facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες εκτός Λαϊκής και Κύπρου

Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο, πλην της Λαϊκής και της Κύπρου,όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών, πλην εκείνων της Λαϊκής που έχει τεθεί σε εκκαθάριση και αυτών της Κύπρου, για την οποία εκκρεμεί η τελική ρύθμιση για το ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα λειτουργήσουν κανονικά από την Τρίτη.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου θα ανοίξουν και πάλι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με πηγή από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή έχει επιβληθεί ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ τα 100 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες εκτός Λαϊκής και Κύπρου"

Ο Ξεσηκωμός του Γένους!Όλη η Ιστορία σ΄ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ

Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic παρουσιάζει όλη την Ιστορία της Επανάστασης του 1821.

Της αναγέννησης ενός Έθνους.

Του ηρωϊσμού και της αυτοθυσίας.

Και τελικά της οριστικής νίκης.

Σε έξι βίντεο όλη η ιστορία του 1821!







onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ξεσηκωμός του Γένους!Όλη η Ιστορία σ΄ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ"

Σ. Χάσικος: Κανονικά οι τράπεζες αύριο

Για τις κυπριακές τράπεζες διαβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν κανονικά αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σ. Χάσικος αλλά με επιβεβλημένο πλαφόν στις αναλήψεις ώστε να αποφευχθεί το αναμενόμενο bank run, ενώ ερωτηθείς για το "κούρεμα" που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ότι θα πιθανότατα θα είναι της τάξης του 30%, ποσοστό το οποίο ανέφερε μιλώντας στον ίδιο σταθμό νωρίτερα και ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος.

Ερωτηθείς ο κ. Χάσικος για το αν υπήρξε "κοινό μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου", απάντησε χαρακτηριστικά: "Δεν έχουμε κανένα παράπονο από την Ελλάδα - αν εξαιρέσουμε το κούρεμα που μας κόστισε 4 δισ, έχουμε εθνικό μέτωπο με την Ελλάδα", με τη βοήθεια της οποίας - όπως ανέφερε - θα αντιμετωπίσει η μεγαλόνησος και τις προκλητικές δηλώσεις Τουρκίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το καλύτερο δυνατό από το χειρότερο σενάριο πήρε η Κύπρος από το Eurogroup σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος είπε «φτάσαμε να συζητείται κούρεμα έως και 50% -60%. Κοντέψαμε να πάμε και στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, άρα είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε».

Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε «το όχι το είπαμε είχε τα δικά του αρνητικά αποτελέσματα και δέχθηκαν πίεση οι τράπεζες. Δυσκολεύτηκαν τα πράγματα αλλά σήμερα ξεκινούμε νέα πορεία, ανακτάται η εμπιστοσύνη από πλευράς ΕΚΤ», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Νιώσαμε πολύ μόνοι, χωρίς να υπονοώ κάτι για την Ελλάδα. Περιμέναμε πολλά από τη Ρωσία και την Ευρώπη. Νιώσαμε απομονωμένοι την πιο δύσκολη στιγμή».

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Σ. Χάσικος: Κανονικά οι τράπεζες αύριο"

Moody's μετά τη συμφωνία στο Eurogroup: Η Κύπρος κινδυνεύει ακόμα με πτώχευση και έξοδο από το ευρώ

Δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές της Κύπρου, παρά τη συμφωνία με το Eurogroup εκτιμά ο διεθνής οίκος Μοοdy's, εκτιμώντας πως το ενδεχόμενο πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά πιθανό.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος και αναμεταδίδει το euro2day, το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως ο χρηματοοικονομικός τομέας ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης και τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας τον έπληξαν. Το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας ως ένα offshore χρηματοοικονομικό κέντρο δύσκολα θα διατηρηθεί κατά την κρίση, αναφέρει η Moody΄s.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το σημαντικό πλήγμα που δέχθηκαν οι τράπεζες θα συμπαρασύρουν και άλλους τομείς της οικονομίας, καθώς και ότι πιθανή αναδιάρθρωση χρέους της Κύπρου θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί από ότι στην Ελλάδα λόγω της σύνθεσης του χρέους και των κατόχων του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Moody's μετά τη συμφωνία στο Eurogroup: Η Κύπρος κινδυνεύει ακόμα με πτώχευση και έξοδο από το ευρώ "

Ρεν: Οικονομικό σοκ στην Κύπρο

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν σκληρές, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.

Ωστόσο, ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ".

"Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ρεν τόνισε ότι βάσει των συνθηκών της Ε.Ε., τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεν: Οικονομικό σοκ στην Κύπρο"

Aρχές Μαΐου η εκταμίευση της πρώτης δόσης στην Κύπρο

Ρέγκλινγκ: Χωρίς καθυστέρηση η αναδιάρθρωση

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Προηγουμένως, οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι των διεθνών πιστωτών θα πρέπει να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Aρχές Μαΐου η εκταμίευση της πρώτης δόσης στην Κύπρο"

Eurogroup: 30% κούρεμα και τα € 9 δις της Λαϊκής στην Κύπρου

Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή στο χθεσινό Eurogroup και αργά ξημερώματα Δευτέρας ανακοινώθηκε η συμφωνία με την οποία προβλέπεται “κούρεμα” 30% επί των καταθέσεων άνω των € 100.000 για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια “καλή” και μια “κακή” τράπεζα.

Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι € 100.000,00 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς “κούρεμα”. Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει “κούρεμα” στις καταθέσεις άλλων κυπριακών τραπεζών.

Επίσης το αρχικό αγκάθι για το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης έπαιξε το χαρτί της παραίτησης, πέρασε και αυτό με τα 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ να μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου προστιθέμενα στο ήδη 1 δισ. ευρώ που η ίδια τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εκδόθηκε ανακοίνωση με το πλήρες κείμενο της απόφασης. Εξάλλου, σε δηλώσεις προέβησαν εκπρόσωποι της τρόικας, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

Αναλυτικά η ανακοινωση του Eurogroup
To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσημότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.
Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.
Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ’ αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.
Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα συμφωνηθέντα:
1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.
2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.
3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.
5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.
8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Δηλώσεις εκπροσώπων της Τρόικας

Όλι Ρεν
Ήταν ακόμη μία δύσκολη ημέρα, άλλα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σήμερα σε μία απόφαση για την Κύπρο. Θα ξεκινήσουμε πλέον να δουλεύουμε για να βοηθήσουμε την Κύπρο να διορθώσει την οικονομία της. Η Επιτροπή δούλεψε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να βοηθήσει την Κύπρο. Ήταν μία περίπλοκη περίπτωση αφού βρεθήκαμε σε μία κατάσταση όπου δεν υπήρχαν ιδανικές λύσεις αλλά μόνο σκληρές επιλογές. Είναι δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για τον κυπριακό λαό. Θα δημιουργηθεί μία ομάδα δράσης για να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να ξαναχτιστεί η κυπριακή οικονομία σε νέες βάσεις. Η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν περάσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν και κατάφεραν να τις ξεπεράσουν. Πιστεύω ότι επίσης θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κριστίν Λαγκάρντ
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνάδελφους στην Τρόικα για τη δουλειά που έγινε. Στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε τους καταθέτες και να επικεντρώσουμε το πρόβλημα στις δύο προβληματικές τράπεζες. Θέλαμε να ισοσκελίσουμε τα βάρη μεταξύ των Ευρωπαίων και των Κύπριων. Επίσης να ισοσκελίσουμε τα βάρη εντός και εκτός Κύπρου. Είμαστε βέβαιοι ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις θα βρεθεί λύση. Η Τρόικα βρίσκεται ακόμη στην Κύπρο και θα δουλέψει για να ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που αποφασίστηκαν. Εφόσον όλα κινηθούν ομαλά πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να κάνω μία θετική εισήγηση προς το ΔΣ του ΔΝΤ για να συμμετάσχει το ταμείο στο πρόγραμμα σωτηρίας της Κύπρου.

Γιόργκ Άσμουνσεν
Το πρόγραμμα για την Κύπρο θα ετοιμαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν εγκριθεί τα μέτρα από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της βοήθειας στις αρχές Μαίου.


Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Eurogroup για το αν η χθεσινή συμφωνία ήταν προτιμότερη από την προηγούμενη απάντησε θετικά. «Μπορέσαμε να επικεντρωθούμε στα προβλήματα των δύο μεγάλων τραπεζών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Προχωράμε πλέον σε διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε μία γενική εφαρμογή των μέτρων κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτρέψουμε στις υπόλοιπες τράπεζες να ανακάμψουν γρηγορότερα απ’ ότι προηγουμένως», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάιζελμπλουμ πιέστηκε να απαντήσει κατά πόσο η προηγούμενη απόφαση του Eurogroup ήταν λανθασμένη, κάτι που αρνήθηκε να αποδεχθεί. Αντιθέτως παραδέχθηκε ότι η τελική απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί από προηγουμένως αλλά το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο αφού χρειαζόταν πολιτικές αποφάσεις που ήταν δύσκολο να ληφθούν αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ αλλά και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για παραίτηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αρκέστηκε να παραδεχθεί πως ήταν μία σκληρή διαπραγμάτευση με πολλές εντάσεις.


Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: 30% κούρεμα και τα € 9 δις της Λαϊκής στην Κύπρου"

«Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν τις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να θέσει τα θεμέλια για περισσότερη ευημερία στο μέλλον», τονίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο των Ελλήνων.

«Επαινούμε το λαό της Ελλάδας για την αντοχή και τη γενναιότητά σας σ' αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές» τονίζει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι μαζί σας στις προσπάθειες να αποκαταστήσετε την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα».

Ο κ. Κέρι αναφέρει ότι, εκ μέρους του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, συγχαίρει τον Ελληνικό λαό για την 192η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι «οι αρχαίοι Έλληνες διαμόρφωσαν τις αρχικές αρχές της δημοκρατίας, τα ιδανικά που αποτελούν τη βάση του δικού μας συστήματος διακυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι «τιμώντας την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναγνωρίζουμε τη θετική κληρονομιά της διακυβέρνησης για τους ανθρώπους από τους ανθρώπους και που σήμερα παραμένει ακλόνητη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας»"

Για το μακελάρη του Βύρωνα οργανώθηκε η απόδραση των 11, Υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος

Για το συγκεκριμένο 34χρονο κακοποιό, υπήκοο Αλβανίας, πιστεύουν οι αρμόδιες διωκτικές αρχές ότι οργανώθηκε το σχέδιο της απόδρασης των 11 από τις φυλακές των Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr από τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις στοιχείων και δεδομένων που επεξεργάζεται το αρμόδιο επιτελείο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., πρόθεση των 4 κομάντο που με στρατιωτικού τύπου επιχείρηση γάζωσαν τις σκοπιές και την εξωτερική περίφραξη του σωφρονιστικού καταστήματος, ήταν να διαφύγει ο Μαριάν Κόλα. Ένας κακοποιός που

μαζί με ομοεθνή του αντιμετώπισαν βαρύτατες κατηγορίες, στο παρελθόν όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών, παράνομη οπλοκατοχή και ληστεία κατά συρροή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού, σε μία και μόνη περίπτωση. Είχαν προκαλέσει τον Φεβρουάριο του 2010 σοκ στο πανελλήνιο, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης μια ήσυχη γειτονιά, μετά από την ανταλλαγή πυρών με άντρες του τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής όταν έπεσε νεκρός ένας 25χρονος βιοπαλαιστής.

Ολα συνέβησαν το μεσημέρι της 16ης Φεβρουαρίου 2010. Αστυνομικοί έστησαν ενέδρα στους δύο αδίστακτους Αλβανούς στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στο Βύρωνα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν το κρησφύγετο των δύο κακοποιών. Μόλις οι δύο δράστες βγήκαν από το σπίτι, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν. Οι δράστες, χωρίς δισταγμό, τράβηξαν τα όπλα τους. Επεσε βροχή από σφαίρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο αστυνομικοί, ενώ ο 25χρονος υδραυλικός Νικόλα Τόντι που βρισκόταν σε παρακείμενη οικοδομή τραυματίστηκε βαριά και εξέπνευσε.

Τελικά οι δράστες συνελήφθησαν, αφού προηγουμένως έριξαν έξι χειροβομβίδες. Οπως προέκυψε, ήταν τα ίδια άτομα που λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας είχαν αιφνιδιάσει δύο αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρουσίου και τους είχαν αφαιρέσει τα πιστόλια και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Λίγες ημέρες μετά, μιλώντας έξω από την πόρτα του ανακριτή στο Έθνος οι δύο αδίστακτοι κακοποιοί, Μαριάν Κόλα και Πεμάζ Σάντερ, είχαν δηλώσει τα εξής:

«Ζούσα εδώ από το 1994», είπε ο Πεμάζ ή Αλέξανδρος. «Εμενα στην αρχή στο σπίτι μιας γυναίκας, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Λίγο πιο κάτω από τον φούρνο είναι ένα σπίτι με ένα λυκόσκυλο. Εκεί ήταν το σπίτι μου». «Ζητάω συγνώμη για τον θάνατο του παιδιού, αν και δεν σκοτώθηκε από δική μας σφαίρα», είπε.

-Πώς μπορείς να το ξέρεις, αφού δεν έχουν βγει ακόμη τα συμπεράσματα της βαλλιστικής έρευνας;

ΠΕΜΑΖ: Το ξέρω, γιατί εμείς πυροβολούσαμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

-Θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει και άλλοι άνθρωποι, όπως η φουρνάρισσα, στο μαγαζί της οποίας μπήκες με χειροβομβίδες.

ΠΕΜΑΖ: Δεν μπήκα στον φούρνο για να κρυφτώ, αλλά για να πάρω ψωμί. Εκεί μου την έπεσαν οι αστυνομικοί, όταν ήδη ήμουν μέσα. Εγώ έβγαλα την κοπέλα έξω για να μην τραυματιστεί.

-Είκοσι μέτρα από εκεί που κρύβατε τα όπλα και τα εκρηκτικά ήταν το δημοτικό σχολείο. Τι τα κάνατε τόσα όπλα;

ΠΕΜΑΖ: Ρώτα τον Μαριάν. Δικά του ήταν.

ΚΟΛΑ ΜΑΡΙΑΝ: Τα όπλα τα είχα για πούλημα. Οποιος ήθελε μπορούσε να αγοράσει. Ομως πολλά τα είχα και για προσωπική μου χρήση.

Μιλώντας μας, ο Πεμάζ, πάντως, δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες για τις ληστείες, ενώ στο τέλος της κουβέντας είπε με άνεση: «Δέκα εννέα ληστείες σε τράπεζες έκανα και μία στη Nike».

Λίγους μήνες πριν από το μακελειό, στις 23 Νορεμβρίου του 2009, είχε αποδράσει οπλισμένος με χειροβομβίδα μέσα από το ΑΤ της Θήβας, όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές των Γρεβενών για να δικαστεί για υποθέσεις ληστειών. Τότε, είχε διεξαχθεί έρευνα για πιθανή εμπλοκή και συνεργασία στην απόδραση ενός ανθυπαστυνόμου πλην όμως ποτέ δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσμαγτα της έρευνας.

Στο Μαριάν Κόλα επίσης αποδίδεται το μίνο οπλοστάσιο που βρήκαν θαμμένο στις 17 Ιουλίου του 2007 εθελοντές πυροσβέστες στην περιοχή του Βύρωνα, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν θαμμένα ένα καλάζνικοφ, ένα πιστόλι μακάροφ, τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί, χειροβομβίδες και πολλά φυσίγγια.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Για το μακελάρη του Βύρωνα οργανώθηκε η απόδραση των 11, Υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος"

«H Ρωσία κάποια στιγμή θα τιμωρήσει την Ευρώπη»

Με διαθέσεις αντεκδίκησης εκτιμά ότι έχει ήδη φορτισθεί η Μόσχα πρώην ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με όσα δηλώνει στον Guardian.

