facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Λύσεις για την ανεργία αναζητούν Βρούτσης και Ράιχενμπαχ

Το πρόβλημα της ανεργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. «Ευχάριστη, γόνιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του, τη συνάντηση ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε πως η συζήτηση περιστράφηκε «στην αναζήτηση δυνατοτήτων τεχνικής βοήθειας και συγκεκριμένων λύσεων για την ανακούφιση των ανέργων και κυρίως των 400 χιλιάδων οικογενειών χωρίς εργαζόμενο μέλος». «Η εκτενής συζήτηση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν, θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στη λύση αυτού του προβλήματος» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

«Αναζητήσαμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν και πρέπει πλήρως να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Χ. Ράιχενμπαχ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των άλλων ευρωπαϊκών Ταμείων, καθώς και άλλες μορφές τεχνικής βοήθειας, που θα βοηθήσουν στο μέλλον τον υπουργό και το υπουργείο Εργασίας γενικότερα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, όπως η αναθεώρηση άλλων προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, για παράδειγμα το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση.

Δεν υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση στα ασφαλιστικά Ταμεία για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής, τόνισε, επίσης, ο υπουργός Εργασίας. «Τα Ταμεία έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

«Ως Κυβέρνηση δεν θα κατευθύναμε σε οποιαδήποτε περίπτωση κάποιο Ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια. Η θέση μας είναι ότι οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εκτιμώντας το ύψος των διαθεσίμων τους στο πλαίσιο του συμφέροντος των φορέα και των ασφαλισμένων του» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Λύσεις για την ανεργία αναζητούν Βρούτσης και Ράιχενμπαχ"

Ανάπηρος ζητιάνος έβγαλε πόδια και περπάτησε (βίντεο)

Ένα απίστευτο βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας πραγματικά οργή για το τι μπορεί να σκαρφιστεί κάποιος προκειμένου να κερδίζει χρήματα εκμεταλλευόμενος την συμπόνια των συνανθρώπων του!

Στο αποκαλυπτικό βίντεο, φαίνεται ένας άντρας που εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως δεν έχει πόδια. Βρίσκεται έξω από το σταθμό του μετρό στο Φιξ και ζητιανεύει.

Το σημείο είναι πολυσύχναστο, χιλιάδες κόσμου περνάει κάθε μέρα! Οι περισσότεροι τον λυπούνται και σπεύδουν να τον βοηθήσουν αφήνοντας στο κυπελάκι του χρήματα.

Ο "ανάπηρος" άντρας παραμένει στο σημείο μέχρι που νυχτώνει οπότε και τον πλησιάζει ένας άλλος που όταν παρατηρεί πως δεν υπάρχουν τριγύρω πολλοί πεζοί του δίνει σήμα να σηκωθεί!

Και τότε γίνεται το θαύμα! Ο "ακρωτηριασμένος" ζητιάνος σε δευτερόλεπτα όχι μόνο "βγάζει" πόδια αλλά στέκεται όρθιος και περπατάει!



Κάποιες διευκρινίσεις:
Το βίντεο δεν τραβήχτηκε μονομιάς σε μία μέρα. Είναι συρραφή 3 διαφορετικών ημερών (εξ' ου και το λογότυπο μες στη μέση. Είναι το πρόγραμμα μονταρίσματος, free trial download από internet).
Ούτε παρακολούθηση έκανα, ούτε τίποτε. Απλά, το μπαλκόνι μου βλέπει το σημείο και έτυχε να δω πολλές φορές το πώς αυτός "λύνεται" στο τέλος της μέρας. Ε, κάποια στιγμή δεν άντεξα άλλο την κοροϊδία. Αυτό είναι το μεμπτό της υπόθεσης, όχι η επαιτεία καθ'αυτή!

Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί ζητιάνο να βγάζει τόσα πολλά χρήματα, αποτέλεσμα προφανώς της σοκαριστικής εικόνας της δήθεν "αναπηρίας" του.
Χωρίς υπερβολή, κάθε φορά που κάποιο λεωφορείο ξεφόρτωνε κόσμο, οι 2 στους 10 του δίνανε! Και ξέρετε πόσα λεωφορεία κάνουν στάση εκεί...
Τον υπολογίζω να βγάζει 30 ΕΥΡΩ την ώρα. Και η βάρδια είναι 12ωρη...!

Κι μιας που έχουν ειπωθεί διάφορες εικασίες για την εθνικότητά τους, επειδή τους έχω μιλήσει στο παρελθόν, αυτοί οι δύο που φαίνονται στο βίντεο, καθώς και άλλοι δύο που κάθονται υποστηρικτικά λίγο πιο πάνω καθ' όλη τη διάρκεια της βάρδιας, ενημερωτικά να σας πω ότι είναι από το Ελμπασάν της Αλβανίας.

Αλλά, αυτό σαφώς και δεν έχει καμία σημασία...

youtube.com/user/konsasas
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάπηρος ζητιάνος έβγαλε πόδια και περπάτησε (βίντεο)"

Ανοικτά καταστήματα τουλάχιστον 10 Κυριακές το χρόνο θέλει η τρόικα

Θέτει ζήτημα ίσης μεταχείρισης μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων

Τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα, θέτοντας ζήτημα ίσης μεταχείρισης μεγάλων και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

Το θέμα είχε παγώσει όταν το υπουργείο Ανάπτυξης είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον αγορανομικό κώδικα, με τον οποίο πρότεινε τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων (με λιγότερα από 250 τ.μ.) μέχρι και 52 Κυριακές το χρόνο, αλλά τη δυνατότητα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να μένουν ανοιχτές μόνον 7 Κυριακές ετησίως.

Σύμφωνα με το Mega, η τρόικα λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση και προτείνει ουσιαστικά κυριακάτικη λειτουργία τουλάχιστον 10 φορές τον χρόνο για όλες τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, η τρόικα ζητά οι περίοδοι των εκπτώσεων και των προσφορών να είναι ελεύθερες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να υπογραμμίζει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτά καταστήματα τουλάχιστον 10 Κυριακές το χρόνο θέλει η τρόικα"

Ευαγγελισμός: Κόλαση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Περιστατικά για γέλια και για κλάματα

Σε εξαθλίωση οδηγούνται εργαζόμενοι και ασθενείς στον Ευαγγελισμό εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, των άθλιων συνθηκών και των ατελείωτων ουρών στα επείγοντα και τις κλινικές που οδηγούνται σε κατάρρευση. Δείτε τα τραγικά περιστατικά που περιγράφουν οι εργαζόμενοι

Τραγικά περιστατικά καταγράφονται καθημερινά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό.

Το νοσοκομείο που παρουσιάζει απίστευτες ελλείψεις προσωπικού (τουλάχιστον 1500 άτομα) παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια διάλυσης. Τα κρεβάτια και οι κλινικές κλείνουν χωρίς προσωπικό. Στα επείγοντα επικρατεί η κόλαση καθημερινά. ΟΙ εργαζόμενοι καταρρέουν από τα 7ήμερα εργασίας με συνέπεια να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Όπως περιγράφουν συνδικαλιστές γιατροί και εργαζόμενοι (ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ Γιατρών ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ): Τραυματιοφορέας αναγκαζόταν να δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ για να καλύψει τα κενά στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.
Οι εργαζόμενοι εξαντλούνται με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν πια τους ασθενείς. Άλλωστε οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αντί να γίνονται προσλήψεις, το προσωπικό μειώνεται κι άλλο. Αντί να ανοίγουν κλινικές, κλείνουν κρεβάτια.

Εξάλλου το νοσοκομείο θα επιφορτισθεί και με τους ασθενείς του πρώην 3ου θεραπευτηρίου του ΙΚΑ που συγχωνεύθηκε. Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα “θα υποστούν απίστευτο συνωστισμό και ταλαιπωρία αφού θα στοιβαχτούν μαζί με τα οξέα περιστατικά του Ευαγγελισμού, όπου σε μη επαρκή χώρο και με αμελητέο προσωπικό θα γίνονται 1.200 αιμοκαθάρσεις το μήνα” λένε οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού.
Όσο για τα ράντζα στους διαδρόμους ακόμη και των ψυχιατρικών τμημάτων, αυτά έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο.
Στα επείγοντα καθημερινά επικρατεί κόλαση καθώς το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει δεχθεί νέο φόρτο εργασίας μετά το κλείσιμο και την υποβάθμιση 400 πολύ-ιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ).

