facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ένοχος δήλωσε ο Ζήγρας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Την ενοχή του παραδέχτηκε ενώπιον του τριμελούς Εφετείου ο Νικόλαος Ζήγρας, εκ των συγκατηγορούμενων του Άκη Τσοχατζόπουλου... στη δίκη που άρχισε το πρωί στο Εφετείο Αθηνών.

"Δηλώνω ένοχος σε όσα έχω ομολογήσει κατά την απολογία μου στον ανακριτή ζητάω συγγνώμη, κατανόηση και επιείκεια" είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Ζήγρας.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανέφερε: "Επιχειρείτε συστηματικά να δοθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συμμορία με σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και πίσω από αυτά η δήθεν δωροδοκία μου. Στο υπουργείο Άμυνας κάναμε το καλύτερο δυνατό. Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο. Θίγομαι όταν βλέπω ότι συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα σε τόσα δικαστικά συμβούλια και το κατηγορητήριο είναι ολόιδιο, μήπως υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη;"

Ενώ, στη συνέχεια και μετά την επισήμανση του Προέδρου να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος απάντησε: "Είναι σκόπιμο να το κάνω είμαστε 12 μήνες στη φυλακή καχρηστικά. Πρόκειται για βία του κράτους εναντίον μας και έχετε υποχρέωση να εξετάσετε την αίτηση αποφυλάκισης της γυναίκας μου το γρηγορότερο δυνατό".

Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη είπε ότι το μόνο που έκανε ήταν ότι παντρεύτηκε τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου τόνισε ότι δεν παρέστη στο δικαστήριο λόγω της άσχημης ψυχοσωματικής της κατάστασης.

Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι.

Η δική θα συνεχιστεί στις 8 Μάιου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοχος δήλωσε ο Ζήγρας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου"

Σκούπα της Δικαιοσύνης στα άπλυτα των δημάρχων

Τα... άπλυτα και τις... αμαρτίες ετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρεί να μαζέψει η Δικαιοσύνη, με μπαράζ ανακρίσεων, μέσω των οποίων αναβιώνουν δικογραφίες, που «βάλτωναν» ξεχασμένες σε ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση... σκούπα της Δικαιοσύνης, με εμπλεκόμενους για σοβαρά αδικήματα πρώην δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων τέσσερεις ήδη καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι μηνών.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το ΣΔΟΕ, που όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», ελέγχει για περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» εκατόν πέντε πρώην και νυν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, νομάρχες, δημάρχους και συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια, ανοίγοντας τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ελέγχοντας το «πόθεν έσχες» τους, για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Στο δικαστικό μέτωπο, το... κέντρο επιχειρήσεων, με κατηγορούμενους πρώην δημάρχους της Αττικής, που ελέγχονται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, τα οποία αφορούν απιστία, υπεξαίρεση και άλλα αδικήματα βρίσκεται στο κτίριο 6 της Ευελπίδων, στο γραφείο ενός εκ των ανακριτών διαφθοράς, ο οποίος χειρίζεται τουλάχιστον είκοσι δικογραφίες, με εμπλεκόμενους πρώην και νυν αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκεί έχουν συγκεντρωθεί το τελευταίο διάστημα όλες οι υποθέσεις, που καρκινοβατούσαν επί χρόνια σε διάφορα ανακριτικά γραφεία, ή άλλες ποινικές διαδικασίες, με σκοπό να προχωρήσουν και να διαλευκανθούν οι υποθέσεις. Σημαντικές υποθέσεις με κατηγορούμενους πρώην δημάρχους σε βάθος 10ετίας εκκρεμούν στο γραφείο του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, που έχει αναλάβει τις συγκεκριμένες δικογραφίες. Οπως:

1 Για απιστία και υπεξαίρεση 3,5 εκατ. ευρώ βρέθηκε κατηγορούμενος δήμαρχος μεγάλης περιοχής της Δυτικής Αττικής, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς, με εγγύηση 300.000 ευρώ. Μάλιστα προσέφυγε πρόσφατα στο συμβούλιο πλημμελειοδικών και ζήτησε μείωση του ποσού της εγγυοδοσίας που του έχει επιβληθεί.
Ο δήμαρχος, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, φέρεται ότι, αν και ήταν υπερχρεωμένος ο δήμος του, κατάφερε να πάρει δάνειο 35 εκατ. ευρώ την περίοδο 2002-2006 από μεγάλη αμερικανική τράπεζα, που πτώχευσε. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, καθώς από τα 35 εκατ. ευρώ φέρονται ότι μπήκαν στα ταμεία του δήμου τα 31,5, ενώ αυτό που διερευνά η Δικαιοσύνη είναι το τι απέγιναν τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. ευρώ...
Πολιτικοί αντίπαλοι του τότε δημάρχου μίλησαν για ευνοιοκρατικές προσλήψεις ψηφοφόρων του στον δήμο, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους που πληρώθηκαν με τα λεφτά του δανείου, όταν στον δήμο απασχολούνταν μόνο 367 μόνιμοι υπάλληλοι...

2 Σε άλλη υπόθεση, που αφορά μεγάλο και προβεβλημένο δήμο της Αττικής, η δικογραφία που διερευνά η Δικαιοσύνη αφορά κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, σχετικά με το ότι ο δήμος δεν εισέπραττε επί έναν χρόνο τα πρόστιμα από εκείνους που δεν αφαιρούσαν τις διαφημιστικές πινακίδες, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «να στερηθεί ο δήμος τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ποσών που αναλογούσαν επί ένα έτος».
Αρχικά ήταν κατηγορούμενος και ο δήμαρχος, αλλά οι εναντίον του κατηγορίες αρχειοθετήκαν λόγω έλλειψης στοιχείων, ωστόσο, η δικαστική έρευνα έχει στραφεί εναντίον δύο αντιδημάρχων και των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

3 Στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας έχει βρεθεί επίσης μεγάλος δήμος των βορείων προαστίων. Οπως αναφέρεται στην πράξη αναθεώρησης χρηματικού εντάλματος πληρωμής του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (2007), «... προκύπτει ότι δεν πραγματοποιήθηκε δαπάνη ύψους 333.750 ευρώ από το συνολικό ποσό των 856.283 ευρώ... προκύπτει αχρεωστήτως καταβληθείσα δαπάνη συνολικού ποσού 333.750 ευρώ», για την εργασία αποκομιδής μπαζών και απορριμάτων σε περιοχές διαβίωσης αθιγγάνων...

4 Για το αποχετευτικό σύστημα βρέθηκε κατηγορούμενος δήμαρχος περιοχής των Μεσογείων, ωστόσο τα αδικήματα λόγω παρέλευσης χρόνου έχουν παραγραφεί. Σύμφωνα πάντως με τα καταγγελλόμενα, που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών στη Δικαιοσύνη, ο συγκεκριμένος πρώην δήμαρχος φέρεται ότι το 1989 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσε το έργο σε εργολάβο δημοσίων έργων αντί 38 εκατ. δραχμών. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με Προεδρικό Διάταγμα αυξήθηκαν οι αμοιβές γιά αντίστοιχα έργα. Και ενώ η σύμβαση είχε υπογραφεί, ο δήμαρχος φέρεται ότι, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε νέα σύμβαση με τον ίδιο εργολάβο, με περισσότερα χρήματα...

5 Για την υπόθεση αγοράς ακινήτου αξίας 19,5 εκατ. ευρώ, που φέρεται ότι έγινε καθ' υπέρβαση εντολής του δημοτικού συμβουλίου, διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δημάρχου μεγάλου δήμου στα σύνορα με τον Δήμο της Αθήνας.

ΖΗΜΙΑ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

-Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που φέρονται ότι ζημίωσαν τον δήμο περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ είναι κατηγορούμενος σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις πρώην δήμαρχος δήμου της δυτικής Αττικής.

-Για μία εκ των περιπτώσεων, που αφορά 10 εκατ. ευρώ, ο πρώην δήμαρχος έχει παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ενώ για δύο ακόμη υποθέσεις κλήθηκε ως κατηγορούμενος την Παρασκευή από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία.

«Eίχαν περιουσιακό όφελος»

Eξι μήνες φυλάκιση σε πέντε υπαλλήλους για παράβαση καθήκοντος
Aλλες δικογραφίες με κατηγορούμενους δημοτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράβασης καθήκοντος εκκρεμούν σε ειδικούς ανακριτές.
Μικρό ποσοστό από αυτές έχουν φτάσει στο δικαστήριο, όπως συνέβη με υπόθεση στην οποία κατηγορούμενοι ήταν πέντε υπάλληλοι του Δήμου Ανω Λιοσίων, εκ των οποίων οι τέσσερις καταδικάστηκαν πρωτόδικα από το Δ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 6 μηνών ο καθένας, για παράβαση καθήκοντος. Πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονταν στο ΧΥΤΑ και κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος.

Πουλούσαν ανύπαρκτους τάφους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται ότι επέτρεπαν σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς χώματος, να ρίχνουν τα μπάζα στο ΧΥΤΑ, αποκλείοντας άλλες, ενώ όπως αναφέρεται σχετικά «οι ανωτέρω ενέργειες έγιναν υπό συνθήκες ικανές να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οφείλοντο σε πρόθεση... παράνομου περιουσιακού οφέλους...».
Πιο... ευρηματική και μακάβρια αναδεικνύεται η δραστηριότητα υπαλλήλων άλλου μεγάλου δήμου της Αττικής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πούλησαν ανύπαρκτους τάφους στην επέκταση του δημοτικού κοιμητηρίου, αλλά όταν οι δημότες πήγαν να θάψουν τους νεκρούς τους οι τάφοι δεν υπήρχαν.

Παράλληλα, στην Εισαγγελία της Αθήνας εκκρεμεί έρευνα σε βάρος υπαλλήλων ΧΥΤΑ, οι οποίοι φέρονται ότι, αντί να καταστρέψουν ξυριστικές μηχανές μιας χρήσης, τις επανασυσκεύαζαν και τις διέθεταν στο εμπόριο...

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκούπα της Δικαιοσύνης στα άπλυτα των δημάρχων"

Απόλυση δύο δημοσίων υπαλλήλων με απόφαση ΣτΕ

Οριστικά εκτός της υπηρεσίας τους τέθηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι μετά τις αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο πρώτος είναι ανθυπαστυνόμος της ΕΛΑΣ, ο οποίος αφού αφήρεσε τραπεζικές κάρτες αναλήψεων από ιδιώτη, πραγματοποίησε από ΑΤΜ αναλήψεις 6.368 ευρώ και ο δεύτερος είναι υπάλληλος υπουργείου ο οποίος, μέσα σε ένα χρόνο δεν πήγε στην υπηρεσία του 110 μέρες, καθώς δήλωσε αλκοολικός.

Ειδικότερα, ο ανθυπαστυνόμος της υποδιεύθυνσης Αττικής τον Νοέμβριο του 2001, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία μέσα από το γραφείο του, αφήρεσε -όπως ομολόγησε και ο ίδιος στην απολογία του- κατά την ώρα της έρευνας που έκανε σε τσάντα ιδιώτη, τις κάρτες αναλήψεως τριών Τραπεζών. Ο επίμαχος ιδιώτης είχε προσαχθεί για υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών.

Από σημειωματάριο που βρισκόταν μέσα στην τσάντα - όπως κατέθεσε ο ανθυπαστυνόμος- έμαθε τους αριθμούς των PIN των καρτών αναλήψεων και ενώ ο ιδιώτης βρισκόταν ακόμη στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών, ο ανθυπαστυνόμος πραγματοποίησε αναλήψεις συνολικού ποσού 6.368 ευρώ από μηχανήματα αυτομάτων συναλλαγών (ΑΤΜ), τα οποία βρίσκονταν ,μέσα στην ΓΑΔΑ, στην οδό Αχαρνών ,και στην Πλατεία Κολωνακίου.

Επίσης, βρέθηκαν στην κατοχή του πέντε δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητό του. Από τις πέντε αυτές ταυτότητες, οι τρεις είχαν απωλεσθεί από τους κατόχους τους και τις βρήκε, όπως ισχυρίστηκε, και οι υπόλοιπες είχαν παραδοθεί στις υπηρεσίες, που υπηρετούσε πριν.

Κατόπιν αυτών, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθυπαστυνόμων του επέβαλε την ποινή της απόταξης από το σώμα της ΕΛΑΣ, καθώς κρίθηκε ότι οι πράξεις που διέπραξε θίγουν την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του Αστυνομικού σώματος, ενώ «μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα».

