facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Εμπλοκή με τις απολύσεις: Εκτακτη σύσκεψη αρχηγών Σάββατο μεσημέρι με αίτημα Κουβέλη

Εκτακτη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση θα διεξαχθεί στη 1.30 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τη σύσκεψη ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος φέρεται ενοχλημένος από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα Ημερησία του Σαββάτου, όπου δηλώνει ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εφόσον έχουν καταργηθεί οι οργανικές τους θέσεις.

Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα, ο κ. Κουβέλης φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι η συμφωνία της τρικομματικής αφορά κινητικότητα, αξιολογήσεις και απολύσεις επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι η έως τώρα η κυβέρνηση είχε ως πάγια θέση της ότι ακόμη και αν καταργηθεί ένας φορέας οι εργαζόμενοι δεν απολύονται και ότι θα μετακινούνται σε άλλες θέσεις όπου υπάρχουν κενά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από το ΠΑΣΟΚ σε σχετικό ερώτημα, επιβεβαίωναν μεν τη συνάντηση αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα που θα συζητηθεί απουσία μάλιστα του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εκτός από το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο που τίθεται πλέον επιτακτικά από την Τρόικα αλλά και από το Eurogroup προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία και να ξεπαγώσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά και των επιπλέον 6 δισεκατομμυρίων στη συνέχεια, θα συζητηθούν και όλα τα άλλα εκκρεμή θέματα προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων της τρικομματικής και να μην παρουσιάζονται κλυδωνισμοί στην κυβερνητική λειτουργία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή με τις απολύσεις: Εκτακτη σύσκεψη αρχηγών Σάββατο μεσημέρι με αίτημα Κουβέλη"

Βουλή:Συζητήθηκαν μόνο 2 από τις 11 επίκαιρες ερωτήσεις

Να ενημερωθεί άμεσα, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για το φαινόμενο ματαίωσης της συζήτησης των επικαίρων ερωτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, ζήτησε ο Δ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, από την υπηρεσία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από τις 11 επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκαν μόνο οι δύο, η μία αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και η άλλη αρμοδιότητας Πολιτισμού.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που ήδη έχει επισημάνει στην κυβέρνηση, φαινόμενο απροθυμίας προσέλευσης υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Η εικόνα δεν τιμά ούτε την κυβέρνηση ούτε και τη λειτουργία μας» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή:Συζητήθηκαν μόνο 2 από τις 11 επίκαιρες ερωτήσεις"

12/4/1941: Όταν η Γερμανία βύθιζε πλωτά νοσοκομεία! Η τραγωδία του πλοίου ΑΤΤΙΚΗ

Τα γερμανικά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας είναι ατελείωτα. Μπορεί κάποια να είναι γνωστά εδώ στην Ελλάδα, όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και άλλα πολλά, που στοίχισαν ζωές,ξεκλήρισαν οικογένειες,διέλυσαν τη χώρα.

Υπάρχουν κι άλλα άνανδρα εγκλήματα των Γερμανών με τα οποία έδειξαν ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή και στους κώδικες τιμής που σε καιρό πολέμου έχουν τη σημασία τους.

Σαν σήμερα το 1941 οι Γερμανοί βύθισαν το πλωτό νοσοκομείο Αττική στο Κάβο Ντόρο! Όχι δεν το έκαναν κατά λάθος. Το πλοίο έπλεε κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού! Κι όμως η γερμανική αεροπορία ,η ίδια που είχε εγκληματίσει κατά αμάχων και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης - στον ισπανικό εμφύλιο για παράδειγμα - βύθισε το πλοίο που μετέφερε από την Καβάλα στον Πειραιά 11 ασθενείς στρατιώτες, 28 αδελφές νοσοκόμους, 17 στρατιωτικούς γιατρούς με πλήρωμα (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες) 110 άνδρες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου Πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος.

Γι΄ αυτό ο λογαριασμός που πρέπει επιτέλους να πληρωθεί από την Γερμανία είναι υψηλός. Γιατί επί της ουσίας η Γερμανία αλλά και οι συνεργάτες της εδώ στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν όσα και όπως έπρεπε.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "12/4/1941: Όταν η Γερμανία βύθιζε πλωτά νοσοκομεία! Η τραγωδία του πλοίου ΑΤΤΙΚΗ"

Αβραμόπουλος: Η Διεθνής Δικαιοσύνη και όχι οι Γερμανοί θα κρίνουν για τις αποζημιώσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τον Β. Σόιμπλε ο οποίος χαρακτήρισε ουσιαστικά λήξαν το θέμα των αποζημιώσεων, στην εφημερίδα Neue Osnabrücker.

Στην ανακοίνωσή ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει πως «δεν υπάρχει κανένα συσχετισμός ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

«Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, για να καταλήξει πως «η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Η Διεθνής Δικαιοσύνη και όχι οι Γερμανοί θα κρίνουν για τις αποζημιώσεις"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Τρίπολης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Δήμο Τρίπολης με απόφασή του, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μετά το σχετικό αίτημα του Δήμου και την εξουσιοδότηση... του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την κήρυξη του Δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας απόφασης.

Για λόγους:

Προστασίας της δημόσιας υγείας κατοίκων και επισκεπτών, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης στερεών αποβλήτων σε διάφορα κατοικημένα σημεία του Δήμου.

Προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση.και διότι:

Η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης.

Eξακολουθούν να παραμένουν συσσωρευμένοι όγκοι αστικών αποβλήτων που συνεχώς αυξάνονται.

Η συνέχιση της μη αποκομιδής των απορριμμάτων παίρνει πλέον σοβαρές και επικίνδυνες, για τη δημόσια υγεία, διαστάσεις λόγω του μεγάλου χρόνου παραμονής στους δρόμους και εκτός κάδων.

Το πρόβλημα θα ενταθεί με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, καθώς και την προσέλκυση τρωκτικών.

Στην περαιτέρω μεγέθυνση του προβλήματος συμβάλει ο διασκορπισμός των απορριμμάτων από τα αδέσποτα ζώα και τυχόν αλλαγή των καιρικών φαινομένων (βροχή, άνεμος) που μπορεί να τα παρασύρουν κατά μήκος των οδών και να προκαλέσουν φραγή των φρεατίων με αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων.Η κήρυξη αυτή θα επιτρέψει την άμεση αποκομιδή, προσωρινή αποθήκευση και την μεταφόρτωση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ορισθεί από το Δήμο Τρίπολης συγκεκριμένος χώρος για την προσωρινή αποθήκευση και τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων, ο οποίος χώρος πρέπει να έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

β) Να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης.

γ) Πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και η αποκατάσταση του αναφερόμενου χώρου είναι ευθύνη του Δήμου Τρίπολης.

Επισημαίνουμε:

Την υποχρεωτική πλύση των κάδων και των σημείων (πεζοδρόμια-δρόμοι κ.λ.π.) που έχουν εναποτεθεί και συσσωρευτεί μέχρι τώρα τα απορρίμματα και την απολύμανση αυτών καθώς και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Να δοθεί προτεραιότητα στους χώρους των νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιες υπηρεσίες, κ.λ.π.

Την επίσπευση διαδικασιών για την άμεση αδειοδότηση και λειτουργία Σταθμού Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ.

tharrosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Τρίπολης"

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα

Παραμένει η «Λεωφόρος» μέχρι να χτιστεί το γήπεδο στο Βοτανικό

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, καθώς έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη διπλή ανάπλαση των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.

Επιπρόσθετα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε τη συνταγματικότητα τριών άλλων βασικών σημείων της διπλής ανάπλασης, που αφορούν στην κατάργηση του δημοτικού πολυλειτουργικού κέντρου, στη μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από το 1,6 στο 1,2 και στο «κόψιμο» των εμπορικών χρήσεων έξω από τον χώρο του γηπέδου.

Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε «την έγκριση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του προγράμματος διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων».

Υπενθυμίζεται ότι επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υπάρχει το παλαιό γήπεδο του Παναθηναϊκού (οικοδομικό τετράγωνο 22), ενώ στην περιοχή του Βοτανικού (οικοδομικά τετράγωνα 45, 45 και 50) έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟ.

Επίσης, η πρώτη απόπειρα για τη διπλή ανάπλαση προβλέφθηκε το 2006 με τα άρθρα 11 και 12 του Ν. 3481/2006.

Με τη διπλή ανάπλαση θα δημιουργηθούν δυο νέοι υπερτοπικοί - μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας για την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών του Ελαιώνα - Βοτανικού και Αμπελοκήπων.

Από το χρονικό αυτό σημείο και μετά ακολούθησε η υπ' αριθμ. 3059/2009 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου, η οποία «έκοψε» ορισμένες κατασκευές που ήταν προγραμματισμένες να υλοποιηθούν στον Ελαιώνα, όπως είναι η κατασκευή νέου δημαρχείου του Δήμου Αθηναίων κ.λπ.

Στη συνέχεια έγιναν από την πλευρά της Πολιτείας δυο νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τη διπλή ανάπλαση.

