facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση στον 15χρονο πατρινό μαθητή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι στην οποία υποβλήθηκε σε... ιατρικό κέντρο του Αννόβερου ο δεκαπεντάχρονος μαθητής του 11ου γυμνασίου της Πάτρας.

Ο μικρός πατρινός βρίσκεται σε διαδικασία ανάνηψης σε ειδικό θάλαμο αποσυμπίεσης μετά το χειρουργείο.

Οι χειρουργοί ενημέρωσαν τους γονείς του για την επιτυχία της επέμβασης και τους ανέλυσαν τα δύσκολα μετεγχειρητικά στάδια που ακολουθούν

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση στον 15χρονο πατρινό μαθητή"

Aπεβίωσε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Aπεβίωσε σε ηλικία 87 ετών η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου της. Σύμφωνα με πληροφορίες απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από γεροντική άνοια.

Η βαρόνη Θάτσερ, το γένος Ρόμπερτς, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925, ήταν η μακροβιότερος (1979-1990) πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τον 20ο αιώνα, και η μόνη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση. Ένας σοβιετικός δημοσιογράφος την είχε αποκαλέσει "Σιδηρά Κυρία", ένα ψευδώνυμο που συνδέθηκε με την αδιάλλακτη πολιτική της και το στυλ ηγεσίας της.

Αρχικά χημικός έρευνα πριν αποφασίσει να γίνει δικηγόρος, η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ εξελέγη πρώτη φορά μέλος του Κοινοβουλίου το 1959.

Η Βρετανία αποχαιρετά τη σιδηρά κυρία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να επιστρέψει στο Λονδίνο μετά το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ η βρετανική σημαία κυματίζει μεσίστια πάνω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990, η μόνη γυναίκα που έχει εκλεγεί στο αξίωμα, απεβίωσε το πρωί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η 87χρονη βαρόνη Θάτσερ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικά στο παρελθόν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και η κηδεία της θα γίνει με απόδοση στρατιωτικών τιμών και με πλήρες τελετουργικό, στα πρότυπα της κηδείας της βασιλομήτορος το 2002. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιθυμίες της ιδίας, η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ δε θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ άκουσε με θλίψη την είδηση του θανάτου της βαρόνης Θάτσερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα έχασε μία σπουδαία ηγέτη, μια σπουδαία πρωθυπουργό και μια σπουδαία Βρετανίδα. Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Θάτσερ, χαρακτηρίζοντάς την «υψηλή» προσωπικότητα.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει μείνει στην ιστορία ως «σιδηρά κυρία» για την πυγμή και την αδιάλλακτη στάση της σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που επέδειξε ως πρωθυπουργός.

Το όνομά της έχει ταυτιστεί με τις πρακτικές του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού, καθώς τη δεκαετία του 1980 ήταν η πολιτικός που μαζί με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προώθησε την απορρύθμιση των αγορών, την ευέλικτη αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό τα ισχυρότατα έως τότε εργατικά συνδικάτα στη Βρετανία.

Σημαντικός σταθμός στη σταδιοδρομία της στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν επίσης ο πόλεμος των νησιών Φώκλαντ το 1982. Σκληρή ήταν η στάση της στις διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους πέτυχε να αποσπάσει το προνόμιο επιστροφής εισφορών της Βρετανίας στα κοινοτικά ταμεία, το οποίο το Λονδίνο διατηρεί έως σήμερα.

Με πτυχίο χημικού και εμπειρία ως δικηγόρος, η κόρη παντοπώλη και μεθοδιστή ιεροκήρυκα Μάργκαρετ Θάτσερ εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1959, εκπροσωπώντας περιφέρεια του βορείου Λονδίνου. Μπήκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση του Έντουαρντ Χιθ το 1970 ως υπουργός Παιδείας.

Κατά τις τρεις συναπτές πρωθυπουργικές θητείες της πολλοί ήταν οι Βρετανοί πολίτες που απέκτησαν ενεργό μερίδιο στην κοινωνία, όπως επισημαίνουν αναλυτές, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσουν τις επιχορηγούμενες δημοτικές κατοικίες τους ή να αποκτήσουν μετοχές στους ιδιωτικοποιημένους πρώην κρατικούς οργανισμούς. Ωστόσο οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές της και η έλλειψη συναινετικών προσεγγίσεων στην άσκηση πολιτικής από την πρωθυπουργό Θάτσερ την κατέστησαν αμφιλεγόμενη πολιτική φυσιογνωμία.

Αποτέλεσμα της άκαμπτης στάσης της στο σχέδιο εφαρμογής του λεγόμενου κεφαλικού φόρου ήταν οι έντονες λαϊκές και πολιτικές αντιδράσεις, ενώ η παρόμοια στάση της στα ευρωπαϊκά θέματα προκάλεσε εσωκομματική εξέγερση που οδήγησε στην αντικατάστασή της από τον Τζον Μέιτζορ το 1990.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Aπεβίωσε η Μάργκαρετ Θάτσερ"

Με «πόιντ σύστεμ» οι γιατροί ΕΟΠΥΥ

Θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με την αποδοτικότητά τους

Με κατάργηση του πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων ανά γιατρό, αλλά και αποζημίωση των συμβεβλημένων γιατρών σύμφωνα με την αποδοτικότητά τους, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βελτιώσει το επίπεδο παροχών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι η υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου, όπου κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα αποζημιώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο με βάση ένα σύστημα μορίων («πόιντ σύστεμ») που θα συγκεντρώνει για κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου και ιατρική πράξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, περί τα μέσα Μαρτίου, στη Γερμανία, ένα σημαντικό τμήμα των διμερών επαφών αφορούσε ακριβώς το σύστημα συμβάσεων των γιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», το υπό επεξεργασία σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με την επαγγελματική ένωση ιατρών (π.χ. την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ), από την οποία θα «ζητεί» συγκεκριμένες υπηρεσίες ανά νομό και πάντα με βάση τον Χάρτη Υγείας (ανάγκες του πληθυσμού, ήδη υφιστάμενες υπηρεσίες από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ κ.ά.), ενώ με τα ίδια κριτήρια θα διαιρείται ανά νομό και ο «κλειστός» προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις αμοιβές των συμβαλλόμενων γιατρών. Η επαγγελματική ένωση γιατρών θα διαπραγματεύεται με γιατρούς των απαιτούμενων ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Οι γιατροί θα μπορούν να δεχθούν δωρεάν όσους ασφαλισμένους επιθυμούν, που σημαίνει ότι δεν θα ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα. Για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ θα ισχύει ένα «πόιντ σύστεμ», όπου η κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου θα αντιστοιχεί σε μόρια και το κάθε μόριο σε ένα ποσό το οποίο καλύπτει ο οργανισμός. Η μοριοδότηση θα είναι διαφορετική ανά ειδικότητα, και πιθανόν ανά περιοχή. Π.χ. σε περιοχές όπου γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν εκφράζουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορεί να αυξάνει ο συντελεστής των μορίων και έτσι η κάθε επίσκεψη θα αντιστοιχεί σε περισσότερα μόρια και υψηλότερες αμοιβές έναντι άλλων περιοχών, ως κίνητρο για τη σύναψη σύμβασης.

Ο «κλειστός προϋπολογισμός» του ΕΟΠΥΥ για κάθε νομό θα διαιρείται με τον αριθμό των μορίων που έχουν συγκεντρώσει συνολικά οι γιατροί και βάσει αυτής της διαίρεσης θα κατανέμεται και το ποσόν. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον τρόπο αυτό θα αποτρέπεται η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας, αφού εάν ένας γιατρός δέχεται υπερβολικά πολλές ιατρικές επισκέψεις μόνο και μόνο για να συγκεντρώσει περισσότερα μόρια και να πληρωθεί περισσότερο, το μόνο που θα καταφέρει είναι «να μειώσει την αξία των μορίων».

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο σημείο είναι το ποσό που θα διατεθεί για την αμοιβή των συμβεβλημένων γιατρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 είχαν προϋπολογισθεί 80 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, από τα οποία τελικά δαπανήθηκαν 60 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθεί το 2013 το σχετικό κονδύλι στα 120 εκατ. ευρώ. Τέλος, εξετάζεται από το υπουργείο το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν ανά γιατρό στη συνταγογράφηση φαρμάκων (δαπάνη) και εξετάσεων (όγκος) προς τους ασφαλισμένους.

Ελλείψεις γιατρών στους μισούς νομούς της χώρας

Σοβαρά κενά στην κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες υγείας καταγράφονται από το υφιστάμενο σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς και είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν στο ήμισυ των νομών της χώρας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι. Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει περίπου 10.500 γιατρούς, εκ των οποίων οι 6.100 είναι γιατροί του ΙΚΑ και οι υπόλοιποι συμβεβλημένοι. Αρχικά στον ΕΟΠΥΥ εντάχθηκαν 6.500 γιατροί του ΙΚΑ, εκ των οποίων πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 400. Επίσης, παρατάθηκαν οι συμβάσεις σε 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, ωστόσο χωρίς κριτήρια γεωγραφικής κατανομής και ειδικοτήτων ανά περιοχή.

Από τους 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς -που μπορούν να δέχονται έκαστος το ανώτερο 200 επισκέψεις τον μήνα- περίπου 1.300 δεν υπέβαλαν αίτηση για να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ το τελευταίο τετράμηνο, που σημαίνει ότι σιωπηρά έχουν διακόψει τη συνεργασία με τον οργανισμό.

«Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται θεσμική μεταρρύθμιση», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου. «Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να μελετήσει τα συστήματα άλλων χωρών, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εμπλεκομένους και να θεσμοθετήσει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει για τους πολίτες αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και για τους γιατρούς επαγγελματική επιβίωση».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «πόιντ σύστεμ» οι γιατροί ΕΟΠΥΥ"

Προς το ΤΧΣ οδεύουν Εθνική και Eurobank

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οδεύουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, καθώς οι διοικήσεις τους διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει για τις νέες διοικήσεις τους, καθώς και για το μέλλον τους.

Νωρίτερα, τρόικα και κυβέρνηση αποφάσισαν τη λύση της ξεχωριστής αύξησης κεφαλαίου για τις δύο τράπεζες.

Σχετικά, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου».

Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος.

Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Σημειώνεται ότι, μετά τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συζητήθηκε στη συναντήσεις που είχε η τρόικα την Κυριακή, αρχικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου και της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου.

Μετά την σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

»Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

»Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς το ΤΧΣ οδεύουν Εθνική και Eurobank"

Υπάλληλος υπεξαίρεσε εκατομμύρια ευρώ και διεκδικεί μισθούς!