Ο ανθυπαστυνόμος στη συνέχεια άσκησε έφεση, κατά της αποφάσεως του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου η οποία απορρίφθηκε και κατόπιν αυτού προσέφυγε στο ΣτΕ. Όμως οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ' Τμήματος απέρριψαν, ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς του ανθυπαστυνόμου και επικύρωσαν την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Η δεύτερη υπόθεση που απασχόλησε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ήταν η οριστική απόλυση δημοσίου υπαλλήλου που εργαζόταν σε υπουργείο, καθώς, το 2003, απουσίασε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για 110 εργάσιμες μέρες, με αποτέλεσμα το υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο να του επιβάλει την ποινή της οριστικής παύσης (απόλυση).

Ο υπάλληλος στη συνέχεια προσέφυγε στο ΣτΕ, επικαλούμενος ότι το επίδικο χρονικό διάστημα (2003),αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, λόγω της χρόνιας εξάρτησης από το αλκοόλ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της ικανότητάς του να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο γνωμάτευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής του έτους 2008, στο οποίο νοσηλεύθηκε πάσχων, από χρόνιο αλκοολισμό, όπως και έγγραφο από το ίδιο νοσοκομείο, του έτους 2009, όπου βεβαιώνεται ότι ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ και εντάχθηκε με τη θέλησή του στο πρόγραμμα απεξάρτησης αλκοολικών και ολοκλήρωσε το σχετικό πρόγραμμα δίμηνης νοσηλείας.

Ακόμη, προσκόμισε βεβαίωση άλλου κρατικού νοσοκομείου του έτους 2003 στο οποίο βεβαιώνεται ότι νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες πάσχων από φαρμακευτική δηλητηρίαση και του συνεστήθη νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Για τη δεύτερη αυτή βεβαίωση, ο υπάλληλος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η «φαρμακευτική δηλητηρίαση» ήταν απόπειρα αυτοκτονίας, καθώς το διάστημα εκείνο υπήρχε πλήρης κατάρρευση της ψυχικής του υγείας, με συνέπεια τον χρόνιο αλκοολισμό του.Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ' Τμήματος υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο υπάλληλος «δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε κρίση περί ικανότητας του προς καταλογισμό της αποχής του» από την υπηρεσία του.

Και αυτό γιατί, οι βεβαιώσεις που προσκόμισε δεν αφορούν το κρίσιμο διάστημα του 2003, αλλά σε μεταγενέστερα έτη, ενώ στη βεβαίωση του νοσοκομείου του 2003, γίνεται αναφορά για ολιγοήμερη νοσηλεία τριών ημερών. Παράλληλα, αναφέρουν οι δικαστές, ότι ο επίμαχος υπάλληλος ποτέ δεν έκανε κάποια ενέργεια για να εξετασθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ανικανότητά του για εργασία.

Κατόπιν αυτών, κρίθηκε από το ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, ότι ο δημόσιος υπάλληλος υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά του και η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.

Ένα μέλος του δικαστηρίου εξέφρασε αμφιβολία για το αν ο επίμαχος υπάλληλος είχε την ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του, λόγω του αλκοολισμού, που είναι μια εξάρτηση η οποία οδηγεί σε διατάραξη των ψυχοπνευματικών λειτουργιών, όπως υπογραμμίζει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόλυση δύο δημοσίων υπαλλήλων με απόφαση ΣτΕ"

Έκοψα τα φάρμακα για να ζήσει η οικογένεια μου

Βαριά ασθενείς σταματούν τις υψηλού κόστους θεραπείες επειδή εξανεμίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν καθημερινά οι χρονίως πάσχοντες. Τα δεκάδες προβλήματα που έφεραν στην επιφάνεια πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται στο όνομα της οικονομικής ύφεσης και του «νοικοκυρέματος»υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους και συχνά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να τροποποιήσουν ακόμη και θεραπείες που ακολουθούν πολλά χρόνια μπροστά στο δίλημμα: «Να ζήσω εγώ ή η οικογένειά μου;».

Σε αυτό το αδιανόητο δίλημμα μπήκε τον περασμένο Ιούλιο ο 50χρονσς Δημήτρης Παπαγεωργίου, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου I. Ο κ. Παπαγεωργίου κάνει ενέσεις ινσουλίνης από την ηλικία των 24 ετών

. «Η πάθηση δεν ρυθμιζόταν. Πάθαινα πολλές υπογλυκαιμίες» αναφέρει. Έτσι το 2005 έβαλε την πρώτη αντλία έγχυσης ινσουλίνης και από τότε βρήκε την υγειά του. «Η αντλία κόστιζε 3.000 ευρώ και τα έξοδα τα κάλυψε το Ταμείο που είχα τότε, το IΚΑ. Τα αναλώσιμα της αντλίας κόστιζαν 400 ευρώ κάθε μήνα. Τα προμηθευόμουν, κατέθετα τις αποδείξεις και μέσα σε ένα δίμηνο το Ταμείο μου επέστρεφε τα χρήματά μου».

Το 2010 ο κ. Παπαγεωργίου έβαλε νέα αντλία. «Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Το 2011 όμως άρχισαν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των αναλώσιμων. Το δίμηνο έγινε τετράμηνο, μετά εξάμηνο και τώρα ο ΕΟΠΥΥ κάνει 11 μήνες να μας επιστρέψει τα χρήματα που έχουμε πληρώσει. Σκέφτηκα ότι με τον μισθό μου, ο οποίος είναι 870 ευρώ, δεν μπορούσα να συνεχίσω να χρηματοδοτώ τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι τον Ιούλιο του 2012 αποφάσισα να βγάλω την αντλία και να επιστρέψω στο εντατικοποιημένο σχήμα ενέσεων που έκανα παλαιότερα»! Το νέο θεραπευτικό σχήμα δεν τον καλύπτει. Ο κ. Παπαγεωργίου παθαίνει συχνά υπογλυκαιμίες, οι οποίες τον οδήγησαν δύο φορές στο νοσοκομείο.

«Ξέρω ότι με την απόφαση αυτή που πήρα πλήττεται η υγεία μου. Έπρεπε όμως να σκεφθώ και την οικογένειά μου. Πώς θα ζούσαμε αν συνέχιζα να δίνω κάθε μήνα τον μισό μισθό μου μόνο για τα αναλώσιμα της αντλίας;».

«Αν χάσω το ταμείο, χαθήκαμε»

Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχουν και χειρότερα; Κι όμως η περίπτωση της κυρίας Χριστίνας Φώσκολου, η οποία πάσχει από τη νόσο Pompe, μια λυσοσωμιακή νόσο που προσβάλλει κατά κύριο λόγο τους σκελετικούς και αναπνευστικούς μυς, είναι αποκαλυπτική.

Κάθε μήνα πρέπει να κάνει μυϊκή έγχυση ενός φαρμάκου το οποίο απαιτεί νοσηλεία. Το κόστος αυτής της επεμβατικής θεραπείας είναι 50.000 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι από το τέλος Ιανουαρίου η κυρία Φώσκολου έμεινε άνεργη. Και το άγχος της; «Αν δεν βρω εργασία ως το τέλος του χρόνου δεν θα έχω Ταμείο. Πώς θα κάνω μια τόσο ακριβή θεραπεία;».

Η κυρία Φώσκολου εργαζόταν επί οκτώ χρόνια ως συμβασιούχος, βοηθός μαγείρου σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Ηλιούπολης. Όταν έληξε η σύμβασή της και δεν ανανεώθηκε, έκανε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έχασε στο τέλος Ιανουαρίου

. Έκτοτε είναι άνεργη. Και δεν είναι μόνον αυτή. Άνεργος είναι και ο 51χρονος σύζυγος της, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (χρονία αναπνευστική πνευμονοπάθεια). Αλλά ούτε τα δυο τους παιδιά είναι σε θέση να συνεισφέρουν: η κόρη σπουδάζει και ο γιος, 18 ετών σήμερα, εκδήλωσε πριν από τέσσερα χρόνια θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς αδένα και λεμφαδένων.

«Το παιδί μου χειρουργήθηκε σε ηλικία 14 ετών. Έκανε θεραπεία, αλλά βρίσκεται σε τρίμηνη παρακολούθηση. Πριν από λίγο καιρό έκανε ξανά βιοψία διότι είχε βγάλει ένα ογκίδιο στην περιοχή. Ο σύζυγος μου από τις 26 Ιουλίου 2012 είναι αναγκασμένος να φοράει μάσκα οξυγόνου 18 ώρες την ημέρα. Ευτυχώς η κόρη μου είναι καλά στην υγεία της και σπουδάζει στη Χαλκίδα. Δεν ξέρω όμως για πόσο καιρό θα αντέχουμε να πληρώνουμε δέκα ευρώ την ημέρα για τα οδοιπορικά της»! Αυτό που την ανησυχεί είναι να μη χάσει την ασφαλιστική κάλυψή της διότι την ίδια έχουν, ως έμμεσα μέλη, τόσο ο σύζυγος της όσο και τα παιδιά της.

«Αν μείνω εγώ ακάλυπτη, θα μείνουν και οι υπόλοιποι. Ο γιος μου πρέπει να κάνει κάθε τρεις μήνες εξετάσεις οι οποίες κοστίζουν 200-250 ευρώ και κάθε εξάμηνο να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο "Μεταξά" προκειμένου να υποβάλλεται σε άλλες πιο ειδικές εξετάσεις. Και αυτό θα γίνεται για μία δεκαετία. Ο δε σύζυγος μου χρειάζεται 100 ευρώ τον μήνα για το οξυγόνο και 200-250 ευρώ για τα φάρμακά του. Αν χάσω το Ταμείο, χαθήκαμε...».

Ταλαιπωρία και αγωνίες

Και οι αγωνίες δεν τελειώνουν στα οικονομικά. Το φάρμακο το οποίο λαμβάνει η κυρία Φώσκολου ανήκει στα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους.Ωστόσο, το Νοσοκομείο «Αιγινήτειο», όπου κάνει τη θεραπεία της, δεν το διαθέτει. Έτσι, πρέπει κάθε 15 ημέρες να πηγαίνει στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ επί της Αγίου Κωνσταντίνου για να προσκομίζει τη συνταγή του γιατρού του νοσοκομείου, να παίρνει τα φάρμακά της και να τα δίνει στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Στη συνέχεια περιμένει να την καλέσουν από το νοσοκομείο για να κάνει τη θεραπεία της μόνο σε ημέρα εφημερίας νια να υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

«Είμαστε περίπου επτά ασθενείς που βιώνουμε αυτή την ταλαιπωρία. Και εγώ λόγω της ασθένειάς μου έχω προβλήματα. Ευτυχώς δεν έχω παραλύσει αλλά έχω κινητικά προβλήματα και φρικτούς πόνους στα πόδια».

Από τον ΕΟΠΥΥ τα ακριβά φάρμακα

«Πλάτες» για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πασχόντων που λαμβάνουν ακριβά φάρμακα βάζει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, η διοίκηση ανέλαβε τον τελευταίο μήνα την ευθύνη της χορήγησής τους (παρ' ότι είναι επικουρική και αποτελεί βασική ευθύνη των νοσοκομειακών μονάδων) τόσο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όσο και από τις νοσοκομειακές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές). Στο εξής το κόστος των ακριβών φαρμάκων, το οποίο υπερβαίνει τα 100 εκατ. ετησίως, επωμίζεται ο ΕΟΠΥY (παίρνει έκπτωση 30%), προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ελλείψεων που ανέκυπταν από τη δεινή οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων.

Χρεώνονται και για λάθος γενόσημο

Σοβαρά εμπόδια στη λήψη της θεραπείας τους συναντούν και οι πάσχοντες από ινοκυστική νόσο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, τις τελευταίες ημέρες πολλοί πάσχοντες διαμαρτύρονται διότι εξαιτίας του νέου τρόπου αποζημίωσης φαρμάκων είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν συμμετοχή περίπου 200 ευρώ τον μήνα για την αγορά ενός εισπνεόμενου αντιβιοτικού που λαμβάνουν τακτικά, ανά μήνα, τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο αναφέρει ότι η αρμόδια επιτροπή κατέταξε το συγκεκριμένο φάρμακο στην ίδια κατηγορία με ένα αντιβιοτικό, το οποίο μάλιστα θεωρεί εσφαλμένα γενόοημο ή υποκατάστατο του παραπάνω φαρμάκου. «Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται οι ασθενείς τη διαφορά της αποζημιωτέας τιμής, δεδομένου ότι το δεύτερο φάρμακο είναι κατά πολύ φθηνότερο» εξηγεί η κυρία Πρεφτίτση.

Παράλληλα οι ασθενείς με κυστική ίνωση πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα 60 ευρώ, μπορεί και περισσότερα, για να προμηθεύονται τις ειδικά σχεδιασμένες νια τις ανάγκες τους βιταμίνες, καθώς δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποζημιούμενων διατροφικών σκευασμάτων του ΕΟΠΥΥ.

