facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πάτρα: Βγήκε δίσκος στις εκκλησίες για τον 15χρονο μαθητή – Συγκινητική η ανταπόκριση των πιστών

Κάλεσμα στους πιστούς να συνεισφέρουν για τη σωτηρία του 15χρονου, πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα στη Γερμανία, απεύθυνε το βράδυ της Παρασκευής, όπου ψάλλονται οι Χαιρετισμοί στη Θεοτόκο, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Σε όλες τις εκκλησίες, όπου πλήθος πιστών είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν την ακολουθία, βγήκε δίσκος ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, να διατεθούν στην οικογένεια του παιδιού.

Οι πληροφορίες του thebest.gr, αναφέρουν πως η ανταπόκριση των Πατρινών ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς η μάχη που δίνει το παιδί και η οικογένειά του, έχει ευαισθητοποιήσει όλη την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Να σημειωθεί ότι τόσο προσωπικά ο κ. Χρυσόστομος, όσο και η Μητρόπολη έχουν σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειας των συμπολιτών μας που δοκιμάζεται.

Ο μαθητής αναχωρεί αύριο στις 8 το πρωί από το αεροδρόμιο του Αράξου για τη Γερμανία με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Βγήκε δίσκος στις εκκλησίες για τον 15χρονο μαθητή – Συγκινητική η ανταπόκριση των πιστών"

Τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών στο Περιστέρι

Τροποποιήσεις στο δίκτυο λεωφορειακών γραμμών του δήμου Περιστερίου θα τεθούν σε εφαρμογή από τις... 6/4/2013, λόγω της έναρξης λειτουργίας των δύο νέων σταθμών Μετρό «Ανθούπολη» και «Περιστέρι».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, από το προσεχές Σάββατο:

Οι λεωφορειακές γραμμές ''075-Σταθμ. Αγ. Αντώνιος - Αττικό Νοσοκομείο – Δάσος Χαϊδαρίου'' και ''731-Ανθούπολη – Στ. Αγ. Αντώνιος'' συγχωνεύονται σε μία νέα γραμμή ''731 – Ανθούπολη – Στ. Μετρό Ανθούπολη – Αττικό Νοσοκομείο – Δάσος Χαϊδαρίου''.

Η διαδρομή της νέας λεωφορειακής γραμμής 731 διαμορφώνεται ως εξής:

Διαδρομή από Αφετηρία: Από Προμάχου (ΑΦΕΤΗΡΙΑ), δεξιά Αγίου Γεωργίου, δεξιά Πεισάνδρου, δεξιά Αμύντορος, αριστερά Αρτοξίνου, αριστερά Τίρυνθος, δεξιά Αγίου Κηρύκου, αριστερά Αθαμανίας, πλατεία Αγίας Μαρίνας, δεξιά Αγίας Μαρίνας, αριστερά Αξαρίου, λοξά δεξιά Αμύντα, δεξιά Θηβών, δεξιά Λεωφ. Παν. Τσαλδάρη, Αναπαύσεως, αριστερά Δωδεκανήσου, αριστερά Αγ. Βασιλείου, δεξιά Θηβών, δεξιά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρακλέους, αμέσως αριστερά την Ανώνυμο, αναστροφή στην είσοδο του Νοσοκομείου, συνέχεια Ηρακλέους, αριστερά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρώων Πολυτεχνείου, αριστερά Ν. Σουκαντζίδη, δεξιά Καλαβρύτων, αριστερά Γεωργίου Γεωργίου Παπανδρέου, δεξιά Ακροπόλεως (ΤΕΡΜΑ).

Διαδρομή από Τέρμα: Από Ακροπόλεως (ΤΕΡΜΑ), δεξιά Σωκράτους, δεξιά Μάνης, αριστερά Ύδρας, αριστερά Ν. Σουκαντζίδη, δεξιά Κυπρίων Αγωνιστών, αριστερά Αθηνάς, αριστερά Ηρώων Πολυτεχνείου, δεξιά Ν. Σουκαντζίδη, αριστερά Κωστή Παλαμά, δεξιά Γεωργίου Παπανδρέου, αριστερά Λεωφ. Αθηνών, δεξιά Ηρακλέους, αμέσως αριστ. Ανώνυμο, αναστροφή στην είσοδο του Αττικού Νοσοκομείου, συνέχεια Ηρακλέους, δεξιά Λεωφ. Αθηνών, αριστερά Θηβών, συνέχεια Θηβών, αριστερά Ανδριτσαίνης, δεξιά Αγ. Κηρύκου, δεξιά Αμύντορος, αριστερά Αγ. Γεωργίου, αριστερά Πασιθέας, αριστερά Πυλάδη, αριστερά Προμάχου (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).

Τα δρομολόγια της γραμμής θα εκτελούνται ανά 15-20' τις ώρες αιχμής.

Στη γραμμή ''748-Χρυσούπολη – Ανθούπολη – Στ. Αγ. Αντωνίου'' δεν θα εκτελείται το τμήμα της διαδρομής της επί της οδού Π. Τσαλδάρη, από το νέο σταθμό " ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ" μέχρι το σταθμό "ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ", ώστε η γραμμή να μετατραπεί σε τροφοδοτική του νέου σταθμού μετρό ''Ανθούπολη''.

Η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 748 διαμορφώνεται ως εξής:

Από Αίγλης (ΑΦΕΤΗΡΙΑ), δεξιά Αγίου Ιεροθέου, αριστερά Αξαρίου, λοξά δεξιά Αμύντα, δεξιά Θηβών, δεξιά Παναγή Τσαλδάρη, δεξιά Δωδεκανήσου, αριστερά Θηβών, αριστερά Ανδριτσαίνης, δεξιά Αγίου Ιεροθέου, αριστερά Ιωαννίνων, αριστερά Τεμπών, αριστερά Σαπφούς, αριστερά Λακεδαίμονος, δεξιά Αίγλης (Αφετηρία – Τέρμα).

Τα δρομολόγια της γραμμής θα εκτελούνται ανά 10-15' τις ώρες αιχμής.

Για τις υπόλοιπες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ δεν προβλέπονται τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διαδρομές τους.

Για πρόσθετες πληροφορίες οι επιβάτες να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr) και στο τηλεφωνικό κέντρο 185.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών στο Περιστέρι"

Με δημόσιο χρήμα γιγαντώθηκε η Πειραιώς

Η συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος γύρω από τρεις πυλώνες - Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank - με την ενσωμάτωση μικρότερων «προβληματικών» μονάδων (Αγροτικής, Λαϊκής κ.λπ.) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την εξυγίανση ενός βαριά άρρωστου τομέα, που περιμένει την κρατική χρηματοδότηση για να επιβιώσει.

Η πορεία της εξυγίανσης αναμένεται να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες σε περιβάλλον ύφεσης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η έκθεση της Fitch για τη βιωσιμότητα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με αφορμή την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική), γεγονός που «αυξάνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους παρά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από το πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο».

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το deal αναμένεται να αυξήσει τη συγκέντρωση ρίσκου στα χαρτοφυλάκια δανείων και εκτιμά ότι η απόκτηση των υποκαταστημάτων δεν θα προστατέψει την Πειραιώς από τις υφεσιακές πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και ίσως δημιουργήσει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες (προσθέτει στο «δυναμικό» της καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων 19,5 δισ. και 290 καταστήματα).

Το «πάντρεμα» της Πειραιώς με τα κυπριακά υποκαταστήματα προκαλεί διαμαρτυρίες και στην Κύπρο, καθώς το κυπριακό Δημόσιο μέσω της Κύπρου φορτώνεται όλες τις ζημιές των 9 δισ. ευρώ που χρωστάνε στην ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες.

Βαπτίστηκε συστημική

Πώς όμως ένας όμιλος με τεράστια κεφαλαιακά ανοίγματα, μεγαλύτερα από αυτά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που χρεοκόπησαν, δεν είχε την τύχη τους; Και πρωταγωνιστεί στη συγκέντρωση του κλάδου μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank; Η μαγική λέξη είναι ότι χαρακτηρίστηκε «συστημική» τράπεζα. Κι όποια τράπεζα χαρακτηρίστηκε συστημική πήρε οξυγόνο ζωής.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (που έλαβε υπόψη και τα αποτελέσματα της BlackRock), οι συνολικές ανάγκες για όλες τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 40,5 δισ. ευρώ. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει τις δεύτερες υψηλότερες, 7,334 δισ. ευρώ, από τις άλλες τρεις «συστημικές» τράπεζες. Η Εθνική μόνο είχε μεγαλύτερες ανάγκες, 9,756 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δικαιολογείται από το υπερδιπλάσιο μέγεθος που είχε από την Τράπεζα Πειραιώς. Σήμερα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς μετά την απόκτηση και των άλλων τραπεζών έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργητικό, 95 δισ. ευρώ, μετά τα 120 δισ. της Εθνικής Τράπεζας.

Την Πέμπτη ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ζημιές 513 εκατ. ευρώ για το 2012. Η εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στο συνολικό δραματικό σκηνικό... καμένης γης που παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 για Εθνική/Eurobank και Alpha Bank που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Συνολικές ζημιές κοντά 5 δισ. ευρώ για τους τέσσερις «συστημικούς» ομίλους, που το 2008 (πρώτη χρονιά της κρίσης) είχαν παρουσιάσει καθαρά κέρδη 3 δισ. ευρώ.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Με δημόσιο χρήμα γιγαντώθηκε η Πειραιώς"

Στο μικροσκόπιο η Deutsche Bank, για γιγαντιαία τραπεζική απάτη ύψους 12 δις - Θα ''κουρέψουν'' τις γερμανικές καταθέσεις;

- Η Deutsche Bank κατηγορείται πως ''μαγείρεψε'' τα βιβλία της και απέκρυψε ζημίες 12 δισεκατομμυρίων για να αποφύγει τη διάσωση της από την γερμανική κυβέρνηση
- Οι αρχικές καταγγελίες, που μετατράπηκαν σε κατηγορίες, έγιναν από τρεις πρώην υπαλλήλους της τράπεζας, οι οποίοι ανέφεραν πως η Deutsche Bank προσπάθησε να εξαφανίσει λογιστικά μια γιγαντιαία θέση σε παράγωγα, ονομαστικής αξίας 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων
- Η φωτογραφία είναι από έφοδο αστυνομικών στα κεντρικά της γερμανικής τράπεζας
- Στην Κύπρο οι καταθέσεις κουρεύτηκαν για 10 δισεκατομμύρια – Τώρα θα γίνει το ίδιο εαν αποδειχθεί η απάτη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας;
- Διαβάστε τι γράφουν οι Financial Times που πρώτοι έκαναν λόγο για σκάνδαλο πριν από 4 μήνες!

Η λέξη ''πρωτοφανείς'' είναι ελάχιστη για να περιγράψει τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank.

Τρεις πρώην, πλέον, υπάλληλοι της κατήγγειλαν πριν από 2,5 χρόνια την Deutsche Bank πως εξαφάνισε με λογιστικά μαγειρέματα ζημίες 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέκυψαν από γιγαντιαίο τζογάρισμα της Deutsche Bank σε παράγωγα αξίας, κρατηθείτε, 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Το κόλπο μάλιστα έγινε μεσούσης της κρίσης στις αγορές, δηλαδή από το 2007 εως το 2009.

Ουσιαστικά φέρεται η Deutsche Bank να απέκρυψε τις ζημίες των 12 δις για να μην τρομοκρατηθούν και φύγουν οι επενδυτές της που είχαν μπει σε παράγωγα αξίας 130 δις.
Και βέβαια ο λόγος της, εαν αποδειχτεί, απάτης είναι απλός, να αποφύγει δηλαδή η Deutsche Bank το να καταφύγει στην γερμανική κυβέρνηση για τη διάσωση της.

Και βέβαια προκύπτει ένα θεμελιώδες ερώτημα.
Εαν αποδειχθεί τραπεζική απάτη από την Deutsche Bank θα τολμήσουν οι Μέρκελ, Σόιμπλε και Ντάισενμπλουμ να προχωρήσουν σε διάσωση της με κούρεμα καταθέσεων όπως έκαναν στις Κυπριακές Τράπεζες για απείρως μικρότερο ποσό;

Διαβάστε πως, οι κατά τ' άλλα ''αδιάφθοροι'', Γερμανοί φέρεται να έστησαν το παιχνίδι, σε ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό άρθρο των Financial Times που πρώτοι το ανέδειξαν από το Δεκέμβριο.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: Deutsche Bank: Στο μικροσκόπιο της Βuba

''Η Bundesbank ξεκίνησε έρευνα για τις κατηγορίες ότι η Deutsche Bank έκρυψε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων από πιστωτικά παράγωγα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι επιθεωρητές της γερμανικής κεντρικής τράπεζας έχουν προγραμματίσει να μεταβούν στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο έρευνας για τις καταγγελίες ότι η υποτίμηση της αξίας πιστωτικών παραγώγων επέτρεψε στην Deutsche Bank να κρύψει ως και $12 δισ. σε ζημίες, βοηθώντας την να αποφύγει μια διάσωση από την κυβέρνηση.

