facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Το νέο τραγούδι της Έφης Θώδη για τον Σουλεϊμάν! (βίντεο)

Το νέο τραγούδι της Έφης Θώδη, εμπνευσμένο από την τηλεοπτική σειρά Σουλεϊμάν...

Έφη Θώδη - Σουλεϊμάν | New song 2013
Μουσική, στίχοι: Ανδρέας Λάμπρου
Ενορχήστρωση, ηχογράφηση: Avet Kizirian
Κλαρίνο: Βασίλης Μαρκόπουλος






Είσαι ο Σουλτάνος που αγαπώ
και για πάρτη σου θα τρελαθώ
Τι κι αν είσαι μεγαλοπρεπής,
δίπλα μου να είσαι απρεπής

Αμάν, αμάν Σουλεϊμάν
Αμάν, αμάν Σουλεϊμάν

Ξέχνα το χαρέμι και θα δεις,
πως σε μένα όλα θα τα βρεις
Άσε ποια σου λέω τη Χουρέμ
κι έλα μπες στον κήπο της Εδέμ

Θα 'μαι ανατολίτισσα σωστή,
σήκω κάτσε κι ότι πεις εσύ
Θα σου φτιάχνω ιμάμ μπαϊλντί, κεμπάπ,
δίπλα μου θα είσαι πάντα απ

Μα έτσι όπως σε βλέπω στην τιβί,
νοιώθω να μου βγαίνει η ψυχή
Είσαι πρώτος στη διαταγή,
πρώτος όμως και στην εϊ τζι μπι

Ακούστε το!

Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο τραγούδι της Έφης Θώδη για τον Σουλεϊμάν! (βίντεο)"

Φόροι στα ΙΧ βάσει της λιανικής τιμής!

Τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα αποτελούσαν πάντα για τις εκάστοτε κυβερνήσεις τις «κότες που κάνουν τα χρυσά αυγά». Ωστόσο η οικονομική κρίση και οι λάθος χειρισμοί από τους εκάστοτε υπουργούς οικονομικών οδήγησαν στην κατάρρευση των δημοσιονομικών εσόδων από τον κλάδο του αυτοκινήτου εξαιτίας της κάθετης πτώσης στις εισαγωγές νέων αλλά και μεταχειρισμένων ΙΧ ενώ από την άλλη μεριά τα υπέρογκα Τέλη, Τεκμήρια και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης οδηγούν ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η» το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στην φορολόγηση των αυτοκινήτων βάσει της Aξίας της Λιανικής τελικά και όχι βάσει της Eργοστασιακής Aξίας! Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως κάποιες εισαγωγικές εταιρείες έχουν την δυνατότητα να διαμορφώνουν ανάλογα με τις φορολογικές περιστάσεις τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους με αποτέλεσμα να μην καταβάλλουν τους φόρους που πρέπει και να αυξάνουν περαιτέρω τα ήδη υψηλά περιθώρια κέρδους τους.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως υπάρχει υπερπολυτελές μοντέλο με Eργοστασιακή Αξία μόλις 19.800 ευρώ το οποίο γλιτώνει και το Φόρο Πολυτελείας με τιμή λιανικής κοντά στις 90.000 ευρώ! Εδώ μιλάμε είτε για τεράστια φοροδιαφυγή είτε για αισχροκέρδια

Αλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια μεταξύ εισαγωγέων και εμπόρων καθώς όπως επισημαίνουν οι έμποροι ΙΧ χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς το περιθώριο κέρδους που έχουν επιβάλλει οι εισαγωγικές στα δίκτυά τους και που κυμαίνετε μεταξύ 3-6% δεν είναι ικανό να καλύψει, ούτε το λειτουργικό κόστος των αντιπροσώπων τους, αν συνυπολογίσουμε ότι παράλληλα ο πήχης των ποιοτικών κριτηρίων είναι πολύ ψηλά(τετραγωνικά, κάθετες μονάδες, πλήρης στελέχωση κ. λ. π. ). Στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο το λιανεμπορικό κέρδος του αυτοκινήτου να είναι μικρότερο του χονδρεμπορικού, παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπάρχει κανείς υπεύθυνος να τους τραβήξει επιτέλους το αυτί; Οι εθνικοί εισαγωγείς είναι και λιανοπωλητές, με συνέπεια να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ αυτών κα των δικτύων τους.».

Παράλληλα ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος έχει επισημάνει και στην Τρόικα πως: «Οι εργοστασιακές αξίες των αυτοκινήτων αποτελούν κρατικό μυστικό και τις γνωρίζουν μόνο οι Διευθυντές της Υπηρεσίας Αξιών στα Τελωνεία και οι Εισαγωγείς. Με αυτό τον τρόπο, κανείς έμπορος εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ δεν γνωρίζει τους Φόρους που πρέπει να πληρώσει για κάποιο μοντέλο που εισάγεται στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη μεριά οι Αξίες συνεχώς αλλάζουν από τις εισαγωγικές εταιρείες φυσικά προς τα κάτω.».

Ο νέος τρόπος φορολόγησης

Μέχρι σήμερα τα καινούρια αυτοκίνητα κατά την εισαγωγή τους φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής τους αξίας αλλά και του κυβισμού του κινητήρα με ποσοστό 5% έως 50% με επιπλέον τον ΦΠΑ.

Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα φορολογούνται βάσει της αξίας του τιμολογίου που προσκομίζει ο έμπορος αλλά αν εκείνη είναι χαμηλότερη από την εργοστασιακή αξία που δηλώνει ο εκάστοτε εισαγωγέας τότε αυτόματα λαμβάνεται ως φορολογητέα αξία εκείνη του εισαγωγέα. Παράλληλα ανάλογα με τα έτη που έχει κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος απομειώνεται η αξία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η φορολόγηση των καινούριων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία Λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και θα διατηρηθούν οι συντελεστές φόρων που κυμαίνονται από 5% έως 50%.

Στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα το Τέλος Ταξινόμησης θα απορρέει από την αξία λιανικής επίσης του εκάστοτε μοντέλου αφού έχει υπολογιστεί η απομείωση της τιμής του λόγω παλαιότητας σε πραγματικό χρόνο και όχι βάσει των απαρχαιωμένων συντελεστών...

Να πληρώνουν οι έχοντες...

Οι μεγάλες εκπλήξεις αναμένεται να έρθουν στο κόστος χρήσης των αυτοκινήτων καθώς εκεί οι αλλαγές θα είναι ριζικές και αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ.

Ειδικότερα τα Τεκμήρια αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης δεν θα επιβάλλεται πλέον βάσει των κυβικών του κινητήρα αλλά βάσει της Αξίας Λιανικής κάποιου αυτοκινήτου. Ετσι αν κάποιος έχει ένα 2λιτρο αυτοκίνητο 5ετίας δεν θα καταβάλλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ενώ το τεκμήριό του θα μειωθεί πάρα πολύ.

