facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Χτύπησαν ειρηνική διαδήλωση! - Μαρτυρία σοκ για τον υπουργό Μ. Σαλμά ότι παρέσυρε πεζούς με το υπηρεσιακό του ΙΧ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τραυματίες απο τις κρότου και λάμψης,απο τα χημικά και τραυματίες απο το αυτοκίνητο του Σαλμά που δραπέτευσε απο την πίσω του ξενοδοχείου.

4 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου με κατάγματα, αναπνευστικά και άλλους τραυματισμούς από την “απόδραση” του υπουργικού αυτοκινήτου.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα 8 άτομα που έχουν τραυματισθεί ελαφρύτερα, τα οποία μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καθώς και φοιτητές του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Σε λίγα λεπτά αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση για τα όσα έγιναν σήμερα στο Μεσολόγγι από το Δήμο Μεσολογγίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις και καταγγελίες κατά του Υπουργού Υγείας.

Ο Μάριος Σαλμάς παρέμεινε για ώρες γύρω από κυκλωμένο από τους πολίτες ξενοδοχείο, αφού λίγο νωρίτερα με την προκλητική άρνησή του να συναντηθεί με την συντονιστική επιτροπή (με επικεφαλής τους δημάρχους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας) καθώς και την βουλευτή Μαρία Τριανταφύλλου, πυροδότησε κυριολεκτικά την κατάσταση που τελικά ξέφυγε από κάθε έλεγχο κατά την φυγή του.

Το agriniopress.gr μίλησε με κάτοικο του Μεσολογγίου, τον κ. Πέτρο Σκαρμούτσο, που τραυματίστηκε ελαφρά από την ξέφρενη πορεία του αυτοκινήτου του υπουργού, μέσα από το πλήθος.

“Είδαμε τον κ. Σαλμά, να μπαίνει στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο από την κουζίνα του ξενοδοχείου. Ο οδηγός έβαλε μπροστά και με τέρμα γκάζι και με ελιγμούς έπεσε πάνω στον κόσμο. Δεν πάτησε καθόλου φρένο! Ο καθρέφτης του συνοδηγού έσπασε στο χέρι μου. Είδα άλλους διαδηλωτές να παρασέρνονται από το αυτοκίνητο, ευτυχώς δεν είχαμε χειρότερα” λέει ο κ. Σκαρμούτσος.

Με απεργία πείνας του δημάρχου Μεσολογγίου και νέα συγκέντρωση αύριο στις 6μμ απαντούν οι Μεσολογγίτες

“Μετά από ένα μήνα εμπαιγμού, περάσαμε στη βία και τους ξυλοδαρμούς πολιτών. Καταγγέλλω την απροκάλυπτη χρήση βίας των αστυνομικών δυνάμεων, και τον ενορχηστρωτή της υφυπουργό. Η αλαζονεία του και η επίδειξη πυγμής τροφοδότησε τη χρήση της αστυνομικής βίας.

Όμως δεν πτοούμαστε. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Αύριο ξεκινώ την απεργία πεινάς. Στις 6μμ νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Το Μεσολόγγι δεν σκύβει το κεφάλι.”

Βίντεο του: onairnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπησαν ειρηνική διαδήλωση! - Μαρτυρία σοκ για τον υπουργό Μ. Σαλμά ότι παρέσυρε πεζούς με το υπηρεσιακό του ΙΧ (ΒΙΝΤΕΟ)"

Φυγαδεύτηκε ο Μ. Σαλμάς, επεισόδια, τραυματίες και δακρυγόνα

"Πολιορκημένος" στην πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Φυγαδεύτηκε από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου ο Αν. Υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς.

Ο οδηγός του έβαλε το αυτοκίνητο στην πίσω πόρτα, αφού προηγήθκαν κάποιες παραπλανητικές κινήσεις προκειμένου να ξεγελαστούν οι συγκεντρωμένοι και στη συνέχεια ο κ. Σαλμάς επιβιβάστηκε βιαστικά σε αυτό. Ο οδηγός ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα προκειμένου να μην υπάρξουν επεισόδια, όμως κατά μήκος του δρόμου υπήρχαν άνθρωποι καθισμένοι στο οδόστρωμα και ακολούθησε μια μικρή συμπλοκή με τα ΜΑΤ. Κατά την διάρκεια της... απόδρασης επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του και οι συγκεντρωμένοι που βρίσκονταν στην κύρια είσοδο του ξενοδοχείου χτυπώντας το με τις μαύρες σημαίες που κρατούσαν και έτσι πυροδοτήθηκε νέος γύρος μάχης σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι διαμαρτυρόμενοι πέταξαν πετρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι απάντησαν με χημικά και δακρυγόνα. Ένας ηλικιωμένος άνδρας λυποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν οι Μεσολογγίτες έξω από το ξενοδοχείο Θεοξένια την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά.

Ο κ. Σαλμάς επισκέφθηκε το Μεσολόγγι όπου συναντήθηκε με πολιτικούς του φίλους και στελέχη της Ν.Δ. ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και στο επιχειρούμενο κλείσιμο του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Το εξαγριωμένο πλήθος που νωρίτερα είχε αποκλείσει τον κόμβο της εισόδου του Μεσολογγίου, προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό για να φθάσει στην πόρτα του ξενοδοχείου και τότε εμποδίστηκε από τα δακρυγόνα και τα χημικά που έπεσαν βροχή. Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ πολιτών και αστυνομικών που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 17χρονου κοριτσιού που δέχθηκε ένα δακρυγόνο στο πόδι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Τελικά μετά από ένα ανθρωποκυνηγητό, οι συγκεντρωμένοι βρήκαν τρόπο να περάσουν και να φθάσουν ως την είσοδο όπου φώναξαν συνθήματα κατά του Αιτωλοακαρνάνα Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Στο πλευρό των Μεσολογγιτών βρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου, η οποία κατήγγειλε επίθεση και εναντίον της, παρά το γεγονός ότι επέδειξε τη βουλευτική της ταυτότητα. Οι αντιδρώντες έμειναν έξω από το ξενοδοχείο αποδοκιμάζοντας τον κ. Σαλμά και ζητώντας επιτακτικά συνάντηση μαζί του, την οποία μετά από διαπραγματεύσεις δέχθηκε, χωρίς όμως αυτή να πραγματοποιηθεί. Η αντιπροσωπεία που μπήκε τελικά μέσα στο χώρο της συνάντησης αποχώρησε διαμαρτυρόμενη και καταγγέλλοντάς τον για εμπαιγμό διότι δεν διέκοψε την πολιτική του ομιλία για να συναντήσει τους φορείς αφήνοντάς τους να περιμένουν στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Ο κ. Σαλμάς παραμένει ακόμα εγκλωβισμένος μέσα στο ξενοδοχείο, αφού έξω από αυτό βρίσκονται ακόμα οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι το έχουν περικυκλώσει, ενώ και οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ακόμα στο χώρο. Μια αντιπροσωπεία σπουδαστών κατάφερε να συναντήσει τον κ. Σαλμά, ο οποίος το μόνο που τους είπε είναι ότι το ΤΕΣΥΔ θα παραμείνει προς το παρόν στη Ναύπακτο, όμως η έδρα του ΤΕΙ Μεσολογγίου ουσιαστικά έχει χαθεί. Αυτό που ο ίδιος διαβεβαίωσε είναι ότι προσπαθεί να παραμείνει ένα ακόμη τμήμα στο Μεσολόγγι, ώστε να έχει μεγαλύτερη δυναμική, πράγμα βέβαια που οι διαμαρτυρόμενοι υποδέχθηκαν με ένα νέο γύρο αποδοκιμασιών.




aixmi-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυγαδεύτηκε ο Μ. Σαλμάς, επεισόδια, τραυματίες και δακρυγόνα"

Στα όπλα το Μεσολόγγι, σε απεργία πείνας ο δήμαρχος για το σχέδιο "Αθηνά"

Ακραίες μορφές αγώνα πρότεινε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Οπως γράφει το aixmi-news.gr, o δήμαρχος πρότεινε να υψωθούν άμεσα μαύρες σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και στα καταστήματα της πόλης, ενώ από την Κυριακή θα προγραμματιστεί κλείσιμο του δρόμου στον κόμβο του ΤΕΙ προκειμένου τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από το δρόμο του ιδρύματος προκειμένου να βλέπουν οι περαστικοί "ποια είναι αυτή η περιουσία που θέλει η πολιτεία να ξεπουλήσει".

Τη Δευτέρα ο δήμαρχος θα προχωρήσει σε απεργία πείνας στην Πινακοθήκη και κάλεσε όποιον άλλον θέλει να συμμετέχει σε αυτή την κίνηση. Ταυτόχρονα πρότεινε να μην υπάρξει συμμετοχή του δήμου και των φορέων στις γιορτές της 25ης Μαρτίου και στη θέση τους να υπάρχει το πανό διαμαρτυρίας, ενώ παράλληλα στις γιορτές Εξόδου δεν θα προσκληθεί κανένας πολιτικός και πολιτειακός παράγοντας.

Επίσης θα αποσταλούν επιστολές σε όλες τις πρεσβείες των ξένων κρατών που συμμετέχουν στις γιορτές Εξόδου, καθώς και στις πόλεις του "Δικτύου Ειρήνης" που θα εξηγούν τους λόγους που γίνονται όλες αυτές οι ενέργειες, ενώ ο Δικηγορικός σύλλογος θα καταθέσει προσφυγή κατά του σχεδίου. Τέλος θα κληθούν οι Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση εξαιτίας του σχεδίου «Αθηνά», σε διαφορετική περίπτωση θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι.

