facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Έτοιμη ακόμα και για έξοδο από την ευρωζώνη η Κύπρος αν δεν εγκριθεί η συμφωνία με Ρωσία

H Kύπρος είναι έτοιμη ακόμα και να φτάσει μέχρι και σε έξοδο από την ευρωζώνη τις επόμενες ώρες αν το Eurogroup και ειδικά η Γερμανία δεν δεχθούν την συμφωνία με την Ρωσική Ομοσπονδία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων λόγω του ελληνικού "κουρέματος" των ομολόγων που βούλιαξε τα τραπεζικά ιδρύματα του νησιού.

Οι πληροφορίες από την Μόσχα είναι ότι Κύπρος και Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία (αρκετά ζητήματα είναι ακόμα εκκρεμή, αλλά το γενικό πλαίσιο έχει κατ'αρχήν συμφωνηθεί), αλλά η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί υπό έγκριση από το Eurogroup για να τελειώσουν όλα ομαλά.

Αν δεν εγκριθεί η συμφωνία για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους παρά το γεγονός ότι θα τηρούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες και παύσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε όπως ανέφερε στο defencenet.gr ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος από την Λευκωσία "Η Κύπρος είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την ευρωζώνη αφού η ευρωζώνη δεν θα θέλει την Κύπρο. Από την στιγμή που πληρούμε τις προϋποθέσεις για την διάσωση των τραπεζών και δεν κάνουν δεκτή την συμφωνία, αν μας θέλουν εκτός, τότε θα πάμε εκτός. Η ευρωζώνη έχει να χάσει πολύ περισσότερα απ'ότι έχει να χάσει η Κύπρος σε αυτή την περίπτωση"!

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος συμμετέχει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά έχει ισχυρά πατριωτικά ανακλαστικά και ήταν από τους σφοδρούς πολέμιους της απόφασης του Eurogroup κι ένας από αυτούς που "τρόμαξαν" τον πρόεδρο Αναστασιάδη ακόμα και με πτώση της κυβέρνησης σε περίπτωση που προχωρούσε η δήμευση ποσοστού των καταθέσεων.

Τι περιλαμβάνει όμως η συμφωνία και γιατί ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αντιδράσει: Γιατί η Ρωσία θα αποκτήσει τον έλεγχο σε ένα κρίσιμο σημείο της ευρασιατικής περιφέρειας. Και όταν αναφερόμαστε στον έλεγχο δεν εννοούμε μόνο τον οικονομικό.

Στο τραπέζι έχει πέσει όχι η δημιουργία ρωσική ναυτικής βάσης στην Κύπρο, όπως μεταδίδουν κάποια ΜΜΕ που δεν γνωρίζουν το θέμα, αλλά η ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου ανεφοδιασμού της ρωσικής Μοίρας Μεσογείου που πλέον θα έχει μόνιμη παρουσία σε ολόκληρη την Μεσόγειο και όχι μόνο στην Α.Μεσόγειο. Η Ρωσία θέλει να παίξει ρόλο και στις χώρες της Βορείου Αφρικής και χωρίς ισχυρό Ναυτικό δεν μπορεί να το πετύχει αυτό.

Η Μόσχα δεν θέλει να δημιουργήσει στην Κύπρο μια βάση ανάλογη με αυτή της Ταρτούς ή τουλάχιστον αυτό δεν το θέλει τώρα.

Θέλει λιμενικές και αερολιμενικές διευκολύνσεις. Π.χ. θέλει το αεροπλανοφόρο "Admiral Kuznetsov" να μην τριγυρνάει στη Μεσόγειο χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο να "δέσει" και να ανεφοδιαστεί. Ή τα αεροσκάφη του ρωσικού Ναυτικού και της Αεροπορίας να μην μπορούν να προσγειωθούν και να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" που έτσι ή αλλιώς είναι σχεδόν άδεια.

Η ρωσική Αεροπορία δεν έχει "καταφύγιο" εκτός Ρωσίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά αυτό σε συνδυασμό με την ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας, αλλάζει το σύνολο του γεωστρατηγικoύ status της Μεσογείου όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου.

Από εκεί και πέρα κρίσιμο στοιχείο στα ανταλλάγματα είναι η κατασκευή και διαχείριση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Μαρί, σημαίνει ότι η Gazprom αποκτά τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Α.Μεσογείου της Κύπρου!

Εκεί κόλλησε και η προηγούμενη συμφωνία δανειοδότησης (του δεύτερου δανείου για τον τραπεζικό τομέα, όχι του πρώτου για τον δημοσιονομικό) της κυβέρνησης Χριστόφια, αφού Γερμανία και Γαλλίααντέδρασαν κάθετα σε αυτό το ενδεχόμενο.

Κατ'αυτό τον τρόπο η Ρωσία αποσύρθηκε (ίσως ήταν λάθος στρατηγική της Μόσχας) από την δεύτερη δανειοδότηση της Κύπρου, ήρθε η κυβέρνηση Αναστασιάδη (ο Χριστόφιας μέσα σε όλα τα εγκληματικά του λάθη στην κυπριακή οικονομία τουλάχιστον δεν δεχόταν επ'ουδενί κατάσχεση καταθέσεων) κι έγινε το κακό.

Σε ότι αφορά αριθμό βυθοτεμαχίων η Κύπρος για την ώρα έχει παγώσει τις αδειοδοτήσεις που ενδιαφέρουν την Gazprom ενώ "έριξαν" και στις πρώτες μοιρασιές τον ρωσικό κολοσσό, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ παραχωρούσε την κατ'αποκλειστικότητα απορρόφηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν στην Gazprom. Το άνοιγμα του παιχνιδιού και η απόκτηση συγκεκριμένων βυθοτεμαχίων είναι

Kάπου εδώ και προ της συμφωνίας Ρωσίας-Κύπρου θα δούμε τα εισέρχονται και οι ΗΠΑ και - φυσικά - και η Τουρκία στο παιχνίδι

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμη ακόμα και για έξοδο από την ευρωζώνη η Κύπρος αν δεν εγκριθεί η συμφωνία με Ρωσία"

Χρυσόστομος: «Η εκκλησιαστική περιουσία είναι στη διάθεση της Κύπρου»

Στη διάθεση του τόπου για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος προτίθεται να θέσει ολόκληρη την «τεραστίων διαστάσεων», όπως τη χαρακτήρισε, περιουσία της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, επανέλαβε την εισήγηση του για έκδοση εθνικού ομολόγου.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε έκδοση ομολόγου, τονίζοντας ότι ο ίδιος είπε ξεκάθαρα προς τον Πρόεδρο ότι η Εκκλησία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Όλες οι ενορίες, όλες οι Μητροπόλεις, όλα τα μοναστήρια θα πάρουν ομόλογα» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι «η περιουσία ολόκληρη της Εκκλησίας είναι στη διάθεση αυτού του τόπου για να στηριχτεί ο λαός, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να σταθούμε στα δικά μας τα πόδια».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η Εκκλησία το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για υποθήκευση όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Μπορούμε να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία της Εκκλησίας και το αντίτιμο να το επενδύσουμε στα ομόλογα για να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή το κράτος» δήλωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει εκτιμηθεί το ποσό με το οποίο μπορεί η Εκκλησία να συμβάλει, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως όπως είναι γνωστό, «η περιουσία της Εκκλησίας είναι τεραστίων διαστάσεων» και εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση αλλά και τη βεβαιότητα ότι και ο λαός θα στηρίξει το κράτος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι νοιώθει πως πλέον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή απόφαση της Βουλής για καταψήφιση της πρότασης του Eurogroup ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη του βουλευτές γιατί, όπως είπε, «πήραν μια ορθή απόφαση και έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη να μάθουν να σέβονται και τους μικρούς επιτέλους».

Σε ερώτηση πως αντίκρισε ο Πρόεδρος την πρόταση για έκδοση ομολόγων, ο Αρχιεπ[ίσκοπος είπε ότι «θα υπάρξει μια Επιτροπή που θα το δουλέψει το όλο θέμα και μετά θα πάει στη Βουλή σίγουρα».

«Δεν θα αποφασίσω εγώ, εμείς θα το υποστηρίξουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο θα έχει επικοινωνία με τον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας «δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση».

