facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ταφόπλακα Ν.Αναστασιάδη: Απέρριψε πρόταση Gazprom - Ρωσία: "Παίρνουμε τα λεφτά μας"

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν λίγο ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ της Κύπρου ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης απέρριψε την ρωσική πρόταση από την πλευρά της Gazprom προκειμένου να αποφευχθεί η δήμευση ποσοστού του καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Όπως διέρρευσε από το πρόεδρικό μέγαρο "Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο διότι θέλει η λύση να επέλθει μέσα από την Ευρώπη".

Στην απόφασή του αυτή έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι θεωρούν πως αποδίδουν οι προσπάθειες πίεσης στους 4-5 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που αρνούντο να υπερψηφίσουν την απόφαση του Eurogroup

Λίγο μετά την απόρριψη της πρότασης της Gazprom, προχώρησε σε δηλώσεις-ταφόπλακα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία γενικότερα προχώρησε ο Anatoly Aksakov επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας, μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και μέλος της ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ο οποίος μιλώντας στο Interfax μετά την συναίνεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο Eurogroup για την κατάσχεση ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων, χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της χώρας "Μη αξιόπιστο πλέον" Μάλιστα είπε ότι "Συμβουλεύω τους Ρώσους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους άμεσα από την Κύπρο".

«Η πίστη στην Κύπρο ως μέρος όπου είναι βολικό για κάποιον να κρατά τα χρήματά του εκεί θα υπονομευθεί αν ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή η απόφαση του Eurogroup» είπε ο Aksanov για να προσθέσει: «Συμβουλεύω τους Ρώσους που έχουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο να φέρουν πίσω τα λεφτά τους στη Ρωσία».

Στο μέτωπο των πιέσεων των τραπεζών απέναντι στην Κύπρο πολλές ξένες τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στην Κύπρο έχουν απειλήσει ότι πρόκειται να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις θυγατρικές τους τράπεζες και να τα διοχετεύσουν πίσω στις μητρικές τράπεζες σε μια απόφαση που αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την όλη υπόθεση.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταφόπλακα Ν.Αναστασιάδη: Απέρριψε πρόταση Gazprom - Ρωσία: "Παίρνουμε τα λεφτά μας""

«Βόμβα» ΔΗΚΟ στην Κύπρο – Θέτει όρους για να ψηφίσει τα μέτρα του Eurogroup

Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η υπόθεση υπερψήφισης από την κυπριακή Βουλή, των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup, μετά τους όρους που θέτει το συμπολιτευμένο ΔΗΚΟ προς την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ, το οποίο μετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα» είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.

Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Το νομοσχέδιο, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, θα καταψηφίσει και το Κίνημα Οικολόγων. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση, «δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία».

Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Αν τελικά δεν υπάρξει διαρροή από το ΔΗΚΟ και εξασφαλιστεί η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλύρη (ο βουλευτής Νίκος Κουτσού φέρεται ότι θα το καταψηφίσει), τότε το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία 29 ψήφων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» ΔΗΚΟ στην Κύπρο – Θέτει όρους για να ψηφίσει τα μέτρα του Eurogroup"

Ρωσική πρόταση από Gazprom για την σωτηρία της Κύπρου με αντάλλαγμα κοιτάσματα & LNG!

Αντιπροσωπεία του ρωσικού κολοσσού Gazprom επισκέφθηκε το προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κύπρου σε μια εξέλιξη που δείχνει ικανή να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη καταστροφή.

Οι Ρώσοι παρέδωσαν έγγραφη πρόταση απεγκλωβισμού της Κύπρου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόφαση του Eurogroup για την κατάσχεση ποσοστού των τραπεζικών καταθέσεων.

Η πρόταση των Ρώσων σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr, αφορά την ανάληψη των οικονομικών βαρών από την ρωσική εταιρεία με την αγορά μίας ή και δύο κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να μην υπάρξει δανειοδότηση από την τρόικα και Μνημόνιο για την Κύπρο.

Αντ'αυτού η Κύπρος θα παραχωρήσει αριθμό βυθοτεμαχίων στην ΑΟΖ και θα αναθέσει στην Gazprom την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου στο Μαρί, ένα ρωσικό αίτημα στο οποίο η Gazprom επιμένει.

Οπωσδήποτε η εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και μπορεί να ανατρέψει το όλο σκηνικό. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η πρόταση απευθύνεται σε κάποιους που πραγματικά θέλουν να βγάλουν την Κύπρο από το αδιέξοδο και όχι σε ανθρώπους οι οποίοι απλά εργάζονται για να "δεθεί" η Κύπρος από την τρόικα...

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσική πρόταση από Gazprom για την σωτηρία της Κύπρου με αντάλλαγμα κοιτάσματα & LNG!"

Παραδόθηκε ο Αλκέτ Ριζάι

Αίσιο τέλος είχε η ομηρεία των πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές του Μαλανδρίνου, καθώς ο ισοβίτης Αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ρεζάι εγκατέλειψε την προσπάθεια να διαφύγει και παραδόθηκε στους ανθρώπους της ΕΛ.ΑΣ. λίγο πριν τις 20.30 την Κυριακή, βάζοντας τέλος σε ένα 24ωρο θρίλερ στις φυλακές Μαλανδρίνου.

«Εντάξει, αρκετά ως εδώ, δεν μπορώ να πάω παρακάτω, πάρτε τους ανθρώπους, ας σταματήσουμε εδώ» είπε ο βαρυποινίτης Ριζάι στους αστυνομικούς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ο επίλογος του θρίλερ που κράτησε με κομμένη την ανάσα την κοινή γνώμη, καθώς θύμισε την ανάλογη υπόθεση της οδού Νιόβης με πρωταγωνιστή τότε τον Ρουμάνο κακοποιό Σορίν Ματέι, γράφτηκε όταν εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά επιχείρηση από 15 άνδρες της ΕΚΑΜ.

Ο Ριζάι βρέθηκε ξαφνικά περικυκλωμένος από τους πάνοπλους αστυνομικούς και, μην μπορώντας να αντιδράσει, αναγκάστηκε να παραδοθεί.

Οι πέντε όμηροι απελευθερώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο 38χρονος Αλβανός κακοποιός είχε πράγματι μαζί του εκρηκτικά ή έπαιξε μπλόφα, πιστεύοντας ότι θα έπειθε τις αρχές να του παραχωρήσουν το αυτοκίνητο που ζητούσε για να διαφύγει.

Μαζί του συνελήφθησαν άλλοι δυο ομοεθνείς του κρατούμενοι των φυλακών, στην κατοχή των οποίων κατασχέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες δυο αυτοσχέδια μαχαίρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Παραδόθηκε ο Αλκέτ Ριζάι"

Το Διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη για το μνημόνιο (video)

Είκοσι λεπτά πριν τις 21.00 μίλησε στον κυπριακό λαό με διάγγελμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ανέλυσε γιατί προχώρησε σε Μνημόνιο με κούρεμα καταθέσεων και ήταν απόλυτος ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο και επιπλέον μέτρα.

Eκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας, απεύθυνε μέσα από το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στις πραγματικές επιλογές που τέθηκαν ενώπιον μας στο Eurogroup, είπε ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή για τον ίδιο επιλογή, σημείωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση και τόνισε ότι «γι αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ώρες έτσι που να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες».

«Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και το λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας», είπε.

«Η δική μου βεβαίως απόφαση, για να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαιτεί την έγκριση της Βουλής. Γι αυτό απευθύνω έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα την απόφαση των οποίων θα σεβαστώ πλήρως, να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας».

Εξέφρασε την ελπίδα όπως «μαζί, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν, θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις».

Δείτε το βίντεο



Διαβάστε Περισσότερα » "Το Διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη για το μνημόνιο (video)"

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την προστυχιά των Ευρωπαίων»

Την απογοήτευση και την οργή του για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την κυπριακή οικονομία, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος της Μεγαλονήσου, χαρακτηρίζοντας τη στάση των Ευρωπαίων “προστυχιά”.

