facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Σταϊκούρας: «Nέα παιδιά στη θέση όσων θα φύγουν από το Δημόσιο»

Την αντικατάσταση όσων δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούν από «νέα παιδιά», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα», ενώ αναφερόμενος στις 15.000 απομακρύνσεις από το Δημόσιο, τόνισε πως θα γίνουν ισάριθμες προσλήψεις. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, προβλέπεται η αποχώρηση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2013 και επιπλέον 11.000 εντός του 2014. Βεβαίως, η κυβερνητική πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από την Τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Εγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο με αξιοκρατία νέων παιδιών. Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ εκτιμώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα. Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα βήμα-βήμα και δημιουργεί θετικές προοπτικές».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: «Nέα παιδιά στη θέση όσων θα φύγουν από το Δημόσιο»"

Ο Άκης αποφάσισε να "δώσει" το ΠΑΣOK;-"Δεν τα αγόραζα μόνος μου τα υποβρύχια"!

Με τίτλο: "Ξέσπασμα του Άκη από τη φυλακή" και αποκλειστική συνέντευξη του πρώην υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή η Realnews

"Δεν μπορούσα να αγοράζω υποβρύχια μόνος μου" δηλώνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει τη δίωξη του πολιτική και "δείχνει" τον Γιώργο Παπανδρέου.

Επίσης αναφέρει: "επιχείρησαν να με κάνουν σύγχρονη Ιφιγένεια στον βωμό της λαϊκής αντίδρασης για την οικονομική χρεωκοπία της Ελλάδας". Ο τέως υπουργός δηλώνει ότι "Ήταν λάθος μου να αγοράσω το διαμέρισμα στη Δ.Αρεοπαγίτου" αλλά και ότι τον "εκβιάζουν με την προφυλάκιση της γυναίκας του".

Παράλληλα, αναφέρεται στον Κ.Σημίτη και τους έξι υπουργούς που συμμετείχαν στις κρίσιμες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Άκης αποφάσισε να "δώσει" το ΠΑΣOK;-"Δεν τα αγόραζα μόνος μου τα υποβρύχια"!"

«Χρυσά» επιθέματα στο Ασκληπιείο

Εκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας αποκαλύπτει Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που ξεπερνά το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για την τετραετία 2006-2010

Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, που ξεπερνά το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, βλέπει στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας από τις αρχές του 2006 μέχρι τα μέσα του 2010 έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας. Η έκθεση μιλά για ανυπαρξία ελέγχου, εκτέλεσης, παραγγελίας και παρακολούθησης συμβάσεων, τιμολογίων, χρεώσεων, για παρατάσεις και για απευθείας αναθέσεις στην προμήθεια και τη διαχείριση υγειονομικών υλικών (επιθεμάτων κατάκλισης). Επιπλέον, εντοπίζει ατελή διαχείριση φαρμακευτικών υλικών (σκιαγραφικών), τήρηση αποθέματος με μη ορθολογικό τρόπο στο τμήμα Αξονικής Τομογραφίας του νοσοκομείου και -στο ίδιο τμήμα- παρακώλυση της εκτέλεσης του κλινικού και επιστημονικού έργου των ιατρών από μία διευθύντρια, η οποία παρεμβαίνει στην επιλογή και στον τρόπο εκτέλεσης των αξονικών εξετάσεων πέραν των αρμοδιοτήτων της και καθυστερεί ή και αρνείται την εκτέλεση αξονικών τομογραφιών.

Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σχετικά με την προμήθεια και τη διαχείριση υγειονομικών υλικών στο Ασκληπιείο Βούλας αναφέρει ενδεικτικά ότι «οι καταναλώσεις επιθεμάτων το 2007 και το 2008 από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου έφτασαν τις 185.956,01 ευρώ και 545.955,29 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ αντίστοιχα, συνολικά 731.911,3 ευρώ, ενώ οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ήταν της τάξεως των 23.520,29 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ»! Επιπλέον, «η συνολική δαπάνη του νοσοκομείου από 1-1-2006 μέχρι τις 30-10-2011 για επιθέματα κατάκλισης ανέρχεται στο ποσόν των 1.611.971,51 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».

Υπερβολικές παραγγελίες

Οι σχετικές παραγγελίες επιθεμάτων από το 2007 έως το 2010 χαρακτηρίζονται «υπερβολικές». «Οι προϊσταμένες της νοσηλευτικής διεύθυνσης, διευθύντρια – τομεάρχες – τμηματάρχες, δεν παρακολουθούσαν και δεν ήλεγχαν ως όφειλαν τη νομιμότητα της διαδικασίας των παραγγελιών επιθεμάτων κατάκλισης και στη συνέχεια να κρίνουν την αναγκαιότητά τους», σημειώνει η έκθεση. Πριν από το 2006 οι αντίστοιχες παραγγελίες ήταν ελάχιστες. Ακολουθεί το διάστημα της κακοδιαχείρισης, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, και «από τον Μάιο του 2010 και μετά από σχετική εγκύκλιο του διοικητή του νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε παραγγελία υγειονομικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου και των επιθεμάτων, συνυπογράφεται και εγκρίνεται από τον διευθυντή συντονιστή ιατρό της κάθε κλινικής, η κατανάλωση επιθεμάτων κατάκλισης από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου έπεσε κατακόρυφα»!

Αξονικός τομογράφος

Οσον αφορά τις ατασθαλίες στη διαχείριση φαρμακευτικών υλικών (σκιαγραφικών) και τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η διαχείριση σκιαγραφικών σκευασμάτων από τη Συντονίστρια Διευθύντρια του Αξονικού, κα Κάτσου, καθίσταται ατελής γιατί: α) η τήρηση αποθέματος σκιαγραφικών στο Τμήμα γίνεται με μη ορθολογικό τρόπο και β) στις ατομικές συνταγές σκιαγραφικών που εκδίδει στο όνομα των ασθενών, προς το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, η ονομασία και ποσότητα σκιαγραφικής ουσίας είναι άλλη από αυτή που στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε και καταγράφηκε στο βιβλίο περιστατικών του τμήματος». Στις παρατηρήσεις του ΣΕΥΥΠ συμπεριλαμβάνεται και η «χρήση ως επί το πλείστον του σκευάσματος Ultravist, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πιο ακριβό κατά 2 ή 3 ευρώ στα 50ml σε σχέση με το συγκρίσιμο σκιαγραφικό σκεύασμα».

Επιπλέον, όπως καταγράφεται στην έκθεση: «η Διευθύντρια του Τμήματος Αξονικής Τομογραφίας του νοσοκομείου κα. Κάτσου α) παρακωλύει την εκτέλεση του κλινικού και επιστημονικού έργου τόσο των ιατρών Επιμελητών του Τμήματος Αξονικής όσο και των Κλινικών Ιατρών κυρίως του Β’ Χειρουργικού Τομέα, β) παρεμβαίνει στην επιλογή και στον τρόπο εκτέλεσης των αξονικών εξετάσεων πέραν των αρμοδιοτήτων της και γ) καθυστερεί ή και αρνείται την εκτέλεση αξονικών τομογράφων»!

Ειδικότερα: «Σε πολλές περιπτώσεις δε συμφωνεί με το κλινικό σκεπτικό για τον ασθενή, όπως αυτό αναφέρεται στα παραπεμπτικά, ζητώντας μεταβολή στις αιτούμενες εξετάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις αρνείται την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων ή καθυστερεί τον προγραμματισμό τους. Συνέπεια των παραπάνω είναι ο κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, καθώς και η οικονομική επιβάρυνσή τους δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Δεν «άνοιξε μύτη»

Οι επιθεωρητές, τέλος, προτείνουν «να επανεξεταστεί η νομιμότητα πληρωμής των επιθεμάτων κατάκλισης (Coloplast &3M)», να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων στην υπόθεση «επιθέματα κατάκλισης» και «της διευθύντριας του Αξονικού, κας Κάτσου» καθώς και να κινήσει η διοίκηση του νοσοκομείου τη διαδικασία για πειθαρχικά παραπτώματα» και στις δυο περιπτώσεις. «Κάποιοι έχουν ελεγχθεί και απαλλαγεί» ήταν η απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Κεχαγιά σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία που κινήθηκε από το νοσοκομείο. Κατά τα άλλα, «Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν προσωπικά δεδομένα».

Δεν ήταν δύσκολο, όμως, να διαπιστώσουμε αν οι εμπλεκόμενοι στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος συνεχίζουν το… έργο τους. Απαλλάχθηκαν όλοι και είναι στις θέσεις τους. Η μέγιστη αποδοθείσα ποινή ήταν αυτή της γραπτής επίπληξης. Ούτε γάτα ούτε ζημιά

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χρυσά» επιθέματα στο Ασκληπιείο"

Ασθενείς μένουν χωρίς εξετάσεις και φάρμακα λόγω κρίσης (video)

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία δείχνει ότι το 64% ασθενών με χρόνιες παθήσεις – οι συγκεκριμένοι ασθενείς αντιστοιχούν στο 38% του γενικού πληθυσμού - δυσκολεύονται να επισκεφθούν το γιατρό τους, να κάνουν εξετάσεις ακόμη και να αγοράσουν φάρμακα, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ποσοστό βρισκόταν πέρυσι στο 49%. Από την έρευνα προκύπτει ότι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το αλτσχάιμερ έχουν μειώσει τη δαπάνη για επισκέψεις σε γιατρούς έως και 19%, για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 18%, τα φάρμακα κατά 7% και τη συμπληρωματική αγωγή έως και 12%.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι περικοπές αυτές θα αυξήσουν τη νοσηρότητα και θα μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, πράγμα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 80% των ασθενών με χρόνιες παθήσεις θεωρούν πως η κατάσταση για αυτούς θα χειροτερέψει.

