facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Κλειστός για μια εβδομάδα ο ένας κλάδος στη σήραγγα Ραψομμάτη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα στη σήραγγα Ραψομμάτη, επί του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης- Καλαμάτας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, με στόχο την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικότερα, από αύριο Δευτέρα 1η Απριλίου, στις 8.00 το πρωί, έως την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 4.00 το απόγευμα, θα υπάρχει ολικός αποκλεισμός της μιας σήραγγας Ραψομάτη στην κατεύθυνση από Καλαμάτα προς Τρίπολη και η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από την άλλη σήραγγα, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός για μια εβδομάδα ο ένας κλάδος στη σήραγγα Ραψομμάτη"

Στις 20.00 η κατ' αντιπαράσταση εξέταση Μπίκα - Διώτη

Άρχισε η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

Αμέσως μετά θα καταθέσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και περίπου στις 8 μμ θα ξεκινήσει η κατά αντιπαράσταση εξέταση τους.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζήτησε και θα του σταλούν τα πρακτικά από την κατάθεση του κ. Διώτη.

Παράλληλα σήμερα, αναμένεται να στείλει το «στικάκι» με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ που είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό "Hot Dog", ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 20.00 η κατ' αντιπαράσταση εξέταση Μπίκα - Διώτη"

Φοροφυγάδες το 20% των βουλευτών στην Κύπρο

Δεκατρείς βουλευτές, σχεδόν το 20% των μελών του κυπριακού Κοινοβουλίου, που φέρονται να ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα -εκτός του κόμματος των Οικολόγων- δεν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις για πολλά χρόνια, χωρίς να ενοχληθούν ποτέ από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μερικοί, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων, δεν πλήρωσαν φόρους για 10 χρόνια!

Το θέμα ξεκίνησε από την Κάτια Σάββα της εφημερίδας «Πολίτης» της Λευκωσίας και συνεχίστηκε από τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Εθνος» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, με απανωτά δημοσιεύματά του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα οποία αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τα πολιτικά κόμματα, τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και τον διευθυντή του ΤΕΠ Γιώργο Πούφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος έκλεισε όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το Νοέμβριο είχαμε πληροφορηθεί ότι ο κ. Χριστόφιας προσπάθησε να πάρει τα στοιχεία και τις αποδείξεις από το ΤΕΠ, αλλά οι αρμόδιοι φέρονται να απάντησαν ότι «πρόκειται για προσωπικά δεδομένα» και ουδείς δύναται να τα διαβάσει. Την ίδια απάντηση έλαβαν όσοι προσπάθησαν να ανακινήσουν το θέμα.

Η κυπριακή εφημερίδα έγραψε ότι «σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρωμένα το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, αριθμός βουλευτών, οι πλείστοι των οποίων είχαν επανεκλεγεί μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν εξαιρέσει τους εαυτούς τους από τη χρονική υποχρέωση που έχουν όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πολίτες της Κύπρου να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους βουλευτές έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΠ, πέρα από δέκα χρόνια να υποβάλουν φορολογική δήλωση, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προφανώς δεν έχουν καν φορολογικό φάκελο.

Ο «Πολίτης» υποστήριξε επίσης ότι τα στοιχεία του ΤΕΠ αναφέρουν ότι άλλοι έξι πρώην βουλευτές (οι οποίοι είτε δεν επαναδιεκδίκησαν εκλογή είτε απέτυχαν να επανεκλεγούν) μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου είχαν ανάλογη εκκρεμότητα. Με λίγα λόγια δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εφημερίδα έκρινε πως «πρέπει να τύχουν ειδικής αναφοράς τόσο οι περιπτώσεις δύο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια (2006, 2007, 2008, 2009 και 2010) δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, όσο και οι περιπτώσεις τριών βουλευτών οι οποίοι για δέκα και πλέον χρόνια επιμένουν να μην υποβάλλουν τέτοια δήλωση».

Η εφημερίδα έγραψε ότι «χαρακτηριστική είναι ακόμη η περίπτωση βουλευτή, με τρεις θητείες στη Βουλή (περιλαμβανομένης και της παρούσας), προέδρου κοινοβουλευτικής επιτροπής και προβεβλημένου στελέχους κόμματος, ο οποίος για πέραν των δέκα χρόνων δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέτρεξε και ρύθμισε αυτή την εκκρεμότητα».

Το θέμα συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της κυπριακής Βουλής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος να απαντήσει και να «δείξει» το κυπριακό Κοινοβούλιο ως υπεύθυνο για τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων.

Σε συνεντεύξεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και στο ραδιόφωνο 107,6 αναφέρθηκε στο υπηρεσιακό απόρρητο και υποστήριξε ότι για να δημοσιοποιήσει η υπηρεσία του οποιαδήποτε ονόματα, χρειάζεται νομική κάλυψη. Εμμέσως του απάντησε ο επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα δεν καλύπτει τους φοροφυγάδες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο επικρατεί η άποψη πως εάν γίνει πραγματικός και ανεξάρτητος έλεγχος, αρκετοί πολιτικοί και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι θα δυσκολευθούν να αποδείξουν ότι οι περιουσίες τους αποκτήθηκαν με νόμιμες διαδικασίες και αρκετοί θα βρεθούν σε δυσάρεστη θέση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια κόμματα και οργανώσεις είχαν «βυθιστεί» στα δάνεια και διασώθηκαν από τις κυπριακές τράπεζες, χωρίς όμως να μπορούν να ξεπληρώνουν τις δόσεις τους.

Ενα άλλο σκάνδαλο που αφορά μεγαλοσχήμονες και πολιτικούς της Κύπρου ήταν η αποκάλυψη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τον τρόπο διαχείρισης των κρατικών κατοικιών και γενικά της περιουσίας του κράτους στο Τρόοδος. Μερικοί εκ των ενοικιαστών πληρώνουν μερικά ευρώ τον χρόνο για να νοικιάζουν τις πολυτελείς κατοικίες εκμεταλλευόμενοι νόμους της δεκαετίας του 1960.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου:

Για την ενοικίαση 56 κατοικιών το κράτος εισπράττει ετησίως μόλις 170.000 ευρώ.

19 κατοικίες και άλλη ακίνητη περιουσία νοικιάζονται με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιώτες έναντι πάμφθηνου τιμήματος.

Κρατικοί αξιωματούχοι απολαμβάνουν υπερπρονόμια σε σημείο που μερικές κατοικίες, στις οποίες διαμένουν 20 με 30 χρόνια, να θεωρούνται ιδιοκτησία τους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροφυγάδες το 20% των βουλευτών στην Κύπρο"

Νέα στοιχεία για την δολοφονία του 51χρονου στ’Ασκύφου

Νέα στοιχεία που ίσως συντελέσουν στο να βρεθεί η άκρη του νήματος για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 51χρονου κτηνοτρόφου από τ’ Ασκύφου Σφακίων, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Το ένα, είναι η ανεύρεση ενός πυρπολημένου αυτοκινήτου στον οικισμό Φιλίππου νότια των Βρυσών Αποκορώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, το αγροτικό αυτοκίνητο μάρκας Τογιότα, είχε κλαπεί από το Ηράκλειο και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι του 51χρονου.

Όπως φαίνεται, οι στυγνοί – και πιθανόν επαγγελματίες – εκτελεστές, μετά τον φόνο την νύχτα της Παρασκευής, φεύγοντας από τ’ Ασκύφου σταμάτησαν στην περιοχή Φιλίππου νότια του νεκροταφείου των Βρυσών.

Προφανώς εκεί πυρπόλησαν το κλεμμένο αυτοκίνητο για να εξαφανίσουν ίχνη αξιοποιήσιμα με την μέθοδο ανάλυσης DNA, επιβιβάστηκαν σε άλλο αυτοκίνητο και διέφυγαν προς την εθνική οδό.

Στο συμπέρασμα αυτό, οδηγούν και μαρτυρίες κατοίκων του Ασκύφου, που κάνουν λόγο για ένα μονοκάμπινο αγροτικό αυτοκίνητο με μαύρα τζάμια και Ηρακλειώτικες πινακίδες που είχε θεαθεί τις τελευταίες ημέρες στο χωριό.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το Flashnews.gr, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εξέταση των καταγραφών από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που υπάρχουν σε κτίρια καταστημάτων στ’Ασκύφου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχουν κάμερες σε δύο κτίρια στις εισόδους – εξόδους του παράδρομου όπου στήθηκε η ενέδρα στον 51χρονο και είναι πιθανόν – παρά την νύχτα – οι κάμερες να έχουν καταγράψει τις κινήσεις τουλάχιστον του αυτοκινήτου των δολοφόνων.