Μόνο ως απύθμενο θράσος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ενέργεια μιας επιόρκου δημοσίου υπαλλήλου (στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Καρδίτσας) η οποία παρότι καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του ιδρύματος, διεκδικεί οφειλόμενους μισθούς 9 μηνών με το αιτιολογικό ότι την απέλυσαν το 2010 πριν εκπνεύσει ο ένας χρόνος κατά τον οποίο είχε τεθεί σε δυνητική αργία.

Με επιστολή που απέστειλε στις 15.03.2013 στη Διεύθυνση του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας η Ν.Σ που εκτίει ποινή κάθειρξης 24 χρόνων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για υπεξαίρεση νοσηλίων από ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κ.λπ) που προορίζονταν για τα δεκάδες παιδιά που περιθάλπονταν στο ίδρυμα, ζητεί τώρα να της καταβληθούν οφειλόμενοι μισθοί ύψους 20.000,00 ευρώ περίπου.

Η νομική αυτή ενέργεια της διεκδίκησης μισθών από το δημόσιο βασίζεται σε ένα χρονικό κενό 9 μηνών που μεσολάβησε από τη στιγμή που τέθηκε σε δυνητική αργία ενός χρόνου το 2010 και της απόλυσής της από το ίδρυμα που έγινε όπως υποστηρίζει παράτυπα πριν εκπνεύσει η προθεσμία της αργίας.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, στην επιστολή της προς την Διεύθυνση του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας και με κοινοποίηση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η καταδικασθείσα πρώην υπάλληλος αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Σύμφωνα με το υπʼ αριθμόν 276/12-10-2012 απόσπασμα πρακτικού του 2ου Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου έγινε δεκτή η ένστασή μου κατά της απόλυσής μου από τη θέση υπαλλήλου του ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας. Ως γνωστό τέθηκα σε αργία για ένα έτος τον Μάρτιο του 2010 αλλά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έγινε η απόλυσή μου πριν τη λήξη του χρόνου της αργίας. Σας παρακαλώ να προβείτε στην απόδοση των νόμιμα οφειλομένων μισθών σύμφωνα με τα ως τότε μισθοδοτικά μου δικαιώματα έτσι ώστε να μου καταβληθούν παρά χρήμα οι οφειλόμενοι μισθοί μου.»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπάλληλος υπεξαίρεσε εκατομμύρια ευρώ και διεκδικεί μισθούς!"

Καλούν Προβόπουλο στη Βουλή για τις απώλειες των Ταμείων από το PSI

Με αίτημά τους, 17 βουλευτές ζητούν να παραστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με σκοπό να ενημερωθούν για το κρίσιμο ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας του PSI.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Κουρουμπλής, και ακόμη 16 βουλευτές, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατέθεσαν επιστολή της άνω Επιτροπής, με σκοπό να διερευνηθούν καίρια ζητήματα σχετικά με τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ύστερα από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να μετατρέψει αυθαίρετα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή τα διαθέσιμά τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εν συνεχεία «κουρεύτηκαν».

Πιο συγκεκριμένα, στην κατατεθείσα επιστολή οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ: "όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, δεν ορίζεται ρητά η υποχρέωση μετατροπής του ρευστού των Ταμείων σε ομόλογα, πάρα ταύτα η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων και εν μέσω κρίσης, επένδυσε το 80% των διαθεσίμων τους, ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται το περιβόητο «κούρεμα»"

Για το λόγο αυτό οι βουλευτές αιτούνται, σύμφωνα με το άρθρο 41 Α του Κανονισμού της Βουλής, να παραστούν ενώπιον συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να διερευνηθεί το ως άνω ζήτημα. Παράλληλα, οι υπογράφοντες ζητούν και από τους βουλευτές άλλων κομμάτων, μέλη της εν λόγω Επιτροπής, να στηρίξουν το αίτημά τους.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι βουλευτές Κουρουμπλής Παναγιώτης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Γάκης Δημήτριος, Γελαλής Δημήτρης, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Σαμοΐλης Στέφανος, Κόλλια - Τσαρουχά Μαρία, Μαριάς Επαμεινώνδας (Νότης), Μιχελογιαννάκης Ιωάννης και Νικολόπουλος Νικόλαος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλούν Προβόπουλο στη Βουλή για τις απώλειες των Ταμείων από το PSI"

Ο Σημίτης «πάγωσε» την έρευνα για τα πετρέλαια!

Η κα Γεωργοπούλου στέλνει στο σκαμνί τον άνθρωπο που πρόδωσε ένα ολόκληρο έθνος 

Στο μακρινό 1995

Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Αταλάντη» πραγματοποιεί γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισµό δοµών που µπορεί να φιλοξενούν ενεργειακά κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Η έρευνα που πραγµατοποιεί είναι επίσηµη και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση µέσω του προγράμματος MΑSTII. Ωστόσο, στο γαλλικό πλοίο δεν είναι όλοι οι ερευνητές ξένοι, εκπροσωπείται και η χώρα µας…

Σε αυτή τη σηµαντική έρευνα (από το γαλλικό πανεπιστήμιο Εκίλ Νορµάλ), η οποία ουσιαστικά χαρτογράφησε το υπέδαφος του βυθού στην ελληνική ΑΟΖ τόσο στο Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε µε την κ. Παναγιώτα Γεωργοπούλου γεωφυσικό, που εκπονούσε ήδη τη διδακτορική της διατριβή στο θέµα αυτό. Σηµαντικό δε τµήµα των αποτελεσμάτων αυτών το επεξεργάστηκε η ίδια.

«Το νοτιότερα τµήµα των ερευνών που καλύφθηκε από σεισµικές έρευνες, είναι εκείνο που οριοθετείται βόρεια του κόλπου της Σύρτης (Λιβύη) από τα δυτικά και συνεχίζει προς ανατολάς µέχρι τη λεκάνη του Ηροδότου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου» αναφέρει η κ

. Γεωργοπούλου σε κυριακάτικη εφημερίδα σχετικά µε το χώρο των ερευνών, ο οποίος και συμπίπτει ουσιαστικά µε το χώρο που πρόσφατα ερεύνησε η PGS.

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Σύμφωνα με την κυρία Γεωργοπούλου έρευνες πραγματοποιούνταν από το 1974. Έρευνες που όπως επισημαίνει οδήσησαν σε εξαιρετικές ανακαλύψεις.

1) Την κάλυψη του πυθμένα ολόκληρου του Ιονίου με άλατα της Μεσσήνιας περιόδου

2) Την ύπαρξη εβαποριτών το πάχος των οποίων υπολογίστηκε άνω των 8 χλμ.

3) Την ύπαρξη ασβεστολίθων της Κρητιδικής περιόδου μέσα στους οποίους αναμένονται οι υδρογονάνθρακες.

4) Την ανακάλυψη πληθώρας λασποηφαιστείων.

5) Χαρακτηριστικές ανακαλύψεις ήταν και οι υποθαλάσσιες χαρτογραφήσεις των λιμνών αλμυρότητας.

Τόσο ενθαρρυντικά ευρήματα για την παρουσία μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα προκαλούσαν το τεράστιο ενδιαφέρον οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Ωστόσο η κυβέρνηση Σημίτη έθαψε το θέμα σε μία νύχτα.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Τσόκας Ο Σημίτης απαξίωσε το ερευνητικό τμήμα των ΕΛΠΕ. Η έρευνα για πετρέλαιο στην Ελλάδα σταμάτησε πριν καν αρχίσει.

Η νορβηγική PGS

Παρόλα αυτά έστω και με τεράστια καθυστέρηση πριν από λίγους μήνες η συγκεκριμένη εταιρία ολοκλήρωσε τις έρευνές της στην περιοχή.

Η κυρία Γεωργοπούλου υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη έρευνα θα αποκαλύψει την ύπαρξη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε πως οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο δεν μπήκαν στο ευρώ.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σημίτης «πάγωσε» την έρευνα για τα πετρέλαια!"

Εταιρεία – φάντασμα «έφαγε» 8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για προμήθειες στην ΕΥΠ

Ενα απόρρητο έγγραφο που βγαίνει στο φως αποκαλύπτει την καλοστημένη απάτη από εταιρεία φάντασμα που προμήθευε την ΕΥΠ με «κοριούς» και μέσω υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο κατάφερε να τα υπερτιμολογήσει έως και 1000%.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» είναι από την Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περιγράφει καρέ καρέ την επιχείρηση και υπογράφεται από τον επικεφαλής της αρχής Παναγιώτη Νικολούδη.

Πρόκειται για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για νόμιμες παρακολουθήσεις τα οποία στοίχιζαν κανονικά 800.000 ευρώ αλλά την περίοδο 2006-2007 χρεώθηκαν στο Δημόσιο πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η κυπριακή εταιρεία LIS, η εκδότρια των τιμολογίων είσπραξης ύψους 8.075.979 ευρώ, είναι απλά μια εταιρεία - φάντασμα και υπάρχει απλά ως ένας φάκελος σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας, ενώ η δομή της αποκλείει κάθε δυνατότητα και πιθανότητα πραγματοποίησης του έργου το οποίο εμφανίζεται να κάνει.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα από την εταιρεία Βαμβούκης και η εγγραφή της στα αρμόδια αρχεία της Κύπρου έγινε στις 24 Οκτώβρη 2005 λίγο μετά την ημερομηνία (11 Οκτώβρη) κατά την οποία η ΕΥΠ αποφάσισε να προμηθευθεί τα συστήματα από τις εταιρείες Syborg και Βαμβούκης.

Το κόλπο γκρόσο

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Βαμβούκης για να πετύχουν το σχέδιο έκαναν τα εξής:

Παρέστησαν ψευδώς ότι τα συστήματα είχαν ανάγκη αναβάθμισης και ότι δήθεν απεστάλησαν στην πωλήτρια γερμανική εταιρεία

Παρέστησαν ότι η αναβάθμιση έγινε από την κυπριακή εταιρεία - φάντασμα LIS

Υπολόγισαν ψευδώς το κόστος υπηρεσιών αναβάθμισης ενώ το πραγματικό ήταν 798.000 ευρώ, όπως προέκυψε από έρευνα στη γερμανική εταιρεία.

Η ελληνική εταιρεία, πάντως, χρησιμοποίησε και άλλες εταιρείες όπως την Byroco Nominees Ltd και Diagoras Nominees Ltd πίσω από τις οποίες έκρυψε το πρόσωπό του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Χρήστος Βαμβούκης.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο οι αντιπρόσωποι της εταιρείας χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για να «ξεπλύνουν» τα προϊόντα εγκλήματος το 2006 και 2007. Πέτυχαν να ρίψουν το προϊόν εξαργυρώνοντας επιταγές και μέσα από αλλεπάλληλες τραπεζικές συναλλαγές , μεταβιβάσεις,εντολές έκδοσης επιταγών κ.α.