Ο κ. Κατσούλης κατέληξε σε αυτή την πρόταση καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας ενώ όλο αυτό το διάστημα υπόσχονταν ότι θα αξιολογήσουν με αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια το ΤΕΙ τελικά φάνηκε ότι ικανοποιούσαν πελατειακές και εκλογικές πολιτικές, πράγμα που έδειξαν οι αλλαγές που υπήρξαν στη συμπληρωματική πρόταση του σχεδίου που διατήρησε ιδρύματα τα οποία στην αρχή συγχωνεύονταν.

Χαρακτήρισε αναξιόπιστη την πολιτεία απέναντι στο Μεσολόγγι και απέναντι σε εκείνους που παρενέβησαν για να μην χάσει η πόλη αυτά που δικαιούται, όπως είναι ο Μητροπολίτης, ο οποίος, ενώ έπαιρνε διαβεβαιώσεις από το υπουργικό γραφείο, αυτές δεν τηρήθηκαν. Ο κ.κ. Κοσμάς που ήταν παρών στο συμβούλιο συμφώνησε με το γεγονός ότι υπάρχει εμπαιγμός και τάχθηκε στο πλευρό του Μεσολογγίου.

Την υπόσχεση ότι θα είναι στο πλευρό των φορέων, εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριαντάφυλλου, ενώ τη στήριξή του στους αγώνες εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Β. Αντωνόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτησή του ήταν γενικόλογος χωρίς να πάρει κάποια συγκεκριμένη θέση. Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γ. Μπουλές αφού επανέλαβε την άποψή του και την αντίθεσή του για το σχέδιο, ενημέρωσε ότι θα ληφθούν και στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Αγρινίου κας Κατσαρή, η οποία μίλησε για ενότητα και διεκδίκηση.

Από τους επικεφαλής των παρατάξεων ο Γ. Πρεβεζάνος συμφώνησε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα και μια ομάδα ανθρώπων από το Μεσολόγγι που πεζοί θα φθάσουν στην Αθήνα μεταφέροντας το αίτημα και τους τέσσερις πρώτους στίχους του Ιωσήφ Ρωγών που αφορούν το διάστημα λίγο πριν την ανατίναξη του Καψάλη. Όλη αυτή η ενέργεια θα έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα μιας νέας Εξόδου. Ο Ν. Μουρκούσης διαφώνησε με την τακτική του δημάρχου να μην συνεργάζεται με τους φορείς, "θέλοντας να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι" όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Λιαπίκος δήλωσε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις, ενώ οι κύριοι Μαργαρίτης και Μπούμας έκαναν γενικότερες πολιτικές τοποθετήσεις. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Ατσαλάκης πρότεινε πριν την απεργία πείνας του δημάρχου, να γίνει παράσταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να μην γίνουν δεκτοί οι πολιτικοί παράγοντες στις γιορτές που έρχονται. Τέλος δήλωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος θα είναι συμπαραστάτης των κινητοποιήσεων ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί.

Ο εκπρόσωπος των σπουδαστών ενημέρωσε και για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που θα ξεκινήσουν από Δευτέρα στην κεντρική πλατεία. Ζήτησε από το συμβούλιο το πανό που αναγράφει «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ενώ ζήτησε από το Μητροπολίτη την άδεια να ηχούν οι καμπάνες των ιερών ναών πένθιμα. Στήριξη στις κινητοποιήσεις δήλωσε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Β. Σπυρόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μ. Θεοφιλάτος, πρότεινε αποκλεισμό της Δ.Ο.Υ. πράγμα που θα «πονέσει» το υπουργείο Οικονομικών, ενώ μίλησε και για συλλογή υπογραφών ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα που θα βρίσκεται ο κ. Σαλμάς την Κυριακή το πρωί που θα επισκεφτεί το Μεσολόγγι.

Κλείνοντας ο δήμαρχος κάλεσε όλους να εγκρίνουν την πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων υπογραμμίζοντας ότι θα συμπεριληφθούν και οι προτάσεις που ακούστηκαν αρκεί να μπορούν να υλοποιηθούν. Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα και ακολούθησε η συζήτηση για διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα όπλα το Μεσολόγγι, σε απεργία πείνας ο δήμαρχος για το σχέδιο "Αθηνά""

Τραγικές οι ελλείψεις στα ογκολογικά φάρμακα λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ

Ενας καθημερινός Γολγοθάς για χιλιάδες καρκινοπαθείς αποδεικνύεται η ανεύρεση των απαραίτητων φαρμάκων.


Οι περισσότεροι πλέον δεν έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους, καθυστερούν συνεπώς να τις λάβουν έπειτα από πολλές προσπάθειες και βάσανα, με κίνδυνο της ζωής τους.

Η περιορισμένη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, που δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών, τις δίνει «πάτημα» να τροφοδοτούν τα νοσοκομεία με καθυστερήσεις είτε ζητώντας μόνο μετρητά για να παραδώσουν τα πολύτιμα φάρμακα.

Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς κάνουν ότι δεν... βλέπουν το πρόβλημα και επιμένουν στα περί αποπληρωμής των οφειλών άμεσα.

Μέχρι τότε όμως οι καρκινοπαθείς θα παίζουν κορόνα-γράμματα τη ζωή τους. Θα ζούνε με το άγχος της επόμενης φοράς που δεν θα βρίσκουν και πάλι τα φάρμακά τους.

Και το πρόβλημα είναι ότι πίσω από αυτήν την υπόθεση κρύβεται ο βασικός στόχος κυβέρνησης και τρόικας: η μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό στην πράξη; Με το μαγείρεμα των αριθμών για τις πραγματικές δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ακριβά φάρμακα μοιράζονται στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τους ασθενείς μία να βρίσκουν τα σκευάσματα στο ένα νοσοκομείο και μία στο άλλο. Και βέβαια πάντα υπάρχει η... ελπίδα στους ιθύνοντες ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να βαρεθούν να τα αναζητούν και, προκειμένου να σωθεί η ζωή τους, θα τα αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους.

«Οι ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα έτσι κι αλλιώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες με την υγεία τους καθεαυτή και είναι ιδιαίτερα σκληρό, εκτός από το πρόβλημα στην υγεία τους να έχουν και στο να βρουν τα μέσα για την ανακούφιση του προβλήματος. Μια πιθανή λύση θα ήταν τα φάρμακα να δίνονται μέσα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αυτό όμως προϋποθέτει ότι τα νοσοκομεία θα έχουν επιδοτηθεί έγκαιρα για να μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα», επισημαίνει ο Γεράσιμος Αραβαντινός, ογκολόγος και μέλος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος.

Το τελευταίο διάστημα πάντως αυξάνονται τα περιστατικά όπου εταιρείες αποφεύγουν να παραδώσουν τα φάρμακά τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, επειδή ακριβώς το ΕΣΥ δεν τους έχει αποπληρώσει εδώ και χρόνια. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο και περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες παίρνουν ανάλογες εντολές από τις μητρικές εταιρείες, ώστε τα φάρμακα να παραδίδονται μόνο μετά την καταβολή μετρητών. Γεγονός βέβαια που αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγικές οι ελλείψεις στα ογκολογικά φάρμακα λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ"

ΑΟΖ: Η Τουρκία χοντραίνει το παιχνίδι - Το φάντασμα του Σισμίκ επιστρέφει στο Αιγαίο

Με τη γνωστή τακτική της δημιουργίας τετελεσμένων, όπως εδώ και δεκαετίες κάνει στις περιπτώσεις της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου, η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει την Ελλάδα να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ), να μπει σφήνα στις πλούσιες σε ενεργειακούς πόρους θαλάσσιες περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και, εν τέλει, να επιτύχει τη συνεκμετάλλευση αυτών των πόρων.

Σημείο-κλειδί, όπου συστηματικά η Αγκυρα προβαίνει σε προκλήσεις, αποτελούν οι περιοχές νοτίως της Ρόδου και το Καστελλόριζο.

Εκεί προχωρεί μονίμως σε παραχωρήσεις «οικοπέδων» σε ξένες εταιρίες για έρευνες, ενώ για τον ίδιο σκοπό στέλνει ερευνητικά σκάφη. Μάλιστα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των περιοχών είναι πεντακάθαρα εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

«Ακολουθώντας τη γνωστή επιθετική πολιτική της -εξηγεί ο ειδικός σε ενεργειακά θέματα, δόκτωρ Ηλίας Κονοφάγος- η Αγκυρα δημοσιεύει στο τουρκικό ΦΕΚ χάρτη παραχωρήσεων ερευνητικών περιοχών προς την κρατική της πετρελαϊκή εταιρία ΤΡΑΟ, νότια του Καστελλόριζου, και το κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για ενημέρωση. Η Ελλάδα ούτε καν διαμαρτυρήθηκε. Αντιθέτως, διαμαρτυρήθηκε μερικούς μήνες αργότερα, όταν άρχισαν οι τουρκικές σεισμικές καταγραφές στις εν λόγω περιοχές».
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Τουρκία απέκτησε από τη Νορβηγία το σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους», που θεωρείται τεχνολογικά ανώτερο του γνωστού «Σισμίκ», με το οποίο επί σειρά ετών προβαίνει σε προκλητικές «έρευνες». Μάλιστα σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, το σεισμολογικό σκάφος θα διενεργήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και κοντά στο Καστελλόριζο.

Ως γνωστόν, η Τουρκία επανειλημμένως έχει προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις κυπριακές έρευνες νοτίως της Κύπρου, ακόμα και με αποστολή πολεμικών πλοίων, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση. Επίσης, συστηματικές είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Καστελλόριζο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που μόλις προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωνε ότι τα ενεργειακά θέματα δεν θα αποτελέσουν εστία έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, έριχνε τις ευθύνες στην Αθήνα, λέγοντας ότι «η πραγματοποίηση ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές θα δημιουργούσε ανησυχία όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες».

