τους υπόχρεους κρύβουν παγίδες και πρόσθετους φόρους. Επίσης με δεδομένο ότι φέτος γίνεται το πρώτο βήμα για την σύνταξη του περιουσιολογίου δηλαδή της αναλυτικής εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από άλλες χρονιές στην αναγραφή των στοιχείων στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης καθώς οποιαδήποτε παράλειψη συνεπάγεται επιβολή χρηματικών προστίμων και περιπέτειες με την εφορία που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην “απαγγελία κατηγορίας” από τις ελεγκτικές αρχές για σκόπιμη φοροδιαφυγή με ότι αυτό συνεπάγεται για τον φορολογούμενο.

Οι μεγάλες παγίδες αφορούν στην αναγραφή για πρώτη φέτος στο έντυπο εισοδημάτων που φορολογήθηκαν αυτοτελώς, στην υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων των νέων ηλικίας άνω των 18 ετών ανεξάρτητα από το αν απέκτησαν εισόδημα το 2012 καθώς και ο τρόπος που θα δηλωθούν ανείσπρακτες αποδοχές από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους οποίους οι εργοδότες οφείλουν δεδουλευμένα. Από τα παραπάνω μπορεί να προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους με την αποστολή “φουσκωμένου” εκκαθαριστικού σημειώματος από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επίσης εν δυνάμει αναπάντεχα αυξημένους φόρους κρύβουν τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (“πόθεν έσχες”) ακόμα και για ανυποψίαστους πολίτες που είτε είναι άνεργοι, είτε δεν έχουν αποκτήσει ούτε ευρώ εισόδημα το προηγούμενο έτος καθώς για την εφορία ισχύουν σταθερές που βγάζουν το λεγόμενο “τεκμαρτό” εισόδημα το οποίο φορολογείται με βάση την κλίμακα ανεξάρτητα αν έχει πραγματικά αποκτηθεί από τον υπόχρεο.

Τέλος όπως και τα προηγούμενα οικονομικά έτη έτσι και φέτος η σωστή συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν στις εκπτώσεις δαπανών και τις αποδείξεις αποτελεί κομβικής σημασίας σημείο για την μείωση του τελικού φόρου κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Νέοι φορο-κωδικοί

Στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος (Ε1) που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος Ιουνίου τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά σε ξεχωριστούς κωδικούς τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη απο μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 και επί των οποίων θα επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4% ανάλογα με το συνολικό ύψος του εισοδήματος.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω εισοδήματα μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και τα οποία δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν στο έντυπο.

Η αναγραφή τους στο έντυπο αυτόματα συνεπάγεται την υπαγωγή τους στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1%-4%) και σε περίπτωση που υπάρχουν και εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια θα αθροίζονται για να προκύψει η φορολογητέα βάση της εισφοράς.

Έτσι φορολογούμενος που το 2012 εισέπραξε τόκους καταθέσεων 14.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για πρώτη φορά φόρο 1% δηλαδή 140 ευρώ αφού η εισφορά αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή. Αν ο ίδιος φορολογούμενος έχει και εισόδημα 5.000 ευρώ από ενοίκια τότε τα εισοδήματα του θα προστεθούν και επί του συνολικού ποσού θα υπολογισθεί εισφορά αλληλεγγύης 1% στα 19.000 ευρώ συνεπώς φόρος 190 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις που έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης τότε αν έχουν εισοδήματα από τόκους, μερίσματα κ.α θα προστεθούν στα υπόλοιπα και επί του συνόλου του εισοδήματος θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης και στη συνέχεια θα αφαιρεθεί από το φόρο το ποσό που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.

Ο συμψηφισμός της εισφοράς που παρακρατήθηκε το 2012 με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης θα γίνει από την εφορία μέσω του νέου κωδικού που θα υπάρχει στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης και στο οποίο θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους έχει παρακρατηθεί από μισθούς και συντάξεις. Έτσι οι φορολογούμενοι που, εκτός από μισθούς και συντάξεις, έχουν και άλλα εισοδήματα (π.χ. από τόκους καταθέσεων, μερίσματα, ακίνητα) θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά για το σύνολο του εισοδήματός τους αφού αφαιρεθεί η εισφορά που τους έχει ήδη παρακρατηθεί από το μισθό ή τη σύνταξή τους κατα τη διάρκεια του 2012.