Μιλώντας στο μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη ο Μακαριότατος, εξέφρασε την απογοήτευση του για την αντιμετώπιση που έτυχε η Κύπρος από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας πρόδωσαν οι φίλοι μας και οι συνέταιροι μας», αν και σημείωσε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα για την οικονομία, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

«Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς. Η φίλη κυβέρνησις, να δώσει κρατικά ομόλογα πέντε-δέκα χρόνων και όταν αναπτυχθεί με το καλό και βρεθεί το αέριο το βγάλουμε και το διαθέσουμε στις αγορές, τότε μπορεί να εξαργυρωθεί αυτό το ομόλογο, το οποίο μπορεί να φέρει και έναν αρκετά καλό τόκο. Ούτως ώστε κανείς να μην ζημιώσει, να περάσουμε πέντε έξι χρόνια, έξι επτά αλλά θα πάρει το λαβείν του ο καθένας», είπε.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι όσοι συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να λογοδοτήσουν, τονίζοντας μάλιστα πρέπει να πάνε και φυλακή.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να πει ότι όταν θα είμαστε σε θέση που να μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη πρέπει να το πράξουμε για την αξιοπρέπειά μας.

«Και όταν θα φύγουμε, θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, με τέτοια μυαλά που διαθέτει η Ευρώπη δεν πιστεύω ότι θα κρατηθεί, αλλά ας φύγομεν πρώτοι και μετά να διαλυθεί. Δεν πρέπει ποτέ ο λαός μας να ξεχάσει αυτή τη, με συγχωρείτε, την προστυχιά των Ευρωπαίων. Οφείλομεν να σταθούμε με ηρεμία, με καθαρό πνεύμα αλλά να μην ξεχάσουμε τι μας έχουν κάνει μερικοί εδώ και οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Επιτέλους αυτός ο λαός έχει την αξιοπρέπεια του.»

«Και όπου μπορεί η Εκκλησία να συμπαρασταθεί, αυτό θα το πράξει με πολύ αγάπη. Αυτός δυστυχώς είναι ο δρόμος, δεν υπάρχει άλλος για αυτό η Εκκλησία καλεί τον λαό να είναι ήρεμος, να δει με νηφαλιότητα αυτή την απαράδεκτη κατάσταση αλλά και να απαιτήσει ότι εκείνοι που φταίνε πρέπει να λογοδοτήσουν επιτέλους», κατέληξε ο Μακαριότατος Χρυσόστομος.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την προστυχιά των Ευρωπαίων»"

Κύπρος: Αίτημα για δημοσιοποίηση επώνυμων καταθετών που απέσυραν καταθέσεις τις τελευταίες μέρες

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Ζήτησε ακόμη απόδοση ευθυνών «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».

Παράλληλα, πρότεινε να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμήκυνση των δανείων και μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νεοφύτου προτείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεών τους σε μετοχές.

Ειδικότερα, προτείνει την επαναγορά από το κράτος, μέσω των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, των μετοχών αυτών στην τιμή απόκτησής τους, με μια επί πλέον λογική απόδοση για όσα χρόνια θα τις έχουν οι καταθέτες στην κατοχή τους.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Αίτημα για δημοσιοποίηση επώνυμων καταθετών που απέσυραν καταθέσεις τις τελευταίες μέρες"

Διάγγελμα Αναστασιάδη στους Κύπριους - «θρίλερ» με το χρόνο σύγκλησης της Βουλής...!!!

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα απευθυνθεί στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μετά το τέλος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι το από το γραφείο Τύπου του Προεδρικού Μεγάρου, αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στον κυπριακό λαό. Το διάγγελμα, το οποίο θα είναι οπτικογραφημένο θα μεταδοθεί εξ ολοκλήρου από το ΡΙΚ1 μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων».

Το απόγευμα, στις 17.30 περίπου, είναι προγραμματισμένη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Γιαννάκη Ομήρου, ενώ, παρά το ότι αρχικά αναβλήθηκε για αύριο η σύγκληση της Ολομέλειας για να ψηφιστεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις και τα άλλα μέτρα, νεότερες πληροφορίες θέλουν να είναι πιθανό αυτό να γίνει αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η μαζική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συμφωνία που πέτυχε ο κ.Αναστασιάδης στο Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι πιθανό να ακυρώσει τελικά την ένταξη της Κύπρου στο Μνημόνιο.

Μετά την στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, δεν είναι δεδομένο ότι θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, δηλαδή υπολείπονται μίας για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την κύρωση του νομοσχεδίου.

Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, αλλά ακόμη κι έτσι θα πρέπει να μην υπάρξει διαροή από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.

Αυτή η προσπάθεια, είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κύριος Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάγγελμα Αναστασιάδη στους Κύπριους - «θρίλερ» με το χρόνο σύγκλησης της Βουλής...!!!"

Συνεχίζεται το θρίλερ στις φυλακές Μαλανδρίνου

Έτοιμα για επέμβαση τα ΕΚΑΜ στις φυλακές του Μαλανδρίνου


Άνδρες των ΕΚΑΜ, περιφρουρούν τις φυλακές Μαλανδρίνου στη Φωκίδα. Διέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων, τους οποίους από τη νύχτα του Σαββάτου κρατά ομήρους ο Αλβανός βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι και δύο συνεργοί του, στη φυλακή του Μαλανδρίνου, στη Φωκίδα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και άνδρες των ΕΚΑΜ, περιφρουρούν τις φυλακές Μαλανδρίνου στη Φωκίδα, όπου από χθες το βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον βαρυποινίτη κακοποιό Αλκέτ Ριζάι και δύο συνεργούς του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι έχουν ανάψει φωτιές.
Νωρίτερα τα ΕΚΑΜ προσέγγισαν το φρουραρχείο όπου κρατούνται οι όμηροι, αλλά αποχώρησαν αμέσως. Η αστυνομία εχει απομακρύνει σε απόσταση 2 χιλιόμετρων απο τις φύλακες τα τηλεοπτικά συνεργεία και τα ασθενοφόρα. Η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε όλα τα κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας και άλλους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, για τον εντοπισμό δυο ύποπτων αυτοκινήτων, που εκτιμάται ότι τις πρώτες ώρες που ξεκίνησε το θρίλερ στις φυλακές του Μαλανδρίνου, περίμεναν τον Ριζάι για να τον παραλάβουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, απελευθερώθηκε, ο ένας εκ των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπάλληλος διέφυγε της ομηρίας του, επωφελούμενος της αναστάτωσης που προκλήθηκε, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τον χώρο του καταστήματος έριξαν καπνογόνα στο εσωτερικό της φυλακής. Oι υπόλοιποι φύλακες παραμένουν όμηροι του κακοποιού, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους με τα ανταλλάγματα, που απαιτεί ο Αλκέτ Ριζάι, συνεχίζονται.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το εσωτερικό των φυλακών, έξι άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που είχαν εγκλωβισθεί μέσα σε πτέρυγα της φυλακής, όταν σήμανε συναγερμός και «έπεσε» το σύστημα ασφάλισης των θυρών, απελευθερώθηκαν και με γερανό της πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν από τον χώρο.

Με το Ριζάι είχε συνομιλία αργά το βράδυ του Σαββάτου ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να παραδοθεί, χωρίς αποτέλεσμα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και άνδρες των ΕΚΑΜ, εξακολουθούν να περιφρουρούν τον χώρο της φυλακής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλκέτ Ριζάι, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον Φεβρουάριο του 2009, είχαν αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές του Κορυδαλλού. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Αλβανός κακοποιός συνελήφθη εκ νέου σε εξοχική κατοικία του Άνω Σουλίου Μαραθώνα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται το θρίλερ στις φυλακές Μαλανδρίνου "

Κύπρος: Το απαγορευμένο σποτ του Λιλλήκα επιβεβαιώθηκε

Λίγες ημέρες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είχε απαγορεύσει την προβολή του τηλεοπτικού σποτ του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Λιλλήκα.

Στην ανακοίνωσή της η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανέφερε πως «η συγκεκριμένη διαφήμιση διαδραματίζεται στο μέλλον και παραθέτει εικοτολογίες και όχι τεκμηριωμένα γεγονότα καθώς παραπέμπει σε καταστάσεις που δεν έχουν ακόμα συμβεί».

Μετά τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία, φαίνεται πως το μέλλον δεν άργησε να έρθει

Δείτε το επίμαχο βίντεο:


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Το απαγορευμένο σποτ του Λιλλήκα επιβεβαιώθηκε"

Κύπρος:Oλες οι δηλώσεις των αρχηγών μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό

Διαβάστε τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων μετά το τέλος της σύσκεψης στο Προεδρικό.

