facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

«Κούρεμα» 50-60% ζητά η τρόικα!

Τρελές απαιτήσεις από τους δανειστές - αντιπρόταση ετοιμάζει η Κύπρος

«Κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο σε ποσοστό 50-60% προτείνει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση και ετοιμάζεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση.

Ως γνωστόν η διαφωνία μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής. Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA, που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή.

Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κούρεμα» 50-60% ζητά η τρόικα!"

Δεν άρχισε ακόμη το Eurogroup

Πιθανή η αναβολή της επίσημης συνεδρίασης για αύριο το πρωί

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η επίσημη συνεδρίαση του Eurogroup δεν έχει ξεκινήσει. Οι υπουργοί Οικονομικών κλήθηκαν απλώς για ενημέρωση γύρω από τις διαβουλεύσεις, από τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

Μάλιστα, θεωρείται πλέον πιθανό να μην γίνει απόψε η συνεδρίαση, αλλά αύριο στις 7 το πρωί, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την ηγεσία της Ε.Ε

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν άρχισε ακόμη το Eurogroup"

Mε καθυστέρηση ξεκίνησε το Eurogroup

Από αναβολή σε αναβολή και με μεγαλύτερη των τριών ωρών καθυστέρηση άρχισε το κρίσιμο για την Κύπρο Eurogroup.

Η κυπριακή ηγεσία δέχεται αφόρητες πιέσεις από ΔΝΤ και Βερολίνο.

Το κλείδι στη Λευκωσία, λέει ο Σόιμπλε.
Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρίσκεται στην αίθουσα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυπριακό επιτελείο συνεχίζει τις επαφές με την τρόικα σε κάποια διπλανή αίθουσα. Αυτή την ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών για τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Mε καθυστέρηση ξεκίνησε το Eurogroup"

Φήμες για απόπειρα δολοφονίας του Άσαντ κατακλύζουν το Διαδίκτυο

Διαψεύδονται οι πληροφορίες από την κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, φρουρός της προεδρικής φρουράς πυροβόλησε εξ επαφής τον Σύριο Πρόεδρο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Shami Hospital της Δαμασκού.

Ο στρατός έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο. Οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί ενώ η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του και αναμένεται δημόσια εμφάνιση του τις επόμενες ημέρες.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Ajjazeera, Jean - Paul Ney, μέλη της οικογένειας του Άσαντ σε δηλώσεις τους, αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία του.

Να σημειωθεί, ότι νωρίτερα παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συριακής αντιπολίτευσης που έδρευε στην Τουρκία, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους δυτικούς που τον στήριζαν. Η παραίτηση έγινε έναν μήνα μόλις μετά την εκλογή του.
Ο Αχμέτ Χατίμπ δικαιολόγησε την απόφαση του λέγοντας ότι "είχα υποσχεθεί μία μεγάλη δημοκρατική Συρία. Αυτό δεν μπορώ να το εγγυηθώ πλέον λόγω των εξελίξεων".

Διαβάστε Περισσότερα » "Φήμες για απόπειρα δολοφονίας του Άσαντ κατακλύζουν το Διαδίκτυο"

Κείμενο διαμαρτυρίας μέσα από τις φυλακές Λάρισας

Επιστολή κρατουμένων των φυλακών Λάρισας έφτασε στη zougla.gr. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και βασανισμούς.

Η zougla.gr αναρτά αυτούσιο το κείμενο:

«Διαλέγουμε τον δρόμο να φτάσουμε σε σας, μέσα από τα μέσα ενημέρωσης,
επειδή πνίγουν την φωνή μας. Καρφώνουν την αλήθεια στο σταυρό της σκοπιμότητας και της ψευτιάς.
Διαστρεβλώνουν γεγονότα και καταστάσεις. Εμείς, οι κρατούμενοι στις Φυλακές Λάρισας που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, υψώνουμε τη φωνή μας. Επειδή βρισκόμαστε σε καθεστώς νόμιμης άμυνας απέναντι στην κρατική βία και δηλώνουμε ανυπακοή σαν μοναδικό μέσο να σκύψουν οι αρμόδιοι επιτέλους στο πρόβλημα, να δουν την πραγματική κατάσταση μέσα στις φυλακές, σ' αυτά τα σύγχρονα καθαρτήρια ψυχών και κρεματόρια ανθρωπίνων υπάρξεων αντί να αλληλολιβανίζονται και να συγχαίρουν εαυτούς και αλλήλους.
Σεβόμενοι τον εαυτό μας, σαν άνθρωπο και αξία όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους και βιώνοντας καθημερινά το πλέον απάνθρωπο και βαριά εγκληματικό πρόσωπο της ανάλγητης εξουσίας, ζώντας σε καταστάσεις που δημιουργούν συνθήκες κινδύνου ζωής και προϋποθέσεις εξέγερσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την ζωή μας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΗΝYΟΥΜΕ

Τον εκπρόσωπο της Δικαστικής εξουσίας μέσα στις Φυλακές Λάρισας που ανέλαβε την Διεύθυνσή της, Αντεισαγγελέα Εφετών, Κοσμίδη καθώς και τον Εκπρόσωπο των Δυνάμεων Αστυνομικής Καταστολής γιατί με την παρουσία τους και την άσκηση πίεσης υιοθετούν και στηρίζουν τις παραβάσεις του συνόλου του Σωφρονιστικού Κώδικα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των κρατουμένων ενώ τάχα διαπιστώνουν κάποιες παραβάσεις δευτερεύουσας σημασίας, διατάξεων. Σαν άλλοι Φαρισαίοι που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Εγκαλούμε τον Εισαγγελέα και τον Αστυνομικό Διευθυντή για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, έκθεση σε κίνδυνο ζωής και βασανισμό κρατουμένων και ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία τους καθώς και των πολιτικών προϊσταμένων των για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές. Γιατί σε δόξα της εγκληματικής πολιτικής αντί να προασπίζουν δικαιώματα και αξίες δημιούργησαν με την ανοχή τους συνθήκες διαβίωσης που ούτε τα ζώα μπορούν να αντέξουν.

Έχουμε δικαίωμα στην ζωή και την υγεία. Έχουμε δικαίωμα να υπάρχει γιατρός. Έχουμε δικαίωμα να μην στοιβάζονται οι κρατούμενοι ο ένας πάνω στον άλλο. Υπάρχουν κρατούμενοι που πραγματικά λιμοκτονούν, φυματικοί, οροθετικοί που είναι εγκαταλελειμμένοι και περιμένουν τον θάνατο για λύτρωση.

Στεφανάκος Βασίλης του Κυριάκου
Ρουπέτης Βασίλης του Φώτη
Θώδης Ιωάννης του Χρήστου
Πυλαρινός Γεώργιος του Αναστασίου
Αρπαζούρι Μωχαμεντ του Αλι
Γιαννακάκης Δημήτρης του Χρήστου
Μπάμπης Θεμιστοκής του Βασιλείου
Κορδέκης Λευτέρης του Γεωργίου
Καραχάλιος Σταύρος του Αγγέλου
Καλαμιώτης Γιώργος του Κωνσταντίνου
Λούτζης Ιωάννης
Κολούτος Αναστάσιος του Πέτρου
Κολούτος Δημήτριος του Πέτρου
Φιλιόγλου Απόστολος
Κωνσταντακόπουλος Μανώλης του Παναγιώτη
Μαζέν Μπάτις του Αβελαντιρ
Βακέρ Ατνάν του Βακερ

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κείμενο διαμαρτυρίας μέσα από τις φυλακές Λάρισας"

Καζάνια που βράζουν οι φυλακές Πάτρας και Λάρισας

Φόβους για γενικευμένες στάσεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας εκφράζουν οι αστυνομικές αρχές, δυο 24ωρα μετά την αιματηρή ομαδική απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων. Ήδη, στα πρόθυρα της εξέγερσης βρίσκονται εκατοντάδες κρατούμενοι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών και της Λάρισας.