Τα στοιχεία αυτά, μαζί με όλα όσα περισυλλέγησαν την νύχτα της Παρασκευής από το σημείο του εγκλήματος (κάλυκες κλπ) και με το «άνοιγμα» των τηλεφωνικών επαφών από το κινητό του 51χρονου, εξετάζονται ενδελεχώς από τις αστυνομικές αρχές των Χανίων.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 11 το πρωί, και σε κλίμα οδύνης έγινε στ’Ασκύφου η κηδεία του 51χρονου.

Όλοι όσοι τον γνώριζαν, όπως και την οικογένειά του, κάνουν λόγο για ανθρώπους φιλήσυχους που δεν είχαν δώσει δικαίωμα και απλά κοιτούσαν την δουλειά τους.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στοιχεία για την δολοφονία του 51χρονου στ’Ασκύφου"

Σαρώνουν στο Διαδίκτυο τα νοθευμένα φάρμακα

Δεκάδες ασθενείς που βλέπουν τις αποδοχές και τις συντάξεις τους να μειώνονται και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, δεν έχουν χρήματα για τα φάρμακά τους και αναγκάζονται να αγοράσουν από το Ιντερνετ φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, τονίζοντας ότι πάνω από τα μισά φάρμακα που διακινούνται μέσω του διαδικτύου είναι «μαϊμού», νοθευμένα και μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς σοβαρές παρενέργειες, μέχρι και θάνατο!

Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας, μέσω του Ιντερνετ διακινούνται ανεξέλεγκτα πολλά πλαστά φάρμακα. Τα σκευάσματα αυτά, σημειώνει ο κ. Κούβελας, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν και οι πελάτες των μη νόμιμων διαδικτυακών ιστοσελίδων και «εικονικών» φαρμακείων θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές προσελκύονται από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος των φαρμάκων που διαφημίζονται στο διαδίκτυο και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα προμηθεύονται φαρμακευτικά σκευάσματα από μη νόμιμες ιστοσελίδες, σε εξευτελιστικές τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες μέρες απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ ένας 75χρονος συνταξιούχος που αγόρασε από το Ιντερνετ χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία σε πολύ χαμηλή τιμή. Ο 75χρονος που προμηθεύτηκε το φάρμακο από το διαδίκτυο για οικονομικούς λόγους, ήθελε να μάθει αν τα χάπια είναι ασφαλή. Τα χάπια ήταν τελικά πλαστά, ενώ διέφεραν ακόμη και στην εμφάνιση με τα πρωτότυπα (είχαν άλλο χρώμα και σχήμα).

Το φαινόμενο των πλαστών φαρμάκων, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατοι.

Σημειώνεται πως τα σκευάσματα - «μαϊμού» που διακινούνται παράνομα από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν είναι μόνο φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, χάπια αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής, όπως πολλοί πιστεύουν. Σήμερα το πρόβλημα των νοθευμένων φαρμάκων αγγίζει σχεδόν όλες τις κατηγορίες, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, υπολιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και παυσίπονα.

Πότε είναι ασφαλές το σκεύασμα

Ενα σκεύασμα, υπογραμμίζει από την πλευρά της η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Τσαντίλη – Κακουλίδου είναι ασφαλές μόνον όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά, σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και μόνον όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε υποθεραπεία, λάθος θεραπεία ή καθόλου θεραπεία, ακόμη και στο θάνατο.

Οπως διευκρινίζει η ίδια, πλαστά φάρμακα θεωρούνται εκείνα που περιέχουν τα σωστά ενεργά συστατικά - έκδοχα, αλλά σε λάθος δοσολογία, αυτά που δεν περιέχουν καθόλου ενεργά συστατικά και όσα έχουν πλαστή συσκευασία. Μάλιστα, πολλές φορές πλαστά φάρμακα περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα (κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής κ.λπ). Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης συχνά περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα.

Σύμφωνα με στελέχη μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών που έχουν πέσει στα χέρια τους πλαστά φάρμακα, στα φάρμακα -«μαϊμού» που πωλούνται στο διαδίκτυο τη θέση των ενεργών συστατικών παίρνουν κιμωλίες, ταλκ και ζάχαρη, ενώ πολλά από τα φάρμακα περιέχουν τοξικούς διαλύτες, συνεπεία της παρασκευής τους σε αυτοσχέδια, τριτοκοσμικά εργαστήρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εντοπίσει πλαστά Viagra, στα οποία χρησιμοποιήθηκε μπλε μελάνι εκτυπωτή για να γίνουν μπλε, καθώς και πλαστά Ponstan, τα οποία για να γίνουν κίτρινα «βάφτηκαν» με κίτρινη μπογιά οδοποιίας και βορικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει από νεφρική ανεπάρκεια μέχρι και θάνατο!

Πηγή: Αγγελιοφόρος της Κυριακής

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρώνουν στο Διαδίκτυο τα νοθευμένα φάρμακα"

Λουκέτο στο βιβλιοπωλείο της Εστίας

Θλίψη σε γενεές βιβλιόφιλων της Ελλάδας, προκαλεί η είδηση ότι το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας αποτελεί από χθες παρελθόν.

Το βιβλιοπωλείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885, και πριν από 21 χρόνια μεταφέρθηκε από την οδό Σταδίου στην οδό Σόλωνος.

Για χρόνια προσέλκυε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και πολιτικούς. Από το 1855 μέχρι σήμερα υπήρξε πολιτιστικός κόμβος -σε συνδυασμό με τις ομώνυμες εκδόσεις, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.

Η γνώση των βιβλιοπωλών του, η πληρότητα των τίτλων (στο θρυλικό του υπόγειο), η βιβλιοφιλική ατμόσφαιρα και ευγένεια των ανθρώπων του ήταν τα στοιχεία που συνεισέφεραν στην επιτυχία του.

Η δραστηριότητα της «Εστίας» θα συνεχιστεί κανονικά με την έκδοση βιβλίων.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο στο βιβλιοπωλείο της Εστίας"

Επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Αλλεπάλληλες είναι οι συναντήσεις που έχει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, κυρίως σε τομείς και υπουργεία όπου παρατηρούνται αρρυθμίες και καθυστερήσεις, εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, πιθανώς την Τετάρτη.

Μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να θέτει θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και τη Δημοκρατική Αριστερά να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ τού να διατηρηθεί το ειδικό τέλος στα ακίνητα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα"

Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την τηλεματική σε λεωφορεία και τρόλεϊ της ΟΣΥ

Στην τελική φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ Α.Ε. για την τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» με ΣΔΙΤ, μετά την υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.

Προσφορές υπέβαλαν συγκεκριμένα οι εταιρίες INTRASOFT INTERNATIONAL – INTRAKAT και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – UNI SYSTEMS.
Η τεχνική αξιολόγηση θα προχωρήσει άμεσα και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις εντός του Απριλίου θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και θα αναδειχθεί ανάδοχος.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες, που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωσή του, το Δημόσιο δεν αγοράζει μια προμήθεια αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.
Το έργο της τηλεματικής είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας όπου συνδυάζονται κοινοτικοί πόροι με ιδιωτικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση της επένδυσης γίνεται ως εξής:

- 40% του κόστους της αρχικής επένδυσης του έργου θα καταβληθεί ως επιχορήγηση μέσω κοινοτικών πόρων
-60% ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω ίδιων και δανειακών κεφαλαίων.

Οι δαπάνες συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης, αναβάθμισης και λειτουργίας του συστήματος αναλαμβάνονται εξολοκλήρου από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Στο μεταξύ, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα επιτρέπει την αξιοποίηση των συγχρόνων τεχνολογιών για την τιμολόγηση των υπηρεσιών και την συλλογή του κομίστρου.

Τμήμα του αυτόματου συστήματος κομίστρου θα είναι και οι μπάρες. Όπως εκτιμά το υπουργείο ανάπτυξης, συμπληρωματικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα αποτελέσει ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών των συγκοινωνιών αλλά και εξασφάλισης των εσόδων τους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την τηλεματική σε λεωφορεία και τρόλεϊ της ΟΣΥ"

ΣτΕ: Φορολογείται το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών Πανεπιστημίου

Φορολογείται το μηνιαίο ειδικό ερευνητικό επίδομα των 235 - 323 ευρώ που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) της χώρας, αποφάνθηκε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Γενική Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη άσκησε αναίρεση «υπέρ του νόμου» επί αποφάσεως Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Με την τελευταία αυτή απόφαση αυτή του δικαστηρίου της συμπρωτεύουσας κρίθηκε ότι το ειδικό ερευνητικό επίδομα του Ν. 2530/1997 για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων που είχε καταβληθεί σε επίκουρο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπόκειται σε φόρο.

