facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Είχε παραιτηθεί δύο μήνες πριν η υπάλληλος που κινδύνευσε στη Βουλή

Ερωτήματα δημιουργούνται από την πληροφορία που βλέπει το φως της δημοσιότητας και θέλει την υπάλληλο της Βουλής που κινδύνευσε με τη ζωή της πριν από μερικές μέρες, να έχει παραιτηθεί 50 μέρες πριν.

Ολοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η κυρία Μαρία Φωτίου την ημέρα του ατυχήματος, στις 22 Φεβρουαρίου, ανέβηκε στον γυάλινο θόλο ως προϊσταμένη του Τμήματος Κτιρίων και Περιβάλλοντος Χώρου της Βουλής.

Σύμφωνα όμως με το ΦΕΚ 48, τεύχος Γ' της 21ης Ιανουαρίου 2013, η σύμβασή της με τη Βουλή είχε λυθεί από τις 1/1/2013. Στις 8/1/2013 είχε εκδοθεί και η βεβαίωση διαγραφής της από το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Το γεγονός αυτό απεκρύβη από τη Βουλή, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, η οποία μάλιστα με δελτίο τύπου που είχε εκδώσει από γραφείο τύπου του κ. Μεϊμαράκη την ημέρα του ατυχήματος είχε κάνει λόγο για υπάλληλο της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Φωτίου, αλλά και δεκάδες άλλοι υπάλληλοι της Βουλής είχαν υποβάλει τον Δεκέμβριο τις διπλές αιτήσεις παραίτησης από τη θέση τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και να περισώσουν έτσι ό,τι μπορέσουν από το επερχόμενο κύμα περικοπών στο συνταξιοδοτικό τους μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του κ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την ημέρα του ατυχήματος βρέθηκε στη Βουλή όχι για να εργαστεί, αλλά για να παραδώσει φακέλους και γραφείο στον διάδοχό της.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Είχε παραιτηθεί δύο μήνες πριν η υπάλληλος που κινδύνευσε στη Βουλή"

Εκτός λειτουργίας ο «Άγιος Αντώνιος»

Κλειστός θα παραμείνει και σήμερα Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013, ο σταθμός του Μετρό «Άγιος Αντώνιος», στο πλαίσιο των 48ωρων δοκιμών για τον έλεγχο του συστήματος σηματοδότησης στη «Γραμμή 2», ενόψει της λειτουργίας των δύο νέων σταθμών «Περιστέρι» και «Ανθούπολη».

Παράλληλα, εκτός λειτουργίας τέθηκε από τις 00.30 έως τις 02.30 τα ξημερώματα ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος», με τους συρμούς να κάνουν τέρμα στον σταθμό «Δάφνη».


Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός λειτουργίας ο «Άγιος Αντώνιος»"

Βλαστός: Δεν θα πείραζα ποτέ αθώους ανθρώπους

Μέσα από το κελί του στις φυλακές Τρικάλων όπου κρατείται μετα την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο ο Παναγιώτης Βλαστός μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή

"Η απόδραση ενός κρατουμένου αποτελεί μια κοινωνική κραυγή και σε καμία περίπτωση κολάσιμη πράξη" λέει στο Έθνος της Κυριακής, ο δύο φορές καταδικασμένος σε ισόβια Παναγιώτης Βλαστός.

Ο βαρυποινίτης καταγγέλλει "άνιση μεταχείριση" από τις αρχές και δηλώνει πως το γεγονός ότι τον πολεμούν τον κάνει να αισθάνεται αδικημένος.

"Δεν είμαι δημόσιος κίνδυνος, είμαι ένα μέρος του κοινωνικού φαινομένου που θα έπρεπε να αφυπνίσει τις αρχές προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει ένα δυσχερές και απάνθρωπο κοινωνικό φαινόμενο, που ονομάζεται καταστήματα κράτησης"

Ο Παναγιώτης Βλαστος υποστηρίζει πως δεν θα πείραζε ποτέ αθώους ανθρώπους και δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον κατηγορεί τις αρχές για τον τρόπο με τον οποίο απέτρεψαν την απόδραση.

"Η προσπάθεια μου για απόδραση ήταν προσωπική και μεμονωμένη. Δεν ήθελα ποτέ να θέσω σε κίνδυνο άλλες ζωές. Ο κρατικός μηχανισμός είναι εκείνος που επιδεικτικά έπραξε κάτι τέτοιο".

Και καταλήγει: "Η προσπάθεια μου αυτή αποτέλεσε μια εσωτερική ανάγκη για για ελευθερία ή τουλάχιστον έναν άγώνα για επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης..."

Δείτε το video του Alpha

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βλαστός: Δεν θα πείραζα ποτέ αθώους ανθρώπους"

Έρχεται σχέδιο για υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων

Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων για σεισμό ή πλημμύρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα έχει συστήσει ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το θέμα.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το σχέδιο προβλέπει να δημιουργηθεί ένα Ταμείο, τη διαχείριση του οποίου θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και το οποίο θα ασφαλίζει υποχρεωτικά όλες τις κατοικίες, τουλάχιστον μέχρι ενός ποσού.
Το ποσό της κάλυψης θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάθε πράξη που συνοδεύει το ακίνητο.

Το κόστος θα κυμαίνεται στο 1-1,5 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ ασφαλιστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόστος ασφάλισης για ένα ακίνητο που θα ασφαλιστεί για 100.000 ευρώ, υπολογίζεται στα 100-150 ευρώ τον χρόνο.

Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων για αστική ευθύνη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται σχέδιο για υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων"

Σκάνδαλο 10 εκατ. ευρώ στο ΚΑΤ

Υπερτιμολογήσεις και προμήθειες με αδιαφανείς διαδικασίες οστικών μοσχευμάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο ΚΑΤ την περίοδο 2009-2010, ζημιώνοντας το νοσοκομείο με πάνω από 10 εκατ. ευρώ, διαπιστώνουν σε έκθεση-σοκ οι επιθεωρητές υγείας, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Με το πόρισμά τους οι επιθεωρητές ζητούν να παραπεμφθούν πειθαρχικά οι πρώην διοικητές και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου και την επίμαχη χρονική περίοδο, οι διευθυντές των ορθοπεδικών κλινικών, η προϊσταμένη του τμήματος Κεντρικής Αποστείρωσης και νυν τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας, η υποδιευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Τμήματος.

Παράλληλα, η έκθεση ελέγχου έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στο ΣΔΟΕ, ώστε το τελευταίο να προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και στη διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων για ενδεχόμενη διάπραξη οικονομικών αδικημάτων και παραβάσεων σε βάρος του Δημοσίου.

Ελευθεροτυπία
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο 10 εκατ. ευρώ στο ΚΑΤ"

Οι κόκκινες... κάλτσες του Μπουτάρη

«Ο δήμαρχος με τις κόκκινες κάλτσες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, για την επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στην Άγκυρα.

Το εκκεντρικό στυλ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, με τις κόκκινες κάλτσες, το σκουλαρίκι στο αυτί και τα τατουάζ του, προκάλεσαν εντύπωση στη συντηρητική Τουρκία.

Ο Γιάννης Μπουτάρης συμμετείχε και στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Rixos της Άγκυρας, και το διοργάνωσαν οι τουριστικές Ενώσεις των δύο χωρών, ενώ συναντήθηκε και με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ.

Στις «κόκκινες» κάλτσες, αναφέρθηκε και η ιστοσελίδα του πρακτορείου IHLAS, με τίτλο : « Επισκέπτης με κόκκινες κάλτσες από την Θεσσαλονίκη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι κόκκινες... κάλτσες του Μπουτάρη"

Νεαρή κοπέλα έπεσε σε ακάλυπτο φρέατιο και κατέληξε στο νοσοκομείο

Οι φωνές μιας νεαρής κοπέλας, από τον πόνο και τον τρόμο της αναστάτωσαν τους περαστικούς την Παρασκευή στις 10 το πρωί στην Ρήγα Φεραίου, στο ύψος της πλατείας Όλγας στο κέντρο της Πάτρας!

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες η νεαρή κοπέλα περπατούσε ανέμελα όταν ξαφνικά το πόδι της βούλιαξε σε ένα φρετάτιο της ΔΕΥΑΠ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να τρομάξει.

Την κοπέλα βοήθησαν περαστικοί και υπάλληλοι της διπλανής καφετέριας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Διαγνώστηκαν κακώσεις στα πόδια και σοκ-κατάσταση πανικού.

Το που βρισκόταν η σχάρα του φρεατίου, κανείς δεν το γνωρίζει.

Η κατάσταση με τα ακάλυπτα φρεάτια έχει γίνει απελπιστική σε δρόμους του κέντρου και των συνοικιών της Πάτρας, καθώς οι σχάρες έχουν κάνει φτερά λόγω των κυνηγών σιδήρου και χαλκού που κλέβουν ό,τι βρουν από όπου το βρουν και εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους πεζούς και τα δίχτροχα.

