facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Απεβίωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Νάκος

Βαρύ είναι το κλίμα στο κοινοβούλιο μετά το άκουσμα της είδησης του θανάτου του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου, ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικής κλινικής ύστερα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. H κηδεία του Θανάση Νάκου θα γίνει το Σάββατο στις 2 μ.μ. στον Αγιο Νικόλαο Βόλου.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Νάκου. Του συνοδοιπόρου στην πολιτική μας διαδρομή, του συναγωνιστή στις πολιτικές μάχες, του ευπατρίδη πολιτικού που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά, μέχρι το τέλος» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης

«Ο Θανάσης Νάκος υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια το Κοινοβούλιο, τιμώντας επάξια τους πολίτες της Μαγνησίας που τον εξέλεξαν εκπρόσωπο τους σε τέσσερις συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις».

Πολλές συλλυπητήριες δηλώσεις έκαναν βουλευτές και κόμματα. Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι «χάνουμε έναν φίλο, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν αγωνιστή της ζωής».

Αίσθηση προκάλεσαν ωστόσο οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στάθα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το θεραπευτήριο Υγεία, «ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας, Αθανάσιος Νάκος κατέληξε σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ από αναπνευστική ανεπάρκεια».

Ο Θανάσης Νάκος γεννήθηκε στον Βόλο τον Ιανουάριο του 1950. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1993 με τη ΝΔ. Έκτοτε εκλεγόταν σε όλες τις αναμετρήσεις, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012, πρώτος βουλευτής Μαγνησίας.

Μετά τις εκλογές του 1993, ανέλαβε πρόεδρος του Τομέα κοινοβουλευτικού έργου της Γεωργίας και κατόπιν του Τομέα Βιομηχανίας.

Με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ, τοποθετείται αρχικά υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του Τομέα Ανάπτυξης.

Στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα της κυβέρνησης της ΝΔ ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.

Το 2008 ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε καθήκοντα του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται β' αντιπρόεδρος της Βουλής, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Νάκος"

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίνει τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που υιοθέτησε η Κύπρος. 

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για 7 μέρες, αλλά και ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής:

"Η Επιτροπή σημειώνει τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των κεφαλαίων, που επέβαλε η Δημοκρατία της Κύπρου ως μέρος μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη του σημαντικού κίνδυνο ανεξέλεγκτων εκροών καταθέσεων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και στον άμεσο κίνδυνο πλήρους αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε προκαταρκτική ανάλυση της κυπριακής νομοθεσίας και του σχετικού διατάγματος σύμφωνα με τους κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που προβλέπονται στα άρθρα 63 επ. της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων του κεφαλαίου, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους, για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος.

Οι εξαιρέσεις στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι κατάλληλες, αναλογικές και να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τραπεζικές αργίες, τα όρια στις αποσύρσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση του τερματισμού προθεσμιακών καταθέσεων, την απαγόρευση σε ορισμένες εντολές πληρωμής, περιορισμούς στη χρήση πιστωτικών / χρεωστικών / προπληρωμένων κάρτων, περιορισμούς σε άλλες τραπεζικές εργασίες, καθώς και την εκτέλεση ορισμένων συναλλαγών με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα μέτρα.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με τις κυπριακές αρχές, τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και την ΕΑΤ την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων. Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για 7 μέρες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν.

Η Επιτροπή θα επιμείνει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως ανάλογα προς τους θεμιτούς στόχους του να εμποδιστεί ο άμεσος κίνδυνος στην οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και αυστηρά περιορισμένα σε διάρκεια στο χρόνο που απαιτείται για το σκοπό αυτό.

Παρόλο που τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της".

Διαβάστε Περισσότερα » "H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο"

Συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο ο πρόεδρος της «Γενικής Tαχυδρομικής»

Χειροπέδες πέρασαν σήμερα-Πέμπτη οι άντρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ταχυμεταφορών «Γενική ταχυδρομική», Νικόλαο Βεργιόπουλο.

Σε βάρος του 61χρονου εκκρεμούσαν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 7.570.814,09 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο ο πρόεδρος της «Γενικής Tαχυδρομικής»"

Επτά για κακούργημα για τις παράνομες προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ

Σε απολογία καλεί ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής δέκα κατηγορούμενους για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων στην εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ . Πρόκειται για επτά μέλη του ΔΣ της εταιρείας που διώκονται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και τρία μέλη της Επιτροπής Επιτυχόντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απλής συνέργειας σε απιστία.

Η υπόθεση αφορά την πρόσληψη 269 ατόμων στην εταιρεία επί Υπουργίας του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και τότε είχε καταγγελθεί ότι οι επίμαχες προσλήψεις ήταν είτε παράνομες ,είτε άνευ αντικειμένου για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την κατηγορία η ζημία του δημοσίου ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη δικαιοσύνη με αφορμή καταγγελίες του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά και σχετικά με δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για παράνομες προσλήψεις

Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά για κακούργημα για τις παράνομες προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ"

Δύο βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς κέρδισε η Ελλάδα

Απο τα 30 έργα που βραβεύθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στα μέσα Ιουνίου.

Δυο βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς απέσπασε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Μη κυβερνητικό Οργανισμό Europa Nostra, για την υποδειγματική συντήρηση των Προπυλαίων αλλά και για την τεχνογνωσία που ανέπτυξε η ομάδα των ελλήνων συντηρητών αρχαίων μνημείων.

Από τα 30 έργα που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 30 χώρες, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Ηρώδειο.