Οι φόβοι για ρωσικά αντίποινα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Κύπρος οδηγείται σε κούρεμα ύψους ενδεχομένως και 25% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που φιλοξενεί ακολούθως δηλώσεις του Αλεξάντερ Νεκράσοφ (Alexander Nekrassov), πρώην συμβούλου της ρωσικής κυβέρνησης.

«Εάν πράγματι συμβεί αυτό, εάν δηλαδή επιβληθεί έκτακτος φόρος 25% σε καταθέσεις άνω των 100.00 ευρώ τότε κάποιοι Ρώσοι θα υποστούν βαρύ πλήγμα», λέει ο Νεκράσοφ αναφερόμενος στα 30 δισεκατομμύρια ρωσικών κεφαλαίων που εικάζεται ότι έχουν επενδυθεί σε κυπριακές τράπεζες.

«Και τότε, φυσικά, η Μόσχα θα αναζητήσει τρόπους να τιμωρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Θα περίμενε κανείς πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και μία φορολόγησή τους. Το Κρεμλίνο υιοθετεί πάντα την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας».

Ωστόσο, ο Νεκράσοφ απορρίπτει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αντεπιτεθεί διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου, τακτική που ακολούθησε το 2009 μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Το φυσικό αέριο δεν συνιστά πλέον όπλο. Την προηγούμενη φορά η Μόσχα κατάλαβε ότι το διεθνές ενεργειακό λόμπυ αντέδρασε και αυξήθηκαν οι προσπάθειες να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Η Ρωσία ξέρει ότι εάν συνέχιζε να απειλεί, τότε κανείς δεν θα αγόραζε από εκείνη φυσικό αέριο για τα επόμενα 20 χρόνια».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«H Ρωσία κάποια στιγμή θα τιμωρήσει την Ευρώπη»"

"Δεν θα γλίτωναν από τα χέρια μου" δηλώνει ο πατέρας τoυ αδικοχαμένου αστυνομικού Γ. Σκυλογιάννη

«Δεν πρόκειται για δικαίωση, αλλά για μια μικρή ικανοποίηση. Χάθηκαν δύο παλικάρια χωρίς να προλάβουν να χαρούν τη ζωή τους. Αν ερχόταν κάποιος από τους κατηγορούμενους να μου ζητήσει συγγνώμη, νομίζετε ότι θα τον άφηνα να φύγει ζωντανός; Αποκλείεται…»

Με αυτά τα λόγια σχολιάζει ο πατέρας του αδικοχαμένου αστυνομικού Γιώργου Σκυλογιάννη την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία οι δολοφόνοι του γιου του καταδικάστηκαν σε δις ισόβια.

Ο Χρήστος Σκυλογιάννης, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Ρεπορτάζ» του καναλιού GR, ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι έκανε το καθήκον της με τον καλύτερο τρόπο.

Δύο χρόνια μετά το μακελειό στου Ρέντη, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. «Όσος καιρός και αν περάσει, οι πληγές δεν πρόκειται να κλείσουν. Τα παιδιά δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω ποτέ. Τουλάχιστον οι ένοχοι θα τιμωρηθούν» εξομολογείται ο ίδιος.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα…

Η καταδίκη
Την Τετάρτη το βράδυ, το Μεικτό Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε τους τρεις κατηγορουμένους σε δις ισόβια, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Ένοχοι κρίθηκαν ο Ιωάννης Σαββίδης και ο Ανδρέας Ποφίδης για δύο ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών, και ο Γιώργος Εμερζίδης για άμεση συνέργεια σε αυτές, ενώ διαχωρίστηκε η δικογραφία για τον τέταρτο κατηγορούμενο, τον Βιτάλι Τερσενίδη, ο οποίος μέχρι στιγμής διαφεύγει τη σύλληψη.

Επίσης ένοχοι κρίθηκαν για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχή κλπ., και οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι - πλην τριών οι οποίοι απαλλάχθηκαν από ορισμένες αξιόποινες πράξεις. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 2 έως 9 έτη. 

Απών, πάντως, κατά τη διάρκεια της απαγγελίας της απόφασης ήταν ο 20χρονος Γιώργος Εμερζίδης, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα «από λάθος», πριν καν λήξει το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης, αφού είχε αθωωθεί για την πράξη της ληστείας. Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του Γιώργου Εμερτζίδη, ωστόσο ο κατηγορούμενος δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί. 

O συνήγορός του προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία του λέγοντας ότι φοβάται το ενδεχόμενο προπηλακισμού από τους συγγενείς των θυμάτων.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Δεν θα γλίτωναν από τα χέρια μου" δηλώνει ο πατέρας τoυ αδικοχαμένου αστυνομικού Γ. Σκυλογιάννη"

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank ζήτησε μείωση του μισθού του

Ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Άνσου Τζάιν, ζήτησε να μειωθεί η αποζημίωσή του κατά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι ίση με το πακέτο της αμοιβής του συναδέλφου του Γιούργκεν Φίτσεν, γράφει η εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Ο Τζάιν, ο οποίος ως τον Ιούνιο ήταν επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην Deutsche Bank, ζήτησε στις αρχές της χρονιάς να μην του καταβληθεί μέρος των μπόνους του.

Η τράπεζα απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι οι Τζάιν και Φίτσεν θα λάβουν 4,8 εκατ. ευρώ έκαστος το 2012, μειώνοντας τις αμοιβές του πρώτου μετά την αναθεώρηση των οικονομικών αποτελεσμάτων που είχε ανακοινώσει.

Ο Πάουλ Αχλάιτνερ, μέλος του ελεγκτικού συμβουλίου της τράπεζας, είπε ότι το ΔΣ της Deutsche Bank θεώρησε καλή ιδέα οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι να αμείβονται εξίσου.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης βάσει των στοιχείων του ενεργητικού της έκανε γνωστό νωρίτερα την εβδομάδα που πέρασε ότι αύξησε το ποσό που έχει δεσμεύσει για αντιδικίες, διορθώνοντας τα αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει την 31η Ιανουαρίου, που ήδη αντανακλούσαν την υψηλότερη ζημία που έχει καταγράψει μέσα σε ένα τρίμηνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το 2011, ο Τζάιν είχε λάβει 9,8 εκατ. ευρώ και ο Φίτσεν 4,2 εκατ. ευρώ σε πάγιες και έκτακτες αποδοχές, καθώς και σε αξιόγραφα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank ζήτησε μείωση του μισθού του"

Η Ευρώπη βάζει τέλος στα πειράματα σε ζώα

Χιλιάδες ποντίκια, πίθηκοι, κουνέλια αλλά και σκύλοι υποβάλλονται σε πειράματα με τοξικά

Οριστική απαγόρευση στην εισαγωγή και στην πώληση καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, προκειμένου να ελεγχθεί η τοξικότητά τους, έθεσε η Ε.Ε. Για την ακρίβεια, η νέα οδηγία απαγορεύει το εμπόριο καλλυντικών που δοκιμάστηκαν σε ζώα μετά το 2009 ή το 2013, όπως αναφέρει η υπεύθυνη ευρωπαϊκών εκστρατειών του Animal Action, Ευγενία Ματαράγκα.

Όπως αναφέρει η Real News, πριν από την απαγόρευση του 2009, οι βιομηχανίες καλλυντικών χρησιμοποιούσαν συνολικά 2.000 πειραματόζωα σε Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία και Ρουμανία.

Τα πειράματα σε ζώα για την παρασκευή προϊόντων ομορφιάς παραμένουν νόμιμα στις περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε., ενώ η χρήση πειραματόζωων έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς διάσημους σταρ όπως ο Πολ Μακάρτνι, ο Τζουντ Λο, η Σιένα Μίλερ και η Έλεν Μίρεν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρώπη βάζει τέλος στα πειράματα σε ζώα"

Πρέβεζα: Να γιατί δεν υπάρχουν παιδίατροι στο Νοσοκομείο - VIDEO

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας στο θέμα των εφημεριών στην παιδιατρική κλινική, αφού εξακολουθούν οι εφημερίες να μην είναι πλήρεις.