Σημειωτέον ότι το σύστημα παρακολούθησης νομάζεται «Σύστημα Νόμιμης Επισύνδεσης» και τα δύο μηχανήματα τα προμηθεύθηκαν στην ΕΥΠ με απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.

Η προμήθεια οριστικοποιήθηκε από τον Βύρωνα Πολύδωρα τον Οκτώβριο του 2006.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν και υπολογίζουν την απάτη στα 8 εκατομμύρια ευρώ η Αρχή κατά του ξεπλύματος αναφέρει στο έγγραφό της ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση εγκλημάτων της απάτης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Από τον κατηγορούμενο έχουν ήδη δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 5.600.000 ευρώ, ενώ η Αρχή αφήνει αιχμές πως στην απάτη συμμετείχαν και δημόσιοι λειτουργοί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εταιρεία – φάντασμα «έφαγε» 8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για προμήθειες στην ΕΥΠ"

Εφημερίες τρόμου με ουρές και... ξύλο

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της ενδονοσοκομειακής βίας.

Ολοένα και πιο συχνά γιατροί και νοσηλευτές πέφτουν θύματα επιθέσεων, ακόμη και ξυλοδαρμών από συγγενείς ασθενών, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς, που χάνουν την ψυχραιμία τους λόγω της ταλαιπωρίας στις εφημερίες.

Τα βράδια το σύστημα Υγείας «αναστενάζει», μαζί και όσοι περιμένουν 7 και 8 ώρες, μέχρι να τους δει γιατρός, εξαιτίας κυρίως των ελλείψεων προσωπικού, φαινόμενο που, λόγω και των περικοπών, συνεχώς επιδεινώνεται.

Την ίδια ώρα, οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ζουν τον δικό τους εφιάλτη, έχοντας να εξετάσουν και να περιθάλψουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ασθενών σε σχέση με τις δυνατότητές τους, με συχνές ελλείψεις βασικών υλικών, βλάβες μηχανημάτων, συνθήκες που προκαλούν σε εργαζομένους και επισκέπτες έντονο στρες.

Η βία εναντίον γιατρών και νοσηλευτών, σύμφωνα με μαρτυρίες που καταγράψαμε σε νυχτερινές εφημερίες τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων (Νίκαιας, Τζάνειο, Ευαγγελισμό και Αττικό), είναι πλέον συχνό φαινόμενο, καλύπτοντας μια «γκάμα» συμπεριφορών, από εκρήξεις θυμού και λεκτικές επιθέσεις, ακόμη και με ακατονόμαστες ύβρεις, μέχρι ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς. Ο έλεγχος τείνει να χαθεί...

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία στην περιφέρεια, αφού πρόσφατα καταγράφηκε πρωτοφανές περιστατικό με χρήση όπλου!

Πρόκειται για την περίπτωση Γερμανού υπηκόου που στις 21 Μαρτίου όρμησε στο νοσοκομείο Σπάρτης μερικές ημέρες μετά τον θάνατο της συζύγου του από εγκεφαλικό, τραυματίζοντας τον φυσιοθεραπευτή Ανδρέα Καλφίδη στα πλευρά και στη μέση. Στη συνέχεια ο δράστης έβαλε τέρμα στη ζωή του, ενώ το θύμα, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία, είναι καλά στην υγεία του.

«Ηταν κάτι τρομακτικό, ήμουν μπροστά όταν πυροβόλησε», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η υπεύθυνη του φυσιοθεραπευτηρίου στο Νοσοκομείο Σπάρτης Μηλιά Κουλογεωργίου. «Μπήκε έχοντας καλυμμένη με μία ψάθα καλαμωτής την καραμπίνα, έφτασε έτσι μέχρι το ορθοπεδικό τμήμα, απέναντι είναι το φυσιοθεραπευτήριο, και έψαχνε τον Ανδρέα, επειδή εκείνος έκανε φυσιοθεραπείες στην άτυχη γυναίκα, μετά το πρώτο εγκεφαλικό. Προφανώς ο δράστης θεώρησε τους φυσιοθεραπευτές υπεύθυνους για την υποτροπή και την κατάληξη της συζύγου του».

«Τους τελευταίους μήνες στον ?Ευαγγελισμό? είχαμε έξι καταγεγραμμένα κρούσματα ξυλοδαρμού γιατρών και προσωπικού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γιατρός ειδ. χειρουργός Νικήτας Νανίδης.

«Επιδημία» ξυλοδαρμών
«Ενας από αυτούς, ειδικευόμενος γενικός χειρουργός, χρειάστηκε να υποβληθεί σε μικροχειρουργική επέμβαση στο χέρι του προκειμένου να αποκατασταθεί ο τραυματισμός, μια νοσηλεύτρια παρέμεινε η ίδια νοσηλευόμενη επί ημέρες μετά από άγρια επίθεση 10 ατόμων εναντίον της, ενώ διευθύντρια τμήματος δέχθηκε από άγνωστο δράστη στους διαδρόμους του νοσοκομείου, χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι!

Σε άλλο περιστατικό συγχυτικού αρρώστου, η επίθεση έγινε μ' ένα μεταλλικό στήριγμα ορού. Προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο ιατρείο, σπάζοντας τζάμια, κατεβάζοντας ράφια, ενώ δύο εφημερεύοντες ειδικευόμενοι αναγκάστηκαν να τον δέσουν χειροπόδαρα με? κολλητική ταινία!».

Από τα πιο πρόσφατα ενός μακρύ καταλόγου περιστατικών, είναι αυτό του Κώστα Παπαζάχου στο Αττικό νοσοκομείο, στις 10 Μαρτίου. Ο γιατρός δέχθηκε επίθεση αρχικά φραστική, αλλά στη συνέχεια και σωματική, από συγγενείς ασθενούς που ζητούσαν να προηγηθεί ο άνθρωπός τους στην ουρά για την εξέταση. Εκείνο το βράδυ η εφημερία κατέγραψε 1.020 προσελεύσεις ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ύστερα από εξετάσεις έγιναν 215 εισαγωγές. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο γιατρός, μετά την επίθεση που δέχθηκε, παρακάλεσε να μην ασκηθεί δίωξη κατά των δραστών.

Γροθιές στο Βενιζέλειο

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου ο επιμελητής της νευροχειρουργικής κλινικής Νίκος Μωραΐτης, που είχε παραπέμψει ηλικιωμένο ασθενή, προ τριμήνου, να κάνει εξειδικευμένη εξέταση στην Αθήνα η οποία δεν γίνεται στην Κρήτη, δέχθηκε επίθεση από συγγενή. Ο τελευταίος απαιτούσε να προηγηθεί η εξέταση του ασθενούς που συνόδευε και μόλις αντίκρισε τον γιατρό, εκτιμώντας ότι «τους είχε ταλαιπωρήσει και παλαιότερα», τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι, προκαλώντας του τέσσερα τραύματα, ενώ του έσπασε και ένα πλευρό!

Στο ίδιο νοσοκομείο είχε προηγηθεί ένα ακόμη πρωτόγνωρο περιστατικό, με πρωταγωνιστή νεαρό ο οποίος συνόδευσε τον τραυματισμένο αδελφό του στο τμήμα επειγόντων και όταν οι γιατροί τού ζήτησαν να βγει ο ίδιος από το εξεταστήριο, εκείνος τους επιτέθηκε με κλωτσιές και γροθιές...

Ελλείψεις και κούραση
Προσωπικό εξαντλημένο, χωρίς ρεπό και απλήρωτο επί μήνες

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας γιατρός ο οποίος έχει τρομοκρατηθεί ή γρονθοκοπηθεί προφανώς δεν έχει πλέον την ψυχολογική ηρεμία και σωματική αντοχή ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει όλες τις σωστές αποφάσεις για την υγεία των αρρώστων», λέει ο κ. Νανίδης, ειδ. χειρουργός στον «Ευαγγελισμό».

«Στην Ελλάδα έχουμε συνεργεία φύλαξης ακατάλληλα εκπαιδευμένων χαμηλόμισθων ιδιωτικών υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστική νομική κάλυψη που να τους επιτρέπει να παρέμβουν ενεργά για την τήρηση της τάξης. Η συνδρομή της Αστυνομίας δυστυχώς έγκειται μόνο στο να προσφέρουν τη δυνατότητα στα θύματα των επιθέσεων να καταθέσουν μήνυση μετά το πέρας της βάρδιάς τους.

Το ανεπαρκές προσωπικό, οι περικοπές στην Υγεία, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η έλλειψη πρωτοβάθμιων υγειονομικών σταθμών στις πόλεις και η αύξηση προσέλευσης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία. Τα επείγοντα περιστατικά στοιβάζονται ανάμεσα σε τακτικούς ασθενείς και ο χρόνος αναμονής εκτοξεύεται σε απάνθρωπα και επικίνδυνα επίπεδα. Αν προσθέσουμε σε αυτό ένα ελλιπές και άρα διπλά κουρασμένο και χωρίς ρεπό και απλήρωτο επί μήνες προσωπικό, μαζί βέβαια με τα περιστατικά διεγερτικών ασθενών λόγω ιατρικής παθολογίας ή της επήρειας ουσιών, τότε το εκρηκτικό μείγμα αυτό χρειάζεται μόνο μία σπίθα για να αναφλεχθεί.

Κυρίως πρέπει να εκλείψουν οι αιτίες που προκαλούν τον εκνευρισμό και τις εντάσεις, ωστόσο πρέπει το υπουργείο και οι διοικήσεις να συνεργαστούν άμεσα για τη θέσπιση ειδικού σώματος περιφρούρησης της λειτουργίας των ΤΕΠ. Δεν νομίζω να δέχονταν αντίστοιχη ?χαοτική? λειτουργία στα γραφεία τους ή στο υπουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα περιστατικά αυτά θα αυξάνονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το προσωπικό των νοσοκομείων και κατ' επέκταση η υγεία των ίδιων των ασθενών», καταλήγει ο κ. Νανίδης.

Αττικόν
Μεθυσμένοι καβγατζήδες...μπουκάρουν στα επείγοντα


«Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Αττικό", σε ημέρες εφημερίας προσέρχονται σοβαρά περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα. Συγχρόνως καταφθάνουν και πολλοί που δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα, στέκονται έξω από το ΤΕΠ και όταν στις 8 μ.μ. ξεκινά η εφημερία, "μπουκάρουν" όλοι μαζί προσπαθώντας να εξυπηρετηθούν πρώτοι, ενώ καταφθάνουν το ένα πίσω από το άλλο τα ασθενοφόρα με τα σοβαρά περιστατικά.