Σχεδιάζουν να υποβάλλουν ερωτήσεις σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν γνώση των συναλλαγών της Deutsche Bank σε σύνθετα πιστωτικά παράγωγα – γνωστά και ως "leveraged super senior trades" – από το 2006 ως το 2009.

Η έρευνα της Bundesbank ανοίγει ένα νέο μέτωπο στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Η SEC είναι μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών που διερευνούν τις καταγγελίες, που αναφέρθηκαν το Δεκέμβριο στους Financial Times.

H Deutsche Bank έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. Την Τετάρτη η τράπεζα επανέλαβε ότι οι καταγγελίες "έχουν γίνει εδώ και πάνω από δυόμιση χρόνια" και "αποτελέσαν το αντικείμενο προσεχτικής και ενδελεχούς" έρευνας νομικής εταιρείας, η οποία τις βρήκε "εντελώς ανυπόστατες".

"Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι κατηγορίες αυτές προέρχονται από ανθρώπους χωρίς ευθύνη ή προσωπική γνώση βασικών δεδομένων και πληροφοριών" σημείωσε η Deutsche Bank. "Συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις ρυθμιστικές μας αρχές στο ζήτημα αυτό".

Τρεις υπάλληλοι προσέγγισαν την SEC με κατηγορίες ότι η τράπεζα υποτίμησε μια γιγαντιαία θέση σε παράγωγα, ονομαστικής αξίας $ 130 δισ.

Ισχυρίστηκαν ότι οι traders της τράπεζας – με γνώση των ανώτατων στελεχών – απέφυγαν να καταγράψουν "mark – to – market" ζημίες κατά τη διάρκεια της αναταραχής στις πιστωτικές αγορές το 2007 – 2009.

Οι καταγγέλλοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Eric Ben - Artzi, διαχειριστής ρίσκου και ο Matthew Simpson, υψηλόβαθμος trader, ισχυρίστηκαν ότι η τράπεζα υποτίμησε τις θέσεις γιατί παρέβλεψε να σημειώσει τις απώλειες που αντιμετώπισε όταν επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στην αγορά.

Τα "leveraged super senior trades" είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντανακλούν την κορυφαία ή "super senior" δεσμίδα των τιτλοποιημένων δανείων. Οι αντισυμβαλλόμενοι της Deutsche Bank πουλούσαν πιστωτική προστασία πάνω σε μια δεξαμενή αξιόπιστων εταιρειών. Η Deutsche Bank πλήρωνε μερικές μονάδες βάσης για αυτήν την προστασία.

Η συναλλαγή ήταν "μοχλευμένη" (leveraged) γιατί σε ένα deal $ 1 δισ. οι επενδυτές συμμετείχαν μόνο με $ 100 εκατ. σε collateral και είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν χωρίς να τοποθετήσουν κάτι περισσότερο.

Οι αναφορές των πρώην υπαλλήλων στις ρυθμιστικές αρχές βασίζονταν σε διαφορετικές αιτιάσεις. Το κοινό στοιχείο ήταν ο ισχυρισμός ότι η Deutsche Bank κατέγραφε κέρδη στις επιτυχημένες συναλλαγές αλλά απέφευγε να καταγράψει τις ζημίες λόγω του αυξημένου κινδύνου να επιλέξουν οι αντισυμβαλλόμενοι να αποχωρήσουν παρά να πληρώσουν την ασφάλεια. Το ρίσκο είναι γνωστό ως “gap option”.

Η Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει''.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο η Deutsche Bank, για γιγαντιαία τραπεζική απάτη ύψους 12 δις - Θα ''κουρέψουν'' τις γερμανικές καταθέσεις;"

Στα πράσα οι κοπανατζήδες δημόσιοι υπάλληλοι

Άλλο ένα "όπλο" επιστρατεύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εντοπίσει τους δημοσίους υπαλλήλους που... λουφάρουν.

Το "όπλο" αυτό δεν είναι άλλο, από τους σχεδόν καθημερινούς ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος του υπουργείο είναι να εντοπίσει τους κοπανατζήδες και να τους θέσει σε αργία. Έτσι, θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στις απαιτήσεις της τρόικας για τις απολύσεις.

Κλιμάκια του ΣΕΕΔΔ κάνουν εφόδους σε δημόσιες υπηρεσίες, στην προσπάθεια να εντοπιστούν κοπανατζήδες υπαλλήλους με πειθαρχικό παρελθόν αλλά και υπαλλήλους που έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους.

Στόχος είναι να λάβουν αμέσως εισιτήριο εξόδου από το Δημόσιο.

Στελέχη του ΣΕΕΔΔ προχώρησαν μάλιστα σε σχετικό αιφνιδιαστικό έλεγχο σε διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών έπειτα από καταγγελία για υπάλληλο ο οποίος το πρωί χτυπούσε κανονικά την κάρτα του και στη συνέχεια αποχωρούσε για να εργαστεί σε ιδιωτική επιχείρηση.

«Οι έλεγχοι διεξάγονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων», σημειώνει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός, επισημαίνοντας πως πραγματοποιούνται έλεγχοι κατόπιν καταγγελιών σχετικά με υπαλλήλους που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις υπηρεσίες ή εμφανίζονται να δηλώνουν συχνές αναρρωτικές άδειες.

Παράλληλα, όμως, το Σώμα διενεργεί και αυτεπάγγελτους ελέγχους σε διάφορους φορείς του Δημοσίου προκειμένου να διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές παραβάσεις. Ήδη, το τελευταίο διάστημα ύστερα από αντίστοιχους ελέγχους τέθηκαν σε αργία πέντε εργαζόμενοι του Δημοσίου.

Πρόκειται για δύο υπαλλήλους του ΕΣΔΚΝΑ (του πρώην αρμόδιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής, πριν από τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια), για τους οποίους διαπιστώθηκε ψευδές πόθεν έσχες, καθώς και για άλλους τρεις υπαλλήλους του Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας στο Νεκροταφείο Σχιστού για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Στο μικροσκόπιο του ΣΕΕΔΔ βρίσκονται εξάλλου και 1.900 υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σοβαρά αδικήματα.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα πράσα οι κοπανατζήδες δημόσιοι υπάλληλοι"

Αντώνης Σαμαράς: «Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης»

Ομιλία του πρωθυπουργού στο Πρώτο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο

«Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής θα αρχίσουν να φαίνονται στο επόμενο τρίμηνο και θα αρχίσουν να μετράνε στην αγορά ως το τέλος του χρόνου» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Πρώτο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2012 -2020, που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός προέβελεψε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία μχρονιά της ύφεσης και τόνισε πως «η κρίση έχει τραυματίσει το ευρωπαϊκό όραμα, ειδικά στον Νότο», πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά ώστε τα κύματα λαϊκισμού να μην ακυρώσουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως σήμερα.

Εμφατικά επεσήμανε, χρησιμοποιώντας τον παρόντα επίτροπο κ. Γιοχάνες Χαν ως παράδειγμα φιλελληνισμού ότι «Η Ευρώπη μπορεί να είναι σύμμαχος και όχι τιμωρός».

Σχετικά με το ΕΣΠΑ είπε ότι όλα τα υπουργείαέχουν πάρει φάκελο με οδηγίες του για ενέργειες συντονισμού και επιτάχυνσης με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του. Και σημείωσε ότι οι εποχές των χαλαρών ρυθμών για το Δημόσιο έχουν τελειώσει.

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μετά το 2014, τα προσδιόρισε σε 36 δισ. ευρώ, περίπου, από τα οποία τα 20 δισ. ευρώ θα αφορούν το ΕΣΠΑ, τα 15 δισ. ευρώ τις άμεσες γεωργικές ενισχύσεις και τα 500 εκατ. ευρώ την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Είπε, ακόμη, «...αυτά δίνουν απάντηση στις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός της χώρας» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Οσοι αντιδρούν, θεωρώ ότι μέσα τους νεύχονται να παραμείνουμε στην Ευρώπη και στο Ευρώ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αναβαθμίσουμε και να επιταχύνουμε την οργανωτική προετοιμασία για την απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ και μμέχρι το επόμενο φθινόπωρο θα πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι». Ανακοίνωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν δεκατρείς αναπτυξαικές ημερίδες στις περιφέρειες και τον Ιούνιο θα γίνει το δεύτερο Εθνικό Ανατυξιακό Συνέδριο.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι οι άξονες του νέου ΕΣΠΑ είναι η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική συνοχή, η κατάρτιση, η απασχόληση, η προστασία του περιβάλλοντος και οι νέες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα υποδομών θα είναι λιγότερο, βάσει των κατευθύνσεων της Κομισιόν.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντώνης Σαμαράς: «Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης»"

Αμείλικτα ερωτήματα για την εμπλοκή Blackwater-CIA σε δράσεις εντός Ελλάδας

H Blackwater και με την "βούλα" των αμερικανικών δικαστηρίων αποδείχθηκε ότι λειτουργεί παγκοσμίως ως "βραχίονας" της CIA, δηλαδή ότι εκτελεί αποστολές που για πολιτικούς λόγους δεν μπορεί να εκτελέσει άμεσα η CIA και κατ'αυτό τον τρόπο παίρνει νέα τροπή η υπόθεση της φύλαξης του ελληνικού κοινοβουλίου από την οργάνωση, όπως κατήγγειλλε ο πρεσβευτής της ελλάδας στον Καναδά.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς απέσυραν μετά από τρία χρόνια δικαστικής διαδικασίας τις κατηγορίες κατά της εταιρείας, μετά από τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και θα ενέπλεκαν σε σοβαρές περιπέτειες την ίδια την αμερικανική εθνική ασφάλεια Αυτό που προέκυψε από τα αποδεικτικά στοιχεία, είναι ότι η εταιρία που πλέον αποκαλείται «Academi» λειτουργούσε για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (υπεργολάβος / sub-contractor) και πιο συγκεκριμένα της CIA.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν, ενώ δύο άτομα καταδικάστηκαν σε ασήμαντες ποινές σε κατ’ οίκον κράτηση, καταδίκη με αναστολή και αστεία πρόστιμα 5.000 δολαρίων καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι λειτουργούσαν για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και της CIA

Σε συνέντευξή του ο ιδρυτής της οργάνωσης Έρικ Πρινς ανέφερε ότι αναλάμβαναν αποστολές τις οποίες είτε δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει η ίδια η CIA ή δεν έπρεπε να φανεί αναμεμιγμένη. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Έρικ Πρινς, κάποιες αποστολές δεν τις χρέωσε καν, αφού θεώρησαν ότι η εκτέλεσή τους αποτελούσε «πατριωτικό καθήκον»!

Ταυτόχρονα, η εταιρία πρόσφερε κάλυψη προσλαμβάνοντας πράκτορες της CIA, ώστε να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο στοχοποίησης της CIA και συνεπακόλουθου κινδύνου για την αμερικανική κυβέρνηση.

Μήπως θα πρέπει να διευκρινιστεί επιτέλους η ανάμιξη της Blackwater στην Ελλάδα; Και να κληθεί από μια Επιτροπή της Βουλής ο Έλληνας πρεσβευτής (πρώην πλέον) στον Καναδά για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει; Ή κανείς από τους κυβερνώντες δεν θέλει να γίνει γνωστό "τι πραγματικά συμβαίνει";

Και γιατί δεν θα εκπλαγούμε καθόλου, αν κάποτε μαθευτεί ότι τον σχεδιασμό της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού των είχαν αναλάβει τέτοια παρακλάδια της CIA; Γιατί στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο "Βρετανοί", δεκάδες από τους οποίους είναι μέλη της Blackwater Τμήμα ειδήσεων

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμείλικτα ερωτήματα για την εμπλοκή Blackwater-CIA σε δράσεις εντός Ελλάδας"

O Βγενόπουλος μηνύει τον Βαξεβάνη ο οποίος τον αποκαλεί «νέο Kοσκωτά»

Ανακοίνωση για δημοσίευμα του περιοδικού Hot Dog εξέδωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, γνωστοποιώντας ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Αναφέρει ο Ανδρέας Βγενόπουλος:

«Όπως είναι γνωστό, οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα περνάνε στον Όμιλο Πειραιώς με αντίτιμο 524 εκατομμύρια. Δηλαδή ο όμιλος Σάλλα παίρνει 16 δισ. καταθέσεων και 16,5 δισ. δανείων που θα εισπραχθούν έναντι μόλις μισού δισ. Καθαρό κέρδος 32 δισ. Αυτό είναι μια ακόμη πλευρά του σκανδάλου, με θύμα μια ακόμη χώρα: Την Κύπρο».

Αυτά γράφει σήμερα ο βραβευμένος Βαξεβάνης στο έγκυρο περιοδικό του βρίσκοντας επιτέλους με την αναλυτική τραπεζική και οικονομική του σκέψη λύση για την Ελλάδα και την Κύπρο: Θα προσθέσουμε τις καταθέσεις και τα δάνεια των τραπεζών και με τα κέρδη θα αποπληρώσουμε την Τρόικα για να ησυχάσουμε!

