facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος ο Α. Δελλατόλας

Με την ιδιότητα του κατηγορουμένου καλείται, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της Proton Bank, ο εκδότης - δημοσιογράφος Αντωνης Δελλατόλας, μετά και την αποκάλυψη της «Κ.Ε». Η κατηγορία που του αποδίδεται σχετικά με το τραπεζικό σκάνδαλο είναι το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για το οποίο ο εκδότης των εφημερίδων «το Ποντίκι» και «6 μέρες», Αντώνης Δελλατόλας αναμένεται να απολογηθεί σχετικά την ερχόμενη εβδομάδα.
Η κλήση του προς απολογία είναι το αποτέλεσμα εμπεριστατομένης έρευνας της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, και προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του Τύπου. Το σκέλος που αφορά στον εκδότη - δημοσιογράφο έχει να κάνει με το έμβασμα 500.000 ευρώ που πρώτη αποκάλυψε η "Κ.Ε." στις 24 Φερβουαρίου 2013.
Συγκριμένα, ο κατηγορούμενος εκδότης φέρεται να έλαβε το ποσό από κυπριακό λογαριασμό του επίσης κατηγορούμενου και νυν φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη τον Ιανουάριο του 2012, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία οι λογαριασμοί του δεύτερου στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένοι από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Proton Bank.
Ειδικότερα, το έμβασμα, ύψους 500.000, εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Ως δικαιούχος του λογαριασμού αποστολής εμφανίζεται ο καταζητούμενος για την υπόθεση της Proton Bank, Πέτρος Κυριακίδης.
Το έμβασμα καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του εκδότη των εφημερίδων «Το Ποντίκι» και «6 ημέρες», Αντώνη Δελλατόλα. Στις «λεπτομέρειες πληρωμής» του εγγράφου αναφέρεται: «διακανονισμός (settlement) του Π. Κυριακίδη/Συμβόλαιο Νο 11.022/20/01/11».
Φέρει δε τη σφραγίδα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, της Δημοκρατίας της Κύπρου (Unit for Combating Money Laundering), από την οποία και εστάλη στις ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να ενταχθεί στην ογκωδέστατη δικογραφία.
Η συναλλαγή, η οποία αποτελεί μία από τις δεκάδες που ελέγχει διεξοδικά η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, λαμβάνει χώρα την περίοδο που, όπως είναι γνωστό, ο Πέτρος Κυριακίδης είναι ποινικά ελεγκτέος για το τραπεζικό σκάνδαλο και ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε ελληνικό έδαφος με σχετικό βούλευμα το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία του συμβολαίου που αναφέρεται στο επίμαχο έμβασμα (20.01.2011) παραπέμπει στο ίδιο διάστημα κατά το οποίο οι Π. Κυριακίδης και Αντ. Δελλατόλας ξεκίνησαν τη συνεργασία τους για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Συγκεκριμένα, στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε η αγορά ποσοστού 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας από το νυν κατηγορούμενο, με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκούνται από τον Αντ. Δελλατόλα.
Σε επικοινωνία που είχε η «Ε» με τον Αντ. Δελλατόλα στο παρελθόν, ο εκδότης και δημοσιογράφος είχε αρκεστεί να διευκρινίσει ότι το έμβασμα είναι η δεύτερη δόση των χρημάτων της αγοραπωλησίας για το «Ποντίκι». Σύμφωνα με τον ίδιο, το αντίτιμο των μετοχών τού δόθηκε σε δύο δόσεις, έχουν πληρωθεί οι σχετικοί φόροι, ενώ η σύμβαση και οι δόσεις έχουν κατατεθεί στην Εφορία.
Αναλυτικά όλο το δημοσίευμα εδώ.
Φυγόδικος και ο Γ. Κυριακίδης
Την ίδια ώρα, νέα ένταλμα σύλληψης, το τρίτο κατά σειρά για την υπόθεση, εκδόθηκε αυτή τη φορά για τον Γιώργο Κυριακίδη. Πρόκειται για το υιό Κυριακίδη, ο οποίος κατηγορείται για κακουργηματική απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 και ξέπμυμα βρώμικου χρήματος.
Ο Γ. Κυριακίδης φέρεται κατά την έρευνα, να διετέλεσε κύριος μέτοχος στις εκδόσεις ΑΔΕΛΕ ΑΕ και σε off shore εταιρείες που εμπλέκονται με το σκάνδαλο της Proton Bank.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται για την υπόθεση.
Έχουν προηγηθεί ένα σε βάρος του πατέρα του, Πέτρου Κυριακίδη, και ένα σε βάρος της δικηγόρου Ελένης Σκούρα.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος ο Α. Δελλατόλας"

Χαράτσι στα ακίνητα και το 2013. Είσπραξη μέσω της ΔΕΗ

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει σε ισχύ και το 2013 το “έκτακτο” τέλος ακινήτων το οποίο πληρώνουν οι ιδιοκτήτες μέσω των λογαριασμών των ΔΕΗ . Κι αυτός καθώς η τρόικα διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων ζητά από την κυβέρνηση να πάει και εφέτος στα “σίγουρα¨.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η τρόικα προβάλει το επιχείρημα πως με δεδομένο ότι το ισχύον σύστημα αποδίδει τα προσδοκώμενα έσοδα , είναι προτιμότερο ο ενιαίος φόρος ακινήτων να επιβληθεί από το 2014.

Κατά τα λοιπά στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας “όλα” τα ζητήματα παρέμειναν ανοιχτά.
Οι διαβουλεύσεις «είναι σε πολύ καλό κλίμα και αντιλαμβάνονται τα επιχειρήματά μας» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αλλά πρόσθεσε πως «δεν καταλήξαμε πουθενά».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει πρόθεση τις επόμενες δύο μέρες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να αρχίσουν να κλείνουν τα θέματα, πριν αναχωρήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για την Σύνοδο Κορυφής.

Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, έγινε μία ανασκόπηση των συναντήσεων που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα. «Συνεχίζουμε να αποτιμούμε και εμείς και εκείνοι τις δράσεις» ανέφερε το ίδιο στέλεχος, ενώ δήλωσε ότι για το «διαρθρωτικό ορόσημο του Μαρτίου» (το πρόγραμμα υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014) το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πλέον δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εκτός από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος έχουν δώσει και άλλα υπουργεία στην τρόικα, όπως το υπουργείο Εργασίας, Εσωτερικών και άλλα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαράτσι στα ακίνητα και το 2013. Είσπραξη μέσω της ΔΕΗ"

Βία και πάλι εναντίον Αγανακτισμένων

Στην πλατεία Συντάγματος και στον Λευκό Πύργο επέστρεψαν το απόγευμα της Κυριακής οι «Αγανακτισμένοι», με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!»

Έντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση της Αθήνας. Έκαναν χρήση δακρυγόνων και προσήγαγαν έναν διαδηλωτή. 

Στο βίντεο του enet.gr μπορείτε να δείτε την προσαγωγή του διαδηλωτή μπροστά από το περίπτερο, έξω από τον Εθνικό Κήπο. 


Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ τού κλείνουν το στόμα όταν εκείνος, πεσμένος στο πεζοδρόμιο, προσπαθεί να φωνάξει το όνομά του.
Βίντεο: Στέλιος ΣτεφάνουΟι διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν από τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα με μπαλόνια, αυτοσχέδια πλακάτ, πανό και συνθήματα ενάντια στο μνημόνιο, το σχέδιο «Αθηνά» και τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Από τη συγκέντρωση διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας.
Ένταση σημειώθηκε περίπου στις 19.00, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές προς την πλατεία. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στη λεωφόρο Αμαλίας αλλάζοντας τη θεματική των συνθημάτων τους, από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε συνθήματα ενάντια στην αστυνομία και την καταστολή. Στις 20.15 ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση της αστυνομίας με ευρεία ρίψη χημικών, απωθώντας τους συγκεντρωμένους. 
Βίντεο Σπύρος ΤσακίρηςΜετά τις 21.00, οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν και η λεωφόρος Αμαλίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.
Οι Έλληνες πήραν αυτή τη φορά τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά των πολιτικών λιτότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν ενεργά στο «πρώτο Σύνταγμα», στις γενικές συνελεύσεις και τις ομάδες εργασίας, πρόκειται για προσπάθεια που μόλις ξαναρχίζει, μετά από τη σιωπή δύο χρόνων και παρά την επιδείνωση της ζωής των ανθρώπων,  με στόχο σύντομα να γιγαντωθεί και πάλι ως κίνημα, και από «αγανακτισμένοι» να γίνουν και πάλι «αποφασισμένοι». Όπως συνέβη την άνοιξη του 2011, εν καιρώ πρώτου Μνημονίου, όταν ξεκίνησε από λίγους διαδηλωτές έξω από την ισπανική πρεσβεία, για να φτάσει ένα εκατομμύριο κόσμος στις μεγάλες συγκεντρώσεις του Συντάγματος και την βίαιη καταστολή τους, τέλος Ιουνίου του 2011 -ενώ παράλληλα ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο- που έφεραν τη χώρα στα διεθνή πρωτοσέλιδα.
Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Αθήνας έγινε μέσω του Facebook, όπως και της Θεσσαλονίκης. Το ραντεβού διαμαρτυρίας δόθηκε στις 18.00, με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, καθώς «Η Άνοιξη των λαών έχει αρχίσει». Περίπου 40.000 άτομα προσκλήθηκαν, ενώ από τα μηνύματα που έγραψαν μέλη του group έγινε σαφές ότι η διαμαρτυρία δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και της λιτότητας, αλλά και σε θέματα όπως η ιστορία με τα χρυσωρυχεία στην Χαλκιδική, το "σχέδιο Αθηνά" για την παιδεία, η καταστολή κ.α.
Επίσης, το παρών έδωσαν και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές Ελλάδας, οι οποίοι οργάνωσαν την 56η Μοτοπορεία τους στον νομό Αττικής, με αναχώρηση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 18.30 για το Σύνταγμα. "Χωρίς κόμματα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές απλά σαν πολίτες για να φωνάξουμε ότι Φτάνει Πια με Φτώχεια, την ανεργία, τις αυτοκτονίες, ως εδω! Καιρός να φεύγουν!", τονίζουν. 
enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Βία και πάλι εναντίον Αγανακτισμένων"

