facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Σαμαράς: Ούτε μασάω, ούτε με τρομοκρατούν

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα σηκωθεί στα πόδια της εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι θα είναι αυστηρός σε όσους εμποδίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και θέλουν τη χώρα γονατισμένη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία» ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αλλά γίνονται συζητήσεις.

«Υπάρχει συζήτηση σε κάποια πράγματα. Αλλά δεν θα το έλεγα «εμπλοκή». Κυρίως συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι δύσκολο να τα λύσουμε γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υπογράψει».

Ο πρωθυπουργός μιλά για τις αποκρατικοποιήσεις και τονίζει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν.

« Μέσα στην άνοιξη θα ολοκληρωθούν οι δεσμευτικές προσφορές για δυο μεγάλες τέτοιες υποθέσεις: ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ. Ενώ εντός του έτους θα προχωρήσουν και άλλες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τον στόχο για φέτος, γύρω στα 2 δισ., θα τον πιάσουμε. Ίσως και να τον ξεπεράσουμε, μάλιστα».

Για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική επισημαίνει ότι θα η κυβέρνηση θα προχωρήσει.

«Στη Χαλκιδική δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ούτε για περιβαλλοντικούς λόγους ούτε για άλλους. Χώρια που για πρώτη φορά ετοιμάζουμε νομοθεσία για να πάρει το κράτος σημαντικά δικαιώματα από μιαν επένδυση που είχε δρομολογηθεί πριν έλθει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση».

Ο Αντώνης Σαμαράς καταγγέλλει το γεγονός ότι δέχεται επιθέσεις και αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού «Unfollow» το οποίο τον παρουσίαζε άσχημα κακοποιημένο και να έχει πυροβοληθεί, κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχουν δει τι δημοσιεύουν δικά τους έντυπα και δημοσιογράφοι τους οποίους οι ίδιοι ανοιχτά προστατεύουν; Μέχρι και μένα εμφανίζουν επίσης πρωτοσέλιδο, πυροβολημένο στο κεφάλι με φωτομοντάζ, πρωτοφανούς κακοποίησης. Ούτε αυτό το αποκήρυξαν. Το «δε μασάμε» τους πείραξε; Να το ξέρουν λοιπόν: Εμάς δεν μας τρομοκρατούν. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν».

Στη συνέντευξή του αναφέρεται και στα αποτελέσματα από το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία.

«Την κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα είναι απαραίτητα δυο πράγματα: πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε επί της ουσίας τις σχέσεις μας με την τουρκική ηγεσία και δεύτερον να εξασφαλίσουμε ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και τα δυο είναι απαραίτητα μαζί. Το ένα χωρίς το άλλο δεν έχει νόημα. Εμείς κάναμε και τα δυο. Και βρήκαμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Ούτε μασάω, ούτε με τρομοκρατούν"

Έρχονται 4.091 θέσεις "ράμπο" εσόδων

Την προκήρυξη για την πλήρωση 4.091 θέσεων Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ποσοστό 65% επί των προκηρυσσομένων θέσεων θα καλυφτεί από υπαλλήλους με προηγούμενη εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα.

Οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη των θέσεων των Ελεγκτών θα υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας, συνοδευόμενη από πλήρες βιογραφικό σημείωμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι υπάλληλοι που έχουν τιμωρηθεί, καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί και εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη ή συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2015.

Οι υποψήφιοι που τελικώς θα επιλεγούν θα υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας, στο οποίο θα εξειδικεύονται οι συγκεκριμένοι στόχοι που οφείλουν να εκπληρώσουν.

Με την απόφαση του κ. Στουρνάρα ανακλήθηκαν οι προηγούμενες προκηρύξεις, η διαδικασία των οποίων δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί, και τυχόν υποβληθείσες αιτήσεις δεν θα ληφθούν υπόψη. Ήτοι , οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης, οι ήδη τοποθετηθέντες του διαγωνισμού ελεγκτές δεν θα συμμετάσχουν στην παρούσα διαδικασία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γ. Στουρνάρα:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορίας Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαιδεύσεως.

Ειδικά για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται ότι ποσοστό 5% του αριθμού των προκηρυσσομένων θέσεων θα καλυφθεί από υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας.

Ποσοστό 65% των θέσεων θα καλυφτεί από υπαλλήλους με προηγούμενη εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα ή καθήκοντα υπαλλήλου δικαστικού τμήματος και λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Στην περίπτωση που το ανωτέρω ποσοστό δεν συμπληρωθεί από τις υποβληθείσες αιτήσεις, τότε οι εναπομείνασες θέσεις θα συμπληρωθούν από τον πίνακα των υπαλλήλων χωρίς εμπειρία.

Ως προηγούμενη εμπειρία νοείται η άσκηση ελεγκτικών καθηκόντων ή καθηκόντων υπαλλήλου δικαστικού τμήματος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών. Συνολική εμπειρία στον έλεγχο μικρότερη των δύο (2) ετών δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη των θέσεων των Ελεγκτών καλούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας (ως συνημμένο υπόδειγμα), συνοδευόμενη από πλήρες βιογραφικό σημείωμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά των προσόντων που επικαλούνται, δηλώνοντας την περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να τοποθετηθούν

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι υπάλληλοι που έχουν τιμωρηθεί ή έχει ασκηθεί και εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε παράπτωμα ή έχουν καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί και εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη ή συμπληρώνουν το όριο ηλικίας ή το χρόνο υπηρεσίας για συνταξιοδότηση μέσα στην επόμενη τριετία από την ημερομηνία επιλογής.

Οι υποψήφιοι με την αίτησή τους συνυποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 (Α'75) ότι δεν θα ασκούν οποιοδήποτε ιδιωτικό έργο με αμοιβή, έστω και αν έχει χορηγηθεί άδεια άσκησης αυτού από την υπηρεσία, εφόσον επιλεγούν και για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούν σε θέσεις ελεγκτών και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 για την ύπαρξη της διετούς εμπειρίας.

Η αίτηση υποψηφιότητας με το βιογραφικό σημείωμα και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής Προσωπικού. Για την επιλογή όλων των ελεγκτών θα αξιολογηθούν και θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα κριτήρια (η κατοχή τίτλου σπουδών συναφούς με το αντικείμενο του ελέγχου και της είσπραξης, η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, η άριστη ή πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και μίας δεύτερης ξένης γλώσσας, η αποδεδειγμένη γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων μηχανογραφικών εφαρμογών, κ.α..).

Η Ειδική Επιτροπή θα καταρτίσει πίνακες επιτυχόντων, ανά περιφέρεια, κατατάσσοντας τους υποψηφίους με φθίνουσα κλίμακα βαθμολογίας, με βάση το βαθμό τους στη συνέντευξη, καθώς και τη μοριοδότηση.

Οι πίνακες κατάταξης των Ελεγκτών, ανά κατηγορία υποψηφίων ΠΕ –ΤΕ και ΔΕ (με εμπειρία ή χωρίς εμπειρία), ισχύουν για μία τριετία από τη δημοσιοποίηση αυτών και οι θέσεις που κενώνονται, κατά τη διάρκεια της τριετίας καλύπτονται από αυτούς. Η τοποθέτηση των ελεγκτών, με βάση τους ανωτέρω πίνακες, θα γίνεται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Οι υποψήφιοι που τελικώς θα επιλεγούν ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους θα υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας, στο οποίο εξειδικεύονται οι συγκεκριμένοι στόχοι που οφείλουν να εκπληρώσουν.

Οι εν λόγω θέσεις θα κατανεμηθούν ανά Περιφέρεια, για την κάλυψη οργανικών μονάδων κεντρικών, αποκεντρωμένων και περιφερειακών υπηρεσιών (κεντρική υπηρεσία, ελεγκτικά κέντρα, Δ.Ο.Υ.).

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται 4.091 θέσεις "ράμπο" εσόδων"

Ριζικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Τα πάνω κάτω θα φέρει τη φορολογία ακινήτων και στην κτηματαγορά η εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που προετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς για πρώτη φορά θα οφηγήσει και σε μειώσεις τιμών στις περισσότερες αστικές περιοχές.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το υπάρχον σύστημα να αντικατασταθεί από ένα νέο αυτοματοποιημένο το οποίο θα προσδιορίζει τις αξίες με βάση υπολογισμού τις τιμές που ισχύουν στην αγορά, ώστε να ταυτιστούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα προκύψουν, όπως αναφέρει, το «Έθνος», θα προκύψουν μειώσεις αξιών που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 35% σε πολλές αστικές περιοχές με «μέσες» και «υψηλές» αντικειμενικές τιμές σήμερα, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες έχουν υποστεί καθίζηση και πλέον οι εμπορικές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Επίσης, προβλέπεται υποχώρηση αντικειμενικών και για όλα τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν κατρακυλήσει εξαιτίας και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς και άνοδο των τιμών σε περιοχές της επαρχίας στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων.

Το νέο σύστημα προβλέπει ακόμη αυξήσεις αξιών που μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να ανέλθουν και στο 40% σε περιοχές που σήμερα οι αντικειμενικές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου, παρά τη μεγάλη πτώση τους τα τελευταία χρόνια, οι αγοραίες τιμές δεν τις έχουν προσεγγίσει.

