facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σαμαράς: Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης (BINTEO)

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θετική ήταν η αποτίμηση που έκαναν στη σημερινή συνάντησή τους και την κοινή συνεδρίαση υπουργών από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών έκαναν την καθιερωμένη δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ενώ απάντησαν και σε μια ερώτηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες φέρνουν τις δυο χώρες πιο κοντά, βοηθούν να αμβλυνθούν ιστορικές διαφορές, και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον και για τις δυο πλευρές του Αιγαίου, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

“Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και είναι στο χέρι μας να γίνουν περισσότερες, να γίνουν ο κανόνας που θα χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δυο χωρών. Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, για να συνεχίσει. “Παρά την κρίση, η Ελλάδα παραμένει σταθερός παράγοντας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάπτυξη καλής γειτονίας, με συστηματική προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων με την Τουρκία είναι πάντοτε θετική. Αλληλοσεβασμός, διεθνές δίκαιο και προάσπιση εθνικής κυριαρχίας είναι ο χρυσός κανόνας της συνεργασίας των δυο χωρών”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δυο χώρες: “Η θέση της Ελλάδας για τη Χάλκη είναι γνωστή, ενώ υπάρχει και το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο για την ΑΟΖ. Ακόμη, η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να είναι σαφής η προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και της πλήρους συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις της. Η Ευρωπαϊκή Τουρκία, που θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα είναι ένας καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα”, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, για να τονίσει με έμφαση: “Δεν πρέπει να αγνοούμε την Ιστορία μας. Από εδώ και εμπρός όμως, η Ιστορία θα πρέπει να ανοίγει κεφάλαια προόδου. Ελλάδα και Τουρκία μοιραζόμαστε φορτισμένη Ιστορία, έχουμε όμως συναίσθηση του ρόλου που παίζουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το πρόσημο της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες χτίζουν με προσεκτικά βήματα εμπιστοσύνη, και φέρνουν τους πολίτες τους πιο κοντά, καθώς η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας συνεπάγεται καλύτερη ζωή για τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι “η συνεργασία σε αυτά που παλιά λέγαμε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, έχει τεράστια πρακτική, καθημερινή αξία”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, εστίασε στο γεγονός ότι οι 25 συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δείχνει την πρόοδο που σημειώνεται στις σχέσεις των δυο χωρών, και τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρηματίες, ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειές τους στο μέλλον.

“Οι διαφορές μας με την Ελλάδα θα ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη”, επεσήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με το θέμα του Κυπριακού, ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: “Στο θέμα της Κύπρου, είμαστε δυο εγγυήτριες δυνάμεις, και οφείλουμε να έχουμε την υπεύθυνη στάση που επιβάλλει ο ρόλος μας. Θέλουμε το Κυπριακό να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν και για τις δυο χώρες. Να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα”, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας ότι οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, «μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη».

Μετά την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

Δηλώσεις Α.Σαμαρά - Τ.Ερντογάν



Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης (BINTEO)"

Για την ύπαρξη της ταξιδιωτικής οδηγίας προς αξιωματούχους για την Ελλάδα

-Νέα επιβεβαίωση από tovima.gr


-Διαψεύδει η Κομισιόν λέει το real.gr



Σκληρή αντίδραση Δαμανάκη – Αυστηρή επιστολή της επιτρόπου σε Μπαρόζο για διερεύνηση και εξηγήσεις

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο προχώρησε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ηλεκτρονική οδηγία των υπηρεσιών ασφαλείας της Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα, η Ελληνίδα Επίτροπος κ. Δαμανάκη.

Την οδηγία αποκάλυψε το Σάββατο το μεσημέρι Tο Βήμα online.

Με σημερινή της Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Δαμανάκη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την ηλεκτρονική αυτή ταξιδιωτική οδηγία των υπηρεσιών της Κομισιόν, την οποία αγνοούσε. Ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά για τους λόγους και τις διαδικασίες έκδοσής της. Στην επιστολή της επίσης η κυρία Δαμανάκη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και ασφαλής για κάθε Ευρωπαίο και διεθνή αξιωματούχο, με ζωντανές και διαχρονικές παραδόσεις φιλοξενίας προς κάθε πολίτη. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει αντίδραση και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοφανείς αυτές οδηγίες της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ερώτηση σχετική με το θέμα κατατέθηκε στην Ευρωβουλή και από την ευρωβουλετή του ΠαΣοΚ Μαρια-Ελένη Κοπά.

«Αυτονόητα μέτρα ασφαλείας» σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ!

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, υπήρξε νέα επιβεβαίωση και απαντήσεις του επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα για τις αποκαλύψεις του Βήμα online σχετικά με το email για την ασφάλεια των στελεχών της στην Ελλάδα. Ουδεμία απάντηση όμως δόθηκε για το αν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. «Φταίει» η δημοσιοποίηση, ήταν η απάντηση του εν Ελλάδι επικεφαλής της Επιτροπής!...

Μετά τις αποκαλύψεις του Βήμα online σχετικά με το email της Κομισιόν που δίνει οδηγίες ασφαλείας στα στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής για την παραμονή τους στην Αθήνα, ο κ. Πάνος Καρβούνης, απαντώντας στο δεύτερο σχετικό δημοσίευμα που έθετε ερωτήματα για το σχετικό email της Επιτροπής προς τα στελέχη της, απέστειλε το πρωί της Κυριακής τις ακόλουθες απαντήσεις οι οποίες δημοσιεύονται εδώ όπως ακριβώς ελήφθησαν:

1) οι ελληνικες αρχες με τι οποιες συνεργαζεται η Υπηρεσια Ασφαλειας της Επιτροπης ειναι η Ελληνικη Αστυνομια. Ειναι σε τακτικη επαφη , ιδιαιτερα οταν προκειται για επισκεψεις Επιτροπων κι αλλων υψηλοβαθμων στελεχων

2) ναι, οι οδηγιες ειναι (αυτονοητα) μετρα ασφαλειας για την προφυλαξη του προσωπικου της Επιτροπης το οποιο δουλευει για την Ελλαδα κατ'αιτημα της χωρας .

3) η Επιτροπη με καθε τροπο συνδραμει στην αποκατασταση της εικονας της Ελλαδας κι η ευρεια δημοσιοποιηση των προφανων εσωτερικων κανονων ασφαλειας του προσωπικουτης ειναι αυτη που μπορει να θιξει την εικονα της χωρας

4) εστειλα τις απαντησεις ταυτοχρονα στο ΒΗΜΑ, που εγραψε το αρθρο, και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που ηρθε σ'επαφη μαζυ μου και ζητησε εξηγησεις για το θεμα. Ειμαι στην διαθεση του Βηματος για περισσοτερες εξηγησεις

Με τις απαντήσεις αυτές, ο κ. Καρβούνης:

Πρώτον, επιβεβαιώνει εκ νέου την ύπαρξη των σχετικών οδηγιών

Δεύτερον, έστω και με ασαφή διατύπωση, εμπλέκει άμεσα πλέον την Ελληνική Αστυνομία με την υπόθεση, η οποία καλείται τώρα να λάβει θέση για το αν γνώριζε ή συνεργάστηκε στη σύνταξη των οδηγιών αυτών και

Τρίτον, δεν απαντά στο κρισιμότερο ίσως από όλα τα ερωτήματα που έθετε το δημοσίευμα, δηλαδή στο αν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου είδους οδηγιών της Επιτροπής που να αφορά κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης. Αυτό το κρίσιμο ερώτημα οφείλει να το απαντήσει η Επιτροπή, γιατί η ύπαρξη ή όχι αντίστοιχου προηγούμενου για άλλη ευρωπαική χώρα είναι και εκείνη που δείχνει το αν και κατά πόσο στην Κομισιόν εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ως τέτοια…

Τόσο το ίδιο το email όσο και η νέα απάντηση του κ. Καρβούνη, καθιστούν απόλυτα σαφές ότι τα στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής που επισκέπτονται την Αθήνα βρίσκονται σε κίνδυνο (τους ζητείται εγγράφως μέχρι και να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους με σειρά από τρόπους!) και καθοδηγούνται ευθέως να λαμβάνουν μέτρα σα να μην βρίσκονται επί ευρωπαικού εδάφους αλλά επί εδάφους χώρας που ανήκει σε κάποια άλλη κατηγορία. Εν προκειμένω, θα ήταν σημαντικό να διερευνηθούν και οι νομικές πτυχές αυτού του ζητήματος.

Κατά τα λοιπά, οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν οι ίδιοι αν και κατά πόσο οι οδηγίες ασφαλείας που περιλαμβάνονται στο σχετικό email (βρίσκονται στα δύο πρώτα δημοσιεύματα) αποτελούν «αυτονόητα μέτρα ασφαλείας» για ευρωπαική χώρα, καθώς και το αν τέτοιου είδους οδηγίες βοηθούν την εικόνα της Ελλάδας όπως ο κ. Καρβούνης υποστηρίζει.

Φταίει η… δημοσιοποίηση!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ένα ακόμα σημείο, αυτό στο οποίο ο κ. Καρβούνης αναφέρει ότι η «δημοσιοποίηση» μπορεί να θίξει την εικόνα της χώρας! Εδώ, δεν δημοσιοποιούνται εσωτερικοί κανόνες ασφαλείας όπως αναφέρει στην πιο πάνω απάντησή του. Δημοσιοποιούνται, κατά το καθήκον της δημοσιογραφίας, πρωτοφανείς για τα ευρωπαικά δεδομένα οδηγίες που εμφανίζουν την Ελλάδα ως… Καμπούλ! Αντιθέτως, ο κ. Καρβούνης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός καθώς γνωρίζει ότι η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της το ηλεκτρονικό μήνυμα και μία σειρά από ονόματα στελεχών της Επιτροπής που το συνέγραψαν ή / και διακίνησαν και ακριβώς σεβόμενη απολύτως τη δημοσιογραφική δεοντολογία φρόντισε να μην εμφανίσει, ούτε πρόκειται ποτέ να το πράξει, τα σχετικά στοιχεία που πιστοποιούσαν από την πρώτη στιγμή το σχετικό υλικό.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν κατόπιν όλων αυτών αν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που συμμετέχουν στα ευρωπαικά όργανα, μετά την κυρία Δαμανάκη, όπως λ.χ. οι ευρωβουλευτές της Ελλάδας, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, θα θέσουν και αρμοδίως το ζήτημα, ή θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

tovima

Διαψεύδει η Κομισιόν την ταξιδιωτική οδηγία


«Σκουπίδια, ανοησίες, γραμμένες σε άσχημα αγγλικά είναι σύμφωνα με δήλωση της υπηρεσίας εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν το θρυλούμενο email που δημοσιεύθηκε χθες σε ελληνική ιστοσελίδα.