Και στις δυο φυλακές, οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους μετά τη λήξη του προαυλισμού διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης! Σε αυτές του Αγίου Στεφάνου βρίσκονται σε ετοιμότητα αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Στις φυλακές Λάρισας, 900 κρατούμενοι παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους αλλά δεν μπαίνουν στα κελιά τους για καταμέτρηση, καταγγέλλοντας ότι δεν τους χορηγήθηκε μεσημεριανό φαγητό με απόφαση της διεύθυνσης. Ωστόσο, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι εκείνοι αρνούνται να φάνε.

Και στα δυο καταστήματα, πάντως, βασικό αίτημα των κρατουμένων είναι να προωθηθεί άμεσα για ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης και τη μείωση του χρόνου φυλάκισης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καζάνια που βράζουν οι φυλακές Πάτρας και Λάρισας"

Πάτρα :Ένταση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου

Ένταση και εκνευρισμός επικρατεί αυτή την ώρα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου.

Όπως γράφει το patrastimes, κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους μετά τη λήξη του προαυλισμού.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα :Ένταση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου"

Νέα αναβολή στο Eurogroup


Στις 22.00 αναμένεται να ξεκινήσει το κρίσιμο για την Κύπρο Eurogroup, μετα από τη νέα αναβολή. H ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να εγκρίνει πακέτο διάσωσης της Κύπρου, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Β. Σόιμπλε.
Με καθυστέρηση τριών ωρών η έναρξη του Eurogroup, καθώς οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί, με τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη να δέχεται ισχυρές πιέσεις από ΔΝΤ και Βερολίνο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η εμμονή του ΔΝΤ να συγχωνευθεί ο όμιλος της Λαϊκής από την τράπεζα Κύπρου για να καλυφθούν τα δάνεια 9 δισ. ευρώ τα οποία έχει λάβει η Λαϊκή από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ. Εδώ εντοπίζουν πηγές των Βρυξελλών το κυριότερο πρόβλημα, ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η συνέχεια. Από τις Βρυξέλλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρή κόντρα μεταξύ της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Σε κάθε περίπτωση ούτε η γερμανική πλευρά αλλά ούτε οι περισσότεροι εταίροι στην ευρωζώνη είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στα κυπριακά αιτήματα και όλα δείχνουν ότι το κλίμα σε αυτό το Eurogroup είναι σαφώς βαρύτερο από ότι την περασμένη εβδομάδα. 
Σόιμπλε: Το κλειδί για τη διάσωση βρίσκεται στη Λευκωσία
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου, διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου, διαμηνύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου, διαμηνύει προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι όροι για αυτό θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εκείνουν που αποφασίστηκαν πριν από μια εβδομάδα. Το αρχικό σχέδιο διάσωσης προέβλεπε τη συμμετοχή της Κύπρου με 5,8 δισ. ευρώ στο κόστος εξυγίανσης του τραπεζικού της τομέα, μέσω κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. "Είμαστε έτοιμοι για μια λύση", τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το κλειδί γα αυτό βρίσκεται στην Λευκωσία. "Ελπίζω ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα, αλλά αυτό προϋποθέτει φυσικά ότι η κυπριακή ηγεσία θα αντιμετωπίσει την κατάσταση κάπως ρεαλιστικά", συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε. 

Οι χώρες του Βορρά θέλουν το ΔΝΤ στο πλευρό τους 
Tα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤTα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ
Είναι προφανές ότι τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός όμως ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα πακέτα διάσωσης είναι πολύ μικρή ο λόγος του είναι σημαντικός. Και αυτό γιατί στην υπόθεση της διάσωσης της Κύπρου, οι χώρες του Βορρά, δηλαδή η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία θέλουν το ΔΝΤ με το πλευρό τους για εσωτερικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου. Σε συνέντευξή του προς την Bild am Sonntag υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα για την Μεγαλόνησο θα είναι παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Eurogroup και διευκρίνισε ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής για την Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο».
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αναβολή στο Eurogroup"

Δήμος Ελευσίνας: Ο Kασιδιάρης απαίτησε με ύβρεις και απειλές να καταθέσει στεφάνι

Ανακοίνωση δήμου Ελευσίνας

«Η πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην καλεί εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις του Δήμου.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, δεν κλήθηκαν στις τελετές για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, τις βραδινές ώρες, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κος Ηλίας Κασιδιάρης, τηλεφώνησε στον Δήμαρχο Ελευσίνας κο Γεώργιο Τσουκαλά και με ύβρεις, απείλησε και απαίτησε να καταθέσουν στεφάνι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, την Δευτέρα 25 Μαρτίου στην τελετή πριν την μαθητική παρέλαση.

Η Δημοτική Αρχή, καλεί τον λαό και τους φορείς της πόλης, να αποδοκιμάσουν αυτές τις ενέργειες και να περιφρουρήσουν τις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς της πόλης μας.»

eleusina
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Ελευσίνας: Ο Kασιδιάρης απαίτησε με ύβρεις και απειλές να καταθέσει στεφάνι"

Όριο ανάληψης τα 100 ευρώ την ημέρα, στα ATM των κυπριακών τραπεζών

Δραματικές οι εξελίξεις, λίγο πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup που θα αποφασίσει για το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και τα μέτρα που θα ληφθούν στην Κύπρο.

Οπως ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, η Λαϊκή Τράπεζα καθώς και όλες οι τοπικές τράπεζες στην Κύπρο, επέβαλαν όριο ανάληψης από τα ATM, τα 100 ευρώ την ημέρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Όριο ανάληψης τα 100 ευρώ την ημέρα, στα ATM των κυπριακών τραπεζών"

Bloomberg: Γεωπολιτικά παιχνίδια ισορροπίας Ρωσίας – Ευρωζώνης στην Κύπρο


Χαοτική χαρακτηρίζει την προσπάθεια διαχείρισης της διάσωσης της Κύπρου το πρακτορείο Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι Κύπρος, Ρωσία και ηγέτες της Ευρωζώνης παίζουν ένα παιχνίδι για το ποιος θα υποχωρήσει περισσότερο.

Μάλιστα το παρομοιάζει με το γνωστό chicken-game στο οποίο δύο οχήματα κατευθύνονται το ένα προς το άλλο σε τροχιά σύγκρουσης μέχρι κάποιος να «κόψει το τιμόνι» και να σωθεί.
Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν φρικτό με αποτέλεσμα η κυπριακή Βουλή να το απορρίψει και η ΕΚΤ να δώσει προθεσμία στην Κύπρο μέχρι τις 25 Μαρτίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας, διαφορετικά θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Το εντυπωσιακό σε όλο αυτό το φιάσκο είναι ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν ένα ολόκληρο χρόνο να σκεφθούν μία βιώσιμη λύση και να αποφύγουν το αδιέξοδο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθιστούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτακτική.

Η Ευρώπη, πλέον, αντιμετωπίζει δύο εξαιρετικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα
  • Αποτυχία συμφωνίας για την Κύπρο, τραπεζική κατάρρευση της χώρας και έξοδος από το ευρώ με άγνωστες απόρροιες και
  • Δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας, κάλυψη εκ μέρους της των δανειακών αναγκών της Κύπρου και ως αντάλλαγμα ένα μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και σημαντική επιρροή σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης.
Σε περίπτωση κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών η χρηματοοικονομική «υγεία» όλης της ευρωζώνης θα τεθεί σε κίνδυνο, ενώ μια συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία θα υπονόμευε εξαιρετικά την προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνει εκτός νυμφώνος και απειλεί να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τα συμφέροντα που θεωρεί ότι έχει.