Και μέσα σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι έχουν να υποστούν και έναν τρομοκρατικό έλεγχο από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προσλήφθηκαν για να τους εξετάζουν εάν ...τηρούν το ωράριο. Όπως λέει το Σωματείο των εργαζομένων: “ Ιδιωτικές εταιρείες «εσωτερικού ελέγχου» διαπιστεύτηκαν από το υπουργείο και τη Διοίκηση να ελέγχουν τμήματα και προσωπικό. Η πρόθεση βέβαια δεν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών αλλά η «τεκμηρίωση» της σχεδιασμένης κατάργησης υπηρεσιών και η στηλίτευση των υπαλλήλων ώστε ν’ακολουθήσει απρόσκοπτα το κύμα των απολύσεων που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Πρόσφατο παράδειγμα ο κατάπτυστος και παράνομος «έλεγχος τήρησης ωραρίου» σε εξουθενωμένους νοσηλευτές τη στιγμή αλλαγής της βάρδιας”.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το φακελάκι έχει γίνει σχεδόν επίσημο καθώς οι άρρωστοι πρέπει να πληρώνουν 450€ για στεφανιογραφία, 1000€ για χολοκυστεκτομή και 5000 για επέμβαση καρδιάς by pass.
Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων για να αφυπνίσουν κυβέρνηση και τρόικα με έναρξη σήμερα όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα επείγοντα μαζί με άλλα σωματεία, διαδήλωση στον κόμβο του Χίλτον ενώ μεταξύ άλλων την Πέμπτη 11 Απριλίου θα κάνουν στάση Εργασίας από τις 11πμ έως 1μμ.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευαγγελισμός: Κόλαση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Περιστατικά για γέλια και για κλάματα"

Πούτιν: «Η Β. Κορέα θα κάνει το Τσερνόμπιλ να μοιάζει παραμυθάκι»

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας πόλεμος στην περιοχή θα κάνει το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ να μοιάζει με «παραμυθάκι».

«Δεν θα το κρατήσω μυστικό, ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, επειδή είμαστε γείτονες. Και αν, ο μη γένοιτο, κάτι συμβεί, το Τσερνομπίλ, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε, θα φαίνεται σαν παιδικό παραμύθι. Υπάρχει τέτοια απειλή ή όχι; Πιστεύω ότι υπάρχει...Θα προέτρεπα άπαντες να ηρεμήσουν...και να αρχίσουν να λύνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια» ήταν τα λόγια του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας.

Ακόμη, ο κ. Πούτιν επαίνεσε την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου στην ευρύτερη περιοχή σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: «Η Β. Κορέα θα κάνει το Τσερνόμπιλ να μοιάζει παραμυθάκι»"

Γ. Στουρνάρας:«Η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση Eurobank-Εθνικής»

«Να μην προτρέχουν» κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση». Εξήγησε ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται.

«Επομένως τώρα δεν μπορούν αυτές να κρίνουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση, που θα είναι το ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι "ναυάγησε" η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μην γίνει ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ με βάση το δημόσιο συμφέρον. Άρα, ουδείς έβαλε βέτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας «εγώ θα ήθελα να είχαν βρει τα 10 δισ.».

Απαντώντας σε επερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και βουλευτών του κόμματος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το μοντέλο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος μέσω συγχωνεύσεων, με ταυτόχρονη προστασία των καταθέσεων των πολιτών και των θέσεων εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ανησυχία στην αγορά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της συγχώνευσης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις περί αναστάτωσης στην κεφαλαιαγορά.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο επιχείρημα των βουλευτών των ΑΝΕΛ περί χρηματιστηριακών παιγνίων, δήλωσε ότι υπάρχουν αρμόδιες εποπτικές αρχές και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών όταν προσέρχεται στο κοινοβούλιο δεν το κάνει με το βλέμμα στραμμένο στην τιμή των μετοχών, αλλά με σκοπό να εκθέσει τα αληθή γεγονότα.

Για μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές της Εθνικής και της Γιούρομπανκ που παραπέμπουν στην εποχή της Κλωνατέξ και υποδηλώνουν χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, μίλησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. «Κάποιοι αγόρασαν στο λίμιτ ντάουν και κέρδισαν 100%. Αν αυτό δεν είναι χειραγώγηση, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε και προσέθεσε πως «αυτή είναι η εικόνα της αγοράς: να ξεκινά με -30% και να κλείνει +30%».

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι ο ίδιος με τις δηλώσεις του προκαλεί αστάθεια όπως έγινε και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ενώ επεσήμανε πως «κερδίζουν αυτοί που έχουν εσωτερική πληροφόρηση».

Σαν υπεύθυνους ενός «μείζονος εθνικού εγκλήματος» κατέδειξε τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιώργο Προβόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας πως αφού διέλυσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τώρα ως «κυβερνητικοί συνέταιροι» δίνουν τη χαριστική βολή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, υπονομεύοντας κάθε προοπτική για την ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος στο ΤΤ ζήτησε πλήρη διαφάνεια σε όποια κίνηση γίνει και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι απέκρυψε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το Ταμιευτήριο είναι βιώσιμο.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκ μέρους του ΚΚΕ, ανέφερε ότι η εξέλιξη με το ΤΤ, και όχι μόνο, ακουμπά πάνω στην ανάγκη της διάσωσης του τραπεζικού κεφαλαίου, ειδικά τώρα σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το ΤΤ, σημείωσε πως μέσω της λύσης που επιλέχθηκε προστατεύθηκε το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίστηκε η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίστηκαν στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας, και διασφαλίστηκε απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Εξήγησε πως ο Σύμβουλος, αφού ανέλυσε διαφορετικά σενάρια, διατύπωσε την τελική εισήγηση, με βάση τη διαπίστωσή του ότι το ΤΤ, ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου.

Για τους υπαινιγμούς του κ. Καμμένου περί χειραγώγησης της μετοχής του ΤΤ, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε «μεγαλύτερη υπευθυνότητα» και προσέθεσε πως «αν κάνατε τον κόπο και εξετάζατε την πορεία της μετοχής του ΤΤ στο Χρηματιστήριο, θα διαπιστώνατε ότι η τιμή της είχε απώλειες περίπου 90% μόνο σε ένα χρόνο…».

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή πώλησης του ΤΤ με τους καλύτερους όρους για το Δημόσιο. Παρείχε δε τη διαβεβαίωση ότι η πώληση των μετοχών του νέου ΤΤ θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Συνοψίζοντας την πολύωρη συζήτηση, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι τα 50 δισ. ευρώ αρκούν για την άνετη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πρόσθεσε ειδικώς προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά: «Οικονομία χωρίς Μνημόνιο σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Θα έπρεπε να έχετε διδαχθεί από την περιπέτεια της Κύπρου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Στουρνάρας:«Η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση Eurobank-Εθνικής»"

ΣτΕ: Παραμένουν επιταγμένοι οι εργαζόμενοι στο μετρό

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» που ζητούσε να ανασταλούν ως... αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επίταξη του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Σε όλες οι αποφάσεις (Πρωθυπουργού, κ.λπ.) όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση οι οποίες «εκδόθηκαν κατ' εφαρμογήν των άρθρων 18 παράγραφος 3, 22 παράγραφος 4 και 112 παράγραφος 1 του Συντάγματος, του άρθρου 41 του Ν. 3536/2007 και των διατάξεων του ν.δ. 17/1974, γίνεται επίκληση άμεσης και επείγουσας ανάγκης να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες στο συγκοινωνιακό έργο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο έχει πλήρως διαταραχθεί από την παρατεινόμενη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) Α.Ε. (ΑΜΕΛ Α.Ε., ΗΣΑΠ Α.Ε. και ΤΡΑΜ Α.Ε.), απειλώντας τη δημόσια τάξη και υγεία και προκαλώντας σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) με την υπ΄ αριθμ. 118/2013 απόφασή της (σχηματισμός αναστολών) απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, ότι το επίμαχο Σωματείο υποστηρίζει πως από την επιστράτευση θα υποστεί άμεση βλάβη, η οποία δεν θα μπορεί να ανορθωθεί στο μέλλον, καθώς «πλήττεται άμεσα το δικαίωμά του στην απεργία και καταργείται κάθε δυνατότητα διεκδικήσεως των αιτημάτων του για λογαριασμό των μελών του».

Όμως, οι δικαστές αποφάνθηκαν, ότι η βλάβη που επικαλείται το Σωματείο «είναι παροδική και επανορθώσιμη» σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της εκκρεμούς κυρίας προσφυγής, η οποία άλλωστε θα δικαστεί σε σύντομο χρόνο.