ριος Πρόεδρος ζήτησε στη συνάντηση τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου προς την κατεύθυνση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλου ώστε να υπάρξει βοήθεια προς τη Κύπρο.



onlycy
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσόστομος: «Η εκκλησιαστική περιουσία είναι στη διάθεση της Κύπρου»"

Μεσολόγγι: Λύγισαν με δάκρυα μετά από τις 10 ημέρες Απεργίας Πείνας.(ΒΙΝΤΕΟ)

Την 10η μέρα απεργίας πείνας δυστυχώς οι δύο απεργοί πείνας λύγισαν.Οι δυνάμεις τους τους εγκατέλειψαν και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και τους παρέλαβε απο την πινακοθήκη όπου έκαναν την απεργία.

Με σηκωμένο το κεφάλι και με δάκρυα στα μάτια κάτω απο τα χειροκροτήματα του κόσμου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Ο Πάνος Κατσούλης και η Γιώτα Νικολοπούλου μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου λόγω των επιπλοκών που παρουσίασε η υγεία τους μετά από τις 10 ημέρες Απεργίας Πείνας.
Οπως έγινε γνωστό θα παραμείνουν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



onairnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσολόγγι: Λύγισαν με δάκρυα μετά από τις 10 ημέρες Απεργίας Πείνας.(ΒΙΝΤΕΟ)"

Στην Μόσχα (και) ο Μπαρόζο με μια στρατιά συμβούλων

Στη Μόσχα καταφθάνουν σήμερα 16 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα.

Στο χαρτοφυλάκιο των συναντήσεων του κ. Μπαρόζο εξέχουσα θέση έχει η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν, και οι υπόλοιποι με τους καθ'ύλην υπουργούς της χώρας.

Επί τάπητος θα τεθούν τα σημαντικότερα προβλήματα στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις, όπως το θέμα της Κύπρου, το τρίτο ενεργειακό πακέτο, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, καθώς και το ζήτημα του καθεστώτος με τις βίζες.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη των αξιωματούχων συμπίπτει με την παρουσία στη Μόσχα, του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία και ο Κύπριος υπουργός Τουρισμού.

Μαζί με τους αξιωματούχους, καταφθάνει στη Μόσχα και ομάδα άνω των 100 ειδικών και συμβούλων της ΕΕ.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Μόσχα (και) ο Μπαρόζο με μια στρατιά συμβούλων"

Reuters: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Ρωσία και Κύπρος

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία η ρωσική με την κυπριακή πλευρά σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία με τη ρωσική πλευρά σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κ. Σαρρή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία ως προς την επιμήκυνση του δανείου. Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία. Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας.

Πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προεργασία που έγινε είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.

Σαρρής στο CNBC: Θα μείνουμε εδώ ώσπου να συμφωνήσουμε

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε στο CNBC ότι «η Ρωσία ήταν πολύ υποστηρικτική για τους όρους του δανείου των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη λάβει από τη Ρωσσία και τώρα οι συζητήσεις προχωρούν πέρα από αυτό».

«Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη συνάντηση, πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινή συζήτηση. Υπογραμμίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις για να βρούμε λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα πάρουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από τη Ρωσσία.»

Ερωτηθείς αν αυτό σήμαινε την επέκταση του υφιστάμενου δανείου, ο Σαρρής είπε: «Όχι, εμείς εξετάζουμε τα πράγματα πέρα από αυτό.»

«Δεν έχουμε καθόλου λεπτομέρειες, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Θα είμαστε εδώ μέχρι να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία»,πρόσθεσε.

Δάνειο 5 δισ. ζήτησε η Κύπρος από τη Ρωσία

Δάνειο από την Ρωσία ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ζητήσει η Κύπρος όπως μεταδίδει το Reuters, μετά και την απόρριψη του «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Την ρωσική βοήθεια φαίνεται ότι ζητάει η Κύπρος, καθώς όπως μεταδίδει το Reuters Γερμανίας γίνονται συζητήσεις για σύναψη δανείου 5 δις ευρώ, με την παράλληλη επιμήκυνση του προηγούμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ και την μείωση του επιτοκίου το οποίο ανέρχεται στο 4,5%. Το γερμανικό πρακτορείο, επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να οριστικοποιήσει τη στάση που θα τηρήσει έναντι των όρων διάσωσής που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι της.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Ρωσία και Κύπρος"

Κύπρος: Δεν θα συνέλθει τελικά η Βουλή

Δεν θα συνέλθει τελικά η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Σωκράτης Σωκράτους.

Ο κ. Σωκράτους εξήγησε πως δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή νομοσχέδια για να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους και η σύγκληση εντός της ημέρας συνόδου της Ολομέλειας.

Στις 6 το απόγευμα πάντως θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δεν θα συνέλθει τελικά η Βουλή"

Ατύχημα με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Βοιωτία

Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Agusta-Bell», με τέσσερις επιβαίνοντες, κατέπεσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις 10:55 στα Δερβενοχώρια.

Οπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 και ώρα 10:55, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης ελικοπτέρου ΑΒ-205 της 112ΠΜ/358Μ στα Σκούρτα Βοιωτίας, το ουραίο τμήμα του ήρθε σε επαφή με το έδαφος κατά τη φάση των αποπροσγειώσεων.

Το ελικόπτερο ακινητοποιήθηκε, ενώ κανείς από το τριμελές πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Ήδη η αρμόδια επιτροπή που συνεκλήθη διερευνά τα αίτια του περιστατικού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ατύχημα με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Βοιωτία"

Η ΕΚΤ δεσμεύεται να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο "εντός των καθορισμένων ορίων"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε απόψε, μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το "κούρεμα" των καταθέσεων, ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, εντός των καθορισμένων ορίων.

"Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου και είναι σε επαφή με τους εταίρους της στην τρόικα" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. "Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα εφόσον είναι αναγκαίο" προστίθεται στο κείμενο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ δεσμεύεται να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο "εντός των καθορισμένων ορίων""

Μειώνονται τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ – Ανάσα για τα νοικοκυριά

Σε μείωση έως και 5,55% των τιμολογίων νερού για το σύνολο των 2,1 εκατ. οικιακών και βιομηχανικών συνδρομητών της προχωρά η ΕΥΔΑΠ.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η ΕΥΔΑΠ καθιερώνει παράλληλα νέο τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων από αφανείς διαρροές νερού, ώστε να προκύψει ένα “ξεφούσκωμα” των υπέρογκων λογαριασμών που επιβαρύνουν πάνω από 100.000 συνδρομητές το χρόνο.

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις με τη συμμετοχή για τελευταία φορά του Στέλιου Σταυρίδη στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέλιος Σταυρίδης, τη Τετάρτη περνά από διαδικασία ακρόασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και εν συνεχεία, αφού παραδώσει τη θέση του στον Αντώνη Βαρθολομαίο, μετακομίζει στην κορυφή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφέρεται πως ο κ. Σταυρίδης είχε προαναγγείλει τις μειώσεις τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ από τον Ιανουάριο.
Τα νέα τιμολόγια προγραμματίζεται να εγκριθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Ε. Λιβιεράτου εντός του Μαρτίου ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ισχύσει μεσοσταθμική μείωση της τάξης περίπου του 4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 5,55% θα εφαρμοστεί στην πρώτη κατηγορία κατανάλωσης επηρεάζοντας ευνοϊκά τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνονται τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ – Ανάσα για τα νοικοκυριά"

Κύπρος:36 εναντίον και 19 αποχές για το ν/σ για το κούρεμα

Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε αναβολή της συζήτησης για αύριο, αίτημα στο οποίο δεν βρήκε σύμφωνους τους υπόλοιπους βουλευτές.

Νωρίτερα, προηγήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, κατά την οποία αποφασίστηκε ο χρόνος που θα δοθεί σε κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα. Ο χρόνος που θα δοθεί είναι 30 λεπτά για τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, 20 λεπτά για το ΔΗΚΟ, 15 για την ΕΔΕΚ, 12 για το ΕΥΡΩΚΟ και 10 λεπτά για τον Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Από κάθε κόμμα αναμένεται να μιλήσει ο Πρόεδρος ή Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την έγκριση ή απόρριψη του νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί επίσης ότι νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, στις 9 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Έξω από τη Βουλή έχουν συγκεντρωθεί πολίτες που διαμαρτύρονται για τα εκβιαστικά δηλίμματα που έθεσε το Eurogroup, αλλά και για την περίπτωση κουρέματος των καταθέσεών του.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον ξένων ανταποκριτών που βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της Βουλής.

