facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Περπάτησε ο 15χρονος Μανώλης από την Πάτρα!

Ευχάριστα είναι τα νέα από την κλινική του Αννόβερου Γερμανίας για τον 15χρονο Πατρινό μαθητή, η ιστορία του οποίου έχει συγκινήσει το πανελλήνιο. Ο μαθητής υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση και χθες (10/4) μάλιστα κατάφερε να περπατήσει με τη βοήθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και του λέκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τον συνόδευσε στη Γερμανία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της υγείας του, αφού λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε είχε κάποια κινητικά προβλήματα στο δεξί χέρι και πόδι του. Επόμενο στάδιο είναι η αποκατάσταση με φυσικοθεραπεία. Ο 15χρονος θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα σε 3 με 4 εβδομάδες.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Περπάτησε ο 15χρονος Μανώλης από την Πάτρα!"

Η τρόικα "υπέγραψε" την απόφαση για φορο-ελέγχους made in USA

Μετά τις αφόρητες πιέσεις της τρόικας και υπό την παρουσία της στην Αθήνα ετοιμάστηκε η υπουργική απόφαση για τη διενέργεια αμερικανικού τύπου φορολογικών ελέγχων η οποία εκκρεμεί πάνω από έναν χρόνο. Το κείμενο της απόφασης που ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση φορολογικών ελέγχων με τους οποίους θα προσδιορίζεται το εισόδημα βάσει έμμεσων τεχνικών, όπως είναι ο υπολογισμός δαπανών με πιστωτικές κάρτες ή το ύψος των καταθέσεων των φορολογούμενων, είναι πλέον έτοιμο και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr πρόκειται σήμερα ή το αργότερο αύριο να υπογραφεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Η θέσπιση των έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος των φορολογούμενων που ελέγχονται θεσπίστηκε με διάταξη σε φορολογική νομοσχέδιο η οποία ψηφίστηκε πριν από 14 μήνες, δηλαδή στις 2 Φεβρουαρίου 2012. Η διάταξη αυτή που συντάχθηκε υπό τις οδηγίες του αρμόδιου για τη φορολογική διοίκηση τεχνικού κλιμακίου της τρόικας προέβλεπε ότι το εισόδημα του φορολογούμενου θα μπορούσε να προσδιοριστεί με βάση έμμεσες τεχνικές ελέγχου όπως είναι το ύψος της περιουσίας του ή οι δαπάνες του και οι καταθέσεις του.

Συγκεκριμένα με τη διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο 67Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι «ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων με έλεγχο μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου: α) της αρχής των αναλογιών (mark up method), β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου (source and application of funds method), γ) της καθαρής θέσης του φορολογούμενου (net worth method), δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών (unit and volume method) και ε) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method).

Με τις ως άνω τεχνικές μπορούν να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της ελεγκτικής. Εφόσον τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου έχουν εξαχθεί με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών και πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού, ο Προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας, καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη. Με άλλα λόγια ο ελεγχόμενος μπορεί να αντικρούσει το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου αρκεί να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιορίζονται βάσει των έμμεσων τεχνικών ελέγχου».

Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου τονίζεται ότι «με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται το ειδικότερο περιεχόμενο τεχνικών ελέγχου της παραγράφου 1, ο τρόπος εφαρμογής τους και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.». Με άλλα λόγια θα πρέπει προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικοί έλεγχοι, οι οποίοι εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ (από την αμερικάνικη φορολογική υπηρεσία IRS), θα έπρεπε να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα αποτελούσε και το μπούσουλα για τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Με τις οδηγίες που προβλέπει η απόφαση θα επιταχυνθεί σημαντικά ο φορολογικός έλεγχος κυρίως κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι αποκρύπτουν συστηματικά τα πραγματικά τους εισοδήματα (π.χ. δικηγόροι, χειρούργοι μεγαλογιατροί).

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Με την θέση σε ισχύ της απόφασης για τους ελέγχους ο ελεγκτής θα μπορεί με σύντομες διαδικασίες να προσδιορίσει τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση μια σειρά από οικονομικά χαρακτηριστικά του ελεγχόμενου. Τα χαρακτηριστικά αυτά, μεταξύ άλλων, θα είναι το ύψος των καταθέσεών του, ο τρόπος ζωής του με βάση τις δαπάνες του(πιστωτικές κάρτες, αριθμός κατοικιών που διατηρεί, ύπαρξη σκαφών αναψυχής, ΙΧ, ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κα),τα περιουσιακά του στοιχεία (π.χ. αξία ακίνητης περιουσίας) κ.ά.

Ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς αλλά θα έχει το δικαίωμα και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και παραστατικών.

Η τρόικα έχει ασκήσει έντονη πίεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση της σχετικής απόφασης ενώ έχει εκφράσει και την οργή της (μέσω ειδικής έκθεσης σχετικής με το φορολογικό μηχανισμό) για την καθυστέρηση στην υπογραφή της αφήνοντας σαφείς αιχμές για σκόπιμη καθυστέρηση. Οι κατηγορίες της τρόικας για κομματικού τύπου παρεμβάσεις στο φορολογικό μηχανισμό και της τύποις ανεξαρτητοποίησής του από την πολιτική ηγεσία συνδέονται και με τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής απόφασης για τους νέου τύπου φορολογικούς ελέγχους.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Η τρόικα "υπέγραψε" την απόφαση για φορο-ελέγχους made in USA"

Reuters: Η Ευρωζώνη ετοιμάζει κούρεμα καταθέσεων σε τράπεζες με πρόβλημα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν επίσημα πρόταση να καθιερωθεί κούρεμα διατραπεζικών καταθέσεων όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Eάν περάσει η πρόταση αυτή, τότε θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η νευρικότητα μεταξύ πιστωτών για το ποιος θα πληρώσει το κόστος όταν μια τράπεζα βρίσκεται σε κίνδυνο, σημειώνει το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει τη λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.

Νέοι κανόνες στην ΕΕ

Οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση να επιβληθούν μεγάλες ζημίες στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων -μεγαλύτερων από 100.000 ευρώ- στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης μιας δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές. Αυτό δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο είναι πιθανό να μεταφερθεί στους νέους κανόνες της ΕΕ, προσδίδοντας στην επιβολή ζημιών σε ανασφάλιστους αποταμιευτές μόνιμο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.

Ωστόσο οι υπουργοί θα πρέπει να χειριστούν πολύ προσεκτικά το ζήτημα.

Πόσο εγγυημένες είναι οι καταθέσεις;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πρόσφατα επισήμανε ότι η λύση που επελέγη στην Κύπρο δεν αποτελεί «πρότυπο», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών ότι οι τραπεζικές καταθέσεις μπορεί στο μέλλον να μην είναι εγγυημένες σε περίπτωση που οι διεθνείς πιστωτές δανείζουν χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Σε ένα έγγραφο που προετοιμάζεται ενόψει του συμβουλίου των υπουργών στην Ιρλανδία -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ- αναφέρεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε «προβληματικές» τράπεζες, ακόμα και αυτές διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, θα μπορούσαν επίσης να υφίστανται ζημία.

Οι μέτοχοι θα υποστούν ζημία

Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες συζητήσεις για το πότε, για παράδειγμα, οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, στο πλαίσιο διαδικασιών «εκ των έσω» διάσωσης (bail in). Οι μέτοχοι των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίζουν ζημίες, ακολουθούμενοι από όσους διακρατούν αξιόγραφα των «προβληματικών» τραπεζών.

Οι πελάτες των τραπεζών με καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένοι βάσει του υφιστάμενου δικαιικού πλαισίου στην ΕΕ. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν ποσά μεγαλύτερα από αυτό το όριο.

«Αν και αναγνωρίζεται πως η επιβολή ζημιών σε διατραπεζικές τοποθετήσεις μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους» αναφέρεται στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών και είδαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, «εντέλει είναι προτιμότερο οι τοποθετήσεις αυτές να μην εξαιρούνται από μια 'διάσωση εκ των έσω'».