Η Κομισιόν διαψεύδει με τον πιο επίσημο τρόπο την ύπαρξη «ταξιδιωτικής οδηγίας» ή διανομή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρεται σε πιθανές ταραχές, νεκρούς και άλλα αποκυήματα της φαντασίας.

Το Real.gr επικοινώνησε με κοινοτικούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και ένας γενικός διευθυντής κανένας από τους οποίους παρότι εμπλέκονται σε τακτικές αποστολές στην Ελλάδα δεν έλαβε τέτοιο email.

Είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση ρεπορτάζ για ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποδίδεται στις Βρυξέλλες αλλά δεν αναφέρει αποστολέα για λόγους ασφαλείας. Το μήνυμα περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα και προειδοποιεί για βίαιες εξεγέρσεις στην Αθήνα με Χ αριθμό νεκρών.

real
ΣΧΕΤΙΚΟ:Το email των μέτρων ασφαλείας για τα στελέχη της Κομισιόν στην Ελλάδα με σενάρια για νεκρούς
Διαβάστε Περισσότερα » "Για την ύπαρξη της ταξιδιωτικής οδηγίας προς αξιωματούχους για την Ελλάδα "

Ερντογάν: Στρατηγική συμφωνία με Ελλάδα, χωρίς «σου 'πα, μου 'πες» και κουτσομπολιά

Για μία διαφορετική διάσταση στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, που την χαρακτηρίζει ως «στρατηγική», κάνει λόγο ο πρωθυπουργός τής γείτονος χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στη ΝΕΤ (σε μία συνέντευξη που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 09.00), ο κ. Ερντογάν τονίζει χαρακτηριστικά για τη μορφή της συνεργασίας του με την Ελλάδα, πως «εμείς την χαρακτηρίζουμε 'στρατηγική' και θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα 'σου 'πα, μου 'πες'».

Παράλληλα, σημειώνει πως «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Ο τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται να εμμένει και στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα: «Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής. Θα ήθελα να σας δώσω κάποια χαρακτηριστικά οικονομικά στοιχεία: Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δισ. είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης. Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα. Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Στρατηγική συμφωνία με Ελλάδα, χωρίς «σου 'πα, μου 'πες» και κουτσομπολιά"

«Ψαλίδι» στα μπόνους των μάνατζερ αποφάσισαν με δημοψήφισμα οι Ελβετοί

Το 70% τάχθηκε υπέρ της επιβολής των αυστηρότερων περιορισμών σε διεθνές επίπεδο

Την οργή τους για τους υπερβολικούς μισθούς, μπόνους και αποζημιώσεις ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων έδειξαν οι Ελβετοί στην κάλπη σχετικού δημοψηφίσματος. Με μεγάλη πλειοψηφία που προσεγγίζει το 70% τάχθηκαν υπέρ της επιβολής των αυστηρότερων περιορισμών που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο για τους μισθούς και τις αποζημιώσεις των μάνατζερ, εγκρίνοντας κανόνες που αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να δίνουν στους μετόχους τους δικαίωμα βέτο.

Οι επιχειρηματικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις θα ζημιώσουν την ανταγωνιστικότητα, όμως οι αναλυτές τονίζουν ότι οι πολίτες είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι για το αυξανόμενο οικονομικό χάσμα στη χώρα.

Η ψηφοφορία στην Ελβετία έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών.

Σύμφωνα με προβολές της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης SRF με βάση τα πρώτα αποτελέσματα στο καντόνι της Γενεύης (όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 13.00 ώρα Ελλάδος), το 67,7% των εκλογέων ψήφισε «ναι» στο ερώτημα εάν θέλουν να δοθεί στους μετόχους δικαίωμα βέτο για τα μισθολογικά θέματα των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων, αλλά και να απαγορεύουν μεγάλες αποζημιώσεις είτε για νέα, είτε για αποχωρούντα στελέχη των διοικήσεών τους.

Η υποστήριξη στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της οργής που προκάλεσαν οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις που οδήγησαν σχεδόν στη χρεοκοπία την ελβετική τράπεζα UBS, αλλά και της οργής που προκάλεσε η αποζημίωση -με 78 εκατ. ευρώ- του αποχωρούντος προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Novartis, Ντανιέλ Βασέλα.

Το επιχειρηματικό λόμπι Economiesuisse πραγματοποίησε εκστρατεία εναντίον της πρωτοβουλίας, επιχειρηματολογώντας ότι θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα μπορούσε να αποθαρρύνει νέους ταλαντούχους ανθρώπους από το εξωτερικό.

Όμως οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος αντέταξαν ότι η χαμηλή φορολογία, η πολιτική σταθερότητα και η φιλική για τις επιχειρήσεις νομοθεσία που κατέστησαν την Ελβετία ελκυστική έδρα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου σημαίνουν ότι η έξοδός τους είναι απίθανη.

Πολλές εταιρείες, πάντως, αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τους νέους κανόνες που τίθενται με αυτό το δημοψήφισμα για να ανταμείβουν ανώτατα στελέχη τους, κατά τον ίδιο τρόπο που τράπεζες στην Ευρώπη αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν το όριο που τέθηκε στην χορήγηση μπόνους σε κορυφαία στελέχη τους με συμφωνία ευρωπαίων πολιτικών την Πέμπτη.

Στο καντόνι της Ζυρίχης, όπου οι κάλπες κλείνουν στις 19:30 ώρα Ελλάδος, οι πρώτες προβλέψεις αναφέρουν ότι το ποσοστό των ψήφων υπέρ του «ναι» προσεγγίζει το 70%, ενώ και σε άλλα καντόνια τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μαζική υποστήριξη υπέρ της πρωτοβουλίας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψαλίδι» στα μπόνους των μάνατζερ αποφάσισαν με δημοψήφισμα οι Ελβετοί"

Χτύπησαν «φλέβα» οι έρευνες για το αέριο

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και το Ιόνιο πέλαγος στέλνουν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία PGS με το σκάφος της Nordic Explorer.

Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες εικόνες των τετράμηνων σεισμικών ερευνών συνολικού μήκους 12.431 χλμ. που πραγματοποίησε το σκάφος Nordic Εxplorer της νορβηγικής εταιρείας PGS στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και το Ιόνιο πέλαγος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Nordic Explorer έκανε περισσότερα χιλιόμετρα από τα όσα είχαν αρχικώς προγραμματιστεί εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντος από ενεργειακούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι ειδικοί θεωρούν ότι οι πρώτες εικόνες των σεισμικών ερευνών συνολικού μήκους 12.431 χλμ. είναι ενθαρρυντικές.

Είναι πιθανόν να συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που βασίζονται σε γεωχημικά και γεωλογικά στοιχεία, καθώς και προηγούμενων μετρήσεων που κάνουν λόγο για κοιτάσματα φυσικού αερίου ισοδύναμα με 326 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Τα μηνύματα των «πολύ καλών αποτελεσμάτων κι ενθαρρυντικών νέων» έχουν, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, μεταφερθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο πριν από την αναχώρηση των Νορβηγών όσο και στις 26 Φεβρουαρίου όταν το Nordic Explorer ολοκλήρωσε τις τετράμηνες σεισμικές έρευνες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε για το θέμα τόσο στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όσο και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 του μηνός, δηλαδή μία μέρα πριν επιστρέψει το σκάφος στην Πάτρα, μετά το τέλος των γεωφυσικών διασκοπήσεων.

Βέβαια, τόσο ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος όσο και ο κ. Σαμαράς κρατούν για την ώρα χαμηλούς τους τόνους.

Κι αυτό καθώς η πλήρης αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών θα έχει ολοκληρωθεί μετά από τρεις με τέσσερις μήνες. Ισως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», να υπάρχει μία πρώτη... γεύση τον Μάιο. Εκείνον τον μήνα οι ειδικοί της PGS θα παρουσιάσουν ένα πρώτο βίντεο στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με τα πρώτα δείγματα των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών. Το ίδιο θα πράξουν, λένε έγκυρες πηγές, και σε επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης.

Ωστόσο, η διαδικασία της ανάλυσης, του φιλτραρίσματος και της αξιολόγησης των «χιλιομέτρων» που καταγράφηκαν στους υπολογιστές των Νορβηγών είναι μακρά και σχολαστική. «Πρέπει τα δεδομένα που συλλέχθηκαν να ξεκαθαριστούν από άχρηστες εικόνες, να γίνει ειδική επεξεργασία και ανάλυση», εξηγεί καλά πληροφορημένη πηγή.