Ειδικά τις Παρασκευές και τα Σάββατα, είναι πολλοί οι μεθυσμένοι που διακομίζονται. Μαζί τους, όμως, έρχεται όλη η... παρέα με αποτέλεσμα να προκαλούνται με μεγάλη ευκολία επεισόδια», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο νοσηλευτής Γιάννης Πλαγιαννάκος. Συνάδελφοί του μάς εξηγούν ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν σπάσει την εξωτερική πόρτα του ΤΕΠ τέσσερις φορές! Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί, κυρίως ανασφάλιστοι, ξεσπούν με όποιον τρόπο βρουν όταν πληροφορούνται ότι πρέπει να πληρώσουν τις εξετάσεις τους.

Στον διάδρομο κοντά στα εξωτερικά ιατρεία, συναντούμε έναν γιατρό να σπρώχνει ο ίδιος το φορείο, με έναν αλλοδαπό ασθενή που έχει πάθει γαστρορραγία. Στα λίγα λεπτά που μεσολαβούν ώσπου οι νοσηλευτές να τον παραλάβουν, μας εξηγεί ο γιατρός Νίκος Παναγόπουλος ότι «δεν επαρκούν οι τραυματιοφορείς και έτσι αναγκαζόμαστε οι γιατροί να τα κάνουμε όλα. Είμαι εφημερία στην Παθολογική κλινική και με ειδοποιούν από το ΤΕΠ ότι έχουν ασθενή να μου στείλουν, αλλά δεν υπάρχει τραυματιοφορέας. Οπότε πάω ο ίδιος και τον παραλαμβάνω. Βοηθάω τους συναδέλφους, το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν είμαι εγώ στο ΤΕΠ και κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κερδίσουμε χρόνο και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους ασθενείς», περιγράφει.

«Οσο για τη βία, ζούμε καθημερινά πλέον μ' αυτήν. Οι βρισιές και οι φωνές έχουν αθιερωθεί και ειδικά στην εφημερία είναι πλέον συνηθισμένες. Πρόσφατα κινδύνεψε ακόμα και η ζωή γυναίκας γιατρού, με τρία παιδιά, που δέχθηκε επίθεση σωματικής βίας. Η κατάσταση είναι απάνθρωπη και αντί να αντιμετωπίζεται, συνεχώς επιδεινώνεται. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάνουμε έκκληση και στον κόσμο, ο γιατρός κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να προσφέρει τη βοήθειά του σε όλους, χωρίς εξαίρεση», καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

«Oι συγκρούσεις του νοσηλευτικού προσωπικού με το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών δεν είναι αμελητέες, αφού το 37,8% των νοσηλευτών δήλωσαν πως τέτοιες συγκρούσεις στο νοσοκομείο, σημειώνονται από ?συχνά? έως ?σχεδόν πάντα?», σύμφωνα με τα στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας, που διενήργησε, στο πλαίσιο διδακτορικής της διατριβής, η νοσηλεύτρια αν. προϊσταμένη παθολογικής κλινικής στο «Τζάνειο» Δέσποινα Παπαδοπούλου.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφημερίες τρόμου με ουρές και... ξύλο"

Το Λουξεμβούργο περιορίζει το τραπεζικό απόρρητο

Το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να περιορίσει εν μέρει το αμφιλεγόμενο τραπεζικό του απόρρητο για να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή, δηλώνει σήμερα σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

"Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις ξένες φορολογικές αρχές", δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στη "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκστσάιτουνγκ" μετά τις μομφές από εταίρους της ευρωζώνης για τις ιδιαίτερες τραπεζικές πρακτικές του Λουξεμβούργου.

"Η διεθνής τάση πηγαίνει προς μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είμαστε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ' αυτό", υπογράμμισε ο Φρίντεν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις καταβολές τόκων σε ξένους πελάτες ως παράδειγμα πληροφοριών που θα μπορούσαν να διαβιβάζονται στις χώρες προέλευσης και διαβεβαίωσε ότι "το Λουξεμβούργο δεν υπολογίζει στους πελάτες που θέλουν να κάνουν οικονομία στους φόρους τους".

Το Λουξεμβούργο, ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, κατηγορείται ολοένα και περισσότερο κυρίως για την κουλτούρα του τραπεζικού απορρήτου την οποία συντηρεί.

Ο Φρίντεν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι επιθυμεί οι πελάτες των τραπεζών να έρχονται στο Λουξεμβούργο "όχι για να διαφύγουν από την εφορία ... αλλά επειδή τα προϊόντα μας και οι υπηρεσίες μας είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις διεθνείς ανάγκες".

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας περιλαμβάνει 141 τράπεζες από 26 χώρες και 3.840 επενδυτικά ταμεία που επιχειρούν σε 70 άλλες χώρες.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Λουξεμβούργο περιορίζει το τραπεζικό απόρρητο "

Που πήγαν τα λεφτά από τα διόδια στην "Ολυμπία Οδό";

Ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη τον Κώστα Χατζηδάκη, κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο για την Ιόνια και Ολυμπία Οδό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Βάσει των στοιχείων της απάντησης του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων στην υπ.αριθ,442/4958 της 10_12_2012 ερώτησης Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαπιστώνεται ότι το άθροισμα της Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου και των εισπραχθέντων διοδίων υπερβαίνει κατά πολύ (άνω των 150 εκατ. ευρώ ) στο έργο της Ιόνιας Οδού ή είναι παραπλήσιο (στο έργο της Ολυμπίας Οδού) με το κόστος των αντίστοιχα τελεσθεισών εργασιών.

Επίσης στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι οι εισπράξεις κατά την περίοδο κατασκευής των Έργων προορίζονται για την κατασκευή των νέων τμημάτων των Έργων, για τη βελτίωση των υφισταμένων τμημάτων καθώς και για τη λειτουργία και συντήρηση των Έργων.

Επειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφερόμενης γραπτής απάντησης, οι εισπράξεις των διοδίων μόνο για τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της Ιόνιας Οδού από 1-1-2011 και μέχρι τις 30-10-2012, κυμαίνονται περί τα 140 εκατ.€ για το καθένα (και πιθανότατα μέχρι σήμερα θα υπερβαίνουν τα 170 εκατ.€)

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιους τομείς έχουν διοχετευθεί τα ποσά των 140 (ή 170) εκ.€ των διοδίων, αφού οι οικονομικές απαιτήσεις για τη λειτουργία και συντήρηση των έργων αυτών,- δεδομένου ότι έχουν διακοπεί από διετίας και πλέον οι εργασίες κατασκευής νέων τμημάτων και βελτίωσης των υφισταμένων- είναι σαφώς υποδεέστερες από εκείνες της κατασκευής;

Γιατί διεκόπησαν οι εργασίες, τουλάχιστον στα έργα αυτά (για τα άλλα δεν έχουν δοθεί τα σχετικά στοιχεία) αφού η χρηματοδότηση (χωρίς να υπολογιστεί η Δεσμευτική Επένδυση των Παραχωρησιούχων) ήταν επαρκής, ενώ εάν προστεθούν και τα ποσά της κάθε Δεσμευτικής Επένδυσης, αλλά και της πρόσφατης αποζημίωσης με το συνολικό ποσό των 31 εκατ. ευρώ για το έργο της Ολυμπίας Οδού, καθίσταται υπερεπαρκής;

Ποια είναι η χρήση των Κεφαλαίων αυτών και σε ποιους άλλους τομείς διοχετεύθηκαν τα κεφάλαια αυτά;

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των Συμβάσεων Παραχώρησης και των συμβάσεων εκτέλεσης κλασσικών Δημοσίων Έργων όταν δεν αναλαμβάνεται το επιχειρηματικό ρίσκο από τον Παραχωρησιούχο (επιρρίπτοντας μεταξύ άλλων και τις ευθύνες του στο Ελληνικό Δημόσιο);

Θα προχωρούσαν στη διακοπή των εργασιών, εάν γνώριζαν ότι δεν θα εισέπρατταν και κατά τη διάρκεια αυτής, το ζεστό χρήμα των εσόδων από τα διόδια;

Η εξασφαλισμένη με οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη και με διακοπή των εργασιών) αυτή χρηματοδότηση, χωρίς μάλιστα την υποχρέωση να παραδώσουν ολοκληρωμένο έργο για εκμετάλλευση, τους οδήγησε στην αντισυμβατική ενέργεια της διακοπής των εργασιών;

Προτίθεται το Ελληνικό Δημόσιο να εφαρμόσει τη συμβατική πρόβλεψη ότι συντρέχει «Γεγονός Αθέτησης Παραχωρησιούχου» αφού στις Συμβάσεις Παραχώρησης ανάμεσα στις Υποχρεώσεις του Παραχωρησιούχου αναφέρεται η υποχρέωση «να χρηματοδοτήσει το Έργο με ίδια και δάνεια κεφάλαια», ενώ ρητά και σαφώς καθορίζεται ότι «ο Παραχωρησιούχος θα είναι υπεύθυνος να διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή χρηματοδότηση διαθέσιμη για την πλήρη και προσήκουσα εκτέλεση του Έργου»

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Που πήγαν τα λεφτά από τα διόδια στην "Ολυμπία Οδό";"

Στο σκοτάδι 30.000 νοικοκυριά τον μήνα! - Δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, μεγάλο μέρος των αποκοπών επανασυνδέεται τις αμέσως επόμενες μέρες, αφού οι χρήστες καταβάλουν μέρος των οφειλών και έρθουν σε διακανονισμό.

Τις 30.000 το μήνα φτάνουν οι διακοπές ρεύματος, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, μεγάλο μέρος των αποκοπών επανασυνδέεται τις αμέσως επόμενες μέρες, αφού οι χρήστες καταβάλουν μέρος των οφειλών και έρθουν σε διακανονισμό.