Λίγα λόγια για το κρέας αλόγου και για ποιο λόγο είναι επικίνδυνο


Δεν βαριέσαι, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, σκέφτηκε ο μέσος Έλληνας… Δεν είναι έτσι όμως. Ο κόσμος είναι τόσο μικρός που τα περισσότερα πράγματα έρχονται και από την γειτονιά μας. Την προηγούμενη Τρίτη ο ΕΦΕΤ διέταξε εισαγγελική έρευνα για την κατάσχεση ύποπτης ποσότητας κρέατος η οποία εικάζεται πως μπορεί να περιέχει και άλογο…
Ακόμη κι αν είμαστε σίγουροι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, προ ημερών η βρετανική εφημερίδα Guardian ήρθε για να μας διαψεύσει. Στην Ελλάδα έχετε φάει 73 τόνους αλογίσιο κρέας, μας είπαν και μας παρέθεσαν και πίνακα με τα στοιχεία και την προέλευση αυτών των ποσοτήτων… Ανατριχιαστικό!!
Ποιοι το τρώνε;
Οι Έλληνες δεν συνηθίζουμε να τρώμε αλογίσιο κρέας. Ποτέ δεν το κάναμε. (Εντάξει αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις όπως την Πολιορκία του Μεσολογγίου, ή την Κατοχή όπου δεν αφήσαμε ζωντανό για ζωντανό, τότε, όχι δεν τρώμε κρέας αλόγου).
Σε πολλές ασιατικές χώρες, αλλά και την δυτική Ευρώπη, και κυρίως στην Γαλλία, η κατανάλωση αυτού του κρέατος δεν θεωρείται κακή. Μάλιστα δεν ήταν πάντοτε ταμπού. Ήταν μία πρακτική η οποία κράτησε περίπου μέχρι τον όγδοο αιώνα. Ποιος την σταμάτησε; Ο Πάπας Γρηγόριος ο Γ’ κατήγγειλε την παγανιστική μέχρι τότε πρακτική ως σιχαμένη και βδελυγματική.
Σήμερα καταναλώνεται περισσότερο στη Γαλλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης, ως πιο εξεζητημένο κρέας. Το μαγειρεύουν αυτούσιο, ή το συνδυάζουν με άλλα είδη κρέατος όπως ελαφιού ή μοσχαριού για να φτιάξουν μπιφτέκια.
Αλήθεια τι γεύση έχει;
Πάντως η κατανάλωση ίππων για να έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, κάποιον λόγο θα έχει. Πολλοί (όσοι το έχουν δοκιμάσει) λένε πως είναι πολύ νόστιμο. Θυμίζει λίγο το μοσχάρι, αλλά με κάπως διαφορετική γεύση. Τι εννοούμε διαφορετική; Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian χαρακτηρίζει εξαίσιο και πολύ γευστικό το συγκεκριμένο κρέας. Θα μπορούσαμε, λέει, να το μπερδέψουμε και με το μοσχάρι, ωστόσο η μπριζόλα του είναι πολύ πιο νόστιμη και πολύ πιο ζουμερή.
Το κρέας αλόγου διαφέρει σε χρώμα. Τα νεαρά ζώα έχουν συνήθως πιο ανοικτό χρώμα, αλλά και γεύση εν αντιθέσει με τα πιο μεγάλα σε ηλικία. Τα ηλικιωμένα ζώα μάλιστα λέγεται πως έχουν και πιο τρυφερό κρέας κάτι που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε στα ζώα που καταναλώνουμε ευρέως, όπως το μοσχάρι και οι αμνοί.
Γιατί δεν το τρώμε στην Ελλάδα;
Όπως στην χώρα μας έτσι και σε άλλες χώρες του πλανήτη το αλογίσιο κρέας είναι είτε ταμπού, είτε ακόμη και παράνομο. Στην Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα στον κώδικα προτύπων για τα τρόφιμα δεν περιλαμβάνεται το κρέας αλόγου, ενώ σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, απαγορεύεται.
Ανθρωπολόγοι συνδέουν την άρνηση βρώσης του αλόγου είτε σε πρακτικούς καθημερινούς λόγους, είτε σε θρησκευτικούς, είτε σε συναισθηματικούς.
Για παράδειγμα όπως προαναφέρθηκε, σε ορισμένες χώρες εθεωρείτο παλαιότερα ως σημάδι λατρείας παγανιστικών θεών. Μπορεί τέτοιοι φόβοι σήμερα να έχουν εξαλειφθεί ωστόσο η άρνηση έχει παραμείνει.
Παράλληλα ορισμένες θρησκείες απαγορεύουν την κατανάλωση αλογίσιου κρέατος επειδή δεν είναι μηρυκαστικά.
Τέλος, επειδή σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς το άλογο έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς και είναι χρήσιμο για τον άνθρωπο, ορισμένοι λαοί απέκτησαν μία πιο οικεία σχέση μαζί του, όπως και με τον σκύλο, γεγονός που συνειδησιακά τους απαγορεύει την κατανάλωσή του. Οι Έλληνες μάλλον ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία. Άλλωστε βάσει νομοθεσίας πρέπει όλα τους να διαθέτουν διαβατήριο, γεγονός που τα καθιστά ζώα συντροφιάς.
Γιατί είναι επικίνδυνο;
Το όλο ζήτημα ανάγεται σε σκάνδαλο για δύο λόγους. Αρχικά είναι διαφορετικό να ξέρεις πως τρως άλογο από δική σου επιλογή και διαφορετικό να σου το πλασάρουν ως μοσχάρι. Κατά δεύτερον όσα άλογα προορίζονται για κατανάλωση εκτρέφονται σε φάρμες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με αγνώστου προελεύσεως αλογίσιο κρέας το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Επίσης τα άλογα έχουν μία «ιδιαιτερότητα». Όσα αγωνίζονται τρώνε «με τον κουβά» το αντιφλεγμονώδες φάρμακο φαινυλοβουταζόνη, ή «Bute». Είναι ένα απαγορευμένο για τον άνθρωπο φάρμακο το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, μέχρι και καρκίνο!
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι φάγαμε άλογο. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό» αναφέρει ελεγκτής του ΕΦΕΤ στην Ελευθεροτυπία, επισημαίνοντας πως: «Το θέμα είναι ότι το άλογο που εσύ μπορεί να κατανάλωσες και να καταναλώνεις ακόμη εν αγνοία σου, να περιέχει βλαβερές ουσίες. Υπάρχει θέμα ασφάλειας. Τα άλογα εμβολιάζονται γιατί παθαίνουν αρθρίτιδες. Με την κατανάλωση η ουσία εμβολιασμού περνά στον άνθρωπο».
σ.σ.Ε: Βλέποντας στη φωτογραφία του άρθρου αυτή τη “φάτσα”, πείτε μας με το χέρι στην καρδιά, εσείς θα μπορούσατε να φάτε άλογο; 

enimerwsi
Διαβάστε Περισσότερα » "Λίγα λόγια για το κρέας αλόγου και για ποιο λόγο είναι επικίνδυνο"

Η Κύπρος προχωρά σε άμεση τιτλοποίηση των κοιτασμάτων λόγω αδιεξόδου με τρόικα

Σε άμεση διαδικασία τιτλοποίησης των κοιτασμάτων οδεύει η Κύπρος προκειμένου να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε ότι... αφορά τις διαδικασίες με την τρόικα, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ρυθμίσεις που θα βυθίσουν την Κύπρο σε μία κατάσταση ανάλογη με της Ελλάδας.

Κατ'αυτό τον τρόπο η Λευκωσία φαίνεται ότι προχωρά στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση των κοιτασμάτων μέσα στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα.

Όπως έχει ήδη σημειώσει το defencenet.gr, χρειάζονται τρεις γεωτρήσεις για να προσδιοριστεί το εύρος ενός κοιτάσματος και να καταστεί δυνατή η τιτλοποίησή του δηλαδή η έκδοση ομολόγων με αντικείμενο το περιουσιακό στοιχείο του κράτους.

Φυσικά η γεώτρηση θα γίνει από την εταιρεία Noble,

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης. Βέβαια επίσημα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τιτλοποίηση για να περιληφθούν τα έσοδα από τα κοιτάσματα στο ισοζύγιο της συμφωνίας για το Μνημόνιο. Όλα αυτά δείχνουν πάντως, ότι η συμφωνία είναι ακόμα μακριά Ο υπουργός είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση και πιστοποιηθούν τα κοιτάσματα «μπορεί να ανακηρυχθούν εμπορεύσιμα και θα έχουν μια συγκεκριμένη αξία».

Και αυτή είναι η πιο σωστή τακτική τουλάχιστον σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, ενώ ακόμα και αν ναυαγήσει η διαπραγμάτευση η δημοκρατία θα μπορέσει να σταθεί οικονομικά. Δεν αποκλείεται, πάντως και κάποιοι κύκοι της τρόικα να έχουν ρίξει την ιδέα της τιτλοποίησης, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αφού η τρόικα έχει κάθε συμφέρον τα κοιτάσματα να διατηρηθούν ως έχουν και να αναλάβει σταδιακά τον έλεγχο της χώρας όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, άρα και τον έλεγχο των κοιτασμάτων.

Ο υπουργός, ο οποίος σχολίαζε την άρνηση της τρόικας να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το φυσικό αέριο, είπε ότι «ακριβώς είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση», κάτι που δείχνει ότι "δεν τα βρίσκουν" Κύπρος και τρόικα σε κρίσιμα ζητήματα. Και η Κύπρος θέλει να ρίξει πλέον το δυνατό της "χαρτί".

Σε ερώτηση μέχρι πότε είναι υποχρεωμένη η Noble να προβεί στην επιβεβαιωτική γεώτρηση με βάση και το συμβόλαιο της, ο υπουργός είπε ότι το συμβόλαιο λέει μέχρι τον Οκτώβριο, όμως, "θα τους συναντήσουμε την ερχόμενη βδομάδα και θα δούμε ακριβώς ποια είναι τα πλάνα τους και πως μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα"...

Κληθείς να πει κατά πόσο το θέμα πρόσθετων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 θα είναι στα θέματα συζήτησης με τη Noble, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.

Άποψή μας είναι ότι η τρίτη γεώτρηση και η εναρξης τιτλοποίησης των κοιτασμάτων έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό.

Τα ίδια φυσικά, ισχύουν και για την Ελλάδα: Η διαδικασία των τριών επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα πρέπει να είναι όσο συντομότερη γίνεται. Έρευνες, γεωτρήσεις και επιβεβαιωτικές, γεωτρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να διασωθεί μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Με την προϋπόθεση, πάντα, ότι το κλειδί των κοιτασμάτων θα το κρατά η Ελλάδα και όχι η τρόικα...