Από την άλλη μεριά όμως όσοι έχουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα αξίας από 40.000 έως και 80.000 ευρώ ή ακόμη και ακριβότερα χωρίς όμως να κινούνται από μεγάλους κινητήρες θα πέσουν στην «τσιμπίδα» των φόρων καθώς και το Τεκμήριο θα είναι υψηλότερο ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταβάλλουν και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που θα τους αναλογεί.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει τουλάχιστον κοινωνική δικαιοσύνη και όπως επισημαίνουν στην «Η» στελέχη της αγοράς τα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω θα σταματήσουν να αποτελούν είδος υπερπολυτελείας για τους καταναλωτές ενώ παράλληλα θα σταματήσουν οι αθρόες καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας.

Παράλληλα οι έχοντες υπερπολυτελή μοντέλα με κινητήρες χαμηλού κυβισμού είναι βέβαιο πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τις καταθέσουν καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για κάποιο Φόρο Πολυτελείας ή Πολυτελούς Διαβίωσης...

Οσον αφορά στις φήμες και τα δημοσιεύματα περί υπερφορολόγησης των αυτοκινήτων με μικρούς κινητήρες θα λέγαμε πως με βάσει την Αξία Λιανικής δεν υπάρχει περίπτωση να υπερφορολογηθούν τα μικρά αυτοκίνητα αλλά τα πραγματικά ακριβά μοντέλα. Από την άλλη μεριά οι κάτοχοι δίλιτρων ή ακόμη και οχημάτων με μεγαλύτερους κινητήρες αλλά με μηδενικές αξίες θα σταματήσουν να πληρώνουν άδικα τόσους φόρους για κάποια αυτοκίνητα που ήδη έχουν καταβάλλει υπέρογκα ποσά κατά την διαδικασία εκτελωνισμού τους...

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόροι στα ΙΧ βάσει της λιανικής τιμής!"

Χωρίς τρένα Πρωτομαγιά και Πάσχα

Τραβάει χειρόφρενο ο Προαστιακός από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου

Χωρίς τα τρένα στο προαστιακό και εθνικό δίκτυο θα μείνει η χώρα την Πρωτομαγιά, καθώς οι σιδηροδρομικοί συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία.

Παράλληλα, την Κυριακή του Πάσχα οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία, ενώ οι υπάλληλοι του Προαστιακού θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 18.00 του Μεγάλου Σαββάτου. Σημειωτέον ότι, όταν απεργούν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, δεν υπάρχει σύνδεση του Μετρό με το αεροδρόμιο.

Ειδικότερα, όπως έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής από τα συνδικάτα, την Πρωτομαγιά:

- Δεν θα κυκλοφορήσει κανένα τρένο στο εθνικό και προαστιακό δίκτυο,
- τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 21.00, και
- το Μετρό θα κυκλοφορήσει από τις 09.00.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Προαστιακού προχωρούν σε στάση εργασίας το Μεγάλο Σάββατο από τις 18.00, ενώ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών την Κυριακή του Πάσχα. Έτσι, δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του Προαστιακού για μιάμιση ημέρα.

Παράλληλα, κανένα τρένο δεν θα κυκλοφορήσει στο εθνικό και προαστιακό δίκτυο την Κυριακή του Πάσχα, λόγω της 24ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών.

Οι σιδηροδρομικοί ζητούν «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και όχι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και της εταιρίας συντήρησης τροχαίου υλικού, «υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», «εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», «καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» και «κατάργηση της διπλής παρακράτησης του 25% των αποδοχών».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τρένα Πρωτομαγιά και Πάσχα"

Tα επικρατέστερα σενάρια για τον Φόρο Ακινήτων του 2014

Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη εξίσωση με πολλούς άγνωστους «Χ» εξελίσσεται για την τρικομματική κυβέρνηση η επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014.
Σε πολιτικό επίπεδο το πιο «καυτό» σημείο είναι το αν θα ισχύσει αφορολόγητο όριο που θα ανακουφίσει τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως από το «χαράτσι». Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση των ακινήτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ ετησίως που είναι και αυτό που ζητά η τρόικα.
Το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το επόμενο έτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, επανεξετάζεται σχεδόν από μηδενική βάση με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Εκτός από το αφορολόγητο όριο άγνωστος «Χ» είναι και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου.
Tα επικρατέστερα σενάρια για τον Φόρο Ακινήτων του 2014
Όλα τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων γίνονται σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ζώνης. Το Καλοκαίρι όμως αναμένεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία θα φέρει αυξήσεις και μειώσεις σε πολλές περιοχές οι οποίες θα επηρεάσουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης με την εφαρμογή του νέου φόρου. Έτσι δεν αποκλείεται, το Φθινόπωρο να χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διορθώσεις των διατάξεων του ενιαίου φόρου.
Σύμφωνα με το σχέδιο ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» θα επιβληθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, δηλαδή και στις εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.
Με τη διασφάλιση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα καταστεί δυνατό ο νέος φόρος να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος με αφορολόγητο όριο, ώστε να εξαιρεθούν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν πολύ μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.
Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί προβλέπει:
1. Την εφαρμογή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίων πόλεων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοπους, αγρούς).
2. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, ενώ δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι το σενάριο για την εφαρμογή του φόρου χωρίς αφορολόγητο δηλαδή από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση καθιέρωσης ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ για το ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας 100.000 ευρώ. Έτσι υπολογίζεται ότι από το νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.
3. Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα έχει 6 - 8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 0,1% και δεν θα υπερβαίνουν το 2%, για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.
4. Ακίνητα επιχειρήσεων. Με ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο θα φορολογούνται τα ακίνητα των επιχειρήσεων καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα άνευ αφορολόγητου ορίου αποτελούμενη από 4 συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Για τα ακίνητα αυτά, η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.
Αγροτεμάχια
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εφαρμογή του νέου φόρου αποτελούν τα αγροτεμάχια καθώς τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολόγησή τους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα υπάρξει ή όχι αφορολόγητο όριο.
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να φορολογηθούν όλα τα αγροτεμάχια ακόμη και αυτά που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των αγροτεμαχίων σε αγροτικά και μη αγροτικά και την εφαρμογή ξεχωριστής φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου.
Για τα μη αγροτικά εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ ενώ για τα αγροτικά τα σενάρια προβλέπουν την εφαρμογή μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ ή την χορήγηση έκπτωσης φόρου.
Νέο έντυπο Ε9
Ωστόσο, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να βάλει σε νέα ταλαιπωρία τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου, σε έναν αναμορφωμένο πίνακα 2 του Ε9, όλες τις εκτάσεις γης που κατέχουν σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ.).
Ειδικότερα, όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ για να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέου τύπου δηλώσεις Ε9, στις οποίες ο «πίνακας 2», όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση.
Στον αναμορφωμένο αυτό πίνακα θα ζητείται από τους φορολογούμενους να δηλώσουν πολύ περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν, προκειμένου η ΓΓΠΣ να καταφέρει να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων». Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνει και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή».
4 φόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Ιούνιο του 20 13 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014
Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τέσσερα φορολογικά «χτυπήματα» θα δεχθούν μέσα στους επόμενους εννέα μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεικνύονται για άλλη μια φορά η εύκολη λεία για την άντληση πρόσθετων εσόδων και την στήριξη του προϋπολογισμού.
Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα κληθεί να καλύψει μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα «ραβασάκια» από την εφορία αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Ο φορο - «λογαριασμός» που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 είναι σημαντικά «φουσκωμένος» και περιλαμβάνει τους εξής φόρους:
1. «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 από το οποίο αναμένονται έσοδα 1,9 δισ. Περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν από τον Ιούνιο να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι» δηλαδή το « Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση:
Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.
Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.
Το νέο «χαράτσι» θα είναι σημαντικά αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών, θα υπολογίζεται με σημαντικά υψηλότερο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, προσδιοριζόμενο με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος ή του δήμου που υπάγεται το κάθε εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητο, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 υπολογιζόταν με σταθερό συντελεστή 3 ευρώ ανά τ.μ.
Το «χαράτσι» του έτους 2013 θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Το νέο ειδικό τέλος θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαϊου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν «εργοταξιακό» ρεύμα.
Εως τις 15 Μαίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στους δήμους και να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία των ακινήτων τους που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το νέο «χαράτσι θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο και θα εμφανιστεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η εξόφληση θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014.
2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011 και του έτους 2012. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με ένα εκκαθαριστικό το ΦΑΠ της διετίας 2011 - 2012. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και το Φόρο Ακίνητης. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Tα επικρατέστερα σενάρια για τον Φόρο Ακινήτων του 2014"