Σε περιοχές όπως το Γαλάτσι, ο Γέρακας, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Βούλα και άλλες οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα έως και 36% σε σύγκριση με τις αγοραίες.

Έτσι, με την υλοποίηση του σχεδίου και την εξομοίωση αντικειμενικών - αγοραίων θα προκύψει ανάλογη μείωση των αξιών.

Στον αντίποδα, σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Δάφνη και άλλες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται των εμπορικών και ως εκ τούτου αναμένονται αυξήσεις αξιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ριζικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες"

Υπογειοποίηση δρόμων στον Πειραιά εξετάζει το υπουργείο Υποδομών

Πρόκειται για τις οδούς Ομηρίδου Σκυλίτση και Αλιπέδου, όπου καθημερινά παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, με συνέπεια την ταλαιπωρία των οδηγών

Υπογειοποίηση των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Αλιπέδου στον Πειραιά μελετά το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Στους δρόμους αυτούς, που συνδέουν τα δυτικά προάστια με την παραλιακή και την Αθήνα, καθημερινά παρατηρείται έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Παρά ταύτα, πριν από τη δημοπράτηση για τα έργα υπογειοποίησης, θα πρέπει να διενεργηθεί μελέτη προκειμένου να αξιολογηθεί το κατά πόσον είναι εφικτό, ή και σκόπιμο, να γίνει το εν λόγω έργο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογειοποίηση δρόμων στον Πειραιά εξετάζει το υπουργείο Υποδομών"

Μεσολόγγι: Kατέβηκαν οι Ελληνικές σημαίες! Μαύρες σημαίες σε όλη την πόλη!

Συνεχίζονται να γίνονται πράξεις οι χθεσινές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Σειρά είχε να μπουν μαύρες σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της πόλης του Μεσολογγίου.

Ήδη έχουν μπει οι πρώτες μαύρες σημαίες στην θέση της Ελληνικής σημαίας.

Συνεργεία του δήμου συνεχίζουν και σε άλλα κτήρια αυτή την ώρα. Κόσμος που έβλεπε τις μαύρες σημαίες ζήτησαν να δώσει ο δήμος και στους κατοίκους μαύρες σημαίες για να βάλουν στα μπαλκόνια τους.

onairnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσολόγγι: Kατέβηκαν οι Ελληνικές σημαίες! Μαύρες σημαίες σε όλη την πόλη!"

Σαμαράς:«Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας»

Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, προκηρύσσοντας το 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο.“Βγάλαμε την Ελλάδα από την εντατική όχι από το νοσοκομείο” είπε υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.Τόνισε ότι η παράταξή του δεν θα απολογηθεί σε συνιστώσες ασυγκράτητου λαϊκισμού.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει κάνει «σημαία την ανομία», «χαϊδεύει τους παρανόμους» και «ονειρεύεται να κρατικοποιήσει τα πάντα».

8ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ

"Με το συνέδριο σχεδιάζουμε το 2020", είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, ορίζοντας ως στόχο του συνεδρίου "να αναδείξουμε νέες μορφές εκπροσώπησης και νέα πρόσωπα να ανοιχτούμε σε όλη την κοινωνία πέρα από όρια, στεγανά, διαχωριστικές γραμμές για ένα λαικό φιλελεύθερο κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό", δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του όσον αφορά και στη συζήτηση περί δημιουργίας μίας νέας κεντροδεξιάς παράταξης, με πρόσκληση σε όλους όσοι συμφωνούν με τις αρχές της Ν.Δ και με προσωπική σφραγίδα του κ.Σαμαρά.

Για λουδοβίκειες συμπεριφορές στελεχών, που έχουν τοποθετηθεί στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και για τον κίνδυνο να επικρατήσει η λογική του "διαχειριστικού εκσυγχρονισμού", έκανε λόγο ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Φιλιππος Ταυρής, παρουσιάζοντας τους βασικούς σταθμούς στην πορεία προς το συνέδριο του Ιουνιου.

Μετά την εισήγηση του κ.Ταυρή ο πρωθυπουργός αποχώρησε από τη συνεδρίαση και μαζί του πολλά μέλη της πολιτικής επιτροπής, ενώ συνεχίζονταν οι ομιλίες στελεχών.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς:«Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας»"

Ολοκληρώθηκε η πορεία κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής

Ολοκληρώθηκε μπροστά στον Λευκό Πύργο η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στην πορεία συμμετείχαν κάτοικοι από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπείες «επιτροπών αγώνα» ενάντια σε επενδύσεις χρυσού από το Κιλκίς και τη Θράκη, βουλευτές και μέλη κομμάτων που έχουν εκφράσει συμπαράσταση στα αιτήματά τους, μέλη κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστικών κινήσεων, οικολογικών οργανώσεων, κ.α. Με την πορεία ενώθηκαν στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας και διαδηλωτές από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Οι διαδηλωτές που αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και μέσω της οδού Τσιμισκή κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές. Στη συνέχεια, από την παλιά παραλία κατέληξαν στον Λευκό Πύργο, όπου ολοκλήρωσαν την πορεία τους.

Αυτή την ώρα μέρος των διαδηλωτών παραμένει συγκεντρωμένο στο Λευκό Πύργο, όπου γίνονται ομιλίες ενάντια στην λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, ωστόσο, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Ολοκληρώθηκε η πορεία κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής"

Την πάντρεψαν με δύο αλλοδαπούς χωρίς να το ξέρει

Την πάντρεψαν. Την πήραν τηλέφωνο από το Αίγιο. Παντρεύτηκε στον δήμο Αθηναίων. Την κάλεσαν στον δήμο της Πάτρας. Τα χαρτιά της πήγαν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και βρέθηκε με δύο ακίνητα. Επίσης με έναν άντρα αλλοδαπό τον οποίο είχε υποτίθεται παντρευτεί.

Πριν προλάβει η γυναίκα να καταλάβει τι έγινε την ειδοποίησαν για να παραλάβει τα σχετικά έγγραφα από τον γάμο που είχε κάνει και στο Ναύπλιο.

Τελικά η κ.α. Εφη Ράπτη που φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί στον Γιώργο Αυτιά βρέθηκε παντρεμένη με δύο αλλοδαπούς.

Από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν της έδωσαν ούτε τα έγγραφα του γάμου. Σύμφωνα με την γυναίκα διευθυντικό στελεχος της περιφέρειας δεν της έδωσε ούτε τα χαρτιά που στοιχεία του αλλοδαπού με τον οποίο υποτίθεται πως ήταν παντρεμένη.

Υπάρχουν σφραγίδες που πιστοποιούν τους γάμους.

Πέρυσι Μαίο έγινε ο πρώτος γάμος και τον επόμενο μήνα, Ιούνιο ο δεύτερος.

Η υπόθεση "βρωμάει" παράνομες ελληνοποιήσεις εν αγνοία πολιτών που παντρεύονται εν αγνοία τους έχοντας απολέσει κάποια στιγμή στο παρελθόν την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο το οποίο επίσης μπορεί και να έχει πλαστογραφηθεί.

pelop
Διαβάστε Περισσότερα » "Την πάντρεψαν με δύο αλλοδαπούς χωρίς να το ξέρει"

Ανατροπή στο εφάπαξ 670.000 δημοσίων υπαλλήλων

Κόβεται στα δύο το εφάπαξ από το 2014 και έρχεται νέο οριζόντιο κούρεμα ως 15%, καθώς ο υπολογισμός του με βάση τις ατομικές μερίδες των εισφορών που έχουν καταβάλει οι δημόσιοι υπάλληλοι καθ’όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είναι αδύνατον να προχωρήσει, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του υπουργείου.

Στο ανεπίσημο έγγραφο αναφέρεται ότι η διαδικασία για την αναζήτηση των εισφορών που πλήρωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι χαώδης και αν ξεκινήσει σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί αλλά πόσο θα είναι αξιόπιστη καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπάστηκαν ή υπήρξαν μετακλητοί, για παράδειγμα, είχαν και άλλες αποδοχές, που θα έπρεπε να τις καταγράψουν στην ατομική μερίδα των εισφορών τους για το εφάπαξ οι υπηρεσίες στις οποίες υπήρξαν αποσπασμένοι ή μετακλητοί.

Με το νέο μοντέλο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο υπολογισμός του εφάπαξ θα πιάνει δύο περιόδους, ενώ θα διαχωρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες. Τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000 και τους ασφαλισμένους από το 2001 και μετά.

Έτσι, μελετάται ο διπλός υπολογισμός του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2014 ενώ οι ασφαλισμένοι από το 2001 θα παίρνουν εφάπαξ βάσει ατομικών εισφορών, καθώς ο χρόνος ασφάλισης για την πλειονότητα των ασφαλισμένων μετά το 2001 τηρείται ηλεκτρονικά.

Το… σπάσιμο
Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει τον υπολογισμό του εφάπαξ από το 2014 να αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων.

-Το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2013

-Το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1η/1/2014 και εφεξής.

Το νέο σύστημα θα έχει εξαρχής καθορισμένο ποσοστό μείωσης και όπως είναι γνωστό, γίνεται λόγος για νέο κούρεμα 10% με 15%.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή στο εφάπαξ 670.000 δημοσίων υπαλλήλων"

Τροχαίο στον...καταπέλτη πλοίου στην Σούδα με θύμα ναυτικό

Ένα ασυνήθιστο τροχαίο ατύχημα συνέβη χθες το βράδυ στο λιμάνι της Σούδας.