Παρά το γεγονός ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν τέσσερις γιατροί παιδίατροι, στην πράξη εργάζονται μόνο δύο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οι άλλοι δύο γιατροί, σύμφωνα και με τα όσα είπε στο pamepreveza.gr, όπως θα παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί, ο κ. Δαρδαμάνης, αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου, βρίσκονται σε συνεχείς αναρρωτικές άδειες.

Μια κατάσταση η οποία διαφαίνονταν ότι θα ακολουθήσει από τον Νοέμβριο όταν υπέβαλε τα χαρτιά ο ένας από τους τότε τέσσερις παιδίατρους για συνταξιοδότηση πράγμα που έγινε τον Δεκέμβριο.
Έτσι από τις αρχές της χρονιάς παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την μετακίνηση παιδιάτρου από το Θεσπρωτικό, τα πράγματα δεν φάνηκαν να διορθώνονται αφού δύο από τους γιατρούς βρίσκονται σε συνεχείς αναρρωτικές άδειες εδώ και τρεις μήνες.

Τα περιστατικά πολλά με τους γονείς να καταφθάνουν στο νοσοκομείο αναζητώντας ιατρική βοήθεια για τα παιδιά τους και να μην βρίσκουν γιατρούς. Ένα από αυτά τα περιστατικά με αγανακτισμένο πατέρα να ζητάει απεγνωσμένα εξηγήσεις ήταν και αυτό που είχε καταγράψει η κάμερα του pamepreveza.gr πριν δέκα μέρες περίπου (Διαβάστε και δείτε το video εδώ…) ο οποίος ξεσπά στην κάμερα στο γραφείο του κ. Δαρδαμάνη όταν μετέβη την επόμενη μέρα για να καταγγείλει το γεγονός (Δεύτερο video που ακολουθεί).

Πρόσφατο περιστατικό πριν δύο μέρες και μάλιστα μετά το μεσημέρι όταν γονείς πήγαν το μόλις μερικών μηνών παιδί τους στο νοσοκομείο και αναγκάστηκαν να μεταβούν στα Γιάννενα, αφού ο γιατρός είχε σχολάσει τη βάρδια του λίγη ώρα πριν, για απλές εξετάσεις αίματος αρχικά.
Δείτε στο video που ακολουθεί τι είπε ο κ. Δαρδαμάνης για το τι έχει προκαλέσει την κατάσταση αυτή στο νοσοκομείο της Πρέβεζας στην παιδιατρική κλινική.
 

Δείτε το σχετικό βίντεο:




pamepreveza
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέβεζα: Να γιατί δεν υπάρχουν παιδίατροι στο Νοσοκομείο - VIDEO"

Αλλάζει άρδην το καθεστώς διαμόρφωσης και καθορισμού του κατώτατου μισθού

ΕΠΕΙΤΑ από 38 χρόνια συνδιαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μέσω κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχωρά στην πλήρη ανατροπή του θεσμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να θεσμοθετήσει το μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, όπου την τελική απόφαση θα λαμβάνει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση. Η πράξη υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Απριλίου.

Ο μηχανισμός, παρά τις εκ διαμέτρου δηλώσεις μέχρι σήμερα ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει ως έχει μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ανοίγει «παράθυρο» για τον επανακαθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων από το 2014 εάν τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας επιδεινωθούν. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με το μνημόνιο μειώθηκε κατά 22% για όσους είναι άνω των 25 ετών στα 586,08 ευρώ και κατά 32% για όσους είναι κάτω των 25 ετών στα 510,95 ευρώ. Το σχέδιο μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που παρουσιάστηκε στην τρόικα προβλέπει ότι για το ύψος θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

Α. Στοιχεία βιοποριστικού χαρακτήρα του μισθού, όπως:

Όριο της ελάχιστης διαβίωσης, ως καθαρό διαθέσιμο εισόδημα, σε σχέση με το επίπεδο της φτώχειας.
Σχέση κατώτατου μισθού, ως καθαρό διαθέσιμο εισόδημα, προς τον μέσο μισθό, ομοίως ως καθαρό διαθέσιμο εισόδημα.
Πλήθος εργαζομένων, που επηρεάζονται άμεσα από τον κατώτατο μισθό και την επίπτωση αυτού στο σύνολο των μισθών της χώρας.
Κοινωνικές παροχές προς ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, καταβαλλόμενες με εισοδηματικά κριτήρια.

Β. Γενικοί οικονομικοί παράγοντες όπως:
Ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και η προοπτική αυτού στο μέλλον σε εθνικό επίπεδο και οι τυχόν διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές,
παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της και σε επιμέρους κλάδους,
ποσοστό ανεργίας συνολικώς και για επιμέρους ομάδες και οι αιτίες της
έκτασης, αιτίες και μορφές της αδήλωτης εργασίας,
συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ως αυτοτελούς παράγοντα,
συνδρομή ασφαλιστικών εισφορών για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων,
αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας, π.χ. φορολογικό σύστημα, γραφειοκρατία κ.λπ.

Γ . Αποτελεσματική εφαρμογή για την αποτροπή της
αδήλωτης εργασίας γενικώς και ανά τομέα της οικονομίας
εικονικώς δηλούμενης αμοιβής και ανά τομέα της οικονομίες
υποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο φορέας συντονισμού της διαβούλευσης μπορεί να είναι:

Α. Ή ένα συλλογικό όργανο, που θα μπορεί να αποτελεί την Επιτροπή Συντονισμού της Διαβούλευσης για τον Κατώτατο Μισθό ή ημερομίσθιο, και αποτελείται από πρόεδρο και από 4 ακόμα μέλη. Ο πρόεδρος προτείνεται από τον υπουργό Εργασίας και εγκρίνεται από τη Βουλή. Τα τέσσερα μέλη ορίζονται από τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Οικονομικών (2 εκπρόσωποι των αντίστοιχων υπουργείων, 1 οικονομολόγος της εργασίας και 1 νομικός με ειδικότητα στις εργασιακές σχέσεις).

Β. Ή ένα πρόσωπο κύρους, ως πρόεδρος της Διαβούλευσης για τον Κατώτατο Μισθό ή ημερομίσθιο, ο οποίος προτείνεται από τον υπουργό Εργασίας και εγκρίνεται από τη Βουλή.

Ποιοι θα συμμετέχουν:
Στη διαβούλευση θα παίρνουν μέρος εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ΣΕΤΕ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής προτάσεων και από άλλες οργανώσεις. Οι ερευνητικοί, επιστημονικοί και λοιποί φορείς που θα συμμετάσχουν είναι ΚΕΠΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ΙΟΒΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, Τράπεζα Ελλάδος, ΕΚΚΕ, ΟΜΕΔ, ΙΝΣΕΤΕ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής προτάσεων και από άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς μετά από πρόσκληση του φορέα διαβούλευσης. Θα υπάρχει και η γνωμοδότηση της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τρόικα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την άσκηση πολιτικής κατώτατου μισθού, τις οποίες συμμερίζεται το υπουργείο:

Μη υποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός δεν υποκαθιστά τους μισθούς που ορίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σκοπός του είναι να ορίζει τα κατώτατα όρια για όλη την οικονομία ώστε, όπου και όπως είναι δυνατόν, οι συλλογικές συμβάσεις να ορίζουν υψηλοτέρους μισθούς.

Αποτελεσματική εφαρμογή. Ο κατώτατος μισθός εφαρμόζεται αποτελεσματικά και προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πλέον χαμηλότερα αμειβομένων και των εργαζομένων στον άτυπο τομέα της οικονομίας. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στον καθορισμό του ύψους του σε ποσοστό 30%-60% του μέσου μισθού για τις αναπτυσσόμενες χώρες και πάνω από 40% για τις ανεπτυγμένες χώρες ώστε να συμβάλει στη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων των χαμηλότερα αμειβομένων.