Αυτό είναι το «τέρας» του ελληνικού δημοσίου - Η πλήρης χαρτογράφηση

Επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία που αφορούν σε όλες τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα

Η πλήρης χαρτογράφηση του δημόσιου τομέα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία που αφορούν σε όλες τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες)  των υπουργείων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ετσι, αποτυπώνεται η εικόνα που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση (Απρίλιος 2013) -η προηγούμενη καταγραφή αφορούσε  στο 2011.  
Βέβαια η συγκυρία της «ανανέωσης» του χάρτη της δημόσιας διοίκησης δεν είναι άνευ σημασίας, μια και η κυβέρνηση προχωρά με εντατικό ρυθμό τις αναδιαρθρώσεις στα υπουργεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη δέσμευση για 4000 απολύσεις το 2013 και άλλες 11.000 το 2014. Μάλιστα με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά από όλους τους φορείς να ελέγξουν τα στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσουν ότι η βάση δεδομένων ανταποκρίνεται πλήρως.


- Τις κάθε είδους Δημόσιες Υπηρεσίες και Αρχές, που υπάγονται στο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου και εκπροσωπούνται από αυτό, όπως ανεξάρτητες (αυτοτελείς) Υπηρεσίες της πολιτειακής ηγεσίας του Κράτους, Δημόσιες Αρχές της νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας του Κράτους,  Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές,  Υπουργεία, με τις Γενικές Γραμματείες, τις Ειδικές Γραμματείες και τους Διοικητικούς Τομείς, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες, τις Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Εξωτερικού και τις Αυτοτελείς Δημόσιες Υπηρεσίες τους και  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του Κράτους)

- Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) , τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) δημόσιου χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα (Δ.Ε.Κ.Ο.), καθώς και τις θυγατρικές εταιρείες όλων αυτών των φορέων , εκτός των επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α., όπως, επίσης, τις ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο του δημοσίου.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί δημόσιοι φορείς που εξαιρέθηκαν κατά τη σύστασή τους ή εξήλθαν με νομοθετική ρύθμιση από το δημόσιο τομέα, ανώνυμες εταιρείες, εκτός δημοσίου,  στις οποίες όμως οι δημόσιες αρχές ασκούν σε αυτές, άμεσα ή έμμεσα, καθοριστική επιρροή κ.ά..

Οπως επισημαίνει  το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «στη συγκεκριμένη συγκυρία όπου συντελούνται αλλαγές στις οργανωτικές δομές των υπουργείων (συγχωνεύσεις ή διασπάσεις ή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων τους ) και στους φορείς που ανήκουν στο δημόσιο  τομέα (καταργήσεις, συγχωνεύσεις κ.λ.π.)» η επικαιροποίηση του Μητρώου «κρίνεται επιβεβλημένη».

Στην  …ημερήσια διάταξη έχει μπει η συζήτηση για τις αναγκαστικές αποχωρήσεις . Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της «διακεκαυμένης ζώνης» , μια και η κυβέρνηση προχωρά στην επιλογή όσων εξ αυτών θα καταργηθούν.  Σε πρώτο πλάνο για απολύσεις από το δημόσιο τίθενται πλέον από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ ενώ στη συνέχεια σειρά θα έχουν , ύστερα από αξιολόγηση, οι «υπεράριθμοι» από συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου -είτε θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις είτε θα οδηγηθούν με κίνητρα στην  έξοδο.  Σε μια «βουτιά» στο Μητρώο αποδελτιώσαμε τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που περιλαμβάνει ο «χάρτης» της δημόσιας διοίκησης.  


tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το «τέρας» του ελληνικού δημοσίου - Η πλήρης χαρτογράφηση"

Διάλεξη του καθηγητή Keith Ewing, στη Μελβούρνη

Με θέμα: «Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο σε περιόδους κρίσης: Μαθήματα από την Ελλάδα»

Διάλεξη με θέμα το «Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο σε περιόδους κρίσης: Μαθήματα από την Ελλάδα», πρόκειται να δώσει ο καθηγητής του Κολλεγίου Κινγκ του Λονδίνου, Keith Ewing, την Πέμπτη 2 Μαϊου, στα πλαίσια της σειράς Σεμιναρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

Η διάλεξη διοργανώνεται σε αίθουσα του οικήματος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιθακησίων, που βρίσκεται στη διεύθυνση 329 Elizabeth Street, Melbourne, στις 7.00μμ.

Ο καθηγητής Ewing πρόκειται να αναφερθεί στα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, μετά την παρέμβαση της «τρόικας». Θα εξετάσει ορισμένες από τις αλλαγές που έγιναν υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη νομιμότητά τους, και αν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επίσης, θα σχολιάσει τη νομιμότητα της συμπεριφοράς των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τη συμβατότητα της συμπεριφοράς τους με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Keith Ewing είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου (1978-1983) και του Cambridge (1983-1989) και ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων Σίδνεϊ και Κουίνσλαντ. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασιακών Δικαιωμάτων (μια συνδικαλιστική οργάνωση think tank) και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Συνδικαλιστικών Δικαιωμάτων.