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κύπρος προχωρά σε άμεση τιτλοποίηση των κοιτασμάτων λόγω αδιεξόδου με τρόικα"

Η απόπειρα αυτοκτονίας είναι εργατικό ατύχημα εάν υφίσταται πίεση εργοδότη

Ασπίδα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στις εργοδοτικές πιέσεις υψώνει απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία δικαιώνει την 50χρονη εργάτρια που αποπειράθηκε να θέσει τέλος στη ζωή της μέσα στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η απόπειρα αυτοκτονίας στην οποία οδηγήθηκε η εργαζόμενη συνιστά εργατικό ατύχημα, αφού ήταν αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πίεσης του εργοδότη για πρόσθετη εργασία. Με αυτό μάλιστα το σκεπτικό, της επιδικάστηκε αποζημίωση 60.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, ενώ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απόλυσή της, καθώς έγινε για λόγους εμπάθειας και εκδίκησης.

Επικυρώνοντας τη σχετική εφετειακή απόφαση, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η απόπειρα αυτοκτονίας της εργάτριας, ακόμη και αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της, αποτελεί εργατικό ατύχημα, αφού «επήλθε από αιφνίδιο και βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση της εργασίας της».

Συγκεκριμένα, η 50χρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, που είχε απασχοληθεί σε διάφορες θέσεις στην εταιρεία, υποχρεώθηκε να καθαρίσει τους χώρους άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Επειδή όμως η εργαζόμενη αρνήθηκε, ο εκπρόσωπος της εταιρείας την απείλησε ευθέως με απόλυση. Βγαίνοντας από το γραφείο του απελπισμένη, η 50χρονη πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και προσπάθησε να κόψει τις φλέβες της.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η εργάτρια οδηγήθηκε στην εν λόγω ενέργεια λόγω των ασφυκτικών απαιτήσεων της εταιρείας. «Η συνεχής δε πίεση για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η απαίτηση του εργοδότη για αύξηση του όγκου της εργασίας της, με την ανάθεση και άλλης εργασίας σε διαφορετικό μάλιστα εργοδότη, η επιμονή του προς τούτο και η απειλητική και εξυβριστική συμπεριφορά του, προκάλεσαν την ψυχολογική και νευρική κατάπτωση της εργαζομένης, εν όψει μάλιστα και του κινδύνου που αντιμετώπιζε να απολέσει την εργασία της σε περίπτωση πραγματοποιήσεως της απειλής, αφού ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθει στην εκτέλεση όλων των καθηκόντων της, της οικονομικής ανάγκης που είχε για την εργασία της και τις εξ αυτής αποδοχές και της αδυναμίας της ή τουλάχιστον της μεγάλης δυσχέρειας εξευρέσεως άλλης εργασίας λόγω του ότι ήταν 50 ετών, με αποτέλεσμα, μη έχοντας την ικανότητα να αποφασίσει λογικά, να δημιουργηθούν σε αυτήν τάσεις αυτοκαταστροφής και να προβεί στον αυτοτραυματισμό της».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απόπειρα αυτοκτονίας είναι εργατικό ατύχημα εάν υφίσταται πίεση εργοδότη"

Σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό το βλέμμα των ΗΠΑ

Το «κερδίζω - κερδίζεις («win-win») ή στα τουρκικά «καζάν-καζάν» αναμένεται να αποτελέσει από εδώ και στο εξής τη βάση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και την προ ημερών επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο ανδρών απέδειξε ότι είμαστε προ των πυλών της… συνεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο, που θα «χτιστεί» πάνω στην προηγούμενη ελληνοτουρκική συνεργασία σε ακίνδυνους τομείς και στην αποχή από πράξεις που θα θίγουν τα συμφέροντα της άλλης πλευράς. Ουσιαστικά το μοντέλο των συμφωνιών σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» είναι μόνο η αρχή για μια ευρύτερη συμφωνία που αφορά αυτό που οι Αμερικανοί συνήθως αποκαλούν «big game». Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εδώ και αρκετό καιρό έχει μετατοπιστεί, από το Αιγαίο, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι.

Στο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο έχουν εξελιχθεί παράλληλες διαδικασίες το τελευταίο διάστημα, με την εμπλοκή των «μεγάλων δυνάμεων» και ειδικά του αμερικανικού παράγοντα για να υπάρξει μια πιο ουσιαστική προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία. Στην περίπου δίωρη συνομιλία των κκ. Σαμαρά και Ερντογάν έγινε συζήτηση με «ανοιχτά χαρτιά» για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων με επίκεντρο και την ΑΟΖ, αν και κανείς δεν μπορεί να μάθει και να πει με απόλυτη ακρίβεια το τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Οι γνωρίζοντες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων όμως αναφέρουν ότι τα καυτά θέματα συζητήθηκαν ως επί το πλείστον και η συνομιλία τους δεν αφορούσε μόνο τον τουρισμό και τη λαθρομετανάστευση. Το έδαφος είχε άλλωστε προετοιμαστεί ήδη από την προηγούμενη συνάντησή τους στην Ντόχα του Κατάρ.

«Αλλα ήταν τα πιο σημαντικά, που σχετίζονται με την επιβίωσή μας σε σχέση με τα ενεργειακά» έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής αποστολής. Εξάλλου δεν ήταν τυχαίο ότι οι δύο ηγέτες ήταν απολύτως μόνοι στο δωμάτιο του ανακτόρου των Οθωμανών Σουλτάνων, στο επιβλητικό Ντολμά Μπαχτσέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι δύο χώρες το επόμενο διάστημα, υπό τον «έλεγχο» και την «εποπτεία» κυρίως του αμερικανικού παράγοντα, αναμένεται να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές για τα ακανθώδη προβλήματα. Επί της ουσίας θα διευρύνουν τη συνεργασία σε πιο εύκολους τομείς (π.χ. τουρισμός), ενώ σταδιακά θα ωριμάζουν - επικοινωνιακά και πολιτικά - οι συνθήκες για μια κοινή εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Εξάλλου δεν ήταν τυχαία η επιλογή του κ. Ερντογάν να μιλήσει για αμοιβαία επωφελή (win-win) βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κρίσιμο στοιχείο είναι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS τόσο για το Ιόνιο πέλαγος όσο και για τις περιοχές νοτίως της Κρήτης, όπου θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για το τι πλούτος υπάρχει στα ύδατα αυτά.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι, στο πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανική ομπρέλα, ήδη υπάρχει συζήτηση για ανάμειξη μιας ή και δύο εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα κάνουν για λογαριασμό των δύο χωρών τις έρευνες σε επίμαχες περιοχές, ώστε να μην έχουμε άμεση εμπλοκή των δύο χωρών.

Το κρίσιμο στοιχείο που μας υποδεικνύει και το πώς θα κινηθούν οι δύο χώρες το επόμενο διάστημα, με τη σαφή εντολή από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων των «μεγάλων παικτών», είναι η μία πλευρά να αποφεύγει «να βάζει το δάχτυλο στο μάτι της άλλης».

Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και για τους μυημένους και όσους αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των δημόσιων τοποθετήσεων δεν ήταν τυχαία μια αποστροφή του κ. Σαμαρά που πέρασε μάλλον απαρατήρητη από τα ΜΜΕ. Ο κ. Σαμαράς είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου: «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης». Αυτή η φράση είχε την ιδιαίτερη σημασία της για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή, όπως δεν ήταν τυχαία και η κίνηση της Αθήνας προ εβδομάδων να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Εθνη ώστε οι τόνοι να πέσουν.

Μετά και τις συστάσεις και τις συμβουλές από τα κέντρα των «κεντρικών παικτών» στη γεωπολιτική σκακιέρα, η στροφή της Αθήνας στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών ήταν ενδεικτική. Και αυτό διότι από τις σκέψεις περί κατάθεσης συντεταγμένων στα Ηνωμένα Εθνη για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας, που ήταν στρατηγική επιλογή ακόμη και στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, περάσαμε σε μια «τακτική Realpolitik». «Σε αυτή την αλλαγή στάσης της Αθήνας πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα και δεν είναι τυχαία» επεσήμαναν στο «Βήμα» διπλωματικοί παράγοντες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αξιολογηθούν ως ιδιαίτερα σοβαρές οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, δύο 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

«Εχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα όχι ως λόγο δημιουργίας έντασης αλλά ως λόγο ανάπτυξης και ανοίγματος» τόνισε ο κ. Γιλντίζ που στο παρελθόν έχει προβεί σε σκληρές δηλώσεις εναντίον της Αθήνας. Οπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, υπάρχει σύμπτωση της λέξης «ανάπτυξη» που χρησιμοποίησε και ο έλληνας Πρωθυπουργός και ενισχύει το επιχείρημα ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία στο θέμα της συνεκμετάλλευσης.

Ο τούρκος υπουργός προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι παρά τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο που οδήγησε την Ελλάδα να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Εθνη «δεν υπάρχει πρόβλημα για θέματα ενέργειας». Και πρόσθεσε: «Γιατί πρέπει τα ενεργειακά ζητήματα να καταστούν αιτία έντασης όταν όλες οι σχέσεις μας με την Ελλάδα βαίνουν καλώς; Μας ρωτούν: "Θα διεξαγάγετε έρευνες στο Αιγαίο;". Aπαντάμε: "Προς το παρόν δεν θα διεξαγάγουμε". "Δεν γνωρίζουμε ότι οι όποιες έρευνες προκαλούν αντιπαράθεση;". "Ασφαλώς το γνωρίζουμε"».

Ο κ. Σαμαράς υπήρξε σαφής λέγοντας ότι «υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε και η διαφωνία μας μπορεί να είναι και ουσιαστική». Σε άλλη αποστροφή του όμως αναφέρθηκε στον «χρυσό κανόνα» της ελληνοτουρκικής συνεργασίας που πρέπει να είναι «ο αλληλοσεβασμός, το Διεθνές Δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Η εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου
Ο παράγοντας «λύση του Κυπριακού»

Από το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να αγνοηθεί το Κυπριακό. Το νησί βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέγκενη της οικονομικής κρίσης, αλλά είναι παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Η επίλυση του Κυπριακού, αν και όχι εύκολη, θεωρείται ότι μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις συνεργασίας. Φυσικά, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του σκληροπυρηνικού Ντερβίς Ερογλου.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, παρά τους περιορισμούς της οικονομικής συγκυρίας, επιδιώκει να αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα της και «να παίξει με την Ευρώπη».

Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να εμφανιστεί ως παράγοντας ηρεμίας σε μια εποχή όπου η γειτονική Μέση Ανατολή φλέγεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η πρόθεση της Λευκωσίας να καταθέσει κατόπιν προσεκτικής προετοιμασίας αίτηση για ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή στις Βρυξέλλες.

Αρμόδιοι κύκλοι διαμηνύουν προς την κυπριακή πλευρά ότι δεν θα πρέπει να εμφανιστεί ως αντιτουρκική αλλά εντασσόμενη σε μια ευρύτερη στρατηγική.

