facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Συνελήφθησαν οι τρεις δράστες της Μανωλάδας

Μέσα σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Αμαλιάδα, συνελήφθησαν σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές του ilialive.gr οι τρεις δράστες του μακελειού στην Βάρδα. Οι δράστες είχαν μεταβεί εκεί και εντοπίστηκαν στο γραφείο, αποκλείστηκε η περιοχή και έγινε επιχείρηση της Αστυνομίας. Οι δράστες είναι πιθανόν να μετέβησαν στο γραφείο του δικηγόρου τους προκειμένου να παραδοθούν...

Εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή της Βουπρασίας το όπλο που χρησιμοποίησε ο ένας από τους δράστες, ο οποίος και υπέδειξε στους αστυνομικούς που το είχε αφήσει μετά το μακελειό.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε σχετικά με τη σύλληψη και των τριών δραστών της επίθεσης σε μετανάστες στην Ηλεία: «Οι διωκτικές αρχές απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι ο Νόμος στην πατρίδα μας εφαρμόζεται σε κάθε κατεύθυνση».

ilialive
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν οι τρεις δράστες της Μανωλάδας "

Ηλεία: «Δεν θα απελαθούν οι Μπαγκλαντεσιανοί!» τόνισε ο Νίκος Δένδιας (PHOTO + VIDEO)

9.03... «Οι Μπαγκλαντεσιανοί εργάτες φράουλας που τραυματίστηκαν στο προχθεσινό επεισόδιο δεν θα απελαθούν ούτε θα συλληφθούν»!...
Αυτό τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ουπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας που βρίσκεται στην Ηλεία από νωρίς το πρωί της Παρασκευής και προΐσταται σε σύσκεψη για τις έρευνες και την κατάσταση που επικρατεί στη Μανωλάδα στο χώροτου Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας.
Ο υπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι τις επόμενες ώρες θα δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων για το ρατσιστικό επεισόδιο στην περιοχή της Μανωλάδας…

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας –στις πρώτες του δηλώσεις- μίλησε και για την ισχύ του νέου νόμου για την ανασφάλιστη εργασία που έχει περάσει και στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας, γεγονός που έχει θορυβήσει τους παραγωγούς φράουλας…

Μετά τις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός επανήλθε στο χώρο του ΑΤ Βάρδας όπου συνεχίζεται η σύσκεψη στην οποία συμμετέχει και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας…




10.20 π.μ....
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ξεκαθάρισε πως κανένα από τα θύματα της αιματηρής επίθεσης δε θα απελαθεί. Μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς, που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».
Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στη Νέα Μανωλάδα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «αυτό που συνέβη, όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αλλά αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς». Επίσης χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν, τα οποία, όπως σημείωσε, δεν έχουν καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.
Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα είπε:«Δεν έχω την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ πως το ευρύτερο κράτος, δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι' αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται».
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη, που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Δένδιας έφθασε στη Βάρδα λίγο μετά τις 8:00 το πρωί και επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου ενημερώθηκε σχετικά με τις έρευνες της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό των τριών ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση των πυροβολισμών εναντίον 200 μεταναστών. Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Βάρδας Ηλείας, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε, με προορισμό καταυλισμό αλλοδαπών εργατών.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε καταυλισμό στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματισμένοι αλλοδαποί.
Ο υπουργός συνοδεύεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, τον γενικό επιθεωρητή αστυνομίας νοτίου Ελλάδας, τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον προϊστάμενο της υπηρεσίας αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

 Δηλώσεις Δένδια στο Νοσοκομείο του Ρίο:



Kατά προτεραιότητα έρευνα για τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος αλλοδαπών εργαζομένων στη Μανωλάδα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την εγκληματική αυτή ενέργεια, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καταδίκασε το επεισόδιο και έδωσε εντολή σε ειδικό κλιμάκιο των Επιθεωρητών Εργασίας να μεταβεί στην περιοχή για ελέγχους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών ενώ στην Ηλεία θα βρεθεί σήμερα, στις 8 το πρωί,  ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προκειμένου να επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα στη Βάρδα και να ενημερωθεί για τις έρευνες και την κατάσταση που επικρατεί στη Μανωλάδα. Ο υπουργός θα συνοδεύεται από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.  


Επιθεωρητές Εργασίας στη Μανωλάδα
Κατεπείγουσα εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ να στείλει στη Μανωλάδα Ηλείας κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Την ίδια στιγμή, 4 παραγωγοί φράουλας από τη Μανωλάδα συνελήφθησαν και δικάζονται σήμερα στο Αυτόφωρο αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παράνομης απασχόλησης λαθρομεταναστών! 


Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών ανδρών, ηλικίας 39, 27 και 21 ετών, ενώ χθες, συνελήφθη στην περιοχή της Πηνείας, του δήμου Ήλιδας, ένας ακόμα 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το βράδυ της Τετάρτης και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους!

Τα ευρήματα της Αστυνομίας

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας: «Στο χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν: πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δέκα πέντε σιδερένιους σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα. Ακόμα, στην κατοχή του 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατέσχεσαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.
Σημειώνεται ότι από τους επτά συνολικά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, από τις έως τώρα ενδείξεις, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής».

Κατάθεσε από το Νοσοκομείο

Νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο του Πύργου κατέθεσε, χθες το απόγευμα στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή Αμαλιάδας ο 57χρονος ιδιοκτήτης της καλλιέργειας φράουλας στη Μανωλάδα. Στη διαδικασία παρευρέθηκε και ο συνήγορος υπεράσπισης του 57χρονου καλλιεργητή κ. Σάκης Κότσιφας.

«Να μην απελαθούν οι μετανάστες!»

Νωρίς το απόγευμα η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κα. Μαρία Κανελλοπούλου κατήγγειλε ότι οι τραυματίες του «μακελειού» της Μανωλάδας συλλαμβάνονται με σκοπό να απελαθούν καθώς δεν διαθέτουν έγγραφα παραμονής στη χώρα, με σκοπό να «εξαφανιστούν» οι μάρτυρες κατηγορίας!
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ζήτησε να μην απελαθεί κανένας από τους αλλοδαπούς μετανάστες μέχρι να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη!

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: «Δεν θα απελαθούν οι Μπαγκλαντεσιανοί!» τόνισε ο Νίκος Δένδιας (PHOTO + VIDEO)"

Ηλεία: Ανακοίνωση των αγροτικών συνεταιρισμών Φράουλας «Υρμίνη» και «Ήλιδα»

Επιστολή απέστειλαν οι πρόεδροι των δύο αγροτικών συνεταιρισμών φράουλας, που δραστηριοποιούνται στην... περιοχή «Υρμίνη» και «Ήλιδα», Κυριαζής Φώτιος και Γούργαρης Ανδρέαςαντίστοιχα, προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:

«Με αφορμή το χθεσινό θλιβερό περιστατικό που αφορά συγκεκριμένη Γεωργική Εκμετάλλευση και όχι το σύνολο των παραγωγών φράουλας, λάβαμε την τιμή να συντάξουμε την κοινή αυτή επιστολή, επειδή θεωρούμε πως μόνο εσείς μπορείτε να προσεγγίσετε με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα υψίστης σημασίας που αφορά στην υγιεινή, ασφάλεια αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης, στην ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας αλλά και την προστασία της οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής από την «ωρολογιακή βόμβα» του εργασιακού ζητήματος που απειλεί να καταστρέψει την καλλιέργεια.

Αφορμή αυτής της επιστολής, εκτός από τα δυσμενή και ισοπεδωτικά δημοσιεύματα του τύπου για όλους τους παραγωγούς, που εσφαλμένα τους έχουν τοποθετήσει στο ίδιο «τσουβάλι», αποτελεί και το ουσιαστικό πρόβλημα διαβίωσης των εργατών γης, οι οποίοι στο σύνολό τους αποτελούν μετανάστες από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και που βρίσκονται στην περιοχή μας για 5-6 περίπου μήνες, αποκλειστικά για να εργαστούν στην καλλιέργεια αυτή.

Προτού παραθέσουμε τις προτάσεις μας για το ζήτημα, θα επιθυμούσαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνει μέχρι σήμερα η καλλιέργεια στην περιοχή:

• Η Φράουλα, καλλιεργείται σε ποσοστό τουλάχιστον 95 % στην Ηλεία και Αχαΐα, με συνολική κάλυψη που σήμερα ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα και με αλματώδη ρυθμό ανάπτυξης (την καλλιεργητική περίοδο 2003-2004 ήταν μόλις 1.200 στρέμματα).

• Η καλλιέργεια της Φράουλας στη μικρή ζώνη που έχει εγκατασταθεί, προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομ. Ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εξαγωγών της αγγίζει περίπου το 90 % της συνολικής παραγωγής.

• Επομένως με τη διευρυμένη εξαγωγική δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι παραγωγοί μας, εισρέει χρήμα στην Ελλάδα από ξένες πηγές. Επίσης όλα τα χρήματα επενδύονται στην περιοχή, με επέκταση των εκτάσεων της φράουλας καθώς και των λοιπών εμπορικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας αφενός στην ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου στο ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, μέσα από καθαρά παραγωγικές κι εξαγωγικές δραστηριότητες που αποφέρουν εισροή χρήματος από ξένες χώρες.