Τεκμηριωμένος καθαρισμός σε σχέση με το εισόδημα ευάλωτων οικονομικών ομάδων. Το ύψος του κατώτατου μισθού προϋποθέτει μελέτη των μισθών και εισοδημάτων των ευάλωτων οικονομικών ομάδων, ώστε να διατηρείται η αγοραστική τους δύναμη με συνδυασμούς πολιτικής ελάχιστου μισθού και υποστήριξης του εισοδήματος με φορολογικές μειώσεις ή άλλα μέτρα.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει άρδην το καθεστώς διαμόρφωσης και καθορισμού του κατώτατου μισθού"

Επιχείρησαν να ανατινάξουν υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Πολεμίδια (video)

Οι πρώτες συνέπειες από την συνεχή αμφισβήτηση και τους φόβους για κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου, πιθανόν να ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αιτία που άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικά σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό και επιχείρησαν να την τινάξουν στον αέρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας μας στην Λεμεσό Έλενας Γεωργίου, δυο κουκουλοφόροι διέρρηξαν την κυρια είσοδο της τράπεζας με λιβέρι και έριξαν δοχείο με άφλεκτη υλη εντος του υποκαταστήματος.

Οι κινήσεις τους καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της τράπεζας και αξιολογείται από την αστυνομία.

Από την έκρηξη που σήκωσε στο πόδι, την οδό Ευαγγελιστρίου στο κέντρο των Πολεμιδιών, καταστράφηκε ολοσχερώς η βιτρίνα του υποκαταστήματος της Τράπεζας.



Στην περιοχή, έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι απέκλεισαν τη σκηνή και διεξάγουν έρευνες


newsit.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρησαν να ανατινάξουν υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Πολεμίδια (video)"

Ακίνητα: Επιδρομή με 6 χαράτσια και φόρους (το 2013)

Μέχρι και 6 φόρους και χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακίνητων προκειμένου να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών 6,5 δισ. ευρώ και να κλείσει τις τρύπες του Προϋπολογισμού.

Περίπου 5.000.000.000 νοικοκυριά θα κληθούν φέτος να καταβάλουν φέτος μέχρι και 4 φορές τον... ίδιο φόρο για τα ακίνητά τους! Θα πρέπει, δηλαδή, να καταβάλουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, το 2011 το 2012 και απ' ό,τι φαίνεται και για το... 2013! Επίσης η ΔΕΗ που εισπράττει το γνωστό χαράτσι για το 2012 (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ΕΕΤΗΔΕ) θα το στείλει και για το 2013.

Επιπλέον οι εκμισθωτές ακινήτων θα πληρώσουν και τσουχτερό φόρο για τα ενοίκια που εισπράττουν, ο οποίος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10%.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει -καθ' υπόδειξιν της τρόικας- τον ενιαίο φόρο ακινήτων για το 2014 δημιουργεί μια «τρύπα» ύψους 3,2 δισ. ευρώ στα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων. To ποσό αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί από 2 νέα χαράτσια. Το ειδικό τέλος ακίνητων της ΔΕΗ, που θα ισχύσει και για το 2013, αλλά και από έναν επιπλέον φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί στα ακίνητα των φορολογουμένων για το 2013.

Ο λογαριασμός της Εφορίας για τα ακίνητα είναι βαρύς και θα φτάσει φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε δίμηνο το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να πηγαίνουν και κάθε μήνα στα γκισέ των τραπεζών για να πληρώνουν τις δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν η τελευταία δόση του ΦΑΠ για το 2010, καθώς και οι 2 τελευταίες δόσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Ακολούθως η ΓΓΠΣ θα στείλει τα επόμενα χαράτσια. Αδιαφορώντας για την αδυναμία του κόσμου να αντεπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει:

-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 περίπου 400.000.000 ευρώ.
-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 περίπου 600.000.000 ευρώ.
-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012 περίπου 600.000.000 ευρώ.
-Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013 περίπου 600.000.000 ευρώ.
-Από το ειδικό τέλος ακίνητων του 2012 περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
-Από το ειδικό τέλος ακίνητων του 2013 περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις διαφέρουν ανάλογα με την αντικειμενική άξια της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής άξιας άνω των 400.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν 4 φορές Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα πληρώσουν δηλαδή ΦΑΠ για το έτος 2010 (με το αφορολόγητο να φτάνει στα 400.000 ευρώ), αλλά και τον ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013 (με το αφορολόγητο να μειώνεται στα 200.000 ευρώ).

Οι φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν 3 φορές τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή για τα έτη 2011, 2012 και 2013!

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι τον προσεχή Μάιο τις 2 τελευταίες δόσεις από το ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αμέσως μετά θα κληθούν να πληρώσουν σε 5 δόσεις το ΕΕΤΗΔΕ για το 2013, μέσω των επόμενων διμηνιαίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος!

Οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία για να εντοπιστούν τα λάθη

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι στα σημειώματα που θα παραλάβουν από τη ΓΓΠΣ, καθώς έχει αποδειχτεί ότι πολλές φορές η Εφορία υπολογίζει λάθος τον φόρο. Για τον λόγο αυτό παρατίθενται στη συνέχεια αναλυτικές πληροφορίες για το πώς επιβάλλεται ο καθένας από τους φόρους, ποια είναι η επιβάρυνση και ποιους αφορά:

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010: Περίπου 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ καλούνται να εξοφλήσουν στους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2010 έχουν αποσταλεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 σε περίπου 140.000 φορολογουμένους, οι οποίοι εκλήθησαν να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 340.000.000 ευρώ, σε τρεις μηνιαίες δόσεις που λήγουν στο τέλος Μαρτίου 2013! Η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης έληγε κανονικά μέχρι τις 31-12-2012, όμως παρατάθηκε μέχρι τις 31-1-2013, οπότε και έληξε. Η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης έληγε κανονικά μέχρι τις 31-1-2013, αλλά τελικά παρατάθηκε έως και τις 28-2-2013, ενώ η προθεσμία καταβολής της τρίτης δόσης, η οποία έληγε κανονικά μέχρι τις 28-2-2013, παρατάθηκε μέχρι τις 29-3-2013! Ο ΦΑΠ του 2010 έχει υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 400.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα αυτή, φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2010 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ καλείται να πληρώσει 100 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 600.000 ευρώ καλείται να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει φόρο 1.900 ευρώ.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011: Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν εντός των προσεχών μηνών κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα αυτή φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2011 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 600 ευρώ.

Ειδικό τέλος ακινήτων για το 2013: Το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχουν σταλεί οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα αναγράφουν την 1η δόση του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2013. Θα ακολουθήσουν άλλοι 4 λογαριασμοί ρεύματος, στο διάστημα Αυγούστου-Φεβρουαρίου, που θα αναγράφουν τις επόμενες 4 δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2013.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2013: Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013, κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με την κλίμακα που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012. Με βάση την κλίμακα αυτή, φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2013 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει και πάλι άλλα 200 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2013 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 600 ευρώ.

Ενιαίος φόρος ακινήτων από το 2014: Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και επιδιώκεται η είσπραξη εσόδων 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο νέος φόρος, σύμφωνα με το σενάριο που επικρατεί, θα επιβληθεί με χαμηλό αφορολόγητο 50.000, το οποίο θα ισχύει ανά άτομο για το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του. Δηλαδή σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός σπιτιού από δύο συζύγους, έκαστος θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται στο κομμάτι της αντικειμενικής άξιας που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα έχει 5-7 κλιμάκια, με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3.000.0000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2% αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Μερικά παραδείγματα:

Για διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο με αντικειμενική 1.750 ευρώ/τ.μ (αντικειμενικής αξίας 210.000 ευρώ) με τον νέο φόρο ο άγαμος θα πληρώσει 160-320 ευρώ (με συντελεστή φόρου 0,1% ή 0,2% λόγω αυξημένης αξίας ακινήτου) και οι έγγαμοι θα πληρώσουν 110-270 ευρώ.

Για διαμέρισμα 100 τ.μ., 6ετίας με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, το νέο ενιαίο τέλος, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα περίπου 150 ευρώ. Αυτό σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση κατά 450 ευρώ σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ που ήταν όμως έκτακτο τέλος και επιβάρυνση 150 ευρώ σε σχέση με τον ΦΑΠ, που ήταν ο μόνιμος φόρος για τους ιδιοκτήτες.