Α. Νεοφύτου: "Να αναλογιστούμε τις συνέπειες μιας πιθανής απόρριψης της απόφασης"

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι έγινε μια λεπτομερέστατη ενημέρωση για το θρίλερ των Βρυξελών. Σε δύο περιπτώσεις, τόνισε, ο πρόεδρος είπε όχι και αποχώρησε από τις συνεδριάσεις λόγω των αφόρητων αντιδράσεων. Πρέπει, με σύνεση, σωφροσύνη και ψυχραιμία να βάλουμε στη ζυγαριά τις παραμέτρους αυτής της απόφασης και να αναλογιστούμε τις συνέπειες μιας πιθανής απόρριψής της. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στις λανθασμένες αποφάσεις της ΕΕ, θύμα των οποίων είναι όπως είπε και η Κύπρος.

Α. Κυπριανού: "Έχουμε μπροστά μας μια απόφαση που τα ζητά ή όλα ή τίποτα"

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Δεν πήραμε απαντήσεις για πολλά ερωτήματα που θέσαμε. Επιχειρήσαμε να δουμε κατά πόσον υπάρχουν μικρά περιθώρια μικρής αναβολής της Ολομέλειας της Βουλής. Έχουμε μπροστά μας μια απόφαση που λέει ή όλα ή τίποτα».

Μ. Σιζόπουλος: «Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας. Φαίνεται ξεκάθαρα, σημείωσε ότι στόχος Ευρωπαίων εταίρων μας είναι να εξοντώσουν την Κύπρο. Υπάρχουν, πρόσθεσε, παράλογες απαιτήσεις που συνεχώς κλιμακώνονται προς αρνητική κατεύθυνση.

Μ. Καρογιάν: "Υπάρχουν σκιές σε αυτή την απόφαση"

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν σε μια μικρή χώρα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι τα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας είναι σκληρά και στη βάση που έχουμε ενημερωθεί από το Πρόεδρο θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις εκτός από τις οικονομικές, είπαμε στον πρόεδρο ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαζευκτικές προτάσεις. Ερωτηθείς για το αν είναι δεδομένη η στήριξη του ΔΗΚΟ προς την Κυβέρνηση ο κ. Καρογιάν, απάντησε ότι το κάθε κόμμα θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αναλάβει τις ευθύνες του. Η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ θα ακουστεί αύριο. Υπάρχουν σκιές σε αυτή την απόφαση που λήφθηκε, υπέδειξε ο κ. Καρογιάν. Δεν μπορούμε είπε, να αφήσουμε να στραγγαλιστεί η οικονομία και ο τόπος.

Οικολόγοι: "Μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο"

Ο Εκπρόσωπος των Οικολόγων κ. Γιάγκου, δήλωσε ότι ήταν μια παράφορα άδικη απόφαση κατά τη Κύπρου, στην οποία είμαστε αντίθετοι. Δε θα συναινέσουμε, σημείωσε, σε αυτά τα μέτρα που θα κατατεθούν στη βουλή. Μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο και μας πιέζουν να απαντήσουμε.

24h.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος:Oλες οι δηλώσεις των αρχηγών μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό"

Λιλλήκας: Ο Αναστασιάδης πρόδωσε την Κύπρο. Μόνη λύση το δημοψήφισμα!

Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Κύπρου, ο Γιώργος Λιλλήκας έμοιαζε ως ο μεγάλος “νικητής”, παρόλο που δεν κατάφερε έστω και οριακά, να περάσει καν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Είχε πετύχει ωστόσο να διασπάσει τις παραδοσιακές γραμμές των κομμάτων, και με δεδομένο την εκλογή του κεντροδεξιού Νίκου Αναστασιάδη και όχι του Αριστερού Σταύρου Μαλά, να προσδοκά βάσιμα ότι το μέλλον… τον περιμένει.

Έτσι, με αφορμή τη συμφωνία-θρίλερ που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες στο Eurogroup για την Κύπρο, και έχει προκαλέσει πανικό στη Μεγαλόνησο, με σκηνές-σοκ να διαδραματίζονται στα ΑΤΜ, όπου οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν τα λεφτά τους, ο Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε με δηλώσεις τους τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, η οποία δεσμεύει την Κύπρο και το μέλλον των πολιτών της.

“Πρόκειται για βατερλό. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την τρόικα οδηγεί στην καταστροφή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του αποδείχτηκαν τελικά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόδωσε μέσα σε 15 μέρες την εντολη που πήρε από τους πολίτες.

Καλώ τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις. Το δημοψήφισμα είναι η μόνη λύση”, δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, την περίοδο του μεγάλου “όχι” στο Σχέδιο Ανάν.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιλλήκας: Ο Αναστασιάδης πρόδωσε την Κύπρο. Μόνη λύση το δημοψήφισμα!"

O έλεγχος της ΣΕΚΑΠ περνά στον Ιβάν Σαββίδη

Με ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ποσοστού 34,18% των μετοχών που κατέχει στην ΣΕΚΑΠ, στη ρωσική εταιρία Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση το Σάββατο, η συμφωνία των δύο εταιριών επετεύχθη μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις οι οποίες κατέληξαν επιτυχώς, ικανοποιώντας πλήρως τους όρους που η ΣΕΚΕ Α.Ε. εξαρχής είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την συναίνεσή της στην πώληση της ΣΕΚΑΠ.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, σημειώνεται, διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, διατηρούνται στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας και στηρίζονται τα ελληνικά καπνά, τα οποία η ΣΕΚΕ θα προμηθεύει στην ΣΕΚΑΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και θα εξάγει στη ρωσική αγορά ως προμηθευτής της εταιρίας Donskoy Tabak JSC.

Όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ο Ειδικός Εκκαθαριστής της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΣΕΚΑΠ είχε πάρει παράταση έως τις 20 Μαρτίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαρτίου, είχε εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank στην κοινοπραξία SEBA - EΛΓΕΚΑ προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη ΣΕΚΕ την πώληση των μετοχών της τελευταίας. Η προθεσμία, ωστόσο, παρήλθε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όπως είχε διευκρινισθεί, για την κήρυξη προτιμητέου υποψηφίου απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη συμφωνία του υποψήφιου αγοραστή με τον μέτοχο της καταστατικής μειοψηφίας της ΣΕΚΑΠ (σ.σ. δηλαδή την ΣΕΚΕ), ούτως ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση της συναλλαγής πώλησης, στο μέτρο που απαιτείται η σύμπραξη του τελευταίου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "O έλεγχος της ΣΕΚΑΠ περνά στον Ιβάν Σαββίδη"

Στο «ψυγείο» οι κατεδαφίσεις... λόγω τουρισμού!

Έπιασαν τόπο οι πολλαπλές αντιδράσεις μετά τις δύο κατεδαφίσεις σε Τομπρούκ και Μάλια, αυθαίρετων κατασκευών πάνω στον αιγιαλό. Μετά και την επιστολή αγωνίας προς τον Πρωθυπουργό εκ μέρους του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργου Δεικτάκη αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις ως το τέλος της τουριστικής σεζόν, το φθινόπωρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπουν στο "συρτάρι".

Μάλιστα κατεδάφιση που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα Χανιά, αναβάλλεται, ωστόσο οι διαδικασίες για το σχετικό διαγωνισμό για τις επόμενες κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν πολύ πριν τη λήξη της τουριστικής σεζόν, προκειμένου τον Οκτώβριο όλα να είναι έτοιμα και με την αναχώρηση των τελευταίων τουριστών να πάρουν "μπρος" οι μηχανές.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «ψυγείο» οι κατεδαφίσεις... λόγω τουρισμού!"

Απίστευτα και όμως αληθινά!

Πολλές φορές δεν πιστεύουμε στα μάτια μας, όταν βλέπουμε κάτι περίεργο!

Και όμως τα περισσότερα από αυτά δεν είναι δημιουργήματα της φαντασίας μας… συμβαίνουν δίπλα μας!

Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να δούμε ανθρώπους να κάνουν καταπληκτικά άλματα, να βάζουν καλάθι … από «ψηλά», και άλλα πολλά.

Επειδή τα λόγια είναι περιττά, παρακολουθήστε το παρακάτω video perierga.gr



Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτα και όμως αληθινά!"

Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις

Άγνωστο είναι πότε θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για απευθείας πρόσβαση του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Κωλύματα στη νομοθεσία, αλλά και τις υποδομές της υπηρεσίας, εμποδίζουν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων, με αποτέλεσμα το σχέδιο να μετατίθεται για το καλοκαίρι.

Στο μέλλον και ενδεχομένως για τα μέσα του καλοκαιριού παραπέμπει από την πλευρά του στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την διασύνδεση του ΣΔΟΕ απευθείας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων.