Σε πολούς δρόμους της Πάτρας μάλιστα το απιστευτο θα είναι να βρεθεί σχάρα, παρά να διαπιστωθεί ότι λείπει.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεαρή κοπέλα έπεσε σε ακάλυπτο φρέατιο και κατέληξε στο νοσοκομείο"

Κίνητρα για… συμβιβασμό με την Εφορία δίνει το υπ. Οικονομικών

Σε τελικό συμβιβασμό για να πληρώσουν μικρότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις δίνει στους φορολογούμενους για τους οποίους ξεκίνησε έλεγχος από την εφορία μετά το 2008, εφόσον σπεύσουν αυτοβούλως στην Εφορία για να «διορθώσουν» λάθη ή να δηλώσουν εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι φορολογούμενοι που μετά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου για χρήσεις 2008 ή παλαιότερες, προχωρήσουν σε οικειοθελή υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων (πριν την σύνταξη της έκθεσης ελέγχου) γλιτώνουν το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων.

Την ίδια ώρα όμως, με άλλη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για άμεσες «ηλεκτρονικές» κατασχέσεις. Ακόμα και με ένα... απλό email (!), έστω και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η εφορία θα μπορεί πλέον να κατάσχει με διαδικασίες-εξπρές σε μισθούς συντάξεις ενοίκια η καταθέσεις.

Η διάταξη σοκ καθιερώνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων!

Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες είσπραξης που θα ακολουθήσουν οι Εφορίες προβλέπουν:

1) Αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες με κάθε πρόσφορο μέσο (ταχυδρομικώς, με e-mail, SMS κ.λπ.). Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

2) Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη . Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους. Σύμφωνα με την νομοθεσία, στις απαιτήσεις που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτα πρόσωπα. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνητρα για… συμβιβασμό με την Εφορία δίνει το υπ. Οικονομικών"

Καταργείται η διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών

Σταματάει το «κυνήγι» για το 80% των οφειλών στην εφορία


"Στο συρτάρι" βάζει το υπουργείο Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα και συνήθως προέρχονται από το παρελθόν, για να στραφεί κυρίως προς εκείνα που διαρκώς δημιουργούνται και τώρα ακόμη.

Ουσιαστικά, σταματάει το «κυνήγι» για σχεδόν το 80% των χρεών αυτών (περί τα 40 από τα συνολικά 55 δισ. σήμερα) και... «πάει περίπατο» ο «θησαυρός των 30 δισ. ευρώ», που το 2009 αποτελούσε κεντρικό σύνθημα των εκλογών.

Την ίδια ώρα όμως, σταματάει και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών που αναρτώνοντο στο διαδίκτυο ανά τρίμηνο -και είχε ήδη ατονίσει, αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- με το επιχείρημα ότι έτσι … καθυστερεί η αναζήτηση των προσώπων και η είσπραξη χρημάτων.

Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τελικά το σχέδιο νόμου, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για να παραμεριστούν τα θεωρούμενα ως ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των χρεών που έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης αποτελεί ποσοστό 73,46% επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων.

Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο χαρακτηρισμός οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» και η εγγραφή τους στα ειδικά βιβλία δεν επηρεάζει την οφειλή, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες και πριν τον χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτη.

Ποια χρέη θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης»:

Σταματάνε οι διαδικασίες αναζήτησης και είσπραξης για χρέη για τα οποία:

- έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ

- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, αλλά δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

- έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

- υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

- μπήκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία.

- έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων, οι ανωτέρω ενέργειες..

- έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.

Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται η διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών"

Συγκέντρωση υπέρ των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκέντρωση υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού πραγματοποιούν αυτή την ώρα δεκάδες κάτοικοι στις Σκουριές Χαλκιδικής στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς. Στη σχετική αφίσα το σύνθημα είναι "από την αφάνεια βγαίνουμε στην επιφάνεια".

«Ηρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από τεχνητούς φόβους και συνθήματα. Είμαστε εδώ. Παρόντες. Δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Ζούμε εδώ, εργαζόμαστε εδώ. Επενδύουμε εδώ. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας εδώ. Δίνουμε το δικό μας αγώνα, για το αυτονόητο δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή εργασία, το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας σε μια αξιοπρεπή ζωή, το αυτονόητο δικαίωμα των οικογενειών μας για ένα καλύτερο μέλλον. Το αυτονόητο δικαίωμα της περιοχής μας για ανάπτυξη», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση - κάλεσμα.

«Ηρθε η ώρα να σταματήσουν τα ψέματα και να βγει στο φως η αλήθεια. Η αλήθεια των κατοίκων, η αλήθεια των πολιτών. Η αλήθεια των παιδιών, των μανάδων, των γιαγιάδων. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Χρυσός είναι οι φωνές μας. Οι φωνές των κατοίκων της Χαλκιδικής. Της τοπικής κοινωνίας. Απέναντι στη μιζέρια και την καταστροφή εμείς υψώνουμε τις φωνές μας, για να γιορτάσουμε. Ολοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Ενώνουμε τις φωνές μας για να γιορτάσουμε την ανάπτυξη, την προοπτική, την εργασία,, την ευημερία. Εμείς οι κάτοικοι της βορειανατολικής Χαλκιδικής νοιώθουμε απλά την ανάγκη να σας δούμε στα μάτια και να γιορτάσουμε μαζί την απελευθέρωσή μας από τη μιζέρια», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση με την οποία καλούν τους πολίτες στη συγκέντρωση στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας στις 11 το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου.

Την ανακοίνωση-κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία εργατοτεχνικών και υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα», εργαζομένων στις υπόγειες στοές όλων των ειδικοτήτων και εργαζομένων υπογειτών παραγωγής.



Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση υπέρ των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές (ΒΙΝΤΕΟ)"

Πανικός στην αγορά αυτοκινήτου για τη νέα νομοθετική ρύθμιση!

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται ιδιοκτήτες, έμποροι ΙΧ αλλά και όλες οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων μαζί με τις επιχειρήσεις χρονομίσθωσης καθώς η νέα νομοθετική ρύθμιση για τα ανασφάλιστα ΙΧ δεν εξαιρεί κανέναν και για κανένα λόγο!

Ειδικότερα ιδιοκτήτες πολλών ΙΧ που τα έχουν σε ακινησία στα γκαράζ τους και έχουν προκαταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2013, έμποροι αυτοκινήτων που έχουν χιλιάδες ΙΧ με προπληρωμένα τα Τέλη για το 2013 και άλλα τόσα ιδιωτών που τα έχουν αφήσει στις εμπορίες αυτοκινήτων για να πουληθούν αλλά και οι εταιρείες ενοικιάσεων που ως γνωστόν λειτουργούν κυρίως τους θερινούς μήνες ετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους...

Οπως τονίζουν στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου: «Κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει τέτοια πρόστιμα καθώς στα Βιβλία των καταστημάτων μας φαίνεται ξεκάθαρα πως τα αυτοκίνητα με πινακίδες και προπληρωμένα τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013 είναι προς επίδειξη και δοκιμή! Αν δεν αλλάξουν τη νομοθετική ρύθμιση όλοι οι έμποροι θα καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους και θα απαιτήσουν την επιστροφή μέρους των Τελών Κυκλοφορίας...».

Οι εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ και οι χρονομισθωτικές επίσης αναμένεται να κάνουν κάτι παρόμοιο καθώς όπως αναφέρουν στελέχη από την συγκεκριμένη αγορά: «Μόνο στα νησιά μας υπάρχουν περίπου 250.000 αυτοκίνητα τα οποία νοικιάζονται από τουρίστες την περίοδο Μαίου-Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες τα αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Παρόλα αυτά οι εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ επίσης προκαταβάλλουν τα Τέλη της επόμενης χρονιάς ενώ θα μπορούσαν να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των συγκεκριμένων ΙΧ. Ο μοναδικός χαμένος από αυτή τη φοροεισπρακτική πολιτική θα είναι το κράτος!».

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι πρόκειται να γίνει αν καταφύγουν στα γκισέ των εφοριών οι περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ που τα έχουν ανασφάλιστα και πόσα εκατομμύρια ευρώ πρέπει να τους επιστρέψει πίσω το υπουργείο Οικονομικών!

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στην αγορά αυτοκινήτου για τη νέα νομοθετική ρύθμιση!"

Ψευδείς δωρεές σε ναούς έκαναν 45 εφοριακοί

Περίπου 45 εφοριακοί από τα Φάρσαλα, το Βόλο και τη Λάρισα εμπλέκονται στη νέα υπόθεση εικονικών δωρεών προς ναούς, προκειμένου οι επιτήδειοι να τυγχάνουν απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος που τους αναλογούσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», τα τελευταία πέντε χρόνια οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονταν να έχουν κάνει δωρεές σε δυο εκκλησίες, οι οποίες άγγιζαν έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ (!) -ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν δώσει ούτε δεκάρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μία εκκλησία έκοψε αποδείξεις το 2008 ύψους 138.650 ευρώ, την ώρα που η άλλη ξεπέρασε τις 400.000!

Οπως αποδεικνύεται από την έρευνα, η οποία συνεχίζεται από το ΣΔΟΕ, στην υπόθεση εμπλέκονται και οι σύζυγοι των επίορκων εφοριακών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψευδείς δωρεές σε ναούς έκαναν 45 εφοριακοί"

Μείον τέσσερα υποβρύχια για το Στόλο,που ...έμειναν από μπαταρίες!!!

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αν υποβρύχια του Στόλου είχαν ακινητοποιηθεί από την αστεία αιτία της λήξης ζωής των ...μπαταριών τους ,θα είχε ξεσπάσει σάλος. Στην Ελλάδα όμως όλα αντιμετωπίζονται με ...χαλαρότητα!