Επιλέον, οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν να πείσουν εδώ και μήνες τους Ρώσους να παρέχουν βοήθεια μεγαλύτερη των 2,5 δισ. που έχουν ήδη δανείσει στην Κύπρο και, παρά την άρνησή τους, το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων αναμένεται να τους στερήσει από αυτά ακριβώς τα λεφτά που αρνούνται να δώσουν.

Σε περίπτωση χρεοκοπίας της Κύπρου η ρωσική οικονομία θα περνούσε μία σημαντική δοκιμασία, καθώς η Moody's εκτιμά πως στο νησί η Ρωσία κινεί περίπου 60 δισ. δολάρια, τα μισά από τα οποία είναι σε καταθέσεις, οι οποίες θα πάγωναν εις βάρος των ρωσικών εταιρειών.

«Η καλύτερη διαθέσιμη λύση παραμένει μια τραπεζική αναδιάρθρωση που επιφορτίζει με το μεγαλύτερο βάρος τους ανασφάλιστους -στην πλειονότητά τους Ρώσους- καταθέτες, οι οποίοι θα έχαναν 15%-20% του ισολογισμού τους. Ο καλύτερος τρόπος να προκύψει μια συμφωνία, θα ήταν να τη διαπραγματευτούν και οι τρεις πλευρές. Επίσης, θα είχε νόημα να εμπλακεί και η Τουρκία και το κατεχόμενο τμήμα στα βόρεια της Κύπρου. Και οι δύο έχουν οικονομικό ενδιαφέρον στο να προχωρήσουν προς την ενοποίηση, καθώς και στα αποθέματα αερίου γύρω από το νησί», τονίζει το Bloomberg.

Το βασικό μάθημα, καταλήγει το Bloomberg, είναι ότι Κύπρος και ευρωζώνη δεν θα είχαν βρεθεί σε αυτή τη θέση εάν δεν είχαν προνοήσει να δημιουργήσουν μια τραπεζική ένωση και διαφορετικούς μηχανισμούς για τη διόρθωση των εκ γενετής σφαλμάτων της νομισματικής ένωσης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Γεωπολιτικά παιχνίδια ισορροπίας Ρωσίας – Ευρωζώνης στην Κύπρο"

Aυτοί είναι οι οκτώ δραπέτες των φυλακών Τρικάλων που αναζητά η αστυνομία - Δείτε φωτο

Με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των οκτώ Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων.

Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες τους, ζητώντας πληροφορίες από όποιον τους έχει δει.

Πρόκειται για τους:


1) (Επ.) LULI (Ον.) FLAULANT του ASQERI και της HEME ή HENA , ο οποίος γεννήθηκε την 27-04-1986 στην Αλβανία,
2) (Επ.) LIKA (Ον.) EDISON του HASIS ή HASIZ και της NAFIE , ο οποίος γεννήθηκε την 04-04-1988 στην Αλβανία,
3) (Επ.) KUPA (Ον) ILIR του FATMIR και της MELEQE , ο οποίος γεννήθηκε την 24-01-1986 στην Αλβανία,
4) (Επ.) KOLA ή KOLIA ή GOLIA ή MARKO (Ον) MARIAN ή EDUART ή MARJAN ή ZAN ή JAN του PASHKO ή FROK και της MARTA ή MARTE ή MARI ή MARTHA , ο οποίος γεννήθηκε την 27-07-1977 στην Αλβανία,
5) (Επ.) CALA (Ον) KLEMENT του PULLUMB και της ELIDA , ο οποίος γεννήθηκε την 10-06-1988 στην Αλβανία,
6) (Επ.) MURATAJ ή MURATI ή MURATAZ ή XHAFERI ή NIKAJ (Ον) ADMIR ή KRISTAQ του AZEM ή AINET ή AINER και της MARIA , ο οποίος γεννήθηκε την 01-08-1972 στην Αλβανία,
7) (Επ.) LITA ή DREBATA (Ον) ERMAL ή LITOR του DULEIMAN ή DEO και της FITNETE , ο οποίος γεννήθηκε την 02-02-1978 στην Αλβανία και
8) (Επ.) SULAJ ή SYLAJ ή BRAHA (Ον) FATOS του BEQIR ή BEGOR ή BEGIR και της NURIE ή NURIJE , ο οποίος γεννήθηκε την 24-02-1982 στην Αλβανία.


Διαβάστε Περισσότερα » "Aυτοί είναι οι οκτώ δραπέτες των φυλακών Τρικάλων που αναζητά η αστυνομία - Δείτε φωτο"

Κύπρος: Αναβάλλεται για τις 21.00 το Eurogroup

Με παραίτηση και επιστροφή στη λίρα απείλησε ο Αναστασιάδης την Ευρώπη


Δραματικές στιγμές στο Eurogroup όπου στις 9 θα ξεκινήσει τελικά το πιο κρίσιμο Eurogroup στην ιστορία της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν προσέλθει και ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν. Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα, στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στις θέσεις του, ενώ ανυποχώρητη είναι και η Κύπρος. Αν δεν βρεθεί λύση, το ΔΝΤ ενδεχομένως θα αποχωρήσει. Παράλληλα, o Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση καθώς δεν μπορούσε να αποδεχτεί τη θέση του ΔΝΤ. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα». Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

Όπως αναφέρει το SigmaLive, η επιμονή της κ. Λαγκάρντ αναφέρεται στα 9 δισ. του ELA που είχαν δοθεί στην Λαϊκή με εγγυήτρια την Τράπεζα Κύπρου και τα οποία δεν θα μπορεί το ΕΚΤ να τα πάρει πίσω. Το ΔΝΤ με άλλα λόγια επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην Κύπρο όσο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, διακόπηκε η διευρυμένη συνάντηση του Αναστασιάδη, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Η διακοπή των συζητήσεων κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη.

Ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος έγραψε πριν από λίγο στο twitter: «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις - Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο».

Δηλώσεις των ευρωπαίων υπουργών προσερχόμενοι στο Eurogroup

Πριν από λίγο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η συμφωνία θα είναι ίδια με αυτή που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Noonan είπε ότι η νύχτα θα είναι μακριά, ενώ ο Ισπανός ομόλογος του, Ντε Γκίντος τόνισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατευτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. "Η λύση για την Κύπρο είναι σημαντική για όλη την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι, μπορεί να βρει αξιόπιστες λύσεις", πρόσθεσε Ισπανός υπουργός.

Ο γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε πως η ευρωζώνη δεν επιθυμούσε ποτέ να πειραχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ. Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ δήλωσε πως η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρή.

«Πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξουμε, καθώς το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά συνολικά η σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogrpoup, o υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.

Οι επαφές Αναστασιάδη πριν το Eurogroup

Από νωρίς το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενώ ολοκληρώθηκε και το γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Αναστασιάδης έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Ελλάδας και πήγε κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου είχε μια πρώτη συνάντηση με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.00 το απόγευμα. Οι ηγέτες των κομμάτων, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, ενημερώνονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές του, ενόψει τη συνεδρίας του Eurogroup.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου, η Κυβέρνηση θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Αναβάλλεται για τις 21.00 το Eurogroup"

Κούρεμα και στην Ισπανία! Ήταν μην αρχίσει

Η Κύπρος ήταν μόνο η αρχή όπως φαίνεται. Γιατί όλα δείχνουν πως το δρόμο του «κουρέματος» των καταθέσεων θα ακολουθήσει σύντομα και η Ισπανία.