Κατά τα άλλα, προχωρά και σε ένα «αποκαλυπτικό» λασπορεπορτάζ ανάξιο σχολιασμού, με ελάχιστα ακριβή στοιχεία και αυτά παραποιημένα, πολλά ψέματα και μυθοπλασίες, παρουσίαση «κακών» δανείων που έχουν αποπληρωθεί, «κακών» δανείων που όμως παραλείπει να αναφέρει ότι εξασφαλίζονται με ισόποσες καταθέσεις κλπ.

Αποκορύφωμα η προσωπική επίθεση στον Αντεισαγγελέα «που εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τον Βγενόπουλο για όσα έχει καταγγείλει ο Δημήτρης Τσιρώνης στον Άρειο Πάγο», δηλ. για το σύνολο σχεδόν των «αποκαλύψεών» του.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω είναι προφανές ότι ο Βαξεβάνης λειτουργεί σε ένα κόσμο άγνοιας, ανοησίας, λάσπης και υποκατάστασης των Αρχών αλλά και της Δικαιοσύνης από την αιχμηρή πένα του δημοσιογράφου-γάτα!

Δυστυχώς γι΄αυτόν θα λογοδοτήσει στην πραγματική Δικαιοσύνη».

Τι απαντά το HOTDOC στον Βγενόπουλο

Ο κ. Βγενόπουλος δικαιούται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε νομικό μέτρο θέλει. Είναι υποχρεωμένος όμως ως δημόσιο πρόσωπο το οποίο μάλιστα αρέσκεται σε τηλεοπτικές εμφανίσεις να απαντήσει. Οι ερωτήσεις πλέον είναι προφανείς.

Όπως αποκαλύπτει το HOTDOC, από εκθέσεις της ίδιας της ΤτΕ που κρατήθηκαν κρυφές, ο κ. Βγενόπουλος δια της συνδεδεμένης με τον όμιλο MIG, Λαϊκής Τράπεζας, δανειοδότησε επιχειρηματίες για να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ίδια τη MIG. Ως εγγύηση μπήκαν απλώς οι μετοχές. Η Τράπεζα ουδέποτε ζήτησε από τους δανειοδοτούμενους να επιστρέψουν χρήματα όπως θα έπρεπε μετά την πτώση των μετοχών ούτε αφαίρεσε τα δάνεια προς τις συνδεδεμένες εταιρίες από τα ίδια κεφάλαια της.

Αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά το πόρισμα της ΤτΕ. Πολύ φοβόμαστε ότι ο κ. Βγενόπουλος θα είναι αρκετά απασχολημένος με την ελληνική και κυπριακή Δικαιοσύνη το επόμενο διάστημα ώστε να ασχοληθεί και με εμάς. Και για κακή του τύχη ο κ. Προβόπουλος, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει κανέναν εισαγγελέα όπως έκανε την προηγούμενη φορά, προκειμένου να τον απαλλάξει από τις ποινικές ευθύνες ότι η Λαϊκή είναι εύρωστη κι έχει περάσει τα stress test.

Τώρα πια η Λαϊκή έχει καταρρεύσει παρασέρνοντας στην κατάρρευση και μια ολόκληρη χώρα. Και πρέπει Βγενόπουλος και Προβόπουλος να απαντήσουν πότε έλεγαν ψέματα. Τότε που έλεγαν ότι η Τράπεζα είναι μια χαρά με δική τους ευθύνη ή τώρα που λένε ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη;

Tι γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης

Ο δημοσιογράφος στο περιοδικό του Hot Doc περιγράφει την πορεία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, την απόκτηση της Λαϊκής Κύπρου και τον κατηγορεί ότι ευθύνεται για την κατάρρευσή της.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "O Βγενόπουλος μηνύει τον Βαξεβάνη ο οποίος τον αποκαλεί «νέο Kοσκωτά»"

Εννιά τα πακέτα που ανοίγει η τρόικα

Τυράκι, η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και η δόση του δεύτερου τριμήνου των 6 δισ.

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, και τα ψέματα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν. Τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ ήδη από χθες στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκαν τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια για να προετοιμάσουν τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των ελεγκτών.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντήσουν διαφωνίες. Φωτογραφία από την προηγούμενη επίσκεψη Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντήσουν διαφωνίες. Φωτογραφία από την προηγούμενη επίσκεψη Οπως αναμένεται και σε αυτή την αξιολόγηση, θα ανοίξει ολόκληρη η βεντάλια των θεμάτων που αποτελούν εκκρεμότητες, ώστε να εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η δόση του δεύτερου τριμήνου, των 6 δισ. ευρώ.

** ΕΕΤΗΔΕ: Το χαράτσι στα ακίνητα αποτέλεσε περισσότερο αιτία ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων παρά διαφωνιών με την τρόικα, καθώς για τους δανειστές δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι, με αποτέλεσμα η τρόικα να βρει την κυβέρνηση απροετοίμαστη.

** Δημόσιο: Η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο από το 2013. Στην αντίπερα όχθη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζει να διαμηνύει προς τους δανειστές μας ότι θέμα απολύσεων δεν συζητά, με εξαίρεση αυτές των επίορκων, ενώ το σχέδιο Μανιτάκη περιλαμβάνει μείωση δομών σε υπουργεία από 30% έως και 50%, τριμηνιαία αξιολόγηση και κινητικότητα υπαλλήλων. Το όλο θέμα συνεχίζει να δημιουργεί ενδοκυβερνητική ένταση, με τον κ. Μανιτάκη να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι το Δημόσιο δεν αποτελεί «αγκάθι» για τις διαπραγματεύσεις και το υπουργείο Οικονομικών να το χαρακτηρίζει ως «τυφλό» σημείο στις διαπραγματεύσεις.

** Δημοσιονομικό κενό: Αποτελεί το νέο στοιχείο στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, καθώς η επιστροφή της τρόικας συμπίπτει με το κλείσιμο του τριμήνου, επαναφέροντας στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Ηδη τα φορολογικά έσοδα υστερούν, τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν «τρύπα» 1 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση των Ταμείων αναμένεται να επιδεινωθεί από τις εκτιμήσεις ότι δεν θα εισπραχθούν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα. Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων υπερβαίνουν τους στόχους τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν τα 600 εκατ. ευρώ που δεν εισπράχθηκαν από την εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο υπέρ ΟΑΕΕ, και παράλληλα εκκρεμούν 200 εκατ. ευρώ από περικοπές αναπηρικών επιδομάτων. Την κατάσταση θα επιδεινώσει και η κυπριακή κρίση, επιβαρύνοντας την ελληνική ύφεση κατά 0,5% ή 1%.

** Συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank: Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, με τις φήμες να επιμένουν ότι η τρόικα μπλοκάρει την υπόθεση και την ελληνική πλευρά να αναζητά σχέδιο διεξόδου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

** Ιδιωτικοποιήσεις: Η τρόικα θα βρει σε ακόμα μία επίσκεψή της να μην υπάρχει πρόοδος. Ηδη τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει, με τις πιθανότητες να βρεθούν επενδυτές μετά και την κυπριακή κρίση να μειώνονται δραματικά.

** Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών: Ενα από τα σημεία όπου αναμένεται να βρεθεί σχετικά εύκολα η χρυσή τομή, με την τρόικα να προτείνει 36 δόσεις και την ελληνική πλευρά να ζητά 48 δόσεις.

** Επιστροφές Δημοσίου: Η τρόικα ζητά επίσπευση των επιστροφών προς τους ιδιώτες. Το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ρυθμούς, αλλά η γραφειοκρατία κρατά τα χρήματα στα ταμεία των δημόσιων φορέων.

** Αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού: Η τρόικα ζητά αλλαγή της δομής με ανεξαρτησία του Γ.Γ. Εσόδων και αύξηση των ελεγκτών.

** Επανατιμολόγηση φαρμάκων: Το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει στην επανατιμολόγιση με βάση το κόστος στα τρία πιο φθηνά κράτη της Ε.Ε.

Θέματα προς εξέταση

1. Παράταση ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ

2. Κινητικότητα-απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

3. Δημοσιονομικό κενό

* Υστέρηση φορολογικών εσόδων

* Υστέρηση ασφαλιστικών εσόδων

* Αύξηση χρηματοδοτικών αναγκών ασφαλιστικών ταμείων

* Αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών

* Επιδείνωση ύφεσης

* Απώλεια 600 εκ. ευρώ από εισφορά ΟΑΕΕ

* Περικοπές αναπηρικών επιδομάτων

4. Συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

5. Ιδιωτικοποιήσεις

6. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

7. Επιστροφές Δημοσίου προς ιδιώτες

8. Αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού

9. Επανατιμολόγηση φαρμάκων...

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Εννιά τα πακέτα που ανοίγει η τρόικα"

Αμφισβητούν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ την «απόπειρα» κατά Καραμανλή

Απορίες προκαλούν σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ οι αναφορές από δικαστικές πηγές για «συνένωση δικογραφιών της υπόθεσης υποκλοπών του 2004 και του αναφερόμενου σχεδίου απόπειρας δολοφονίας το 2008, του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή». Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει ο ειδικός ανακριτής κ. Δ. Φούκας, που θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος δικαστικός λειτουργός και ο οποίος φέρεται να έχει διαπιστώσει ότι οι υποκλοπές της περιόδου 2004-2005 κυβερνητικών στελεχών συνεχίστηκαν μέχρι το 2007, λόγω της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθούσε ο τότε πρωθυπουργός.

Τι ψάχνει ο ανακριτής

Ο ανακριτής φέρεται να έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από πρώην αστυνομικούς φρουρούς του κ. Κ. Καραμανλή ότι «είχαν πράγματι ενημερωθεί για σχέδιο επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού». Είχε υπάρξει μάλιστα κατάθεση πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΥΠ που αναφερόταν σε απόπειρα δολοφονίας κατά του κ. Καραμανλή στην υπόθεση με την τηλεχειριζόμενη βόμβα η οποία είχε εκραγεί τον Μάρτιο του 2009 έξω από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας τη στιγμή που το αυτοκίνητο του τότε πρωθυπουργού ήταν σε απόσταση μερικών μέτρων.

Ο κ. Φούκας φέρεται επίσης να έχει συγκεντρώσει νεότερα στοιχεία που προσκόμισε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για σχέσεις υπαλλήλου της με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας. Στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει και από αναλύσεις κλήσεων τηλεφώνων που φαίνεται να έχουν διατηρήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με «χρονικό βάθος 5-6 χρόνων», όπου συνδέουν ύποπτα πρόσωπα και εταιρείες-βιτρίνες.

Τα ερωτήματα

Ωστόσο τα ερωτήματα που διατυπώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ για την υπόθεση αυτή είναι τα εξής:

1. Από τα πορίσματα της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών την περίοδο 2004-2005 είχε προκύψει ότι το παράνομο λογισμικό της εταιρείας Vodafone που διασυνδεόταν με τα 14 τηλέφωνα-σκιές είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2005 και ουδέποτε λειτούργησε ξανά. Ποτέ δεν προέκυψε ότι είχε ενεργοποιηθεί ξανά. Προφανώς η έρευνα ανέδειξε στοιχεία άλλου τρόπου τηλεφωνικής παρακολούθησης.

2. Ποτέ δεν είχε προκύψει ότι η παρακολούθηση περίπου 104 ατόμων της περιόδου 2004-2005 αφορούσε το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας αλλά σχετιζόταν με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του «Αθήνα 2004» αλλά και έλληνες και ξένοι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

3. Η έρευνα για τους δράστες των υποκλοπών της περιόδου 2004-2005 είχε εστιαστεί τους τελευταίους μήνες στο πρόσωπο ενός αμερικανού υπαλλήλου της πρεσβείας που διέμενε σε κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό και ο οποίος είχε διαπιστωθεί από ανάλυση κλήσεων ότι διασυνδεόταν με τα 14 τηλέφωνα-σκιές. Το εν λόγω διάστημα οι δικαστικές Αρχές προσπαθούσαν να εντοπίσουν την ταυτότητα του Αμερικανού.

4. Η αναφερόμενη επίθεση τον Μάρτιο του 2009 είχε αποδοθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» που είχε στείλει σχετική προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη βόμβα στην ΚΕΔ (λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου) αλλά και για μια άλλη λίγες εβδομάδες αργότερα σε υπηρεσιακό παράγοντα που σχετιζόταν με την προμήθεια του πολυδάπανου ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας C4I. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα στα δικαστήρια Λάρισας που είχε ενεργοποιηθεί με χρήση κινητού το 2004 εν όψει μεταγωγής μελών της 17Ν. Παράλληλα είχε βάλει βόμβες την περίοδο 2008-2010 στα γραφεία δύο γερμανικών εταιρειών στο Μαρούσι, στα γραφεία της ΟΚΕ (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) στον Νέο Κόσμο αλλά και στο προεκλογικό γραφείο του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι, όπου τότε είχε χρησιμοποιήσει ωρολογιακό μηχανισμό. Όπως έλεγε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., «δεν αμφιβάλλουμε για τη γνησιότητα των προκηρύξεων της "Λαϊκής Θέλησης" που είναι γνήσια οργάνωση αντάρτικου πόλης. Ίσως η διέλευση του κ. Καραμανλή από το σημείο έκρηξης της βόμβας στην ΚΕΔ να ήταν συμπτωματική».