Απίστευτο αλλά αληθινό... Τέσσερα υποβρύχια τύπου 209 επί της ουσίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί οι μπαταρίες τους έχουν λήξει προ πολλού -εδώ και τρία χρόνια- και κανείς από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας από το 2007 ακόμη όταν άρχισαν να “χτυπάνε καμπανάκια” δεν “τόλμησε” να δώσει λύση στο ζήτημα!

Επικαλούμενοι τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό εταιρειών που ασφαλώς υπάρχει και χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την δαφανεία , ο ένας υπουργός “κληρονομούσε” στον άλλο το ...μέγα πρόβλημα της υπαρκτής ανάγκης αλλαγής των μπαταριών! Λογικά οι πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να έχουν κόψει το "γόρδιο δέσμο" που πολλές φορές προκαλούν οι ανταγωνισμοί των εταιρειών και να έχουν διατηρήσει τα υποβρύχια σε άψογη επιχειρησιακή κατάσταση.

Οι άνθρωποι των υποβρυχίων έκαναν και κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν “ζωή” στα παλαιού τύπου υποβρύχια, αλλά θαύματα δεν μπορούν να γίνουν!

Το κόστος; Υπολογίζεται περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ και για τα τέσσερα υποβρύχια.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ουδείς απ΄ όσους πρέπει να κινήσουν διαδικασίες , να πάρουν αποφάσεις και κυρίως να δώσουν λύσεις ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα υπάρχουν δεν θέλει να “μπει στη φωτιά”! Είναι το γνωστό πρόβλημα για το οποίο συχνά έχουμε γράψει, το σύνδρομο “άστο για τον επόμενο, μην μπλέξω”.

Το αστείο της υπόθεσης -αν μπορεί να υπάρχει αστεία πλευρά σε τέτοιες υποθέσεις- είναι ότι ενώ έχουμε τρία ολοκαίνουργια 214 που δεν έχουμε παραλάβει και τέσσερα 209 υποβρυχία που έχουν ακινητοποιηθεί ,σύνολο επτά, έχουμε αρχίσει να συζητάμε υποτίθεται για νέα πλοία, έστω και με την μορφή ενοικίασης!

Και βέβαια μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον είχαμε δηλώσεις αποφασιστικότητας για "ανακήρυξη ΑΟΖ , εδώ και τώρα".

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείον τέσσερα υποβρύχια για το Στόλο,που ...έμειναν από μπαταρίες!!!"

Ομάδα κρούσης Σαμαρά για την ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μην αφήσει να χαθεί για την Ελλάδα η μεγάλη ευκαιρία της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, γι’ αυτό και σκοπεύει να... της δώσει βαθιά πολιτικό περιεχόμενο, αντί να περιοριστεί σε… τυπικότητες.

Έτσι, όρισε ήδη ομάδα-κρούσης που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση όλων των θεμάτων που αφορούν την επαρκή προετοιμασία της χώρας, ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη τον Ιανουάριο του 2014, και να στείλει σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα ότι αφήνει πίσω της την κρίση, και στέκεται ξανά, με εθνική αυτοπεποίθηση, στα πόδια της.

Επικεφαλής της Task Force είναι ο Παναγιώτης Αγραφιώτης, ενώ μέλη ορίστηκαν οι Κώστας Μπαρκούρας, Φώτης Βασιλείου, Διονύσης Γαρδέλης, Σοφία Ζαμπά, Δήμητρα Λέτσα, Αλεξάνδρα Λάππα, Βικτωρία Δερδεμέζη.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομάδα κρούσης Σαμαρά για την ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση"

Τα έσπασαν σε ομιλία του Βορίδη εργαζόμενοι της Kavala Oil (ΒΙΝΤΕΟ)

Με το σύνθημα «πάρε το Μνημόνιο και φύγε από εδώ... ουστ» υποδέχθηκαν εργαζόμενοι της KAVALA OIL τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη σε ξενοδοχείο της Καβάλας.

Ομάδα περίπου 100 εργαζομένων στην Kavala Oil έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, εισέβαλαν στο χώρο και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Εξαγριωμένοι όρμησαν στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Πέταξαν αυγά, καρέκλες και τραπέζια. Μάλιστα λίγο πριν μπουν μέσα στο ξενοδοχείο έσπασαν την τζαμαρία στην είσοδο και πέταξαν μπογιά.

Η κατάσταση παρέμεινε έκρυθμη για πάρα πολύ ώρα με αποτέλεσμα ο κ. Βορίδης να παραμείνει αποκλεισμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και οι διοργανωτές ν΄ ακυρώσουν όχι μόνο τη συνέντευξη Τύπου αλλά και την προγραμματισμένη ανοιχτή εκδήλωση φίλων και στελεχών του κόμματος όπου επρόκειτο να μιλήσει ο πρώην υπουργός.

Η αντίδραση των εργαζομένων σχετίζεται άμεσα με την ψήφιση από την Βουλή την προσεχή Τρίτη της νέας τροποποιητικής σύμβασης για την επέκταση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο για άλλα 25 χρόνια. Η νέα σύμβαση που θα ψηφιστεί θα αντικαταστήσει τη σύμβαση του 1999.



Διαβάστε Περισσότερα » "Τα έσπασαν σε ομιλία του Βορίδη εργαζόμενοι της Kavala Oil (ΒΙΝΤΕΟ)"

Εκτεταμένη διαφθορά και ατιμωρησία στον κρατικό μηχανισμό

Τη ζοφερή πραγματικότητα ενός διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού ανέλυσαν χθες δικαστικοί, πρώην υπουργοί, πανεπιστημιακοί ασκώντας σκληρή κριτική κατά του πολιτικού συστήματος, κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

Σε ημερίδα για «τη διαφθορά και την καταπολέμησή της» επισημάνθηκαν η διαφθορά «σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού», οι νομικές δυσκολίες και προβλήματα γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ ζητήθηκε να διευρυνθεί ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις δαπάνες των κομμάτων, στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, στις αμυντικές προμήθειες, κ.λπ., για να μπει τέλος σε φαινόμενα που ταλανίζουν τη χώρα.

Στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες προειδοποίησε «δεν θα βγούμε από την κρίση, αν δεν κτυπήσουμε αποτελεσματικά το τέρας της διαφθοράς», ενώ η πρόεδρος ΙΜΔΑ Αλ. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μίλησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης θεσμών και ηθικών αξιών, λόγω της διαφθοράς που αποτελεί φυσικό συνοδό της πλουτολατρείας για τις αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Ο επίτιμος αντιπρόεδρος ΣτΕ πρώην υπουργός Γ. Σταυρόπουλος επισήμανε εξαιρετικά εκτεταμένη διαφθορά σε ΔΟΥ, ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσηλευτικά ιδρύματα βάλλοντας ταυτόχρονα κατά υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν συχνά τον πολίτη αδιάφορα ως εχθρικά, απολαμβάνοντας σαδιστικά την ταλαιπωρία που προκαλούν. Υποστήριξε ότι ο μεγάλος όγκος των υπαλλήλων εργάζεται ανόρεχτα, χωρίς ζήλο για την υπηρεσία, λόγω της υπερβολικής εργασιακής ασφάλειας που απολαμβάνουν.

Επέκρινε τη διάχυτη ανοχή του κράτους και των πολιτών απέναντι στο γενικευμένο φαινόμενο παράβασης των νόμων, ενώ ως μεγάλη αιτία και δικαιολογία για τη διαφθορά των υπαλλήλων, ανέφερε τη διαφθορά σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού (υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητικών οργανισμών, κ.λπ.). Η ατιμωρησία καλά κρατεί -είπε- και την εξασφαλίζει η συνταγματική διάταξη για την ευθύνη υπουργών-υφυπουργών.

Aδιαφορία

Ο Γ. Σταυρόπουλος μίλησε για υπουργούς, διοικητές, προϊσταμένους που συχνά αδιαφορούν για πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων, κάνουν τα στραβά μάτια, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχουν διάθεση να πολεμήσου την διαφθορά στον χώρο ευθύνης τους. Αναφέρθηκε στην απογοητευτική πρακτική των ΕΔΕ, τα «ξεχασμένα» πορίσματα, στην απογοητευτική αδυναμία της δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την παραβατική συμπεριφορά των υπαλλήλων. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) Ιω. Καραβοκύρης τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί ο έλεγχος του Ε.Σ. στις κρατικές δραστηριότητες που φορούν το μανδύα ανωνύμων εταιρειών (γιατί διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα), στις προμήθειες αμυντικού υλικού.

Στηλίτευσε την τάση των ΟΤΑ να ιδρύουν δημοτικές επιχειρήσεις διαφεύγοντας τον έλεγχο. Υποστήριξε ότι προκαλεί ερωτήματα ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των δαπανών βουλευτών, των πόθεν έσχες, από την πλειοψηφία της Βουλής, αφού συμπίπτει η ιδιότητα ελέγχοντος και ελεγχομένου. Ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Μαργαρίτης χαρακτήρισε τη διαφθορά σύγχρονη προσωποποίηση της Λερναίας Ύδρας, ενώ ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δ. Γουργουράκης επισήμανε ότι εκείνος που κατείχε τη «λίστα Λαγκάρντ» ήταν υποχρεωμένος να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και ότι η παραβίασή τους εξαιτίας της ανεπαρκούς φύλαξης δημιουργεί ευθύνες, γνωστοποιώντας ότι ερευνάται ήδη από τις αρχές ο τρόπος διαρροής.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτεταμένη διαφθορά και ατιμωρησία στον κρατικό μηχανισμό"

Πράκτορας των Ισπανών ο άνθρωπος που έκανε άνω-κάτω την Ελλάδα με τη λίστα Λαγκάρντ

Σε θέμα των ημερών εξελίσσεται στην Ισπανία η έκδοση του Ερβέ Φαλσιανί, του ανθρώπου που υπέκλεψε από την ελβετική τράπεζα HSBC τη λίστα με τους χιλιάδες καταθέτες του τραπεζικού κολοσσού και στην πορεία αναστάτωσε την Ελλάδα με τη λίστα Λαγκάρντ.

