facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τον Οκτώβριο του 2015, θα είναι έτοιμη η Ολυμπία Οδός

Σε περίπου δυόμισι χρόνια, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2015, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα οδικά έργα στην Ολυμπία Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα από την Κόρινθο έως και την Πάτρα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής μηχανικός της εταιρίας, ενημερώνοντας σήμερα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη.

Μάλιστα, ο επικεφαλής μηχανικός, απαντώντας στην ερώτηση του Αντώνη Σαμαρά για το πότε θα έλθει η ανακούφιση του κόσμου που καθημερινά ταλαιπωρείται στην Πατρών- Κορίνθου και δικαίως -όπως είπε- διαμαρτύρεται, τόνισε ότι θα δίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κυκλοφορία, τμήματα του νέου δρόμου.

Σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας, μόνο στα έργα της Πατρών- Κορίνθου εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 3.000, σε σύνολο 25.000 θέσεων και στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργοτάξια θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως μετά το Πάσχα και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά θα προέρχεται, κυρίως, από τις γειτονικές περιοχές. Παράλληλα, αναμένεται ότι, κατά την διάρκεια των εργασιών, θα επωφεληθούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές, κατά μήκος των έργων.

Εκτός από το εργοτάξιο του Ζευγολατιού, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Τσούκαλης επισκέφθηκαν τα εργοτάξια στις περιοχές Μαύρα Λιθάρια και Πλάτανο, όπου ενημερώθηκαν για την κατασκευή των σηράγγων. Στα δύο αυτά σημεία, καθώς και στις περιοχές Παναγοπούλα και Ακράτα, κατασκευάζονται πέντε σήραγγες, συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων και ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο της διάνοιξης, αφού απομένουν περίπου 200 μέτρα. Στη συνέχεια, θα γίνει η τσιμέντωση των σηράγγων και θα ακολουθήσουν τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Οκτώβριο του 2015, θα είναι έτοιμη η Ολυμπία Οδός"

ΟΤΑ:24ωρη απεργία συμβασιούχων

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ για αύριο Παρασκευή προχώρησε η ΠΟΕ - ΟΤΑ ως απάντηση στην «πρωτοφανή, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και πραξικοπηματική» απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που καταργεί τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για την παραμονή των συμβασιούχων στις εργασίες τους.

Κηρύχθηκε επίσης στάση εργασίας από τις 11:30 μέχρι το τέλος του ωραρίου για το υπόλοιπο προσωπικό των ΟΤΑ.

Διοργανώνεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπως και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η μαζική, ενωτική και αγωνιστική συμμετοχή όλων μας είναι η μόνη απάντηση στις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης και της τρόικας, να οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία καθώς και στην διάλυση βασικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΑ:24ωρη απεργία συμβασιούχων"

Γνωρίζω τον Βασίλη σχεδόν 50 χρόνια…

Είναι γνωστό ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας λαός της υπερβολής. Για παράδειγμα στη δικαιοσύνη, είτε θα υπάρχει ατιμωρησία, είτε σε μια δύσκολη εποχή όπως η σημερινή, θα υπάρχουν ποινές που ο πιο αυστηρός κριτής τις θεωρεί υπερβολικές.

Στην εποχή μας που ο λαός υποφέρει από τις αποφάσεις και τις παραλείψεις των πολιτικών όλοι ζητάνε να υπάρξει τιμωρία όσων πολιτικών έφταιξαν και φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε. Οι δικαστές μας, που υποχρεώθηκαν και αυτοί στην μείωση των μισθών τους, έχουν την πικρία τους και όπως φαίνεται την βγάζουν στις τελευταίες αποφάσεις τους, επηρεαζόμενοι και από την κοινή γνώμη.

Έτσι φτάσαμε στην τελευταία απόφαση, για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.Β.Παπαγεωργόπουλο.

Τον Βασίλη τον γνωρίζω σχεδόν 50 χρόνια από τότε που ήρθε στο στάδιο μικρό παιδί για να γίνει αθλητής. Δεν ήμουνα από τους κολλητούς του φίλους, ούτε οπαδός του κόμματός του, και την μία φορά στα 12 χρόνια που ήτανε δήμαρχος και του ζήτησα μία χάρη (να βάλει την ανεψιά μου στις καθαρίστριες με εξάμηνη σύμβαση), δεν μου την έκανε. Από τότε, παρά την πικρία μου, τον εκτίμησα περισσότερο γιατί πίστεψα ότι είναι ένας τίμιος άνθρωπος, πράγμα που το ήξερα τόσα χρόνια και ότι τιμά τη θέση που του εμπιστεύτηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης. Όταν έμαθα για την ποινή του συγκλονίστηκα! Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος σαν τον Βασίλη, που σε όλη του την ζωή ήτανε υπόδειγμα να έχει κλέψει τόσα χρήματα που του καταλογίζουν;

Ο Βασίλης είναι παιδί Έλληνα αξιωματικού και δεν έζησε σε φτώχεια ώστε να έχει το σύνδρομο της στέρησης. Σαν αθλητής ήτανε από τους καλύτερους, με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε Πανευρωπαϊκούς και Ολυμπιακούς αγώνες, όπου από ατυχία και μόνο δεν στέφθηκε Ολυμπιονίκης. Επομένως και σαν αθλητής είχε οικονομική ευχέρεια από τα πριμ που έπαιρνε για τις νίκες του. Εν συνεχεία δούλεψε ως οδοντίατρος για μερικά χρόνια ώσπου να τον απορροφήσει η πολιτική. Παιδιά δεν είχε και η μόνη του φιλοδοξία πλέον ήτανε να υπηρετήσει την πατρίδα του. Διετέλεσε για δέκα επτά χρόνια βουλευτής, εκ των οποίων τα 14 στην αντιπολίτευση. Στα τρία χρόνια κυβέρνησης της Ν.Δ. τιμήθηκε με τη θέση του υφυπουργού αθλητισμού όπου διέπρεψε.