Πάντως, το Nordic Explorer έκανε περισσότερα χιλιόμετρα από τα όσα είχαν αρχικώς προγραμματιστεί με δεδομένο όπως αφήνει να εννοηθεί το ΥΠΕΚΑ το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών με αντικείμενο την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Δηλαδή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ζητήθηκε από εταιρείες η επισταμένη έρευνα σε συγκεκριμένες περιοχές, κατά πάσα πιθανότητα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σίγουρα ενδιαφέρον για την αγορά των σεισμικών ερευνών έδειξαν η γαλλική TOTAL, ενδεχομένως η αμερικανική EXXON, ενώ φέρεται να επανέρχεται και η SHELL, εκπρόσωποι της οποίας είχαν μιλήσει στο παρελθόν με τον πρώην υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Το πλάνο αξιοποίησης

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, κάτι το οποίο δεν έκρυψε και στην ομιλία του στις 25 του μηνός ο πρωθυπουργός. Η εκμετάλλευσή τους δεν θα είναι μόνο προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά και της ΕΕ, η οποία είναι ενεργειακά εξαρτημένη.Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης συνολικά στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι τα εξής:

Πρώτος στόχος είναι να στελεχωθεί η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων. Σύντομα, ο υπουργός ΠΕΚΑ θα ανακοινώσει τα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στην έρευνα.

Το δεύτερο βήμα αφορά στην τελική αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις στον διαγωνισμό «open door» για τις έρευνες πετρελαίου στα τρία «οικόπεδα» του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και στο Δυτικό Κατάκολο. Εκεί τα τελικά αποτελέσματα για τις εταιρείες αναδόχους των ερευνών αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, ώστε τον Δεκέμβριο του 2013 με αρχές του 2014 να... πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα.

Υπενθυμίζεται ότι γι' αυτές τις περιοχές υπάρχουν δεδομένα από παλιότερες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες, τα οποία κάνουν λόγο για βεβαιωμένα κοιτάσματα και στις τρεις περιοχές 250 με 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Το τρίτο στάδιο αφορά την κοινοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα δεδομένα αυτά θα διατεθούν από την PGS σε εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να τα αποκτήσουν. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θέλει να προχωρήσει στην παραχώρηση «οικοπέδων» το 2014.

Το τέταρτο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», είναι το ενδεχόμενο να ερευνηθούν και χερσαίες περιοχές. Σε αυτές κατά το παρελθόν είχαν γίνει γεωτρήσεις όχι όμως σε μεγάλα βάθη, ενώ για κάποιες άλλες χρειάζονται νέες σεισμικές έρευνες. Αφήνουν όμως υποσχέσεις για πετρελαϊκά κοιτάσματα μικρομεσαίου μεγέθους.

Πρόκειται για την Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη Λεκάνη Γρεβενών, και την Ορεστιάδα - Δέλτα Εβρου. Ομως, στις περιοχές αυτές χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, και φυσικά η κυβέρνηση θέλει να ζυγίσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ 123 ΤΡΙΣ. ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ 
Η λεκάνη της Κρήτης κρύβει ενεργειακό θησαυρό

Ισοδύναμη με τη λεκάνη της Λεβαντίνης (θαλάσσια περιοχή στο Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Παλαιστίνη) είναι η λεκάνη της Κρήτης σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Την άποψη αυτή είχε εκφράσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η PGS, πολύ πριν ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες. Η νορβηγική εταιρεία το καλοκαίρι του 2011 είχε παρουσιάσει στο ΥΠΕΚΑ τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετητικών της εκτιμήσεων σχετικά με τις υπεράκτιες περιοχές νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά γι' αυτήν την παρουσίαση, σε ημερίδα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ο J. Robinson της PGS είχε δείξει σε εκείνη τη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ ότι οι λεκάνες αυτές είναι εξαιρετικά πετρελαιοπιθανές, εμφανίζοντας σημαντικές γεωλογικές ομοιότητες με τις λεκάνες της τάφρου του Δυτικού Τιμόρ (Νοτιοανατολική Ασία) καθώς και ιδιαίτερες γεωολογικές ομοιότητες με τη λεκάνη της Λεβαντίνης.

Βαρύνουσα σημασία

Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι η άποψη αυτή έχει βαρύνουσα σημασία μια και η PGS είχε συμβάλει στην αξιολόγηση και ανακάλυψη των πρόσφατων κοιτασμάτων στη Λεβαντίνη.

Το 2010 το Κέντρο των Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ παρουσίασε το ύψος των αποθεμάτων που θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία και 50% πιθανότητες, σε σχέση με τη λεκάνη της Λεβαντίνης, τα κοιτάσματα μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 123 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό διαμορφώνει ένα ευνοϊκό κλίμα για την έρευνα εντοπισμού στόχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτια Κρήτη.

Οι επιστήμονες Αντώνιος Φώσκολος (ομότιμος καθηγητής, τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο της Κρήτης/ ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης) και Ηλίας Κονοφάγος (πρώην διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής στα ΕΛ.ΠΕ και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Flow Energy) μελέτησαν πρόσφατα τα γεωλογικά δεδομένα της λεγόμενης Μεσογειακής Ράχης.

Πρόκειται για μία γεωλογική υποθαλάσσια έξαρση του βυθού που ξεκινά από το δυτικό τμήμα του νησιού της Λευκάδας με νοτιοανατολική κατεύθυνση εξελισσόμενη νότια της Κρήτης με τελική κατάληξη νότια του Καστελόριζου και νοτιοδυτικά της Λατάκιας στη Συρία.

Η Μεσογειακή Ράχη παρουσιάζει δύο σημαντικούς δείκτες παρουσίας ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων. Ο πρώτος αφορά την παρουσία πλέον των 60 χαρτογραφημένων λασποηφαιστείων κατά μήκος της ζώνης καταβύθισης. Ο δεύτερος αφορά την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού συμπλεγμάτων λεπιώσεων και πτυχώσεων γεωλογικού πρίσματος επαύξησης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπησαν «φλέβα» οι έρευνες για το αέριο"

Energean: Δεν προχωράμε σε απολύσεις

Τις θέσεις της για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στον Πρίνο αναφορικά με την κύρωση από τη Βουλή της νέας σύμβασης παραχώρησης, δίνει η Energean Oil and Gas, κάτοχος των μετοχών της Καβάλα Οιλ.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ έγιναν στην Καβάλα εκτεταμένα επεισόδια, όταν ομάδα εργαζομένων εισέβαλε σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου επρόκειτο να δώσει συνέντευξη τύπου ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν να συναντηθούν με τον βουλευτή, ενώ αυτός δεχόταν τη συνάντηση με αντιπροσωπεία τους. Υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας και έγινε χρήση χημικών.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με τις προβλέψεις του νομοσχέδιου, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός της Καβάλα Όιλ που είναι η παραχωρισιούχος των πετρελαίων, δικαιώματα αποκτά και ο μέτοχος και χρηματοδότης της Καβάλα Όιλ, δηλαδή η Energean Oil and Gas. Επίσης στην Καβάλα κυκλοφόρησαν και φήμες περί μείωσης του προσωπικού ή μείωσης των αποδοχών, τις οποίες ωστόσο διαψεύδει η Energean. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης επρόκειτο να ψηφιστεί στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ ετέθη και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

"Η Energean Oil and Gas Α.Ε. καταδικάζει τα χθεσινά επεισόδια βίας, παραβατικών συμπεριφορών, φθοράς ξένης περιουσίας και ασέβειας στους θεσμούς αυτής της χώρας. Η στρέβλωση της αλήθειας, η άσκηση ψυχικής και σωματικής βίας, η απειλές και τα κάθε λογής «μέσα» που χρησιμοποιούνται δεν δικαιώνουν κανένα κίνητρο και δεν δικαιολογούν καμία κατάσταση.

Αναρωτιόμαστε ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα πίσω από αυτές τις αθλιότητες όταν:

1) Οι άδειες σήμερα για την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο είναι νόμιμες και στην Energean Oil & Gas (Ενεργειακή Αιγαίου) που πραγματοποιεί τις επενδύσεις αλλά και στη θυγατρική μας Καβάλα Oil που διενεργεί τις εργασίες πετρελαίου και αυτός είναι ο μοναδικός νόμιμος τρόπος για να συνεχιστεί η εκμετάλλευση του Πρίνου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως είναι δυνατόν τον Οκτώβριο να έχει υπογραφεί η τριμερής σύμβαση από τον κ. Παππά με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Καβάλα Oil και τώρα παραμονές της κύρωσης από την Βουλή να προσπαθούν να παρασύρουν εργαζομένους, βουλευτές και κόμματα στον απόλυτο παραλογισμό ότι η κύρωση της σύμβασης που υπέγραψαν οι ίδιοι θα οδηγήσει την Καβάλα Oil στην «καταστροφή»;

2) Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να είμαστε μια από τις ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα που δεν έχει προβεί σε απολύσεις και μειώσεις μισθών,όταν η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει στα ύψη,και ορισμένοι να χτίζουν εκστρατείες εκφοβισμού πάνω σε "εν δυνάμει απολύσεις";

3) Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να ακούγονται οι ισχυρισμοί περί δήθεν προθέσεων πώλησης (ή ακόμα και πτώχευσης) της ίδιας μας της εταιρείας όταν έχουμε ήδη επενδύσει στην Καβάλα 150 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν στην Ελλάδα επενδυτής αναζητείται με το κιάλι;

4) Αναρωτιόμαστε πως όταν έχουμε δεσμευτεί για επενδύσεις 100 εκατομμυρίων για την αύξηση της παραγωγής αρχίζοντας από το 2013 να ακούγεται κάθε μέρα μια "νέα φανταστική ιστορία"περί των προθέσεων της μητρικής εταιρείας για την τύχη και την πορεία της θυγατρικής και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εκβιασμούς από τους εργατοπατέρες να πουλήσουμε την εταιρεία μας σε επενδυτές φαντάσματα;

5) Για ποιο λόγο σταμάτησε η σημερινή, υπό ανάκληση, διοίκηση της Καβάλα Oil προγραμματισμένη για τις 5 Μαρτίου 2013 φόρτωση πετρελαίου βάσει της οποίας θα εξασφαλίζονταν πληρωμές σε εργαζομένους και προμηθευτές;

Αλήθεια Πώς θα «ζήσει» η Εταιρεία; Τι σκοπεύουν να πουν αύριο στους εργαζόμενους; Ποιος θα κληθεί να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη αυτών των επιλογών και να καλύψει τις επιπτώσεις;

6) Πως εξηγείται ότι oι μισθοί και τα προνόμια των εργαζομένων στην Καβάλα Oil δεν έχουν πειραχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια όταν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην Ελλάδα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υποφέρουν από την κρίση που περνάει η χώρα μας και ενώ εμείς έχουμε δεσμευθεί εγγράφως ότι δεν θα προχωρήσουμε ούτε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών να εκφοβίζονται οι εργαζόμενοι με ψέματα;

Για να απαντήσουμε λοιπόν σήμερα στο "ποιος και αν θα χάσει το ψωμάκι του" απαντάμε με υπευθυνότητα για μία ακόμα φορά: Δεν πρόκειται να προβούμε σε απολύσεις η/και μειώσεις μισθών. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε?