Αυτές τις ημέρες η ισπανική δικαιοσύνη εξετάζει το διεθνές ένταλμα που έχει εκδοθεί εις βάρος του Φαλσιανί, όμως κατά πως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να τον μοιραστεί με την Ελβετία που πιέζει για την έκδοσή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Μούντο», ο Γαλλοϊταλός τεχνικός υπολογιστών συνεργάζεται με την ισπανική αστυνομία για τη δίωξη εγκλημάτων, φοροδιαφυγής, ξέπλυμα χρήματος και είναι χρήσιμο να παραμείνει στην Ιβηρική χερσόνησο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράκτορας των Ισπανών ο άνθρωπος που έκανε άνω-κάτω την Ελλάδα με τη λίστα Λαγκάρντ"

Σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον ΕΜΣ

Οι αντιδράσεις αλλά και η έντονη επιφύλαξη αρκετών κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών για το κατά πόσον θα πρέπει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενδέχεται να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του σχεδίου αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε στο περιοδικό Wirtschafts Woche πως δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

"Σε αρκετές χώρες δεν υπάρχει ενθουσιασμός για την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών", είπε, διευκρινίζοντας πως για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό απαιτείται ομόφωνη στήριξη. "Για το λόγο αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος πως θα γίνει".

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να επιτρέψουν στον ΕΜΣ να προχωρήσει στην άμεση χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών.

Όμως η Γερμανία και άλλα κράτη της ευρωζώνης εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους για τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ταμείου για τον σκοπό αυτό επειδή φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η δανειοδοτική ικανότητα του οργανισμού.

Τις ίδιες αμφιβολίες διατυπώνει και ο Ρέγκλινγκ: "Αν τα χρήματα από τον ΕΜΣ χρησιμοποιηθούν για την διάσωση των τραπεζών, τότε θα μειωθεί η ικανότητα του για παροχή δανείων στις χώρες που τα χρειάζονται".

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλιώς θα πληγεί η πιστοληπτική ικανότητα του ΕΜΣ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον ΕΜΣ"

Στρώνουν «χαλί» για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ

Κυβερνητικό σχέδιο που θα προκαλέσει σοκ, καθώς αλλάζει άρδην το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα με περαιτέρω μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία ασφάλισης, βρίσκεται στα σκαριά, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Τρύπα 2,5 δισ.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζονται έντονα, μετά τη διαπίστωση ότι και φέτος, μετά τις δραματικές περικοπές σε συντάξεις, δώρα κ.ά., το έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται να κλείσει στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012. Αλλά εκφράζονται επιπλέον φόβοι ότι οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα, ιδιαίτερα από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα κάνουν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία ή την απόλυση.

Το σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, βρίσκεται σε συζήτηση τόσο από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας, ενώ αποδέκτης της πρότασης του διοικητή του Ιδρύματος έχει γίνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σκέφτεται να αναθέσει το όλο θέμα σε ειδική επιτροπή «σοφών». Αναλυτικά η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Τη δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.

2. Το ΙΚΑ να αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό» της μισθωτής εργασίας και σε αυτό να ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).

3. Ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, να παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία. Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλεί ετήσια «τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

4. Εθνική Σύνταξη: Το Ταμείο να αποδίδει σε όλους τους πολίτες την Εθνική Σύνταξη από την 1/1/2015 που έχει προβλεφθεί με το νόμο Λοβέρδου και ανέρχεται στα 360 ευρώ και την επιπρόσθετη ανταποδοτική Σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος).

5. Ο ΟΓΑ να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.

6. Επικουρικά ταμεία: Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.

7. Εναλλακτική ασφάλιση: Προτείνεται πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Ηδη, με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων τέσσερα ταμεία (ασφαλιστικών εταιρειών, πετρελαίου, εργαζομένων στο φάρμακο και τροφίμων) παρέμειναν έξω από το σύστημα και λειτουργούν πλέον ως Επαγγελματικά Ταμεία, και συνολικά τα επαγγελματικά ταμεία της χώρας μας γίνονται 13.

Η εκτίμηση του διοικητή του ΙΚΑ είναι ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο θα αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ, θα απλοποιηθεί η γραφειοκρατία, ενώ η διοικητική ενσωμάτωση θα βοηθήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής δαπάνης (κόστος προσωπικού).

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρώνουν «χαλί» για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ"

Λεμούσιας: Αν βρεθεί ένα στοιχείο, όχι ισόβια να πάω, να με εκτελέσουν

Παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε από τις φυλακές Διαβατών ο Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Εμφανώς φορτισμένος -συγκράτησε τα δάκρυά του- είπε πως δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να τον είδε να μεταφέρει μαύρες σακούλες με χρήματα, όπως είχε κατηγορηθεί.

Μάλιστα με παρέμβασή του στο MEGA είπε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες δεν άνοιξαν και δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας. Παράλληλα τόνισε πως αν βρεθεί έστω και ένα στοιχείο για την εμπλοκή του, «όχι ισόβια να μείνω, αλλά να με εκτελέσουν».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεμούσιας: Αν βρεθεί ένα στοιχείο, όχι ισόβια να πάω, να με εκτελέσουν"

40 δισ. περικοπές σε 5 χρόνια

Αν προστεθούν οι εκροές καταθέσεων τότε από το σύνολο της οικονομίας λείπουν πάνω από 120 δισ. ευρώ, αριθμοί που εξηγούν... ανάγλυφα την αιτία της βαθιάς ύφεσης από την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία ωστόσο είχαν δημοσιευθεί στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία πριν από περίπου δύο μήνες, οι συνολικές περικοπές δαπανών από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2012 ήταν περίπου 39 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα επίπεδα των δημοσίων δαπανών του 2009.

Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα μειώθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 9 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση της φορολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των μέτρων των δύο πρώτων μνημονίων ανέρχονταν σε περίπου 65 δισ. ευρώ, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 70 δισ. ευρώ.

Από τα μεγέθη αυτά προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, από το “σύστημα” έφυγε σε πέντε χρόνια το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας και έτσι εξηγείται η μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 20-25% την τελευταία τριετία.

Δεύτερον, το βάρος των μέτρων μέχρι τη λήξη του μεσοπρόθεσμου πέφτει στις δαπάνες, καθώς από την πλευρά των εσόδων μέχρι το 2016 απομένουν μέτρα γύρω στα 5 δισ. και από την πλευρά των δαπανών ακόμη 11,5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, τα έτη 2013-2016 θα συνεχίσουν να είναι φτωχότερα από ό,τι τα προηγούμενα κατά τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, γεγονός που κάνει τις προβλέψεις για ουσιαστική ανάπτυξη να φαίνονται μάλλον αισιόδοξες.

ipop
Διαβάστε Περισσότερα » "40 δισ. περικοπές σε 5 χρόνια"

Βαριά καμπάνα για τα ανασφάλιστα οχήματα - Αφαίρεση άδειας μέχρι και 3 χρόνια

Αυστηρές ποινές για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Μέχρι τις 15 Απριλίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων Ι.Χ να ασφαλίσουν ξανά το όχημα τους, αλλοιώς θα πληρώσουν 250 ευρώ πρόστιμο στην εφορία και απειλούνται με αυστηρότερες ποινές που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στην Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από την χορήγηση της άδεια κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου».

Με το νέο νόμο, σε περίπτωση που εντοπίζεται ανασφάλιστο όχημα, θα αφαιρούνται η άδεια ικανότητας οδηγού και η άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

Σε περίπτωση που το κέντρο πληροφοριών εντοπίζει κάποιο ανασφάλιστο ΙΧ θα αποστέλλεται με σχετική ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος με την οποία θα καλείται να το ασφαλίσει  το αργότερο εντός 8 ημερών!

Ωστόσο ακόμη και να σπεύσει τότε ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος να το ασφαλίσει, θα πρέπει να έχει καταβάλει και 250 ευρώ υπέρ του ελληνικού δημοσίου μέσω παραβόλου ώστε να μπορέσει να εκδοθεί το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αν ωστόσο το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα αφαιρούνται την ίδια στιγμή από τις Αρχές οι πινακίδες του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του για 2 χρόνια και επί υποτροπής 3 χρόνια.

Για να επιστραφούν οι πινακίδες και η άδεια μετά την παρέλευση των 2 ή 3 ετών θα πρέπει να προσκομίσει ο ιδιοκτήτης το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πέραν της αφαίρεσης των παραπάνω οι αστυνομικές αρχές βεβαιώνουν επίσης χρηματικό πρόστιμο υπέρ του επικουρικού κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημοσίας χρήσης, 500 ευρώ στα ΙΧ και 250 ευρώ στα δίκυκλα.

Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων υα γίνεται από τις τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις αστυνομικές αρχές, που θα αναλάβουν και την αναζήτηση της πληρωμής και επιβολής των κυρώσεων και ποινών

Αν λοιπόν κάποιος έχει 3 αυτοκίνητα εκ των οποίων χρησιμοποιεί πλέον μόνο το ένα η μοναδική λύση για να γλιτώσει τόσο το πρόστιμο των 250 ευρώ και επιπλέον το κόστος ασφάλισης των ακινητοποιημένων ΙΧ είναι να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας. Ωστόσο το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει τα χρήματα που έχει προκαταβάλλει για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013! Ειδικότερα αν κάποιος καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας μέσα στο Μάρτιο και έχει προκαταβάλλει για Τέλη 660 ευρώ η εφορία θα πρέπει να του επιστρέψει 495 ευρώ!

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαριά καμπάνα για τα ανασφάλιστα οχήματα - Αφαίρεση άδειας μέχρι και 3 χρόνια"

Στα χνάρια του Παπαγεωργόπουλου πολλοί δήμαρχοι! - Ποιοι κινδυνεύουν από τη χλιδή να πάνε …φυλακή;

Η εικόνα του άλλοτε ισχυρού δημάρχου της Θεσσαλονίκης με χειροπέδες στα χέρια έκανε πολλούς δημάρχους να «χάσουν» τον ύπνο τους, αφού είναι η πρώτη φορά που κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης Έλληνας πολιτικός καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά!

Εδώ και καιρό μάλιστα το ΣΔΟΕ κάνει φύλλο και φτερό μια λίστα που περιλαμβάνει δημάρχους, πρώην νομάρχες, περιφερειάρχες αλλά και σύμβουλους τοπικής αυτοδιοίκησης , ελέγχοντας τους για αδικαιολόγητο πλουτισμό, όπως και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων αιρετών προσώπων, (τουλάχιστον 105), βρέθηκαν μεγάλα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το γενικότερο οικονομικό τους προφίλ και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών και ελέγχου των "πόθεν έσχες".

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πρώην δημάρχου στην περιοχή της Φθιώτιδας ο οποίος έχει τραπεζικό λογαριασμό ύψους 3.000.000 ευρώ και δη "ακάλυπτο" στην εφορία, ενώ υπάρχει και πρώην νομάρχης Πελοποννήσου με λογαριασμό 2.500.000. ευρώ και νομαρχιακός σύμβουλος στη Μακεδονία με καταθέσεις 2.000.000 ευρώ.


Από τα μέχρι τώρα ευρήματα των ερευνών προκύπτουν στοιχεία-φωτιά για πολύ μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό, ο οποίος έχει προέρθει ακόμα και από απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις έργων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, πλασματικά κέρδη από μεταβιβάσεις ακινήτων σε ιδιώτες και παράνομη διαχείριση εικονικών κονδυλίων.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, μάλλον είναι θέμα χρόνου να δούμε και άλλους κουστουμαρισμένους κυρίους να "μετακομίζουν" από χλιδάτα γραφεία σε στενά και φτωχικά κελιά!!!

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χνάρια του Παπαγεωργόπουλου πολλοί δήμαρχοι! - Ποιοι κινδυνεύουν από τη χλιδή να πάνε …φυλακή;"

Κι όμως κάνουμε και "εξαγωγές" αλόγων

Τα διαβόητα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ, όπως ήταν λογικό, έστρεψαν τους προβολείς της δημοσιότητας σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές σκευασμάτων «γεμιστών» με κρέας αλόγου στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, οι εξαγωγές από την Ελλάδα αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην υπόθεση της πανευρωπαϊκής διακίνησης του αλογίσιου κρέατος. Πρόκειται, μάλιστα, για μια υπόθεση που δεν είναι απλώς ενδιαφέρουσα και επίκαιρη, αλλά σκοτεινή, βίαιη και βρώμικη.

Επί χρόνια η Ελλάδα λειτουργούσε σαν κόμβος μιας τελείως ανεξέλεγκτης μεταφοράς αλόγων κάθε είδους, ακόμη και του Ελληνικού Ιπποδρόμου, στα σφαγεία της Ιταλίας και της Γαλλίας. Είναι κάτι περισσότερο από πιθανό ότι αυτό το ίδιο περήφανο και ρωμαλέο ζώο το οποίο πρωταγωνιστούσε στις κούρσες, που γεννούσε κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε στοιχήματα γκανιάν και φορκάστ, καταναλώθηκε τελικά σαν λουκάνικο ή κατεψυγμένη κρεατόπιτα, ενδεχομένως μάλιστα από τους ίδιους ανθρώπους που αλάλαζαν στην εξέδρα για χάρη του

. Κι ακόμη χειρότερα: Προκειμένου να φτάσουν να γίνουν κιμάς στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, εκατοντάδες άλογα βασανίστηκαν και υπέφεραν, καθώς πέρασαν πολλά εικοσιτετράωρα στοιβαγμένα μέσα σε ακατάλληλα φορτηγά, χωρίς καν τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Δεν ήταν καθόλου παράξενο ότι, όταν πριν από μερικά χρόνια κατασχέθηκε μία από αυτές τις νταλίκες-παράνομους στάβλους στην Πάτρα, ένα από τα ζώα ήταν τόσο εξαντλημένο ώστε πέθανε λίγες ώρες μετά από την απελευθέρωσή του. Ομως, δεν είναι μόνο τα άλογα που υποφέρουν σε αυτή την υπόθεση, αλλά και οι άνθρωποι, καθώς οποιοσδήποτε αποπειράται να ανοίξει το φάκελο «διακίνηση αλόγων» πολύ γρήγορα θα δεχθεί απειλές ξυλοδαρμού -στην καλύτερη περίπτωση: «Πες του γιατρού να προσέχει, μη τον βρουν σε κανένα χαντάκι» ήταν η προειδοποίηση που διαμηνύθηκε σε έναν κτηνίατρο ο οποίος επέμενε να επιδεικνύει περισσότερη περιέργεια και διάθεση δυναμικής παρέμβασης από όσο θα μπορούσε να ανεχθεί το κύκλωμα της εμπορίας αλόγων.

Πρώην στέλεχος της ΕΙΔΙΕ (Ενωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ιππων Ελλάδος) και παθιασμένος φίλιππος, προσέλαβε ντεντέκτιβ για να παρακολουθήσει το δρομολόγιο μιας ιταλικής νταλίκας που έκανε αλογο-μάζωμα ανά την Ελλάδα. Οταν το αμαρτωλό φορτηγό έφτασε στην Πάτρα με 25 άλογα στην καρότσα του και ενώ ήταν έτοιμο για επιβίβαση στο φέρι, οι λιμενικές αρχές επενέβησαν και, αφού διαπίστωσαν έλλειψη των νόμιμων πιστοποιητικών για τα μεταφερόμενα άλογα, συνέλαβαν τον οδηγό και έκαναν κατάσχεση στο φορτίο. Τις επόμενες ημέρες, εκτός από συγχαρητήρια τηλεφωνήματα, ο δραστήριος φιλόζωος έλαβε επίσης μια κλήση με απόκρυψη αριθμού: «Τι είναι αυτά που κάνεις; Θέλεις να σε βρουν ανάσκελα;» ήταν αυτό που άκουσε από κάποιον άγνωστο ο οποίος, φυσικά, δεν περίμενε απάντηση. Ο κ. Αγγελος Αγγελέτος, δικηγόρος διεθνώς γνωστός για την εμπλοκή του σε σοβαρές υποθέσεις που αφορούν στα δικαιώματα των ζώων, πριν από μερικά χρόνια ξυλοκοπήθηκε άγρια από συγγενή ενός από τους πιο ισχυρούς εμπόρους αλόγων. Στη δίκη που ακολούθησε της μήνυσης για κακούργημα εις βάρος του, την οποία κατέθεσε αμέσως ο τραυματίας κ. Αγγελέτος, ο δράστης του ξυλοδαρμού καταδικάστηκε σε τρισήμιση χρόνια κάθειρξης. Εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα ιπποειδή, προσπάθησαν να κάνουν αυτοψία στη «φάρμα» του συγκεκριμένου εμπόρου, στο γνωστό τόπο εξορίας των κάθε είδους ανεπιθύμητων μελών του ζωικού βασιλείου της Αττικής, την περιοχή του Ασπροπύργου.