Έκανε τόσα αθλητικά έργα όσα δεν είχανε κάνει οι προ αυτού υφυπουργοί καθώς και οι μετά από αυτόν. Ούτε τότε άλλαξε η περιουσιακή του κατάσταση πατά το γεγονός ότι χειρίστηκε τόσα έργα.Εν συνεχεία εγκατέλειψε τη βουλή και αφιερώθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης όπου εξελέγη για τρεις τετραετίες, πράγμα που είναι πρωτοφανές και αποτελεί ένα ακόμη ρεκόρ. Δεν θα αναφέρω τα έργα που έκανε σαν δήμαρχος, άλλωστε δεν είναι αυτό το θέμα μας. Και η γυναίκα του δούλευε οδοντίατρος για πάνω από 30 χρόνια. Με πρόχειρους υπολογισμούς, θα πρέπει αυτά τα χρόνια να είχε έσοδα μεταξύ 3,5 με 4 εκατ. Ευρώ. Ποιο λόγο είχε λοιπόν να κλέψει χρήματα από τον δήμο και να αμαυρώσει την φήμη και την αξιοπρέπειά του; Άλλωστε όπως έγραψε το ΘΕΜΑ στο κύριο άρθρο του της Κυριακής 3-3-2013:

«Ο Β.Παπαγεωργόπουλος δεν είχε ακριβό σπίτι, δεν είχε προσωπικό, δεν είχε μεγάλο εξοχικό, δεν έκανε ακριβά ταξίδια, δεν πέταξε ποτέ λουλούδια στα μπουζούκια, δεν έριξε ποτέ μια μάρκα στο καζίνο, ούτε θα κοιτούσε άλλη γυναίκα.»

Τα παραπάνω, σε αντίθεση με τον Σαξώνη ο οποίος έκανε τέτοια ζωή και ξόδευε τόσα χρήματα που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του. Στους γύρω του έλεγε για μια κληρονομιά για να δικαιολογεί τον απότομο πλουτισμό του.

Ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του ελλείμματος και αφού είχε μπει φυλακή μετά από μήνυση του δημάρχου και μετά την δέσμευση της περιουσίας του και προφανώς μετά από συμβουλές φίλων του, ανέφερε και το όνομα του δημάρχου με προφανή λόγο να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να πέσει στα μαλακά. Άλλωστε αυτό φάνηκε όταν μετά την καταδίκη του, ανέφερε με πίκρα ότι δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης και κακώς είπε όσα είπε.

Το δικαστήριο πίστεψε τον Σαξώνη ότι έπαιρνε μόνο το 10% χωρίς να εξετάσει τα τεράστια έξοδα που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν γνωρίζω τι άλλαξε αυτά τα χρόνια στην ακίνητη περιουσία τόσο του ιδίου όσο και των άμεσων συγγενών του (αλήθεια ερευνήθηκαν;). Από όσα διαβάσαμε στις εφημερίδες λένε ότι αγόρασε δύο – τρία νυχτερινά κέντρα και ότι ξόδευε πολλά εκατομμύρια για να φέρνει μεγάλες φίρμες στα μαγαζιά του προς απορία όλων των συναδέλφων του. Μέσα στα κέντρα του κερνούσε όλο τον κόσμο για να κάνει την φιγούρα του. Η ζωή που έκανε ξεπερνούσε τα όρια της σπατάλης, με αυτοκίνητα πόρσε για τον εαυτό του και μερσεντές για τον γιό του. Αφού ικανοποίησε το ένα του απωθημένο, στράφηκε στο άλλο, το Μπάσκετ. Ανέλαβε μια μικρή ομάδα και σε 4-5 χρόνια την ανέβασε στην Α1 κατηγορία, αγοράζοντας παίκτες Έλληνες και ξένους πληρώνοντας τους με παραπάνω χρήματα από ότι επικρατούσε στην αγορά. Έτσι ξόδευε τα χρήματα που έκλεβε από το ταμείο του δήμου. Άραγε όλα αυτά ήταν μόνο 1,8 εκατ.ευρώ, που του καταλογίστηκε ότι υπεξαίρεσε; Υπολογίζω ότι μόνο για το μπάσκετ θα πρέπει να ξόδεψε τουλάχιστον 2,5 με 3 εκατομμύρια. Επιπλέον, ποιος ξέρει εάν δεν αγόρασε ακίνητα ή εάν λάδωνε τους υπαλλήλους του Ι.Κ.Α., της εφορίας και ίσως και μερικούς άμεσους συνεργάτες του; Όλα αυτά, σε αντίθεση με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο που σε τίποτα δεν άλλαξε η ζωή του ούτε η ακίνητη περιουσία του, ούτε καταθέσεις στο εξωτερικό έχει , ούτε με οφ σορ εταιρείες είναι μπλεγμένος.

Αλλά ο Βασίλης είχε ένα ελάττωμα (κατ’ εμέ προτέρημα) το ότι δεν ήτανε εύκολος στις φιλίες του, δεν έκανε παρέα με υπαλλήλους του δήμου του, δεν έβγαινε σε ταβέρνες να κερνάει και δεν έκανε ρουσφέτια που ήτανε παράνομα. Αυτό σε συνάρτηση και με την άψογη εμφάνισή του και το αθλητικό του στιλ, παρά τα χρόνια του (δείγμα και της λιτής ζωής του) του βγάλανε το παρατσούκλι «ο ατσαλάκωτος».

Αυτόν τον άνθρωπο στείλανε οι δικαστές στη φυλακή με ι σ ό β ι α. Εάν αυτή δεν είναι δικαστική πλάνη του αιώνα για την χώρα μας τότε ποια είναι; Και σαν να μη έφτανε αυτό δεν του καταλογίσανε ούτε τον πρότερο έντιμο βίο. «Αιδώς Αργείοι».

Ο Β.Παπαγεωργόπουλος είναι από τους πιο έντιμους και αξιοπρεπείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Σε ένα πράγμα θα του καταλόγιζα ίσως ευθύνη, στο ότι δεν ανακάλυψε νωρίτερα το τι γινότανε στο ταμείο του δήμου του. Αλλά πώς να το ανακαλύψει όταν όλοι οι ελεγκτές του κράτους, όλοι οι αντιδήμαρχοι που πέρασαν, όλοι οι ορκωτοί λογιστές δεν ανέφεραν καμία ατασθαλία; Ακόμη και το Ι.Κ.Α. και η Εφορία δεν έστειλαν ποτέ κάποιο σημείωμα στο δήμαρχο που να αναφέρει ότι ο δήμος χρωστάει τόσα ένσημα και φόρους.