5. Η υπόθεση «σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή» βασίστηκε σε έγγραφο που συνέταξε το 2009 η ΕΥΠ με βάση άλλο έγγραφο αξιωματούχου της ρωσικής πρεσβείας ο οποίος θεωρείτο «αξιόπιστος και είχε πολλές φορές δώσει έγκυρες πληροφορίες για εθνικά και όχι μόνο ζητήματα». Τότε ο ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2008 είχε έλθει στην Αθήνα μια ομάδα 19 στελεχών της FSB (διαδόχου της KGB) με αφορμή «την απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Κ. Καραμανλή, του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του τότε βούλγαρου προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ». Αυτή η ομάδα φέρεται να εντόπισε ομάδα αγνώστων που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής. Το συγκεκριμένο συμβάν τοποθετείται χρονικά μεταξύ 20 και 25 Απριλίου 2008, διάστημα κατά το οποίο φέρεται να υπήρξε εμπλοκή των δύο ομάδων. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι ύποπτοι για τη «δολοφονία του πρωθυπουργού», οι οποίοι επέβαιναν σε ένα βαν, διέφυγαν από τον χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου εντούρο. Μέσα στο βαν οι Ρώσοι επικαλούνται ότι εντόπισαν εκρηκτικές ύλες αλλά και χάρτες που έδειχναν ότι το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού είχε εκπονηθεί από μέλη δυτικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και της ισραηλινής Mossad. Ωστόσο, όπως έλεγαν έλληνες αξιωματούχοι, «οι κκ. Καραμανλής, Πούτιν και Παρβάνοφ είχαν συνάντηση στις 4 Σεπτεμβρίου 2006 στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο ενδιαφέρον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Πώς είναι δυνατόν οι Ρώσοι να ήλθαν στην Ελλάδα για υποκλοπές σε αυτήν τη συνάντηση δύο χρόνια αργότερα; Εξάλλου ποτέ δεν μας είπαν ότι εντόπισαν αυτό το βαν, τα εκρηκτικά ή τους χάρτες. Αλλά ούτε οι βούλγαροι διπλωμάτες είχαν καμιά σχετική ενημέρωση. Πώς ενώ οι Ρώσοι υποτίθεται ότι σταμάτησαν το βαν των κατασκόπων, εκείνοι βρήκαν μηχανές εντούρο για να ξεφύγουν; Επιπλέον τότε ρωτήσαμε τους επιτελείς της φρουράς του κ. Καραμανλή αν είχαν αντιληφθεί οτιδήποτε ύποπτο και δήλωσαν άγνοια».

6. Οι καταθέσεις που φέρεται να έδωσαν προσφάτως τα στελέχη της φρουράς του κ. Καραμανλή, με τις οποίες δήλωναν ότι γνώριζαν ότι «υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού», ίσως να μη σημαίνει τίποτα. Και αυτό γιατί δεν είναι φορείς πρωτογενούς πληροφορίας, αλλά ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για την υπόθεση. Όταν δηλαδή το 2009 εκδόθηκε το προαναφερόμενο ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, παραδόθηκε από τον τότε διοικητή της κ. Ιωάννη Κοραντή στον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τότε τον κ. Καραμανλή για το περιεχόμενο του δελτίου πληροφοριών της ΕΥΠ περί «σχεδίου δολοφονίας»του. Όμως φέρεται να του εξέφρασε παράλληλα τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα των αναφερομένων. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος φέρεται, μέσω ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., να ενημέρωσε τους υπευθύνους της φρουράς του κ. Καραμανλή «να είναι προσεκτικοί και να αλλάζουν συνεχώς δρομολόγια δια παν ενδεχόμενο».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμφισβητούν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ την «απόπειρα» κατά Καραμανλή"

Έτοιμο το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά μένει απόρρητo

Από τις αρχές Μαρτίου έχει ολοκληρωθεί το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στις περιόδους του Α΄και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πόρισμα ωστόσο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για το έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού.

Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτηρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά. Έγινε επίσης ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού,και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, η έκθεση παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά για τις «νομικές και λοιπές ενέργειες με στόχο την είσπραξη από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμο το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά μένει απόρρητo"

Νέες φορολογικές δηλώσεις με δέκα παγίδες

Νέους κωδικούς, αλλά και μια (νέα) παγίδα - φωτιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - πρόσθετη αυτής του ενιαίου φόρου - περιλαμβάνει η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) για τα εισοδήματα του 2012.

Η δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλα τα φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, ενσωματώνει τις αλλαγές, τις οποίες επέφερε στη φορολογία εισοδήματος ο τελευταίος φορολογικός νομός.

Μεταξύ άλλων, στο νέο έντυπο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύρια, πρώτη, δευτερεύουσα, δεύτερη δευτερεύουσα), στον πίνακα 5, στον οποίο συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των φορολογουμένων.

Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο και για διευρυμένες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τον εντοπισμό των 500.000 προσώπων, που δεν πληρώνουν το χαράτσι.
Οι νέοι κωδικοί του Ε1 :

-Ο κωδικός 333, που αφορά στο ποσό, το οποίο παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011.

Μέσω του νέου κωδικού, τον πίνακα 8 του Ε1, οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4%, που τους έχει παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012, και έτσι, η Εφορία θα προχωρήσει στο συμψηφισμό της εισφοράς, η οποία παρακρατήθηκε το 2012, με το τελικό ποσό της εκκαθάρισης.

Για τις περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, στους οποίους έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές στη διάρκεια του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, αν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους, μερίσματα ή άλλες πηγές, αυτά θα προστεθούν στα υπόλοιπα και επί του συνόλου του εισοδήματος θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης και στη συνέχεια θα αφαιρεθεί από το φόρο το ποσό, που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.

Για παράδειγμα, για μισθωτό με αποδοχές 20.000 ευρώ, που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 3.000 ευρώ, η Εφορία θα υπολογίσει εισφορά αλληλεγγύης 2% επί των 23.000 ευρώ, δηλαδή φόρο 460 ευρώ.

Από το ποσό αυτό θα αφαιρέσει τα 200 ευρώ, που αντιστοιχούν στην παρακράτηση της εισφοράς για τους μισθούς των 20.000 ευρώ, και, συνεπώς, ο τελικός φόρος, που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, θα είναι 260 ευρώ.

Ο διαχωρισμός γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές για τον προσδιορισμό του οικονομικού προφίλ του φορολογούμενου και τον έλεγχο της ειλικρίνειας της δήλωσής του.

-Ο κωδικός 019, που αφορά στους επιτηδευματίες, οι οποίοι φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες).

-Ο κωδικός 027, που αφορά σε όσους ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950.

-Ο κωδικός 177, που αφορά στη δήλωση ακαθάριστου εισοδήματος κατοικιών επιφανείας μέχρι 300 τ.μ. καθεμία, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

-Ο κωδικός 037, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

-Ο κωδικός 039, που αφορά στη δαπάνη αποκατάστασης διατηρητέων.

-Ο κωδικός 663, που αφορά σε ποσό επένδυσης για κινηματογραφικές ταινίες.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται αντιστοιχεί στο 25% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι 60.000.

Στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι λιγότερες επί της διαφοράς επιβάλλεται φορο-ποινή 10%

Έκπτωση φόρου φέρνουν και οι δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα και ασφάλιστρα ζωής.

Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης για ενοίκια δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ, για τα ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους, για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα 100 ευρώ.

Για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και κατοικία μέχρι 120 τ.μ., για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και για τις ασφαλιστικές εισφορές η έκπτωση από τον φόρο είναι 10% επί της δαπάνης.

Δείτε εδώ το νέο έντυπο

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες φορολογικές δηλώσεις με δέκα παγίδες"

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Βενιζέλου στην Προανακριτική

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

Στην κατάθεση του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι παρέλαβε το αντίγραφο του cd της λίστας Λαγκάρντ από τον Ιωάννη Διώτη στις αρχές Αυγούστου και όχι στις 8 Ιουλίου όπως ισχυρίστηκε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Παράλληλα επέμεινε πως δεν γνώριζε ότι δεν υπήρχε αντίγραφο, τονίζοντας ότι θεωρούσε ότι η έρευνα προχωρούσε κανονικά.

Το κλίμα της αποψινής συνεδρίασης ήταν ήρεμο, αντίθετα από τις εντάσεις, τους λεκτικούς διαξιφισμούς και τις απαξιωτικές εκφράσεις που χαρακτήρισαν την πρωινή συνεδρίαση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της απόψε, έκανε λόγο για "τεχνητή ένταση και μεθόδευση προκειμένου να μην εξεταστεί ο κ. Βενιζέλος και να μην απαντήσει επί της ουσίας στις ερωτήσεις", προσθέτοντας ότι η "υπόθαλψη έχει και ποινικό ενδιαφέρον"

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Βενιζέλου στην Προανακριτική"

Μέχρι τον Ιούνιο το νέο μισθολόγιο στρατιωτικών - Έτοιμη η επιτροπή με πρόεδρο από το ΥΕΘΑ

Νέο ειδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς μέχρι τον Ιούνιο. Η επιτροπή που θα το διαμορφώσει και θα το παρουσιάσει είναι έτοιμη με πρόεδρο τον Ειδικό Γραμματέα Αντώνη Οικονόμου, που θεωρείται άνθρωπος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν και στελέχη του επιτελείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν αυτή η επιτροπή έχει σκοπό να “αφουγκραστεί” τα όσα λένε οι στρατιωτικοί ή θα αρκεστεί στις προτάσεις Αρχηγών και ειδικά του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου ,ο οποίος φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα. Το πιθανότερο είναι πως η επιτροπή δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία όχι διαλόγου αλλά έστω υποδοχής κάποιων προτάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν απ΄ όσους φορείς ασχολούνται με τα εργασιακά και μισθολογικά εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή η περίοδος έως τον Ιούνιο, θα είναι κυριολεκτικά η “τελευταία ζαριά” για να περισωθεί ότι μπορεί να περισωθεί για τους στρατιωτικούς

. Επιπλέον η διαμόρφωση της τελικής πρότασης της τρικομματικής κυβέρνησης για το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών θα δείξει και προς τα που σκοπεύουν να οδηγήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις: στην απόλυτη υποβάθμιση και στην μείωση των δυνατοτήτων τους ποσοτικά και ποιοτικά ή έστω και την τελευταία ώρα η κυβέρνηση θα βάλει ένα φρένο στις αξιώσεις από το εξωτερικό.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος χθες στο συνέδριο Exposec-Defenseworld μίλησε για θυσίες των στρατιωτικών οι οποίες κατά την άποψή του “έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία”. Το θέμα είναι αν υπάρχει η θέληση να σωθούν από την απόλυτη εξαθλίωση και οι στρατιωτικοί .

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τον Ιούνιο το νέο μισθολόγιο στρατιωτικών - Έτοιμη η επιτροπή με πρόεδρο από το ΥΕΘΑ"

Κύπρος:Κατέστρεψαν σημαντικό υλικό για το τραπεζικό σκάνδαλο

Καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να υπέχουν ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο, διαπιστώνει ο διεθνής οίκος «Άλβαρεζ και Μάρσαλ», σύμφωνα με συγκλονιστικά στοιχεία που αποκάλυψε απόψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή.

Το υλικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν σε ηλεκτρονική μορφή.

Του θέματος αναμένεται να επιληφθούν ποινικοί ανακριτές.

Η έκθεση των «Άλβαρεζ και Μάρσιαλ» παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου στην Κεντρική Τράπεζα και ακολούθως οι αρμόδιοι την επέδωσαν στον γενικό εισαγγελέα και στον πρόεδρο της Βουλής.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την τράπεζα Κύπρου, η δεύτερη την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Γιουνιάστρουμ και η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία όπως πληροφορείται το ΡΙΚ, αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων.

Η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής, το Μάρτιο του 2011.

Στην έκθεση υπάρχουν και δύο παραρτήματα με έγγραφα, αλληλογραφία, ανταλλαγή μηνυμάτων, πρακτικά και εσωτερικά μνημόνια των δύο τραπεζών.

Οι ερευνητές της «Άλβαρεζ και Μάρσαλ» έλαβαν και καταθέσεις από εμπλεκόμενα στελέχη των δύο μεγάλων Τραπεζών που εμπλούτισαν την έκθεση με πολύτιμες πληροφορίες.