Μια τέτοια θέση θα προκαλούσε αναστάτωση σε πολλούς, δεδομένου και του παγώματος του διατραπεζικού δανεισμού που η ΕΚΤ ακόμα πασχίζει να τερματίσει παρότι έχει ήδη διοχετεύσει φθηνό δανεισμό στα πιστωτικά ιδρύματα που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Γαλλία - Ιταλία αντιτίθενται στο «κούρεμα» καταθέσεων

Στη συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών στις Βρυξέλλες νωρίτερα, η Γαλλία και η Ιταλία εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για αυτή την ιδέα.

Αν και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής επιδίωξαν να εμφανίσουν την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ζημιές των καταθετών σε δύο τράπεζές της ως κάτι που δεν θα επαναληφθεί, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σηματοδότησε μια δραματική μεταβολή του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ χειρίζεται τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με γνώμονα να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες διαδικασίες «διάσωσης»με εξωτερικό δανεισμό.

Αποφασισμένος ο Ντάισελμπλουμ


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είχε δηλώσει ότι στο μέλλον, η ΕΕ θα ζητεί από τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται μόνες τους, κατόπιν θα εξετάζεται η συμμετοχή των μετόχων κι όσων διακρατούν αξιόγραφά τους, και μετά εάν είναι απαραίτητο και εκείνη των κατόχων ανασφάλιστων καταθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε το πρώτο προσχέδιο του νόμου αυτού, αλλά άφησε τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον και πότε οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

Καμπανάκι για 13 χώρες

Καμπανάκι για 13 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και κυρίως τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία χτύπησε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία δημιουργούν κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωζώνης.

Σε έκθεσή της για τις οικονομικές ανισότητες των χωρών της ΕΕ η Κομισιόν έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στη Σλοβενία και στην Ισπανία. «Στη Σλοβενία και στην Ισπανία οι ανισότητες είναι υπερβολικές» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικαλείται τα υψηλά ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος των χωρών αυτών. Η Κομισιόν προειδοποίησε ακόμη για σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και για προβλήματα στη δομή της αγοράς εργασίας.

Οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να βρουν «συλλογική λύση» για την ενίσχυση των τραπεζών τους, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Νέα Υόρκη.

 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η Ευρωζώνη ετοιμάζει κούρεμα καταθέσεων σε τράπεζες με πρόβλημα"

Και πληρώνεις φόρους... και ταλαιπωρείσαι

Τουλάχιστον άλλους δυο μήνες θα ταλαιπωρούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο προκειμένου να εξοφλούν τις οφειλές τους. Ενώ οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί για τμηματική εξόφληση μπορούν πλέον να εξοφληθούν σε οποιαδήποτε τράπεζα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις οφειλές που έχουν ρυθμιστεί. Σε αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να εμφανίζονται στο ταμείο της εφορίας που υπάγονται προκειμένου να πληρώνουν τη δόση τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη του 2012 ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για κλείσιμο έως το τέλος Ιουνίου των ταμείων στις εφορίες. Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν οφειλές προς το δημόσιο μέσω των εφοριών και όλες οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτού του σχεδίου που αποσκοπεί στο να απελευθερωθεί προσωπικό από γραφειοκρατικές εργασίες και να ριχτεί στη μάχη των φορολογικών ελέγχων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ξεκίνησε η «κωδικοποίηση» κάθε είδους οφειλής.

Για κάθε είδους μη ρυθμισμένη οφειλή, δηλαδή αρχική βεβαίωση, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε έναν κωδικό αριθμό που ονομάστηκε Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ). Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που εμφανίζει μια μη ρυθμισμένη οφειλή από κάθε είδους φόρο (π.χ. εισοδήματος) πληροφορείται μέσω του taxisnet την ΤΟ και μπορεί με αυτήν να προσέλθει σε οποιαδήποτε τράπεζα προκειμένου να την εξοφλήσει μερικώς ή ολικώς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην πολύ πιο συχνή περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρά σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης της οφειλής του.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην οφειλή μια Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) με την οποία θα μπορεί να εξοφλήσει κάθε δόση σε οποιαδήποτε τράπεζα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει. Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα. Κάθε φορολογούμενος που ρυθμίζει την οφειλή (πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους) θα πρέπει κάθε μήνα να επισκέπτεται την εφορία του για να πληρώνει τη δόση. Μάλιστα, δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση ούτε σε άλλη εφορία, αλλά μόνο σε αυτήν στην οποία υπάγεται. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την απόδοση ΤΡΟ;

Η σύμβαση που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών σε εξωτερικούς ανάδοχους για το σχετικό έργο προχωρά με ρυθμούς χελώνας λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας εγκρίσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες υπηρεσίες. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το πρόβλημα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί πλήρως μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να αποσυμφορηθούν σημαντικά οι εφορίες.

Στο μεταξύ προχωρά το σχέδιο σύνδεσης των εφοριών με το νέο πληροφοριακό σύστημα taxis. Σταδιακά ενώνονται με το νέο σύστημα οι νέες εφορίες που έχουν προκύψει από τη συγχώνευση των προηγούμενων εφοριών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εκλείπει σταδιακά η απαράδεκτη εικόνα οι νέες εφορίες να διαθέτουν δυο ή τρία γκισέ για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων κάθε πρώην εφορίας ξεχωριστά. Για παράδειγμα, στην νέα εφορία Αγίας Παρασκευής (πρώην Χολαργού)συγχωνεύθηκαν οι εφορίες Χολαργού και Αγίας Παρασκευής. Πριν τη διασύνδεση της νέας εφορίας με το νέο taxisnet σε κάθε τμήμα υπήρχαν δυο γκισέ, ένα που έγραφε Αγία Παρασκευή και εξυπηρετούσε τους φορολογούμενους της Αγίας Παρασκευής και ένα που έγραφε Χολαργός. Με το νέο σύστημα η επικοινωνία της εφορίας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πλέον σε κεντρικό επίπεδο και κάθε εφορία έχει πρόσβαση στα στοιχεία κάθε φορολογούμενου που εξυπηρετεί. Στόχος είναι σύντομα όλες οι εφορίες να λειτουργούν όπως και τα τραπεζικά καταστήματα, δηλαδή να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο φορολογούμενος από κάθε εφορία και όχι μόνο από αυτήν στην οποία υπάγεται.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Και πληρώνεις φόρους... και ταλαιπωρείσαι"

4ο δημοτικό Αχαρνών: Πήραν την δασκάλα της 5ης τάξης για να καλύψουν κενό στη…Γερμανία!

Κλειστό για δεύτερη ημέρα παραμένει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών που βρίσκεται στην συνοικία του Κόκκινου Μύλου.

Σαν απάντηση του άρθρου που δημοσιεύσαμε, μόλις χτες, περί μειώσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού από τα σχολεία της πόλης μας έρχεται το κλείσιμο του 4ου Δημοτικού από τους ίδιους τους γονείς των μαθητών!

Ο λόγος; Η δασκάλα της 5ης τάξης έφυγε με απόσπαση για ελληνικό σχολείο της Γερμανίας γιατί εκεί παρουσιάστηκε ένα κενό!!!
Αποτέλεσμα; Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου.. στην Ελλάδα από τις 27 Μαρτίου να μην έχουν δάσκαλο!

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα στα δημόσια σχολεία της πόλης μας.

Οι γονείς αγανακτισμένοι έκλεισαν το σχολείο την Τρίτη με στόχο να δοθεί επιτέλους από τους υπεύθυνους μία λύση.

Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με γονείς ήταν χαρακτηριστική η αγανάκτησή τους: «Δημιούργησαν ένα κενό στο σχολείο μας για να καλύψουν ένα άλλο στην Γερμανία!!!

Μήπως τελικά πρέπει όλοι να μεταναστεύσουμε στην Γερμανία?!»

Να σημειώσουμε επίσης πως στο εν λόγω σχολείο δεν υπάρχει ούτε Καθηγητής Αγγλικών! Αναμένουμε νεώτερα από την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

acharnorama


Διαβάστε Περισσότερα » "4ο δημοτικό Αχαρνών: Πήραν την δασκάλα της 5ης τάξης για να καλύψουν κενό στη…Γερμανία!"

Ένταση στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην οποία ψηφίστηκε στο σύνολό του το επενδυτικό νομοσχέδιο. Ο νόμος ψηφίστηκε χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 78 που αφορά στα δάνεια των κομμάτων, καθώς ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης έκρινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμμένει στο αίτημα του της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε καταθέσει χθες το βράδυ.

Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του είχε υποβάλλει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας όχι για το σύνολο του σχεδίου νόμου αλλά στο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά σε ενδεχόμενη απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι το άρθρο αυτό προστέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετική βουλευτική τροπολογία.

Η ψήφιση των άρθρων, όμως, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεπώς εκκρεμούσε η ψήφιση στο σύνολο.

Σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ακυρωθεί το «επίμαχο άρθρο», καταγγέλλοντας ότι αποτελεί σκανδαλώδη ρύθμιση προς αμνήστευση τραπεζιτών οι οποίοι έδωσαν «θαλασσοδάνεια» στα κόμματα. Προανήγγειλε και κατέθεσε τροπολογία «για ακύρωση αυτού του σκανδάλου». Το ίδιο ανήγγειλε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έφερε νύχτα την τροπολογία για να γλυτώσει τους επιόρκους τραπεζίτες για παράνομα δάνεια 225 εκατ. ευρώ που έδωσαν στα κόμματα.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης -παρότι δεν δέχθηκε ότι η τροπολογία αφορά στα κόμματα- ζήτησε, επίσης, την απόσυρσή της με το σκεπτικό ότι υπήρξε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου παραβιάζεται ο Κανονισμός και πλήττονται οι θεσμοί.

Κατόπιν υπήρξε και ένταση επί της διαδικασίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει χθες το βράδυ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη, καθώς ο Κανονισμός δεν επιτρέπει ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισμένης διάταξης. Ως εκ τούτου ο αντιπρόεδρος της Βουλής το μετέτρεψε σε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέβαλλε με βάση τις τυπικές διαδικασίες το αίτημά του για ονομαστική στο σύνολο και έτσι το προεδρείο δεν προχώρησε στην ψηφοφορία κρίνοντάς το άκυρο.

Έτσι, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε προσερχόμενος στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο κ. Παπαδημούλης από την αίθουσα των δημοσιογράφων κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ερωτηθείς δε γιατί δεν μετέτρεψε με δήλωσή του το αίτημα ονομαστικής επί του άρθρου σε αίτημα επί του συνόλου, ώστε να υπερπηδηθεί το «κώλυμα» του Κανονισμού, απάντησε ότι είχε προηγηθεί συνομιλία του με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε ψηφοφορία επί του συνόλου και αρκέστηκε σε αυτό.

Δείτε τον έντονο διάλογο και τις φωνές στο Κοινοβούλιο, που οδήγησε τον κ. Τραγάκη να διακόψει τη διαδικασία.



Ενταση με Λαφαζάνη

«Πρωτοφανή και ανεκδιήγητα» χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν κατά την διαδικασία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για «κομπίνα» και «πραξικόπημα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Τραγάκη, εφόσον δεν διεξαχθεί αύριο ονομαστική ψηφοφορία.

Καμμένος: Πρόταση μομφής κατά Τραγάκη


ΒΙΝΤΕΟ-Καυγάς Καμμένου-Γρηγοράκου

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε πριν από λίγο στη βουλή μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του αντιπροέδρου της βουλής Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγόρησε τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης ότι τον άκουσε να λέει από το κλειστό κύκλωμα ότι "υπάρχει άλλος τρόπος" για να περάσει το άρθρο 78.

"Για να ξέρει ο ελληνικός λαός πώς χαρίζετε 250 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που πήρε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ", τόνισε.

"Έγινε κομπίνα  και πραξικόπημα με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη συμμετοχή του Γιάννη Τραγάκη και τη δική σας συμμετοχή", είπε ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στον κ. Γρηγοράκο με αφορμή τη μη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

"Σας καταγγέλλουμε και αποχωρούμε από τη βουλή. Θα επιδιώξουμε τη δίωξή σας", ανέφερε ο κ. Καμμένος.

"Είστε κοινός συκοφάντης και σας καταγγέλλω στον ελληνικό λαό. Πού το ακούσατε να το λέω αυτό;" απάντησε οργισμένος ο κ. Γρηγοράκος.


Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητοι Έλληνες

Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την ολομέλεια της Βουλής, στην οποία συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του προεδρείου της Βουλής υπό τον Γιάννη Τραγάκη, στην ψήφιση του επενδυτικού νομοσχεδίου στο σύνολό του.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)"

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο από Σεπτέμβριο

Καταργούνται οι κατευθύνσεις - Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σαρωτικές αλλαγές στην τρίτη τάξη του Γενικού Λυκείου, οι οποίες παραπέμπουν στις παλιές Δέσμες, περιλαμβάνει η πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, οι κατευθύνσεις καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών (κλασσικό, οικονομικό και θετικό).

Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε τέσσερα από 11 που διδάσκονται σήμερα.

Μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας.

Αρχαία, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι πέντε για τον πρώτο κύκλο (κλασσικό) και έξι για τον δεύτερο και τον τρίτο.

Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας (γενικής παιδείας κύκλων και επιλογής) είναι 33, δυο περισσότερες από τώρα.

Για τα μαθήματα επιλογής ολοκληρωμένη πρόταση δεν υπάρχει, ωστόσο προβλέπονται τέσσερα μαθήματα επιλογής για κάθε κύκλο με κοινή την Ξένη Γλώσσα

Για τον 1ο κύκλο: Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού, Ξένη Γλώσσα
Για τον 2ο κύκλο: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό, Ξένη Γλώσσα
Για τον 3ο κύκλο: Τεχνολογία και Ανάπτυξη, Ξένη Γλώσσα

Τι θα γίνει με τη Β' Λυκείου

Η Β’ Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας με παράλληλη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας.

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής.

Οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σε 33 (από 35) από τις οποίες οι 28 είναι για μαθήματα γενικής παιδείας.

Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθεται στο πρόγραμμα γενικής Παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία.

Το επαγγελματικό Λύκειο

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η Γερμανία έχει προτείνει να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις για απόφοιτους από τα ελληνικά Επαγγελματικά Λύκεια, με έδρα κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχει σχεδιαστεί να μπουν σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης όπως η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Οι Γερμανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν προτείνει στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και να πληρώνουν τα έξοδα διαμονής σε νέους από την Ελλάδα ώστε να κάνουν την πρακτική τους σε γερμανικές επιχειρήσεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο από Σεπτέμβριο"

Στάσεις εργασίας το επόμενο διήμερο σε Προαστιακό - ΟΣΕ

Σε τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 20:00 έως 24:00, προχωρούν αύριο Πέμπτη 11/4 και την Παρασκευή 12/4 οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των συρμών του Μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών που ματαιώνονται είναι τα εξής:

Πέμπτη 11.04.2013 - Παρασκευή 12.04.2013 (ημέρες των στάσεων)

Μεταξύ Αθηνών - Λειανοκλαδίου - Καλαμπάκας - Θεσσαλονίκης - Αθηνών

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών : IC 58, IC 59, IC 60, IC 61, 1510, 885

Οι αμαξοστοιχίες 500 & 501 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων, μετά τη λήξη των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Μεταξύ Αθηνών - Χαλκίδας - Αθηνών

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών:1556, 1558, 2530, 2532, 2534, 2536, 2533, 2535, 2537, 2539.

Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών : IC 90, 611, 1684, 1685, 1686,

Επίσης, ματαιώνεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 1681 στις 12 & 13 Απριλίου 2013

Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας - Θεσσαλονίκης

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών :739, 742, 3741, 3744, 743, IC 85

Επίσης, ματαιώνεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 82 στις 12 & 13 Απριλίου 2013

Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών : 2598, 2599, 3590, 3591, 3592,

3593.

Επίσης, ματαιώνεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 591 στη διαδρομή Λάρισα - Παλαιοφάρσαλο.

Μεταξύ Λάρισας - Βόλου - Λάρισας

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών : 2574, 2575, 2576, 2577

Μεταξύ Καλαμπάκας - Παλαιοφαρσάλου - Λάρισας

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών: 886, 887, 888, 889, 562

Μεταξύ Λειανοκλαδίου- Λαμίας - Στυλίδας - Λειανοκλαδίου

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών: 6522, 6523, 6524, 6525, 6526, 6527

Μεταξύ Αγ. Αντρέα - Πάτρας - Ρίου - Αγ. Βασιλείου

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών: 3307, 3308, 3309, 4300, 4301, 4302, 4303, 4304.