Όλοι αυτοί λοιπόν είναι αθώοι και μόνο ο δήμαρχος είναι ο ένοχος; Σαν Έλληνας πολίτης νιώθω ότι δεν έχουμε δικαιοσύνη που να της αναλογεί ο δ ί κ α ι ο ς σ ε β α σ μ ό ς μας.

Ελπίζω ότι στο εφετείο οι Έλληνες δικαστές θα αποδώσουν δικαιοσύνη.



Σάββας Τιμονίδης

Καθηγητής Φ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γνωρίζω τον Βασίλη σχεδόν 50 χρόνια…"

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για απολύσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές και χαράτσι της ΔΕΗ

Καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ

Τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, την επιτάχυνση των διαδικασιών των πειθαρχικών συμβουλίων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και το ξεκαθάρισμα των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών και την αποσύνδεση της υποβολής από την καταβολή ΦΠΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο-σκούπα που καταθέτει την Πέμπτη στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο καλύπτει τα προαπαιτούμενα για να εκταμιεύσει η τρόικα τις δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ ευρώ αναμένεται να εγκριθούν την Δευτέρα στο Euro Working Group και τα υπόλοιπα το Μάιο (τα 4,2 δισ. ευρώ στις 13/5 στο Eurogroup και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ το δεύτερο δεκαπενθήμερο).

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, συμφωνα με πληροφορίες, διατάξεις για τα εξής θέματα:

-Αποσύνδεση υποβολής από καταβολή ΦΠΑ: Ο φορολογούμενος θα υποβάλει δήλωση στις 20 κάθε τριών μηνών , καταβάλλοντας 10 ευρώ και τα υπόλοιπα της οφειλής σε δυο ισόποσες δόσεις.

- Ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές:. Τα μικρά χρέη που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης θα διαγραφούν ολοκληρωτικά ,- ενώ τα μεγαλύτερα θα μπαίνουν σε αρχείο για 10 χρόνια και μετά θα διαγράφονται.Επίσης, αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το όριο οφειλών, πάνω από το οποίο θα κινείται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

-Απαλλαγή από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης των νέων που εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν εχουν εισοδήματα . Ωστόσο θα πρέπει να πάρουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

-Ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 48 δόσεις. Για χρέη ως 5.000 ευρώ οι δόσεις είναι απεριόριστες, κάτι που μπορεί να ισχύσει και για χρέη για άνω των 5.000 ευρώ, εφ όσον επιδεικνυεται οικονομική αδυναμία.

-Κλειστα επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων επαναφέρονται οι διοικητικές άδειες σε μια σειρά από επαγγέλματα όπου διαπιστώθηκε ότι αυτές είναι απαραίτητες, όπως σε γεωπόνους, κρεοπώλες, ασχολούμενους με συντήρηση αρχαιοτήτων, στην εμπορία λιπασμάτων, στη διύλιση, μεταφορά και εμπορία πετρελαιοειδών κ.α.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για απολύσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές και χαράτσι της ΔΕΗ"

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για Το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ' αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Υπολογισμός του Δώρου

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.
Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

kepea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα"

Στη Βουλή η δικογραφία για την καταγγελία σοκ για τον πρώην υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά

Εφοριακός: Με πίεζε να σβήσω πρόστιμο μαμούθ σε εταιρεία

Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, δικογραφία που σχηματίστηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών τού πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, σε υπόθεση μη είσπραξης οφειλών από ΦΠΑ, από εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια.

Η υπόθεση, που ερευνήθηκε από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αφορά καταγγελίες συνταξιούχου πλέον εφοριακού ότι ο πρώην υφυπουργός φέρεται να παρενέβη, ώστε να «παγώσει» οικονομικός έλεγχος στην επίμαχη εταιρεία στην οποία είχε καταλογιστεί οφειλή από ΦΠΑ και τελικώς να μην εισπραχθεί η οφειλή.

Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να υπέβαλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ, επικαλούμενη ειδικό καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο αρμόδιος τότε εφοριακός υπάλληλος στη ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιριών και καταγγέλλων, ωστόσο, διαπίστωσε πως η εταιρεία δεν δικαιούται να λάβει επιστροφή ΦΠΑ και επιπλέον εντόπισε οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Σε περαιτέρω, δε, έρευνα που διενεργήθηκε για τα έτη 2006-10 διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται αρχικά να αποδέχθηκε την οφειλή των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά όχι και των υπολοίπων χρημάτων.

Κατά τις καταγγελίες, που ερεύνησε ο εισαγγελέας, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, φέρεται να ενεπλάκη, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς επρόκειτο να ψηφιστεί τροπολογία, η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών. Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και ότι έτσι η εταιρεία έλαβε πίσω τα 5,7 εκατομμύρια, που αρχικά κατέβαλε, και ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελία του Αρείου με τελικό προορισμό τη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται θέμα ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών του κ. Κουσελά.

Η έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης συνεχίζεται όσον αφορά ποινική εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η δικογραφία για την καταγγελία σοκ για τον πρώην υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά"

Ποια "Έξοδος από την κρίση" και ποιο "Φως στο τούνελ": Στο 190,5% το δημόσιο χρέος το 2013!

Μια "απάντηση" στους αυτουργούς των Μνημονίων για τις πομφόλυγες περί περιορισμού του δημοσίου χρέους και "πρωτογενών πλεονασμάτων" δίνει η μελέτη της Standard & Poor's, βάσει της οποίας εντός του 2013 θα έχουμε εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 190,5% (!) επί του ΑΕΠ και ύφεση που θα αγγίξει το 3,9%!