Συγκεκριμένα, στην διάρκεια επιβίβασης των αυτοκινήτων στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΛΥΡΟΣ» ένα φορτηγό όχημα εισερχόμενο επί του δεξιού καταπέλτη του πλοίου χτύπησε με την αριστερή μπροστινή του πλευρά 21χρονο, ναυτολογημένο ως ναυτόπαις, τραυματίζοντάς τον στο δεξιό του πόδι.

Στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου μετά από εξέταση έλαβε εξιτήριο με διάγνωση θλάση καταθυτικού τένοντα τετρακεφάλου.

Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαίο στον...καταπέλτη πλοίου στην Σούδα με θύμα ναυτικό"

«Αντάρτικο» στο Μεσολόγγι κατά του σχεδίου «Αθηνά» - Μαύρες σημαίες από σήμερα – Αποκλείουν και την εθνική όδο

Σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο να παραμείνει ισχυρό και αυτόνομο το ΤΕΙ Μεσολογγίου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ι. Πόλεως. Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα υψώνονται μαύρες σημαίες στα δημοτικά κτίρια, ενώ αύριο οι κάτοικοι προχωρούν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού μαζί με τους κατοίκους της Ναυπάκτου.

Παράλληλα, ο Δήμος και οι φορείς δηλώνουν πως δεν θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, αλλά και πως δεν θα καλέσουν κανέναν πολιτικό στις εκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«1. Από το Σάββατο 9 Μαρτίου, «Το Μεσολόγγι υψώνει μαύρη σημαία». Σε κάθε δημόσιο κτίριο, δημοτική υπηρεσία καθώς και στα καταστήματα της πόλης, υψώνεται «η Σημαία της Αδικίας και της Ασέβειας» προς την πόλη και τους πολίτες της.

2. Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 11πμ, προχωράμε στο κλείσιμο του εθνικού δρόμου, στον κόμβο της Ναυπάκτου, σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπάκτου.



3. Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου ξεκινάμε ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ στο Μουσείο – Πινακοθήκη, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών.

4. Ο Δήμος και οι φορείς της πόλης δεν συμμετέχουμε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Στο χώρο των επισήμων θα υπάρχει μόνο το πανό της διαμαρτυρίας μας.

5. Στις φετινές Εορτές Εξόδου δεν θα προσκληθεί και δεν θα παραστεί πολιτειακός παράγων καθώς και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

6. Αποστέλλεται επιστολή καταγγελίας της κυβέρνησης, προς όλες τις Πρεσβείες των ξένων κρατών που εκπροσωπούνται στις Εορτές Εξόδου.

7. Αποστέλλεται επιστολή καταγγελίας της κυβέρνησης, προς όλες τις πόλεις του παγκόσμιου δικτύου «ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», που θα φιλοξενήσουμε το προσεχή Οκτώβριο στην πόλη μας.

8. Καλούμε τους Αιτωλοακαρνάνες Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εφόσον το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» γίνει νόμος του κράτους με όσα αναφέρονται σε αυτό για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού μας και ειδικότερα για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση κηρύσσονται ανεπιθύμητοι στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

9. Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Καλούμε κάθε πολίτη να συμμετάσχει και να στηρίξει ενεργά την απόφαση μας.

Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την ύπαρξη του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ενάντια στο ΑΔΙΚΟ

Για το ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ»

Επίσης, σε κάλεσμα του Δήμου και των Συλλογικών Φορέων, αναφέρονται τα εξής:

«Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες

Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Η κυβέρνηση κλείνει το 3ο καλύτερό ΤΕΙ της χώρας,

Το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Μαραζώνει την πόλη , Ασελγεί στην ιστορία μας

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Για Ισχυρό – Αυτόνομο ΤΕΙ Μεσολογγίου

Ενάντια στην ΑΔΙΚΙΑ

Για το ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 11πμ

Στο κλείσιμο του εθνικής οδού (κόμβος Ναυπάκτου)

Στηρίξτε ενεργά τις κινητοποιήσεις

Δήμου και συλλογικών φορέων»

Τέλος ο Δήμος κυκλοφόρησε και αφίσα κατά του σχεδίου «Αθηνά»:


thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αντάρτικο» στο Μεσολόγγι κατά του σχεδίου «Αθηνά» - Μαύρες σημαίες από σήμερα – Αποκλείουν και την εθνική όδο"

Κλειστός ο σταθμός Άγιος Αντώνιος το βράδυ της Κυριακής

Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός Άγιος Αντώνιος της γραμμής 2 του Μετρό την Κυριακή 10 Μαρτίου από τις 22:00 μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας.

Οι συρμοί θα τερματίζουν τα δρομολόγια στο σταθμό Σεπόλια.

Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του παραπάνω σταθμού, θα γίνεται από τη γραμμή τρόλεϊ 12 «ΖΑΠΠΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ)» και τη λεωφορειακή γραμμή Α13 «ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ» για τη σύνδεση του σταθμού «ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ» με το σταθμό «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ», μέσω των στάσεων «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ» επί της οδού Αχιλλέως (γραμμή 12) και «ΠΛ. ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ» επί της οδού Λένορμαν (γραμμές 12, Α13) όσον αφορά στο σταθμό «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ» και μέσω της στάσης «ΣΤ. ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ» όσον αφορά στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ».

Ο σταθμός θα κλείσει προκειμένου να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες ενόψει της παράδοσης των νέων σταθμών Περιστέρι και Ανθούπολη που αναμένεται τον Απρίλιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός ο σταθμός Άγιος Αντώνιος το βράδυ της Κυριακής"

Όλη η οικογένεια του Ακη Τσοχατζόπουλου στο εδώλιο - Σε δίκη 19 κατηγορούμενοι

Το κατώφλι του δικαστηρίου περνά ξανά ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, αυτή τη φορά αντιμετωπίζoντας την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα κρίθηκε ένοχος για δήλωση ψευδούς πόθεν έσχες και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξης.

Παραπεμπτικό για τους 19 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της διακίνησης «μαύρου πολιτικού χρήματος» από εξοπλιστικά προγράμματα, που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε σήμερα για τη μεγάλη δικογραφία διαφθοράς.

Με το βούλευμά τους οι εφέτες (αριθμ. 545/2013) αποφαίνονται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν τόσο ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Αμυνας, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην γγ Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος, όσο και άλλα 15 πρόσωπα, που από την επίπονη δικαστική έρευνα προέκυψαν στοιχεία ενεργής συμμετοχής τους στην όλη υπόθεση.

Με το βούλευμα απαλλάσσονται από τις κατηγορίες η Αικατερίνη Σταμάτη, θεία της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου και ο Ευτύχιος Ατσοπάρδης, εκπρόσωπος της εξωχώριας εταιρίας «Bluebell», καθώς κρίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθούν σε δίκη. Αντίστοιχη πρόταση για τον Ευτ. Ατσοπάρδη είχε υποβάλει και ο εισαγγελέας Εφετών.

Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση οι:

Ακης Τσοχατζόπουλος

Αστέριος Οικονομίδης, επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια

Νίκος Ζήγρας, επιχειρηματίας, εξάδελφος του πρώην υπουργού

Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας

Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του βασικού κατηγορούμενου

Βίκυ Σταμάτη σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου

Γιάννης Σμπώκος

Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, δικηγόρος

Νίκος Γεωργουλάκης, εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας

Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού

Παντελής Ζαχαριάδης, εμφανιζόμενος ως συνιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας

Οράτιος Μελάς, εκπρόσωπος υπεράκτιας εταιρείας

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης

Σπύρος Χατζηνικολάου, δικηγόρος

Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου

Φώτης Αρβανιτίδης

Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ

Γιώργος Κωνσταντάτος

Με το βούλευμα κρίνεται, επίσης, ότι πρέπει να παύσει οριστικά η δίωξη του Ακη Τσοχατζόπουλου και της πρώην συζύγου του για την επιμέρους πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά το έτος 1997 και σχετίζεται με αγορά ακινήτου. Επίσης, παύει οριστικά η ποινική δίωξη για όλους τους κατηγορούμενους, που αφορά τη σύσταση οργάνωσης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλη η οικογένεια του Ακη Τσοχατζόπουλου στο εδώλιο - Σε δίκη 19 κατηγορούμενοι"

«Τρόμος» για τις συντάξεις!

«Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» έθεσε χθες ο εκπρόσωπος της τρόικας Ματίας Μορς στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητώντας να δίνονται κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ οι εισφορές των Ταμείων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων τους. Τι σημαίνει αυτό για να καταχρεωμένα Ταμεία και τους συνταξιούχους τους;

Οτι πολλά από αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα: ή θα πληρώνουν συντάξεις ή τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, καθώς είναι άδεια εξαιτίας των μειωμένων εισφορών, της ανεργίας που καλπάζει, αλλά και του PSI στα αποθεματικά τους επί Βενιζέλου και Παπαδήμου.