Οι διακανονισμοί χρεών προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει σύμφωνα με την εταιρία, τις 700.000 από 400.000 που ήταν στο τέλος του 2011.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, επιχειρήσεων αλλά και δημόσιων οργανισμών προς τη ΔΕΗ πέρυσι ξεπέρασαν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σκοτάδι 30.000 νοικοκυριά τον μήνα! - Δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς"

Σε 48 δόσεις η ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία

Μια «πραγματική» ρύθμιση 48 δόσεων για τα χρέη στην εφορία και κάθε μήνα που περνάει να μειώνεται ο αριθμός των δόσεων ώστε κάποια στιγμή η ρύθμιση να κλείσει και να ενισχυθεί ο χαρακτήρας της ως «τελευταίας ευκαιρίας» είναι η τελική πρόταση της τρόικας προς την κυβέρνηση που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει παραδώσει η τρόικα στην κυβέρνηση και επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, «για τη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας οι συνεπείς οφειλέτες θα ανταμείβονται με επιστροφή τόκων». Προτείνεται επιστροφή του 50% των τόκων κάθε ολόκληρου έτους στην τελευταία δόση του έτους (12η δόση, 24η δόση, 36η δόση και 48η δόση).

Έτσι, το καταβαλλόμενο επιτόκιο θα γινόταν 4,37%, αν δεν αλλάξουν τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ. Η τρόικα προτείνει επίσης μείωση κατά 80% των «παλαιών προσαυξήσεων» σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης εφάπαξ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 48 δόσεις η ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία"

Στοιχεία της ΤτΕ για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου θέλει η Προανακριτική

Στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία θα ολοκληρώσουν την περιγραφή του «εγκληματικού» χειρισμού του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ και θα αποκαλύψουν τη ζημιά που υπέστησαν τα δημόσια ταμεία από την απόκρυψή της, αναμένεται να ζητήσουν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνούν την υπόθεση.

Η αναζήτηση των νέων σημαντικών ευρημάτων προέκυψε μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγες εβδομάδες μετά την παραλαβή της λίστας από τις γαλλικές αρχές (σ.σ. παρέλαβε τη λίστα στις 29.9.2010) προχώρησε σε έκδοση τροπολογίας (σ.σ. στις 4.11.2010) που έδινε τρίμηνη διορία σε όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό να τις φέρουν στην Ελλάδα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αντί δηλαδή να δώσει τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ για έρευνα που κατά τις εκτιμήσεις θα έφερναν έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, προτίμησε να την εξαφανίσει και παράλληλα να ανοίξει κερκόπορτα στους φοροφυγάδες. Υπό αυτά τα δεδομένα τα μέλη της Προανακριτικής θέλουν να μάθουν αν και πόσοι από τους 2.062 χρησιμοποίησαν αυτή την κερκόπορτα, καθώς επίσης και αν μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι συγγενείς του πρώην υπουργού που διεγράφησαν από το αυθεντικό υλικό.

Με τον τρόπο αυτό και εφόσον τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώσουν τις υποψίες των μελών της επιτροπής, τότε «δένεται» πλήρως το πόρισμα και ως προς το ύψος της ζημιάς που προκάλεσε ο πρώην υπουργός με τους εγκληματικούς χειρισμούς του και κατά συνέπεια αποκτούν κακουργηματικό χαρακτήρα τα αδικήματα για τα οποία θα παραπεμφθεί.

Πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι η βασική επιδίωξη του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη είναι να υπάρξει πλήρης τεκμηρίωση των συμπερασμάτων του τελικού πορίσματος. Γι’ αυτό και η επιθυμία είναι να μην κλείσουν οι εργασίες της πριν από την ολοκλήρωση των παράλληλων ερευνών που διενεργούνται από Δικαιοσύνη, ΣΔΟΕ και τράπεζες. Υπό αυτό το πρίσμα, στις εβδομαδιαίες συσκέψεις που πραγματοποιούν τα αρμόδια επιτελεία των κομμάτων της πλειοψηφίας κατατέθηκε η πρόταση να ζητηθεί, άμεσα, από την ΤτΕ ο κατάλογος με όλους εκείνους τους καταθέτες της HSBC που έσπευσαν να κάνουν χρήση της ύποπτης τροπολογίας Παπακωνσταντίνου. Στην ουσία θα αναζητήσουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

1) Πόσοι και ποιοι από τους 2.062 καταθέτες της λίστας «επαναπάτρισαν» τα χρήματά τους το διάστημα που ίσχυαν οι ρυθμίσεις Παπακωνσταντίνου;

2) Πόσα χρήματα επέστρεψαν και ποιο το ύψος της απώλειας εάν αυτά φορολογούνταν κανονικά;

3) Μεταξύ όσων έκαναν χρήση της τροπολογίας περιλαμβάνονται οι 3 συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου που διεγράφησαν από την αυθεντική λίστα;

4) Μεταξύ εκείνων που έφεραν πίσω τα χρήματά τους περιλαμβάνονται τα δέκα φυσικά πρόσωπα που άτυπα έδωσε για έλεγχο του φορολογικού τους προφίλ ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Γιάννη Καπελέρη την επίμαχη περίοδο;

Ο Βενιζέλος «καρφώνει» τον Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση

Πέραν, όμως, των εξωσυνεδριακών ερευνών της Προανακριτικής, σημαντικά είναι και τα όσα καταθέτουν ουσιαστικοί μάρτυρες της υπόθεσης. Πιο αναλυτικά, την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και στα ελάχιστα διαστήματα κατά τα οποία επικρατούσε η σύνεση στην αίθουσα και όχι οι παρελκυστικοί καυγάδες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εκτέλεσε» τον κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα και στην ουσία τον «κάρφωσε» ως το πρόσωπο που αλλοίωσε το αυθεντικό υλικό. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ξεκαθάρισε ότι «με ενοχλεί το γεγονός ότι βλέπω να έχει παραχθεί το USB στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, δηλαδή, αμέσως με την άφιξη του υλικού από τη Γαλλία με τη μορφή CD. Αυτό με ενοχλεί. Κι επειδή αυτό ξαναβρίσκεται την 1η Ιουλίου στον ίδιο χρήστη, στον ίδιο υπολογιστή, λέω “αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Είναι άξιο προς διερεύνηση… Διότι, ποιος έβγαλε τα τρία αρχεία;”».

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το περιεχόμενο των e-mails που αντάλλασσε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Ιωάννη Διώτη για τον χειρισμό της λίστας, την ώρα που ο πρώτος είχε ήδη αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έβλεπε το ΣΔΟΕ ως παραμάγαζό του. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μαρκογιαννάκη είπε ότι «με κατέπληξαν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρεται να έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Διώτη στις 7 Ιουλίου του 2011, δηλαδή, αρκετές ημέρες μετά την αλλαγή στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών, διότι από το σύνολο αυτών των μηνυμάτων προκύπτει ότι εγώ απουσιάζω… Ολα έγιναν πίσω από την πλάτη μου και ερήμην μου, τρεις-τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου».Το γεγονός άλλωστε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έβλεπε το ΣΔΟΕ ως παραμάγαζό του ενισχύεται και από την παραδοχή Διώτη ότι ο πρώην υπουργός παρενέβαινε για την προσωπική αντιδικία που είχε με τον κ. Θέμο Αναστασιάδη.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να «καρφώσει» από την αρχή της εξέτασή του τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας πως «όλα αυτά που συνδέονται με τη διερευνώμενη πράξη της νόθευσης εγγράφου από τον πρώην υπουργό και το επικουρικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έχουν τελεστή – εάν έχουν τελεστεί – πριν αναλάβω εγώ υπουργός»! Στην πορεία δε της κατάθεσή του τεκμηρίωσε με ακρίβεια τα εγκλήματα Παπακωνσταντίνου. Αναλυτικά, επισήμανε ότι η λίστα με τους καταθέτες «είναι αλήθεια είναι ότι καθυστέρησε πολλούς μήνες να πάει στο ΣΔΟΕ και πήγε στο ΣΔΟΕ με έναν τρόπο που δεν βοηθούσε τη συνέχεια της έρευνας» . Απαντώντας στον κ. Βαρβιτσιώτη εξήγησε ότι «η διαχείριση της λίστας δεν μου άρεσε. Στο θέμα της λίστας ο σωστός χειρισμός ήταν να μην παρεμβληθεί καθόλου ο Υπουργός, να πάει αυτό στην υπηρεσία. Ο Υπουργός δεν είναι για να ασχολείται με υποθέσεις και έρευνες, είναι για να ασχολείται με πολιτικές κατευθύνσεις». Το ίδιο επανέλαβε όταν ρωτήθηκε πως κρίνει τη σπουδή του κ. Παπακωνσταντίνου που φαίνεται από την Έκθεση της ΔΕΕ από την πραγματογνωμοσύνη να ανοίξει το αρχείο και να αρχίσει να αναζητά ονόματα και λέξεις κλειδιά όπως «Παπακωνσταντίνου»,«Κοζάνη», «Παπανδρέου», «Καραμανλής», λέγοντας «δεν πρέπει ο Υπουργός να ανοίγει και να αναμειγνύεται σε τίποτα από αυτά. Δεν έπρεπε να αναμειχθεί ο Υπουργός και το γραφείο του Υπουργού σε ερευνητικές πράξεις. Η υπηρεσία έπρεπε. Εγω θα του έλεγα να το στείλει στην υπηρεσία το ταχύτερο δυνατό και να πρωτοκολληθεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία της ΤτΕ για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου θέλει η Προανακριτική"

Τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις

Την άμεση τροποποίηση του νόμου για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις, ενώ επαναλαμβάνουν τη διαφωνία τους στην αυτοδίκαιη διαγραφή των φοιτητών, με ψήφισμά τους που εξέδωσαν στο τέλος των εργασιών της 72ης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Όπως τονίζουν στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις η ρύθμιση για την αυτοδίκαιη διαγραφή των φοιτητών παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά το 1/3 των φοιτούντων.

Στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις διαπιστώνουν «αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» εξαιτίας του νέου θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής κρίσης, καθώς και «ασάφεια και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων που αναφύονται σε ακαδημαϊκά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται επιπλέον ότι η δραστική μείωση της χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να περισταλεί δραματικά η πρόσβαση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τις ηλεκτρονικές πηγές βιβλιογραφίας και να αποδυναμωθεί ακόμα και από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις της η λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ασκείται, επίσης, κριτική στο σχέδιο «Αθηνά» από το οποίο «αναδείχθηκαν τα προβλήματα έλλειψης διαδικασιών και χρήσης δεδομένων και παρουσιάστηκε το παράδοξο του καθορισμού Σχολών και κατευθύνσεων τμημάτων μονομερώς από το υπουργείο. Αυτό συνέβη δίχως τη γνώμη, τη γνώση και τις επεξεργασίες των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών που καθορίζει το υπουργείο, δίχως να λαμβάνονται υπ' όψιν οι δυνατότητες των ίδιων των Πανεπιστημίων».

Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν επιπλέον ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο παράγει σήμερα πάνω από το 80% της έρευνας και της καινοτομίας, γεγονός που «επιβάλλει τη συμμετοχή του στον στρατηγικό σχεδιασμό των θεματικών προτεραιοτήτων της έρευνας ή στον σχεδιασμό της "έξυπνης εξειδίκευσης" των περιφερειών της χώρας (νέο "ΕΣΠΑ" 2014-2020)». Προσθέτουν ότι «παρά την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η απουσία ενιαίου και σταθερού διαχωριστικού πλαισίου δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία και εκθέτει σε κινδύνους το ανθρώπινο δυναμικό».

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας παρέστησαν στη Σύνοδο ο υφυπουργός Παιδείας, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, και ο γενικός γραμματέας, Θανάσης Καλαϊτζής.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις"

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ύψος του κουρέματος - Θα ξεπεράσει το 50%;

-Οι διαβουλεύσεις στην Κ.Τ. και την Τρ. Κύπρου, δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί σε αποτέλεσμα
-Άγνωστο τι θα γίνει με το υπόλοιπο 22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί
-Από δυο παράγοντες θα εξαρτηθεί το τελικό ποσοστό του «κουρέματος»
-Καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα

«Άγνωστος Χ» παραμένει, στην Κύπρο, το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, έξι μέρες μέρες μετά τη συμφωνία Λευκωσίας - Τρόικας για παροχή στήριξης στην κυπριακή οικονομία. Οι εντατικές διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Εκτός από το «κούρεμα» κατά 37,5%, το οποίο έχει ήδη «κλείσει», το κενό, που υπάρχει, αφορά την τύχη του υπόλοιπου 22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι θα απαιτηθεί πέραν του 50% αυτού του ποσοστού των καταθέσεων, ώστε να κλείσει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσοστό «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

Το τελικό ποσοστό του «κουρέματος» θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:

α) τον συμψηφισμό των δανείων με τις καταθέσεις και
β) τις εξαιρέσεις, που έχουν αποφασιστεί.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί, εάν είναι δυνατόν, έως τη Δευτέρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι εξαιρέσεις που έχουν αποφασιστεί, επηρεάζουν το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων, που θα επιβληθεί.

Όσο ανεβαίνουν οι εξαιρέσεις κεφαλαίων, είπε ο κ. Δημητρίου, τόσο ανεβαίνει και το ποσοστό του «κουρέματος».

newsit.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ύψος του κουρέματος - Θα ξεπεράσει το 50%;"

Όσα μας χρωστούν οι Γερμανοί...

Μισό αιώνα μετά το άρθρο του καθηγητή Άγγελου Αγγελόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής», 18 Νοεμβρίου 1962, για τις «Αξιώσεις μας έναντι της Γερμανίας και της Ιταλίας», στο οποίο έγραφε ότι «ικανοποιούμεν προθύμως τας αξιώσεις των άλλων αλλά παραμελούμεν τας ιδικάς μας διεκδικήσεις», έφθασε η ώρα η Πολιτεία να υπολογίσει «όσα μας χρωστούν οι Γερμανοί...».

Ύστερα από έρευνα δυόμισι μηνών το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε, αφού πρώτα το διέσωσε, την επεξεργασία του ιστορικού αρχείου για τις αποζημιώσεις (πάνω από 200 εκατ. μάρκα) που διεκδίκησαν ιδιώτες λόγω του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και όλα τα ντοκουμέντα, συμφωνίες, δικαστικές αποφάσεις, νομικά κείμενα κ.ά., όσα δηλαδή μπορεί να αφορούν τις επανορθώσεις που δεν δόθηκαν. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν πλέον στα χέρια τους το πόρισμα των 80 σελίδων με στοιχεία, αποδείξεις και νομικά επιχειρήματα για τις οφειλές των Γερμανών προς τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής που συνεστήθει προκειμένου να συγκεντρωθεί το αρχείο, γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους κ. Παναγιώτης Καρακούσης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε: «Το ιστορικό αυτό αρχείο ήταν διάσπαρτο, πεταμένο σε τσουβάλια μέσα στις αποθήκες. Ένα μεγάλο μέρος ήταν σε μια αποθήκη στα Σεπόλια, ένα άλλο μέρος των εγγράφων σε μια υπόγεια αποθήκη στο Παγκράτι και ένα μικρό μέρος φυλασσόταν στη Διεύθυνση 25 (Δ 25) στο Λογιστήριο. Η πρώτη μας δουλειά ήταν να ανασύρουμε όλους τους φακέλους με τα έγγραφα και να τα διασώσουμε. Τα συγκεντρώσαμε εδώ στο Γενικό Λογιστήριο (Πανεπιστημίου 37). Αφού διαπιστώσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ζητήσαμε τη συνδρομή ειδικών των Γενικών Αρχείων του Κράτους αφενός για τη συντήρησή τους, αφετέρου για την ταξινόμηση του υλικού που έγινε με ειδική μεθοδολογία».

Ένας τεράστιος όγκος και δημόσιο υλικό

«Να σκεφτείτε ότι απ’ όλα τα έγγραφα που ξεπερνούν τις 190.000 σελίδες αφαιρέσαμε τις καρφίτσες, τους συνδετήρες, τα συντηρήσαμε και τα τοποθετήσαμε σε καινούργιους φακέλους χωρίς να γίνει κανενός είδους εκκαθάριση ή αλλοίωση.

Το περιεχόμενο του κάθε φακέλου – που περιέχει περίπου 240-300 σελίδες εγγράφων – είναι καταγραμμένο σε πρόγραμμα Excel ώστε ο κάθε ερευνητής ή ιστορικός που θα ζητήσει να το μελετήσει να μπορεί να βρει αυτό που θέλει.

Απομένει βέβαια η ψηφιοποίησή του που θα είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε».

Από τους 761 φακέλους οι:

- 109 ή το 14% του συνόλου αφορούν έγγραφα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
- 652 ή το 86% αφορούν έγγραφα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χαρακτηριστικά, από τους 109 φακέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 93% αφορά αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν την περίοδο ουδετερότητας του Ν. 496/76, ενώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 91% αφορά την αποζημίωση για ομηρίες και θανάτους του ΝΔ 4178/61.

Το 90% των εγγράφων αφορά τη διαχείριση υποθέσεων ιδιωτών.

Στους φακέλους υπάρχουν αιτήσεις αποζημιώσεις – από κληρονόμους για τραυματισμούς, θανάτους, αιχμαλωσίες συγγενικών τους προσώπων, καταστροφές σε περιουσίες, κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις.

Το 10% είναι επίσημες συμφωνίες, ιστορικές διακοινώσεις και επίσημη αλληλογραφία υπηρεσιών των κρατών.

«Από τη μελέτη των εγγραφών», σημειώνει ο κ. Καρακούσης, «μόνο το 55% των επιδικασθέντων ποσών έχει καταβληθεί στους ιδιώτες. Πρόκειται για 115 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τους Γερμανούς σύμφωνα με τις αποφάσεις, ενώ τα υπόλοιπα ποσά (100 εκατ. μάρκα τότε) δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Όλα αυτά, δηλαδή η αποζημίωση των ιδιωτών, προβλεπόταν στο νομοθετικό διάταγμα 4781 του 1961. Με αυτό το διάταγμα κυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αποζημίωση των προσώπων που εθίγησαν από τα εθνικοσοσιαλιστικά μέτρα διώξεως».

Δυσθεώρητο ύψος

Μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές σε όλο το διάστημα της Κατοχής. Το συνολικό ποσό που αφορά τη Γερμανία ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ. και στην Ιταλία σε 220.479.188.480 δρχ. Μετά την αφαίρεση των εξόδων κατοχής που καταβάλλονταν σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε και όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους κατακτητές η Γερμανία έλαβε ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ. και η Ιταλία αντίστοιχα 157.053.637.000 δρχ.

Αυτά τα ποσά είναι τα λεγόμενα κατοχικά δάνεια που θα έπρεπε – κατά τις Συμφωνίες του Μαρτίου του 1942 και του Δεκεμβρίου του 1942 – να επιστραφούν με τη λήξη του πολέμου.

Μόνο από την πρώτη αποτίμηση που έγινε αμέσως μετά τον πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας.

Την άποψη ότι ο υπολογισμός του κατοχικού δανείου δεν είναι ορθός αν γίνει με βάση τη χρυσή λίρα υποστήριξε ο καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος, επιμένοντας ότι πιο αντιπροσωπευτική είναι εκείνη του δολαρίου.

Η συζήτηση περί αποτίμησης του χρέους και της μεθοδολογίας που πρέπει να ακολουθηθεί συνεχίζεται ως σήμερα.

Μανώλης Γλέζος: «Και ένα μάρκο να ήταν η οφειλή...»

«Και ένα μάρκο να ήταν η οφειλή, η Γερμανία έχει τη νομική, την ιστορική, αλλά προπαντός την ηθική υποχρέωση να εκπληρώσει τα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα» σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος στο τελευταίο του βιβλίο.

Προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει και θα προωθήσει το θέμα αυτό. Ο ίδιος είχε αντιδράσει οργισμένα στην προσπάθεια της Γερμανίας να κλείσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, μετά τη σχετική δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων στην Ελλάδα». Ο κ. Γλέζος απαντώντας στους ισχυρισμούς του Βερολίνου εξήγησε ότι η δήλωση είναι ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλει στην Ελλάδα 7 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Κι αυτό πέραν της επιστροφής του αναγκαστικού δανείου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Όσα μας χρωστούν οι Γερμανοί..."

Κύπρος:Το πατρικό «ρουσφέτι» ρίχνει σκιά στον Γενικό Εισαγγελέα

Σοβαρό ζήτημα -τουλάχιστον ηθικής τάξης- που τραυματίζει το κύρος του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, συνιστά η αποκάλυψη ότι ο Πέτρος Κληρίδης είχε παύσει ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον του γιου του Χριστόδουλου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στη διάθεση του «Εθνους της Κυριακής», ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου -κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων του-, με απόφαση που εξέδωσε στις 29 Νοεμβρίου του 2011 απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε τον γιο του, για αδικήματα που δεν φαίνονται σοβαρά αλλά πάντως θα μπορούσαν να πλήξουν την καριέρα του ως δικηγόρου.

Η κυπριακή αστυνομία έχει ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Χριστόδουλου Κληρίδη δικηγόρου, 34 ετών, για την υπόθεση με αριθμό καταχώρισης «Ποιν.Υποθ. 40557/11» η οποία αφορούσε αδίκημα που τελέσθηκε στις 11/06/2011.Τα αδικήματα που πρόεκυψαν κατόπιν ελέγχου από αστυνομικούς αφορούσαν οδήγηση έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ (Αλκοόλη 40/22), «ανασταλείσα άδεια κυκλοφορίας» και «χωρίς Μ.Ο.Τ.» (Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Οχήματος).