Τα βραβεία αφορούν τέσσερις τομείς που συνδέονται με την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων: συντήρηση, ερευνά, εκπαίδευση/ευαισθητοποίηση και παροχή ειδικών υπηρεσιών.

Η Europa Nostra δραστηριοποιείται επί 50 χρόνια στον τομέα της ανάδειξης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα επιλεγούν επτά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, προκείμενου να χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα η συντήρησή τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς κέρδισε η Ελλάδα"

Γερμανικό μοντέλο στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση

Σύσταση γερμανικών γραφείων δημάρχων από τον Μάιο.Εχεμύθεια ζήτησαν οι γερμανοί αιρετοί

Η υιοθέτηση του αποκεντρωτικού γερμανικού μοντέλου στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ο προβληματισμός για το έντονο αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα συζητήθηκαν στη...

συνάντηση εργασίας μεταξύ του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και γερμανών αιρετών στα γραφεία της Ένωσης την Τετάρτη.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν oi σημαντικές αποκλίσεις στον τρόπο λειτουργίας των μοντέλων τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Η γερμανική αυτοδιοίκηση είναι ισχυρή με παρεμβατικό χαρακτήρα, και έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται στενά και με άλλα επίπεδα διακυβέρνησης. Αντιθέτως, η ελληνική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε πλαίσιο κρατικού συγκεντρωτισμού, που δεν της επιτρέπει αυτονομία στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές στη χρηματοδότησή της.

Να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης σε επίπεδο δήμων συνέστησε στην ΚΕΔΕ η γερμανική αντιπροσωπεία, που απαρτιζόταν από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βάδης-Βυτεμβέργης, Γκουίντο Βολφ, τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυτεμβέργης, Ρότζερ Κέελ και τον συντονιστή σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε δημοτικό επίπεδο, Ρολφ Γκάϊντερ.

Οι γερμανοί αιρετοί συνέστησαν στην ΚΕΔΕ εχεμύθεια. «Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα πετύχει εάν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί, δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια» τόνισε ο Γκ. Βολφ και πρόσθεσε: «Είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μη γίνουν ευρέως γνωστές».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ελλάδας πρέπει να φροντίσουν να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δυο χωρών. «Πρέπει να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Βολφ και κατέληξε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΕΔΕ: «Η επιτυχία θα κριθεί και από την ικανότητά σας να πείσετε τους συναδέλφους σας να μπουν στο διάλογο».

Γερμανικά γραφεία δημάρχων

Συγκροτούνται γερμανικά γραφεία δημάρχων από τον Μάιο, τα οποία για τρεις μήνες θα διαβουλεύονται με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι έως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο να έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Γκάιντερ διευκρίνισε ότι τα γερμανικά γραφεία δημάρχων θα αναπτυχθούν σε 4 σημεία και ότι κάθε μήνα του καλοκαιριού θα βρίσκονται στη χώρα 16 ειδικοί από τη Γερμανία. «Οι τρεις μήνες θα είναι πιλοτική περίοδος, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και τι θα σχεδιάσουμε» ανέφερε ο Ρολφ Γκάϊντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από 2 Έλληνες και 2 Γερμανούς.

Επισημάνσεις της ΚΕΔΕ για το αντιγερμανικό κλίμα

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, παρουσίασε τις αλλαγές στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση από το 1997 έως σήμερα. Υπογράμμισε ότι οι δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις δομών και λειτουργικού κόστους.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση αφετηρία συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Ωστόσο, επισήμανε ότι το κλίμα στο λαό δεν είναι ιδιαίτερα καλό μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στις μεγάλες διαφορές των μοντέλων τοπικής αυτοδιοίκησης Γερμανίας και Ελλάδας, όπου το σύστημα είναι συγκεντρωτικό.

Στο αντιγερμανικό κλίμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης.

«Αγαπώ τους Γερμανούς και πιστεύω ότι μόνο μέσω συνεργασίας δήμων μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη λαών και πολιτική ένωση που δεν υπάρχει σήμερα. Όμως, αν οποιαδήποτε προσπάθεια για να αλλάξουμε το κλίμα ξεκινά από πάνω, το κλίμα αλληλεγγύης δεν μπορεί να καρποφορήσει. Εάν έχουμε επιβολή αποφάσεων και νόμων, φοβάμαι ότι το αντιγερμανικό κλίμα δεν θα υποχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Σύγκρουση γαλλικού και γερμανικού μοντέλου

Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε την σύγκρουση μεταξύ γαλλικού και γερμανικού συστήματος στην οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, η Γερμανία έχει αναλάβει τη διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η Γαλλία έχει αναλάβει τη διοικητική μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης.

Για το Δήμο Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως πρώτος πιλοτικός δήμος για τη μεταρρύθμιση, έχει ορισθεί γάλλος επιβλέπων. «Υπάρχει μπλέξιμο. Θα πρέπει, λοιπόν, η κεντρική κυβέρνηση να αποφασίσει ποιο σύστημα θα ακολουθηθεί τελικά» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Μπουτάρης, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι, θεωρεί ότι το γερμανικό σύστημα είναι προτιμότερο από το γαλλικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή βασίζεται στην αποκέντρωση. «Όμως, το γερμανικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να τα λύσουμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι επιμένει στη συνεργασία των δήμων με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.

Την αντίφαση μεταξύ γερμανικού συστήματος και ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης.