• Οι εξαγωγές των προϊόντων μας, γίνονται σε χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Ουκρανία με απόλυτη επιτυχία, χωρίς ποτέ να είχαμε προβλήματα αφενός ποιοτικά, αφετέρου ασφαλείας του προϊόντος, ως προς τα υπολείμματα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Μάλιστα, στα Super Markets του εξωτερικού, το προϊόν μας απολαμβάνει ιδιαίτερης θέσης, επειδή είμαστε ίσως οι μοναδικοί που μπορούμε και καλύπτουμε όλες τις εμπορικές προδιαγραφές ασφάλειας, που αφορούν στην ανίχνευση ελαχίστων δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων και σε ανώτατα επιτρεπόμενα όρια κάτω του 30 % των Ευρωπαϊκών MRLs τους.

• Το προϊόν μας, θεωρείται από τις αγορές του εξωτερικού ανώτερο ποιοτικά έναντι των ανταγωνιστών μας (πχ Ισπανία με περισσότερα από 100.000 στρέμματα αλλά και συνεχώς αναπτυσσόμενη Τουρκία) και γι αυτό απολαμβάνει σαφώς καλύτερης τιμής.

Αναφορικά στο θέμα των εργατών γης, τα τελευταία χρόνια και με την επέκταση της καλλιέργειας, έχουν ανακύψει ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά . Περιγραφικά αναφέρουμε το υπάρχουν καθεστώς:

- Οι εργάτες γης είναι απολύτως απαραίτητοι. Η ανάγκη της καλλιέργειας ανέρχεται σε τουλάχιστον 80-90 ημερομίσθια / στρέμμα / έτος και αφορούν κυρίως τη συγκομιδή.

- Το καθεστώς εργασίας είναι αυστηρά 6-6,5 ωρών (δεδομένου πως στις 13.00 το μεσημέρι το προϊόν πρέπει να έχει φορτωθεί και να ταξιδεύει, επειδή είναι ιδιαίτερα ευπαθές). Εργάζονται από τις 7.00 πμ έως και τις 13.00 ή 13.30.

- Οι εργάτες γης είναι παράνομοι μετανάστες κυρίως από χώρες όπως το Μπαγκλαντές

- Διαμένουν περιοδικά στην περιοχή της Βουπρασίας και σε άσχημες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε, δεδομένου πως οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή (ενοικιαζόμενες οικίες κλπ) αδυνατούν να τους απορροφήσουν ακόμα και στο ελάχιστο.

Επίσης αν κάποιος παραγωγός φράουλας προσπαθήσει να προσφέρει καταλύματα (πχ κοντέινερ με ρεύμα, νερό, τουαλέτα κλπ, αφενός αντιμετωπίζει προβλήματα αδειοδότησης από δημόσιους φορείς πχ την πολεοδομία, αφετέρου δεν έχουν οριστεί επίσημες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε τεκμηριωμένα να εξασφαλίζεται η ευημερία των εργαζόμενων κατά την προσωρινή διαμονή τους στην περιοχή.

- Το ημερομίσθιο των 6 ωρών εργασίας, ανέρχεται σήμερα στα 23-25 Euro. Το ετήσιο κόστος εργασίας (μαζί με το κόστος εγκατάστασης των παγίων) συμμετέχει κατά 45-55 % στο συνολικό κόστος της καλλιέργειας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν το οικονομικό της αποτέλεσμα (δείτε Συνημμένο 1 – Χρηματο-οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας).

- Ο ανταγωνισμός του κόστους πχ στην Τουρκία, ανέρχεται για τις ίδιες ώρες εργασίας, περίπου στα 6 – 10 δολλάρια, όταν εμείς για 6 ώρες εργασίας, παρέχουμε 25 ευρώ.

- Πως ουσιαστικά ολόκληρη η επιχειρηματική δραστηριότητα της Φράουλας, στηρίζεται στην παράνομη μετανάστευση καθιστώντας το μέλλον της καλλιέργειας ιδιατέρως επισφαλές.

Παρά όμως τα δημοσιεύματα, αναγνωρίζουμε πως υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης. Οι εργάτες αυτοί δεν ήρθαν στη χώρα μας με σκοπό να προωθηθούν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά αποκλειστικά για να εργαστούν στη συγκεκριμμένη καλλιέργεια. Εργάζονται 6 ώρες, λαμβάνουν 23-25 ευρώ και τα χρήματα αυτά τα προωθούν στη χώρα. Παράλληλα, είναι πρακτικά αδύνατο οι υπάρχουσες υποδομές των τοπικών χωριών, να φιλοξενήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η εργασία είναι πολύτιμη, δεδομένου πως κανείς Έλληνας δεν επιθυμεί την εργασία του ως εργάτης γης.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί παραγωγοί, μη έχοντας εναλλακτικές λύσεις και προκειμένου να μην προωθηθούν οι εργάτες γης σε άλλες περιοχές και οδηγηθεί η καλλιέργεια στον κατάρρευση, τους παρέχουν, φυσικά χωρίς κόστος, γη σε δικά τους χωράφια ώστε από μόνοι τους να εγκαταστήσουν παραπήγματα, τα οποία όμως είναι κακής ποιότητας και δεν εξασφαλίζουν ποιοτική και άνετη διαβίωση, έστω και προσωρινά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και δεδομένου που επιθυμούμε την βέλτιστη λύση του προβλήματος, παρακαλούμε λάβετε υπόψη τις παρακάτω προτάσεις, που ήδη υλοποιούνται σε άλλες χώρες όπως πχ στην Ισπανία:

Θεσμοθέτηση ειδικών και συγκεκριμένων προδιαγραφών διαβίωσης για τους εργάτες γης. Δηλαδή ανά πόσα άτομα θα πρέπει να εγκαθίστανται μονάδες στέγασης, υγιεινής και θέρμανσης, ταχύτατη αδειοδότηση χωρίς ή με ελάχιστο κόστος, ταχύτατη ρευματοδότηση και γενικότερα εξειδίκευση όλων των απαραίτητων παραμέτρων, ώστε να είναι βιώσιμη η προσωρινή διαμονή τους.

Τις παραπάνω ειδικές προδιαγραφές θα αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί φράουλας. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πραγματοποιείται συνεχής έλεγχος αποτελεσματικότητας της υλοποίησης των προδιαγραφών, από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Απασχόλησης ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέρος του κόστους υλοποίησης να το αναλάβουν οι ίδιοι οι αγρότες, ενώ παράλληλα να χορηγείται η δυνατότητα επιδότησης από προγράμματα όπως πχ το ΕΣΠΑ.

Να υπάρχει η δυνατότητα εύκολης αδειοδότησης για τις παραπάνω εγκαταστάσεις, χαμηλού κόστους.

Χορήγηση Visa ορισμένου στους εργάτες γης που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως, αν αυτό το επιτρέπει ο Νόμος, κατ΄ αποκλειστικότητα σε κάθε καλλιέργεια και παραγωγό. Οι παραγωγοί της φράουλας να καταρτίζουν τη λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας των εργατών που επιθυμούν να απασχολήσουν στην καλλιέργειά τους κι εφόσον οι εργάτες το επιθυμούν, τότε να προσέρχονται νόμιμα ώστε να διαμείνουν στις περιοχές με τις ειδικές προδιαγραφές που αναφέραμε, για τις οποίες υπεύθυνος ως προς την υγιεινή και ασφάλεια θα είναι ο κάθε παραγωγός και που θα ελέγχεται από τους φορείς που προαναφέραμε.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε τη δημιουργία μεγάλων καταυλισμών. Τέτοιες ενέργειες θα δράσουν ως «γκέτο» στην περιοχή και γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή τόσο για τους μετανάστες-εργάτες γης όσο και για την τοπική κοινωνία. Επιθυμούμε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε περιοχές ευθύνης των παραγωγών, για τις οποίες υπεύθυνοι θα είναι οι παραγωγοί, με ονομαστική διαμονή, ώστε να γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, προσφέροντάς τους παράλληλα, όπως και σήμερα, τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή μας και να αναπτύσσουν την κοινωνική τους ζωή στην τοπική κοινωνία, πέραν του 6ώρου εργασίας τους.

Θεωρούμε πως με την παραπάνω πρόταση που θέτουμε προς διαβούλευση, είναι εφικτό να δοθεί λύση στο σπουδαίο αυτό πρόβλημα το οποίο αφενός αναγνωρίζουμε κι επιθυμούμε να επιλύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφετέρου δεν έχουμε από μόνοι μας την αρμοδιότητα και τα μέσα για να το πετύχουμε.

Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στηριζόμενα σε ένα μεμονωμένο αλλά απερίφραστα κατακριτέο περιστατικό, έχουν λάβει ισοπεδωτική στάση, κατασυκοφαντώντας το προϊόν, τους αγρότες της περιοχής αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Όλοι όμως γνωρίζουμε πως η αγροτική οικονομία στηρίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε μετανάστες. Το ίδιο δεν συμβαίνει άλλωστε και σε άλλες καλλιέργειες; Οι μετανάστες δε συγκομίζουν ελιές, εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα ;

Το ζήτημα επίλυσης του ουσιαστικού ζητήματος των εργατών γης είναι υψίστης σημασίας. Αν η Πολιτεία αδρανήσει, τότε σίγουρα, πέραν του ανθρωπιστικού προβλήματος που διογνώνεται, θα στείλουμε στις καλένδες άλλη μια σοβαρή παραγωγική δραστηριότητα, από την οποία το κράτος άμεσους φόρους χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Από αυτά τον τζίρο της φράουλας, περίπου τα 90 % αποτελούν ξένα χρήματα και όχι αναμόχλευση Ελληνικών «δανεικών» χρημάτων. Αν η πολιτεία αδρανήσει, τότε απλά η καλλιέργεια θα οδηγηθεί πολύ γρήγορα στον μαρασμό.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε όπως εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή την επιστολή μας και στη συνέχεια να συζητήσουμε από κοντά για την αναζήτηση της βέλτιστης δυνατής λύσης».

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Ανακοίνωση των αγροτικών συνεταιρισμών Φράουλας «Υρμίνη» και «Ήλιδα»"

Η Θεσσαλονίκη τρέχει για την Βοστώνη!

Θεσσαλονίκη – Βοστώνη. Η σκέψη των δρομέων στον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Απριλίου, θα είναι στα θύματα και στους τραυματίες της τρομοκρατικής ενέργειας στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, αλλά και σε όλους τους δρομείς που δοκιμάστηκαν σκληρά από την τυφλή βία.

Η Θεσσαλονίκη, πόλη της Ελλάδας που γέννησε το Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», μαζί με τα αθλητικά μηνύματα συναδέλφωσης, ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας, θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον Πλανήτη, ότι οι δρομείς είναι ενωμένοι στις ίδιες ιδέες για ελευθερία και μαζική άσκηση και ο αθλητισμός είναι μια ανάγκη που δε θα την επηρεάσει καμία τρομοκρατική ενέργεια. Το Παγκόσμιο δρομικό κίνημα έχει ανοίξει την αγκαλιά του και έχει ενώσει τη θετική του ενέργεια απέναντι στον παραλογισμό της βίας και της τρομοκρατίας.

Τα μαύρα βραχιολάκια (Thessaloniki to Boston) που θα φορούν όλοι οι δρομείς του Μαραθωνίου της Θεσσαλονίκης θα είναι μία κίνηση που θα στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον πλανήτη ότι ο αθλητισμός μόνο ενώνει. Επίσης, όλοι οι δρομείς θα φορούν ένα αυτοκόλλητο με ένα «γιατί;» (Why?) που είναι το μήνυμα συμπαράστασης για τα θύματα και τους τραυματίες στη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

pressaris
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Θεσσαλονίκη τρέχει για την Βοστώνη!"

Πόσα πήρε η «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004»;

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓ Αθλητισμού.

Κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών, λειτούργησε η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αναφέρει τα ποσά που έλαβε η Οργανωτική Επιτροπή από την ίδρυσή της.

Από το έγγραφο προκύπτει επίσης ότι την εποπτεία της Οργανωτικής Επιτροπής ασκούσε η ειδική Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ).

Στη Βουλή, εκτός από τα στοιχεία που διαβιβάζει ο υπουργός Οικονομικών, απεστάλησαν και στοιχεία από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη αναφορικά με τα ολυμπιακά έργα.

Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν διότι ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε απευθύνει ερώτηση στα δύο υπουργεία, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί καταστάσεις και αναλυτικοί πίνακες για την οικονομική διαχείριση από την Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν υπάρχει πόρισμα ελέγχου για την Α.Ε. «Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004» από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διότι ο λογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος διενεργείται από το προαναφερόμενο συμβούλιο μόνο στους φορείς που εποπτεύει και επιχορηγεί, και ύστερα από σχετική εντολή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.

Το υπουργείο Οικονομικών

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βάσει της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, εγκεκριμένες από ορκωτούς λογιστές, διαβιβάστηκαν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, «προς ενημέρωση και τελική έγκριση». Επιπλέον, τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 ΑΕ, συνολικού ύψους 459.396.016 ευρώ από της ιδρύσεως της, για τις αιτίες που αναφέρονται στις εκάστοτε διατάξεις καταβολής θεωρούνται επιχορηγήσεις προς την Οργανωτική Επιτροπή και δεν αυξάνουν το μετοχικό της κεφάλαιο.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004 είναι τα ακόλουθα:

Α. Συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς την Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004 ΑΕ:

- 236.992.475 ευρώ, ως επιχορήγηση του ελληνικού Δημοσίου για τη συμμετοχή του στον προϋπολογισμό της «Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004 Α.Ε.», για τη διαμόρφωση των ολυμπιακών αγώνων, βάσει φακέλου διεκδίκησης, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ), τον Ιούνιο του 2006.

- 45.500.000 ευρώ για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στον προϋπολογισμό της «Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 Α.Ε.», για τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, βάσει φακέλου διεκδίκησης και σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Φεβρουάριο του 2004.

Β. Δράσεις του ελληνικού Δημοσίου που δεν αποτελούσαν συμβατικές υποχρεώσεις προς την ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 ΑΕ

- 52.824.652 ευρώ, για κάλυψη δαπανών απαλλοτριώσεων και αμοιβών τεχνικών συμβούλων ασφαλείας, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Αύγουστο του 2003.

- 14.673.532 ευρώ για απόδοση εσόδων από την έκδοση του ολυμπιακού επετειακού κέρματος των 500 δραχμών.

- 8.378.357 ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Φεβρουάριο του 2004.

- 1.027.000 ευρώ για την προβολή της ολυμπιακής προετοιμασίας στην περιφέρεια.

- 100.000.000 ευρώ για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο Πρόγραμμα Ολυμπιακής Προετοιμασίας για δράσεις, έργα, προμήθειες που αφορούν κατά κύριο λόγο ανάγκες τρίτων φορέων και έχουν μεταολυμπιακή χρησιμότητα, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Φεβρουάριο του 2004.

Όπως εξάλλου επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον απολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 Α.Ε. και των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων που έχουν δημοσιευθεί, η Οργανωτική Επιτροπή διασφάλισε διαχειριστικό- ταμειακό πλεόνασμα ύψους 130,6 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει εξάλλου ότι, πέραν των όσων προβλέπονται στις γενικές διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών, εποπτικό ρόλο, σύμφωνα με τον συστατικό νόμο, ασκούσε το υπουργικό συμβούλιο μέσω της ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ).

Το πλαίσιο ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών και την προμήθεια αγαθών διεπόταν από τους κανονισμούς ανάθεσης παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών, που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του συστατικού νόμου και οποίοι τροποποιήθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2001 και το 2004, ενώ διεπόταν και από τις κοινοτικές οδηγίες.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει το βουλευτή της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη ότι οι ισολογισμοί της Οργανωτικής Επιτροπής είναι δημοσιευμένοι από το Εθνικό Τυπογραφείο, στα Τεύχη ΑΕ και ΕΠΕ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε από τη δική του πλευρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, από το 2002 έως το 2004 εγκρίθηκαν ποσά ύψους 72.907.500 ευρώ για ολυμπιακά έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χρηματοδότησε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μετά από συλλογική απόφαση την «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004» με το ποσό των 198.324.651,52 ευρώ. Η αναφερόμενη χρηματοδότηση κατανεμήθηκε ως εξής:

- Ποσό 26.412.325,76 ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, με απόφαση το Δεκέμβριο του 1999.

- Το ίδιο ποσό, 26.412.325,76 ευρώ, και πάλι τον Δεκέμβριο του 1999, για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004.

- Ποσό 100.000.000 ευρώ με απόφαση του Απριλίου του 2004 για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΟΕΟΑ-Αθήνα 2004

- Ποσό 45.500.000 ευρώ για δράσεις και έργα που αφορούσαν στη λειτουργία των εγκαταστάσεων και την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με απόφαση του Ιουλίου του 2004.

Αναφορικά με το κόστος κατασκευής των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που είχε αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρει ότι όλες οι δαπάνες προέρχονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

- Η συνολική δαπάνη κατασκευής των έργων ανήλθε στο ποσό του 1.606.967.962,1 ευρώ.

- Για τις μελέτες των έργων διατέθηκε συνολικό ποσό 16.309.085,08 ευρώ.

- Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανέλαβε τη φύλαξη και τη συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που κατασκεύασε, καθώς και τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που κατασκεύασε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων/Ολυμπιακά Έργα 2004 του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η δαπάνη συντήρησης και φύλαξης από 1.2.2007 περιήλθε στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ». Η δαπάνη φύλαξης έως 1.2.2007 ανήλθε στο ποσό των 4.863.473,11 ευρώ. Η δαπάνη συντήρησης ανήλθε στο ποσό των 28.748.788,52 ευρώ. Σύνολο: 33.612.261,63 ευρώ.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που είχε θέσει ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ήταν «εάν έχει πραγματοποιηθεί επίσημος έλεγχος και δημοσιοποίηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τα ποσά που δαπανήθηκαν και με ποιες διαδικασίες από την Οργανωτική Επιτροπή-Αθήνα 2004» και «αν αληθεύει ότι ο απολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 εμφανίστηκε πλεονασματικός κατά 7 εκατ. ευρώ, αλλά όμως από τα συνολικά έξοδα των 2.271 εκατ. ευρώ αφαιρέθηκαν 462,7 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, ως επιχορηγήσεις». Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί αν υπήρξε πόρισμα ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και γιατί δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τις αμοιβές των ατόμων που πλαισίωναν τον Οργανισμό «Αθήνα 2004».