Οι πρώτες νομοθετικές αλλαγές έγιναν με το άρθρο 23 του Ν. 3983/2011 και οι δεύτερες με τον Ν. 4117/2013. Μετά ακολούθησε η έκδοση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο επεξεργάστηκε το ΣτΕ.

Στην περιοχή ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύμφωνα με τον Ν. 3983/2011, επιτρέπονται η κατασκευή αθλητικού μουσείου - εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης, καθώς και υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων, ενώ ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται στο 0,04, η επιτρεπόμενη κάλυψη στο 5% και το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στα 4,5 μέτρα.

Στην περιοχή του Ελαιώνα επιτρέπεται, μεταξύ των άλλων, η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων 450 θέσεων.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις, επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού, καθώς και χώρων εξυπηρέτησης Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι εμπορικές χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17,5% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες το 17,5.

Επίσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 47.000 τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 30% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος γηπέδου ποδοσφαίρου τα 35μ.

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πρόεδρος Δ. Βασιλειάδης), αφού επεξεργάστηκε το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, εξέδωσε την 72 σελίδων υπ' αριθμ. 88/2013 γνωμοδότησή του.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας, αφού κάνουν μια βαθιά νομοθετικά και δικαστική διαδρομή της διπλής ανάπλασης, αναφέρουν ότι με τον Ν. 3983/2011 ανασχεδιάστηκε πλήρως το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης.

Το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης ανασχεδιάστηκε ριζικά με βάση την αρχή του περιορισμού στο απολύτως αναγκαίο μέτρο όλων των χρήσεων στην περιοχή του Βοτανικού, ώστε, αφενός να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στην περιοχή αυτή και αφετέρου να περιοριστεί δραστικά η έκταση των δομούμενων επιφανειών στην ίδια περιοχή.

Με τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 23 του Ν. 3983/2011 η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού μειώθηκε σε ποσοστό 60% (περίπου 66.000 τ.μ.) και αυξήθηκαν οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου περίπου κατά 30.000 τ.μ., πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον Ν. 3481/2006, καθώς:

α) καταργήθηκε πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων,

β) καταργήθηκε, επίσης, το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού,

γ) μειώθηκαν οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου,

δ) οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου, οι οποίες είχαν προβλεφθεί εκτός του κελύφους αλλά σε συνέχεια του γηπέδου, ενσωματώθηκαν στο νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο όμορο εμπορικό κτίριο,

ε) αυξήθηκαν σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου του Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό περίπου κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (συνολικά περίπου σε 7.500 τ.μ.),

στ) μειώθηκαν οι θέσεις στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και

ζ) μειώθηκε δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 (Ο.Τ. 45α ) και ορίστηκε νέο ανώτατο όριο 1,2.

Κατόπιν αυτών οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την άμεση εξασφάλιση κοινόχρηστου χώρου πράσινου στις συνοικίες Βοτανικός και Κουντουριώτικα (Αμπελόκηποι), την ενεργοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, κ.λπ.

Οι χωροταξικές, πολεοδομικές και άλλες αλλαγές, υπογραμμίζουν οι δικαστές, «δεν συνιστούν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβιώσεως των κατοίκων» των δυο αυτών περιοχών.

Ακόμη, το Ε' Τμήμα επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του Ν. 4117/2013 «με τις οποίες θεσπίστηκαν πρόσθετοι ειδικοί όροι, με στόχο τη σταδιακή και απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος της διπλής ανάπλασης, προβλέφθηκε, δηλαδή η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το γήπεδο ποδοσφαίρου της Λ. Αλεξάνδρας προσωρινά και έως την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Βοτανικό, δεν αντιστρατεύονται το σκοπό των ρυθμίσεων του άρθρου 23 του Ν. 3983/2011 ούτε αντίκεινται οι όροι αυτοί, αυτοτελώς εξεταζόμενοι, στο άρθρο 24 του Συντάγματος, προεχόντως, διότι η εφαρμογή τους έχει εντελώς προσωρινό χαρακτήρα, με απώτατο χρονικό όριο την πενταετία, τελεί δε, επιπροσθέτως, υπό τον όρο της χορήγησης των εκάστοτε απαιτούμενων από τη σχετική νομοθεσία αδειών».

Κατόπιν όλων αυτών, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, οι διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 3983/2011 καθώς και του άρθρου τρίτου του Ν. 4117/2013 που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της διπλής ανάπλασης, δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα"

Κρίσιμες ώρες για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ - Αδιέξοδο στο θέμα της εγγυητικής - Η Gazprom κάνει πίσω...!!!

Προς ναυάγιο με ευρύτερες επιπτώσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος οδεύει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ,με αφορμή το κρίσιμο ζήτημα που είχε θέσει ο εκ των βασικών διεκδικητών η ρωσική Gazprom (ο έτερος βασικός διεκδικητής είναι η επίσης ρωσικής Sintez), σχετικά με την εγγυητική επιστολή σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει εκ των υστέρων κωλύματα στον πλειοδότη, μένει σε εκκρεμότητα.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του πλειοδότη να πάρει πίσω την εγγυητική επιστολή του, σε περίπτωση που κάποιος «τρίτος» προς τον διαγωνισμό, (στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος γίνεται για την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.) επιβάλλει όρους οι οποίοι θα κριθούν ασύμφοροι από τον πλειοδότη κάτι που είναι απόλυτα λογικό.

Από την στιγμή που απορριφθούν για λόγους που δεν έχουν σχέση με τος όρους του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ελληνικό δημόσιο, αλλά με έξωθεων παρέμβαση, ποιος ο λόγος να απωλέσουν την εγγυητική επιστολή;

Η Gazprom,απορρίπτει και την πρόταση του, 100% ελεγχόμενου από την τρόικα, ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία μειώνεται το ποσοστό της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής επί του προτεινόμενου τιμήματος.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 20% και το Ταμείο προσανατολίζεται να ορίσει τώρα μονοψήφιο ποσοστό, αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλό το νούμερο.

Ο ισχυρισμός των στελεχών του είναι πώς δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξάλειψη της εγγυητικής από τους όρους του διαγωνισμού, αλλά πρέπει να παραμείνει ο όρος πώς, εφόσον για κάποιον «ρυθμιστικό λόγο» δεν κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στον πλειοδότη, η εγγυητική καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Δηλαδή θα χάσει ο πλειοδότης (είτε η Sintez είτε η Gazprom) τον διαγωνισμό επειδή στις Βρυξέλλες δεν "γουστάρουν" τους Ρώσους και οι ρώσοι θα πληρώσουν κι από πάνω!

Διατυπώνεται, δε, η παρατήρηση ότι το ύψος του ποσού που θα χάσει σε μια τέτοια περίπτωση η Gazprom, (για την οποία άλλωστε γίνεται η επανεξέταση του θέματος), θα είναι χαμηλότερο από το αρχικό ποσό των 180 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω ποσό είχε προκύψει με βάση την ενδεικτική προσφορά των 900 εκ. ευρώ που είχε καταθέσει η ρωσική εταιρεία στην αρχική φάση του διαγωνισμού. Τα 180 εκ. ευρώ ήταν το 20% των 900 εκ. ευρώ.

Και επειδή είναι βέβαιο ότι θα είναι χαμηλότερες οι δεσμευτικές προσφορές από τις αρχικές και σε συνδυασμό με τον μονοψήφιο νούμερο στο ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζουν ότι η εγγυητική δεν θα είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ, "μόνο".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ που βρέθηκε δύο φορές τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα,κατέστησε σαφές ότι το αίτημα να μην καταπίπτει η εγγυητική επιστολή σε περίπτωση που ο πλειοδότης, λόγω παρέμβασης τρίτου, βγει εκτός, δεν πρόκειται να αποσυρθεί από ρωσικής πλευράς και σε διαφορετική περίπτωση τουλάχιστον η Gazprom εξέρχεται το διαγωνισμού!

Όλα αυτά μετά από τρεις αναβολές στο άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών που έχουν μεταφερθεί τώρα για την ... Μ.Εβδομάδα (Μ.Δευτέρα 29 Απριλίου)

Ερώτημα σε όλα αυτά είναι ο ρόλος της Sintez, η οποία έχει καταθέσει μακράν την καλύτερη πρόταση (καλύτερη και από την Gazprom) αφού για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ προσφέρει αρχικά 1,9 δισ. περίπου (η προσφορά της Gazprom αφορά μόνο την ΔΕΠΑ).

Το ερώτημα δεν είναι αν η Sintez δεχθεί ή όχι το θέμα της εγγυητικής. Δεν θέτει καν θέμα εγγυητικής, αφού για την Sintez δεν μπορούν να υπάρξουν οι ενστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφου η ίδια δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου, άρα δεν τίθεται ζήτημα μονοπωλίου.

