facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Στον Εισαγγελέα ο Π. Σακελλαρόπουλος για υπόθεση "νομιμοποίησης" αλλοδαπών στη Μανωλάδα που φέρεται να εκκρεμεί 7 χρόνια

Αίτηση προς τον κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Πατρών κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Παναγιώτης Λ. Σακελλαρόπουλος για την υπόθεση «νομιμοποίησης» αλλοδαπών στην Μανωλάδα.

Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πάνος Λ. Σακελλαρόπουλος επισπεύτηκε σήμερα 26-04-2013 την Εισαγγελία Εφετών Πατρών προκειμένου να καταθέσει το δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας με ημερομηνία 26-04-2013 και με θέμα «εκκρεμεί 7 χρόνια στο Εφετείο Πατρών… η υπόθεση «νομιμοποίησης» αλλοδαπών στην Μανωλάδα» ζητώντας από τον κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Πατρών να ενημερωθεί αν είναι αληθές το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και να πράξει τα νόμιμα σε περίπτωση που διαπιστώσει τυχόν παραλείψεις.

Εξάλλου να σημειωθεί ότι στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 30-04-2013 πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη αφορά συζήτηση και ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή παραγωγής φράουλας, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Εισαγγελέα ο Π. Σακελλαρόπουλος για υπόθεση "νομιμοποίησης" αλλοδαπών στη Μανωλάδα που φέρεται να εκκρεμεί 7 χρόνια"

Καταργείται το Α' και Β' Σώμα Στρατού - Κλείνουν 40-50 στρατόπεδα

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά 40% με 45% μειώνεται η δομή διοίκησης, βάσει της νέας πολιτικής του Πενταγώνου, κάτι που θα σημάνει το κλείσιμο 45 με 50 στρατοπέδων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", η δομή των δυνάμεων θα μειωθεί κατά 20%.

Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α' και Β' Σώμα Στρατού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μείωση των ανώτατων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ σκοπεύεται με αυτό τον τρόπο να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β' Σώμα Στρατού περνά στην 1η Στρατιά, όπως και η σημαντική 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα μειωθούν στους 320, από 262, που είναι σήμερα. Η μείωση, λόγω της ιδιοσυγκρασίας της χώρας, περιορίζεται μόλις στο 20% στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν και οι 8 Μοίρες.

Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι οι κληρωτοί οπλίτες θα είναι 10.000 λιγότεροι ανά έτος. Παρ' όλα αυτά, δεν αίρεται η αναστολή της πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης θέλει να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις της νέας δομής και της νέας στρατηγικής αναμένεται να επικυρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από το ΚΥΣΕΑ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται το Α' και Β' Σώμα Στρατού - Κλείνουν 40-50 στρατόπεδα"

Σύμβουλος του Σόιμπλε: Το ευρώ έχει το πολύ 5 χρόνια ζωής

«Θάβει» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στενός συνεργάτης της Μέρκελ, ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Kai Konrad προέβλεψε ότι το ευρώ το πολύ να αντέξει άλλα πέντε χρόνια καθώς έχει «περιορισμένη πιθανότητα επιβίωσης».

Ο Δρ Konrad, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε: «Η Ευρώπη είναι σημαντική για μένα. Το ευρώ όχι. Και θα έδινα στο ευρώ μικρή πιθανότητα επιβίωσης».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα θα διαρκέσει άλλα πέντε χρόνια, ο οικονομολόγος είπε: «Είναι δύσκολο να καθοριστεί συγκεκριμένο διάστημα, δεδομένου ότι εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, τα πέντε χρόνια ακούγονται ρεαλιστικά».

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη γερμανική θέση για το ευρώ είναι ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για να επιβιώσει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος του Σόιμπλε: Το ευρώ έχει το πολύ 5 χρόνια ζωής"

Ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Την ένταξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η ενσωμάτωση των δομών του ΟΠΑΔ στον οργανισμό του ΙΚΑ αποφασίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψη που είχε ο κ. Βρούτσης με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη, και τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Στόχος της ενσωμάτωσης σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του καθώς αυξάνονται τα σημεία εξυπηρέτησης και αφετέρου, η σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

«Η ατέλειωτη ταλαιπωρία και οι βασανιστικές ουρές τελειώνουν οριστικά», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που μέχρι τώρα γινόταν από ένα κατάστημα στην Αθήνα, τώρα θα γίνεται από ένα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων του ΙΚΑ στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με την αλλαγή αυτή, όπως είπε, επιτυγχάνεται «αναβάθμιση των υπηρεσιών στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Δημοσίου και παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς ενοίκια και λοιπές λειτουργικές δαπάνες θα σταματήσουν να υπάρχουν».