Γενικός εισαγγελέας: Ουδείς πρόκειται να συγκαλυφθεί…

Δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί κανένας, ο οποίος θα αποδειχθεί ότι υπέχει ποινικές ευθύνες είτε για την οικονομική κρίση είτε για απόκρυψη σημαντικού υλικού, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κύριος Κληρίδης είπε ότι, η έκθεση του διεθνούς οίκου «Άλβαρεζ και Μάρσαλ», την οποία παρέλαβε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει στο γραφείο του και δεν έχει διαβιβαστεί σε οποιονδήποτε, είτε στη διερευνητική επιτροπή είτε σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας.

Θα παρουσιάσω, πρόσθεσε, την έκθεση στη διερευνητική επιτροπή, όταν αρχίσει το έργο της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία και να αποτελέσουν μέρος της όλης έρευνας.

Για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι είναι πρόωρο να αναφέρει οτιδήποτε, γιατί ακόμα δεν έχει μελετήσει προσεκτικά όλα τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν και δύσκολους τεχνικούς όρους.

cybc.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος:Κατέστρεψαν σημαντικό υλικό για το τραπεζικό σκάνδαλο"

Αναλήψεις 6,2 εκατ. έκαναν «μετά θάνατον» 92 συνταξιούχοι

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μοίραζε» δεκάδες εκατομμύρια σε τουλάχιστον 2.304 θανόντες συνταξιούχους που τα ληξιαρχεία γνώριζαν πως ήδη είχαν πεθάνει.

Όπως έδειξε η έρευνα όμως, οι αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου έμπαινε η σύνταξή τους, συνεχίζονταν για μήνες ή και χρόνια μετά το θάνατό τους.

Έτσι «έκαναν φτερά» 12 εκατ. ευρώ, ενώ τα μισά τα «σήκωσαν» από τους λογαριασμούς 92 υψηλοσυνταξιούχοι, μετά θάνατον!

Τρία χρόνια και τρεις μήνες αφότου το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έφερε στο φως το σκάνδαλο με τους "συνταξιούχους-φαντάσματα", το Δημόσιο προσπαθεί ακόμα να διαπιστώσει αν ζουν ή αν πέθαναν 5.581 συνταξιούχοι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά και τι απέγιναν τα 700.000 ευρώ που έδινε το κράτος κάθε μήνα στους συγκεκριμένους συνταξιούχους.

Ο τραγέλαφος αποκαλύφθηκε μετά την απογραφή συνταξιούχων στο Δημόσιο, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Τι διαπιστώθηκε;

- από τους 447.162 συνταξιούχους του Δημοσίου, που στις 31.3.2013 ελάμβαναν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι 2.277 δεν είχαν απογραφεί. Η «τύχη» αυτών αγνοείται, αλλά η σύνταξή τους ήδη διεκόπη.

- κατά την απογραφή διαπιστώθηκε ότι σε 2.304 συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει, το Γενικό Λογιστήριο συνέχιζε να καταβάλλει σύνταξη για περισσότερο από έξι μήνες μετά την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ληξιαρχεία του κράτους)! Δηλαδή, η απογραφή αποκάλυψε τξμ ανεπάρκεια των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας της οποίας σκορπίζονταν άσκοπα εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις αυτές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανέρχονται σε 26,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών, βρέθηκαν τα 14,9 εκατ. ευρώ.

Για το υπόλοιπο ποσό των 11,9 εκατ. ευρώ, η αναζήτηση συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από τις 2.304 περιπτώσεις, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 92 περιπτώσεις άνω των 30.000 ευρώ έκαστη, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 6.208.124 ευρώ που είχε κατατεθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται, μηνιαία, στα 705.855 ευρώ ή πάνω από 85 εκατ. ευρώ το χρόνο!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναλήψεις 6,2 εκατ. έκαναν «μετά θάνατον» 92 συνταξιούχοι"

Το τουρκικό έγκλημα σε Ίμβρο - Τένεδο με ντοκουμέντα

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για το πως η Άγκυρα τουρκοποίσε την Ιμβρο και την Τένεδο , τα δυο νησιά με τον ελληνικό πληθυσμό που η Συνθηκη της Λαζάνης του 1923 έδωσε στην Τουρκία με ένα καθεστώς αυτονομίας, και τα οποία αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Taraf μέσα κυρίως από την έρευνα ενός Ίμβριου ερευνητή, του Μάκη Μπουτάρα.

Το βασικό ντοκουμέντο παρουσίασε το OnAlert και αφορά στην απόφαση -ντοκουμέντο της Νομαρχίας του Τσανάκκαλε με την οποία στις 29 Ιουλίου του 1964, έδωσε την εξής οδηγία στον Έπαρχο της Ίμβρου, λέγοντας: «Έχει λήξει το ισχύον καθεστώς των σχολείων στην περιοχή σας». Κατ’ αυτόν τον τρόπο απαγορεύτηκαν τα ρωμαίικα στα σχολεία. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι τερματίστηκε και η εργασία των διδασκάλων που δίδασκαν ρωμαίικα. Ένα ντοκουμέντο που δείχνει ότι τα ελληνικά σχολεία στην Ιμβρο και στην Τένεδο τα έκλεισε το τουρκικό κράτος και όχι οι Ρωμιοί κάτοικοι της Ίμβρου όπως γράφουν κατά κόρον αυτές τις ημέρες τα τουρκικά ΜΜΕ για να πανηγυρίσουν το ...ξανάνοιγμα! Το εγκριθέν να ανοίξει σχολείο είναι - σύμφωνα με τον Συλλογο Ιμβρίων - "μία ελληνορθόδοξη ιδιωτική μειονοτική αστικής σχολή στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, την γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη" - δικαίωση της πολυετούς σχετικής προσπάθειας του ίδιου του κ Βαρθολομαίου και των Ιμβριακών σωματείων.

Όμως οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ:

Ας δούμε - μέσα από την Taraf αλλά και την εργασία του Μάκη Μπουτάρα με τίτλο «Η Εκπαιδευτική Περιπέτεια της Ίμβρου» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ» (İMROZ RUMLARI) και παρουσιάστηκε στις 12/11/2012,στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ, της Κωνσταντινούπολης από τον κ. Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ.του Συλλόγου Ιμβρίων - ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα σχολεία.

ΠΡΩΤΟΝ : Στο επίσημο έγγραφο λοιπόν, το νησί, το οποίο είναι γνωστό σήμερα στην Τουρκία ως ''Γκιοκτσεαντά'', αναφέρεται ως Ίμβρος, γράφει ο δημοσιογράφος Ερσίν Καλκάν της Taraf. Tο όνομα του νησιού το άλλαξαν οι Τούρκοι το 1970.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Το έγγραφο - που απαγόρευε την εκπαίδευση μειονοτικών στην ελληνική γλώσσα μόνο στην Ίμβρο και στην Τένεδο -είχε αντιφατικές και δυσνόητες διατυπώσεις, για τις οποίες ρωτήσαμε - γράφει η εφημερίδα- τον Ίμβριο μουσικό κ. Στέλιο Μπερμπέρ, ο οποίος μας έδωσε τις εξής εξηγήσεις «Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λαζάνης που υπογράφηκε το 1923, η Ίμβρος και η Τένεδος είχαν ένα αυτόνομο καθεστώς. Αυτή η αυτονομία περιείχε και την διάταξη ότι στα σχολεία θα γίνεται παιδεία στα ρωμαίικα. Όμως μόλις στάθηκε στα πόδια της η (τουρκική) Δημοκρατία, άρχισαν να αφαιρούνται από τα χέρια της μειονότητας, ένα προς ένα τα δικαιώματα αυτά. Το 1927 εκδόθηκε στη Βουλή ο νόμος 1151 και βάση του άρθρου 14, δόθηκε η εντολή, η παιδεία που ήταν στα ρωμαίικα να γίνει πλέον στην τουρκική.

Μα'ι'μουδιές για το ΝΑΤΟ!

Κατά αυτόν τον τρόπο, άρχισε ο χειμώνας των ρωμαίικων, ο οποίος κράτησε μέχρι το 1951. Την ημερομηνία εκείνη το γεγονός ότι η Τουρκία μπήκε στο ΝΑΤΟ και έγινε ένα κομμάτι της δύσης, οδήγησε στη συνέχεια σε ένα πολυκομματικό καθεστώς

. Τότε και τα ρωμαίικα ξύπνησαν από αυτόν τον χειμερινό ύπνο. Η Βουλή εκδίδοντας τον υπ’ αριθμ 5713 νόμο, επέτρεψε την διδασκαλία των ρωμαίικων στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Αυτή η εαρινή ατμόσφαιρα κράτησε μέχρι το 1964, δηλαδή μέχρι τα γεγονότα της Κύπρου. Όταν επικράτησε αναστάτωση στην Κύπρο, η Βουλή στράφηκε εναντίον ημών που θεωρούσε σαν προέκταση της Ελλάδας και χρησιμοποιούσε σαν ομήρους. Και όπως αναφέρεται και στο έγγραφο, εκδόθηκε ένας νέος νόμος, ο υπ’ αριθμ. 502, που απαγόρευε την παιδεία στα ρωμαίικα.Ο ίδιος λέει ότι στο πρώτο άρθρο αυτού του επίσημου εγγράφου, αναφερόταν ότι λήγει το ισχύον καθεστώς στα υπάρχοντα ιδιωτικά δημοτικά και γυμνάσια. Ότι τα σχολεία αυτά δεν κλείνουν, αλλά σταματάει η παιδεία στα ρωμαίικα. Στην εφαρμογή όμως η κατάσταση άλλαξε, διότι στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν πως λήγουν τα καθήκοντα των Ρωμιών διευθυντών και τα καθήκοντα των διδασκάλων που δίδασκαν ρωμαίικα.

ΤΡΙΤΟΝ : Το 1964,δεν έκλεισε ένα αλλά πολλά ελληνικά σχολεία και αυτά δεν περιορίζονταν μόνο στην Ίμβρο, αλλά συμπεριελάμβαναν και την Τένεδο! σημειώνει - και μπράβο του - ο τούρκος δημοσιογράφος.

Το 1964 στο νησί Ιμβρος υπήρχαν 7 δημοτικά, 1 γυμνάσιο και 2 νηπιαγωγεία. Σε εκείνα τα σχολεία τότε, εκπαιδεύονταν 693 μαθητές, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το 1923, στα ίδια τα σχολεία, ήταν 1. 385 μαθητές. "Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως άλλαξε η δομή του πληθυσμού με συστηματικές πρακτικές στο νησί", γράφει. Η διαπίστωση δε καθίσταται τρο-μα-κτι-κή όταν ληφθεί υπόψιν ότι όταν το φθινόπωρο του 2013 ανοίξει το ελληνικό σχολείο οι μαθητές αναμένεται να κυμαίνονται , λένε Ιμβριοι, από 2 έως 8 "Τα έχτισαν με τα χέρια τους οι πατεράδες μας"

Σε αυτά τα στοιχεία να προστεθούν, συνδυαστικά και αυτά που παρουσίασε ο κ Χριστοφορίδης από την εργασία του κ Μπουτάρα: "Στην εργασία του Μάκη Μπουτάρα μαθαίνουμε ότι το 1955 στην Ίμβρο σε 7 μειονοτικά δημοτικά και ένα μειονοτικό ημιγυμνάσιο σπούδαζαν συνολικά 1.000 μαθητές

. Εάν δεν είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν τα σχολεία το 1964 σε αυτά θα είχαν προστεθεί και 3 νηπιαγωγεία των οποίων η κατασκευή είχε περατωθεί μέσα στον ίδιο χρόνο. Δεν είναι αυτή μια εντυπωσιακή υποδομή παιδείας για ένα νησί 7.000 κατοίκων που ζούσε από την γεωργία;", είπε και συνέχισε για την πολιτική τηςαλτο :" Συνεπώς, το τραύμα της πολιτικής της «εκκαθάρισης των Ρωμιών»που ξεκίνησε το 1964 ήταν ακόμη πιο βαρύ για τους Ίμβριους. Παραδείγματος χάριν, το αιφνίδιο κλείσιμο μέσα σε μία ημέρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία τόσο μεγάλη επένδυση είχαν πραγματοποιήσει οι κοινότητες των χωριών και είχαν τόσο μεγάλη αξία για την κοινωνία, είναι μία κατάσταση που ο κόσμος ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να τη χωνέψει. Το καθένα από τα σχολικά εκείνα κτίρια τα οποία τα έχτισαν με τα χέρια τους οι πατεράδες μας και που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί να καταρρέουν είτε έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, αποτελούν από μία χαίνουσα πληγή για όλους εμάς. Εξαιτίας όλων αυτών, στη συλλογική μας μνήμη κυριαρχεί η εικόνα ότι έχουμε εκδιωχθεί από μία «παραδεισένια πατρίδα» ".

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ιμβρίων όταν τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν οι μειονοτικές αρχές υποχρεώθηκαν να αποδώσουν τα σχολικά κτίρια (τόσο τα προϋφιστάμενα όσα και τα νεόδμητα 3 νηπιαγωγεία που τελικά δεν λειτούργησαν ποτέ) στο Τουρκικό Υπουργείο Παιδείας, τα οποία άρχισαν να λειτουργούν πλέον ως δημόσια τουρκικά σχολεία!