Μεταξύ ΣΚΑ - Κιάτου - ΣΚΑ

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών: 14426, 14428, 14430, 14432,

14427, 14429, 14431, 14433.

Επίσης και τα δρομολόγια των λεωφορείων, Λ09, Λ11 μεταξύ Κιάτου-Πάτρα & αντιστρόφως.

Μεταξύ Αεροδρομίου - Μεταμόρφωσης - Αεροδρομίου

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών : 4427, 4255, 4257, 4429, 4259, 4261, 4431, 4263, 4265, 4433, 4267, 4428,4258, 4260, 4430, 4262, 4264, 4432, 4266, 4268.

Μεταξύ ΣΚΑ - Α. Λιοσίων - ΣΚΑ

Ματαιώνονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών:

ΣΚΑ-Α.Λιοσίων: Σ14429, Σ14431, Σ14433, Σ14329, Σ14331, Σ14333,

Α.Λιοσίων - ΣΚΑ: 14329, 14331, Σ14428, Σ14430, Σ14432.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας το επόμενο διήμερο σε Προαστιακό - ΟΣΕ"

Πώς θα πάρουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι υπερήλικες από τον ΟΓΑ

Τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) καθορίστηκαν σήμερα Τετάρτη με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και για τον επανέλεγχο των συντάξεων που χορηγούνται ήδη από τον Οργανισμό σε περίπου 40.000 υπερηλίκους.

Η υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016, περιλαμβάνει ακόμη τις διαδικασίες ελέγχου και τις κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις υποβολής ψευδών δικαιολογητικών.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ θα καταβάλλεται εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

- Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

- Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, και επίσης, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος.

- Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.

- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.

Για τον έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι γίνεται με βάση τα εισοδήματα του οικονομικού έτους που προηγείται αυτού εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση για συνταξιοδότηση ή διενεργείται ο έλεγχος.

Στο ατομικό καθώς και στο οικογενειακό εισόδημα, εκτός από τα εισοδήματα που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυπολογίζονται τα ποσά που έχει εισπράξει ή που δικαιούται να εισπράξει ο ίδιος και για τους έγγαμους ο σύζυγος ή η σύζυγος από βοηθήματα, οικονομικές ενισχύσεις ή άλλες συντάξεις ή επιδόματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι προνοιακού χαρακτήρα, από τόκους καταθέσεων, από νόμιμη διατροφή καθώς και από κάθε άλλο εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί, ακόμα και αν αυτά απαλλάσσονται από τον φόρο ή δεν υπάρχει από τον νόμο υποχρέωση δήλωσής τους, τα οποία ανάγονται στο έτος του οποίου ελέγχονται τα εισοδήματα.

Όταν ο ένας από τους συζύγους λαμβάνει ήδη από τον ΟΓΑ σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, οι ετήσιες συντάξεις του συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να κριθεί, αν και ο άλλος σύζυγος θα συνταξιοδοτηθεί ως ανασφάλιστος υπερήλικας.

Το ποσό της καταβαλλόμενης παροχής στους ανασφάλιστους υπερήλικες δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων για τη συνέχιση καταβολής της εν λόγω παροχής.

Σε περίπτωση παραίτησης από τη λήψη περιοδικού βοηθήματος ή επιδόματος ή σύνταξης, τα καταβληθέντα, πριν από τη διακοπή, περιοδικά βοηθήματα ή επιδόματα ή συντάξεις, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος κατά τον έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου, τόσο κατά τη χορήγηση της παροχής όσο και κατά τον επανέλεγχο.

Θα λαμβάνεται υπ' όψιν ακόμη και η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία μέχρι 80 τετραγωνικών μέτρων, αφού η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτήν, δεν υπολογίζεται στο εισόδημα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται πρέπει να πληρούνται αθροιστικά και σε διαφορετική περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ή ο ήδη δικαιούχος αποκλείεται από τη λήψη ή τη συνέχιση της παροχής.

Σε όσους υποβάλλουν ανακριβή δικαιολογητικά ή ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, τα ποσά συντάξεων που έχουν εισπράξει αχρεωστήτως καταλογίζονται σε βάρος τους προσαυξανόμενα σε ποσοστό 10%

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα πάρουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι υπερήλικες από τον ΟΓΑ"

Νέες αντικειμενικές αξίες από τον Ιούλιο

Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων έρχονται τον Ιούλιο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ενεργοποιήσει σχέδιο... εξπρές για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών μετά την απαίτηση της τρόικας για εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών... Ετσι αναμένονται σημαντικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις σε πολλές περιοχές όπου οι εμπορικές υπολείπονται των αντικειμενικών τιμών.

Οι νέες αντικειμενικές σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες καθώς, παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά την τελευταία τριετία, η «ψαλίδα» αντικειμενικών-εμπορικών παραμένει ανοιχτή.

Οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν για όλα τα ακίνητα θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη για την επιβολή του νέου «χαρατσιού» του 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπέγραψε απόφαση με την οποία συστήνεται άλλη μια επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει να καθορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη τη χώρα μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Το σχέδιο αναμένεται να συνοδευτεί από την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε κάθε...γωνιά της Ελλάδας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφωθούν με τα στοιχεία που παρήγαγαν οι επιτροπές του 2005 και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα μέσω «μαθηματικού τύπου».

«Πραγματικές τιμές»

Αυτό σημαίνει ότι βάση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αποτελέσουν οι «πραγματικές τιμές» που είχαν καταγραφεί από τις αρμόδιες επιτροπές το 2005. Πάνω στις τιμές αυτές θα εφαρμοστούν συγκεκριμένοι «δείκτες», οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες ποσοστιαίες μεταβολές που επήλθαν από το 2005 μέχρι το 2013 στις αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εφαρμόσει την ίδια διαδικασία και επί των πραγματικών τιμών που είχαν συλλέξει οι εν ενεργεία επιτροπές του υπουργείου από το 2009 και μετά.

Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι οι νέες αντικειμενικές σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες καθώς, παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά την τελευταία τριετία, η «ψαλίδα» αντικειμενικών-εμπορικών παραμένει ανοιχτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθείται προβλέπει:

Μειώσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές και κυρίως ακριβά προάστια της Αττικής (Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσο Κηφισιά κ.λπ.) που σήμερα εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.

Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.

Αυξήσεις αξιών, που μπορεί να φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αντικειμενικές αξίες από τον Ιούλιο"

Άμεση παρέμβαση Σαλμά για τις πραζόλες

Λύση στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με την ουσιαστική κατάργηση της γαστροπροστασίας δεσμεύθηκε να δώσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση ήρθε αφού έγιναν σαφή τα σοβαρότατα προβλήματα που θα προκαλούσε η ρύθμιση, στο πλαίσιο της θετικής λίστας, βάσει της οποίας μόνο οι γαστρεντερολόγοι θα είχαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα της δραστικής ουσίας πραζόλης και, ακόμη και αυτοί, αποκλειστικά σε περιπτώσεις διαγνωσμένου πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Το πρόβλημα ανέδειξε το newsbomb.gr επισημαίνοντας ότι, εφόσον ίσχυε κάτι τέτοιο, τεράστιο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού θα υπέφερε από έλκη, αιμορραγίες και διατρήσεις στομάχου, καθώς τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται συμπληρωματικά σε θεραπείες καθημερινών παθήσεων (ορθοπεδικών, καρδιολογικών κ.ά.), οι οποίες είναι ισχυρές και νομοτελειακά προκαλούν γαστρεντερολογικές παρενέργειες.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω ρύθμιση έλεγε στον ασθενή «πρώτα πάθε έλκος και μετά έλα να σου συνταγογραφήσουμε τα απαραίτητα φάρμακα», εκτινάσσοντας το κόστος της εκ των υστέρων -φαρμακευτικής ή και χειρουργικής- αντιμετώπισης στα ύψη και δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων, αφού εκτός αστικών κέντρων δεν υπάρχουν καν γαστρεντερολόγοι!