Η διάλεξη είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό.

neoskosmos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάλεξη του καθηγητή Keith Ewing, στη Μελβούρνη"

Συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ για εκβίαση επιχειρηματία

Σέρβος προσποιούνταν τον υπάλληλο της ΣΔΟΕ εκβίαζε Σκοπιανό επιχειρηματία και τα κέρδη τα μοιραζόταν με Έλληνα υπάλληλο της ΣΔΟΕ

Συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μεσημβρινές ώρες της 26-04-2013, στην περιοχή της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, ένας αλλοδαπός και ένας ημεδαπός ηλικίας 42 και 47 ετών αντίστοιχα σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για «Εκβίαση κατά συναυτουργία», «Δωροδοκία για νόμιμες πράξεις», «Αντιποίηση» και «Αντίσταση».

Προηγήθηκε καταγγελία στην προαναφερόμενη Υπηρεσία, 42χρονου επιχειρηματία σύμφωνα με την οποία, ο 42χρονος συλληφθέντας προσποιούμενος τον υπάλληλο του ΣΔΟΕ, μεταχειριζόμενος απειλές κατά της επιχείρησης του καταγγέλλοντα απαίτησε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, προκειμένου να μην βεβαιώσει φορολογικές παραβάσεις στην επιχείρηση του.

Σε προκαθορισμένο ραντεβού που πραγματοποιήθηκε την 26-04-2013 στην περιοχή της λαχαναγοράς, προκειμένου να καταβληθεί από τον 42χρονο επιχειρηματία το παραπάνω χρηματικό ποσό, παρουσιάστηκε ο 42χρονος, όπου και συνελήφθη.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ανωτέρω, θα μοιραζόταν το παραπάνω ποσό με 47χρονο ημεδαπό, υπάλληλο του ΣΔΟΕ, ο οποίος και συνελήφθη, πλησίον σημείου προκαθορισμένου ραντεβού εντός οχήματος της υπηρεσίας του.

Στην κατοχή του 42χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε:
Ένα (1) πορτοφόλι με μεταλλικό σήμα αναγράφον «Υπουργείο Οικονομικών Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος»
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ για εκβίαση επιχειρηματία"

Σουλτς: Υπερβολική λιτότητα, αξιοθρήνητη Ευρώπη

«Οι περικοπές στο δημόσιο δεν ανακτούν εμπιστοσύνη»

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πηγαίνουν «υπερβολικά μακριά» στην πολιτική της λιτότητας, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα L' Echo.

"Όσον αφορά το εθνικό επίπεδο, έχουμε δεσμευτεί σε μια υπερβολική πολιτική λιτότητας.

Το επιχείρημα ότι με τη μείωση των δημοσίων προϋπολογισμών επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι προφανώς λανθασμένη", δηλώνει τη στιγμή που οργιάζει η συζήτηση ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάκαμψη μεσούσης της ύφεσης και μεγάλης ανεργίας στην Ευρώπη.

Για τον Σουλτς, "καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές".

Όσον αφορά τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, που υποστηρίζει την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, την οποία οι Γάλλοι σοσιαλιστές κατηγορούν για "εγωιστική αδιαλλαξία", ο Σουλτς είπε ότι "δεν μπορεί να κατηγορήσει την Άγγελα Μέρκελ ότι αποφασίζει μόνη, ενώ υπάρχουν 26 ακόμη ηγέτες γύρω από το τραπέζι "στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η Γερμανία "δεν έχει παρά μια ψήφο".

"Ο μόνος που αντικρούει αυτή την προσέγγιση είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε ένα πακέτο ανάπτυξης. Αλλά πού έμειναν τα μέτρα αυτά; Θα το επαναλάβω, στις 22 Μαΐου, ξανά, στους ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή σύνοδο κορυφής", υπόσχεται ο Σουλτς.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του ενόψει των ευρωεκλογών του 2014, ο Σουλτς λέει ότι "καταλαβαίνει τον κόσμο που είναι απογοητευμένος" και θεωρεί ότι η "Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση".

"Πρέπει να πάμε να βρούμε τους πολίτες εκεί όπου βρίσκονται. Και βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση σκεπτικισμού που είναι κατανοητός: είναι η αναποτελεσματικότητα της ΕΕ, η έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, μια τρόικα που επιβάλλει μέτρα στις χώρες", τονίζει.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποιά είναι η δημοκρατική της ευθύνη; το ΔΤΝ, ποιά είναι η δημοκρατική του ευθύνη; Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πλέον τη λειτουργία της ΕΕ", επισημαίνει ο Σουλτς.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Υπερβολική λιτότητα, αξιοθρήνητη Ευρώπη"

Νoble Energy:Η Αγκυρα «θα υποχρεώσει» τη Λευκωσία να κάνει υποχωρήσεις

Η Αγκυρα "θα υποχρεώσει" τη Λευκωσία να κάνει υποχωρήσεις και να συμφωνήσει με τις κύριες τουρκικές απαιτήσεις για το Κυπριακό διαθέτοντας ως "βεβαίας επιτυχίας όπλο" το μέσον με το οποίο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Αυτή είναι η αντίληψη στελεχών της αμερικάνικης εταιρίας Νoble Energy τα οποία είχαν συνομιλίες με κρατικούς λειτουργούς στην Αγκυρα στα μέσα Απριλίου. Η εταιρία, η οποία έκανε τις έρευνες για αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για τη συνεκμετάλλευση του με το Ισραήλ, προβληματίζεται για τον τρόπο και την οδό μεταφοράς του αερίου στις ξένες αγορές.

Η υγροποίηση και μεταφορά του αερίου με πλοία πρέπει να αποκλείεται επειδή θα κοστίζει πολύ. Έτσι, σχεδόν υποχρεωτικά το αέριο θα μεταφέρεται με αγωγό που θα διέρχεται από την Τουρκία - είτε απ' ευθείας από τον θαλάσσιο χώρο του που προϋποθέτει πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ειτε μέσω Λιβάνου και Συρίας.

"Η Τουρκία εξ αντικειμένου αποκτά την δυνατότητα να εκβιάζει" όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και την Λευκωσία από την οποία θα ζητήσει την "την ενοποίηση [της Κύπρου] με την τουρκοκυπριακή ενότητα υπό τους δικούς της Όρους", πιστεύει Αμερικάνος επιχειρηματίας ο οποίος ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση όχι μονό του ισραηλινού αλλά και του "κυπριακού" αερίου--εάν και όταν αυτό υπάρξει.