Να σημειωθεί ότι η αναίρεση «υπέρ του νόμου» δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, δηλαδή δεν έχει καμία επίπτωση σε βάρος των διαδίκων, αλλά απλώς έχει σκοπό την έκδοση απόφασης η οποία θα καθιερώσει νομολογία. Η νομολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» για άλλες όμοιες υποθέσεις, αφού θα έχει λυθεί ένα νομικό ζήτημα.

Η επταμελής, αυξημένη, σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 1026/2013 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Φ. Αρναούτογλου και εισηγητής η πάρεδρος Όλγα Βασιλάκη), αφού ερμήνευσαν τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, καθώς και τα άρθρα 4 και 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), αποφάνθηκε ότι το επίμαχο επίδομα «ούτε κατά νόμο ούτε από τη φύση του καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών στις οποίες υποβάλλονται τα μέλη των ΔΕΠ των Πανεπιστημίων προς εκπλήρωση του λειτουργήματός τους». Τους χορηγείται, προσθέτουν οι δικαστές, «ως ενίσχυση και ως κίνητρο για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας, που αποτελεί ένα εκ των βασικών τους καθηκόντων».

Συνεπώς, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη μηνιαία οικονομική παροχή που λαμβάνουν τα μέλη κάθε βαθμίδας των ΔΕΠ των ΑΕΙ αποτελεί πρόσθετη αμοιβή η οποία προσαυξάνει τον μισθό τους και «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Φορολογείται το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών Πανεπιστημίου"

Διάψευση N.Αναστασιάδη για συγγενή του που μετέφερε χρήματα πριν την απόφαση του Eurogroup

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος – που θέλει συγγενή του να μετέφερε το ποσό των 21 εκατ. ευρώ σε τράπεζα της Αγγλίας, μόλις τρεις ημέρες πριν από την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων – προχώρησε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από όσους φέρουν ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, τονίζει πως δεν θα ανεχθεί την όποια διαπλοκή, ενώ καταλήγει σημειώνοντας πως ούτε αυτός εξαιρείται από τυχόν έρευνα, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ως πολίτης.

Η ανακοίνωση του Νίκου Αναστασιάδη

«Η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, δεν με εξαιρεί βεβαίως, και συνεπώς εάν το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο επιθυμούν την πλήρη διερεύνηση τυχόν ευθυνών μου, θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δική μου συμβολή στο διορισμό ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επιθυμώ, επίσης, να επαναλάβω ότι κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως απλός πολίτης.

Μεθαύριο Τρίτη, όταν η Διερευνητική Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα καλέσω τον πρόεδρο και τα μέλη της να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία, είμαι σίγουρος, ότι θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας».

ΣΧΕΤΙΚΟ: Συγγενής του Αναστασιάδη, έβγαλε 21 εκ. Ευρώ στο Λονδίνο πριν το κούρεμα!
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάψευση N.Αναστασιάδη για συγγενή του που μετέφερε χρήματα πριν την απόφαση του Eurogroup"

Πάτρα:Στο εδώλιο προμηθευτές και γιατρoί για πλαστές συνταγές

Μετά τα ορθοπεδικά του ΙΚΑ ήρθε και η σειρά των ορθοπεδικών ειδών του ΟΓΑ, υπόθεση που εκκρεμεί από το 2005. Στο εδώλιο θα καθίσουν αύριο 14 άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Η δίκη ξεκίνησε την Τετάρτη 20 Μαρτίου, όμως διακόπηκε για την Δευτέρα.

Πρόκειται για 14 άτομα (προμηθευτές, γιατροί κ.ά.) που κατά το κατηγορητήριο είχαν προχωρήσει σε πλασματικές συνταγογραφήσεις υλικών σε ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Κατά πόρισμα των ελεγκτών, το ύψος της ζημιάς σε βάρος του ΟΓΑ αποτιμάται στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται ότι είχαν είχαν πλαστογραφήσει τις υπογραφές γιατρών του «Αγ. Ανδρέα» και συνταγογραφούσαν ορθοπαιδικά είδη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών τα 14 άτομα κατηγορούνται μεταξύ άλλων για τις εξής πράξεις:

1.Απάτη κατ΄εξακολούθηση, τελεσθείσας από υπαίτιο που διαπράττει απάτες, κατ' επάγγελμα υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ1 Ν 1608/1950

«περί αυξήσεων των ποινών των προβλεπόμενων για τους καταχραστές του Δημοσίου», όπως ισχύει σήμερα, ως στρεφόμενης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

2.Πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ΄ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ΄ επάγγελμα και το συνολικό όφελος που πέτυχε και η αντίστοιχη βλάβη που προξενήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

3.Απάτη κατ΄εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ΄επάγγελμα, στην οποία το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ.

4.Πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ΄εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ΄επάγγελμα και το συνολικό όφελος που πέτυχε και η αντίστοιχη βλάβη που προξενήθηκε, υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ.

5.Αμεσης συνέργειας σε απάτη κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω του ποσού των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα από υπαίτιο που διαπράττει άμεση συνεργεία κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση με συνολικό όφελος ή συνολική ζημία, που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα:Στο εδώλιο προμηθευτές και γιατρoί για πλαστές συνταγές"

«Παγώνουν» οι απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων

Την ώρα που οι απολύσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν μία από τις βασικές εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με την τρόικα, η απομάκρυνση περίπου 4.000 υπαλλήλων δείχνει διαρκώς να αναβάλλεται.

Και αυτό διότι σε τέσσερα κομβικά υπουργεία, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος δεν έχουν καν συσταθεί νέα πειθαρχικά συμβούλια.

Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούν 1.550 υποθέσεις, ενώ στο μοναδικό δευτεροβάθμιο συμβούλιο 450 υποθέσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», υπολογίζεται ότι θα εξετάζονται 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα.
Ακόμη, 1.900 περιπτώσεις υπαλλήλων, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για βαρύτατα αδικήματα, εκκρεμούν ενώπιον του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ως προς τις απολύσεις, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό «σημείο τριβής», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξακολουθεί να μην έχει συγκεκριμένο αριθμό. «Εκτός λειτουργίας» , παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών για άμεση απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, παραμένουν τα πειθαρχικά συμβούλια τεσσάρων κομβικών υπουργείων.

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης έχει εξαπολύσει πολλές φορές «μύδρους» κατά των «επίορκων», επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι «θα τεθούν εκτός Δημοσίου», οι σχετικές διαδικασίες παραμένουν «παγωμένες», τουλάχιστον για τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια αυτών των υπουργείων δεν συνεδριάζουν, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί που συμμετέχουν σε αυτά παραιτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παγώνουν» οι απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων"

Η «Βοήθεια στο Σπίτι» παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Μετά από συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για έξι μήνες, ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση του προγράμματος θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα και θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΑΓΕ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Η παράταση κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα» που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, «χωρίς», όπως αναφέρεται, «οι 80.000 ωφελούμενοι του προγράμματος να στερηθούν ούτε μια μέρα τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους 3.500 και πλέον εργαζομένους».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εσωτερικών ευχαρίστησαν την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για την έως τώρα συνεργασία και δεσμεύθηκε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί ώστε το διάδοχο σχήμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ωφελούμενων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «Βοήθεια στο Σπίτι» παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου"

Ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, μετά την επίσκεψη της τρόικας πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων» τονίζει η Ιπποκράτους και προτείνει να τεθεί στους δανειστές η ρήτρα ύφεσης.

Ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ όπως προκύπτει από άτυπη ενημέρωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ παράλληλα τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της θεσμοποίησης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Τόσο η παρέμβαση αυτή του ΠΑΣΟΚ, όσο και η δήλωση Κουβέλη στη Real News ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφιστεί χαράτσι και για το 2013 δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα και καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη.

«Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης (μονομερείς πρωτοβουλίες, αιφνιδιασμοί κ.ο.κ.) και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή (τροπολογίες, αδυναμία ανάδειξης των αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ κλπ). Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικό συντονισμό. Είναι όμως προφανές ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ιπποκράτους, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται:

«Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι αναμφίβολα ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης. Από την άποψη αυτή θα βοηθήσει η τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Η Ιπποκράτους προειδοποιεί ότι θα επιμείνει στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί να αγνοούνται οι προτάσεις της στις επαφές των υπουργών με την τρόικα. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις» αναφέρεται, ζητώντας να απαιτήσει η κυβέρνηση από τους δανειστές τη ρήτρα ύφεσης . Ενόψει δε της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να μη μένει σε εκκρεμότητα το ελληνικό πρόγραμμα και να μη καθυστερεί η εκταμίευση των δόσεων, θα αναδείξει την πρακτική σημασία αυτού που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς πρέπει να απαντηθούν ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2013, οι ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει τις θέσεις του σε όλα τα επιμέρους σημεία.

Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει μια πολύ καθαρή θέση: όλα τα επιμέρους σημεία να εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια το κόστος και το όφελος. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους.

Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει τις προτάσεις του της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου 2012 για μια διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα διασφάλιζε βιώσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο και πραγματική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής με βάση τη «ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης» που το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να περιληφθεί στη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012. Τώρα που διαφαίνεται και πάλι το ενδεχόμενο βαθύτερης ύφεσης (ως ένα βαθμό και λόγω της Κύπρου), το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι είναι κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να ζητήσει αυτά που πρέπει».

Τέλος το ΠΑΣΟΚ ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του : «Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει με κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση, την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ετερόκλητη και ακραία τυχοδιωκτική «σύγκλιση» με τους ΑΝΕΛ κ.ο.κ.

Όσο καταλαγιάζουν οι σχετικές εντυπώσεις στη συνείδηση των πολιτών, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι αυτά όλα θα επηρεάσουν την τελική πολιτική αξιολόγηση των πολιτών, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της συγκυρίας, στην οποία πάντα κυριαρχεί η δυσφορία της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιλέξει η κρατούσα συντηρητική ευρωπαϊκή αντίληψη».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ"

GUARDIAN: Οι Γερμανοί φοβούνται ότι η κρίση θα φτάσει στην πόρτα τους...

Ως επιτυχία χαρακτηρίζει την περίπτωση της Κύπρου η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς «κατάφερε μια δίκαιη κατανομή των βαρών" ανάμεσα σε πιστωτές και καταθέτες.

Όμως, ενώ η συμφωνία για την εξασφάλιση οικονομικής σανίδα σωτηρίας για την Κύπρο, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων αντιμετωπίστηκε με ένα μεγάλο ποσοστό επαίνων από τα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς στο Βερολίνο, υπήρξε όμως και ένα ένα σημαντικό ποσοστό σκεπτικισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Mετά τη συμφωνία, πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι, παρά την ισχύ της γερμανικής οικονομίας φοβούνται ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να φτάσει και στην πόρτα τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο οικονομολόγος Philip Faigle, στην Die Zeit,: «Το ταμπού της φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων έχει σπάσει για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη και οι αποταμιευτές έχουν πλέον αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά».

Είναι ενδεικτικό ότι αν και η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel παραμένει στο εντυπωσιακό 68%, εντούτοις υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό που φτάνει το 54%, που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, δεν πιστεύει ότι οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι ασφαλείς. Επίσης ένας στους τρεις δήλωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο ευρώ και θα ήθελε την επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα (γερμανικό μάρκο).

Τέλος υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες και άλλοι ότι έχουν ανοίξει και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να τις «μοιράσουν», για να μην πάθουν το ίδιο με τους Κύπριους, οι οποίοι είδαν τις καταθέσεις τους άνω των 100.000 ευρώ να υπόκεινται σε μεγάλο haircut.

Διαβάστε Περισσότερα » "GUARDIAN: Οι Γερμανοί φοβούνται ότι η κρίση θα φτάσει στην πόρτα τους..."

Μειώσεις στα ενοίκια και πάγωμα των εξώσεων με δικαστική απόφαση

«Φρένο» στις εξώσεις ενοικιαστών που προκαλεί η καθυστέρηση καταβολής ενοικίων λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να βάζει η δικαιοσύνη για όσο διάστημα εκκρεμεί ενώπιόν της αίτημα για μείωση του συμφωνημένου μισθώματος.

Δικαστική απόφαση ανάβει «πράσινο φως» όχι μόνο για μείωση του ενοικίου, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, της πτώσης του «τζίρου» κ.λπ., αλλά και για απαγόρευση απομάκρυνσης των ενοικιαστών τουλάχιστον μέχρι να κριθεί το ύψος του οφειλόμενου ενοικίου.

Ετσι, στην περίπτωση που ο ενοικιαστής προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να μειωθεί το ενοίκιό του γιατί είναι υπερβολικό εν όψει της οικονομικής κρίσης, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τον απομακρύνει μέχρις ότου αποφασιστεί δικαστικά ποιο είναι το οφειλόμενο ενοίκιο.

Ο ενοικιαστής μπορεί να αμυνθεί με ασφαλιστικά μέτρα που διατάσσουν το «πάγωμα» της απομάκρυνσης, αποκρούοντας το αίτημα του ιδιοκτήτη για αποβολή από το ακίνητο λόγω καθυστέρησης του συμφωνημένου ενοικίου.

Ανοίγει ο δρόμος

Δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων πιθανολόγησε ότι το ενοίκιο πρέπει να μειωθεί κατά 20% λόγω της οικονομικής κάμψης στην αγορά, ενώ παράλληλα διέταξε να «παγώσει» κάθε διαδικασία απόδοσης της επαγγελματικής στέγης (λόγω καθυστέρησης του συμφωνημένου ενοικίου) μέχρι να τελεσιδικήσει η αγωγή που θα καθορίσει το ύψος του ενοικίου.

Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την αποτελεσματικότερη δικαστική προστασία ενοικιαστών, τουλάχιστον στις εμπορικές μισθώσεις (πιθανότατα αντίστοιχη εφαρμογή θα υπάρξει σε πολυετείς μισθώσεις κατοικιών), καθώς συχνά απομακρύνονταν από την επαγγελματική στέγη ενώ αντιδικούσαν με τους ιδιοκτήτες για μείωση του ενοικίου.

Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής αντιμετώπισε την περίπτωση καφετέριας - οβελιστηρίου - σνακ μπαρ 70 τ.μ. με μικρή αυλή, για την οποία το ετήσιο ενοίκιο ανερχόταν σε 30.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις. Οι ενοικιαστές ζήτησαν δικαστικά να μειωθεί το ενοίκιο στο μισό επικαλούμενοι την οικονομική δυσπραγία.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις στα ενοίκια και πάγωμα των εξώσεων με δικαστική απόφαση"

Πυρά Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά Στουρνάρα

Στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» σε ό,τι αφορά στα έσοδα του κράτους, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας δεν βλέπει τη μαύρη τρύπα, διότι έχει πέσει ο ίδιος μέσα σε αυτήν.

«Είναι πολύ φυσιολογικό ο κ. Στουρνάρας να μη βλέπει τη μαύρη τρύπα, γιατί έχει πέσει ο ίδιος μέσα σε αυτήν. Και υπενθυμίζω ότι, με βάση την επιστήμη, στη μαύρη τρύπα το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε ούτε καν το φως δεν μπορεί να ξεφύγει. Πόσο μάλλον να δουλέψει η σκέψη του κ. Στουρνάρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά Στουρνάρα"

Παραιτήθηκε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

Την παραίτησή του από τη Νέα Δημοκρατία υπέβαλε ο Γιώργος Ντούρμας, αποστέλλοντας επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος, στην οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του κ. Ντούρμα είναι η εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, με την επιστολή αυτή υποβάλω την παραίτησή μου από την κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας με αίσθημα απογοήτευσης αλλά και αγανάκτησης για όσα συντελούνται στη χώρα μας με την ανοχή της κυβέρνησής σας.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί όλο αυτό το διάστημα με σκοπό την εξυγίανση των δημοσιονομικών έχουν οδηγήσει στην οικονομική κατάπτωση τη χώρα και τον λαό.

Η Εύβοια ειδικά γνωρίζει μέρες μεγάλου μαρασμού. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο αφήνοντας χρέη, οι επιχειρήσεις της περιοχής συρρικνώνονται και μειώνουν προσωπικό, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, πολλοί πατριώτες μας που ζούσαν αξιοπρεπώς περιμένουν το συσσίτιο της Εκκλησίας, χαμηλόμισθοι και μικροσυνταξιούχοι δεν έχουν πλέον για τα απαραίτητα.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας τμήματα του ΤΕΙ Χαλκίδας να καταργηθούν και να απορροφηθούν, αλλά το χειρότερο είναι το σχέδιο οι εισαχθέντες φοιτητές να περιοριστούν σε πολύ μικρό αριθμό. Κανείς δεν ρωτήθηκε για αυτό και ο διάλογος που εξαγγέλθηκε ήταν προσχηματικός.