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα πήρε η «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004»;"

Νέο σοκ στις ΗΠΑ - Εκρηξη σε εργοστάσιο στο Τέξας - 70 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες - Δείτε βίντεο

Την ώρα που στις ΗΠΑ προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, μία νέα τραγωδία χτύπησε, αυτή τη φορά στο Τέξας.

Στο αέρα τινάχτηκε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας στις 7:50 μ.μ. τοπική ώρα (0050 GMT της Πέμπτης) στο West Fertilizer Plant το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Ντάλας. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό υπάρχουν 70 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Στην περιοχή κοντά στο Γουάκο του Τέξας που βρίσκεται το εργοστάσιο επικρατεί πανικός και όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX, που επικαλείται το διευθυντή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Τζορτζ Σμιθ ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας τόνισε ότι η αιτία είναι άγνωστη προς το παρόν, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν πυρκαγιές σε γειτονικά κτίρια.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και για προληπτικούς λόγους εκκενώνεται και η γειτονική πόλη Γουέστ. Συγκεκριμένα σε εκκένωση της περιοχής που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το Ουάκο των ΗΠΑ προχώρησαν οι αρχές καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να σημειωθεί νέα έκρηξη. Περίπου 2.800 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ισχυρή μυρωδιά αμμωνίας ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση τοξικού νέφους.

Το Abc μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 τραυματίες, εκ των οποίων οι 40 σε κρίσιμη κατάσταση.





iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σοκ στις ΗΠΑ - Εκρηξη σε εργοστάσιο στο Τέξας - 70 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες - Δείτε βίντεο"

«Φιάσκο» η ρύθμιση για τα δάνεια...!!!

Νομοσχέδιο – «φιάσκο» αποδεικνύεται η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από την τρικομματική κυβέρνηση αποκλείουν στην πράξη την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών από το πρόγραμμα διευκόλυνσης αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.

Όπως καταγγέλλουν καταναλωτικές οργανώσεις και ενώσεις δανειοληπτών, στη ρύθμιση δεν θα καταφέρει να υπαχθεί ούτε ένας στους εκατό δανειολήπτες.

Στη ρύθμιση αναφέρεται ότι μπορούν να κάνουν αίτηση για να υπαχθούν μόνο όσοι δεν έχουν καθυστερήσει την καταβολή των τρεχουσών δόσεων για περισσότερες από 90 ημέρες.

Πρόκειται δηλαδή για ξεκάθαρη κοροϊδία, καθώς τουλάχιστον οι 8 στους 10 δανειολήπτες αποκλείονται.

Οι προϋποθέσεις – «φιάσκο»
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά γιατί δεν θα μπορέσουν τελικά οι δανειολήπτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

1) Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει οι δόσεις να έχουν σταματήσει να καταβάλλονται για περισσότερους από 3 μήνες.

2) Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επίσης, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, το σύνολο των καταθέσεων του νοικοκυριού τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού τις 150.000 ευρώ.

3) Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν α) μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, β) όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, γ) άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως 25.000 ευρώ, εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στη ρύθμιση θα καταφέρουν να υπαχθούν ελάχιστοι οφειλέτες. Οι προϋποθέσεις είναι με τέτοιο τρόπο «σκαρφισμένες» ώστε να μην παρέχεται καμία ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

Επομένως, πρόκειται ουσιαστικά για έναν προκλητικό εμπαιγμό από τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη, με στόχο να «χρυσώσουν το χάπι» και να βγουν οι ίδιοι ως υπερασπιστές των δανειοληπτών απέναντι στις τράπεζες.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φιάσκο» η ρύθμιση για τα δάνεια...!!!"

Στάση εργασίας στο Μετρό την Πρωτομαγιά

Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν την Πρωτομαγιά oι εργαζόμενοι στο Μετρό, δηλώνοντας πως «η 1η του Μάη είναι απεργία, δεν είναι αργία».

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), αναφέρει πως μετέχει στην πανελλαδική απεργία με τη στάση εργασίας.

Προσθέτει: «Λειτουργούμε το Μετρό για τους απεργούς-εργαζομένους, προκειμένου να διευκολυνθούν στη μετακίνησή τους για να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις».


Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στο Μετρό την Πρωτομαγιά"

Μεντβέντεφ: Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο...

Η διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου, η οποία επικρίθηκε από διάφορες πλευρές, αποδεικνύεται επωφελής για τη Ρωσία, υποστήριξε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας πως οι μεγάλες ζημίες που επιβλήθηκαν στις ανασφάλιστες αποταμιεύσεις έπεισαν τους Ρώσους επενδυτές να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στη χώρα.

«Χρειάζεται να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας της ΕΕ για όσα έκαναν στην Κύπρο, διότι μας έδωσαν το χείριστο παράδειγμα για το πώς φέρουμε σε πέρας μία πολιτική κατάσχεσης», επεσήμανε ο Μεντβιέντεφ ενώπιον του Κοινοβουλίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

«Αυτή υπήρξε μία επαρκής απόδειξη σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων για το ότι είναι καλύτερο να κρατά τα χρήματά του στην ίδια μας τη χώρα», φέρεται να έχει δηλώσει ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν έχει επηρεασθεί καμία ρωσική κρατική επένδυση και πως η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει τους Ρώσους να διατηρήσουν τα χρήματα στη χώρα τους. Μόνον το περασμένο έτος εξήχθησαν από τη Ρωσία 56,8 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο και ας προσφέρουμε επιπλέον βοήθεια σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεντβέντεφ: Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο..."

Spiegel: Οι Έλληνες δεν είναι φτωχοί, λένε ψέματα

Τα βέλη του εναντίον της Ελλάδας στρέφει για άλλη μια φορά το Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους» και κάνει επίθεση τόσο στους Ελληνες όσο και στους Κύπριους. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο που απεικονίζει έναν Ελληνα – κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - να μεταφέρει χρήματα σε σακιά πάνω σε έναν γάιδαρο.

Το δημοσίευμα του Der Spiegel βασίζεται σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν».

Το θέμα αυτό πουλάει πολύ στη Γερμανία, της οποίας η κάτοικοι εκνευρίζονται όταν βλέπουν πως οι λαοί που πλήττονται από την κρίση είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εκείνους. Τα στοιχεία που παρουσιάζει το περιοδικό έρχονται ως συνέχεια έρευνας της Unicef που έδειχνε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα στη Γερμανία. Δεν ήθελαν και πολύ, λοιπόν, οι Γερμανοί για να... κιτρινίσουν την υπόθεση.

Ελληνες και Κύπριοι κρύβουν τον πλούτο τους

Πως έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι Ελληνες και Κύπριοι κρύβουν τον πλούτο τους; Η ΕΚΤ στο πλαίσιο μελέτης κατέθεσε ερωτηματολόγια για τον πλούτο των κατοίκων σε 15 κεντρικές τράπεζες χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Στην έρευνα πήραν μέρος σε 62.000 νοικοκυριά και τα στοιχεία αφορούν την 2007 – 2011.

Το πόρισμα δείχνει η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ. Πιο πλούσιοι σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι μόνο οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 397.800 μέση περιουσία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Μάλτα με 215.900 ευρώ.

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό ήταν 101.900 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τη μέση περιουσία των Γερμανών που φέρεται να είναι 51.000 ευρώ.

Από εκεί... πιάστηκαν οι δημοσιογράφοι του Spiegel και έστησαν το θέμα, στο οποίο αναρωτιούνται: «Υπάρχει πράγματι κρυμμένος πλούτος σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση;» και «Θα μπορούσαν άραγε τα ίδια τα κράτη «σκλάβοι» να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι η γνώση μέσα από τη μελέτη αυτή έρχεται μέσα από το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του ευρώ, δεν είναι και τόσο πλούσιες όσο νομίζαμε. Με αυτόν τον τρόπο πλασάρεται το νέο δόγμα της γερμανίδας καγκελαρίου που θα καλεί το Νότο να πληρώσει για τους φτωχούς Γερμανούς.

Μέρκελ, αγχόνη, κλπ φαντασιώσεις

Στην ηλεκτρονική του έκδοση δε, το περιοδικό φιλοξενεί μία φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ έξω από την ελληνική Βουλή, κρεμασμένη σε μία αγχόνη. Ο τίτλος είναι «Φτωχή Γερμανία!» και η λεζάντα: «Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί μία ευρω – διάσωση, πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρω – διάσωση όταν οι χώρες που χρωστούν είναι πλουσιότερες από τη χώρα των δανειστών τους;».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συμπέρασμα ότι κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εμφανίζονται να διαθέτουν πλουσιότερα νοικοκυριά από τη Γερμανία.