Ωστόσο θα επρόκειτο για μείζονα επιλογή που θα μετέβαλλε τις ισορροπίες. Αν η ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» προχωρήσει, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για την προσκόλληση του Ισραήλ στον νέο άξονα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό το βλέμμα των ΗΠΑ"

Δήλωση Τσοχατζόπουλου: «Δίωξη με πολιτικό μανδύα»

Για «δίωξη δικαστών» σε βάρος του με πολιτικό μανδύα, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, έξι ημέρες μετά την κάθειρξη οχτώ ετών που του επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.

Ο υπόδικος πρώην υπουργός, στην δήλωσή του μιλάει επίσης για πρωτοφανή δικαστική απόφαση στην «μεταχουντική δημοκρατική Ελλάδα» αλλά και για «παράλογη, εκκωφαντική καταδίκη». Παράλληλα, καταγγέλλει παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου, όπως αφήνει να εννοηθεί, να υπάρξουν βαριές καταδίκες.

Η δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, που στις 22 Απριλίου παραπέμπεται να δικαστεί μαζί με 18 ακόμη συγκατηγορούμενούς του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ως εξής:

«Σε Δίωξη Δικαστών» με πολιτικό μανδύα εναντίον μου, εξελίχθηκε η απόφαση στην δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, την περασμένη Δευτέρα 04.03.2013.

Το δικαστήριο αυτό «κατάφερε» με δύο ψήφους - η μία Εφέτης ψήφισε αθώος - να εκδώσει μια πρωτοφανή, μια μοναδική ΑΠΟΦΑΣΗ στη μεταχουντική Δημοκρατική Ελλάδα, για έναν μόνον από τους 560 βουλευτές - νυν και πρώην - που ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, υπό τον Πρόεδρο κο. Αργύρη, από το 2010. Με την απόφαση αυτή η πλειοψηφία «μετάλλαξε» μια απλή τυπική διαδικασία διαχείρισης των βουλευτικών πόθεν έσχες που αποσκοπεί στο όφελος της Δικαιοσύνης, της πολιτικής και της ίδιας της Δημοκρατίας, σε μια παράλογη εκκωφαντική και εκδικητική ΚΑΤΑΔΙΚΗ: 7 χρόνια «κάθειρξη», συν ένα (1) χρόνο για τα πλημμελήματα, χωρίς ελαφρυντικά και αναστολή, και με δήμευση της περιουσίας μου. Για έναν βουλευτή, που εκλέγεται επί 26 χρόνια, σε 10 εθνικές εκλογές (1981-2007) στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για ελλειπή και ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες των ετών 2009 και 2008.

Η «απόφαση» αυτή αποτελεί ΟΡΟΣΗΜΟ στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, στην λειτουργία της τρικομματικής Κυβέρνησης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί, κάτι τρέχει στη Δικαιοσύνη. Ολοένα και περισσότεροι πλέον πολίτες το λένε. Απευθύνομαι λοιπόν στους αρχηγούς και Προέδρους, των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στην Βουλή των Ελλήνων και τους ρωτώ:

Κύριοι,

● Αποδέχεστε ή απορρίπτετε τα φαινόμενα των παρεμβάσεων, που τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν ως πολιτικές, κυβερνητικές, δικαστικές, ιδιωτικές και δημόσιες παρεμβάσεις εξουσίας ?

● Ποιοι είναι αυτοί που ασκούνε εξουσία, παρεμβαίνοντας στην Δικαιοσύνη, όπως στους δικαστές της δίκης της Δευτέρας 4.3.2013, επιβάλλοντας πρωτοφανείς, εξοντωτικές ποινές, μακράν από την έννοια της «δίκαιης δίκης» του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ, που συνάδει άρρηκτα με το Σύνταγμα και την Ελληνική Νομοθεσία ?

● Ποιοι είναι αυτοί που παρεμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης κατά τη μυστική και απόρρητα – κατά τα άλλα – προδικασία και μετατρέπουν τα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία σε αφανή κέντρα Τύπου, με επιλεκτικές και κατευθυνόμενες διαρροές σε δημοσιογράφους και ανθρώπους των ΜΜΕ, που πλήττουν την προσωπικότητα και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου ?

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αθανασίου, από τους στυλοβάτες της Δικαστικής Εξουσίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, πριν την πρόσφατη υπουργοποίησή του, αναγκάστηκε να απευθυνθεί δημόσια, λόγω της περίεργης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Δικαιοσύνη, στους δικαστές και τους εισαγγελείς, να μην απορρίπτουν τα ελαφρυντικά του «πρότερου βίου» των κατηγορουμένων πολιτών.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος κάλεσε δημόσια τους δικαστές, στις φιλότιμες και επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλουν στην αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος, να αποφεύγουν στη λειτουργία τους κάθε χειραγώγησή τους από την ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ώστε να αποφεύγονται έτσι και μέθοδοι «Ροβεσπιερισμού».

Εμείς θα προσθέταμε, ότι το λεγόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα», δεν μπορεί να είναι ούτε οδηγός, ούτε και δέσμευση για την Δικαιοσύνη, τους εισαγγελικούς λειτουργούς και τους δικαστές.

Η δίκη αυτή άναψε «κόκκινο» στις σχέσεις Κράτους και Δικαιοσύνης, καθώς, με τις παρεμβάσεις που έγιναν, αναδείχθηκε ξεκάθαρα η δεύτερη, ως πόλος εξουσίας. Σε αυτή τη νέα σχέση, οι διαφωνίες εκτιμήσεων και επιλογών των δικαστικών λειτουργών, που επιδιώκουν να αναδειχθούν με τις αυξημένες εξουσίες, που στο όνομα της Δικαιοσύνης τους έδωσε η Πολιτεία για το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των Ελλήνων Πολιτών, έχουν ως άμεσο θύμα τους ΑΘΩΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Αντί, λοιπόν, η Πολιτεία, με τον έλεγχο των δηλώσεων της υπηρεσιακής κατάστασης πολιτών, κάθε κατηγορίας, να δυναμώσει την επιθυμητή από όλους μας διαφάνεια για όλους και για όλα, και με τον τρόπο αυτό η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της Δημοκρατίας που τόσο έχουμε ανάγκη στην κρίση που περνούμε, φτάσαμε δυστυχώς σε «διώξεις» που υπηρετούν συσχετισμούς δυνάμεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση Τσοχατζόπουλου: «Δίωξη με πολιτικό μανδύα»"

Στα βήματα Βενιζέλου και Ατατούρκ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλά στην «Κ» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ΑΟΖ και το Καστελλόριζο

Συνέντευξη στον απεσταλμένο μας στην Αγκυρα Αθανασιο Ελλις

Την προθυμία της Τουρκίας να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα μέσα στο θετικό περιβάλλον που οικοδομείται με την κυβέρνηση Σαμαρά, υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πλέκει το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργού, για τον οποίο τονίζει ότι έχει πολύ καλή χημεία με τον Ταγίπ Ερντογάν και υπονοεί ότι μπορούν να ακολουθήσουν στα βήματα των Βενιζέλου και Ατατούρκ.

Κατά τη μακρά συζήτηση που έγινε στην επίσημη κατοικία του στην Αγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου εκπέμπει μια διάχυτη αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ομως, οι διαφορές παραμένουν.

Αν και περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο ως «ραχοκοκαλιά» των προσπαθειών που καταβάλλονται, καθιστά σαφές ότι η Αγκυρα δεν κινείται με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει, αλλά επιμένει πως η επίλυση των όποιων προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διμερή διάλογο, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ακανθώδες ζήτημα της ΑΟΖ, δηλώνει πως κανείς δεν μπορεί να περικυκλώσει την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και πως η χώρα του έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες στην Αν. Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει την ανάγκη υπέρβασης της καχυποψίας του παρελθόντος, φθάνοντας στο σημείο να προτείνει όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η «ενωμένη Κύπρος» να αποτελέσουν μια ζώνη παρόμοια με αυτή της Βαλτικής. Τέλος, εκτιμά ότι με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη δημιουργείται ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση του Κυπριακού και καταθέτει τις τουρκικές ενστάσεις για την επιλογή των ιμάμηδων από την ελληνική πολιτεία.

– Αμφισβητείτε το δικαίωμα της Ελλάδας να εκμεταλλευθεί πηγές ενέργειας στον υποθαλάσσιο χώρο της;

– Πρέπει να έχουμε μια κοινή εικόνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η θέση μας ως τουρκικής κυβέρνησης είναι να βλέπουμε όλες τις προοπτικές ως πλεονεκτήματα για τις σχέσεις μας. Ως χώρο όχι ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Για πολλές δεκαετίες η Τουρκία και η Ελλάδα διδάσκονταν ότι είναι ανταγωνιστικές χώρες και ότι η μία προσπαθεί να αντικρούσει την άλλη. Η κύρια αλλαγή μεθόδων και ιδιοσυγκρασίας σήμερα είναι ότι δεν προσπαθούμε να αντικρούσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά θέλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στις σχέσεις μας. Υπό αυτήν την έννοια το Αιγαίο είναι για μας μια θάλασσα φιλίας και διαλόγου. Υπάρχουν μερικά ισχυρά πλεονεκτήματα και προοπτικές στο Αιγαίο. Μπορούμε να εργασθούμε μαζί για να τα καταστήσουμε πηγή πλούτου και για τις δυο χώρες μας. Σεβόμενοι, φυσικά, ο ένας τα δικαιώματα του άλλου. Εχουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για το πώς ορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή άλλα ευαίσθητα ζητήματα. Γνωρίζουμε τις διαφορές απόψεων. Το σημαντικό είναι αν θα τις καταστήσουμε εμπόδιο, σαν ένα τείχος του Βερολίνου που δεν είναι βιώσιμο, ούτε λογικό ή ηθικό.

Η δεύτερη επιλογή είναι να συζητήσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινά επωφελή (win win) κατάσταση. Εχουμε διεξαγάγει 54 γύρους διερευνητικών συνομιλιών. Εχουμε πετύχει αρκετή πρόοδο, αλλά λόγω της πολιτικής κατάστασης, και κατανοούμε απόλυτα τις δυσκολίες, δεν προχωρήσαμε. Μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε. Θέλω, παράλληλα, να υπογραμμίσω ότι επιθυμούμε να δούμε μια ισχυρή, σταθερή και ευημερούσα γείτονα δίπλα μας. Κάποιοι εξτρεμιστές, στην Ελλάδα ή στην Τουρκία, μπορεί να νομίζουν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος (zero sum game) αλλά σας διαβεβαιώ ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ακόμη και η ελληνική γνώμη εκτιμά το πώς συμπεριφέρθηκε η Τουρκία στη διάρκεια της τελευταίας διετίας που η Ελλάδα βιώνει την οικονομική κρίση. Πώς προσπαθήσαμε να είμαστε υποβοηθητικοί και όχι να την εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν ένας γείτονάς μας είναι αδύναμος ή αντιμετωπίζει προβλήματα, καθίσταται πρόβλημα και για μας. Ετσι το σκεφτόμαστε. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι οι διαφορές απόψεων θα διευθετηθούν μέσα από τη νέα προσέγγιση και τον νέο τρόπο σκέψης.