Όταν συνειδητοποίησε το πρόβλημα, ο κ. Σαλμάς παρενέβη και δεσμεύθηκε ότι θα επιλυθεί άμεσα. Συγκεκριμένα:

1. Ζήτησε να μελετήσει ο ίδιος τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία,

2. Παρήγγειλε νέα εισήγηση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή (της θετικής λίστας) ως την Παρασκευή,

3. Δρομολόγησε τις διαδικασίες ώστε το θέμα να λυθεί πλήρως, με νέα απόφαση εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς το υπουργείο αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η τωρινή ρύθμιση.

Από την πλευρά του υπουργείου τονίζεται ότι ο κ. Σαλμάς πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε το θέμα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε ζητήσει την παραίτηση της προέδρου της προηγούμενης επιτροπής λίστας φαρμάκων, μεταξύ άλλων ακριβώς και για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης για τις πραζόλες και τη γαστροπροστασία, που προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση στην ιατρική -και όχι μόνο- κοινότητα, αφού (εάν εφαρμοζόταν) θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα στην Υγεία σχεδόν όλου του ελληνικού πληθυσμού.

Όπως διευκρινίζει ο νέος πρόεδρος της επιτροπής, Δημοσθένης Μπούρος, σε ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την προηγούμενη επιτροπή και δεν είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ή του ΕΟΦ. «Η νέα επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση», καταλήγει ο ίδιος.

Πλέον, η ελληνική κοινωνία αναμένει τη νέα απόφαση για την οποία δεσμεύθηκε ο κ. Σαλμάς, ώστε να δοθεί τέλος στην ανησυχία χιλιάδων ανθρώπων.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση παρέμβαση Σαλμά για τις πραζόλες"

Μανώλης Γλέζος: Οι Γερμανοί μας χρωστάνε τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους

Συνέντευξη του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt με αφορμή την ανακίνηση του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γλέζος, οι Γερμανοί -με βάση την απόφαση της Διασυμμαχικής Επιτροπής που είχε ληφθεί το 1946- οφείλουν το ποσό των 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

Αυτό προκύπτει ως άθροισμα των επιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και των 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικών δανείων.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μανώλης Γλέζος τόνισε, επίσης, το σπουδαίας ηθικής τάξης ζήτημα της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι Ναζί από τη χώρα, για τους οποίους ούτε καν γίνεται λόγος.

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η απόρρητη έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Μετά τη συζήτηση ο κ. Αβραμόπουλος διαβίβασε την έκθεση της ομάδας εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η έκθεση εστάλη στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μανώλης Γλέζος: Οι Γερμανοί μας χρωστάνε τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους"

Βέλγιο:Καταγγέλλει Γερμανία για κοινωνικό dumping

Επί τάπητος έχει θέσει η Κομισιόν καταγγελία του Βελγίου για αθέμιτο ανταγωνισμό από τη Γερμανία σε επίπεδο μισθών. Στην καταγγελία μάλιστα το Βέλγιο κάνει λόγο για «κοινωνικό dumping» στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η είδηση αποκαλύπτεται από το BBC το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας την επιστολή που έστειλε το Βέλγιο στην Κομισιόν, όπου γίνεται εκτενής αναφορά για την τακτική των «μίνι θέσεων απασχόλησης» που χρησιμοποιείται στη Γερμανία. Το Βέλγιο καταγγέλλει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι αμείβονται μόλις με 3 ή 4 ευρώ την ώρα στη Γερμανία γι' αυτές τις θέσεις απασχόλησης. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου 7,5 εκατ. άνθρωποι εργάζονται με αυτές τις συνθήκες στη Γερμανία. Δηλαδή με μισθό έως 450 ευρώ τον μήνα, χωρίς να πληρώνουν φόρους και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

Στο Βέλγιο, από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι αμείβονται τουλάχιστον 12-13 ευρώ την ώρα και καταβάλλουν άπαντες ασφαλιστικές εισφορές.

«Το Βέλγιο ζητά από την Κομισιόν να σταματήσει αυτόν τον άπιστο ανταγωνισμό μεταξύ χωρών», δήλωσε η εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης Els Bruggeman στο BBC και συμπλήρωσε: «Η Κομισιόν μπορεί να κάνει την Ευρώπη περισσότερο κοινωνική ένωση». Συμπλήρωσε ότι το θέμα έχει τεθεί και από εταιρίες της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Το BBC αναφέρει επίσης ότι πολλοί Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάτες έχουν βρει δουλειά στη Γερμανία, αφότου οι χώρες τους έγιναν μέλη της Ε.Ε. το 2004 και το 2007 και απασχολούνται κυρίως σε αγροτικές εργασίες και στην τυποποίηση τροφίμων

Τη βελγική προσφυγή πυροδότησαν παράπονα από βελγικές εταιρείες που υποστηρίζουν ότι απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους από τον γερμανικό ανταγωνισμό, ενώ προειδοποίησαν ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. Την επιστολή προς την Κομισιόν υπογράφουν ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας Γιόχαν Βάντε Λανότε και η υπουργός Εργασίας Μόνικα ντε Κόνινξ, ενώ την υποστήριξε ο Όλαφ Λις, υπουργός Οικονομίας του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο:Καταγγέλλει Γερμανία για κοινωνικό dumping"

Η διαθήκη του Ωνάση μπλοκάρει την πώληση του Σκορπιού

Ο μεγιστάνας δεν αφήνει το νησί να περάσει σε ξένα χέρια ούτε μετά θάνατον! Μια αποκάλυψη φέρνει στο φως γνωστή ιστοσελίδα που ανατρέπει την είδηση και κάνει τον γύρο των ΜΜΕ, περί πώλησης του Σκορπιού σε ρώσο μεγιστάνα από την Αθηνά Ωνάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, είχε γράψει ρητά στην διαθήκη του πως το νησί του, αν δεν μπορούν να το συντηρήσουν οι κληρονόμοι του, δεν πωλείται, αλλά περνά αυτόματα στα χέρια του ελληνικού δημοσίου και μετατρέπεται αυτομάτως σε κατασκήνωση για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας!

Η Ολυμπιακή όμως δεν υφίσταται πλέον και η ρήτρα αυτή στην διαθήκη του Ωνάση μπορεί να δημιουργήσει πολλά και νέα δεδομένα στο πασίγνωστο θέρετρο του έλληνα μεγιστάνα, ο οποίος είχε φροντίσει πριν πεθάνει να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο πως το νησί θα μείνει για πάντα σε ελληνικά χέρια.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Η διαθήκη του Ωνάση μπλοκάρει την πώληση του Σκορπιού"

Ιατροδικαστές καταγγέλλουν: συνάδελφοί μπερδεύουν ακόμη και τις σορούς!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Η ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία καταγγέλλει ότι υπάρχουν ιατροδικαστές χωρίς εκπαίδευση και πτυχία, που …μπερδεύουν πτώματα και δε γνωρίζουν καν από νεκροτομές.

Λάθη στις νεκροτομές, σωροί νεκρών που...μπερδεύονται. Ιατροδικαστές που δε γνωρίζουν ούτε καν τη νεκροτομή. Επαγγελματίες του κλάδου που δεν έχουν τελειώσει καν την ειδικότητα ενώ δεν τηρούν ούτε τους βασικούς κανόνες της ιατροδικαστικής που ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα να είμαστε πιο κάτω στην επιστημονική κατάταξη ακόμη και από τη Αλβανία.
Πρόκειται μόνο μερικά από τα περιστατικά που καταγγέλλουν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας τα οποία υπογραμμίζουν ότι αρκετοί επαγγελματίες δεν τηρούν τους κανόνες που η ΕΕ έχει καθορίσει, όπως συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά ούτε και τα διεθνή πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πραγματογνωμοσύνες και να γίνονται τρομερά λάθη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Μανώλης Μιχαλοδημητράκης σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα την άσκηση της ιατροδικαστικής στην Ελλάδα, «η απόσταση ακόμη και από τα γειτονικά κράτη μεγαλώνει και η ανυποληψία του κλάδου στον χώρο της ιατρικής επιστήμης και της δικαιοσύνης είναι πια δεδομένη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δυστυχώς, υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν τη νεκροτομή και την μικροσκόπιση που είναι μαζί με τα υπόλοιπα η βάση της επιστήμης της ιατροδικαστικής, ενώ κάθε χρόνο κατακλυζόμαστε από διαμαρτυρίες ξένων κρατών για ατελείς ιατροδικαστικές γνωματεύσεις.