Για παράδειγμα για μισθωτό με αποδοχές 20.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 3.000 ευρώ η εφορία θα υπολογίσει εισφορά αλληλεγγύης 2% επί των 23.000 ευρώ δηλαδή φόρο 460 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρέσει τα 200 ευρώ που αντιστοιχούν στην παρακράτηση της εισφοράς για τις αποδοχές των 20.000 ευρώ και ο τελικός φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα είναι 260 ευρώ.

Για άλλο φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα από μισθούς ύψους 35.000 ευρώ που έχει και εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ και από τόκους καταθέσεων 8.000 ευρώ κατά την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής του δήλωσης η εφορία θα υπολογίσει εισφορά αλληλεγγύης για το συνολικό του εισόδημα δηλαδή τα 53.000 ευρώ με συντελεστή 3% οπότε ο φόρος θα ανέλθει σε 1.590 ευρώ. Από αυτά θα αφαιρεθεί η εισφορά αλληλεγγύης των 700 ευρώ που του παρακρατήθηκε κάθε μήνα το 2012 για το εισόδημα του από μισθούς των 35.000 ευρώ και ο τελικός φόρος που θα αναγραφεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα θα διαμορφωθεί στα 890 ευρώ

Προσοχή χρειάζεται και στην αναγραφή του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Το ποσό φορολογείται αυτοτελώς και θα πρέπει να αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 - 658 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1 και όχι στους κωδικούς 659 - 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα έτη έτσι ώστε να μην συνυπολογισθούν για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Ανείσπρακτες αποδοχές

Προσοχή για να μην πέσουν στη παγίδα καταβολής φόρου για “ανύπαρκτες” αποδοχές θα πρέπει να επιδείξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εισπράξει μισθούς του 2012.

Για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στο σχετικό κωδικό του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μόνο τα ποσά που εισέπραξαν από την επιχείρηση ή τον εργοδότη τους το 2012 αφού πρηγουμένως ζητήσουν στη σχετική βεβαίωση αποδοχών τους να αναγραφούν ξεχωριστά τα ποσά που έχουν εισπράξει και τα δεδουλευμένα που δεν έχουν εξοφληθεί.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 46 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) ισχύει και για τα εισοδήματα του 2012 το καθεστώς που προβλέπει ότι θα φορολογηθούν μόνο οι μισθοί που έχουν εισπραχθεί και όχι όλο το εισόδημα που αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών που εκδίδει η επιχείρηση ή ο εργοδότης.

Ωστόσο για να αποφύγει ο εργαζόμενος περιπέτειες με την εφορία θα πρέπει στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης αποδοχών που θα λάβει να αναγράφεται το συνολικό ποσό των αποδοχών που εισέπραξε εντός του 2012 και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχει εισπράξει έτσι ώστε να δηλώσει μόνο τα εισπραχθέντα και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα χρεωστούμενα δεδουλευμένα θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει.

Για παράδειγμα μισθωτός εισέπραξε το 2012 αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ και η επιχείρηση του οφείλει άλλα 5.000 ευρώ δεδουλευμένα. Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 10.000 ευρώ μαζί με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο και το υπόλοιπο ποσό των 5.000 ευρώ σε ξεχωριστή σειρά ως οφειλή από δεδουλευμένα επί του οποίου δεν έχει υπολογισθεί ο φόρος. Με τη σειρά του ο εργαζόμενος θα αναγράψει στη φορολογική δήλωση τα 10.000 ευρώ Έτσι ο τελικός φόρος θα υπολογισθεί με βάση το εισόδημα των 10.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η εφορία θα υπολογίσει φόρο με βάση το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ και ο εργαζόμενος θα φορολογηθεί για ανύπαρκτο εισόδημα.

Ωστόσο στο νόμο υπάρχει κενό καθώς δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που στην βεβαίωση αποδοχών της επιχείρησης η του εργοδότη δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα οφειλόμενα.