– Μιλήσατε για διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα πιστεύει ότι όταν δύο μέρη διαφωνούν, ακόμη και αν είναι φίλοι, μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει αυτό να είναι η βάση της αναζήτησης λύσης;

– Φυσικά, το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική κυριαρχία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτών των συνομιλιών, αλλά εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς το Διεθνές Δίκαιο. Ο καλύτερος τρόπος για τη λύση αυτών των προβλημάτων είναι μέσω διμερούς διαλόγου διότι το Αιγαίο αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση με χιλιάδες νησιά και ταυτόχρονα είναι μέρος της ευρύτερης Μεσογείου. Ολα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Φυσικά, σεβόμαστε απόλυτα τα θέματα της κυριαρχίας των δύο χωρών. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξουν λύσεις σε αυτό το πλαίσιο. Η Τουρκία έχει την πιο μακριά ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από την Τουρκία να παραμείνει περικυκλωμένη (land locked) από συγκεκριμένα μέτρα. Μπορεί να βρεθεί μια λύση όπου όλα αυτά τα νησιά, αλλά και τα συμφέροντα της Τουρκίας ως χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, θα λαμβάνονται υπόψη. Δεν πρόκειται για αλληλοαναιρούμενες θέσεις. Μπορούμε να τα βρούμε μαζί και όλα αυτά να αποτελέσουν κοινό πλεονέκτημα. Ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και παλαιότερα, έχω ασχοληθεί με πολλά διεθνή ζητήματα, και το είπα στον φίλο μου, θα έλεγα τον αδερφό μου, Δημήτρη (Αβραμόπουλο), ότι το 70% είναι βασικά θέμα ψυχολογίας, και η ουσία είναι το υπόλοιπο 30%. Εάν ξεπεραστεί το ψυχολογικό εμπόδιο, τότε όλα αυτά μπορούν να λυθούν ρεαλιστικά. Αλλά όταν υπάρχουν ψυχολογικά εμπόδια δεν βρίσκονται λογικές και ρεαλιστικές λύσεις. Οταν οι δύο πλευρές αντιδρούν συναισθηματικά και παράλογα, τότε ακόμα και τα πιο μικρά ζητήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία πολέμου.

– Εάν δεν πάμε στο Διεθνές Δίκαιο και ακολουθήσουμε τη δική σας θέση περί διαλόγου, και με δεδομένη την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν θα έπρεπε η τελευταία να κάνει τα μεγαλύτερα βήματα για να διευκολύνει την αναζήτηση λύσης;

– Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, όπου υπογράψαμε 25 συμφωνίες, δεν υπήρχε η αίσθηση ότι η μία χώρα είναι ισχυρή και η άλλη δεν είναι. Μπορούμε να μοιραστούμε τόσα πολλά. Εχουμε τόσα κοινά. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, ούτε μεγέθους. Δεν είναι ζήτημα φόβου, είναι θέμα φιλίας και συνεργασίας. Αυτή είναι η νέα ψυχολογία, η νέα δυναμική και είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι. Σε πολλά μέτωπα Ελληνες και Τούρκοι στρατιώτες είναι μαζί. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την ισχύ της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία είναι ισχυρή, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Οπως και εάν η Ελλάδα είναι ισχυρή μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία. Στις δεκαετίες του ’60, του ’70, του ’80, ακόμη και του ’90, υπήρχε αυτή η ψυχολογία. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ελληνική νεολαία παρακολουθεί τουρκικά σίριαλ και οι Τούρκοι νέοι πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά για διακοπές.

– Θα προχωρήσετε σε έρευνες κοντά στη Ρόδο και το Καστελλόριζο;

– Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία ως παραθαλάσσια χώρα έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες, και εκεί υπάρχει επίσης κοινή κατανόηση.

Ρεαλιστής ο κ. Σαμαράς

– Πώς βλέπετε τον κ. Σαμαρά; Θεωρείται σκληρός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά δείχνει να χειρίζεται με ρεαλισμό τα ζητήματα.

– Στην Κωνσταντινούπολη ήταν η τρίτη φορά που τον συνάντησα. Τον είχα δει επίσης τον Οκτώβριο, όταν επισκέφτηκα την Αθήνα, και τον περασμένο μήνα στο Κατάρ. Ο πρωθυπουργός σας είναι ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς. Στη διάρκεια του γεύματός μας έλεγε ότι ήταν ο νεαρότερος βουλευτής και υπουργός. Η πολιτική και η πρακτική μάς διδάσκει να είμαστε πραγματιστές, ανοιχτοί στον διάλογο και να έχουμε στόχο να επιτυγχάνουμε αποτελέσματα. Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Σαμαρά έχω αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ μπορώ να σας πω ότι είχε πολύ καλή χημεία και με τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Είχαν μια άριστη διμερή συνάντηση. Ελεγαν πολλά αστεία στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Και, φυσικά, η δική μου η σχέση με τον κ. Αβραμόπουλο είναι εξαιρετική.

Για να επανέλθω στο ερώτημά σας, ο κ. Σαμαράς είναι έμπειρος και έχει καλές προθέσεις. Το να είναι κάποιος σκληρός είναι σχετικό. Εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς το «σκληρός». Ανθρωποι που έχουν αρχές πολλές φορές αλλάζουν για το καλό της χώρας τους. Αυτό που έχει σημασία είναι οι προθέσεις κάποιου, όχι το αν είναι σκληρός ή ήπιος. Ποιες είναι οι προθέσεις του, η σοβαρότητα με την οποία κινείται και αν έχει την πολιτική βούληση.

– Θα μπορούσε η σχέση Σαμαρά - Ερντογάν να ακολουθήσει την πορεία των Βενιζέλου και Ατατούρκ;

– Με προλάβατε. Οταν είχα φιλοξενήσει πρόσφατα τον Δημήτρη στο υπουργείο Εξωτερικών, του έδειξα μια φωτογραφία των Ατατούρκ και Βενιζέλου, που ήταν δύο ηγέτες οι οποίοι πολέμησαν, αλλά στη συνέχεια έφτασαν στην ειρήνη. Αυτό δείχνει ότι πάντα υπάρχει η βάση για την ειρήνη. Και στη δική μας περίπτωση δεν μιλάμε απλώς για ειρήνη, αλλά για ένα πνεύμα συνεργασίας. Θα σας έλεγα ότι κάποια μέρα η ελληνική και η τουρκική οικονομία μπορούν και πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως. Εάν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε., η ελληνοτουρκική συνεργασία θα καταστήσει πιο ισχυρή και την Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Τουρκία και μια ενωμένη Κύπρος θα πρέπει να αποτελέσουν μια ζώνη όπως οι χώρες της Βαλτικής. Αντί να καταναλώνουμε όλη αυτή την ενέργεια για να ανταγωνιζόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε συνέργειες, η μία χώρα να υποστηρίζει την άλλη, ακόμη και να εκπροσωπεί η μία την άλλη σε διεθνή fora.

Ο μουφτής πρέπει να είναι αυτόνομος

– Γιατί αντιδρά η Τουρκία στο νέο πλαίσιο επιλογής των ιμάμηδων που ψήφισε η ελληνική Βουλή και το οποίο ουσιαστικά ενισχύει το έργο τους;

– Εχουμε μιλήσει με τον Δημήτρη λεπτομερώς και με απόλυτη ειλικρίνεια. Για μας υπάρχουν δύο πτυχές σε όλα αυτά τα μειονοτικά ζητήματα. Για τα άτομα ελληνικής καταγωγής στην Τουρκία και τουρκικής καταγωγής στην Ελλάδα. Το ένα αφορά συνήθειες και παραδόσεις. Για παράδειγμα, ο Ελληνας Πατριάρχης έχει τη δική του παράδοση. Δεν μπορούμε να του επιβάλουμε κάτι. Πρέπει να σας πω ότι μόλις ανέλαβα υπουργός έδωσα οδηγίες στις πρεσβείες μας, όποτε επισκέπτεται τη χώρα στην οποία βρίσκονται ο Ελληνας Πατριάρχης, να τον υποδέχονται όπως τον επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας.

– Ομως, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να συναινέσει στη λίστα για τον εκλογή Πατριάρχη.

– Είναι δικό τους θέμα. Αποφασίζουν για τους δικούς τους. Η Τουρκία ποτέ δεν αποφάσισε την εκλογή του Ελληνα Πατριάρχη ή της Ιεράς Συνόδου. Είναι ζήτημα χριστιανών, γιατί να παρέμβει η τουρκική κυβέρνηση; Είναι θέμα θρησκευτικής ελευθερίας και αυτονομίας, και ισχύει τους τελευταίους πέντε αιώνες. Γιατί να το αλλάξουμε; Είναι δικαίωμά τους, δεν παρεμβαίνουμε. Παρομοίως, οι μουσουλμάνοι Τούρκοι στη δυτική Θράκη ή στη Ρόδο και αλλού αποτελούν μια κοινότητα και έχουν τις παραδόσεις τους. Ενας Τούρκος ή ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να επιβάλει, δεν μπορεί να γνωρίζει τι είναι καλό για έναν χριστιανό ορθόδοξο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει τι είναι καλό ή τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται στις μουσουλμανικές παραδόσεις. Ο μουσουλμάνος μουφτής πρέπει να είναι αυτόνομος, όπως και ο Ελληνας Πατριάρχης. Βασικά, αυτό θέλουμε.

– Βέβαια, πρόκειται για Ελληνες πολίτες.

– Είμαστε σύγχρονα κράτη και όλοι αυτοί είναι ισότιμοι πολίτες. Κάθε φορά που εγώ ή ο πρωθυπουργός Ερντογάν επισκεφθήκαμε στη δυτική Θράκη, τους είπαμε: Είστε Ελληνες πολίτες, η κουλτούρα σας είναι τουρκική, η θρησκεία σας είναι μουσουλμανική, αλλά είστε Ελληνες πολίτες. Δεν είστε προέκταση της Τουρκίας. Είστε Ελληνες πολίτες. Χρησιμοποιείτε τα νόμιμα δικαιώματά σας ως Ελληνες πολίτες. Εάν, λοιπόν, εκλέγονται από τη μειονότητα βάσει των παραδόσεών τους, αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Αλλά εάν επιβάλλεται, αποφασίζεται, διορίζεται από την κυβέρνηση, τότε δεν είναι. Είναι δύσκολο για τη μειονότητα να το αποδεχθεί αυτό.