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελλάδα έχει εκτεθεί από ιατροδικαστές άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπόθεσης Σόντερς, όπου η θανατηφόρα βολίδα δεν αφαιρέθηκε από το πτώμα και βρέθηκε κατά την επανεξέτασή του στην Αγγλία, ενώ στις φωτιές του νομού Ηλείας το 2007 ο ιατροδικαστής προέβη σε λάθος ταυτοποίηση και έστειλε σορό Έλληνα στην Αλβανία αντί να στείλει τη σορό του Αλβανού. Το λάθος διαπιστώθηκε από ιατροδικαστή της Αλβανίας.

«Τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Σκοπιανοί ιατροδικαστές είναι πιο μπροστά από μας», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλοδημητράκης και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα του 2013 και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν γιατροί με τον τίτλο του ιατροδικαστή που δεν έχουν εκπαιδευθεί σωστά, δεν γνωρίζουν νεκροτομές και των οποίων η εξέταση δεν θεωρείται αξιόπιστη.

Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρης Λέων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντούν οι επιστήμονες κατά την άσκηση του επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα. Ο Δρ Λέων αποκάλυψε ότι η κατάσταση στο ελεύθερο επάγγελμα είναι ανεξέλεγκτη και ζήτησε από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να παρέμβουν.

«Υπάρχουν γιατροί που δηλώνουν ότι είναι ιατροδικαστές, χωρίς να έχουν τελειώσει ειδικότητα, ενώ περίπου 20 ιατροδικαστές ασκούν το επάγγελμα χωρίς να έχουν νόμιμα ιατρεία» τόνισε ο Δρ Λέων και πρόσθεσε ότι «μέχρι πρόσφατα τα νόμιμα ιατρεία στην Αθήνα ήταν συνολικά τρία, με τους υπόλοιπους να ασκούν ως πλανόδιοι το επάγγελμα και να δρουν αντίθετα στους κανόνες της επιστήμης, πιστοποιώντας τα πάντα με το αντίστοιχο αντίτιμο».

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατροδικαστές καταγγέλλουν: συνάδελφοί μπερδεύουν ακόμη και τις σορούς!"

Η απάντηση Κοντομηνά σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ

Σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Δημήτρης Κοντόμηνας δήλωσε στο crime.gr τα εξής:

Ερ: Κύριε Κοντομηνά, ο λογαριασμός που αναφέρεται στη λίστα Λαγκάρντ είναι δικός σας;

Απ: «Είναι εταιρικός λογαριασμός που ανήκει στην Ιντεραμέρικαν στην οποία ήμουν τέως ιδιοκτήτης και πρόεδρος, όπως γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες στην Ελλάδα.

Ως ασφαλιστική εταιρεία ήταν υποχρεωμένη εκ των αναγκών της να έχει λογαριασμούς ώστε να μπορεί να αποζημιώσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους Έλληνες και ξένους, σε περίπτωση που απαιτείτο».

Ερ: Θα καταθέσετε στην επιτροπή εφόσον αυτό ζητηθεί από τα μελή;

Απ: Είμαι ανοιχτός σε οποιοδήποτε έλεγχο και έτοιμος να καταθέσω. Εύχομαι η επιτροπή να κάνει τη δουλειά της, να συντάξει ένα πόρισμα και οχι πέντε όπως γίνεται συνήθως. Η αλήθεια είναι μια και μοναδική. Αλώστε μιλάμε για εναν λογαριασμό με μηδενικό υπόλοιπο.

Πρέπει όμως να προσθέσω και να ρωτήσω κάτι. Ποιος Έλληνας που διάβασε την λίστα και είδε το όνομα Ιντεραμέρικαν δεν γνώριζε οτι εγώ ήμουν ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας. Με αυτό το δεδομένο θα ήθελα να ρωτήσω τα μελή της επιτροπής και ιδιαίτερα κάποιους, που μπλέκουν τους αριθμούς τηλεφώνου με τους αριθμούς των καταθέσεων του κ Τσοχατζόπουλου, τι αποκάλυψαν; Οτι πρόεδρος στην Ιντεραμέρικαν ήμουν εγώ;

Μπράβο τους, μπράβο που χρειάστηκαν μήνες για να καταλάβουν αυτό που όλοι γνώριζαν.

Μπράβο που ασχολούνται με το ποιος ήταν ο πρόεδρος της Ιντεραμέρικαν και όχι με τους «εθνικούς προμηθευτές, τους εθνικούς συκοφάντες, τους εθνικούς λαθρεμπόρους και εθνικούς εκβιαστές εκδότες. Ελπίζω αφού ολοκληρωθεί η έρευνα στους λογαριασμούς με μηδενικό υπόλοιπο να ασχοληθούν και με τους λογαριασμούς με πραγματικά υψηλό υπόλοιπο.

crime
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση Κοντομηνά σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ"

Εξιχνιάστηκε ηλεκτρονική απάτη σε βάρος τράπεζας

Στην εξάρθρωση σπείρας που εμπλέκεται σε απάτη, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε βάρος ελληνικής τράπεζας εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων (ένας 41χρονος Έλληνας, δύο υπήκοοι Ρουμανίας, 29 και 38χρονών αντίστοιχα και πέντε ακόμη αλλοδαποί) για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, ερευνάται η εμπλοκή στα παραπάνω αδικήματα ακόμη 38 ατόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της τράπεζας από άγνωστους χρήστες του διαδικτύου.

Με τις ηλεκτρονικές αυτές επιθέσεις, οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια προέβαιναν στη διενέργεια διαφόρων ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στη χώρα μας και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμάνια, Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην Τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.

Μέσω της ψηφιακής αστυνομικής έρευνας - ανάλυσης των δεδομένων, από εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν 79 παράνομες συναλλαγές σε βάρος της Τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές.

Ενδεικτικά ο 41χρονος ημεδαπός, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ.

Επιπλέον οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. Τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς, μέσω διαδικτύου, σε μηνύματα SMS.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ, που απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξιχνιάστηκε ηλεκτρονική απάτη σε βάρος τράπεζας"

Financial Times: «Ουκρανοί πελάτες του κ. Αναστασιάδη απέσυραν εκατ. δολάρια πριν το κούρεμα»

Νέες αποκαλύψεις σε σχέση με έναν ουκρανό μεγιστάνα οι εταιρείες του οποίου, ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του Προέδρου και πρόλαβαν να αποσύρουν πολλά εκατομμύρια από τις κυπριακές τράπεζες λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η κρίση, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ρωσική ιστοσελίδα zn.ua επικαλούμενη ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εταιρείες που ελέγχονται από τον πλουσιότερο ουκρανό μεγαλοεπιχειρηματία Rinat Akhmetov (μια εξ αυτών η SCM η οποία φαίνεται στη λίστα και επιβεβαιώθηκε ότι είχε αποσύρει λεφτά αρχές Μαρτίου), ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας Αναστασιάδη, και απέσυραν από τη Λαϊκή Τράπεζα, 30 εκατομμύρια δολάρια, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, μόλις λίγες ημέρες πριν ληφθεί η απόφαση «κουρέματος» των καταθέσεων.

Εκπρόσωπος του Rinat Akhmetov, είχε δηλώσει, ότι "είχαν ενημερωθεί" από τον Τύπο για το επικείμενο «κούρεμα» και γι΄ αυτο απέσυραν τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, άλλος ένα ρώσος μεγιστάνας, ο Andrey Akimov, πρόεδρος της Gazprombank πρόλαβε να αποσύρει από τη Λαϊκή 2 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια έκλεισε το λογαριασμό του.

Η αποκάλυψη έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση λίστας συγγενών του Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι πρόλαβαν να «φυγαδεύσουν» 21 εκατομμύρια ευρώ, τρεις ημέρες πριν το Eurogroup αποφασίσει το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων.