Εκτός από το αποτρόπαιο θέαμα που αντίκρυσαν, με κουφάρια αλόγων να σαπίζουν ενώ γύρω τους ήταν δεμένα διάφορα ταλαίπωρα ζωντανά και μισοθαμμένους σκελετούς μέσα σε βρωμερούς λοφίσκους κοπριάς, οι ιδιοκτήτες ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες, καθ' όλα έτοιμοι για απόκρουση των παρείσακτων. Το να σημειώσει κάποιος ότι αυτό το φριχτό μέρος δεν είχε ούτε υπόνοια άδειας λειτουργίας ως στάβλου είναι, προφανώς, το λιγότερο. Ο στυγνός ζωέμπορος, παρά τις καταγγελίες, την κατακραυγή -και κάποιο υποτυπώδη ευπρεπισμό των επιχειρήσεών του για να σώσει κάπως τα προσχήματα- συνεχίζει ακόμη και σήμερα να μαζεύει άλογα στο χώρο του, κατά προτίμηση βαριά και πλούσια σε κρέας, τα οποία και εξάγει. Το παραεμπόριο της αλογίσιας σάρκας δεν σταμάτησε ούτε στις διαμαρτυρίες, ούτε στις μηνύσεις. Αλογα από τα Βαλκάνια, κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας δεν σταμάτησαν να στριμώχνονται στις νταλίκες δίπλα σε εκείνα που συλλέγονταν από διάφορα σημεία της Ελλάδας πριν πάρουν όλα μαζί το δρόμο για το σφαγείο, κυρίως της Ιταλίας. Σε αυτά τα φορτία περιλαμβάνονταν σαφώς άλογα ιπποδρόμου τα οποία, για οποιονδήποτε λόγο, δεν ήταν πλέον ανταγωνιστικά και αξιόμαχα, κατά πάσα βεβαιότητα, όμως, είχαν δεχτεί φαρμακευτική αγωγή για την οποίαν κανείς δεν θα λάμβανε ποτέ γνώση. Με περίπου 300 ευρώ το κεφάλι οι ζωέμποροι που λυμαίνονταν το χώρο, αναλάμβαναν να απαλλάξουν τον εκάστοτε ιδιοκτήτη από το πάλαι ποτέ άπιαστο άτι του, να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να το εξαγάγουν πουλώντας το με το κιλό στην ευρωπαϊκή κρεαταγορά. Κι ο παρατατικός δεν ταιριάζει σε μια υπόθεση που γινόταν αλλά έχει πλέον τελειώσει. Σήμερα απλώς η πλειονότητα των ιπποειδών που μεταφέρεται εκτός ελληνικών συνόρων δεν έχει αγωνιστική καριέρα. Τα ελληνικά άλογα εξακολουθούν να εξάγονται υπό ένα ομιχλώδες καθεστώς μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, παρά τους αυξημένους ελέγχους και τις αυστηρές προδιαγραφές που προσπαθεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και, φυσικά, ενάντια στη θέληση των φιλίππων που αρνούνται σθεναρά να διανοηθούν ότι μπορεί ποτέ άνθρωπος να τρέφεται από τη σάρκα ενός ζώου όπως το άλογο.

Τρώνε τα άλογα όταν γεράσουν

Το πώς η Ευρώπη ή ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να έχει γευθεί το κρέας αλόγων που έχουν τρέξει είτε στον ελληνικό Ιππόδρομο, είτε στην ελληνική ύπαιθρο, πιστοποιείται από το γεγονός ότι για μια μεγάλη περίοδο οι εξαγωγές μόνο των τέως αγωνιστικών αλόγων ξεπερνούσαν τα 100 ζώα το μήνα. Λόγω της εντελώς εξειδικευμένης αποστολής τους, τα άλογα κούρσας λάμβαναν τακτικά τουλάχιστον κάποια παυσίπονα, όπως την φαινυλβουταζόνη (ή «bute») γύρω από την επικινδυνότητα της οποίας σήμερα γίνεται μεγάλη συζήτηση λόγω του ανοικτού διατροφικού σκανδάλου. Αλλά και το Finixin (Φλουνιξίνη), ένα άλλο κοινό αναλγητικό-αντιφλεγμονώδες για ιπποειδή, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου του Δουβλίνου, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ και θάνατο σε έναν ανθρώπινο οργανισμό.

Πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι στάβλοι του ελληνικού Ιπποδρόμου φιλοξενούσαν περισσότερα από 1.500 άλογα. Σήμερα ο πληθυσμός τους δεν υπερβαίνει τα 500 ζώα, επομένως, οι ζωέμποροι που προηγουμένως έκαναν χρυσές δουλειές με τα άλογα που κρίνονταν ακατάλληλα για κούρσες, αναγκάστηκαν να στραφούν στα υπόλοιπα ιπποειδή της ελληνικής επικράτειας. Για μια μεγάλη περίοδο, ο κύριος διακινητής των αλόγων του ιπποδρόμου ήταν ένας συγκεκριμένος έμπορος, ο οποίος μάλιστα είχε επενδύσει στην αγορά ενός ειδικά διαμορφωμένου φορτηγού, απολύτως νόμιμου και κατάλληλου για μεταφορά εννέα ίππων. Η ελληνική νομοθεσία δεν υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη ενός ιπποειδούς να φροντίζει για το μέλλον του ζώου. Επομένως ο επιτήδειος έμπορος αγόραζε τα άλογα κούρσας, τα στάβλιζε στην έδρα του για λίγο καιρό, φρόντιζε για τα αναγκαία έγγραφα που θα καθιστούσαν νομότυπη την «αλλαγή χρήσης» των ζώων και από αγωνιστικά τα έκανε έτοιμα για την τροφική αλυσίδα

. Κατόπιν, είτε τα μετέφερε ο ίδιος στην Ιταλία, είτε έδινε ραντεβού με το ευρωπαϊκό δίκτυο των διακινητών, οι οποίοι αναλάμβαναν να στείλουν φορτηγά μεγάλης χωρητικότητας ώστε να παραλάβουν τα άλογα απευθείας από την πηγή. Η ιδιαίτερα προσοδοφόρα αυτή επιχείρηση συνεχίστηκε επί σχεδόν μία δεκαετία, στο πλαίσιο τόσο μιας χαλαρότητας εκ μέρους των ελληνικών αρχών για την τύχη των παροπλισμένων αγωνιστικών αλόγων, όσο και μιας ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία βρισκόταν ακόμη στο εμβρυακό στάδιο της εξέλιξής της. Σήμερα υποτίθεται ότι όλα τα άλογα κούρσας φέρουν ηλεκτρονική κάψα (τσιπ) με το ιστορικό τους, έχουν διαβατήριο και ιατρικό μητρώο με όλα τα φάρμακα που τους έχουν χορηγηθεί. Χωρίς αυτά η διακρατική τους διακίνηση δεν επιτρέπεται. Αφ' ενός όμως πάντα υπάρχουν παραθυράκια και παρακαμπτήριες οδοί, αφ' ετέρου οι επιτήδειοι ζωέμποροι βρίσκουν τον τρόπο να αναμιγνύουν τα του ιπποδρόμου με τα απλά, «πολιτικά» άλογα, δεδομένου ότι για αυτά δεν υπάρχει η υποχρέωση της ταυτότητας-μικροτσίπ. Και μολονότι υπάρχουν φήμες ότι σε κάποια ελληνικά σφαγεία εκτελούνται παρανόμως άλογα, επί ελληνικού εδάφους απαγορεύεται ρητά η σφαγή τους. Οπως απαγορεύεται, επίσης, η ταφή τους: Ο ιδιοκτήτης ενός αλόγου, μόλις αυτό καταλήξει, οφείλει να φροντίσει για την καύση του. Καθώς όμως αυτή η διαδικασία κοστίζει συνολικά περί τα 3.000 ευρώ, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής στενότητας, προκρίνεται σαφώς η εύκολη λύση του καλοθελητή που αναλαμβάνει να εξαφανίσει το κουφάρι του ζώου έναντι μόλις 2-3 εκατοντάδων ευρώ. Κατ' αυτό τον τρόπο, πολλά άλογα βρίσκουν άδοξο τέλος σε κάποια ερημιά, ακόμη και σε ακτίνα ελάχιστων χιλιομέτρων από τον Ιππόδρομο.

Ιταλοί και Γάλλοι έμποροι στην Ελλάδα

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα αποτελεί κόμβο της διακίνησης ιπποειδών προς σφαγή για όλη τη Βαλκανική, κυρίως όμως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρόσφατα, δε, εντοπίστηκαν μεγάλα φορτηγά μεταφοράς αλόγων με ιταλικές και γαλλικές πινακίδες να κυκλοφορούν σε δρόμους της ελληνικής επαρχίας. Οι Ελληνες ζωέμποροι, καθώς αντιμετωπίζουν όλο και πιο αυστηρούς ελέγχους, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στους κύκλους των φιλίππων, αναζητούν τρόπους να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους στις αγορές της Ευρώπης. Πρόσφατα, ένας έμπορος που ασχολείται με αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους, ζήτησε από έναν εξειδικευμένο μεταφορέα ιπποειδών να του δώσει προσφορά για εξαγωγή αλόγων. «Οι Ιταλοί μάς σταματάνε συνέχεια και μας ταλαιπωρούν. Μας λένε ότι δεν μπορούμε να κουβαλάμε 25 άλογα στη νταλίκα. Δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο ζωέμπορος, προκαλώντας σοκ στον μεταφορέα, ο οποίος αρνήθηκε έστω και να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας.