Θέτουμε όμως τα προφανή ερωτήματα προς όλους και κυρίως προς τους εργαζόμενους

Τι ζητάνε, αυτοί που τους καθοδηγούνε και τους παραπλανούνε, και γιατί αντιδρούν στην πρόοδο και τις επενδύσεις όταν είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και οι επενδύσεις;

Θέλουμε ως Έλληνες η χώρα να πάει μπροστά με επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από Ελληνικά χέρια και Έλληνες επιχειρηματίες ή θα επιτρέψουμε σε εργατοπατέρες με απολαβές 175.000 το χρόνο και άλλα συμφέροντα από την θέση εξουσίας που κατέχουν, να εκβιάζουν, να προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με επιστολές σε διεθνείς τράπεζες, να απειλούν και να εξυβρίζουν βουλευτές, να υποκινούν καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, να επιχειρούν να παραπλανήσουν μέλη του Κοινοβουλίου, να παρεμποδίζουν με απαράδεκτο τρόπο τις εργασίες πετρελαίου με προφανή στόχο να εμποδίσουν τις χρηματορροές προς την εταιρεία με σκοπό τον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζομένων και των άλλων συναλλασσομένων με την εταιρεία;

Πως περιμένουμε να έρθουν ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στην έρευνα και παραγωγή Ελληνικών Υδρογονανθράκων, όταν ο μοναδικός σήμερα πραγματικός Έλληνας επενδυτής στους Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζεται από τους κακώς εννοούμενους «συνδικαλιστές» ως μια «συνεργαζόμενη εταιρεία» που ανάλογα με το αν εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα μπορούμε να επιχειρήσουμε να τον διώξουμε?

Ζητάμε από τους εργαζόμενους να απέχουν από τις πρακτικές αυτές που δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο δυσχεραίνουν τη θέση και το μέλλον όλων.

Ζητάμε από όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να αναλογιστούν τις συνέπειες όλων αυτών των πράξεων και σε κάθε περίπτωση να καταδικάσουν τη βία, να απομονώσουν τον τραμπουκισμό και να ακυρώσουν τον συνδικαλιστικό τσαμπουκά.Το πετρέλαιο δεν βγαίνει με «τον τσαμπουκά» βγαίνει με επενδύσεις.

Ζητάμε την κύρωση για τους ίδιους λόγους που έχουμε επικοινωνήσει εδώ και είκοσι μήνες. Η δική μας ατζέντα δεν άλλαξε. Επιδιώκουμε την κύρωση για να συνεχίσουμε τις επενδύσεις, να στηριχτεί η παραγωγή και να διασφαλίσουμε το μέλλον της εταιρείας και όλων των εργαζομένων.

Ζητάμε την κύρωση για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ότι η Ελλάδα είναι ένας φιλικός τόπος για επενδύσεις όπου επικρατεί ο νόμος και η λογική".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Energean: Δεν προχωράμε σε απολύσεις"

Τρόικα:Έλεγχος με «έπαθλο» 8,8 δις ευρώ.Η σκυτάλη αύριο στον Αντώνη Μανιτάκη

Ο Μαρκ Φλάναγκαν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ λίγο πριν τη
συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα
Σε οκτώ βασικούς άξονες εστιάζεται ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε, στην περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, να «ανοίξει ο δρόμος» για τις δύο επόμενες δόσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι επικεφαλής των δανειστών, Μαρκ Φλάναγκαν (ως εκπρόσωπος του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), άρχισαν τον νέο έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συνάντησαν επί δίωρο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη).

Όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι οκτώ άξονες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

«Ανοίξαμε όλη τη βεντάλια των θεμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας, προσθέτοντας ότι από ελληνικής πλευράς τέθηκαν τόσο το «καυτό» ζήτημα της ανάπτυξης- απασχόλησης- ανεργίας, όσο και εκείνο των μέτρων που από την κυβέρνηση θεωρούνται ως «κοινωνικά αποτελεσματικά» (όπως είναι ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν μια πρώτη εικόνα από τα τεχνικά κλιμάκια (βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στην Αθήνα), αλλά «τους λείπουν πολλά στοιχεία για μια πλήρη εικόνα». Για αυτόν τον λόγο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν από αύριο σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων στο μνημόνιο υπουργείων και με τον πρωθυπουργό, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Τετάρτη.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αυριανή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό) και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014. Καθώς, έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, που έθεσαν ανοικτά θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων (ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «υπερτροφικό» και κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στον βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα δείξουν πλεονάζον προσωπικό).

«Οι απολύσεις τέθηκαν, αλλά δεν συζητήθηκαν σήμερα», είπε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τόσο ο κ. Στουρνάρας, όσο και ο κ.

Μανιτάκης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, με βασικό επιχείρημα ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων και ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατά περίπου 75.000 άτομα.

Για το φλέγον θέμα της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Από την πλευρά της, η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η νέα διοίκηση και ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της από την κεντρική διοίκηση, όπως επιθυμεί να έχει πλήρη εικόνα και για το ΣΔΟΕ.

Στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ. Ενώ, έμφαση δίδεται και στο νομοθετικό πλαίσιο για λιμένες, ύδατα και αεροδρόμια, καθώς και στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στο ζήτημα της ανεργίας, στο οποίο η Ελλάδα κατέχει την «ευρωπαϊκή πρωτιά», ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «η τρόικα αναγνωρίζει πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση της ανεργίας». Η ελληνική πλευρά επιζητεί την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας από πόρους που είναι διαθέσιμοι (π.χ. ΕΣΠΑ). Παράλληλα, συζητούνται μέτρα ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και επιτάχυνσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μαζί με την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» και τις προβολές εσόδων της περιόδου 2013- 2017, τις κρατικές δαπάνες (ειδικά για μισθούς και συντάξεις), τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ζήτημα των καθυστερούμενων επιστροφών φόρων, την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα του Δημοσίου, τις επικουρικές συντάξεις, την ενοποίηση των ταμείων και τις καθυστερούμενες οφειλές, το κόστος των νέων προμηθειών εξοπλισμού και φαρμάκων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, αλλά και το ενδεχόμενο κάλυψης βασικών παροχών φροντίδας για τους μακροχρόνια ανέργους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα βρεθεί αύριο και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αντίστοιχα. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να αναχωρήσουν από την Αθήνα την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόικα:Έλεγχος με «έπαθλο» 8,8 δις ευρώ.Η σκυτάλη αύριο στον Αντώνη Μανιτάκη "

Ιδρύονται τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογουμένων μεγάλου πλούτου

Στη σύσταση ειδικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου επιπέδου Διεύθυνσης, υπό τον τίτλο «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.)», προχωρά η κυβέρνηση, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έχει έδρα στον δήμο Αθηναίων και η κατά τόπον αρμοδιότητά της εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.

Επιπρόσθετα η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων μετατρέπεται σε ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, η οποία επίσης υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και μετονομάζεται σε «Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.)», με έδρα το δήμο Αθηναίων.

Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των Κέντρων Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων, καθώς και των νέων τμημάτων και γραφείων των ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ο χρόνος παύσης λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων ορίζεται σε ένα μήνα από την δημοσίευση του νόμου.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδρύονται τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογουμένων μεγάλου πλούτου"

Αγροτικός ξεσηκωμός στην Κρήτη για την απόβαση στην Αθήνα

Ξεσηκωμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης για την απόβαση στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Το κλίμα οργής στην Κρητική ύπαιθρο αποτυπώνεται στη μαζική συμμετοχή των αγροτών που δηλώνουν “παρόν” στην κινητοποίηση και ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα πλοία για το “ραντεβού” της Αθήνας.

Οι αγρότες της Κρήτης μετά την τριήμερη κινητοποίηση στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αγρότες από όλη τη χώρα και να μεταβούν στην Αθήνα για ένα μαζικό συλλαλητήριο που θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι δύο ισχυρότεροι πόλοι του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, η Κρήτη και η Θεσσαλία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στήνοντας ένα σκηνικό, σκληρού κύκλου κινητοποιήσεων, απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το αγροτικό κίνημα εμφανίζεται συσπειρωμένο σε ένα αρραγές μέτωπο και η κινητοποίηση αναμένεται μαζική. Από την Κρήτη έχουν ήδη γίνει επαφές με ναυτιλιακές εταιρίες για τη μεταφορά των αγροτών στην πλέον δυναμική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, του αγροτικού κινήματος. Να σημειωθεί ότι η ... απόβαση στην Αθήνα των αγροτών της Κρήτης θα γίνει αυτή τη φορά χωρίς τρακτέρ.

prismanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικός ξεσηκωμός στην Κρήτη για την απόβαση στην Αθήνα"

''ΝΑΙ υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στο Ιόνιο''

Επιβεβαίωση από τη Νορβηγική εταιρεία που έκανε τις έρευνες.Σ. Στράντενες αντιπρόεδρος της Νορβηγικής εταιρείας PGS: Στα υποστρώματα του θαλάσσιου πυθμένα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο υπάρχουν υδρογονάνθρακες.''Όλα δείχνουν πως υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο''.