«Ήδη μου τηλεφώνησαν δύο-τρεις άνθρωποι με ινοκυστική νόσο και μου είπαν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη θεραπεία τους.

Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους» σχολιάζει η κυρία Πρεφτίτση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περίοδο των Χριστουγέννων έως σήμερα ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση έχει διαθέσει σε μέλη του 10 νεφελοποιητές (θεραπευτικές συσκευές), αξίας 12.000 ευρώ, διότι οι ασθενείς δεν είχαν τη δυνατότητα να τους προμηθευτούν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν αναγκασμένοι να διακόψουν τη θεραπεία τους.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψα τα φάρμακα για να ζήσει η οικογένεια μου"

WWF Ελλάς: Η Ευρώπη αγνοεί το κλίμα, η ελληνική αγορά ενέργειας καταρρέει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την Τρίτη 16 Απριλίου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση του μηχανισμού εμπορίας ρύπων (ΣΕΔΕ) στερώντας από την ΕΕ το βασικότερο εργαλείο κλιματικής πολιτικής και από τις εθνικές κυβερνήσεις μια πηγή εσόδων της τάξης δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε δεινή θέση και η ελληνική αγορά ενέργειας που χάνει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Όπως ανέφερε σχετικά το WWF Ελλάς “το σημερινό ψήφισμα ήταν μία νίκη για τη ρυπογόνο βιομηχανία που αντιτίθεται σφοδρά στην αρχή ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’ . Οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (EPP) πρωτοστάτησαν στην καταψήφιση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί τους συντάχθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, συνεπικουρούμενοι από την αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης και τη στάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών (S & D), οι οποίοι επέλεξαν την αποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε με διαφορά 19 ψήφων επί συνόλου 754 ευρωβουλευτών.

Όσοι επέλεξαν με την ανεύθυνη στάση τους την κατάρρευση του μηχανισμού, προφανώς αγνοούν τις συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη:

*Απώλεια 300-800 εκ. ευρώ για τη χώρα μας ως το 2015, και πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

*Διόγκωση του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), θέτοντας προ ολικής κατάρρευσης ολόκληρη την αγορά ενέργειας της χώρας.

*Εγκλωβισμός της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες σε ένα μη-βιώσιμο και πανάκριβο για τους καταναλωτές ενεργειακό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται σε ρυπογόνες και παρωχημένες τεχνολογίες υψηλής έντασης άνθρακα (όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα).

*Σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

*Κατάρρευση της κλιματικής πολιτικής της Ευρώπης.

Ήδη, μετά την ψηφοφορία, η τιμή του άνθρακα έχει καταποντιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 2,63 ευρώ ανά τόνο! Πλέον απαιτείται η άμεση λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να υιοθετηθούν κλιματικές πολιτικές για τον περιορισμό των ρυπογόνων επενδύσεων.

«Δυστυχώς οι Έλληνες ευρωβουλευτές και η ελληνική κυβέρνηση σε μία στιγμή ιστορικής ανευθυνότητας, στοιχήθηκαν απροκάλυπτα πίσω από το ευρωπαϊκό βιομηχανικό λόμπι, καταφέρνοντας ένα καίριο χτύπημα στην κλιματική πολιτική της Ευρώπης. Τις δε συνέπειες θα τις πληρώνουν για πολλές δεκαετίες οι σημερινές και επόμενες γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Η απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεπάγεται χαμένα έσοδα για την Ελλάδα αλλά και μια χαμένη δεκαετία ευρωπαϊκών κλιματικών πολιτικών. Πλέον δεν δικαιολογείται η χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει εναλλακτικά μέτρα που θα εγγυηθούν την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών στη χώρα μας, αλλά και την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Προδρόμου, υπέυθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Δείτε πώς ψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές (με ‘Κατά’ όσοι απέρριψαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ‘Υπέρ’ όσοι την στήριξαν).

Θόδωρος Σκυλακάκης («Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών») : Κατά

Νικόλαος Σαλαβράκος («Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας»): Κατά

Νίκη Τζαβέλα («Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας»): Κατά

Χαράλαμπος Αγγουράκης («Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών»): Κατά

Γεώργιος Κουμουτσάκος («Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»): Κατά

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου («Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»): Κατά

Γεώργιος Παπανικολάου («Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»): Κατά

Κωνσταντίνος Πουπάκης («Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»): Κατά

Ιωάννης Τσουκαλάς («Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»): Κατά

Μαριέττα Γιαννάκου («Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»): Κατά

Σπύρος Δανέλλης («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Αποχή

Χρυσούλα Παλιαδέλη («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Αποχή

Γεώργιος Σταυρακάκης («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Αποχή

Άννυ Ποδηματά («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Αποχή

Μαρία Ελένη Κοππά («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Αποχή

Συλβάνα Ράπτη («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Αποχή

Νικόλαος Χουντής («Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών»): Υπέρ

Δημήτριος Δρούτσας («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Υπέρ

Κρίτων Αρσένης («Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»): Υπέρ

Νίκος Χρυσόγελος («Ομάδα των Πρασίνων»): Υπέρ

econews
Διαβάστε Περισσότερα » "WWF Ελλάς: Η Ευρώπη αγνοεί το κλίμα, η ελληνική αγορά ενέργειας καταρρέει"

Ξέμεινε από ιατρούς η Βόρεια Ελλάδα !

Η φροντίδα υγείας στους νομούς και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης καταρρέει! Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρους νομούς μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη από σημαντικές ειδικότητες. Πολλές περιοχές δεν έχουν παιδίατρο, παθολόγο, καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο, γυναικολόγο, ορθοπεδικό ή οφθαλμίατρο.

Οι ασθενείς πρέπει να επισκεφτούν γιατρό σε άλλη περιοχή ή σε άλλο νομό.

Δραματική είναι η κατάσταση, λόγω του κύματος αποχωρήσεων, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως την «ακτινογραφούν» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Στο ΑΧΕΠΑ από τον Ιανουάριο του 2010 έχουν αποχωρήσει 220 άτομα, χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη σε νοσηλευτικό, διοικητικό ή παραϊατρικό προσωπικό. Εικόνα αποψίλωσης περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος», όπου υπάγεται και το Κέντρο Υγείας Διαβατών. Στο «Γ. Παπανικολάου», μέσα σε ένα χρόνο αποχώρησαν 120 άτομα.

agelioforos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέμεινε από ιατρούς η Βόρεια Ελλάδα !"

Το colpo grosso της κυβέρνησης με νέο «κούρεμα»

Με τη συμφωνία υπογεγραμμένη και τα 8,8 δις ευρώ σχεδόν στην τσέπη, η κυβέρνηση επιχειρεί το «μεγάλο κόλπο» ήτοι να ξεπεράσει το σκόπελο των πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015- 2016, έχοντας όπως όλα δείχνουν και τη μέχρι νεωτέρας, σιωπηρή ανοχή των δανειστών.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η πιστή τήρηση του Προϋπολογισμού, με πρώτο στόχο την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος κιόλας και απώτερο στόχο την ενεργοποίηση της Ρήτρας Μείωσης του Χρέους, που σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΔΝΤ, θα οδηγήσει στο τρίτο κατά σειρά «κούρεμα» ομολόγων, άρα και στην εξαφάνιση του όποιου δημοσιονομικού «κενού» στη διετία 2015- 2016!

Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει πετύχει σιωπηρό moratorium με τη Τρόικα, αναφορικά με την υποχρέωση της Αθήνας να εξειδικεύσει μέτρα τουλάχιστον 2,8 δις ευρώ έως τον Αύγουστο, που αντιστοιχούν στο «κενό» της τελευταίας 2ετίας του Προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα «καιγόταν» να βρει εγκαίρως αυτά τα μέτρα- ακόμα και αν αυτά αφορούν στο πεδίο της φοροδιαφυγής και των περικοπών λειτουργικών κυρίως δαπανών- προκειμένου να αποφύγει και τις ενδοκυβερνητικές τριβές, επικρατεί μια πρωτοφανής ηρεμία.

«Δεν τέθηκε το θέμα από τη Τρόικα, δεν συζητήσαμε επί αυτού, δεν υπάρχει θέμα», τόνισαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κόβοντας κάθε κουβέντα για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015- 2016, παρά το ότι μόλις πριν από ένα δίμηνο το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι θα πρέπει να καλυφθούν περίπου 3,8 δις ευρώ στη τελευταία διετία του ελληνικού Προγράμματος. Στη πραγματικότητα, όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο ο Προϋπολογισμός έως την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο εάν το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να πείσει ότι δεν υπάρχει ούτε καν. οσμή αποκλίσεων έως το τέλος του έτους. Σε μια τέτοια περίπτωση, αξιοποιώντας την. εκεχειρία με το Βερολίνο λόγω των γερμανικών εκλογών το Φθινόπωρο, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει ένα εντυπωσιακό finish, καταγράφοντας πάση θυσία- όπως τονίζει ο Γ. Στουρνάρας- έστω οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Τότε, αφού πιστοποιηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις από τη EUROSTAT τον Μάρτιο ή Απρίλιο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τα υπεσχημένα, δηλαδή να ενεργοποιήσουν τη Ρήτρα Μείωσης του Χρέους. Στη τελευταία συμφωνία- πακέτο, που αφορούσε στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν για νέα μέτρα μείωσης του ελληνικού Χρέους το 2014 και το 2015, εφόσον η Ελλάδα βελτιώσει τις δημοσιονομικές της επιδόσεις. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα παρέμειναν και παραμένουν αδιευκρίνιστα, με απλούς "ψιθύρους" περί νέας μείωσης επιτοκίων στα δάνεια της Τρόικας και αλλαγών στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων. Από τον Ιανουάριο, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την Έκθεση του για την Ελλάδα, σημείωνε ότι απαιτούνται μέτρα τουλάχιστον 4,1% του ΑΕΠ έως το 2020, έτσι ώστε το Χρέος να περιοριστεί στο 124% του ΑΕΠ, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερα, για να υποχωρήσει το Χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022.


Μόλις στις αρχές της εβδομάδας, το ΔΝΤ επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι η μείωση στο 124% του ΑΕΠ προϋποθέτει νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά στα ομόλογα του επίσημου τομέα δηλαδή στα χαρτοφυλάκια Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων, συμπληρώνοντας το παζλ, πάνω στο οποίο έχει αναπτύξει τη στρατηγική των επόμενων μηνών και η ελληνική κυβέρνηση. Το αδύναμο σημείο του σχεδίου δεν είναι άλλο από τις προβλέψεις για την ανάκαμψη, που συμπαρασύρουν και τις προβλέψεις των εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι το οικονομικό επιτελείο και η Τρόικα ποντάρουν στη μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος για τη απορρόφηση των κραδασμών από τη κρίση στη Κύπρο, που υπολογίζονται στο 0,4- 0,5% του ΑΕΠ. Εάν αυτές οι προσδοκίες αποδειχθούν αισιόδοξες ή πολύ περισσότερο εάν οι υπόλοιπες παράμετροι (π.χ. μείωση ιδιωτικής κατανάλωσης) «αστοχήσουν», τότε η «τρύπα» στα έσοδα είναι βέβαιο ότι θα «καταπιεί» όλο τον σχεδιασμό πριν από τα πρωτοβρόχια.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Το colpo grosso της κυβέρνησης με νέο «κούρεμα»"

Τα «σκατά» της Ελευθεροτυπίας - Γιατί απέσυραν τα πρωτοσέλιδα;

Μέσα στη νύχτα αποσύρθηκε το πρωτοσέλιδο της σημερινής «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» που παρουσίαζε τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis σύμφωνα με τα οποία ένα μεγάλο κομμάτι των ερωτηθέντων νοσταλγεί τη χούντα Όπως αναφέρει το nocomments.gr μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων της «Ελευθεροτυπίας» αντέδρασε έντοντα με το πρωτοσέλιδο-πρόκληση που είχε τον απαράδεκτο τίτλο «ΣΚΑΤΑ!» και το οποίο θα δημοσιευόταν ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου.

Τελικά το επίμαχο πρωτοσέλιδο αποσύρθηκε μέσα στη νύχτα και η εφημερίδα κυκλοφόρησε με νέο τίτλο «Απέραντο φρενοκομείο», αλλά είχε και πάλι «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα που υποστήριζε πως το 30% των Ελλήνων πιστεύει ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα!

Το κείμενο της Ελευθεροτυπίας για τη σκανδαλώδη δημοσκόπηση ήταν το εξής:

«Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Metron Analysis για την Ελευθεροτυπία, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα». Τα ευρήματα-σοκ καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση της χώρας, για την οποία ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, προκαλεί κρίση και στην ίδια τη δημοκρατία. Ολόκληρη η έρευνα και η ανάλυση των ευρημάτων στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να απαντά θετικά στην ερώτηση «Σε λίγες μέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;»

Η πλειοψηφία (59%) θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί Χούντας ήταν καλύτερη, 46% θεωρεί ότι είχε καλύτερη διαβίωση και το 24% πιστεύει πως η χώρα είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.