Εξάλλου, η εφαρμογή των επίμαχων αποφάσεων του Πρωθυπουργού κ.λπ., «δεν επιφέρουν συνέπειες που ισοδυναμούν προς ματαίωση» του επιδιωκόμενου σκοπού. Έτσι δεν δικαιολογείται η χορήγηση αναστολής των επίμαχων αποφάσεων, προσθέτουν οι δικαστές.

Επιπρόσθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, ότι δεν είναι «προδήλως βάσιμοι» (με άλλα λόγια δεν θα ευδοκιμήσουν κατά στην υπόθεση της κυρίας προσφυγής) οι ισχυρισμοί του Σωματείου περί παραβίασης του Συντάγματος της ΕΣΔΑ κ.λπ., δεδομένου, ότι δεν υπάρχει για ανάλογες περιπτώσεις νομολογιακό προηγούμενο (αποφάσεις του παρελθόντος).

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παραμένουν επιταγμένοι οι εργαζόμενοι στο μετρό"

Εμπαίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με τα επιδόματα ανέργων. Οργή και αγανάκτηση [Video]

Τα επιδόματα για τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες είναι καθαρή κοροϊδία δηλώνει στο STAR Κεντρικής Ελλάδας ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας. Ο Γιάννης Λούκας επισημαίνει πως με τα κριτήρια που έχουν θέσει, μόνο το 0,5% των ενδιαφερομένων θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Βασική προϋπόθεση είναι ο επιχειρηματίας που κλείνει την επιχείρησή του να έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Ωστόσο αν η επιχείρησή είναι υγιής και μπορεί να ανταποκριθεί σ τις υποχρεώσεις της, συνεχίζει ο κύριος Λούκας, γιατί να οδηγηθεί σε λουκέτο;

Το μέτρο αυτό ωθεί τους επιχειρηματίες να μην πληρώνουν τις εισφορές τους προς τον οργανισμό αφού βλέπουν πως δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα καταλήγει.

Επίσης σχολιάζοντας την ανταπόκριση του κόσμου στο Παμφθιωτικό συλλαλητήριο ο κύριος Λούκας ως ένας από τους διοργανωτές, είπε πως θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, ωστόσο είναι ικανοποιημένος.


lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπαίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με τα επιδόματα ανέργων. Οργή και αγανάκτηση [Video]"

Άμεση λύση στο ζήτημα των Σκοπίων ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013. 

Επίσης, ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ονομασίας, στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Με το ψήφισμα τους επί της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κάλεσαν τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, να αξιολογήσει το κόστος της μη διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κινδύνων για τη χώρα εάν συνεχιστεί το σημερινό status quo. Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια έλαβαν το καθεστώς υποψήφιας χώρας το Δεκέμβριο του 2005.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις ευνοϊκές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν και ζήτησαν να υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις υπάρχουσες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα. Ζήτησαν, δε, από την κυβέρνηση να στείλει σαφή μηνύματα ότι η εφαρμογή διακρίσεων με βάση την εθνική ταυτότητα δεν θα γίνονται ανεκτές στη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ακόμη στην ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα των δικαστικών αρχών στην πράξη, αλλά και να ξεπεραστούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αυτολογοκρισίας που παρατηρούνται μεταξύ των δημοσιογράφων.

Το ψήφισμα του εισηγητή Richard Howitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) υιοθετήθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο του Μαΐου στο Στρασβούργο.

pygmi
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση λύση στο ζήτημα των Σκοπίων ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"

Φωτιές ανάβει τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας

Τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται να ανάψει φωτιές στον πολύπαθο κλάδο. Οι ναύτες καταγγέλλουν μεθόδευση για την κατάργηση της απεργίας

Καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης ναυτών Εμπορικού Στόλου, σύμφωνα με την οποία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχει τροπολογία. Με αυτήν, καταγγέλλουν οι ναύτες, μεθοδεύεται η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας των ναυτεργατών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΝΕΝ παραθέτει το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως επισημαίνει, έχει σταλεί προς τα πολιτικά κόμματα. Σύμφωνα με αυτό:

"1. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), οφείλει εντός 48 ωρών από τον χρόνο κήρυξης της απεργίας να εισηγηθεί στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου αυτός με απόφασή του να καθορίσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό δρομολογιακών γραμμών και συχνότητας εκτέλεσης δρομολογίων που απαιτούνται για την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, εφόσον η απεργία υπερβεί τις 48 ώρες. Ο ως άνω καθορισμός αφορά σε ήδη υφιστάμενες δρομολογιακές γραμμές και δρομολογημένα αντίστοιχα πλοία.

2.Το ΣΑΣ στην περίπτωση αυτή συγκαλείται με πρόσκληση του προέδρου του, η οποία γνωστοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο τρόπο και βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου λογίζεται ως διπλή.

3. Η απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά την παρ. 1 δεν δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρίες, καθώς και επίσης επιδίδεται στους πλοιάρχους των κατά περίπτωση πλοίων. Η ίδια αυτή απόφαση δεν θεμελιώνει ουδεμία αξίωση αστικής φύσεως κατά του δημοσίου.

4.Οι πλοιοκτήτριες εταιρίες και τα πληρώματα των υποδειχθέντων πλοίων παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την εκτέλεση των αντιστοίχων δρομολογίων".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν προβλέπεται:

"Ειδικά όσον αφορά τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται στις συγκοινωνίες των νησιών κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, το ΠΑΣΟΚ ζητάει να προβλεφθεί το λεγόμενο "πλοίο ασφαλείας". Θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο ο ναυτικός θα είναι πραγματικά ελεύθερος να ασκεί το δικαίωμά του στην απεργία, γι' αυτό θα ζητήσει την ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση προκειμένου να περάσει αυτή η ρύθμιση από τη Βουλή".

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές ανάβει τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας"

Τρίκαλα: Αυτοσχέδια μαχαίρια και ναρκωτικά βρέθηκαν στις φυλακές

Αυτοσχέδια μαχαίρια, σιδηρολοστοί και μικροποσότητα ναρκωτικών, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στις φυλακές Τρικάλων και Γρεβενών, στη διάρκεια... αιφνιδιαστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μετά από έρευνες που διενεργήθηκαν την περασμένη Πέμπτη και χθες, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, βρέθηκαν μικροποσότητα ποσότητα ηρωϊνης, βάρους 1,9 γραμμαρίων, 3 αυτοσχέδια σιδερένια μαχαίρια με ισάριθμες υφασμάτινες χειρολαβές (το ένα από αυτά διέθετε και αυτοσχέδια θήκη από χαρτί και νάιλον), 2 κινητά τηλέφωνα, χωρίς κάρτες SIM τα οποία ήταν κολλημένα με μαγνήτη στο κάτω μέρος δύο πυροσβεστικών φωλιών, 5 σιδερένιες βέργες και 2 αυτοσχέδιες σιδερένιες ράβδοι, τύπου κλομπ.

Διενεργείται προανάκριση και σχηματίζονται δικογραφίες από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι έλεγχοι στα σωφρονιστικά καταστήματα θα συνεχιστούν.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Αυτοσχέδια μαχαίρια και ναρκωτικά βρέθηκαν στις φυλακές"

Νέα αγορανομική διάταξη για δαπάνες κοινοχρήστων πολυκατοικιών

Με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, εφεξής για κάθε δαπάνη που διενεργείται και για την οποία επιβαρύνονται τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών, θα πρέπει αντίγραφο του παραστατικού της δαπάνης να αναρτάται υποχρεωτικά στον πίνακα με την συγκεντρωτική κατάσταση οφειλών κάθε διαμερίσματος.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας στις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών κι εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κλπ) χωρίς την ύπαρξη των από το νόμο προβλεπομένων παραστατικών.

Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αγορανομική διάταξη για δαπάνες κοινοχρήστων πολυκατοικιών"

Στην Κύπρο ένα δις δολάρια που διαβιβάστηκε από το εξωτερικό στους ΜΚΟ της Ρωσίας!

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα ήταν σωστό να διατεθεί ως βοήθεια στην Κύπρο 1 δις. δολ., το οποίο... διαβιβάστηκε από το εξωτερικό για χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στη Ρωσία στη διάρκεια τεσσάρων μηνών.

To πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε από τον Ανόβερο της Γερμανίας το ακόλουθο τηλεγράφημα με δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στις οποίες προέβη στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ:

«Αυτά τα χρήματα – που δεν είναι και λίγα, 1 δις. δολ. θα μπορούσαν να διατεθούν – στην Κύπρο ως βοήθεια και τότε δε θα χρειαζόταν να ληστέψουμε τους δυστυχισμένους καταθέτες», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης στην τελική συνέντευξη Τύπου ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Γερμανία.