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς σε μιά τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να ζητήσει νέα βεβαίωση αποδοχών και στην έσχατη των περιπτώσεων να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην εφορία για το ποσό που εισέπραξε καθώς και για τα οφειλόμενα. Όμως και εδώ υπάρχουν πρόβλημα αφού θα πρέπει ο ίδιος με τη βοήθεια φοροτεχνικού να υπολογίσει το ποσό του αναλογούντα και του παρακρατούμενου φόρου στις αποδοχές που εισέπραξε και να συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς ενώ από πολλούς εκφράζονται φόβοι για εκδικητική συμπεριφορά των εργοδοτών τους σε περίπτωση που δηλώσουν στην εφορία ότι δεν τους έχουν καταβάλλει δεδουλευμένα.

Επισημαίνεται ότι το φαινόμενο της μη καταβολής δεδουλευμένων από επιχειρήσεις ή εργοδότες διογκώνεται συνεχώς και πέρυσι καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που παρά το γεγονός ότι χρωστάνε δεδουλευμένα στους εργαζόμενους τους εκδίδουν βεβαιώσεις αποδοχών για δεκατέσσερις μισθούς

Αμφισβήτηση τεκμηρίων διαβίωσης

Κίνδυνο επιβολής τεκμαρτού φόρου διατρέχουν όσοι αν και είχαν στην κατοχή τους ακίνητο, αυτοκίνητο η άλλο περιουσιακό στοιχείο ήταν το 2012 άνεργοι, η υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία η συγκατοικούσαν με συγγενείς α' βαθμού, ορφανοί ανήλικοι η λόγω ανωτέρας βίας δεν είχαν καθόλου η είχαν εισόδημα χαμηλότερο από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι παραπάνω για να αποφύγουν την φορολόγηση τους θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και αρμόδιος για να κρίνει αν απαλλάσσονται από τα τεκμήρια είναι ο έφορος.

Συγκεκριμένα μετά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος μαζί με το εκκαθαριστικό του και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα επικαλεσθεί μπορεί να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου ν' αμφισβητήσει τα ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς επίσης μπορεί και ν' απορρίψει αιτιολογημένα το μαχητό τεκμήριο. Στην περίπτωση που ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας αφού ελέγξει τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, μειώσει ανάλογα την αντικειμενική δαπάνη, θα προβεί σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης.

Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε., το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Τέτοια περιστατικά συντρέχουν όταν οι υπόχρεοι:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,

β) είναι φυλακισμένοι,

γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργία

ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,

στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και

ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Ειδικά για τους ανέργους επισημαίνεται ότι για να απαλλαγεί από τα τεκμήρια διαβίωσης άνεργος εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να μην έχει εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή. Αυτό σημαίνει ότι αν κατά τη διάρκεια του έτους έκανε έστω ένα μεροκάματο ή εισέπραξε τόκους από καταθέσεις θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια. Ακόμα για την αναγνώριση ως προστατευομένων μελών, των ενήλικων άγαμων τέκνων άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών και είναι γραμμένα στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ απαιτείται, εκτός από τη βεβαίωση της σχολής εάν το τέκνο σπουδάζει και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι μέσα στο έτος 2012 ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο η δαπάνη διαβίωσης στην περίπτωση που παραχωρείται δωρεάν κύρια κατοικία από γονείς σε τέκνα ή το αντίθετο βαρύνει αυτόν που χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή.

Τη ψυχρολουσία της τεκμαρτής φορολογίας δέχθηκαν πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς έλαβαν εκκαθαριστικό σημείωμα με αναπάντεχα «φουσκωμένο φόρο» και έτρεχαν στους λογιστές και την εφορία για να ζητήσουν εξηγήσεις αλλά εκεί ανακάλυψαν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται η όπως τα είχαν υπολογίσει οι ίδιοι.