Ακίνητο επιφάνειας 50 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 501-1.000 ευρώ, παλαιότητας έως 4 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι στη ΔΕΗ 250 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο δεν θα πληρώνει τίποτα.

Κερδισμένα είναι και τα ζευγάρια με κοινή ακίνητη περιουσία, που δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, καθώς, λόγω του ατομικού αφορολογήτου (50.000 ευρώ + 50.000 ευρώ), θα εξαιρεθούν από τον φόρο. Δηλαδή ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ, παλαιότητας έως 15-19 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι 550 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει περίπου 50 με 80 ευρώ.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί και ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων, θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται να υιοθετηθεί διαφορετική κλίμακα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και να εφαρμοστεί ειδικό αφορολόγητο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Για τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία) το σχέδιο προβλέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία-, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος της είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από τον νέο φόρο (ο οποίος, όπως σχεδιάζεται, αποδίδει μόνο 2,1 δισ. ευρώ) το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να τον επιβάλει και σε αφορολόγητα ακίνητα της Εκκλησίας που χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης ή φιλοξενίας ή για κοινωφελή χρήση, όπως τα γηροκομεία, οι χώροι συσσιτίων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.ά.).

Μεγάλο πρόβλημα με τον νέο φόρο θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακίνητων. Σήμερα απαλλάσσονται, ως γνωστόν, από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ (χαράτσι Βενιζέλου) τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται. Ομως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει τον νέο φόρο ακόμα και σε ακίνητα τα οποία είναι κλειστά και δεν παράγουν κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη, παρά μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω των τεκμηρίων.

Το τέλος του 2012

Πάνω από 5.000.000 νοικοκυριά καλούνται να καταβάλουν εντός του διαστήματος Φεβρουαρίου-Μαΐου του 2013 τις τελευταίες 2 διμηνιαίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για τα κτίσματα που κατείχαν το 2012. Το ΕΕΤΗΔΕ κυμαίνεται από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή στην οποία βρίσκεται το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα, καθώς επίσης και ανάλογα με την παλαιότητά του. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ., παλαιότητας 27 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά τ.μ., έχει κληθεί να πληρώσει για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ συνολικού ύψους 400 ευρώ, σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Από το ποσό αυτό οφείλει να πληρώσει στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2013 τις 2 τελευταίες διμηνιαίες δόσεις, συνολικού ποσού 180 ευρώ. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. παλαιότητας 8 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ ανά τ.μ. έχει κληθεί να πληρώσει για το 2012 ΕΕΤΗΔΕ συνολικού ύψους 690 ευρώ, σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Από το ποσό αυτό, οφείλει να πληρώσει στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2013 τις 2 τελευταίες διμηνιαίες δόσεις, συνολικού ποσού 276 ευρώ.

Τα περσινά υπόλοιπα

Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν, εντός του προσεχούς καλοκαιριού, κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Ο ΦΑΠ του 2012 θα υπολογιστεί με την κλίμακα που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για το 2011. Με βάση την κλίμακα αυτή, φορολογούμενος ο οποίος την 1η-1-2012 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ φόρο. Οποιος κατείχε την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο, ενώ όποιος κατείχε την ίδια ημερομηνία ακίνητα των παραπάνω κατηγοριών συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 600 ευρώ.

Φωτιά στα εισοδήματα από τα ενοίκια, με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ

Στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους έως και 500%, καθώς με το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον με 10% από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα, αλλά είναι πλέον αυτοτελής, με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Με τους συντελεστές αυτούς ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεγάλο εισόδημα και από ενοικίαση ακινήτων και από άλλες πηγές.

Για παράδειγμα, προκύπτει όφελος της τάξης των 2.250 ευρώ για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και έσοδα 9.000 ευρώ από ενοίκια. Το συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ φορολογούνταν με την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών. Αρα στα έσοδα 9.000 ευρώ των ενοικίων αναλογούσε φόρος ύψους 3.150 ευρώ. Με το νέο σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων ο φόρος που προκύπτει για τα 9.000 ευρώ είναι 900 ευρώ.

Στον αντίποδα, χαμένοι από το νέο σύστημα φορολόγησης των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται για το μοναδικό τους εισόδημα από τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια οι επιπλέον φόροι φτάνουν έως και τα 1.820 ευρώ τον χρόνο.

Ειδικότερα ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσια εισοδήματα 25.000 από ενοίκια για το 2012 θα πληρώσει φόρο 3.670 ευρώ, ενώ για το 2013 ο φόρος θα φτάσει τα 5.490 ευρώ. Για πάνω από 65.000 ευρώ εισόδημα προκύπτουν ελαφρύνσεις, όπως φαίνεται στον πίνακα, λόγω της αυτοτελούς φορολόγησης.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακίνητα: Επιδρομή με 6 χαράτσια και φόρους (το 2013)"

Πάμε για ολονύχτια συνεδρίαση;

Κινητικότητα φαίνεται ότι υπάρχει τα τελευταία λεπτά στις Βρυξέλλες.

Το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου εργασίας με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εξέφραζε την εκτίμηση ότι δεν θα αναβληθεί η συνεδρίαση του Eurogroup για αύριο το πρωί.

Αντίθετα, λένε, η νύχτα θα είναι μακρά και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν όλο το βράδυ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάμε για ολονύχτια συνεδρίαση;"

Guardian: Είπαν στην Κύπρο "ή δέχεστε τον φόρο στις καταθέσεις ή φεύγετε από το ευρώ"

Ή δέχεστε τον φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων ή φεύγετε από το ευρώ. Αυτό φέρεται να «προτάθηκε» στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εν τω μέσω της σκλήρυνσης της στάσης του ΔΝΤ και της Γερμανίας, οι οποίοι επιμένουν οι καταθέτες να υποστούν μεγάλο πλήγμα, για τη διάσωση της τελευταίας οικονομίας της ευρωζώνης που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση.

Αναφέρεται ακόμη ότι η ΕΚΤ έχει απειλήσει να σταματήσει τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών τη Δευτέρα, επισπεύδοντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ, εάν δεν βρεθεί μια συμφωνία την Κυριακή το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι, με τους Γερμανούς και το ΔΝΤ να τηρούν μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, απαίτησαν την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος στην Κύπρο.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές μελέτησαν τις νέες προτάσεις που προέκυψαν το Σαββατοκύριακο με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για φόρο μέχρι και 25% στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, σε όσους λογαριασμούς είναι μεγαλύτεροι των 100.000 ευρώ, καθώς και επιπλέον φόρο μέχρι 5% για παρόμοιες καταθέσεις σε άλλες τράπεζες.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Είπαν στην Κύπρο "ή δέχεστε τον φόρο στις καταθέσεις ή φεύγετε από το ευρώ""

ΒΟΜΒΑ ΣΔΟΕ στον χώρο της Άμυνας: "Ψάξτε δάνεια αξιωματούχων άνω των 200.000"

Κάποιοι στον χώρο της Άμυνας θα πρέπει να έχουν πλέον ανήσυχο ύπνο. Το ΣΔΟΕ αποφάσισε -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- να ζητήσει έλεγχο σε δάνεια από 200.000 ευρώ και πάνω και να διαπιστωθεί πως αυτά αποπληρώνονται! Όπως είναι κατανοητό έχει κατά νου συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η εντολή έχει να κάνει κυρίως με περιπτώσεις στις οποίες αξιωματούχοι πάσης φύσεως, αλλά και άλλες πολλές κατηγορίες βρέθηκαν με σκάφη,εξοχικά σε νησιά του Αιγαίου, σπίτια σε νότια και βόρεια προάστια και άλλα πολλά. Και μάλιστα για όσους απ΄ αυτούς έγινε προσπάθεια σε ανύποπτο χρόνο να ελεγχθούν ή έστω τέθηκε το ερώτημα “από που προέκυψαν όλα αυτά”, η δικαιολογία ήταν ένα δάνειο.

Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να ασχοληθεί με το πως αποπληρώνονται αυτά τα δάνεια. Και ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στις οποίες τα δηλωθέντα εισοδήματα των δανειοληπτών δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τις δόσεις!

Το ΣΔΟΕ έχει θέσει ως αποδεκτό όριο το 40% των δηλωθέντων εισοδημάτων ως αποπληρωμή των “ύποπτων δανείων”. Ποσοστό αρκετά υψηλό.

Ήδη όπως λένε πληροφορίες πάρα πολλοί αισθάνονται “στριμωγμένοι”. Και αρκετοί είχαν πολύ μεγάλη σχέση με το χώρο της Άμυνας.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "ΒΟΜΒΑ ΣΔΟΕ στον χώρο της Άμυνας: "Ψάξτε δάνεια αξιωματούχων άνω των 200.000""

Στο «κόλπο-γκρόσο» της Κορίνθου ήταν και... περιπτεράδες!

Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ φέρονται ότι εισέπραξαν εξήντα αγρότες αλλά και ιδιοκτήτες περιπτέρων και οδικών μεταφορών εμπορευμάτων από το Ζευγολατιό, το Ξυλόκαστρο, τη Νεμέα, την Κόρινθο, το Κιάτο, το Βραχάτι και το Κλημέντιο, μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων από την επιχείρηση «EUROGREEN ΕΠΕ» με έδρα την Αθήνα.

Σε όλους έχουν καταλογισθεί πρόστιμα και καλούνται να επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα εις τριπλούν. Σύμφωνα με τη λίστα που συνέταξε η αρμόδια ΔΟΥ Φιλαδέλφειας (νυν ΔΟΥ Νέας Ιωνίας), είχαν λάβει έκαστος ως επιστροφές ΦΠΑ από 15 έως 175.000 ευρώ. Μάλιστα οι πενήντα από τους εξήντα είχαν επιστροφές από 70 έως 175.000 ευρώ. Το απίστευτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι η εκδότρια εταιρεία (EUROGREEN ΕΠΕ) δεν ενευρέθη από την Εφορία.

Οπως διαπιστώθηκε από τον επιτόπιο έλεγχο, η εταιρεία εμφανίζεται να μεταφέρει, με βάση τα τιμολόγια που είχε εκδώσει, με ένα απλό φορτηγό της μέσα σε μία μέρα 217 τόνους οπωροκηπευτικών. Από την έρευνα που έκαναν οι εφοριακοί αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για εταιρεία «φάντασμα». Σε έγγραφό τους που απέστειλαν στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης οι διενεργήσαντες τον έλεγχο εφοριακοί αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Εγκαταλελειμμένη»

«Από τον επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε υπάλληλος της υπηρεσίας μας στην έδρα της επιχείρησης διαπίστωσε ότι η επιχείρηση ήταν κλειστή, στον περιβάλλοντα δε χώρο αυτής υπήρχαν στοιβαγμένοι πλήθος φακέλων αλληλογραφίας σκονισμένοι, δίνοντας την εντύπωση εγκαταλελειμμένης επαγγελματικής στέγης. Ζητώντας πληροφορίες από περιοίκους αλλά και από την ιδιοκτήτρια του ακινήτου, κ. Μ. Γ., πληροφορήθηκε ότι η "EUROGREEN ΕΠΕ" εξαφανίστηκε νύχτα από το χώρο χωρίς να παραδώσει το κλειδί και επιπλέον όφειλε και τα μισθώματα. Τα τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων που είχε εκδώσει η ελεγχόμενη επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και κυρίως σε αυτά αναγράφονταν μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, και σε πολλά από αυτά, που ήταν συνενωμένα δελτία αποστολής - τιμολόγια, υπήρχε διακίνηση με ένα μεταφορικό μέσο.

Ενδεικτικά φαίνεται με ένα μεταφορικό μέσο να έχουν διακινηθεί 111.400 κιλά τη μια φορά και 106.150 κιλά την άλλη. Μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες υπομνήσεις δεν έχει περιέλθει στην υπηρεσία μας απάντηση από τις ΔΟΥ Νεμέας και Κορίνθου και επομένως η υπηρεσίας μας δεν μπορεί να προβεί σε σύνταξη εκθέσεων ελέγχου κ.λπ., δεδομένου ότι ο έλεγχος πρέπει να αφορά το σύνολο της υπόθεσης».

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «κόλπο-γκρόσο» της Κορίνθου ήταν και... περιπτεράδες!"

"Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω η Ελευθερία" αναφώνησε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, απηύθυνε μήνυμα προς την ομογένεια. Συγκεκριμένα αναφέρει σε αυτό :

«Σήμερα τιμούμε τον ηρωισμό και την αυτοθυσία εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς επίσης και όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, ως χώρα η οποία αντιστάθηκε σε πάρα πολλές προκλήσεις, χωρίς να πτοηθεί ποτέ το ηθικό της.

Τώρα, το 2013, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες καταστάσεις, είμαι βέβαιη όμως ότι η περηφάνια των Ελλήνων και η στωικότητά τους θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες μελλοντικά.

Ως ηγέτιδα της Αυστραλίας, αναγνωρίζω με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αλλαγή και ζωντάνια αυτής της χώρας που όλοι αγαπάμε. Το σχήμα της σύγχρονης Αυστραλίας, θα ήταν ανύπαρκτο χωρίς την συνεισφορά των Ελλήνων. Είμαστε ένα καλύτερο, πλουσιότερο έθνος εξαιτίας της δικής σας προσφοράς.

Γιορτάζω, λοιπόν, μαζί σας τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Είμαστε φίλοι σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, σε καλούς και χαλεπούς καιρούς. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και την ίδια αλληλοεκτίμηση. Τίποτε δε μπορεί να αλλοιώσει το πνεύμα της καλής θέλησης που μας δένει τόσο στενά.

Εκ μέρους του έθνους μας, απευθύνω τις θερμότερες ευχές στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας, στην ελληνοαυστραλιανή κοινωνία και στην ελληνική διασπορά απανταχού της γης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ζήτω η Ελλάς – Ζήτω η Ελευθερία!».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω η Ελευθερία" αναφώνησε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας"

Οργιο απάτης με εικονικά τιμολόγια σε δήμους

Η «μπάμπουσκα» των υπεργολάβων, το «καρουζέλ» στην Πελοπόννησο και οι εκδηλώσεις με πληρωμή σε... φυλακή


Σε δήμο της Πελοποννήσου με 17.000 κατοίκους η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ - ίσως μεγαλύτερη και από το σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περίπου 60 «αόρατα» έργα από ανύπαρκτους εργολάβους και με πλαστά τιμολόγια φέρεται να έγιναν εκεί. Σε άλλους δήμους της Αττικής, της Εύβοιας, της Αχαΐας και της Φθιώτιδας αποκαλύφθηκε ολόκληρο σύστημα έκδοσης πλαστών τιμολογίων με τη συμμετοχή περίπου 20 δημοτικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος της απάτης και αφορά ανύπαρκτες συναλλαγές, από λάδια αυτοκινήτου και λάστιχα ως τσιμέντα, τούβλα και ασβέστη, αλλά και μεταφορές που απλώς δεν έγιναν.

Και τα πρόσφατα ευρήματα του ΣΔΟΕ για ατασθαλίες και κομπίνες δίχως αρχή και τέλος σε δήμους και επιχειρήσεις μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ στέκονται πλέον άφωνα μπροστά στην ευρηματικότητα και στο απύθμενο θράσος της «μαφίας των δημάρχων» και ιδιωτών που κερδοσκοπούσαν επί σειρά ετών κατασκευάζοντας το τίποτα. Χαρακτηριστικό σε μία περίπτωση είναι ότι για τον κύκλο εικονικών συναλλαγών εμφανίστηκαν αλβανοί υπεργολάβοι που κατασκεύαζαν μεγαλεπήβολα έργα, όπως παιδικές χαρές μερικών τετραγωνικών, οι οποίες έμειναν μόνο στα χαρτιά. Τελικώς αποδείχθηκε ότι η παιδική χαρά είχε ένα παιχνίδι, το «καρουζέλ» των εικονικών τιμολογίων.