"Εμείς επιδιώκουμε το ΣΔΟΕ να αποκτήσει αυτή την δυνατότητα, όμως για την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια διαδικασία που να μας το επιτρέπει" σημείωνε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Για την ώρα δεν υπάρχει η νομοθετική υποδομή που να επιτρέπει την άμεση παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών σε μορφή ΕXEL στις οθόνες των υπολογιστών των ελεγκτών του ΣΔΟΕ .

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι "εμείς σαν Ομοσπονδία εφοριακών ζητάμε άμεσα να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ζητάμε άμεσα οι τράπεζες να έχουν υποχρέωση χορήγησης στοιχείων, σε σύντομο διάστημα και σε συγκεκριμένη ενιαία μηχανογραφική δομή".

Για την ώρα, οι πληροφορίες κίνησης λογαρισμών δίνονται από τις τράπεζες μετά από αίτημα του ΣΔΟΕ σε διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους τέσσερις μήνες, τα στοιχεία είναι εκτυπωμένα, κάνοντας πολύ δύσκολη την συγκριτική εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πολλοί πάντως αναφέρουν ότι η αυτόματη άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους καταπατά μία σειρά ατομικών δικαιωμάτων.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις"

Για 24 χειρουργούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν ισχύουν τα περί απολύσεων στο Δημόσιο

Τους «ξέχασε» το υπουργείο. Αλλιώς, δεν εξηγείται η διετής αδράνεια των αρμοδίων για την εμπλοκή τους σε παράνομες προμήθειες υλικών

Απίστευτο και όμως αληθινό. Στα συρτάρια του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου γιατρών του υπουργείου Υγείας βρίσκονται ξεχασμένες εδώ και πάνω από δύο χρόνια οι υποθέσεις παραπομπής για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα 24 επίορκων χειρουργών του ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ (πανεπιστημιακοί γιατροί) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Πρόκειται για απαράδεκτη πειθαρχική εκκρεμοδικία, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, καθώς οι 24 χειρουργοί παραπέμφθηκαν έπειτα από πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα, όπως παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων των ιδίων ή τρίτων προσώπων, παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, αναξιοπρεπής και ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας και άλλα.

Οι συγκεκριμένοι χειρουργοί θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο Μανιτάκη, να έχουν τεθεί ήδη σε αυτοδίκαιη αργία, αλλά 16 από αυτούς παραμένουν στα πόστα τους, ενώ οι υπόλοιποι 8 παραιτήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν. Η πολύχρονη καθυστέρηση εξέτασης των παραπομπών από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Υγείας ανάγκασε το διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Ηλία Σκυλλάκο, να στείλει επιστολή στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Υγείας, αλλά και στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας την επίσπευση της εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια.

Στους πέντε ανέμους

Από τους συνολικά 24 χειρουργούς (γιατροί του ΕΣΥ και καθηγητές Ιατρικής Σχολής), οι 14 διατηρούν σήμερα διευθυντικές θέσεις στο Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ οι δύο μετατέθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Ολοι τους διώκονται πειθαρχικά (παράλληλα προκαταρκτική εξέταση διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας) για αυθαίρετη εμπλοκή τους σε προμήθειες υλικών στο νοσοκομείο μέσω ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες ζημίωσαν με εκατ. ευρώ το νοσοκομείο της Λάρισας.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Για 24 χειρουργούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν ισχύουν τα περί απολύσεων στο Δημόσιο"

Βαρυσήμαντη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στον "Τύπο της Κυριακής"

Το όραμά του για την Ελλάδα παρουσιάζει ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας την ανάγκη η χώρα να μπει σε έναν «ενάρετο κύκλο», όπου το ένα καλό θα φέρνει το άλλο. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις συνομιλίες με την τρόικα, που δόθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το πρόγραμμά του για την έξοδο από την κρίση, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξουν ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, αξιοκρατία, ισονομία και διάχυση ευκαιριών για όλους. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος πως η χώρα θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση επισημαίνοντας πως μέσα στο 2013 θα ξεπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πέσει στην αγορά το πρώτο τμήμα από το ΕΣΠΑ και ουσιαστικά θα «ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας». Ο πρωθυπουργός τονίζει πως στην Ελλάδα «πρέπει να αλλάξουν όλα», φέρνοντας ως παράδειγμα τους επίορκους και κοπανατζήδες δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν στο Δημόσιο την ώρα που νέα παιδιά που έχουν περάσει στο ΑΣΕΠ παραμένουν χωρίς δουλειά, όπως λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγορεί πως ονειρεύεται τη μεγάλη έκρηξη που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως στόχος του είναι η εξασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τρόπο υπεύθυνο, χωρίς να δημιουργηθούν τριβές στην περιοχή.

Η κυβέρνησή σας πέτυχε να αποτρέψει το Grexit. Αυτό σας το πιστώνει η κοινωνία. Αλλά αυτός ήταν ένα «αρνητικός στόχος». Αποτρέψατε, πράγματι, έναν κίνδυνο. Η ανάκαμψη για την οποία μιλάτε συνεχώς είναι ένας θετικός στόχος. Πόσο κοντά είμαστε σ’ αυτό; Θα τα καταφέρετε και στο θετικό στόχο;
Ναι, θα τα καταφέρουμε! Γιατί έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Τη μεγάλη ύφεση την προκάλεσαν τρία πράγματα: Η συνεχής λιτότητα των προηγούμενων τριών ετών, ασφαλώς. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Και η αδυναμία του κράτους να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Αυτοί ήταν οι τρεις λόγοι της βαθιάς ύφεσης. Και σήμερα έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να εξουδετερώσουμε και τους τρεις…

Πώς θα γίνει αυτό;
Ας αρχίσουμε με τον τελευταίο: τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Εχουμε εξασφαλίσει κονδύλια για να τις ξεχρεώσουμε φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος θα έχει τελειώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ως τον Ιούνιο. Σκεφτείτε: όσα χρήματα χρωστάει, αλλά δεν πληρώνει το κράτος επί τρία χρόνια, ξεπληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες! Κι αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία.
--Υστερα, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί, επίσης στους επόμενους μήνες. Και η επιστροφή καταθέσεων έχει ήδη αρχίσει. Από τον περασμένο Ιούλιο έχουν επιστρέψει 12-17 δισεκατομμύρια. Από τα 80 που είχαν αποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια...
--Τα χρήματα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών τα έχουμε ήδη εξασφαλίσει κι αυτά. Αλλά δεν μείναμε σ’ αυτό μόνο. Εξασφαλίσαμε και «ενέσεις ρευστότητας», ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τα μεγάλα έργα και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, από ειδικά «εργαλεία ρευστότητας», με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συνεπώς, με το που ανακεφαλαιώνεται το τραπεζικό μας σύστημα, θα ανοίξει και η «κάνουλα» του τραπεζικού δανεισμού. Αυτό είναι κρίσιμο για να σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
--Εχουμε φροντίσει ακόμα να εξασφαλίσουμε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για ειδικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι εξαγωγές, οι εγγυητικές επιστολές κ.λπ.
Τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού μας συστήματος. Που θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα, περίπου.
--Τέλος, θα πέσει στην αγορά το πρώτο σημαντικό μέρος του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το οποίο επισπεύσαμε κι ήδη είναι έτοιμες να αρχίσουν σημαντικές εκταμιεύσεις.
--Κι ύστερα, από τον Ιούνιο, θα αρχίσουν οι εισροές από τον τουρισμό, που προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένος φέτος. Οι κρατήσεις που έχουν γίνει ήδη βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ. Και τα εισοδήματα από τον τουρισμό έχουν ταχύτατη διάχυση στην υπόλοιπη οικονομία.
Τους επόμενους μήνες θα φανεί η διαφορά στην πραγματική οικονομία. Κι ύστερα θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Ακόμα και οι λεπτομέρειες έχουν κανονιστεί. Αρκεί να έχουμε ήρεμο κλίμα μέσα στη χώρα…