Η κυβέρνηση Ραχόι είδε κι αποείδε με τα μέτρα λιτότητας που δε βγάζουν τη χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης και φαίνεται πως προσανατολίζεται στο να βάλει χέρι στις «υγιείς» τράπεζες, παίρνοντας από τις καταθέσεις των πολιτών τρία ευρώ ανά 1.000, αποκαλύπτει δημοσίευμα της El Pais.

Ο «κούρεμα» θα είναι εφάπαξ και στόχος είναι να εξοικονομηθεί ένα ποσό ανάμεσα στο 1,5 και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καταλήξουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων ώστε να βοηθηθούν οι περίπου 300.000 επενδυτές, που είχαν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν τα χρήματά τους, από σήμερα κρατικοποιημένες τράπεζες όπως η ΝovaCaixaGalicia kai h CatalunyaCaixa.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμπεριλάβει τις μικρότερες και πιο αδύνατες τράπεζες στην έκτακτη εισφορά, αναφέρει το δημοσίευμα.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούρεμα και στην Ισπανία! Ήταν μην αρχίσει"

Με εντολή Αναστασιάδη «παγώνει» η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς! Αποφασισμένος για... καβγά στο Eurogroup ο Κύπριος πρόεδρος

- Μετά τον τσακωμό του με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, ο πρόεδρος της Κύπρου αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του
- Έδωσε εντολή να μην προχωρήσει η συμφωνία για εξαγορά των υποκαταστημάτων της Κύπρου και της Λαϊκής από την Τράπεζα Πειραιώς
- Σκληρή στάση θα κρατήσει και στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy
- Στις 19:00 συνεδριάζει το Eurogroup, θα προηγηθούν συναντήσεις με Ρομπάι, Μπαρόζο και Λαγκάρντ

Μια συμφωνία που έμοιαζε σίγουρη, αυτή για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής από την τράπεζα Πειραιώς, δεν προχωράει. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί σήμερα, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο για το μέλλον της Κύπρου Eurogroup, αλλά με απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη η διαδικασία «πάγωσε».

Είναι το αποτέλεσμα της άτεγκτης στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των απαιτήσεων που προέβαλε η εκπρόσωπός του, Ντέλια Βελκουλέσκου κατ’ εντολή της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αδιαλλαξία της εκπροσώπου του ΔΝΤ οδήγησε, τα ξημερώματα της Κυριακής, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη εκτός εαυτού, «αναγκάζοντάς» τον να της πει: «Δε σε αντέχω άλλο, δε διαπραγματεύομαι μαζί του».

Μετά τον καβγά με τον Βελκουρέσκου, ο πρόεδρος της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του, έδωσε εντολή να μην προχωρήσει η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς και εμφανίζεται αποφασισμένος για... καβγά και στο Eurogroup.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Με εντολή Αναστασιάδη «παγώνει» η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς! Αποφασισμένος για... καβγά στο Eurogroup ο Κύπριος πρόεδρος"

Στυλιανίδης: "Δύσκολη αποστολή του Προέδρου για διάσωση της Κύπρου "

Δύσκολη είναι η αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνοδείας του στις Βρυξέλλες με στόχο τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και αποτροπή της χρεοκοπίας, τονίζει σε γραπτή ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Προσθέτει ότι στη διάρκεια της δύσκολης αποστολής, πολιτική ηγεσία και λαός θα τηρούνται ενήμεροι.

Στην γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι αυτή την ώρα η αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται, με ειδική πτήση, καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες, μέσω Αθηνών, όπου το αεροπλάνο, το οποίο παραχώρησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στάθμευσε για ανεφοδιασμό.

"Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μια δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη Δανειακή Σύμβαση", αναφέρεται.

Ο Εκπρόσωπος προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το Συμβούλιο Αρχηγών που θα βρίσκεται εν συνόδω στο Προεδρικό Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Προέδρου με την Τρόικα στις Βρυξέλλες και θα το ενημερώνει.

Η Κυβέρνηση εξάλλου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη "η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

24h.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Στυλιανίδης: "Δύσκολη αποστολή του Προέδρου για διάσωση της Κύπρου ""

Η ρωσική Rosneft βγάζει από την Κύπρο τα περιουσιακά της στοιχεία

Τα πρώτα ρωσικά… αντίποινα για το ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων έρχονται. Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναπατρίσει περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της TNK-BP που είναι εγγεγραμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους σε υπεράκτιες ζώνες, θα εγγράψουμε εκ νέου όλα τα περιουσιακά στοιχεία μας στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν στους δημοσιογράφους.

Η Rosneft έγινε η κορυφαία εισηγμένη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο μετά την ολοκλήρωση της Πέμπτης της συμφωνίας ύψους $56 δισεκατομμυρίων για την αγορά του υπόλοιπου ποσοστού της BP στην εταιρεία πετραλαίου TNK-BP.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ρωσική Rosneft βγάζει από την Κύπρο τα περιουσιακά της στοιχεία"

Ξαφνική εμπλοκή στη συμφωνία της Πειραιώς για την Κύπρου

«Πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις

Ξαφνική εμπλοκή έχει προκύψει με την απορρόφηση των υποκαταστημάτων της τράπεζας Κύπρου και της CPB από την τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τις δύο τράπεζες και στις ξαφνικές αξιώσεις που έχουν προκύψει από την πλευρά της Μεγαλονήσου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της τράπεζας Πειραιώς επιχειρείται να δοθεί λύση μέχρι το απόγευμα. Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει τελική συμφωνία τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των δύο τραπεζών θα οδηγηθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο μοντέλο δηλαδή που ακολουθήθηκε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαφνική εμπλοκή στη συμφωνία της Πειραιώς για την Κύπρου"

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία

Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για ένα πακέτο διάσωσης, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους αναφορικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα του νησιού.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία απειλεί την Κύπρο να μην χρησιμοποιεί ως collateral τους φυσικούς πόρους του νησιού, τονίζοντας ότι αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση στην περιοχή».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η ιδέα της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει τους φυσικούς πόρους του νησιού ως εγγύηση (collateral) για ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή για τη δημιουργία οποιουδήποτε άλλου σχήματος δανεισμού εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αγνοώντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, είναι μια επικίνδυνη εκδήλωση της ψευδαίσθησης ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση στην περιοχή».

Η ανακοίνωση συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «η τουρκική πλευρά είναι δεσμευμένη να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της δικής της υφαλοκρηπίδας και να διατηρεί τη στήριξή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Επίσης, επισημαίνουν ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει δύο εκκλήσεις/προτάσεις για συνεργασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ωστόσο, δεν έχει απαντήσει θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις μέχρι σήμερα. Δεν είναι αποδεκτό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, ως μια ευκαιρία για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτό της κοινής ευημερίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές διαμάχες, μπορούν να ξεπεραστούν δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ειρήνης, συμφιλίωσης και συνεργασίας στο νησί.

Οι δύο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει να αποφασίσουν από κοινού τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων τους πρέπει να καθιερώσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η τουρκική πλευρά αναμένει οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν αμέσως με ένα πνεύμα κοινής ευημερίας και ασφάλειας.

Δεν είναι προτίμησή μας, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κρίση. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία και μια νέα αρχή για την ειρήνη και την επίτευξη βιώσιμης λύσης.

Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα σε ένα ελληνικό κυπριακό κράτος, η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό με οιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών στο νησί. Δεδομένου ότι αυτή η προτίμηση θα μπορούσε να αφορά τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης –της οποίας οι παράμετροι είναι γνωστές- εάν οι Ελληνοκύπριοι πρόκειται να δράσουν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στα νότια του νησιού και εάν δεν επιθυμούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους, θα μπορούσε επίσης να είναι για τη διαπραγμάτευση μιας λύσης δύο κρατών».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο μόνος τρόπος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από κάθε διευθέτηση, προέρχεται μέσω μιας συμφωνίας σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και ως εκ τούτου μέσω της σαφής συγκατάθεσης της τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τον επιμερισμό αυτών των φυσικών πόρων.