Τα άλογα, εκ φύσεως, χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο το καθένα και υποφέρουν όταν μετακινούνται μαζικά. Εάν λοιπόν τηρηθούν οι προδιαγραφές, μια επικαθήμενη νταλίκα δεν μπορεί να μεταφέρει άνω των 15 αλόγων ή 19 εάν το φορτηγό σύρει τρέιλερ. Ο συνωστισμός 25 ή και περισσότερων ζώων σε ένα φορτηγό, το οποίο δεν έχει την κατάλληλη διαρρύθμιση, ούτε τις ειδικές θήκες για τροφή, νερό κ.λπ. συνιστά βασανιστήριο για τα άλογα. Παραβιάζει, δε, τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης -εξού και οι αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας των ιταλικών προς τις ελληνικές αρχές, οι οποίες αφορούν τις πολύ κακές συνθήκες μεταφοράς των ζώων. Ωστόσο, αυτό αποτελεί πταίσμα μπροστά στη γενική εικόνα του κυκλώματος εμπορίας κρέατος από άλογα και ιπποειδή. Ενα χώρο τόσο σκοτεινό και επικίνδυνο, ώστε εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων να δηλώνουν, σχεδόν εν χορώ, «ξέρουμε από πού παίρνουν τα άλογα, ξέρουμε από πού φεύγουν για την Ευρώπη. Αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε, δεν έχουμε όλες τις αποδείξεις που χρειαζόμαστε, κυρίως όμως δεν διαθέτουμε τη δύναμη που πρέπει για να καθαριστεί αυτή η κόπρος του Αυγείου. Το εμπόριο αλογίσιου κρέατος, έστω και εάν στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται, ελέγχεται από έναν κόσμο πολύ σκοτεινό. Και πολύ επικίνδυνο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κι όμως κάνουμε και "εξαγωγές" αλόγων"

Μόνιμη παρουσία 10 πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο σχεδιάζει η Μόσχα

Μόνιμη παρουσία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο σχεδιάζει η Ρωσία, αποκάλυψε στρατιωτικός αξιωματούχος στο πρακτορείο, Ria Novosti.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στο Γενικό Επιτελείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδιάζουν να αναλάβει την μόνιμη παρουσία "ομάδα αποτελούμενη από 10 πολεμικά πλοία και των τριών ρωσικών στόλων, παρόμοια με εκείνη που διεξήγαγε ασκήσεις στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, κοντά στην ακτή της Συρίας, τους τελευταίους έξι μήνες"

Επίσης, συζητούνται ακόμη οι πιθανότητες για εκ περιτροπής λειτουργία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, χρησιμοποιώντας ως σημεία ανεφοδιασμού λιμάνια σε Κύπρο, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία χρειάζεται την μόνιμη παρουσία του στόλου της στη Μεσόγειο Θάλασσα, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας στην περιοχή.

Η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε την 5η Ναυτική Μοίρα του στόλου της στη Μεσόγειο από το 1967 μέχρι το 1992, με στόχο την αντιμετώπιση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνιμη παρουσία 10 πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο σχεδιάζει η Μόσχα"

Κατηγορούμενη στα δικαστήρια βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας

Οι δενδροφυτεύσεις που διοργανώνουν οι δήμοι μπορεί να θεωρούνται ως μια πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά συχνά φέρνουν στο... προσκήνιο και τα προβλήματα που υπάρχουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που αναδασώνονται.

Είχαμε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του www.xtypos.gr για τη εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη δενδροφύτευση του Δήμου Λυκόβρυσης στο Δάσος Κάσδαγλη, όπου η αρμόδια Αντιδήμαρχος χρειάστηκε να μεταβεί στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα έπειτα από καταγγελίες κατοίκων που διεκδικούν τμήματα του χώρου.

Ανάλογη περίπτωση, όμως, έχουμε και στο Δήμο Νέας Ιωνίας, όπου ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος , κ. Φώτης Τσομπάνογλου, έπειτα από μια δενδροφύτευση που είχε γίνει πέρσι σε έκταση στα Τουρκοβούνια δίπλα στην περίφραξη του Παλαί, βρίσκεται αντιμέτωπος με μήνυση από πολίτες που φέρονται ως ιδιοκτήτες οικοπέδων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το δικαστήριο με κατηγορούμενο τον κ

. Τσομπάνογλου, που είχε οριστεί για την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε για τις 21 Μαΐου. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί πως ο Δήμος κέρδισε πέρσι υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της δενδροφύτευσης (σ.σ. που έγινε κανονικά), καθώς ο εισαγγελέας είχε κρίνει πως η δενδροφύτευση εκτάσεων που έχουν κριθεί οριστικά ως αναδασωτέες δεν επηρεάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Νέα αναδάσωση την Κυριακή

Θυμίζουμε εδώ πως το νέο ραντεβού για δενδροφύτευση στα Τουρκοβούνια έχει δοθεί για αυτήν την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 10.00 π.μ., από το Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων (ΣΠΑΤ).

Τα σημεία συνάντησης είναι τα εξής:

•Δήμος Γαλατσίου:

περιοχή δεξαμενής ΕΥΔΑΠ, τέρμα οδών Δρυόπιδος και Ακτημόνων.

•Δήμος Νέας Ιωνίας :

Πλησίον εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ, οδοί Δερμιδεσίου και Καλλισθένους.

•Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού:

τέρμα οδού Λουκή Ακρίτα , Φιλοθέη:

Πλησίον εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ, οδοί Δερμιδεσίου και Καλλισθένους.

xtypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατηγορούμενη στα δικαστήρια βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας"

Στο τραπέζι με τρόικα ΦΠΑ και καύσιμα

Αποφασισμένος να ανοίξει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα το ζήτημα των αστοχιών της φορολογικής συνταγής του ελληνικού προγράμματος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο τραπέζι βρίσκονται πρωτίστως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα που έχει εκτοξεύσει την τιμή τους στα ύψη βυθίζοντας την κατανάλωση.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τριανδρία των δανειστών (Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ) οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Πέμπτη, 7 Μαρτίου, και -κατά τις πληροφορίες - κεντρικό θέμα στη συζήτηση θα είναι και το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κινούνται με βασικό επιχείρημα ότι μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και να αποφέρει, τελικώς, περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι τις επόμενες ημέρες η τρόικα θα ανάψει πράσινο φως για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% τουλάχιστον στο 18%-19%.

Το αίτημα προβάλλουν πιεστικά ο τουριστικός κλάδος και συνακόλουθα το υπουργείο Τουρισμού ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, στην οποία επενδύει πολλά η κυβέρνηση για αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο, η συντονισμένη πίεση προς την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στην εστίαση δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της κατανάλωσης και στην αύξηση εσόδων.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές πιθανότατα θα διασωθούν αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά τονίζουν ότι το μεγαλύτερο κέρδος θα είναι το ηχηρό μήνυμα από αυτή την κίνηση και ο αντίκτυπος που θα έχει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο: η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το πρώτο βήμα αλλαγών στη «δοσολογία» του Μνημονίου και την πρώτη παραδοχή από την πλευρά των δανειστών ότι έγιναν λάθη.

«Ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για να διαφοροποιηθεί και η εικόνα που υπάρχει για το Μνημόνιο...», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι πρόσφορο το έδαφος και για παρεμβάσεις στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Οι προθέσεις της τρόικας, πάντως, αναμένουν στο Μαξίμου ότι θα διαφανούν από την αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αλλά και από το κλίμα που θα καταγραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το διήμερο αυτό θα καθορίσει εν πολλοίς και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, προβάλλοντας τις μνημονιακές αστοχίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι με τρόικα ΦΠΑ και καύσιμα"

«Έφοδοι» του ΣΔΟΕ λόγω Παπαγεωρ/πουλου

Η διαφθορά στους δήμους μπαίνει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μετά τις αποκαλύψεις στη Θεσσαλονίκη και την φυλάκιση Παπαγεωργόπουλου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλες εστίες διαφθοράς και σε άλλους δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.

Ήδη, υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται και το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα 400 τραπεζικών λογαριασμών δημάρχων και υπαλλήλων σε ΟΤΑ.

Με εντολή εισαγγελέα, οι επιθεωρητές ψάχνουν τα οικονομικά στοιχεία πολλών δήμων αλλά και Πειφερερειών. Ενδεικτικό είναι πως από τους 5.000 τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ζητήσει να ανοιχθούν, οι 400 ανήκουν σε αιρετούς άρχοντες και εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και σε σχετικό του ρεπορτάζ το Mega, πρώην αντιδήμαρχος μεγάλου δήμου της χώρας, υπεύθυνος για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ελέγχεται επειδή επί των ημερών του, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου κόστισαν 2,5 εκ. ευρώ και υπάρχουν ενδείξεις ότι έγιναν υπερκοστολογήσεις και σπατάλες.

Σε άλλη περίπτωση, αντιδήμαρχος σε δήμο της Στερεάς Ελλάδας, ελέγχεται γιατί ενώ χάριζε τον μισθό του στο δήμο και δούλευε αμισθί, είχε τεχνική εταιρεία μέσω της οποίας έπαιρνε εργολαβίες από το δήμο. Σε νησιωτικό δήμο, δημοτικός σύμβουλος, που είχε την ευθύνη για τη διαφήμιση του δήμου, πλήρωσε 160.000 ευρώ για διαφημιστικές δαπάνες και αφίσες. Ελέγχεται για εικονικές συναλλαγές, μιας και το διαφημιστικό υλικό δεν παραλείφθηκε ποτέ και διαπιστώθηκε ότι ο διαφημιστής-προμηθευτής ήταν έγκλειστος σε φυλακές.

Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ελέγχει οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαχειριστικός έλεγχος σε δήμο της Μακεδονίας όπου διαπιστώθηκε υπεξαίρεση ύψους 1.371.124 ευρώ. Σε νησιωτικό δήμο εντοπίστηκε «μαύρη τρύπα» 570.000 ευρώ αλλά και σε περιφερειακή ενότητα νησιού του Ιουνίου, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι υπεξαίρεσαν 602.000 ευρώ χρησιμοποιώντας 458 πλαστές επιταγές.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έφοδοι» του ΣΔΟΕ λόγω Παπαγεωρ/πουλου"

Παύση παραγωγής γάλακτος σε 73 φάρμες στη Σερβία έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης

Την παύση παραγωγής γάλακτος σε 73 φάρμες στη Σερβία επέβαλε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της χώρας, έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης σε υψηλότερα επίπεδα, άνω των επιτρεπομένων, στο γάλα.