Τι θα γίνει με τον πρώτο και σημαντικότερο παράγοντα, τη λιτότητα; Που και φέτος προβλέπεται βαθιά αφού τα μέτρα του τελευταίου προγράμματος είναι εμπροσθοβαρή: Μόνο 9,2 δισεκατομμύρια πρόσθετη λιτότητα για φέτος. Πώς, λοιπόν, θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα;
Δίκιο έχετε! Αλλωστε, εγώ πρώτος είχα στηλιτεύσει τη μονομερή λιτότητα. Αλλά φέτος συμβαίνει κάτι που δεν είχε συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, τα χρήματα που θα βγουν από την οικονομία λόγω λιτότητας -τα 9 δισεκατομμύρια που αναφέρατε- θα εξισορροπηθούν από χρήματα που θα μπουν στην οικονομία. Μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες -εφάπαξ, επιστροφές ΦΠΑ, πληρωμές κ.λπ.- είναι όσο περίπου η πρόσθετη λιτότητα. Συνεπώς, για πρώτη φορά θα υπάρχει τέτοια «εξισορρόπηση». Κι αυτό εξουδετερώνει την πρόσθετη ύφεση σε μεγάλο βαθμό.
Κι αν συνυπολογίσετε την πρόσθετη ρευστότητα που θα μπει από την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, από τα «εργαλεία ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις που έχουμε εξασφαλίσει, από την εκταμίευση του ΕΣΠΑ, από επενδύσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται κ.λπ., θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα τα χρήματα που θα μπουν φέτος θα είναι αρκετά περισσότερα απ’ όσα θα βγουν λόγω λιτότητας.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Και ενισχύει την πεποίθηση ότι φέτος θα είναι το «σημείο καμπής». Δηλαδή, θα αλλάξουμε ρότα: Πηγαίναμε προς τα κάτω συνεχώς και τώρα θα αρχίσουμε να κινούμαστε προς τα πάνω…
Κοιτάξτε: Δεν είναι τυχαίο ότι το ένα ξένο δημοσίευμα μετά το άλλο και ο ένας επενδυτικός οίκος του εξωτερικού μετά τον άλλον αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα πολύ πιο αισιόδοξα πλέον. Οι ίδιοι ως πρόσφατα μας είχαν για «τελειωμένους». Και τώρα μας βλέπουν με αισιοδοξία. Δεν λένε όλοι τα ίδια. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει φέτος, στα τέλη της χρονιάς. Αλλοι στις αρχές της επόμενης. Αλλά όλοι πια βλέπουν ανάκαμψη…

Ναι, αλλά υπάρχουν υστερήσεις στα έσοδα. Πώς δεν θα βρεθούμε σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις ξανά;
Μέχρι τώρα δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο…
Σας θυμίζω ότι κλείσαμε τον Δεκέμβριο με πρωτογενές έλλειμμα σημαντικά μικρότερο από την τελευταία πρόβλεψη.
Ο πρώτος μήνας του χρόνου έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα. Ο δεύτερος μήνας του χρόνου έκλεισε κι αυτός με πρωτογενές πλεόνασμα. Και οι δύο μήνες έκλεισαν με καλύτερο αποτέλεσμα από το στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό!
Βεβαίως, σε κάποιες πλευρές είχαμε υστέρηση εσόδων. Αλλά από άλλες πλευρές είχαμε υπερ-απόδοση εσόδων, δηλαδή πήγαμε καλύτερα. Και, τέλος, είχαμε μειωμένες δαπάνες σε σχέση με το στόχο. Ετσι βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα και τους δύο πρώτους μήνες…
Ασφαλώς, είμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, γιατί το παραμικρό μπορεί να πάει στραβά. Αλλά ως τώρα έχουμε πιάσει το συνολικό μας στόχο.

Παρ’ όλα αυτά, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη και άνθρωποι ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ανάκαμψη πλησιάζει. Πώς απαντάτε σ’ αυτό το μούδιασμα;
Λένε ότι το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει! Αυτό ακριβώς ζει σήμερα η οικονομία μας...
Αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να ανακυκλώνουμε μοιρολατρικά το χθες. Είμαστε για να το αλλάξουμε. Κι αυτό κάνουμε βήμα βήμα:
Πρώτα αποτρέψαμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Υστερα εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Για να υπάρξει αίσθηση σταθερότητας. Επειτα εξασφαλίσαμε μία μία τις προϋποθέσεις για να σταματήσει η πτώση και να αρχίσει η ανάκαμψη. Και στις γενικές κατευθύνσεις και στις λεπτομέρειες ακόμα…
Τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και, παράλληλα, προσπαθούμε, όπου μπορούμε, να εξουδετερώσουμε κάποιες επώδυνες επιπτώσεις του προγράμματος. Κι ό,τι δεν μπορούμε να το εξουδετερώσουμε τώρα, το προγραμματίζουμε για αργότερα. Αλλά δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Και καμιά από τις αδικίες που έγιναν και ακόμα υπάρχουν δεν τις ξεχνάμε…
Ολα θα τα διορθώσουμε στην ώρα τους. Ομως, η μεγαλύτερη αδικία είναι η τεράστια ανεργία. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα.


 Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία;
Αυτά, όπως βλέπετε, συζητάμε τώρα στις Βρυξέλλες. Μια σειρά από ειδικά στοχευμένες πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία άμεσα. Ιδιαίτερα την ανεργία των νέων, που τώρα όλη η Ευρώπη την έχει αναδείξει ως προτεραιότητα. Κι αυτό αφορά πρωτίστως στην Ελλάδα, που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων στην Ευρώπη. Κοντά στο 60%...
Αλλά πέρα από τα άμεσα ειδικά μέτρα και τις στοχευμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που προωθούνται σήμερα, εμείς έχουμε τη δική μας μακροχρόνια στρατηγική για την ανεργία.
Πρώτα πρώτα, με αυτά που είπα ήδη πριν: Ρευστότητα στην αγορά, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Και στοχεύω να βρω ειδική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικά για την ανεργία των νέων…
Προσέξτε όμως: Αυτά όλα μπορούν να ανακόψουν την πτωτική πορεία της οικονομίας. Μπορούν άμεσα να φρενάρουν την ύφεση…
Ομως, για να υπάρξει ανάκαμψη, χρειάζεται και κάτι ακόμα. Επενδύσεις! Πώς αλλιώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Πώς θα βρουν οι άνεργοι δουλειά, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις; Επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις που φέρνουν επενδύσεις!
Διότι όταν παίρνουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που σήμερα είναι ανενεργό -δεν παράγει τίποτε, αντίθετα απαξιώνεται- και το μετατρέπουμε σε «κεφάλαιο», δηλαδή σε κάτι που παράγει εισόδημα και υπεραξίες, τι κερδίζουμε; Πρώτον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, γεννιέται εισόδημα που διαχέεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Τρίτον, δημιουργούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέταρτον, παράγονται φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και, πέμπτον, δίνεται κάποιο τίμημα που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο αμέσως, για να μειωθεί το έλλειμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να πληρώσουμε μικρότερους τόκους.
Ολα αυτά προκύπτουν από την αξιοποίηση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Γι’ αυτό μας βλέπετε να πιέζουμε συνέχεια για ανάκαμψη, που θα πει επενδύσεις και εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Οπως, άλλωστε, συνέβη παντού αλλού στον κόσμο. Δεν «ανακαλύπτουμε» εμείς ξαφνικά την Αμερική…
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον των αποκρατικοποιήσεων. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Είναι και αντίθετοι με τις επενδύσεις. Και με τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι αντίθετοι με οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας…
Προσέξτε. Δεν είναι απλά αντίθετοι στις επενδύσεις ή στις αποκρατικοποιήσεις. Είναι κάτι χειρότερο: Δεν προτείνουν κάποιο διαφορετικό σχέδιο, κάποια διαφορετική ιδέα. Είναι αντίθετοι σε όλα. Σε καθετί!
Προσπαθούν να διώξουν επενδυτές από την Ελλάδα. Κλείνουν εργοστάσια ή είναι αλληλέγγυοι με αυθαιρεσίες που οδηγούν σε κλείσιμο εργοστασίων. Υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι και υποκινούν απεργίες ή πορείες που παραλύουν ολόκληρο το εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ προσπαθούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Χειροτερεύουν την ανεργία. Κι ύστερα καταδημαγωγούν τους ανέργους!
Ξέρετε, η διαμάχη μας μαζί τους δεν είναι αυστηρά «πολιτική». Δεν πρόκειται για διαφορετικές αντιλήψεις περί ανάπτυξης. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε: Εμείς το καταλαβαίνουμε έτσι, εκείνοι αλλιώς, άντε παιδιά, να βρούμε κάποιον τρόπο να συνεννοηθούμε… Είναι αντίθετοι με οτιδήποτε φέρνει ανάπτυξη! Θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις; Είναι αντίθετοι! Θέλουμε να αξιοποιήσουμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για να δημιουργηθούν επενδυτικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας; Είναι αντίθετοι! Θέλουμε να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία; Είναι αντίθετοι! Είναι αντίθετοι, ακόμα, σε οτιδήποτε συνιστά εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Θέλουμε να τηρείται ο νόμος; Είναι αντίθετοι… Συλλαμβάνονται οι ληστές τραπεζών, οπλισμένοι μάλιστα και αφού έχουν πιάσει αθώους ομήρους; Διαμαρτύρονται… Εμποδίζονται βαρυποινίτες να δραπετεύσουν από τις φυλακές; Χαλάνε τον κόσμο…
Προσπαθούμε να λειτουργήσει ξανά, στοιχειωδώς, το κράτος, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, προσπαθούμε να ανοίξουμε εργοστάσια κατειλημμένα από καιρό και δημόσια οικήματα κατειλημμένα από καιρό; Τους έχουμε απέναντί μας. Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί μας!
Πολύ θα θέλαμε να μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Αλλά, δυστυχώς, είναι αντίθετοι σε όλα! Εμείς, βέβαια, συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Αυτό που παντού αλλού στον κόσμο θεωρείται σωστό. Η Ελλάδα θα ξαναγίνει «φυσιολογική χώρα». Αυτό θέλει ο Ελληνας πολίτης. Κι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη…
 