Ο κ. Πούτιν εξέφρασε πεποίθηση ότι ο τρόπος, ο οποίος επιλέχθηκε για την επίλυση του χρηματοοιοκονομικού προβλήματος της Κύπρου «αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πουθενά ξανά».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπενθύμισε ότι η Ρωσία «συμβάλλει στην επίλυση του χρηματοοικονομικού προβλήματος της Κύπρου» και ανέφερε ως παράδειγμα το δάνειο ύψους 2,5 δις. δολαρίων, το οποίο χορηγήθηκε από τη Ρωσία στη Κύπρο. «Αποφασίσαμε να αναδιαρθρώσουμε το δάνειο αυτό και αυτή είναι η συμβολή μας στην επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», κατέληξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ανησυχίες των ρωσικών αρχών δε συνδέονται με τη δράστη των ΜΚΟ στη Ρωσία, αλλά με τη χρηματοδότησή τους από το εξωτερικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κατάφερα να τους μεταφέρω τις ανησυχίες, οι οποίες δε συνδέονται με τη δραση των ΜΚΟ, αλλά με τη μαζική χρηματοδότησή τους από το εξωτερικό», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη μέρα το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντησή του με την κα Άγκελα Μέρκελ. «Οι ενέργειές μας δεν αποβλέπουν στο κλείσιμο των οργανισμών αυτών, ούτε στην απαγόρευσή τους, αλλά στο να θέσουμε υπό έλεγχο τα σχετικά χρηματικά ρεύματα», εξήγησε ο κ. Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι τα χρήματα αυτά δαπανώνται για εσωτερική πολιτική δράση των προαναφερθέντων ΜΚΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι μόνο στη διάρκεια τεσσάρων μηνών στους οργανισμούς αυτούς διατέθηκαν 28,3 δις. ρούβλια και πρόσθεσε ότι «αυτό δε μπορεί να μην προκαλέσει ερωτήματα».

«Η ελευθερία της δράσης των ΜΚΟ δεν περιορίζεται καθόλου, απλά πρέπει να καταχωρηθούν», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Κύπρο ένα δις δολάρια που διαβιβάστηκε από το εξωτερικό στους ΜΚΟ της Ρωσίας!"

Ο προγραμματισμός τεχνικού ελέγχου των δικύκλων ανήκει στις Περιφέρειες

Διευκρινήσεις του υπουργείου ΑνΥπ για τον τεχνικό έλεγχο δικύκλων από τα ΚΤΕΟ

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα του τεχνικού ελέγχου των δικύκλων, από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώνονται τα εξής:

Η υποχρέωση τεχνικού ελέγχου των δικύκλων, καθορίστηκε το 2009 με Απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, σύμφωνα με την οποία «… με απόφαση του οικείου Νομάρχη καταρτίζεται πρόγραμμα πρόσκλησης για τεχνικό έλεγχο των κυκλοφορούντων στο νομό μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων …». Επειδή δεν υπήρχαν γραμμές ελέγχου δικύκλων στα ΚΤΕΟ της χώρας, οι έλεγχοι ξεκίνησαν επίσημα το 2011 στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Στη συνέχεια, το 2012, (με την υπ΄ αριθ. ΚΥΑ 37566/5116/10/2012), ορίστηκε ότι οι σχετικοί έλεγχοι καταρτίζονται με πρόγραμμα του «οικείου Περιφερειάρχη».

Στο πλαίσιο αυτό η σχετική Πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, για τον τεχνικό έλεγχο των δικύκλων της Περιφέρειας, για το 2013, ανακοινώθηκε προ τετραμήνου, στις 11 Δεκεμβρίου 2012.

Με την από τις 5 Μαρτίου 2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με θέμα «τον καθορισμό των τελών διενέργειας των τεχνικών ελέγχων από τα Δημόσια ΚΤΕΟ», επικαιροποιήθηκαν οι τιμές όλων των κατηγοριών τεχνικού ελέγχου και καθορίσθηκαν για πρώτη φορά τα τέλη τεχνικού ελέγχου των δικύκλων, από δημόσια ΚΤΕΟ. Η Απόφαση αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα «Διαύγεια».

Με την εν λόγω Απόφαση, από τις 8 Απριλίου 2013, τίθενται σε ισχύ τα νέα τέλη διενέργειας τεχνικών ελέγχων οχημάτων και γίνεται ο καταλογισμός των αντιστοίχων προστίμων (από τα ΚΤΕΟ που πραγματοποιούν τον αντίστοιχο έλεγχο και από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ), για τις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης προσκόμισης των οχημάτων προς έλεγχο, μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία. Η προθεσμία αυτή καθορίζεται, όπως προαναφέρθηκε, με Πρόγραμμα – Πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη.

Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων του υπουργείου, ενόψει της εφαρμογής των νέων τιμών ελέγχων, απέστειλε στις 12 Μαρτίου 2013 την πρώτη ενημερωτική εγκύκλιο, σε όλους τους φορείς τεχνικού ελέγχου οχημάτων (Ιδιωτικά και Δημόσια ΚΤΕΟ, Περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών), αναρτώντας παράλληλα και τις νέες τιμές για τα τέλη τεχνικού ελέγχου στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου. Στις 03 Απριλίου 2013 η Υπηρεσία έστειλε εκ νέου δεύτερη αναλυτική εγκύκλιο για το εν λόγω θέμα.

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα με το χρονοδιάγραμμα διενέργειας του τεχνικού ελέγχου των δικύκλων, ο προγραμματισμός του οποίου ανήκει στις αρμοδιότητες των Περιφερειών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο προγραμματισμός τεχνικού ελέγχου των δικύκλων ανήκει στις Περιφέρειες"

“Φάκελος Κύπρος”: Ο χάρτης που «κάρφωσε» τα διχοτομικά σχέδια της Αγκυρας και του Κίσινγκερ