Το ζήτημα είναι αν το Κρεμλίνο σε περίπτωση που η Gazprom αποχωρήσει δεχθεί να εξακολουθήσει η ιδιωτική Sintez να παραμείνει και δεν υπάρξουν έξωθεν πιέσεις για αποχώρησή της Και τότε, διαγωνισμός, τέλος (η δεύτερη προσφορά της αζερικής με αμερικανικό "καπέλο" SOCAR είναι στο ένα τρίτο της Gazprom), το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τινάζεται στον αέρα και η κυβέρνηση σύντομα θα πρέπει να βρει μερικά δισ. ευρώ πριν αρχίσει πάλι να κόβει μισθούς και συντάξεις ή να κατάσχει καταθέσεις...

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμες ώρες για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ - Αδιέξοδο στο θέμα της εγγυητικής - Η Gazprom κάνει πίσω...!!!"

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί: Πάμε σε έναν κόσμο τριών ταχυτήτων

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ο κόσμος είναι μοιρασμένος σε τρεις ομάδες:

-σε κάποιες χώρες που τα πηγαίνουν καλά,
-σε άλλες που διορθώνονται και
-σε αυτές που παραμένουν προβληματικές.

Η ανισότητα φέρνει κινδύνους

Η διεθνής οικονομία των τριών ταχυτήτων είναι αντιμέτωπη με κινδύνους: από νομισματική κρίση σε αναδυόμενες αγορές ή αφόρητα χρέη στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Αυτή είναι η προειδοποίηση από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναλύουν οι Financial Times.

Η ομιλία της καταδεικνύει μια νέα φάση της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία οι ασύμμετροι ρυθμοί ανάπτυξης στον πλανήτη φέρνουν νέες χρηματοοικονομικές ανισορροπίες, που θα φυτέψουν τον σπόρο της μελλοντικής κρίσης.

«Δεν περιμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι πολύ υψηλότερη φέτος σε σχέση με πέρσι. Αντιμετωπίζουμε νέους κινδύνους, καθώς και παλιούς κινδύνους», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ στο κοινό της στη Νέα Υόρκη. «Σε πάρα πολλές χώρες, οι βελτιώσεις στις αγορές δεν μεταφράζονται σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία».

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βελτιώνονταν γρήγορα, είπε, αλλά τα χαμηλά επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες τις υποχρέωσαν να φορτώσουν χρέη και ανοίγματα στην αγορά συναλλάγματος, που θα προκαλέσουν προβλήματα.

Αγκάθι τα υπερβολικά δάνεια

«Τα τελευταία 5 χρόνια ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα από εταιρίες αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Την τελευταία χρονιά τα τραπεζικά δάνεια έχουν αυξηθεί 13% στη Λατινική Αμερική και 11% στην Ασία».

Σχολίασε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αντιδράσουν αυξάνοντας την τραπεζική τους εποπτεία, περιορίζοντας τα δάνεια σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, επιβάλλοντας κεφαλαιακές απαιτήσεις που συνάδουν με τον οικονομικό κύκλο και παρακολουθώντας τα ανοίγματά τους στις αγορές συναλλάγματος.

Η κυρία Λαγκάρντ ενέκρινε την ποσοτική χαλάρωση κεντρικών τραπεζών όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Bank of Japan, αλλά τόνισε ότι οι εύπορες οικονομίες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική πιο επιθετικά, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιέσεις για να μείνουν χαμηλά τα επιτόκια.

Σε ανάπτυξη οι ΗΠΑ, αλλά...

Στις χώρες που βρίσκονται σε φάση διόρθωσης περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Ελβετία, σχολίασε. Όμως προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μειώνουν το έλλειμμά τους πολύ γρήγορα βραχυπρόθεσμα, πλήττοντας την ανάπτυξη, αλλά καταπολεμώντας πολύ αργά το μακροχρόνιο έλλειμμα.

Επέκρινε τις αυτόματες περικοπές που υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να κόψουν 85 δισ. δολ. από τις δημόσιες δαπάνες φέτος. «Διακινδυνεύουν να πεταχτεί απαραίτητη ανάπτυξη, ειδικά σε μια εποχή όπου πάρα πολύς κόσμος δεν έχει δουλειά», υπογράμμισε.

Πρόβλημα η Ευρωζώνη

Στις χώρες που πρέπει να δουλέψουν ακόμη σκληρά περιλαμβάνονται η ευρωζώνη και η Ιαπωνία, είπε η κυρία Λαγκάρντ.

Στην ευρωζώνη το βασικό πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα.

Επιμένοντας στην επιβολή από το ΔΝΤ της αναδιοργάνωσης των κυπριακών τραπεζών, είπε πως «η προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει στην εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος με την ανακεφαλαιοποίηση, την αναδιοργάνωση ή, όπου είναι απαραίτητο, το κλείσιμο τραπεζών».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λαγκάρντ προειδοποιεί: Πάμε σε έναν κόσμο τριών ταχυτήτων"

Στο Bόλο επιχειρηματίες έπαιρναν σπίτι τους τα τρόφιμα που προορίζονταν για φτωχούς

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στα στοιχεία των δικαιούχων για τα δωρεάν τρόφιμα στο δήμο Αλμυρού Βόλου, οι υπάλληλοι και οι εθελοντές, μετά από καταγγελίες, εντόπισαν πως άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας ήταν εγγεγραμμένα στη λίστα.

Μέσα στα 500 άτομα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εντοπίστηκαν εγγεγραμμένοι πολίτες οι οποίοι είναι επιχειρηματίες, κτηνοτρόφοι και γαιοκτήμονες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων, αφού τα τρόφιμα πρέπει να προορίζονται μόνο γι' αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Bόλο επιχειρηματίες έπαιρναν σπίτι τους τα τρόφιμα που προορίζονταν για φτωχούς"

ΕΛΣΤΑΤ: Νέο αρνητικό ρεκόρ για την ανεργία που έφθασε το 27,2%

Ανεργοι οι 6 στους 10 νέοι ηλικίας ώς 24 ετών

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στη χώρα με το «καλημέρα» του 2013, καθώς εκτινάχθηκε στο 27,2% και οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.348.742 άτομα. Και είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι από το 2010 και την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, στη «μαύρη λίστα» της προστέθηκαν 806.803 άτομα. Ενώ, η ανεργία συνεχίζει να αποτελεί «μάστιγα» για τους νέους 15- 24 ετών (ποσοστό 59,3%) και τις γυναίκες (ποσοστό 31,4%).

Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 27,2% τον Ιανουάριο εφέτος, έναντι 21,5% τον Ιανουάριο 2012 και 25,7% τον Δεκέμβριο 20121. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.348.742 άτομα και αυξήθηκαν κατά 281.048 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012 (αύξηση 26,3%) και κατά 95.709 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012 (αύξηση 7,6%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.617.771 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 270.629 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012 (μείωση 7%) και κατά 11.653 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012 (μείωση 0,3%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθε σε 3.346.423 άτομα και μειώθηκε κατά 878 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012 (μηδενική μεταβολή) και κατά 535 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012 ( επίσης, μηδενική μεταβολή).

Στις γυναίκες, η ανεργία ανέρχεται σε 31,4% (από 25,4% τον Ιανουάριο 2012) και στους άνδρες σε 23,9% (από 18,6%).

Ηλικιακά, πλήττονται κυρίως τα άτομα 15- 24 ετών (59,3% τον Ιανουάριο εφέτος από 51% τον Ιανουάριο 2012) και η πλέον παραγωγική ομάδα των 25- 34 ετών (34,2% από 29%). Ακολουθούν, οι ηλικίες 35- 44 ετών (23,5% από 18,2%), 45- 54 ετών (20,5% από 15,6%), 55- 64 ετών (16,8% από 11,6%) και 65- 74 ετών (6,9% από 3,6%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στην πρώτη τριάδα περιλαμβάνονται, η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (29,2% τον Ιανουάριο 2013 από 23,1% τον Ιανουάριο 2012), η Αττική (28,4% από 22,8%) και η Μακεδονία- Θράκη (28,2% από 22,8%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (26,1% από 22%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (23,4% από 19,1%), η Κρήτη (23,2% από 19,4%) και το Αιγαίο (19,8% από 13.1%).

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Νέο αρνητικό ρεκόρ για την ανεργία που έφθασε το 27,2%"

Εγκύκλιος - φωτιά ακινητοποιεί τα δημοτικά οχήματα!

Τα πάνω κάτω στον τρόπο λειτουργίας των δήμων φέρνει μία εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπάρχει από το 1983, ωστόσο... κάποιος ιθύνων νους του, αποφάσισε να τη βάλει σε εφαρμογή τώρα!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, απαγορεύεται σε οχήματα των δήμων να κάνουν πάνω από 1.200 χιλιόμετρα μηνιαίως. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, και αναμένεται να απασχολήσει την επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες καθώς πολλοί δήμαρχοι δεν το έχουν ακόμα... ανακαλύψει. Ο δήμαρχος Βιάννου, μιλώντας στο cretalive, υποστήριξε ότι η εφαρμογή της παράλογης, όπως τη χαρακτήρισε, εγκυκλίου, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς στον δικό του δήμο τα οχήματα κάνουν ημερησίως τουλάχισον 200 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κινούνται λίγες ημέρες και τις υπόλοιπες να τραβούν χειρόφρενο, αφήνοντας αποκομιδή απορριμμάτων, ακόμα και μεταφορά μαθητών στον αέρα!