«Έχουμε μεγάλη ανάγκη τη γερμανική τεχνογνωσία. Αλλά η τρόικα έχει εφαρμόσει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που περιορίζει το βαθμό ελευθερίας σε αποφάσεις και την εφαρμογή τους», ανέφερε ο ίδιος. Έφερε ως παράδειγμα την απουσία επιστημονικού προσωπικού πλέον από δήμους μεσαίου και μικρού μεγέθους, ενώ οι δήμοι έχουν ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό μοντέλο στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση"

«Γαλάζια» σφαγή για την δημαρχία της Αθήνας

Εδώ ο κόσμος χάνεται και τα γαλάζια στελέχη ονειρεύονται οφίτσια, και για την ακρίβεια... δημαρχιλίκια. Ήδη, αρκετοί βουλευτές, αλλά και επιφανείς κομματικοί παράγοντες έχουν επιδοθεί σ' ένα κωμικοτραγικό παρασκηνιακό παιχνίδι αναφορικά με τα πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν τη μάχη στις μεγάλες περιφέρεις και στους δήμους της χώρας.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα το ενδεχόμενο αναβολής τους φαντάζει όλο και πιο πιθανό (ήδη ο Στυλιανίδης το έχει προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς).

Οι μεγαλύτερες κόντρες εστιάζονται στο Δήμο της Αθήνας, ο οποίος ανέκαθεν αποτελούσε μήλον της έριδος για τα στελέχη της ΝΔ που φιλοδοξούσαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω στην κομματική ιεραρχία (βλέπε Ντόρα και Αβραμόπουλο). Όλα αυτά, βέβαια, τον καιρό που η πρωτεύουσα αποτελούσε προπύργιο της ΝΔ, γιατί από το 2010 και μετά το τοπίο άλλαξε άρδην. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί από τους επιφανείς εκπροσώπους της νέας κοπής γαλάζιας βαρονίας εξακολουθούν να συνδυάζουν την πλατεία Κοτζιά με τα όνειρά τους για πολιτική ανέλιξη...

Ο πιο μεγάλος πονοκέφαλος

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έσπευσε να διατρανώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο, και μάλιστα ως ανεξάρτητος. Στόχος του, να πάρει τη ρεβάνς από τον Γιώργο Καμίνη, αλλά και να μπει ακόμη περισσότερο στο μάτι του σαμαρέικου, το οποίο είναι κοινό μυστικό ότι, ελέω της στήριξης που παρείχε ο Κακλαμάνης στην Ντόρα Μπακογιάννη στις εκλογές του 2009, κάθε άλλο παρά «καιγόταν» για την παραμονή του στο δημαρχιακό μέγαρο. «Η απόφασή μου δεν εξαρτάται από τη Συγγρού», διεμήνυσε ο Νικήτας, χαρακτηρίζοντας την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητη. Με τον τρόπο αυτό φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων τον Σαμαρά, ο οποίος, αν δεν του δώσει το χρίσμα, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος μ' ένα επικίνδυνο «αντάρτικο». Πάντως, οι καλά γνωρίζοντες τη γαλάζια ανθρωπογεωγραφία είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι πως ο Σαμαράς και η παρέα του θα προτιμούσαν να στηρίξουν τη Δούρου, που λέει ο λόγος, παρά τον Νικήτα. Η αίσθηση που επικρατεί χρόνια στη ΝΔ ότι το γυαλί στις σχέσεις Σαμαρά-Κακλαμάνη είναι αδύνατο να ξανακολλήσει, ενισχύει και το γεγονός ότι στην πρόσφατη διαδικασία για την εκλογή νέου γραμματέα η γαλάζια ηγεσία επιστράτευσε τον μέχρι πρότινος «αντάρτη» Μανώλη Κεφαλογιάννη, για να μην κάνει το χατίρι στον Νικήτα. Εκτός των άλλων, στο Μαξίμου θεωρούν πως η περίοδος Κακλαμάνη άφησε πίσω της ουκ ολίγες ανοικτές πληγές, κάτι που καθιστά σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να υλοποιήσει ο πρώην δήμαρχος τις απαραίτητες, για την επιστροφή της Αθήνας σε γαλάζια χέρια, συνθέσεις. «Έχει ισχυρά ερείσματα στην πόλη, αλλά έχει φθαρεί η εικόνα του», λέει στο «Κ» κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού.

Η Όλγα και ο Μάκης

Μπορεί η Όλγα Κεφαλογιάννη να ξορκίζει –δημοσίως τουλάχιστον– τα σενάρια περί υποψηφιότητάς της για το Δήμο της Αθήνας, ωστόσο ακόμη και οι πέτρες ξέρουν την επιθυμία της να βαδίσει στα χνάρια της Ντόρας

. Θεωρεί, δε, πως αν το πάρει απόφαση, θα έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, ελέω και της συγγενικής της σχέσης με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, μέσω της οποίας ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει την ευνοϊκή μεταχείριση μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Είναι σαφές πως, αν δεν πάρει τις εγγυήσεις που θέλει, δεν πρόκειται να ρισκάρει. Και με τη Χρυσή Αυγή να εξακολουθεί να συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά στις πολύπαθες συνοικίες της πρωτεύουσας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα βγάλει η κάλπη. Η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος στις εν λόγω γειτονιές κάνει αρκετούς σε Μαξίμου και Συγγρού να σκέφτονται τη λύση μιας ισχυρής υποψηφιότητας με επιρροή στον κόσμο της λεγόμενης παραδοσιακής Δεξιάς. Ο λόγος για τον επίσης φιλόδοξο Μάκη Βορίδη, που κάθε άλλο παρά θα απέρριπτε τη συγκεκριμένη προοπτική. Άλλωστε, οι σκέψεις του σαμαρέικου να δώσει το χρίσμα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ έχει και μία άλλη διάσταση. Βλέπετε, ο προερχόμενος από το ΛΑΟΣ πρώην υπουργός φιγουράρει ήδη ως ένας «δυνατός» δελφίνος του Σαμαρά και, στο πλαίσιο αυτό, είναι λογικό κάποιοι στην πρωθυπουργική αυλή να θέλουν να τον κλείσουν στο «χρυσό κλουβί» της πλατείας Κοτζιά, όπου πιστεύουν ότι θα τον «ελέγχουν» καλύτερα. Φυσικά, υπάρχουν φωνές που εκφράζουν και την αντίθετη άποψη, τονίζοντας πως «τότε είναι που ο Βορίδης θα πάρει αέρα και δεν θα μαζεύεται με τίποτα».