Τον Αύγουστο του 2001 -και μετά από 14 χρόνια έρευνας- είχαμε φτάσει στο γλυκό τέλος, για να ακολουθήσει ένα ντελίριο πανηγυρισμών έξω από τα αμερικανικά αρχεία, στο College Ρark της Πολιτείας του Μέριλαντ. Κρατούσαμε πια στα χέρια μας τον ΧΑΡΤΗ που αναζητούσαμε χρόνια, και ο οποίος -σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της εποχής Κίσινγκερ, που μας βοηθούσε- θα έλυνε όλες τις απορίες μας και θα απαντούσε στα πολλά βασανιστικά ερωτήματα, που έχουμε όλοι στην Κύπρο και αρκετοί στην Ελλάδα. Μαζί με τον χάρτη είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε με διάφορους τρόπους, πάντα ΝΟΜΙΜΟΥΣ, τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγράφων του Κίσινγκερ για την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Χιλή, την Μπαγκλαντές και το Ανατολικό Τιμόρ.
13 Αυγούστου του 1974: Στα γραφεία της CΙΑ -και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Κίσινγκερ, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του συμβούλου, Χέλμουντ Σόνενφελτ- τα μέλη της ομάδας Βureau of Ιntelligence and Research, που ασχολούνταν με την «Κυπριακή Κρίση», όπως είχε χαρακτηριστεί η εισβολή, σχεδίασαν ένα χάρτη με τον αριθμό 9. Ήταν ο ένατος μίας σειράς χαρτών, που απεικόνιζαν τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από την 20ή Ιουλίου 1974, όταν άρχισε η εισβολή, μέχρι εκείνη την ημέρα, τη 13η Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, που ολοκλήρωσε την τραγωδία. Οι οκτώ χάρτες καταστράφηκαν και ο ένατος διασώθηκε επειδή ο Κίσινγκερ είχε μία κακή, όπως αποδείχθηκε, συνήθεια να κρατά στο προσωπικό του αρχείο μερικά από τα σημειώματα των συνεργατών του. Η λεζάντα στο χάρτη έγραφε τα εξής: “9. Map done by the Bureau of Intellegence and Research projecting Turkish moves on Cyprus, August 13, 1974. SECRET”.
Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. Ο Κίσινγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στον Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται και την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ.
Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. Ο Κίσινγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στον Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται και την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ.
Ο χάρτης, παρουσίαζε την προηγούμενη μέρα το νησί διχοτομημένο, όπως ακριβώς το έκοψαν στα δύο την επόμενη ημέρα (14 Αυγούστου του 1974), τα στρατεύματα του Αττίλα. Θυμάμαι, όταν τον παρουσίασα σε φίλο καθηγητή που μας συμβούλευε στη διάρκεια της έρευνας, ότι υπέστη το ίδιο σοκ με το δικό μας, όταν τον πρωτοπήραμε στα χέρια μας. Και πολύ ορθά μας υπογράμμισε, πως αυτός ο χάρτης αποδεικνύει όλα όσα υποστηρίξαμε κατά καιρούς, ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν σχεδιασμένα από την Ουάσινγκτον.
Τον χάρτη ανακαλύψαμε μαζί με ένα φάκελο γεμάτο έγγραφα, με τον χαρακτηρισμό “For ΕyesΟnly”. Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη σημαντικότητά τους, αρκεί να εξηγήσουμε ότι το είδος των εγγράφων αυτών, καταστρέφονται μόλις διαβαστούν από τον παραλήπτη (που ήταν ο Κίσινγκερ). Δεν είναι περίεργο σε εμάς ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν τα κατέστρεψε. Ενιωθε άτρωτος και είχε σχεδιάσει να περάσει από τη Γερουσία μία τροπολογία, η οποία θα απαγόρευε την αποκάλυψη των εγγράφων του μέχρι το θάνατό του. Ομως, τον Αύγουστο του 2001, υπό την επιμονή και την πίεση των ερευνητών, Αμερικανών και ξένων, αποδέχθηκε τη δημοσιοποίηση μερικών εκ των εγγράφων του, τα οποία είχαμε ήδη εξασφαλίσει πάντα με νόμιμο τρόπο. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Πιστεύω ότι τα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For ΕyesΟnly”, είναι καταστροφικά για τον Κίσινγκερ και απαντούν στους όψιμους υποστηρικτές του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ένα από αυτά, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 1974 (ημέρα της δεύτερης εισβολής και ενώ οι μάχες μαίνονταν στην Αμμόχωστο και τη Μόρφου), ο νομικός του σύμβουλος γράφει στον Κίσινγκερ -ανάμεσα στα άλλα- και τα εξής:
«Τίποτα από ό,τι μπορώ να σκεφθώ δεν θα σταματήσει τους Τούρκους από το να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν διά της βίας όσα απαίτησαν στα τελεσίγραφά τους. Ουσιαστικά, όπως ήταν έτσι κι αλλιώς η αλήθεια, η μόνη πιθανή βιώσιμη λύση (modus vivendi) θα πρέπει να βασισθεί σε μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού, όποια και αν είναι η μορφή της. Εάν οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και μετά αναγκασθούν να υποχωρήσουν, ίσως προκληθεί ελληνική αντίδραση και τότε ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για μια συμφωνία (η οποία, ίσως, σώσει και τον Καραμανλή).
Καθώς οι Σοβιετικοί μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, πρέπει να τους κρατήσουμε σε απόσταση. Δεν μπορούν να εξελιχθούν σε διαιτητές μεταξύ συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα συμφέροντά τους διαφέρουν ριζικά από τα δικά μας. Εμείς επιθυμούμε ένα modusvivendi μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ αυτοί θέλουν μια αδέσμευτη Κύπρο, και προτιμούν την Ελλάδα ή την Τουρκία, ή και τις δυο αποστασιοποιημένες από το ΝΑΤΟ.
Έτσι, θα πρέπει:
-Να προσπαθήσουμε, επειγόντως, να περιορίσουμε την ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον για 24 ώρες.
-Να πούμε ξεκάθαρα στους Τούρκους ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα, ή το αργότερο αύριο (tomorrow at the latest).
-Να προειδοποιήσουμε τους Τούρκους ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τα αριστερά.
-Να στείλουμε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα για να ασκεί συνεχή και άμεση επιρροή στον Καραμανλή.
-Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν γρήγορα την Αμμόχωστο, να διαβεβαιώσετε ιδιωτικά τους Τούρκους (privately assure Τurks) ότι θα τους εξασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, στο πλαίσιο κάποιου διακανονισμού ομοσπονδιακής φύσης.
-Να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες ότι θα περιορίσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και δεν θα επιτρέψουμε άλλους εγκλωβισμένους, κ.λπ.
Δεν πρέπει να εμπλακείτε άμεσα, άστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αφού γίνει αυτό, πρέπει να το κάνετε διότι δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα, και μόνο εμείς έχουμε το βάρος (να το πράξουμε)».
Ο χάρτης, το Μνημόνιο του Σόνενφελντ και τα υπόλοιπα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For Εyes Οnly”, αποδεικνύουν τον απαράδεκτο ρόλο του Κίσινγκερ στην κυπριακή τραγωδία. Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι κατευθυνόμενοι υποστηρικτές του, θα αποτύχουν, διότι ομιλούν από μόνα τους τα δικά του έγγραφα…
Η κρίση, οι επέτειοι και οι θύμησες…
Η 38η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ως επακόλουθο του χουντικού πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, πέρασε και έφυγε χωρίς πολλές αναφορές από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Αποδέχομαι ότι η οικονομική κρίση ισοπέδωσε τα πάντα, και ένα θέμα όπως η τραγωδία της Κύπρου, που δεν επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, είναι λογικό να περνά απαρατήρητο. Αλλωστε, πρόκειται για μία μεγάλη εθνική ήττα, αλλά και ενοχή, που η Ελλάδα εδώ και χρόνια, προσπαθεί να ξεχάσει -αν και η φράση «να σβήσει από τη μνήμη της», αποτυπώνει καλύτερα την πραγματικότητα.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια επιχειρείται να παρουσιαστεί το διπλό έγκλημα, το πραξικόπημα και η εισβολή, ως μία ανόητη πράξη του Δημήτριου Ιωαννίδη, και αυτή η προσπάθεια έχει θυμώσει δικαιολογημένα όσους ασχοληθήκαμε πραγματικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες, με την αμερικανική ευθύνη, η οποία είναι αποδεδειγμένη, σε σημείο που δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους τους Αμερικανούς.
Άλλωστε, ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μίλησε και δημόσια και ιδιωτικά σε φίλους του δημοσιογράφους, για το αμερικανικό λάθος την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής.
Οταν ξεκίνησε η έρευνα για τα αρχεία του Χένρι Κίσινγκερ, καλοί μου φίλοι, που με αγαπούσαν πραγματικά, μου ομολόγησαν πως μερικές φορές τους θύμιζα τον «Δον Κιχώτη», και άλλες φορές έναν ονειροπαρμένο δημοσιογράφο, ο οποίος πιστεύει πως γίνονται θαύματα.
«Πώς θα βρείτε εσείς τα έγγραφα του Κίσινγκερ», μου είπε θυμωμένα ένας εξ αυτών, «όταν απέτυχαν τόσοι άλλοι». Προφανώς, όλοι ήθελαν πραγματικά να με προστατεύσουν από το τράνταγμα της απογοήτευσης, ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης αποτυχίας της έρευνας, που αρχίσαμε με άλλους ερευνητές και φοιτητές που μας βοηθούσαν. Σημασία έχει ότι τα καταφέραμε και 12 χρόνια μετά, τα μέλη της ομάδας του Αυστραλού Ασάντζ παρουσιάζουν τη δική μας ερευνητική δουλειά ως μία μεγάλη δική τους επιτυχία…
mignatiou


Διαβάστε Περισσότερα » "“Φάκελος Κύπρος”: Ο χάρτης που «κάρφωσε» τα διχοτομικά σχέδια της Αγκυρας και του Κίσινγκερ"

Γ.Παπανδρέου: Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν έμαθα

Αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπανδρέου,στο υπόμνημα που κατέθεσε στην πρανακριτική επιτροπή, η οποία συνεδριάζει από αργά το απόγευμα. Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για συνειδητή «προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση» τη μητέρα του, Μαργαρίτα Παπανδρέου «για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες», διαμηνύοντας ότι η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα το λόγο.

Στο τετρασέλιδο υπόμνημά του, ο Γ. Παπανδρέου προτάσσει την «πάγια εντολή» του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους αρμόδιους φορείς «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών, περίπου στα μέσα του 2010, για τη «δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό» και πως έδωσε «εντολή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την απόκτησή τους».

Μετά την παραλαβή του σχετικού υλικού ενημερώθηκε εκ νέου από τον υπουργό Οικονομικών, οπότε και επανέλαβε την πάγια εντολή του.

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι αυτό που τον ενδιέφερε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ήταν να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής. «Τίποτε άλλο» προσθέτει και συνεχίζει: «Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα, πέραν όσων σας ανέφερα ήδη».

«Θύμα συνωμοσιολογίας»

Αναφέρει ότι υπήρξε και ο ίδιος προσωπικά “θύμα” της φημολογίας, της «άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας» που επικράτησε σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, όταν με «έκπληξη και οργή» αντιμετώπισε τη «συνειδητή», κατά την απόψή του, «προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση» τη μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου «για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες». Προσθέτει ότι η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα το λόγο σε αυτή την υπόθεση.