Ο αντίλογος στο πόρισμα της μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με οικονομολόγους είναι πως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες - που εν πολλοίς καθορίζουν, το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Οι Έλληνες δεν είναι φτωχοί, λένε ψέματα"

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε περίπτωση οφειλών

Δεν θα επιτρέπεται η πώληση ενός ακινήτου, εάν ο ιδιοκτήτης δεν τακτοποιήσει τυχόν οφειλές του από το παρελθόν

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων στήνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν θα επιτρέπει την πώληση ενός ακινήτου, εάν ο ιδιοκτήτης δεν τακτοποιήσει τυχόν οφειλές του από το παρελθόν, λόγω ανακριβών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το moneyonline.gr σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε διασταύρωση των στοιχείων που αναγράφονται στο Ενιαίο Τέλο Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και των στοιχείων που αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Στόχος των διασταυρώσεων θα είναι να εντοπίζονται τυχόν διαφορές στα τετραγωνικά που δηλώνονται και να καταβάλλεται η διαφορά φόρου που προκύπτει.

Η νέα εγκύκλιος

Ήδη από τις 5 Απριλίου, έχουν τεθεί σε ισχύ διατάξεις που στοχεύουν στον εντοπισμό ενδεχόμενων απωλειών εσόδων, μέσω της απόκρυψης της πραγματικής επιφάνειας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές κ.τλ.).

Με τις νέες διατάξεις, οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, υποχρεούνται να προσκομίσουν στην εφορία μαζί με το συμβόλαιο και το εκκαθαριστικό πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτου του 2009 (εφόσον ήταν υπόχρεοι) ώστε να διενεργηθεί έλεγχος μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται για την αξία του ακινήτου στο Ε.Τ.ΑΚ., και των στοιχείων που δηλώνονται στο συμβόλαιο.

Εάν υπάρχει διαφορά τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο προκειμένου η εφορία να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συναλλαγή.

Η διαδικασία πληρωμής

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η επιφάνεια ή η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, όπως αυτή αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του Ε.Τ.ΑΚ., είναι μικρότερη από την επιφάνεια ή την αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο, η μεταβίβαση θα «μπλοκάρεται» μέχρι ο φορολογούμενος να εξοφλήσει το επιπλέον Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, το οποίο αναλογεί στην επιπλέον επιφάνεια ή αξία, καθώς και τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους.

Τότε μόνο θα χορηγείται στο φορολογούμενο νέο εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, επικυρωμένο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.

Σε περιπτώσεις που τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα είναι αυθαίρετα που «τακτοποιήθηκαν» με νόμους των ετών 2010 και 2011, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις συνοδευόμενες από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά μέτρα και στην αξία οφείλονται στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση των κτισμάτων αυτών, ώστε να μην πληρώσουν Ε.Τ.ΑΚ. αναδρομικά για το έτος 2009.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε περίπτωση οφειλών"

"Πίσσα" σκοτάδι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα - Μόνο η κυβέρνηση βλέπει... φως

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου του Economist μίλησε για «φως στο τούνελ» όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του κάνει λόγο για ανάπτυξη από το 2014 της τάξεως του 0,6%. Πρόκειται για μία εικόνα εντελώς πλασματική, που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και προσβάλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Τα στοιχεία όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώρια να διαφανεί φως στο τούνελ, αλλά καταδεικνύουν πίσσα σκοτάδι (μόνο με λάμπα βλέπουμε...). Είναι αδιανόητο από ύφεση έκτης συνεχόμενης χρονιάς και σε ποσοστό της τάξεως του 4,2%, όπως προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση του να «κλείνει» το 2013, να υπάρξει την επόμενη ημέρα ανάπτυξη 0,6%. Αυτά ούτε με μαγικά δεν γίνονται.

Πόσο μάλλον, όταν η ανεργία έχει φτάσει στο 27,2% και οι προβλέψεις την θέλουν να εκτινάσσεται και πάνω από το 30% τους επόμενους μήνες. Οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί, οι επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα και καμία νέα επένδυση δεν γίνεται και δεν πρόκειται να γίνει όσο υπάρχει αυτό το ανασφαλές περιβάλλον στην Ελλάδα με το φορολογικό σύστημα να το έχει κάνει φυσαρμόνικα ο κ. Στουρνάρας.

Εκτιμά ο κ. Σαμαράς ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι το ανέκδοτο των τελευταίων χρόνων, όπως και το ότι βγαίνουμε ξανά στις αγορές. Το πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργείται από την εποχή Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος το θεωρούσε δεδομένο ως υπουργός Οικονομικών για τις αρχές του 2012 και τώρα μετατίθεται για το τέλος του 2013. Ζήσε Μάη μου…

Την ίδια στιγμή, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, με τη «μαύρη τρύπα» να ξεπερνά τα 3 δις ευρώ, οι στόχοι του ελλείμματος είναι άπιαστοι και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση με το τελευταίο μνημόνιο που της επέβαλε η τρόικα. Εκτός και αν πιστεύει πώς με τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη συνέχιση του χαρατσιού της ΔΕΗ ή τον ενιαίο φόρο ακινήτων όπως θα το μετονομάσει και τις αστείες ρυθμίσεις των χρεών θα έρθει ανάπτυξη.

Και πού; Σε ένα περιβάλλον Ευρωπαικό και διεθνές που συνεχώς επιδεινώνεται. Όπως το ίδιο το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση του ο κίνδυνος του «δημοσιονομικού γκρεμού» παραμένει για την Ε.Ε. και σχετίζεται βραχυπρόθεσμα με την ανησυχία που προέκυψε από τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, την πολιτική ανησυχία στην Ιταλία και τις ευπάθειες των χωρών της περιφέρειας, ενώ μεσοπρόθεσμα ελλοχεύει ο κίνδυνος της κόπωσης από τη σκληρή προσπάθεια προσαρμογής και την παρατεταμένη λιτότητα. Για την Ευρωζώνη το Ταμείο αναμένει ύφεση 0,3% το 2013 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 1,1%.

Είναι λοιπόν αφελής να πιστεύει κανείς πώς θα έρθει ανάπτυξη από το 2014, όταν οι άνεργοι και οι μη εργαζόμενοι στη χώρα είναι 1.000.000 περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται, όλοι οι παραγωγικοί τομείς έχουν καταρρεύσει και οι τράπεζες παλεύουν να μην βάλουν «λουκέτο», όταν μάλιστα η Γερμανία απειλεί με κατάσχεση των καταθέσεων.

Θέλουν απλά, με ενέσεις αέρα κοπανιστού, δήθεν αισιοδοξίας, να κρατήσουν όρθιους τους Έλληνες για να μπορούν να τους «πίνουν» το αίμα.

defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » ""Πίσσα" σκοτάδι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα - Μόνο η κυβέρνηση βλέπει... φως"

Aνοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου!

Αφορά τα μαγαζιά κάτω των 250 τ.μ. ενώ τα πολυκαταστήματα θα παραμένουν ανοικτά μόνο 10 Κυριακές το χρόνο που συνδέονται με τις γιορτές και τις εκπτώσεις

Στην επιτάχυνση των αποφάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς με πρώτο βήμα την απόφαση να μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές του χρόνου και τα πολυκαταστήματα 10 Κυριακές που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τις περιόδους των εκπτώσεων προχωρά η κυβέρνηση.

Το θέμα ετέθη επιτακτικά από την τρόικα η οποία ζήτησε οι ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο "σκούπα" που θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις 13 Μαίου προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 σύν 6 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ετσι το θέμα μεταφέρεται στη Βουλή η οποία θα κρίνει τελικώς αν τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά - προαιρετικά - 52 Κυριακές τον χρόνο και θα νομοθετήσει τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης η σχετική νομοθετική πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή κι αυτή θα αποφασίσει. Εκεί αναμένεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.
Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την δημιουργία Τράπεζας για ΜμΕ φαίνεται να μην προχωρά καθώς ο κ. Horst Reichenbach διευκρίνισε σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μικρομεσαίων ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση.

Ετσι ρευστότητα και στις ΜμΕ μπορεί να προσφέρει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση και αναμένεται να είναι έτοιμο ακόμη ίσως κι ως το τέλος του έτους. Το Ταμείο αυτό θα έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους με κεφάλαια τα οποία θα προέρχονται από τρεις πηγές, δημόσια χρηματοδότηση, κεφάλαια διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων και από ιδιώτες επενδυτές.

Αντιδράσεις

Σε δήλωση του ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ ενόψει των εξελίξεων επισημαίνει ότι "με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις απόψεις «κύκλων» του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι αφού «κατάργησαν» την κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα, φαίνεται πως «απορρίπτουν» την πρότασή μας για δήθεν ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων".
Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε, το Υπουργείο, τους «κύκλους» του ή την Τρόικα στο θέμα των Κυριακών.
Δεν ξέρουμε πλέον με ποιον να συζητήσουμε υπεύθυνα, τι ερωτήματα να θέσουμε και σε ποιον.
Ένα είναι σίγουρο, εμείς μαζί με τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας επιμένουμε στις προτάσεις της αγοράς για το θέμα των Κυριακών και επίσης θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της πρότασής μας με τις συνεταιριστικές Τράπεζες για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο το Υπουργείο εξακολουθεί τα «μπρος - πίσω» στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη - την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί - απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Aνοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου!"

Μήνυμα Σαμαρά προς την Ε.Ε. για την ανακήρυξη της ΑΟΖ

Την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ταχύτερη και ασφαλή, παράλληλα, ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, ζήτησε από το βήμα του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.

«Σκεφτείτε ακόμα ότι σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τί μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας. Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς», σημείωσε.