Η α λα Τούρκα εθνοκάθαρση σε σύνοψη!

Η συνέχεια, που σε 3-4 γραμμές περιλαμβάνει όλη την δραματική ιστορία του ξεριζωμού και της εθνοκάθαρσης α λα Τούρκα στην Ιμβρο είναι - και πάλι - από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ερσίν Καλκάν της εφημερίδας Taraf:

"Εάν η ιστορία έληγε με αυτά, θα ήταν καλά. Αυτό το σκοτεινό καλοκαίρι του 1964, το (τουρκικό) κράτος έκανε κατάσχεση στα ρωμαίικα ευαγή ιδρύματα και στα ακίνητα των Ρωμιών και κρατικοποιήθηκαν οι πιο γόνιμες εκτάσεις. Μετά από μερικά χρόνια, πάνω σ’ αυτές τις εκτάσεις, κατασκευάστηκε μία «ανοιχτή» φυλακή και όσοι κατάδικοι και ένοχοι υπήρχαν στη χώρα, για βιασμούς, αρπαγές, κλεψιές και άλλα αδικήματα, εστάλησαν στις φυλακές αυτές".

Δεν είναι συγκλονιστικό;

Να τα γράφει ο Τούρκος συνάδελφος σε μια τουρκική εφημερίδα και εδώ - πρωτίστως βέβαια οι αρμόδιοι αλλά και - αρκετοί από μας να στέκονται τουλάχιστον αμήχανοι ή να αποφεύγουν να τα γράψουν μην τους πουν κάποιοι άλλοι ...υπερ-πατριώτες ΥΓ. 1 : Όπως πληροφορούν ο Σύλλογος Ιμβρίων και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης Ιδρύτρια και επίσημη εκπρόσωπο της νέας Αστικής Σχολής Ιμβρου είναι η κ. Άννα Κουτσομάλλη και διευθύντρια η κ Βούλα Μπερμπέρη, , όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που τις συγχαίρει.

ΥΓ. 2 : Όσοι θέλουν να διαβάσουν ολόκληρη την - πολύ ενδιαφέρουσα - ομιλία του κ Χριστοφορίδη στην παρουσίαση του βιβλίου «ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ» (İMROZ RUMLARI) υπάρχει εδώ : www.imvrosisland.org

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τουρκικό έγκλημα σε Ίμβρο - Τένεδο με ντοκουμέντα"

Ν. Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ είχε συμφωνήσει σε σκληρότερο μνημόνιο

Με αυστηρή γραπτή δήλωση απάντησε την Τετάρτη ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο ΑΚΕΛ και την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια.

Θα πρέπει επιτέλους να λεχθεί, αναφέρει η δήλωση Αναστασιάδη, ότι στο μνημόνιο που η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συμφώνησε με την τρόικα είχε ένα κύριο στόχο: τη «διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου η λέξη «διάλυση» τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επαναλαμβάνεται σε κάθε παράγραφο, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η κυβέρνηση Χριστόφια, στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, «αφαίρεσε από την εκτελεστική εξουσία κάθε έλεγχο στη διαδικασία διάλυσης των τραπεζών και την ανέθεσε εξολοκλήρου στην τρόικα». Ακόμη, προσθέτει, και η νομοθεσία, που ψήφισε η Βουλή για την διάλυση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, «ήταν συμφωνημένη με συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο. Ο νόμος αυτός ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της τρόικας».

Στην δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει επίσης:

-Στο μνημόνιο της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ συμφωνήθηκε ακόμη η διαγραφή της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων και πολύ περισσότερο το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά έχει το θράσος να επιρρίπτει και γι αυτό την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

- Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών.

- Πέρα από τις τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να σχεδιάσει μια στρατηγική για την αναδιάρθρωση και τη διάλυση μη βιώσιμων συνεργατικών ιδρυμάτων. Δηλαδή, τα πλείστα συνεργατικά ιδρύματα να έχουν τη τύχη της Λαϊκής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρει στην δήλωσή του, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του στα δύο Eurogroup και στις συνομιλίες με την τρόικα «έδωσαν σκληρές μάχες για να αναιρέσουν πολλές από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα σε κατάρρευση».

Δηλώνει ότι έδωσε σκληρή μάχη για να απαγκιστρώσει τις τράπεζες από «τις ρήτρες του μνημονίου του κ. Χριστόφια, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απάλλαξε εντελώς το Συνεργατισμό από το να ακολουθήσει τη μοίρα της Λαϊκής».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να συντηρήσει κλίμα ενότητας «θεωρήθηκε ως αδυναμία σε βαθμό που το ΑΚΕΛ, ενώ έχει οδηγήσει τη χώρα σε όλη αυτή την περιπέτεια, ζητά και τα ρέστα», καταλήγει στην δήλωσή του ο Κύπριος Πρόεδρος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Ν. Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ είχε συμφωνήσει σε σκληρότερο μνημόνιο"

«Βροχή» τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία

Πάνω από 500 επιχειρήσεις τέθηκαν στο μικροσκόπιο κλιμακίων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) σε πόλεις της περιφέρειας σε όλη τη χώρα τον μήνα Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, από την 1η έως την 31η Μαρτίου ελέγχθηκαν 521 επιχειρήσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε απασχόληση 668 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 442.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με την Αστυνομία και πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον σε απογευματινές και βραδινές ώρες.

Οι «πρωταθλητές» στα πρόστιμα

Αναλυτικά, στην Καλαμάτα και την Τρίπολη ελέγχθηκαν 137 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 198 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 130.500 ευρώ.

Στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι ελέγχθηκαν 51 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 91 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 64.000 ευρώ.

Στην Καστοριά, τη Φλώρινα και την Κοζάνη 101 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 93 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 55.000 ευρώ.

Στη Λάρισα ελέγχθηκαν 51 επιχειρήσεις, εντοπίσθηκαν 148 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 86.500 ευρώ.

Στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ελέγχθηκαν 119 επιχειρήσεις, βρέθηκαν 116 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 95.000 ευρώ.

Τέλος στην Άρτα, τη Βόνιτσα και την Παραμυθιά ελέγχθηκαν 62 επιχειρήσεις. στις οποίες διαπιστώθηκε απασχόληση 22 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11.000 ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία"

Κατά της πώλησης του ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης ο δήμος

Την εκποίηση της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, με τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ, καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο κρίνει ως «πρωτοφανή και απαράδεκτη την εκποίηση ακόμη και του αρχαιολογικού χώρου» και δεσμεύεται για αντίσταση κατά των προσπαθειών εκποίησης της χερσονήσου.

Συγκροτήθηκε μάλιστα, διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επεξεργασθεί και θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση προτάσεις για την οργάνωση των ενεργειών του δήμου και των πολιτών «ενάντια στα σχέδια υποβάθμισης του παραλιακού μετώπου».

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο δήμος «θα αντισταθεί με όλες τις δυνάμεις του σε όλα τα σχέδια που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της περιοχής με την εκποίηση της έκτασης ή την αλλαγή των χρήσεων γης ή την τροποποίηση των όρων δόμησης».

Και συνεχίζει το ψήφισμα: «Οι επίδοξοι μνηστήρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός της περιοχής μας και η δημοτική αρχή θα αντισταθούν με νομικά μέσα αλλά και δυναμικές ενέργειες και εντέλει θα ανατρέψουμε την εκποίηση της έκτασης».

Το δημοτικό συμβούλιο, επίσης, καταδίκασε «την αδικαιολόγητη απόλυση των εργαζομένων στη ξενοδοχειακή εταιρεία ΑΣΤΗΡ» και κάλεσε τη διοίκηση της εταιρείας να ανακαλέσει «άμεσα και να πάψει να τροποποιεί επί το δυσμενέστερο τις συμβάσεις εργασίας».

Ακόμα, τάχθηκε ομόφωνα «κατά των σχεδίων της ΕΤΑ να προχωρήσει, ερήμην της τοπικής κοινωνίας στο έργο «Κατασκευή και λειτουργία Εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής στην ελεύθερη παραλία Βάρκιζας» και προτρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να μη λάβει καμία απόφαση γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου, μέχρι να κατατεθεί η μελέτη του δήμου για την ήπια ανάπλαση της ανατολικής παραλίας της Βάρκιζας.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά της πώλησης του ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης ο δήμος"

Στουρνάρας: Θέλει δουλειά ακόμη...

Με όλα τα ζητήματα ανοικτά ολοκληρώθηκε η διάρκειας περίπου 3,5 ωρών πρώτη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να δηλώσει «δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση «έχει δουλειά ακόμη».

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει και για τις ενστάσεις της τρόικας επί της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank: «Μιλήσαμε για όλα», ήταν η απάντησή του.

Λίγο νωρίτερα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι «με την τρόικα ανοίξαμε όλη τη "γκάμα" των θεμάτων, δημοσιονομικά, τράπεζες, διαρθρωτικά και προγραμματίσαμε τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά ετέθη και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για εφέτος, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών ετέθησαν ερωτήματα αναφορικά με τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου, χωρίς να διαφανεί κάποια θετική ή αρνητική αντίδραση στο επιχειρούμενο λίφτινγκ στο χαράτσι.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκταμίευση τόσο του «υπολοίπου» της δόσης του περασμένου Δεκεμβρίου (2,8 δισ. ευρώ), για το οποίο βασικό «διαρθρωτικό ορόσημο» είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, όσο και της δόσης του α΄ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ (για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των φορολογικών εσόδων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κ.λπ.).

Τα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι έως τις 15 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας αποδοκιμάστηκαν έντονα από ομάδα πολιτών κατά την αποχώρησή τους από το υπουργείο Οικονομικών. Οι περίπου 10 διαδηλωτές απομακρύνθηκαν έγκαιρα από τις παριστάμενες αστυνομικές δυνάμεις.
Τα πράγματα είναι δύσκολα

Η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων παραμένει δύσκολη, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας απόψε στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ο Ψυχρός Εμφύλιος», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν υπάρχουν - δυστυχώς- και διαφορετικές λύσεις. Όσοι λένε ότι υπάρχουν, λένε ψέματα. Η αντιπολίτευση δεν έχει, δυστυχώς, προσφέρει μέχρι σήμερα κάτι δημιουργικό. Επενδύει διαρκώς στην καταστροφή».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Θέλει δουλειά ακόμη..."

Εμπιστευτικές οι πληροφορίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Εμπιστευτικές πληροφορίες συνιστούν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και δεν γίνεται αυτά να γνωστοποιηθούν από την Τράπεζα στη Βουλή.

Πληροφορίες για τα 3ετή επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών, που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2012 στην ΤτΕ, είχαν ζητήσει, με ερώτησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθούν ποιες είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ανακεφαλαιοποιούμενες τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίαςκαι πόσοι από τους οικονομικούς πόρους που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, θα διατεθούν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ζητούσαν, εξάλλου, ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες διαχωρίστηκαν σε συστημικές και μη συστημικές, αλλά και τον τρόπο που αξιολογήθηκαν η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Προς απάντηση των ερωτημάτων που έθεταν οι βουλευτές, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διαβιβάστηκε στις 29 Μαρτίου στη Βουλή έγγραφο της ΤτΕ, στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

• Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορούσε να αξιώσει έγγραφες δεσμεύσεις ως προς την πολιτική των τραπεζών στον τομέα των δανείων και πιστώσεων. Προφανώς βέβαια, η ανακεφαλαιοποίηση θα συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών. Η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα τους επιτρέψει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

• Τα ζητούμενα στοιχεία εμπίπτουν στις εμπιστευτικές πληροφορίες, οι οποίες περιέρχονται σε γνώση της ΤτΕ και των οργάνων της κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους.

• Η στρατηγική αξιολόγηση (αξιολόγηση βιωσιμότητας) του τραπεζικού τομέα έγινε με βάση δύο ομάδες κριτηρίων: τα εποπτικά και τα επιχειρησιακά. Ο συνδυασμός των δύο ομάδων κριτηρίων αποτέλεσε τη βάση για την τελική αξιολόγηση κάθε τράπεζας.

Τα εποπτικά κριτήρια αξιολογούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας, ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη μετοχική διάρθρωση και την επάρκεια διοίκησης. Κάθε δείκτης συγκρίνεται με αντίστοιχους δείκτες αναφοράς (είτε με γνώμονα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Ευρωσύστημα είτε με ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς), όπως π.χ. ο δείκτης άντλησης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Τα επιχειρησιακά κριτήρια αναφέρονται στους δείκτες μεριδίου αγοράς, συνεργειών και σταυροειδών πωλήσεων, σταθερότητας καταθετικής βάσης, επάρκειας συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, αποδοτικότητας και εκτιμώμενης μελλοντικής κερδοφορίας/εκτιμώμενου χρόνου αποπληρωμής της κρατικής ενίσχυσης.