Με έκτακτες ειδήσεις τους τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρονται στην απόρριψη του τέλους από τη Βουλή

Με έκτακτες ειδήσεις τους, αμέσως μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για επιβολή τέλους αλληλεγγύης στις καταθέσεις, αναφέρονται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στις εξελίξεις στην Κύπρο.

Το CNN αναφέρει ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο απέρριψε τον αμφιλεγόμενο φόρο επί των καταθέσεων στις τράπεζες, μπλοκάροντας το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ.

Το Bloomberg αναφέρει με έκτακτη είδηση του ότι το νομοσχέδιο επιβολής φόρου στις καταθέσεις νικήθηκε με 36 ψήφους εναντίον.

Το Reuters αναφέρει ότι οι Κύπριοι βουλευτές απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τον έντονα αντιλαϊκό φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων, ρίχνοντας σε αμφισβήτηση το διεθνές σχέδιο διάσωσης της Κύπρου το οποίο απαιτείται για να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας και η τραπεζική χρεοκοπία.

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος:36 εναντίον και 19 αποχές για το ν/σ για το κούρεμα"

Νέα "εγκύκλιος" Μανιτάκη για την κινητικότητα Δημοσίων υπαλλήλων

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης απέστειλε ανακοίνωσή του στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού με θέμα την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, Διοικητικών καθηκόντων, για τους οποίους... η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου εκπρόθεσμα (δηλαδή μετά την έκδοση της προηγούμενης ανακοίνωσης για την πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας).

Εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της υπ’ αριθ. 2/2013 Ανακοίνωσης, οι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα δηλώνουν τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί και στην πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας.

Η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνει με την εγγύηση της διαφάνειας και της αμεροληψίας του ΑΣΕΠ.

Η μη υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης. Επειδή, όμως, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους Φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού, συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το πιο πάνω σαφές στους υπαλλήλους.

Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος Κινητικότητας, που υλοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας Αίτησης καθώς η διαδικασία αυτή αφορά μόνο όσους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα μετά τις 21.02.2013, αναφέρει το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα "εγκύκλιος" Μανιτάκη για την κινητικότητα Δημοσίων υπαλλήλων"

Απέδρασε κρατούμενος που ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση Λαυρεντιάδη

Νέα απόδραση κρατουμένου από τις φυλακές του Κορυδαλλού! Πρόκειται για τον Κοκκινάκo που κρατείται για πλαστογραφία και είναι υπόδικος για την υπόθεση Λαυρεντιάδη.

Ο Κοκκινάκος είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκισης για πλαστογραφία και είναι υπόδικος για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κρατούμενος προφασίστηκε μερική παράλυση στο ένα

πόδι και μεταφέρθηκε από εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών Κορυδαλλού στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Στη συνέχεια και κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες κατάφερε να διαφύγει της προσοχής τους και να αποδράσει.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέδρασε κρατούμενος που ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση Λαυρεντιάδη"

Απεργία στον ΟΣΕ από 23 έως και 25 Μαρτίου

Την πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών... από το Σάββατο 23 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Ζητά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταγγέλει τη Διοίκηση ότι θα προβεί σε πρόσθετες περικοπές στους μισθούς τους.

Επίσης όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ αποφασίστηκαν "8ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας της Ένωσης, στα εμπορικά τραίνα στις 26, 27, 28 και 29 Μαρτίου 2013 (από ώρα 22.00 της 26.3.2013 έως την 06.00 της 29.3.2013).

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία στον ΟΣΕ από 23 έως και 25 Μαρτίου "

Ρωσοπόντια γιαγιά έκανε εβδομαδιαίες αναλήψεις και γλίτωσε το «κούρεμα»

Εδώ και ένα μήνα μία συνταξιούχος Ρωσοπόντια γιαγιά πήγαινε κάθε Παρασκευή στο υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στην Πάφο και έκανε ανάληψη των δέκα χιλιάδων ευρώ που είχε στο λογαριασμό της και τα κατέθετε ξανά τη Δευτέρα.

Την υπόθεση της γιαγιάς, που φαίνεται ότι υποψιαζόταν το επερχόμενο «κούρεμα», δημοσιεύει η ιστοσελίδα «cyprusnews.eu».

Μάλιστα πριν από δύο βδομάδες, το προσωπικό του υποκαταστήματος δεν άντεξε και την ρώτησε γιατί το κάνει αυτό. Η απάντηση της τότε, που προκάλεσε σε όλους γέλιο, ήταν: «ο γιος μου είναι οικονομολόγος στη Ρωσία και μου είπε πως αν γίνει κάτι με τις τράπεζες θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Έτσι μου είπε κάθε Παρασκευή να παίρνω τα χρήματα μου σπίτι».

Την περασμένη Παρασκευή η γιαγιά είχε τα χρήματα της στο σπίτι και ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές του γιου της, «γλίτωσε» το «κούρεμα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσοπόντια γιαγιά έκανε εβδομαδιαίες αναλήψεις και γλίτωσε το «κούρεμα»"

Άνεργος, άστεγος, καρκινοπαθής κάηκε από γκάζι σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στις Αχαρνές

Όταν η αξιοπρέπεια μπαίνει πάνω κι απ’ την ζωή!

Μία τραγική ιστορία διαδραματίζεται δίπλα μας. Ένας 36χρονος, καρκινοπαθής, άνεργος και άστεγος κάηκε στην προσπάθεια του να ζεσταθεί με ένα μικρό γκαζάκι υγραερίου! Ο Νεκτάριος ζει εδώ και αρκετούς μήνες στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο που βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας, στο Πανόραμα! Ανάμεσα στα χαρτόκουτα προσπαθούσε να πολεμήσει το κρύο και κάτω από παλέτες προστατευόταν από τις σταγόνες της βροχής που εύκολα ξεπηδούσαν από το μισογκρεμισμένο ταβάνι, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε μείνει για μέρες δίχως φαγητό και φάρμακα.

Δυστυχώς το Σαββάτο στην προσπάθεια του να ανάψει μία φωτιά για να ζεσταθεί το γκαζάκι έσκασε καίγοντας τα πόδια του. Ο άτυχος Νεκτάριος φώναζε βοήθεια, όμως, τελικά την Κυριακή ακούστηκαν οι εκκλήσεις του από έναν περιπατητή, που τον βρήκε σε ημιλυπόθυμη κατάσταση καμένο στα κάτω άκρα! Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο με ΕΚΑΒ για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ωστόσο άγνωστο είναι μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα, αν δηλαδή η μοίρα θα τον έχει χτυπήσει ακόμη περισσότερο…

Όσοι ζουν στο Πανόραμα, Αχαρνών γνωρίζουν το Νεκτάριο, αρκετές φορές του πήγαιναν φαγητό και νερό, όμως η υπερηφάνεια αυτού του ανθρώπου ήταν τόσο μεγάλη που δεν χωρπύσε ίχνος ελεημοσύνης… Του προτάθηκε να φιλοξενηθεί σε σπίτια συγγενών, του προτάθηκε ακόμη και να μπει σε έναν ξενώνα αστέγων, όμως ο Νεκτάριος ήθελε να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του! Είναι χωρισμένος και αυτό τον πονούσε ακόμη περισσότερο.

Ευχόμαστε αυτό να ήταν το τελευταίο χτύπημα της μοίρας...

acharnorama
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνεργος, άστεγος, καρκινοπαθής κάηκε από γκάζι σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στις Αχαρνές"

Κύπρος:Κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων

Τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες που φέρουν συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και οικονομικούς παράγοντες, να έχουν αποσύρει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τεράστια ποσά από κυπριακές τράπεζες και να τα μετέφεραν στο εξωτερικό.

Παρά τις εξ αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι βρισκόταν στο τραπέζι το επικείμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις και ότι οι Γερμανοί θα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει το «κούρεμα».