«Επιβεβλημένη και επωφελή» χαρακτήρισε από την πλευρά του την ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ"

Συμψηφίζονται χρέη ιδιωτών και Δημοσίου

Μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους, επιχειρηματίες και επιτηδευματίες στους οποίους οφείλονται χρήματα από φορείς του Δημοσίου, θα δώσει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει ότι κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή, ακόμη και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορεί να συμψηφίζονται με ποσά που οφείλει το Δημόσιο στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, η ρύθμιση θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός διμήνου.

Με τη ρύθμιση θα επιτρέπεται ο συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως δήμοι, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία ΝΠΙΔ κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμψηφίζονται χρέη ιδιωτών και Δημοσίου"

Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι την 1η Μαΐου

Με την προκήρυξη νέας απεργίας στις 2 Μαΐου προειδοποιεί η ΟΤΟΕ

Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 1η Μαΐου αποφάσισε η ΟΤΟΕ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας, αντιδρώντας στην «αδιαλλαξία» των τραπεζιτών στις διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση εργασίας.

Μάλιστα η Ομοσπονδία προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την πλευρά των τραπεζιτών οι οποίοι ενημέρωσαν την ΟΤΟΕ ότι θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις 10 το πρωί - θα γίνει νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την ίδια ημέρα για κλιμάκωση με προκήρυξη νέας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 2 Μαΐου.

«Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων έχει υποστεί ήδη τεράστιες μειώσεις αποδοχών που ξεπερνούν το 25% ενώ ταυτόχρονα βιώνει την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας του εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων στις τράπεζες», επισημαίνει η ΟΤΟΕ απαιτώντας προστασία της εργασίας, διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών, συνέχιση των διαπραγματεύσεων και υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι την 1η Μαΐου"

Απέρριψε ο ΣΕΒ το αίτημα της ΓΣΕΕ για τον κατώτερο μισθό

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι η «παραδοσιακή» ΕΓΣΕΕ «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα», απορρίπτοντας έτσι το αίτημα των συνδικάτων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων ότι «η νέα πραγματικότητα της κρίσης υπαγορεύει μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούμε να συζητάμε όπως τον παλιό καλό καιρό με 1 εκατομμύριο ανέργους και ανυποχώρητη ύφεση. Αυτές είναι οι πραγματικές κόκκινες γραμμές, που η ίδια η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας θέτει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων».

Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο αίτημα της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό, «η επιστολή που πανηγυρικώς συνυπογράψαμε τον Φεβρουάριο του 2012 αγνοήθηκε παντελώς από την τότε κυβέρνηση, όπως και από τη σημερινή

. Στην πράξη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοεξαιρέθηκαν από τον διάλογο πολιτείας–τρόικας για τα εργασιακά και απομείωσαν τον ρόλο τους. Ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί να επαναλάβει το ίδιο έργο. Για να είναι αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να αποβλέπει στην ουσία και όχι στην τήρηση των προσχημάτων για την τιμή των όπλων».

«Η αγωνία των εργαζομένων σήμερα δεν είναι το ποσό του νόμιμου κατώτατου μισθού», σημείωσε, «αλλά η ανεργία ή ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους ή αν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Είναι η αβεβαιότητα αν θα πάρουν σύνταξη, αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους».

«Η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ», επισήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, «δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων. Η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα δεδομένου ότι το βασικό αντικείμενό της, που ήταν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού όπως και η διαδικασία τροποποίησής του, έχει προβλεφθεί με ισχύοντα νόμο και για μεγάλη χρονική διάρκεια».

Ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου και της ΕΓΣΣΕ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, να αποκτήσει νέο περιεχόμενο και ευρύτερους στόχους, ώστε να αγκαλιάσει τα πλατύτερα προβλήματα της εργασίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης, σημείωσε.

Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ακόμα ότι «η αμήχανη και ανεδαφική προσκόλληση στο παρελθόν πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια προσπάθεια να σχεδιάσουμε μαζί τη σταδιακή επιστροφή σ' ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων».

ΕΣΕΕ: Νέα στρατηγική συναίνεσης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, είπε ότι «το ελληνικό εμπόριο ποτέ δεν αποδέχθηκε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να αποκατασταθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας».

«Η ΕΣΕΕ», επισήμανε, «από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στον κοινωνικό διάλογο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυτός που μετράει στην ανταγωνιστικότητα και όχι τόσο το εργασιακό κόστος ενός συμβατικού μισθού».

Ο κ. Κορκίδης αναφερόμενος στο αίτημα της ΓΣΕΕ, είπε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι η μία και μόνη ΕΓΣΣΕ αποκαθηλώθηκε, αφού ο κατώτατος μισθός έπαψε να είναι "μόνιμος" και θα καθορίζεται κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργείο Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

«Οι κοινωνικοί εταίροι υιοθετήσαμε σήμερα καλή τη πίστει στο τραπέζι του διαλόγου μια νέα στρατηγική συναίνεσης, υπό τις νέες συνθήκες. Είμαστε όμως ακόμα εδώ, γνωρίζουμε πώς να μιλάμε και να διαπραγματευόμαστε, αξιολογούμε το κλίμα, επιλέγουμε τις καλύτερες λύσεις για την αγορά και την κοινωνία και οφείλουμε να συμφωνήσουμε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, ζητώντας να επιστρέψει σε εμάς, μέσω του νέου διαβουλευτικού ρόλου μας, την αρμοδιότητα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στη χώρα», δήλωσε.

«Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε αυτή την φορά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ζητήσουμε την δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από εμάς, αλλιώς το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου χάνει την αξία του», προσέθεσε.

ΠΑΜΕ: Προκλητική η στάση των εργοδοτών

Το ΠΑΜΕ χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του ΣΕΒ και των εργοδοτών. «Απαίτησαν να μάθουμε να ζούμε με 500 ευρώ, να δουλεύουμε με 3 ώρες χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία. Με προκλητικό τρόπο ξεκαθάρισαν ότι πλέον δε χρειάζεται να υπάρχει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γιατί όπως είπαν 'δεν απαντάει στις αγωνίες των εργαζομένων' και συνέχισαν να προκαλούν χυδαία λέγοντας ότι 'δεν απασχολεί τους εργαζόμενους το ύψος του μισθού αλλά το αν θα έχουν δουλειά και για πόσο, αν θα πληρώνονται, αν θα έχουν δουλειά τα παιδιά τους και αν θα πάρουν σύνταξη'. Ξεκαθάρισαν ότι έχουν στόχο τις επιχειρησιακές συμβάσεις με μοχλό τις ενώσεις προσώπων».

Το Μέτωπο καλεί ακόμη «την εργατική τάξη να μην παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Να μην παραιτηθεί από τους σταθερούς όρους εργασίας, από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέρριψε ο ΣΕΒ το αίτημα της ΓΣΕΕ για τον κατώτερο μισθό"

Άσμουσεν: Να μην ελπίζει η Ελλάδα σε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jörg Asmussen, μιλώντας σήμερα από το Λονδίνο, έσπευσε να... μειώσει τις προσδοκίες των υπερχρεωμένων χωρών για την φημολογούμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Όπως είπε, ο αντίκτυπος μιας τέτοιας κίνησης στα κράτη της περιφέρειας θα ήταν περιορισμένος, παρότι εκεί είναι που συντρέχει περισσότερο η σχετική ανάγκη.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ αναγνώρισε, πάντως, ένα μεγάλο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τις διαφορετικές συνθήκες δανεισμού στα πλαίσια της ευρωζώνης. Την ώρα δηλ. που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Ελλάδας δανείζονται με υψηλά επιτόκια, οι γερμανικές ανταγωνίστριές τους προμηθεύονται φθηνό χρήμα από τις εγχώριες τράπεζες. Αυτό, όπως παραδέχθηκε και ο Σοσιαλδημοκράτης Asmussen, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Θυμίζουμε, ότι τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τον χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη αλλά και τις έντονες υφεσιακές τάσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, προεξοφλείται η άμεση λήψη πρωτοβουλίας από την Φρανκφούρτη για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "Άσμουσεν: Να μην ελπίζει η Ελλάδα σε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ"