Το γεγονός ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στα χέρια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αποδεικνύεται και από το επείγον αίτημα που έθεσε ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη στους διοικητές των Ταμείων που έχουν συγχωνευτεί στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, τους ζήτησε αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τα μηνιαία ποσά που είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στον ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική δαπάνη των ασφαλισμένων τους και τα ποσά που τελικά δίνουν εξαιτίας των στενών οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Να σημειωθεί ότι ελάχιστα από τα Ταμεία είναι καλοπληρωτές (στον ΕΟΠΥΥ), όπως για παράδειγμα το Ταμείο των δημοσίων υπάλληλων (ΟΠΑΔ), που κάθε μήνα δίνει περίπου 78.000.000 ευρώ για τους 1.600.000 ασφαλισμένους του, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρός του Μιχάλης Κούτρας. «Τον Ιανουάριο του 2013 δώσαμε 80.000.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, όταν το ΙΚΑ με τους 6.000.000 ασφαλισμένους του έδωσε μόνο 30.000.000 ευρώ και ο ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) έδωσε 9.000.000 ευρώ. Επίσης, τον Φεβρουάριο δώσαμε 76.500.000 ευρώ» είπε ο κ. Κούτρας και συμπλήρωσε: «Οι εισφορές μας στον ΕΟΠΥΥ το 2012 ήταν 1,42 δισ. Ευρώ, που αυτομάτως μας κάνει τον βασικό αιμοδότη-χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ».

Ωστόσο, ο ΟΠΑΔ δεν δίνει συντάξεις, καθώς αυτές εγκρίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή από τους φορολογουμένους.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε αναφέρει το δίλημμα «ή συντάξεις ή χρήματα για φάρμακα», στην προσπάθειά του να περιγράψει την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ταμειακά το ΙΚΑ.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι κάθε μήνα το ΙΚΑ οφείλει στον ΕΟΠΥΥ 80.000.000 ευρώ και μπορεί να δώσει έως 40.000.000.

Δεν είναι όμως μόνο το ΙΚΑ κακοπληρωτής. «Κόκκινη κάρτα» παίρνει και το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που οφείλει να δίνει κάθε μήνα συνολικά 40.000.000 στον ΕΟΠΥΥ και τον εξοφλεί με έναν μήνα καθυστέρηση. Το πρόβλημα της ρευστότητας των Ταμείων αποτελεί φυσικά γόρδιο δεσμό για τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, γι' αυτό και σε πολλές συσκέψεις που έχουν με τους διοικητές των Ταμείων οι τελευταίοι θέτουν ευθέως το ερώτημα: «Πείτε μας τι θέλετε να πληρώσουμε, συντάξεις ή φάρμακα;».

Ισως γι' αυτό η χθεσινή απαίτηση της τρόικας να πληρώνεται στην ώρα του ο ΕΟΠΥΥ έχει προβληματίσει τα αρμόδια υπουργεία, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων ή ακόμα και νέες δραματικές μειώσεις τους.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τρόμος» για τις συντάξεις!"

Παράταση για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας

Παράταση έως τις 30 Απριλίου για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παρ.2 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε., παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2013.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας"

Süddeutsche Zeitung :Το ελληνικό δημόσιο στραγγαλίζει

«Το δημόσιο στραγγαλίζει» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung για το τεράστιο ποσό που χρωστούν οι Έλληνες πολίτες στο δημόσιο.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:

«Οι αυξήσεις των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη, τον καπνό και τα εστιατόρια οδηγούν σε μείωση και όχι αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εκτός αυτού γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι ορισμένα από αυτά που υπέθεταν οι διεθνείς δανειστές δεν ήταν τελικά σωστά. Έτσι από τα 55 δισ. ευρώ που χρωστούν έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις στο κράτος σε φορολογία και πρόστιμα εν τέλει μόνο ένα ποσοστό θα μπει στα δημόσια ταμεία. Το γεγονός αυτό το θεωρεί πλέον δεδομένο και η τρόικα.

Έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι μόνο περίπου το 20% του ποσού θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό επειδή πολλές επιχειρήσεις που χρωστούν έχουν στο μεταξύ χρεοκοπήσει ή ανήκαν ούτως ή άλλως στο δημόσιο. Στο ποσό των 55 δισ. περιλαμβάνονται και τα πρόστιμα για οφειλές, τα οποία είναι συχνά πολλαπλάσια του ποσού της οφειλής. Σε περίπτωση όμως που ο οφειλέτης χρεοκοπήσει παύουν να υφίστανται και οι οφειλές του προς το δημόσιο.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Süddeutsche Zeitung :Το ελληνικό δημόσιο στραγγαλίζει"

ΕΦΕΤ:Ανάκληση Προϊόντων λόγω Ανίχνευσης Κρέατος Αλόγου

Σε συνέχεια των Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και ύστερα από σχετικούς ελέγχους της Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό ότι ανιχνεύθηκε DNA αλόγου και σε
άλλα προϊόντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για :

 «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο» με ημερομηνία λήξης 7/8/2013,

 «Σουτζουκάκι 80 γρ.» με ημερομηνία λήξης 24/1/2014,

 «Μπιφτέκι 130 γρ.» με ημερομηνία λήξης 27/11/2013 και

 «Μπιφτέκι 130 γρ.» με ημερομηνία λήξης 12/02/2014
που παράγονται από την εταιρεία "T&T Foods ΑΕ" (630 80 Λάκωμα, Χαλκιδικής) και διατίθενται από την επιχείρηση "Χούτος Catering AE".

 «Κεμπάπ κατεψυγμένο «ΑΡΙΣΤΟΝ» με ημερομηνία παρασκευής
31.12.2012 Lot 036512 και ημερομηνία ανάλωσης 31.12.2013 το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία "ΛΑΔΑΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ" (Ορτανσίας 19, Αχαρναί Αττικής). Προμηθευτής της πρώτης ύλης κρέατος ήταν η επιχείρηση "Ζηκούδη Β. ΕΠΕ".

 Ενδιάμεσο προϊόν Σουτζούκι της επιχείρησης "Αφοί Μπατανιάν",
ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου, μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής που 2 επιβεβαίωσε σχετικό έλεγχο που ήδη ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 28ης Φεβρουαρίου 2013.

Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), από τις Γερμανικές Αρχές για τη διακίνηση κονσέρβας, στην οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

Πρόκειται για κονσέρβα τσιγαρισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με φαγόπυρο, με την εμπορική επωνυμία "ГОВЯДИНа" σε συσκευασία των 325 g, προέλευσης Λετονίας. Το προϊόν, του οποίου φωτογραφία παρατίθεται, διακινείται στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις "ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. – ΤΣΙΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε." (Πέτρου Ράλλη 8, Ρουφ) και "ΚΑΚΑΦΙΚΑΣ Σ. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε." (Ελ. Βενιζέλου 219, Καλλιθέα).


Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.

Στην περίπτωση και νέων θετικών αποτελεσμάτων θα ληφθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση. Σχετικά με το θέμα, οι καταναλωτές μπορούν, για περισσότερη πληροφόρηση, να επισκέπτονται και την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr .

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ:Ανάκληση Προϊόντων λόγω Ανίχνευσης Κρέατος Αλόγου"

Βαξεβάνης: Πώς ο Παπανδρέου βόλεψε τον Γερουλάνο…

Διαβάστε τι λέει ο Βαξεβάνης για την «εξυπηρέτηση» στην οικογένεια Γερουλάνου από τον Γιώργο Παπανδρέου

«Ο Παύλος Γερουλάνος κατόρθωσε σε μια ημέρα να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδίου και της οικογένειάς του που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες», γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης στο περιοδικό Hot Doc και παραθέτει τα έγγραφα.

Με τίτλο «Το θαύμα Γερουλάνου» το ρεπορτάζ του περιοδικού αναφέρει:

«Στις 4 Νοεμβρίου 2011, την ίδια ώρα που στη Βουλή συζητείτο η ψήφος εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Γερουλάνος κατάφερε να πραγματοποιηθεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) και συγκεντρώθηκαν οκτώ υπουργοί (Γερουλάνος, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκης, Καστανίδης, Χρυσοχοϊδης, Σκανδαλίδης, Ραγκούσης), «οι οποίοι δεν ήξεραν αν θα ήταν στη θέση τους την επομένη», όπως αναφέρει το περιοδικό, και συνέταξαν ΚΥΑ η οποία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς

Το περιοδικό αναφέρει ότι η «Πανελλήνια Ομάδα Πολιτών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά (παραθέτει φωτοτυπία της αναφοράς) εναντίον της απόφασης που αφορούσε τον χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα αφορούσαν την ανάπτυξη αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αποτελεί μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες κερδοφόρες στην Ελλάδα.

Η μηνυτήρια αναφορά είναι εναντίον των οκτώ υπουργών που συνυπέγραψαν την ΚΥΑ.

Η Ομάδα Πολιτών αναφέρει ότι ο τότε υπουργός κ. Γερουλάνος όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία αφού στην οικογένειά του ανήκει η εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς» και η σύζυγός του Λάρα Γερουλάνου είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην εν λόγω επιχείρηση».

Διαδικασίες εξπρές

Σύμφωνα με το περιοδικό οι διαδικασίες έγιναν αστραπιαία σε 24 ώρες ως εξής:

«Συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή και αφού πέρασε από τον Νίκο Σηφουνάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την επιτροπή συντονισμού της κυβέρνησης, τους οκτώ υπουργούς η απόφαση πέρασε στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιεύτηκε αυθημερόν».