Ο κ. Μπαριτάκης απέστειλε επιστολή στον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, την οποία κοινοποιεί και τον Υπουργό, ζητώντας τους μεταξύ άλλων να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η επιστολή του δημάρχου Βιάννου:

Κύριε Γενικέ

Σύμφωνα με την από 1155/ 05-03-2013 που αναφέρεστε για την κατανάλωση των καυσίμων των υπηρεσιακών αυτοκινήτων των Δήμων.

Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αριθ. πρωτ ΦΟ21/573/5373 τα μεταφορικά μέσα του Δήμου δεν μπορούν να υπερβούν τα 1200 χιλιόμετρα τον μήνα.

Για τον Δήμο μας σημαίνει ότι από το πρώτο δεκαπενθήμερο θα τίθενται εκτός λειτουργίας τα
απορριμματοφόρα καθώς και τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα νήπια από άλλους τους οικισμούς του Δήμου στον Παιδικό σταθμό.

Αυτό γιατί οι αποστάσεις των οικισμών είναι μεγάλες από Τέρτσα –Αφρατί που είναι διαδρομή
είναι 70 χιλιόμετρα άρα χρειάζονται τα ίδια και στην επιστροφή.

Αν δηλαδή ισχύει αυτό που ερμηνεύεται στην Υπουργική απόφαση 1450/550 ΦΕΚ Β93/3.3.1982 τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε την αποκομιδή των απορριμμάτων ούτε την μεταφορά μικρών νηπίων στον Δημοτικό Παιδικό σταθμό.

Άρα θα αναλάβετε τις ευθύνες σας για του κινδύνους δημόσιας υγείας που θα παρουσιαστούν αφού σύμφωνα με τις οδηγίες σας πρέπει τα οχήματα να ακινητοποιούνται όταν συμπληρώσουν το όριο των 1200 χιλιομέτρων.

Κύριε Γενικέ

Παρακαλούμε να μας βρείτε λύση άμεσα

1. Πως θα γίνετε η αποκομιδή των απορριμμάτων

2. Πως θα μεταφέρονται τα νήπια στον Παιδικά σταθμό

3. Πως θα αποκαθίστανται οι βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης άρδευσης αποχέτευσης κ.λ.π.

Αναμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω και μάλιστα άμεσα αφού τις επόμενες μέρες τα οχήματα του Δήμου θα ακινητοποιηθούν.


cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος - φωτιά ακινητοποιεί τα δημοτικά οχήματα!"

Ο Βλαστός τώρα στέλνει και εξώδικα

Στην επικαιρότητα και πάλι ο Παναγιώτης Βλαστός, που έστειλε εξώδικο από τις φυλακές Τρικάλων! Ο βαρυποινίτης αμφισβητεί τη γνησιότητα του ενός από τα δύο βίντεο στα οποία καταγράφεται καρέ-καρέ το χρονικό της κινηματογραφικής απόπειρας απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων. Μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση απέστειλε εξώδικο στην ιστοσελίδα nocomments.gr, καθώς και σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που αναμετέδωσαν το υλικό ζητώντας τους να επανορθώσουν.

Στο εξώδικο ο 41χρονος βαρυποινίτης επισημαίνει ότι το περιεχόμενο του πρώτου βίντεο αποτελεί ψηφιακό υλικό που συνιστά αποδεικτικό υλικό της ποινικής δικογραφίας, για την οποία διενεργείται ακόμη κύρια ανάκριση, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο βίντεο υποστηρίζει ότι ουδέποτε έχει περιέλθει εις γνώση του. «Γι' αυτό, προφανώς, δεν αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, παρ' ότι φαίνεται προερχόμενο από τις κάμερες ασφαλείας του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων» αναφέρει και συνεχίζει: «Για τους λόγους αυτούς το αμφισβητώ ως πλαστό και αντικείμενο σκηνοθετικής παρέμβασης των δημιουργών του, ρητά επιφυλασσόμενος παντός νόμιμου δικαιώματός μου».

Παράλληλα, στην εξώδικη διαμαρτυρία του κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του και καλεί το σάιτ που ανάρτησε τα βίντεο αλλά και τα κανάλια που τα αναπαρήγαγαν να προβούν σε ανακλητική δήλωση και να επικοινωνήσουν με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του.

Επίσης, εξαπολύει νέες κατηγορίες κατά της ΕΚΑΜ, αναφέροντας ότι αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήρια στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε στο κελί του, υπόθεση για την οποία, όπως λέει, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.

Στο πρώτο βίντεο της απόδρασης που είχε δει το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι κρατούμενοι στο προαύλιο των φυλακών και ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος κάνει βόλτες μαζί με έναν φίλο του. Οταν ακούγεται ο ήχος του ελικοπτέρου οι κρατούμενοι τρέχουν προς το εσωτερικό της φυλακής, ενώ ο Παναγιώτης Βλαστός σηκώνει το χέρι του και κάνει νόημα στους συνεργάτες του μέσα στο ελικόπτερο να του πετάξουν τη σκάλα. Το ελικόπτερο κατεβαίνει χαμηλά και η ανεμόσκαλα πέφτει προς το προαύλιο. Πιάνεται όμως στα συρματοπλέγματα. Ρίχνουν και πάλι την ανεμόσκαλα και ο Παναγιώτης Βλαστός την αρπάζει με δύναμη, όμως και αυτή τη φορά πιάνεται στο συρματόπλεγμα, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό από μεγάλο ύψος και να τραυματιστεί. Το δεύτερο βίντεο δείχνει την πτήση του ελικοπτέρου πάνω από τις φυλακές, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, ενώ σε κάποια κοντινά πλάνα διακρίνονται ακόμη και οι ένοπλοι που πυροβολούν τους φρουρούς.

espressonews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βλαστός τώρα στέλνει και εξώδικα"

Γλέζος: «Ο Σόιμπλε είναι ανιστόρητος και αγνώμων»

«Ανιστόρητο» και «αγνώμονα» χαρακτήρισε ο Μανώλης Γλέζος τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το ζήτημα, αναφέρει σε δήλωσή του:

«Ο Β. Σόιμπλε, εκτός από 'ηγεμόνας' των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος. Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου πόλεμου.

»Είναι αγνώμων, γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί; Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε».

Kαι ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια της εκπροσώπου του Φώφης Γεννηματά, «προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες» για το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία και απαντώντας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: «Ο Σόιμπλε είναι ανιστόρητος και αγνώμων»"

Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι:Προσπάθεια για την κατάργηση της τροπολογίας της "ντροπής" και της "ατιμωρησίας"

Η ψήφιση της τροπολογίας με την οποία θεσπίζεται η ατιμωρησία για τα τραπεζικά στελέχη που χορηγούν “θαλασσοδάνεια” σε πολιτικά κόμματα ή σε άλλους φορείς του Δημοσίου, κατά την άποψή μας, συνιστά μία “ήττα” για τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ παράλληλα -με δεδομένο ότι τις ζημιές των τραπεζών τελικά πληρώνει το Δημόσιο- θέτει σε κίνδυνο και το δημόσιο συμφέρον.

Η κακή και η αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος, οποιαδήποτε και εάν είναι η πηγή αυτού, είναι κατάρα για τον τόπο. Και είναι η αιτία της σημερινής κακοδαιμονίας μας. Για το λόγο αυτόν, αντιδρούμε όσο μπορούμε. Και πάντα θα αντιδρούμε.

Οι εξελίξεις μας ανάγκασαν να αλλάξουμε το σχεδιασμό που είχαμε ανακοινώσει χθες. Έτσι, μετά τη -σχεδόν πραξικοπηματική- ψήφιση της τροπολογίας χθες, και τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταθέσει άμεσα νέα τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο, με την οποία θα ακυρώνεται η προηγούμενη, έπρεπε να δράσουμε άμεσα.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας ανέφεραν ότι, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε τροπολογία που ακύρωνε την προηγούμενη, πάλι το πρόβλημα θα παρέμενε και θα υπήρχε ο κίνδυνος να παύσει η δίωξη των κατηγορουμένων για απιστία, ή να μην ασκηθεί δίωξη σε άτομα που έχουν παρανομήσει. Αυτό επειδή, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου που περιέχει την πρώτη τροπολογία και την ισχύ της, ακόμη και για ένα λεπτό της ώρας, μπορεί όντως να τεθούν στο αρχείο, οι υποθέσεις που εξετάζονται σήμερα.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, υποστήριξαν την άποψή ότι, για να μπορούν να “θεραπευθούν” οι επιπτώσεις από την ψήφιση της πρώτης τροπολογίας, θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό κείμενο (τροπολογία σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο) το οποίο θα αποτελεί μία “ερμηνευτική δήλωση” της τροπολογίας που ήδη ψηφίστηκε χθες.

Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή, στα πλαίσια του άρθρου 125 του Κανονισμού της Βουλής, (*) πρόταση νόμου, με την οποία: α) γίνεται μία “ερμηνευτική δήλωση” γύρω από το ποιούς αφορά η ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες και με την οποία δηλώνεται ότι δεν αφορά στα πολιτικά κόμματα και β) ακυρώνεται η ρύθμιση που ψηφίστηκε με τη χθεσινή τροπολογία.

Παράλληλα, καθώς για να συζητηθεί η πρόταση νόμου που καταθέτει ένας πολίτης, πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από έναν τουλάχιστον βουλευτή, αποστείλαμε αντίγραφα της πρότασής μας στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς επίσης και στον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκο Νικολόπουλο.

Οι επόμενες ενέργειες:

α) Όπως αναφέραμε, θα ξεκινήσουμε μία διαδικασία μαζικής διαμαρτυρίας προς τους τρεις βουλευτές που κατέθεσαν την επαίσχυντη τροπολογία. Με την κίνηση αυτή θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να διαμαρτύρεται απ’ ευθείας προς αυτούς που, αντί να τον εκπροσωπούν, καταλήγουν να τον προσβάλλουν και ότι, τελικά, μπορούμε, μέσα από την άμεση επικοινωνία με βουλευτές, να περνούμε τα μηνύματά μας και να έχουμε αποτελέσματα. Οι βουλευτές θα πρέπει να πάψουν να θέτουν το συμφέρον του κόμματος, πάνω από το συμφέρον των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν.

β) Θα καταγγείλουμε τη νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) που ψηφίστηκε χθες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αφού αυτή παραβιάζει τη Σύσταση Rec(2003)4 του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού τα δάνεια που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα, καταλήγουν να καταστρατηγούν τους ισχύοντες κανόνες χρηματοδότησης των κομμάτων.

Επί των ενεργειών αυτών θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες μέρες.

Το κείμενο της πρότασης νόμου έχει ως εξής:

Προς:
τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη


ΑΠ: 101/11-4-2013

Αθήνα, 11 Απριλίου 2013


Κύριε Πρόεδρε,

Με βάση το άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής, υποβάλλουμε προς Εσας, με την παράκληση να διαβιβαστεί και προς τους αρμόδιους Υπουργούς, πρόταση νόμου η οποία: α) συνιστά ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 78 του νόμου για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις”, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 10/4/2013 και β) καταργεί το εν λόγω άρθρο.

Η πρόταση γίνεται τόσο με τη θεσμική ιδιότητά μου ιδιότητα ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Έλληνες Φορολογούμενοι», όσο και ως πολίτης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή,

Γιάννης Σιάτρας

Πρόεδρος του Δ.Σ.


Συνημμένη: Πρόταση νόμου (2 σελίδες)

Πρόταση Νόμου για τη δανειοδότηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και πολιτικών κομμάτων

(Με βάση το άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής)

Αιτιολογική έκθεση:

Κύρια καθήκοντα των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά τη διαδικασία χρηματοδότησης γενικά, είναι η τήρηση των κανόνων που θέτουν τα όργανα της Πολιτείας, οι εσωτερικοί κανονισμοί κάθε Τράπεζας, αλλά και η εξυπηρέτηση του συμφέροντος των μετόχων τους.

Παράλληλα, υποχρέωση των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι η μη εμπλοκή τους σε κομματικά δρώμενα, αλλά και η αποφυγή αλλοίωσης της εκλογικής βούλησης των πολιτών.

Με την παραπάνω πρόταση νόμου, εξαλείφονται οι παραλείψεις και οι τυχόν αδικίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την εφαρμογή του άρθρου 78 του νόμου για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις”, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 10/4/2013.

Πρόταση νόμου:

Άρθρο 1

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ: Το άρθρο 78 του νόμου για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις”, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 10/4/2013, έχει την έννοια ότι τα πολιτικά κόμματα δε συμπεριλαμβάνονται στα αναφερόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα όπως αυτά αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο.

Η ισχύς της ερμηνευτικής δήλωσης άρχεται από τη στιγμή της ισχύος του παραπάνω νόμου.

Άρθρο 2

Συνιστά απιστία κατά τη έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο τα μέλη του Δ.Σ και τα στελέχη των τραπεζών με αποφασιστικές αρμοδιότητες, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως των οποίων η εξυπηρέτηση εξαρτάται από λήψη κρατικών επιχορηγήσεων που προβλέπεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, να ληφθούν σε διάστημα πέραν του επομένου δωδεκαμήνου, με ενώσεις προσώπων που στερούνται νομικής προσωπικότητας ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, ή πολιτικά κόμματα, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, ακόμη και όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ).

Για το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Γιάννης Σιάτρας Χρήστος Κλειώσης

Πρόεδρος Δ.Σ. Δικηγόρος – Μέλος Δ.Σ.


(*) Με βάση το άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής:
1) Kαθένας ή πoλλoί μαζί έχoυν τo δικαίωμα να απευθύνoυν στη Boυλή γραπτές αναφoρές, πoυ περιέχoυν αιτήματα ή παράπoνα. Oι αναφoρές παρoυσιάζoνται από Boυλευτή ή παραδίδoνται στoν Πρόεδρo.

2) Oι αναφoρές πρέπει να περιέχoυν τo oνoματεπώνυμo, την ιδιότητα και τη διεύθυνση εκείνων πoυ τις υπoγράφoυν.

3) Oι Boυλευτές πoυ επιθυμoύν να υιoθετήσoυν αναφoρά την πρoσυπoγράφoυν κατά την κατάθεσή της ή τo δηλώνoυν κατά την ανακoίνωσή της στη Boυλή.

forologoumenos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι:Προσπάθεια για την κατάργηση της τροπολογίας της "ντροπής" και της "ατιμωρησίας""

ΑΣΕΠ και στους διοικητές νοσοκομείων

Με την υπογραφή τους θα δεσμεύονται οι διοικητές των νοσοκομείων-πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους- για τη διαχείριση των οικονομικών, του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Στις επιτροπές που θα μελετούν τις υποψηφιότητες, θα μετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι οι νέοι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα υπογράφουν κατάλογο υποχρεώσεων που θα περιλαμβάνει ποσοτικά και ποιοτικά καθήκοντα. "Αυτοί που ορίζονται διοικητές και υποδιοικητές είναι για να λύνουν προβλήματα και όχι για να κάνουν εσωτερικό συνδικαλισμό στον υπουργό που τους όρισε-Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να γίνει διοικητής. Αν δεν είναι ικανοί γι’ αυτές τις θέσεις, υπάρχουν και άλλες επιλογές" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

O υπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει τα πάντα εκτός από το ζήτημα της διοικητικής συνένωσης, που έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα, την πάταξη της σπατάλης και την ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Προηγήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου με αφορμή τη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου. Ο βουλευτής δήλωσε ότι τέτοιου τύπου συγχωνεύσεις θα επιφέρουν μόνο δεινά και ανασφάλεια στους κατοίκους των νησιωτικών αλλά και των κατοίκων ορεινών περιοχών ενώ κατήγγειλε ότι γιατροί φεύγουν λόγω της υποχρηματοδότησης, με συνέπεια να καταρρέει η 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΕΠ και στους διοικητές νοσοκομείων"

Ανώνυμο φονικό γενόσημο εντόπισε η δίωξη

Ανώνυμα γενόσημα φάρμακα-δολοφόνους, που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τη στυτική λειτουργία, διαφήμιζε σε άνδρες και πωλούσε μέσω Internet, 35χρονος από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για σκευάσματα που παράγονται υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ και το Πακιστάν, τα οποία έχουν επανειλημμένα «συλληφθεί» να προκαλούν σοβαρότατες παρενέργειες, ακόμη και θάνατο των χρηστών τους.

Ακόμη μια μεγάλη επιτυχία της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του υποδιευθυντή της, Μανώλη Σφακιανάκη, που ξεσκέπασε τον 35χρονο, ο οποίος διακινούσε παράνομα, μέσω Internet, τα ανώνυμα φονικά γενόσημα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του δράστη, που διαφήμιζε και διέθετε προς πώληση, σε ηλεκτρονικό κατάστημα ιδιοκτησίας του, μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φαρμακευτικά σκευάσματα, ιδιαίτερα επικίνδυνα, που -υποτίθεται ότι- ενισχύουν τη στυτική λειτουργία.

Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελία και στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 366 δισκία, τα οποία προωθούσε ο κατηγορούμενος για χρήση από άνδρες, με προφανείς κινδύνους για την υγεία τους ακόμα και για την ζωή τους.