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 που ξεκίνησε η κρίση και δρομολκογήθηκαν τα Μνημόνια το χρέος ήταν κάτω από 120% επί του ΑΕΠ και υποτίθεται ότι θα είναι στο 122% το 2020! Σε μια άλλη πλανητική διάσταση, ίσως Όσο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες στην υψηλότερη βαθμίδα ρίσκου, στην ίδια όπου βρίσκονται οι τράπεζες της Λευκορωσίας, της Αιγύπτου και της Βουλγαρίας!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor's, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι φέτος, δίνοντας συνέχεια σε μία βαθιά ύφεση, η οποία συνεχίζεται από το 2008 και έφτασε πέρυσι στο 6,8%.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,9% (πάντως αισιόδοξη είναι η πρόβλεψή της αφού άλλοι οίκοι όπως η Citi δίνουν 5,5%), με τον πληθωρισμό να μειώνεται κατά 1%και το χρέος να εκτινάσσεται στο 190,5%.

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ η S&P θεωρεί ότι μόνο βραχυπρόθεσμα μειώθηκε.

Η βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με το έντονο πιστωτικό στρες, που οδήγησαν σε δύο ελληνικά defaults το 2012, θα επιτείνουν τις ανισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποιεί η S&P. Και εκτιμά ότι αυτές θα εκδηλωθούν με τη μορφή των αυξανόμενων ζημιών στα χαρτοφυλάκια δανείων, τις οποίες ο οίκος υπολογίζει στο 17-19% του συνόλου των δανείων.

Η S&P αξιολογεί τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank με CCC/Negative/C. δηλαδή "μαύρα" όλα!

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς αυτές τις ανισορροπίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζουν οι αναλυτές. Αντίθετα, τα αποτελέσματά τους θα εξακολουθήσουν να πιέζονται από τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η S&P εκτιμά ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα οδηγήσει σε μία σημαντική παρουσία του Δημοσίου στα δ.σ. των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. “Κατά την άποψή μας, αυτό εντείνει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ένα πιο αδύναμο ανταγωνιστικό περιβάλλον”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες στην υψηλότερη βαθμίδα οικονομικού ρίσκου (10), κάνοντας λόγο για πολύ υψηλό ρίσκο στα κριτήρια της οικονομικής ανθεκτικότητας και των οικονομικών ανισορροπιών, καθώς και εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό ρίσκο, το οποίο βρίσκεται στα επίπεδα Λευκορωσίας και Αιγύπτου.

Να σημειώσουμε ότι η Standard & Poor's είναι ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης και γενικά οι εκθέσεις του δεν έχουν να κάνουν με "αρπαχτές", όπως κάποιων άλλων οίκων...

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια "Έξοδος από την κρίση" και ποιο "Φως στο τούνελ": Στο 190,5% το δημόσιο χρέος το 2013!"

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίζει η ΟΤΟΕ

Κατηγορεί τους τραπεζίτες για «παρελκυστική τακτική» στις διαπραγματεύσεις

Στην απόφαση για την έκτακτη σύγκληση της εκτελεστικής γραμματείας και την λήψη αγωνιστικών αποφάσεων οδηγήθηκε η ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, «μετά την παρελκυστική τακτική των εργοδοτών» στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Μετά τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις που διατύπωσαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και ενώ στη συνέχεια άλλαξαν συμπεριφορά δηλώνοντας ότι θέλουν να υπάρξει συμφωνία για την Κλαδική ΣΣΕ, σήμερα, εντελώς αιφνιδιαστικά, άλλαξαν εκ νέου την στάση τους κάνοντας επίδειξη αδιαλλαξίας και προκλητικότητας. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η απόφαση για Απεργιακές Κινητοποιήσεις την Μεγάλη Εβδομάδα είναι μονόδρομος για την ΟΤΟΕ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Τα περιθώρια τελείωσαν. Αν οι τραπεζίτες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και συνεχίσουν τις προκλήσεις, τις παλινωδίες και την παρελκυστική τακτική, όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα… με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρει η ΟΤΟΕ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίζει η ΟΤΟΕ"

Εισαγγελική έρευνα για τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων τίθενται όλες οι εταιρείες που, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, εισέπραξαν επιδοτήσεις , προνομιακή χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις που έλαβαν παρανόμως χρηματικά ποσά .

Η έρευνα που διέταξαν οι Εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης για φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου ή προερχόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματος από εταιρείες, θα διεξαχθεί μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του ΣΔΟΕ σε όλη την χώρα και για την περίοδο από το 2004 έως σήμερα.

Η παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων έχει στόχο να εντοπίσει αν «εταιρείες- φαντάσματα» ή και υφιστάμενες εταιρείες έλαβαν χρήματα για σχέδια επενδυτικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα, χρήματα τα οποία δεν διατέθηκαν για τους λόγους που χορηγήθηκαν.

Στο Εισαγγελικό γραφείο έχουν ήδη φθάσει πληροφορίες για περιπτώσεις, κατά τις οποίες υψηλές χρηματοδοτήσεις μετατράπηκαν σε προσωπικές περιουσίες, όπως σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα.

Ήδη, οι δύο Εισαγγελείς, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν στην διάθεση τους τον κατάλογο όλων των εταιρειών που εισέπραξαν χρήματα από επίμαχα προγράμματα, έχουν κατανείμει το υλικό στις 13 περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ.

Η εντολή τους είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι για τη νομιμότητα των χρηματοδοτήσεων και για τον τρόπο διάθεσης των ποσών.

Με την εντολή τους οι Εισαγγελείς ζητούν να πληροφορηθούν ανάλογα με την περίπτωση:

- Αν τα χρήματα διατέθηκαν τελικά στους σκοπούς για τους οποίους δηλώθηκαν και εγκρίθηκαν.

- Αν τηρήθηκαν τα ποσοστά της επένδυσης όπως προβλεπόταν στα σχετικά προγράμματα.

- Αν δικαιολογούνται τα έξοδα των εταιριών ή εκδόθηκαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.