Οι νέοι

Το ενδιαφέρον τους να δοκιμάσουν την τύχη τους στις δημοτικές εκλογές έχουν εκμυστηρευτεί σε ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, αλλά και σε στελέχη της ΝΔ και οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στην Α’ Αθήνας Βασίλης Κικίλιας και Ανδρέας Ψυχάρης, που βλέπουν το Δήμο της Αθήνας ως μια εξαιρετική ευκαιρία να ανέβουν μονομιάς αρκετές βαθμίδες στην κομματική πυραμίδα. Ο πρώτος διοχετεύει δεξιά κι αριστερά πως κάτι «του χρωστά» ο Μεσσήνιος μετά το 2010, οπότε και έδωσε την εκ προοιμίου χαμένη μάχη της περιφέρειας Αττικής. «Μόνον ο Βασίλης τόλμησε να βγει μπροστά τότε, ενώ πιο έμπειροι απ' αυτόν έκαναν πίσω», λένε στενοί συνεργάτες του. Από την άλλη, ο υιός Ψυχάρης βάζει μπροστά το βαρύ όνομα που φέρει και το οποίο θα παίξει σίγουρα σημαντικό ρόλο –όπως τουλάχιστον πιστεύει ο ίδιος– σε επίπεδο επικοινωνίας. Μάλιστα, στήνει ήδη το σύστημά του, καθώς έχει τακτικές συναντήσεις με γαλάζιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Σημειώνεται πως αρκετοί εξ αυτών ανήκουν στη σφαίρα επιρροής των εσωκομματικών ανταγωνιστών του, γεγονός που, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει δημιουργήσει τριβές στα νεοδημοκρατικά στέκια της Αθήνας.

tokarfi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Γαλάζια» σφαγή για την δημαρχία της Αθήνας"

Moody’s: Η ευρωζώνη κινδυνεύει με μόλυνση από την Κύπρο

Ο αδέξιος χειρισμός από την Ευρωζώνη του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου θέτει πρόσθετη πίεση στο αξιόχρεο των χωρών της περιοχής που απειλούνται με υποβάθμιση και δείχνει ότι οι πολιτικοί υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να περιορίσουν την κρίση, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys.

«Οι πολιτικοί εμφανίζονται πολύ σίγουροι ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι αρκετά καλές και ότι έχουν τα εργαλεία για να αποφύγουν το ντόμινο σε άλλες περιφερειακές οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματά τους», δήλωσε στο ο εκτελεστικός διευθυντής της Moodys Μπαρτ Όστερβελντ, προσθέτοντας: «Θεωρούμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι άτοπη».

Αν και η Ισπανία και η Ιταλία φάνηκαν να αντέχουν στην κατάρρευση της Κύπρου, οι αναλυτές φοβούνται ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ντόμινο, εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι το ίδιο θα συμβεί σε περίπτωση που οι χώρες αυτές ζητήσουν οικονομική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις ότι η τακτική που ακολουθήθηκε στην Κύπρο «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 100.000 ευρώ μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για προγράμματα διάσωσης.

Τα σχόλια, ωστόσο, του επικεφαλής του Eurogroup, ότι αυτή η τακτική θα μπορούσε να είναι μοντέλο για την αντιμετώπιση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων στην Ευρωζώνη, κατέστησαν δύσκολη τη μείωση των ανησυχιών της αγοράς.

Ο κ. Όστερβελντ αρνήθηκε να σχολιάσει, αν η Ιταλία και η Ισπανία -που έχουν και οι δύο αρνητική προοπτική στο αξιόχρεό τους, «Baa2» και «Baa3», αντίστοιχα- είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μία υποβάθμιση μετά την κατάρρευση της Κύπρου.

sofokleous10
Διαβάστε Περισσότερα » "Moody’s: Η ευρωζώνη κινδυνεύει με μόλυνση από την Κύπρο"

Καταργούνται 926 θέσεις σε 26 φορείς της αυτοδιοίκησης

Στην κατάργηση ακόμη 926 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού σε 26 φορείς της αυτοδιοίκησης, προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την υπογραφή αντίστοιχων σχεδίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων από τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο πλαίσιο εφαρμογής της παραγράφου 1α του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 (περί κατάργησης οργανικών θέσεων).

Οι αποφάσεις αφορούν τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, εννέα δήμους και 15 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους 26 παραπάνω φορείς το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 59%, δηλαδή 926 θέσεις, και το ποσοστό διατήρησης ανέρχεται στο 41%, δηλαδή 640 θέσεις, κατόπιν ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης.

Με την υπογραφή των σχεδίων Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ολοκληρώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών η προβλεπόμενη από τον σχετικό νόμο κατάργηση κενών οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ β' βαθμού.