Όπως επιβεβαιώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα σκευάσματα αυτά δεν είναι εγκεκριμένα για κυκλοφορία στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής διαδικτυακής έρευνας που ακολούθησε, ο 35χρονος ταυτοποιήθηκε ως ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του επίμαχου ηλεκτρονικού καταστήματος.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανώνυμο φονικό γενόσημο εντόπισε η δίωξη"

Υφεση 8,7% στην Κύπρο «βλέπει» φέτος η τρόικα

Το Μνημόνιο της Κύπρου οριστικοποιήθηκε, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους στο Βερολίνο και λίγο αργότερα? διέρρευσαν στο Reuters τα βασικά στοιχεία του. Από αυτά προκύπτει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Λευκωσίας που μέχρι πρότινος υπολογίζονταν σε 17 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία «φούσκωσαν» στα 23 δισ. ευρώ.

Τα 10 δισ. θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και το ΔΝΤ (με τις συνεισφορές τους να ανέρχονται στα 9 δισ. και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ από την ίδια την Κύπρο: Η μερίδα του λέοντος του ποσού αυτού (10,6 δισ. ευρώ) προέρχεται από την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και το bail in της Τράπεζας Κύπρου, με το ποσό να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 5,8 δισ. ευρώ που επεδίωκε αρχικά να αντλήσει η τρόικα από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων και ο διπλασιασμός του συντελεστή φορολογίας των κεφαλαιακών κερδών θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ στην τριετία, ενώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έχουν προϋπολογισθεί στα 400 εκατ. ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των διαθεσίμων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (περίπου 10 τόνοι επί συνόλου 14 τόνων). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση χρυσού από κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης την τελευταία τετραετία.

Η είδηση προκάλεσε πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να πιθανολογούν ανάλογες κινήσεις και από άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Από τα έγγραφα της τρόικας προκύπτει ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. προς την Κύπρο υπολογίζεται στα 100 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή της Μόσχας στην διάσωση είναι συμβολική.

Βαθιά ύφεση

Η τρόικα προβλέπει βαθύτατη ύφεση 8,7% φέτος στην Κύπρο και περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ 3,9% το 2014, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2015. Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους υποστηρίζει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 109% του ΑΕΠ φέτος και θα κορυφωθεί στο 126,3% του ΑΕΠ το 2105 για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το επόμενο έτος. Το κείμενο που διέρρευσε στο Reuters φέρει ημερομηνία 23 Απριλίου που υποδεικνύει ότι τότε θα «πέσουν οι υπογραφές» στο Μνημόνιο -κατά πάσα πιθανότητα. Πράγματι, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στο σημερινό άτυπο Eurogroup αναμένεται πολιτική συμφωνία επί του προγράμματος στήριξης, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στα Κοινοβούλια των χωρών που θα πρέπει να το επικυρώσουν (Σλοβακία, Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία και Βέλγιο). Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου, ώστε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη Λευκωσία.

Υπό πίεση ο κεντρικός τραπεζίτης

Την διενέργεια έρευνας για τους χειρισμούς του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη στην κρίση αποφάσισε χθες η κυπριακή Βουλή, μια ημέρα μετά την ανάκληση του διορισμού του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρου Σταυρινάκη. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις προς τον κ. Δημητριάδη να παραιτηθεί, ενώ η ΕΚΤ δεν έχει μέχρι στιγμής παρέμβει στα όσα διαδραματίζονται.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Υφεση 8,7% στην Κύπρο «βλέπει» φέτος η τρόικα"

Εντός Απριλίου η εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών

Έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, που περιλαμβάνει λαμβάνει απόλυση 560 υπαλλήλων, οριζόντια περικοπή μισθών κατά 8% -πέραν της μείωσης του 9% που είχε προηγηθεί- και μείωση του στόλου της εταιρείας κατά τέσσερα αεροσκάφη.

Η διεύθυνση και τα συνδικάτα της εταιρείας, σε έκτακτες συσκέψεις, μελετούν την πρόταση δεδομένου ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε διάστημα μερικών εικοσιτετραώρων.

Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Σταύρος Σταύρου δήλωσε ότι αν δεν λαμβανόταν χθες πολιτική απόφαση, ενδεχομένως η εταιρεία να κατέρρεε. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως 360 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 200 έως το τέλος Απριλίου, χωρίς να πάρουν αποζημίωση. Ο κ. Σταύρου αποκάλυψε ότι υπάρχουν έτοιμοι κατάλογοι υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.

Για τη μείωση του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών, σημείωσε ότι δύο από τα δέκα αεροπλάνα τα οποία νοικιάζει η εταιρεία θα επιστραφούν έως το τέλος Απριλίου, ενώ τα άλλα δύο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπενοικιασθούν σε άλλη εταιρεία μαζί με τα πληρώματά τους.

Το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών απασχολεί άμεσα τις Olympic Air και Aegean Airlines, καθώς το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της κυπριακής εταιρείας θα ανέτρεπε τα σχέδια των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών για εξαγορά της Olympic Air και τη δημιουργία μιας ενιαίας εταιρείας.

Σε περίπτωση που η εταιρεία οδηγηθεί σε κλείσιμο ή μείωση της δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά, τότε αναμένεται ότι θα επηρεαστεί σημαντικά η διαπραγματευτική θέση των Aegean και Olympic, που χρησιμοποιούν την παρουσία των Κυπριακών Αερογραμμών στα δρομολόγια εσωτερικού, προκειμένου να πείσουν την Ε.Ε. ότι με την εξαγορά της δεύτερης δεν δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου στην ελληνική αεροπορική αγορά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής για τις δύο εταιρείες, οι ηγεσίες των οποίων κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου ότι η εξαγορά της Ο.Α. είναι μονόδρομος για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός Απριλίου η εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών"

Παγκόσμιος συναγερμός για την Βόρεια Κορέα

Έτοιμη να πατήσει το... κουμπί της εκτόξευσης πυραύλων είναι η Βόρεια Κορέα. Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν την Πιονγιάνγκ να έχει στρέψει στον ουρανό μια ή δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Musudan μεσαίου βεληνεκούς.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, «μετέφρασαν» αυτή την κίνηση ως γεγονός που μπορεί να σημαίνει μια επικείμενη εκτόξευση, μετέδωσαν πριν από λίγο τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε όμως να είναι μια απάτη, προσθέτουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα διευκρινίζοντας πως η καταγραφή των κινήσεων αυτών έγινε μέσω δορυφόρου.

Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει σιδηροδρομικώς στην αρχή της εβδομάδας δύο πυραύλους Musudan και τους έχει εγκαταστήσει σε κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης.

Πρόκειται για πυραύλους που έχουν θεωρητικά βεληνεκές 3.000 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης αν έχουν μικρό φορτίο είναι πιθανόν να φτάσουν και τα 4.000 χιλιόμετρα και να πλήξουν το Γκουάμ, ένα νησί στον Ειρηνικό όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις με 6.000 στρατιώτες.

Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα βρίσκονται σε συναγερμό εξαιτίας της απειλής που αποτελούν οι εμπρηστικές δηλώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος και οι προκλήσεις του απέναντι στην διεθνή κοινότητα, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιος συναγερμός για την Βόρεια Κορέα"

Σόιμπλε:«Δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων»

Για πρώτη φορά μετά την ανακίνηση της αξίωσης για καταβολή στην Ελλάδα πολεμικών αποζημιώσεων το Βερολίνο απαντά αρνητικά. "Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς, οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται".

Η γερμανική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετείται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Επ’αυτού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. «Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», είπε στην εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε άρθρο στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Ο αρθρογράφος περιγράφει με συγκεκριμένους αριθμούς τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. "Καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα. 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επίθεσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατέσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν".

Στο άρθρο περιγράφεται το δίλημμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκαλούνταν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ. Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος τους δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μεχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιων γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει. Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση και θα πρέπει να κρατήσει», καταλήγει η εφημερίδα.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε:«Δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων»"

Ποιο είναι το πασχαλινό εορταστικό ωράριο


Από την Τετάρτη 24 Απριλίου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου θα ισχύσει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ως εξής:
  • Τετάρτη (24.4.2013) 9:00 - 21:00
  • Πέμπτη (25.4.2013) 9:00 - 21:00
  • Παρασκευή (26.4.2013) 9:00 - 21:00
  • Σάββατο (27.4.2013) 9:00 - 18:00
  • Μεγάλη Δευτέρα (29.4.2013) 9:00 - 21:00
  • Μεγάλη Τρίτη (30.4.2013) 9:00 - 21:00
  • Μεγάλη Τετάρτη (1.5.2013) 9:00 - 21:00
  • Μεγάλη Πέμπτη (2.5.2013) 9:00 - 21:00
  • Μεγάλη Παρασκευή (3.5.2013) 13:00 - 19:00
  • Μεγάλο Σάββατο (4.5.2013) 9:00 - 15:00
 iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιο είναι το πασχαλινό εορταστικό ωράριο"

Η Κομισιόν αδειάζει τον Προβόπουλο για το κούρεμα καταθέσεων!

Διαβεβαίωνε για την απόλυτη ασφάλεια των ελληνικών καταθέσεων την ώρα που η Κομισιόν είχε έτοιμη την πρόταση για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε όσες τράπεζες είναι προβληματικές.

Πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες εγείρονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με το ρόλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου.

Μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, στο οποίο φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργούνται θέματα ηθικής τάξης αλλά και αξιοπιστίας του κ. Προβόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διαβεβαίωνε, λίγες μέρες πριν την κατάρρευση της συμφωνίας, πως «αυτή η συγχώνευση δεν μπορεί να αντιστραφεί».

«Ανατριχιάζω στην ιδέα ότι μπορεί να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο, ανησυχώ, αλλά δεν το πιστεύω. Ούτε η Τρόικα το θέλει, ούτε εμείς το θέλουμε. Αλίμονο αν λειτουργεί ως κρατική τράπεζα, θα μας έφερνε δεκαετίες πίσω», τόνιζε ο κ. Προβόπουλος διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι θα δινόταν παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση.

Χθες στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος γίνεται στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, στην κρατική τηλεόραση έλεγε ότι θα πάρει παράταση.

Ο κεντρικός Τραπεζίτης διαψεύστηκε σε όλες τις προβλέψεις του αλλά έριξε και τις ευθύνες στις διοικήσεις των Τραπεζών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κεφαλαιοποίηση σε ποσοστό 10% από ιδιώτες.

Μετά από αυτές τις «γκάφες» ο κ. Προβόπουλος συνεχίζει να διαβεβαιώνει, αυτή τη φορά , ότι όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται.

Λίγες μόλις ώρες μετά η Κομισιόν τον «αδειάζει» διαψεύδοντας τα λεγόμενά του.

Στο Eurogroup της Παρασκευής θα γίνει συζήτηση για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε όσες τράπεζες είναι προβληματικές. Το προσχέδιο νόμου που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters προέρχεται από την Κομισιόν και το είχαν προαναγγείλει τόσο ο Μπαρόζο όσο και ο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Reuters στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή αυτός ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.

Αλήθεια, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν γνώριζε τίποτα για μια τόσο σημαντική συζήτηση, ή μήπως έπαιξε ένα ρόλο «λαγού»;

Αλήθεια, ποια θα είναι η στάση του κ. Στουρνάρα σε μια τέτοια πρόταση από πλευράς Eurogroup;

Θα σκύψει πάλι το κεφάλι, όπως έκανε στην περίπτωση της Κύπρου, ή θα βρει το θάρρος να πει επιτέλους «όχι»;

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν αδειάζει τον Προβόπουλο για το κούρεμα καταθέσεων!"

Ταλαιπωρία για τους οδηγούς την Παρασκευή - Δείτε ποιοί δρόμοι και πότε θα κλείσουν


Ταλαιπωρία περιμένει όσους επιλέξουν να μετακινηθούν προς ή μέσω του κέντρου της Αθήνας με το αυτοκίνητό τους, καθώς σε κεντρικούς δρόμους από τις 08:00 έως τις 10:30 και από τις 12:30 έως τις 14:30 θα διακόπτεται η κυκλοφορία, λόγω της  διεξαγωγής του 3ου Πανελλήνιου Προγράμματος «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Συγκεκριμένα από τις 8.00 έως τις 10.30 το πρωί και από τις 12.30 έως τις 14.30 το μεσημέρι, θα γίνουν ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:
  • Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Παναθηναϊκό Στάδιο, καθ΄όλο το μήκος της,
  • Λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Παναθηναϊκό Στάδιο, καθ΄όλο το μήκος της,
  • Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας και της οδού Ερατοσθένους.
Από την Τροχαία παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταλαιπωρία για τους οδηγούς την Παρασκευή - Δείτε ποιοί δρόμοι και πότε θα κλείσουν"

Ρυθμίζεται οριστικά το ζήτημα της φορολόγησης των ομογενών

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας
Με τέσσερις απλές ρυθμίσεις στο άρθρο 43 του νόμου 4141, η ελληνική πολιτεία δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα του φορολογικού πιστοποιητικού των ομογενών. Έτσι, όσοι έχουν ή αποκτήσουν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα θα μπορούν τώρα να δηλώσουν κάτοικοι εξωτερικού και να υποβάλουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, είτε μία βεβαίωση ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους, είτε εκκαθαριστικό ή αντίγραφο της εκεί δήλωσης τους.

«Mετά από συστηματικές προσπάθειες επιλύθηκε το θέμα και το νέο πλαίσιο παρέχει σημαντική ευελιξία» είπε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με αποκλειστική δήλωσή του, στη web tv του ΑΠΕ o υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας.

Έτσι, πολύ πριν του αναμενομένου, παίρνει τέλος η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ομογενών για το νέο καθεστώς φορολογίας τους στην Ελλάδα. Η κραυγή αγωνίας για τη διευθέτηση της διπλής φορολόγησης είχε εκφραστεί με πολύ ένταση από τους ομογενείς, σε όλες τις περιοδείες του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα. Τόσο στις χώρες της Ευρώπης όσο και στην Αμερική και κυρίως την Αυστραλία. Έτσι με τις ρυθμίσεις αυτές το ζήτημα επιλύθηκε μολονότι δέκα μέρες πριν, στις 29 Μαρτίου είχε δοθεί και σχετική παράταση προθεσμίας των δικαιολογητικών μέχρι τις 28 Ιουνίου.

«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και της ομογένειας μπορούν να οικοδομηθούν μόνο πάνω στις βάσεις της αξιοπιστίας» είπε σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα αποδήμου ελληνισμού Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυθμίζεται οριστικά το ζήτημα της φορολόγησης των ομογενών"

Εγκύκλιος Μανιτάκη για 5.000 επίορκους

Με εγκύκλιο που πρόκειται να εκδοθεί από τον Α. Μανιτάκη την ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκδίκαση των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται για πάνω από 5.000 περιπτώσεις βαρύτερων ή ελαφρότερων περιπτώσεων για τις οποίες θα επιχειρηθεί να αρθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε οι περίπου 20 υποθέσεις που εκδικάζονται αυτή τη στιγμή την εβδομάδα από τα Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά, οι αποφάσεις των οποίων οδηγούν στην οριστική έξοδο να αυξηθούν σημαντικά.

Λεπτομερής περιγραφή του αδικήματος

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων θα καλούνται οι υπηρεσίες να μην αναφέρουν «ξερά» το πειθαρχικό παράπτωμα αλλά να το περιγράφουν λεπτομερώς, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται ευκολότερα και γρηγορότερα. Πάντως, πηγές τους υπουργείου που ρωτήθηκαν από την aftodioikisi.gr αν θα δοθεί «οδηγία» στα πειθαρχικά συμβούλια να εκδικάζουν περισσότερες περιπτώσεις τόνιζαν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα σημαίνει παρέμβαση στο έργο τους. Εμείς μόνο μπορούμε να διευκολύνουμε», πρόσθεταν.

Πάνω από 5.000 περιπτώσεις

Πόσες όμως είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις; Σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται για περισσότερες από 5000 περιπτώσεις εκ των οποίων:

- 940 έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία καθώς αντιμετωπίζουν βαριά πειθαρχικά (υπεξαιρέσεις, πλαστά πιστοποιητικά, πλαστές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς, κοπανατζήδες κλπ)

- 2000 που τους ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη το 2012

- 500 που τους ασκήθηκε ποινική δίωξη το 2012

- 1300 από την πρώτη λίστα Ρακιντζή η οποία διερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)

- 300 από τη δεύτερη λίστα Ρακιντζή που, όπως τονίζουν στο υπουργείο, έχει ήδη παραδοθεί στο ΣΕΕΔΔ

Σ΄ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προκύπτουν από τους ελέγχους του ΣΕΕΔΔ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, από το 2012, έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνο το Μάρτιο που μας πέρασε, εξετάστηκαν 26 υποθέσεις εκ των οποίων οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Από αυτές τις 8, οι 5 αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους.

Αδύνατο έως τον Ιούνιο να φύγουν 2000 επίορκοι

Πάντως, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξακολουθούν να θεωρούν ότι δεν προλαβαίνουν να τεθούν εκτός δημοσίου 2000 επίορκοι μέχρι τον Ιούνιο, ενώ παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δεν αποκλείουν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη βελτίωση της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος Μανιτάκη για 5.000 επίορκους"

Αυξάνονται οι συμμετοχές σε φάρμακα για χρόνια νοσήματα! Ποιοι ασθενείς πλήττονται

Άλλο ένα χτύπημα κατάφερε στους ήδη διαλυμένους οικονομικά ασθενείς το υπουργείο Υγείας με τη θετική λίστα φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή της προηγούμενες ημέρες.

Νέες επιβαρύνσεις για τις τσέπες των ασθενών έφερε η νέα θετική λίστα φαρμάκων καθώς χιλιάδες Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όπως διαβήτη ή ακόμη και καρκίνο βάζουν πλέον ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μία νέα τακτική που εφαρμόσθηκε στη λεγόμενη “θετική λίστα φαρμάκων” (ο κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνονται), αυτή της ομαδοποίησης των σκευασμάτων, είτε τους αποκλείει από συγκεκριμένες θεραπείες ή τους αυξάνει τη συμμετοχή.