- Αν προσελήφθη προσωπικό για το οποίο χρηματοδοτήθηκαν κάποιες εταιρείες.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι κάθε περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ έχουν εντολή να ξεκινήσουν τους ελέγχους και την διασταύρωση στοιχείων από τις εταιρείες που εμφανίζονται να εισέπραξαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις"

Εύβοια: 2χρονο κοριτσάκι κατάπιε μπαταρία και το έδιωξαν από το νοσοκομείο


Εγκληματική αδιαφορία θα στοίχιζε την ζωή 2χρονου παιδιού.
Μήνυση κατέθεσαν γονείς μικρού κοριτσιού σε νοσοκομείο της Εύβοιας.

Η ιστορία έχει ώς εξής:

Κοριτσάκι 2 χρονών πριν λίγες ημέρες κατάπιε μία μικρή μπαταρία. Έντρομοι οι γονείς το πήγαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο και αφού οι γιατροί έβγαλαν ακτίνες στην κοιλιά είπαν ότι δεν είναι τίποτα και μπορεί να φύγει.

Η μητέρα του παιδιού επικοινώνησε με την παιδίατρο η οποία την συμβούλεψε να επιμένουν για περαιτέρω εξετάσεις διότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. "Εάν βγουν υγρά μπαταρίας, το παιδί θα υποστεί έντονο εσωτερικό έγκαυμα - θα δηλητηριαστεί."

Επέμεναν οι γονείς λοιπόν στους γιατρούς του νοσοκομείου ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις στο παιδί διότι έτσι είχαν εντολή από την παιδίατρο.

Η απάντηση των γιατρών: "Δε μας αφήνετε να κάνουμε τη δουλειά μας? Το παιδί δεν έχει τίποτα"

Με δική τους πρωτοβουλία εσπευμένα πήγαν το μικρό κοριτσάκι στο Νοσοκομείο Παίδων και μετά από εξετάσεις τους είπαν ότι το πρόλαβαν το κοριτσάκι "στο τσακ". Ήδη είχε αρχίσει η μπαταρία να τρέχει υγρά και είχε δημιουργήσει έγκαυμα στο λαιμό του παιδιού.

Οι γιατροί στο Παίδων τόνισαν στους γονείς ότι αυτό ήταν εγκληματική αδιαφορία από το νοσοκομείο το οποίο τους έδιωξε και ότι αν καθυστερούσαν λίγο ακόμη θα στοίχιζε την ζωή του μικρού τους παιδιού.

Οι γονείς ζήτησαν να δημοσιευθεί το γεγονός και ήδη έχουν καταθέσει μήνυση στο Νοσοκομείο της Εύβοιας.

Δυστυχώς σε πολλά λοιπόν νοσοκομεία της χώραςπαίζουν με τις ζωές μας!!!

eviashop
Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: 2χρονο κοριτσάκι κατάπιε μπαταρία και το έδιωξαν από το νοσοκομείο"

"Ο Θεός να βάλει το χέρι του" λέει ο Νικόλαος, για τους δυο Ορθόδοξους Μητροπολίτες που απήχθησαν στη Συρία

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την τύχη των δυο απαχθέντων Ορθόδοξων Μητροπολιτών στη Συρία.

Ανάστατη η Εκκλησία παρακολουθεί την υπόθεση και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.Νικόλαος που γνωρίζει προσωπικώς και τους δυο Μητροπολίτες, εύχεται ο Θεός να βάλει το χέρι του, αφού η περιοχή της Συρίας «φλέγεται» από τον θρησκευτικό φανατισμό. Ο κ. Νικόλαος είχε φοιτητή τον Επίσκοπο Ιωάννη, στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Εκκλησίας της Ελλάδας. Ο Μητροπολίτης Παύλος είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα σοκαριστικές είναι οι εικόνες του νεκρού οδηγού του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια της απαγωγής στα σύνορα με την Τουρκία.


lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ο Θεός να βάλει το χέρι του" λέει ο Νικόλαος, για τους δυο Ορθόδοξους Μητροπολίτες που απήχθησαν στη Συρία"

Τα LIDL ήξεραν για το κούρεμα της Κύπρου

Πως τα LIDL «φυγάδευσαν» 4.300.000€ από την Κύπρο

Γνωρίζοντας ότι οι συμπατριώτες τους θα πίεζαν προς την κατεύθυνση του «κουρέματος» οι Γερμανοί της Lidl Κύπρου φρόντισαν να προστατεύσουν τις καταθέσεις τις οποίες σήκωσαν ελάχιστες ημέρες πριν το επίμαχο Eurogroup στις 15 Μαρτίου.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες η γερμανική εκπτωτική αλυσίδα super market, η οποία εκτός των άλλων προωθούσε την κατεχόμενη Κύπρο ως τουριστικό προορισμό, απέσυρε 4.300.000 ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες από τις 4 έως 12 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “δημοκρατία”στις 4 Μαρτίου έγινε ανάληψη 1.350.000 ευρώ, στις 5 Μαρτίου «έφυγαν» 1.000.000 ευρώ και στις 12 Μαρτίου εκτός κυπριακών τραπεζών βρέθηκαν 1.950.000 ευρώ.

Και σαν μην έφθανε αυτό σε διαφημιστικά φυλλάδια της γερμανικής αλυσίδας που διανέμονται στις υπεραγορές της στην Γερμανία διαφημίζεται ως προορισμός διακοπών η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος! Στην ιστοσελίδα της LIDL στην Γερμανία υπήρχε μία πληθώρα επιλογών και προσφορών του ταξιδιωτικού γραφείου της LIDL, το οποίο λειτουργεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας με το ίδιο λογότυπο, για διακοπές στην "βόρεια Κύπρο", με πτήσεις προς την Αττάλεια και ακολούθως προς το παράνομο αεροδρόμιο του Ερκάν.

Στελέχη της γερμανικής εταιρείας έσπευσαν να δικαιολογηθούν αναφέροντας πως τα συγκεκριμένα φυλλάδια αφορούσαν είτε σε διαγωνισμό που απευθύνεται κυρίως στη μεγάλη τουρκική κοινότητα της Γερμανίας είτε ήταν πολύ παλιά έντυπα.