Στις 29 Νοεμβρίου του 2011, με απόφασή του ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αναστέλλει την ποινική δίωξη που είχε δρομολογηθεί εναντίον του γιου του.

Οπως αναφέρει το έγγραφο που καταχωρήθηκε από τη «Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας», διατάσσεται η «Αναστολή Ποινικής Δίωξης (Noile prosequi) σύμφωνα με το Αρθρο 113.2 του Συντάγματος και το Αρθρο 154(1) του Κεφ. 155. Η αναστολή αφορά την Ποιν. Υποθ. 40557/11, της Αστυνομίας εναντίον του Χριστόδουλου Κληρίδη, Δικηγόρου, 32 ετών» (αναφέρονται επίσης η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και ο αριθμός δελτίου ταυτότητας). Και η απόφαση του Πέτρου Κληρίδη αναφέρει τα εξής:

Ασκώντας τις εξουσίες που μου χορηγεί το Αρθρο 113.2 του Συντάγματος και το άρθρο 154.1 του πιο πάνω Νόμου, πληροφορώ το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ότι η Δημοκρατία διακόπτει τη διαδικασία εναντίον του Χριστοδούλου Κληρίδη από τη Λευκωσία κατηγορουμένου στην πιο πάνω υπόθεση.

Πέτρος Κληρίδης
Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας .
Ημερομηνία: 29 Νοεμβρίου 2011.

Χωρίς βεβαίως να συνδέονται οι δύο υποθέσεις, σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Π. Κληρίδης, ο οποίος θεωρείται εξαίρετος νομικός και αδιάβλητος δικαστικός και υπηρετεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα από τον Μάιο του 2005, είχε αποφασίσει να μην αρθεί η ασυλία του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί.

Βαρύ κλίμα
Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτω­­­­βρίου 2011 και ενώ υπήρχε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα εναντίον του Δ. Χριστόφια ο κ. Κληρίδης όχι μόνο δήλωνε ότι δεν συντρέχουν λόγοι άρσης της ασυλίας του αλλά γνωμοδοτούσε και για το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης εναντίον του Προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να διωχθεί για αδίκημα τελεσθέν εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του».

Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως και εφόσον δεν υπάρχει μια απολύτως πειστική απάντηση για τους λόγους που η Ποιν. Υποθ. 40557/11 δεν εκδικάστηκε και ανεστάλη η δίωξη με απόφαση του κ. Κληρίδη, θα παραμένει μια δυσάρεστη «σκιά» που θα απλώνεται πάνω από τον θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο πολύπειρος δικαστικός καλείται ανεπηρέαστος και χωρίς δεσμεύσεις να προχωρήσει στην αναζήτηση και στον καταλογισμό των ευθυνών για τη σημερινή κατάρρευση της Κύπρου.

Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε την Παρασκευή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου Π. Κληρίδη για να έχει και τη δική του άποψη για την υπόθεση, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει. Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία που επιχειρήσαμε να έχουμε μαζί του, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν κατανοεί γιατί κάποιος που είχε να καταγγείλει κάτι εναντίον του το έκανε, όχι στην Κύπρο, άλλα στην Ελλάδα» και ζήτησε ευγενικά να μην τον ενοχλήσουμε ξανά για το θέμα αυτό.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Ερωτήματα γέννησε η έκθεση του Οίκου Alvarez & Marsal

Περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις έδωσε στη Λευκωσία η δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης του διεθνούς Οίκου Alvarez & Marsal που τελικά μάλλον με πολιτικά κίνητρα αντιμετώπισε την κρίση και εστιάζει κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου παρά στη Λαϊκή, επιρρίπτοντας ευθύ­­­­­­νες και στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Αθ. Ορφανίδη.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου, η δεύτερη την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Uniastrom και η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία φαίνεται να αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων αν και έχει ήδη τύχει δικαστικής διερεύνησης στο Βουκουρέστι.

Μόνον η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή της Marfin-Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής, τον Μάρτιο του 2011. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει υπάρξει καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο.

Πολλά ερωτηματικά όμως αφήνει το εύρημα της A&M, ότι στον υπολογιστή του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Ηλιάδη, είχε χρησιμοποιηθεί λογισμικό διαγραφής στοιχείων ενώ στον υπολογιστή του Χριστάκη Πατσαλίδη, ανώτερου στελέχους Treasury του ομίλου, διαπιστώθηκε μαζική διαγραφή στοιχείων που μπορεί να έφθανε και τα 13.000 έγγραφα...

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος:Το πατρικό «ρουσφέτι» ρίχνει σκιά στον Γενικό Εισαγγελέα"

Ξεχασμένα στο έλεος του Θεού 30 Ελληνικά νησιά χωρίς πλοία και γιατρούς

Χωρίς γιατρό είναι από την περασμένη Παρασκευή ο Αϊ-Στράτης, ενώ η Πάρος, τα Κύθηρα, η Κύθνος, η Πάτμος, η Σέριφος έμειναν χωρίς παιδίατρο.

Μεγάλα και μικρά νησιά, μακριά ή και κοντά σε μεγάλα αστικά ή περιφερειακά κέντρα, δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμα και καθημερινά θέματα υγείας χωρίς να τρέμει η καρδιά τους.

Στα ανυπέρβλητα θέματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση των κέντρων υγείας αλλά και των νοσοκομείων έρχεται να προστεθεί και η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Λήμνος, όπου, ενώ όλες οι υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν τους κατοίκους έχουν μεταφερθεί στη Μυτιλήνη, το δρομολόγιο διαρκεί 6,5 ώρες και γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος.

Ρεπορτάζ του "Έθνους", κατέγραψε τα κυριότερα προβλήματά τους.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Χωρίς οδηγούς τα ασθενοφόρα στη Σαντορίνη, με έναν γιατρό τα τελευταία δύο χρόνια η Κίμωλος

Με υποστελεχωμένα κέντρα υγείας και ελλιπείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις βγάζουν τον χειμώνα τα Κυκλαδονήσια. Στην Ανάφη κάθε εβδομάδα αλλάζουν γιατρό, στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν συνοδοί και οδηγοί στο ΕΚΑΒ, καθώς και ιατρικά αναλώσιμα, ενώ ακόμα αναζητείται ο τρόπος διαχείρισης του νέου νοσοκομείου.

Η Κίμωλος την τελευταία διετία είναι με έναν αγροτικό γιατρό και η Αμοργός μέχρι πριν από έναν μήνα δεν είχε γιατρό γενικής ιατρικής.

"Η παρουσία του έχει καταδείξει πόσο σημαντικός ήταν, καθώς ήδη αποφεύχθηκαν 3 διακομιδές ασθενών. Δεν μπορεί για μια απλή εξέταση αίματος να πηγαίνουμε στη Νάξο", λέει ο δήμαρχος Αμοργού κ. Ρούσσος.

Η Τζια, αν και δίπλα στο Λαύριο, σε μία εβδομάδα θα μείνει χωρίς παιδίατρο, καθώς θα δηλώσει την παραίτησή του.

Το σύνολο, όμως, των Κυκλάδων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα δρομολόγια των πλοίων και κυρίως με τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις. Δεν υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της περιφέρειας, που είναι η Σύρος.


ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
"Χάνουμε ανθρώπους εξαιτίας της έλλειψης γιατρών"

Οι μειώσεις στους μισθούς των γιατρών και δη των αγροτικών προβληματίζει τις τοπικές κοινωνίες των Δωδεκανήσων εφόσον σε πολλά από τα νησιά οι αγροτικοί δεν φθάνουν ποτέ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές.

Το Αγαθονήσι στο τέλος Απρίλη θα μείνει χωρίς γιατρό ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση. "Χάνουμε ανθρώπους χωρίς τους γιατρούς. Η μία γιατρός που έχουμε εδώ δεν επαρκεί και χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενός παιδιάτρου που συνεργάζεται με το κοινωνικό ιατρείο της Ρόδου δεν ταλαιπωρούμε και τα παιδιά μας", λέει η δήμαρχος Τήλου Μαρία Αλιφέρη.

Με έναν γιατρό βρίσκεται και η Αστυπάλαια, η οποία επιπλέον όπως και τα περισσότερα Δωδεκάνησα έχει και ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Και εδώ δεν υπάρχει οργανωμένη κατανομή των δρομολογίων, με αποτέλεσμα κάποιος να μην μπορεί να προγραμματίσει μία δουλειά εκτός νησιού χωρίς να υπολογίσει και το κόστος της διανυκτέρευσης.


ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Περιμένουν ακόμα να έρθουν οι αναπληρωτές

Με τη συνταξιοδότηση των γιατρών δεν υπάρχει αναπλήρωση, γιατί τα κίνητρα εκλείπουν και οι νέοι γιατροί δεν βρίσκουν τον δρόμο για τη Σαμοθράκη, λέει ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Χανός. Και στα Ψαρά οι δύο γιατροί δεν επαρκούν.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Οινούσσες, όπου ο δήμαρχός τους, Ευάγγελος Αγγελάκος, προκειμένου να φέρει τους γιατρούς στο νησί και να μην επιβαρύνονται από το κόστος της διαμονής δημιούργησε τρεις κατοικίες, τις οποίες παραχωρεί ο δήμος.


ΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Χωρίς παιδίατρο Κύθηρα-Αντικύθηρα

Χωρίς παιδίατρο είναι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Μάλιστα, τα Αντικύθηρα έχουν και το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι μένουν έως και έναν μήνα χωρίς αγροτικό γιατρό από τότε που καταργήθηκαν τα κίνητρα, λέει ο δήμαρχος Θεόδωρος Κουκούλης.

Τα δύο δρομολόγια την εβδομάδα προς Πειραιά έχουν γίνει ένα, επειδή οι επιδοτήσεις δίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και επιπλέον τον χειμώνα η επιβατική κίνηση μειώνεται κατά 30%.

Ιθάκη - Μεγανήσι: Την απόφαση να προσφερθεί δωρεάν διαμονή στον γιατρό που θα πάει στην Ιθάκη πήρε ο δήμος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωάννη Κασσιανό, προκειμένου να μην μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές των ντόπιων αλλά και των τουριστών.

Ο μισθός του αγροτικού γιατρού είναι απαγορευτικός και για το Μεγανήσι, όπου βγαίνουν προκηρύξεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. "Αν είχαμε μαζί με τον γιατρό της γενικής ιατρικής και τους αγροτικούς που προβλέπονται, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα", τονίζει ο δήμαρχος Ευστάθιος Ζαβιτσιάνος.