«Είμαι αισιόδοξος. Για πρώτη φορά η χώρα έφτιαξε σχέδιο» λέει ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, αναφορικά με τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου.

Σημειώνει πως "η νορβηγική εταιρεία αύξησε το συμφωνηθέν πρόγραμμα ερευνών κατά 46%. Και αυτό κάτι λέει…".

Ο κ Λιβιεράτος υπογραμμίζει στη «Realnews» πως «το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί η ανάλυση και η ερμηνεία, οπότε θα κορυφωθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, και το 2014 θα πρέπει να έχουν ορισθεί τα οικόπεδα για να μπουν τα τρυπάνια».

Ο αντιπρόεδρος της Νορβηγικής εταιρείας PGS που έκανε τις έρευνες, Σβιρ Στράντενες είπε πως «στα υποστρώματα του θαλάσσιου πυθμένα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο υπάρχουν υδρογονάνθρακες... Το κέλυφος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα του πυθμένα εκτιμάται ότι είναι πολύ κοντά στη γεωλογική κατάσταση που κρύβει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Συνήθως αυτές οι διατάξεις των στρωμάτων του υπεδάφους είναι πιο σκληρές και εγκλωβίζουν στο εσωτερικό τους, σαν κάλυμμά τους, τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "''ΝΑΙ υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στο Ιόνιο''"

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ υπέβαλε ο Νίκος Σίμος.

Ο ίδιος δεν δέχτηκε την τοποθέτηση του Γιώργου Μπράμου στη θέση του γενικού διευθυντή του τομέα της ψυχαγωγίας.

Στην επιστολή παραίτησης κάνει λόγο για «άρνηση» του Γιώργου Μπράμου να παραιτηθεί των καθηκόντων του λόγω συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο ίδιος ο Νίκος Σίμος προήλθε από την εφεδρεία των συνταξιούχων...

Μέσω της επιστολής του ο Νίκος Σίμος εξέφρασε επίσης την άρνησή του να αποδεχθεί τις «πιέσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ», όπως λέει, που έθεταν βέτο για την τοποθέτηση του κ. Μπράμου στην θέση αυτή.

«Σε μια δύσκολη εποχή που η ανεργία καλπάζει είναι τουλάχιστον ντροπή η ΕΡΤ να επαναφέρει έναν συνταξιούχο της, για τη νευραλγική θέση τη στιγμή που υπάρχουν αξιόλογοι και άνεργοι στο χώρο», γράφει χαρακτηριστικά.

Εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Σίμος περίμενε την ευκαιρία για μια «ηρωική» έξοδο. Καθώς στην πραγματικότητα είχε μείνει στο περιθώριο μετά την τοποθέτηση του Αιμίλιου Λιάτσου στη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ.

Ο Αιμίλιος Λιάτσος σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» σχετικά με την παραίτηση του κ. Σίμου, απάντησε ότι: «Δεν είχα καμία επαφή μαζί του έως σήμερα».

Να θυμίσουμε ακόμη ότι στη διάρκεια της θητείας του, ο Νίκος Σίμος υποστήριξε την λογοκρισία που δέχτηκε το φιλί μεταξύ ανδρών (υπηρέτη - λόρδου) στην σειρά «Downton Abbey» και έθεσε εκτός γυαλιού την Ελλη Στάη, καθώς και τους Κώστα Αρβανίτη, Μαριλένα Κατσίμη. Ακόμη, απομάκρυνε τον Κώστα Σπυρόπουλο από τη θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος"

Εντοπίστηκαν 69,5 τόνοι χαλκού χωρίς παραστατικά

Μεγάλο "χτύπημα" του ΣΔΟΕ στο κύκλωμα διακίνησης κλεμμένων μεταλλευμάτων σε Αχαΐα και Ηλεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, οι έλεγχοι των κλιμακίων της Υπηρεσίας έφεραν στο φως «καυτά» στοιχεία.

Ειδικότερα σε δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αχαΐα εντόπισαν 19,5 τόνους μεταλλευμάτων, κυρίως χαλκού, χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς τους, κάτι που δείχνει ότι αποτελούν προϊόντα κλεπταποδοχής.

Στη συνέχεια οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν ελέγχους και σε άλλες περιοχές και ανακάλυψαν στην Ηλεία και άλλα αντίστοιχα περιστατικά. Στον γειτονικό Νομό αποκαλύφθηκε ότι εταιρίες διακίνησης μεταλλευμάτων διέθεταν περίπου 50 τόνους επίσης χωρίς παραστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένες ποσότητες φαίνεται να προέρχονται από τις κλοπές που διαπράττουν, σχεδόν καθημερινά, κυνηγοί μετάλλων σε δημόσιες υποδομές και αφύλακτα κτίρια, κυρίως πρώην βιομηχανίες.

Για τις υποθέσεις αυτές ενημερώθηκε αναλυτικά ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλος ο οποίος επισπεύτηκε την Παρασκευή την Πάτρα.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν 69,5 τόνοι χαλκού χωρίς παραστατικά"

Ξαναγράφουν το σχέδιο Αθηνά στο υπουργείο Παιδείας

Σε σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Αθηνά έχει καταλήξει το υπουργείο Παιδείας μετά τις αντιδράσεις. Οι αλλαγές κινούνται στο πνεύμα της αύξησης των συγχωνεύσεων τμημάτων ενός των ιδρυμάτων και των αισθητά λιγότερων μετακινήσεων τμημάτων σε άλλα ιδρύματα. Οι συγχωνεύσεις υπολογίζονται σε περισσότερες από 100 και οι μετακινήσεις σε λιγότερες από 50. Τα πέντε πανεπιστήμια της Αθήνας θα οδηγηθούν σε κοινοπραξία αντί της ομοσπονδιοποιήσής τους όπως προτάθηκε αρχικά.

Σε εξέλιξη είναι σήμερα Σάββατο σε πολλές μεγάλες πόλεις πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ενάντια στο σχέδιο, και τις περικοπές στην Παιδεία.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση γίνεται στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία από μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής στην πλατειά Συντάγματος.

Την ίδια ωρα η σύνοδος των πρυτάνεων εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τις αναφορές του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη περί μετοχοποίησης των πανεπιστημίων με τη συμβολή ιδιωτών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δηλώσεις αυτού του τύπου δυναμιτίζουν το όποιο ήπιο κλίμα στο χώρο της Παιδείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών, θα μετοχοποιειται η υλική και άυλη αξία των ΑΕΙ σε ποσοστό 49% και θα διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές και επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην παιδεία. Ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαναγράφουν το σχέδιο Αθηνά στο υπουργείο Παιδείας"

Συμπαιγνία Γερμανίας-Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας για τα κοιτάσματα;


Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «defence-point.gr» οι οποίες αναφέρουν ότι η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία ενέπλεξε και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα…

Σύμφωνα με καθ’ όλα αξιόπιστες και καλά πληροφορημένες πηγές, φαίνεται πως διαμορφώνεται συναίνεση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως όμως αυτά που συμπεριλαμβάνονται εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η Γερμανία αντιμετωπίζει με «θετικό μάτι» τις αιτιάσεις της Τουρκίας στην προσπάθεια της τελευταίας να αρπάξει ένα κομμάτι από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και μάλιστα φέρεται η κυβέρνησή της να έχει υπαινιχθεί προς την Άγκυρα ότι έχει τη δυνατότητα άσκησης ασφυκτικών πιέσεων στην Αθήνα για να υποχωρήσει.

Αυτό θα γίνει με την αξιοποίηση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και την ανάγκη της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου πρωτεύοντα λόγο, ιδίως στα οικονομικά ζητήματα, έχει η Γερμανία.

Δεν γνωρίζουμε εάν οι πληροφορίες αυτές έχουν φτάσει στους αρμόδιους, από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το «παιχνίδι» έχει «αγριέψει» πολύ, με τη Γερμανία να ενδιαφέρεται απλώς οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν τμήμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας.

Το αν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα το πουλάνε οι Έλληνες ή οι Τούρκοι είναι ήσσονος σημασίας, όπως φαίνεται, για τη Γερμανία. Είναι προφανές, ότι εάν οι συγκεκριμένες πληροφορίες – που τις επιβεβαιώνουν περισσότερες από μία πηγές – ευσταθούν, τότε υφίσταται σοβαρό ζήτημα για την ελληνική ασφάλεια, πέραν του ότι θα πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη μέση στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή συνοχή.

Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει με κάθε τρόπο αυτές τις πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση να καταστρώσει τα σχέδιά της με σκοπό να αυξήσει το κόστος σε περίπτωση που η Γερμανία επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή τέτοιους σχεδιασμούς για να εξυπηρετήσει την πολιτική της με την Τουρκία (να την πείσει να δεχθεί «ειδική σχέση» με την ΕΕ έναντι της ένταξης μήπως με… ελληνικά ανταλλάγματα;), επιδεικνύοντας μη φιλική συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας.

Σημασία δεν έχει εάν οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας θα είναι αμερικανικές, γαλλικές, ισραηλινές, ρωσικές, ή ένα μίγμα όλων αυτών. Σημασία έχει να κατανοήσουμε επιτέλους, ότι στερεοτυπικές πεποιθήσεις και ισορροπίες του παρελθόντος αποτελούν επικίνδυνους αναχρονισμούς και εάν χρησιμοποιηθούν ως «οδηγός» συμπεριφοράς για την ελληνική διπλωματία θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Όλα είναι δίνω και παίρνω. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι της Ιστορίας μας όπου η χώρα δεν βρίσκεται χωρίς συμμάχους, πάντα βέβαια επί τη βάση του κοινού συμφέροντος, όλα τα υπόλοιπα είναι για τους αφελείς (δεν είναι λίγοι, είναι και επικίνδυνοι). Η Ελλάδα και ο πολιτικός της κόσμος, οφείλουν να λειτουργήσουν με συντεταγμένο τρόπο και να ελιχθεί με εξυπνάδα, ώστε να ξεπεράσει τις κακοτοπιές που βρίσκονται στο δρόμο της, ώστε να μπορέσει ΚΑΙ με τη βοήθεια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, να ανακάμψει.