Κάλυψη πόθεν έσχες

Υπάρχουν τρόποι για να μην πιαστούν οι φορολογούμενοι στο δίχτυ των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.α.) και έτσι να αποφύγουν τη καταβολή επιπλέον φόρου.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η διαφορά μεταξύ του “πόθεν έσχες” και του δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογούμενου μπορεί να καλυφθεί

α) με πραγματικά εισοδήματα του ιδίου του φορολογουμένου της συζύγου του ή των προσώπων που συνοικούν και τον βαρύνουν και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται κατά ειδικό τρόπο ή δεν θεωρούνται εισόδημα

β) με χρηματικά ποσά που προέρχονται από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Ειδικά για τα ακίνητα ως τίμημα πώλησης λαμβάνεται εκείνη που αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης ανεξάρτητα αν η αξία είναι μεγαλύτερη της αντικειμενικής. Με τα χρήματα που θα εισπράττει ο φορολογούμενος με βάση την τιμή αυτή μπορεί να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα του και την δαπάνη που κατέβαλλε για την αγορά περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας

γ) με εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος με την επιφύλαξη των ειδικότερων προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος για τη αναγνώριση του.

δ) με δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη ημερομηνία. Ειδικά τα δάνεια που επικαλείται ο φορολογούμενος προκειμένου να καλύψει δαπάνη για απόκτηση περιουσιακού στοιχείου πρέπει να έχουν ληφθεί πριν τη πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης

ε) με δωρεές ή γονικές παροχές. Οι πραγματικές δωρεές και γονικές παροχές καλύπτουν τη διαφορά πραγματικού εισοδήματος και τεκμαρτής δαπάνης, εφόσον η σχετική δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής, υποβληθεί μέχρι τέλους του έτους που έγινε η δαπάνη. Αυτονόητο είναι, ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εξετάζει εάν η δωρεά είναι πραγματική. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δωρεά είναι εικονική δεν λαμβάνεται υπόψη.

στ) με ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από το φόρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των ποσών αυτών είναι να αναγράφονται στις δηλώσεις και να αποδεικνύονται από νόμιμα έγραφα. Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να ανατρέξει σε όσα έτη επιθυμεί και να επικαλεστεί εισοδήματα που φορολογήθηκαν ή απαλλάσσονται του φόρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προκύπτουν από το εκκαθαριστικό σημείωμα τα στοιχεία αυτά και η δυνατότητα διασταύρωσής τους με τα στοιχεία που τηρούνται στη Δ.Ο.Υ. Επισημαίνεται ότι από το δηλωθέν εισόδημα των προηγούμενων ετών η εφορία αφαιρεί το ποσό που αντιστοιχεί στο τεκμήρια διαβίωσης και την δαπάνη για αγορά περιουσιακών στοιχείων η ποσό τουλάχιστον 2.900 ευρώ για κάθε έτος αν δεν υπάρχουν τεκμήρια. Το εισόδημα που απομένει μπορεί να επικαλεσθεί ο φορολογούμενος για να δικαιολογήσει τη δαπάνη για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων κ.α.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε στις παγίδες του Ε1"

Τι λέει η ΝΙΚΑΣ για τον εντοπισμό DNA αλόγου σε προϊόν της

Μετά την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την ανάκληση της “Πάριζα ΝΙΚΑΣ”, στην οποία εντοπίστηκε DNA αλόγου, η εταιρεία ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η ΝΙΚΑΣ με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ σύμφωνα με την οποία σε δείγμα του προϊόντος «Πάριζα ΝΙΚΑΣ» ανιχνεύθηκε ίχνος DNA αλόγου, στο κατώτατο όριο ανίχνευσης και στο πλαίσιο αβεβαιότητας της μεθόδου (μεταξύ 0,1 και 1%), ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι:

Αποσύρει από όλα τα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα τα προϊόντα Πάριζας ΝΙΚΑΣ με ημερομηνία λήξης 21 Ιουνίου 2013.

Προληπτικά και με δική της πρωτοβουλία αποσύρει όλα τα προϊόντα της κατηγορίας Πάριζα με ημερομηνία παραγωγής μέχρι 27 Μαρτίου 2013 και αντιστοίχως ημερομηνία λήξης μέχρι 27 Ιουλίου 2013, προκειμένου να ελεγχθούν σύμφωνα με τις νέες ακόμα αυστηρότερες προδιαγραφές και διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζει πλέον η εταιρίας ΝΙΚΑΣ.