Όπως επισημαίνεται, τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων θα διαβιβαστούν άμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνυπογραφή και εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, προκειμένου να προσαρμοστούν οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ α' και β' βαθμού στις διατάξεις του άρθρου 33 του ανωτέρω νόμου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται 926 θέσεις σε 26 φορείς της αυτοδιοίκησης"

Αύξηση 10% των αναφορών στο Συνήγορο του Πολίτη

Σημαντική αύξηση κατά 10% παρουσίασαν το 2012 οι αναφορές που δέχθηκε... ο Συνήγορος του Πολίτη σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

Στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης της φορολογίας του οικιστικού περιβάλλοντος και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αποτελούν τις σημαντικότερες σημαντικότερες ενότητες προβλημάτων.

Όσον αφορά τους φορείς στα ασφαλιστικά ταμεία εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων κακοδιοίκησης ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το υπουργείο οικονομικών.

Από τους μεμονωμένους φορείς η ΔΕΗ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση 10% των αναφορών στο Συνήγορο του Πολίτη"

Στον εισαγγελέα ο Τζήμερος για... υποκλοπές!

"Έχει προχωρήσει σε συστηματικές υποκλοπές συνομιλιών τριών πολιτικών προσώπων"

Μηνυτήρια αναφορά θα παραδώσει το πρωί στις 10:30 στην Εισαγγελία στην οδό Ευελπίδων ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του κόμματος της Δημιουργίας Ξανά και γνωστός παραολυμπιονίκης Γιώργος Δεληκούρας κατά του τέως προέδρου (παραιτήθηκε πριν από ενάμιση μήνα) του κόμματος Θάνου Τζήμερου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα προσκομίσει αύριο ο κ. Δεληκούρας, ο Θάνος Τζήμερος έχει προχωρήσει σε συστηματικές υποκλοπές συνομιλιών τριών πολιτικών προσώπων, γεγονός που συνιστά κακούργημα βάσει του ποινικού κώδικα. Πηγές του protothema.gr αναφέρονται σε έναν πλήρη φάκελο με μαρτυρίες αλλά - κυρίως - ντοκουμέντα που θα πάει στην εισαγγελία και αφορά τις καταγραφές ιδιωτικών συνομιλιών του κ. Τζήμερου με πολιτικά πρόσωπα. Εκεί ο κ. Τζήμερος μετά από έγκληση του από στελέχη της Δημιουργίας Ξανά πως ήθελε να αποσύρει αυτοβούλως το κόμμα του από την εκλογική διαδικασία και να συνεργαστεί με τη Δράση, έσπευσε - πάντα σύμφωνα με την καταγγελία - να καταγράφει τις επαφές που είχε με πρόσωπα του φιλελεύθερου πολιτικού φάσματος. Ο κ. Δεληκούρας δήλωσε στο protothema.gr πως στόχος αυτής της ενέργειας του είναι να ενημερώσει τη δικαιοσύνη για πράξεις που δεν συνάδουν με τη δημοκρατική λειτουργία.

Την ίδια στιγμή, πηγές μας ενημερώνουν πως παρέμβαση υπάρχει και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του κόμματος του κ. Τζήμερου καθώς μέλη αμφισβητούν πλέον ανοικτά τη διαχείριση του τέως προέδρου. Πιο συγκεκριμένα, το στέλεχος της Δημιουργίας Ξανά κ. Σιάτρας ήδη προχωρά σε παρέμβαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καταγγέλλοντας τον πολιτικό Θάνο Τζήμερο για κακή διαχείριση των πόρων του κόμματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα ο Τζήμερος για... υποκλοπές!"

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Michelin

Μετά από 34 χρόνια, η Michelin Ελλάδας παύει να υφίσταται και θα υπάγεται πια σε άλλη εταιρεία της μητρικής στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Σαν «βόμβα» έσκασε στην ελληνική αγορά ελαστικών η είδηση πως αποχωρεί από τη χώρα μας η θυγατρική εταιρεία της Michelin από την 1 Ιανουαρίου του 2014 εξαιτίας αναδιάρθρωσης των θυγατρικών της!

Σύμφωνα μάλιστα με την επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής των Ελαστικών Michelin κ. David Jean στους εξουσιοδοτημένους εμπόρους ελαστικών, και έχει στην διάθεσή της η «Η» αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως:

«Αγαπητοί συνεργάτες θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή, να σας ενημερώσω για την επικείμενη εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα. Αυτή η οργανωτική αλλαγή θα εξασφαλίσει την μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη όπου έχουμε φιλοδοξίες ανάπτυξης. Από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, η Ελλάδα θα είναι μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας θα εδρεύει στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία.».

Ποια είναι η Michelin Ελλάς

Η Michelin έχει εμπορική παρουσία στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι και το 1969 σαν εταιρεία εξαγωγών ελαστικών λειτουργώντας σαν υποκατάστημα Αθηνών. Το 1969 ιδρύεται επίσημα η εταιρεία Michelin Ελλάδος και στην συνέχεια το 1978 έλαβε την σημερινή της νομική μορφή σαν ανώνυμη.

H θυγατρική της Michelin στην Ελλάδα απασχολεί περίπου 100 άτομα και ακόμη δεν έχει γνωστό πόσοι θα... μετακομίσουν προς το Βουκουρέστι.

Η εταιρεία Michelin δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την εμπορία ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες, αγροτικά καθώς και βιομηχανικά-χωματουργικά οχήματα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρεί από την Ελλάδα η Michelin"

FT: Γιατί η Ρωσία αρνήθηκε να σώσει την Κύπρο

Τις αιτίες της απροθυμίας της ρωσικής κυβέρνησης να ηγηθεί της προσπάθειας διάσωσης της Κύπρου εξετάζουν... σε σημερινό άρθρο τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι ο «φορολογικός παράδεισος» των Ρώσων ολιγαρχών μπορούσε να περιμένει: μια επιθετική στάση της Ρωσίας απέναντι στην ΕΕ θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τον Πούτιν και την προσπάθεια «απο-υπερακτιοποίησης» της ρωσικής οικονομίας.