Ενδεικτική η περίπτωση των θεραπειών για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου, που συχνά αποτελεί συνοδό νόσημα του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων. Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) οι θεραπείες για τον πόνο περιορίζονται για τους ασθενείς εξαιτίας του νέου συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των φαρμάκων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Με βάση τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς το ήδη αυξημένο κόστος για τη θεραπεία της βασικής τους ασθένειας.

Ειδικά για τους διαβητικούς η κατάσταση είναι τραγική αν σκεφτεί κανείς ότι όσοι πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν κάθε μήνα 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία καθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και αναλώσιμα διαβητικά υλικά. Μάλιστα, με το νέο κόλπο αυτό της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της Επώδυνης Διαβητικής Νευροπάθειας, μιας νόσου που προσβάλει το 20%-40% των ατόμων με διαβήτη.

Αποτέλεσμα βέβαια αυτή της πολιτικής είναι η υγεία των βαριά πασχόντων να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα καθώς δε διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. «Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου, όπως της Διαβητικής Νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους (ακρωτηριασμούς, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ)», υπογραμμίζει η Σπυριδούλα Λάγιου, μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ & Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται οι συμμετοχές σε φάρμακα για χρόνια νοσήματα! Ποιοι ασθενείς πλήττονται"

«Σίγησε» το Indymedia – Βρισκόμαστε υπό καταστολή λένε οι ίδιοι

Εκτός λειτουργίας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, είναι από το βράδυ της Πέμπτης ο ιστότοπος του αναρχικού χώρου Indymedia.

Μέσω μιας εναλλακτικής διεύθυνσης που διατηρεί στο διαδίκτυο ο ιστότοπος του αναρχικού χώρου Indymedia, δήλωσε ότι βρίσκεται «υπό καταστολή», καθώς από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρώτη ανακοίνωση των διαχειριστών του site, ζητείται «η συμπαράσταση των πολιτών και η προσέλευσή τους σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου το μεσημέρι της Παρασκευής».

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της κίνησης αυτής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια για το «κατέβασμα» του indymedia, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter.

Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωναν άγνοια για το γεγονός και διέψευδαν κάθε εμπλοκή των υπηρεσιών του.


Τι γράφει το Indymedia

To Athens Indymedia και ο 98fm βρίσκονται υπό καταστολή

Η καταστολή δεν θα περάσει!

Τρία από τα μέσα αντιπληροφόρησης του ανταγωνιστικού κινήματος, το athens.indymedia.org, ο 98FM και το Ράδιο Ένταση και όσα ακόμη εγχειρήματα φιλοξενούνταν απο τον σερβερ, από το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Απρίλη δέχτηκαν την κρατική καταστολή.

Μετά από εισαγγελικές πιέσεις, διακόπηκε η παροχή ίντερνετ.

Σε μια περίοδο που μια ολόκληρη κοινωνία δυσκολεύεται ακόμα και να ανασάνει από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική καταστολή, οι μικρές ή μεγάλες τοπικές αντιστάσεις, οι μικροί ή μεγάλοι εργατικοί αγώνες, είναι αναζωογονητικοί και ελπιδοφόροι, και είναι αυτοί που μεταδίδουν την σπίθα της επανάστασης, που εμπνέουν και σπέρνουν τις ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες για να γκρεμίσουμε μια και καλή τον κόσμο της εκμετάλλευσης…

Ακριβώς αυτή τη στιγμή και ακριβώς επειδή οι πραγματικοί τρομοκράτες τρομοκρατούνται από τις κοινωνικές αντιστάσεις, η εξουσία επιχειρεί να επιβάλλει τον επικοινωνιακό σκοταδισμό των καθεστωτικών ΜΜΕ.

Η φίμωση και η καταστολή των μέσων αντιπληροφόρησης δεν θα περάσει στα ψιλά γράμματα των βρωμοφυλλάδων τους και των καναλιών τους.

Η απάντησή μας θα ξεπεράσει τους γελοίους πανηγυρισμούς των φασιστοειδών και εξουσιαστών. Τα μέσα αντιπληροφόρησης είναι τα δικά μας μέσα, η φωνή των δικών μας αγώνων που μας δείχνουν το δρόμο για να φτιάξουμε τον κόσμο που θέλουμε.

Καλούμε σε συγκέντρωση όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους την Παρασκευή 12 Απρίλη στη 1:00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
πρόσβαση με λεωφορεία :

608 από Ακαδημία

242 από σταθμό μετρό Κατεχάκη

Από την Διαχειριστική Ομάδα του Athens.Indymedia.org
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σίγησε» το Indymedia – Βρισκόμαστε υπό καταστολή λένε οι ίδιοι"

10% τελικά η μείωση στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ

Νέα υποχώρηση απέναντι στην τρόικα φαίνεται ότι υπάρχει απ’ την ελληνική πλευρά. Τελικά όλα δείχνουν ότι η μείωση 15% στο τέλος ακινήτων θα είναι τελικά κατά πολύ μικρότερη και δεν θα ξεπερνάει το 10%.

Χθες σε μια τετράωρη σύσκεψη το μεσημέρι και σε άλλη μια μετά τις εννέα το βράδυ τρόικα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφεραν να κλείσουν το ζήτημα.

Τώρα όλα δείχνουν ότι το 15% έχει πάει… περίπατο, καθώς μέλη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται να λένε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια από την ερχόμενη εβδομάδα ώστε η μείωση του τέλους για τα ακίνητα να ξεπεράσει το 10%.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά στα εκκρεμή ζητήματα φαίνεται πως μόνο το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ταμεία έχει επέλθει συμφωνία και η οποία τελικά αφορά σε 48 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί από την ερχόμενη Κυριακή και μετά την επιστροφή του Γ. Στουρνάρα από το Δουβλίνο και τη σύσκεψη του Eurogroup.

Διαβάστε Περισσότερα » "10% τελικά η μείωση στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ "

Πρόβλημα με το εφάπαξ όσων αποχώρησαν από το Δημόσιο το 2012

Στον αέρα είναι η πληρωμή του εφάπαξ για τους δημόσιους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την εργασία τους εντός του 2012.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν περιλαμβάνονται στη λίστα πληρωμών με τα καθυστερούμενα εφάπαξ (ύψους 1,17 δισ. ευρώ) του ταμείου Πρόνοιας σε παλαιότερους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» οι τελευταίοι που θα πάρουν σίγουρα εφάπαξ από τη λίστα αυτή είναι όσοι πήραν πράξη συνταξιοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2012 και θα πληρωθούν ως τον Ιανουάριο του 2014.

Οσοι έφυγαν πριν από τις 11 Ιουνίου, χωρίς η πράξη συνταξιοδότησής τους να έχει πάει στο Ταμείο Πρόνοιας, αλλά και όσοι αποχώρησαν μετά τις 11 Ιουνίου, είναι στον αέρα και εξετάζεται να πάρουν το εφάπαξ ακόμη και με δόσεις, καθώς το Ταμείο Πρόνοιας μπορεί να πληρώνει, χωρίς να δημιουργεί νέες καθυστερήσεις, μόλις 8.000 εφάπαξ το χρόνο από τα δικά του λεφτά, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις (από Ιούνιο 2011 και μετά) υπερβαίνουν τις 35.000!

Παράλληλα, βέβαιη πρέπει να θεωρείται μια νέα μείωση τουλάχιστον κατά 10% με 15% από το 2014. Τα ταμεία πρόνοιας (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, και ιδιωτικού τομέα) δεν μπορούν να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή ενιαίου τύπου υπολογισμού του βοηθήματος, καθώς δεν διαθέτουν και δεν προλαβαίνουν να δημιουργήσουν τις ατομικές μερίδες με τις εισφορές για εφάπαξ που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο με εκπροσώπους 22 ταμείων πρόνοιας, διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα 22 ταμεία δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το «μνημόνιο για το εφάπαξ», δηλαδή να έχει ατομικούς λογαριασμούς με εισφορές 30 και 35 ετών ασφάλισης, ώστε να εφαρμόσουν το νέο τύπο από το 2014 και να βγάλουν το ανάλογο ποσό.

Ανάμεσα στις λύσεις που προτάθηκαν είναι να παραταθεί για το 2015 ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ, ενώ για να μη μείνουν τελείως στον αέρα όσοι αποχωρήσουν το 2014 συζητήθηκε μεταξύ άλλων αντί εφάπαξ να παίρνουν πίσω τις εισφορές που πλήρωσαν με ένα λογικό επιτόκιο.

Το εναλλακτικό σχέδιο για εφάπαξ σε δόσεις, μάλιστα, δεν ακούστηκε μόνο για όσους είναι σε αναμονή από τα μέσα του 2012 και το 2013, αλλά και για όσους αποχωρήσουν και το 2014! Επίσης, συζητείται και η κατάργηση όλων των ταμείων πρόνοιας και η δημιουργία ενός φορέα εντός του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα με το εφάπαξ όσων αποχώρησαν από το Δημόσιο το 2012"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news