Πρόσφατα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογαν "δεν θα επιτρεψει να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματα" του τουρκοκυπριακού κράτους. Αλλες τουρκικές πηγές συμπλήρωσαν ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται το "μεσογειακό αέριο" τη στιγμή που μπορεί να εκμεταλλευθεί το πετρέλαιο του (κουρδικού) Βορείου Ιράκ με το οποίο συνορεύει.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νoble Energy:Η Αγκυρα «θα υποχρεώσει» τη Λευκωσία να κάνει υποχωρήσεις"

Σκάνδαλο στο ΚΕΠ Καλαμπάκας και κάλεσμα της Εισαγγελίας Τρικάλων

Ένας έλεγχος του ΣΔΟΕ σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, έβγαλε «λαβράκι» και πλέον ανέλαβε δράση... η Εισαγγελία Τρικάλων.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr μέσω του ΚΕΠ Καλαμπάκας, χορηγούνταν ψευδείς βεβαιώσεις για ασφαλισμένους που δεν ήταν εν ζωή για την προμήθεια ακριβού φαρμακευτικού είδους.

Με τον τρόπο αυτό, η Φαρμακευτική εταιρεία και επιχειρηματίας της Καλαμπάκας, εμφάνιζαν δήθεν πωλήσεις και «φέσωναν» το Ασφαλιστικό Ταμείο Τουλάχιστον 7 υπάλληλοι του ΚΕΠ Καλαμπάκας που εργάστηκαν σε αυτό την τελευταία 2ετία, κλήθηκαν από την Εισαγγελία για καταθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας που άνοιξε για την απόδοση ποινικών ευθυνών για την κομπίνα που είχε στηθεί ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο…

trikalanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο στο ΚΕΠ Καλαμπάκας και κάλεσμα της Εισαγγελίας Τρικάλων"

Πάρτι σπατάλης με την υγεία των ασφαλισμένων

Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει  82 εκατ. ευρώ για επισκέψεις  σε γιατρούς και 20 εκατ. για οδοντιατρική περίθαλψη
Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 82 εκατ. ευρώ για επισκέψεις
σε γιατρούς και 20 εκατ. για οδοντιατρική περίθαλψη

«Πάρτι» σπατάλης και κακοδιαχείρισης με τα λεφτά 10 εκατ. ασφαλισμένων φαίνεται ότι έχει στηθεί στον ΕΟΠΥΥ, όπως προκύπτει από τον αναλυτικό προϋπολογισμό. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του αναλυτικού προϋπολογισμού που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», πρόκειται για έναν πολυδάπανο διοικητικό μηχανισμό που ξοδεύει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα διαθέτει μόλις 82 εκατ. ευρώ για επισκέψεις σε γιατρούς 10 εκατ. ασφαλισμένων και μόλις 20 εκατ. για οδοντιατρική περίθαλψη!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Οργανισμός κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τον αναλυτικό προϋπολογισμό, αφού ακόμη και σε επίσημους φορείς από τους οποίους έχει ζητηθεί δεν τους παράσχεται.
Ακριβά μισθώματα
Και όλα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν όταν οι ασθενείς καλούνται από το υπουργείο Υγείας να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, να περιορίσουν τις εργαστηριακές τους εξετάσεις και να συμμετάσχουν με τεράστια ποσοστά πια, που φθάνουν ακόμη και το 50% για τη νοσηλεία τους σε κλινικές.
Ερωτήματα προκαλεί επίσης το γεγονός ότι από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ δεν δίνονται σαφείς απαντήσεις σε επίσημες ερωτήσεις της «Ε» για το τι περιλαμβάνουν κωδικοί δαπανών και πού κατευθύνονται ποσά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Γεγονός πιθανώς καθόλου τυχαίο...
Τα στοιχεία του αναλυτικού προϋπολογισμού του 2013 είναι ξεκάθαρα:
* Μόνο για μισθώματα κτηρίων και έξοδα κοινοχρήστων διατίθενται 20 εκατ. ευρώ, με δεκάδες δημόσια κτήρια να παραμένουν ανεκμετάλλευτα ακόμη και σε περίοδο μεγάλων περικοπών για τους ασθενείς.
* Υπάρχει πρόβλεψη 21 εκατ. ευρώ για υπερωρίες του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού, χωρίς βέβαια να αποσαφηνίζεται από τον ΕΟΠΥΥ πόσα άτομα αφορά, αφού το σχετικό ερώτημα της «Ε» έμεινε αναπάντητο. Πάντως με βάση τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι τακτικοί υπάλληλοι του οργανισμού μαζί με όσους έχουν μεταφερθεί από τις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ είναι 1.300. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι συχνά για να εισπράξουν χρήματα από αποζημίωση υλικών ή φαρμάκων πρέπει να περιμένουν ακόμη και μήνες σε ουρές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
* Ερωτήματα εγείρονται επίσης σχετικά με την «αποζημίωση για συμμετοχή σε συμβούλια ή επιτροπές στις οποίες περιλαμβάνονται και ιδιώτες» με το ποσό των 785.000 ευρώ. Δεν αποσαφηνίζεται τι ακριβώς αφορά, καθώς η επίσημη απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ ήταν ότι «το προβλεπόμενο αυτό ποσό αφορά μόνο τους ιδιώτες-μέλη του διοικητικού συμβουλίου».
Επιπλέον δαπάνες
Οι ασθενείς καλούνται από το υπουργείο Υγείας  να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα,  ενώ οι σπατάλες στον ΕΟΠΥΥ συνεχίζονταιΟι ασθενείς καλούνται από το υπουργείο Υγείας να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, ενώ οι σπατάλες στον ΕΟΠΥΥ συνεχίζονταιΝα σημειωθεί ότι συνήθως τα διοικητικά συμβούλια είναι ολιγομελή.
* Αποζημίωση προέδρων συλλογικών οργάνων διοίκησης: 165.000 ευρώ.
* «Αμοιβές λοιπών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την ιδιότητα ελευθέρων επαγγελματιών» 14 εκατ. ευρώ. Η απάντηση σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι: «Ο ΚΑΕ 419 αφορά αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών μη ειδικώς κατονομαζόμενων για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν. Επιπλέον αφορά δαπάνες για σύνταξη αναλογιστικών μελετών, έλεγχο διαχειριστικών χρήσεων από ορκωτούς λογιστές, μηχ/κή εξυπηρέτηση ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κλπ.»
* Η καθαριότητα φαίνεται ότι είναι... μισή αρχοντιά για τον ΕΟΠΥΥ, αλλιώς πώς να εξηγηθεί ότι δίνονται ετησίως κάτι εκατ. ευρώ για να καθαριστούν τα γραφεία του Οργανισμού, ποσό που πλησιάζει αυτό των λιγοστών επιδομάτων μητρότητας που διατίθενται πλέον (10 εκατ. ευρώ) μετά την απόφαση για τη χορήγηση μόνο σε όσες μητέρες γεννούν στο σπίτι.
Στον προϋπολογισμό προβλέπονται δαπάνες καθαρισμού γραφείων 5,8 εκατ ευρώ, προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού 340.000 ευρώ, προμήθεια απολυμαντικού υλικού 100.000 ευρώ, πλυντικά 200.000 ευρώ, ενώ εκκενώνονται ακόμα βόθροι με το ποσό των 100.000 ευρώ!
* Αγνωστο παραμένει, επίσης, τι αποτελούν οι «λοιπές πρόσθετες παροχές» ύψους 1,66 εκατ., ευρώ. Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει: «είναι τα ποσά που κατονομάζονται στον προηγούμενο ΚΑΕ "περί μισθοδοσίας και προϋπολογισμού". Για παράδειγμα, το 2012 από τον ΚΑΕ αυτό πληρώθηκαν τα laptopς των γιατρών για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Εύλογο ερώτημα είναι, βέβαια, γιατί το κονδύλι αυτό δεν πέρασε σε εκείνο που αφορά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ για προμήθεια «ηλεκτρονικών υπολογιστών λογισμικού και λοιπού συναφούς βοηθητικού εξοπλισμού».
* Στην εποχή του e-mail και της πολυδιαφημισμένης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να επικοινωνεί γραπτώς, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για ταχυδρομικά τέλη ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ισως γι' αυτό να χρειάζεται και 2,5 εκατ. ευρώ για «τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τυλετυπικά τέλη εσωτερικού». Ετσι προφανώς ερμηνεύεται και το ποσό των 800.000 ευρώ για γραφική ύλη και μικροαντικείμενα γραφείου.
* Ακόμη πιο προκλητικό ακούγεται το γεγονός ότι για προμήθεια επίπλων απαιτείται 1 εκατ. ευρώ, όταν πολλά ιατρεία και φαρμακεία βάζουν λουκέτο για μερικές χιλιάδες ευρώ που δεν έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ.
* Οσο για τις μετακινήσεις και αυτές προφανώς δίνουν και παίρνουν, καθώς για έξοδα κίνησης υπαλλήλων που μετακινούνται εντός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας απαιτούνται 520.000 ευρώ και ημερήσια αποζημίωση μετακίνησης για εκτέλεση υπηρεσίας στο εσωτερικό υπαλλήλων άλλα 270.000 ευρώ. Γι' αυτό και η προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών φθάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ!
* Κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ για «προμήθεια φωτογραφικού και φωτοτυπικού υλικού». Η επίσημη απάντηση του Οργανισμού σχετικά με το τι είναι το φωτογραφικό υλικό και αν το κονδύλι αφορά μόνο φωτοτυπικά μηχανήματα, μάλλον δεν ήταν πολύ σαφής: «Αυτή είναι η ονομασία του ΚΑΕ όπως αναφέρεται στο Π.Δ. 80/97 "Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης". Το ίδιο ισχύει για όλους τους ΚΑΕ του προϋπολογισμού».
* Για «φωτισμό και κίνηση» υπάρχει, επίσης, η πρόβλεψη για 5,2 εκατ. ευρώ.
* Πολλές νομικές εκκρεμότητες φαίνεται να έχει ο Οργανισμός, καθώς προσλαμβάνει ιδιώτες νομικούς για την επίλυση των υποθέσεών του ανεξάρτητα από τη νομική υπηρεσία του. Για νομικές υπηρεσίες υπάρχουν μάλιστα δύο κωδικοί: 350.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Η επίσημη απάντηση αναφέρει: «Ο ΚΑΕ 411 αφορά αμοιβές νομικών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Πρόκειται για τη δαπάνη που αφορά αμοιβές δικηγόρων, που, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης, αναλαμβάνουν δικαστικές υποθέσεις (ασφαλιστικής και οικονομικής φύσης) του Οργανισμού με την ιδιότητα του εξωτερικού συνεργάτη, σύμφωνα με το άρθ.19 παρ. β Ν.2556/97, καθώς και αμοιβές δικαστικών επιμελητών για επιδόσεις. Επίσης ο ΚΑΕ 439 αφορά λοιπές αμοιβές νομικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες. Πρόκειται για την αμοιβή διαφόρων νομικών προσώπων για τις υπηρεσίες που θα παράσχουν στον Οργανισμό».
Με βάση τις καταγραφές στον προϋπολογισμό, ο ΕΟΠΥΥ θα διαχειριστεί για το 2013 (μετά την ισοσκέλιση) 6 δισ. ευρώ.