Δείτε το ρεπορτάζ από το χθεσινοβραδυνό δελτίο του MEGA:



farmakopoioi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασθενείς μένουν χωρίς εξετάσεις και φάρμακα λόγω κρίσης (video)"

Αξιολόγηση πριν τις απολύσεις στο Δημόσιο – Φεύγουν 4.000 μέσα στο 2013

Σε κοινά αποδεκτό μέτωπο αναφορικά με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα – και υπό την παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη – αποφασίστηκε να τεθεί η νέα πρόταση άμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και να κλείσει ως την Κυριακή, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν φύγει 4.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο, ενώ άλλοι 11.000 θα αποχωρήσουν ως το 2014. Όπως προβλέπεται, αυτοί που θα αποχωρήσουν είναι οι επίορκοι (με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις), οι μονίμως απόντες (εκτιμάται πως θα αντικατασταθούν) και όσοι επιλέξουν μία εθελούσια έξοδο.

Οπως άφησαν να εννοηθεί οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, θα γίνουν αξιολογήσεις στο Δημόσιο, πριν αποφασιστούν αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Πρέπει να βγούμε από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας. Πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα. Αναφορικά με το ζήτημα της Δημόσιας Διοίκησης, διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως το βράδυ της Κυριακής. Το πλαίσιο αυτό σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα.»

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων τα οποία θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους – οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές και η αναδιοργάνωση του δημοσίου θα γίνει με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί «δεν είμαστε μια χώρα που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία» όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η Τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.»

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές ότι η Τρίτη είναι η «καταληκτική» ημερομηνία, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιολόγηση πριν τις απολύσεις στο Δημόσιο – Φεύγουν 4.000 μέσα στο 2013"

Η ελληνική δικαιοσύνη καλεί 13 Γερμανούς για την υπόθεση της Siemens

Στο στάδιο της έρευνας επί 8 χρόνια εκκρεμεί η υπόθεση του σκανδάλου με τα "μαύρα ταμεία" με την ελληνική δικαιοσύνη να καλεί ως κατηγορουμένους για... δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 13 Γερμανούς.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καλούνται από τους ειδικούς εφέτες ανακριτές, σύμφωνα με το Εθνος, είναι και ο άλλοτε πανίσχυρος επικεφαλής της εταιρείας, επί 12 χρόνια διευθύνων σύμβουλός της, Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην σύμβουλος και στενός φίλος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα ο Χάινριχ φον Πίρερ δεν κατηγορήθηκε ποτέ από τη γερμανική δικαιοσύνη, αλλά απομακρύνθηκε από την εταιρεία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2007, ενώ πλήρωσε χρηματικό πρόστιμο μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα, ωστόσο, καλείται στη χώρα μας όπως και οι 12 Γερμανοί συγκατηγορούμενοί του να απολογηθούν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Ως κατηγορούμενοι επίσης έχουν κληθεί και οι Ράινχαρτ Ζίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, όπως επίσης και τα υπόλοιπα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας, Ρίχτερ, Νόιμπεργκερ, Νιντλ, Κοχ, Γιάγκεμαν, Γκεμπάουερ, Γιουνγκ, Γκάνσβιντ, Μπεντζάου και Γιάσπερ.

Οι κλήσεις προς απολογία στους Γερμανούς κατηγορουμένους, όπως επισημαίνει το Εθνος, καθυστέρησαν επειδή τα κατηγορητήρια μεταφράζονταν επί μήνες.

Οι ειδικοί εφέτες ανακριτές έστειλαν επίσης κλήσεις στον πρώην ισχυρό άνδρα της ελληνικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος δεν εκδόθηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη μετά τη φυγή του στη Γερμανία, στον επίσης φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και στον Πρόδρομο Μαυρίδη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν είτε οι Γερμανοί είτε οι Ελληνες κατηγορούμενοι, αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Να σημειωθεί ότι η ανάκριση για το σκέλος της Siemens που αφορά τη σύμβαση του ΟΤΕ σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Ηδη έχουν κληθεί και έχουν απολογηθεί περίπου εβδομήντα πρόσωπα ως κατηγορούμενοι.

Το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει διακινηθεί από τον Πρόδρομο Μαυρίδη (περίπου 190 εκατ. ευρώ), χωρίς πάντως να έχει εντοπιστεί ποτέ ούτε μία καταβολή. Περίπου 40 εκατ. ευρώ έχουν παγώσει στην Ελβετία.

Η ολοκλήρωση της δικογραφίας αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελληνική δικαιοσύνη καλεί 13 Γερμανούς για την υπόθεση της Siemens"

Ερευνα για «παιχνίδι» με μετοχές

Η Εισαγγελία Εφετών θα αναλάβει τελικά την έρευνα για το κατά πόσον ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες ότι υπήρξε παράνομο «παιχνίδι» γύρω από τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank το τελευταίο χρονικό διάστημα εν όψει της συγχώνευσής τους και με ενδεχόμενη κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών για το επικείμενο «διαζύγιο».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με ταχείς ρυθμούς για να διαπιστωθεί σύντομα εάν στοιχειοθετούνται ή όχι αξιόποινες πράξεις. Η εισαγγελική έρευνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αξιόποινων παραβάσεων της νομοθεσίας που σχετίζεται με την προστασία της κεφαλαιαγοράς (Ν. 3340/05) και της γενικότερης χρηματιστηριακής νομοθεσίας, καθώς και το κατά πόσον υπήρξε χειραγώγηση μετοχών ή άλλα οικονομικά αδικήματα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα για «παιχνίδι» με μετοχές"

Ερχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις του ΟΑΕΕ

«Ψαλιδισμένη» σύνταξη κινδυνεύουν να πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

Σε πρώτη φάση επηρεάζονται κυρίως όσοι καλύπτονται από το ΤΕΒΕ (που υπάγεται στον ΟΑΕΕ), που μπορεί να χάσουν έως και 10 ευρώ τον μήνα αν αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014.

Νέος γύρος αλλαγών έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και καθιερώνεται ένα μεικτό «σύστημα».

Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (που θα είναι 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης για τα χρόνια που έχουν διανυθεί στην αγορά εργασίας μετά το 2011.

Οι αλλαγές στις συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών -που προβλέπονται σε μία σειρά νόμων- καταγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο της διοικήτριας του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα -ηλικία και απαιτούμενα έτη- σε κύρια Ταμεία ή στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2014, το ετήσιο ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε έτος ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% των συντάξιμων αποδοχών ή των ασφαλιστικών κατηγοριών όπως ισχύουν.

Δηλαδή ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης για τον χρόνο μετά το 2013 θα γίνεται με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών στις περιπτώσεις που από τις καταστατικές διατάξεις θα προκύπτει μεγαλύτερο ποσό. Ενδεικτικά δημοσιεύονται τα εξής παραδείγματα:

-Ασφαλισμένος, προερχόμενος από το ΤΕΒΕ, ο οποίος θα έχει χρόνο ασφάλισης από το 1984 μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς και είναι γεννημένος το 1947, καταθέτει αίτηση για σύνταξη τον Ιανουάριο του 2014.

Ο ασφαλισμένος θεμελίωσε δικαίωμα το 2012 (ηλικία 65 ετών και 15ετία). Η σύνταξή του θα εφαρμοστεί με το «παλαιό» σύστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Για χρόνο ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά θα υπολογιστεί με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών ΟΑΕΕ.

Δηλαδή για το 2013 θα αποδοθεί το ποσό των 33.75 ευρώ (αντί για 42 ευρώ) και η τελική σύνταξη θα είναι 1.280,5 ευρώ.
-Αντιθέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 δεν επηρεάζονται.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Ερχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις του ΟΑΕΕ"

Kαραμανλής: «Φοβάμαι κοινωνική έκρηξη»-«Ούτε με σφαίρες» δεν επανέρχομαι σε ρόλο ηγέτη της ΝΔ

Στις συζητήσεις του Κώστα Καραμανλή με τους στενούς συνεργάτες και φίλους του, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει αυτόν τον καιρό η εκδήλωση μίας ανησυχίας του, έντονης όσο ποτέ άλλοτε, για την πορεία των οικονομικών και κοινωνικών πραγμάτων μέσα στο 2013. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά, λένε, ότι έχει χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος για γρήγορες κινήσεις και πρωτοβουλίες στην τριετία και τώρα φοβάται κοινωνικές «εκρήξεις», αλλά και το πολιτικό «χάος» στο οποίο θα οδηγούσε μια επιδείνωση της κρίσης. 