Ωστόσο η εικόνα της ιστοσελίδας της εταιρείας αποκλείει το ενδεχόμενο του μεμονωμένου συμβάντος.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών η Lidl Κύπρου εξέδωσε μία ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι έχει διακοπεί κάθε είδους διαφημιστική προβολή μέσω φυλλαδίων στη Lidl Γερμανίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής πολυεθνικής:«Η ιστοσελίδα της Lidl Γερμανίας χρησιμοποιεί για τις ταξιδιωτικές προσφορές που προβάλλει ένα πόρταλ, το οποίο εμπεριέχει τουριστικά πακέτα σε διάφορους προορισμούς, εκ των οποίων και στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Η Lidl Γερμανίας προχώρησε στην απόφαση να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της τις προσφορές προς το συγκεκριμένο προορισμό και ξεκίνησε άμεσα διαδικασίες, ώστε το συντομότερο δυνατό να μην παρουσιάζονται τα Κατεχόμενα ως τουριστικός προορισμός. Παρόλο που η τεχνική διαδικασία είναι χρονοβόρα, η Lidl ασκεί μεγάλη πίεση, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και να μην προβάλλονται οι παραπάνω προσφορές στην ιστοσελίδα της. Επιπλέον, έχει διακοπεί κάθε είδους διαφημιστική προβολή μέσω φυλλαδίων στη Lidl Γερμανίας».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία LIDL είναι ιδιωτική εταιρεία με βάση την Γερμανία (Neckarsulm, Baden-Württemberg) η οποία λειτουργεί άνω των 10.000 καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη, και σύμφωνα με την wikipedia θεωρείται "αλυσίδα προσφορών". Στην Κύπρο δραστηριοποιείται με σημαντική επιτυχία τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί 13 καταστήματα σε όλες τις πόλεις με μερίδιο αγοράς σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές το οποίο ξεπερνά το 15%.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα LIDL ήξεραν για το κούρεμα της Κύπρου"

Κοινούς κανόνες για τα στεγαστικά δάνεια προωθούν οι Βρυξέλλες

Τους πρώτους κοινούς κανόνες για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων συμφώνησαν χθες (22 Απριλίου) η Ευρωβουλή με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη της «φούσκας ακινήτων» που προκάλεσε την κρίση χρέους.

Από τη στιγμή που θα μετατραπούν σε νόμο της ΕΕ, οι νέοι κανόνες θα υποχρεώσουν τους δανειστές της αγοράς στεγαστικών της ΕΕ αξίας 6.5τρις €, να ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των δυνητικών πελατών καθώς και την ικανότητα αποπληρωμής, απαγορεύοντας τα δάνεια που δίνονται με βάση εικονικά στοιχεία.

Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν επίσης παράνομο σε όσους στις τραπέζης διεξάγουν τους πιστοληπτικούς ελέγχους να συνδέουν τον μισθό τους με τον αριθμό των δανείων που εγκρίνουν- μια πρακτική που φέρει ευθύνες για την ενθάρρυνση του ανεύθυνου δανεισμού στο παρελθόν.

«Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν σήμερα θα δώσουν στους καταναλωτές πολύ καλύτερη πληροφόρηση για τις αιτήσεις και προσφορές στεγαστικών δανείων», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Μάϊκλ Νούναν.

«Βιώσαμε στην Ιρλανδία το πώς οι πρακτικές που σχετίζονται με τα στεγαστικά συνέβαλαν στην κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε σε δήλωσή του, αναφερόμενος στη φούσκα των ακινήτων που έσκασε στη χώρα του και την υποχρέωσε να ζητήσει δάνειο διάσωσης. Το σχέδιο Κανονισμού θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελων πριν αρχίσει να ίσχυε στα μέσα του 2015.

Τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν με διαβλητές διαδικασίες στις ΗΠΑ προκάλεσαν στο εσωτερικό την «φούσκα ακινήτων», που όταν ξέσπασε, συνέδραμε καθοριστικά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινούς κανόνες για τα στεγαστικά δάνεια προωθούν οι Βρυξέλλες"

Ανοιχτές οι τράπεζες την 1η Μαΐου αλλά χωρίς διατραπεζικό σύστημα πληρωμών

Λόγω της απόφασης για τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη, 7 Μαΐου 2013 η Ένωση Ελληνικών τραπεζών ενημερώνει το κοινό ότι... την 1η Μαΐου 2013 τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν μεν ανοιχτά, καθόσον η ημέρα αυτή είναι εργάσιμη για το προσωπικό.

Ωστόσο θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι δεν θα λειτουργεί το πανευρωπαϊκό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών TARGET2.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε., την Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε., την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

2. Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3. Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4. Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και τις λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Μαΐου, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα την ημέρα της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματά τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή 2 Μαΐου.

Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 30η Απριλίου ή την 2α Μαΐου.

Τέλος, στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, συστήνεται να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτές οι τράπεζες την 1η Μαΐου αλλά χωρίς διατραπεζικό σύστημα πληρωμών"

Έγγραφο ΕΟΠΥΥ περιορίζει τη συνταγογράφηση με βάση την ιατρική ειδικότητα - Τι συμβαίνει με τις πραζόλες

Την ώρα που έχουμε προφορικές δεσμεύσεις περί του αντιθέτου και περιμένουμε οριστική λύση, ο ΕΟΠΥΥ βγάζει έγγραφο με το οποίο θέτει περιορισμούς στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της θετικής λίστας!

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με έγγραφο που φέρνουμε σε αποκλειστικότητα σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλους τους εμπλεκομένους για μια σειρά περιορισμών στη συνταγογράφηση βάσει ιατρικής ειδικότητας, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι ότι οι πραζόλες συνταγογραφούνται πλέον μόνο από γαστρεντερολόγους και μόνο για τη θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και πεπτικού έλκους!

Για τη συγκεκριμένη κίνηση του ΕΟΠΥΥ σας είχαμε προϊδεάσει πριν από μερικές μέρες μέσω του μπλογκ. Ελπίζουμε τελικά να επικρατήσει η λογική διότι έτσι κι αλλιώς όλο αυτό το μπέρδεμα απηχεί και στη συνταγογραφία (αφού το προειδοποιητικό μήνυμα αποθαρρύνει τους ιατρούς) με θύμα πάλι τον ασθενή.


farmakopoioi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγγραφο ΕΟΠΥΥ περιορίζει τη συνταγογράφηση με βάση την ιατρική ειδικότητα - Τι συμβαίνει με τις πραζόλες"

Πληθαίνουν οι μηνύσεις Τραπεζών προς πολίτες για απλήρωτα δάνεια

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, οι Τράπεζες καταθέτουν μηνύσεις ως εξαπατηθείσες από τους πολίτες- καταναλωτές, κατά την σύναψη δανείων, τα οποία εν τέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν.

Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι Τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται. Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις τής αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους καταναλωτές που τα έλαβαν. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων), αναφέρει το Νέο ΙΝΚΑ.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, «τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των Τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα».

Η οργάνωση των καταναλωτών δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών και τους καλεί να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες «εκφοβισμού, καταστολής και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς η ποινικοποίηση αμιγώς συμβατικών σχέσεων τού αστικού δικαίου είναι πράξη εξ ολοκλήρου απαράδεκτη και αβάσιμη, που θίγει θεμελιώδη και κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών». Άλλωστε -προσθέτει το Νέο ΙΝΚΑ- οι ίδιες οι Τράπεζες χρέωναν με έξοδα ελέγχων τούς πολίτες - καταναλωτές που προσέρχονταν σε αυτές. «Αυτές χορηγούσαν επισκευαστικά δάνεια για νεότευκτες κατοικίες, δεν μπορούν σήμερα να δηλώνουν εξαπατηθείσες».

Η οργάνωση των καταναλωτών:

- Καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την πολιτική ηγεσία τού τόπου να τοποθετηθούν καθαρά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα και να απαγορεύσουν ρητά τις διώξεις πολιτών, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις Τράπεζες ή τους ιδιώτες δανειστές που καιροσκοπούν.

- Καλεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσει ειδικά επί των ζητημάτων ποινικοποίησης συμβατικών σχέσεων και να κλείσει το δρόμο στην τραπεζική αυθαιρεσία.

- Καλεί τους δικαστές, να κρίνουν με βάση την κατάσταση και τη βούληση του εντολέα τους ελληνικού λαού.

- Ζητά την κατάργηση του αδικήματος της έκδοσης μεταχρονολογημένης ακάλυπτης επιταγής, γιατί έχει καταστεί μέσο πίστης (συναλλαγματική) και όχι μέσο πληρωμής.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληθαίνουν οι μηνύσεις Τραπεζών προς πολίτες για απλήρωτα δάνεια"

Δείτε το χάμπουργκερ που παραμένει αναλλοίωτο έπειτα από 14 χρόνια!

«Εύχομαι να μην τρώτε αυτή τη στιγμή, γιατί αυτή η ιστορία θα σας χαλάσει την όρεξη. Ένας άνδρας από τη Γιούτα, παρουσίασε ένα χάμπουργκερ, το οποίο παραμένει το ίδιο με την ημέρα που το αγόρασε. Μόνο που εκείνη η ημέρα ήταν πριν 14 χρόνια»… Κάπως έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ της η έκπληκτη ρεπόρτερ της Huffington Post, Καρολιν Μονταρέσι.

Πράγματι, ένας άνδρας φέρεται πως κράτησε χάμπουργκερ που είχε αγοράσει το 1999, το οποίο δεν παρουσιάζει καμία σημαντική αλλοίωση.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «The Doctors» ο Ντέιβιντ Γουίπλ, δήλωσε πως το είχε αγοράσει όχι με σκοπό να το καταναλώσει, αλλά να δείξει στους φίλους του σε τι κατάσταση θα βρισκόταν ένα μήνα μετά.

Ωστόσο, ξέχασε να πραγματοποιήσει το πείραμά του, με αποτέλεσμα να ανακαλύψει το χάμπουργκερ έπειτα από τόσα χρόνια, μέσα στη τσέπη ενός παλιού παλτό που βρισκόταν πεταμένο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Μόλις διαπίστωσε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρισκόταν, αποφάσισε να εμφανιστεί στην εκπομπή και να μιλήσει για την «ανακάλυψή» του.

Παιδίατρος που ήταν καλεσμένος της εκπομπής δήλωσε: «Η μούχλα δεν το τρώει, οι μύκητες δεν το τρώνε. Μήπως να μην το τρώγαμε ούτε εμείς;».

Ο Γουίπλ, πάντως, δεν είναι ο μοναδικός που ανακάλυψε το αναλλοίωτο μπέργκερ, καθώς το 2010 ο Τζέι Κέντζι Λόπεζ-Αλτ έκανε μια σειρά από τεστ σε μπέργκερς διαπιστώνοντας ότι δεν σαπίζουν, εξαιτίας «του μικρού μεγέθους τους, της μεγάλης επιφάνειάς τους, η οποία βοηθά στην ταχεία απώλεια υγρασίας. Χωρίς υγρασία, δεν υπάρχει μούχλα, ούτε βακτήρια».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε το χάμπουργκερ που παραμένει αναλλοίωτο έπειτα από 14 χρόνια!"

Διευκρινίσεις ΕΣΕΕ για τη λειτουργία και τις υποχρεώσεις καταστημάτων

Ενόψει των εορτών του Πάσχα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας είναι 13.00-19.00 και το Μεγάλο Σάββατο 09.00-15.00 για την Αθήνα και τον Πειραιά και 10.00-18.00 για τη Θεσσαλονίκη. Για τις επί μέρους περιοχές, προτρέπουμε τους καταναλωτές να συμβουλευθούν τα εορταστικά ωράρια που καθορίζονται από τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 435/76, τη Μεγάλη Παρασκευή επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00. Εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα, και κατά τις διατάξεις του «Καλλικράτη», μπορεί να εισαχθεί μόνο με απόφαση του οικείου δήμου, στον οποίο οφείλει να απευθυνθεί ο τοπικός εμπορικός σύλλογος, εάν επιθυμεί διαφορετικό ωράριο για τη Μεγάλη Παρασκευή, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες της περιοχής του.

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι υποχρεωτική αργία και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη του Πάσχα, στην οποία, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 9280/196/1-4-2013, μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς.