Είναι προφανές ότι ο στόχος της Αγκυρας είναι να πιέσει κυρίως την Κύπρο και την Ελλάδα. Ως γνωστόν, η Κύπρος έχει ήδη ανακηρύξει την ΑΟΖ της, ενώ έχει προχωρήσει σε σημαντική συνεργασία με το Ισραήλ, με στόχο τη συνεκμετάλλευση αρκετών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών. «Αρκεί ν’ αναφέρουμε -τονίζει ο Ηλ. Κονοφάγος- ότι όλες οι μέχρι σήμερα μελέτες δείχνουν πως το Αιγαίο διαθέτει ένα ύψος αναμενομένων απολήψιμων αποθεμάτων της τάξης του 1,5 δισ. βαρελιών, το Ιόνιο Πέλαγος 2 δισ. βαρέλια και η μείζων περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου 105 δισ. βαρέλια, εκ των οποίων τα 10-20 δισ. βρίσκονται πιθανότατα μέσα στην ελληνική ατακτοποίητη ακόμη υφαλοκρηπίδα. Δεν συμπεριλαμβάνουμε τυχόν πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος».

Πάντως, αρκετές χώρες της περιοχής μας παρότι δεν ανακηρύττουν την ΑΟΖ τους, αν και έχουν το δικαίωμα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, όπως άλλωστε και η Ελλάδα, προσπαθούν να «περιχαρακώσουν» τα συμφέροντά τους ακολουθώντας άλλες μεθόδους. Ετσι, για παράδειγμα η Μάλτα και η Λιβύη, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που κάνουν για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, σχεδόν ταυτόχρονα προχωρούν σε θαλάσσιες παραχωρήσεις προς τρίτους ερευνητικών περιοχών που γεωγραφικά η μία επικαλύπτει την άλλη. Πρακτική την οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Αθήνα, ειδικά στις περιπτώσεις που η Τουρκία κάνει παραχωρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Η Τουρκία λοιπόν θέλει να μπει σφήνα στην περιοχή. Γι’ αυτό αμφισβητεί ότι έχει υφαλοκρηπίδα το Καστελλόριζο, προκειμένου έτσι να επιτύχει τον περιορισμό της ελληνικής ΑΟΖ. Ομως γνωρίζει πολύ καλά ότι το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, διότι είναι κατοικημένο νησί. Οπως και να ’χει, το νησί έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, διότι αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία. Βέβαια, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι για την Τουρκία, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές Ελλάδας και Κύπρου είναι θάλασσα της Ε.Ε.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΟΖ: Η Τουρκία χοντραίνει το παιχνίδι - Το φάντασμα του Σισμίκ επιστρέφει στο Αιγαίο"

Ξανάρχισε η ροή φυσικού αερίου από τη Λιβύη στην Ιταλία

Η ροή φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ιταλία ξανάρχισε σταδιακά σήμερα, αφού σταμάτησε για περίπου μια εβδομάδα μετά από ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης φυσικού αερίου Snam.

"Υπάρχει μια σταδιακή αποκατάσταση της ροής και περιμένουμε σήμερα περίπου 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ροή φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ιταλία σταμάτησε το περασμένο Σάββατο μετά από συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών στο συγκρότημα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μελίτα.

Ο αγωγός Greenstream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Λιβύη στην Ιταλία έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα τουλάχιστον 8 δισ. κυβικών μέτρων.

Η Ιταλία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και την Αλγερία.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανάρχισε η ροή φυσικού αερίου από τη Λιβύη στην Ιταλία"

Η στιγμή που έπεσε η ταμπέλα του ΛΑΟΣ πάνω από τον Γιώργο Καρατζαφέρη (ΒΙΝΤΕΟ)

"Ευχαριστώ πάρα πολύ για την..." πρόλαβε να πει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και μια μεγάλη ταμπέλα με το σήμα του κόμματος κατέρρευσε πάνω από το κεφάλι του. Η συνέντευξη διεκόπη και όλοι έτρεξαν να σηκώσουν την ταμπέλα που έπεσε ενώ έγραφαν οι κάμερες.

Το pelop.gr ήταν εκεί και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην Πάτρα στο πλαίσιο των περιοδειών του ανα τη χώρα.

Δείτε το video



Διαβάστε Περισσότερα » "Η στιγμή που έπεσε η ταμπέλα του ΛΑΟΣ πάνω από τον Γιώργο Καρατζαφέρη (ΒΙΝΤΕΟ)"

Στην «ουρά» 3.500 επίορκοι, 2.000 διώκονται και ποινικά

Στην… αναμονή είναι 3.500 υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων, σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, την ώρα που η τρόικα απειλεί με... εμπλοκή στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, εάν δεν απολυθούν οι επίορκοι υπάλληλοι και οι πτυχιούχοι – μαϊμού του ελληνικού δημοσίου.

Μάλιστα, στην περίπτωση που λειτουργήσουν τα νέα Πειθαρχικά, θα πρέπει καθημερινά να… εξετάζουν 75 υποθέσεις την ημέρα, προκειμένου να υπάρξει απόφαση και να τεθούν μέρος ή όλοι από τους 3.500 σε διαθεσιμότητα και να συμπληρώσουν τον αριθμό 12.700 εκτός Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, τα νέα Πειθαρχικά, στα οποία μετέχουν δικαστικοί, μάλλον είναι… όνειρο θερινής νυχτός, καθώς μια κατηγορία τους, οι επίτροποι του Ελεγκτικού, δήλωσαν ξεκάθαρα πως δε θα συμμετάσχουν. Το «μπαλάκι» των ευθυνών πηγαινοέρχεται μεταξύ των δικαστικών και των υπουργών.

Είναι χαρακτηριστική η φράση των δικαστών του Ελεγκτικού: «Δεν μας ρωτήσατε», λένε. «Δεν έδειξαν απροθυμία οι δικαστικοί, άλλοι άργησαν να τους καλέσουν», σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Βασιλική Θάνου.

2000 διώκονται και ποινικά

Περισσότεροι από 2.000 είναι οι υπάλληλοι που διώκονται και ποινικά. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχει αναλάβει να ξεμπλοκάρει τις λεγόμενες παγωμένες υποθέσεις δηλαδή τις περιπτώσεις υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες αλλά δεν έχουν παρακαμφθεί πειθαρχικά.

Με το νέο νόμο, όποιος υπάλληλος παραπεμφθεί για βαριά πειθαρχικά αδικήματα τίθεται αυτοδίκαια σε αργία με το 50% του μισθού του. Η οριστική όμως απομάκρυνση του είναι χρονοβόρα, καθώς έχει έννομο δικαίωμα να προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην «ουρά» 3.500 επίορκοι, 2.000 διώκονται και ποινικά"

Γιάννης Στουρνάρας: Θα βρεθεί λύση με την Τρόικα. Πάντα τα βρίσκουμε

Για τις διαπραγματεύσεις του Υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα συζήτησαν το απόγευμα υου Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απόλυτα σύμφωνος με την δήλωση του πρωθυπουργού, «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας» ήταν ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κύριος Στουρνάρας υπογράμμισε πως θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Το μεγαλύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο.

Παρών για το θέμα των τραπεζών ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, με τον οποίο συζητήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σήμερα το μεσημέρι, στις 15:00, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα «καυτά» ανοιχτά θέματα.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Στουρνάρας: Θα βρεθεί λύση με την Τρόικα. Πάντα τα βρίσκουμε"

"Βάρυνε" το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Μπορεί η ελληνική πλευρά να αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο “εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όμως από την πλευρά των δανειστών μεταφέρεται αντίθετη εικόνα, που κάνει λόγο για... “βαρύ κλίμα”.

Τα στελέχη της Τρόικας, κάνουν λόγο για καθυστερήσεις σε όλα τα μέτωπα, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

“Δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι”, λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Τρόικας αναφερόμενο στην ελληνική κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να έχουν τελειώσει όλα μέχρι το Euro Working Group της 4ης Απριλίου, τώρα φαίνεται δύσκολο να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση έως τότε.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Τρόικας, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο Δημόσιο, το οποίο σαφώς και είναι το βασικό αγκάθι, καθώς η κυβέρνηση δεν τους έχει παρουσιάσει ακόμη τα οργανογράμματα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ούτε συγκεκριμένο πλάνο αποχωρήσεων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2014.

Πρόβλημα υπάρχει και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ούτε στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, υπήρξε προσέγγιση των δύο πλευρών, με την Τρόικα να επιμένει για αποπληρωμή σε έως 36 δόσεις και την κυβέρνηση να αντιπροτείνει 60 δόσεις.

Η ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” στις τράπεζες σκοντάφτει στη διαφωνία σχετικά με το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση και τα οποία υπολογίζονται σε 1,5 δισ. από την κυβέρνηση και σε 2-3 δισ. ευρώ από την Τρόικα και τις τράπεζες.

Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί εφόσον προχωρήσει η πρόταση για 4ετή περίοδο χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων και με επιτόκιο 1,5%, αλλά και για δυνατότητα να αυξάνεται ο αριθμός όσων κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Ωστόσο, προβλήματα εντοπίζει η Τρόικα και στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς δεν είναι ευχαριστημένοι από την πορεία των εσόδων του πρώτου διμήνου του 2013.