Το θέμα αυτό αναμένεται να φέρει νέο κύμα συζητήσεων στην δοκιμαζόμενη κυπριακή κοινωνία.

offsite.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: «Ουκρανοί πελάτες του κ. Αναστασιάδη απέσυραν εκατ. δολάρια πριν το κούρεμα»"

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στη θεραπεία των διαβητικών ασθενών

Ένας στους τρείς διαβητικούς διακόπτει τη θεραπεία ,με την αντλία έγχυσης ινσουλίνης λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ

Τρείς ώρες αναμονής για την κατάθεση των δικαιολογητικών στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ. Πάνω από έξι μήνες η αναμονή για να πάρουν τα χρήματα οι ασθενείς για τις θεραπείες τους

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη οι οποίοι εξαναγκάζονται να διακόπτουν την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη χρήση της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης ,λόγω της καθυστέρησης αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως κατήγγειλε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.),το 30% των ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν την αντλία ινσουλίνης οδηγούνται στο να διακόψουν τη χρήση της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή αντιμετώπιση της πάθησής τους καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.

Σύμφωνα με μελέτη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ ο μέσος όρος αναμονής για την εξόφληση των οφειλών φτάνει το μισό χρόνο ενώ στην περίπτωση του ΟΓΑ ξεπερνά τους 14 μήνες. Μάλιστα οι πάσχοντες του ΟΠΑΔ αναμένουν να πληρωθούν για οφειλές που έχουν καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2010.

Ενώ έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους τοπικά σε κάθε Υ.Π.Α.Δ. η διαδικασία παρακωλύεται λόγο έλλειψης, για παράδειγμα, υπαλλήλου υπεύθυνου για ανάληψη του χρηματικού ποσού από τις Τράπεζες ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους δικαιούχους.Παράλληλα η αναμονή για να κατατεθούν τα δικαιολογητικά σε κάποια παρατήματα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τις 3 ώρες!

Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα και ο φόρτος επισκεψιμότητας αναγκάζει τους υπαλλήλους να βρίσκουν διαφόρους λόγους μέχρι και να αρνηθούν να παραλάβουν μια γνωμάτευση αναλωσίμων μέχρι και ένα μήνα διότι έχουν αδιεκπεραίωτα αιτήματα.

Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που καταγγέλλεται από την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ εγκυμονεί κινδύνους για τους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αδύνατον στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ποσά για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριτοκοσμικές καταστάσεις στη θεραπεία των διαβητικών ασθενών"

Πιέζει έως το «παρά ένα» για απολύσεις η τρόικα

Σκλήρυνε στις απαιτήσεις της και κατέστησε σαφές ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση Μανιτάκη

Με το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει μεγάλο αγκάθι συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ απομένουν μόνο δύο ημέρες ώς τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο, όπου η κυβέρνηση στόχευε στην εξασφάλιση ενός κατ’ αρχήν θετικού σήματος για την εκταμίευση της δόσης.

Σκλήρυνε τη στάση της στο θέμα των απολύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένοντας να ξεκινήσουν από φέτος με περίπου 7.000 υπαλλήλους, περιλαμβανομένων των επίορκων και να φτάσουν τις 20.000 ώς το τέλος του 2014. Παράλληλα ζήτησε να τεθούν σε διαθεσιμότητα από τον Ιούνιο περίπου 12.500. Πρόκειται για μια αυστηρή ερμηνεία του «προαπαιτούμενου» όρου για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ, που μιλάει απλώς για απόλυση το 2014 ενός «μεγάλου μέρους» των 25.000 υπαλλήλων, οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά την πίεση αναμένεται αναστολή της κόντρας με την τρόικα στο θέμα αυτό για δύο μήνες και έγκριση της δόσης.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν δεσμεύθηκε ούτε για απολύσεις επιόρκων από φέτος. Οι πιέσεις της τρόικας έφεραν χθες σε δύσκολη θέση τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, που συμμετείχε για περίπου μία ώρα στην τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς κατέστη σαφές ότι από τη στάση του εξαρτάται αν θα εγκριθεί η δόση ή όχι. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σήμερα στοιχεία για την πορεία των πειθαρχικών συμβουλίων.

Κατά τα άλλα, η χθεσινή τρίωρη σύσκεψη επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά ταυτόχρονα ότι τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά. Η τρόικα επιμένει στην τακτική της να μη βγάζει κάτι από το τραπέζι αν δεν έχει εξασφαλίσει συμφωνία σε αυτά που την ενδιαφέρουν.

ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. Μεταξύ άλλων, στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρόικα τείνει να αποδεχθεί τις 48 δόσεις, αν και δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα. Σε καλό δρόμο ανέφεραν χθες πηγές ότι βρίσκεται και το θέμα της μείωσης του φόρου στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Δεν θα κλείσουμε ώς την Παρασκευή», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναχωρώντας χθες από τη σύσκεψη. Και πρόσθεσε: «Παραμένει αγκάθι το Δημόσιο. Γι' αυτό και καλέσαμε τον κ. Μανιτάκη».

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο να εμφανιστούν στο Eurogroup του Δουβλίνου την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της τρόικας και να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Στη συνέχεια, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, ίσως συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιέζει έως το «παρά ένα» για απολύσεις η τρόικα"

"Πόντιος Πιλάτος" ο ΓΑΠ - Κλήτευση του Γ. Παπανδρέου αποφάσισε η Προανακριτική

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισαν ότι το υπόμνημα που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι αρκετό για να διαλευκανθεί η υπόθεση και πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει αυτοπροσώπως.

Επίσημη πρόσκληση να καταθέσει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη στις 6:30, θα σταλεί στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό αποφάσισαν τα μέλη της Προανακριτικής μετά από ψηφοφορία επί της πρότασης που είχαν καταθέσει οι τρεις βουλευτές εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την νόμιμη κλήτευση του κ. Παπανδρέου ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 8 μέλη ενώ ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε. Πρόταση να κληθεί βιαίως για να καταθέσει ο κ. Παπανδρέου, είχε υποβάλει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, αλλά την απέσυρε.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προκαταρκτική επιτροπή αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση πάνω στο θέμα της λίστας με τον κ. Μπίκα, ενώ τονίζει ότι η μόνη του προτροπή ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Στα μέσα περίπου του 2010, ενημερώθηκα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, για τη δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό». Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η μόνη του προτροπή ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα, πέραν όσων σας ανέφερα ήδη. Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε».

Σε ότι αφορά για την ενημέρωσή του από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα επί της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει: «Σημειώνω δε, επειδή έχει γίνει σχετικά λόγος, ότι ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ είχα συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας. Είναι αυτονόητο ότι αντικείμενο των συζητήσεών μας ήταν η πληθώρα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και αρμοδιότητας του διοικητή της ΕΥΠ., καθώς και ότι, αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη λίστα Lagarde αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίηση της, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο τότε διοικητής της ΕΥΠ είχε συμβάλει στο να αποκτηθούν τα στοιχεία αυτά από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.»

Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Υπενθυμίζω ότι υπήρξα πρόσφατα και ο ίδιος προσωπικά θύμα της φημολογίας που αναπτύχθηκε δημόσια, όπως και της άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας που επικράτησε σχετικά με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, όταν με έκπληξη και οργή αντιμετώπισα τη συνειδητή κατά την άποψη μου προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα μου Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα το λόγο σε αυτή την υπόθεση».

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το υπόμνημα του Γιώργου Παπανδρέου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » ""Πόντιος Πιλάτος" ο ΓΑΠ - Κλήτευση του Γ. Παπανδρέου αποφάσισε η Προανακριτική"

Δυσαρέσκεια από την Αθήνα για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια υποδέχθηκε η Αθήνα τη νέα, συνολική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που επέδωσε χθες ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στον ΟΗΕ, η πρόταση καλύπτει όλα τα ζητήματα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς Ανω Μακεδονία), ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο της Ελλάδας να χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι περιλαμβάνει «την ευρύτερη δυνατή χρήση».

Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία

. Από την άλλη, αρμόδιες πηγές στον ΟΗΕ επέμειναν στην «Κ» ότι το «κλειδί» είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, ζήτημα γύρω από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει αντιπαράθεση: «Το πού ακριβώς τοποθετείται αυτός στην ονομασία είναι πραγματικά δευτερευούσης σημασίας ζήτημα της αγγλικής γραμματικής. Ενα θέμα τεχνικό και όχι στρατηγικό. Αυτό που είναι στρατηγικής σημασίας είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα».

Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.

Στον ΟΗΕ επικρατεί η άποψη πως αυτή είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση και μπορεί να καλύψει και τις δύο πλευρές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να κάνουν συμβιβασμούς. Ανάλογη περίσκεψη και «κούραση» με το ζήτημα παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κορυφαίος δυτικός διπλωμάτης τόνισε στην «Κ» χαρακτηριστικά: «Εάν απορρίψουν και αυτή την πρόταση, δεν ξέρω πού πάμε στη συνέχεια».

Στα Σκόπια ο Φούλε

Η πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας έχει, φυσικά, κύριο πρωταγωνιστή τα Ην. Εθνη, αλλά αναπτύχθηκε σε στενό συντονισμό με την Ευρ. Επιτροπή. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, βρισκόταν στα Σκόπια όπου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ο κ. Φούλε είχε συνομιλίες με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012. Ο επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Καθώς Αθήνα και Σκόπια θα εξετάζουν την πρόταση Νίμιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στις 16 Απριλίου, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησής του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια από την Αθήνα για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό"

Σφίγγει ο κλοιός για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Ιδιαίτερα κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ώρες για τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος πέρα από τη δυσφορία της κυβέρνησης έχει να αντιμετωπίσει τώρα και αυτή της Βουλής.

Σύσκεψη των αρχηγών θα εξετάσει τις σοβαρές κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του για κατάθεση αντιφατικών και ψευδών στοιχείων σε σχέση με την έρευνα του οίκου Alvarez and Marsal που ο ίδιος δρομολόγησε, τους όρους εντολής και την εξαίρεση της Λαϊκής Τράπεζας.

Εκεί θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών που συνεπάγεται άμεση παραπομπή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα επιδιώξει να ληφθεί κατά πλειοψηφία απόφαση για τον διοικητή. Την ίδια ώρα, ο κ. Δημητριάδης βρέθηκε στο στόχαστρο και της Επιτροπής Θεσμών. Τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την κοινοβουλευτική επιτροπή για εκροές καταθέσεων πριν από την επίμαχη απόφαση του Eurogroup, ήταν ανεπαρκή.

Ο κ. Δημητριάδης διαβίβασε στη Βουλή κατάλογο, για τις τελευταίες 15 μέρες πριν από τη συνεδρία του Eurogroup. Όπως διαπιστώθηκε, ο κατάλογος ήταν ελλειπής, ενώ άφηνε και πολλά απανάντητα ερωτήματα καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κεντρικός τραπεζίτης Δημητριάδης αποφάσισε να αφήσει τους περισσότερους εκτός καταλόγου.

Το βαρύ πολιτικό κλίμα σε βάρος του κεντρικού τραπεζίτη έγινε ακόμη πιο φανερό χθες όταν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε ανάκληση του στενού συνεργάτη του, υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη με την αιτιολογία ότι δεν υφίστανται πλέον οι «έκτακτες συνθήκες, ανάγκες και τα δεδομένα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την επίκληση του δικαίου της ανάγκης» ώστε να παραμείνει στη θέση που διορίστηκε πριν τις εκλογές.

Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του σχολίασε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι «χαίρει της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφίγγει ο κλοιός για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου"

Αγώνας δρόμου από την Εθνική και την Eurobank

Λιγότερο από μια εβδομάδα περιθώριο έχουν Εθνική και Eurobank να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες, μάλιστα εκείνοι της Eurobank προσφέρονται να συμβάλλουν με έναν ή δύο μισθούς. Ένα νέο αγώνα δρόμου έχουν να δώσουν οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank καθώς έως τις 15 Απριλίου θα πρέπει να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδος για το αν θα εξασφαλίσουν και με ποιο τρόπο το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες.

Η Εθνική τράπεζα για να ανακεφαλαιοποιηθεί χρειάζεται 9,75 δισ ευρώ εκ των οποίων, τα 7,5 δισ. θα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και 2,25 δις ευρώ από ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές ενώ από τους ιδιώτες θα ζητήσει 750 εκατ. ευρώ.

«Το απολύτως ζητούμενο για την κυβέρνηση ήταν η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να γίνει χθες, αν μπορούσε. Λοιπόν, από τη στιγμή που η συγχώνευση ήθελε παραπάνω χρόνο, τουλάχιστον για την ανακεφαλαιοποίηση, εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Τη δική της «μάχη» θα δώσει η Eurobank η οποία ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με ιδιώτες επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλλουν και οι ίδιοι εργαζόμενοι με 1 ή 2 μισθούς. Η τράπεζα χρειάζεται συνολικά 5,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. από ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές και 3,8 δισ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκ των οποίων 383 εκατ. από ιδιώτες.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου. Αν τελικά το ΤΧΣ καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τότε θα μπορεί να πάρει και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη των δυο τραπεζών θα ληφθεί από το ίδιο τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Δεν είναι θετική εξέλιξη το πάγωμα της συγχώνευσης Εθνικης-Eurobank, ανέφεραν στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει ισχυρό τραπεζικό σύστημα στο οποίο θα έχει ρολό και το δημόσιο.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των εργαζομένων στις δύο τράπεζες. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Εθνική, Γιώργος Γιαννακόπουλος δεν κρύβει μάλιστα την ανησυχία του για τον κίνδυνο αφελληνισμού της τράπεζας.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Eurobank Στάθης Χαρίτος: «Η Τράπεζα έχει την δυνατότητα να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην κατά 10% Α.Μ.Κ., αρκεί να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα από την προηγηθείς εμπειρία».

Για λάθος χειρισμούς τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση της συγχώνευσης των δυο τραπεζών έκανε λόγο ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και την Τρίτη η μετοχή της Eurobank η οποία έκλεισε με limit up.

Εθνική Τράπεζα

Με στόχο την πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας επί διεργασιών το βράδυ της Τρίτης, για τη στόχευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διεκόπη το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για ένα συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη Μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων Μετόχων, έκδοση μετατρεψίμων ομολογιών (cocos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split). Η Γενική Συνέλευση προφανώς θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να επιφέρει ενδεχόμενες αλλαγές όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα cocos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που καταρχήν θα έχει εγκριθεί.

Πηγές της Εθνικής επισημαίνουν ότι σε κανένα επίπεδο συνεργασιών και επαφών της Διοίκησης της Τράπεζας με θεσμικές και άλλες Αρχές δεν έχει ανακύψει θέμα και πολύ περισσότερο πρόβλημα. Πληροφορίες, φημολογίες και συναφή περί του αντιθέτου δεν έχουν βάση. Παρενθετικά διευκρινίζεται ότι ουδέποτε η Εθνική Τράπεζα αποξενώθηκε της υποχρέωσης που έχει να επιδιώξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Κανένας σχολιασμός δεν έγινε και δεν θα γίνει, για να μην παρεξηγηθεί, επί «φημών» για αλλαγές στη Διοίκηση, πολύ δε περισσότερο επί «απόψεων» περί χειρισμών και περί ενδεχόμενων παραιτήσεων.

Η μόνη κατηγορηματική διαβεβαίωση που παρέχεται αφορά σε «φήμες» για κινητικότητα στις καταθέσεις, οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες σε ό,τι αφορούν στην Εθνική. Το επίμαχο μάλιστα διάστημα εμφανίζονται και εισροές καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα, αναφέρουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως έχει δηλωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, οι διαδικασίες για τη συγχώνευση της Eurobank με τη Εθνική ανεστάλησαν και όπως έχει επίσης τονιστεί η απόφαση θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκπρόσωποι του οποίου, όπως είναι γνωστό, μετέχουν σε όλες τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισε τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τρίτης, στις 5. 30 μμ υπό την προεδρία του κ. Γ. Ζανιά. Ακολούθησε εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικής της Τράπεζας καθώς και εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Αλέξ. Τουρκολιά αναφορικά τόσο με τα θέματα που πρέπει να περιληφθούν στην ημερησία διάταξη όσο και με τους χρόνους σύγκλισης των Γενικών Συνελεύσεων.

Στόχος είναι η Β' Επαναληπτική Συνέλευση για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη απαρτία, να συνέλθει εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου, και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου 2013.

banksnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγώνας δρόμου από την Εθνική και την Eurobank"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news