– Αρα, θεωρείτε την ελληνική θέση αντιδημοκρατική;

– Οχι. Είμαι αισιόδοξος. Ανταλλάσσουμε απόψεις.

– Θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης;

– Μπορεί. Γιατί όχι; Μιλήσαμε για αυτά τα θέματα με φιλικό τρόπο και ελπίζουμε να πετύχουμε περισσότερη πρόοδο. Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας επέστρεψε όλες τις περιουσίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες, ενώ στην Eλλάδα πολλά βασικά ζητήματα που αφορούν μουσουλμανικούς θρησκευτικούς θεσμούς εκκρεμούν. Αλλά δεν περιμένουμε για αμοιβαιότητα. Είπαμε ότι οι χριστιανοί πολίτες μας είναι ισότιμοι πολίτες, και εάν παραβιάζονται τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, είναι καθήκον μας να επιληφθούμε του θέματος. Δώσαμε πίσω το ορφανοτροφείο και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν διστάσαμε, διότι αυτό είναι το καθήκον μας. Εάν κάτι έγινε λάθος κατά το παρελθόν, είναι καθήκον μας να το διορθώσουμε. Φυσικά, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους μουσουλμάνους Τούρκους στην Ελλάδα. Είναι ισότιμοι Ελληνες πολίτες.

Ευκαιρία στο Κυπριακό με Αναστασιάδη

– Πώς βλέπετε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την εκλογή Αναστασιάδη;

– Νομίζω ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας». Οι πολιτικές αλλαγές πάντα φέρνουν νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες. Οπως το 2002, όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονταν σε εξέλιξη, και καταφέραμε μέσα σε περίπου ένα χρόνο να φθάσουμε στο δημοψήφισμα. Ηταν σχεδόν ένα θαύμα, κανένας δεν το περίμενε. Νομίζω ότι ο Αναστασιάδης έχει δύο πλεονεκτήματα. Δεν είναι σαν τον Χριστόφια, με την έννοια ότι δεν κληρονομεί ένα περιβάλλον του «όχι», και είναι κάποιος που το 2004 είπε «ναι», άρα μπορεί ευθέως να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει.

– Το «ναι» έλαβε μόλις 25%.

– Εχετε δίκιο, αλλά ο Αναστασιάδης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ασυνέπεια, ενώ ο Χριστόφιας είχε να ακολουθήσει την πολιτική που είχε εγκαθιδρύσει ο Παπαδόπουλος. Αν υπάρξει ειρήνη, είμαι βέβαιος ότι θα λάβει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Στη διάρκεια των τελευταίων εννέα ετών, υπήρξαν πολλοί γύροι συνομιλιών και όλοι καταλαβαίνουν ότι η απουσία λύσης δεν ωφελεί κανέναν. Ολοι χάνουν, για διαφορετικούς λόγους. Εάν κάποιοι εξτρεμιστές από την ελληνική πλευρά πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργούν πρόβλημα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα. Εννέα χρόνια μετά, όλοι μας, όχι μόνον οι Κύπριοι, έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία για να επανεξετάσουμε τις πολιτικές μας.

– Σε νέα βάση, γιατί το σχέδιο Ανάν απερρίφθη;

– Ναι. Μπορεί. Πρέπει να υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, που θα είναι όμως ειλικρινής και θα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Οι συνομιλίες του Χριστόφια με τον Ερογλου, και παλαιότερα με τον Ταλάτ, δεν προχώρησαν γιατί δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα, δεν υπήρχε κοινή προσέγγιση. Ελεγαν «όχι» σε διεθνή διάσκεψη. Τώρα μπορούν να υπάρξουν νέες μέθοδοι, που να μας οδηγήσουν στην ειρήνη. Υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της ύδρευσης. Του χρόνου, η Τουρκία θα αρχίσει να τροφοδοτεί την Κύπρο με νερό. Οι Ελληνες που έχουν τόσο πολλά νησιά γνωρίζουν ότι το νερό είναι σαν τον χρυσό και καταλαβαίνουν καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία του. Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να ωφεληθούν και αυτοί από το νερό που θα φτάνει στο νησί.

– Από την άλλη, υπάρχουν οι πηγές ενέργειας, που μπορούν να ωφελήσουν και τους Τουρκοκύπριους εάν συμφωνήσουν σε λύση.

– Εάν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις πηγές ενέργειας για να «τιμωρήσουν» τους Τουρκοκύπριους, δεν μπορούν να το κάνουν. Δεν θα επιτρέψουμε να το κάνουν. Αυτό δεν είναι απειλή, αλλά δεν είναι λογικό και δεν είναι νόμιμο. Και οι δύο κοινότητες έχουν δικαίωμα στους φυσικούς πόρους της χώρας τους. Εάν στο μέλλον ανακαλυφθούν πηγές ενέργειας στη Β. Κύπρο, θα έχουν δικαίωμα σε αυτές και οι Ελληνοκύπριοι.

– Χωρίς λύση είναι δύσκολο. Οι πηγές ενέργειας αποτελούν εκ των πραγμάτων ένα «καρότο» για λύση.

– Ναι, γι’ αυτό χρειαζόμαστε λύση. Το νερό και το φυσικό αέριο είναι σημαντικά πλεονεκτήματα. Και οι δύο κοινότητες θα ωφεληθούν. Ολοι χάνουν από την απουσία λύσης. Γι’ αυτό η Τουρκία είναι υπέρ της επίτευξης λύσης το συντομότερο δυνατόν. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο κ. Αναστασιάδης, ενώ και η Ελλάδα δείχνει τώρα ότι θέλει λύση. Θέλει να είναι πιο ενεργή στις εξελίξεις. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, λόγω της εσωτερικής κατάστασης, η Ελλάδα ήταν πιο συγκρατημένη. Τώρα ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο φίλος μου Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλουν να προχωρήσει το ζήτημα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα βήματα Βενιζέλου και Ατατούρκ"

Τραγωδία για εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Σε ζούγκλα έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας, καθώς 1,5 εκατομμύριο απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί μείωση μισθού ή παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και για μήνες.
Οι μισθοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε ελεύθερη πτώση, η αγοραστική δύναμη κατρακυλά 30 χρόνια πίσω και χιλιάδες επιχειρήσεις κάνουν... στάση πληρωμών στο προσωπικό τους.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, βάσει των οποίων, σε σχέση με το 2010, μόνο ένας στους δέκα εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχει διατηρήσει τον μισθό του περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είτε δεν πληρώνονται, είτε έχουν υποστεί μείωση μισθού, ενώ, αν ληφθούν υπόψη και τα φορολογικά μέτρα, το εισόδημα έχει «κοπεί» στη μέση (μείωση 50% μέσα σε μία τριετία).
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η μία στις δύο επιχειρήσεις -με βάση έρευνα που θα παρουσιάσει την Τρίτη η ΓΣΕΒΕΕ- δηλώνει πως δεν καταβάλλει έγκαιρα τους μισθούς.
Εφιαλτικό τοπίο
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στην πληρωμή ξεκινούν από λίγες μέρες και φτάνουν τους τέσσερις με πέντε μήνες.
Δ. Ασημακόπουλος: «Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης πρέπει το 2014 να εξαγγελθεί αύξηση μισθών και συντάξεων έστω και κατά 1%», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Δ. Ασημακόπουλος: «Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης πρέπει το 2014 να εξαγγελθεί αύξηση μισθών και συντάξεων έστω και κατά 1%», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτικό, καθώς:
  • Σε 800.000 με 900.000 υπολογίζονται σύμφωνα με το Ινστιτούτο (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι που είτε δεν πληρώνονται καθόλου, είτε παίρνουν μόνο τμήμα του μισθού τους. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλουν μελλοντικά το υπόλοιπο ποσό! Με βάση τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν φτάσει το 1 εκατ. οι εργαζόμενοι που είτε δεν πληρώνονται καθόλου, είτε εισπράττουν μόνο ένα μικρό τμήμα του μισθού. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η... στάση πληρωμών από τις επιχειρήσεις είναι πως πέυρσι ήταν 400.000 οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση.
  • Μείωση μισθού με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις είχαν -με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΣΕΠΕ- την περσινή χρονιά 355.397 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα πέρυσι 261.353 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 22,2% με ατομικές συμβάσεις (οι μειώσεις είναι από 17,4% έως 28,3%). Την ίδια στιγμή 94.044 εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να υποχωρούν κατά 18,8% με επιχειρησιακές συμβάσεις (οι μειώσεις ανάλογα με την επιχείρηση είναι από 5,3% έως 30,4%).
  • Μείωση μισθού είχαν και άλλοι 65.490 εργαζόμενοι που πέρασαν από την πλήρη απασχόλησης στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ειδικότερα από το σύνολο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης 49.640 «μετατράπηκαν» σε μερικής, 21.478 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 13.373 σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βλέπουν τις ώρες ή τις ημέρες απασχόλησης να «κόβονται» ακόμα και στη μέση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση και στον μισθό. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν μόλις μία ημέρα την εβδομάδα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βλέπουν τον μισθό τους να κατρακυλά, αλλά και να δυσκολεύονται να κατοχυρώσουν ακόμα και το «μίνιμουμ» ενσήμων για υγειονομική περίθαλψη.
  • Στροφή στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης -που συνεπάγονται και χαμηλότερους μισθούς- κάνουν και οι εργοδότες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις. Συγκεκριμένα πέρυσι έγιναν 375.843 προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης και 307.600 προσλήψεις για ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που θα παρουσιάσει την Τρίτη η ΓΣΕΒΕΕ, που έχει κάνει έρευνα για το θέμα. Μεταξύ άλλων προκύπτει πως το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί οι απολύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο έχουν «επεκταθεί» οι μειώσεις μισθών και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως -με βάση την έρευνα- το τελευταίο εξάμηνο τριπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού τους.
Το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 17% ο αριθμός των επιχειρήσεων που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας (και επομένως υπήρξαν και ανάλογες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων).
Τραγωδία για εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα
«Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να ανατάξουμε την ψυχολογία των επιχειρηματιών και των καταναλωτών, πρέπει το 2014 να εξαγγελθεί αύξηση μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, έστω και κατά 1%, έτσι ώστε να σταλεί το αντίστοιχο μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Την ίδια στιγμή εκτός ελέγχου είναι η «μαύρη εργασία», που με βάση τα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας του ΙΚΑ εκτοξεύτηκε στο τέλος της περσινής χρονιάς στο 36%. Περισσότερο από 1 εκατ. άτομα δουλεύουν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία, επισιτισμός), στις οικοδομές και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών (κομμωτήρια, διανομή φαγητού κ.ά.).
Ωστόσο, ακόμα και στις περιπτώσεις που δηλώνεται από τις επιχειρήσεις η απασχόληση εργαζομένων στα Ταμεία, δεν σημαίνει πως καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Εκτιμάται πως το 35% καθυστερεί να καταβάλει τις εισφορές και το 15% δεν τις καταβάλλει καθόλου, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών (που οδηγούν σε πτώση των εσόδων από εισφορές) εκτιμάται πως φέτος θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τις μειώσεις των μισθών να πλήττουν τα οικονομικά των Ταμείων και ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στις συντάξεις.
Η ανεργία σπάει ρεκόρ, το χρήμα λιγοστεύει...
Τριάντα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ σπάει κάθε «ρεκόρ» η ανεργία. Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι τα στοιχεία του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη με βάση τα οποία:
  • Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει γυρίσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες έχουν όσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση που είδαν την αγοραστική τους δύναμη να κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970.
  • Το ποσοστό της ανεργίας (όπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία) αναμένεται να φτάσει φέτος το 29%. Η πραγματική ανεργία -με βάση τις εκτιμήσεις- θα σημειώσει νέο «ρεκόρ» και θα εκτοξευτεί στο 34% με 35%. Σε μία τέτοια περίπτωση 1,75 εκατ. άτομα θα ψάχνουν δουλειά.
  • Στο τέλος του έτους τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων θα καλύπτεται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, με τους μισθούς να υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων. Ημερομηνία-κλειδί είναι η 14η Μαΐου, καθώς μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ η μετενέργεια 42 κλαδικών συμβάσεων (που καλύπτουν 500.000 εργαζομένους). Σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει νέα συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις μισθών με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις (κάτι που κατά μέσο όρο θα οδηγήσει σε νέες περικοπές της τάξης του 20%).
Ο κατώτατος μισθός
Στο «μέτωπο» της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και αφού ληφθούν υπόψη μια σειρά παράγοντες όπως είναι η πορεία της οικονομίας και της ανεργίας.
«Ομπρέλα προστασίας» σε όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση προσφέρει ο νέος μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την άμεση σύνδεση ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας). Ουσιαστικά θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για τα τις αποδοχές που καταβάλλει η επιχείρηση στο προσωπικό του και δεν θα είναι δυνατόν να «σπάσει» ο κατώτερος μισθός.
Με τον νέο μηχανισμό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα μπορεί να έχει άμεση ενημέρωση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας τόσο σε επίπεδο κλάδου όσο και περιφέρειας. Το νέο σύστημα λειτουργεί από την 1η του μήνα και υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία: για τις αναγγελίες πρόσληψης, τις καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσα σε οκτώ μέρες έγιναν 12.188 αναγγελίες πρόσληψης και υπεβλήθησαν 18.142 καταστάσεις προσωπικού.
  • 1,5 εκατ. απασχολούμενοι έχουν υποστεί μείωση μισθού ή παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ μόνο ένας στους δέκα έχει διατηρήσει τον μισθό του στα επίπεδα του 2010
  • 80% των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013 θα καλύπτεται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, με τους μισθούς να υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία για εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα"