Αρνητικές απαντήσεις

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η λίστα Λαγκάρντ «δεν αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στην οποία ήταν παρών» και «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο επαφών» του «με οποιονδήποτε παράγοντα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Forum του Νταβός το 2011 ή αλλού, όπως έχει αβάσιμα υποστηριχθεί».

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν είχε συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ ούτε με τον τότε Διοικητή της Ε.Υ.Π. Στο σημείο αυτό αναφέρει: «Είναι αυτονόητο ότι αντικείμενο των συζητήσεών μας ήταν η πληθώρα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και αρμοδιότητας του Διοικητή της Ε.Υ.Π. καθώς και ότι, αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη “λίστα Lagarde”, αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίησή της, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο τότε Διοικητής είχε συμβάλει στο να αποκτηθούν τα στοιχεία αυτά από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών».

Διευκρινίζει ότι η πληροφορία για την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων «δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις που αρχίσαμε ως χώρα με την Ελβετία στις 28 Ιανουαρίου 2011, σχετικά με την ολοκληρωμένη και θεσμική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό». Επισημαίνει ότι ήταν ανεξάρτητη από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για να επιτευχθεί συμφωνία «που θα αντιμετώπιζε με αποτελεσματικό τρόπο πιθανή φοροδιαφυγή Ελλήνων μέσω του ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Παπανδρέου: Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν έμαθα"

«Κλειδώνει» η οριζόντια μείωση του χαρατσιού κατά 15%

Την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% και την μετονομασία του σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Από την οριζόντια μείωση των συντελεστών θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει προτείνει τρία ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί, τα οποία μένει να εγκριθούν οριστικά από την τρόικα:

- Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μέτρο πάντως που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πολλούς φορολογούμενους με ακίνητα στις περιοχές αυτές καθώς θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο.

-Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί Δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.

-Την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα ενοίκια που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.

Η τρόικα εξετάζει τα εν λόγω μέτρα και αναμένεται να καταθέσει σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη των 200 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την εφαρμογή του νέου φόρου καθώς έχουν διασφαλίσει ότι ο ΦΑΠ 2013 θα ισχύσει χωρίς αλλαγές.

Η οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% φέρνει ελαφρύνσεις.

Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης νεόδμηνου ακινήτου 80 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 501 - 1.000 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 400 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 340 ευρώ.

Ιδιοκτήτης ακινήτου που κτίστηκε προ 12ετιας, 110 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001 -1.500 ευρώ το τετραγωνικό πλήρωσε για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ 632,5 ευρώ. Πλέον με την έκπτωση του 15% για το 2013 θα πληρώσει φόρο ύψους 537 ευρώ, δηλαδή 94,8 ευρώ λιγότερα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλειδώνει» η οριζόντια μείωση του χαρατσιού κατά 15%"

Νέα πρόταση από Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΛΥΣΗ»

Νέα πρόταση για το θέμα της ονόματος επέδωσε στους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά την κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι «είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά». Χθες, είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, είτε αλλού, όπως είπε, μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο νέος γύρος συναντήσεων αναμένεται να είναι μετά το Πάσχα.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών. «Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ζήτημα και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση» τόνισε ο κ. Νίμιτς.

«Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση».

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «συγκεκριμένη». Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές από μία λύση, μίλησε για «εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας: «Μιλώ συχνά και με τον πρέσβη Βασιλάκη και με τον Πρέσβη Γιόλεφσκι, ενώ και μεταξύ αυτών των συναντήσεων, έχουμε συχνές συνομιλίες και συναντήσεις. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γ.Γ. ανέφερε ότι είναι «οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόταση από Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων"

Κύπρος: 6.000 καταθέτες απέσυραν εκατομμύρια ευρώ το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου

Κατάλογος με έξι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου προχώρησαν... σε απόσυρση καταθέσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο, στάλθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Ο κατάλογος θα τεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο η ΚΤ απέστειλε όλα τα ονόματα.

Ο φάκελος με τον κατάλογο ανοίχτηκε το πρωί σε κλειστή συνεδρία από τον κ. Συλλούρη, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, την απογοήτευση και το θυμό του γιατί η ΚΤ δεν απέστειλε όλα τα στοιχεία, που ζητούσε η Επιτροπή και αφορούσαν τις εκροές καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο.

Η ΚΤ αναφέρει σε επιστολή της ότι ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και ζητά να αναδιατυπωθεί το αίτημα για παροχή πληροφοριών. Δεν είναι βέβαιο, αν το αίτημα της Βουλής είναι συμβατό με το τραπεζικό απόρρητο, υποστηρίζει η ΚΤ.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε, επίσης, ότι στην επιστολή που στάλθηκε στην Επιτροπή επιβεβαιώθηκε ότι, όταν πάρθηκε απόφαση για στήριξε της Λαϊκής Τράπεζας για 1,8 δισ. ευρώ, δεν στάλθηκε στη Βουλή το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας, στο οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή.

Τη δυσαρέσκειά του γιατί η Βουλή δεν ενημερώθηκε για το ύψος του ELA κατά την ψήφιση της ενίσχυσης της Λαϊκής Τράπεζας, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού.

Στην επιστολή του υποδιοικητή της ΚΤ, σημειώνεται ότι αποστέλλει τα στοιχεία των 15 πρώτων ημερών του Μαρτίου, γιατί η συλλογή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που θα καταλήξει στην Ερευνητική Επιτροπή πιθανόν να μην εξυπηρετεί τους σκοπούς της έρευνας της.

Αναφέρει, επίσης, ο υποδιοικητής της ΚΤ ότι η έρευνα της Αlvarez & Μarsal καθώς και της Pimco στάλθηκαν στη Bουλή, προσθέτοντας ότι μετά την απόφαση του Eurogroup η έκθεση της Pimco δεν θα πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την υπογραφή του μνημονίου, καλώντας τους βουλευτές να την χειριστούν ως άκρως εμπιστευτική.

Υποδεικνύεται εξάλλου ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ΚΤ για απόσυρση χρημάτων από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ουδέποτε το ΔΣ της ΚΤ είχε μπροστά του τέτοια αιτήματα.

ΔΗΣΥ: Καταγγέλλει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για παραπληροφόρηση της Βουλής

Εξάλλου, θέμα τάξης και διαφαινόμενες ευθύνες για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με Κατάθεση Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, θέτει ο ΔΗΣΥ, δια του βουλευτή του Πρόδρομου Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι η Βουλή κατ' επανάληψιν είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τους όρους εντολής του εξειδικευμένου οίκου, στον οποίο είχε αναθέσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τη διερεύνηση των συνθηκών και περιστάσεων που οδήγησαν τις δυο τράπεζες στη γνωστή κατάσταση και στην ανάγκη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση.

«Αφού αρχικά απέφυγε να ανταποκριθεί, σε μια πρώτη εμπιστευτική επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητής ανέφερε απλώς ότι η έρευνα αφορά τις δύο κυπριακές τράπεζες. Στη συνέχεια και αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε και την περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ζήτησε την κατάθεση αυτούσιων των Όρων Εντολής, ο διοικητής ανταποκρίθηκε με νεότερη επιστολή του», αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

«Με την επιστολή του, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2012 και απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Βουλής ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2012, ο διοικητής ενημέρωνε το Σώμα για τους όρους εντολής. Μεταξύ άλλων ανέφερε επί λέξει: «παραθέτω πιο κάτω αυτούσιους τους Όρους Εντολής όπως αυτοί εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και δόθηκαν στο Διεθνή Οίκο Alvarez and Marsal για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα η Cyprus Popular Bank Co Ltd και η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη».

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Προδρόμου, στο πόρισμα της έρευνας αυτής, το οποίο έχει κοινοποιηθεί αυτές τις μέρες, διαφαίνεται ότι οι Όροι Εντολής ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικοί.

«Ουδεμία σχέση έχουν με τη διαβεβαίωση του Διοικητή προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε δεν αφορούσε τις δυο κυπριακές τράπεζες».