Τέλος στο ελεύθερο τιμολόγιο των ταξί για περιηγήσεις τουριστών – μπαίνει πλαφόν 25 ευρώ

Μέτρα κατά εκείνων των αυτοκινητιστών ταξί που «κλέβουν» τους πελάτες και δυσφημούν τον κλάδο και τη χώρα μας, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με... τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σε σύσκεψη του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τα προεδρεία του ΣΕΤΕ και του ΣΑΤΑ συμφωνήθηκε ότι:

- Θα ενταθούν οι έλεγχοι για πειραγμένα ταξίμετρα - ταμειακές μηχανές.

- Θα αλλάξει ο τρόπος σφραγίσματος των μηχανημάτων.

- Τέλος το ελεύθερο τιμολόγιο για τα ταξί με τουρίστες πελάτες. Μπαίνει πλαφόν 25 ευρώ κατά ανώτατον για περιηγήσεις τουριστών.

- Προωθούνται αυστηρότερες ποινές και θα πληρώνουν αυτοί που φταίνε.

- Θα υπάρξει σύστημα ποιοτικής διασφάλισης (σήμα ποιότητας) και εκπαίδευσης των επαγγελματιών ταξί.

O κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια για βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος των αυτοκινητιστών ταξί κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος τόνισε ότι «έπρεπε να έχουμε βρει λύσεις για καλύτερα αποτελέσματα για τον τουρισμό και την κοινωνία. Είμαστε μια κοινωνική ομάδα που την είχαν αφήσει "εκτός" οι υπόλοιποι. Με τα νέα μέτρα δεν θα μπορούν κάποιοι να κλέβουν τους πελάτες. Έχουμε δώσει στοιχεία και ονόματα, είμαστε απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία για πιο καθαρά αυτοκίνητα».

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων πάντως τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, ει δυνατόν. Και ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα, στόχος είναι να πάμε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στο ελεύθερο τιμολόγιο των ταξί για περιηγήσεις τουριστών – μπαίνει πλαφόν 25 ευρώ"

Σε πέντε ισόποσες δόσεις το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και σε πέντε ισόποσες δόσεις θα εισπραχτεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της ημέρας στην Βουλή για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως έχει εγκριθεί με το άρθρο πρώτο του ν.4093/2012 και επικαιροποιηθεί με το ν. 4127/2013, κατά το έτος 2013 επιβάλλεται έκτακτο ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες, κατά την 1η Μαΐου 2013, δομημένες επιφάνειες ακινήτων το οποίο θα ονομάζεται στο εξής Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).

Αντικείμενο του ΕΕΤΑ είναι οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη κατά την ως άνω ημερομηνία και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Υποκείμενο του ΕΕΤΑ είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου ή το πρόσωπο στο οποίο έχει παραχωρηθεί το ακίνητο με προσωρινό παραχωρητήριο ή το δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου, κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού, κατά την πρώτη έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνουν το ΕΕΤΑ μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Υπόχρεος για την καταβολή του ΕΕΤΑ είναι ο χρήστης του ακινήτου κατά την ημερομηνία έκδοσης κάθε λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ και ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ λαμβάνεται υπόψη το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και με βάση τα οποία υπολογίζεται κατά την 1η Μαΐου 2013 το τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.), συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου και συντελεστής προσδιορισμού του ΕΕΤΑ σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περίπτωση που η τιμή των τετραγωνικών μέτρων του Τ.Α.Π. είναι ίση με μηδέν, το ΕΕΤΑ υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών ή, αν δεν υπολογίστηκαν δημοτικά τέλη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου.