Με βάση αυτή την αντίληψη, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να εργαστούν με την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία"

Πώς πληρώνεται η αργία της 25ης Μαρτίου

Η ημέρα της 25ης Μαρτίου περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες (υποχρεωτικές) αργίες του έτους. Απαγορεύεται ως εκ τούτου κατά την ημέρα αυτή τόσο η λειτουργία κάθε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας που δεν λειτουργεί κατά τις Κυριακές, καθώς και η απασχόληση του προσωπικού.

Ο μισθωτός που δεν θα εργαστεί κατά την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011 δικαιούται το ημερομίσθιό του όταν αμείβεται με ημερήσιο μισθό, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 3755/1955. Ο μισθωτός που αμείβεται με μηνιαίο μισθό δικαιούται το 1/25 του μισθού του χωρίς την παροχή εργασίας.

Ο μισθωτός που θα εργαστεί κατά την ημέρα της υποχρεωτικής αργίας, επειδή η επιχείρηση όπου απασχολούνται λειτουργεί κατά τις Κυριακές και τις λοιπές αργίες, εάν μεν αμείβεται με ημερομίσθιο θα δικαιούται προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο και όχι στο καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

Εάν η εργασία παρασχεθεί κατά τις νυχτερινές ώρες από 22.00 έως 06.00 (από τη 01.00 έως τις 24.00 της 25ης Μαρτίου) τότε το ποσοστό της προσαύξησης ανέρχεται στο 100% για κάθε ώρα νυχτερινής εργασίας, που υπολογίζεται επίσης στο νόμιμο ημερομίσθιο ή μισθό.

Εάν αμείβεται με μηναίο μισθό θα δικαιούται προσαύξηση 75% μαζί με το 1/25 του νομίμου (και όχι του καταβαλλόμενου) μηνιαίου μισθού του.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες και απασχοληθούν εκτάκτως κατά την 25η Μαρτίου (παράνομα ή νόμιμα μετά από σχετική άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας) δικαιούνται εκτός από την προσαύξηση του 75% και το 1/25 του μισθού τους.

Το ημερομίσθιο ή τον ημερήσιο μισθό της εν λόγω αργίας, το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς η ημέρα αυτή να συνυπολογίζεται στο σύνολο των ημερών της κανονικής άδειας που δικαιούται ο μισθωτός.

Εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και τις αργίες και η ημέρα της υποχρεωτικής αργίας συμπέσει με απεργία των μισθωτών, τότε δεν θα δικαιούνται το ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού τους αντίστοιχα, γιατί ο λόγος της απουσίας τους δεν οφείλεται σε άλλη υπαιτιότητα, παρά στην απόφαση των ίδιων των μισθωτών να απεργήσουν.

Οι μισθωτοί-υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες- που θα απασχοληθούν κατά την αργία της 25ης Μαρτίου δεν δικαιούνται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη μέρα της εβδομάδας, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΒΔ 748/1966, την ανάπαυση αυτή την δικαιούνται μόνο όσοι εργάζονται τις Κυριακές και όχι όσοι εργάζονται τις εξαιρέσιμες μέρες.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς πληρώνεται η αργία της 25ης Μαρτίου"

"Καταστροφική πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου"

Χρεοκοπία της Κύπρου θα σημάνει αυτόματα έξοδο από το ευρώ με αλυσιδωτές και επώδυνες συνέπειες για το κράτος και τους πολίτες, εκτιμούν οι οικονομολόγοι Σωφρόνης Κληρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι δύο καθηγητές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει υποτίμηση του νομίσματος μέχρι και 50% με αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει τα χρήματα να εισάγει πρώτες ύλες, καύσιμα και φάρμακα. Ως εκ τούτου, σημειώνουν, το κόστος και οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων θα εκτιναχθούν.

Ο κ. Κληρίδης προειδοποιεί ότι «η οικονομία κινδυνεύει να μπει σε ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού και νομισματικής υποτίμησης».

Ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνει ότι χρεοκοπία στην κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος με τη φυγή κεφαλαίων χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ «θα είναι καταστροφική». Και οι δύο, τονίζουν ότι το κράτος δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια.

Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η αποξένωση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα «ουσιαστικά αφαιρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Κυπριακής Δημοκρατίας». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη «η Κύπρος δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο» και ως εκ τούτου θα βρεθεί εκτεθειμένη σε περισσότερες πιέσεις, αλλά και πιο ευάλωτη για επιβολή μέτρων.

Διαβάστε Περισσότερα » ""Καταστροφική πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου""

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου:Να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη εαν έχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στον ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε πως η Κύπρος δεν πρέπει να υποκύψει στις εξωπραγματικές απαιτήσεις των εταίρων της εκφράζοντας την άποψη πως ο κυπριακός λαός, μπορεί να ζήσει και με τα λίγα.

Ο Μακαριότατος ζήτησε κάτσουν στο σκαμνί όσοι ευθύνονται και εμφανίστηκε λάβρος για την απελθούσα Κυβέρνηση ηξ οποία όπως είπε φέρει ασήκωτες ευθύνες μαζί με τους υπουργούς οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα αλλά και τις διοικήσεις των τραπεζών.

«Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί», τόνισε

Επίσης, ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα προσκαλέσει σε γεύμα επικεφαλής εταιρειών Ρωσικών Συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με στόχο να τους πείσει να μην σηκώσουν τα κεφάλαια τους από το νησί μας, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Θα τους επισημάνει ότι τα κεφάλαια τους τοκίζονταν τόσο καιρό, έχουν όφελος από την Κύπρο, ενώ αν βρίσκονταν σε άλλη χώρα θα έπαιρναν επιτόκιο λίγο πιο πάνω από 0%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Κύπρου:Να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη εαν έχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις"

Μικροένταση στην πλατεία Συντάγματος

Μικροένταση σημειώθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όταν διαδηλωτές σήκωσαν πανό και διαμαρτυρήθηκαν για την ισχυρή αστυνόμευση και τον αποκλεισμό της περιοχής, όπου θα γίνει η μαθητική παρέλαση. Αστυνομικοί τους απώθησαν με τις ασπίδες τους.

Πριν από λίγο έγινε και μία προσαγωγή μέλους του κινήματος «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μικροένταση στην πλατεία Συντάγματος"

Η Ρωσία αντιδρά στα μέτρα της Ευρωζώνης;

Σε «οδηγία – σοκ» φέρεται να προχωράει η Ρωσία βάζοντας πλέον ευθέως στόχο την ίδια την ευρωζώνη, ως απάντηση-”βόμβα” στην επιμονή του Eurogroup και του ΔΝΤ να «ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου», φορολογώντας τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ενώ επίκειται κάτι ανάλογο να γίνει (και) στην Ισπανία, όσο κι αν η κυβέρνηση Ραχόι δεν το συνδέει με τις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν διασταυρωθεί πλήρως από το paraskhnio.gr μετά από εντολή του πρωθυπουργού Μεντβιέντεφ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σήμερα στις πρεσβείες της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης ειδική «οδηγία» με την οποία συμβουλεύει του Ρώσους πολίτες των χωρών αυτών, αλλά και τις ρωσικές εταιρίες να αποσύρουν «άμεσα» τις επενδύσεις τους από τις δυτικές τράπεζες και τους δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αν πράγματι αληθεύει η πληροφορία, είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουν ενταθεί οι φόβοι του Κρεμλίνου για «τη μεγαλύτερη επικείμενη κλοπή πλούτου στη σύγχρονη ιστορία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η προειδοποίηση αυτή κατ’ ουσία προέρχεται από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Μεντβιέντεφ, ο οποίος, μάλιστα, νωρίτερα, την ίδια μέρα, είχε προειδοποιήσει για τους χειρισμούς των Δυτικών τραπεζών κατά της Κύπρου. Αξίζει να επισημανθεί ότι η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής απειλής του προέδρου Πούτιν προς τον πρόεδρο της ΕΕ Μπαρόζο ότι «αν επιμείνουν στο κούρεμα των ρώσικων καταθέσεων στην Κύπρο οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ, η Μόσχα θα γκρεμίσει την ευρωζώνη»

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία αντιδρά στα μέτρα της Ευρωζώνης;"

Πέφτουν οι υπογραφές

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για τη εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Για τον σκοπό αυτό έχει μεταβεί αντιπροσωπεία της Πειραιώς στη Μεγαλόνησο.