Ολα ήταν πλαστά
Σαφές δείγμα γραφής προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε δήμο της Πελοποννήσου ύστερα από έγγραφη καταγγελία πολιτών. Σε αυτήν γινόταν λόγος για όργιο παρανομιών σε πολλές από τις συμβάσεις του δήμου για την κατασκευή 200 έργων διαφόρων μορφών την περίοδο 2006-2010. Την υπόθεση άρχισαν να διερευνούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα και τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά.

Οπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές της υπόθεσης, «πήραμε δειγματοληπτικά διάφορα τιμολόγια για έργα του δήμου συνολικού ύψους 210.000 ευρώ. Ολα ανεξαιρέτως αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά! Επειτα αναζητήσαμε ποια έργα αφορούσαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές και τα περισσότερα ήταν σχεδόν αόρατα. Πολλά αφορούσαν έργα καθαρισμού και υποβοήθησης διάνοιξης απομακρυσμένων αγροτικών δρόμων, για τα οποία δεν μπορούσε να διαπιστωθεί αν ήταν πραγματικά ή όχι». Και αυτό διότι όταν επιχειρούνταν έλεγχος προέκυπτε ότι οι αγροτικοί δρόμοι «έχουν κλείσει ξανά λόγω νέων κατολισθήσεων».

Ο ίδιος εργολάβος φέρεται να έχει αναλάβει την κατασκευή 25 τέτοιου είδους «έργων» στον δήμο αυτόν. Κανένας όμως δεν τον είχε δει, κανένας δεν γνώριζε ποια ήταν η πραγματική έδρα της εταιρείας (στην περιοχή της Κορινθίας) και αν τα φορολογικά στοιχεία που παρουσίαζε ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. «Το Βήμα» επικοινώνησε με πρώην δήμαρχο της συγκεκριμένης κωμόπολης στην Πελοπόννησο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει εκτεταμένη έρευνα του ΣΔΟΕ για κύκλωμα εικονικών τιμολογίων που αφορά περίπου 70 έργα στην περιοχή από συνολικά τέσσερις εργολάβους. Δύο από αυτούς ήταν από την περιοχή της Κορινθίας και οι άλλοι δύο από την Αθήνα. Αυτοί φαίνεται να έχουν διακινήσει πλήθος πλαστών τιμολογίων για έργα τα οποία σας διαβεβαιώνω ότι έχουν γίνει. Ομως γνωρίζω ότι πρόβλημα υπάρχει και με τους νυν υπευθύνους του δήμου».

Τρυκ εργολάβων
Μια άλλη μεγάλη απάτη ερευνά το ΣΔΟΕ σε άλλους δήμους της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας, η οποία ξετυλίγει έναν νέο τεράστιο κύκλο εικονικών συναλλαγών με τη συμμετοχή δημοτικών επιχειρήσεων, εταιρειών και άλλων εμπλεκομένων. Σε κάθε δημοτικό έργο εμφανιζόταν σειρά εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες ορισμένες που ανήκαν και σε Αλβανούς. Η μία παρουσιαζόταν ως «υπεργολάβος» της άλλης σε μια εργοληπτική «μπάμπουσκα» με κύριο στόχο να δημιουργηθεί κύκλος εικονικών συναλλαγών για την είσπραξη ΦΠΑ από τους επιτηδείους. Οι πλασματικές συναλλαγές αφορούσαν από οικοδομικά υλικά ως εξαρτήματα αυτοκινήτων αλλά και παροχή υπηρεσιών. Εχει διαπιστωθεί ότι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα είναι έξι φορείς και εταιρείες από την Αθήνα, τρεις από την Πάτρα, τέσσερις από την Εύβοια και άλλες τόσες από την περιοχή της Λαμίας. Αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα από το ΣΔΟΕ για το εύρος της απάτης μέσω και του συστήματος Taxis για το 2010, όμως σύντομα θα επεκταθεί.

Σε πρώην δήμο της Ζακύνθου - όλοι πλέον έχουν ενταχθεί στον μοναδικό «καλλικρατικό» δήμο του νησιού - το ΣΔΟΕ ερευνά άλλο σκάνδαλο που αφορά χαριστικές πράξεις τοπικών παραγόντων που για λόγους ψηφοθηρικούς φέρεται να χάρισαν σε τέσσερις επιχειρήσεις δημοτικά τέλη περίπου 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια τους αποδίδεται ότι υπερκοστολόγησαν μηχανολογικό εξοπλισμό συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που τους παραδόθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μίζα του 53%
Παράλληλα διερευνώνται καταγγελίες ότι οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες κατέβαλαν 250.000 ευρώ σε εργολάβους για έργα που ουδέποτε έγιναν. Και όπως έλεγε εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί, «είχε προβλεφθεί κονδύλιο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για έργα υδροδότησης σε ένα προβληματικό τμήμα της Ζακύνθου. Το έργο όμως ποτέ δεν εκτελέστηκε, γιατί, όπως μου εκμυστηρεύθηκε ένας εργολάβος, κάποιος πρώην δήμαρχος του ζήτησε μίζα 53% επί του κόστους του έργου. Λυπάμαι πολύ για την κατάντια μας».

Τέλος, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα του ΣΔΟΕ σε άλλους πρώην δήμους της Κεφαλλονιάς. Σε έναν εμφανίζεται να έχουν εκδοθεί πλαστά τιμολόγια για καταβολή χρεών προς το ΙΚΑ ύψους 600.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ουδέποτε καταβλήθηκαν. Σε άλλον δήμο φέρεται να έχουν καταβληθεί 150.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις που ουδέποτε έγιναν. Το ποσό δόθηκε σε εταιρεία στο Γαλάτσι, ο ιδιοκτήτης της οποίας τον καιρό που υποτίθεται ότι διοργάνωνε τις εκδηλώσεις στην Κεφαλλονιά ήταν κρατούμενος για άλλο αδίκημα στις φυλακές Ιωαννίνων...
«Λαβράκια»
Και κρατικοί αξιωματούχοι στη λίστα Λαγκάρντ

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ δεν έχουν σταματημό, όπως και τα «λαβράκια» που εντοπίζει. Τρεις από τους αναφερόμενους στη λίστα Λαγκάρντ με καταθέσεις από 1 ως 3 εκατ. δολαρίων, οι οποίοι ως τώρα θεωρούνταν «ιδιώτες άγνωστης προέλευσης και οικονομικής κατάστασης», διαπιστώνεται ότι ήταν υψηλόβαθμοι υπάλληλοι σε κρίσιμα πόστα δημοσίων υπηρεσιών. Οι δύο γυναίκες και ο ένας άνδρας υπάλληλος παρουσιάζονται στη λίστα με οικογενειακούς λογαριασμούς. Το νέο εύρημα ετέθη υπόψη του ΣΔΟΕ βάσει αναφορών υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και πολιτών.

Τις τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ διενεργεί έρευνες για πρώην νομάρχη που φέρεται να ενέκρινε κονδύλι ύψους 600.000 ευρώ για πληρωμή υπερωριών σε δεκάδες υπαλλήλους της νομαρχίας του, οι οποίες ουδέποτε φέρεται να έγιναν. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ανακάλυψαν και πρωτοφανή κομπίνα με 820 εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ τα οποία φέρεται να έχουν εκδώσει δύο εταιρείες που κατασκευάζουν διαφημιστικές πινακίδες και έχουν έδρα στο Χαϊδάρι και στην Ελευσίνα.

Τέλος, εκτός από τις έρευνες έπεσαν και πρόστιμα. Ενα εκατομμύριο ευρώ κλήθηκε να καταβάλει υψηλόβαθμος υπάλληλος της Νομαρχίας στο Ναύπλιο, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν μεγάλα ποσά από «αδικαιολόγητες» τμηματικές καταθέσεις πολιτών. Πρόστιμο 350.000 ευρώ θα πληρώσει και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., επίσης στην Αργολίδα, που είχε κι αυτός υπέρογκες καταθέσεις.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργιο απάτης με εικονικά τιμολόγια σε δήμους "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news