Η εταιρία πραγματοποιεί από τις 27 Μαρτίου αυξημένους εξωτερικούς ελέγχους σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Παράλληλα από 24 Απριλίου πραγματοποιεί με δικό της μηχάνημα νέας γενιάς ελέγχους DNA αλλά και άλλους, πρόσθετους εσωτερικούς ελέγχους στις πιστοποιημένες εισαγόμενες πρώτες ύλες της και τα τελικά προϊόντα. Εγγυάται επομένως την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

‘Όλες οι εκκρεμότητες ελέγχων από τον ΕΦΕΤ αφορούν προϊόντα παραγωγής πριν τις 27 Μαρτίου 2013. Για την εταιρία ΝΙΚΑΣ πρωταρχικό μέλημα είναι να ανταποκρίνεται αξιόπιστα στις αυξημένες απαιτήσεις της Ελληνίδας και του ‘Έλληνα καταναλωτή για προϊόντα ανώτερης ποιότητας και απολύτως ασφαλή. Για το λόγο αυτό εξακολουθεί να αναβαθμίζει τόσο τις υποδομές όσο και τις μεθόδους παραγωγής, χωρίς οικονομικούς συμβιβασμούς και με απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού”.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει η ΝΙΚΑΣ για τον εντοπισμό DNA αλόγου σε προϊόν της"

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Το ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΠΑΠ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «διαγωνισμό παρωδία για την πώλησή του», που κατέληξε «σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε "ημέτερους"».

«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων».

»Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση Κεδίκογλου

«Τα ερωτήματα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καμία αποκρατικοποίηση και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

«Αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ"

Εκλεισε η συμφωνία με την Emma Delta για την πώληση του ΟΠΑΠ

«Eκλεισε» και επισήμως έναντι τιμήματος 652 εκ. ευρώ η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που μιλά για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης.

«Τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο είναι πολλαπλά αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μεικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την νέα βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, που όπως έγραψαν νωρίτερα «Τα Νέα» ανήλθε στα 652 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα τίμημα κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αρχικό των 622 εκατ. ευρώ και κατά μόλις δύο εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από τα 650 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως κατώτατο αποδεκτό όριο για τη μεταβίβαση του 33% του οργανισμού ο ανεξάρτητος αποτιμητής, τον οποίο είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα 30 επιπλέον εκατομ. ευρώ θα καταβληθούν σε δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι: «Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. € και αποτελείται από τα 652 εκ. € πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. €, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

»Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. €, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. €, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

»Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. € στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

»Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.

»Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους».

Η δήλωση Στουρνάρα

Στην δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προκειμένου να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία»

Πάντως νωρίς το πρωί, και πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, είχε αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία σχετικά με το τελικό τίμημα και κυκλοφορούσαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο που αναφερόταν, σύμφωνα με το Reuters σε 650 εκατ.ευρώ, το δεύτερο, που μιλούσε για 660 εκατ. ευρώ και το τρίτο, το οποίο και επιβεβαιώθηκε, που έκανε λόγο για 652 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση τη Μ. Τρίτη Σταυρίδη- Σμετς

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρέθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, για να συναντηθεί με τους άλλους εταίρους του σχήματος, ο Τσέχος Γίρι Σμετς, ένας εκ των βασικών μετόχων της Emma Delta, ενώ παράλληλα είχε επαφές τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλομέτοχος του ελληνοτσεχικού fund εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ να αυξηθεί το προσφερόμενο τίμημα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του μάλιστα στην τσέχικη εφημερίδα Hospodárske Noviny, ο τσέχος μέτοχος του fund διεμήνυσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για αύξηση του τιμήματος. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας σπρώξουν κάπου που δεν θέλουμε να πάμε» ανέφερε χαρακτηριστκά.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Ταμείο θεωρούν άκρως σημαντική μια καλή εξέλιξη στον ΟΠΑΠ, καθώς θα στείλει θετικά μηνύματα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Πόσω μάλλον, όταν στο άλλο σοβαρό μέτωπο, αυτό της ΔΕΠΑ, που μαζί με τον ΟΠΑΠ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη ή μη του φετινού στόχου για έσοδα 2,6 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι συνεχείς αξιώσεις που θέτει η Gazprom, έχουν δημιουργήσει ένα μάλλον βαρύ κλίμα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, που είναι η 10η Μαΐου. Το έχουν ζητήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι άνθρωποι της Gazprom, επικαλούμενοι ότι λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και εν συνεχεία του ορθόδοξου Πάσχα, στην ουσία το διάστημα από την 1η μέχρι και τις 10 Μαΐου είναι «νεκρό» στη Ρωσία και δεν λειτουργεί τίποτα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεισε η συμφωνία με την Emma Delta για την πώληση του ΟΠΑΠ"