Οι πληροφορίες δεν είναι αόριστες, γι’ αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβάλλεται να ζητήσει αμέσως πληροφόρηση από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα στοιχεία, για το ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.

Αφενός για να διαπιστωθεί το βάσιμο αυτών των πληροφορίων που εμπλέκουν συνεργάτες του Προέδρου και αφετέρου για να ενημερωθεί ο κόσμος, τον οποίο ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν θα τον κρατά στο σκοτάδι. ΜΧΣ

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος:Κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων"

Με επταετή κάλυψη εισφορών η εθελουσία στο ΤΤ

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επτά ετών, ως κίνητρο για την εθελούσια έξοδο στους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκαταβολή του 50% του βασικού μισθού για οκτώ μήνες για όσους βγαίνουν σε σύνταξη από... 1/6/13 και μετά, ρύθμιση των αδρανών λογαριασμών αλλά και κούρεμα συντάξεων όσων συνεχίσουν να εργάζονται, άγαμων θυγατέρων, κληρικών, τιμητικών συντάξεων κλπ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για όσους από το προσωπικό του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προέρχονται από την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία “Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος” και ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άμεση καταβολή της σύνταξης, προσαυξάνονται τα έτη προϋπηρεσίας μέχρι επτά, ώστε να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για την καταβολή της σύνταξης, χωρίς όριο ηλικίας.

Αν και μετά την αναγνώριση του προαναφερόμενου χρόνου δεν επιτυγχάνεται η άμεση καταβολή της σύνταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση μέχρι πέντε επιπλέον ετών, με την καταβολή εκ μέρους τους, των προβλεπόμενων εισφορών.

Επίσης προβλέπεται πως όσοι υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης για 8 μήνες θα δικαιούνται ως προκαταβολή το 50% του βασικού μισθού συν το 50% του χρονοεπιδόματος. Για τρίτεκνους, πολύτεκνους, αναπήρους, η προκαταβολή ανεβαίνει στο 60%.

Στο νέο θεσμό υπάγονται όσοι αποχωρούν από 1/6/13 και μετά, και υπό προϋποθέσεις όσοι έχουν αποχωρήσει από 1/3/13 έως 31/5. Επίσης, στο συνταξιοδοτικό πεδίο, γίνονται μία σειρά από τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων, δεν μεταβάλλεται μέχρι το τέλος του 2015 το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου (364 ευρώ), δηλαδή θα συνεχίσει να υπολογίζεται στο 37% του βασικού μισθού του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας ΠΕ, του προηγούμενου μισθολογίου 985 ευρώ και όχι του νέου 1092 ευρώ. Επίσης ορίζεται ότι οι κληρικοί που υπηρετούν και ως εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν μία σύνταξη, όποιος συνταξιούχος προσλαμβάνεται σε οποιαδήποτε θέση του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχει περικοπή 70% της σύνταξης. Επαναϋπολογίζονται οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων με ανώτατο όριο 720 ευρώ, αναστέλλεται η καταβολή βουλευτικής σύνταξης ή χορηγία δημάρχων αν αυτοί επανεκλεγούν.

Παράλληλα προβλέπεται ότι κάθε καταθετικός λογαριασμός σε πιστωτικό ίδρυμα στον οποίο δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές από τους δικαιούχους καταθέτες για διάστημα 20 ετών, από την τελευταία πραγματική συναλλαγή, χαρακτηρίζεται ως αδρανής. Το υπόλοιπό του παραγράφεται υπέρ του δημοσίου και χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών του δημοσίου.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Με επταετή κάλυψη εισφορών η εθελουσία στο ΤΤ"

«Μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διαγωνισμό προμήθειας υλικών στο Νοσοκομείο Ρίου!

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διαγωνισμός που πρόσφατα διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για την προμήθεια νευροδιεγερτών εγκεφάλου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες την προμήθεια των συγκεκριμένων πανάκριβων υλικών ανέλαβε η πλειοδότρια εταιρεία, με το αιτιολογικό ότι ο μειοδότης δεν είχε κοστολογήσει στην προσφορά του τα καλώδια. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες ο τελευταίος διαβεβαίωσε και προφορικώς και εγγράφως την αρμόδια επιτροπή ότι τα καλώδια ήσαν κοστολογημένα.

Ακόμα κι έτσι, αντί-σύμφωνα με τα προβλεπόμενα-ο διαγωνισμός να επαναληφθεί, υπολογίστηκε το επιπρόσθετο κόστος από την επιτροπή, προστέθηκε στο ποσό που πρόσφερε ο μειοδότης ο οποίος αυτομάτως κατέστη πλειοδότης και βγήκε εκτός διαγωνισμού

Όλα αυτά, φαίνεται πως οδηγούν το Ελεγκτικό Συνέδριο σε μπλόκο του διαγωνισμού, παρά το γεγονός οτι έχουν κατατεθεί ενστάσεις. Και αυτές όμως έχουν απορριφθεί.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διαγωνισμό προμήθειας υλικών στο Νοσοκομείο Ρίου!"

O απεργός πείνας - καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου μιλά μέσα από το νοσοκομείο

Περιγράφει λεπτό προς λεπτό στο Νewsit πως κατέρρευσε μετά από 8 μέρες απεργίας πείνας. "Ο αγώνας μου δε σταματά εδώ" λέει μέσα από το νοσοκομείο ο καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Φώτης Τσιφοπανόπουλος.

Ολο το Μεσολόγγι βρίσκεται στο πλευρό του ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά".
Ο 57χρονος καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι οικογενειάρχης και πατέρας ενός γιου και μιας κόρης.

Ξεκίνησε την απεργία πείνας μαζί με το δήμαρχο Μεσολογγίου Π. Κατσούλη και τη διοικητική υπάλληλο του ΤΕΙ Γ. Μούτσιου – Νικολοπούλου, σε ένδειξη αντίδρασης για το σχέδιο "Αθηνά" και το επιχειρούμενο κλείσιμο του ΤΕΙ.

Ο κύριος Φώτης Τσιφοπανόπουλος μετά από 8 ημέρες αποχής από το φαγητό και έχοντας προβλήματα υγείας δεν άντεξε και χθες το πρωί κατέρρευσε. Άμεσα ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

"ΠΩΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ"

Οπως δήλωσε στο Newsit μέσα από το νοσοκομείο ο καθηγητής οικονομικών με ειδικότητα στην Αγροτική Πολιτική και Ανάπτυξη "χθες συνέβη το εξής. Ξυπνώντας ένοιωσα ένα μηρμύγκισμα στα πόδια και όπως σηκώθηκα είχα μια πολύ έντονη δυσφορία στην αναπνοή, δε μπορούσα να αναπνεύσω και αμέσως με πήγανε στο νοσοκομείο.

Τώρα ειμαι καλά, ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις μου και όλα είναι καλά. Οι γιατροί μου απαγορεύουν να συνεχίσω την απεργία πείνας αλλά ο αγώνας έχει πολλές μορφές και εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Ο αγώνας μου δεν ήταν αγώνας αυτοκτονίας, ήταν αγώνας κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης οχι μόνο για το κλείσιμο του ΤΕΙ Μεσολογγίου αλλά ευρύτερα για όλα όσα τεκταίνονται στην πατρίδα μας" είπε τέλος ο κύριος Φώτης Τσιφοπανόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ο καθηγητής βγει από το νοσοκομείο είναι αποφασιμένος να επιστρέψει στο χώρο της Πινακοθήκης στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου ο δήμαρχος Μεσολογγίου και η διοικητική υπάλληλος του ΤΕΙ συνεχίζουν την απεργία πείνας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "O απεργός πείνας - καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου μιλά μέσα από το νοσοκομείο"

Συμφωνία για δημιουργία ευρωπαϊκού φορέα εποπτείας των τραπεζών

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία για την δημιουργία... ενός φορέα εποπτείας των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική προεδρία.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» και εκτιμώντας ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα-ορόσημο προς την δημιουργία μιας αληθινής οικονομικής ένωσης, όπως επισήμανε ο Σβεν Γκίγκολντ, ένας από τους εισηγητές του σχετικού νομοθετήματος.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα προς την ολοκλήρωση μετά την κυκλοφορία του ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι είμαστε ευτυχείς που εντέλει καταλήξαμε σε μια συμφωνία» για το ζήτημα, παρατήρησε η ευρωβουλευτής Μάριαν Τίσεν.

«Είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα, επειδή πραγματικά αποτελεί πολύ σπουδαίο βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης», πρόσθεσε η κα Τίσεν.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία για δημιουργία ευρωπαϊκού φορέα εποπτείας των τραπεζών"

Δείτε το τελικό σχέδιο "Αθηνά" για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα. Aυτό υπογραμμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε απόψε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας.
Μάλιστα τονίζει ότι προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ενώ οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο αυτό Ακαδημαϊκό Χάρτη.

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης περιέχει σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά και ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Παραγωγικών Φορέων και Κοινωνικών Εταίρων και των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

«Με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος υπογραμμίζοντας:

«Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης. Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τα Ιδρύματα, τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

Η βασικότερη αλλαγή πάντως είναι η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδοχή της πρότασης για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. (Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.
Για την λύση της Κοινοπραξίας θα συνεργασθούν όμως και οι διοικήσεις των πέντε Πανεπιστημίων της Αθήνας (Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Χαροκόπειο και Γεωπονικό) που τελικά δεν ομοσπονδοποιούνται με την δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Το όνομα της Κοινοπραξίας παραμένει «Αδαμάντιος Κοραής» αλλά στην Κοινοπραξία αυτή θα μπουν τα πέντε μέλη της εάν το επιθυμούν και με ακαδημαϊκές συμφωνίες που θα επιλέξουν. Η λύση αυτή ρίχνει ακαριαία τους τόνους στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων τους φαίνεται ότι τις αποδέχονται πλήρως. Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας διαμορφώνεται με την κατάργηση 5 Ιδρυμάτων και 129 Τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Μένουν 258 Τμήματα στα Πανεπιστήμια από 289 που ήταν και 147 στα ΤΕΙ από 245 που ήταν. Παράλληλα όμως:

- Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.
- Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
- Το ΤΕΙ προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
- Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.
Σημειώνεται ότι καθ΄όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας για αλλαγές του αρχικού σχεδίου. Πιέσεις - που όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου - ήταν έντονες επειδή το σχέδιο υλοποιείται μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι νομοσχεδίου. Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με τις απόψεις πολλών παραγόντων και ειδικών επιστημόνων, γίνεται τελικά εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού τοπίου της χώρας. Δεδομένων των συνθηκών μάλιστα μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως σημαντικό βήμα, το οποίο μάλιστα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία που χειμάζεται οικονομικά.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών και σπουδαστών.
Τέλος, επισυνάπτονται τα Τμήματα του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.


Μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το τελικό σχέδιο Αθηνά,  εδώ

Επίσης μπορείτε να δείτε τα μεταβατικά τμήματα εδώ



e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε το τελικό σχέδιο "Αθηνά" για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ"

Η ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίστου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη...!!!

Πάπας: Αγκαλιάζω τους πιο φτωχούς και αδύναμους
Με την παρουσία χιλιάδων πιστών, ηγετών από όλο τον κόσμο, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ολοκληρώθηκε, η τελετή «ενθρόνισης» του Πάπα Φραγκίσκου, στον Άγιο Πέτρο, στη Ρώμη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, βγαίνοντας από την εκκλησία της Αγίας Μάρθας, λίγο πριν τις 10.00 (ώρα Ελλάδας) πήγε ανάμεσα στο πλήθος και χαιρέτισε τους πιστούς με το γνωστό πλέον αυθόρμητο στυλ που σπάει τα αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά προκαλεί και πονοκέφαλο στους άνδρες της ασφάλειάς του.
Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο παρέδωσε στον Πάπα Φραγκίσκο το «δαχτυλίδι του ψαρά» σύμβολο της διακονίας του Αγίου Πέτρου το οποίο έπειτα από επιθυμία του ίδιου του Ποντίφικα δεν θα είναι χρυσό, αλλά επιχρυσωμένο ασήμι.
«Ευχαριστώ για την παρουσία τους, τους αντιπροσώπους άλλων Εκκλησιών και εκκλησιαστικών Κοινοτήτων...Στέλνω τον πιο εγκάρδιο χαιρετισμό μου στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, στις επίσημες αποστολές τόσων χωρών και στο διπλωματικό σώμα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πάπας, σημειώνοντας ότι ξεκινά την πορεία του «ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου».
Πάπας: Αγκαλιάζω τους πιο φτωχούς και αδύναμους
Ο Ποντίφικας τόνισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία».
Ο νέος Πάπας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».
Ο ρόλος του Ποντίφικα, όπως τόνισε, είναι «να δέχεται με στοργή και τρυφερότητα, όλη την ανθρωπότητα, ειδικά τους πιο φτωχούς, τους πιο αδύναμους, τους πιο μικρούς…όποιον πεινά, όποιον διψά, τον ξένο, τον γυμνό, τον άρρωστο, τον φυλακισμένο»
Πάπας: Αγκαλιάζω τους πιο φτωχούς και αδύναμους
Αμέσως μετά την τελετή, την ομιλία και την ευλογία του νέου Ποντίφικα, το πλήθος (περίπου 200.000 πιστοί) ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «Ζήτω ο Πάπας!», ενώ οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου χτυπούσαν χαρμόσυνα.
Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαιρέτισε τους Ίταλούς πολιτικούς, τους ξένους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και τους διπλωμάτες.
Πάπας: Αγκαλιάζω τους πιο φτωχούς και αδύναμους
Η πρώτη που χαιρέτισε τον Ποντίφικα ήταν η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ η οποία συναντήθηκε και χθες μαζί του στο Βατικανό. Ο Πάπας χαιρέτισε εγκάρδια τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον απερχόμενο τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ υπήρξε μια κάποια αμηχανία στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρ. Μουγκάμπε. τον οποίο
Ο Φραγκίσκος άκουσε σιωπηλός τον Μουγκάμπε, στον οποίο η ΕΕ έχει επιβάλλει απαγόρευση στις μετακινήσεις από το 2002 εξαιτίας των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκλογική νοθεία στη Ζιμπάμπουε.
Πάπας: Αγκαλιάζω τους πιο φτωχούς και αδύναμους
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο παραιτηθείς Βενέδικτος, ο οποίος από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στο Καστέλ Γκαντόλφο, κοντά στην Ρώμη παρακολούθησε την τελετή από την τηλεόραση.
«Ιστορικής σημασίας» η παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Την ιστορική σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου, τονίζει το ραδιόφωνο του Βατικανού.
Πάπας: Αγκαλιάζω τους πιο φτωχούς και αδύναμους
«Η παρουσία της αυτού Αγιότητος του Βαρθολομαίου Α΄ είναι ιστορικής σημασίας» γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ο Ραδιοφωνικός σταθμός Βατικανού, αποτελεί επίσημο όργανο της Αγίας Έδρας.
Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «μια ιστορική πρωτιά θα ευλογήσει τη θεία λειτουργία για την ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄. Μετά από περίπου 1.000 χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην ενθρόνιση Πάπα της Ρώμης».
Πάπας: Αγκαλιάζω τους πιο φτωχούς και αδύναμους

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίστου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη...!!!"

Χάος στα νοσοκομεία από απλήρωτα δεδουλευμένα! Σε κατάληψη γραφεία διοικητών. Νεκρώνει το “Νίκαιας”

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας φέρνουν οι απλήρωτες εφημερίες και τα δεδουλευμένα, με τους εργαζόμενους να κάνουν ακόμη και κατάληψη στα γραφεία των διοικήσεων. Τι ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Κατάληψη στο γραφείο του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Νίκαιας καθώς επί σειρά μηνών δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα τόσο από υπερωρίες όσο και από εφημερίες.
Από την Πέμπτη οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν εξαγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας ενώ έχουν ζητήσει αναστολή της γενικής εφημερίας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το ίδιο νοσοκομείο είχε κινδυνέψει να κλείσει καθώς οι εργαζόμενοι και οι γιατροί ήταν και πάλι απλήρωτοι ενώ χρειάστηκε να γίνει ειδική ρύθμιση για να αποπληρωθούν κάποια ελάχιστα χρήματα προκειμένου να μην μπει λουκέτο.