Όσο σοκαριστικά κι αν είναι τα ευρήματα άλλο τόσο πρέπει να μετατραπούν σε μια κραυγή αγωνίας της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας προς τους θεσμούς που την υπηρετούν, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη.

Η έρευνα της Ελευθεροτυπίας επιβεβαιώνει σε μια αποφράδα χρονική συγκυρία όλα αυτά που ως αίσθηση υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και απέναντι στα οποία εθελοτυφλούμε.

Αποτελεί την κατάληξη μιας μακράς διαδρομής κατά την διάρκεια της οποίας το πολιτικό σύστημα βούτηξε στην διαφθορά, η κομματικοποίηση του κράτους απαξίωσε τους θεσμούς, κυριάρχησε το πελατειακό κράτους εις βάρος της αξιοκρατίας και η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών ήταν ο κανόνας.

Είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας στην οποία έχει φέρει την κοινωνία η μνημονιακή πολιτική και είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης της κοινωνίας αλλά και της πλήρους σύγχυσης στην οποία την έχει οδηγήσει η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική διαχείριση της από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Και είναι αποτέλεσμα και της χρονικής απόστασης από εκείνη την μαύρη περίοδο, της άμβλυνσης της μνήμης και της άγνοιας των νεότερων γενιών για την χούντα των συνταγματαρχών, που κατέλυσε την δημοκρατία και τις ελευθερίες, διεύρυνε την ανισότητα και έσπειρε την ανασφάλεια».

Αυτά ήταν τα πρωτοσέλιδα που κόπηκαν με παρέμβαση των δημοσιογράφων της εφημερίδα



nocomments
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «σκατά» της Ελευθεροτυπίας - Γιατί απέσυραν τα πρωτοσέλιδα;"

Όποιος θέλει να ξοδέψει χρήματα θα πληρώνει μόνo με πιστωτική κάρτα

Με στόχο να μπει επιτέλους ένα στοπ στη φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών με νέο σχέδιο νόμου θέλει να σταματήσουν οι αγορές με μετρητά που θα αφορούν συναλλαγές άνω των 300 ευρώ και να γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Την ίδια ώρα θα δημεύονται περιουσίες και καταθέσεις.

Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.

Η φοροδιαφυγή που προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει και η realnews θα δεχθει ισχυρό χτύπημα με την εξάλειψη των μετρητών στις συναλλαγές άνω των 300 ευρώ. Το νέο σύστημα θα γίνεται με αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων και δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Όποιος θέλει να ξοδέψει χρήματα θα πληρώνει μόνo με πιστωτική κάρτα"

Η μαφία της φράουλας:Μου έσπασαν τα δάχτυλα με σφυρί

Σφήνωσαν το μισό του σώμα στο τζάμι της πόρτας του αυτοκινήτου και τον έσυραν για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο.

Την ίδια ώρα, με ένα σφυρί χτυπούσαν τα χέρια του που προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου για να μην παρασυρθεί, σπάζοντάς του ένα ένα τα δάχτυλα Επτά μήνες μετά, η μαρτυρία του 23χρονου Μαχμούντ (αριστερά) συγκλονίζει.

Δεν είναι μόνο η πρωτοφανής βία που ο ίδιος υπέστη, είναι και το γεγονός ότι οι βασανιστές του, που κυκλοφορούν ελεύθεροι, ήταν οι βασικοί «πρωταγωνιστές» της αιματηρής επίθεσης σε βάρος απλήρωτων εργατών που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη... Ο 27χρονος Γιώργος Χαλούλος και ο 39χρονος Θεόδωρος Αποστολόπουλος που σήμερα κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι, σύμφωνα με τις Αρχές, τα ίδια πρόσωπα που και τον Αύγουστο του 2012 είχαν σοκάρει το πανελλήνιο με τις απίστευτης αγριότητας πράξεις τους.

«Κι εγώ, τότε, το μόνο που ζητούσα ήταν να πάρω τα λεφτά που μου χρωστούσαν», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Μαχμούντ, που σήμερα έχει φύγει από την περιοχή της Βουπρασίας και δουλεύει σε χωράφια άλλης περιοχής στην Πελοπόννησο.

«Ηταν προς το τέλος του Αυγούστου και είχα μείνει χωρίς λεφτά. Είχα δουλέψει όλο το καλοκαίρι και μου χρωστούσαν πολλά. Εκείνη τη μέρα βγήκα από το σπίτι μου και είδα από μακριά τους δύο φίλους του αφεντικού να περνούν με το αυτοκίνητο. Πήγα κοντά για να τους ρωτήσω τι θα γίνει», διηγείται με τη βοήθεια του συμπατριώτη του Ραμί.

«Εσκυψα προς το τζάμι και τους ρώτησα. Και τότε αυτοί με τράβηξαν μέσα στο αυτοκίνητο. Κρεμάστηκα ο μισός μέσα και ο μισός έξω και το αυτοκίνητο ξεκίνησε. Προσπαθούσα να πιαστώ, αλλά δεν μ' άφηναν. Με ένα σφυρί μού χτυπούσαν τα χέρια, μια το ένα και μια το άλλο. Εσπασα τα δάχτυλα και κόπηκαν δύο φλέβες. Χρειάστηκε να κάνω εγχείρηση γι' αυτό και να πληρώσω για τα φάρμακα γιατί δεν είχα ασφάλιση», λέει ο Μαχμούντ.

Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά, ο Αιγύπτιος μετανάστης έπεσε ματωμένος στο έδαφος. Το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε. Περίοικοι που τον είδαν, έσπευσαν να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και από εκεί, όταν διαπιστώθηκε η σοβαρότητα του περιστατικού, στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Αφού έκανε την εγχείρηση και η κατάστασή του βελτιώθηκε, σύρθηκε και μέχρι την αστυνομία.

Εκεί έκανε μήνυση σε βάρος των δύο βασανιστών του, αλλά κρατήθηκε επειδή δεν είχε χαρτιά! «Μου έδωσαν ένα χαρτί ότι σε 30 μέρες έπρεπε να εγκαταλείψω την Ελλάδα. Βγήκα γιατί ήρθε ο πρόεδρος των Αιγυπτίων μεταναστών και μίλησε γι' αυτά που είχα περάσει. Αλλά στο μεταξύ δεν είχα καν λεφτά να πάρω τα φάρμακά μου», λέει ο Μαχμούντ, περιμένοντας το δικαστήριο που θα τον δικαιώσει.

Το ένοχο μυστικό

Τα περιστατικά ρατσιστικής και εργασιακής βίας είναι συχνά στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, όπου περίπου 5.500 εργάτες απασχολούνται στα χωράφια της περιοχής. Οι περισσότεροι είναι υπήκοοι Μπανγκλαντές που εργάζονται πολλές ώρες για μεροκάματα 18-25 ευρώ και -στη συντριπτική τους πλειονότητα- ανασφάλιστοι.

Για τα εργασιακά της περιοχής επικρατεί μια ιδιότυπη ομερτά, αφού όλοι οι ντόπιοι ξέρουν πως οι μεγάλες επιχειρήσεις που καλλιεργούν χωράφια με φράουλες και άλλα φρούτα και κηπευτικά λειτουργούν με όρους σύγχρονης σκλαβιάς

. Το αφεντικό συνήθως βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τα κτήματα, αφού διατηρεί ένα ρόλο... υψηλής επιστασίας. Πραγματικοί προϊστάμενοι είναι οι επιστάτες που αναλαμβάνουν να προσλάβουν τους εργάτες για τα χωράφια.

Σε αυτό συνεργάζονται με τους «ομαδάρχες» των αλλοδαπών υποψήφιων εργατών, οι οποίοι ενημερώνουν τους «δικούς» τους και προσφέρουν τελικά για εργασία όσα «κεφάλια» τους ζητηθούν. Οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης θυμίζουν άλλες εποχές... Εκατοντάδες στοιβάζονται στις μικρές παραγκουπόλεις που έχουν στηθεί στις παρυφές των κτημάτων.

«Μένουμε χειμώνα-καλοκαίρι στα νάιλον, σε παράγκες. Γι' αυτές πληρώνουμε περίπου 20 ευρώ τον μήνα ενοίκιο, παρόλο που μας λένε ότι είναι τζάμπα. Οπως και το φαγητό μας, που όμως επίσης πληρώνουμε στο τέλος του μήνα με κάποια λεφτά...» μας λένε οι μετανάστες στα παραπήγματα της Μανωλάδας.

Στην καλύτερη περίπτωση τρώνε ρύζι με κοτόπουλο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά, όπως ο 14χρονος Κάσεμ και ο 15χρονος Σάι Πουρ, που μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής». «Είναι δύσκολη η ζωή εδώ, αλλά τουλάχιστον έχει δουλειά», μας είπαν με τον φόβο στα μάτια.

Τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά προβλήματα έχουν αρχίσει να απασχολούν και τους μεγαλοπαραγωγούς της περιοχής, με αποτέλεσμα και η ρατσιστική εκμετάλλευση να αυξάνεται. Οι πληρωμές σπανίζουν και όσες φορές οι εργαζόμενοι αντιδρούν ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. Στην καλύτερη περίπτωση οι απεργοί αντικαθίστανται από άλλους συμπατριώτες τους.

Ωστόσο, εκδηλώνονται συχνά βίαια περιστατικά, όπως στην απεργία του 2008, όταν την ώρα της συγκέντρωσης οι ντόπιοι ιδιοκτήτες οργάνωσαν αντισυγκέντρωση και οπλισμένοι με ξύλα και καραμπίνες επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους εργάτες και ξυλοκοπούσαν όποιον έβρισκαν. Τελικός απολογισμός τουλάχιστον τέσσερις εργάτες τραυματισμένοι στο νοσοκομείο...

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η μαφία της φράουλας:Μου έσπασαν τα δάχτυλα με σφυρί"

'Eκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Οι πρώτες σκέψεις αναφέρονται σε μια εισφορά της τάξης του 10-15% του τζίρου και εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία. Η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά στεγών περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας που παρέχει στους ίδιους.

Το κίνητρο της υψηλής εγγυημένης τιμής (470 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2012 και 250 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα) σε συνδυασμό με τον χαμηλό προϋπολογισμό λόγω περιορισμένης ισχύος και πτώσης του κόστους εγκατάστασης, αλλά και το αφορολόγητο του εισοδήματος της συγκεκριμένης επένδυσης, είχε ως αποτέλεσμα μια ευρεία ανταπόκριση από οικιακούς καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι το τέλος του 2012 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες έφτασε στα 297,8 MW, στον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ έφτασε στα 316 MW και μέσα στο πρώτο τρίμηνο η ισχύς με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία πλησιάζει τα 500 MW. Οι στέγες δηλαδή των ελληνικών σπιτιών παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όση περίπου δύο μεγάλες μονάδες βάσης της ΔΕΗ.

Η κατηγορία των φωτοβολταϊκών στις στέγες ήταν η μοναδική που είχε εξαιρεθεί από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι με το πρώτο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Η διόγκωση του ελλείμματος στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 (πρόβλεψη) και στο 1,3 δισ. ευρώ το 2014 έναντι μηδενισμού την ίδια χρονιά που απαιτεί η τρόικα, υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Παράλληλα έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε προχθές σε διαβούλευση και αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή, αύξηση της έκτακτης εισφοράς από το εύρος του 25%- 35% στο εύρος του 37%-40% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/212 και για τις πωλήσεις ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη του ισχύος του ίδιου νόμου.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει το πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013 (εξαιρούνται τα οικιακά), αλλά και τη δυνατότητα της μείωσης των τιμών σε όλες τις κατηγορίες ΑΠΕ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και οι αποφάσεις του υπουργείου για μείωση των εγγυημένων τιμών και στα λειτουργούντα έργα, κάτι που επιχειρείται μέσω της επίτευξης μιας εθελοντικής συμφωνίας με τους επενδυτές έναντι κινήτρων, όπως επέκταση της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ κατά τρία χρόνια και απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " 'Eκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά"

Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Κύριε υπουργέ... Πρόσφατα περιήλθαν σε γνώση μας πληροφορίες ότι υπήρξατε (το «υπήρξατε» έχει τη σημασία του, γιατί έγινε πρόσφατα διακοπή της δραστηριότητας) νομικός εκπρόσωπος δύο offshore εταιρειών με έδρα και ΑΦΜ στην οικεία Εφορία της Κέρκυρας...