Ετοιμάζεται να φύγει από την Ελλάδα η ΤΙΤΑΝ

- Το παραδέχεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας σε συνέντευξή του στην "Welt am Sonntag"
- Αιτία της μεταφοράς της έδρας εκτός Ελλάδας είναι η κρίση και οι δυσκολίες δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων
- Η ΤΙΤΑΝ έχει ιστορία 110 ετών στην Ελλάδα
- Ποιες άλλες εταιρείες εγκαταλείπουν την Ελλάδα την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές και κάνει αποκρατικοποιήσεις

Το ενδεχόμενο η τσιμεντοβιομηχανία "Τιτάν" να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος εξετάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην "Welt am Sonntag", αναφέρεται στις δυσκολίες δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στην πτώση της ζήτησης του τσιμέντου στο επίπεδο, όπως λέει, του '60. Χαρακτηρίζει δε "καταστροφή" την ανεργία των νέων και την επιλογή πολλών να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

"Είμαστε μια εταιρία με ιστορία 110 ετών εδώ στην Ελλάδα. Η παράδοση αυτή δημιουργεί και μεγάλη ευθύνη. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική", τονίζει ο κ. Παπαλεξόπουλος και επισημαίνει ότι δανείζεται πλέον με πολύ δυσμενέστερους όρους. "Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν ξέρω εάν οι πολίτες στις άλλες χώρες αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη έχει γίνει εδώ η κατάσταση", εξηγεί και τονίζει: "Μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαθέτει μεγάλη υπομονή. Όμως, κοιτάξτε: οι άνθρωποι έχουν παιδιά και κανένα από αυτά τα παιδιά δε βρίσκει δουλειά. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%. Πολλοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί καταστροφή για την χώρα".

Η είδηση για την αποχώρηση της ΤΙΤΑΝ από την Ελλάδα έρχεται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύεσει ξένες επενδύσεις και προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ δεν είναι η πρώτη που αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα. Άλλες εταιρείες που αποφάσισαν λόγω των συνθηκών να εγκαταλείψουν την Ελλάδα είναι η Costa Coffee και η PUMA.

H City Bank κλείνει τα περισσότερα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζεται να φύγει από την Ελλάδα η ΤΙΤΑΝ"

Σκοτώνουν τους καρκινοπαθείς τα παλιά μηχανήματα

Τεχνολογία, για τον καρκίνο, που «σκοτώνει» χρησιμοποιείται στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες από τα παλαιά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται.

Γιατροί αναγκάζονται να μεσολαβούν ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να πετύχουν τις καλύτερες συνθήκες ακτινοθεραπείας των ασθενών τους
Εστω κι αν ακούγεται απίστευτο, ο μη ανανεωμένος εξοπλισμός που υπάρχει σε όλο το ΕΣΥ σκοτώνει τα υγιή κύτταρα των καρκινοπαθών, καθώς τα μηχανήματα είναι παλαιά και δεν μπορούν να κάνουν το διαχωρισμό.

Εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που προστατεύει τους ασθενείς διαθέτει μόνο ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και να προωθούν τους ασθενείς εκεί ώστε να τους προστατεύσουν.

«Μεσάζοντες»

«Συχνά κάνουμε και τους "μεσάζοντες" μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έχουμε κατηγορηθεί γι' αυτό, αλλά τι να κάνουμε. Σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν εφαρμόζεται, για παράδειγμα, η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπευτική τεχνική.

»Αυτή είναι μια συγκεκριμένη τεχνική που γίνεται στον ασθενή για να προφυλάξουμε τα υγιή κύτταρα και εφαρμόζεται σε καρκίνους κεφαλής, τραχήλου και του προστάτη, καθώς και σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα», περιγράφει ο Παναγιώτης Παντελάκος, διευθυντής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Εξαίρεση αποτελεί το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το οποίο έχει προμηθευτεί μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας με τη συμβολή του σωματείου «Φλόγα» και ιδιωτικών χορηγιών. Ωστόσο είναι νοσοκομείο για παιδιά και οι ενήλικοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν θεραπείες.

«Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι: επειδή δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τεχνικές αυτές, πρέπει εμείς οι ίδιοι να προωθήσουμε τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι δυνατόν να έρθει σε μένα ένα παλικάρι, για παράδειγμα, 25-30 ετών με καρκίνο ρινοφάρυγγα και να πω "δεν με ενδιαφέρουν οι παρενέργειες που θα προκληθούν με την παλαιά τεχνική". Δεν μπορώ να τους πω ότι δεν με ενδιαφέρουν οι παρενέργειες που θα δημιουργηθούν με την τρισδιάστατη σύμμορφη ακτινοθεραπεία, ενώ η ένδειξη παγκοσμίως σε όλους τους καρκίνους τραχήλου, κεφαλής καθώς και άλλων μορφών είναι η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία!».

Οσο για τις ίδιες τις παρενέργειες που δημιουργούν επιπλέον σοβαρές δυσκολίες στη μετέπειτα καθημερινότητα των καρκινοπαθών είναι ξηροστομία, δυσκαταποσία, επειδή οι σιελογόνοι αδένες παίρνουν μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας, και, μεταξύ άλλων, δυσφαγία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Οτι ο ασθενής που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από αμέτρητες φαρμακευτικές θεραπείες εξαντλείται, καθώς δεν μπορεί καλά καλά να φάει. Οι περισσότεροι μάλιστα χάνουν πολλά κιλά, με συνέπεια ο οργανισμός τους να γίνεται ακόμη πιο αδύναμος.

Παρενέργειες

Ομως το υπουργείο Υγείας, εξαιτίας της κοντόφθαλμης πολιτικής του, δεν αντιλαμβάνεται ότι οι δαπάνες δεν αποφεύγονται τελικά. Οπως εξηγεί ο κ. Παντελάκος, «αυτές τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις τελικά τις πληρώνει το Δημόσιο μέσω των ειδικών διατροφών, για τις οποίες πρέπει να αποζημιώνει στους καρκινοπαθείς. Και αυτό επειδή πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή με συμπληρώματα, τα οποία κοστίζουν στο σύστημα. Αλλά, βέβαια, η βασική επίπτωση είναι ότι επέρχεται στον ασθενή μια κακή ποιότητα ζωής, που και αυτή χρειάζεται υποστήριξη».

Βέβαια, και η όποια προσπάθεια για ανανέωση του εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία από τους ίδιους τους γιατρούς, φυσικά, που παρακαλούν για νέα μηχανήματα, πέφτει συχνά στο κενό, καθώς μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και 5 χρόνια για να φθάσει ένα μηχάνημα στο ΕΣΥ εξαιτίας της γραφειοκρατικής διαδικασίας και του συστήματος προμηθειών.

Οπως αναφέρει ο διευθυντής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», «η αναζήτηση τρόπων για τη βελτίωση της ακτινοθεραπείας είναι ένα στοίχημα δίχως τέλος για τους ερευνητές. Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα αυτό την τελευταία δεκαετία τους κάνουν να αισθάνονται ισχυρότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Τα σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρέπει να αναβαθμίζονται ή να αποσύρονται ανά 15ετία. Οι όποιες προσπάθειες των υπευθύνων των σχετικών τμημάτων για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους πέφτουν στο κενό, γιατί οι ιθύνοντες, επικαλούμενοι και την οικονομική κρίση, κωφεύουν.