Ενστάσεις φέρονται να έχουν διατυπώσει και στην αλλαγή του τρόπου είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων του 2013. Συγκεκριμένα, διατηρούν επιφυλάξεις για την είσπραξη του φόρου από τις εφορίες και όχι από τη ΔΕΗ, καθώς φοβούνται ότι το μέτρο δεν θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, εάν είναι αποσυνδεδεμένο από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » ""Βάρυνε" το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα"

7 αλλαγές για τα αυθαίρετα

Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτιρίων - μέσα σε 10 χρόνια - και ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών για τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες που δεν μπορούν σήμερα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους επειδή δεν διαθέτουν δημόσια έγγραφα αποδεικτικά του χρόνου ανέγερσης των κτισμάτων τους προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα δοθεί σε διαβούλευση εντός των ημερών.

Πλέον νομιμοποιούνται όλες οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Νομιμοποιούνται ακόμη και οι παραβάσεις σε κτίρια που βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση του δομημένου χώρου πέραν των όσων προβλέπονται από την οικοδομική άδεια κατά ένα ποσοστό το οποίο ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα εξακολουθούν να ισχύουν όσα ισχύουν και σήμερα. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των δόσεων στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Οπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, γίνεται μια νέα κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι αυθαιρεσίες από τις οποίες δεν προκύπτει νέος δομημένος χώρος σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια - σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου - όπου τίθεται ένα πλαφόν στην υπέρβαση. Και η τρίτη κατηγορία είναι τα αυθαίρετα κτίρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις βασικές αλλαγές που θα ισχύουν για τα αυθαίρετα.

Το σχέδιο νόμου με όλες τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να αναρτηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση. Το ίδιο θα γίνει και για το Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει το «φακέλωμα» όλων των κτιρίων.

1. Οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις
Οπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «ο ιδιοκτήτης που έχει κάνει μικρές πολεοδομικές παραβάσεις μπορεί όποτε θέλει να πάει να τις δηλώσει και να νομιμοποιηθει». Και τι θεωρούνται μικροπαραβάσεις; Είναι οι αλλαγές στα μπαλκόνια, οι αλλαγές στη θέση της κουζίνας, οι πέργκολες, η αλλαγή ανοιγμάτων, η εξωτερική μόνωση, η οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης με φυτά, οι αντλητικές εγκαταστάσεις, η υπέρβαση περίφραξης κ.ά.

Αυτές οι παραβάσεις μπορεί να θεωρούνται «ασήμαντες» για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, σήμερα αν δεν δηλωθούν μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Με το σημερινό καθεστώς ο ιδιοκτήτης πλήρωνε 500 ευρώ και ήταν «μπλοκαρισμένος» για 30 χρόνια. Με τα νέα μέτρα θα πληρώνει 500 ευρώ και θα τις νομιμοποιεί.

2. «Κλεισμένοι» ημιυπαίθριοι, πιλοτές και υπόγεια
Πρόκειται για αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές. Αυτές οι αυθαιρεσίες περιλαμβάνουν παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, παράνομο κλείσιμο πιλοτών, υπόγεια που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε κατοικία. Εδώ μπαίνει ένα ποσοστό υπέρβασης. Ενα πλαφόν δηλαδή. Οποιος δεν υπερβαίνει αυτό το πλαφόν νομιμοποιείται - και παίρνει οριστικό τίτλο - όπως γίνεται και με τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων με μικρές παραβάσεις. Οι υπόλοιποι, αφού πληρώσουν το πρόστιμο θα τακτοποιηθούν για 40 χρόνια. Ετσι, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν οι «τυχεροί» και οι «άτυχοι» ιδιοκτήτες.

Και ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό; Επισήμως ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος παραπέμπουν εμμέσως στο καθεστώς που ίσχυε με τον ΓΟΚ του 1985. Αρχικά προέβλεπε 40% ημιυπαίθριους και εξώστες και στη συνέχεια προέβλεπε ξεχωριστά 20% ημιυπαίθριους και 20% εξώστες. Εκτιμάται, έτσι, ότι το ποσοστό υπέρβασης θα κυμαίνεται γύρω στο 40%.

3. Παραβάσεις σε πρασιές και ακάλυπτους
Οπως ξεκαθαρίζουν από το ΥΠΕΚΑ, ακόμη και σε κτίρια με οικοδομική άδεια, όταν υπάρχει πολεοδομική παράβαση σε χώρο πρασιάς ή ακάλυπτου, άσχετα αν η παράβαση δεν θα υπερβαίνει το ποσοστό που θα θεσπιστεί, δεν μπορεί να γίνει καμία νομιμοποίηση. Μόνο τακτοποίηση για 40 χρόνια. Για τα κτίρια που δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια δεν προβλέπεται καμία αλλαγή. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο τακτοποίησης. Η τακτοποίηση διαρκεί 30 χρόνια.

Εδώ εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να γίνει μεταβίβαση και πώληση του ακινήτου με την καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου.

4. Τα ανεγερθέντα πριν το 1975 κτίρια
Σε ό,τι αφορά τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 και οι ιδιοκτήτες τους έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ή έχει χαθεί όλος ο φάκελος, αυτά θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα. Εδώ η νομιμοποίηση γίνεται με την εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ, μια απλή τεχνική έκθεση από τον μηχανικό και την υποβολή μιας αίτησης από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν από το 1983 θα πληρώνουν προκειμένου να νομιμοποιηθούν το 2% του προβλεπόμενου προστίμου.

5. Τα πρόστιμα και οι ρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά το ύψος των προστίμων, προς το παρόν τουλάχιστον δεν αναμένεται κάποια μείωση. Ωστόσο, από το ΥΠΕΚΑ εξετάζουν αν μπορούν να γίνουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και όσους πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

6. Το ηλεκτρονικό «φακέλωμα»
Με το υπό κατάθεση Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Ετσι, σε βάθος δεκαετίας θα «φακελωθούν» όλα τα κτίρια. Και αυτό γίνεται για να υπάρχει μια εκτίμηση του δομημένου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Οπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΚΑ, πολλοί ιδιοκτήτες δεν ξέρουν αν υπάρχουν στα σπίτια τους πολεοδομικές μικροπαραβασεις και το μαθαίνουν όταν πάνε, για παράδειγμα, να κάνουν τις μεταβιβάσεις. Με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα ξέρουν την πραγματική εικόνα και θα μπορούν να πάνε να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες.

7. Ανάσα για 60.000 ιδιοκτήτες
Στο μεταξύ, ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης χωρίς να έχουν δημόσια έγγραφα - όπως είναι οι αεροφωτογραφίες - που πιστοποιούν τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου. Γι' αυτούς τους ιδιοκτήτες η διαδικασία της τακτοποίησης είχε παγώσει. Και αυτό έγινε επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έχει μπλοκάρει την υποβολή αίτησης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες αλλά και δημόσια έγγραφα τον χρόνο αποπεράτωσης και επικαλούνται ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις.

Και πώς θα γίνει το ξεμπλοκάρισμα; Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσα σε έξι μήνες θα είναι έτοιμοι όλοι οι ορθοφωτοχάρτες. Ετσι θα υπάρχει αφενός η αποτύπωση όλου του δομημένου χώρου στην Ελλάδα έως τις 28 Ιουλίου 2011 - ημερομηνία εφαρμογής τού υφιστάμενου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων - και αφετέρου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δημόσια έγγραφα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία τακτοποίηση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011. «Τώρα με τους νέους επικαιροποιημένους ορθοφωτοχάρτες ενισχύουμε την κόκκινη γραμμή που βάλαμε», εξηγούν στελέχη του υπουργείου. «Μη τακτοποιήσιμα είναι και εκείνα τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε ρέματα, δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους».
Διευκρινίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΤΕΕ, έως τις 20 Φεβρουαρίου 2012 είχαν υποβληθεί 496.806 αιτήσεις για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και το σύνολο των εσόδων ανέρχεται σε 784.413.000 ευρώ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "7 αλλαγές για τα αυθαίρετα"

Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος και Μέργος -Αιτία η άσκηση δίωξης για κακούργημα στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο για την αμαρτωλή σύμβαση που είχε υπογράψει το 2007 με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ (συμφερόντων Μυτιληναίου) για κατασκευή μονάδας στο Αλιβέρι με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΕΗ. Μαζί του διώκονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας για σύμβαση ΔΕΗ με ΜΕΤΚΑ

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον τότε πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. είναι για απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή κατηγορείται ο εκπρόσωπος της ΜΕΤΚΑ.

Για την υπόθεση είχε διαταχθεί προ καιρού προκαταρκτική εξέταση, από την οποία προέκυψε ότι η υπογραφή της σύμβασης έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και ότι δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου, που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ.

Η εισαγγελική έρευνα επίσης κατέδειξε ότι η ζημία, που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ήταν επίσης γνωστό πως το έργο της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, που ήταν προϋπόθεση για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ, δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο συνίσταται, κατά τις εισαγγελικές αρχές, στην αποζημίωση που η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να καταβάλλει εξαιτίας της καθυστέρησης του έργου αλλά και την απώλεια τόκων από τα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν πρόωρα.

Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος και Μέργος

Τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά υπέβαλαν το Σάββατο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος.

Αιτία είναι η άσκηση δίωξης κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά το έτος 2009 στο οποίο ήταν μέλη, σχετικά με την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Αλιβερίου.

Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος υποψήφιος θα προταθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Γ. Μέργου:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος.

Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε.

Με τιμή
Γεώργιος Μέργος»

Η επιστολή παραίτησης του κ. Αθανασόπουλου:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω -και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση
Τάκης Αθανασόπουλος».