Συγκοινωνίες - περίθαλψη
Μεγάλος ασθενής τα μικρά νησιά

Νάξος - Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά)

Ανύπαρκτη είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σύρο, ενώ το μέχρι πρότινος αυτόνομο νοσοκομείο της Νάξου από το τέλος του χρόνου έχει συγχωνευτεί με αυτό της Σύρου. «Ο πλέον πολυνησιακός δήμος που λόγω νησιωτικότητας, μεγαλύτερης έκτασης, μέγεθος μόνιμου πληθυσμού και γεωγραφικής θέσης θα έπρεπε να έχει 45 γιατρούς, έχει μόλις 15. Από τις μικρές Κυκλάδες η Δονούσα είναι χωρίς αγροτικό γιατρό», λέει ο δήμαρχος Εμμανουήλ Μαργαρίτης.

Πάρος

Μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο να πετάξει ξανά το αεροπλάνο του νησιού. Αν είχε λυθεί το θέμα της χρηματοδότησής του, η Πάρος δεν θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Το νησί τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι χωρίς παιδίατρο. "Για να μεταφερθεί ένας ασθενής με super puma το κόστος φτάνει τα 10.000 ευρώ, με ένα πλωτό τα 4.000, ενώ με το αεροπλάνο μας μόλις τα 2.000 ευρώ. Τι είναι πιο συμφέρον;", αναρωτιέται ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης. Σημαντικά προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις κυρίως ενδοκυκλαδικά, όπου δεν υπάρχει γραμμή για Μύκονο, Σαντορίνη, και εκτός Κυκλάδων με Κρήτη αλλά και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα και οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.

Κάρπαθος

Με 2,5 δρομολόγια προς Πειραιά και Κρήτη, που προοδευτικά θα γίνουν 1,5, και το ένα δρομολόγιο από Πειραιά να διαρκεί 26-27 ώρες, όπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Χανιώτης, το νησί δεν μπορεί να αναπτυχθεί και το ταξίδι γίνεται μαρτύριο. Η Κάρπαθος έχει ανάγκη από γενικούς γιατρούς, καθώς έχει παγιωθεί η τακτική να κάνουν εφημερίες μόνο οι αγροτικοί γιατροί.

Καστελόριζο

Σε απόγνωση βρίσκεται ο αναπληρωτής δήμαρχος Γ. Αχλαδιώτης, καθώς το νησί, όπως λέει, έχει αφεθεί στη μοίρα του και ο ίδιος, καθώς αδυνατεί να παράσχει ακόμα και τα ουσιώδη στους κατοίκους, σκέφτεται ακόμα και την παραίτηση. "Είναι δυνατόν για ένα depon ή μία ασπιρίνη να περνάμε στην Τουρκία επειδή έκλεισε πριν από 20 ημέρες το φαρμακείο του νησιού; Ειδικά όταν υπάρχουν μέρες που λόγω καιρού δεν μπορούμε να ξεμυτίσουμε από το νησί; Για 10 μέρες ήμασταν χωρίς πλοίο", τονίζει.

Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος

Από πολυδύναμο το ιατρικό κέντρο στον Αγιο Ευστράτιο έγινε αδύναμο, τονίζει ο δήμαρχός του Χαράλαμπος Μακρής, καθώς λείπει το 100% του προσωπικού του. Από την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, το νησί είναι χωρίς γιατρό. Ακτοπλοϊκά συνδέεται 3 φορές την εβδομάδα με το Λαύριο, όπως και η Λήμνος, όπου το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου από τα 48 κανονισμένα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν τα 28, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λήμνου Αντ. Χατζηδιαμαντή.

"Είμαστε ένα μεγάλο, αλλά απομονωμένο νησί με 17.000 κατοίκους. Ολα δείχνουν ότι αποσύρεται το... κράτος από το νησί, εφόσον όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται πλέον στη Μυτιλήνη, η οποία απέχει 6,5 ώρες από εμάς με ένα δρομολόγιο 3 φορές την εβδομάδα και τον χειμώνα -ανάλογα με τον καιρό- μπορεί και... κανένα! Επιπλέον, εδώ και 2 μήνες το δρομολόγιο της άγονης γραμμής για Θεσσαλονίκη δεν εκτελείται. Είναι τραγική η κατάσταση, γιατί τεράστια έλλειψη παρουσιάζει και ο τομέας της υγείας, χωρίς ειδικότητες και αγροτικούς γιατρούς ακυρώνεται η λειτουργία του νοσοκομείου μας".

Σκιάθος - Σκόπελος - Αλόννησος

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Άγιο Κωνσταντίνο παραμένει, εκτός του καλοκαιριού, η Σκιάθος, ενώ το δρομολόγιο για Θεσσαλονίκη δεν εκτελείται τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νικ. Πλωμαρίτη. "Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των δρομολογίων για να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε ποιοτικό τουρισμό. Αλλά χρειάζονται και ουσιαστικές παροχές στο νησί, όπως είναι οι ιατρικές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 γιατρούς και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και στη διακομιδή εφόσον χρέη οδηγού καλούμαστε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι", λέει ο κ. Πλωμαρίτης. Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Σκόπελος και η Αλόννησος, που ούτως ή άλλως είναι πιο απομακρυσμένες.

Πάτμος

"Εχουμε ένα κέντρο υγείας υπό διάλυση, με έναν παθολόγο που υπέβαλε παραίτηση και δεν έγινε αποδεκτή, ενώ το νησί έχει να δει μόνιμο παιδίατρο 5 χρόνια. Τα εμβόλια γίνονται από γιατρούς της "Ομάδας Αιγαίου" και τους "Γιατρούς του Κόσμου" και για τα αιματολογικά πηγαίνουμε Ρόδο ή Πειραιά", δηλώνει απηυδισμένος ο δήμαρχος Γρ. Στόικος.

Σέριφος

Χωρίς παιδίατρο τα τελευταία 3 χρόνια είναι το νησί, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία δεν είναι γνωστά και ο προγραμματισμός τους γίνεται μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ξέρει πότε μπορεί να ταξιδέψει.

Γαύδος

Αποκλεισμένο είναι το μικρό νησί, καθώς όταν έχει 6 μποφόρ κανένα από τα τέσσερα δρομολόγια της εβδομάδας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευστράτιο Λαμπάκη. Επιπλέον, οι γιατροί της "Ομάδας Αιγαίου" συνδράμουν τον έναν γιατρό του νησιού στο ολοκαίνουργιο ιατρείο της Γαύδου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεχασμένα στο έλεος του Θεού 30 Ελληνικά νησιά χωρίς πλοία και γιατρούς"

Έφοδος του ΣΔΟΕ στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Aχαΐας – Στο στόχαστρο τιμολόγια συγκεκριμένου εργολάβου

Φύλλο και φτερό έκαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, όλες τις συμβάσεις έργων που είχαν συναφθεί από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας. Να σημειωθεί οι συμβάσεις έργων της περιόδου 2003 – 2010 βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Οι άνδρες του ΣΔΟΕ προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο των αρχείων που κρατούνται πλέον στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, χωρίς μάλιστα το γεγονός να διαρρεύσει μεταξύ των υπαλλήλων, παρά μόνο των άμεσα εμπλεκομένων.

Πηγές αναφέρουν πως οι ελεγκτές αναζητούσαν ιδιαίτερα τιμολόγια συγκεκριμένου εργολάβου από την περιοχή, ο οποίος είχε αναλάβει για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μια σειρά έργων.

Σύμφωνα, πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις από τον έλεγχο δεν βγήκε «λαβράκι».

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος του ΣΔΟΕ στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Aχαΐας – Στο στόχαστρο τιμολόγια συγκεκριμένου εργολάβου"

Σταματάει η διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank

Στην απόφαση της ξεχωριστής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης για την Εθνική και την Eurobank φαίνεται πως κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την κυρία Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και επισήμως στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί σε λίγη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank γίνεται πλέον ο 4ος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της πιθανότατα θα προχωρήσει και στην εξαγορά άλλων τραπεζών, ίσως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταματάει η διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank"

Αποκάλεσε τον Πάγκαλο "γαϊδούρι" και συνελήφθη

Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο πολίτης που μέχρι αργά το μεσημέρι κρατούνταν στο Α.Τ. Βουλιαγμένης επειδή νωρίτερα είχε επιτεθεί φραστικά στον Θ.Πάγκαλο αποκαλώντας τον "γαϊδούρι".

Νωρίτερα ο Κ.Ρ. επικοινώνησε με το enikos.gr και περιέγραψε το περιστατικό που οδήγησε στην σύλληψή του. Σύμφωνα με όσα μας είπε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι είδε τον πρώην υπουργό στην λίμνη της Βουλιαγμένης και σχολίασε "Δείτε το γαϊδούρι που έχει το θράσσος να έρχεται και για μπάνιο", ο κ.Πάγκαλος τον πλησίασε "με το μπουρνούζι του" και του ζήτησε να επαναλάβει. 'Οταν ο πολίτης επανέλαβε όσα είχε πει ο πρώην υπουργός κάλεσε τον αστυνομικό της ασφάλειάς του ο οποίος ζήτησε τα στοιχεία του και όταν εκείνος αρνήθηκε κάλεσε την άμεση δράση

"Αμέσως ήρθαν 5 περιπολικά της αστυνομίας και δύο μοτοσικλετιστές της ομάδας "ΔΙΑΣ" λέει ο Κ.Ρ. και προσθέτει "Με έφεραν στο Α.Τ. της Βουλιαγμένης όπου ενημερώθηκα ότι ο κ.Πάγκαλος υπέβαλε μήνυση εναντίον μου,ρώτησα αν μπορούσα να υποβάλω κι εγώ μήνυση κατά του πρώην υπουργού και αν θα έμενε και εκείνος μαζί μου στο αστυνομικό τμήμα, "εμείς πάντως θα τον αναζητήσουμε" μου απάντησαν οι αστυνομικοί με τους οποίους δεν έχω κανένα πρόβλημα γιατί αντιλαμβάνονται και εκείνοι την αγανάκτησή μου ως πολίτη αυτής της χώρας" καταλήγει ο Κ.Ρ. εκφράζοντας ταυτόχρονα το παράπονο "Κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην λίμνη δεν αντέδρασε στην σύλληψή μου,μου έκανε τρομερή εντύπωση".

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλεσε τον Πάγκαλο "γαϊδούρι" και συνελήφθη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news