Όμως η κυβέρνηση αδιαφορεί και πάλι αφήνοντας χρήματα μηνών στα συρτάρια της χωρίς να τα καταβάλει στους εργαζόμενους.
Συνέπεια οι νοσηλευόμενοι ασθενείς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το αν θα εξυπηρετηθούν τις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη με ...υπόγειο τρόπο το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι επιχειρεί να κλείσει διάφορα νοσοκομεία όπως το “Πατησίων”.
Όπως καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών, το υπουργείο Υγείας αφήνει το νοσοκομείο χωρίς Παθολόγους και θέτει εκτός λειτουργίας το Παθολογικό και το Καρδιολογικό Τμήμα. Συνέπεια είναι να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε τα βασικά περιστατικά που φθάνουν στο “Πατησίων”.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος στα νοσοκομεία από απλήρωτα δεδουλευμένα! Σε κατάληψη γραφεία διοικητών. Νεκρώνει το “Νίκαιας”"

Η μάστιγα της παράνομης βόσκησης έχει τον ...αριθμό της

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γιώργου Δεικτάκη ενεργοποιήθηκε ένας τετραψήφιος αριθμός στον οποίο θα μπορούν να καταγγέλλονται κρούσματα παράνομης βόσκησης και αγροζημιών από ασυνείδητους κτηνοτρόφους.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι θιγόμενοι αγρότες θα μπορούν μέχρι τις 10 το βράδυ να κάνουν τις καταγγελίες τους για ύπαρξη ποιμνίων εντός καλλιεργημένων περιοχών καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό 1591.

Αμέσως θα επιλαμβάνεται το Δασαρχείο με τους Δασοφύλακες ώστε να καταγράφονται αφενός οι ζημίες, και αφετέρου να κατάσχονται τα ζώα σε συγκεκριμένη περιοχή που θα υποδείξουν οι Δήμαρχοι.

Όπως υπογράμμισε σε πρόσφατη σύσκεψη ο κύριος Δεικτάκης , Δήμοι, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΤΑΕ, Αστυνομικές Δυνάμεις, Δασικές Υπηρεσίες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της παραβατικότητας εκ μέρους μερίδας κτηνοτρόφων εις βάρος των αγροτών.

Μάλιστα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται , ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστείλει έγγραφο προς τους Δήμους αλλά και τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που θα αναφέρει ότι θα διακόπτεται η εξισωτική αποζημίωση σε όσους παρανομούν.

Αυτό θα σημάνει αυτόματα και τον μελλοντικό αποκλεισμό τους από την νέα ΚΑΠ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δεικτάκης, «στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις μέχρι και το 2020 που αφορούν τους κτηνοτρόφους σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου και δεν θα πρέπει να τις διακινδυνεύσουν. Θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη».

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η μάστιγα της παράνομης βόσκησης έχει τον ...αριθμό της"

Ποινικές διώξεις για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή!

Ποινική δίωξη κατά αγνώστων δραστών για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ασκήθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό «Επίκαιρα», τον περασμένο Ιούνιο.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Νίκος Ορνεράκης άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος και αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας, που του παρέχει το Σύνταγμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάσθηκαν αξιωματικοί και διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), αλλά και πρόσωπα που υπηρετούσαν στην ασφάλεια του πρωθυπουργού.

Ανάμεσα στις προπαρασκευαστικές ενέργειες, βάσει της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί, εντάσσονται και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι το newpost.gr είχε αναδημοσιεύσει το ρεπορτάζ για το σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με έγγραφο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προς την ΕΥΠ υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της τότε κυβέρνησης.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρονταν να υποστηρίζουν ότι είχαν διενεργήσει αντιπαρακολουθήσεις και είχαν εντοπίσει ομάδα 20 ατόμων, που παρακολουθούσαν, τον τότε πρωθυπυργό. Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι τα πρόσωπα αυτά ήταν μέλη ξένων μυστικών υπηρεσιών.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινικές διώξεις για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή!"

58χρονος εργάτης διαμελίστηκε από έκρηξη βλήματος στη «Χαλκόρ» του Στασινόπουλου

Άλλο ένα τραγικό ατύχημα στην Βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, εξεγείρει την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για το εργασιακό "Νταχάου" –όπως χαρακτηριστικά το παρουσίασε- το οποίο θέτει σε επισφάλεια την ακεραιότητα εκατοντάδων εργαζομένων της περιοχής.

«Χίλια κομμάτια» έγινε 58χρονος εργάτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όταν -περίπου στις 10 το πρωί της Πέμπτης- στη βιομηχανία ΧΑΛΚΟΡ, στην προσπάθειά του να αφαιρέσει με τροχό το χάλκινο μέρος ενός βλήματος, προκάλεσε έκρηξη και διαμελίστηκε.

Η έκρηξη έγινε στον περίβολο του εργοστασίου «Χαλκόρ» του ομίλου Στασινόπουλου, στα Οινόφυτα. Ο εργάτης επεξεργαζόταν εκείνη την ώρα παρτίδα από «επιστροφές του στρατού», δηλαδή διάφορα υλικά που περιέχουν ορείχαλκο και χαλκό και τα οποία μετά τη διαλογή λιώνονται στο χυτήριο της «Χαλκόρ». Συνάδελφοί του, γνώστες της διαδικασίας, είπαν στον «902» ότι προφανώς σε κάποιο από τα βλήματα που έφτασαν με τη συγκεκριμένη παρτίδα υπήρχαν υπόλοιπα πυρίτιδας. Η έκρηξη ήταν μεγάλη και απ' αυτήν διαμελίστηκε ο εργάτης.

Το γεγονός ότι προκλήθηκε έκρηξη σε μια παρτίδα που τυπικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, κινητοποίησε την αρμόδια υπηρεσία του στρατού που έφτασε στο χώρο. Η σορός του εργάτη μεταφέρθηκε τελικά στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου μετά τις 3 το μεσημέρι κι αφού πρώτα είχε διασφαλιστεί ότι στο χώρο δεν υπάρχουν άλλα πυρομαχικά.

Με αφορμή την έκρηξη στη «Χαλκόρ», βγήκε στην επιφάνεια το καθεστώς γκέτο στα εργοστάσια του ομίλου Στασινόπουλου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λίγο μετά την έκρηξη στη «Χαλκόρ» κυκλοφόρησε πληροφορία ότι παράλληλα στο απέναντι εργοστάσιο του ομίλου, στην ΕΛΒΑΛ, έγινε επίσης ατύχημα όπου εργάτης έσπασε τη λεκάνη του. Όμως αυτό δεν καταγράφηκε από το ΕΚΑΒ, ούτε από το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου, ούτε από το Νοσοκομείο της Θήβας. Η εξήγηση που δίνεται από εργαζόμενους είναι πως η ΕΛΒΑΛ διαθέτει δικό της ασθενοφόρο και μεταφέρει τους τραυματίες όπου θέλει για να μην καταγράφονται επίσημα.

Η Γραμματεία Χαλκίδας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις εργασιακές συνθήκες κάτεργου που επικρατούν στη «Χαλκόρ» και τα άλλα εργοστάσια του ομίλου, όπου απουσιάζουν και τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Τονίζει ότι από καθαρή τύχη, η εργατική τάξη δεν έχει θρηνήσει περισσότερα θύματα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γεμάτοι κάλυκες προωθούνται για λιώσιμο χωρίς να ελεγχθούν.

Από την πλευρά της η εργοδοσία -υποκριτικά- κήρυξε πένθος και διέταξε τους υπόλοιπους εργάτες να φύγουν και να επιστρέψουν για δουλειά την επόμενη Τρίτη.


902/lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα » "58χρονος εργάτης διαμελίστηκε από έκρηξη βλήματος στη «Χαλκόρ» του Στασινόπουλου"

Ηλεία: Κόβουν 30€ από τις αγροτικές συντάξεις και δαπανούν πάνω από 30.000.000€ για έργο που δεν λειτουργεί!