Κατά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας ελήφθησαν υπόψη τα αντίστοιχα ιστορικά και τρέχοντα μεγέθη, καθώς και μελλοντικές εκτιμήσεις κερδοφορίας. Από την ανάλυση αυτή προέκυψε η αναμενόμενη από την τράπεζα μελλοντική κερδοφορία της και η τεκμαιρόμενη ικανότητα να αποπληρώσει το ποσό της κεφαλαιακής ενίσχυσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η ικανότητα αυτή εξηγεί ουσιαστικά και την έννοια της βιωσιμότητας. Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι οι τέσσερις τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, είναι βιώσιμες.

• Για τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών (σ.σ. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν γιατί δεν περιελήφθησαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης) το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Δεκεμβρίου του 2012 προβλέπει την εκπόνηση ειδικής μελέτης αξιολόγησης και μέχρι τα τέλη Μαϊου 2013 τον καθορισμό της στρατηγικής αναφορικά με την εφαρμογή των συστάσεων που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη μελέτη.

• Τα κριτήρια με βάση τα οποία διεξήχθη η στρατηγική αξιολόγηση (αξιολόγηση βιωσιμότητας) ήταν κοινά για όλες τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Δεν συμπεριελήφθησαν στην αξιολόγηση οι συνεταιριστικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι ίδρυμα ειδικού σκοπού. Ως γνωστόν η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν ήταν ιδρύματα ειδικού σκοπού, αλλά πιστωτικά ιδρύματα που υπάγονταν στις διατάξεις του Ν. 3601/2007.

• Το ποσό των 50 δισ. ευρώ επαρκεί να καλύψει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και ένα απόθεμα ασφαλείας 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξελίξεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες .

• Στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τις Διοικήσεις των Τραπεζών για την τοποθέτηση επιτρόπων, τις συμφωνίες και τις αμοιβές τους, αλλά και τις αμοιβές των διοικήσεων των ανακεφαλαιοποιούμενων τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν από την ίδια, αλλά θα μπορούσαν να αναζητηθούν από τους Επιτρόπους του Ελληνικού Δημοσίου που μετέχουν στα Δ.Σ. των Τραπεζών.

• Στην επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΑΤΕ βρισκόταν στο μέσο επίπεδο των ελληνικών τραπεζών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανιζόταν καλύτερο στους δείκτες πιστωτικού κινδύνου, η ΤτΕ αναφέρει ότι, όπως αναλύεται και στην έκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα, η διαγνωστική μελέτη της BlackRock δεν συμπεριλαμβάνει τις απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου

Στην περίπτωση της ΑΤΕ, που ήταν τράπεζα με το συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό τέτοιων απαιτήσεων, το ποσοστό της ζημιάς προς το σύνολο των δανείων θα ήταν σημαντικά υψηλότερο εάν είχαν ληφθεί υπόψη.

Σημειώνεται επιπλέον ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι η Αγροτική Τράπεζα εμφάνιζε χρόνια δομικά προβλήματα, παρουσίαζε χαμηλή αποδοτικότητα και ελλείψεις στην οργανωτική και λειτουργική της διάρθρωση και κυρίως, παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίων από το Δημόσιο, η Αγροτική Τράπεζα αντιμετώπιζε σημαντικού ύψους κεφαλαιακή ανεπάρκεια και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος να την ανακεφαλαιοποιήσει.

• Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν πιστωτικό ίδρυμα ειδικού σκοπού έως το 2005. Από το 2006 και μετά λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα και συνεπώς ορθώς αξιολογήθηκε με τα ίδια κριτήρια, όπως και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε σημαντικού ύψους αρνητική εκτιμώμενη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου για την περίοδο 2012-2014, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει την κρατική ενίσχυση σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά ενδεχομένως θα χρειαζόταν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

nooz
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπιστευτικές οι πληροφορίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών"

Kι άλλος υπάλληλος δήμου της Θεσσαλονίκης στη φυλακή για υπεξαίρεση

Αλλος ένας υπάλληλος δήμου της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης παίρνει τον δρόμο προς τη φυλακή έπειτα από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για υπόθεση υπεξαίρεσης 78.000 ευρώ από τα ταμεία Δημοτικής Επιχείρησης.

Σε κάθειρξη έξι ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Χορτιάτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Δημοτικής Επιχείρησης, κατά το διάστημα 2000 - 2002, έκαναν «φτερά» από το ταμείο της Επιχείρησης 78.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονταν από επιχορηγήσεις του δήμου και υπουργείων για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Απολογούμενος αρνήθηκε την κατηγορία, κάνοντας λόγο για σε βάρος του «σκευωρία» από πολιτικούς του αντιπάλους. Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο πρώην δημοτικός σύμβουλος να μείνει ελεύθερος μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Kι άλλος υπάλληλος δήμου της Θεσσαλονίκης στη φυλακή για υπεξαίρεση"

Πρόστιμο 100 ευρώ στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που λερώνουν τα πεζοδρόμια

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι από την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ζώων στον δήμο Αθηναίων, καθώς από τη Δευτέρα οι δημοτικοί αστυνομικοί θα ''κόβουν κλήσεις'', από 100 έως και 30.000 ευρώ σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Έτσι αν το ζώο λερώνει πεζοδρόμια και πάρκα, αν σκάβει το πράσινο, αν κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, αν δεν είναι εμβολιασμένο, αν κακοποιείται, τότε οι ιδιοκτήτες του δεν θα μένουν ατιμώρητοι.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από κεντρικά σημεία της Αθήνας και σιγά-σιγά θα επεκταθούν. ''Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική έξοδος. Δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός αλλά η ουσία, να γίνει δηλαδή συνείδηση στους δημότες – ιδιοκτήτες ζώων, η ανάγκη να σέβονται τα ζώα, το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους''.

Καταγγελίες

Υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου τους, με πρώτες σε συχνότητα τις καταγγελίες για καταστροφή πρασίνου και για μη καθαρισμό περιττωμάτων.

Στην αρχή, θα γίνονται συστάσεις, αλλά αν κάποιος δεν υπακούσει ή αδιαφορήσει, τότε θα δίνονται πρόστιμα, ξεκαθαρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι ''ξεκινάει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτισμού, γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα πολιτισμού''.

Τα πρόστιμα αρχίζουν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμη και σε καταγγελία για σκύλο που έχει εγκαταλειφθεί σε μπαλκόνι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε pet shops, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου της Αθήνας, Άγγελος Αντωνόπουλος.

Αυστηρές ποινές και στα pet shops

Μάλιστα, για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης σκύλων και γατών που παραβαίνουν τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και κτηνιατρικής φροντίδας των προς πώληση ζώων προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους.

Οι δημότες εκφράζουν παράπονα για την καταστροφή χώρων πρασίνου καθώς και για περιπτώσεις ζώων συντροφιάς που κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο σε κοινόχρηστους χώρους κι έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά σε παιδιά και ηλικιωμένους, λέει ο κ. Αντωνόπουλος.

''Πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί. Και μπορούμε. Αρκεί να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να προστατεύουμε το πράσινο'', επισημαίνει.

Θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αναστασία Μπομπολάκη, ''αν και δεν είμαστε υπέρ της καταστολής, αλλά της αλλαγής της νοοτροπίας'', επισημαίνει.

''Θεωρούμε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας και της αντίληψης, η απόκτηση φιλοζωικής κουλτούρας θα επιτευχθεί εν καιρώ και μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση, όμως και η εφαρμογή του νόμου βοηθάει'', τονίζει και καλεί τις αρχές ''να μη μείνουν στα πρόστιμα για τον καθαρισμό των περιττωμάτων των ζώων, που ασφαλώς είναι απαραίτητος, αλλά να δουν με την ίδια ζέση και τα θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων''.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 100 ευρώ στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που λερώνουν τα πεζοδρόμια"

Η αντίστροφη μέτρηση προς την καταστροφή

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης του Μαρτίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, της δεύτερης... μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του έκτου ορόφου για τελευταία φορά.

Παραιτήθηκαν όλοι τους με τα πορτραίτα των προέδρων του παρελθόντος να τους κοιτάζουν αφ’ υψηλού. Αυτό κατέστη αναπόφευκτο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν καθένα από τα μέλη έλαβε επιστολή που τον ενημέρωνε ότι είχε διοριστεί ένας ειδικός διαχειριστής για να αναλάβει την τράπεζά του και ότι το συμβούλιο διαλύεται.

Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, το ΔΣ ολοκλήρωσε την τελευταία του συνεδρίαση και τα μέλη του αποδέχθηκαν ότι ο θεσμός των 112 χρόνων έφτασε πλέον στο τέλος του. «Ήταν σαν κηδεία», δήλωσε ένα από τα μέλη του ΔΣ.

Ο θάνατος της Λαϊκής, γνωστής και ως Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, ήταν βάναυσος. Τα μέλη του ΔΣ δήλωσαν ότι πάλεψαν μέχρι τέλους, παρακαλώντας τους πολιτικούς ηγέτες να μην αποδεχθούν το κλείσιμο της τράπεζας ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης των 10 δις ευρώ της περασμένης εβδομάδας, η οποία θα γλίτωνε τη χώρα από τη χρεωκοπία.

Η τράπεζα, την οποία μάχονταν να σώσουν τα μέλη του ΔΣ, έχασε €1,8 δις προ φόρων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 και άλλα 4,1 δις ευρώ το προηγούμενο έτος, καθώς το στοίχημα με τα ελληνικά ομόλογα είχε ατυχή κατάληξη, και οι κακές αποφάσεις δανεισμού είχαν το αντίτιμό τους.

«Η Λαϊκή Τράπεζα ήταν μία πολύ καλή τράπεζα για πολλά, πολλά χρόνια», δήλωσε ο Αυξέντης Αυξεντίου, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

«Δυστυχώς, ήταν το θύμα πολλών συγκυριών. Πρώτα απ’ όλα, του κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο προκάλεσε απώλειες περίπου 2,5 δις ευρώ. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η έκθεση της τράπεζας στα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα. Η τρίτη αρνητική συγκυρία ήταν, φυσικά, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έπληξε την εταιρεία.»

Η κυβέρνηση διέταξε έρευνα σχετικά με την τραπεζική και οικονομική κρίση της Κύπρου. Η έρευνα, με τη σειρά της, οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μιχάλη Σαρρή, σε παραίτηση την περασμένη Τρίτη.

Το Reuters επικοινώνησε με πέντε από τα έντεκα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής που αποχώρησαν πρόσφατα. Όλοι τους ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, καθότι επιθυμούσαν να μιλήσουν πιο ελεύθερα για τα ευαίσθητα αυτά ζητήματα.

Η ΑΡΧΗ

Το πρώτο σημαντικό πλήγμα για τη Λαϊκή ήρθε το 2011, όταν η Ευρώπη συμφώνησε στην πρωτοφανή αναδιάρθρωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η Λαϊκή είχε στην κατοχή της συνολικά 3,1 δις ευρώ κρατικών ομολόγων και τελικά υπέστη απώλειες της τάξης των 2,3 δις ευρώ.

Μετά τη συγχώνευσή της με την ελληνική Marfin το 2007 και, πλέον, υπό ελληνική διαχείριση, η Λαϊκή «έχτισε» σημαντική θέση το 2009 σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία προσέφεραν ελκυστικά επιτόκια.

Οι τελικές απώλειες αποτέλεσαν καταστροφικό πλήγμα για μία τράπεζα η οποία ξεκίνησε το 2011 με συνολικά ίδια κεφάλαια αξίας μόλις 3,6 δις ευρώ. Ωστόσο, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος μέχρι τη διάσωση της Λαϊκής, αφότου είχε αποτύχει παταγωδώς στα τεστ αντοχής που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το 2011 και αφότου είχε αποτύχει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Τον Ιούνιο του 2012, χορηγήθηκε διάσωση ύψους 1,8 δις ευρώ στη Λαϊκή από το κράτος, δίνοντας στην κυπριακή κυβέρνηση ποσοστό συμμετοχής 84 τοις εκατό. Διορίστηκαν επτά νέοι σύμβουλοι από τον Υπουργό Οικονομικών, και το διοικητικό συμβούλιο ήταν επιφορτισμένο με τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου που θα έπειθε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η τράπεζα θα μπορούσε και πάλι να είναι βιώσιμη.

Οι νέοι σύμβουλοι γνώριζαν καλά την τραγωδία με τα ελληνικά ομόλογα, καθώς επίσης και τις αμφισβητήσιμες πρακτικές δανεισμού.