Ο «Πύργος της Βαβέλ» που κάποτε είχαμε (όχι όλοι…) εξιδανικεύσει και είχαμε πειστεί ότι αποτελεί το «φάρμακο, διά πάσαν νόσον και πάσαν… μαλακίαν» (ίσως να ισχύει και η ετέρα της αρχαϊζούσης ερμηνεία της τελευταίας λέξης…), δεν είναι βέβαιο αν αποτελεί μέρος της λύσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης ή μέρος του προβλήματος. Ιδίως λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των πιο αποτυχημένων ιστορικά «ηγετών» που έχουν εμφανιστεί στη Γηραιά Ήπειρο…

Η δυσαρέσκεια πολλών, εντός κι εκτός Ευρώπης, με την ηγετική (αν)ικανότητα των Γερμανών αποτελεί ένα πρώτο όπλο για την Ελλάδα, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει. Επίσης, να ξαναθυμηθεί, ότι η διεθνής πολιτική δεν παίζεται μόνο στο οικονομικό πεδίο και να επιδιώξει να συμμετάσχει ενεργά ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ…

defence-point

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπαιγνία Γερμανίας-Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας για τα κοιτάσματα;"

Xάνονται εκατομμύρια για τους ανέργους

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, μας προσφέρονται λεφτά στο πιάτο και αδιαφορούμε.

Συγκεκριμένα, από το 2006, οπότε συστήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, η Ελλάδα έχει καταφέρει να λάβει το κονδύλι των 2,9 εκατ. ευρώ για τους 642 εργαζόμενους γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, την ώρα που το συνολικό διαθέσιμο ποσό του κουμπαρά αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Αλλες χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιοποιούν στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα αποροφώντας συνολικά περισσότερα από 415 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Xάνονται εκατομμύρια για τους ανέργους"

Το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» στο εδώλιο για εμπρησμούς στην Αθήνα

Μια άγνωστη ιστορία για τη μεγάλη πυρκαγιά της Ραφήνας το 2005

Μια εντυπωσιακή, όσο και δραματική ιστορία φαίνεται να βρίσκεται πίσω από πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε δάση γύρω από την πρωτεύουσα. Μια 37χρονη υπάλληλος ζαχαροπλαστείου από την Ικαρία κατηγορείται ότι έβαλε μαζί με τον σύζυγό της την καταστροφική δασική πυρκαγιά της Ραφήνας το 2005. Έχοντας το παρατσούκλι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», η γυναίκα αυτή ήταν σοκαρισμένη από τον θάνατο δύο συγγενών της στη μεγάλη φονική πυρκαγιά του νησιού της το 1993.

Η γυναίκα που φέρεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα κατηγορείται ότι προκάλεσε 40 εστίες φωτιάς στην Πεντέλη χρησιμοποιώντας σπινθηρίζοντα κεράκια γενεθλίων. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, στις ενέργειές της τη συνόδευσε ο εν διαστάσει σύζυγός της. Μάλιστα ο ίδιος ομολόγησε το μπαράζ των εμπρησμών και το απέδωσε στη μεγάλη αγάπη του προς τη γυναίκα του.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σχημάτισε έναν ογκώδη δικαστικό φάκελο, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε για τους δράστες αυτών των εμπρησμών και τα άγνωστα κίνητρα τους. Στον φάκελο αυτό υπάρχουν καταθέσεις τουλάχιστον 160 ατόμων και σειρά στοιχείων της Πυροσβεστικής για το πώς πυρπολούνταν οι δασικοί πνεύμονες της Αττικής από την 37χρονη υπάλληλο του ζαχαροπλαστείου.

Η φωτιά στη Ραφήνα

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα της Ραφήνας και του Βουτζά -τα σημάδια της είναι ακόμη και σήμερα ορατά και στις δύο πλευρές της λεωφόρου Μαραθώνος- σημειώθηκε στις 28 Ιουλίου 2005. Χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν και δεκάδες σπίτια απειλήθηκαν από τις φλόγες ενώ κάποια έπεσαν θύμα της πύρινης λαίλαπας. Στην περιοχή Ραφήνας - Σπάτων έγιναν στάχτη 3.948 στρέμματα δάσους και στην περιοχή Ραφήνας - Πικερμίου - Νέας Μάκρης 6.681 στρέμματα. Συνολικά κάηκαν 10.629 στρέμματα.

Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν ίχνη προφανούς εμπρησμού με διαδοχικές εστίες. Οι υποψίες των αρμοδίων αξιωματικών της Πυροσβεστικής πολλαπλασιάστηκαν όταν κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς είχαν βρεθεί κεράκια ταχείας καύσης (αυτά που σπινθηρίζουν) που χρησιμοποιούνται σε τούρτες γενεθλίων. Όμως παρ' ότι υπήρχαν ορισμένες μαρτυρίες για δύο επιβάτες μοτοσικλέτας που έβαζαν φωτιές, ο συγκεκριμένος εμπρησμός παρέμενε ανεξιχνίαστος τα επόμενα χρόνια.

Η άκρη του νήματος

Η άκρη του νήματος βρέθηκε -στην πρώτη φάση- στις 30 Ιουνίου 2008, όταν συνελήφθη η υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου με βάση μαρτυρίες κατοίκων στη γωνία των οδών Καραολή Δημητρίου και Ανατολής στον Χολαργό. Την είχαν δει εκείνη την ημέρα να βάζει φωτιά σε χόρτα. Η πυρκαγιά εκείνη δεν είχε πάρει διαστάσεις και την έσβησε δύναμη της Πυροσβεστικής.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η ίδια είχε προσαχθεί και το καλοκαίρι του 2007 ως ύποπτη για άλλη πυρκαγιά στις παρυφές του Υμηττού, κοντά στο νεκροταφείο του Παπάγου. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η γυναίκα φορούσε μαύρα για να μη κινήσει υποψίες και να φανεί ότι είχε πάει στο νεκροταφείο για να ανάψει καντήλι σε συγγενικό της πρόσωπο. Στην έρευνα στο σπίτι της βρέθηκαν κεράκια για τούρτες και φιαλίδια από φάρμακα, παρόμοια με αυτά που είχαν βρεθεί σε τοποθεσίες όπου είχαν ξεσπάσει παλαιότερες πυρκαγιές.

Με βάση αυτά τα ευρήματα άρχισε μια ενδελεχής, πολύμηνη έρευνα των αξιωματικών της Πυροσβεστικής προκειμένου να προσδιορισθεί ποια ήταν η δράση της γυναίκας αυτής και αν σχετίζεται με μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική τα τελευταία χρόνια.

Κλειδί στις έρευνες ο σύζυγος

Άνθρωπος-κλειδί σε αυτήν την υπόθεση θεωρήθηκε ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος παραδέχθηκε σε διαδοχικές καταθέσεις του ότι συμμετείχε σε σειρά εμπρησμών «λόγω της αγάπης του για τη γυναίκα του που είχε ψυχολογικά προβλήματα από την πυρκαγιά της Ικαρίας». Η πυρκαγιά στο όμορφο νησί του Αιγαίου εκδηλώθηκε στον Άγιο Κήρυκο στις 30 Ιουλίου 1993 και άφησε πίσω της πέρα από καμένες εκτάσεις και 13 θύματα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και δύο συγγενείς της. Ο εν διαστάσει σύζυγός της, οδηγός τουριστικού λεωφορείου, ομολόγησε ότι «εκείνος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα και η γυναίκα του που ήταν συνεπιβάτιδα κατέβαινε και έβαζε τις φωτιές».

Διαφορετική άποψη καταθέτει ο νομικός εκπρόσωπός της κ. Αλέξανδρος Σοφός, ο οποίος σημειώνει ότι «η πελάτισσά μου αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει σε σκοπιμότητες του πρώην συζύγου της. Σε αυτόν επιρρίπτει την ευθύνη για τους εμπρησμούς. Η υπόθεση έχει άγνωστες προεκτάσεις».

Η δίκη για αυτήν την υπόθεση, σε πρώτο βαθμό, έχει αναβληθεί.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» στο εδώλιο για εμπρησμούς στην Αθήνα"

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «ξετινάζει» τα οικονομικά των ΟΤΑ

Πολλοί δημοτικοί άρχοντες ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Δέκα «βαριές» δικογραφίες έχουν σχηματιστεί και είναι πλέον σε στάδιο ανάκρισης στην Αθήνα από ειδικό ανακριτή διαφθοράς.

Γενικευμένους ελέγχους σε δήμους και περιφέρειες διενεργούν δικαστικές αρχές και κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η πληθώρα ευρημάτων, που παίρνουν με τη μορφή δικογραφιών το δρόμο για τις εισαγγελίες, αποδεικνύει σύμφωνα με την Καθημερινή ότι η διαφθορά είναι σχεδόν καθολικό φαινόμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, αλλά και τα έσοδα.

Πολλοί δημοτικοί άρχοντες ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Δέκα «βαριές» δικογραφίες έχουν σχηματιστεί και είναι πλέον σε στάδιο ανάκρισης στην Αθήνα από ειδικό ανακριτή διαφθοράς. Οι αναθέσεις και η χρηματοδότηση δημοτικών έργων, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δήμοι και περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ελέγχονται από την αρχή του δικαστικού έτους από κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα οποία όπως δήλωνε ανώτατη δικαστική πηγή, ανακαλύπτουν «σημεία και τέρατα» στη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ.