»Ακόμα όμως κι εάν θεωρήσουμε ότι γίνει αποδεκτό το αίτημα για τοποθέτηση νέου γραμμικού επιταχυντή νέας τεχνολογίας, μέχρι την εγκατάσταση του μηχανήματος αυτού μπορεί να περάσουν και 5 χρόνια. Και αυτό λόγω της απαράδεκτης γραφειοκρατίας, της εμπλοκής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία, αλλά και των ενστάσεων των προμηθευτριών εταιρειών μηχανημάτων.

»Αρα όλο το σύστημα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες σχεδόν δωρεάν σε όλους, "δημοσιοποιεί" τα ιδιωτικά και ιδιωτικοποιεί τα δημόσια».

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοτώνουν τους καρκινοπαθείς τα παλιά μηχανήματα"

Βρήκαν ακάλυπτη τη Ρούλα του Γιάννου

Την πόρτα των γραφείων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να δώσει τη δική της εξήγηση και να δικαιολογήσει με στοιχεία το 1,3 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό της στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες η κυρία Ρούλα Κουράκου, σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου.

Η ειδική επιχειρησιακή μονάδα του ΣΔΟΕ τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε εξονυχιστικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων της ίδιας, η οποία είναι δημόσια υπάλληλος, και του τέως συζύγου της κ. Θεόδωρου Ουσταμπασίδη, ο οποίος διατηρεί μάντρα Ι.Χ. αυτοκινήτων στα Λιόσια, και διαπίστωσε ότι είναι αδύνατον από τα ετήσια εισοδήματά τους να έχει συγκεντρωθεί το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ - και ειδικά την προηγούμενη δεκαετία.

Η υπόθεση, λένε έγκριτοι νομικοί, θυμίζει έντονα την ιστορία της κυρίας Βίκυς Σταμάτη, συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου. Κορυφαία πηγή του ΣΔΟΕ εξήγησε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι το ποσό αυτό ήταν αδύνατον να συγκεντρωθεί, οπότε υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν είναι αυστηρά φορολογικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι λογαριασμοί της κυρίας Κουράκου δεν αποκλείεται να δεσμευτούν», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Το ΣΔΟΕ, με βάση το άρθρο 30 του Προεδρικού Διατάγματος 85/2005 που αφορά στη λειτουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μπορεί ανά πάσα στιγμή, αν το κρίνει, να δεσμεύσει τους λογαριασμούς πολιτών όταν υπάρχει η υποψία για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ. Για την ακρίβεια, το άρθρο 30 του Π.Δ. 85/2005 προβλέπει: «Δεσμεύσεις, επί ειδικών περιπτώσεων διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, κατόπιν έγγραφης εντολής του προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ενημερώνοντας για την ενέργεια αυτή εντός είκοσι τεσσάρων ωρών τον αρμόδιο εισαγγελέα (περ. ε’, παρ. 5 άρθρου 30 του ν. 3296/2004)».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος της κυρίας Κουράκου ότι είχε κατατεθειμένο στην HSBC της Γενεύης το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ, η αρμόδια υπηρεσιακή διεύθυνση, υπό τις εντολές της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου, άρχισε να ελέγχει τις φορολογικές δηλώσεις καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία της κυρίας Κουράκου και του τέως συζύγου της.

Ανακριβής δήλωση

Οι εξελίξεις πάντως στο θέμα του ζεύγους Παπαντωνίου-Κουράκου είναι ραγδαίες, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του τέως υπουργού από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Ιωάννη Μωραϊτάκη. Η υπόθεση αφορά ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του 2008 και είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Στην προσπάθεια να δικαιολογήσει το πώς βρέθηκε στην κατοχή της συζύγου του ο λογαριασμός της HSBC με το 1,3 εκατ. ευρώ, ο τέως υπουργός Αμυνας σε υπόμνημα που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση αναφέρει: «Το συνολικό ποσό που εμβάστηκε στον αρχικό λογαριασμό της τράπεζας HSBC είναι 1.311.000 Ευρώ - και συγκεκριμένα στις 2.5.2000 το ποσό των 585.000 Ευρώ, στις 4.8.2000 το ποσό των 226.000 Ευρώ και στις 11.8.2000 το ποσό των 500.000 Ευρώ (σύνολο 1.311.000 Ευρώ). Από την στιγμή εκείνη μέχρι τον επαναπατρισμό των χρημάτων το έτος 2010 δεν κατατέθηκε κανένα άλλο ποσό.

Το συγκεκριμένο ποσό είχε συγκεντρωθεί από χρήματα του κ. Θεόδωρου Ουσταμπασίδη, προσωπικά χρήματα της κ. Σταυρούλας Κουράκου, χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς και ήδη δηλωθέντες λογαριασμούς μας, από τους οποίους έγιναν σχετικές αναλήψεις. Ο κ. Θεόδωρος Ουσταμπασίδης διέθετε ως έμπορος αυτοκινήτων σημαντική οικονομική επιφάνεια και συνέβαλε στη συγκέντρωση του ποσού. Η κ. Σταυρούλα Κουράκου διέθεσε, επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων και οικονομιών της μετά την έναρξη της συμβίωσής μας για το συγκεκριμένο διαπίστευμα, καθώς και εισοδήματα που της είχε δωρίσει η μητέρα μου μετά τον γάμο μας, όπως και χρήματα από κοινούς μας και ήδη δηλωθέντες λογαριασμούς. Η συμβολή της συζύγου μου αντανακλούσε το εύλογο ενδιαφέρον της, ως μητέρας, για τα δύο της παιδιά από τον προηγούμενο γάμο».

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ αναρωτιέται σχετικά: «Πόσο λογικό είναι ένας σύζυγος, που έχει ο ίδιος την επιμέλεια των παιδιών του, να καταθέτει ένα τεράστιο ποσό, άνω του 1 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό της πρώην συζύγου του με μοναδικό δικαιούχο εκείνη; Εάν ήθελε να διαθέσει χρήματα για το μέλλον των παιδιών του γιατί να μην τα καταθέσει σε δικό του λογαριασμό, ή έστω να είναι και ο ίδιος συνδικαιούχος; Ή, ακόμη, και να βάλει συνδικαιούχους τα δύο παιδιά του ώστε να τα εξασφαλίσει;»

Επαναπατρισμός

Στη συνέχεια του υπομνήματός του ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει: «Στα τέλη του έτους του 2010 και ενώ πολλοί Ελληνες έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, το συνολικό σχεδόν ποσό που είχε εξαχθεί και επενδυθεί είτε μέσω του Private Banking Τράπεζας μέχρι το έτος 2008, είτε και μέσω του καταπιστεύματος (για το διάστημα 2008-2010) επαναπατρίσθηκε (πλην ενός ποσού 40.000 δολαρίων ΗΠΑ περίπου) ύστερα από τις νόμιμες και απαιτούμενες διαδικασίες (όπως η καταβολή του 5% σχετικού φόρου) και κατατέθηκε τελικά σε λογαριασμό της Τράπεζας EFG EUROBANK στο όνομα των δύο παιδιών, όπως και ήταν εξαρχής η πρόθεση των γονέων τους»

. Και συνεχίζει: «Τα χρήματα που εξήχθησαν στο εξωτερικό είναι καθόλα νόμιμα. Ηδη έχουν κατατεθεί από το 2010 σε Ελληνική Τράπεζα και έχει πληρωθεί ο σχετικός φόρος. Ζήτημα φοροδιαφυγής προφανώς και δεν υφίσταται».

Στο ΣΔΟΕ εξηγούν ότι, ακόμα και αν η κυρία Κουράκου έκανε χρήση για κάποιο ποσό των ευεργετικών διατάξεων του νόμου περί επαναπατρισμού κεφαλαίων το 2010, αυτό δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση (στην περίπτωση που θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπάρχει η υπόνοια για ξέπλυμα) να δικαιολογήσει πού βρήκε τα χρήματα.

Ο νόμος περί επαναπατρισμού κεφαλαίων του 2010 προέβλεπε: «Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει. Για τα κεφάλαια αυτά δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους και λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της συνολικής δαπάνης που προκύπτει, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κ.Φ.Ε. και του εισοδήματος που δηλώνεται ή προσδιορίζεται από την Φορολογούσα Αρχή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ίδιου Κώδικα».

Ο πρώην σύζυγος

Δεν έχει δείξει κανένα δείγμα πλουτισμού

Οπως είχε γράψει το «ΘΕΜΑ» προ μερικών εβδομάδων, ο κ. Ουσταμπασίδης έχει στην κατοχή του στην οδό Λιοσίων, λίγο πριν από την Αγίου Μελετίου, εδώ και 30 χρόνια ένα κατάστημα ανταλλακτικών γνωστής γερμανικής εταιρείας αυτοκινήτων.

Σήμερα έχει βγει στη σύνταξη αλλά εξακολουθεί να εργάζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ο κ. Ουσταμπασίδης δεν έχει δείξει κανένα δείγμα πλουτισμού ή ανθρώπου που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα τέτοιο χρηματικό ποσό το οποίο βρέθηκε στον λογαριασμό της κυρίας Κουράκου στην Ελβετία.

Μετά την πλήρη εξέταση των φορολογικών δηλώσεων του κ. Ουσταμπασίδη και της κυρίας Κουράκου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ τις επόμενες ημέρες θα καλέσουν προς εξέταση την ίδια και τον τέως σύζυγό της και στη συνέχεια -το αργότερο σε 10 ημέρες- θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του πορίσματος, το οποίο θα παραδοθεί στην εισαγγελέα κυρία Παπανδρέου, η οποία έχει την ευθύνη της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η απόφαση για το εάν ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι εναπόκειται πλέον στην ίδια την εισαγγελέα.

Αν και έχει βγει στη σύνταξη, ο πρώην σύζυγος της κυρίας Ρούλας Κουράκου, κ. Θεόδωρος Ουσταμπασίδης, εξακολουθεί να εργάζεται στην επιχείρηση με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που έχει επί τρεις δεκαετίες στην οδό Λιοσίων

Στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά

Oλα πάντως δείχνουν ότι ο κλοιός, δικαστικός, φορολογικός και πολιτικός, γύρω από τον κ. Παπαντωνίου σφίγγει. Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας ελέγχεται όχι μόνο για ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες» -εξ ου και το γραπτό απολογητικό υπόμνημά του προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής-, αλλά και για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και τις κινήσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, με επίκεντρο τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαχειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας. Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει και τη βοήθεια της αμερικανικής Εφορίας, του περίφημου IRS, προκειμένου να διαπιστώσει την εμπλοκή αμερικανικών τραπεζών στις κινήσεις ποσών από τους λογαριασμούς του, ενώ πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι βρέθηκαν ίχνη χρημάτων σε τράπεζες της Σιγκαπούρης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν ακάλυπτη τη Ρούλα του Γιάννου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news