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια (18/5/2011) από τότε που εγκαινιάστηκε το έργο ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας από τον Ερύμανθο και υποτίθεται ότι τέθηκε σε λειτουργία.

Ένα έργο που στοίχισε πάνω από 30.000.000 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Ταμείο Συνοχής το 2003 με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 35 εκατ. ευρώ και οι πρώτες του εργασίες ξεκίνησαν το 2004. Το έργο έγινε για να καλύπτει τις ανάγκες περίπου 70.000 κατοίκων και να εξυπηρετεί τους δημότες Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και 28 ακόμα τοπικών κοινοτήτων.

Την ώρα που κόβουν 30 ευρώ από τις αγροτικές συντάξεις, που πολύς κόσμος μαζεύει πράγματα από τους κάδους απορριμμάτων, που πολλά καταστήματα κλείνουν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φορολογία, κάποιοι δαπανούν πάνω από 30.000.000 ευρώ για έργο που δεν λειτουργεί.

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και το νερό δεν ρέει στα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Έριδες αντί για λύσεις στα προβλήματα του έργου. Ο κάθε αρμόδιος φορέας ρίχνει τα βάρη στον άλλο για τους λόγους που δεν λειτουργεί το έργο. Μόνο στις φωτογραφίες των εγκαινίων φρόντισαν να ποζάρουν όλοι μαζί.

* Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δηλώνει ότι το έργο είναι καλά κατασκευασμένο και φταίνε οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας που δεν έχουν κάνει τις συνδέσεις των δικτύων τους με αυτό του Ερυμάνθου.

* Ο Δήμος Πύργου (ΔΕΥΑΠ) ισχυρίζεται ότι έχει κάνει την σύνδεση του Πύργου με το δίκτυο του Ερυμάνθου αλλά το νερό δεν ρέει λόγω βλαβών.

* Η ανάδοχος εταιρεία Λειτουργίας και Συντήρησης Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού στον Ερύμανθο Ποταμό με έγγραφό της αναφέρει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε την λειτουργία του διυλιστηρίου από αύριο 6/2/2013, λόγω των συνεχών βλαβών του αγωγού μεταφοράς του νερού (δίκτυο Ερυμάνθου) , είναι αδύνατη πρακτικά η διασφάλιση της ομαλής υδροδότησης της δεξαμενής Πύργου που είναι αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος καταναλωτής».

* Η Αρχαία Ολυμπία δεν έχει ολοκληρώσει τις συνδέσεις των δικτύων της με τον αγωγό του Ερυμάνθου.

* Ο Δήμος Πύργου δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με νερό τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο και χάνει εκατομμύρια έσοδα και παίρνει συνεχώς δάνεια για να πληρώσει υποχρεώσεις του.

* Ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος που συστήθηκε για να διαχειριστεί το έργο είναι πλήρως διαλυμένος μήνες τώρα. Ο πρόεδρος και 4 μέλη του έχουν παραιτηθεί. Φθάσαμε τέλη Μαρτίου και δεν έχει κάνει προϋπολογισμό του 2013, δεν έχει κάνει οικονομικό απολογισμό του 2012, έχει να συνεδριάσει μήνες κλπ.

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και το μόνο που γίνεται είναι ο ένας να τα ρίχνει στον άλλο.

Τα ερωτήματα είναι:

1. Λειτουργεί ή όχι το έργο της ύδρευσης από τον Ερύμανθο;

2. Αν λειτουργεί γιατί η ανάδοχη εταιρία για την διαχείριση του έργου παρέδωσε με έγγραφό της τα κλειδιά με το αιτιολογικό των συνεχών βλαβών του αγωγού μεταφοράς του νερού, γράφοντας ότι είναι αδύνατη πρακτικά η διασφάλιση της ομαλής υδροδότησης; Αν λειτουργεί γιατί δεν της επιβλήθηκε ποινή;

3. Αν δεν λειτουργεί γιατί δεν έγινε έγκλιση του εργολάβου κατασκευής για τις ανάλογες επισκευές και τελικά γιατί δεν κατέπεσαν οι εγγυητικές του επιστολές;

4. Ποιά είναι η αλήθεια για την καλή κατασκευή του έργου και ειδικά για την ποιότητα των σωλήνων;

5. Γιατί δύο σχεδόν χρόνια μετά την παράδοση του έργου δεν έχουν γίνει οι συνδέσεις των Δ.Δ. των δύο Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας;

6. Γιατί το ΤΕΕ Ηλείας συνεχίζει να σιωπά;

7. Τι γίνεται με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου; Μέχρι την 28/2/2013 παρέμειναν μέλη του τα αρχικά ορισθέντα. Γιατί δεν είχε γίνει αποδοχή και αντικατάσταση των παραιτηθέντων; Συνεπώς μέχρι αυτή την ημερομηνία, τουλάχιστον, την ευθύνη την έχουν αυτοί.

8. Πως λαμβάνονταν οι αποφάσεις του Συνδέσμου;

9. Πως γίνονταν οι πληρωμές του Συνδέσμου;

10. Τι γίνεται με την οικονομική διαχείριση του Συνδέσμου. Φθάσαμε τέλη Μαρτίου και ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Πότε έπρεπε να είχε ψηφισθεί; Τι γίνεται με τον διαχειριστικό απολογισμό του Συνδέσμου;

11. Ποιος ελέγχει τον Σύνδεσμο και τι ελέγχους έχει κάνει;

12. Πως ένας διαλυμένος Σύνδεσμος λειτουργούσε ένα τόσο μεγάλο έργο που κόστισε πάνω από 30.000.000 ευρώ;

13. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήσει πίσω τα 30 εκατ. Ποιος ευθύνεται και ποιος θα πληρώσει; Θα γίνει καταλογισμός σε βάρος των υπευθύνων;

14. Πότε το νερό του Ερυμάνθου θα φτάσει στις βρύσες των κατοίκων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας;

15. Γιατί οι φορείς των δύο Δήμων δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό;

Μπορεί να χάσαμε την Ολυμπία Οδό, μπορεί το τραίνο να σταμάτησε στην Πάτρα, μπορεί το αεροδρόμιο στην Ανδραβίδα να μην έγινε, μπορεί να βυθιζόμαστε στην τελευταία θέση ανάπτυξης εξ' αιτίας των διοικούντων, αλλά το μεγάλο έργο της ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε θυσία.

Ο κατήφορος έχει και τέλος.

Ας το καταλάβουν μερικοί.

iliaoikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Κόβουν 30€ από τις αγροτικές συντάξεις και δαπανούν πάνω από 30.000.000€ για έργο που δεν λειτουργεί!"

Σε απόγνωση οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν!

Πωλείται το νοσοκομείο, τι θα γίνουν τα δεδουλευμένα


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν καθώς φαίνεται πως η συμφωνία για την πώληση του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι πολύ κοντά, ενώ οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι.

Με το φόβο ότι μπορεί μέσα στην αναμπουμπούλα της πώλησης του νοσοκομείου τα χρήματά τους θα χαθούν μαζί με τη συμφωνία ή θα κουρευτούν στη ... διαδρομή, ζούνε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ντυνάν. Το προσωπικό έχει να πληρωθεί μήνες παρότι εργάζεται ασταμάτητα για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απόγνωση οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν! "

Τελεσίγραφο 60 ημερών από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας

Η εταιρεία δίνει δίμηνη προθεσμία στο υπουργείο για να της καταθέσει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 16,8 εκατ. ευρώ