Κατόπιν τούτου, σημειώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, είναι προφανές ότι υπάρχει παράβαση της περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθεσίας (1985 -ενοποιητικός του 1993) και καταγγέλλει τον διοικητή ότι προφανώς παραπληροφόρησε τη Βουλή στις 13 Νοεμβρίου. «Η νομοθεσία προβλέπει ότι τέτοια παράβαση από αξιωματούχο μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα και προνοεί για διαδικασία μέσω της οποίας το ζήτημα παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα», καταλήγει ο κ. Προδρόμου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 6.000 καταθέτες απέσυραν εκατομμύρια ευρώ το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου"

«Καμπάνα» 24 εκ. ευρώ στο Δημόσιο για τη μη λειτουργία του καζίνου Φλώρινας

Μια απολύτως ενδεικτική υπόθεση από αυτές που θα έπρεπε να διδάσκονται στα ελληνικά πανεπιστήμια για να ερμηνεύσουν την απροθυμία επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται μέσα από το «φιάσκο» του Ελληνικού Δημοσίου (διαχρονικών κυβερνήσεων) στην υπόθεση του καζίνου Φλώρινας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το ελληνικό δημόσιο με οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πληρώσει περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση (σχεδόν 12 εκ. ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους 11.980.697 ευρώ) στο καζίνο της Φλώρινας για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της παράνομης συμπεριφοράς οργάνων του Δημοσίου και μάλιστα σε επίπεδο υπουργών, συμπεριφορά που είχε ως συνέπεια να μην λειτουργήσει το επίμαχο καζίνο.

Οι άδειες εγκρίθηκαν το 1994, χορηγήθηκαν το 1995, η κοινοπραξία Καζίνο Φλώρινας το ολοκλήρωσε – ακόμα και με προσλήψεις- το 1997 και η οριστική άδεια λειτουργίας δεν δόθηκε ποτέ;

Αγνωστο γιατί σειρά υπουργών δεν υπέγραψε ποτέ την οριστική άδεια λειτουργίας, χωρίς, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ούτε νομικό ή άλλο πραγματικό λόγο , και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, κατά παράβαση του δικαίου. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι το καζίνο να μη λειτουργήσει, 250 θέσεις εργασίας στη Φλώρινα να χαθούν, και βέβαια το δημόσιο πλέον να καλείται να πληρώσει σπασμένα 24 εκατομμυρίων ευρώ για ανεξήγητους λόγους που γνωρίζουν μόνον υπουργοί κυβερνήσεων του.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικυρώνοντας τη σχετική εφετειακή απόφαση, έκρινε πως « λόγω της παράνομης συμπεριφοράς οργάνων του Δημοσίου και μάλιστα σε επίπεδο υπουργών» δεν λειτούργησε ποτέ το καζίνο. Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, «παρά το γεγονός η κοινοπραξία ανταποκρίθηκε σε όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της, σε συγκεκριμένο μάλιστα χρονικό διάστημα, κάτι μάλιστα που δεν αμφισβητείται από το Δημόσιο και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της και χωρίς να γνωστοποιηθεί σε αυτήν η ύπαρξη οποιουδήποτε κωλύματος (πραγματικού ή νομικού) ή λόγος δημοσίου συμφέροντος, δεν ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία με έγκριση της λειτουργικής του καζίνο από τον αρμόδιο υπουργό αρχικά Τουρισμού, στη συνέχεια Ανάπτυξης και ήδη Τουριστικής Ανάπτυξης, ενέργεια απαραίτητη για τη νόμιμη λειτουργία του καζίνο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2206/1994 και της υπουργικής απόφασης 2554/21.12.1995».

Ακόμη, οι δικαστές αναφέρουν ότι «η μη ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος είχε δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει πράξη επί του αιτήματος της κοινοπραξίας, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και ότι η συμπεριφορά αυτή της Διοίκησης παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφοι 4 και 20 του Ν. 2206/1994, των άρθρων 10 παράγραφος 1 και 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος και την αρχή της συνέπειας της διοικητικής δράσης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου».

ΑΛΛΕΠΑΛΗΛΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις της στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους τότε υπουργούς Ανάπτυξης, ακόμη και τον τότε πρωθυπουργό, η «κοινοπραξία Καζίνο Φλώρινας» που είχε ήδη λάβει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του καζίνο, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό το 1995, δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει στα χέρια της επίμαχη άδεια Η κοινοπραξία μάλιστα δεσμεύτηκε για την κατασκευή πολυτελούς συγκροτήματος καζίνο και ξενοδοχείου πολυτελείας διεθνών προδιαγραφών στη θέση Λόφος Αγίου Παντελεήμονα αλλά και για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στην περιοχή της Φλώρινας επιφάνειας 2.500 τ.μ. και δυναμικότητας 500 ατόμων ενώ τον Ιανουάριο του 1997 προχώρησε και στην πρόσληψη 250 ατόμων.

Από το 1995 έως και το 2001 κράτησαν οι προσπάθειες της κοινοπραξίας για τη χορήγηση της άδειας άλλοτε με επείγοντα έγγραφα στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης άλλοτε με «εξώδικα διαμαρτυρίας» και άλλοτε με αιτήσεις στον τότε πρωθυπουργό αλλά και και το γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου ενώ χρειάστηκε να προσφύγει και στον «Συνήγορο του Πολίτη».​

star
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπάνα» 24 εκ. ευρώ στο Δημόσιο για τη μη λειτουργία του καζίνου Φλώρινας"

Κυνηγούν τον Καλατράβα από Νέα Υόρκη ως τη Βενετία λόγω υπερκοστολόγησης ελαττωματικών κατασκευών

Τα έργα του Σαντιάγο Καλατράβα, μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι απόψεις του και το στιλ του στην αρχιτεκτονική, είχαν ως αποτέλεσμα πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο να «αγκαλιάσουν» τις κατασκευές του ανάμεσα τους και η Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια όμως αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι αρνητικές κριτικές στον ίδιο και στα έργα του, καθώς πλέον χαρακτηρίζονται υπερεκτιμημένα, ελαττωματικά, με υψηλό κόστος συντήρησης, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι αμείφθηκε με υπέρογκα ποσά για έργα που εν τέλει δεν «έπιασαν».

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», τα αρνητικά σχόλια για τον Καλατράβα υπάρχουν σε πάρα πολλές πόλεις όπου δημιούργησε έργα, με την γενέτειρα του τη Βαλένθια, την Βενετία, το Οβιέδο, την Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις να εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ για τις πρακτικές και την αποτελεσματικότητα του Ισπανού αρχιτέκτονα.

ΟΑΚΑ: Το «λίφτινγκ» κόστισε 12.771% παραπάνω από το αρχικό πλάνο!

Ο Σαντιάγο Καλατράβα, έβαλε το «μαγικό» ραβδί του και στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέσα στο γενικό κλίμα της ανοργανωσιάς, ανατέθηκε στον Ισπανό αρχιτέκτονα το «λίφτινγκ» του ΟΑΚΑ. Μόνο η μελέτη κόστισε 1,17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 300 μέλη της ομάδας του Καλατράβα αμείφθηκαν με 4,5 εκατ. ευρώ! Τα ευτράπελα δεν σταμάτησαν εκεί καθώς η στέγη του σταδίου κόστισε 130 εκατ. ευρώ, ενώ η συντήρηση της κόστισε άλλα 6 εκατομμύρια. Εν τέλει το συνολικό κόστος της ανακατασκευής του ΟΑΚΑ έφτασε τα 399 εκατομμύρια ευρώ με την υπερκοστολόγηση να αγγίζει το 12.771% από τα αρχικά 3,1 εκατομμύρια ευρώ που είχαν υπολογιστεί. Πάντως ο Ισπανός αρχιτέκτονας σε μια κίνηση...μεγαλοψυχίας έκανε δώρο στο ελληνικό κράτος την μελέτη για την πεζογέφυρα της Λεωφόρου Μεσογείων η κατασκευή της οποία κόστισε 3 εκατ. ευρώ.

Βαλένθια: Το Palau de les Arts κόστισε τέσσερις φορές παραπάνω από το αναμενόμενο

Ο τόπος καταγωγής του Σαντιάγο Καλατράβα η Βαλένθια, είναι ο πιο σφοδρός κατήγορος του, καθώς ο 61χρονος αρχιτέκτονας δημιούργησε το φουτουριστικό έργο την «Πόλη των Επιστημών και των Τεχνολογιών» παίρνοντας ως αμοιβή σχεδόν 100 εκατ. ευρώ με το συνολικό κόστος του έργου να εκτοξεύεται από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού στο 1,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια επιρρίπτει ευθύνες στον Καλατραβα για την εμφάνιση εξογκωμάτων στην κεραμική επίστρωση της πρόσοψης του Palau de les Arts, το οποίο κόστισε 478 εκατ. ευρώ, τέσσερις φορές παραπάνω από το προβλεπόμενο. Οι τοπικές Αρχές, έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν τις εργασίες επισκευής και θα στείλουν το «ραβασάκι» με τον λογαριασμό στον Καλατράβα.