Εντοπίστηκαν δε, ακόμη και δήμοι που δεν εισπράττουν το λεγόμενο ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) καθώς για πολλές ιδιοκτησίες δεν διαθέτουν πλήρη εικόνα!

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ελεγκτικό Συνέδριο «ξετινάζει» τα οικονομικά των ΟΤΑ "

Πώς θα μειωθούν οι μισθοί εντός τριετίας

Μια διαρκή και μόνιμη ρήτρα «ανταγωνιστικότητας» των μισθών με τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης καθώς και μια δεύτερη, κρυφή που περιλαμβάνεται... στο τελευταίο Μνημόνιο, η ρήτρα «ευθυγράμμισης» των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταδικάζουν σε συνεχή μείωση τους μισθούς στην Ελλάδα.

Το θέμα παραμένει στο προσκήνιο, παρ’ ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα πέσει κάτω από τα 586 ευρώ μεικτά.

Είτε με μείωση των επιδομάτων, αρχής γενομένης με το επίδομα γάμου, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων που αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά, είτε τέλος, με επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπογραφούν υπό το φόβο των μαζικών απολύσεων, οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ενταχθεί η λήξη των 42 κλαδικών συμβάσεων εργασίας που άνοιξε το δρόμο της μισθολογικής μείωσης για τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα δεχθούν πιέσεις το επόμενο τρίμηνο ώστε να αποδεχθούν ατομικές συμβάσεις με απολαβές που θα φθάνουν ως τα έσχατα όρια των 586 ευρώ που ορίζει ακόμα η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

Η καθοδική πορεία των μισθών που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αναμένεται κορυφωθεί εντός τριετίας. Στην περιβόητη «ρήτρα ανταγωνιστικότητας», ήρθε να προστεθεί, με το Μνημόνιο 3 μια νέα ρήτρα, αυτή της ευθυγράμμισης μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η αρχή έγινε με τη μείωση των μισθών στα ειδικά μισθολόγια, και έπεται συνέχεια, μέσω της εναρμόνισης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τη ρήτρα της συγκρίσιμης ευθυγράμμισης (ή ανταγωνιστικής υποτίμησης σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο) με τις χώρες της Κεντρικής και Ν.Α. Ευρώπης την προβλέπει το Μνημόνιο 2. Πρόκειται για μια διαρκή και μόνιμη ρήτρα ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας και της βιωσιμότητας του χρέους. Θα λειτουργεί μέσω του νέου μηχανισμού που αναμένεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, εντός του Απριλίου.

Η δεύτερη ρήτρα προβλέπεται στην τρίτη επικαιροποίηση του Μνημονίου, και προβλέπει ότι οι μισθοί του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Η σταδιακή ολοκλήρωση αυτής της ρήτρας, θα γίνει μέσα σε τρία χρόνια.

...Και στο βάθος ατομικές συμβάσεις

Μετά και τη λήξη συνολικά 45 συμβάσεων, στις 14 Φεβρουαρίου, πλέον, μόλις 22 κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μετά την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από το Φεβρουάριο του 2012 έως και σήμερα:

- 106 συμβάσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και της παροχής υπηρεσιών έχουν λήξει ή καταγγελθεί χωρίς να υπογραφούν νέες. Οι συμβάσεις αυτές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αντικαταστάθηκαν με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.

- Από τις 48 συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 μόνο 7 νέες υπογράφηκαν προβλέποντας μειώσεις μισθών με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση επιδομάτων τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνονταν. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στο εμπόριο.

- Υπογράφηκαν 975 επιχειρησιακές συμβάσεις από τις οποίες οι 757 (ποσοστό 77,6%) καθόρισαν χαμηλότερους μισθούς. Οι 706 συμβάσεις υπογράφηκαν από Ενώσεις Προσώπων (λόγω έλλειψης σωματείου ή επειδή ο αριθμός των απασχολουμένων ήταν κάτω των 29 ατόμων) και από αυτές οι 701 προέβλεψαν μειώσεις μισθών έως και 30% (στα όρια της ΕΓΣΣΕ). Με συμφωνία επιχειρησιακού σωματείου υπογράφηκαν 56 συμβάσεις με μείωση μισθών αλλά με διατήρηση επιδομάτων και 213 χωρίς μείωση.

Διορία έως τις 15 Μαΐου έχουν 45 συνδικαλιστικές οργανώσεις που είδαν τις Συμβάσεις που είχαν υπογράψει να λύνονται και πλέον ισχύει η νέα μειωμένη μετενέργεια των τριών μηνών, ώστε να διαπραγματευτούν και να επιδιώξουν νέα Σύμβαση.

Πρόκειται για κλάδους όπως οι τράπεζες, η χημική βιομηχανία, τα τυποποιημένα τρόφιμα, η ποτοποιία - εταιρείες αναψυκτικών, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες παστερίωσης γάλακτος, απορρυπαντικών, ζυμών αρτοποιίας, καπνοβιομηχανίας κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις Τράπεζες έναν κλάδο που βρίσκεται στον κυκλώνα της κρίσης ελέω ανακεφαλαιοποίησης, η ΟΤΟΕ επιδιώκει την υπογραφή νέας Σύμβασης, υπό το βάρος απολύσεων, κατάργησης επιδομάτων και νέα μείωση μισθών. Η πρόταση των τραπεζών για σειρά θεσμικών και οικονομικών θεμάτων, με μείωση έως και 20% στους μισθούς, κατάργηση επιδομάτων και αύξηση των ωρών εργασίας, ήδη έχει απορριφθεί από τους τραπεζοϋπάλληλους.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα μειωθούν οι μισθοί εντός τριετίας"

Δικάζεται για κακούργημα ο Ηλίας Κασιδιάρης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καλείται να καθίσει σήμερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, για υπόθεση επίθεσης και ληστείας σε βάρος πολίτη στην Πολυτεχνειούπολη το 2007.

Η γνωστή υπόθεση, για την οποία έχει ζητηθεί και έχει αρθεί η ασυλία του βουλευτή, έχει πάρει μέχρι σήμερα αρκετές αναβολές, ενώ, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορείται ότι παρείχε συνδρομή στους άγνωστους που χτύπησαν με γκλόμπς και μαχαίρωσαν διδακτορικό φοιτητή από τον οποίο αφαίρεσαν και την αστυνομική του ταυτότητα.

Η εμπλοκή του Ηλία Κασιδιάρη στην υπόθεση προέκυψε από κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που είπε στις αρχές ότι οι δράστες αμέσως μετά την επίθεση διέφυγαν με αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια, μετά την ταυτοποίηση των πινακίδων ανακαλύφθηκε ότι ανήκε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος βουλευτής αρνείται ότι συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στο περιστατικό και υποστηρίζει ότι την επίμαχη ημέρα και ώρα βρισκόταν στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν ως ιατρικός επισκέπτης και ότι το αυτοκίνητό του ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ της κλινικής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικάζεται για κακούργημα ο Ηλίας Κασιδιάρης"

Ξοδεύει 900€ για καφέ και τσάι

Τη στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι υποφέρουν, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης "θέλουν" 900 ευρώ για... καφέ και τσάι, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από έγγραφο που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια", το υπουργείο ενέκρινε τη δαπάνη των 900 ευρώ για προμήθεια και παραλαβή προϊόντων (καφές, τσάι κλπ.), που θα προσφερθούν κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013 σε υπηρεσιακές συσκέψεις και συναντήσεις στο πλαίσιο δαπανών δημοσίων σχέσεων του υπουργείου.

Δημοκρατία
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξοδεύει 900€ για καφέ και τσάι"

Απογοητευένοι οι Γάλλοι από τον Ολάντ

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γάλλων (68%) και λίγο λιγότεροι από το ένα δεύτερο (44%) των εκλογέων που ψήφισαν τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012 δηλώνουν απογοητευμένοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Le Parisien.

Στην ερώτηση: "Θα λέγατε ότι, από την εκλογή του το Μάιο του 2012, ο Φρανσουά Ολάντ σας έχει απογοητεύσει;" το 68% των Γάλλων που ρωτήθηκαν απαντά θετικά και το 31% αρνητικά, ενώ το 1% δεν εκφέρει γνώμη.

Από τους απογοητευμένους, το 92% υποστηρίζει τη δεξιά και το 39% την αριστερά (από τους οποίους το 54% την άκρα αριστερά, 46% τους Πράσινους και 32% το Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Από τους Γάλλους όλων των τάσεων που ψήφισαν τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012, ποσοστό 44% δηλώνουν σήμερα απογοητευμένοι από τον αρχηγό του κράτους έναντι 55% που δηλώνουν ικανοποιημένοι και 1% που δεν εκφέρουν γνώμη.

Εξάλλου, η πλειονότητα των Γάλλων δηλώνουν πως δεν πιστεύουν πως ο αρχηγός του κράτους θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για έλλειμμα στο 3%, την αντιστροφή της καμπύλης της ανεργίας και τη μη αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι λαϊκές κατηγορίες και οι μεσαίες τάξεις. Αυτά ούτε το 2013 ούτε από τώρα μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του.

Ακόμα και οι υποστηρικτές της αριστεράς, που εκτιμούν ότι θα εκπληρώσει τους στόχους του, δεν πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει από το 2013.

Για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, το 54% των Γάλλων εκτιμά πως η εκτελεστική εξουσία "δεν προχωρεί αρκετά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων", το 21% πως τις εκτελεί με καλό ρυθμό και το 21% πως προχωρεί πολύ. Το 4% δεν εκφέρει γνώμη.

Οι περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού συμμερίζονται αυτή την κατηγορία κατά ενός προέδρου που δεν είναι αρκετά μεταρρυθμιστής: οι υποστηρικτές της αριστεράς (48% έναντι 40% που κρίνουν πως οι μεταρρυθμίσεις εκτυλίσσονται με καλό ρυθμό), εκείνοι της δεξιάς (62% έναντι 3%) αλλά επίσης και η πλειονότητα των Γάλλων χωρίς πολιτικό προσανατολισμό (50% έναντι 21%).