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαξεβάνης: Πώς ο Παπανδρέου βόλεψε τον Γερουλάνο…"

Πάτρα: Εκτός γραμμής το Superfast VI

Το πλοίο πουλήθηκε για 54 εκατομμύρια ευρώ

Η Διοίκηση της ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανακοίνωσε ότι συνήψε συμφωνία με την Genting Group για την πώληση του πλοίου Superfast VI, έναντι συνολικού τιμήματος ευρώ 54 εκατ. καταβλητέου τοις μετρητοίς.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου 2013 με την παράδοση του πλοίου. Το Superfast VI θα αντικατασταθεί στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ancona από άλλο πλοίο του Ομίλου.

Από την συναλλαγή αυτή η εκτιμώμενη ζημία για την Attica Group θα ανέλθει σε 6,3 εκατ. ευρώ περίπου και θα περιληφθεί στα αποτελέσματα του 2012. Μετά την εξόφληση του τραπεζικού δανεισμού, της προμήθειας πώλησης του πλοίου και λοιπών εξόδων συναλλαγής, το εναπομείναν ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 21 εκατ. ευρώ.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Εκτός γραμμής το Superfast VI "

ΕΕ: Οι τράπεζες θα αποπληρώσουν δάνεια ύψους 4,23 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποπληρώσουν την επόμενη εβδομάδα το ποσό των 4,23 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα... τριετή δάνεια που έλαβαν από αυτήν πριν από ένα έτος.

Το ποσό αυτό είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με τα ποσά που αποπλήρωναν το τελευταίο δίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι οι τράπεζες προτιμούν να έχουν ταμειακό πλεόνασμα σε περίπτωση που υπάρξει ξανά στενότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι 35 τράπεζες αποφάσισαν να αποπληρώσουν στις 13 Μαρτίου το ποσό των 4,23 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που έγιναν σε έρευνα του Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες θα επέστρεφαν συνολικά 8 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ χορήγησε στις τράπεζες συνολικά πάνω από 1 τρισ. ευρώ μέσω τριετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε δύο γύρους , τον Δεκέμβριο του 2011 και το Φεβρουάριο του 2012.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι τράπεζες επέλεξαν - στην πρώτη δυνατότητα που είχαν - να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ δάνεια ύψους 137,2 δισ. ευρώ που είχαν πάρει στον πρώτο γύρο, επιστρέφοντας περισσότερα από το αναμενόμενο και οδηγώντας σε άνοδο τα επιτόκια της αγοράς. Με την πρώτη ευκαιρία που είχαν να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν στο δεύτερο γύρο, οι τράπεζες επέστρεψαν ποσά 61,1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Οι τράπεζες θα αποπληρώσουν δάνεια ύψους 4,23 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα"

Στον Εισαγγελέα γιατροί λόγω επίσχεσης εργασίας

Την πόρτα του εισαγγελέα Σερρών πέρασαν νωρίς το μεσημέρι επτά ειδικοί γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών που κλήθηκαν λόγω της επίσχεσης εργασίας που κάνουν από την περασμένη Τρίτη, αντιδρώντας στη μη καταβολή των εφημεριών, τους τελευταίους οχτώ μήνες.

Ο εισαγγελέας κάλεσε τους γιατρούς μετά από καταγγελία του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη για την παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε επίσχεση εργασίας τους.

«Πρόκειται για έναν εκφοβισμό εκ μέρους του διοικητή του Νοσοκομείου και της κυβέρνησης» τονίζει ο Γ.Γ. των Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών Ευάγγελος Παπαμιχάλης.

Μετά από σύσταση που έγινε στους επτά γιατρούς από τον εισαγγελέα για να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν συνέλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Εισαγγελέα γιατροί λόγω επίσχεσης εργασίας"

Σαμαράς: Κοινωνικό συμβόλαιο με νέους και πολιτεία

Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους νέους επιχειρηματίες και την πολιτεία, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και περίπου 20 εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι άνθρωποι με ιδέες υπάρχουν, η στήριξη αυτών των επιχειρηματικών προσπαθειών είναι μια ρεαλιστική στρατηγική, μια οδός εξόδου από την κρίση και χρειάζεται κινητοποίηση για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας.

Νέες ιδέες υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να βρίσκουν απέναντί τους τοίχο από την πολιτεία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που χρειάζεται είναι, το κράτος να χρηματοδοτεί και να χτυπήσει τη γραφειοκρατία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα. Υποχρέωση της πολιτείας και των υπουργών Ανάπτυξης είναι η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για να αναλάβουν το ρίσκο και τη νέα ιδέα να την κάνουν επένδυση. Και έτσι θα δημιουργηθεί η υπεραξία που θα αναθερμαίνει την οικονομία», σχολίασε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «αυτό είναι το νέο αίμα, το νέο οξυγόνο στις φλέβες της οικονομίας».

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και Αθανάσιος Σκορδάς και ο υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Κοινωνικό συμβόλαιο με νέους και πολιτεία"

Ο Πούτιν επίτιμος δημότης Σπάρτης!

Τον Δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο εξουσιοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να έρθει σε επαφή με την προεδρεία της Ρωσίας για να... υποβάλει πρόταση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Σπάρτης.

Όπως είναι γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να επισκεφθεί τον Βυζαντινό Μυστρά και να προσκυνήσει τα Όσια και Ιερά της Ορθοδοξίας. Συγχρόνως είναι θαυμαστής της Σπαρτιατικής αγωγής που είχαν επιδείξει οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr, αφού προηγουμένως έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών τόσο της Ελλάδα όσο και της Ρωσίας θα υποβάλει την πρόταση να ανακηρυχθεί ο πρόεδρος της χώρας επίτιμος δημότης Σπάρτης.

Στην περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή θα πρέπει να οργανωθεί μια μεγάλη προετοιμασία τόσο από την Ελληνική όσο και από την Ρωσική Πολιτεία αφού το γεγονός ξεπερνά τα πλαίσια της ανακήρυξής του σε δημότη της Σπάρτης.

Η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη την στιγμή κατά την οποία η διεθνής κοινή γνώμη είναι στραμμένη στη στάση που θα τηρήσει η Ρωσία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο. Κάθε κίνηση μπορεί να έχει στρατηγική σημασία και για αυτό η αποδοχή ή μη της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης προς τον κ Πούτιν κρίνεται εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη.

Είναι γνωστό ότι στον γεωπολιτικό, ενεργειακό και στρατιωτικό χάρτη αυτή την εποχή η Ρωσία διαδραματίζει σπουδαίο και κρίσιμο ρόλο. Η Ελλάδα προσδοκά οφέλη από την παρουσία και παρέμβαση της Ρωσίας, αλλά συγχρόνως διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στους 3 πυλώνες Ρωσίας. ΗΠΑ και Ε.Ε.

Πέρα όμως από την σημασία αυτή πρέπει να συνυπολογισθεί ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας στην Ελλάδα και στη Σπάρτη, η επίσκεψή του στον Μυστρά και στην Αρχαία Σπάρτη είναι ένα γεγονός εξαιρετικά περίπλοκο και κρίσιμο.

Σαφώς και τα οφέλη που θα αποκομίσει τόσο η πόλη όσο και η χώρα θα είναι σημαντικά και μέσα από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να γίνουν όλες οι κινήσεις.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Ελληνική Πολιτεία για μια τέτοια επίσκεψη οπότε η Σπάρτη βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγιναν τοποθετήσεις που προέβαλαν το γεγονός ότι πρόκειται για έναν Ορθόδοξο πρόεδρο μιας ισχυρής χώρας, την προοπτική απορρόφησης αγροτικών προίόντων από την Λακωνία και την ευρύτερη περιοχή στις αγορές της Ρωσίας αλλά και την προοπτική της καθόδου Ρώσων τουριστών στη Σπάρτη και Λακωνία. Τονίστηκε επίσης η πολύ καλή συνύπαρξη των Λακώνων με τους Ρώσους μετανάστες που εργάζονται στη Λακωνία.

Φυσικά οι υποδομές της πόλης για μεγαλεπήβολα σχέδια και προγράμματα είναι ελλιπείς αλλά μέσα από αυτή την επίσκεψη μπορούν να ανοίξουν δρόμοι για άμεσα έργα και επενδύσεις.

Μια καλή ημερομηνία για την επίσκεψη του προέδρου θα ήταν η 29η Μαϊου. Ημέρα των Παλαιολογείων. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να συνοδεύεται και από την Εκκλησιαστική ηγεσία της Ρωσίας.

notospress
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν επίτιμος δημότης Σπάρτης!"

Σφακιανάκης: Θα προσλάβω τους 20 καλύτερους Ελληνες χάκερς στη Δίωξη

Στην πρωτοβουλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αξιοποιήσει για καλό σκοπό τις γνώσεις των Ελλήνων χάκερς που είναι ήδη γνωστοί στους κύκλους της αναφέρεθηκε ο επικεφαλής του τμήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Μιλώντας στο περιοδικό Crash ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της δίωξης να «εκμεταλλευτεί» τους καλύτερους Ελληνες χάκερς. «Πρόκειται για άτομα με εξαιρετικά υψηλό δείκτη ΙQ οι οποίοι είναι σε θέση να μας δώσουν πολλές πληροφορίες. Είναι καμιά εικοσαριά τους ξέρω όλους και θα τους «έβλεπα» μελλοντικά για την υπηρεσία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Facebook επισήμανε για άλλη μια φορά ότι πρέπει οι χρήστες του να είναι προσεκτικοί καθώς, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο «φακελώνει και τις ανάσες μας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφακιανάκης: Θα προσλάβω τους 20 καλύτερους Ελληνες χάκερς στη Δίωξη"

Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους: Αυξήστε μισθούς και πληθωρισμό

Μιλώντας από το Δουβλίνο, απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες του πυρήνα να επιτρέψουν την ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού και των μισθών προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή των χωρών του Νότου.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, παρενέβη την Παρασκευή στην οικονομική και νομισματική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ πρέπει να επιτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού και των μισθών σε χώρες όπως η Γερμανία και παράλληλα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη τη ζώνη.