Το άρθρο των Financial Times έχει ως εξής:

Για το θέμα της Κύπρου ακούσαμε όλων των ειδών τις υστερίες.

Πρώτα, ήταν η πιθανή έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη και το ντόμινο που θα προκαλούσε. Μετά ήταν η προοπτική της διάσωσης από τη Μόσχα που θα μεταμόρφωνε την Κύπρο σε ρωσική «παραλία». Μετά ακούσαμε συζητήσεις για εκδίκηση, με ένα πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου, τον Αλεξάντερ Νεκράσοφ να προειδοποιεί ότι αν επιβληθεί μεγάλο κούρεμα στους εύπορους Ρώσους καταθέτες «τότε, βεβαίως, η Μόσχα θα αναζητήσει τρόπους να τιμωρήσει την ΕΕ».

Το κούρεμα τελικά έγινε. Μετά από μια δραματική διαπραγμάτευση και τελικά συμφωνία, η Γερμανία άφησε τη Ρωσία στο περιθώριο - και οι εύποροι Ρώσοι καταθέτες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου υπέστησαν μεγάλη ζημία.

Με το να μην καθοδηγεί τη διάσωση, η Ρωσία θα χάσει πολλά: καθώς οι περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις προέρχονται στη Ρωσία από την Κύπρο παρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα, το νησί είναι ο σημαντικότερος φορολογικός παράδεισος της Ρωσίας. Η κυπριακή διάσωση λήγει στην ουσία τη θέση της Κύπρου ως κόμβου για το ρωσικό χρήμα - και αφήνει πολύ από αυτό το χρήμα παγωμένο μέσω των ελέγχων κεφαλαίων.

Αν έβγαινε μπροστά, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά: Σε αντάλλαγμα για τη ρωσική βοήθεια, η Κύπρος πρόσφερε πρόσβαση σε υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου ή μια ναυτική βάση (Το κύριο σημείο πρόσβασης της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι μέσω των λιμανιών της Συρίας –μια επένδυση που γίνεται όλο και πιο επισφαλής).

Όλα αυτά υπογραμμίζουν το πόσο απρόθυμη ήταν η Μόσχα να βγει μπροστά. Πράγματι, θα εξακολουθήσει να είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμπλακεί η Ρωσία απ' όσο εκτιμάται γενικώς.

Η οικονομία εξηγεί μέρος αυτής της απροθυμίας. Η Μόσχα υφίσταται πραγματικές πιέσεις, με έναν προϋπολογισμό που γίνεται όλο και πιο δύσβατος και την ανεργία να αυξάνεται. Η σκέψη μιας κυπριακής συμφωνίας δεν ήταν ποτέ ελκυστική για το Κρεμλίνο, καθώς θεωρείται ως επί το πλείστον ως πέταμα χρημάτων. Αντίθετα, οι Ρώσοι -όπως και οι Κινέζοι με την Ελλάδα- περιμένουν για επιλεγμένη ακίνητη περιουσία σε φθηνές τιμές. Πρόκειται για μια προσέγγιση των «αγορών στα χαμηλά» και είναι μια ασφαλής εκτίμηση ότι τα κυπριακά ακίνητα θα γίνουν φθηνότερα.

Υπήρχαν επίσης πολιτικά κίνητρα που συγκράτησαν το χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος τον Δεκέμβριο, ο κ. Πούτιν μίλησε με έμφαση για το πρόγραμμα «απο-υπερακτιοποίηση» της οικονομίας, δηλώνοντας: «Η υπεράκτια φύση της ρωσικής οικονομίας έχει γίνει πλέον κοινός τόπος. Οι ειδικοί την αποκαλούν υπεκφυγή της νομιμότητας. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σύστημα μέτρων για την «απο-υπερακτιοποίηση» της οικονομίας μας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η διάσωση των υπεράκτιων καταθέσεων θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Οι εύποροι Ρώσοι τους οποίους θα διέσωζε, είναι από τους πιο πιστούς ψηφοφόρους: Είναι πέρα ως πέρα «Πουτινιστές» και το τρέχον πολιτικό τοπίο δεν αφήνει κανένα άλλο αποδέκτη της αφοσίωσής τους. Όσον αφορά την ευρύτερη κοινή γνώμη, όποιος άλλος Ρώσος έδωσε σημασία στην όλη υπόθεση, πιθανότατα ενέκρινε τις κινήσεις του κ. Πούτιν. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για οποιοδήποτε σχέδιο θα έπληττε τους Ρώσους καταθέτες, αλλά όταν ήρθε η ώρα, αποχώρησε από το τραπέζι.

Τι θα γίνει λοιπόν με τα κυπριακά περιουσιακά στοιχεία; Αυτά συνοδεύονται από ασαφείς συνθήκες. Οι όγκοι των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι ανεπιβεβαίωτοι και ενέχουν εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, ένας πονοκέφαλος που δεν χρειάζεται ο κ. Πούτιν. Μια βάση στην Μεσόγειο θα δημιουργούσε πολιτική διαμάχη με την ΕΕ, την οποία έχει κάθε λόγο να αποφεύγει.