Είναι κοινό μυστικό πια, είπε, ότι στις θαλάσσιες αυτές περιοχές υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. «Τα ενεργειακά αποθέματα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί στη νοτιανατολική Μεσόγειο - κι εκείνα που βασίμως πιθανολογούνται εκεί - βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην δικαιοδοσία Ευρωπαϊκών κρατών. Και μπορούν να δώσουν σημαντικούς βαθμούς ενεργειακής αυτοδυναμίας, επάρκειας στην Ευρώπη. Είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μας περιουσίας που πρέπει ως Ευρωπαίοι να την αξιοποιήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η ανακήρυξη ΑΟΖ από παράκτια κράτη και η οριοθέτησή της με άλλα γειτονικά και αντικείμενα παράκτια κράτη, είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών. Αλλά η Ενωμένη Ευρώπη, είπε, μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε, μάλιστα, τη σημεασία της Μεσογείου, ως κάτι «παραπάνω από μια θάλασσα όπως οι άλλες». «Για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της», σημείωσε και διευκρίνισε τους λόγους:

Πρώτον, γιατί πρέπει να προφυλαχθεί από κινδύνους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στα νότια της Μεσογείου, όπου συντελούνται σήμερα εκεί κοσμοϊστορικές αλλαγές. Κι από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών που απειλούν να σαρώσουν τη νότια Ευρώπη και να προχωρήσουν βορειότερα.

Δεύτερον, γιατί στη απέναντι ακτή της Μεσογείου, βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει τόσο ανάγκη η Ευρώπη. Κυρίως ενέργεια! Κι όχι μόνο στην απέναντι ακτή, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, περνά κυρίως από τη Μεσόγειο. Και η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί στη Μεσόγειο.

Τρίτον, γιατί κριτήριο ισχύος για μια μεγάλη δύναμη είναι οι σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονιά της. Αν δεν μπορέσει μια δύναμη να έχει θετική επιρροή στη γειτονιά της, πως τότε θα αποκτήσει επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο; Η Ενωμένη Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο. Και το πρώτο πεδίο όπου πρέπει να αναδείξει αποδεικνύοντας ότι υπάρχει διεθνές εκτόπισμα, είναι η ίδια η μεσογειακή της γειτονιά.

«Η Μεσόγειος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για την διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης», εεπσήμανε και εκτίμησε πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και την διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. «Θα παίξει, τέλος, τον πιο σπουδαίο ρόλο για το εκτόπισμα και την προβολή ισχύος και επιρροής της Ευρώπης. Εδώ γεννήθηκε η Ιστορία μας. Και κατά κάποια περίεργη σύμπτωση, εδώ θα κριθεί, κατά κύριο λόγο και το μέλλον μας».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, είπε ότι «βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου, στο σημείο που η ήπειρός μας «ακουμπά» δύο άλλες ηπείρους ταυτόχρονα: την Ασία και την Αφρική. Και πάνω στους μεγάλους δρόμους που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή, και την Ευρωπαϊκή Δύση με τη Μέση Ανατολή. Αλλά και πάνω στους δρόμους που συνδέουν το Βορρά με το Νότο, και μάλιστα τον Ευρωπαϊκό Βορρά με τη θαλάσσια πρόσβαση της Κεντρικής Ευρώπης από και προς τη Νότια Ασία, το σύνολο της Αφρικής, τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό, και την Άπω Ανατολή».

«Είμαστε κυριολεκτικά το επίνειο της Ευρώπης προς το μισό κόσμο! Κι είμαστε η κύρια πύλη της Κεντρικής Ευρώπης προς τους μεγάλους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο 12ο Συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, έχει ως εξής:

Ξεκινώ λέγοντας ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια απλή θάλασσα, όπως άλλες Είναι ο χώρος όπου γεννήθηκαν ή ήκμασαν τουλάχιστον δέκα Πολιτισμοί!

Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αγκαλιάζει πολλούς λαούς.

Κι είναι αρκετά κοντινή, ώστε να τους φέρνει συνεχώς σε επαφή μεταξύ τους. Όπου κι αν τραβήξουν πέρα από τον ορίζοντα, προς βορρά και νότο, προς ανατολή και δύση, υπάρχουν ευκαιρίες και για πλούτο και για νέες αναζητήσεις…

Η Μεσόγειος στην οποία περιπλανήθηκε ο Οδυσσέας της Ελληνικής Μυθολογίας και ο Σεβάχ της Αραβικής, είναι ταυτόχρονα ένα σύνορο αλλά και ένα όριο. Για όλους τους λαούς που περιβρέχει. Ένα σύνορο που πρέπει να υπερασπιστούν. Κι ένα όριο που πρέπει να υπερβούν.

Κι έτσι οι λαοί της Μεσογείου, αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν Πολιτισμό - δηλαδή Λόγο, Τέχνη και Ιστορία - υπερασπίζοντας σύνορα και υπερβαίνοντας όρια στα μαγικά, αλλά πάντοτε ανήσυχα νερά της.

Σήμερα, η Μεσόγειος, είναι ξανά κάτι παραπάνω από μια θάλασσα όπως οι άλλες: Για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της! Για τρείς λόγους:

Πρώτον, γιατί πρέπει να προφυλαχθεί από κινδύνους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στα νότια της Μεσογείου, όπου συντελούνται σήμερα εκεί κοσμοϊστορικές αλλαγές. Κι από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών που απειλούν να σαρώσουν τη νότια Ευρώπη και να προχωρήσουν βορειότερα…

Δεύτερον, γιατί στη απέναντι ακτή της Μεσογείου, βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει τόσο ανάγκη η Ευρώπη. Κυρίως ενέργεια! Κι όχι μόνο στην απέναντι ακτή, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, περνά κυρίως από τη Μεσόγειο. Και η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί στη Μεσόγειο…

Τρίτον, γιατί κριτήριο ισχύος για μια μεγάλη δύναμη είναι οι σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονιά της. Αν δεν μπορέσει μια δύναμη να έχει θετική επιρροή στη γειτονιά της, πως τότε θα αποκτήσει επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο; Η Ενωμένη Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο. Και το πρώτο πεδίο όπου πρέπει να αναδείξει αποδεικνύοντας ότι υπάρχει διεθνές εκτόπισμα, είναι η ίδια η μεσογειακή της γειτονιά.

Η Μεσόγειος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για την διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης! Θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και την διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Θα παίξει, τέλος, τον πιο σπουδαίο ρόλο για το εκτόπισμα και την προβολή ισχύος και επιρροής της Ευρώπης. Εδώ γεννήθηκε η Ιστορία μας. Και κατά κάποια περίεργη σύμπτωση, εδώ θα κριθεί, κατά κύριο λόγο και το μέλλον μας.

Αυτά, με δύο λόγια όσον αφορά τη σημασία της Μεσογείου για το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το οποίο συζητούμε σήμερα.

Τώρα ας έλθουμε στην Ελλάδα: Βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου, στο σημείο που η ήπειρός μας «ακουμπά» δύο άλλες ηπείρους ταυτόχρονα: την Ασία και την Αφρική. Και πάνω στους μεγάλους δρόμους που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή, και την Ευρωπαϊκή Δύση με τη Μέση Ανατολή. Αλλά και πάνω στους δρόμους που συνδέουν το Βορρά με το Νότο, και μάλιστα τον Ευρωπαϊκό Βορρά με τη θαλάσσια πρόσβαση της Κεντρικής Ευρώπης από και προς τη Νότια Ασία, το σύνολο της Αφρικής, τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδικό Ωκεανό, και την Άπω Ανατολή.

Είμαστε κυριολεκτικά το «επίνειο» της Ευρώπης προς το μισό κόσμο! Κι είμαστε η κύρια πύλη της Κεντρικής Ευρώπης προς τους μεγάλους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους.

Πόσο το έχουμε αξιοποιήσει αυτό, πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά; Ελάχιστα! Πόσο το έχει αξιοποιήσει αυτό η Ευρώπη, πόσο έχει εκμεταλλευτεί η ίδια η Ευρώπη το σημαντικό αυτό «επίνειο», την Ελλάδα; Ελάχιστα! Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σκεφτείτε μόνο το δίκτυο των λιμανιών που δεν έχουμε αναπτύξει. Το δίκτυο των δυνητικών θαλασσίων δρόμων που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Το δυναμικό των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί.

Σκεφτείτε ακόμα ότι σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τί μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας. Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς.

Είναι κοινό μυστικό πια ότι στις θαλάσσιες αυτές περιοχές υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Τα ενεργειακά αποθέματα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί στη νοτιανατολική Μεσόγειο - κι εκείνα που βασίμως πιθανολογούνται εκεί - βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην δικαιοδοσία Ευρωπαϊκών κρατών. Και μπορούν να δώσουν σημαντικούς βαθμούς ενεργειακής αυτοδυναμίας, επάρκειας στην Ευρώπη. Είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μας «περιουσίας» που πρέπει ως Ευρωπαίοι να την αξιοποιήσουμε.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ από παράκτια κράτη και η οριοθέτησή της με άλλα γειτονικά και αντικείμενα παράκτια κράτη, είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών. Αλλά η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Μας έχουν διχάσει πολλά πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, καιρός να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό με την κρίση, καιρός να ανασηκώσουμε κεφάλι με κάτι που μας δίνει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.