Αποδίδει την εμμονή της κυβέρνησης στον σημερινό μονόδρομο, στην ελπίδα της για κάποιες «αλλαγές» της στάσης του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όμως, παραδέχεται ότι οι αντοχές της τρικομματικής μειώνονται διαρκώς και υποστηρίζει ότι «λιγοστεύει ο χρόνος» για αλλαγή κλίματος. Γενικότερα, οι προβλέψεις του Κ.Καραμανλή για το μέλλον είναι τώρα «μαύρες», λένε οι συνεργάτες του. Προβλέπει εκλογές ο Κ.Καρμανλής ; Όχι, καταρχήν δεν τις προβλέπει.«Ουδείς απολύτως τις επιθυμεί», λέει. Όπως αναφέρει σε συνομιλητές του, πιθανότερη θεωρεί, στην περίπτωση μιας «πτώσης» της σημερινής κυβέρνησης, την αναζήτηση νέου κυβερνητικού σχήματος από την ίδια «δεξαμενή», την τρικομματική. 

Μπορεί να σιωπά ο Κ. Καραμανλής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Και κάποιες σκέψεις και εκτιμήσεις του είναι γνωστές στον κύκλο των στενών συνεργατών του. Θεωρείται, λοιπόν, από αυτούς, ότι είναι ξεκάθαρη η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να μην επανέλθει («ούτε με σφαίρες» συνηθίζει να λέει) σε ρόλο ηγέτη της παράταξης του ή σε οποιονδήποτε άλλον «ηγετικό» ρόλο, καθώς εκτιμά ότι οι σύνηθες στη χώρα δεν αφήνουν περιθώρια για παραγωγική πολιτική δουλειά, ούτε και άνεση για μεγάλες στρατηγικές κινήσεις» που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητες. 

....Μη σχέσεις

Ας σημειωθεί πάντως εδώ, ότι σε ιδιαίτερες συζητήσεις του ο Κ. Καραμανλή, όταν αναφέρεται στη ΝΔ, δηλώνει ότι δεν έχει κακές σχέσεις με τον αρχηγό της Αντώνη Σαμαρά, αλλά μόνο....μη σχέσεις. Υποστηρίζει, δηλαδή, κατά μαρτυρία συνομιλιών του, ότι ο διάδοχός του δεν έχει έως σήμερα ζητήσει τη γνώμη του για κάτι μετά το 2009, ούτε και θέλησε ποτέ να υπερασπισθεί πολιτικές της πενταετίας 2004-2009. Από εκεί και πέρα δηλώνει με έμφαση, ότι, «ποτέ δεν θα υπομόνευε» το έργο του Α. Σαμαρά, διότι θεωρεί «πολιτικά ανήθικο» να το κάνει αυτό ένας πρώην αρχηγός στον διάδοχό του. 

Το άνοιγμα στη Μόσχα


Οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά ότι όλες οι επιλογές του στον τομέα αυτόν ήταν αποτέλεσμα ψυχρών στρατηγικών εκτιμήσεων. Η άρνησή του να στηρίξει το «ναι» στο σ΄χεδιο «Ανάν», η «κόντρα» στο Βουκουρέστι (ΝΑΤΟ) και το «άνοιγμα» προς τη Μόσχα για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας είναι γνωστό ότι προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, αλλά όπως και σήμερα εξηγεί ο Κ.Καραμανλής, δεν ήταν κινήσεις «αντι-αμρικανικές», ήταν επιλογές στηριγμένες στη διαπίστωση ότι ο στρατηγικός «αμερικανικός» μονόδρομος της Ελλάδας «δεν συμπίπτει πλέον σε πολλά σημεία του με δικά της στρατηγικά συμφέροντα» , άρα χρειάζονται κάποιες «αλλαγές». Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει φυσικά σήμερα ότι «πλήρωσε» εκείνες τις επιλογές του, αλλά δεν θεωρεί ότι ήταν λανθασμένες. Θεωρεί πολιτικά «φυσιολογική» την αποδοκιμασία της Ουάσινγκτον για τις επιλογές του, ιδιαίτερα το «άνοιγμά» του στον Βλάντιμιρ Πούτιν, αφού η αμερικάνικη ηγεσία εκτίμησε ότι από αυτές θίγοντας στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό ο Κ. Καραμανλής «δεν τα έχει με τους Αμερικανούς», όπως λέει.

Όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά με το «βρόμικο παιχνίδι» που «κάποιοι» του έπαιξαν. Ο Κ . Καραμανλής έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το «νόμισμα» με το οποίο «πλήρωσε» τις επιλογές του, γνωρίζει τη «γειτονιά» στην οποία έστησε το σύστημα των υποκλοπών ο «ξένος παράγων», ο οποίος έχει «και διεύθυνση και όνομα». Είναι επίσης πεπεισμένος ο πρώην πρωθυπουργός, λένε οι συνεργάτες του ότι οι «ενδιαφερόμενοι» τότε με τη «ρώσικη» πολιτική του παρακολουθούσαν και τα δρομολόγια του, ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν γύρω του ένα «δυσάρεστο κλίμα». 

«Πολύ τραβηγμένο»

Όταν ερωτάται αν οι υπηρεσίες των «ενδιαφερομένων» ήθελαν να τον δολοφονήσουν, ο Κ. Καραμανλής – που πολλά γνωρίζει και λίγα λέει- απαντά προσεκτικά: Λέει «μάλλον όχι», ότι θα ήταν «πολύ τραβηγμένο» κάτι τέτοιο στους καιρούς μας και στη δική μας χώρα – αλλά φυσικά «σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ δεν ξέρεις» συμπληρώνει στενός συνεργάτης του, καλά πληροφορημένος. 

Στο στενό περιβάλλον του Κ. Καραμανλή λέγεται ότι η στάση του ευρώ-ατλαντικού παράγοντα «επηρέασε» τότε και τις «συμπεριφορές» ουκ ολίγων εγχώριων «ελίτ». Περιλαμβάνονται και όλα αυτά στο πακέτο των «πικρών» αναμνήσεων του Κ. Καραμανλή, που ίσως εξηγούν σ’ έναν βαθμό και την αποστροφή του στην ιδέα περί «επανόδου» του

Για δύο λόγους δεν ξεχνά τον Γ.Παπανδρέου

Γενικώς δεν τρέφει αντιπάθειες με πολιτικούς αντιπάλους. Περιορίζεται στο να «μην εκτιμά» ορισμένους από αυτούς. Οι φήμες τον θέλουν να «συμπαθεί» προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα, αλλά πέραν αυτού...τίποτε! Οι συνομιλητές του ένα μόνο μπορούν να διακρίνουν καθαρά με΄σα από συζητήσεις σχετικά με το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν: ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν ξεχνά» τον Γ.Α. Παπανδρέου, πρώτον, διότι τον Μάρτιο του 2009 τον ενημέρωσε πλήρως για την κατάσταση της οικονομίας και εκείνος απάντησε με τη λογική «λεφτά υπάρχουν», δεύτερον, διότι σκέφτηκε μετεκλογικά να τον εμπλέξει σε «εξεταστικές». 


real ΠΗΓΗ: «6μέρες»


Διαβάστε Περισσότερα » "Kαραμανλής: «Φοβάμαι κοινωνική έκρηξη»-«Ούτε με σφαίρες» δεν επανέρχομαι σε ρόλο ηγέτη της ΝΔ"

Wikileaks: «Στηρίξατε τη χούντα και αποτύχατε» έλεγε ο σάχης του Ιράν στις ΗΠΑ

Οταν ο σάχης του Ιράν ασκούσε κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Μία νέα εφαρμογή πληροφορικής που δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει κανείς τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 με τρόπο που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτός, δημιούργησε το Wikileaks. «ΤΑ ΝΕΑ», μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Associated Press στη Βρετανία, το ιταλικό περιοδικό «L’Espresso», την αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», τη μεξικανική «La Jornada» και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο, είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή και στα τηλεγραφήματα τον τελευταίο μήνα για την αναζήτηση των καλύτερων ιστοριών που βρίσκονται κρυμμένες σε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια διπλωματικά έγγραφα.

Εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1967 έβλεπε ο σάχης του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, όπως προκύπτει από συνομιλία του με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη Ρίτσαρντ Χελμς τρεις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ. Στις 23 Ιουλίου 1974 ο Παχλαβί εξέθεσε στον Χελμς τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει ακόμα τις διεργασίες για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την επιστροφή του μετέπειτα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στο τηλεγράφημα με κωδικό 1974TEHRAN06170 που εντόπισαν «ΤΑ ΝΕΑ» με τη νέα εφαρμογή του Wikileaks, ο σάχης είπε στον αμερικανό διπλωμάτη ότι «οι ΗΠΑ απέτυχαν στην Ελλάδα υποστηρίζοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα και την εκθρόνιση του βασιλιά». Ο Χελμς αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση των ΗΠΑ με τα συγκεκριμένα γεγονότα και ο Παχλαβί πρόσθεσε ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα εκείνη την περίοδο ήταν η μοναρχία. «Εάν οι Αριστεροί προκαλέσουν τους στρατιωτικούς - κάτι το οποίο θα γίνει αργά ή γρήγορα - ο ελληνικός λαός δεν θα έχει πού να στηριχθεί και θα επικρατήσει αναρχία στη χώρα», τόνισε ο τότε ηγέτης του Ιράν. «Η μοναρχία είναι η μόνη εγγύηση για να μην αποκτήσει η χώρα κομμουνιστική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Παρόμοιους φόβους με του Παχλαβί για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα είχε μεταφέρει στον Χελμς τον Ιούνιο του 1973 ο ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλάμ (τηλεγράφημα 1973TEHRAN03980). Στο ίδιο τηλεγράφημα που εξιστορεί αυτή τη συνάντηση γίνεται αναφορά σε ταξίδια του σάχη σε Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Εκεί, ο ιρανός ηγέτης είχε διαπιστώσει ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα ήταν ικανοποιημένα από την πτώση της μοναρχίας στην Ελλάδα.