Ο εντοπισμός της καρκινογόνου τοξίνης που μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με μολυσμένες, από μυκοτοξίνες, ζωοτροφές, έγινε μέσω των ελέγχων που διενήργησαν οι σερβικές αρχές αλλά και εξειδικευμένα εργαστήρια, ανακοίνωσε η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας, Γκόραν Κνέζεβιτς, σημειώνοντας ότι, η παύση της παραγωγής γάλακτος στις φάρμες αποτελεί υπεύθυνη κίνηση των αρχών, που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο ανταποκρίθηκαν άμεσα και έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και την ασφάλεια των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, 48 παρτίδες γάλακτος αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης και πρόσθεσε ότι, τις τελευταίες δέκα ημέρες η Κτηνιατρική Υπηρεσία ανέλυσε 1.180 δείγματα γάλακτος που ελήφθησαν από φάρμες και καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σύντομα.

Εξάλλου, ο κ. Κνέζεβιτς ανακοίνωσε ότι η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να καθορίσει το επιτρεπτό επίπεδο της αφλατοξίνης σε 0,5 μικρογραμμάρια, από 0,05 που ισχύει, επαναφέροντας το ποσοστό της, στο επίπεδο που ίσχυε πριν από δύο χρόνια.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση, έχοντας συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας και τους συναρμόδιους φορείς. Το επίπεδο της αφλατοξίνης στο γάλα, όπως καθορίστηκε, δεν έχει επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, υπογράμμισε ο κ. Κνέζεβιτς.

agrotypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παύση παραγωγής γάλακτος σε 73 φάρμες στη Σερβία έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης"

Νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπ. Οικονομικών

Toν δρόμο για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο των Εταιρειών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capitals) και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ανοίγει το νομοσχέδιο «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης Παροχή Πιστώσεων και Άλλες Διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επίσης τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και των επενδυτικών εταιρειών (ΑΕΕΧ) ενώ παράλληλα επανακαθορίζει το πλαίσιο παροχής πιστώσεων (margin) από τις χρηματιστηριακές εταιρείες και το καθεστώς που διέπει τις δημοσιές προτάσεις.

Πλέον, τα Venture Capitals, τα οποία θα μπορούν να εισάγουν και τα funds που διαχειρίζονται στο Χ.Α., θα μπορούν να επενδύουν σε επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό ή ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Επίσης, θα μπορούν να επενδύουν και εισηγμένες εταιρείες με στρατηγικές όμως συμμετοχές (15% και άνω).

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με σκοπό την μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) για τις οποίες μειώνεται το απαιτούμενο ποσό ιδίων κεφαλαίων στις 37.500 ευρώ από 50.000 ευρώ. 

Προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στις προϋποθέσεις σύστασης - που αλλάζουν σχεδόν ριζικά - αλλά και στους κανόνες λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ προβλέπονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου, με στόχο την άμεση αξιοποίηση τόσο των υφιστάμενων ιδιωτικών ακινήτων, όσο και αυτών που διαθέτει προς πώληση το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση αξιολόγησης
Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση 
Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο νόμου

Οι αλλαγές που επέρχονται στο πλαίσιο για τις δημόσιες προτάσεις είναι οι εξής: 

- Για τον καθορισμό εύλογου και δίκαιου ανταλλάγματος στο πλαίσιο δημόσιας πρότασης θα λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που έκανε κατά τους προηγούμενους 12 μήνες-και όχι 6 μήνες όπως είναι σήμερα- το υπόχρεο πρόσωπο ή άτομα που ενεργούν συντονισμένα με αυτό. Η τιμή δεν μπορεί να είναι δηλαδή κατώτερη από την υψηλότερη τιμή στην οποία αγόρασε ο υπόχρεος το τελευταίο 12μηνο πριν καταστεί υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον καθορισμό δίκαιου και εύλογου τιμήματος στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης θα λαμβάνεται υπόψη: 

Σε περίπτωση υποβολής δημόσιας πρότασης με αντάλλαγμα κινητές αξίες που είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά, το αντάλλαγμα (σχέση ανταλλαγής) θεωρείται ως δίκαιο και εύλογο, εφόσον ληφθούν υπόψη οι εξής τιμές για την υπό εξαγορά εταιρεία και την εταιρεία της οποίας οι κινητές αξίες προσφέρονται ως αντάλλαγμα: 

(α) Τιμή κινητής αξίας της υπό εξαγορά εταιρίας λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη τιμή μεταξύ: 

(αα) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της κινητής αξίας που αποτελεί αντικείμενο της δημόσιας πρότασης κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της δημόσιας πρότασης και, (ββ) της τιμής στην οποία ο προτείνων ή κάποιο από τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτόν, απέκτησε κινητές αξίες της υπό εξαγορά εταιρείας κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της δημόσιας πρότασης. 

(β) Τιμή κινητής αξίας της εταιρείας, της οποίας οι κινητές αξίες προσφέρονται ως αντάλλαγμα λαμβάνεται υπόψη η μέση χρηματιστηριακή τιμή της κινητής αξίας που προσφέρεται ως αντάλλαγμα κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της δημόσιας πρότασης».
Τι προβλέπεται για ΔΕΚΟ και ΤΑΙΠΕΔ

Το νομοσχέδιο διευκρινίζει τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης ΔΕΚΟ και προβλέπεται ρητά ότι ασκεί τις αρμοδιότητες της πρώην Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων. Προβλέπεται η διαδικασία εισήγησης στη Διυπουργική Επιτροπή και αλλάζει η συγκρότηση της Τριμελούς Επιτροπής. Θα μπορεί να ζητά τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών ακόμη και του ΤΑΙΠΕΔ. 

Για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται ότι ως προς τη μεταβίβαση ακινήτων τα οποία δεν προσδιορίζονται ρητά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, πως η σχετική εισήγησή του θα περιλαμβάνει και επαρκή αιτιολογία για την επιλογή των συγκεκριμένων ακινήτων, βασιζόμενη, ιδίως, στο νομικό καθεστώς αυτών και στο προσδοκώμενο όφελος από την αποκρατικοποίηση αυτών. 

Ορίζεται επίσης ότι όταν το ΤΑΙΠΕΔ εισφέρει περιουσιακά στοιχεία του σε ανώνυμη εταιρεία και στη συνέχεια θέλει να πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει ως αντάλλαγμα, σε περίπτωση που η ανώνυμη εταιρεία έχει άλλα ακίνητα, όμορα προς αυτό του Ταμείου, είναι δυνατή η έκδοση κοινού ΕΣΧΑΔΑ και για το ακίνητο του Ταμείου και για τα ακίνητα της εταιρείας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι όλα αυτά τα ακίνητα θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινής εκμετάλλευσης, ώστε να διασφαλίζεται ενιαία διαδικασία και κοινά κριτήρια καθορισμού επενδυτικής ταυτότητας ακινήτων και επιτυγχάνεται η συνολική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της εταιρίας. 

Τυχερά παιχνίδια

Με το σχέδιο νόμου καλύπτεται νομοθετικά η απόφαση της κυβέρνησης για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 100 ευρώ στα κέρδη από παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η εφαρμογή συντελεστή φορολόγησης 15% στα κέρδη από 100,01 - 500 ευρώ και 20% στα κέρδη άνω των 500,01 ευρώ. Αντίστοιχη θα είναι η φορολόγηση και στα παιχνίδια στα (VLTs).

Ασφάλιση αυτοκινήτων

Προωθούνται αυστηρές ποινές για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα από 14 Απριλίου. Συγκεκριμένα:

α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί εμπλοκής ατυχήματος από όχημα επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης. 

β) Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. 

Κατασχέσεις
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων και Πιστωτικών Ιδρυμάτων (μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια, επιδοτήσεις) με ηλεκτρονικά μέσα. 

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται για πρώτη φορά η νόμιμη υποχρέωση προς άμεση καταβολή στο Δημόσιο του συνόλου των απαιτήσεών του που έχουν καταταγεί επί πλειστηριάσματος ως εισπρακτέες, ανεξάρτητα από τη δικαστική προσβολή της κατάταξης αυτών και τούτο προς αποφυγή της μεγάλης καθυστέρησης στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, λόγω της μακροχρόνιας διεξαγωγής των σχετικών δικών. 
Επίσης, εισάγεται ρύθμιση αναδρομικής εφαρμογής της ρύθμισης επί παλαιοτέρων και εκκρεμών (δηλ. μη τελεσίδικων) πινάκων κατάταξης, προκειμένου να γίνει άμεση είσπραξη και των δημοσίων εσόδων που «λιμνάζουν» επί χρόνια στο Ταμείο Παρακαταθηκών. 


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπ. Οικονομικών"

Μείωση φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση

Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

«Εξετάζουμε τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οι σημερινοί συντελεστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά στα "Νέα" ο κ. Μαυραγάνης.

Ο χάρτης των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι οι συντελεστές 8% και 10% που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι οι υψηλότεροι, με εξαίρεση το Βέλγιο.

Αν ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και ως αντίβαρο στην προωθούμενη καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, η κυβέρνηση θα ζητήσει και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Στο ζήτημα αυτό αναμένεται να αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι οι μειωμένες εισπράξεις ΦΠΑ, τα 4.500 λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης και η απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας μέσα σε ένα χρόνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news