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων:Στο στόχαστρο τα αγροτεμάχια

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε εκ νέου, αναμένεται να λάβει τα πρώτα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα αμέσως μετά από το Πάσχα, με στόχο να επικαιροποιήσει τα σενάρια που έχει ήδη εκπονήσει, αναζητώντας περίπου 700 εκ. ευρώ επιπλέον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακομματική πήρε διαβεβαίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τη Δευτέρα του Θωμά θα θέσει υπόψιν της επιτροπής τα πρώτα στοιχεία που αφορούν στα αγροτεμάχια και ειδικά- μέσω των αρχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ- στοιχεία για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Οπως σημειώνουν στελέχη της διακομματικής, αυτά τα πρώτα στοιχεία κρίνονται ως «κλειδί» για την επικαιροποίηση των βασικών σεναρίων που έχουν ήδη εκπονηθεί για την απόδοση από τη φορολόγηση των κατοικιών, των ακινήτων των επιχειρήσεων καθώς και των αγροτεμαχίων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτά τα σενάρια, από τη κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα υπολογίζονταν έσοδα 1- 1,2 δισ. ευρώ, από τα ακίνητα των νομικών προσώπων άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ και από τα αγροτεμάχια 500- 600 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της διακομματικής, τα επιπλέον 700 εκ. ευρώ που αναζητούνται θα «μοιραστούν» και στις τρεις κατηγορίες ακινήτων, ωστόσο είναι προφανές ότι από την απόδοση των αγροτεμαχίων θα κριθεί εν πολλοίς και η δυνατότητα πρόβλεψης αφορολογήτου- έστω 50.000 ευρώ- για τις κατοικίες.

Για τη τελική εισήγηση επί του Ενιαίου Φόρου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ακόμα συνεδρίαση της διακομματικής- εκτός αυτής τη Δευτέρα του Θωμά- αλλά θα πρέπει να αναμένεται επικαιροποίηση των διατάξεων του νέου Φόρου το Φθινόπωρο, όταν θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία από τη καταγραφή των αγροτεμαχίων καθώς και οι νέες αντικειμενικές αξίες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίος Φόρος Ακινήτων:Στο στόχαστρο τα αγροτεμάχια"

Πασχαλινό… δωράκι 60 εκατ. ευρώ στους εθνικούς εργολάβους!

Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να ξεχάσουν από φέτος τι σημαίνει «δώρο» και χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να παίρνουν δώρο Πάσχα, αντί για μηνιάτικο, όμως η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει το πασχαλιάτικο… δωράκι των εθνικών εργολάβων! Κι όταν λέμε «δωράκι», μην πάει ο νους σας σε κάποιες εκατοντάδες ευρώ, μόνο.

Η «Ολυμπία Οδός» (παραχωρησιούχος της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, βλέπε Μπόμπολας) εξασφάλισε αυτές τις μέρες 60.000.000 ευρώ. Μάλιστα, το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την πληρωμή του συγκεκριμένου ποσού μια μέρα πριν την πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Σαμαρά και Βενιζέλου στα φτιασιδωμένα εργοτάξια της υπό κατασκευή αρτηρίας! Τυχαίο;

Τα 60.000.000 ευρώ, είναι προκαταβολή όσων θα λάβουν οι εθνικοί εργολάβοι ως αποζημίωση, προκειμένου να σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους από το δημόσιο και να ξαναρχίσουν τα έργα.