Μάλιστα το φορολογικό τους μητρώο περιλαμβάνεται και στη λίστα των 6.500 offshore που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να ελεγχθούν από κάθε εφορία αυτές που εμπίπτουν στη χωρική τους αρμοδιότητα, στο αν δηλαδή εξεπλήρωσαν προς το Δημόσιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις...

* Το πρώτο ερώτημα, κύριε υπουργέ, αφορά στο αν -νομίμως βεβαίως, υπό ηθική αμφισβήτηση όμως- υπήρξατε νομικός εκπρόσωπος σε δύο offshore, εκ των οποίων η μία εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή σας, ενώ η έτερη εμφανίζεται να μην ασκεί δραστηριότητα. Και οι δύο δηλώνουν ως έδρα την Κέρκυρα και μάλιστα την αυτή διεύθυνση.

* Το δεύτερο ερώτημα, κύριε υπουργέ, έχει να κάνει με το γεγονός -και είναι ιδιαίτερα σημαντικό- ότι η δραστηριοποιούμενη offshore εταιρεία φέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών να μην έχει καταβάλει από το 2005 (που δηλώνει έναρξη) έως το 2011 τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Δηλαδή Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ΦΠΑ και Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για τα ακίνητα που απέκτησε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Επίσης η Α' ΔΟΥ Κέρκυρας καλείται να ελέγξει εάν η εταιρεία κατέβαλε επίσης την εισφορά του 3% επί της αντικειμενικής αξίας αγοράς των ακινήτων έως το 2010 και του 15%, που προβλέπεται από το 2011, σύμφωνα με το νόμο... Στη λίστα, πάντως, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η εταιρεία φέρεται να μην κατέβαλε τους παραπάνω φόρους προς την Εφορία. Είναι πάντως χαρακτηριστικό και απορίας άξιον ότι υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων μόνο το 2012...

Διακοπή λειτουργίας

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι και οι δύο εταιρείες (η δεύτερη εταιρεία, στην οποία φέρεστε νομικός εκπρόσωπος από τον Ιούνιο του 2003) έκαναν πρόσφατα διακοπή λειτουργίας στην αρμόδια Α' ΔΟΥ Κέρκυρας, άγνωστο γιατί. Οπως προβλέπεται από νόμο, κύριε υπουργέ, βουλευτές και άλλοι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι δεν επιτρέπεται να είναι κάτοχοι offshore εταιρειών ούτε μέτοχοι. Μάλιστα σε αντίθετη περίπτωση εκπίπτουν του αξιώματός τους... Πόσο όμως είναι ηθικό να είναι νομικοί εκπρόσωποι;

Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο (ως δικηγόρος εσείς) καταργήθηκε, πλέον, για τους βουλευτές, ωστόσο σε όλη την Ευρώπη έχει ξεκινήσει ένας τιτάνιος αγώνας -και από επιφυλακτικές μέχρι χθες κυβερνήσεις- να ελεγχθούν οι offshore εταιρείες. Ηδη ελέγχονται χώρες όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο,το Λιχτενστάιν για το τραπεζικό τους απόρρητο, καθώς κρίνεται ότι υποθάλπουν με διάφορα νομικά τεχνάσματα και ειδικές κατασκευές τέτοιου είδους εταιρείες ώστε να φοροαποφεύγουν. Οι φορολογικοί παράδεισοι, κύριε υπουργέ, δεν κρύβονται μόνο σε εξωτικές χώρες, αλλά ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης αλλά και της Ευρωζώνης, και το γνωρίζετε αυτό.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν 6.500 καταχωρισμένες offshore εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχοντας ως έδρα φορολογικούς παραδείσους. Στους φορολογικούς παραδείσους εσχάτως υπήχθη από Ευρωπαίους ηγέτες (πληρώνοντας το τίμημα) και η Κύπρος, κατηγορούμενη ότι ως χώρα της Ευρωζώνης έχει συστήσει τέτοιου είδους εταιρείες με ιδιαίτερο νομικό μανδύα.

* Τέλος, κύριε υπουργέ, μόνο στην Κέρκυρα έχουν καταχωριστεί ώς δραστηριοποιούμενες κυρίως στο χώρο των ακινήτων περίπου 70 offshore εταιρείες...

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νόμιμο είναι και ηθικό;"

Επιστολή – σοκ στην κυβέρνηση από 120 πανεπιστημιακούς γιατρούς...!!!

Η επιστολή που ακολουθεί συντάχθηκε από μία ομάδα επιστημόνων και έχει υπογραφεί από 120 Πανεπιστημιακούς και Ιατρούς.

H υπακοή στις απαιτήσεις της Τρόικας και η εξαθλίωση των Υπηρεσιών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας:

Ανοικτή επιστολή-διαμαρτυρία προς την Ελληνική Κυβέρνηση

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της ΝΔ, Κύριον Αντώνιο Σαμαρά,

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κύριον Ευάγγελο Βενιζέλο,

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς , Κύριον Φώτη Κουβέλη,

Τον Υπουργό Υγείας, Κύριον Ανδρέα Λυκουρέντζο,

Η παρούσα επιστολή αποτελεί μια προσπάθεια Ελλήνων Πανεπιστημιακών και Ιατρών να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την σημερινή κατάσταση στον τομέα της Δημόσιας

Υγείας στην Ελλάδα.

Η Πατρίδα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και βάλλεται συνεχώς σε καθημερινή βάση από εξωγενείς αλλά και από ενδογενείς παράγοντες, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα.

Η Κυβέρνηση, υπακούοντας σε παράλογες πιέσεις της Τρόικας, επικεντρώνεται στις υποχρεώσεις των πολιτών έναντι του Κράτους και φαίνεται να ξεχνά, ή να αγνοεί τις δικές της υποχρεώσεις έναντι τών πολιτών. Στόχος της Κυβέρνησης έχει γίνει η βάναυση και αυτοκαταστροφική δημοσιονομική λιτότητα, καθώς επίσης και η δημευτική είσπραξη εσόδων από έναν ήδη εξαθλιωμένο και ταλαιπωρημένο λαό, ενώ παράλληλα αγνοείται πλήρως ο βασικός ρόλος της Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται Συνταγματικά: Η Προστασία και η Ευημερία του Πολίτη.

Ας μην εθελοτυφλούμε. Όλοι μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Μέσα σε τρία χρόνια, οι διάφορες κυβερνήσεις των κομμάτων που τώρα συγκυβερνούν, έχουν «κατορθώσει» να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 25% και να οδηγήσουν την Χώρα στην βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας οικονομική καταβαράθρωση στην ιστορία του δυτικού κόσμου. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 109% στο 170% του ΑΕΠ, η ανεργία αυξήθηκε από το 8% στο 27%, η ανεργία των νέων κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ του 58% και το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί περισσότερο από 40%, γεγονός που οδηγεί σε πρωτοφανή πληθώρα οικογενειών και ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το περίφημο «κούρεμα PSI» ‒ που τελικά αύξησε το δημόσιο χρέος, ενώ η Κυβέρνηση το παρουσίαζε και το παρουσιάζει σαν κατόρθωμα ‒ έγινε εις βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από τις εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ένας απο τους τομείς που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα είναι η παροχή υπηρεσιών σε θέματα Υγείας. Το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα πλήττεται δραματικά. Έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την μη εκλεγμένη και ανεξέλεγκτη Τρόικα για την μείωση των δαπανών για την δημόσια υγεία από το 9,8% στο 6% του ΑΕΠ (το συρρικνωμένο, μετά την κρίση ΑΕΠ), η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια σειρά από μέτρα τα οποία υπονομεύουν την υγεία του Ελληνικού λαού. Η αφαίρεση της ασφάλειας υγείας από χιλιάδες ανέργους, κάνει μαθηματικά βέβαιη την αύξηση της θνησιμότητας σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού.

Η πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο ή υποβιβασμό Νοσοκομειακών Μονάδων, όπως χαρακτηριστικά τού Νοσοκομείου Κύμης – Γεώργιος Παπανικολάου, του Νοσοκομείου Θήβας και πολλών άλλων στις επαρχίες και στα αστικά κέντρα, στην μείωση του ιατρικού δυναμικού, σε απλήρωτο προσωπικό, σε ιατρικό εξοπλισμό υπό κατάρρευση, σε εργαστήρια με αυξανόμενες ελλείψεις αναλωσίμων (σύριγγες, γάζες, αντιδραστήρια κ.α.), στην υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν ‒επί πλέον όσων έχουν ήδη καταβάλει στα ταμεία τους‒ για αναλώσιμα, για ιατρικές εξετάσεις και για εγχειρήσεις. Ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια προβλήματα, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αναγκάζονται να πληρώνουν αντί του 5% του κόστους των φαρμάκων τους όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, το 25%. Καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς υποφέρουν λόγω της αύξησης του κόστους των θεραπειών, των εξειδικευμένων εξετάσεων και των φαρμάκων τους, καθώς και εξ αιτίας της ταλαιπωρίας και της προσωπικής εξαθλίωσης που υφίστανται καθημερινά στις ατελείωτες ουρές αναμονής των ασφαλιστικών ταμείων και στις εγκαταστάσεις των Νοσοκομείων. Εξαναγκάζονται να επισκέπτονται ιατρικά κέντρα πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για το δικαίωμα στη Ζωή. Ασθενείς σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, όπως χαρακτηριστικά το Δρομοκαΐτειο, αντιμετωπίζουν καθημερινά την αποξένωση και την αδιαφορία ενός Κράτους που αποτυγχάνει να τους στηρίξει. Ενόσω το προσωπικό και οι πόροι των περισσοτέρων Ψυχιατρικών Κλινικών μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, οι ασθενείς τους αυξάνονται (λόγω της κρίσης), τα ράντζα επίσης, οι συνθήκες υποστήριξης των ανθρώπων αυτών καταρρέουν (έλλειψη φαρμάκων, περιορισμένο φαγητό, υποβιβασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, απουσία θέρμανσης, έλλειψη προσωπικού). Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία αδυνατούν πλέον να ασκήσουν το έργο τους στο επίπεδο που απαιτείται για συνανθρώπους μας με ψυχικά νοσήματα.

Επιπλέον, η θέσπιση «ταρίφας» όσον αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις εξαναγκάζει τους ασφαλισμένους ΄Ελληνες πολίτες να καταβάλλουν προκαταβολικά περίπου το 20% της αξίας των υλικών και παροχών

. Κατά συνέπεια, οι εγχειρήσεις έχουν γίνει απρόσιτες για πολλούς. Χαρακτηριστικά, το κόστος για μια επέμβαση αποκατάστασης ισχίου αγγίζει το λιγότερο τα 1000 ευρώ σε δημόσιο Νοσοκομείο, χωρίς να έχει συνυπολογισθεί η αμοιβή του Ιατρού καί τού λοιπού προσωπικού / αναισθησιολόγου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα ηλικιωμένο άτομο με σύνταξη 300-400 ευρώ το μήνα, που καλείται να πληρώσει ενοίκιο, λογαριασμούς, αγορά φαρμάκων και έξοδα διαβίωσης, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα μιας εγχείρησης, αλλά ούτε κάν μπορεί να ζήσει, καθώς μάλιστα πολλές φορές αυτό το ποσό μοιράζεται τουλάχιστον στα δύο όταν υπάρχει οικογένεια.