Μετά την εξαγορά δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 100 δισ. ευρώ και 22.000 εργαζομένους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέφτουν οι υπογραφές"

Στα όρια επιβίωσης οι δύο στις τέσσερις μικρομεσαίες

Αναπτυξιακή πολιτική ακολουθεί η μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης, όπως τον διαμορφώνει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ σε έρευνα που εκπονεί ανά εξάμηνο στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής, σημειώνει άνοδο, αν και παραμένει σε αρνητικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, για δύο στις τέσσερις η επιβίωση είναι πρωταρχικός σκοπός. Η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα, υπό την εποπτεία του γενικού διευθυντή Στρατηγικής και Δραστηριοτήτων Εξωτερικού Παύλου Μυλωνά και του γενικού διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής Ανδρέα Αθανασόπουλου, δείχνει και τις δύο όψεις της επιχειρηματικότητας αυτή τη στιγμή στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αντιμετώπιση της κρίσης

Οπως επισημαίνεται, οι ελληνικές ΜμΕ δείχνουν να προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις νέες δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας, υιοθετώντας διαρθρωτικά μέτρα αντιμετώπισης των συνθηκών μειωμένης ζήτησης. Το 51% των επιχειρήσεων έχει ήδη προβεί σε μειώσεις προσωπικού έναντι μόλις του 18% το 2009, ενώ το 17% αυτών δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων έναντι του οριακού 1% το 2009. Στο πλαίσιο αυτό, οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές για την πλειοψηφία παραμένουν περιοριστικές: το 21% εκτιμά ότι θα μειώσει τις επενδύσεις του μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ ποσοστό της τάξης του 30% δηλώνει ότι θα περιορίσει μελλοντικά την απασχόληση στην επιχείρηση στο ίδιο διάστημα.

Αναπτυξιακή πολιτική

Την ίδια στιγμή, όμως, καταγράφεται αύξηση, από το 23% στις αρχές του 2012 στο 26% στα τέλη του ίδιου έτους, στο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι ακολουθούν αναπτυξιακή πολιτική, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης, παρότι παραμένει αρνητικός, σημείωσε άνοδο τους τελευταίους μήνες του 2012, κυρίως στους κλάδους της εξαγωγικής βιομηχανίας και του τουρισμού. Συγκεκριμένα, αν και το κομμάτι των προσδοκιών παρέμεινε σταθερό διαχρονικά, το κομμάτι αξιολόγησης της τρέχουσας ζήτησης βελτιώθηκε, καθώς, για παράδειγμα, αύξηση της ζήτησης δήλωσε το 13% των ΜμΕ έναντι 11% στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Η ρευστότητα

Εύλογα, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί έντονο πρόβλημα για το 40%, καθώς, αφενός, την τελευταία διετία οι καθυστερήσεις εισπράξεων από πελάτες έχουν αυξηθεί κατά επτά ημέρες, ενώ οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονται συντομότερα κατά 21 ημέρες, και, αφετέρου, η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών συνεχώς περιορίζεται και αντιστοιχεί στο 35% των συναλλαγών των ΜμΕ στα τέλη του 2012, από 57% το 2009. Οι συνθήκες ρευστότητας καθιστούν σημαντικό να προωθηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας των ελληνικών ΜμΕ, από την ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ μεταξύ άλλων, επισημαίνεται από την Εθνική Τράπεζα.

Οι εξαγωγές

Εκτενής αναφορά γίνεται στην έρευνα της Εθνικής, η οποία, σημειωτέον, πήρε δείγμα 1.000 εταιρειών ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα, στις εξαγωγές που έχουν ήδη μεγάλη σημασία για τις ΜμΕ, ενώ είναι αυξημένα τα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, οι ΜμΕ συνεισφέρουν το 35% των εξαγωγών, έναντι 24% για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάσει της έρευνας της Εθνικής, σχεδόν το ένα τρίτο των ΜμΕ δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και το 55% αυτών εξάγει άνω του 10% των πωλήσεων. Συνολικά, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας καλύπτουν το 23% του κύκλου εργασιών των εξωστρεφών εταιρειών.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσαίων επιχειρήσεων αφορά τη δυνατότητα της επιτυχούς δραστηριοποίησής τους στο εξωτερικό, καθώς το 42% των μεσαίων επιχειρήσεων εξάγουν, έναντι 17% των μικρών. Καθώς διαπιστώνεται δυσκολία πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στα κανάλια διανομής, το 45% δηλώνει ότι το Διαδίκτυο είναι ο κύριος τρόπος πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Η ΝΑ Ευρώπη, και κυρίως η Κύπρος και η Βουλγαρία, αποτελεί τη δημοφιλέστερη αγορά για τις εξαγωγές των ΜμΕ για το 64% των επιχειρήσεων εν μέρει λόγω χαμηλότερου ανταγωνισμού. Ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη, κυρίως Γερμανία και Ιταλία. Υπογραμμίζουμε ότι αρκετές ΜμΕ ξεκινούν την εξαγωγική τους δραστηριότητα από λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης ως ενδιάμεσο βήμα και στη συνέχεια κατευθύνονται στις αναπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα όρια επιβίωσης οι δύο στις τέσσερις μικρομεσαίες"

Σόιμπλε: Έχω ευθύνη για το ευρώ, δεν εκβιάζομαι

Τα προβλήματα της Κύπρου δεν οφείλονται στην ευρωπαϊκή ακαμψία αλλά στο οικονομικό της μοντέλο, που δεν λειτουργεί πλέον, τονίζει ο γερμανός υπουργός Βόλφγκαγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt am Sonntag.

Νέα προειδοποίηση Σόϊμπλε προς την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης που διαπραγματεύεται με την τρόικα.

Όπως δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag «η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον».

Προσθέτει ότι έχει επίγνωση της ευθύνης του για την σταθερότητα του ευρώ και ακόμα ότι ενώ θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, είναι γνωστός ότι δεν αφήνει κανέναν να τον εκφοβίσει ή να τον εκβιάσει.
Καλεί τους κύπριους αξιωματούχους να πουν την αλήθεια στο λαό ότι δηλαδή τόσο η δίκη του πρόταση όσο και αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν στην υπόθεση οι καταθέτες αλλά να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο με τις δύο κυριότερες τράπεζες και τις ζημιές να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους. Αυτό - όμως - αναφέρει ο κ. Σόιμπλε οι κύπριοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν

Ο γερμανός υπουργός Οικονομιkών αναφέρει ακόμα ότι «μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Έχω ευθύνη για το ευρώ, δεν εκβιάζομαι"

To καλοκαίρι η απόφαση του ΣτΕ για το κούρεμα στους ομολογιούχους

«Μαραθώνια» ήταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεκλήθη την Παρασκευή προκειμένου να εξετάσει τις προσφυγές για το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSΙ) που έγινε ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2012. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Την ώρα που 27 δικηγόροι αγόρευαν για το «κούρεμα» των ομολόγων έξω από το δικαστικό μέγαρο, περίπου 600 ομολογιούχοι είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική απώλεια που είχαν λόγω του επίμαχου PSI.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει περισσότεροι από επτά χιλιάδες ομολογιούχοι, τοσο φυσικά προσώπα, όσο και ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ.