Αναφορικά με την υποχρέωση των εργοδοτών για την καταβολή του Δώρου Πάσχα, υπενθυμίζεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και η πληρωμή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, όπου προβλέπεται ότι:

- Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.

- Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα.

Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.

- Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, όπως ισχύει. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Να επισημανθεί δε, ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, σε κανένα έμπορο.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις ΕΣΕΕ για τη λειτουργία και τις υποχρεώσεις καταστημάτων"

Οι τράπεζες μηνύουν πολίτες για απλήρωτα δάνεια

Καταγγελίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών-Νέο ΙΝΚΑ με αιχμές για τους δικαστικούς

Πληθαίνουν οι μηνύσεις τραπεζών προς πολίτες για απλήρωτα προϊόντα τους, όπως στεγαστικά δάνεια, συμβάσεις leasing ή δάνεια αγοράς αυτοκινήτων, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών - Νέο ΙΝΚΑ.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υποστηρίζει πως οι τράπεζες καταθέτουν μηνύσεις ως εξαπατηθείσες από τους πολίτες- καταναλωτές, κατά την σύναψη δανείων, τα οποία εν τέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν.

Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται.

Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις τής αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους καταναλωτές που τα έλαβαν.

Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων), αναφέρει το Νέο ΙΝΚΑ.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, «τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα».

Η οργάνωση των καταναλωτών δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών και τους καλεί να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες «εκφοβισμού, καταστολής και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς η ποινικοποίηση αμιγώς συμβατικών σχέσεων τού αστικού δικαίου είναι πράξη εξ ολοκλήρου απαράδεκτη και αβάσιμη, που θίγει θεμελιώδη και κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών».

Άλλωστε - προσθέτει το Νέο ΙΝΚΑ - οι ίδιες οι Τράπεζες χρέωναν με έξοδα ελέγχων τούς πολίτες που προσέρχονταν σε αυτές. «Αυτές χορηγούσαν επισκευαστικά δάνεια για νεότευκτες κατοικίες, δεν μπορούν σήμερα να δηλώνουν εξαπατηθείσες».

Η οργάνωση των καταναλωτών καλεί:

- Τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την πολιτική ηγεσία τού τόπου να τοποθετηθούν καθαρά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα και να απαγορεύσουν ρητά τις διώξεις πολιτών, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις Τράπεζες ή τους ιδιώτες δανειστές που καιροσκοπούν.

- Την ηγεσία της Δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσει ειδικά επί των ζητημάτων ποινικοποίησης συμβατικών σχέσεων και να κλείσει το δρόμο στην τραπεζική αυθαιρεσία.

- Τους δικαστές, να κρίνουν με βάση την κατάσταση και τη βούληση του εντολέα τους ελληνικού λαού.

Και, τέλος, ζητά την κατάργηση του αδικήματος της έκδοσης μεταχρονολογημένης ακάλυπτης επιταγής, γιατί έχει καταστεί μέσο πίστης (συναλλαγματική) και όχι μέσο πληρωμής.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τράπεζες μηνύουν πολίτες για απλήρωτα δάνεια"

Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα

Το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Μάρκος Τούντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ, μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο κ. Τούντας ανέφερε ότι επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις, υπογράμμισε όμως ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται τοπικά, αλλά απλώνεται σε όλη τη χώρα.

«Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ και υπογράμμισε τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ιδρύματος, περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, που υπηρετούν στα τμήματα της ΕΥΠΕΑ στην Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργο Κυριακόπουλο, για να ελέγξουν το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων θα πρέπει ο κάθε ένας να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.

Αλλά και οι έλεγχοι που έπρεπε να πραγματοποιούνται από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, έχουν ατονήσει εντυπωσιακά. Από 107.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν: από 48.583 το 2009, περιορίστηκαν σε 18.086 το 2012.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εκτιμούν ότι τόσο το μέγεθος της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και οι απώλειες από εισφορές, δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια σε πραγματικούς αριθμούς.

Ζητώντας λύση στα προβλήματα της υποστελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών του Ιδρύματος, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική στάση εργασίας τη Μεγάλη Δευτέρα, από 7.30 έως τις 10.30 το πρωί.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβλήματα σαν αυτά που ανέκυψαν στη Μανωλάδα δεν οφείλονται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και σε προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας

Σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, που ψηφίστηκε πέρυσι το Μάρτιο, ο εργοδότης που «απασχολεί εκ προθέσεως παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων η απασχόληση συνοδεύεται με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας, τιμωρείται, ανεξάρτητα από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 μηνών ή 6 μηνών, εάν οι απασχολούμενοι είναι ανήλικοι».

Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε παρέμενε μέχρι σήμερα ανεφάρμοστος αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-88/18-4-2013 και προβλέπει τη συνεργασία οικονομικής αστυνομίας με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, φαινόμενα σαν αυτό της Μανωλάδας θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα"

Ακατάλληλη βαφή αβγών εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Ακατάλληλη βαφή αβγών εντόπισε ο ΕΦΕΤ κατά τη διενέργεια δειγματοληψιών σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Όπως ανακοίνωσε, ελήφθη δείγμα χύδην φυσικής βαφής αυγών, ριζάρι, Radix Cut, με την ίδια εμπορική ονομασία, αριθμό παρτίδας LOT 11190 και ημερομηνία λήξης 31.12.2014.

Το προϊόν αυτό προέρχεται από το Ιράν, διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αλεξόπουλος Αλ. & ΣΙΑ Ο.Ε., που εδρεύει τέρμα Αγ. Μαρίνης 19300 στον Ασπρόπυργο και ελήφθη από την επιχείρηση Αφοι Παντ. Χατζηγεωργίου Ο.Ε., Ευριπίδου 37 Αθήνα.

Η συγκεκριμένη χρωστική χαρακτηρίστηκε ως μη κανονική και μη ασφαλής διότι προέρχεται από φυτό για το οποίο δεν υπάρχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης ως τροφίμου και δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρωστικές για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος και η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν τη βαφή αυτή για τον παραδοσιακό στολισμό των πασχαλινών αβγών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακατάλληλη βαφή αβγών εντόπισε ο ΕΦΕΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news