Πέρα από αυτά τα συγκεκριμένα καταστροφικά μέτρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει εύκολα τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων μειώσεων στις συντάξεις, καθώς και των φορολογικών μέτρων δήμευσης, στη δημόσια υγεία. Πολλοί φτωχοί συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραιτηθούν από ζωτικά φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, και από την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, προκειμένου να καλύψουν την απαραίτητη τροφή και θέρμανση (οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης στο θέμα πετρελαίου θέρμανσης αξίζει να επισημανθούν). Όχι μόνον οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί (όχι μόνον λόγω πληθωρισμού αλλά και λόγω δραστικών αυξήσεων ΦΠΑ), ενώ τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά και η αύξηση στο 500% και πλέον στην συμμετοχή των ασφαλισμένων καθιστά τελείως αδύνατη για την πλειοψηφία τους την εξακολούθηση της θεραπείας τους. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις συνέπειες, ειδικά όσον αφορά σε άτομα με σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Η δραματική εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 4000 αξιόλογοι Έλληνες ιατροί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ένεκα τής απογοήτευσής τους από την Ελληνική πραγματικότητα, μετά την υπογραφή των μνημονίων. Επί πλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της Χώρας μας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της κοινωνίας μας και λειτουργούσε αποτελεσματικά μέχρι πριν από την κρίση

. Η αποτελεσματική λειτουργία του ήταν συνέπεια του σκληρού μόχθου ιατρών, νοσοκόμων και όλων εκείνων που στελεχώνουν την οργάνωσή του και δουλεύουν νυχθημερόν, διατηρώντας μια ικανοποιητική δομή περίθαλψης του Ελληνικού λαού. Αυτό το Σύστημα, το οποίο είναι ένα συλλογικό Αγαθό, τώρα έχει αφεθεί να πολιορκείται σε κάθε επίπεδο και να λεηλατείται με την συγκατάθεση της Κυβέρνησης, χάνοντας πόρους και προσωπικό. Ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ που φεύγουν από την Χώρα αυξάνεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Κυβέρνηση να διατηρήσει και να υπερασπιστεί την Αξία της Υγείας. Όχι πια άλλες εκπτώσεις στην οικονομική, υλική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη των Νοσοκομείων, τόσο στις μεγαλουπόλεις, όσο και στην περιφέρεια, είτε πρόκειται για το οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο νησί, είτε για οποιαδήποτε απομακρυσμένη περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Όχι στον υποβιβασμό των περιφερειακών Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Τέτοια Κέντρα Υγείας θα αποτελέσουν εν δυνάμει την αποδυνάμωση και τελικά τον θάνατο της περιφέρειας. Μην επιτρέψετε τα περιφερειακά Νοσοκομεία να στηρίζονται σε αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό βασικών ειδικοτήτων καί μόνον, ενώ οι πιο εξειδικευμένες ειδικότητες, που τώρα συνιστούν τή δύναμη αυτών των Νοσοκομείων, στο μέλλον θα αποτελούν πολυτέλεια και θα συναντώνται αποκλειστικά και μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μην αφήνετε καίριες θέσεις ακάλυπτες και με περιορισμένες υποδομές και εξοπλισμό, εξαναγκάζοντας τους συμπολίτες μας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής να ταξιδεύουν όλο και πιό μακριά από την κατοικία τους προκειμένου να βρουν την υγειά τους, πράγμα δυσχερέστατο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Το επιπρόσθετο κόστος και η έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών θα οδηγήσουν χωρίς αμφιβολία σε αυξημένη θνησιμότητα στην Επαρχία. Ένα Κράτος πρόνοιας, που σέβεται τους θεσμούς του και την Ιστορία του, που νοιάζεται για την ύπαρξή του στο παρόν και την συνέχειά του στο μέλλον, δεν νοείται να κάνει τέτοιου είδους περικοπές σέ θέματα της Δημόσιας Υγείας.Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να ανεμένοντο μόνον από ξενόφερτες κυβερνήσεις κατοχής και όχι από μια κυβέρνηση Ελλήνων για Έλληνες.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε από την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας:

1. Την διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων Νοσοκομείων της Χώρας, ιδιαίτερα των Νοσοκομείων της Επαρχίας και των Νησιών μας.

2. Την αποκατάσταση της προσήκουσας ιατρικής κάλυψης ομάδων του πληθυσμού, ειδικότερα εκείνων των οποίων η υγεία απειλείται από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Σε τούτες τις ομάδες περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα που εργάζονται αλλά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, και άλλοι. Για τούτες τις ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να μηδενιστούν ή να μειωθούν σημαντικά οι πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

3. Την παροχή κινήτρων για την λειτουργική γεωγραφική κατανομή των Ιατρών, ώστε να μη συνωστίζονται, ακόμη και άνεργοι, στα αστικά κέντρα, αλλά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις περιφέρειες, στα χωριά, στις επαρχίες και στα νησιά, που τους έχουν μεγάλη ανάγκη.

4. Την αρμόζουσα αμοιβή των ιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακών επιστημόνων και τεχνικών προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση αυτού του βασικού προσωπικού, εξαιτίας της μετανάστευσης του. Οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, ημερομίσθια, και υπερωρίες πρέπει να ανακληθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η έξοδος πλήθους εξειδικευμένου προσωπικού θα μετατραπεί σε άτακτη φυγή, με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

5. Την εισαγωγή πολιτικών που θα βοηθήσουν στην άμεση διαθεσιμότητα φαρμακευτικών προϊόντων, αναλωσίμων, εργαστηριακών προμηθειών και συσκευών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τα αναξιόπιστα δημόσια δελτία σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξοφλεί τακτικά και εξ ολοκλήρου τα οφειλόμενα ποσά στους προμηθευτές και στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Απαντήσεις όπως «μα δεν υπάρχουν χρήματα», ή «μας πιέζει η Τρόικα, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», ή «δεν έχουμε επιλογές, είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ», είναι μόνον για τους αφελείς

. Έχετε την ευθύνη ως Κυβέρνηση για την επιβίωση της Χώρας. Δεν έχετε δικαίωμα να «εξαγοράζετε πίστωση» με την υποβάθμιση της υγείας και με τον θάνατο πολλών συμπατριωτών μας. Έχετε την υποχρέωση να πείτε ΟΧΙ στα μη εκλεγμένα και μη αντιπροσωπεύοντα τον λαό μέλη της Τρόικας, όταν οι απαιτήσεις τους οδηγούν στην καταστροφή της Πατρίδας μας. Και εάν η άρνηση στις απαιτήσεις της Τρόικας σημαίνει έξοδο από το ευρώ, ας είναι έτσι. Πολλοί απο εμάς πιστέψαμε σε μια ενωμένη Ευρώπη, αλλά αποδείχθηκε πως η Ευρωζώνη είναι μόνο ένα μέσο εκμετάλευσης των αδυνάτων από τους ισχυρούς. Οι συνέπειες της συμμετοχής μας στο κοινό νόμισμα έχουν γίνει πλέον πασιφανείς. Μαζί με την φτωχοποίηση της πατρίδας μας, μας υποχρεώσατε να ξεχάσουμε όχι μόνον την λέξη υπερηφάνεια, αλλά και την λέξη αξιοπρέπεια. Παρά την συνεχιζόμενη κρίση, το ρεκόρ ανεργίας, την ταχεία μείωση του ΑΕΠ, την δραματική αύξηση της φτώχειας και της πείνας, την επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού, την απότομη μείωση των γεννήσεων, το κύμμα αυτοκτονιών και την καθολική απώλεια της ελπίδας, παραμένετε προσκολλημένοι σε πολιτικές ικεσίας και υποταγής, ενόσω συνεχίζετε να ξεπουλάτε την δημόσια περιουσία και δημόσιες επιχειρήσεις σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι καταστροφικές πολιτικές που απειλούν ακόμη και την υγεία του Ελληνικού λαού πρέπει να σταματήσουν. Ως Έλληνες, είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξαναχτίσουμε. Βεβαίως, γιά νά τό κάνουμε αυτό, η φυσική μας υγεία είναι βασική προϋπόθεση.

Οι Υπογράφοντες,

1. Ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ΕΛΛΑΣ.

2. Βήχας Γιώργος, Καρδιολόγος, Υπεύθυνος ιατρικής ομάδας Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ΕΛΛΑΣ.

3. Ακρίτας Αλκης, τέως Καθηγητής, CS / KU, USA.

4. Albrecht-Πηλιούνη Ευφροσύνη, Ph.D., International Programs, Foy Hall 316, Auburn University, Auburn, AL 36849, USA.

5. Αλμπούρα Eυστρατία, MSc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis,Παρισίων & Harvard-ES, Cambridge, MA. Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

6. Αναστασοπούλου Ιωάννα, Καθηγήτρια, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

7. Ανδρεάτος Αντώνιος, Καθηγητής, Τομέας Πληροφορικής και Υπολογιστών,Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών, Σχολή Ικάρων, Αττική, ΕΛΛΑΣ.

8. Αντίκας Θεόδωρος Γ., Ph.D., ΕΛΛΑΣ.

9. Αποστολάκη Αγγελική, MSc Ψυχολόγος, ΑΠΘ, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ψυχολογίας, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ

10. Αργυροκαστρίτης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

11. Αργυρόπουλος Γιάννης, PhD, AT&T Labs, USA.

12. Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, Ph.D., Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Bethesda, Maryland, USA.

13. Βαλασκάκης Κίμων, Ph.D., Ambassador of Canada (Ret), Καθηγητής Οικονομικών (Emeritus), University of Montreal, CANADA.

14. Βαλλιανάτος Ευάγγελος, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής, Pitzer College, USA.

15. Βαρθολομαίος Τάσος, MD, PhD, MFHom, GMC, UK, Registered Consultant Pathologist, Member of the Faculty of Homeopathy, UK

16. Βαρθολομαίου-McLean Αθηνά, Ph.D., Professor, Sociology, Anthropology and Social Work, Central MI University 48859, USA.

17. Vigot Jacques, DNSAP, Kαλών Τεχνών, ENSBA (Α.Σ.Κ.Τ.) Παρισίων,Καλλιτέχνης-Zωγράφος, Δάσκαλος Ζωγραφικής και Σχεδίου,Κέντρο Εμψύχωσης-Animation, Les Halles-Mαρραί, Δημαρχείο του 1ου διαμ. Παρισίων, Παρίσι, ΓΑΛΛΙΑ.

18. Βογιατζής Αλέξανδρος, Τέως Αν.Καθηγητής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.

19. Burriel Αγγελική Ρ., Καθηγήτρια, Veterinary Microbiology, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

20. Bucher Matthias, PhD, Επίκουρος Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά – ΕΛΛΑΣ

21. Γεωργοπούλου Λιτώ, Παιδαγωγός, ΕΛΛΑΣ.

22. Γιαννάκη Ευφροσύνη, Χειρουργός Οδοντίατρος, Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

23. Γιαννακόπουλος Σπύρος, Ph.D., P.Eng., Associate Dean and Director, School of Engineering, University of British Columbia, Okanagan Kelowna, BC, CΑΝΑDA.

24. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

25. Γιαννούκος Κωνσταντίνος, M.Eng., Doctoral Candidate, Faculty of Engineering, Division of Materials Mechanics and Structures, The University of Nottingham, UK.

26. Γιαννούκος Σταμάτιος, M.Eng., Research Assistant and Doctoral candidate, Department of Electrical Engineering and Electronics, University of Liverpool, UK.

27. Γιόκαρης Νίκος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

28. Γκατζούλη Νίνα, Languages, Literature and Cultures University of New Hampshire, USA.

29. Δασκαλοπούλου Στέλλα Σ., MD, MSc, DIC, PhD, Assistant Professor in Medicine, Director, Vascular Health Unit, Department of Medicine, Division of Internal Medicine, McGill University, CANADA.

30. Δόκος Σωκράτης, Ph.D., Associate Professor, Graduate School of Biomedical Engineering, University of New South Wales, Sydney 2052, Australia

31. Δρίτσα Μαργαρίτα, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ηellenic Open University), ΕΛΛΑΣ.

32. Ελευθεριάδης Γεώργιος Savva, PhD, OAM, GCSCG, CETr, JP. – ExarchOSETrAu, New South Wales, AUSTRALIA.

33. Ελευθεριάδου Ευγενία, CLETr, CSH; – Sydney, New South Wales, AUSTRALIA.

34. Ευαγγελίου Χρήστος C., Professor of Philosophy, Honorary President of IAGP, Towson University, Towson MD, USA

35. Ζαβος Παναγιώτης, Dr., Professor, Director & Chief of Andrology, Andrology Institute of America, President & CEO, ZDL, Inc. USA, P.O.Box 23777, Lexington, KY 40523, USA

36. Ζέρβα Ευγενία, M.Eng., Doctoral Candidate, Process and Environmental Engineering Research Division, University of Nottingham, UK.

37. Ζώτου Βασιλική, Ph.D., Language and Linguistics in Education, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, ΕΛΛΑΣ.

38. Ζωγραφόπουλος Γρηγόριος, Οδοντίατρος, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, Φλώρινα, ΕΛΛΑΣ.

39. Ήφαιστος Παναγιώτης, Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΕΛΛΑΣ.

40. Θεοχαρόπουλος Αντώνης, Ph.D., Lecturer in Dental Technology, Cork University Dental School and Hospital, Wilton, Cork, IRELAND.

41. Ιωάννου Πέτρος, Ph.D.,Electrical Engineering, University of Southern California, Los Angeles, CA 90089-2562, USA.

42. Καϊμάρα Πολυξένη, MSc Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας, MSc Δημόσιας Υγείας Ειδίκευση στη Συμβουλευτική και στον Προσανατολισμό, Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φλώρινας, ΕΛΛΑΣ.

43. Κακούλη Θωμαΐς, PhD, Lecturer in Biosciences, Department of Science and Health, Institute of Technology Carlow, Carlow, IRELAND.

44. Κακούλος Θεόφιλος, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

45. Ιερεύς Καμπερίδης Λάμπρος, Montreal Classics, Modern Languages and Linguistics Concordia University, Montreal, CANADA.