Ο υπουργός μοίραζε υποσχέσεις για να αποφύγει τις κινητοποιήσεις και την κοινωνική αντίδραση. Ακαδημαϊκά κριτήρια δεν ελήφθησαν υπόψη παρά μόνο πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν αλλάξαμε κύριε πρόεδρε συνεχίζουμε τα ίδια αυτά που μας έφτασαν εδώ.

Οι αποφάσεις αυτές για την Εύβοια αποτελούν τη χαριστική βολή για την κοινωνία και την τοπική οικονομία.

Η πολιτική πλέον διαμορφώνεται με γνώμονα τους οικονομικούς δείκτες και όχι την ευημερία των πολιτών. Το χειρότερο είναι ότι όλα επιβάλλονται έξωθεν και, παρά τη προσπάθεια να φαίνεται στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, στην πραγματικότητα ακολουθεί πιστά όσα έχουν προσυμφωνηθεί με τους εταίρους για την απόλυτη χειραγώγηση της πατρίδας μας.

Τι σημασία έχουν λοιπόν οι αριθμοί, όταν ξεπέφτουν οι αξίες και η αξιοπρέπεια;

Σε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο εγώ δεν μπορώ να σας ακολουθήσω γιατί συγκρούομαι καθημερινά με τη συνείδησή μου, που μου επιτάσσει να αγωνίζομαι για μια ελεύθερη ανεξάρτητη και εθνικά υπερήφανη Ελλάδα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας"

Αυτοί έβγαλαν τα εκατομμύρια τους από την Κύπρο για να γλιτώσουν το «κούρεμα»

Τέσσερις σελίδες με τα ονόματα 132 εταιρειών και ορισμένων φυσικών προσώπων που απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια που διατηρούσαν σε κυπριακές τράπεζες αποκαλύπτει το protothema.gr.

Οι μεταφορές των χρημάτων το συνολικό ύψος των οποίων προκαλεί ίλιγγο έγιναν μέσα σε 15 ημέρες, και συγκεκριμένα το διάστημα από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2013. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου συνεδρίασε το Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε επισήμως η επιβολή τέλους, όπως αποκλήθηκε το «κούρεμα», στις καταθέσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων σε όλες τις τράπεζες της Κύπρου. Οι συγκεκριμένες 132 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι είχαν «εσωτερική» ενημέρωση για την επικείμενη εφάπαξ φορολόγηση των καταθέσεών τους στις κυπριακές τράπεζες γι αυτό και όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που περιέχονται στις λίστες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, απέσυραν το σύνολο των καταθέσεών τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια, τις οποίες μετέφεραν σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα εκτός Κύπρου, τα οποία προφανώς θεώρησαν «ασφαλές λιμάνι».

Η αποκάλυψη της λίστας, που αποδεικνύει ότι η εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Κύπρου έγινε μαζικά, δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ορισμένοι είχαν εμπιστευτική πληροφόρηση για τις αποφάσεις που θα λαβάνονταν από τις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της κυπριακής οικονομίας.

Πέρα από το τεράστιο ηθικό ζήτημα που εγείρεται, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι βαριά εκτεθειμένη, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί που έβγαλαν τεράστια κεφάλαια εκτός Κύπρου είναι συγγενείς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η εταιρεία Loutsios & Sons ltd ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Νίκου Αναστασιάδη, που τρεις ημέρες πριν την απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων μετέφερε σε βρετανική τράπεζα 21 εκατ. ευρώ!

Διαβάστε τις λίστες με όλα τα ονόματα των εταιρειών και φυσικών προσώπων που απέσυραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο το διάστημα από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Η πρώτη στήλη είναι ονομάτα εταιρειών και φυσικών προσώπων, στη δεύτερη καταγράφονται τα ποσά που αποσύρθηκαν, στην τρίτη στήλη αναφέρεται το υπόλοιπο στον λογαριασμό της Λαϊκής, στην τέταρτη το νόμισμα και στην πέμπτη και τελευταία στήλη αναφέρεται η ημερομηνία της μεταφοράς.



Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί έβγαλαν τα εκατομμύρια τους από την Κύπρο για να γλιτώσουν το «κούρεμα»"

Χαρακόπουλος:«Η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «οικονομικό πόλεμο» και οι αγρότες, όπως το σύνολο του ελληνικού λαού, υποβάλλονται σε θυσίες και καλούνται να καταβάλλουν το μέρισμα που τους αναλογεί στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, μιλώντας στις εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών του 1910, «ΚΙΛΕΛΕΡ 2013».

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ομιλία του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολες δικαστικές μάχες για το «πακέτο Χατζηγάκη», τα 108 εκατομμύρια ευρώ για συγκέντρωση δημητριακών και άλλα 500 εκατομμύρια για δάνεια σε συνεταιρισμούς της δεκαετία του ’90.

Η χώρα, πρόσθεσε, αντί για μερεμέτια χρειάζεται τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση:

1. Καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων για τους αγρότες.

2. Θέσπιση κάρτας πετρελαίου και νυχτερινού αγροτικού ρεύματος.

3. Σύσταση Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ).

4. Θεσμοθέτηση προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

5. Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων.

6. Έμφαση σε έργα υποδομών, όπως φράγματα και λιμνοδεξαμενές.

7. Επενδύσεις στον τομέα της τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρακόπουλος:«Η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο»"

«Χέρι» και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε έκτακτη ανάγκη

Η νομιμοποίηση της επιβολής εισφοράς επί των καταθέσεων ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η θέση της Κομισιόν, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε εμπιστευτική ενημέρωση στους ευρωπαίους πρεσβευτές στη Μόσχα την 21η Μαρτίου.

«Δεν αρέσει στην Κομισιόν η ιδέα φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και αρχίζει και σχετική οδηγία με αυτό. Με δεδομένο αυτό είναι ξεκάθαρο σε μας ότι σε περίπτωση εθνικής ανάγκης εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρεοκοπία αποφασίσει να εισάγει μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχει το δικαίωμα να το κάνει περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Το να το παρουσιάζεις αυτό σαν δήμευση είναι έξω από την αναλογία» φέρεται να είπε ο Μπαρόζο στη διάρκεια της αναλυτικής ενημέρωσης προς τους πρέσβεις των 27 στη Μόσχα με την οποία διατηρείτο μια συνεχής επικοινωνία από πλευράς Βρυξελλών.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, υπήρξαν πολλές διμερείς επαφές ενώ ο ίδιος ο Μπαρόζο στο τέλος της συνάντησης Κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας (21/12/2012) συνομίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν και συζήτησαν οι δυο τους σύντομα το θέμα και συμφώνησαν ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών θα είναι σε επαφή με τον επίτροπο Ρεν. Μετά ο επίτροπος Ρεν πήγε τον Φεβρουάριο για το G20 στην Αγία Πετρούπολη όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Σιλουάνοφ.

«Στις 7 Μαρτίου υπήρξε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του κ. Σιλουάνοφ και του επιτρόπου Ρεν και ήμασταν ως Κομισιόν πολύ ανοικτοί με τους ρώσους εταίρους μας» δηλώνει ο Μπαρόζο, ο οποίος είχε επαφές και με την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Χριστόφιας του είχε ζητήσει να έρθει σε επικοινωνία με τους Ρώσους, γιατί ο πρόεδρος Πούτιν δεν του απαντούσε στο τηλέφωνο.

koutipandoras
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χέρι» και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε έκτακτη ανάγκη"

Στην τελική φάση η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών

Στην τελική της φάση εισέρχεται από Δευτέρα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των μεγάλων συστημικών τραπεζών στην χώρα μας, η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας θα καταστήσει το τραπεζικό σύστημα ικανό να συμβάλει στο μεγάλο στοίχημα της εκκίνησης της ανάπτυξης της οικονομίας.

Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποστείλει στις συστημικές τράπεζες επιστολή με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, ζητώντας, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, να έχουν προχωρήσει στη σύγκληση των γενικών τους συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ΤτΕ ζητεί επίσης από τις τράπεζες να εξειδικεύσουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου τη στρατηγική τους για το πώς θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή να δώσουν ένδειξη για το αν θα είναι ή όχι σε θέση να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, να οριστικοποιήσουν τους όρους των αυξήσεων καθώς και να καταθέσουν το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι τράπεζες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τα μέσα Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον όσες έχουν βάσιμες ελπίδες να συγκεντρώσουν το 10%. Όσες τράπεζες δεν συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αποτέλεσμα να περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου.

Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία για τις σχετικές διαδικασίες «Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου είναι η πρόκληση στην οποία καλούμεθα να ανταπεξέλθουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διευρυμένο Όμιλο της ΕΤΕ από διεθνείς επενδυτές για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση είναι υπαρκτό», τονίζει σε δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

«Η Alpha Bank επικεντρώνεται στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, της οποίας η επιτυχία ενισχύεται με την εξαγορά της πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης Εμπορικής Τραπέζης. Για το 2013, σε επιχειρησιακό επίπεδο αναμένουμε την εξομάλυνση του κόστους χρηματοδοτήσεως και του ύψους των ληφθεισών προβλέψεων, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας. Ενόψει της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, και με Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια που υπερβαίνουν τα Ευρώ 2 δισ., η Alpha Bank θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί επιτυχώς στις τεθείσες προϋποθέσεις ώστε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, με την απορρόφηση των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συμβάλλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τους καταθέτες, τους πελάτες και τους εργαζόμενους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, και παράλληλα προχωρούμε από καλύτερη θέση για τους μετόχους μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τελική φάση η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών"

Με νυν και πρώην δημάρχους έχουν γεμίσει τα πινάκια των δικαστηρίων

Τα ισόβια του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης προκάλεσε σοκ στην κοινωνία, και τρόμο στους απανταχού πρώην και νυν τοπικούς άρχοντες που είτε κάθονται είτε έχουν ήδη κλείσει... ραντεβού με το εδώλιο.

Την εκτεταμένη διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει επισημάνει το σώμα επιθεωρητών δημόσια διοίκησης, και ο επικεφαλής τους, Λέανδρος Ρακιτζής, την oποία αποδίδει «στις διασυνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους αιρετούς και τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντα τους. Αυτό αφορά από το που θα μπει ο κάδος των απορριμμάτων μέχρι τα τετραγωνικά με βάση τα οποία θα υπολογιστούν τα τέλη! Στην Αυτοδιοίκηση η διαφθορά είναι πιο εκτεταμένη, αλλά αφορά πιο μικρά ποσά».

Εδώ και ένα χρόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κατηγοριοποιήσει τις πιο διαδεδομένες μορφές διαθφοράς σε δήμους και περιφέρειες: Επιχορηγήσεις σωματείων για δραστηριότητες άσχετες με τους σκοπούς τους, δαπάνες δημοσίων σχέσεων, εθιμοτυπίας και βραβείων, παράθεση γευμάτων, αξιώσεων, φωτογραφιών, προμήθειας λουλουδιών και καταχωρήσεων σε τοπικές εφημερίδες.

Το 2012, οι δαπάνες τις οποίες το συγκεκριμένο σώμα δεν ενέκρινε αφήνοντας αιχμές για οσμή σκανδάλων-μικρών ή μεγαλύτερων- άγγιζαν τα 77 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καταδικασθέντες

Υπάρχει μια σειρά τοπικών αρχόντων που ήδη έχουν καταδικασθεί για υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές στο ευρύ κοινό. Η εβδομάδα που πέρασε είχε πλούσιο δικαστικό ρεπορτάζ.

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης στον τέως νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος παραπέμφηκε σε δίκη κατηγορούμενος για την υπόθεση με τη λίμνη Κορώνεια.

Ο τέως Νομάρχης κρίθηκε ένοχος, για αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, ενώ τον αθώωσε για το αδίκημα της ρύπανσης περιβάλλοντος.

Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών.

Ο πρώην νομάρχης Θεσπρωτίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με αναστολή, για χρηματισμό, που κατεγράφη με κρυφή κάμερα. Το Τριμελές Εφετείο Θράκης επέβαλε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή στο δήμαρχο Καβάλας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωστή Σιμιτσή με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Ο δήμαρχος Καβάλας κατηγορείται ότι αρχικά δεν ανάστειλε την άδεια λειτουργίας σε καφέ μπαρ της Καβάλας και στη συνέχεια δεν προέβη στη σφράγιση του καταστήματος λόγω των υπεράριθμων τραπεζοκαθισμάτων που είχε τοποθετήσει σε εξωτερικό χώρο.

Οι νέες ποινικές διώξεις

Οι δικαστές έχουν πολλή δουλειά και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ασκήθηκαν ουκ ολίγες ποινικές διώξεις σε αιρετούς και πρώην αιρετούς των τοπικών κοινωνιών. Για παράβαση καθήκοντος διώκεται ο δήμαρχος Τοπείρου Ξάνθης Στέλιος Χατζηευαγγέλου σε δίκη η οποία έχει οριστεί για τις 14 Απριλίου 2013.

Ο κ. Χατζηευαγγέλου καταδικάστηκε πρωτόδικα πριν από μερικές ημέρες για παράβαση καθήκοντος με ποινή φυλάκισης 15 μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για έναν χρόνο, απόφαση στην οποία ωστόσο ο ίδιος έχει ασκήσει έφεση.

Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος Τοπείρου κατηγορείται πως διατήρησε στη θέση της ανταποκρίτριας του ΟΓΑ υπάλληλο ενώ δεν έπρεπε.

Στο Βόλο, οι ποδηλατόδρομοι που κατασκευάστηκαν και κρίθηκαν επικίνδυνοι λόγω πλάτους για τη σωματική ασφάλεια των χρηστών, οδήγησαν στο εδώλιο σύσσωμο σχεδόν το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ποινική δίωξη άσκησε μετά από τρία χρόνια προκαταρκτικής έρευνας η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, εις βάρος πολιτικών προσώπων, επί δημαρχίας Αλέκου Βούλγαρη, μεταξύ των οποίων οι αντιδήμαρχοι Γ. Στάμος, Γ. Δανηλόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Χ. Σκυργιάννης.

Στο εδώλιο θα κληθούν 15 συνολικά άτομα, που κατηγορούνται για την κατασκευή ενός έργου, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας. Κατηγορούνται όσοι ενέκριναν το πλάτος των ποδηλατόδρομων στο 1,7 μέτρο, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές για πλάτος 2 μέτρων.

Ο ανακριτής Κω απήγγειλε κατηγορίες κατά του Δημάρχου Καλύμνου Δ.Διακομιχάλη για το θέμα της αλλαγής του οικονομικού αντικειμένου των χωματουργικών εργασιών του έργου του ΧΥΤΑ. Για το θέμα αυτό, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στον τέως Δήμαρχο Γ.Ρούσσο, σε δημοτικό υπάλληλο και σε 14 δημοτικούς συμβούλους της περιόδου εκείνης που ψήφισαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την αλλαγή αυτή.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Με νυν και πρώην δημάρχους έχουν γεμίσει τα πινάκια των δικαστηρίων"

Πολύ μεγαλύτερη η αποζημίωση οδικών έργων από τις αρχικές ανακοινώσεις

«Εκλεισε» η συμφωνία για τις αποζημιώσεις που θα καταβάλει το Δημόσιο στους τέσσερις παραχωρησιούχους των «παγωμένων» οδικών έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό θα υπερβαίνει αρκετά τα 280 εκατομμύρια που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι προκαταβολές θα φθάσουν μέχρι 40% της αποζημίωσης σε κάποιους από τους άξονες.

Το μόνο που απομένει για να τεθούν σε εφαρμογή τα τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά είναι να συναινέσουν οι τράπεζες που δανειοδοτούν κάθε έργο.

Το Δημόσιο αποφάσισε να επιλύσει εξωσυμβατικά, μέσω της υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών με τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή κάθε έργου, το ζήτημα των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το περιεχόμενο των τεσσάρων συμφωνητικών οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Δημόσιο αποφάσισε να επιλύσει εξωσυμβατικά, μέσω της υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών με τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή κάθε έργου, το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το περιεχόμενο των τεσσάρων συμφωνητικών οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη.

Το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν φαίνεται ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών τον περασμένο Δεκέμβριο: για παράδειγμα, η Ολυμπία Οδός θεωρείται ότι θα λάβει περί τα 130 εκατ. ευρώ (έναντι των 80 εκατ. που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο) με προκαταβολή 60 εκατομμύρια.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες κοινοπραξίες, σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Οδός θα λάβει προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ, η Aυτοκινητόδρομος Αιγαίου 25 εκατ. ευρώ και η Κεντρική Οδός 25 εκατ. ευρώ (οι 3 κοινοπραξίες είχε εκτιμηθεί ότι θα λάβουν συνολικά 72 εκατ., 73 εκατ. και 54 εκατ. αντίστοιχα).