Αν τα τετραγωνικά μέτρα, που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του Τ.Α.Π., είναι υπερδιπλάσια της μεγαλύτερης τιμής τετραγωνικών μέτρων μεταξύ εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου, το ΕΕΤΑ υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, όταν δεν έχουν υπολογισθεί δημοτικά τέλη και τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται για τον υπολογισμό τους έχουν τιμή ίση με μηδέν (0).

Για τα ακίνητα, για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος πρέπει να αντιστοιχεί στα τηρούμενα στοιχεία της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της δημοτικής ενότητας, όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου.

Για τη διόρθωση τυχόν λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο αυτή, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προσέρχονται μέχρι την 15η Μαΐου 2013 στον αρμόδιο δήμο υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, άλλως θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή.

Οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις καταστάσεις που αποστέλλονται στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. περιλαμβάνονται τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και αν αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας ακινήτων και, σε περίπτωση λάθους, προβαίνουν σε διόρθωσή τους, με την αποστολή των νέων στοιχείων στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. μέχρι την 31η Μαΐου 2013.

Στις ίδιες καταστάσεις περιλαμβάνουν και τις διορθώσεις που επήλθαν στα στοιχεία των ακινήτων, μετά από τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων πολιτών.

Εάν διαπιστωθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ότι, με υπαιτιότητα των δήμων, έχουν αποσταλεί στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ανακριβώς τα στοιχεία, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ με αποτέλεσμα την επιβολή μεγαλύτερου ποσού ΕΕΤΑ από το πράγματι οφειλόμενο, διενεργείται νέα εκκαθάριση του Ε.Ε.Τ.Α.. Στην περίπτωση που δεν επιβλήθηκε ΕΕΤΑ ή αυτό υπολογίστηκε μειωμένο, διενεργείται βεβαίωση αυτού στον κατά την περίπτωση 3 της παρούσας υποπαραγράφου υποκείμενο σε ΕΕΤΑ.

Πίνακας α΄ - συντελεστής προσδιορισμού ΕΕΤΑ 


Συντελεστής Προσδιορισμού ΕΕΤΑ
(Ευρώ/Τ.Μ.)
Τιμή Ζώνης
0,5
Πολύτεκνοι και ανάπηροι των παρ. 10 και 11 για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 0 - 3.000 ευρώ
3
μέχρι 500 ευρώ
4
501 - 1.000 ευρώ
5
1.001 - 1.500 ευρώ
6
1.501 - 2.000 ευρώ
8
2.001 - 2.500 ευρώ
10
2.501 - 3.000 ευρώ
12
3.001 - 4.000 ευρώ
14
4.001 - 5.000 ευρώ
16
άνω των 5.001 ευρώ

Πίνακας β΄ - συντελεστής προσαύξησης
Συντελεστής Προσαύξησης
Παλαιότητα
1
μέχρι και 26 έτη
1,05
25 μέχρι και 20 έτη
1,10
19 μέχρι και 15
1,15
14 μέχρι και 10
1,20
9 μέχρι και 5
1,25
4 έως 0
1
Ανεξάρτητα από την παλαιότητα, προκειμένου για ακίνητα ιδιοκτησίας πολυτέκνων και αναπήρων των παρ.10 και 11, που τα ιδιοχρησιμοποιούν και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 0 - 3.000 ευρώ
1
Αν στη βάση πληροφοριών του ΔΕΔΔΗΕ δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής ή παλαιότητα


Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση, όπως αυτή αναγράφεται με κωδικό αριθμό 1 στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), και με εμβαδόν ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού ΕΕΤΑ υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα της επιφάνειας του ακινήτου.



Το ποσό του ΕΕΤΑ προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, όπως ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, επί το συντελεστή προσδιορισμού ΕΕΤΑ και επί το συντελεστή προσαύξησης, σύμφωνα με τους πίνακες της προηγούμενης παραγράφου και μειώνεται κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).


Στο ΕΕΤΑ δεν υπόκεινται τα ακίνητα που ανήκουν:

- Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πλην των οριζομένων στην επόμενη περίπτωση, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές επιχειρήσεις, εφόσον δεν εκμισθώνονται ή δεν παραχωρούνται σε τρίτους,

- Στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους,

-Στα νομικά πρόσωπα εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους,

-Στα νομικά πρόσωπα εφόσον χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών και

-Σε ξένα κράτη, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

Από το ΕΕΤΑ απαλλάσσονται:

- Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς και ποσοστό δεκαεπτά τοις εκατό (17%) της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT σε ισχύ, το οποίο έχει εκδοθεί με το σύστημα των κλειδιών σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 337/2000 (Α΄ 281), όπως ισχύει.

- Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο.

- Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.

- Τα ακίνητα για τα οποία, στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του ΔΕΔΔΗΕ, αναγράφονται οι κωδικοί αριθμοί χρήσης 3 και 4 αντίστοιχα, που αφορούν σε γεωργική ή βιομηχανική χρήση.

Ο μειωμένος συντελεστής (0,5) προσδιορισμού ΕΕΤΑ εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πολύτεκνο, εφόσον, κατά το οικονομικό έτος 2012, τα τέκνα που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν.1910/1944 τον βαρύνουν φορολογικά, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού.

Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Επίσης, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτής είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:


α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ,

β) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ,

γ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το ΕΕΤΑ υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,

δ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στη σύζυγο και ζητείται ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τη σύζυγο αντίστοιχα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ο μειωμένος συντελεστής (0,5) προσδιορισμού ΕΕΤΑ εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο, που το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, παρουσιάζει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού. Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτής στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ,

β) Το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το ΕΕΤΑ υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στον ή στη σύζυγο του δικαιούχου και ζητείται ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τον ένα σύζυγο, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Δεν οφείλεται το ΕΕΤΑ για ένα ακίνητο που αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών:

α) Σε μακροχρόνια άνεργο με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α εγγεγραμμένο στα μητρώα του 25

ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και

β) Σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ.

Για την απαλλαγή του ακινήτου από το ΕΕΤΑ απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο υποκείμενος στο ΕΕΤΑ φορολογούμενος να είναι άνεργος κατά την ημρομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ

β) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ,

γ) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ,

δ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,

ε) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Η βεβαίωση του ΕΕΤΑ συντελείται με την εγγραφή τον Ιούνιο του 2013 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος , οι οποίες πρέπει να συμπίπτουν με τα μηχανογραφικά αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές αποτελούν τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμόδιων Δ.Ο.Υ..

Η ΔΕΗ και οι λοιποί εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται στην επικαιροποίηση και συμπλήρωση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου των υποκείμενων και υπόχρεων σε ΕΕΤΑ.

Αρμόδια φορολογική αρχή είναι η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου κατά την ημερομηνία αρχικής έκδοσης του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Εάν κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου είναι περισσότεροι του ενός, αρμόδια είναι η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος ενός εξ αυτών. Η βεβαίωση του ΕΕΤΑ πραγματοποιείται στο όνομα του κυρίου ή επικαρπωτή με το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή άλλως στο όνομα ενός οποιουδήποτε 26

εξ αυτών, ο οποίος δικαιούται να απαιτήσει από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες την απόδοση σε αυτόν του ποσοστού που τους αναλογεί.

Το ΕΕΤΑ εισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε 5 ισόποσες δόσεις στους λογαριασμούς που εκδίδονται από αυτούς από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014.

Η καταβολή του ΕΕΤΑ ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, φόσον η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών, Εάν μέχρι την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΑ το συνολικά οφειλόμενο ΕΕΤΑ δεν έχει εξοφληθεί τότε το οφειλόμενο κατά την ημερομηνία αυτή ποσό αποκόπτεται από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και βεβαιώνεται στην αρμόδια φορολογική αρχή..

Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα κατά τον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί, όπως ειδικότερα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος να δίνουν χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών, που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του ΕΕΤΑ και μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού.

Για την αντιμετώπιση των δαπανών είσπραξης του ΕΕΤΑ η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος παρακρατούν από τις εισπράξεις ποσοστό 0,25%. Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. υποχρεούνται να θέτουν στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά αρχεία που τηρούν προκειμένου να διαπιστώνεται η ορθή εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου. .