Κλείνοντας θυμίζω αυτό που είχε έγραψε κάποτε ο Θουκυδίδης: Μέγα το της Θαλάσσης κράτος! Το έγραψε ο Θουκυδίδης αλλά το είπε ο Περικλής! Πατέρας της Κλασσικής Δημοκρατίας ήταν ταυτόχρονα και υποστηρικτής της θαλασσοκρατορίας.

Κι αυτό παραμένει απόλυτα αληθινό ως τις μέρες μας. Από τον Θουκυδίδη και τον Περικλή, ως τον πιο κοντινό μας Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν, Δημοκρατία και Θαλάσσια ισχύς - μ’ άλλα λόγια Ελευθερία και Θάλασσα - πάνε μαζί, εδώ και αιώνες. Παντού στον κόσμο. Ιδιαίτερα όμως στη Μεσόγειο.

Σε όλες τις εποχές. Ιδιαίτερα όμως στις μέρες μας…

Κι ίσως σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά…

Γιατί η Μεσόγειος δεν είναι μόνο για μας τους Ευρωπαίους - και σίγουρα για μας τους Έλληνες - το σύνορο που πρέπει να υπερασπιστούμε και το όριο που πρέπει να υπερβούμε. Εκεί κι αυτό που πρέπει να γεφυρώσουμε για να συναντήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Για να αντικρύσουμε ταυτόχρονα το παρελθόν μας, αλλά και το μέλλον μας. Τελικά για να βρούμε- ή αν θέλετε να ξαναβρούμε - τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Σαμαρά προς την Ε.Ε. για την ανακήρυξη της ΑΟΖ"

Β.Παπαγεωργόπουλος: Θέλουμε να γυμναστούμε… να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια που μας περισσεύει !

Η φυλακή είναι γεμάτη από νέους ανθρώπους. Παλικάρια που θέλουν κάπου να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους.

Μια λύση, μια διέξοδος είναι η άσκηση με βάρη.

Γυμνάζεσαι, κουράζεσαι, ξεχνιέσαι….

Πήγα και εγώ τις προάλλες να κάνω λίγα βάρη, να θυμηθώ τα νιάτα μου.

Τα βάρη της φυλακής είναι τακτοποιημένα σε μια γωνιά της «αυλής» σε ένα χώρο που οι γυμναζόμενοι κρατούν πάντα καθαρό.

Έσκυψα να σηκώσω ένα.

Η «μπάρα» από ξύλο!

Τα «βάρη» πλαστικά μπουκάλια γεμάτα άμμο και νερό, δεμένα με λωρίδες από κουβέρτες επάνω στην ξύλινη μπάρα!

Τραγική η κατάσταση, αλλά αν έχεις όρεξη δεν σε σταματά τίποτε. Δίπλα μου τα βάρη ανεβοκατέβαιναν….

Θα παρακαλέσω λοιπόν την Κούλα την Γιαννακίδου, την παλιά μου συναθλήτρια –μεγαλύτερος στην ηλικία εγώ, μικρότερη αυτή- που είναι σήμερα Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού να μας στείλει εδώ στα Διαβατά 2-3- μπάρες μεγάλες και 3-4 μικρές με τα ανάλογα βάρη, να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια που μας περισσεύει !…

Θέλουμε να γυμναστούμε….

Διαβάστε Περισσότερα » "Β.Παπαγεωργόπουλος: Θέλουμε να γυμναστούμε… να δώσουμε διέξοδο στην ενέργεια που μας περισσεύει !"

Ελέφαντας επιτέθηκε σε αυτοκίνητο τουριστών

Τον μπελά τους βρήκαν στα καλά καθούμενα δύο τουρίστες στη νότια Αφρική που επέβαιναν στο αυτοκίνητο τους κι έκαναν τη βόλτα τους στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, όταν... δέχτηκαν επίθεση από ελέφαντα!

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, το πελώριο ζώο για κάποιο λόγο τα «πήρε στο κρανίο» μαζί τους και τους επιτέθηκε αναποδογυρίζοντας το αυτοκίνητο τους και στέλνοντας τους στο νοσοκομείο!

Ο Πολωνός και η Κινέζα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ο άνδρας Πολωνία με σπασμένα πλευρά και η Κινέζα χωρίς σοβαρά τραύματα.

Το κορυφαίο… ποιο είναι λέτε; Οι ειδήμονες των άγριων ζώων και του πάρκου είπαν… πως ο ελέφαντες ήταν σε μανιώδη κατάσταση, καθώς τον είχαν πιάσει οι σεξουαλικές ορμές του… κι αναζητούσε σύντροφο!



Διαβάστε Περισσότερα » "Ελέφαντας επιτέθηκε σε αυτοκίνητο τουριστών "

Πέντε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπερασπίζονται τη λιτότητα

Τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση υπερασπίζονται σε κοινό τους άρθρο πέντε κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., λέγοντας πως η στρατηγική δείχνει αποτελέσματα και τονίζοντας πως «η Ευρώπη ανταποκρίνεται» -χωρίς, πάντως, στο κείμενό τους να αναφέρουν ούτε μία φορά τη λέξη λιτότητα.

Το κείμενο υπογράφουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, ο Όλι Ρεν, επίτροπος επί νομιοσματικών και οικονομικών υποθέσεων, ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του μηχανισμού στήριξης ESM και ο Βέρνερ Χόγερ της ΕΤΕπ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους New York Times και την International Herald Tribune με τον τίτλο «η Ευρώπη ανταποκρίνεται».

"Όλα δεν έχουν έρθει ακόμη στην θέση τους (...) όμως είναι σαφές ότι η απάντησή μας στην κρίση συμβάλλει στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της ευρωζώνης και έχει επιτρέψει να υπάρχουν εγγυήσεις για την ακεραιότητα του ευρώ", σημειώνουν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υπoθέσεις Όλι Ρεν, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ.

"Μέσα στην θύελλα, ενισχύσαμε τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και βελτιώσαμε την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μας", συνεχίζουν οι ίδιοι σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της International Herald Tribune και των New York Times.

Οι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν τους βασικούς πυλώνες της απάντησής τους στην κρίση, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της δημοσιονομικής επίβλεψης των κρατών μελών της ευρωζώνης, το πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της ΕΚΤ, η δημιουργία μόνιμου τείχους ασφαλείας και η υποστήριξη που προσφέρεται, συχνότερα μαζί με το ΔΝΤ, στις χώρες που χρειάζονται χρηματοπιστωτική βοήθεια.

"Η απάντηση αυτήν στην κρίση έχει αποφέρει καρπούς (...) Οι αγορές χαιρετίζουν τις προσπάθειες αυτές", υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι αυτοί, σύμφωνα με τους οποίους "η ευρωζώνη έχει δείξει μια δυνατότητα αντίστασης και μια ικανότητα να επιλύνει τα προβλήματά της, την οποία ορισμένοι παρατηρητές ούτε καν υποψιάζονταν πριν από ένα έτος".

"Ως συνέπεια της αποφασιστικότητάς μας και της κοινής μας στρατηγικής γίνεται μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη προσαρμογή, από την οποία θα αναδυθεί μια ευρωζώνη πιο ισχυρή", διαβεβαιώνουν.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι "η απαραίτητη αυτή προσαρμογή συνεπιφέρει σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις, κυρίως υπό την μορφή μιας απαράδεκτα υψηλής ανεργίας". "Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα", υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται την ώρα που ξαναρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις η δημόσια συζήτηση για την λιτότητα. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Ουέιν Σουάν επέκρινε σήμερα την "ανόητη λιτότητα" στην Ευρώπη που εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης προχθές οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για μια "ασθενή" ζήτηση στην ευρωζώνη και μια "κούραση λόγω της λιτότητας", η οποία απειλεί ορισμένες χώρες της περιοχής που έχουν δεσμευτεί σε σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπερασπίζονται τη λιτότητα"

Σαλμάς: Έτοιμη η εφαρμογή online παρακολούθησης της εκκαθάρισης δαπανών ΕΟΠΥΥ

Τη διασύνδεση των εφαρμογών e-DAPY και e-Prescription, που δίνει πλέον τη δυνατότητα online παρακολούθησης της εκκαθάρισης των δαπανών παρακλινικών εξετάσεων, ανακοίνωσε... ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Σημειώνεται ότι την παραπάνω δυνατότητα (online σύνδεσης) θα έχουν όλοι οι πάροχοιαπό τη Δευτέρα 22/4, ενώ στην ηλεκτρονική σάρωση του τιμολογίου θα δοθεί πρόσβαση από Δευτέρα 29/4.

Επιπλέον για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που έχουν δικά τους πληροφοριακά συστήματα θα υποστηριχθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με το e-dapy.

Με αφορμή τη νέα εφαρμογή ο κ. Σαλμάς δήλωσε: «Συνεχίζουμε την σημαντική προσπάθεια εξορθολογισμού, νοικοκυρέματος και βελτιστοποίησης του ΕΟΠΥΥ. Για να φτάσεις στο στόχο, χρειάζεται να ολοκληρώσεις πολλά επιμέρους βήματα και σήμερα ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό βήμα που αφορά στην παρακολούθηση των κανόνων που εμείς έχουμε θεσπίσει για την συνταγογράφηση, την εκτέλεση και την εκκαθάριση των διαγνωστικών εξετάσεων και μέρους των θεραπειών

. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε κατορθώσει να βάλουμε σταθερούς κανόνες στην αγορά, η αγορά να γνωρίζει ότι παρακολουθούμε την εκτέλεση των πράξεων και στο τέλος να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ πιο γρήγορα να εκκαθαρίζει τις υποχρεώσεις και να είναι συνεπής απέναντι στους παρόχους και στην αγορά.