Οργή και αγανάκτηση σε Βενετία, Οβιέδο και Νέα Υόρκη για τον Καλατράβα

Οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα πάντως για τον Ισπανό αρχιτέκτονα, δεν σταματάνε σε Βαλένθια και Αθήνα. Οι Αρχες της Βενετίας, εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Καλατράβα εγκαλείται με τρεις μηχανικούς λόγω του υψηλού κόστους γέφυρας που έχτισαν, καθώς το έργο είχε προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και εν τέλει κόστισε 10. Παράλληλα, ο Καλατράβα και η ομάδα του καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και άλλα 3,5 εκατ. ευρώ για την επισκευή ζημιών από κατολίσθηση στο Συνεδριακό Κέντρο του Οβιέδο, το 2006, ενώ χτιζόταν. Οι κριτικές όμως για τον Καλατράβα συνεχίζονται, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ να δηλώνει ότι το πρότζεκτ του τερματικού σταθμού εκεί που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι στο Μανχάταν παραμένει ανοικτό, αφού τα σχέδια του Καλατράβα είναι πολύ περίπλοκα για να πάρουν «σάρκα και οστά». Εκτός αυτού, αν και αρχικά είχε κοπεί ένα κονδύλι ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τις εργασίες, ο αρχιτέκτονας ζήτησε επιπλέον 1,2 δις.

Η στέγη του ΟΑΚΑ που κόστισε 130 εκατ. ευρώ



Το Palau de les Arts που κόστισε 1,2 δις ευρω


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυνηγούν τον Καλατράβα από Νέα Υόρκη ως τη Βενετία λόγω υπερκοστολόγησης ελαττωματικών κατασκευών"

Μέχρι 25 Μαΐου 2013 ο τεχνικός έλεγχος δικύκλων μοτοσικλετών

Παρατείνεται έως και 25 Μαΐου, η προθεσμία να προσέλθουν οι κάτοχοι των δικύκλων μοτοσικλετών για τεχνικό έλεγχο στα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Αττικής, μετά το συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα ΚΤΕΟ της πρωτεύουσας.

Η παράταση που δόθηκε αφορά για τα δίκυκλα με άδεια κυκλοφορίας έως 31/12/2001, τα δίκυκλα δηλαδή που κλήθηκαν για έλεγχο ΚΤΕΟ από 30/4/2012 έως και 30/4/2013.

Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει ότι τα δίκυκλα αυτά μπορούν να ελεγχθούν στα Ι. ΚΤΕΟ της Αττικής χωρίς να θεωρούνται εκπρόθεσμα έως τις 25 Μαΐου 2013.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της απόφασης τα παραπάνω δίκυκλα απαλλάσσονται και από το πρόστιμο της Τροχαίας αξίας 400 ευρώ.

Παράταση, επίσης, ανακοινώθηκε και για Ιωάννινα, Εύβοια, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κεφαλονιά, Πελοπόννησο ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και για τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι 25 Μαΐου 2013 ο τεχνικός έλεγχος δικύκλων μοτοσικλετών"

Αρνητικός πληθωρισμός τον Μάρτιο για πρώτη φορά έπειτα από 45 χρόνια

Σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 1968 πέρασε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο. Μετά από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε... στο -0,2% τον Μάρτιο, λόγω της κλιμάκωσης των αποπληθωριστικών πιέσεων και των επιπτώσεων της εσωτερικής υποτίμησης στην εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαρτίου 2013, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2012, προκύπτει μείωση 0,2%, έναντι αύξησης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

«Ο πρώτος αρνητικός πληθωρισμός μετά από πολλές δεκαετίες δείχνει ότι αυξάνονται οι επιπτώσεις της εγχώριας ύφεσης και της προσαρμογής», σχολίασε στο Reuters ο Πλάτων Μονοκρούσσος, οικονομολόγος στην Eurobank.

«Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί στο υπόλοιπο του έτους, προσφέροντας κάποια στήριξη στο ήδη πιεσμένο διαθέσιμο εισόδημα», συμπλήρωσε.

Στο σύνολο του 2012, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5%, με την πτώση των τιμών σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα να αγγίζει το 11,7%, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την πτώση που είχε σημειωθεί το 2011.

Κυβέρνηση και Κομισιόν προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά αποπληθωρισμού το 2013, με τον εναρμονισμένο πληθωρισμό να καταγράφει πτώση 0,8%.

Ωστόσο, οι δανειστές της χώρας λένε ότι οι τιμές θα έπρεπε να είχαν πέσει περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% την τελευταία τριετία.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικός πληθωρισμός τον Μάρτιο για πρώτη φορά έπειτα από 45 χρόνια"

«Δένουν» τα πλοία την Τρίτη 16 Απριλίου

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 16 Απριλίου, αποφάσισε... σε σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ζητώντας για άλλη μία φορά την απόσυρση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».

Η απεργία, που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της Τρίτης 16/04 και θα λήξει στις 6 το πρωί της Τετάρτης 17/07.

Σημειώνεται ότι, την Τρίτη 16/04 αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, ενώ έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει βασικές αλλαγές αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τη ναυτεργασία, δηλαδή το 19, που προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου και το 30 που επιφέρει αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών της ακτοπλοΐας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δένουν» τα πλοία την Τρίτη 16 Απριλίου"

Καταγγελία – «βόμβα» από τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε μια καταγγελία – «βόμβα» που θα προκαλέσει αντιδράσεις προχώρησε σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το «ναυάγιο» στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.

Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν παρέμβαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος στην διαδικασία, βάζοντας στο στόχαστρο τον διοικητής της ΕΤΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Ο ρόλος του κ. Προβόπουλου ελέγχεται καθώς ο ίδιος συμμετείχε στη διευρυμένη συνάντηση με την τρόικα μαζί με τον Γ. Στουρνάρα και την επικεφαλής του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ, Γιώργο Γιαννακόπουλο, κάποιοι από την ΤτΕ στο παρασκήνιο προσπαθούν να αποκλείσουν τους παλιούς μετόχους και κατά συνέπεια και τα ασφαλιστικά ταμεία από την συμμετοχή τους στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, καταγγέλλουν «προσπάθεια αφελληνισμού και υφαρπαγής» της Εθνικής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον κ. Προβόπουλο.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία – «βόμβα» από τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος"

Η Βόρεια Κορέα καλεί τους ξένους να εγκαταλείψουν τη Νότια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε σήμερα Τρίτη όσους ξένους βρίσκονται στη Νότια Κορέα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνσή τους σε περίπτωση πολέμου, σε μία κλιμάκωση των απειλών της προς την Σεούλ.

«Δεν επιθυμούμε το κακό των ξένων στη Νότια Κορέα σε περίπτωση πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της βορειοκορεατικής «Επιτροπής Ειρήνης Ασίας - Ειρηνικού».

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά απίθανη την περίπτωση πραγματοποίησης των απειλών της Πιονγιάνγκ και ότι η νέα φραστική επίθεση είναι στο ίδιο μήκος κύματος των προηγούμενων, ώστε να θορυβηθούν τα ξένα κράτη και να «οικοδομηθεί» η εικόνα ενός «ισχυρού» ηγέτη στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ουν.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βόρεια Κορέα καλεί τους ξένους να εγκαταλείψουν τη Νότια Κορέα"

Η τρόικα περιορίζει κατά 40 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές

«Τσεκούρι» στον προϋπολογισμό για την κάλυψη των άγονων γραμμών έπεσε από την τρόικα που ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης να είχε προβλέψει κονδύλι ύψους 84 εκατομμυρίων για το 2013 όμως οι τροϊκανοί έχουν άλλη γνώμη και ζήτησαν την περιστολή δαπανών στα απολύτως απαραίτητα δρομολόγια. Όσο αφορά για τις υπόλοιπες συγκοινωνιακές ανάγκες η πρότασης των τροϊκανών είναι να τις καλύπτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα επισημάνθηκε από πηγές του Υπουργείου ότι πιέσεις όντως υπάρχουν από τους τροϊκανούς , όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί εάν συμβεί αυτό τα δρομολόγια θα γίνονται με βάρκες Το ΥΝΑ έθεσε σε διαβούλευση τα νέα κριτήρια με τα οποία θα ορίζεται το Δίκτυο των επιδοτούμενων Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Στόχος της διαβούλευσης είναι η συγκέντρωση και αξιολόγηση απόψεων και προτάσεων και η άντληση τεκμηρίωσης για τον ανασχεδιασμό του επιδοτούμενου Δικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Η τρόικα περιορίζει κατά 40 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news