Έτσι, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, η πλειονότητα των Γάλλων (51% έναντι 45%) εκτιμά πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα είχε καταφέρει μάλλον καλύτερα από τον Φρανσουά Ολάντ αν είχε επανεκλεγεί.

Οι υποστηρικτές της αριστεράς (89%) και κυρίως εκείνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος (92%) εξακολουθούν ωστόσο να προτιμούν τον Ολάντ από τον προκάτοχό του όπως και οι λαϊκές κατηγορίες και οι κατώτερες μεσαίες τάξεις που εκτιμούν πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα κατάφερνε χειρότερα απ΄ό,τι εκείνος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα από το Διαδίκτυο στο διάστημα 28 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου σε δείγμα 1.013 ανθρώπων αντιπροσωπευτικών του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών και πάνω σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων κα με περιθώριο λάθους 2,5%.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απογοητευένοι οι Γάλλοι από τον Ολάντ"

Χρηματοδότηση για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στα βενζινάδικα

Τη χρηματοδότηση του κόστους εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, ανακοίνωσε την Κυρική ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός, μιλώντας σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων για το θέμα.

Τα συστήματα θα επιτρέπουν τον ηλεκτρονικό έλεγχο των ποσοτήτων που προμηθεύονται και διαθέτουν στην κατανάλωση τα πρατήρια ενώ θα είναι συνδεδεμένα και με την Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Με την εγκατάσταση τους εκτιμάται ότι θα διασφαλίζεται και η παράδοση της πραγματικής ποσότητας στους καταναλωτές, δηλαδή αντιμετωπίζεται το ζήτημα των «πειραγμένων» αντλίων.

Η χρηματοδότηση, όπως είπε, ο κ. Κομνηνός, θα γίνει απο εθνικούς πόρους, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα ένταξης του συστήματος στο ΕΣΠΑ. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και το ύψος της επιδότησης θα καθοριστεί σε σταθερό ποσό ανά πρατήριο και ανάλογα με τον αριθμό δεξαμενών.

Η προθεσμία εγκατάστασης των συστημάτων για τα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ο κ. Κομνηνός απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, είπε, ωστόσο, ότι θα συζητηθεί αν θα αρκεί η παραγγελία των συστημάτων από τις επιχειρήσεις που τα εγκαθιστούν. Πάντως, όσα πρατήρια δεν τα εγκαταστήσουν, θα κλείσουν μέχρι να το κάνουν.

Ο κ. Κομνηνός έκανε λόγο ακόμη για αντιστάσεις και συμφέροντα που καθυστέρησαν την εγκατάσταση των συστημάτων, καθώς έχουν περάσει 3,5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Χ. Μαυράκης, τόνισε την ανάγκη να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων, ενώ ζήτησε τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα καύσιμα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηματοδότηση για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στα βενζινάδικα"

Νόμο για μισθούς 300 ευρώ ώστε να προσλαμβάνουν νέους άνεργους ζήτησαν οι πολυεθνικές

Εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους άνεργους με μισθούς 300 ευρώ το μήνα για μερική απασχόληση, αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής ζυμαρικών, στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες είπε μεταξύ άλλων στον Κωστή Χατζηδάκη : «Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου».

Οι εκπρόσωποι των 11 πολυεθνικών εταιρειών επισήμαναν ότι εκτός από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις παραγωγικές δραστηριότητες οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών έθεσαν θέμα μείωσης των ημερομισθίων στην Ελλάδα.

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα» φέρεται να απάντησε ο Κωστης Χατζηδάκης και υποσχέθηκε να ενημερώσει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμο για μισθούς 300 ευρώ ώστε να προσλαμβάνουν νέους άνεργους ζήτησαν οι πολυεθνικές"

Λογικό είναι να γελάει ο Σ. Κόκκαλης - Παραγραφή για ΟΤΕ - Ιντρακόμ!

15 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης-μαμούθ (963,7 εκατ. ευρώ) και 2,5 χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής, κινδυνεύουν να μείνουν στο απυρόβλητο και τυχόν αδικήματα από τις συμπληρωματικές συμβάσεις, καθώς η Δικαιοσύνη βεβαιώνει ότι δεν της ζητήθηκε καμία προκαταρκτική!

Λογικό είναι να γελάει ο Σ. Κόκκαλης. Μέχρι τώρα, η σύμβασή του με τον ΟΤΕ μένει στο απυρόβλητο
Στο απυρόβλητο λόγω παραγραφής τυχόν αδικημάτων, παρά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών, παρέμεινε τελικά η προγραμματική σύμβαση 8004/1997 μεταξύ ΟΤΕ και Intracom, η οποία είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία «συναντούν» αρκετά συχνά οι εφέτες ειδικοί ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση δωροδοκίας της Siemens, καθώς η 8004/97 και η 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ υπογράφτηκαν την ίδια περίοδο και θεωρούνται «αδελφές».

Η μεγάλη διαφορά τους, όμως, είναι το γεγονός ότι για την προγραμματική σύμβαση Intracom - ΟΤΕ δεν είχε γίνει καμία απολύτως ενέργεια, προκειμένου να ξεκινήσει ένας έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές. Σήμερα, 15 χρόνια μετά την υπογραφή τής προγραμματικής σύμβασης, είναι γεγονός η παραγραφή πιθανών αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και για τυχόν αδικήματα που ενδεχομένως θα εντόπιζε η δικαστική έρευνα, στις συμπληρωματικές συμβάσεις.

Πηγές από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι καμία προκαταρκτική έρευνα δεν ξεκίνησε ποτέ, παρά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, ιδίως το Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο Σ. Κόκκαλης κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση δωροδοκιών της Siemens. Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει αν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής στη Δικαιοσύνη, αν και είχε ψηφιστεί ομόφωνα, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα.

Αφορμή -μεταξύ άλλων- είχαν δώσει δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε επιστολές του πολιτικού μηχανικού Π. Καρακώστα (σ.σ. εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Siemens) προς τον πρόεδρο και τρία στελέχη της Intracom («Κ.Ε.» 5/9/2010 και «Ε» 6/9/2010), που είχαν στη διάθεσή τους οι βουλευτές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Π. Καρακώστας ζητούσε να του δοθούν περί τα 400 χιλιάδες ευρώ που όφειλε ο Σ. Κόκκαλης από τη συνεργασία τους για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο μεγαλοεπιχειρηματίας είχε καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ότι «ποτέ δεν δωροδόκησα, ποτέ δεν χρησιμοποίησα αθέμιτα μέσα, ποτέ δεν έδωσα μίζες για να προωθήσω τις δουλειές μου».

Παπαδημούλης: Αδιανόητο

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, είχε δηλώσει τότε: «Η εξεταστική επιτροπή και η Δικαιοσύνη οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι αδιανόητο η προγραμματική σύμβαση 8004 να μένει στο απυρόβλητο».

Η σύμβαση 8004/97 ΟΤΕ - Intracom, που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο 1997, δεν αποκλείεται να αποτελεί τη μεγαλύτερη σύμβαση όλων των εποχών. Οπως έχει αναφερθεί, το αρχικό τίμημά της έφτανε τα 222,7 δισ. δρχ., ενώ η τελική αξία ανήλθε στα 328,3 δισ. δρχ. (963,7 εκατ. ευρώ).

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Λογικό είναι να γελάει ο Σ. Κόκκαλης - Παραγραφή για ΟΤΕ - Ιντρακόμ!"

Εφοριακοί και πολεοδόμοι με "χρυσές καταθέσεις"

Λίστα με 189 εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών που βρέθηκαν με ακάλυπτους από το πόθεν έσχες λογαριασμούς και εμβάσματα στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ μέχρι και 900.000 ευρώ ο καθένας, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών, αλλά οι υποθέσεις παραμένουν και μάλιστα για χρόνια στα χαρτιά.

Από τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ελέγχων στις φορολογικές υποθέσεις και τα "πόθεν έσχες" εφοριακών και υπαλλήλων πολεοδομιών προκύπτει ότι 139 εφοριακοί έχουν βγάλει στο εξωτερικό ποσά μέχρι και 550.000 ευρώ ο καθένας και 50 υπάλληλοι στις πολεοδομίες όλης της χώρας έστειλαν εμβάσματα μέχρι και 900.000 ευρώ ο καθένας.

Πέντε εφοριακοί έχουν τεθεί σε αργία καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν αποστείλει στο εξωτερικό εμβάσματα από 100.000 μέχρι 550.000 ευρώ ο καθένας τα οποία δεν δικαιολογούνταν από το πόθεν έσχες και τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα ποσά αποτελούσαν προϊόν χρηματισμού και υπόγειων συναλλαγών με πολίτες για την ευνοϊκή διεκπεραίωση σε βάρος του Δημοσίου φορολογικών υποθέσεων.

Επίσης έντεκα ελεγκτές εφοριακοί και συζυγοί τους που έχουν βγάλει με εμβάσματα στο εξωτερικό πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ κατά τη διετία 2009-2010 χωρίς να δηλώσουν τα ποσά στα πόθεν έσχες έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω ενέργειες σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο.

Το δρόμο προς τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή χρηματικών και πειθαρχικών κυρώσεων έχουν πάρει οι υποθέσεις των 50 υπαλλήλων πολεοδομιών και καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους από 100.000 μέχρι 900.000 ο καθένας, όταν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους στην εφορία δεν ξεπερνούσαν τα 30.000 ευρώ. Από αυτούς οι 14 είχαν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ ο καθένας.

Εθνος της Κυριακής/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοριακοί και πολεοδόμοι με "χρυσές καταθέσεις""

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news