Μιλώντας από το Δουβλίνο, η κ. Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δεν δίστασε να μπει στα παλιά της χωράφια σχολιάζοντας μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση που είχε απευθύνει το Ταμείο τον περασμένο Ιανουάριο, η κ . Λαγκάρντ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ .

Την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ που αποφάσισε ν’ αφήσει αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο, ο πρόεδρος της κ. Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέλη του δ.σ. τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του. «Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποβοηθητική και πιστεύουμε ότι υπάρχει μικρό περιθώριο ώστε η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο δανεισμού», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες του πυρήνα να επιτρέψουν την ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού και των μισθών προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή των χωρών του Νότου. «Για ν’ αποκατασταθεί η ισορροπία θα πρέπει (να έχουμε) χαμηλότερο πληθωρισμό και αύξηση μισθών στο νότο (της Ευρωζώνης), αλλά ενδεχομένως θα έπρεπε να επιτραπεί κάπως υψηλότερος πληθωρισμός και αύξηση μισθών σε χώρες όπως η Γερμανία. Και αυτή είναι μια πτυχή πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ η οποία έχει καλέσει την Ευρωζώνη να συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας και εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε χθες ότι είναι κρίσιμος ο ρυθμός και η ισορροπία μεταξύ λιτότητας και υποστήριξης της οικονομικής ανάκαμψης. Κάλεσε δε την Ευρωζώνη να μην επικεντρώνεται τόσο στην ονομαστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προκειμένου να προστατευθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και οι δοκιμαζόμενοι πολίτες.

«Η βελτίωση του (οικονομικού) κλίματος δεν μεταφράζεται σε υψηλότερη απασχόληση ή εισοδήματα. Μπορεί να βοηθάει τις αγορές, αλλά δεν βοηθάει τους ανθρώπους», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

reuters/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους: Αυξήστε μισθούς και πληθωρισμό"

Ποιος πλειοδοτεί για ένα κρεβάτι σωτηρίας

O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, με άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Parapolitika.gr αναφέρεται στις ζωές που χάνονται λόγω της έλλειψης κρεβατιών σε ΜΕΘ

Του Γιώργου Πατούλη, Προέδρου ΙΣΑ, δημάρχου Αμαρουσίου

Ασκώντας σήμερα την Ιατρική, ο έλληνας γιατρός έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος σε ένα θλιβερό γεγονός μιας αληθινά ανθρωποκτονικής κρίσης: Χάνονται ζωές από την έλλειψη κρεβατιών σε ΜΕΘ. Η κατάσταση είναι τραγική και αναμένεται σύντομα να γίνει τραγικότερη. Βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 30 ασθενείς την ημέρα στην Αθήνα χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τελικά καταφέρνουν να μπουν...οι μισοί.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 είναι κλειστές, ενώ αν ήταν ανοιχτές θα μπορούσαν να νοσηλευτούν περίπου 4.500 ασθενείς ετησίως. Κι όμως, την ώρα που οι πολίτες αναζητούν με αγωνία μια θέση στη ζωή, οι κλίνες παραμένουν ανενεργές. Αυτό σημαίνει, ότι 3 στους 10 ασθενείς ΔΕΝ έχουν προδιαγραφές να ζήσουν.... και διασωληνωμένοι πεθαίνουν σε ένα απλό κρεβάτι θαλάμου, όταν με την κατάλληλη υποστήριξη της ΜΕΘ, θα μπορούσαν να ζήσουν…

Η αίτια; ...λόγω έλλειψης γιατρών!!! Σήμερα που 1 στους 3 εξειδικευμένους γιατρούς της Αθήνας είναι άνεργος, κλείνουν τα κρεβάτια της εντατικής γιατί δεν έχουμε προσωπικό να τα επανδρώσει...

Έχει σημασία να γίνει αντιληπτό πόσο επηρεάστηκε η θνησιμότητα στη χώρα μας με τα τόσα τροχαία ατυχήματα που δημιουργούν αυξημένες ανάγκες στη ΜΕΘ. Εκτιμάται δε, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ότι, σε ετήσια βάση, διπλασιάζεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών.

Μιλάμε σήμερα για δωρεά οργάνων, όταν μας λείπουν οι βασικές προϋποθέσεις των ΜΕΘ που θα στήριζαν αυτή τη σπουδαία ανθρωπιστική προσπάθεια προσφοράς ζωής;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό, έχει μειωθεί πολύ η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων, διότι έχουν ελαττωθεί δριμύτατα οι θέσεις στις ΜΕΘ που διασφαλίζουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο.

Τί κάνει ο γιατρός ως λειτουργός Υγείας μπροστά σε αυτό το θέαμα, όταν το 2013 καλείται να ασκήσει την ιατρική του 1960;

Ποιος είναι ο τυχερός που θα εξασφαλίσει την είσοδο στη ζωή και ποιος ο άτυχος που θα μείνει απέξω, διασωληνωμένος σε έναν απλό θάλαμο χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη να περιμένει το θάνατο;

Στη μάχη αυτή του ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, παρεμβαίνουν πολλοί… πιέζουν πολλοί… παρακαλούν πολλοί να προτιμηθεί ο δικός τους άνθρωπος στο κρεβάτι της ΜΕΘ και να αφεθεί στον Καιάδα ο διπλανός του….

Ποιόν θα αφήσουμε έξω από τη ΜΕΘ και σε ποιον θα δώσουμε την ευκαιρία να σωθεί;

Τι κάνει το Υπουργείο Υγείας σε αυτό το κατάντημα της πλειοδοσίας της ζωής;

Και ενώ οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες παροχής υπηρεσιών εντατικής θεραπείας, ακόμη και αυτές...οι ελάχιστες υπάρχουσες συρρικνώνονται από τις συγχωνεύσεις....και κλείνουν η μία μετά την άλλη σε όλη την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου της Ρόδου, που είχε 8 κλίνες ΜΕΘ και με το νέο οργανόγραμμα των συρρικνώσεων, λόγω έλλειψης γιατρών και λόγω οριζόντιων περικοπών...., τώρα έχει μόνο 5.

5 κρεβάτια ΜΕΘ στο κεντρικό νοσοκομείο του Νοτίου Αιγαίου για να εξυπηρετήσουν τους πολυτραυματίες, τους εμφραγματίες, το επείγον στα παιδιά από το Καστελλόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη, τη Νίσυρο, την Κάσο, την Κάρπαθο, όλο το σύμπλεγμα των μικρών νησιών των Δωδεκανήσων, αλλά και των μεγάλων νησιών, στα οποία οι κλίνες των ΜΕΘ εξαλείφονται καθημερινά. Ποιος πρώτα, που πρώτα, πώς; όταν το ΕΚΑΒ έρχεται στο νησί 15 ώρες μετά την κλίση, όταν ψάχνει σε όλο το Αιγαίο ΜΕΘ και δε βρίσκει, όταν φτάνει η οικογένεια να μεταναστεύει στην Κρήτη και από κει κάπου αλλού...όπου υπάρχει κρεβάτι για τον ασθενή...αν υπάρχει....και για κάθε αεροδιακομιδή πληρώνει το ελληνικό κράτος 20.000 - 30.000 ευρώ, όταν το κόστος του ιατρικού προσωπικού και της διατήρησης των απαραίτητων ΜΕΘ θα ήταν πολύ μικρότερο σε ετήσια βάση....

Τα έξοδα τεράστια, το αποτέλεσμα πλημμελές, η ανθρώπινη ζωή στα ζάρια....

Πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε να πλειοδοτούμε τη ζωή των ανθρώπων και να αποφασίζουμε αυτοστιγμής ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει….ο 20χρονος, ο 40χρονος, ποιον να βάλουμε στην εντατική και ποιον να ρίξουμε στον Καιάδα;;;; μεγάλο ερώτημα χωρίς απάντηση.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έπρεπε το 10% των νοσοκομειακών κλινών να είναι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.. και είναι μόλις 2,2%.

Χρειαζόμαστε ΜΕΘ σε σημεία πρόσβασης όλης της Ελλάδας, Μονάδες Εντατικής νοσηλείας Παιδιών, Στεφανιαίες Μονάδες, Μονάδες Πολυτραυματία καθώς και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που θα μπορούν να καλύψουν τις ενδιάμεσες ανάγκες των ασθενών, χωρίς να επιβαρύνουν τις ΜΕΘ.