Η υγεία σε αριθμούς

Τα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς τι υπηρεσίες παρέχει ο ΕΟΠΥΥ στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ, στο σύνολο του πληθυσμού πραγματοποιήθηκαν 46 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς. Από αυτές μόνο οι 8,9 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και στους συμβεβλημένους γιατρούς, στους οποίους, να υπενθυμίσουμε δίνονται μόλις 82 εκατ. ευρώ, έγιναν οι 13,14 εκατ. επισκέψεις.
Και βέβαια, αξιοσημείωτο είναι ότι τελικά οι ασθενείς πληρώνουν και πάλι από την τσέπη τους, καθώς οι 16 εκατ. επισκέψεις έγιναν σε ιδιώτες γιατρούς αλλά με καθαρά ιδιωτική δαπάνη από την πλευρά των ασθενών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 5,5 εκατ. επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας 1.900.000 επισκέψεις.
Και η λίστα με τα χρήματα που βγάζουν από την τσέπη τους οι ασθενείς δεν τελειώνει παρά τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ. Είναι ενδεικτικό ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει ως ετήσια ιδιωτική δαπάνη 2,45 δισ. για οδοντιατρική περίθαλψη, όταν ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόλις 20 εκατ.
Ο Ελληνας βγάζει επίσης από την τσέπη του 854 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς, 832 εκατ. για διαγνωστικές εξετάσεις, 1,155 δισ. για νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές και 319 εκατ. για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία δεδομένης της συμμετοχής στα έξοδα που έχει καθορισθεί.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάρτι σπατάλης με την υγεία των ασφαλισμένων"

Bank of America: Αμφίβολη η επιτυχία των προγραμμάτων του ΔΝΤ

Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία πλησιάζουν στο τέλος των προγραμμάτων στήριξης, τα οποία εφαρμόζουν κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα, και σύντομα θα ανακύψει το ζήτημα του τερματισμού αυτών των προγραμμάτων. Ωστόσο, η επιτυχής… «αποφοίτηση» μιας χώρας από πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι δύσκολη, ενώ τα εμπειρικά στοιχεία σχετικά με την επιτυχία προηγούμενων προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφή, τονίζει σε έκθεσή της η Bank of America.

Ο μοναδικός τρόπος να αξιολογηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων στήριξης είναι, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της BofA, η εξέταση των ακόλουθων κριτηρίων: α) αν το ΔΝΤ κατάφερε να αποτρέψει τη χρεοκοπία μιας χώρας, β) αν οι χώρες κατάφεραν να αποκτήσουν ξανά ανεξάρτητη πρόσβαση στις αγορές, μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων, γ) αν οι χώρες που εφάρμοσαν κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ υπήρξαν επιτυχείς στην αποκατάσταση ανισορροπιών, όπως το χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δ) αν επετεύχθη οικονομική ανάκαμψη μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ μέσω της εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων.