Η αγωνία του για την τύχη του θεσμού δεν ήταν σημάδι ανασφάλειας για το δικό του πολιτικό μέλλον. Ο Χελμς άλλωστε σχολίαζε τότε ότι ο Παχλαβί αισθανόταν ιδιαίτερα ισχυρός στη χώρα του - η δική του εκθρόνιση άλλωστε συνέβη έξι χρόνια αργότερα. Τον συνέδεε όμως μακρά φιλία με τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Στο αμερικανικό τηλεγράφημα λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, που από το 1967 είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα, σχεδίαζε διακοπές στην Κασπία με τον σάχη. Ο Παχλαβί όμως του είχε ζητήσει να αναβάλει την επίσκεψή του εξαιτίας της κρίσιμης περιόδου στην Ελλάδα.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ. Παρά τις καλές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια, ο σάχης εξήγησε στον αμερικανό πρεσβευτή κατά την ίδια συνάντηση ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει δημοσίως την Τουρκία στο θέμα της Κύπρου. Η δημόσια δήλωση υποστήριξης του σάχη είχε γίνει την επομένη της αποβίβασης τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο. Ο Παχλαβί τόνισε, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεγράφημα, ότι το Ιράν έπρεπε να ταχθεί υπέρ των τουρκικών θέσεων λόγω κοινού θρησκεύματος. Ακόμη οι δύο χώρες μαζί με το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Μεγάλη Βρετανία είχαν συμμαχικές σχέσεις βάσει του Συμφώνου της Βαγδάτης (το 1979 μετά την ανατροπή του σάχη, το νέο τότε ισλαμικό καθεστώς του Ιράν απέσυρε τη χώρα από τη συμμαχία).
Στην κατ' ιδίαν συνομιλία του όμως με τον Χελμς ο σάχης ξεκαθάρισε ότι «οι Τούρκοι δεν είχαν καμία νομιμοποίηση, βάσει των διεθνών συνθηκών, για εισβολή στην Κύπρο».

Ενα μήνα αργότερα, σε τηλεγράφημα του αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα Γουίλιαμ Μάκομπερ, με ημερομηνία 27 Αυγούστου 1974 (κωδικός: 1974ANKARA06875), αξιωματούχος της πρεσβείας μετέφερε την κουβέντα που είχε με τον σύμβουλο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νταριούς Κουπάλ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Κουπάλ ανησυχούσε ότι οι Τούρκοι μπορεί να αρχίσουν τρίτο γύρο στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χαλατμπαρί είχε ξεκαθαρίσει στον τούρκο ομόλογό του Τουράν Γκιουνές ότι το Ιράν θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει ως ο «πιο κοντινός σύμμαχος» της Τουρκίας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: «Στηρίξατε τη χούντα και αποτύχατε» έλεγε ο σάχης του Ιράν στις ΗΠΑ"

Κύπρος: Πρώτα η έρευνα για το βρόμικο χρήμα και μετά η δόση

Οι απόφαση του Eurogroup και η επίσημη ανακοίνωση για την πώληση των αποθεμάτων χρυσού

Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνδέοντας όμως την αποδέσμευση της πρώτης δόσης με την ολοκλήρωση της έρευνας για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος. Πρώτα δηλαδή τα πορίσματα της έρευνας και μετά η δόση, η οποία αναμένεται να φτάσει στα μέσα Μαΐου με την προϋπόθεση ότι το μνημόνιο θα έχει εγκριθεί τόσο από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης, όσο και από την κυπριακή βουλή, έως τις 24 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου αυξήθηκαν στα 23 δισ. ευρώ, και τα 10 δισ. ευρώ που αρχικώς εγκρίθηκαν από το Eurogroup, προφανώς, δεν επαρκούν. Η συμμετοχή του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια το ποσό των 10 δισ. δεν αλλάζει.

Στο μεταξύ έγινε επίσημη ανακοίνωση της πώλησης του κυπριακού χρυσού. Δεκατέσσερις τόνοι βγαίνουν στο σφυρί προκειμένου να συμβάλλουν στην κάλυψη του χρέους. Υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 400 εκατομμύρια ευρώ. «Εχουμε στη διάθεσή μας 446.000 ουγγές χρυσού - δηλαδή 14 τόνους - και με τη σημερινή αξία του χρυσού στις διεθνείς αγορές, που είναι 1560 δολάρια η ουγγιά, και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που είναι 1,31, η συνολική αξία των αποθεμάτων εκτιμάται γύρω στα 530 εκατομμύρια ευρώ», αποκάλυψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο κυπριακό κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού, που αποτιμάται γύρω στα 425 εκατομμύρια ευρώ. Ο χρυσός αγοράστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το 1960 όταν η κυπριακή λίρα ήταν συνδεδεμένη με τα αποθέματα χρυσού.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Πρώτα η έρευνα για το βρόμικο χρήμα και μετά η δόση"

Κλείνει για μία εβδομάδα ο ένας κλάδος στη σήραγγα Ραψομμάτη

Κλειστός από την προσεχή Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 09.00 το πρωί έως την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 4.00 το απόγευμα, θα υπάρχει ολικός αποκλεισμός της μιας σήραγγας Ραψομάτη και συγκεκριμένα του κλάδου στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από τον δεύτερο κλάδο της σήραγγας σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Προσοχή και... υπομονή ζητάει η τροχαία από τους οδηγούς που θα κινούνται στο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου που συνδέει Τρίπολη και Καλαμάτα

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει για μία εβδομάδα ο ένας κλάδος στη σήραγγα Ραψομμάτη"

Reuters: Εκλεισε η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα - Σύντομα η δόση

Οριστικοποιημένη θεωρεί τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα πηγή με γνώση των συνομιλιών την οποία επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Reuters.

Η ομάδα εμπειρογνωμώνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης προς την χώρα μας, είπε σήμερα στο Reuters πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή ολοκληρώνει την πρώτη αναθεώρηση των ελληνικών επιδόσεων από Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μετά την συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου που απέτρεψε μία χρεοκοπία της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο. Σε αντάλλαγμα για τα 240 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης, η Αθήνα εφάρμοσε μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας.

«Η τρίτη αποστολή αναθεώρησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε το περασμένο βράδυ στην Αθήνα με την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», είπε ένας από τους εκπροσώπους με γνώση των συνομιλιών.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που είναι προϋπόθεση για να γίνει τελικά η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, δήλωσε χτες Παρασκευή ότι ο EFSF είναι έτοιμος να εκταμιεύσει 10 δισ. ευρώ αμέσως μόλις ικανοποιηθούν οι όροι.

«Η Ελλάδα θα λάβει 2,8 δισ. ευρώ μόλις επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπρόσθετα, 7,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό βασίζεται σε όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο», είπε στους δημοσιογράφους.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Εκλεισε η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα - Σύντομα η δόση"

Αυξάνεται κατά 8 ώρες το ωράριο δασκάλων και καθηγητών - “Ψαλίδι” στις προσλήψεις

- Κατά δύο ώρες την εβδομάδα αυξάνεται το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών
- Μόνο 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν για την επόμενη σχολική χρονιά
- Υποχρεωτικές οι μετακινήσεις για χιλιάδες νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές

Αλλάζει το ωράριο διδασκαλίας από το Σεπτέμβριο για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται κατά δύο ώρες την εβδομάδα, αφού οι αριθμοί για την κάλυψη των κενών θέσεων στις σχολικές μονάδες -εξαιτίας των λιγοστών προσλήψεων που θα γίνουν αλλά και των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων- δεν «βγαίνουν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι και όσοι έχουν μέχρι 10 χρόνια προϋπηρεσία θα κληθούν να διδάξουν 26 ώρες, απο 24 σήμερα. Καθηγητές με προϋπηρεσία έως 6 χρόνια θα διδάσκουν 23 ώρες την εβδομάδα απο 21 σήμερα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, από την αύξηση του ωραρίου, αναμένεται να “εξοικονομηθούν” περίπου 10.000 θέσεις αναπληρωτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα, καθώς έχει να διαχειριστεί την προετοιμασία μίας πολύ δύσκολης χρονιάς, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και το «ψαλίδι» που θα υπάρχει στις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα για την επόμενη σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν θα ξεπεράσουν τις 2.000.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται κατά 8 ώρες το ωράριο δασκάλων και καθηγητών - “Ψαλίδι” στις προσλήψεις"

Ο Τσίπρας κάνει άνοιγμα στο ΚΚΕ και ζητά άμεσα εκλογές

Την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας ένα βήμα σε σχέση με την έως τώρα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος για την χώρα, παρά μόνο η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στις κάλπες, ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση, που θα έχει και την εντολή και την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, να δρομολογήσει έναν εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί ένα σχέδιο απεμπλοκής από τα Μνημόνια και την κρίση, δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση με αλαζονεία και ηγεμονική λογική». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , έκανε το πρώτο, μετά από μεγάλο διάστημα, άνοιγμα προς το ΚΚΕ τη στιγμή μάλιστα που στον Περισσό βρίσκεται σε εξέλιξη το 19ο συνέδριο καλώντας σε ενότητα. Διευρύνοντας το πεδίο των συμμαχιών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται «σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, και σε όλους τους δημοκράτες που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια».