Πάντως, για να τεθούν σε εφαρμογή οι τέσσερις συμφωνίες, θα πρέπει πρώτα να συναινέσουν οι τράπεζες που δανειοδοτούν κάθε έργο. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν συμφωνήσει πως θα ξεκινήσουν την προετοιμασία των εργοταξίων τους (κλείσιμο συμφωνιών με υπεργολάβους κ.λπ.) μόλις λάβουν την προκαταβολή της αποζημίωσης.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας επανεκκίνησης των έργων, τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες (για την αναδιάρθρωση του χρηματοδοτικού μοντέλου των έργων), παρότι δεν υπάρχει κυπριακή τράπεζα ανάμεσα στις 43 που δανειοδοτούν τα έργα παραχώρησης, οι συζητήσεις σταμάτησαν για μερικές ημέρες σε αναμονή των εξελίξεων.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ξεκίνησε την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, για να υποβοηθήσουν τις κρατικές υπηρεσίες στις επενεκτέες μεταβολές των συμβάσεων σε σειρά θεμάτων. Ανάμεσα σε αυτά, την υποβολή στοιχείων στην Ε.Ε. για το κάθε έργο μετά την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού του μοντέλου, την επίλυση θεμάτων ανταγωνισμού, την επικαιροποίηση της ανάλυσης κόστους - οφέλους κάθε έργου και νέα κυκλοφοριακά στοιχεία.

Επίσης, την προετοιμασία του φακέλου που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανανέωση της χρηματοδότησης των έργων και τη διαχείριση όποιων ζητημάτων τεθούν από την Task Force. Ολα αυτά δείχνουν ότι η συμφωνία με τις τράπεζες έχει πλέον επέλθει στα βασικά ζητήματα και πλέον προετοιμάζεται η παρουσίαση των αναθεωρημένων συμβάσεων στην Κομισιόν.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ μεγαλύτερη η αποζημίωση οδικών έργων από τις αρχικές ανακοινώσεις"

Στις 23 Απριλίου η απόφαση για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean

«Η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines προσέφερε ευνοϊκότερες παραχωρήσεις προκειμένου να κερδίσει τον δεύτερο διαγωνισμό για την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Olympic Air)», επισήμανε σήμερα η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, παρατείνοντας το διάστημα επανεξέτασης της συμφωνίας έως τις 23 Απριλίου.

Η Aegean διατείνεται πως η εξαγορά έναντι 72 εκατ. ευρώ της Ολυμπιακής αποτελεί συμφωνία ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή της σε έναν τομέα ο οποίος συρρικνώνεται λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μεν στην ιστοσελίδα της τη νέα καταληκτική ημερομηνία, αλλά δεν παρέθεσε άλλες λεπτομέρειες για το είδος των παραχωρήσεων που προσέφερε η Aegean, υπακούοντας στην πολιτική εχεμύθειας που ακολουθεί συνήθως.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 23 Απριλίου η απόφαση για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean"

Πρωταθλητές στους φόρους οι Έλληνες

Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ «Φορολογώντας τους μισθούς για το 2013».

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση -μετά την Ουγγαρία- μεταξύ των 34 χωρών-μελών του διεθνούς οικονομικού οργανισμού όσον αφορά την αύξηση του συνολικού φορολογικού βάρους, που περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως γράφει το «Έθνος», ότι, ενώ από τα 100 ευρώ που λάμβανε ένας μισθωτός το 2009 τα 37,9 τα έτρωγε η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το 2010 το ροκάνισμα του πραγματικού μισθού αυξήθηκε στα 39,1 ευρώ και το 2012 -λόγω των διαδοχικών φορολογικών επιδρομών- το σχετικό ποσό διαμορφώθηκε σε 41,9 ευρώ στα 100 ευρώ μεικτών αποδοχών.

Συνεπώς, η αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης την περίοδο του Μνημονίου ανήλθε σε 4,1 εκατοστιαίες μονάδες του μισθού και την τριετία 2010-2012 σε 2,8 μονάδες.

Από την αύξηση των 2,8 εκατοστιαίων μονάδων, οι 2,15 μονάδες είναι απόρροια της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 από 12.000 ευρώ, τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Οι υπόλοιπες 0,65 μονάδες προέρχονται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τους εργαζομένους και τους εργοδότες.

Επισημαίνεται ότι με κριτήριο κατάταξης το συνολικό φορολογικό βάρος στους μισθωτούς (41,9%) η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 11η θέση του ΟΟΣΑ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμού. Την πρώτη θέση την κατέχει η Γαλλία με 50,2% και ακολουθεί η Γερμανία με 49,7%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Χιλή, με το συνολικό φορολογικό βάρος επί των μισθών να φτάνει μόλις στο 7%.

Παράλληλα, από την έκθεση προκύπτει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συνολική φορολόγηση της οικογένειας με δύο παιδιά, στην οποία εργάζεται μόνο ένας από τους συζύγους και λαμβάνει τον μέσο μισθό στην οικονομία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, για το οικονομικό έτος 2012 η επιβάρυνση μόνο από τον φόρο εισοδήματος για μια οικογένεια με δύο παιδιά κλιμακώνεται από 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι 40,3% για ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ. Στο ενδιάμεσο της κλίμακας, η μέση επιβάρυνση για μια οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ ήταν 11,1%, για εισόδημα 30.000 ευρώ 18,4%, για 50.000 ευρώ 26,4%, για 100.000 ευρώ 35%, ενώ για 150.000 ευρώ το ποσοστό της επιβάρυνσης από τον φόρο εισοδήματος διαμορφώθηκε στο 40,3%.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωταθλητές στους φόρους οι Έλληνες"

Mετά την Κύπρο για ποιόν χτυπάει η καμπάνα; Ένα ενδιαφέρον, αναλυτικό άρθρο των FT

-Κατά τους Fianancial times οι χώρες που έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν είναι το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβενία
-Πιο κοντά στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου βρίσκεται η Μάλτα

Ανώτεροι αξιωματούχοι που ενεπλάκησαν στις συνομιλίες για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, εκτιμούν ότι η νευρικότητα στην αγορά ξεκίνησε πριν ακόμη εγκριθεί η βοήθεια των € 10 δις για την Κύπρο.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λούκ Φρίντεν, η χώρα του οποίου λαμβάνει μικτά σημάδια από διεθνείς παρατηρητές, για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές της Λευκωσίας.

«Αυτοί που φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο, είναι οι πολίτες του Λουξεμβούργου» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος είχε πάρει μέρος στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για την Κύπρο.

Ο βαθμός ανησυχίας τους αυξήθηκε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλούν, με τις οποίες εισηγήθηκε, χώρες όπως το Λουξεμβούργο και την Μάλτα «να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά τους θέματα, προτού δημιουργηθεί πρόβλημα»

Η μυστικότητα και οι χαμηλοί φόροι του Λουξεμβούργου, καθιστούν τη χώρα ένα από τους πιο ασφαλής φορολογικούς παράδεισους, για πολυεκατομμυριούχους. Οι διεθνείς τράπεζες που τους προσφέρουν μία πλειάδα υπηρεσιών, το γνωρίζουν αυτό καλά.

Ο τομέας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας ήταν κατά 22 φορές μεγαλύτερος από την οικονομική απόδοση του Λουξεμβούργου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Κύπρου, της Ιρλανδίας, ή, της Ισλανδίας.

«Για το Λουξεμβούργο ο χρηματοπιστωτικός κλάδος υπηρεσιών δεν αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας της χώρας», δήλωσε πρώην διπλωμάτης της χώρας. «Χωρίς τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το Λουξεμβούργο όμως δεν θα υπήρχε» συμπλήρωσε.

Το Λουξεμβούργο υπερασπιζόμενο τον εαυτό του εξέδωσε μία δισέλιδη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι το μέγεθος των τραπεζών του, σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, δεν είναι το πιο κατάλληλο όργανο για την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος .

Στην υπεράσπιση του, το Λουξεμβούργο υποστήριξε ότι ο τραπεζικός του τομέας, είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν της Κύπρου, αφού κατάφερε να συμπτύξει 141 τράπεζες, από 26 χώρες, με υγιή δείκτη φερεγγυότητας

Μάλτα

Η Μάλτα με τη σειρά της αποτελεί μία προνομιακή τοποθεσία για τις υπεράκτιες τράπεζες. Το μικρότερο κράτος μέλος της ΕΕ, διατηρεί αξιοσημείωτες ομοιότητες με την Κύπρο.

Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της, είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος του ΑΕΠ της χώρας, περίπου στο ίδιο μέγεθος, με αυτόν της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Μάλτας θεωρείται αρκετά ισχυρός.