Δημιουργείται έτσι επιπρόσθετη αξιοπιστία του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους παρόχους και όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι ο Οργανισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε έναν από τους πιο σύγχρονους Οργανισμούς Υγείας στην Ευρώπη, με σύγχρονα εργαλεία, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες πληροφορικής και μηχανογράφησης, και βεβαίως πλέον το μόνο θέμα είναι να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης από την πλευρά της αντανάκλασης αυτής στα έσοδα του.

Πολύ συζήτηση είχε γίνει μέχρι τώρα αναφορικά με την παραβατικότητα ή την μη τήρηση των κανόνων συνταγογράφησης και εκτέλεσης παραπεμπτικών από τους παρόχους Υγείας. Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είχαν τεθεί σαφείς κανόνες για να συμβαίνει αυτό. Την ίδια ώρα το σύστημα των Ασφαλιστικών Ταμείων τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την δυνατότητα να παρακολουθεί αυτήν την διαδικασία και πολύ περισσότερο δεν είχε την δυνατότητα να έχειαξιόπιστο έλεγχο της εκκαθάρισης των υποβληθέντων παραστατικών.

Γνωρίζουν πλέον όλοι οι πάροχοι ότι από την Δεύτερα θα παρακολουθείται βήμα προς βήμα όλη η πορεία από την συνταγογράφηση και δημιουργία του παραπεμπτικού για μια διαγνωστική εξέταση ή για μια θεραπεία μέχρι την στιγμή που υποβάλλεται το παραστατικό ή το τιμολόγιο στον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθεί αυτή η πράξη».

Τι κάνει το νέο σύστημα:

• Τα παραπεμπτικά που εκτελούνται στο e-ΔΑΠΥ (μέσω της web φόρμας) θα ανακτώνται ηλεκτρονικά από τα τηρούμενα στοιχεία στο e-Prescription και δεν θα απαιτείται η καταχώρηση από την αρχή του παραπεμπτικού, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα από εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα.

• Επιπλέον το σύστημα θα υποστηρίξει την δυνατότητα ηλεκτρονικής φόρτωσης τιμολογίων με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και να πληρωθεί το σύνολο της υποβαλλόμενης πραγματικής δαπάνης (100%) και όχι με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Επιπλέον με το νέο σύστημα θα δίδεται η δυνατότητα:

• Έλεγχου των προς εκτέλεση ιατρικών πράξεων με χρήση των ηλεκτρονικών συμβάσεων που τηρούνται για κάθε πάροχο.

• Αυτόματης μετατροπής των συνταγογραφούμενων ιατρικών πράξεων σε ιατρικές πράξεις εκτέλεσης (π.χ. περίπτωση χρήσης μηχανημάτων) με αναφορά στην τηρούμενη σύμβαση με τον πάροχο πληροφορία (διαφορετικοί τύποι μηχανημάτων ανά σύμβαση παρόχου).

• Υπολογισμού υποβαλλόμενης αξίας για κάθε ιατρική πράξη.

• Έλεγχου μοναδικής εκτέλεσης παραπεμπτικού για το σύνολο των παρόχων.

Τι εξασφαλίζεται με το νέο σύστημα:

• Εξασφαλίζεται ηλεκτρονικά η αντιστοιχία στις παραγγελθείσες ιατρικές πράξεις με τις εκτελεσμένες ιατρικές πράξεις.

• Έλεγχος μοναδικής εκτέλεσης του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού.

• Ποιοτική αναβάθμιση δεδομένων, ακρίβεια συμπλήρωσης στοιχείων εκτέλεσης των παραπεμπτικών (π.χ ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, Ιατρού) και πληρέστερη άντληση στατιστικών στοιχείων για διοικητική πληροφόρηση.

• Δραστική μείωση απαιτούμενου χρόνου και προσπάθειας για την ενημέρωση εκτέλεσης παραπεμπτικών από τους παρόχους υγείας. Δεν απαιτείται πλέον η εκ νέου καταχώρηση του παραπεμπτικού κατά την εκτέλεση.

• Δυνατότητα παρακολούθησης πορείας εκτέλεσης παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο.

• Επιτρέπεται πλέον η διαμόρφωση νέων τρόπων ελέγχου και εκκαθάρισης δαπανών με χρήση κανόνων για την εφαρμογή στοχευόμενων ελέγχων. Δεν απαιτείται πλέον από τον ασφαλιστικό φορέα η χρονοβόρα διαδικασία της αντιπαραβολής της χάρτινης μορφής του παραπεμπτικού με την ηλεκτρονική μορφή όπως αυτή καταχωρήθηκε από τον πάροχο.

• Έλεγχος και αντιπαραβολή σε πραγματικό χρόνο των προς εκτέλεση ιατρικών πράξεων με αυτές που τηρούνται στις ηλεκτρονικές συμβάσεις των παρόχων.

• Δυνατότητα χρήσης υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων παρόχων υγείας με υψηλό βαθμό ασφάλειας στην διακίνηση της πληροφορίας μέσω των διασυνδέσεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλμάς: Έτοιμη η εφαρμογή online παρακολούθησης της εκκαθάρισης δαπανών ΕΟΠΥΥ"

Είχε τραυματίσει ξανά μετανάστη ο ένας από τους "πιστολέρο" της Μανωλάδας!

Εξοπλισμένοι με τρόπο που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής, ήταν ο κτηματίας και οι επιστάτες του, που πυροβόλησαν σε βάρος περίπου 200 μεταναστών από το Μπαγκλαντές, τραυματίζοντας 28 από αυτούς, επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης.

Το γεγονός ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε την ώρα της έντασης, αλλά λίγο αργότερα, εκτιμάται ότι υποδηλώνει εγκληματικές προθέσεις εκ μέρους των δραστών. Μάλιστα, με εντολή τού αρχηγού της ΕΛΑΣ, στις έρευνες για την υπόθεση ενεπλάκη και το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να ερευνηθεί αν οι δράστες εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις βίας σε βάρος αλλοδαπών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, προανήγγειλε επίσης εκστρατεία της αστυνομίας για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από εννέα μέρες, ενώ έδωσε στοιχεία για το συμβάν, καθώς και για τους δράστες.



Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία που σχηματίζεται αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη χτες στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ο 27χρονος μαζί με έναν ακόμη Έλληνα, ο οποίος δεν συμμετείχε στα χτεσινά επεισόδια, είχε διαπληκτιστεί και πάλι με αλλοδαπούς εργάτες γιατί δεν τους πλήρωναν. Όταν δε ένας Αιγύπτιος εργάτης προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο με το οποίο επιχείρησαν να φύγουν, οι δύο Έλληνες έκλεισαν το παράθυρο πιάνοντας το χέρι του μετανάστη και τον έσυραν για αρκετή απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί το δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά το χτεσινό περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παρθένης, υπήρξε διαπληκτισμός των μεταναστών με τους τρεις επιστάτες για την μη καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων έξι μηνών, μετά τον οποίο οι τρεις αναζητούμενοι αποχώρησαν από το σημείο. Λίγη ώρα αργότερα επανήλθαν, κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι, και πυροβόλησαν προς το μέρος των συγκεντρωμένων αλλοδαπών.

Άμεσα χθες το απόγευμα συνελήφθη, στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης-καλλιέργειας φράουλας, ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους, οι οποίοι είναι φίλοι του. Στην κατοχή τού 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.

Στον χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δεκαπέντε σιδερένιους σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι από τους συνολικά επτά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, από τις έως τώρα ενδείξεις, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες της αστυνομίας, ο κ. Παρθένης ανακοίνωσε ότι με την ψήφιση πριν από εννέα ημέρες του νέου νόμου του υπουργείου Εργασίας δίνονται πλέον αρμοδιότητες για την ανασφάλιστη εργασία και στην Οικονομική Αστυνομία της ΕΛΑΣ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που εκκρεμεί, θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την επικράτεια για το ζήτημα αυτό.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ ανέφερε: «Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι τόσο η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας είναι αποφασισμένη να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλοδαπών, τα οποία προσβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία σύλληψη παράνομου μετανάστη, μετά το αιματηρό περιστατικό.

Κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στη Μανωλάδα

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα γεγονότα στην Μανωλάδα Ηλείας, έδωσε κατεπείγουσα εντολή στον Ειδικό Γραμμα¬τέα ΣΕΠΕ κ. Μιχάλη Κανδαράκη να στείλει στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

«Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

«Άλλωστε, έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Ήδη, με εντολή μου, επιλαμβάνεται του θλιβερού περιστατικού η Επιθεώρηση Εργασίας. Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να αναμειχθεί στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η οικονομική αστυνομία», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.




Διαβάστε Περισσότερα » "Είχε τραυματίσει ξανά μετανάστη ο ένας από τους "πιστολέρο" της Μανωλάδας!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news