Στο πλαίσιο της έντονης κριτικής προς την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα οξύς στην στάση της κυβέρνησης στην κρίση της Κύπρου, στην στάση έναντι της τρόικας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης και την συγκρότηση συμμαχιών με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Οξύς ήταν ο κ. Τσίπρας και έναντι της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «πολιτικό αντίπαλο που ψεύδεται συνειδητά, διαστρεβλώνει συνειδητά, και έχει κηρύξει μια ανεπιτυχή εκστρατεία λάσπης, διαβολής και συκοφαντίας εναντίον μας». Γι' αυτό, πρόσθεσε, είναι ευθύνη όλων, «να οργανώσουμε όχι μόνο την άμυνα, αλλά και την αντεπίθεσή μας,να ανοίξουμε το βηματισμό για την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης,με πνεύμα ενότητας, ευρύτητας, αλλά και αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο που η δραματική πραγματικότητα και η συγκυρία θέτουν: Να βάλουμε τέρμα στο καθεστώς των μνημονίων». Επίσης έκανε λόγο για «υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ επανέλαβε τη θέση του «ότι το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της Ελλάδας, δηλαδή το Μνημόνιο, είναι κλινικά νεκρό». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η αναστολή της συγχώνευσης, της Εθνικής με τη Eurobank, επιβεβαιώνει την αποτυχία του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για παντελή έλλειψη σχεδιασμoύ και στοιχειώδους υπευθυνότητας από τη πλευρά της κυβέρνησης.

Στην ειδική αναφορά που έκανε στην πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στο ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «για εμάς, όταν ο λαός μας ζει μια τραγωδία, όταν η χώρα μας είναι όμηρος χρέους, αποικία χρέους, όταν η δημοκρατία στήνεται στον τοίχο των δανειστών, τότε θέση στο μέτωπο της αντίστασης έχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

Είμαστε αριστεροί, όχι υπερφίαλοι, ούτε ανόητοι, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «είμαστε συνεχιστές μιας παράδοσης που έρχεται από μακριά και μας διδάσκει ότι χωρίς συμμάχους δεν μπορούμε να νικήσουμε στις δύσκολες μάχες όπως η σημερινή.Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, που κατανοεί ότι αυτές τις δραματικές ώρες η στάση του καθενός έχει τη σημασία της για την έκβαση της αναμέτρησης.Γι' αυτό -και όχι από κάποιους μικροκομματικούς υπολογισμούς- είμαστε αφοσιωμένοι στην ιδέα της ενότητας».

Για το ΚΚΕ είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει τώρα, που το ΚΚΕ έχει το Συνέδριό του, τη στάση και τη γραμμή της ηγεσίας του απέναντι σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους και τη χώρα, ωστόσο σημείωσε :.

«Εύχομαι, το συνέδριο αυτό να συμβάλλει, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο καημός των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων της χώρας. Να γίνει πραγματικότητα ο καημός της πλειοψηφίας των κομμουνιστών. Και αυτός ο καημός δεν είναι άλλος από την ενωτική δράση και παρουσία της αριστεράς για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου».

Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δειλία και συστολή» και επανέλαβε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από το Βερολίνο.

Δίνοντας τέλος το εναρκτήριο λάκτισμα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να μην οδηγηθεί το κόμμα σε εσωστρέφεια την περίοδο αυτή, τόνισε επίσης την ανάγκη ενότητας και να γίνει κατανοητό το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε γύρω από το πρόγραμμα αυτό, να συσπειρωθεί μιά μεγάλη, ισχυρή και αποφασιστική κοινωνική πλειοψηφία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας κάνει άνοιγμα στο ΚΚΕ και ζητά άμεσα εκλογές"

Μπαρνιέ: Από το 2015 τις τράπεζες θα τις σώζουν και οι καταθέτες

Οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να χρησιμεύει μόνο ως ύστατη λύση, επισημαίνει ο επίτροπος για την εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung».

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του χθες, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. «Η σπουδή είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών», η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαρνιέ: Από το 2015 τις τράπεζες θα τις σώζουν και οι καταθέτες"

Πώς η Aθηνά παρέκαμψε το "μπλόκο" στη διαθήκη του Ωνάση

Τη λύση στον γρίφο, που της επιτρέπει να «ρευστοποιήσει» τον Σκορπιό περνώντας τον σε Ρώσο μεγιστάνα, φαίνεται πως βρήκε η Αθηνά Ωνάση. Τα δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Γενεύης που έχουν αναλάβει την αγοραπωλησία κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, χωρίς τελικά να προσβάλουν το «πνεύμα» της.

Οπως ανέφεραν χθες στην «Espresso» κάτοικοι της Λευκάδας και του Νυδριού, η περιοχή έχει βουίξει τις τελευταίες ώρες από φήμες που θέλουν το νησί να περνάει στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα όχι με αγοραπωλησία, αλλά με τη διαδικασία leasing ή μακροχρόνιας μίσθωσης. Με αυτούς τους τρόπους ουσιαστικά η Αθηνά Ωνάση δεν πουλά, αλλά εκμισθώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τον επίγειο παράδεισο που κληρονόμησε από τον παππού της.

Στη διαθήκη του ο Ελληνας Κροίσος καθιστούσε σαφές ότι ο Σκορπιός δεν μπορεί να πουληθεί σε τρίτους, παρά μόνο να μεταβιβαστεί σε μέλη της οικογένειας. Κι αν κάποιο από αυτά δεν μπορούσε να τον συντηρήσει, τότε θα πέρναγε στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου. Αν η νεαρή κληρονόμος προέβαινε σε πώληση, το ελληνικό Δημόσιο, που έχει έννομο συμφέρον, θα μπορούσε να προσβάλει τις όποιες διαδικασίες. Με τη μακροχρόνια μίσθωση και τη διαδικασία του leasing τα χέρια της λύνονται και μπορεί πλέον να «ξεφορτωθεί» το νησί, κάτι που προσπάθησε άλλωστε να κάνει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Πάντως τέλος στο θρίλερ που διαδραματίζεται γύρω από την τύχη του Σκορπιού μπορεί να βάλει μόνο η εγγονή του Ελληνα Κροίσου. Ωστόσο μέχρι και χθες δεν υπήρχε κανένα σχόλιο από την πλευρά της Αθηνάς Ωνάση σχετικά με την πώληση.

Στο μεταξύ, η είδηση της πώλησης του Σκορπιού κάνει τον γύρο του κόσμου. Την ώρα που όλοι στη χώρα μας και δη οι δεκατέσσερις εργαζόμενοι του νησιού προσπαθούν να μάθουν έστω και μια επίσημη πληροφορία, μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού φιλοξενούν εκτενή δημοσιεύματα, τα οποία ωστόσο δεν εμπεριέχουν νέα στοιχεία που θα έριχναν φως και θα ξεδιάλυναν το μυστήριο. Τα περισσότερα επικαλούνται πληροφορίες από τον ελληνικό Τύπο και τονίζουν ότι και στο παρελθόν η Αθηνά Ωνάση είχε κάνει προχωρημένες συζητήσεις για την πώληση του Σκορπιού.

Οι αγγλικές εφημερίδες «Daily Mail» και «Telegraph» σημειώνουν ότι η μοναδική κληρονόμος του Ωνάση πουλά τον Σκορπιό για 130 εκατομμύρια, επικαλούμενες ωστόσο όχι πληροφορίες, αλλά εκτίμηση του ιδιοκτήτη κορυφαίου διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου για το πόσο μπορεί να πουληθεί ο Σκορπιός. Επικαλούμενο ανεξάρτητη πηγή, και το ιταλικό πρακτορείο ANSA μετέδιδε χθες πως η πλούσια κληρονόμος συμφώνησε να πουλήσει το νησί που είχε αγοράσει ο παππούς της τη δεκαετία του '60 σε έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο.

espressonews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς η Aθηνά παρέκαμψε το "μπλόκο" στη διαθήκη του Ωνάση"

Αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων των Ιμίων στην Κω

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, του Στρατηγού του Γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Κωσταράκου του Αρχηγού του ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη , του Διοικητή του Ναυτικού Σταθμού Κω κ. Σπύρου Αλεξίου που είχε και την πρωτοβουλία για την σημερινή εκδήλωση με την στήριξη των πολιτών της Κω και άλλων πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των 3 πεσόντων στα Ίμια Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι οικογένειες των 3 ανδρών φανερά συγκινημένοι.

Χορωστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ναθαναήλ έγινε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και αμέσως μετά ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών από τον Υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο, τον Στρατηγό ΓΕΣ Μιχάλη Κωσταράκου και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Στην συνέχεια κατάθεση στεφάνων ενώ οι Ελληνική Σημαία παραδόθηκε στις οικογένειες.

Οι προτομές έγιναν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή γλυπτικής της σχολής καλών τεχνών Έκτορα Παπαδάκη ενώ τα έργα που διακρίθηκαν και τελικά τοποθετήθηκαν στην αυλή του Ναυτικού Σταθμού Κω ήταν των μαθητριών Παναγιώτας Θεοφιλοπούλου και Κασσιανής Παπαηλία.

Ξεκινώντας τις ομιλίες ο καθηγητής γλυπτικής κ. Έκτορας Παπαδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων την άψογη συνεργασία της σχολής με τον Διοικητή ΝΑΣ ΚΩ κ. Σπύρο Αλεξίου που ξεπέρασε κάθε δυσκολία για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια σήμερα στην Κω. Όπως είπε «Καμμία θυσία δεν πήγε χαμένη».
Ο Στρατηγός του Γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας κ. Μιχάλης Αποστολάκης είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως σήμερα τιμούμε την μνήμη των 3 επιφανών ανδρών που έκαναν πράξη τους όρκους τους για την προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους. «Το Πολεμικό Ναυτικό θα τους θυμάται πάντα».
Ο Υπουργός κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως είναι μεγάλη τιμή να παραβρεθεί σε αυτή την σπουδαία τελετή. Είπε πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει με Εθνική ομοψυχία και ενότητα. «Οι πιο ξεχωριστοί Ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε για τους 3 πεσόντες των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, ενώ απευθυνόμενος προς τις οικογένειες είπε πως η μισή καρδιά μας είναι μαζί τους. Δήλωσε πως η κυβέρνηση και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι υπερήφανοι για την προσπάθεια που γίνεται στα Δωδεκάνησα από το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομία και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο υπερήφανοι είναι και για τους πολίτες των νησιών. «Είστε σπουδαίοι και σας καμαρώνουμε» δήλωσε ο Υπουργός.

Στην συνέχεια δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες ενώ ο Υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το πλοίο του Ναυτικού που βρίσκεται στο λιμάνι μας.

kosvoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων των Ιμίων στην Κω"

ΙΚΑ: Δάνειο 390 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι στις 29 Απριλίου

Δάνειο "μαμούθ" θα λάβει το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις του Απριλίου. Τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στο Ίδρυμα, παρά τις περικοπές δώρων και συντάξεων

Τον δανεισμό ενέκρινε η διοίκηση του ΙΚΑ την Πέμπτη, ωστόσο, εάν και είναι συνηθισμένη πρακτική πλέον ο δανεισμός, πρόκειται για μία από τις λίγες φορές εάν όχι η μοναδική, που το ΙΚΑ φτάνει να δανειστεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, από άλλα Ταμεία, για να βγάλει τις πληρωμές του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο "Ελεύθερος Τύπος", ο βασικός λόγος γαι τη λήψη του δανείου αναφέρεται στην εισήγηση που παρουσιάστηκε προς έγκριση στο ΔΣ του Ιδρύματος, στην οποία γίνεται λόγος για "πρόβλημα ρευστότητας" κατά την πληρωμή των παροχών του και κυρίως των συντάξεων ως το τέλος του Απριλίου.

Το ποσό των 390 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθει με βραχυπρόθεσμο έντονο δανεισμό έως 350 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΤΕΑ - το νεοσύστατο επικουρικό ταμείο μισθωτών, για 13 ημέρες έως τις 8 Μαΐου του 2013.

Τα υπόλοιπα 40 εκατομμύρια ευρώ από τα διαθέσιμα του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ στην Τράπεζα της Ελλάδος, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Δάνειο 390 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι στις 29 Απριλίου"

«Αγρίεψε» πάλι η Αίτνα

Το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες έντονη δραστηριότητα και στέλνει ξανά ποτάμια λάβας στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς πάντως να απειλούνται, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, κατοικημένα σημεία στους πρόποδές του.

Οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου μια “κινητικότητα” σε τουλάχιστον δύο ενεργούς κρατήρες του ηφαιστείου, στο κρατήρα Voragine και στην κορυφή Bocca Nuova. Αρχικώς “ενεργοποιήθηκε” ο πρώτος κρατήρας, από τις 19 Φεβρουαρίου, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου λάβα ξεχύθηκε από τον κρατήρα Bocca Nuova με την ηφαιστειακή στάχτη μάλιστα να φτάνει σε ύψος 800 μέτρων και να απαθανατίζεται από το φωτογραφικό φακό του Καναδού κοσμοναύτη Chris Hadfield που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγρίεψε» πάλι η Αίτνα"

Ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το αρχικό ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επέδειξε ο ρώσος υπουργός Μεταφορών Maxim Sokolov στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

«Είχαμε διαπραγματεύσεις για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, στη διάρκεια των οποίων εκφράστηκε η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να παραλάβουμε το ενημερωτικό δελτίο του διαγωνισμού για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Sokolov και πρόσθεσε: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς να αναφερθούμε σε αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να γίνει πρώτα ο διαγωνισμός και μετά θα δούμε τη δική μας θέση».

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αυτό το διάστημα γίνονται συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε και με τη ρωσική πλευρά.

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, για μια προκαταρκτική διαδικασία, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός θα γίνει τον Ιούνιο.

Σημειώνεται, ότι εδώ και αρκετό καιρό κλιμάκιο των ρωσικών σιδηροδρόμων έχει επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κι έχει ενημερωθεί για την εταιρεία.

Οι Ρώσοι εξετάζουν να συνδέσουν την επένδυση αυτή με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη μεταφοράς τους αποφεύγοντας το στενό των Δαρδανελίων.

Συζητήσεις για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν γίνει και με την κινεζική Cosco, η οποία όμως συνέδεε την πιθανή απόκτηση της εταιρίας με την απόκτηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των κινέζων για το Θριάσιο έχει παγώσει.

Οσον αφορά τους γαλλικούς και τους γερμανικούς σιδηροδρόμους, το ενδιαφέρον τους έχει εστιαστεί περισσότερο σε θέματα παροχής συμβουλευτικού έργου (ασφάλεια, δίκτυα κ.λ.π).

Ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδειξε προσφάτως και ένα αμερικανικό fund.

Οι δύο υπουργοί στη σημερινή συνάντησή τους, συμφώνησαν ακόμα να διευρυνθεί ο αριθμός των διμερών αδειών για τα φορτηγά από 1.000 σε 3.500, αλλά και να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα ενισχύσει την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τη μια χώρα στην άλλη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Συμφωνία για τη «διάσωση» των Κυπριακών Αερογραμμών

Σε καταρχήν συμφωνία για «διάσωση» των Κυπριακών Αερογραμμών κατέληξαν πριν λίγο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία με την κυβέρνηση.

Προηγήθηκε μαραθώνια συνεδρίαση των εκπροσώπων των εργαζομένων με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.

Επήλθε συμφωνία ότι δεν θα αποχωρήσουν 560 υπάλληλοι, όπως αρχικώς προβλεπόταν, αλλά 490 ενώ οι περικοπές μισθών δεν θα είναι οριζόντιες αλλά κλιμακωτές.

Ομόφωνα έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις της κυβέρνησης και οι πιλότοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο προβλέπει την λειτουργία των Κυπριακών Αερογραμμών μέχρι το φθινόπωρο ώστε να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής ή αγοραστής της εταιρείας.

Σε διαφορετική περίπτωση όλα δείχνουν που η εταιρεία θα οδηγηθεί στο κλείσιμο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία για τη «διάσωση» των Κυπριακών Αερογραμμών"

Ασκληπιείο Βούλας: Παραπλανητικά τα στοιχεία για τις αξονικές - Δεν ξεπερνούν το 15,46%

Με αφορμή δημοσιεύματα για τον υπερβολικό αριθμό αξονικών τομογραφιών που σημειώνεται στα ελληνικά νοσοκομεία, παρά τις αντίθετες εντολές του υπουργείου Υγείας η διοίκηση του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας , σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τα στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μη επαρκή.

Ειδικότερα, ενώ στη σχετική έκθεση που επικαλούνται τα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η αναλογία αξονικών τομογραφιών και ασθενών ανέρχεται στο 43%, σύμφωνα με το Νοσοκομείο το ποσοστό είναι μόλις 15,46%, δηλαδή μέσα στα πλαίσια που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του νοσοκομείου το διάστημα αναφοράς (2012) πραγματοποιήθηκαν 3.244 αξονικές τομογραφίας επί συνόλου 20.983 νοσηλευομένων ασθενών, ποσοστό 15,46%.

«Το διάστημα αναφοράς (2012) πραγματοποιήθηκαν 4.144 αξονικές τομογραφίες επί συνόλου 79.973 εξετασθέντων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ποσοστό 5,18%. Να σημειωθεί εδώ ότι το Νοσοκομείο μας επιπρόσθετα της Γενικής εφημερίας κάθε 4 ημέρες, εφημερεύει καθημερινά για Ορθοπεδικά περιστατικά αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις ανάγκες εξετάσεων.