Φαίνεται ο κ. Τσίπρας… «νοσταλγεί» την εποχή που κι εσείς ήσασταν «αντιμνημονιακός». Σας το θυμίζει πολλές φορές στη Βουλή. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;
Εμείς διαφωνήσαμε με το πρώτο Μνημόνιο, τονίζοντας ότι θα βαθύνει την ύφεση. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο! Αλλά δεν είπαμε ποτέ ότι θα το καταργήσουμε μονομερώς! Δεν είχαμε αντίρρηση να περικοπεί η δημόσια σπατάλη. Δεν είχαμε αντίρρηση να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Δεν είχαμε αντίρρηση να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και δεν ψηφίζαμε «όχι σε όλα»! Αντίθετα, πρωτοστατούσαμε και τότε -από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση- να γίνουν όλες οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος!
Εμείς βάζαμε πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον! Και στις αρνήσεις μας και στις καταφάσεις μας τότε. Και παρεμβήκαμε αποφασιστικά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε να βάλει θέμα δημοψηφίσματος για έξοδο από το ευρώ… Τι σχέση έχουμε με το παραλήρημα λαϊκισμού της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης;
 
Ναι, δεν είχατε πει ότι «θα καταργήσετε το Μνημόνιο» αλλά είχατε πει ότι θα το αναδιαπραγματευθείτε; 
Και αυτό κάναμε. Κι αυτό κάνουμε συνεχώς από τότε…
Μέσα σε λίγους μήνες, επιτύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ στην Ιστορία! Κόψαμε 145 δισεκατομμύρια χρέους: Τον Μάρτιο του 2012 και τον Δεκέμβριο του 2012 με επαναγορά χρέους…
Μειώσαμε τα επιτόκια. Από το 5,3% στο πρώτο Μνημόνιο, στα μισά περίπου σήμερα! Εχει ξαναγίνει αυτό ποτέ και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία;
Πετύχαμε αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων για δέκα και δεκαπέντε χρόνια, περίπου. Εχει ξαναγίνει αυτό ποτέ και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία; Αυτά όλα πώς νομίζετε ότι έγιναν; Χωρίς διαπραγμάτευση;
Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, παραμείναμε στο ευρώ και αποτρέψαμε τα χειρότερα. Τα πολύ χειρότερα…
Κι ακόμα δεν τελειώσαμε. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε τους όρους, πιάνοντας τους στόχους. Για να επιτύχουμε την ανάκαμψη και να βγούμε από την κρίση, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε κι όλες τις άλλες αδικίες. Τι ακριβώς ήθελαν κάποιοι; Να αλλάξουμε, μέσα σε λίγους μήνες, ό,τι στραβό γίνεται στη χώρα επί δεκαετίες;
Εμείς τολμήσαμε μέσα σε ελάχιστο διάστημα μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν τολμήσει ποτέ στην Ελλάδα μονοκομματικές κυβερνήσεις πανίσχυρες.
Και μας επικρίνουν γιατί ακριβώς;
Γιατί δεν προλάβαμε να αλλάξουμε κι άλλα; Ή μήπως μας επικρίνουν γιατί αλλάξαμε παρά πολλά;
 
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι σας επικρίνουν γιατί αλλάξατε πολλά;
Αυτό ακριβώς: Μας επικρίνουν γιατί κάναμε πάρα πολλά. Και γιατί βλέπουν ότι θα κάνουμε πολύ περισσότερα. Ενώ θα προτιμούσαν να μη γίνει τίποτε…
Ακούστε: Το πρόβλημά μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κ. Τσίπρας. Μακάρι να μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε.
Αλλωστε και με ποιον να πρωτοσυνεννοηθούμε εκεί μέσα; Που άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος. Αλλα λένε σήμερα κι άλλα αύριο. Αλλά μέσα στη χώρα κι άλλα απ’ έξω. Αλλα η μία «συνιστώσα», τελείως διαφορετικά η άλλη...
Το πρόβλημά μας είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα! Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Υπήρχε όργιο σπατάλης -μην πω τίποτε βαρύτερο- στα νοσοκομεία. Βάζουμε τάξη…
Ούτε αναλυτικά λογιστικά στοιχεία δεν υπήρχαν. Σκεφτείτε…Τώρα υπάρχουν.
Παραμένουν παρά πολλοί επίορκοι ή κοπανατζήδες στο Δημόσιο. Τώρα τους εντοπίζουμε. Ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι…
Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που καταχρηστικώς παραμένουν και πληρώνονται, για να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που αξίζουν να μπουν και παραμένουν απ’ έξω.
Υπήρχαν χρόνια κατειλημμένα κτίρια, που αποτελούσαν νησίδες ανομίας μέσα στην πόλη. Τώρα τα καθαρίζουμε. Οι ληστές πιάνονται, οι κουκουλοφόροι εντοπίζονται. Οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί διώκονται και λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη. Ολα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Και χωρίς να μας το ζητήσει κανείς. Αλλά με όλα αυτά που κάνουμε, υπάρχουν πολλοί που «ξεβολεύονται». Κι αυτοί αντιδρούν λυσσαλέα. Το κακό με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι συσπειρώνει και αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, αλλά κι εκείνους που λεηλατούσαν το δημόσιο προϋπολογισμό, τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία… Γι’ αυτό και δεν θέλουν καμία αποκρατικοποίηση. Γι’ αυτό είναι αντίθετοι σε όλες τις αλλαγές που τολμάμε.
Γιατί είναι με το παλιό. Με αυτό που μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση. Με αυτό που πρέπει να αλλάξει…
 
Στην εξωτερική πολιτική ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Να εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Να εμπεδώσουμε σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, όπου υπάρχουν φαινόμενα αποσταθεροποίησης.
Για παράδειγμα, αναδείξαμε το πρόβλημα της ΑΟΖ. Και το κάναμε με τρόπο που δεν προκάλεσε αναταράξεις στην περιοχή. Ασφαλώς είμαστε μόνο στην αρχή. Αλλά η αρχή έγινε... Υπεύθυνα υποκινήσαμε και το ενδιαφέρον της Ευρώπης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που, κατά πάσα πιθανότητα, βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Κι αυτό είναι μια πολύτιμη πηγή δύναμης για τα ελληνικά συμφέροντα. Και σ’ αυτό κάποιοι είχαν αντίρρηση. Αλλά οι αντιρρήσεις τους έπεσαν στο κενό…
Μόλις προχθές το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση με την οποία αναγνωρίζονται τα δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ. Κι αυτό είναι ήδη πολύ σημαντικό... Πήγαμε στην Τουρκία κι είχαμε μια άμεση και ειλικρινή συνεννόηση με την τουρκική ηγεσία. Καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει αυτή τη στιγμή τριβές μεταξύ μας. Κι αυτή τη συνεννόηση την επιτύχαμε, χωρίς υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, επιτύχαμε τον περασμένο Δεκέμβριο να τους δοθεί το μήνυμα απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι αν θέλουν να προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη, οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα του ονόματός τους με την Ελλάδα.
Σε όλα αυτά τα ζητήματα, μέχρι πριν, σας θυμίζω, διάφορες «Κασσάνδρες» προειδοποιούσαν ότι είτε θα υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία είτε με τα Σκόπια είτε με την Ευρώπη. Διαψεύσαμε όλες τις «Κασσάνδρες»...
Κι αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν: Οτι διαψεύσαμε όλες τις «Κασσάνδρες»!

 
Ανασχηματισμό θα κάνετε;
Δεν είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μου. Και δεν πιστεύω στους συχνούς ανασχηματισμούς. Οποτε χρειαστεί θα γίνει.
 