Έχουμε μια ιδιάζουσα δυσκολία στην προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και αυξημένες ανάγκες λόγω των μεγάλων ορεινών όγκων της χώρας, των απομακρυσμένων, δύσβατων περιοχών, των αποκλεισμένων νησιών.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι; θέλουμε αυτά τα νησιά μας; θέλουμε να κρατήσουμε εκεί τους "συνοριοφύλακες" της Ελλάδας; θα ενσκήψουμε στα προβλήματά τους;

Απέναντι σε αυτό το ανθρωπιστικό αδιέξοδο της χώρας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, ανέλαβε πρωτοβουλία και τόνισε την αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος αυτού και της δημιουργίας κλινών ΜΕΘ. Το μόνο που χρειάζεται για να ζήσουν, είναι μερικές δεκάδες κλίνες ΜΕΘ για να υποστηρίξουν στη ζωή χιλιάδες ασθενείς που σήμερα πεθαίνουν. Αυτό που μένει είναι να γίνει πράξη η εντολή αυτή του Πρωθυπουργού από τους υφισταμένους του.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο, να αποτυπωθούν οι ανάγκες υγείας σε κάθε περιοχή, να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι διαθέσιμες δομές και υποδομές του συστήματος υγείας και να δοθούν κίνητρα στους νέους εξειδικευμένους γιατρούς να στελεχώσουν τις ΜΕΘ...Ποιος να θελήσει να πάει απλήρωτος και άυπνος στη γραμμή της ζωής και του θανάτου, όταν η ωριαία αποζημίωση του εντατικολόγου είναι η μισή της αποζημίωσης μιας καθαρίστριας στο δημόσιο;...

Πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι ένας Εθνικός Αναπροσδιορισμός της λειτουργίας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και η άμεση λήψη σειράς μέτρων που θα αποδίδουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούται, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η Ελληνική Δημοκρατία, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή και να μην πεθάνει.

Δεν πρέπει και δε μπορούμε άλλο να αφήσουμε τη μήτρα της επιστημονικής μας ταυτότητας να αποποιείται τις αρχές του Ιπποκράτη και να μετατρέπεται σε Καιάδας ασθενών που στην Ελλάδα πεθαίνουν όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ίδιοι ασθενείς, με το ίδιο πρόβλημα, θα ζούσαν. Η απώλεια του κάθε συνανθρώπου μας είναι απώλεια κοινωνική, ηθική, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος πλειοδοτεί για ένα κρεβάτι σωτηρίας"

WSJ: Ελληνικό έγγραφο στον ΟΗΕ για συντεταγμένες λόγω ΑΟΖ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών για να οικοδομήσει την υπόθεσή της, με απώτερο στόχο διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης 200 ναυτικών μιλίων.

Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της για την ΑΟΖ και θα προχωρήσει σε νέα υποβολή επίσημου εγγράφου προς τον ΟΗΕ, που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, ελπίζοντας ότι ο πλούτος της θάλασσας θα την σώσει από την οικονομική κρίση. Την ίδια όμως στιγμή, το θέμα της ΑΟΖ δημιουργεί αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Η παραπάνω θέση προβάλλεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Συγκεκριμένα, στην ανταπόκριση από την Αθήνα, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ανανέωσε τις διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου, όπου η υπερχρεωμένη χώρα ευελπιστεί ότι θα βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένα σχέδιο που απειλεί να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Στο δημοσίευμα τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν προβεί σε μια σειρά δηλώσεων -εντός και εκτός της χώρας-, προβάλλοντας τη διεθνή συνθήκη που παραχωρεί εδώ και δυο δεκαετίες τα δικαιώματα για την κήρυξη ΑΟΖ, τα οποία η Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν είχε ασκήσει. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, την ίδια στιγμή που προωθεί διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι μέχρι στιγμής, η Ελλάδα προχωρεί με προσεκτικά βήματα για να αποφύγει μια αντιπαράθεση και χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών για να οικοδομήσει την υπόθεσή της, με απώτερο στόχο διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης 200 ναυτικών μιλίων και έχοντας ως βάση των ισχυρισμών της την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία, αντιθέτως, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ανέφερε ότι η Αθήνα «επιθυμεί να επιβεβαιώσει τα δικαιώματά της, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, προχωρούμε με αργά βήματα διαμέσου νομικών οδών».

Επίσης, επισημαίνεται ότι ένα τέτοιο βήμα έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέβαλε επισήμως διάβημα στον ΟΗΕ, με αφορμή τη δήλωση της Τουρκίας τον περασμένο Απρίλιο ότι θα εκδώσει άδειες έρευνας σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η επόμενη κίνηση για την Ελλάδα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα -όπως τονίζεται-, η νέα υποβολή προς τον ΟΗΕ επίσημου εγγράφου που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, μία κίνηση πρελούδιο για την ανακήρυξη μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), βάσει των διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη στην Αθήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, φάνηκε ότι στηρίζει την ελληνική θέση. Η εφημερίδα καταγράφοντας τη δήλωση στην οποία είχε προβεί τότε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ότι «η παρουσία κοιτασμάτων αερίου που θα ανευρεθούν και εν συνεχεία θα τύχουν εκμετάλλευσης, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Ελληνικό έγγραφο στον ΟΗΕ για συντεταγμένες λόγω ΑΟΖ"

Πρώτη η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις

Την πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των 17 κρατών της ευρωζώνης (αλλά και Πολωνίας, Αγγλίας, Σουηδίας) στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων καταγράφει το EuroPlusMonitor (Άνοιξη 2013) που «συντάσσουν» από κοινού το Lisbon Council και η Berenberg Bank.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά, τη σχέση εξαγωγών-εισαγωγών αλλά και το εργατικό κόστος.

Ακολουθούν οι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στη 13η θέση και κάτω από το μέσο όρο των «17». Μάλιστα επισημαίνεται σχετικά πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για την Ιταλία η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, καλύπτει το "χαμένο έδαφος" και καταλαμβάνει την όγδοη θέση.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, συγκρινόμενη με 20 χώρες της Ευρώπης, λαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοσιονομική της προσαρμογή, ενώ εμφανίζεται ως η χώρα που πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση πρωτογενούς ελλείμματος την περίοδο 2009-2012 τη στιγμή που κατάφερε να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του εμπορικού της ισοζυγίου.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές εκτός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 30,4% σε ετήσια βάση, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την πιο σοβαρή δημοσιονομική συμπίεση και ως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ύφεση.

"Η προσαρμογή είναι οδυνηρή. Η σκληρή και εμπροσθοβαρής λιτότητα έχει ωθήσει σχεδόν όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης στην ύφεση. Αλλά το τέλος του τούνελ είναι κοντά. Ύστερα από τη σκληρή λιτότητα που έχει ήδη εφαρμοστεί, οι περισσότερες από τις χώρες της κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης χρειάζονται μόνο μικρές περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) ή καθόλου (Ιταλία)", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, η οποία επιπλέον επισημαίνει ότι σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωζώνης βρίσκονται σε σωστή τροχιά.

Βάσει της έκθεσης σχεδόν όλες οι χώρες που βρίσκονται σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τους με εντυπωσιακή ταχύτητα. Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως εάν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθήσουν αυτήν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα μπορούσε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της να λήξει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πάντως και σε αντίθεση με την πρόοδο που καταγράφεται στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η έκθεση επισημαίνει πως η Γαλλία χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της προκειμένου να μη μεγαλώσει το χάσμα που την χωρίζει με τη Γερμανία.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις"

Παραλίες, λίμνες και ποτάμια σε ιδιώτες μέσω ΟΤΑ


Σε ιδιώτες παραχωρείται, μέσω των ΟΤΑ, η εκμετάλλευση του αιγιαλού, καθώς και της παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας.
Αυτό προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, δυνάμει των προβλέψεων του ν.2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία.
Όμως, με την απόφαση αυτή καθορίζονται, παράλληλα, οι όροι περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος από τους ΟΤΑ σε τρίτους ενδιαφερόμενους και εγκρίνονται εκ των προτέρων οι συμβάσεις που θα συναφθούν υπό τους όρους αυτούς.
Πώς διασφαλίζεται το δημόσιο
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα συμβάλλει στην είσπραξη από το Δημόσιο των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.
Επιπλέον, ορίζεται ότι οι μισθωτές υποχρεούνται να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσοστού από τις συναπτόμενες μισθώσεις, προς υποβοήθηση των δημοσίων εσόδων.
Καταγραφή και σύστημα κυρώσεων
Επίσης, προβλέπεται ότι στα συντασσόμενα μισθωτήρια συμβόλαια οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα αποτυπώνονται πλήρως κατά θέση και εμβαδόν σε ορθοφωτοχάρτες της «Κτηματολόγιο Α.Ε.».
Με τη ρύθμιση αυτή, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, διευκολύνεται η δημιουργία στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες πληρέστερου αρχείου των μισθούμενων στη χωρική τους αρμοδιότητα κοινόχρηστων χώρων, το οποίο θα καταστήσει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τον έλεγχο των περιοχών ευθύνης τους και ευχερέστερη την επιβολή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων, σε περίπτωση παράβασης των όρων της παραχώρησης της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων.
Τέλος, ενισχύεται το σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων κατά παράβαση των όρων που τίθενται από την ΚΥΑ.
Η ΚΥΑ συνοδεύεται από αναλυτικό Παράρτημα Τεχνικών Προδιαγραφών, στο οποίο περιγράφονται οι επιτρεπόμενες στους μισθωτές κατασκευές και διαμορφώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι τεχνικές προδιαγραφές λαμβάνουν υπόψη, αφενός τη βασική επιδίωξη διατήρησης του κοινόχρηστου χαρακτήρα και διαφύλαξης της φυσικής μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας και, αφετέρου, την απλοποίηση του πλαισίου και την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των μισθωτών, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να διευκολυνθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλίες, λίμνες και ποτάμια σε ιδιώτες μέσω ΟΤΑ"

Η Βουλγαρία ακύρωσε τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ανησυχία για περιβαλλοντική καταστροφή

Η βουλγαρική Βουλή, με ψήφους 115 έναντι 25, «ακύρωσε πλήρως» το σχέδιο και την υποδομή της κατασκευής του αγωγού ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.