46. Καραγιάννης Αναστάσιος, PhD, Professor, Department of Applied Human Sciences, Concordia University, Montreal, CANADA

47. Καραναστάση Ειρήνη, PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΕΛΛΑΣ

48. Καράνης Παναγιώτης, Professor of Parasitology and Anatomy, Medical School, University of Cologne, 50937 Cologne, GERMANY

49. Κατσιφαράκης Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

50. Κελάνδριας Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΕΛΛΑΣ.

51. Keromnes Luce, (CCI) Σχολή Διευθυντών Νοσοκόμων Pitié -Salpêtrière, , Ανώτατο Στέλεχος- Διευθύντρια Τομέα Υγείας, Συνταξιούχος, Παρίσι, ΓΑΛΛΙΑ.

52. Κόντος Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ, ΕΛΛΑΣ.

53. Κοπάτου Σταματίνα, Professeur de français a l’ institut Français d’Athènes (INFA), Grèce. Université des Langues et Lettres Grenoble 3. Athènes, ΕΛΛΑΣ.

54. Κωνσταντίνος Κουδουνάς, Απόφοιτος τμήματος Φυσικής ΕΚΠ, MSc Marketing & Communication, Gold Coast, QLD AUSTRALIA.

55. Κουτσελίνη Μαίρη, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.

56. Κρανιδιώτη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

57. Κριαρά Φένια, MSc Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

58. Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

59. Κωλέτης Θεόφιλος Μ., Καθηγητής, Καρδιολόγος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ.

60. Κωμοδρόμος Πέτρος, Λέκτορας, Department of Civil & Environmental Engineering School of Engineering, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.

61. Κωνσταντάτος Δημοσθένης, Ph.D., M.Sc. M.B.A., Greenwich CT, USA.

62. Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντέλος Δημήτριος Ι., Δρ,Φ. Δ.Θ, Ομότιμος Καθηγητής τής Βυζαντινής Ιστορίας & Θεολογίας, Stockton College of New Jersey, Galloway, New Jersey, USA

63. Kostas Αντιγόνη, Doctor of Psychiatry, Greenwich CT USA.

64. Λαζαρίδης Χριστίνα, Ph.D, retired from Dupont Company, Wilmington DE, USA (and Heraklion, Crete, ΕΛΛΑΣ)

65. Λαζαρίδης Αναστάσιος, Eng.Sc.D, Professor Emeritus, Widener University, Chester PA, USA (and Heraklion, Crete, ΕΛΛΑΣ)

66. Λαμπροπούλου Βενέττα, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

67. Λεκανίδου Ρ., Ομοτ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, ΕΛΛΑΣ.

68. Λουτρίδης Αβραάμ, MSc, PhD Candidate, Antenna and High Frequency Research Centre, Dublin Institute of Technology, Dublin, IRELAND

69. Μανιός Ιωάννης, DDS/LitGM.HAF, Οδοντιατρική Σχολή Α.Π.Θ., Χειρουργός Οδοντίατρος, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

70. Μελακοπίδης Κώστας, Associate Professor of International Relations (ret.), University of Cyprus, Nicosia, ΚΥΠΡΟΣ.

71. Μιχαλακόπουλος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΕΛΛΑΣ.

72. Κώστας Μουλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.

73. Ιωάννης Ε. Μπατζάκας, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ

74. Μπακάλης Ναούμ, PhD, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

75. Μπαλόγλου Γιώργος — τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (SUNY Oswego), Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

76. Μπαλόπουλος Βίκτωρ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

77. Μπλύτας Κ. Γεώργιος, Ph.D., Physical Chemistry/Chemical Engineering, Research Consultant, Royal Dutch Shell, retired, President, GCB Separations Consulting, Founder: The Hellenic Professional Society of Texas, Author: The First Victory, Greece in the Second World War, 2009, USA.

78. Μπουγάς Ιωάννης, Διδάκτωρ Στατιστικής, Μόντρεαλ, Καναδάς.

79. Μπριασούλη Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, Λέσβος, ΕΛΛΑΣ.

80. Μωραίτης Νικόλαος Λ., Καθηγητής Διεθνών σχέσεων – Συγκριτικής πολιτικής, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας,Μπέρκλεη, USA.

81. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, Ph.D., πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.

82. Nοτοπούλου Ιουλία, MSc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis,Παρισίων. MFA Κινηματογράφος και Παραγωγή Ταινιών/Βίντεο, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis, Παρισίων, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

83. Octeau Anne-Pascale, DNSAP, Kαλών Τεχνών, ENSBA (Α.Σ.Κ.Τ.) Παρισίων, Καλλιτέχνης-Zωγράφος, Kαθηγήτρια Ζωγραφικής και Σχεδίου, Παρίσι, Γαλλία.

84. Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ιωάννα, Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής &Προσανατολισμού

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ

85. Παπαγιάννης Γρηγόριος, Διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

86. Πανοσκάλτσης Βασίλης Π., M.S., M.A., Ph.D., Θράκη, ΕΛΛΑΣ.

87. Παπαδόπουλος Νίκος Θ., Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

88. Παπαθανασίου Μάρω, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

89. Παπαμαρινόπουλος Σταύρος Π., Ph.D., Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

90. Παπαροδόπουλος Νικόλαος, τ.Λέκτορας, Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

91. Παύλος Γεώργιος Π., Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, Κιμμέρια, Ξάνθη, ΕΛΛΑΣ.

92. Péré-Pasturel Sandrine, MSc Ψυχολόγος, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis, Paris, Varcheny, Παιδιατρική Νοσοκόμος Νεογνών, Διευθύντρια του Crèche au Pont, Rhône-Alpes, ΓΑΛΛΙΑ.

93. Πετράκης Λεωνίδας, Ph.D., Chairman and Senior Scientist (Retired), Department of Applied Science Brookhaven National Laboratory, Now residing in California, USA.

94. Πυργιωτάκης Γιώργος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΛΛΑΣ.

95. Ρέτζιος Αναστάσιος, Ph.D., President, Bay Clinical R&D Services, LLC, San Ramon, California, USA.

96. Ρίγα Αικατερίνη, Ph.D. Director of Nematology Laboratory and Senior Scientist, Verdesian Life Sciences, Pasco, WA, USA

97. Ρούσσος Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

98. Sakatcheff Veronique, MSc Cognitive-behaviorist Psychologist, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis, Paris. Toulon, ΓΑΛΛΙΑ.

99. Σαρρή Μαρία, Χειρουργός οδοντίατρος-UMFT Victor Babes,Αθήνα,ΕΛΛΑΣ

100. Σταμπολιάδης Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, ΕΛΛΑΣ.

101. Σταυρόπουλος Γεώργιος Π., Κυτταρολόγος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

102. Σταυροπούλου Μίκα, ΕΕΔΙΠ Παν/μίου Αθηνών, Doctorat de Sociologie (Sorbonne) Ειδικό Ερευνητικό Διδακτικό Προσωπικό, ΕΛΛΑΣ.

103. Σταυροπούλου Γεωργία, MA, MPhil. Los Angeles, CA, USA.

104. Στυλιανάκης Βασίλης, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

105. Τζαμτζής Σταύρος – Διονύσιος, Ψυχολόγος, απόφοιτος ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

106. Τσομπανόγλου Γεώργιος, Ph.D., Sociology, Carleton, President, International Sociological Association, Research Committee on Sociotechnics & Sociological Practice (ISA-RC26),

Associate Professor, University of the Aegean, Dept. of Sociology, Mytilini, ΕΛΛΑΣ.

107. Τσίρκα Αννα, Παιδίατρος-Καρδιολόγος, Assistant Professor, Tufts University School of Medicine, USA.

108. Τσουτσουλοπούλου Α.Μ., ΕΕΔΙΠ Ι Αγγλικής γλώσσας Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

109. Φλέσσας Γεώργιος Π., Professor, Department of Information & Communication Systems Engineering, Department of the Aegean, Karlovassi, Samow, Greece.

110. Φλώρου Ευαγγελία, Καθηγήτρια, ΤΕΛ & Γ.Λ. Λαρίσης, Τμήματα Διακοσμητών/Γραφιστών, Συντηρητών έργων τέχνης, Σχέδιο Ελεύθερο/Γραμμικό και Ειδικότητας, Αρχιτεκτονική Σχολή ΑΠΘ, Λάρισα, ΕΛΛΑΣ.

111. Φραντζή Κατερίνα Θ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πληροφορικής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

112. Φρύδας Σταύρος, Καθηγητής Παρασιτολογίας-Ανοσολογίας Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

113. Χαλαμαντάρης Παντελής, Ph.D., Ed.D. (HC), Professor Emeritus, Brandon University, Deputy Director, the University of Manitoba Centre for Hellenic Civilization, Brandon, Manitoba, CΑΝADA.

114. Χαμηλός Ι. Απόστολος, Χειρουργός Οδοντίατρος, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

115. Χαμηλού Α. Iωάννα, Χειρουργός Οδοντίατρος, Univerzita Karlova v Praze-Charles Univeristy, Prague, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

116. Χατζής Αριστοτέλης, Οδοντίατρος, Α.Π.Θ-Ε.Κ.Π.Α-Οδοντιατρικό Τμήμα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΣ.

117. Χατζής Λάμπρος ,MD, PhD, BPlast, Fellow, St John’s College, Cambridge University, UK. S. Lecturer Royal College of Surgeons in Ireland, Dublin, IRELAND.

118. Χατζόπουλος Ν. Ιωάννης, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης & ΓΣΠ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος, Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη, 81100, ΕΛΛΑΣ.

119. Χριστοδούλου Νικολέττα, Λέκτορας, Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.

120. Χρίστου Θεόδωρος, Ph.D., Assistant Professor, Queen’s University, Faculty of Education, CANADA.

olympia
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή – σοκ στην κυβέρνηση από 120 πανεπιστημιακούς γιατρούς...!!!"

Δεν ήταν η πρώτη φoρά! - Δείτε τη στιγμή που δοκάρι καταπλακώνει παιδί στο γήπεδο της Ηλιούπολης

Η στιγμή που ο αέρας ρίχνει το τέρμα πάνω σε ένα αγόρι που παίζει ποδόσφαιρο. Το παιδί πέφτει κάτω και τραυματίζεται. Ευτυχώς ελαφρά.

Το συγκλονιστικό video ντοκουμέντο «ανέβηκε» στο notia.gr και κάνει σήμερα το γύρο του διαδικτύου. Έχει τραβηχτεί στις 8 Μαΐου του 2011, πριν από σχεδόν δυο χρόνια δηλαδή, στο ίδιο γήπεδο 5Χ5 της Ηλιούπολης, όπου την περασμένη Τρίτη ένα 8χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του.

Το άτυχο αγόρι καταπλακώθηκε από δοκάρι, που έπεσε λόγω του αέρα και τραυματίστηκε θανάσιμα μπροστά στα μάτια του πατέρα του.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο video, αλλά ευτυχώς το παιδί που καταπλακώθηκε το 2011, δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές.

Το τέρμα πέφτει και το παιδί τραυματίζεται. Αμέσως, γονείς, προπονητές και όλοι όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο τρέχουν να το βοηθήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν ήταν η πρώτη φoρά! - Δείτε τη στιγμή που δοκάρι καταπλακώνει παιδί στο γήπεδο της Ηλιούπολης"

Μακαριστός Χριστόδουλος: Θα μας μετατρέψουν σκόπιμα σε φτωχούς

H "προφητεία" του μακαριστού Αρχιεπισκόπου: «Θα μας μετατρέψουν σκόπιμα σε φτωχούς, και θα μας κυβερνούν πλούσιοι τραπεζίτες» επιβεβαιώνεται - δυστυχώς σε εντυπωσιακό βαθμό.

Όταν το 2005 ο Χριστόδουλος μιλούσε για «σχέδιο κατά της Ελλάδας», κάποιοι τον έβρισκαν υπερβολικό. Όταν, το 2006, είπε «να είστε έτοιμοι γιατί κάποιοι προετοιμάζουν γενική έφοδο κατά της χώρας», πολλοί δεν τον πήραν στα σοβαρά, υπνωτισμένοι από την εικονική πραγματικότητα της δήθεν «ισχυρής Ελλάδας». Όταν, το 2007, στο τελευταίο του μήνυμα, προέτρεπε για «αντίσταση και ανάκαμψη για ό,τι κινδυνεύει», είχε δει τις δύσκολες μέρες που έρχονταν και ήθελε να προειδοποιήσει.

"Κάποιοι ετοιμάζουν γενική έφοδο κατά της χώρας (18/2/2005)

Τα αίτια της πρωτοφανούς εκστρατείας εναντίον της Εκκλησίας δεν είναι μόνον τα ανομήματά μας, υπαρκτά ή μη, είναι και άλλα πολλά. Όλα δείχνουν, και πολλοί πλέον το αποδέχονται, ότι οι επιθέσεις είναι συντονισμένες και μεθοδευμένες.