Ο Γιόσεφ Μπονίτσι, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η σύγκριση Μάλτας – Κύπρου είναι παραπλανητική.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες περιλαμβάνουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι εγχώριες τράπεζες της Μάλτας , έχουν περιορισμένη έκθεση σε χρεόγραφα που εκδίδονται από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης», σχολίασε ο κ. Μπονίτσι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρόλα αυτά, η κατάσχεση των κυπριακών τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι έπρεπε να συμβάλουν στην αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των δύο προβληματικών τραπεζών, συγκλόνισε την Μάλτα, όπως παραδέχθηκε το μέλος της μαλτέζικης αποστολής στο Eurogroup, Έντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος έζησε τις εργασίες διάσωσης της Κύπρου από πρώτο χέρι τις δύο τελευταίες εβδομάδες «Οι Βρυξέλλες, έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου» κατέληξε.

Σλοβενία

Η νέα κεντροαριστερά Υπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ, είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας της, για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, ζητώντας ένα πακέτο διάσωσης .

Αλλά η κ. Μπράτουσεκ, επέμεινε την Τετάρτη ότι ούτε η Σλοβενία, ούτε ο τραπεζικός της τομέας είναι συγκρίσιμα με την Κύπρο και η χώρα των Άλπεων θα λύσει τα προβλήματά της, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό και ασφαλές και οι συγκρίσεις με αυτό της Κύπρου, δεν είναι έγκυρες. Οι καταθέσεις εδώ είναι ασφαλής και εγγυημένες» , ανέφερε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, αν και παραδέχτηκε ότι το γραφείο της εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση των προβληματικών δημόσιων οικονομικών, με μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φορολογικές αυξήσεις.

Η Σλοβενία ήταν η πρώτη μετά-κομμουνιστική χώρα, που εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2007 και πάλεψε για να ανακάμψει από την παγκόσμια ύφεση του 2008, όταν οι εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη υποχώρησαν.
Η οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,3 τοις εκατό το 2012, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειωθεί περαιτέρω 1,5 έως 2 τοις εκατό αυτό το έτος.

newsit.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Mετά την Κύπρο για ποιόν χτυπάει η καμπάνα; Ένα ενδιαφέρον, αναλυτικό άρθρο των FT"

Σόιμπλε και Λαγκάρντ έκαναν «πειραματόζωο« την Κύπρο

Σε πειραματόζωο μετέτρεψαν την Κύπρο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίο άνοιξαν το δρόμο- με την αγαστή συνεργασία Ολλανδίας, Φινλανδίας και Αυστρίας- για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου που θα επεκταθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου απαιτείται εξυγίανση των τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ άνοιξαν τον δρόμο σε έναν θλιβερό σχεδιασμό, για συμμετοχή μετόχων, κατόχων αξιογράφων και ανασφάλιστων καταθετών στην εξυγίανση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, στο οποίο σημειώνεται ότι οι δύο πρόσφατες, έκτακτες συνεδρίες του Eurogroup, «ανέδειξαν σωρεία τραγικών λαθών από την κυβέρνηση Χριστόφια, αλλά και άγαρμπους χειρισμούς από την κυβέρνηση Αναστασιάδη».

«Ο γερμανικός άξονας επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να κλείσει την πόρτα στην απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2012 για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο ''σε μελλοντικά προβλήματα'', υπό αυστηρούς όρους και κατά περίπτωση, αλλά όχι σε ''υφιστάμενα κληρονομηθέντα προβλήματα'', αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα και προσθέτει:
«Ο ρόλος του ΔΝΤ σε όλο αυτό το απάνθρωπο ''παιγνίδι'', εστιάζεται στην επιλογή της ''κουπ'', δηλαδή στον τύπο και στο βάθος του ''κουρέματος'', κάτι που κρίνεται με ψυχρά μαθηματικά και αποκλειστικό γνώμονα ότι η δανειοδότηση δεν πρέπει να ξεπερνά το 55%-60% και ότι εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, το δημόσιο χρέος μιας χώρας πρέπει να περιορίζεται κάτω από 100% του ΑΕΠ της».

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε και Λαγκάρντ έκαναν «πειραματόζωο« την Κύπρο"

Ένας στους τρεις Έλληνες χρωστάει στο Δημόσιο

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της εφορίας βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά και ο μακρύς κατάλογος των οφειλετών στο Δημόσιο που αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους αυξάνεται δραματικά μέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα.

Τρεις στους δέκα φορολογουμένους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στα τέλη του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,4 δισ. ευρώ.

Παρότι τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των οφειλετών - οι επιχειρήσεις έχουν βάλει «φέσι» 744 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα φυσικά πρόσωπα 571 εκατ. ευρώ - είναι σαφές, ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα νοικοκυριά.
Η ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ως μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή τα 432,5 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, κάτι που σημαίνει ότι τα απλήρωτα χρέη δεν είναι άλλα από τον φόρο εισοδήματος, το χαράτσι ή τον φόρο ακινήτων που βομβαρδίζουν σε μηνιαία βάση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνοντας τους φορολογουμένους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Από τις 140 ΔΟΥ το Φεβρουάριο μόνο 17 κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ και όλες οι άλλες εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό των πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έγιναν κοινωνοί των ανησυχιών του πρωθυπουργού που απαιτεί ...αποτελέσματα.

Συνολικά όμως τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 1,670 δισ. ευρώ έναντι στόχου είσπραξης 1,550 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι η πορεία είσπραξης των εσόδων από τις ΔΟΥ εξελίσσεται ικανοποιητικά, «καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι σε σωστό δρόμο». Βέβαια αυτό είναι περισσότερο προπέτασμα καπνού, καθώς η Τρόικα δεν θα εξετάσει τα αποτελέσματα ενός μήνα ή μίας εβδομάδας, αλλά το κατά πόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, ...εκτελείται στο σύνολό της!

Αναγκαία έστω και μικρή ανάσα με άμεση επιστροφή φόρων

Μια αναγκαία ανάσα στην αγορά αναμένεται να προσφέρει, ωστόσο η επίσπευση των διαδικασιών για την επιστροφή φόρων σε πάνω από 330.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του Υπουργείου Οικονομικών δίνεται εντολή στις εφορίες να «ξεπαγώσουν» τις επιστροφές φόρων ενώ καθιερώνονται διαδικασίες εξπρές για την επιστροφή των φόρων στους δικαιούχους. Μάλιστα τα ποσά φόρων έως 300.000 ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί και έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης επιστρέφονται εντός 10 ημερών, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η επιστροφή πραγματοποιείται εντός δυο μηνών.

Έτσι, εντός των προσεχών ημερών περίπου 255.000 φυσικά πρόσωπα θα εισπράξουν επιστροφές φόρων εισοδήματος συνολικού ποσού 94,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 78.000 επιχειρήσεις θα πάρουν πίσω φόρους εισοδήματος ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εντός των επομένων τριών μηνών.

Επιπλέον, το αργότερο σε 3 μήνες αναμένεται να έχουν καταβληθεί επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 11.700 επιχειρήσεις. Η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών, γίνεται κατά σειρά απόλυτης χρονικής προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ, με όσα έχουν εκκαθαριστεί παλαιότερα να προηγούνται.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας στους τρεις Έλληνες χρωστάει στο Δημόσιο"

Χατζημαρκάκης:«Η Γερμανία είχε προσχεδιάσει όσα έγιναν στην Κύπρο»

Προμελετημένη και προσχεδιασμένη ήταν η επιμονή και η εμμονή της Γερμανίας να επιβάλει «τάξη» στο οικονομικό καθεστώς της Κύπρου, υποστήριξε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma της Κύπρου ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων, Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Οι μυστικές γερμανικές υπηρεσίες, υποστήριξε, με «παραγγελία» του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρήγγειλαν την έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας από τις στήλες του περιοδικού Σπίγκελ στις 3 Νοεμβρίου, και η οποία παρουσίαζε την Κύπρο ως εστία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε μάλιστα πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται ως η γυναίκα που κάνει κουμάντο σε μια χώρα της ΕΕ, κι αυτό της δίνει προβάδισμα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να αναδείξουμε το άδικο που έγινε στην Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην αποστολή εμπειρογνωμόνων που εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται δημόσιους υπάλληλους της ΕΕ.

«Στην Ελλάδα η ίδια ομάδα δεν απέδειξε ότι είναι απαραίτητη», κατέληξε ο κ. Χατζημαρκάκης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζημαρκάκης:«Η Γερμανία είχε προσχεδιάσει όσα έγιναν στην Κύπρο» "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news