Αν δεν καταβληθεί το ΕΕΤΑ η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το ΕΕΤΑ αποστέλλουν κατάσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της οποίας βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μεριμνούν για την είσπραξή του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου μπορεί, με αίτησή του προς την αρμόδια φορολογική αρχή., οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, να ζητήσει την αποκοπή του ΕΕΤΑ από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τη βεβαίωση αυτού στη φορολογική αρχή , αφού καταβάλει τουλάχιστον την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις και, σε περίπτωση επίκλησης αδυναμίας καταβολής αυτών, το ποσό των 50 ευρώ.

Για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης της αρμόδιας φορολογικής αρχής . ότι ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία από τον κύριο ή τον επικαρπωτή ή από το μισθωτή ή από το χρήστη, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά προς τούτο.

Η αρμόδια φορολογική αρχή , εξετάζει, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, αν ο κύριος του ακινήτου, για το οποίο επιβλήθηκε το ΕΕΤΑ είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση, και κρίνει αν η καταβολή του ΕΕΤΑ στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά.

Αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, η αρμόδια φορολογική αρχή μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια φορολογική αρχή εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα. Κατά της απόφασης της αρμόδιας φορολογικής αρχής μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση αυτής στον αιτούντα, η οποία εξετάζεται από την τριμελή επιτροπή.

Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται::

- Ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία για την είσπραξη του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και την απόδοση αυτού στο Δημόσιο,

- Ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., σε περίπτωση μη καταβολής του μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος,

-Ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία επιστροφής του τέλους από την αρμόδια φορολογική αρχή, καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτού στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι δεν επιβλήθηκε αυτό, παρότι υπήρχε υποχρέωση, ή υπολογίσθηκε εσφαλμένα.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πέντε ισόποσες δόσεις το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων"

Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο - Τα 20 σημεία κλειδιά

Από €10 τον μήνα η ρύθμιση χρεών στην εφορία-Ταμεία - 4.000 απολύσεις το 2013 και 11.000 το 2014 στο Δημόσιο - Νέος τρόπος καταβολής ΦΠΑ και υποβολή περιοδικής δήλωσης με €10 -Τη Δευτέρα η έγκριση της πρώτης δόσης από το Euro working group

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν 20 σημεία κλειδιά για τα οποία η κυβέρνηση είχε ενημερώσει από την Πέμπτη το πρωί τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους βουλευτές για τις αλλαγές  που έρχονται στη ζωή μας και τις οποίες  καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή.

Η ψήφιση του είναι πρααπαιτούμενο για να απελευθερωθούν από την τρόικα δόσεις ύψους 8,8 δις. ευρώ προς την Ελλάδα. Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί τη Μεγάλη Δευτέρα από το Euro working group.

Με τις διατάξεις ειδικά για φορολογικά θέματα η κυβέρνηση επιχειρεί μια «καινούρια αρχή» αφού το βάρος πέφτει στην είσπραξη φόρων, εισφορών και χρεών  προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις.

Διαβάστε ολοκληρο το πολυνομοσχέδιο σε pdf


Η ελάχιστη δόση για 2.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο καθορίστηκε στα 10 ευρώ το μήνα (!) αν η οφειλή δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις  για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Είναι ένα καινοφανές μέτρο που υποδηλώνει ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν αντιληφθεί το οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η ανεργία και η ύφεση στα νοικοκυριά και τις μικρές – κατά κύριο λόγο – επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο περιγράφει τις αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες ενώ Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα ανέλθουν σε 15.000 ως το τέλος του 2014 από τις δεξαμενές συμβασιούχων αορίστου χρόνου και τους οργανισμούς που θα καταργηθούν.
Αντιδράσεις  εξακολουθούν να υπάρχουν για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές και του επαγγέλματος των λογιστών.  

Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία - ταμεία

* «Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ως 5.000 ευρώ
* Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 ευρώ ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη
* Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία
* Επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Εξόφληση ως 48 δόσεις

Φόροι στα ακίνητα

* Ενιαίο τέλος ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια κατά 15%
* Και το 2013 το ενιαίο τέλος θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ
* Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο

Φορολογία 18άρηδων

* Γλιτώνουν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα
* Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
* Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
* Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ


     1η περίπτωση:


* Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις
* Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
* Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%

     2η περίπτωση

* Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα

Δημόσιοι υπάλληλοι


* 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
* Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο - Τα 20 σημεία κλειδιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news