Και είναι αυτή ακριβώς η επιθυμία να αποφύγει μια βαθύτερη αντιπαράθεση με την ΕΕ, που κάνει πολύ αμφίβολη οποιαδήποτε συζήτηση για ανταπόδοση εις βάρος της ΕΕ. Η σχέση τους πράγματι θα πληγεί – η ρωσική ελίτ κατηγορεί την ΕΕ ότι καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την κρίση και ότι τροποποίησε τα συμφέροντά της- αλλά η ζημιά θα είναι μικρή. Απ' όσα μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο, το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο για την Ρωσία αν στοχεύονταν όλες οι κυπριακές τράπεζες, και όχι μόνο δύο. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας παραμένει η ΕΕ.

Η Μόσχα εξαρτάται από τα έσοδα από τις πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη. Η ουσία; Η Μόσχα θα έχανε παρά πολύ περισσότερα αν αντιδρούσε επιθετικά στην κρίση. Ο κ. Πούτιν δείχνει να το γνωρίζει, γι' αυτό και παρήγγειλε στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναδιοργάνωση του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο».

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Γιατί η Ρωσία αρνήθηκε να σώσει την Κύπρο"

Τροποποίηση προγράμματος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2013 σε δύο μαθήματα ειδικότητας ΕΠΑΛ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώνεται η τροποποίηση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ έτους 2013 στο σημείο που αφορά την ημέρα εξέτασης δύο μαθημάτων των τομέων 1) Ηλεκτρονικής και 2) Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, ως ακολούθως:

1. Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, με ημέρα εξέτασης την Τετάρτη 05.06.2013 (αντί της Τρίτης 04.06.2013)
2. Αρχές Eπεξεργασίας Tροφίμων, με ημέρα εξέτασης την Τρίτη 04.06.2013 (αντί της Τετάρτης 05.06.2013)

Κατόπιν των ανωτέρω το πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ έτους 2013 διαμορφώνεται ως εξής :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
 ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
                   ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΡΙΤΗ
21-5-2013
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΠΕΜΠΤΗ
23-5-2013
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι
ΣΑΒΒΑΤΟ
  1-6-2013
-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
-ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ
-ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
-ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ
  3-6-2013
-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
-ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ
-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ
  4-6-2013
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
-ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
-ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ
  5-6-2013
-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
-ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ
-ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
--ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
-ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ
-ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ Ι
ΠΕΜΠΤΗ
  6-6-2013
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
-ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
-ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
-ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  7-6-2013
-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΗΣ
-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ
-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
-ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
-ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποίηση προγράμματος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2013 σε δύο μαθήματα ειδικότητας ΕΠΑΛ"

Ομάδα Δράσης για την Κύπρο συστήνει η Κομισιόν

Τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης προκειμένου να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αποφάσισε σήμερα... η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εισήγηση του Προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε στη σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup σχετικά με την Κύπρο.

Οι επίτροποι υιοθέτησαν την πρόταση του κ. Μπαρόζο για τη σύσταση της ειδικής ομάδας δράσης, ώστε να συνδράμει τις κυπριακές αρχές στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων και επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομάδα Δράσης για την Κύπρο συστήνει η Κομισιόν"

Bγενόπουλος: Ο Σαρρής έχει συλληφθεί γυμνός σε μασάζ με 17χρονο Τουρκοκύπριο!

Αστείες χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του για την καταστροφή των κυπριακών τραπεζών, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Bγενόπουλος τόνισε ότι είχε ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση από το 2009 για τους κινδύνους που ελοχεύουν για την οικονομία της Κύπρου.

"Είχα τονίσει ότι αν η κρίση που είχε αρχίσει, επιδεινωθεί και ανακοπεί η ροή κεφαλαίων από τη Ρωσία θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Προειδοποίησα για τον κίνδυνο να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε δυο χώρες και είχα πει ότι "πιθανόν στο μέλλον αυτό για την Κύπρο να είναι καταστροφικό".

"Οι Κύπριοι με μισούν, γιατί προσπάθησα να αλλάξω το κατεστημένο στην Κύπρο", τόνισε ενώ σημείωσε πως η καταστροφή στην Κύπρο είναι πρωτοφανής.

Χαρακτήρισε δε αστειότητες και ψεύδη τα σενάρια για θαλασσοδάνεια και ομόλογα από τη Deutsche Bank.

Παράλληλα, είπε πως οι κατηγορίες σε βάρος του για τα ομόλογα είναι αστοιχείωτες κουταμάρες λόγω ασχετοσύνης και κακοήθειας.

"Κύριος υπαίτιος των όσων συνέβησαν στην Κύπρο ο ΥΠΟΙΚ Μ. Σαρρής", υπογράμμισε για τον οποίο είπε "πως δεν ξέρει τι του γίνεται".

Μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος εξαπέλυσε βολές προς τον υπουργό ΥΠΟΙΚ λέγοντας πως " ο Σαρρής έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ανάρμοστες σεξουαλικές πράξεις με 17χρονο! Δεν πήγε ποτέ να δικαστεί!"

"Ο Σαρρής έχει συλληφθεί γυμνός σε μασάζ με 17χρονο Τουρκοκύπριο!", υπογράμμισε, ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι "δε με ενδιαφέρει η σεξουαλική του πράξη, δεν έχω τίποτα εναντίον των ομοφυλόφιλων".

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο τραπεζικό, ενώ σημείωσε πως "μας αντιμετώπισαν ως αλλοδαπούς επενδυτές στην Κύπρο!".

"Καμία διάθεση από πλευράς Ορφανίδη (πρώην διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) να ακούσει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν....για οικονομία, τράπεζες", είπε, τονίζοντας πως "είχαμε προτείνει αλλαγές, τις οποίες οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν να ακούσουν".