Δηλαδή, τα έργα έχουν παγώσει δύο χρόνια τώρα στην Κορίνθου – Πατρών, εισπράττοντας κανονικά τα διόδια και αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων παίρνουν από το δημόσιο για να ξαναβάλουν μπροστά τις μπουλντόζες.

Στο πλαίσιο της «κατ’ αρχήν συμφωνίας» μεταξύ δημοσίου και παραχωρησιούχων, στις 4 κοινοπραξίες («Ολυμπία Οδός», «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου», «Νέα Οδός» και «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας») θα δοθούν συνολικές αποζημιώσεις 353.300.000 ευρώ και προκαταβολές 155.000.000 ευρώ.

Το ωραίο είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα της αποζημίωσης δικαιολογείται ως «αποζημίωση αποδιοργάνωσης – απώλειας παραγωγικότητας»! Σαν να λέμε ότι κάτι εκατομμύρια έλειπαν από τους ανθρώπους για να γίνουν παραγωγικοί! Επίσης, το δημόσιο επιβαρύνεται με το κόστος επανεκκίνησης των εργοταξίων.

Αυτές είναι δουλειές, όχι σαν τους μικρομεσαίους με το κεφάλι μόνιμα στην καρμανιόλα!

nez
Διαβάστε Περισσότερα » "Πασχαλινό… δωράκι 60 εκατ. ευρώ στους εθνικούς εργολάβους!"

Πώς διαμορφώνεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων μετά τις μειώσεις

Στην ουρά πάνω από 38.000 δημόσιοι υπάλληλοι για το εφάπαξ


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που έδωσε χθες, στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έως τώρα έχουν ικανοποιηθεί 6.624 αιτήσεις για πληρωμές εφάπαξ, με κονδύλια που έφτασαν στα 254,6 εκατ. ευρώ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλα 1.100 σε ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ- Κλάδος Πρόνοιας (ΚΑΠ- ΔΕΗ) όπου δόθηκαν 99 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα βέβαια με τα στοιχεία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, εφάπαξ συνολικού ύψους 1,165 δισ. ευρώ εκκρεμούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αντιστοιχούν σε πάνω από 38.000 δικαιούχους
  που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2011.

Βάσει του μνημονίου που έχει  υπογράψει το Ταμείο με το υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει μέσα στο 2013 να εκδοθούν 30.000 «παλαιά» (μέχρι τις 31/12/2011) εφάπαξ.

Από τα 1.139.000.000 που έχουν εγκριθεί από την κρατική επιχορήγηση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ταμείου έχουν απορροφηθεί έως σήμερα 260.000.000 ευρώ.

Όλο το 2012 δόθηκαν 11.227 εφάπαξ κόστους 466.317.652 ευρώ με μέσο όρο εφάπαξ 41.535 ευρώ. Από αυτά, 10.231 εφάπαξ κόστους 426.317.652 ευρώ από εισφορές  και 996 εφάπαξ κόστους 40.000.000 ευρώ από επιχορήγηση. Από 1/1/2013 έως 31/3/2013 έχουν δοθεί 8.866 εφάπαξ  κόστους 326.171.222 ευρώ με μέσο όρο εφάπαξ 40.259 ευρώ, εκ των οποίων 3.125 εφάπαξ κόστους 110.716.110 από εισφορές  και 5.741 εφάπαξ κόστους 215.455.112 από την επιχορήγηση.

Στις 31/3/2013 εκκρεμούν 38.140 εφάπαξ με μέσο όρο εφάπαξ παροχή στα 30.551 ευρώ, συνολικού κόστους 1.165.233.924 ευρώ.