Ολοι στρέφονται κατά του «κουρέματος» των ομολόγων που κατείχαν, αξίας δεκάδων δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι το «κούρεμα» των ομολόγων που έγινε με τις προσβαλλόμενες πράξεις είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το σκέλος εκείνο που προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οικονομικά στοιχεία όπως είναι η αξία των ομολόγων, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, επισημαίνουν ότι οι προσβαλλόμενες κυβερνητικές πράξεις και η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI είναι αντίθετες στα άρθρα 4 (αρχή της ισότητας), 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας), 12 (ελευθερία σωματειακής οργάνωσης), 20 (δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακρόασης πριν την επιβολή ποινής), 21 (προστασία δημόσιας υγείας) και 25 (κράτος δικαίου) του Συντάγματος.

Δικηγόροι μικροομολογιούχων: Ασήμαντο το όφελος από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχαν φυσικά πρόσωπα

Την Παρασκευή, μέσα σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα οι δικηγόροι των φυσικών προσώπων (απλών ομολογιούχων) υπογράμμισαν ότι από το «κούρεμα» των ομολόγων το δημοσιονομικό όφελος ήταν ασήμαντο, ενώ αντίθετα θα υπάρξει μεγάλη μελλοντική ζημιά, καθώς κανένας πλέον πολίτης δεν θα στηρίξει (αγοράσει) τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν, ακόμη, ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο επίμαχο PSI ήταν τέσσερεις μονάδες κάτω των προσδοκιών του Ελληνικού Δημοσίου.

Από το «κούρεμα» οι ομολογιούχοι, υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα τόνισαν οι νομικοί παραστάτες τους και προσέθεσαν ότι το «κούρεμα» είναι αντίθετο σε μια πλειάδα διατάξεων του συνταγματικού χάρτη, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η θεμελιώδης αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, η οικονομική ελευθερία, η προστασία της περιουσίας, κ.λπ.

Ακόμη, μια εκ των δικηγόρων των ομολογιούχων ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την απαλοιφή από το υπόμνημα που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ορισμένων χαρακτηρισμών για τους ομολογιούχους οι οποίοι δεν θέλησαν να συναινέσουν στο «κούρεμα». Οι επίμαχοι χαρακτηρισμοί - σύμφωνα πάντα με την δικηγόρο - αναφέρουν ότι οι ομολογιούχοι είναι «άκρατοι καιροσκόποι, με εγωιστικές και αδιάλλακτες συμπεριφορές, που είναι αντίθετες προς τα χρηστά ήθη» ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζονται «εκβιαστές».

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Τράπεζας της Ελλάδος, απάντησαν ότι με τους επίμαχους χαρακτηρισμούς δεν εννοούσαν τους Ελληνες ομολογιούχους, αλλά ορισμένους οι οποίοι κερδοσκοπούν («τζογαδόρους») και ειδικά όσους βρίσκονται στο εξωτερικό.

Δικηγόροι αλλοδαπών κατόχων ομολόγων: Παραβιάσατε τη συνταγματατικά κατοχυρωμενη προστασία μας

Οι δικηγόροι των Γερμανών επενδυτών (SDK - Schutzgemeinschafe der Kapitalanlegez), αλλά και άλλων αλλοδαπών (Leninski), υποστήριξαν ότι με το PSI παραβιάστηκε η συνταγματικά προστατευόμενη έννομη προστασία των αλλοδαπών ομολογιούχων.

Παράλληλα, ως προς την SDK υποστηρίχθηκε ότι υπάρχει Ελληνογερμανική συμφωνία στον τομέα των επενδύσεων (αφορά τα εμπράγματα δικαιώματα) η οποία δεν τηρήθηκε κατά το «κούρεμα». Ακόμη, οι άλλοι αλλοδαποί ομολογιούχοι τόνισαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο για το PSI δεν επικαλέστηκε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όπως έγινε στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα να είναι αντισυνταγματικό και παράνομο.

Δικηγόροι φαρμακευτικών: Μας φέρατε σε οικονομικό αδιέξοδο

Οι δικηγόροι των φαρμακευτικών εταιρειών που δέχθηκαν το PSI, τόνισαν ότι οι επίμαχες εταιρείες έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν μπορούν να είναι πλέον βιώσιμες.

Οπως ανέφεραν, το Δημόσιο τους έδωσε ομόλογα έναντι των οφειλών του για την αγορά φαρμάκων, όμως στη συνέχεια δέχθηκαν το PSI και απέμεινε στα χέρια τους το 20% των ομολόγων, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε δεινή οικονομική κατάσταση, να έχουν προσφύγει σε δανεισμό και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους.

Δικηγόρος ΕΔΟΕΑΠ: Από τα 90 εκατ. ευρώ που είχαμε στην ΤτΕ, σήμερα έχουμε μόνο 10 εκατ. ευρώ

Με τη σειρά του, ο δικηγόρος του ΕΔΟΕΑΠ τόνισε ότι από τη νομοθεσία είναι υποχρεωτική η κατάθεση των κεφαλαίων του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όμως το PSI είχε ως αποτέλεσμα από 90 εκατ. ευρώ που είχε ο ΕΔΟΕΑΠ να έχει σήμερα μόνο 10 εκ. ευρώ.

Ακόμη, υπογραμμίστηκε ότι ο Οργανισμός δεν βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, αλλά αντίθετα οι πόροι του είναι μόνο από την συνεισφορά των μελών του (ανταποδοτικές εισφορές) και το αγγελιόσημο.

Ομως, ο παράνομος αναγκαστικός δανεισμός του Δημοσίου (PSI) που έγινε, κατά παράβαση βασικών συνταγματικών επιταγών, έχει φέρει τον ΕΔΟΕΑΠ σε μη βιώσιμη κατάσταση. Στο ίδιο περίπου νεύμα κινήθηκαν και οι δικηγόροι του ΕΟΦ, του Επιμελητηρίου, κ.λπ.

Συνήγοροι απολυμένων Ολυμπιακής: Παραβιάσατε το δικαίωμά μας στην εργασία

Οι συνήγοροι των απολυμένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι αντί αποζημιώσεως έλαβαν «ομόλογα ειδικού σκοπού» (μη επενδυτικά ομόλογα) τα οποία και αυτά δέχθηκαν κούρεμα, τόνισαν -μεταξύ των άλλων- ότι παραβιάστηκε στην περίπτωσή τους το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα στην εργασία, καθώς και η ΕΣΔΑ. Επιπρόσθετα, ανέφεραν ότι το PSI επιβλήθηκε χωρίς τη θέλησή τους.

Εκπρόσωποι ΟΔΔΗΧ: Το «κούρεμα» έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και με αντικειμενικά κριτήρια

Οι δυο εκπρόσωποι του Δημοσίου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αφού ανέπτυξαν το χρονικό της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας από το 1994 μέχρι σήμερα, ενώ περιέγραψαν την όλη διαδικασία που τηρήθηκε για το PSI.

Στην συνέχεια επεσήμαναν ότι το κούρεμα υλοποιήθηκε χάριν του δημοσίου συμφέροντος που είναι αυταπόδεικτο, αλλά και αναγκαίο.

Μάλιστα, το δημόσιο αυτό συμφέρον, εξέρχεται και εκτός των ελληνικών συνόρων, καταλαμβάνοντας και το συμφέρον των πιστωτών μας, προσέθεσαν οι συνήγοροι του Δημοσίου.