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκαν Αθανασόπουλος και Μέργος -Αιτία η άσκηση δίωξης για κακούργημα στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ"

Τον Κ. Καραμανλή προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Καμμένος

Την πρότασή του για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατευθείαν από το λαό καταθέτει ο Πάνος Καμμένος, προτείνοντας μάλιστα για τη θέση αυτή τον Κώστα Καραμανλή.

Σε συνέντευξή του στη Real News, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εκτιμά μάλιστα πως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Χαρακτηρίζοντας ανυπόληπτο τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Καμμένος δηλώνει πως αρνείται κάθε επαφή με την τρόικα καλώντας την κυβέρνηση να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση μαζί με τους "κατακτητές", όπως χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας του κόμματός του με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής τα οποία και χαρακτηρίζει ως "νεοναζιστές" ενώ αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως τονίζει, "η απελευθέρωση της χώρας προϋποθέτει άρση των κόκκινων γραμμών, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα".

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Κ. Καραμανλή προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Καμμένος"

Πρέβεζα: Ακυρώθηκε η παραχώρηση τμήματος του λιμανιού σε ιδιώτη

Σε ακύρωση απόφασης του Λιμενικού Ταμείου, η οποία αφορούσε την παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης λιμένος σε εταιρία που έχει μισθώσει... τον τουριστικό λιμένα της Πρέβεζας, προχώρησε ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.

Να θυμίσουμε ότι προσφυγή κατά των αποφάσεων είχε καταθέσει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Πρέβεζας και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι υποστήριζαν και δημόσια ότι το Λιμενικό Ταμείο προέβη σε τροποποίηση της χωροθέτησης, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα και δικαιοδοσία. Σύμφωνα με πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι ο επενδυτής γνώριζε τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού, ότι επιχειρήθηκε αλλαγή των όρων με δεύτερη απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, χωρίς αυτό να ομολογείται και ότι η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου δεν είναι έγκυρη και θεωρημένη, από κανένα αρμόδιο φορέα.

Η απόφαση του ΓΓ Ηλία Θεοδωρίδη μεταξύ άλλων αναφέρει «…Ανακαλούμε τις αποφάσεις και ακυρώνουμε την απόφαση 9 του 2012 και 145 του 2012 πράξη της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας καθώς διαπιστώθηκε παράβαση νόμου και αναπέμπουμε την υπόθεση στη Διοίκηση για τα περαιτέρω νόμιμα και ειδικότερα προκειμένου να προβεί σε λήψη νέας απόφασης το οποίο να συνοδεύεται από νόμιμο τοπογραφικό διάγραμμα σύμφωνα με το σχετικό της παρούσης και σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης προγραμματικό σχέδιο Λιμένα Πρέβεζας και προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων…»

epirus-tv-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέβεζα: Ακυρώθηκε η παραχώρηση τμήματος του λιμανιού σε ιδιώτη"

Εργασιακός Μεσαίωνας για χιλιάδες εργαζόμενους...!!!

Το χάος που επικρατεί στη αγορά εργασίας αποτυπώνεται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012, η οποία παραδόθηκε στην... στην τρόικα.

Η έκθεση καταγράφει 74.483 επιχειρήσεις που απασχολούν 261.353 εργαζόμενους οι οποίες προχώρησαν σε μειώσεις μισθών μεσοσταθμικά κατά 18,8%, μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς 84.490 συμβάσεις μετατράπηκαν μονομερώς από συμβάσεις αορίστου χρόνου σε μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις καθυστερούν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα.

Η συγκεκριμένη έκθεση 74 σελίδων, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η «Ε», αποτέλεσε για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το «ανάχωμα» προκειμένου να μην τεθεί θέμα -προς το παρόν- περαιτέρω μείωσης των μισθών, αλλά και άλλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. λαστική απασχόληση

Το χάος που επικρατεί στη αγορά εργασίας αποτυπώνεται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012, η οποία παραδόθηκε στην τρόικα. Η έκθεση καταγράφει 74.483 επιχειρήσεις που απασχολούν 261.353 εργαζόμενους οι οποίες προχώρησαν σε μειώσεις μισθών μεσοσταθμικά κατά 18,8%, μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς 84.490 συμβάσεις μετατράπηκαν μονομερώς από συμβάσεις αορίστου χρόνου σε μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις καθυστερούν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα.

Η συγκεκριμένη έκθεση 74 σελίδων, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η «Ε», αποτέλεσε για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το «ανάχωμα» προκειμένου να μην τεθεί θέμα -προς το παρόν- περαιτέρω μείωσης των μισθών, αλλά και άλλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΣΕΠΕ επέβαλε συνολικά 41 εκατ. πρόστιμα από παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστη εργασία, μη τήρηση βιβλίων επιχειρήσεων και άλλες παραβάσεις που αφορούν την εναπομείνασα εργατική νομοθεσία.

Τα πρωτεία στις μειώσεις μισθών έχει η Περιφέρεια της Ηπείρου, όπου 1.633 επιχειρήσεις που απασχολούν 5.673 εργαζόμενους μείωσαν μεσοσταθμικά τους μισθούς κατά 28,3% και ακολουθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου 1.150 επιχειρήσεις που απασχολούν 3.341 εργαζόμενους προχώρησαν σε μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών κατά 26,1%, ο Πειραιάς, όπου 3.952 επιχειρήσεις που απασχολούν 14.009 εργαζόμενους μείωσαν τους μισθούς κατά 25,4%, και ακολουθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου 2.069 επιχειρήσεις που απασχολούν 7.902 εργαζόμενους μείωσαν τους μισθούς κατά 24,8%.

Από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση στην ελληνική οικονομία μέσα σε τρία χρόνια τετραπλασιάστηκε ο ρυθμός αύξησης της εκ περιτροπής εργασίας. Συγκεκριμένα, το 2009 μετατράπηκαν 4.839 συμβάσεις αορίστου χρόνου σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, το 2012 το αντίστοιχο νούμερο αφορά 34.850 συμβάσεις. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση. Το 2009 11.622 εργαζόμενοι πήγαν από την πλήρη στη μερική απασχόληση, ενώ το 2012 το νούμεμερο αυτό εκτινάσσεται στους 49.640 εργαζομένους.

Οπως προκύπτει από το συγκριτικό πίνακα των νέων συμβάσεων εργασίας, στο 50% σχεδόν των εργαζομένων που προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις η εργασιακή σχέση είναι «ελαστικής» μορφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 325.231 επιχειρήσεις προσέλαβαν 683.443 εργαζομένους, εκ των οποίων μόνο οι 375.843 ήταν πλήρους απασχόλησης, οι 241.985 μερικής και οι 65.615 με εκ περιτροπής εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μερική απασχόληση το 2005 εργάζονταν 238.637 εργαζόμενοι, ενώ το 2012 ο αριθμός αυτός είναι κατά περίπου 100.000 άτομα μεγαλύτερος. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση όσον αφορά την εκ περιτροπής εργασία, όπου οι 42.097 συμβάσεις του 2005 έφτασαν στις 94.021 συμβάσεις το 2012.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, δεν παρατηρείται κινητικότητα, καθώς οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ΣΕΠΕ, ανέμεναν την εφαρμογή του νέου νόμου 4046/12 και ως εκ τούτου έχουν καταγραφεί μόλις 44 επιχειρησιακές συμβάσεις με ένωση προσώπων και 8 επιχειρησιακές συμβάσεις με επιχειρησιακό σωματείο.

Τη μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και τη μεγαλύτερη συχνότητα σε ελέγχους ύστερα από καταγγελίες για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, παρουσιάζουν κατά οικονομική δραστηριότητα οι τομείς των εκτυπώσεων σε ποσοστό 112,9%, ο τομέας της διαφήμισης (90,7%), οι κατασκευές κτηρίων (81,8%), ενώ τη χαμηλότερη παραβατικότητα έχουν οι τομείς τροφίμων (39,6%), η παροχή υπηρεσιών (46,5%), τα ταξιδιωτικά πρακτορεία (49,3%) κ.ά.

Επίσης μεγάλη παραβατικότητα παρουσιάζει ο κλάδος λιανεμπορίου, όπου επιβλήθηκαν 577 μηνύσεις και ακολουθούν ο κλάδος εστίασης με 420 μηνύσεις, τα καταλύματα με 144 μηνύσεις, το χονδρεμπόριο με 141 μηνύσεις κ.ά. Για το λιανεμπόριο ο συνολικός αριθμός εργατικών διαφορών ανέρχεται σε 3.458 περιπτώσεις, στην εστίαση σε 3.321 περιπτώσεις, στα καταλύματα σε 1.298 περιπτώσεις.

Σε αυτό το σημείο θεωρείται σκόπιμο, προς αποφυγήν λανθασμένων συμπερασμάτων, να επισημανθεί το γεγονός ότι στους κλάδους υπηρεσιών εστίασης και λιανικού εμπορίου έχει διενεργηθεί το 50% περίπου των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων το 2012 και γι' αυτό το λόγο εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα επιβολής κυρώσεων και όχι γιατί έχουν μεγάλη παραβατικότητα.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστίασης , αυτός περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις παροχής φαγητού και ποτού, όπως εστιατόρια, φαστ φουντ, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, καφέ κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων, υποβλήθηκαν 513 πρόστιμα από μη καταβολή δεδουλευμένων, 586 πρόστιμα για απασχόληση την Κυριακή ως αργία και 81 πρόστιμα για μη καταβολή ετήσιας άδειας με αποδοχές. Συνολικά τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ, όταν για το 2005 τα αντίστοιχα ποσά για τις ίδιες παραβάσεις κυμαίνονταν στα 5 εκατ ευρώ.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργασιακός Μεσαίωνας για χιλιάδες εργαζόμενους...!!!"