Το εύρημα των αναλυτών της BofA είναι ότι τα προγράμματα αυτά σημειώνουν μικρή μόνο επιτυχία, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, τονίζουν ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή όταν αποτελέσματα από το παρελθόν επιχειρείται να συγκριθούν με τα σημερινά προγράμματα που εφαρμόζουν χώρες της Ευρωζώνης. Κατά πρώτον, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη νομισματική τους πολιτική με βάση τις ανάγκες τους. Κατά δεύτερον, τα περισσότερα προγράμματα του ΔΝΤ στο παρελθόν σχεδιάστηκαν για αναδυόμενες οικονομίες, σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Επίσης, ο σχεδιασμός αυτών των προγραμμάτων έχει εξελιχθεί στην πάροδο του χρόνου. Τέλος, τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη δεν έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά από το ΔΝΤ, αλλά η ευθύνη μοιράζεται μεταξύ του Ταμείου, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό επιχείρημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα ήταν η εμπειρία που διαθέτει σε επίπεδο σχεδιασμού και επίβλεψης. Και πάλι, όμως, από τη σύγκριση μπορούν να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του ΔΝΤ αντιμετωπίζει μία σημαντική δυσκολία: να καταφέρει να διαχωρίσει ποια αποτελέσματα οφείλονται στο πρόγραμμα καθαυτό και ποια οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας αυτού του διαχωρισμού αποτελεί σοβαρό παράγοντα απόκλισης, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ορθότητα των συμπερασμάτων και αποτελεί τη βασική αιτία για την ασάφεια των αποτελεσμάτων που καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία, αναφέρει η έκθεση.

Για παράδειγμα, τα στατιστικά αναφορικά με τις χρεοκοπίες ενδέχεται να αποπροσανατολίζουν, στο βαθμό που δεν αντανακλούν με σαφήνεια το κατά πόσο ένα πρόγραμμα εφαρμόστηκε με συνέπεια. Αν και μόνο το 7% των προγραμμάτων ακολουθήθηκε από κάποια χρεοκοπία, το 42% όλων των περιστατικών χρεοκοπίας αφορούσε χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ κάποια στιγμή μεταξύ του 1952 και του 2008 (συνολικά 538 προγράμματα). Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό των προγραμμάτων του ΔΝΤ που απέτυχαν και οδήγησαν σε κάποιου είδους χρεοκοπία/ αναδιάρθρωση, χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους ακόμα και μετά την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών.

Ερώτηση 1: Η παρέμβαση του ΔΝΤ συμβάλλει στην επίλυση μιας κρίσης;

Από ακαδημαϊκή σκοπιά, αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ως προς την επίδραση των παρεμβάσεων του ΔΝΤ στην προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στο να αποτρέψουν μια νέα κρίση. Έτσι, αν και μερικά από τα βασικά συμπεράσματα στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρουν ότι ένα πρόγραμμα μπορεί να βελτιώσει το εξωτερικό ισοζύγιο μιας χώρας και να μειώσει τις πιθανότητες μια νομισματικής κρίσης, άλλες έρευνες εντοπίζουν μικρή μόνο θετική συμβολή στην αποτροπή μιας νομισματικής κρίσης.

Όταν πρόκειται για κρίσεις κρατικού χρέους, η πιο αξιοσημείωτη προσέγγιση αφορά το πώς τα προγράμματα επηρεάζουν τον κίνδυνο χώρας μεσοπρόθεσμα. Και τα συμπέρασμα είναι ότι τα προγράμματα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο μιας μετέπειτα χρεοκοπίας, στην πενταετία που ακολουθεί την ολοκλήρωσή τους, κατά 1,5%-2% σε σχέση με ένα σενάριο το οποίο δεν θα περιελάμβανε την εφαρμογή τέτοιου προγράμματος. Πάντως, αν και υπάρχουν ακαδημαϊκές έρευνες που δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας απότομη διακοπής των κεφαλαιακών ροών, καταγράφονται στη βιβλιογραφία και αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε εκροές.

Ερώτηση 2: Τα προγράμματα του ΔΝΤ εξασφαλίζουν επιστροφή στην ανάπτυξη;

Και πάλι, τα συμπεράσματα των ακαδημαϊκών είναι αντιφατικά. Σε γενικές γραμμές όμως, δείχνουν να συμφωνούν ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος του ΔΝΤ δεν οδηγεί σε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη. Αν και κάποιος θα περίμενε ότι η ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη στη διάρκεια ενός προγράμματος (σε μεγάλο βαθμό λόγω δημοσιονομικής λιτότητας) και υψηλότερη μετά τη λήξη του, τα αποτελέσματα απέχουν σημαντικά από αυτή την εικόνα.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανάπτυξη υποχωρεί όσο ένα πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακάμπτει μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν καταφέρνει να φτάσει σε επίπεδα προ προγράμματος, όταν πρόκειται για κλασικές περιπτώσεις κρίσης προϋπολογισμών. Άλλες έρευνες αποκαλύπτουν ότι πράγματι η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος επιβραδύνει την ανάπτυξη, μετά τη λήξη του όμως η ανάπτυξη είναι μεν βελτιωμένη, αλλά παραμένει μικρότερη από αυτή που θα ήταν αν δεν είχε προηγηθεί το πρόγραμμα.

Ερώτηση 3: Καταφέρνουν τα προγράμματα του ΔΝΤ να προσελκύσουν ιδιωτικά ξένα κεφάλαια;

Και σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στο κατά πόσο μία χώρα καταφέρνει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια από το εξωτερικό αφότου έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σαφές συμπέρασμα στη διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχει. Άλλες έρευνες δίνουν αρνητική απάντηση, άλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπάρχει βελτίωση, ειδικά όταν η μακροοικονομική προσαρμογή είναι επιτυχής. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο χρέος: δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη ένδειξη ότι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να έχει άμεσο και καταλυτικό ρόλο στο να διευκολύνει την επιστροφή μιας χώρας στις αγορές. Όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι στο βαθμό που ένα πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει θετικά αυτές τις πολιτικές, η επιστροφή στις αγορές διευκολύνεται έμμεσα.

Συμπερασματικά, οι θετικές επιδράσεις των προγραμμάτων του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες είναι. Αυτό, όπως σχολιάζει η BofA, δεν σημαίνει ότι τα προγράμματα αυτά είναι άχρηστα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ασφαλές παράδειγμα για το τι θα συνέβαινε χωρίς αυτά, και πιθανότατα η κατάσταση σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν χειρότερη.