Το «κούρεμα», σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς να παραβιάζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, ενώ τόνισαν ότι δεν γνωρίζει το Δημόσιο τα ελληνικά ομόλογα σε ποιανού τα χέρια βρίσκονται, καθώς μπορεί να βρίσκονται ακόμη και εκτός Ελλάδος.

Δικηγόροι ΤτΕ: Το PSI δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των πολιτικών δικαστηρίων

Οι δυο δικηγόροι της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσαν μια άλλη διάσταση των πραγμάτων, υποστηρίζοντας ότι η όλη διαδικασία PSI, δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, καθώς αποτελεί ιδιωτική διαφορά που εμπίπτει στα πολιτικά δικαστήρια.

Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι «διοικητική» απόφαση, αλλά είναι μια «διαπιστωτική» πράξη, που υπάγεται στα πολιτικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τ.τ.Ε., οι ομολογιούχοι δεν έπρεπε να καταθέσουν προσφυγές στο ΣτΕ, αλλά έπρεπε να καταθέσουν αγωγές αποζημίωσης κατά του Δημοσίου για τη ζημιά που δέχθηκαν από το «κούρεμα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "To καλοκαίρι η απόφαση του ΣτΕ για το κούρεμα στους ομολογιούχους"

Το απόρρητο σχέδιο για τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο

Μέχρι το τέλος Μαΐου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», αναμένεται να έχουν αξιολογηθεί δομές, στις οποίες απασχολούνται 446.911 υπάλληλοι. Από αυτούς, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς, που μένει να οριστικοποιηθούν, σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα μπορούν να περάσουν 19.290 άτομα. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Μαΐου:

-Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα υπουργεία, σε έναν ορισμένο αριθμό Νομικών Πρόσωπων Δημοσίου Δικαίου, στο Δήμο Θεσσαλονίκης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 59.176 άτομα και σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα περάσουν περίπου 2.350 άτομα.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί:

-Η αξιολόγηση όλων των φορέων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 84.112 άτομα και σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα περάσουν 1.682.

-Η αξιολόγηση όλων των φορέων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 63.022 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.260.

-Η αξιολόγηση 18 φορέων του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 32.460 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 812.

-Η αξιολόγηση 16 φορέων του υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 14.768 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 2.215.

-Η αξιολόγηση 3 φορέων του υπουργείου Παιδείας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 7.661 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.149.

-Η αξιολόγηση 3 φορέων του υπουργείου Εργασίας. Ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 12.511 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 375. παράλληλα, με αυτές τις αξιολογήσεις και με βάση το πλέον αισιόδοξο σενάριο, μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, για να γίνει πράξη το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Περίπου 749 φορείς βρίσκονται στο... μικροσκόπιο και σε αυτούς σήμερα απασχολούνται 12.921 υπάλληλοι.

Από αυτούς, σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.000 άτομα. Όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε αυτά, απασχολούνται 152.540 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 7.627. Επίσης, με ορόσημο το τέλος Μαΐου αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ολοκληρωθούν:

-Η αξιολόγηση του 20% των φορέων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αυτούς απασχολούνται 2.843 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 71.

-Η αξιολόγηση του 20% των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Σε αυτούς απασχολούνται 3.421 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 308.

-Η αξιολόγηση του 50% των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Οι απασχολούμενοι στις ΔΕΚΟ είναι 12.500 άτομα και σε διαθεσιμότητα θα περάσουν 1.250

Τύπος της Κυριακής
Διαβάστε Περισσότερα » "Το απόρρητο σχέδιο για τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο"

Δυο έκτακτες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες σε ισχύ από το Μάιο

Από τον Μάιο θα μπορούν οι οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων να υπαχθούν στις δύο έκτακτες ρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Ηδη η τρόικα έχει τα τελικά σχέδια στα χέρια της και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάψει «το πράσινο φως» για να κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή και να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών «βιάζονται» και επιθυμούν την εφαρμογή της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν «παγώσει» τις πληρωμές τους προς την εφορία αναμένοντας τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις υπoλογίζεται η είσπραξη περίπου 5,2 δισ. ευρώ σε διάστημα 3 - 4 χρόνων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τα 55 δισ. ευρώ που ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα 44 δισ. ευρώ θα υπαχθούν στη λίστα με τις μη εισπράξιμες οφειλές. Δηλαδή περίπου 11 - 12 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν. Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Από αυτές θεωρούνται εισπράξιμες περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις ρυθμίσεις αναμένεται να υπαχθούν πολύ λιγότεροι και τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 5,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις οφειλές στις εφορίες και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης και για τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις προβλέπει 48 δόσεις (η τρόικα ωστόσο μπορεί να επιμείνει για 36 δόσεις) με στόχο να ανακουφιστούν περισσότερο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι μικροί φορολογούμενοι που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με τη συμφωνία για τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία, αναγνωρίζεται το μείζον πρόβλημα εσόδων και δίδεται η δυνατότητα, εφόσον εισπραχθεί ένα μεγάλο τμήμα, να απομακρυνθεί ο κίνδυνος λήψης έκτακτων μέτρων για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ προγραμματίζει να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν από τη ρύθμιση του 2012 είχε εισπράξει 886 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους απορρόφησαν 2,66 δισ. ευρώ ή το 21,2% της ετήσιας επιχορήγησής τους. Είναι ενδεικτικό πως το ΤΑΠ–ΟΤΕ έχει λάβει κιόλας το 41,2% του συνολικού κονδυλίου για το 2013, ο ΟΑΕΕ το 26% και το ΙΚΑ το 25%. Στοιχεία που δείχνουν ότι τα περισσότερα Ταμεία θα χρειαστούν εντός του έτους πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο μοναδικός τρόπος για να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η είσπραξη τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η είσπραξη 3,7 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αναμένεται να τονώσει σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σήμερα αρκετές επιχειρήσεις παρακρατούν τον ΦΠΑ για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις τους. Με τη ρύθμιση αυτή θα τους δοθεί η ευκαιρία να πληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις άλλες τους υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένεται να επανακατατεθεί η διάταξη για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές προς την εφορία. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη αποσύρθηκε η διάταξη μετά από ενστάσεις που διατύπωσε η τρόικα. Συγκεκριμένα, η τρόικα θεωρεί ότι τα 21 βήματα που προβλέπονται στη διάταξη μέχρι να θεωρηθούν ανεπίδεκτες είσπραξης κάποιες οφειλές είναι πολλά. Η διάταξη θα επανακατατεθεί απλοποιημένη και με συνοπτικές διαδικασίες θα μπαίνουν στη λίστα οι υποθέσεις των οφειλετών που το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει τμήμα της οφειλής ή όλο το ποσό. Ανεπίδεκτες είσπραξης θα θεωρούνται οι οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου. Οι οφειλές αυτές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 χρόνια και μετά θα παραγράφονται. Eάν στο διάστημα αυτό εντοπισθούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, η υπόθεση θα βγαίνει από το αρχείο. Για όλα αυτά τα χρόνια, οι οφειλέτες των οποίων το χρέος έχει χαρακτηριστεί ανεπίδεκτο είσπραξης δεν θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, οι λογαριασμοί τους θα είναι «μπλοκαρισμένοι», ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης περιουσιακού στοιχείου (που δεν είχε εντοπιστεί από τις Αρχές ή πρόκειται για κληρονομιά) θα κατάσχεται.

dailynews24
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο έκτακτες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες σε ισχύ από το Μάιο"

Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών του Σαββάτου

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε μετά τις 7.00 με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρτ.

Στις 7.00 το βράδυ είναι προγραμματισμένη συνεδρία του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο. Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών του Σαββάτου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news