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι πολύς κόσμος υποφέρει. Και θέλει ταχύτερους ρυθμούς… 
Κι εγώ το ίδιο. Κι εγώ υποφέρω! Κι εγώ θέλω ταχύτερους ρυθμούς! Γι’ αυτό δουλεύω νυχθημερόν. Χωρίς Σαββατοκύριακα. Και μέσα κι έξω από τη χώρα… Κι από τους γύρω μου ζητώ ακριβώς το ίδιο: Υπουργοί και συνεργάτες οφείλουν να δουλεύουν ακατάπαυστα. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να πάμε το καράβι μπροστά…
Θέλουμε να τελειώνει όλη αυτή η δύσκολη περίοδος όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και ξέρουμε ότι αμέσως μετά θα μπούμε στον «ενάρετο κύκλο»: όπου μια μικρή βελτίωση σήμερα, θα φέρνει μια μικρή βελτίωση αύριο. Κι όλο αυτό θα αθροίζεται σε μεγάλη βελτίωση μεθαύριο…
Σπάσαμε το «φαύλο κύκλο», όπου το ένα κακό έφερνε το άλλο.
Τώρα σπρώχνουμε τα πράγματα για να μπει η χώρα σε «ενάρετο κύκλο», όπου το ένα καλό θα φέρνει το άλλο. Και πιστέψτε με. Δεν είμαστε μακριά…

 
 Πότε θα πούμε ότι βγήκαμε πια από την κρίση; 
Οταν θα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση σε δύο-τρεις μέρες. Οταν θα μπορεί να γίνει μια μεγάλη επένδυση σ’ ένα μήνα.
Οταν υπάρχουν περισσότερες «ενάρξεις» νέων επιχειρήσεων κατά κεφαλήν -τα λεγόμενα startups- στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ευρώπη.
Οταν θα τελεσιδικούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια σε ένα-ενάμιση χρόνο το πολύ. Οχι σε δεκαετία και βάλε, όπως σήμερα! Κι έτσι θα μπορεί ο κόσμος να βρίσκει το δίκιο του… Οταν κανείς δεν θα διανοείται να πει στον τροχονόμο που του δίνει κλίση «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Γιατί όλοι θα νιώθουν ίσοι απέναντι στο νόμο… Οταν η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο θα γίνει και μεγάλη ναυπηγική δύναμη! Οταν τα προϊόντα της ελληνικής γης με ονομασία προέλευσης θα βρίσκονται στις καλύτερες αλυσίδες διανομής του εξωτερικού. Οταν οι παραγωγοί μας θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές απευθείας, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, δημοπρατήρια και «αγορές παραγωγών», χωρίς την τωρινή ιλιγγιώδη διαφορά τιμών ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι… Οταν γεμίσουν τα νησιά μας με μαρίνες. Οταν τα μουσεία μας γίνουν παγκόσμια πρότυπα και «μαγνήτες» προσέλκυσης πνευματικών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.
Οταν θα παράγουμε και θα εξάγουμε τους δικούς μας υδρογονάνθρακες.
Οταν μάθουμε να αξιοποιούμε ενεργειακά τα σκουπίδια μας, όπως κάνουν όλες οι πολιτισμένες χώρες, αντί να ψάχνουμε να τα παραχώσουμε, μολύνοντας το έδαφος και το υπέδαφος. Οταν οι Ελληνες θα διαλέγουν καριέρα ζωής. Αντί να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν δουλειά οπουδήποτε…
Οταν οι Ελληνες απελευθερώσουν την ψυχή τους από τη μοιρολατρία, όταν απελευθερώσουν το πνεύμα τους από τις ιδεοληψίες που κατέρρευσαν παντού αλλού κι όταν απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους από τις αγκυλώσεις ενός κρατισμού που χρεοκόπησε προ πολλού. Τότε θα γίνει έκρηξη Δημιουργίας και Ευημερίας στην Ελλάδα. Αληθινό big bang!
 
Ποιος δεν το θέλει αυτό;
Κάποιοι ονειρεύονται τη «μεγάλη έκρηξη» που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας μας! Μόνο που αυτό δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης…
Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη «Μεγάλη Εκρηξη» δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της. Αυτό δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι κοντά! Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως Εθνος. Και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία… 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής, που κυκλοφορεί από το Σάββατο 16 Μαρτίου 



Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρυσήμαντη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στον "Τύπο της Κυριακής""

Αριθμούς Κούβας έχει η Ελλάδα στους γιατρούς

Δύο παγκόσμια...ρεκόρ στη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας, έχει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με σχεδόν 62 γιατρούς ανά 10.000 πληθυσμού, η χώρα μας καταλαμβάνει παγκοσμίως τη δεύτερη θέση, με πρώτη την Κούβα (67 γιατροί ανά 10.000).

Ο πληθυσμός των Ελλήνων γιατρών είναι αναλογικά διπλάσιος από τον αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών, όπου αναλογούν μόλις 33 γιατροί ανά 10.000 πληθυσμού.

Το δεύτερο ρεκόρ αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό: Η Ελλάδα έχει 2,4 νοσηλευτές ανά 10.000 πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 65 νοσηλευτές, στην Αμερική 72,5 και σε παγκόσμιο επίπεδο 28,1!

Η εικόνα είναι πλήρως αποκαρδιωτική και δεν επιτρέπει αναφορές του τύπου 'οι αριθμοί έχουν πολλαπλές αναγνώσεις'...

Εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας, η οποία υπάρχει διαχρονικά στην Ελλάδα, καθώς και την κάκιστη εικόνα που παρουσιάζει η εξυπηρέτηση στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα στοιχεία είναι εύγλωττα...

Η Ελλάδα έχει περίπου 70.000 γιατρούς, με αναλογία 61,7 ανά 10.000 κατοίκους.

Τους μισούς (αναλογικά) έχει σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών: Δανία (34,2) Φινλανδία (29,1), Γαλλία (34,5), Γερμανία (36), Ιρλανδία (31,7), Ιταλία (34,9), Ισπανία (39,6), Σουηδία (37,7).

Με σχεδόν ίδιο πληθυσμό με τον δικό μας, η Πορτογαλία έχει αναλογία 38,7 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους.

Στην όμορφη αυτή χώρα της Ιβηρικής, απασχολούνται 41.400 γιατροί, δηλαδή 30.000 λιγότεροι από εκείνους της Ελλάδας!
Νοσηλευτές
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τους νοσηλευτές.

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, στην Ελλάδα αναλογούν 2,4 νοσηλευτές ανά 10.000 πληθυσμού.

Η αναλογία αυτή είναι απείρως χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (65 νοσηλευτές) και της Αμερικής (72,5).

Περυσινή μελέτη, ωστόσο, που έγινε στην Ελλάδα, εμφάνιζε την αναλογία νοσηλευτών ανά γενικό πληθυσμό στο 32,1 ανά 10.000.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι αυτός είναι ο σωστός αριθμός και πάλι η χώρα μας έχει αρνητικό ρεκόρ, με υποδιπλάσιους νοσηλευτές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Αριθμούς Κούβας έχει η Ελλάδα στους γιατρούς"

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περνούν Κύπρου και Λαϊκή Ελλάδος

Δεν υφίσταται «κούρεμα» καταθέσεων για τις εν Ελλάδι καταθέσεις των δύο κυπριακών τραπεζών


Πυρετώδεις οι συσκέψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εξεύρεση λύσης μέσα στο Σαββατοκύριακο σε σχέση με το μέλλον των δραστηριοτήτων των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασιστεί η μεταφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του ενεργητικού και του παθητικού της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας που αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Οι δύο κυπριακές τράπεζες θα λειτουργούν ως θυγατρικές του πλήρως ανακεφαλαιοποιημένου μετά τη διάσωσή του, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μοναδικός μέτοχος του οποίου είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το μέλλον τους, όπως και αυτό του νέου ΤΤ, θα κριθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως ξεκαθαρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να «κουρευτούν» οι καταθέσεις των δύο κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σε σχέση με το κόστος που προκύπτει από την όλη διαδικασία μεταβίβασής τους στο ΤΤ, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει συμφωνία να καλυφθεί από το ΤΧΣ και την Κύπρο.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα:

«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περνούν Κύπρου και Λαϊκή Ελλάδος"

Τετραήμερη απεργία στην ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υιοθετώντας την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των συναδέλφων, αποφάσισε την κήρυξη απεργίας από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, 16 Μαρτίου 2013 έως τις 6 το πρωί της Τρίτης, 19 Μαρτίου 2013, για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην ΕΡΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδα).