Όμως η έλλειψη ξεκάθαρων αποδείξεων είναι αισθητή, ειδικά σε ό,τι αφορά την επίπτωση αυτών των προγραμμάτων στην ανάπτυξη και στη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν ως καταλύτες προσέλκυσης κεφαλαίων. Χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της BofΑ σχολιάζουν πως «αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η επιτυχία των σημερινών προγραμμάτων στην ευρωζώνη -ειδικά σε περιπτώσεις χωρών με υψηλά επίπεδα χρέους και φτωχές προ κρίσης επιδόσεις στο πεδίο της ανάπτυξης- κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι. Και ότι κάποιες χώρες ίσως χρειαστούν νέα στήριξη, όταν το πρώτο τους πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Bank of America: Αμφίβολη η επιτυχία των προγραμμάτων του ΔΝΤ"

Το νεο επίδομα τέκνων και ποιοι το δικαιούνται

Πράσινο φως έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή φέτος της πρώτης δόσης για το επίδομα τέκνων που θα λαμβάνουν... οι χαμηλόμισθοι γονείς με παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο και μπορεί να φτάσει τα 2.450 ευρώ για πολύτεκνους με 5 παιδιά και εισόδημα έως 13.000 ευρώ.

Για μια οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι 240 ευρώ.

Το νέο αυτό επίδομα τέκνων, δικαιούνται όλες οι οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά.

Το βασικό ποσό είναι 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, αλλά όσο μεγαλώνει το εισόδημα, το ποσό μειώνεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι πέρα από τα 40 ευρώ μηνιαίως που δικαιούνται για κάθε παιδί, θα παίρνουν ετησίως και άλλα 500 ευρώ για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, είναι μέχρι 45.000 ευρώ.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για οικογένειες με 4 παιδιά και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων.

Μετά από την πρώτη δόση του Ιουνίου, πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις, μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και μία το Δεκέμβριο.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νεο επίδομα τέκνων και ποιοι το δικαιούνται"

Ο ΟΤΕ πουλά τις θυγατρικές του στη Βουλγαρία, Globul και Germanos Telecom στη Νορβηγική Telenor για 717 εκατ. ευρώ

Τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Cosmo Bulgaria Mobile EAD (Globul) και της Germanos Telecom Bulgaria, στον νορβηγικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Telenor, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ το τίμημα που ανέρχεται σε 717 εκατ. ευρώ (επιχειρησιακή αξία) θα προσαρμοσθεί ανάλογα με τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας και τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης κατά την ημέρα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Το τίμημα αυτό ισούται με 6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων για το 2013.

«Η πώληση της Globul στη Βουλγαρία αποτελεί την ολοκλήρωση μιας στοχευμένης και μακράς προσπάθειας, που μας επέτρεψε να επιτύχουμε ένα εξαιρετικά ελκυστικό τίμημα μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Και πρόσθεσε «η συμφωνηθείσα αξία πώλησης βελτιώνει την αξία του ΟΤΕ προς όφελος όλων των μετόχων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη περίοδο. Εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του Ομίλου ΟΤΕ και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Από τις αρχές του 2011 και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας κατά 2,3 δισ. ευρώ, πάνω από 50%».

Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επισημαίνει «Η κεφαλαιακή ενίσχυση μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη υποδομών επόμενης γενιάς και νέων προϊόντων και υπηρεσιών στις κύριες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, με στόχο την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας. Ευχαριστώ τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Globul για τη μέχρι σήμερα εξαιρετική πορεία της εταιρείας και την καλή συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ. Η εξαγορά από έναν οργανισμό με τις δυνατότητες της Telenor, και την ευρεία παρουσία στην περιοχή και άλλες μεγάλες αγορές, εξασφαλίζει στην Globul τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον».

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων μηνών, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΤΕ πουλά τις θυγατρικές του στη Βουλγαρία, Globul και Germanos Telecom στη Νορβηγική Telenor για 717 εκατ. ευρώ"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Οικονομικών το Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην εφαρμογή μέτρων προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνιο, καθώς και απ' το νόμο 4093/2012 για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα.

Κυρίαρχα στο νομοσχέδιο θέματα αναδείχθηκαν οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, καθώς και η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα (που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας), ενώ την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης (απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά.).

Από πλευράς κυβέρνησης, κατατέθηκαν αρκετές διορθωτικές ρυθμίσεις και αναδιατυπώσεις. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα ξεκινήσει αύριο το πρωί.

Νωρίτερα:
Με αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, άρχισε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Απέναντι στην έντονη αντίδραση που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ για τον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι το την Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ για την χώρα μας και τον Μάιο άλλα 6 δισεκ.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του έκτακτου της διαδικασίας το γεγονός ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. «Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δεν νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε, θα ανακουφιστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, έβαλλε κατά της διαδικασίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα και πρόσθεσε «δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας».

«Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο - έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

«Να τηρηθεί ό,τι τήρησαν όλες οι κοινωνίες, ο ανθρώπινος πολιτισμός από την Γαλλική Επανάσταση μέχρι σήμερα» ζήτησε ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ).

Ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

«Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία». «Εφαρμόζετε την αντιλαϊκή πολιτική που είστε δεσμευμένοι να υλοποιήσετε» ανέφερε.

«Η διαδικασία προβλέπεται στον Κανονισμό. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν διαφωνεί με την κυβέρνηση να το καταψηφίσει. Εκείνο που δεν σέβεται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Πως δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από την κυριαρχική πράξη του Κοινοβουλίου; Αυτά γίνονταν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που υπερασπιστήκατε» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ίδια η ζωή βάζει τις προθεσμίες και απαιτεί τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος» είπε και η Φεβρωνία Πατριανάκου δηλώνοντας πως η ΝΔ αποδέχεται την διαδικασία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή της προσπάθειάς μας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει συνέχεια τα ίδια θέματα. Και ένα μήνα να δίναμε στην Αντιπολίτευση, τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαμε. Άρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο» τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός, πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εφαρμογή του ν. 4127 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά κυρίως εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης, που πολλές είναι θετικές» είπε η Ασημίνα Ξυροτήρη από την ΔΗΜΑΡ.

Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Οικονομικών το Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης"

ΔΕΗ: Ζήτησαν υπερωρίες για να μετρήσουν ψηφοδέλτια

Απορρίφθηκε το αίτημα που υπέβαλαν οι εργαζόμενοι να καταβληθούν υπερωρίες για τους υπαλλήλους που καταμετρούσαν τα ψηφοδέλτια στις εκλογές για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο Δ.Σ. της εταιρείας. Μάλιστα η απόρριψη του αιτήματος προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών οι οποίοι και θεωρούν ότι πρόκειται για παρέμβαση που υποκρύπτει σκοπιμότητες σε βάρος των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την απόρριψη του αιτήματος για καταβολή υπερωριών, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σταμάτησε χθες στις 4 με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ερωτήματα βεβαίως δημιουργούνται σε σχέση με την πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια (εάν δηλαδή είχαν πληρωθεί υπερωρίες για τις συνδικαλιστικές εκλογές).

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Ζήτησαν υπερωρίες για να μετρήσουν ψηφοδέλτια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news