Το διάστημα αναφοράς (2012) πραγματοποιήθηκαν 1.557 αξονικές τομογραφίες σε εξωτερικούς ασθενείς κατόπιν ραντεβού, ποσοστό 17,41% του συνόλου των αξονικών τομογραφιών που πραγματοποιήθηκαν, λειτουργώντας ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω κρίνουμε μη επαρκή την ανάλυση του δημοσιεύματος που οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασκληπιείο Βούλας: Παραπλανητικά τα στοιχεία για τις αξονικές - Δεν ξεπερνούν το 15,46%"

Reuters: Ερευνα της Κομισιόν για τη συγχώνευση Ολυμπιακής - Aegean

Η Aegean Airlines θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά έρευνα των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη δεύτερη προσπάθειά της να εξαγοράσει την Olympic Air, γεγονός που ίσως την αναγκάσει να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Aegean υπέβαλε τον περασμένο μήνα έναν κατάλογο με ευνοϊκότερους όρους σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης με την πρώην Ολυμπιακή, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της.

Οι αεροπορικές εταιρείες που συγχωνεύονται συχνά προσφέρονται να παραχωρήσουν χρονοθυρίδες ή δικαιώματα εκτέλεσης συγκεκριμένων πτήσεων και να δίνουν σε αντίπαλές τους πρόσβαση σε προγράμματα πτήσεων ώστε να καθησυχάζονται οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης δημιουργίας μονοπωλίων.

«Η Επιτροπή αναμένεται να κινήσει μια εις βάθος έρευνα για την υπόθεση» της συγχώνευσης, ανέφερε στο Reuters πρόσωπο ενήμερο για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Αυτού του είδους οι έρευνες διαρκούν 90 εργάσιμες ημέρες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Αρχή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα παρατείνει τη δοσμένη προθεσμία για να αποφασίσει σχετικά με τη συγχώνευση - η οποία ήταν η 23η Απριλίου - ως το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Ερευνα της Κομισιόν για τη συγχώνευση Ολυμπιακής - Aegean"

Οι ομογενείς της Αυστραλίας ενισχύουν Κύπρο και Ελλάδα

Προτάσεις για την οικονομική ενίσχυση Κύπρου και Ελλάδας, κατέθεσαν οι ομογενείς της Αυστραλίας. Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και παρουσία του ύπατου αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννη Ιακώβου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συγκέντρωση στο οίκημα της Κοινότητας στο Stanmore, στην οποία παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι Αδελφοτήτων, Σωματείων και των Ομοσπονδιών της ελλαδικής και κυπριακής ομογένειας, καθώς και ομογενείς που είναι ευαισθητοποιημένοι στο δράμα που διέρχεται τελευταία η Κύπρος.

Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την εξεύρεση τρόπων στήριξης και έμπρακτης υποστήριξης αυτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων και Οργανισμών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ανακοινώνει τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν:

*Χρηματική βοήθεια για έκτακτες ανάγκες, ενίσχυση φιλανθρωπικού έργου της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, συσσίτια σε διάφορους Δήμους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τρόποι: έρανοι, ραδιοέρανοι, συναυλία, θέατρο, γεύμα προς ενίσχυση, απογευματινό τσάι λαχειοφόρος.

*Στήριξη του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

*Προώθηση επενδύσεων

*Παναυστραλιανή εκστρατεία για να προτείνεται η αγορά ελληνικών και κυπριακών προϊόντων

* Προτίμηση για διακοπές και τουρισμό στην Ελλάδα και Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι η ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μετά από εγκύκλιο του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ. κ. Στυλιανού, διεξήγε έρανο σε όλες τις εκκλησίες σε ολόκληρη την Αυστραλία την περασμένη Κυριακή. Τα έσοδα θα προσφερθούν στο φιλανθρωπικό έργο της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ομογενείς της Αυστραλίας ενισχύουν Κύπρο και Ελλάδα"

Ομογενείς από τη Γερμανία συγκεντρώνουν φάρμακα για εμάς...

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στη μητέρα - πατρίδα, που δοκιμάζεται από την κρίση, δείχνουν συχνά οι Έλληνες ομογενείς. Σε αυτή την "αλυσίδα ανθρωπιάς" έρχεται να προστεθεί και η κινητοποίηση των Ελλήνων ομογενών στην πόλη Σόλινγκεν, στη Ρηνανία - Βεστφαλία της Γερμανίας, οι οποίοι συγκέντρωσαν φάρμακα για το νοσοκομείο Καρπενησίου και το κοινωνικό ιατρείο της μητρόπολης Μυτιλήνης. Επίσης, ενισχύθηκε η προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας να μαζέψει φάρμακα για το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Την όλη προσπάθεια συντόνισαν η ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, η κοινότητα, οι ελληνικής καταγωγής εστιάτορες και άλλοι ομογενειακοί φορείς, με πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου Σόλινγκεν, Ιωάννας Ζαχαράκη.

Όπως επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, την προσπάθεια συνέδραμαν γερμανικά νοσοκομεία, φαρμακεία, Γερμανοί και ΄Έλληνες ιατροί καθώς και γερμανικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι.

Με καταγωγή από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, η κ. Ζαχαράκη, η οποία δραστηριοποιείται στα κοινά από το 1999 και μένει 31 χρόνια στη Γερμανία, μας μίλησε για την ανάγκη καλής προετοιμασίας του εγχειρήματος της μετανάστευσης.

Όπως τόνισε, πολλοί Έλληνες, οι οποίοι μεταναστεύουν στην περιοχή , δεν καταφέρνουν να βρουν εργασία. "Αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε τη διαμονή και τα εισιτήρια επιστροφής" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια, όπως και άλλοι ομογενείς, δέχεται κάθε μέρα δεκάδες τηλεφωνήματα και e-mails, από Έλληνες που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία. "Ανειδίκευτος και χωρίς γνώση της γλώσσας δεν βρίσκεις εργασία. Μόνο στα ελληνικά εστιατόρια και αυτά ποιους θα πρωτοπάρουνε;" αναρωτήθηκε.

Περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι πτυχιούχοι και το ειδικευμένο προσωπικό, όπως γιατροί, μηχανικοί, νοσοκόμοι και φροντιστές ηλικιωμένων καθώς και νηπιαγωγοί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομογενείς από τη Γερμανία συγκεντρώνουν φάρμακα για εμάς..."

Από «κόσκινο» ιδιωτικών εταιρειών τα νοσοκομεία

Εντείνονται οι έλεγχοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία έχουν εγκατασταθεί ιδιώτες ελεγκτές προκειμένου να παρακολουθήσουν όλα τα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά στοιχεία των μονάδων του ΕΣΥ.

Οι ελεγκτές -όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος 4025/2011- «απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας» και ελέγχουν τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν εκχωρήσει στους ιδιώτες ελεγκτές τον πλήρη έλεγχο του ΕΣΥ, καταβάλλοντας μάλιστα χιλιάδες ευρώ, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν οικονομικά.

Στο θέμα παρενέβη χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κατηγορεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι «προσέτρεξαν» να αναθέσουν τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες, με αρμοδιότητες το σύνολο της διοικητικής υποστήριξης».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο έργο που ανατίθεται στις ιδιωτικές εταιρείες συμπεριλαμβάνεται, εκτός των άλλων, η τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων. Η αρμοδιότητα αυτή, σημειώνει η Ομοσπονδία, ανήκει στους προϊστάμενους των οργανικών μονάδων και σε καμία περίπτωση στις ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμβαση

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4025 οι ιδιώτες ελεγκτές επιλέγονται και από το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Η παροχή των υπηρεσιών τους γίνεται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Ο ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον Διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις.

Όπως τόνισε στην «Η» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, οι εργαζόμενοι δεν είναι ενάντια στον έλεγχο. Πρόσθεσε όμως ότι οι ιδιώτες ελεγκτές χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό των εργαζομένωνμ, όταν η κυβέρνηση τους οφείλει εδώ και μήνες εφημερίες και υπερωρίες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσιουμπέλης εκτιμά ότι «η κυβέρνηση στην πραγματικότητα μεθοδεύει την κατασκευή 'τεμπέληδων', 'κοπανατζήδων' Υγειονομικών, για να τεθούν στην πυρά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων».

Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζομένους όσων νοσοκομείων οι διοικήσεις ανέθεσαν υπηρεσιακό έλεγχο στους ιδιώτες ελεγκτές «να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες εκδίωξης των ιδιωτών, καταγγέλλοντας τις διοικήσεις».

Στο μεταξύ, αδικαιολόγητες απουσίες εμφανίζουν οι κάρτες των υπαλλήλων στο υπουργείο Παιδείας. Την περασμένη Τρίτη, Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για να ελέγξουν την τήρηση του ωραρίου από τους υπαλλήλους. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, το 20% των καρτών προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων είχε... κενά, με τις περισσότερες απουσίες να καταγράφονται τον Νοέμβριο (μήνας απεργιών στα ΜΜΜ).

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία συνδέει τους ελέγχους με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου τομέα.