Σόιμπλε: "Kοντά στο να τα καταφέρουν oι Έλληνες"

Με ασυνήθιστα κολακευτικά λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Αναγνώρισε ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα για την οικονομική ανάπτυξη, εξήρε τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των εξαγωγών που παρουσιάζει η χώρα μας και τόνισε ότι "οι Έλληνες είναι κοντά στο να τα καταφέρουν".

Ο κ. Σόιμπλε απέδωσε την κρίση στην Ελλάδα σε μία ανεύθυνη ελίτ που όπως υποστήριξε θυσίασε το συμφέρον της χώρας για τα δικά της συμφέροντα.

Επίσης δεν απέκλεισε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα διευκόλυνσης της χώρας μας το 2014 εφόσον παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

nooz
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: "Kοντά στο να τα καταφέρουν oι Έλληνες""

Πλούσιες επιχορηγήσεις για την Μ.Κ.Ο της Ρεπούση

Πλούσιες επιχορηγήσεις λαμβάνει η Μ.Κ.Ο της βουλευτού Ρεπούση Μαρία, η οποία προφανώς αγνοεί την οικονομική εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και τους προκαλεί μέσω της "κότας με τα χρυσά αυγά": Του δημοσίου που την χρηματοδοτεί.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ρεπούση, εκτός της προσπάθειας για διαστρέβλωση της ιστορίας (συνωστισμός στη Σμύρνη κλπ), ηγείται και της ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», με έδρα την Αθήνα.

Δημοσιεύματα του Τύπου όπως και στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» κάνουν λόγο για έναν χορό κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε υψηλούς μισθούς αργόμισθων στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ, με υπερκοστολογήσεις διαφημιστικών φυλλαδίων, ιστοσελίδων, διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ. Όλα αυτά συνθέτουν το ανεξέλεγκτο «πάρτυ» της ΜΚΟ της Ρεπούση, ένα πάρτυ το οποίο γίνεται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου που βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να μειώνεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο για το έτος 2011, το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» επιχορηγήθηκε και μοιράστηκε το ποσό της τάξεως των 3.800.000 ευρώ, για πρόγραμμα που υλοποίησε, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Για την εκπόνηση μελέτης με θέμα «Γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα» μοιράστηκε 294.872 ευρώ, για ενημερωτική εκστρατεία σχετικά με το trafficking γυναικών υπηκόων τρίτων χωρών μοιράστηκε 200.000 ευρώ. Ως εταίρος στο πρόγραμμα συνΑΝΑΠΤΥΞΗ μοιράστηκε το ποσό των 720.763 ευρώ. Για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» έλαβε 15% από το ύψος της επιχορήγησης που ανερχόταν στα 380.000 ευρώ, και όπως φαίνεται, δεν υπάρχει τέλος στο όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλούσιες επιχορηγήσεις για την Μ.Κ.Ο της Ρεπούση"

Με τόκο η επιστροφή ΦΠΑ αν την καθυστερήσει το Δημόσιο


Μία μεγάλη είδηση βγήκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης με νέους επιχειρηματίες, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως αναφέρει στο «Βήμα» πηγή που παραβρέθηκε στη συνάντηση, όταν οι νέοι επιχειρηματίες έθεσαν στον κ. Σαμαρά το ζήτημα της καθυστέρησης στην επιστροφή του ΦΠΑ, πρόβλημα που έχει πλήξει όλη την αγορά, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι εντός του έτους θα αποπληρωθούν οι οφειλές ΦΠΑ στους ιδιώτες και στη συνέχεια το Δημόσιο μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα υποχρεωθεί να καταβάλλει τόκο εάν αρχίσει εκ νέου να καθυστερεί την επιστροφή του ΦΠΑ.

Σημείωσε μάλιστα ότι ως μέτρο για τον ορισμό της χρονικής καθυστέρησης θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την επιστροφή ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι έχει γίνει σχετική συνεννόηση με τους δανειστές. Έτσι, υπογράμμισε, το κράτος θα βρεθεί με ένα μείζον κίνητρο για να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, αφού θα πρέπει να καταβάλλει τόκο στον δικαιούχο εάν αργήσει να του επιστρέψει τον ΦΠΑ.

Άφησε καλή εντύπωση

Όπως αναφέρει επιχειρηματίας που ήταν στη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός άφησε καλή εντύπωση στους συνομιλητές του. Διηύθυνε τη συζήτηση, είχε απαντήσεις για αρκετές παρατηρήσεις των ιδρυτών των start up, ενώ επί τόπου σήκωνε το τηλέφωνο και καλούσε τους αρμόδιους υπουργούς στην περίπτωση που οι συνομιλητές του διατύπωναν κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα, έδινε το τηλέφωνο στους νέους επιχειρηματίες προκειμένου να μιλήσουν για αυτό και στη συνέχεια ζητούσε από τους αρμόδιους υπουργούς να του δώσουν αναφορά για την εξέλιξη του ζητήματος τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να φτιαχτούν και άλλες νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις, αναγνώρισε ότι τα εμπόδια είναι πολλά, δεσμεύτηκε όμως να τα βγάλει από το τη μέση. Χαρακτηριστικά φέρεται να είπε ότι η χώρα γίνεται «από red tape, red carpet», δηλαδή σταματά να βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια και γίνεται φιλική προς τις επενδύσεις.

Η συνάντηση, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», διήρκεσε δυόμισι ώρες και όλοι οι συμμετέχοντες, όπως -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί κκ. Ν. Μηταράκης, Κ. Βιρβιδάκης και Θ. Σκορδάςείχαν ενεργή συμμετοχή.

Εκ μέρους του «οικοσυστήματος» των νέων επιχειρήσεων ήταν -μεταξύ άλλων- οι κκ. Γ. Τζιραλής (Openfund II), Γ. Γάτος (Incrediblue), Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης (WorkableHR), Φάνης Κουτουβέλης (i-kiosk), Νεκτάριος Συλλιγαρδάκης(Eresus) και η κυρία Μαρία Βλάχου (Fereikos Helix).

Σειρά αιτημάτων

Πέραν της επιστροφής ΦΠΑ, ανάμεσα στα ζητήματα και τις απορίες που έθεσαν οι νέοι επιχειρηματίες στον Πρωθυπουργό ήταν:

- Το πλαίσιο χρηματοδότησης (μέσω υποτροφίας) διδακτορικής έρευνας από τις επιχειρήσεις με παράλληλα εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων.

- Η δυνατότητα συνεπένδυσης στην έρευνα από τον ιδιωτικό τομέα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο για τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

- Η ευελιξία στη δήλωση της επαγγελματικής στέγης κατά την έναρξη επιτηδεύματος (ούτως ώστε να μπορεί ο νέος επιχειρηματίας είτε να εργάζεται από το σπίτι είτε να χρησιμοποιεί κάποιο συνεργατικό χώρο).

- Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών στις επιχειρήσεις.

- Οι κατευθύνσεις και τα κίνητρα του ΕΣΠΑ, όπως η μεταφορά πόρων προς διαχείριση σε επαγγελματίες επενδυτές (όπως η πρωτοβουλία Jeremie).

Πάντως, όπως αναφέρει νέος επιχειρηματίας, προ πενταετίας θα ήταν δύσκολο να βλέπαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να συνομιλεί με ιδρυτές start up. «Η πρόθεση ήταν σωστή, η προσέγγιση στο κατάλληλο πλαίσιο και ο πρωθυπουργός φέρθηκε σωστά»καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συνάντηση με νέους επιχειρηματίες είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, από την οποία μάλιστα προέκυψαν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες στη συνέχεια πήραν τον δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης, όπως η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) κτλ. Επρόκειτο για πρωτοβουλίες που κατά γενική ομολογία δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τόκο η επιστροφή ΦΠΑ αν την καθυστερήσει το Δημόσιο"

Αυτόνομα θα κατέβει στις εκλογές το «Μέτωπο» του Αλαβάνου

«Έχω διαχωρίσει το δρόμο μου από το ΣΥΡΙΖΑ»


Την ανεξάρτητη κάθοδο του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» στις εκλογές προανήγγειλε επί της ουσίας ο Αλέκος Αλαβάνος, απορρίπτοντας ενδεχόμενο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΗΜΑΡ.

«Έχω διαχωρίσει το δρόμο μου από το ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά στον Alpha 9,89, ο επικεφαλής του Μετώπου ενώ κατέστησε σαφές ότι το κίνημά του δεν έχει κοινά στοιχεία με τη ΔΗΜΑΡ.

«Τι σημαίνει σήμερα συνένωση των δυνάμεων της αριστεράς; Τι κοινό θα μπορούσαμε να έχουμε εμείς με τη ΔΗΜΑΡ», διερωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος.

«Πιστεύω στη συλλογική ηγεσία και στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Έχω διακρίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μιλήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Είχα διαβάσει ότι η Ελλάδα θα πάει σε εμφύλιο πόλεμο και δεν το κατάλαβα τότε αλλά τώρα το καταλαβαίνω», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, τονίζοντας ότι «η οργή δε χρειάζεται να είναι τυφλή και μέσα στην κοινωνία, η μια κατηγορία να απαξιώνει την άλλη. Αυτή η απαξίωση της πολιτικής είναι ένα φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό και θέλει απάντηση με μια ριζική αλλαγή των κανόνων της πολιτικής».

Ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής διέψευσε ότι συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή. «Ήταν ψέμα αυτό που έγραψαν σχετικά με μένα και την εκδήλωση μνήμης Καραμανλή. Καμία σχέση δεν είχαμε με αυτή την εκδήλωση, δεν μας ενδιέφερε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε ένα κράτος που χρησιμοποιεί όλο και πιο ακραίες και αυταρχικές μεθόδους που προκαλούν στον κόσμο θυμό που εκφράζεται με βροντερό τρόπο», σχολίασε ο Αλέκος Αλαβάνος για τα επεισόδια στην Ιερισσό και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να είχε γίνει δημοψήφισμα στην τοπική κοινωνία για την επένδυση. Παρά την κρίση, την έλλειψη θέσεων εργασίας όλος αυτός ο κόσμος δε θέλει μια επένδυση που είναι καταστροφική».
«Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου στηρίζονται οι πιο ακραίες επενδύσεις», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να συμπιέζουν την πολιτική συζήτηση μέσα στη χώρα δημιουργώντας ένα φόβητρο τι θα μπορούσε να συμβεί εάν βγαίναμε από το ευρώ. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν σχέδιο Β, δηλαδή τι θα μπορεί να γίνει αν βγουν από την ευρωζώνη. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει», κατέληξε ο κος Αλαβάνος.

Για τον τραγικό θάνατο των φοιτητών από το μαγκάλι ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε: «Κατά τη γνώμη μου (ο θάνατος των φοιτητών από το μαγκάλι) συνδέεται μ' αυτή την επιστροφή σε συνθήκες πολύ μεγαλύτερης καθυστέρησης και ανασφάλειας για όλο τον κόσμο, επομένως είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτόνομα θα κατέβει στις εκλογές το «Μέτωπο» του Αλαβάνου"

Την Τρίτη 12 Μαρτίου η εκλογή του νέου Πάπα

Θα χρειαστούν 77 από τις 115 ψήφους

Νωρίτερα απ' ό,τι είχαν ανακοινώσει σήμερα το πρωί, οι καρδινάλιοι αποφάσισαν ότι η σύγκληση του κονκλάβιου για την εκλογή του νέου Πάπα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 12 Μαρτίου.

Το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί η λειτουργία Pro Eligendo και το απόγευμα οι καρδινάλιοι θα αποσυρθούν στην Καπέλα Σιστίνα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα, ότι θα συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις 115 καρδινάλιοι, οι οποίοι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη του επόμενου ποντίφικα.

Ο πατέρας Λομπάρντι δήλωσε πως «ο αριθμός των απαραίτητων ψήφων για την εκλογή του Πάπα, είναι τουλάχιστον 77».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τρίτη 12 Μαρτίου η εκλογή του νέου Πάπα"

Στις 5 Απριλίου κρίνεται από το ΣτΕ η νομιμότητα του «The Mall»

Στην τελική της διαδικασία θα περάσει τον Απρίλιο η «κόντρα» των πολιτών του Αμαρουσίου με τη διαχειρίστρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου «The Mall» Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Η υπόθεση του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 5 Απριλίου, δέκα χρόνια μετά την πρώτη προσφυγή της «Παρέμβασης Πολιτών Αμαρουσίου», που ζητά να κατεδαφιστεί το «μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης» όπως το χαρακτηρίζουν.

Συγκεκριμένα, ζητούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας», από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου των 75.000 τετραγωνικών μέτρων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 5 Απριλίου κρίνεται από το ΣτΕ η νομιμότητα του «The Mall»"

Φαρμακοβιομήχανοι: Θα φύγουν φάρμακα από την ελληνική αγορά!

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να αποσύρουν τα φάρμακά τους από την ελληνική αγορά

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας το επόμενο διάστημα, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του κλάδου, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας έχει περιέλθει από συνεχείς αστοχίες της Πολιτείας σε πλήρες αδιέξοδο.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής παραδέχθηκε ότι πολλές εταιρείες κάνουν πλάνα για αποεπενδύσεις και τόνισε την ανάγκη πληρωμής του κλάδου μέσα στο Μάρτιο, δεδομένου ότι δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 2 δις ευρώ.
Παράλληλα ο κ.Φρουζής υποστήριξε πως οι ελλείψεις που παρατηρούνται είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του Υπουργείου να διορθώσει τα λάθη στην τιμολόγηση.

Να σημειωθεί ότι με την τελευταία ανατιμολόγηση των φαρμάκων πολλά σκευάσματα έχουν λάβει εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με συνέπεια οι εταιρείες να μη θεωρούν συμφέρουσα τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Ήδη μεγάλη εταιρεία έχει δηλώσει ότι αποσύρει δυο βασικά σκευάσματα από την Ελλάδα τα οποία απευθύνονται για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις πιέσεις της τρόικα να διατίθενται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Άκης Αποστολίδης ξεκαθάρισε πως ο κλάδος δεν επιθυμεί τη διάθεση τους στα σούπερ μάρκετ, αλλά μια απελευθέρωση τιμών, με ελεγχόμενο κέρδος.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακοβιομήχανοι: Θα φύγουν φάρμακα από την ελληνική αγορά!"

Απίστευτες σπατάλες στους Δήμους – Έδιναν 100.000 ευρώ στον...μαέστρο και 8.000 για μελομακάρονα!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι εκλεκτές του ΣΔΟΕ οι οποίοι έκαναν φύλλο και φτερό τα παραστατικά με τις δαπάνες περισσότερων από 100 Δήμων σε όλη τη χώρα.

Τα έξοδα που εμφάνιζαν οι τοπικοί άρχοντες φέρνουν στο φως παραμάγαζα μέσα στα Δημαρχικά μέγαρα, εικονικές δαπάνες και αλόγιστες σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά , σε δήμο των Επτανήσων τα Χριστούγεννα του 2009 πέρασε δαπάνη για αγορά μελομακάρονων ΄ύψους 8.000 ευρώ, ενώ σε δήμο της Δυτικής Ελλάδας είχαν προσλάβει μαέστρο για μαθήματα μουσικής, πληρώνοντας 100.000 ευρώ το μήνα για δύο μαθήματα την εβδομάδα!

Μια από τις υψηλότερες δαπάνες που βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ αφορά Δήμο της Αττικής ο οποίος εμφανίζεται να ξόδεψε 3 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό καταυλισμού Ρομά.

Πάντως έχει ήδη καταρτιστεί λίστα με 110 δημάρχους οι οποίοι ελέγχονται εξονυχιστικά και κάποιες περιπτώσεις σύντομα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτες σπατάλες στους Δήμους – Έδιναν 100.000 ευρώ στον...μαέστρο και 8.000 για μελομακάρονα!"

Τραπεζική φάκα σε 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Το κύμα των κατασχέσεων ακινήτων έρχεται σε σύγκρουση με τις αλλεπάλληλες εισπρακτικές επιχειρήσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης πολεοδομικών υπερβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το... κράτος χάνει έσοδα πολλών δισ. ευρώ, αφού χωρίς κυριότητα του ακινήτου, λόγω κατάσχεσης, δεν γίνεται η τακτοποίηση των πολεοδομικών υπερβάσεων.

Οι ιδιοκτήτες, που τα ακίνητά τους μπαίνουν σε τροχιά προσημείωσης, κατάσχεσης και πλειστηριασμού για χρέη προς το Δημόσιο ή τρίτους, βλέπουν ταυτοχρόνως να εκμηδενίζεται η αξία της περιουσίας τους, χωρίς δυνατότητα να μεταβιβαστεί.

Μεγάλες κερδισμένες βγαίνουν οι τράπεζες, καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις να βάλουν στο χέρι αυτά τα ακίνητα έναντι «πινακίου φακής»!

Η «παγίδα» απαξίωσης των ακινήτων αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, κυρίως διαμερίσματα σε πολυκατοικίες προ του 1985 και μονοκατοικίες, που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, πατάρια, δώματα και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, εντός του νόμιμου όγκου κατασκευής τους.

Το πρόβλημα, παρά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι το τέλος του 2013, είναι ήδη έντονο και αναμένεται να εκδηλωθεί με μεγάλη σφοδρότητα στο προσεχές μέλλον.

Συνεχώς διογκώνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων, φυσικών προσώπων και εταιρρειών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δάνεια προς τις τράπεζες και χρέη προς το Δημόσιο, μπαίνοντας στον κλοιό των υποψήφιων θυμάτων για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Την τριετία 2009-2012 έγιναν συνολικά πλειστηριασμοί και κατασχέσεις 122.000 ακινήτων, ενώ 26.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Στο μεταξύ υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη για κατασχέση δεύτερης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 3.000 ευρώ!

Βραχυκύκλωμα

Η προβληματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η επιθετική τακτική που αναπτύσσουν οι τράπεζες για τα ακίνητα με μικρές πολεοδομικές υπερβάσεις, σύμφωνα με αρμόδιους τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες, εκδηλώνεται ως εξής:

Η πολιτεία, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εφαρμόζει από το 2010 νόμους τακτοποίησης των πολεοδομικών υπερβάσεων σε ακίνητα, όπως της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, για τον οποίο ισχύει έκτη παράταση υποβολής δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, μέχρι το τέλος Μαΐου 2013.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου νέο νομοσχέδιο για την οριστική νομιμοποίηση των πολεοδομικών υπερβάσεων, σε ακίνητα που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα περιληφθούν ρυθμίσεις για να βγουν από την «καραντίνα» τα υπό κατάσχεση ακίνητα.

Επιπροσθέτως, προκειμένου να υπάρξει πίεση εφαρμογής του μέτρου των νομιμοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες, έχουν θεσπιστεί και ισχύουν αυστηροί όροι για οποιαδήποτε δικαιοπραξία για ακίνητα, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), αν αυτά δεν είναι καθ' ολοκληρίαν νόμιμα ή τουλάχιστον δεν έχουν προβεί οι ιδιοκτήτες τους σε τακτοποίηση οιασδήποτε πολεοδομικής, μικρής ή μεγάλης, παράβασης.