Στενεύουν τα περιθώρια χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης για τη διάσωση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, αφού εκτός από τις διαπραγματεύσεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Νίκος Ταβουλάρης με επιστολή του στις 15 Μαρτίου 2013 προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, δίνει περιθώριο 60 ημερών στο υπουργείο να καταθέσει στην εταιρεία ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, για τις πυραυλακάτους 6 και 7 του προγράμματος επτά πυραυλάκατων του 2000. Σε αντίθετη περίπτωση σημειώνει ότι θα προχωρήσει σε λύση της σύμβασης με το ελληνικό κράτος.
Πρόκειται για τις οφειλές του Δημοσίου έναντι των ναυπηγείων, για τις οποίες το υπουργείο Αμύνης έχει καταθέσει ερώτημα στο νομικό συμβούλιο του κράτους. Σε πρώτο βαθμό το νομικό συμβούλιο του κράτους αποφάσισε αρνητικά για τα ναυπηγεία και η υπόθεση έχει πάει στην ολομέλεια, η οποία όμως δεν έχει συνεδριάσει ακόμα.
«Διαπιστώσαμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) κατέληξε στο αρνητικό για την Ελευσίνα συμπέρασμα, με την πεποίθηση ότι η Ελευσίνα έχει αναστείλει τις εργασίες της από το 2010. Το Νεώριον και η Ελευσίνα έχουν παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό 14 πολεμικά.
Στον εμπορικό τομέα έχουν κατασκευάσει 8 πλοία και έχουν αναβαθμίσει 2 πλατφόρμες πετρελαίου. Επίσης, έχουν παραδώσει στον ΟΣΕ 458 φορτάμαξες. Εχουν δε επισκευάσει 3.200 εμπορικά πλοία. Απασχολούν σήμερα, πέραν των υπεργολάβων, 1.070 άτομα», ανέφερε στην επιστολή του και προσέθετε: «Λόγω της επείγουσας ανάγκης να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελευσίνας, ζητήσαμε να εξετασθούν στο πλαίσιο του υπουργείου τα πλήρη και πραγματικά στοιχεία του θέματος και να προχωρήσει άμεσα η καταβολή του συμβατικά οφειλομένου ποσού». Ο κ. Ταβουλάρης σημείωνε επίσης ότι η παραπομπή αυτή οδηγεί χωρίς αμφιβολία σε μία νέα γνωμάτευση, της οποίας, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα ισοδυναμεί με ταφόπλακα για την Ελευσίνα και το Νεώριο.

Η επιστολή
Στην επιστολή του με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2013 προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Ταβουλάρης αναφέρει: «Οπως ήδη γνωρίζεται έχουμε συνάψει την από 25 Σεπτεμβρίου 2008 τροποποίηση νο10 της σύμβασης 001Β/2000, η οποία ενεργοποιήθηκε την 6η Νοεμβρίου 2008 και αφορά τη προμήθεια δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ 06 και ΤΠΚ 07) με εξάσκηση δικαιώματος προαίρεσης (option) με όλες τις ειδικότερες σε αυτήν συμφωνίες και όρους. Δυνάμει της προαναφερόμενης τροποποίησης, ήδη έχετε καταστεί υπερήμεροι προς εμάς:
α) από την 6-9-2012 αναφορικά με τη πληρωμή των αναπροσαρμογών της ΤΠΚ 06 ύψους 12,695 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στην τροποποίηση.
β) από την 21-10-2011 αναφορικά με την καταβολή συμβατικά προβλεπόμενων τόκων καθυστερημένων πληρωμών ύψους 4,119 εκατ. ευρώ (1,925 εκατ. ευρώ για την ΤΚΠ 06 και 2,194 εκατ. ευρώ για την ΤΠΚ 07)».
Συνεχίζοντας ο κ. Ταβουλάρης τονίζει: «Ηδη διά της παρούσης σας γνωστοποιούμε ότι, ενεργώντας για όλους τους προαναφερόμενους λόγους αναφορικά με τις ΤΠΚ 06 και ΤΠΚ 07 σε εξήντα ημέρες από την επόμενη της επίδοσης της παρούσας προτιθέμεθα να προβούμε σε λύση της εν λόγω σύμβασης για τα πλοία αυτά», ενώ προσθέτει:
«Επισημαίνουμε ότι από τις 6/3/2013 εκκρεμεί και η καταβολή της δεύτερης δόσης των αναπροσαρμογών για την ΤΠΚΛ νο 7», ενώ καταλήγει: «Λυπούμεθα που είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στο άρθρο 26 (της σύμβασης) μετά από 12ετή και πλέον συνεργασία με το ΥΕΘΑ και μετά την παράδοση 14 πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό, και αφού όλες οι προσπάθειές μας για επίλυση των προβλημάτων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει».
Τι σημαίνει
Σε περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει σε λύση της σύμβασης, εκτός από το ενδεχόμενο να κλείσουν τα ναυπηγεία, το Πολεμικό Ναυτικό θα δει τις τρεις από τις επτά πυραυλακάτους που έχει παραγγείλει να μένουν εγκλωβισμένες στα ναυπηγεία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η πρώτη βρίσκεται περίπου στο 95% της κατασκευής της, ενώ οι άλλες δύο οι 6 και 7 είναι περίπου στο 50% της κατασκευής τους.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη «Ν» πηγές που γνωρίζουν το θέμα με την κίνηση αυτή η Ελευσίνα «προστατεύεται για τα χρήματα που έχει ήδη πάρει δηλαδή κρατάει όλες τις πληρωμές και προστατεύει τις εγγυητικές επιστολές του 42 εκατ. ευρώ», ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι στη φάση αυτή είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, ως χειρότερο σενάριο βέβαια, εάν δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις να κλείσουν και τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ένοπλες δυνάμεις, τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας, αλλά και τους περίπου 2.000 εργαζόμενους σε αυτά.  
To άρθρο 99
Στις 11 Ιουλίου 2012 τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) ήρθαν σε συμφωνία με πιστωτές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 62% επί των συνολικών υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της διαδικασίας Συνδιαλλαγής του άρθρου 99 και κατατέθηκε προς κύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο.
Οπως τονίζουν τα ναυπηγεία έχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο επιβίωσης το οποίο μπορεί να λειτουργήσει υπό την προϋπόθεση «η ταμιακή δυσχέρεια της θυγατρικής δύναται να αντιμετωπισθεί με την κατευθείαν πληρωμή από το Δημόσιο των κυρίων υποκατασκευαστών του έργου ναυπήγησης των ΤΠΚ 6&7 από το υπολειπόμενο τίμημα του προγράμματος, ενώ το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος θα παραταθεί, προκειμένου να απορροφηθούν οι καθυστερήσεις λόγω της καταγγελίας των συμβάσεων από την BAE».
Σημειώνεται ότι ο κύριος υπεργολάβος των ΤΠΚ 5,6,7 η BAE Systems με επιστολή τους απαιτούν από τη θυγατρική εταιρεία το ποσό των 8,58  εκατ. ευρώ, προκειμένου να παραδώσουν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού για τις ΤΠΚ 6 & 7 που είχαν υποχρέωση να παραδώσουν βάσει της καταγγελθείσας από αυτούς μεταξύ μας σύμβασης.
Το σενάριο Σκαραμαγκά για τα πέντε υποβρύχια

Το σενάριο της παραλαβής από ελληνικής πλευράς των πέντε υποβρυχίων, από τα εφτά που περιλαμβάνει η σύμβαση, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» τα νομικά και τεχνικά επιτελεία των δύο πλευρών (υπουργείο Εθνικής Αμυνας και διοίκηση ναυπηγείων Σκαραμαγκά). Η παραλαβή ακόμα τεσσάρων υποβρυχίων (το πρώτο το “Παπανικολής” έχει παραληφθεί) θα στοιχίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο ελληνικό δημόσιο από 150 μέχρι 300 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το έργο των ναυπηγείων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω παραγγελίες από το εξωτερικό, αφού η στρατιωτική απόφαση του 2010 (συμφωνία  δημοσίου και Ε.Ε.) που επιτρέπει στα ναυπηγεία να πραγματοποιούν έργα μόνο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει αλλάξει ακόμα.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εάν επιλεχθεί αυτό το σενάριο το ενδεχόμενο να παραμείνουν ανοικτά τα ναυπηγεία εξαρτάται μόνο από την ύπαρξη άλλου επενδυτή. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό, η χώρα μας να καταφέρει να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. επιπλέον που χρειάζονται για να κατασκευαστούν και τα επτά υποβρύχια. Η πρόταση να κατασκευάσει η Ελλάδα και τα επτά υποβρύχια, και στη συνέχεια να πουλήσει τα δύο, ώστε να κρατηθεί και το ναυπηγείο ανοικτό ώσπου να εξεταστεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή η πρόταση τα ναυπηγεία να μπορούν να κατασκευάσουν και πλοία για πολεμικά ναυτικά τρίτων χωρών, έχει απορριφθεί.
naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο 60 ημερών από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news