"Ο πρώην πρόεδρος Χριστόφιας είπε ναι στη συμμετοχή στο ελληνικό PSI, χωρίς να ξέρει τίποτα, χωρίς να έχει ιδέα", συνέχισε και προσέθεσε "ο Χριστόφιας είπε ναι στο κούρεμα των ομολόγων και κατέστρεψε τις τράπεζες - Και μετά κατηγορούν τις τράπεζες!".

"Θα τρελαθούμε τελείως; Κατηγορούν τις τράπεζες χωρίς να φταίνε", είπε.

Σχετικά με με το δάνειο στο Βατοπέδι, είπε ως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό.

"Τερατώδες ψέμα οι κατηγορίες για το δάνειο στη Μονή Βατοπεδίου", υποστήριξε.

Και συνέχισε λέγοντας πως "έβαλαν πρόεδρο κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Μιλόσεβιτς και με σακούλες μετρητών ξέπλεναν χρήματα του Μιλόσεβιτς".

"Κατεστημένο στην Κύπρο είναι οι: Σαρρής, τότε διοίκηση Τρ. Κύπρου, τότε διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου", είπε.

"Αν με καλέσει η κυπριακή Βουλή, έχω πολλά να πω και να αποκαλύψω", τόνισε, ενώ είπε ότι τα μεγάλα συμφέροντα κρύβονταν πίσω από την Τρ. Κύπρου και όχι τη Λαϊκή.

"Δεν είχα ποτέ μισθό στην Κύπρο, τα περισσότερα τα πλήρωνα από την τσέπη μου", είπε και κατέληξε πως "θα κερδίσουμε την προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο".


news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Bγενόπουλος: Ο Σαρρής έχει συλληφθεί γυμνός σε μασάζ με 17χρονο Τουρκοκύπριο!"

Σαρρής για Λαϊκή: Έπεσε στα χέρια ανθρώπων που έδωσαν ανεξέλεγκτα δάνεια στην Eλλάδα

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, υποστήριξε την Τετάρτη ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Σαρρής, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.Σημειώσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρρής για Λαϊκή: Έπεσε στα χέρια ανθρώπων που έδωσαν ανεξέλεγκτα δάνεια στην Eλλάδα"

«Το Βατοπέδι πήρε δάνειο από τη Λαϊκή για να αγοραστούν ακίνητα της Marfin»

Στις αποκαλύψεις του Μάριου Χατζηγιαννάκη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας παραχώρησε δάνειο πολλών εκατομμυρίων στη Μονή Βατοπεδίου, απάντησε στο elita.com.cy, ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Μονής, ‘Αθως Κοιρανίδης.

Αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις του κ. Χατζηγιαννάκη, ο οποίος μίλησε για τα οικονομικά λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής, ανάμεσα σ’ αυτά και το δάνειο των 175 εκατ. ευρώ που έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Κοιρανίδης διέψευσε κατηγορηματικά κάθε πληροφορία και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.

«Πρόκειται για αναλήθειες, παραπληροφόρηση. Όντως δόθηκε ένα δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα στη Μονή Βατοπεδίου πριν πολλά χρόνια, τότε που έγινε το “σκάνδαλο Βατοπεδίου” -το ακριβές ποσό δεν το θυμάμαι, αλλά σίγουρα δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια-, το οποίο είχε εγκριθεί από όλες τις επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και ήταν εξασφαλισμένο με καταθέσεις ύψους 60 εκατομμυρίων της Βουλής». Διερωτώμαι, ανέφερε, γιατί γίνεται αναφορά στο εν λόγω δάνειο τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μέρος της πραγματικότητας.

Ίσως, είπε, γιατί προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους οι ίδιοι και να μεταφέρουν αλλού τη φωτιά. Ο κ. Κοιρανίδης σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος κύριος, δεν ανέφερε ότι τα δάνεια έγιναν για να αγοραστούν ακίνητα και μετοχές του Ομίλου της Marfin, για τα οποία μπήκαν υποθήκη ακίνητα της Μονής».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το Βατοπέδι πήρε δάνειο από τη Λαϊκή για να αγοραστούν ακίνητα της Marfin»"

Στη φυλακή ο Γιώργος Κουρής με τον γιό του Ανδρέα

Την προφυλάκιση του εκδότη Γιώργου Κουρή και του γιού του Ανδρέα για το αδίκημα της μη καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, διέταξαν σήμερα το μεσημέρι η 11η τακτική ανακρίτρια και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Οι δυο εκδότες, ως μέλος του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού ο πρώτος και ως αντιπρόεδρος ο δεύτερος, κατηγορούνται μαζί με 5 ακόμα άτομα πως δεν κατέβαλλαν τον συγκεκριμένο φόρο για το διάστημα 1/2011 έως 30/9/2011.

Ως απόφαση που «δεν είναι ψύχραιμη» χαρακτήρισε ο συνήγορος των εκδοτών Γιώργου και Ανδρέα Κουρή, Θέμης Σοφός την προφυλάκιση των εντολέων του για υπόθεση χρεών του τηλεοπτικού σταθμού Alter από μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών.

Ο Θέμης Σοφός επισήμανε την Τετάρτη ότι οι εντολείς του δεν είχαν την διαχείριση του σταθμού καθώς δεν ήταν εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της επιχείρησης.

Ο Γιώργος Κουρής ως μέλος του ΔΣ του σταθμού και ο γιος του Ανδρέας ως αντιπρόεδρος κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε μη καταβολή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, με φυσικό αυτουργό τον διευθύνοντα σύμβουλο του Alter Κώστα Γιαννίκο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή ο Γιώργος Κουρής με τον γιό του Ανδρέα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news