Ωστόσο οι ρυθμίσεις για τις πολεοδομικές τακτοποιήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 30% των συνολικών εσόδων, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, που τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος υπολόγιζαν να συγκεντρώσουν την τριετία 2010-2013 από τις εισπράξεις των προστίμων αυθαιρέτων.

Ασφαλώς, σημαντικός παράγοντας για την υστέρηση εφαρμογής του μέτρου των πολεοδομικών τακτοποιήσεων είναι η οικονομική κρίση που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως η οικονομική κρίση επιδείνωσε σημαντικά το ιδιωτικό καθεστώς των ακινήτων και άνοιξε τη «μαύρη τρύπα» της μεγάλης απώλειας των κρατικών εσόδων από τα πρόστιμα νομιμοποιήσεων, λόγω κατασχέσεων.

Στις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις των ακινήτων που απειλούνται ή ήδη βαρύνονται με προσημειώσεις από τρίτους και τράπεζες, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, οι ιδιοκτήτες τους, καθώς δεν είναι κύριοι των ακινήτων, δεν μπορούν να προβαίνουν σε δηλώσεις τακτοποίησης και πληρωμές των σχετικών προστίμων.

Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις αποξενώνουν τον ιδιοκτήτη από κάθε δικαίωμα επί του ακινήτου. Παράλληλα βέβαια το κράτος, οι δήμοι κ.λπ., εξακολουθούν να εισπράττουν τους πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές από τους φερομένους ως ιδιοκτήτες.

Μνήμες Κατοχής

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, κατά κύριο λόγο ακολουθούν τη γραμμή της μείωσης της αξίας των ακινήτων. Στις αιτήσεις που κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού, επικαλούνται μειονεκτήματα των ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομικές παραβάσεις. Με αυτή την τακτική ουσιαστικά οι τράπεζες αφ' ενός ρίχνουν την τιμή του ακινήτου, αφ' ετέρου διώχνουν τους επίδοξους αγοραστές, αφού ακίνητο με πολεοδομική υπέρβαση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Ο λόγος είναι ότι ουδείς μηχανικός θα δεχθεί να παρανομήσει και να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις στο ακίνητο, τις οποίες όμως η τράπεζα έχει ανκοινώσει στη διαδικασία εκπλειστηριασμού με επίσημο τρόπο.

Αρμόδιοι παράγοντες παρακολουθούν τις εξελίξεις, θέτουν το ερώτημα εάν αυτή η πρακτική που ακολουθείται από τις τράπεζες, με την ιδιότυπη αχρήστευση εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων ώστε να μην μπορούν να μεταβιβαστούν εξαιτίας πολεοδομικής υπέρβασης, εξυπηρετεί το στόχο μείωσης της τιμής του, για να το αποκτήσουν οι ίδιες σε εξευτελιστική τιμή.

Οι ίδιοι παράγοντες θυμίζουν ότι «το φαινόμενο να βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για ένα καρβέλι ψωμί γινόταν από τις τράπεζες και στη γερμανική Κατοχή του 1941, αλλά μετά την Κατοχή, τα εκποιηθέντα με αυτές τις μεθόδους ακίνητα διά νόμου αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους».

Προτάσεις

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο απαξίωσης και εκποίησης των ακινήτων λόγω πολεοδομικών υπερβάσεων, τεχνικοί και οικονομικοί παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα προτείνουν:

1 Για τα δεσμευμένα ακίνητα να μην ισχύει προθεσμία τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων μέχρις εκκαθαρίσεως του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

2 Τα προσημειωμένα ακίνητα και ειδικότερα αυτά που βρίσκονται σε καθεστώς πλειστηριασμού, θα πρέπει οι πλειστηριάζοντες, τράπεζες ή άλλοι φορείς που κεφαλοποιούνται υπέρμετρα, να τακτοποιούν πρώτα τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν, αφού δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση.

3 Οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρήσεις που τα ακίνητά τους βρίσκονται υπό πλειστηριασμό να μην υποχρεούνται σε εξόφληση φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, αλλά αυτές τις επιβαρύνσεις να τις αναλαμβάνουν οι πλειστηριάζοντες προκειμένου να διεξαχθεί ο πλειστηριασμός.

4 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν στο Ε9 ότι το ακίνητο δεν τους ανήκει πλέον, με βάση αποδεικτικά στοιχεία και τα ακίνητα να χρεώνονται στους πλειστηριασμούς.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραπεζική φάκα σε 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων"

Spiegel: οι γερμανοί εργολάβοι πλουτίζουν από τους μετανάστες

Τους νοικιάζουν άθλια διαμερίσματα, χωρίς θέρμανση και έπιπλα


Η 27χρονη Ναργκίτα είναι Ρομά από τη Ρουμανία. Δεν έχει συναντήσει ποτέ τους ιδιοκτήτες του διαμερίσματός της. Δεν διαθέτει θέρμανση και έχει καλύψει τη μούχλα στον τοίχο βάφοντάς τον πράσινο. Η τουαλέτα είναι χαλασμένη επί εβδομάδες και τα τρία παιδιά της ουρούν στην μπανιέρα. Τα έπιπλά της τα βρήκε στα σκουπίδια και έριξε ποντικοφάρμακο στα ποντίκια του διαμερίσματός, στο ισόγειο της Scharnweberstrasse 111 στο Ράινικεντορφ, γειτονιά του βορειοδυτικού Βερολίνου.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel» για πολύ καιρό η Ναργκίτα πίστευε ότι ο Μάρκους Χάρστελ ήταν ο σπιτονοικοκύρης της. Είναι πρόεδρος μιας εταιρείας ονόματι Anker που, σύμφωνα με το καταστατικό της, δεν είναι κερδοσκοπική.

Η Anker μεσολαβεί για να νοικιάζει στους φτωχούς ακίνητα που ανήκουν σε διεθνείς επενδυτές: πρώην κατάδικους, άστεγους και μετανάστες. Δουλεύει κυρίως με Ρομά με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Στην πραγματικότητα η Anker παρέχει μη απαιτητικούς ενοικιαστές σε κερδοσκόπους των ακινήτων και ο πρόεδρός της πλουτίζει. Αυτό το αδυσώπητο επιχειρηματικό μοντέλο είναι συνηθισμένο στο Βερολίνο.

Η Ναργκίτα έφθασε στο Βερολίνο το 2011. Οταν θέλησε να νοικιάσει σπίτι ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε γιατί δεν είχε απόδειξη εισοδήματος ούτε πιστοληπτικό ιστορικό. Ο Χάρστελ δεν ζητά κανένα έγγραφο. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να του πληρώνει η Ναργκίτα 705 ευρώ τον μήνα για μια γκαρσονιέρα 33 τ.μ. χωρίς θέρμανση.

Το νοίκι πληρώνεται χέρι με χέρι, με μετρητά. Αν κάποιες από τις οικογένειες Ρομά που μένουν στο ίδιο κτίριο δεν έχουν να πληρώσουν, ο Χάρστελ στέλνει στα «σκυλιά» του - «φουσκωτούς» τούρκους και άραβες αλήτες. Αν και τότε δεν πληρώσουν, τους πετάει έξω.

Η Anker νοίκιασε 73 διαμερίσματα στο Βερολίνο από τη Helvetica, διεθνή επενδυτική εταιρεία που αγόρασε ακίνητα στην γερμανική πρωτεύουσα. Μερικά από τα ακίνητα ήταν σε άθλια κατάσταση και δεν νοικιάζονταν, γι' αυτό τα υπενοικίασε στην Anker, μειώνοντας σημαντικά το ενοίκιο και πιστεύοντας ότι προσφέρει κοινωνικό έργο.

Σε μερικά από τα διαμερίσματα αυτά επικρατούν συνθήκες στρατοπέδου προσφύγων, όμως κατά τον Χάρστελ αρκούν για τους Ρομά, επειδή είναι βολικοί ενοικιαστές. Οταν χαλάει η τουαλέτα περιμένουν μήνες για να τους τη φτιάξει, τα παράθυρα είναι σπασμένα και δεν έχουν ζεστό νερό. Προτού τους νοικιάσει διαμέρισμα, τους δείχνει ένα διαφορετικό και τους υπόσχεται ανακαίνιση. Οταν οι Ρομά του ζητούν να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, τους αποφεύγει.

Ωστόσο οι Ρομά δεν είναι θυμωμένοι με τον Χάρστελ. Αντιθέτως, του είναι ευγνώμονες. Τον καλούν σπίτι τους και τον περιποιούνται. Θέλουν ο προστάτης τους να είναι ικανοποιημένος διότι αυτό είναι σημαντικό στην οπισθοδρομική κοινωνική δομή τους.

Δεν ξέρουν ότι ο Χάρστελ «τσεπώνει» μεγάλο μέρος του ενοικίου που πληρώνουν. Για παράδειγμα, το διαμέρισμα της Ναργκίτα το νοικιάζει προς 182 ευρώ τον μήνα από την Helvetica αλλά από τη Ναργκίτα εισπράττει 705 ευρώ.

Οταν, πριν από έναν χρόνο, η Helvetica ανακάλυψε την απάτη, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια. Σήμερα η Anker δεν υπάρχει πλέον, αλλά το επιχειρηματικό μοντέλο της επιζεί «ξεφυτρώνοντας» εδώ κι εκεί στο Βερολίνο.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: οι γερμανοί εργολάβοι πλουτίζουν από τους μετανάστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news