Το εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων όπως διαμορφώνεται μετά τις συνολικές μειώσεις του 38,13%
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
/ΕΤΗ
ΧΩΡΙΣ
ΜΕΙΩΣΗ
ΜΕΙΩΣΗ 15%
Ν.3986/2011
ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
35 έτη ΠΕ
63.277,65
53.786,00
41.592,71
39.926,38
35 έτη ΤΕ
60.584,36
51.496,71
39.822,41
38.214,00
35 έτη ΔΕ
54.324,96
46.176,22
35.708,07
34.220,62
35 έτη ΥΕ
46.986,12
39.938,20
30.884,21
29.603,42
25 έτη ΠΕ
39.897,28
33.912,69
26.224,68
25.184,73
25 έτη ΤΕ
38.216,24
32.483,80
25.119,72
24.118,93
25 έτη ΔΕ
34.284,24
29.141,60
22.535,20
21.603,49
25 έτη ΥΕ
29.691,11
25.239,99
19.518,08
18.715,83

Έφυγαν από το Δημόσιο έως 31/12/2009
Έφυγαν από 1/1/2010 μέχρι και 31/7/2010
Έφυγαν από 1/8/2010 μέχρι και 31/12/2010
Έφυγαν από 1/1/2011 και εφεξής


capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς διαμορφώνεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων μετά τις μειώσεις"

Δήλωνε θύμα κλοπής για να δικαιολογεί την υπεξαίρεση

Ενας 47χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος ότι αφαίρεσε δύο φορές χρήματα από την υπηρεσία του και δήλωσε ψευδώς ότι έπεσε θύμα κλοπής και ληστείας αντίστοιχα για να δικαιολογήσει την υπεξαίρεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τη Μ. Τρίτη το μεσημέρι ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατήγγειλε στην Άμεση Δράση ότι άγνωστος έκλεψε 21.000 ευρώ από το Ταμείο του ΙΚΑ όταν εκείνος απουσίασε για λίγη ώρα από τη θέση του.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2012 ο ίδιος υπάλληλος είχε καταγγείλει ότι άγνωστος τον απείλησε με όπλο στη διάρκεια της εργασίας του και αφαίρεσε από το Ταμείο του ΙΚΑ 25.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι και στις δύο περιπτώσεις οι καταγγελίες του ήταν ψευδείς και τα χρήματα τα πήρε ο ίδιος. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ.

Σε βάρος του υπαλλήλου σχηματίστηκε δικογραφία για «υπεξαίρεση στην υπηρεσία» και «ψευδή ανωμοτί κατάθεση» και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωνε θύμα κλοπής για να δικαιολογεί την υπεξαίρεση"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς

Αντισυνταγματικές έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το σύνολο των διατάξεων του Ν. 4014/2011, που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, αλλά και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και την «εφεύρεση» του «Πράσινου Ταμείου».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά πλειοψηφία, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Τα μέλη της Ολομέλειας έκριναν ότι οι διατάξεις του νόμου είναι αντίθετες στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τα μέλη της Ολομέλειας έκαναν δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας κ.ά, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται από τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Οι προσφεύγοντες στρέφονταν κατά των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο» και ζητούσαν την ακύρωσή τους.

Οι προσφεύγοντες μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τις συνταγματικές αρχές της ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος βάσει επιστημονικού σχεδιασμού, τη συνταγματική αρχή της ισότητας, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως επίσης παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι προσφυγές τους είχαν συζητηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η εισηγήτρια σύμβουλος Αγγελική Σακελλαροπούλου, στη σχετική τοποθέτησή της, είχε αναφερθεί στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με αυτή, η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με το Ν. 1337/1983 και δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983.

Ακόμη στην τοποθέτησή της η σύμβουλος Επικρατείας στην τοποθέτησή της είχε θέσει το ερώτημα «εάν η αντιμετώπιση της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη και διαχρονική μορφή που έχει λάβει η αυθαίρετη δόμηση, μετά την πάροδο 30 περίπου ετών από τη θέσπιση του Ν. 1337/1983 και την πρόβλεψη παρεμβάσεων πολεοδομικής εξισορρόπησης με διάθεση τμήματος των εσόδων, συνιστούν ή όχι εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αφενός την απόκλιση από τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου και αφετέρου αν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβάρυνση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη διαφοροποίηση της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ ως προς την αυθαίρετη δόμηση».

Εξάλλου, στις αρχές του περασμένου Απριλίου, το ΣτΕ είχε «παγώσει» την νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς, που η ανέγερσή τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις και βεβαιώσεις μηχανικών, κ.λπ.).

Τότε, το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news