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αντιμετωπίζουν την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά της Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία δεν καταβάλλει στους δημοσιογράφους από τον περασμένο Νοέμβριο την αμοιβή για την εργασία της Κυριακής, των αργιών και τις υπερωρίες.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Η ΕΣΗΕΑ έχει ήδη αποστείλει καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με το θέμα αυτό και η συνάντηση με την εργοδοσία της ΕΡΤ έχει οριστεί για την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τετραήμερη απεργία στην ΕΡΤ"

Κον Μπεντίτ: Όνειρό μου να κατέβω υποψήφιος στην Ελλάδα το 2014

Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δηλώνει ότι το όνειρό του είναι να κατεβεί υποψήφιος στην Ελλάδα το 2014 με τους... Οικολόγους και να διεκδικήσει την προεδρία στην Κομισιόν ενώ τονίζει ότι η λιτότητα έχει τσακίσει το ηθικό των πολιτών.

ΣΕ συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι «έχω ένα παράξενο όνειρο. Να συμμετάσχω στις ευρωεκλογές του 2014 με την οικολογική λίστα στην Ελλάδα και να είμαι υποψήφιος των Οικολόγων για την προεδρία της Κομισιόν. Με 10%-15% των ψήφων θα προκαλούσα μια νέα δυναμική στην ελληνική κοινωνία και θα ταρακουνούσα τους ηττοπαθείς ή κυνικούς συντηρητισμούς που υπονομεύουν την πολιτική στην Ευρώπη».

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ προτείνει μια συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο ώστε να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο και να ελαφρύνουν οι προϋπολογισμοί των μεν και των δε από τις αμυντικές δαπάνες.

Στην ερώτηση αν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά ικανοποιούν, απαντά: «Έτσι φαίνεται με βάση τα νούμερα. Το τίμημα όμως είναι η συνεχής πτώχευση της κοινωνίας και αυτό είναι το δύσκολο του θέματος. Το να δούμε δηλαδή ποια είναι η προοπτική δράσης που έχετε για να απαλλαγείτε από την πτώχευση. Τα επιβεβλημένα μέτρα λιτότητας που αγγίζουν την υπερβολή έχουν τσακίσει το ηθικό των πολιτών και θα μπορούσαν να ζημιώσουν τη δημοκρατία».

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ καλούμενος να αποδώσει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, τις μοιράζει και στην Ευρώπη αλλά και στην ελληνική κοινωνία. «Για τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν ευθύνες της Ευρώπης αλλά και ευθύνες της ελληνικής κοινωνίας. Η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι όλα τα κακά προέρχονται από την Ευρώπη και επομένως κινδυνεύουμε να έχουμε κατάρρευση του δημοκρατικού συστήματος, όπως διαπιστώνουμε και στην Ιταλία.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, υπάρχει έντονη αυτοκριτική από πολλούς Έλληνες που δεν θεωρούν ότι η χώρα είναι άμοιρη ευθυνών. Πελατειακές σχέσεις και εθνικισμός είναι δύο στοιχεία που καλλιέργησε η ελληνική κοινωνία χωρίς να της τα έχει επιβάλει η Ευρώπη».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κον Μπεντίτ: Όνειρό μου να κατέβω υποψήφιος στην Ελλάδα το 2014"

Σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά απέναντι στα δάνεια

Υπό το βάρος της παρατεταμένης ύφεσης αλλά και στην σκιά της ανεργίας που έχει απλωθεί πάνω από... ολόκληρη τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή, ένα στα δύο καταναλωτικά δάνεια και ένα στα τέσσερα στεγαστικά έχουν πάψει να εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.

Τη ζοφερή εικόνα της κατάρρευσης των οικογενειακών προϋπολογισμών συμπληρώνει η κατάρρευση της μικρής επιχειρηματικότητας, καθώς σχεδόν ένα στα δύο μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξόφλητο είναι πλέον ένα στα τρία δάνεια. Συνολικά τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν ανέλθει στα 145 δισ. ευρώ. Στα 52 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και στα 14 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προστίθενται 80 δισ. ευρώ, που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.

Η έκρηξη των οφειλών από φυσικά και νομικά πρόσωπα υπονομεύει κάθε προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας, στον βαθμό που το σύνολο των οφειλών φθάνει τα δύο τρίτα σχεδόν του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η παραπάνω εικόνα αμφισβητεί τα στοιχεία των τραπεζών, που περιορίζουν το ύψος των επισφαλειών στο 25% για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά απέναντι στα δάνεια"

Για πρώτη φορά μετά το Σχίσμα, Οικουμενικός Πατριάρχης σε ενθρόνιση Πάπα

Στην ενθρόνιση του νέου Πάπα της Ρώμης, θα παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013.

Να αναφερθεί ότι η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική, αφού για πρώτη φορά μετά το σχίσμα του 1054 θα παραστεί Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συνοδεύουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Αργεντινής Ταράσιος και ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος.

Τέλος να σημειωθεί ότι με την κίνηση αυτή, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ενότητας στους Χριστιανούς του κόσμου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Για πρώτη φορά μετά το Σχίσμα, Οικουμενικός Πατριάρχης σε ενθρόνιση Πάπα"

Ακόμα δύο στη φυλακή για την υπόθεση Λαυρεντιάδη

Τον δρόμο της φυλακής παίρνουν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων της Proton Bank προς εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο επιχειρηματίας Αντώνης Ρογκόπουλος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alapis Βασίλης Καραμούζης.

Οι δύο κατηγορούμενοι, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ήταν εκ των πέντε που συνελήφθησαν την Τρίτη, ύστερα από εντάλματα που εξέδωσε σε βάρος τους η ανακρίτρια κρίνοντας ότι είναι ύποπτοι φυγής.

Ο Αντώνης Ρογκόπολουλος, που κατείχε μετοχές του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» ως εκπρόσωπος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, φέρεται να αρνήθηκε τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται και να υποστήριξε ότι αγόρασε με δικά του χρήματα το ήμισυ του σταδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν εκπροσωπούσε τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση του επιχειρηματία και φέρεται να προσκόμισε στην ανακρίτρια ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 17/12/2010, στο οποίο εμφανίζεται να μεταβιβάζεται από δυο offshore εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, στην εταιρεία ΝΙΜΑΝΤΕΡΟΥΣ συμφερόντων Ρογκόπουλου, το μισό γήπεδο έναντι τιμήματος 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα της εποχής, το επίμαχο ποσοστό του σταδίου -που πλέον είναι δεσμευμένο με απόφαση της Δικαιοσύνης- είχε μεταβιβαστεί το 2009, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, που κρίθηκε προφυλακιστέος, ο Βασίλης Καραμούζης, φέρεται να υπερασπίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας την αθωότητα της συζύγου του, Ιωάννας Τόρη, η οποία επίσης απολογήθηκε για την εμπλοκή της στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερη με όρους.

Η Ι. Τόρη φέρεται να πήρε δάνειο 72 εκ. ευρώ από την Proton Bank, ως εκπρόσωπος εταιρείας, η οποία σύμφωνα με την κατηγορία δεν παρουσίαζε καμία δραστηριότητα και συστάθηκε γι αυτό το λόγο. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι στην κατηγορουμένη πρέπει να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της.

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την απολογία του και ο τέταρτος από τους προσφάτως συλληφθέντες κατηγορούμενους στην υπόθεση της Proton Bank, Ηλίας Μακρής. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος εταιρείας, η οποία επίσης έλαβε δάνειο από την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πέμπτος κατηγορούμενος, που συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας, ο 82χρονος Γιώργος Γιωργάρας, απολογήθηκε την Πέμπτη και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Απολογούμενος ο Γ. Γιωργάρας φέρεται να ανακάλεσε όσα είχε καταθέσει στον εισαγγελέα Ι. Δραγάτση, που διεξήγαγε την έρευνα για τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα είχε πει τότε, τού τα «είχαν γράψει οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη». Ο κατηγορούμενος, στην απολογία του δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, «εκτελεστικό όργανο», το οποίο έκανε ότι του έλεγαν και υποστήριξε πως τα λεφτά με τα οποία «στήνονταν» εταιρείες «ήταν του Λαυρέντη».

Με τις δύο νέες προφυλακίσεις, οι προσωρινά κρατούμενοι πλέον για την υπόθεση είναι εννέα.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμα δύο στη φυλακή για την υπόθεση Λαυρεντιάδη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news