Μία ελληνική κοινοβουλευτική έρευνα είχε επιστήσει την προσοχή στις «σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων» σχετικά με την ελληνική δραστηριότητα της Λαϊκής. Η τράπεζα είχε δανείσει χρήματα σε μία κοινότητα Ελλήνων μοναχών οι οποίοι εμπλέκονταν σε αγοραπωλησίες γης, αλλά και σε άλλους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα χρήματα για να στηρίξουν την αγορά μετοχών από τον όμιλο Marfin Investment Group, μία εταιρεία συνδεδεμένη με τη Λαϊκή μέσω του κοινού τους προέδρου, Ανδρέα Βγενόπουλου, μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Ο Βγενόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Το διοικητικό συμβούλιο αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος του προβλήματος της Λαϊκής. «Ανακάλυψα πράγματα που δεν περίμενα να ανακαλύψω», δήλωσε μία πηγή του ΔΣ, περιγράφοντας το πώς η τράπεζα βασιζόταν ήδη στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου για περισσότερα από 9 δις ευρώ από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης τα οποία έπρεπε να ανανεωθούν μετά από ένα δεκαπενθήμερο.

Η προτεραιότητα ήταν να διοριστούν σύμβουλοι για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός σχεδίου ώστε η Λαϊκή να μειώσει τις δαπάνες της, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να ανακεφαλαιοποιηθεί και να «περιφράξει» τις ελληνικές της δραστηριότητες ώστε να απορροφηθούν οποιοιδήποτε κραδασμοί από τον δανεισμό των €11,8 δις και να μην πληγεί η κυπριακή μητρική εταιρεία.

Στο τέλος του Ιουνίου, διόρισαν την KPMG, η οποία κατάρτισε ένα σχέδιο το οποίο έκανε έκκληση για πώληση περιουσιακών στοιχείων, μείωση δαπανών και την τοποθέτηση των επισφαλών δανείων σε εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού.



Η Λαϊκή προετοιμαζόταν επίσης να αναγκάσει σε απώλειες τους ανθρώπους που είχαν αγοράσει «προνομιούχα» ομόλογα, μία παραδοσιακά ασφαλή επένδυση που είχε μέχρι στιγμής αποφύγει τυχόν χτυπήματα από την τραπεζική κρίση. Η επιβολή απωλειών στους καταθέτες, η αμφισβητούμενη στρατηγική που περιλήφθηκε στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, δεν λήφθηκε υπόψη. «Κανείς δεν είχε ιδέα ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι καταθέτες», δήλωσε ένα μέλος του ΔΣ.

Στα τέλη του Αυγούστου, το σχέδιο υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές. Περίπου την ίδια εποχή, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρίστος Στυλιανίδης, που είχε περάσει πολλά χρόνια στην υπηρεσία της Λαϊκής, εργαζόμενος κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο προτού αναλάβει την κορυφαία θέση το Δεκέμβριο του 2011, έλλειψε με αναρρωτική άδεια.

Ως προσωρινό αντικαταστάτη, το ΔΣ επέλεξε τον Τάκη Φειδία, τον τότε επικεφαλής του βραχίονα ασφαλειών της Λαϊκής. Περίπου 500 υπάλληλοι απολύθηκαν στην Ελλάδα, άλλοι 120 στην Κύπρο, οι μισθοί μειώθηκαν, η χρήση των κινητών τηλεφώνων περιορίστηκε, και η τράπεζα επαναδιαπραγματεύθηκε τα μισθώματα των ενοικίων της.

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων, όπως και οι συζητήσεις για την πώληση του μεριδίου 50 τοις εκατό της Λαϊκής στην ρωσική τράπεζα Rossiysky Promyishlenny Bank.

Στην αρχή, ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν με έκπτωση 9 τοις εκατό, στοχεύοντας δάνεια στη Σερβία και την Ουκρανία, και μέρος ενός χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων αξίας 2 δις στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν αρκετά, και άρχισαν να πωλούν με έκπτωση 15 τοις εκατό στις αρχές του 2013.

Ο Στυλιανίδης, επιστρέφοντας από την από την αναρρωτική του άδεια, συγκρούστηκε με το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ήθελε να παραιτηθεί ο τελευταίος, ώστε να μπορέσει η τράπεζα να κάνει μια νέα αρχή.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Εκτός τράπεζας, τα δεδομένα είχαν αρχίσει να αλλάζουν από τον Οκτώβριο.

Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα μίας κακής τράπεζας, η Τρόικα –η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- ανησυχούσαν επίσης για το αν η Κύπρος θα ήταν σε θέση να «πληρώσει το λογαριασμό» για την κακή τράπεζα.

Η κακή τράπεζα αποτελούσε, ωστόσο, κρίσιμο σημείο του σχεδίου της KPMG, έτσι η Λαϊκή προχώρησε στο Σχέδιο Β’. Η ιδέα ήταν να τοποθετηθεί η «υγιής» κυπριακή τράπεζα σε μία νέα θυγατρική ή οποία θα μπορούσε να πωληθεί μόλις απελευθερωθεί από τη μεγάλη σκιά που την κάλυπτε από την Ελλάδα, η οποία επρόκειτο να παραμείνει στην κύρια εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

«Δεν επρόκειτο για ένα σχέδιο καλής και κακής τράπεζας», δήλωσε μέλος του ΔΣ, «Σκοπεύαμε να επικεντρωθούμε στην αναδιάρθρωση».

Το Δεκέμβριο του 2012, η Λαϊκή προσέλαβε την εταιρεία συμβούλων Alvarez & Marsal, οι οποίοι εργάζονταν σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα• η Λαϊκή θεώρησε ότι, προσλαμβάνοντας τους ίδιους συμβούλους, θα ενίσχυε έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου.

Καθώς προωθήθηκε το Σχέδιο B, η Λαϊκή αντιμετώπιζε αυξανόμενες δυσκολίες. Οι ειδήσεις για τα πιθανά «κουρέματα» στους καταθέτες, προέτρεπαν ήδη τους ανθρώπους να αποσύρουν τα μετρητά τους.

Αυτό άφηνε τη Λαϊκή να εξαρτάται όλο και περισσότερο από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας, γνωστού και ως ELA.

«Ο ELA ήταν ένας συνεχής αγώνας, κάθε δεκαπέντε ημέρες μας ζητούσαν και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία (ως εγγύηση)», δήλωσε τραπεζική πηγή. Η τράπεζα υποσχέθηκε κάθε κτίριο που της άνηκε, μαζί με παρτίδες δανείων και ομολόγων.

Η διάσωση 1,8 δις ευρώ του Ιουνίου βοήθησε ελάχιστα, δεδομένου ότι έγινε μέσω ενός κρατικού ομολόγου το οποίο δεν ήταν δεκτό από την κεντρική τράπεζα, η οποία απαιτούσε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Καθώς η Λαϊκή αναζητούσε νέες εγγυήσεις, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που είχε ήδη χρησιμοποιήσει, μειωνόταν περαιτέρω. «Μπορούσες να δεις το συνολικό ποσό να μειώνεται, καθώς επιδεινώνονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», δήλωσε τραπεζική πηγή.

Εν τέλει, η Λαϊκή υποσχέθηκε περί τα 20 δις ευρώ εγγυήσεων για να αντλήσει 9,95 δις ευρώ μετρητών από την κεντρική τράπεζα.

Οι εκλογές στην Κύπρο το Φεβρουάριο αποτέλεσαν σημείο καμπής. Πριν από τις εκλογές, η ΕΚΤ είχε δει ότι η Λαϊκή ήταν όλο και πιο ευάλωτη, αλλά της είχε επιτρέψει να αντλεί από τον μηχανισμό ELA. Τώρα, με τη νέα κυβέρνηση, η ΕΚΤ απαιτούσε δράση, και γρήγορα.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί μία συμφωνία διάσωσης για το ταραγμένο νησί.

Η συμφωνία που προέκυψε κατά τις πρωινές ώρες της 16ης Μαρτίου προκάλεσε σοκ. Η Κύπρος απαιτούταν να συλλέξει τα 5,8 δις ευρώ που χρειαζόταν, με την επιβολή φόρου στις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρου 6,75 τοις εκατό στις μικρές αποταμιεύσεις οι οποίες ήταν ρητά ασφαλισμένες.

Το ΔΣ της Λαϊκής άρχισε να συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά, κάτι που αποτέλεσε εντατικοποίηση, ακόμα και για ένα σώμα που είχε συνεδριάσει περίπου 100 φορές από τον Ιούνιο.

Η επόμενη «βόμβα» έσκασε πολύ γρήγορα. Τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου, τέσσερις εκπρόσωποι της Λαϊκής κλήθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα.

Εκεί, τους συνάντησαν και εκπρόσωποι από τις άλλες δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, την Τράπεζα της Κύπρου και την Ελληνική.

Στις τράπεζες δόθηκε ένα έγγραφο δυόμιση σελίδων, που εξετάστηκε και από το Reuters, το οποίο ανέφερε λεπτομερώς τους όρους της πώλησης των ελληνικών δραστηριοτήτων τους σε μία, μέχρι τώρα, άγνωστη ελληνική τράπεζα.

Τους ζητήθηκε να μεταφέρουν το έγγραφο στα διοικητικά τους συμβούλια για έγκριση, αλλά τα μέλη του ΔΣ διαμαρτυρήθηκαν αμέσως για την ασάφεια των όρων, και την έλλειψη συμμετοχής του ΔΣ, καθώς και τη δέουσα επιμέλεια.

Το έγγραφο ζητούσε από το ΔΣ της Λαϊκής να επιβεβαιώσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί «χωρίς εξαναγκασμό». Όταν οι εκπρόσωποι της τράπεζας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είπε στη Λαϊκή ότι ο μέτοχός της, δηλ. η κυβέρνηση, περίμενε από το διοικητικό συμβούλιο να υπογράψει.

Τα μέλη του ΔΣ πίστευαν ότι η συμφωνία σήμαινε ότι η Λαϊκή Ελλάδας, η οποία προβλεπόταν από μία αναθεώρηση της κεντρικής τράπεζας ότι θα χάσει 7,4 δις ευρώ μεταξύ Ιουνίου 2012 και Ιουνίου 2015, θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί με περίπου 2,8 δις ευρώ προτού πωληθεί.

«Στο ΔΣ, επικράτησε έκπληξη σε συνδυασμό με απογοήτευση. Η συμφωνία ήταν προφανώς πολύ δυσμενής για την τράπεζα», δήλωσε ένα μέλος του ΔΣ. Το ΔΣ πίστευε ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε καλύτερη συμφωνία αν είχαν πωληθεί τα υποκαταστήματα με το συνηθισμένο τρόπο, μέσω ανταγωνιστικών προσφορών.

Η Λαϊκή αρνήθηκε να υπογράψει, κι έτσι ο Δημητριάδης υπέγραψε εκ μέρους της. Η Κεντρική Τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε στα σχετικά, με αυτό το θέμα, ερωτήματα.

Η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων, συρρίκνωσε τη Λαϊκή και αφαίρεσε τον κίνδυνο για περαιτέρω απώλειες από τα ελληνικά δάνεια, ωστόσο το ΔΣ ένιωθε ότι η θέση της τράπεζας είχε επιδεινωθεί σημαντικά από τη συμφωνία.

Πλέον, οι συνεδριάσεις του ΔΣ κρατούσαν συχνά μέχρι τα μεσάνυχτα. Εστάλησαν απεσταλμένοι στη Ρωσία για να συζητήσουν μία συμφωνία εξαγοράς. Οι συζητήσεις απέτυχαν.

Το βράδυ της Πέμπτης της 21ης Μαρτίου, οι εργαζόμενοι της Λαϊκής ξεκίνησαν διαμαρτυρία στη Λευκωσία, αφότου άκουσαν ότι η τράπεζα επρόκειτο να τεθεί υπό καθεστώς «εξυγίανσης», το οποίο θα την χώριζε σε «καλή» τράπεζα με τα υγιή δάνεια και τις μικρές καταθέσεις, και σε «κακή» τράπεζα στην οποία θα πραγματοποιούταν σταδιακή εκκαθάριση. Ορισμένοι από τους συμβούλους έμαθαν τα νέα από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Κανείς δε μας εξήγησε ποτέ γιατί πάμε για εκκαθάριση», δήλωσε πηγή της Λαϊκής.

Πλέον, η Κύπρος είχε μόνο τρεις μέρες για να καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο θα κέρδιζε την έγκριση της τρόικας, θα εξασφάλιζε τη διάσωση του κράτους, και θα απέτρεπε την ΕΚΤ από το να τηρήσει την απειλή της για διακοπή των κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο υπαγορεύει, όπως συμφωνήθηκε τελικά, ότι όλα τα «καλά» μέρη της Λαϊκής θα ομαδοποιηθούν στην Τράπεζα της Κύπρου, το μεγαλύτερο δανειστή του νησιού, ενώ οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και τα επισφαλή δάνεια θα εκκαθαριστούν σταδιακά από έναν ειδικό διαχειριστή.

Το brand της Λαϊκής, το πιθανότερο είναι να «πεταχτεί στα σκουπίδια», και οι 8.400 εργαζόμενοι της τράπεζας αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Όπως το έθεσε και ένα από τα μέλη του ΔΣ: «Όλοι γνώριζαν ότι η τράπεζα είχε προβλήματα, αλλά κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα φτάναμε σε τέτοιο σημείο.»

banksnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αντίστροφη μέτρηση προς την καταστροφή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news