Η σχετική εισηγητική έκθεση της κυβέρνησης αναφέρει οτι η ανησυχία της κοινής γνώμης για τις ενδεχόμενες καταστροφές του περιβάλλοντος και το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο θα έφθανε το 1 δισ. ευρώ, την οδήγησαν να φέρει στη Βουλή το σχέδιο.

Οι κυβερνητικοί εισηγητές μίλησαν για την αδυναμία εκτέλεσης του έργου στις σημερινές οικονομικές συνθήκες οι οποίες διαφέρουν απο ό,τι επικρατούσε το 2007, όταν υπογράφηκε η τριμερής συμφωνία. Ο αγωγός, μήκους 282 χιλιομέτρων θα μετέφερε 35 εκατ. τόνους ρωσικού πετρελαίου το χρόνο στην Αλεξανδρούπολη, μέσω Βουλγαρίας παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλγαρία ακύρωσε τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη"

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την επένδυση χρυσού στην Αλεξανδρούπολη, όχι στη Χαλκιδική

Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται μετά τις καθολικές αντιδράσεις σε Ιερισσό Χαλκιδικής και Περάματος Αλεξανδρούπολης. Επειδή όμως πρέπει να κρατήσει το προφίλ της «πυγμής» ανακοινώνει ότι «επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων πριν προχωρήσει στην τελική απόφαση για τα Χρυσωρυχεία Θράκης , ενώ για την επένδυση Χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί διότι «έχει ήδη εγκρίνει και ολοκληρώσει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες».

Πάντως, ο διαχωρισμός του τρόπου αντιμετώπισης των δύο μεταλλείων σε Χαλκιδική και Αλεξανδρούπολη, λόγω διαφοράς «φάσης» και όχι ουσιαστικών ερευνητικών διεργασιών είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι την άμεση παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια, ζητά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, κατηγορώντας τον ότι «η ρίψη χημικών μέσα σε σχολεία, η λήψη DNA από ανήλικους, οι προσαγωγές παρά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα, στις οποίες προβαίνουν πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις, ξεφεύγουν από τη δημοκρατική νομιμότητα και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Χαλκιδική καταβάλλεται μετά από πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης και σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων μερών που πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Επίσης, ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες, 23, 44, 43 και 44 ετών, από την Ιερισσό, οι οποίοι πήραν αναβολή για τις 20 Μαρτίου από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου. Τα τέσσερα άτομα αναμένεται να παρουσιάσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατασχεθέντα αντικείμενα δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση που σημειώθηκε στο εργοτάξιο στις Σκουριές. Εν τω μεταξύ, περίπου 250 κάτοικοι της Ιερισσού πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πολυγύρου φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας και κατά της επένδυσης των μεταλλείων.

ΝΔ: Δικαιολογίες του Σκουρλέτη για τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στην επένδυση χρυσού

Παρά την κυβερνητική αναδίπλωση, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, επανέρχεται υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούσε διγλωσσία για τον χρυσό και τις επενδύσεις στην Αλεξανδρουπολη. Σχολιάζει το «μπαράζ “δικαιολογιών” του κ. Σκουρλέτη για την προώθηση από την “ΑΥΓΗ” της επένδυσης Χρυσού στη Χαλκιδική, ως εξής:

«Οι σημερινές απίστευτες δικαιολογίες Σκουρλέτη, για την αποκάλυψη ότι το κομματικό τους όργανο “ΑΥΓΗ” προωθούσε την επένδυση στις Σκουριές, μέχρι -για άγνωστους λόγους- να κάνει στροφή 180΄, είναι τουλάχιστον γραφικές.Ακούσαμε τα αδιανόητα, ότι η “ΑΥΓΗ” δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Βασικός μέτοχος της εφημερίδας.

Ακούσαμε ότι το 2010 δεν επαρκούσε στον ΣΥΡΙΖΑ η κρατική χρηματοδότηση για την “ΑΥΓΗ”, γι αυτό προσέφυγε στην εταιρία Ελ. Χρυσός.

Ακούσαμε να εξομοιώνονται ανεξάρτητα ΜΜΕ με το επίσημο Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα χρηματοδοτείται από τον ίδιο. Ακούσαμε ότι άλλο η (μετέπειτα) πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλο μια απλή προβολή της επένδυσης.

Αντί για όλες αυτές τις αστειότητες, θα μπορούσαν εξαρχής να είχαν παραδειγματιστεί από τη στάση αντίστοιχου κομματικού Οργάνου, του “Ριζοσπάστη”, για να μην αναγκάζονται σήμερα να αναμασούν αστείες δικαιολογίες.

Και κάτι ακόμα. Δεν θα σχολιάσουμε τη φρασεολογία πεζοδρομίου του κ. Σκουρλέτη, που μιλά για “μπάτσους”, “μάγκα Πρωθυπουργό”, “ντίλερς της Εταιρίας” κλπ. Προφανώς, εντάσσονται στην πρόσφατη ανακάλυψη από τον κ. Τσίπρα του αστικού πολιτικού πολιτισμού της Φιλελεύθερης Παράταξης…“».

Σκουρλέτης: Είναι διαφημιστική καταχώρηση που δόθηκε σε όλες τις εφημερίδες

Τι όμως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης για το θέμα και κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες της ΝΔ; Σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ερωτηθείς απάντησε:

«Η αντίθεση στη συγκεκριμένη επένδυση δεν έχει κομματικό χρώμα. Το υπογραμμίζω αυτό. Η Ν.Δ., με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά. Δηλαδή κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή η εταιρεία έκανε διαφημιστική καταχώρηση πριν από κάποια χρόνια σε εφημερίδες και μέσα σ΄ αυτές και στην ΑΥΓΗ, όπου η ίδια εταιρεία διαφημίζει το έργο της και την επένδυσή της. Εάν στέκει αυτό πολιτικά, μην μου το απαντήσετε εσείς, να μην σας φέρω σε δύσκολη θέση.

- Όχι.. Εμείς θα σας δώσουμε την απάντηση που έδωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος είπε ότι εσείς έχετε μιλήσει για εγκληματική επένδυση, άρα στην εφημερίδα σας βάζετε το προϊόν μιας εγκληματικής επένδυσης και παίρνετε λεφτά.

Προφανώς ο κ. Βορίδης αλλά και η Ν.Δ. ουσιαστικά τι κάνουν; Ομολογούν τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τις διαφημίσεις, το διαφημιστικό χρήμα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Διότι πράγματι η φαύλη παράταξη της Ν.Δ. και με αυτό τον τρόπο, δηλαδή μέσα από διαφημιστικό χρήμα, μπορούσε ουσιαστικά να προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Έτσι χρησιμοποίησαν τον κρατικό ΟΠΑΠ, έτσι μέσα από το κρατικό χρήμα υποστήριξαν συγκεκριμένα έντυπα. Είναι ακριβώς ένας τρόπος τον οποίον πάρα πολλές φορές η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να γεμίζουν με έναν πλάγιο τρόπο τα κομματικά τους ταμεία. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Είναι πράγματι αποκαλυπτική αυτή η τοποθέτηση.

- Πάντως θα πρέπει.. φαντάζομαι και ο ΣΥΡΙΖΑ το επιδιώκει αυτό… Πραγματικά δεν είναι εικόνες αυτές που είδαμε χθες και θα πρέπει να υπάρξει μια ησυχία στο χωριό και να γίνει κι ένας διάλογος Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει. Αλλά φαίνεται ότι υποτιμήσαμε αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες στη Βουλή, όταν έλεγε ότι με κάθε τρόπο και μέσο, και μάλιστα με ύφος της πιάτσας θα έλεγε κανείς, ότι θα επιβληθεί και θα προχωρήσει αυτή η συγκεκριμένη επένδυση. Αυτό εννοούσε, φαίνεται. Αυτό εννοούσε, που συνιστά καταπάτηση κάθε έννοιας ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Από κι έπειτα, επειδή πρέπει να υπάρξει εκτόνωση... Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Το δεύτερο είναι, εάν αντέχει, υπάρχει και η πρόταση του τοπικού δημοψηφίσματος Μπορούμε τελικά να λειτουργούμε σε πλήρη αντίθεση με μια τοπική κοινωνία, όταν υπάρχουν μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου μιλούν για μια περιβαλλοντοκτόνα επένδυση, που καταστρέφει τον αέρα, το δάσος, το νερό, όταν το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της επένδυσης.; ... Αυτή η επένδυση, με στενά οικονομικούς όρους, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά, παρά ψίχουλα στο δημόσιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Αγοράστηκε για 11 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο αυτή η επένδυση και κοστολογείται από 2 έως 15 δις. Πείτε μου εσείς εάν κερδίζουμε κάτι ή αν τελικά η κυβέρνηση ενεργεί ως ντίλερ της Ελ Ντοράντο και των χρυσοθήρων».

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση επανεξετάζει την επένδυση χρυσού στην Αλεξανδρούπολη, όχι στη Χαλκιδική"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news