Τα σκάνδαλα είναι, κατά βάσιν, το ισχυρό επικάλυμμα που απευθύνεται στον λαό για να τον διαθέσει δυσμενώς εναντίον μας και να προετοιμάσει τα πνεύματα για τη γενική έφοδο που, όπως φαίνεται, επακολουθεί.

Μία από τις έντεχνες μεθοδεύσεις επηρεασμού ιδίως της νεολαίας είναι η πρόσκληση για συμμετοχή νέων ανθρώπων, και ειδικώς σπουδαστών, σε εκπομπές διασυρμού της Εκκλησίας. «Πόνεσε» και «πονάει» τις αντιεκκλησιαστικές δυνάμεις η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της ελληνικής νεολαίας προς την Εκκλησία και αυτό θέλουν να το ανακόψουν με κάθε τρόπο, ακόμη καταστρέφοντας την εικόνα της Εκκλησίας μέσα στην ψυχή τους. Αλλά η νεολαία μας, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, έχει και κρίση και πίστη.

Τούτη την ώρα των σαρωτικών μεταλλαγών που η παγκοσμιοποίηση επιφέρει στους λαούς, ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας μας είναι απαραίτητος στην κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση. Η ευρωπαϊκή κουλτούρα και παράδοση έχει άμεση αναφορά στην ελληνορθόδοξη ιδιαιτερότητα μας. Αυτά τα δύο οφείλουμε να τα καλλιεργήσουμε αναπόσπαστα• δηλαδή, να μην επιτρέψουμε να γίνουμε πολτός μέσα στην Ευρώπη, χωρίς συνείδηση πολιτισμού, αλλά ασφαλώς ούτε και εθνοσοβινιστές.

Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη έξοδο της Εκκλησίας μας προς την Ευρώπη, με κοινό παρονομαστή τον χριστιανισμό απέναντι στους κινδύνους του τεχνοκρατισμού, των απρόσωπων δομών, του έντεχνου περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πνευματικής φτώχειας. Αυτό το εξάμβλωμα θέλουν να επιβάλουν στον τόπο μας όσοι μάχονται την Εκκλησία ή θέλουν να της αφαιρέσουν ή, έστω, να της περιορίσουν— τη δυνατότητα αξιόπιστου λόγου.

Όσο ο παπάς της Εκκλησίας μας θα συνεχίσει το λαμπρό έργο του, όσο ο λαός θα μας εμπιστεύεται, κανείς δεν θα τολμά να μας επιτεθεί. Όταν όμως θα είμαστε ηθικά ανίσχυροι, τότε θα δεχτούμε έφοδο επιθέσεων και αυτή την πραγματικότητα βιώνουμε αυτόν τον καιρό. Δεν επιθυμώ να επεκταθώ περισσότερο στο σημείο αυτό, διότι γνωρίζω ότι όχι μόνο εμείς αλλά και ο λαός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα βαθύτερα αίτια της οργανωμένης αυτής πολεμικής του γενικευμένου δημόσιου διασυρμού, για την οποία όμως το έναυσμα το δώσαμε εμείς.

Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας (1/2004)

Οι πολιτικοί μας αγνοούν τι είναι θεολογικά η Εκκλησία. Πολλοί από αυτούς την αντιμετωπίζουν σαν «αναγκαίον κακόν» ή «κακό μπελά» που τους απασχολεί, έχοντας με τους λειτουργούς της καθιερώσει ένα επικίνδυνο κατεστημένο, που μεταφράζεται ενίοτε σε αρνητικές ή θείες γι” αυτούς ψήφους.

Μιλούν για το «ιερατείο» και εννοούν σκοταδισμό και Μεσαίωνα. Βλέπουν τον ιερό κλήρο σαν ένα παρία της κοινωνίας, που απομυζά το κρατικό χρήμα, το χρήμα του λαού. Δεν αναγνωρίζουν στην Εκκλησία καμιά αναγεννητική αποστολή, τη θεωρούν αρμόδια για τα βρέφη και τους γέροντες, τα δύο άκρα της ζωής.

Οι περισσότεροι από αυτούς «εκκλησιάζονται» κατά τις επίσημες δοξολογίες, δεν ζουν μυστηριακή ζωή, δεν λειτουργούνται, δεν κοινωνούν. Την Εκκλησία τη βλέπουν και σαν αντίπαλο τους μερικές φορές, ιδίως όταν, στο πρόσωπο κάποιου δυναμικού ιεράρχη, φαίνεται να επηρεάζει μάζες λαού.

Κι εμείς, από το άλλο μέρος, έχουμε συμβιβαστεί με την κατάσταση αυτή, επιδιώξαμε και εγγραφήκαμε στους τροφίμους του κρατικού προϋπολογισμού, εισπράττουμε κάθε μήνα τον μισθό μας και μένουμε ικανοποιημένοι.

Ο κίνδυνος όμως του επαγγελματισμού καιροφυλακτεί και δεν καταλαβαίνουμε ότι όσο περισσότερο εξαρτόμαστε οικονομικά από το κράτος τόσο λιγότερη ελευθερία χειρισμών σε πελώρια θέματα έχουμε. Το αποτέλεσμα είναι να σιωπούμε όταν χρειάζεται να υψώσουμε κραυγή και να φορτωνόμαστε ξένες αμαρτίες.

Και το ίδιο το κράτος, γνωρίζοντας μας καλά, μας κρατεί υποχείριους με την απειλή και μόνο της απογύμνωσης μας από τα προνόμια που μας εξασφάλισε η «συναλληλία». Και πόσοι τάχα αντέχουν στη στέρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων χάριν μιας αναγέννησης που όμως τη ζητούν οι καιροί και τη λαχταρά ο λαός;

Κάθε φορά που γίνεται λόγος για αναβάθμιση του ιερού κλήρου και για μια δυναμική παρουσία της Εκκλησίας μέσα στον ιστορικό στίβο, συναντάμε μπροστά μας την απειλή για αφαίρεση των προνομίων με τα οποία έχουμε επί μακρόν ζήσει και ίσως και ταυτιστεί μερικοί.

Το νέο ξεκίνημα που πρέπει να γίνει, για να προλάβουμε το τρένο της Ιστορίας, επιβάλλει μια ταχεία μεταμόρφωση και αλλαγή νοοτροπίας, καθώς και μια δυναμική στάση απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Αλλά ο κίνδυνος της αναμέτρησης με την πολιτεία, και των συνεπειών της, κυρίως των οικονομικών, τελικά λειτουργεί ανασταλτικά, με αποτέλεσμα να γυρίζει ο φαύλος κύκλος και να μην μπορούμε να απαγκιστρωθούμε. Γιατί πια δεν έχεις να κάνεις με ένα και δύο, αλλά με όλο τον κλήρο που πρέπει να συνεισφέρει στη γενική προσπάθεια.

Ποιος λοιπόν να τολμήσει να κηρύξει μια ειρηνική επανάσταση μετά στην Εκκλησία καλώντας κλήρο και λαό σε πανστρατιά αγάπης, και ποιος θα αποφασίσει να ομιλήσει με τη γλώσσα της ειλικρίνειας προς πάσα κατεύθυνση, όταν είναι τόσο αλληλένδετα τα συμφέροντα με τις επιδιώξεις και τα οράματα με την πραγματικότητα;

Ευγνωμονούμε συχνά εκείνους που μας ενέγραψαν στο δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο, αλλά πόσοι αναλογιζόμαστε το φοβερό τίμημα σε ελευθερία που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για πολύ ακόμη;

Τα κηρύγματα περιστρέφονται συνήθως γύρω από ανούσια και αδιάφορα θέματα, ενώ οι ανάγκες του λαού είναι άλλες. Γι” αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, φεύγει ο κόσμος από την εκκλησία όταν κάποιος αρχίζει να ομιλεί.

Έτσι, η ελληνική διανόηση, όταν για λόγους ιδεολογικούς δεν εχθρεύεται την Εκκλησία, παραμένει σε μια συναισθηματική σχέση μαζί της, καθαρά επιδερμική και επιφανειακή.

Η διανοουμενίστικη αντίληψη της Εκκλησίας δεν διαφέρει εκείνης των πολιτικών, γιατί και αυτή βλέπει την Εκκλησία ως έκφραση του κατεστημένου, γι” αυτό και εύκολα εκσφενδονίζει τους μύδρους της εναντίον κυρίως των εκκλησιαστικών ηγετών, στους οποίους αρνείται χαρισματικές ιδιότητες και πνευματική υπεροχή.

Συγχέοντας τις προσωπικές ικανότητες κάθε ποιμένα με τις θεόδοτες πνευματικές ιδιότητες της χάριτος, φτάνει σε συμπεράσματα ολισθηρά, συγκρίνοντας και επικρίνοντας, μαζί με τους ανθρώπους, τους ιερούς θεσμούς.

Τα εξοργιστικά, πολλές φορές, κείμενα των διανοουμένων μας κινούνται στη συχνότητα της άγνοιας μαζί και της προκατάληψης σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, ενώ παραπλανούν τους αφελείς και υποκαίνε το μίσος των ανθρώπων εναντίον μας, με την επίκληση των φανερών ελαττωμάτων της φυλής μας.

Για τους διανοουμένους μας λοιπόν, η Εκκλησία δεν είναι «σώμα Χριστού», αλλά «αργύριον και χρυσίον», είναι κρατική υπηρεσία, είναι κάλυψη σκανδάλων και άλλων ανομημάτων, κρυφών και φανερών. Αυτού του είδους οι λογάδες δεν διστάζουν να φτάνουν μέχρι παράκρουσης από το μένος τους εναντίον της Εκκλησίας, αντιγράφοντας, κατά κανόνα, ο ένας τον άλλον, μιλώντας αυθαίρετα και συκοφαντικά, καυστικά και άδικα για τη ζωή της Εκκλησίας και των ανθρώπων της.

Την εξομοιώνουν με τον κόσμο και αυτή η εκκοσμικευμένη εικόνα περί Εκκλησίας που έχουν είναι εκείνη που τους οδηγεί σε εξομοιώσεις της με τα αμαρτωλά περιβάλλοντα του κόσμου και σε κρίσεις για δήθεν ίντριγκες και κάστες και συμφέροντα, που όλα μαζί συμβάλλουν αποφασιστικά στη μεγαλύτερη παραπλάνηση του λαού.

Γιατί όλα αυτά και αν ακόμη υποτεθούν αληθινά πολύ απέχουν από το να χαρακτηρίζουν την αληθινή Εκκλησία, που δεν είναι ούτε εκκοσμικευμένος κρατικός οργανισμός ούτε οικονομικός παράγοντας στη ζωή του τόπου ούτε αμαρτωλό κατεστημένο, αλλά ζωή και ειρήνη και αγάπη και σωτηρία και θέωση.

Αίμα από το αίμα μας οι Κύπριοι (30/4/2007)

Eμείς, οι εξ Ελλάδος αδελφοί σας, ζήσαμε και ζούμε, αισθανθήκαμε και αισθανόμεθα περισσότερον από οιονδήποτε άλλον άνθρωπον και λαόν επί της Γης όλα αυτά τα χρόνια τον πόνον, την θλίψιν και το μαρτύριον των ανθρώπων της Κύπρου, διότι δι” ημάς οι Κύπριοι είναι και θα είναι αδέλφια μας, σάρκα από την σάρκα μας και αίμα από το αίμα μας.

Θα μας μετατρέψουν σκόπιμα σε φτωχούς (7/9/2007)

Σήμερα, στη διεθνή βιβλιογραφία, έχει γίνει αποδεκτό ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ιδεολογία και ότι μία μόνο από τις εκφάνσεις της είναι η κατάργηση των συνόρων στο εμπόριο. Κατά τις Annabelle Mooney και Βetsy Evans, οι πανεπιστημιακοί μελετούν σήμερα την παγκοσμιοποίηση μέσα από διάφορα πεδία της επιστήμης και της τέχνης, όπως είναι οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η κοινωνιολογία, η οικονομική επιστήμη, οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική επιστήμη, και η γλωσσολογία, και ερευνούν τις επιπτώσεις της στη ζωή κρατών, εθνών, εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων, αλλά και μεμονωμένως στον κάθε άνθρωπο.

Ο Larry Ray καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία, σημειώνει ότι η παγκοσμιοποίηση, οι νέες τεχνολογίες στην πληροφορία, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η κυριαρχία των καταναλωτικών αξιών αποτελούν εξελίξεις, οι οποίες επιφέρουν σήμερα μείζονες αλλαγές στον τρόπο ζωής των λαών της γης και στην προσωπική και κοινωνική καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακαριστός Χριστόδουλος: Θα μας μετατρέψουν σκόπιμα σε φτωχούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news