Tι ψάχνουν οι ελεγκτές

Περνούν από «κόσκινο» όλα τα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά στοιχείαΠαρακολουθούν τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης

Eλέγχουν την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων

Εχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Από «κόσκινο» ιδιωτικών εταιρειών τα νοσοκομεία"

Στα ίχνη μεγάλης απάτης με εκατοντάδες ψεύτικα τροχαία ατυχήματα

Στα ίχνη μεγάλης κομπίνας με εκατοντάδες εικονικά τροχαία ατυχήματα σε όλη την Αθήνα, βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον 20 έως 30 άτομα που φέρεται να έστησαν περισσότερα από 300 τροχαία ατυχήματα και να εισέπραξαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τα μέλη του κυκλώματος για να τεκμηριώνουν τα ατυχήματα κουβαλούσαν σε όλη την Αθήνα τα ίδια οχήματα που τους έβαζαν άλλες πινακίδες και διαφορετικά ανταλλακτικά, αλλοιωμένα, από πολλού τύπου τρακαρίσματα.

Ακόμη προέκυψε ότι πολλές φορές κολλούσαν στα τιμόνια τους αερόσακους προκειμένου να δίνουν αληθοφάνεια στο σκηνοθετημένο ατύχημα ώστε οι φωτογραφίες που τραβούσαν οι «μυημένοι» πραγματογνώμονες και ασφαλιστές να ήσαν πειστικές! Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ανά ομάδες, διάφορα μέλη του κυκλώματος, σκηνοθετούσαν ατυχήματα σε περιοχές της Αττικής όπως το Ιλιον, η Μεταμόρφωση αλλά και οι Θρακομακεδόνες. Την τελευταία περιοχή οι απατεώνες θεωρούσαν το ιδανικό μέρος για… σικέ ατυχήματα αφού βεβαίως είναι αραιοκατοικημένη και δεν υπάρχουν συνήθως αυτόπτες μάρτυρες.

Την έρευνα πραγματοποιεί το Τμήμα Προστασίας της Οικονομίας της Οικονομικής αστυνομίας μετά από σειρά ενδεικτικών στοιχείων που συγκέντρωσαν ερευνητές ασφαλιστικών εταιρειών. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την διαπίστωση ότι εταιρείες -με έδρα στα δυτικά προάστια- που φέρεται να έδιναν ανταλλακτικά στα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, είχαν διαφορετικό αντικείμενο (όπως πώληση τσαντών!) αλλά και είχαν κλείσει προ πολλού. Ηδη με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΛ.ΑΣ έχει καταγράψει μια λίστα 181 ΙΧ που φαίνεται να συμμετείχαν σε… ύποπτα ατυχήματα με υλικές ζημιές και την έχει αποστείλει σε εταιρείες για να καταγραφούν τα μεγέθη της απάτης που κοστίζει μεγάλα ποσά και στο ελληνικό δημόσιο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη του κυκλώματος, ιδιώτες, φανοποιοί, ασφαλιστές κ.λ.π., σκηνοθετούσαν σύνθετα τροχαία ατυχήματα με την εμπλοκή τριών-τεσσάρων αυτοκινήτων προκειμένου να μην προκαλούν υποψίες. Αφού τοποθετούσαν τα ειδικώς παραποιημένα ΙΧ σε θέσεις (όπως σε χαντάκια, πάνω σε φράκτες κλπ) που να δικαιολογούν τα δεδομένα της σύγκρουσης, καλούσαν την Τροχαία που συνήθως είχε διεκπεραιωτικό ρόλο.

Κύριο μέλημά τους στη συνέχεια ήταν να φαίνονται «ακριβείς» οι φωτογραφίες που λαμβάνονταν από το σημείο του σκηνοθετημένου ατυχήματος. Είναι επιπλέον ενδεικτικό ότι οι ερευνητές της υπόθεσης για να τεκμηριώσουν τις σχέσεις των μελών του κυκλώματος συγκέντρωσαν στοιχεία από προφίλ στο Facebook όπου αναδείχθηκε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στο ίδιο ατύχημα ήταν «φίλοι» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Και ορισμένοι μάλιστα είχαν φωτογραφίες παρέα από νυκτερινά κέντρα

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα ίχνη μεγάλης απάτης με εκατοντάδες ψεύτικα τροχαία ατυχήματα"

Κύπρος: Έκτο Διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων

Έκτο Διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις οικονομικές συναλλαγές εξέδωσε απόψε το Υπουργείο Οικονομικών. Το Διάταγμα ισχύει για επτά ημέρες Με βάση το έκτο Διάταγμα, επέρχονται οι ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

Ελευθεροποιούνται οι συναλλαγές εντός της Δημοκρατίας, εκτός από το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών το οποίο παραμένει μέχρι τα €300 την ημέρα, για κάθε πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ενώ παραμένει ο περιορισμός, για έγκριση από την Επιτροπή, για τις εντός της Δημοκρατίας εμπορικές συναλλαγές πάνω από €300.000, ενώ οι συναλλαγές κάτω από €300.000 θα είναι ελεύθερες χωρίς περιορισμό για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πρόσθετα εισάγεται νέος περιορισμός για το άνοιγμα νέου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα από εκείνο που συνεργάζεται ο πελάτης. Εξαιρέσεις αποτελεί ο νέος λογαριασμός που θα πιστώνεται με χρήματα από το εξωτερικό καθώς και περιπτώσεις που εγκρίνονται από την Επιτροπή.

Επίσης, το ποσοστό της κατάθεσης προθεσμίας που μεταφέρεται σε τρεχούμενο λογαριασμό, με τη λήξη της εν λόγω κατάθεσης, το οποίο είναι σήμερα το μεγαλύτερο μεταξύ €5.000 και το 10%, αυξάνεται από το 10% στο 20%.

Για τις συναλλαγές εκτός της Δημοκρατίας, αυξάνεται το όριο για πληρωμές, που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Συγκεκριμένα, από €5.000 στις €20.000 ημερησίως ανά λογαριασμό, χωρίς να υπόκεινται στην έγκριση της Επιτροπής, από €20.001 μέχρι €300.000, με έγκριση από την Επιτροπή, στην οποία υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα σχετικός τυποποιημένος κατάλογος που περιλαμβάνει συνολικά τις πληρωμές αυτές και από €300.000 και πάνω, με έγκριση από την Επιτροπή στην οποία υποβάλλεται ξεχωριστά το κάθε αίτημα.

Πρόσθετα αυξάνεται το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι από €1.000 σε €2.000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα.

offsite.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Έκτο Διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων"

Ο 47χρονος Ρώσος ολιγάρχης Ριμπολόβλεφ αγόρασε τον ιστορικό Σκορπιό

Είναι στη λίστα του Forbes με τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, η περιουσία του ξεπερνάει τα 10 δισ δολάρια, φέρεται να είχε το 10% της τράπεζας Κύπρου και είναι ο νέος ιδιοκτήτης του νησιού του Ωνάση. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι πλέον λίγο περισσότερο Ελληνας.

Οπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», βάζοντας τέλος στο θρίλερ που ξεκίνησε όταν η Σίβυλλα του «Βήματος» αποκάλυψε ότι το νησί πουλήθηκε, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονακό, και πλέον ιδιοκτήτης του Σκορπιού και του μικρού νησιού Τσοκάρι που αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» η αγορά έχει ήδη συντελεστεί, μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας που «εμπλέκει» νομικά και επιχειρηματικά αρκετό κόσμο στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη και στο Λουξεμβούργο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έγινε σαφές πως ολοκληρώθηκε η αγοροπωλησία στα «κέντρα» των συγκεκριμένων εξελίξεων με την πρόσφατη – μεσούσης της κυπριακής κρίσης – αλλαγή διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες «Αριστοτέλης» και «Αριστείδης» οι οποίες ελέγχουν τις εταιρείες «Μυκήνες» και «Αγαμέμνων» στις οποίες ανήκουν τα δύο νησιά

. Η όλη, δε, διαδικασία κινήθηκε μέσω του πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου «Γιώργος Κωστακόπουλος και Συνεργάτες», το στέλεχος του οποίου Νίκος Κορογιαννάκης ταξίδεψε αρκετές φορές από τις Βρυξέλλες στη Γενεύη για να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Στη συμφωνία φέρεται να εμπλέκεται και το γνωστό δικηγορικό γραφείο της Κύπρου που ανήκει στον Ανδρέα Νεοκλέους, δικηγόρο που πρόσφατα κατηγόρησε τους Ολλανδούς για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Ο Νεοκλέους έχει επίσης δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλές και, μάλιστα, κατά σύμπτωση στο ίδιο κτίριο με τον Κωστακόπουλο. Δεν ήθελε, λοιπόν, και ...πολύ να προκύψει η συνεργασία των δύο γραφείων, από τη στιγμή που ο πωλητής ήταν ελληνικής καταγωγής και ο αγοραστής είχε σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρόσωπα που απαρτίζουν πλέον τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που πουλήθηκαν από την πλευρά Ωνάση αποτελούν συνεργάτες του ίδιου του Νεοκλέους. Στην δε κατάληξη της «αλυσίδας» βρίσκονται νομικά και φυσικά πρόσωπα με έδρα το Λουξεμβούργο, σημειώνει πάντα το εκτενές άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο 47χρονος Ρώσος ολιγάρχης Ριμπολόβλεφ αγόρασε τον ιστορικό Σκορπιό "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news