facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επιφανή στελέχη του Δημοσίου με αδικαιολόγητες καταθέσεις και περιουσίες

- Δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, τραπεζίτες, διευθυντές του ΕΣΥ ακόμη και σωφρονιστικοί υπάλληλοι με "μαύρα" πόθεν έσχες
- Στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν οι καταθέσεις, οι μισθοί και όλη η περιουσιακή τους κατάσταση
- Αυστηρός ο νέος νόμος για τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου
- Προβλέπονται δίκες - εξπρές, άρση κάθε απορρήτου και χρηματικές ποινές 50πλάσιες των ποσών που καταχράστηκαν



Έγγραφο-φωτιά που καίει επιφανή στελέχη του κρατικού μηχανισμού απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης στις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης. Στο έγγραφο αναφέρει ότι τα «πόθεν έσχες» 335 επιφανών προσώπων του Δημοσίου είναι "σουρωτήρι", αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες παραβάσεις για τις οποίες πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να περάσουν ξανά από το μικροσκόπιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για γνωστά στελέχη του κρατικού μηχανισμού, δημάρχους, δημοσιογράφους, διευθυντές του ΕΣΥ, τραπεζίτες, προέδρους και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, ακόμη και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.



Το σχετικό έγγραφο παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» και είναι η έκθεση πεπραγμένων του 2012 της Γ' Μονάδας της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης». Η Μονάδα αυτή παρέλαβε πέρυσι τον Ιούνιο 30.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες», έκανε ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων και προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους μετά από 52 συνεδριάσεις. Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 335 παραβάσεις οι οποίες και εστάλησαν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.



Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων καθώς και υπουργών, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν με τους αρμόδιους εισαγγελείς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Όσο για τους "ακάλυπτους", από "κόσκινο" θα περάσουν οι μισθολογικές τους καταστάσεις, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών τους προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 335 περιπτώσεις, οι περισσότεροι διατηρούν ακόμη τις θέσες τους στο Δημόσιο. Πρόκειται κυρίως για τους αιρετούς, μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, μεαλοτραπεζίτες, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους διευθυντές του ΕΣΥ, αλλά και δημοσιογράφους ή μετόχους εταιρειών ΜΜΕ.

Η Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος, το ΣΔΟΕ αλλά και οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς, εξετάζουν κατά πόσο η περιουσία που δηλώνουν ή αυτή που διαθέτουν μεν αλλά δεν δηλώνουν, προέρχεται από νόμιμες ή από έκνομες δραστηριότητες για τις οποίες θα πρέπει να σχηματιστούν δικογραφίες και να ασκηθούν διώξεις. Στην περίπτωση δε των κρατικών αξιωματούχων, και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι παράνομες δραστηριότητές τους σχετίζονται με δημόσιο χρήμα, οι κατηγορίες τους θα είναι καταπέλτης, καθώς θα είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο Νέος νόμος

Ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς επίορκων υπαλλήλων περιέχει δρακόντειες διατάξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργούνται εισαγγελείς διαφθοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, προβλέπονται ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και λειτουργούς που ζημιώνουν το Δημόσιο. Για σκάνδαλα που αφορούν την κεντρική διαχείριση της εξουσίας, δηλαδή υπουργούς, ειδικούς και γενικούς γραμματείς, κρατικούς αξιωματούχους, αιρετούς κ.ά. όπως και η περίπτωση Τσοχατζόπουλου, οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες.

Οι δικογραφίες θα διαβιβάζονται σε εισαγγελέα ο οποίος θα ασκεί τη δίωξη και στη συνέχεια ο πρόεδρος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε 4 ή το πολύ 6 μήνες, ενώ θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών.

Υπολογίζεται ότι σε 8 μήνες το ανώτερο θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη. Οι αυστηρότερες ρυθμίσεις της δωροδοκίας (απειλείται με δεκαετή κάθειρξη όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ) προβλέπουν υποχρεωτικά για τους επίορκους και χρηματική ποινή 50.000 - 500.000 ευρώ (μέχρι το 50πλάσιο των ωφελημάτων).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιφανή στελέχη του Δημοσίου με αδικαιολόγητες καταθέσεις και περιουσίες"

Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48%

Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48% Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 57,48% που αντιστοιχεί σε 236.965 ψήφους.
 Ο Σταύρος Μαλάς κατέλαβε το 42,52% που αντιστοιχεί σε 175.267.


Ψήφισε το 80,71%
Στο 80,71% επί των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, οι οποίες έκλεισαν κανονικά στις 06:00 το απόγευμα, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, προσθέτοντας πως άρχισε ήδη η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, πλην των Κεντρικών Φυλακών, η κάλπη των οποίων θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, όπου θα καταμετρηθεί.

«Το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Ασσιώτης, «αναμένεται να είναι γνωστό περίπου στις 08:00 το βράδυ», ενώ η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» στη Λευκωσία γύρω στις 10:00 το βράδυ.
«Για την ακριβή ώρα της ανακήρυξης», δήλωσε ο κ. Ασσιώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, «θα σας ενημερώσω αργότερα, αφού συνεννοηθούμε πρώτα με το Γενικό Επιτελείο του υποψηφίου που θα εκλεγεί».



«Θα αναμένουμε», πρόσθεσε, «να προχωρήσει η καταμέτρηση των ψήφων και αναλόγως θα συνεννοηθούμε με το εκλογικό επιτελείο, για να προσδιορισθεί ακριβώς η ώρα, που μπορεί να είναι λίγο πιο ενωρίς ή ολίγο πιο αργά, όμως αναμένουμε και τους Εφόρους Εκλογής να ολοκληρώσουν την εργασία τους, να ξεκινήσουν και να έρθουν στη Λευκωσία, οπότε η ώρα 10:00 το βράδυ είναι ένας εύλογος χρόνος για να είμαστε όλοι έτοιμοι και να μεταβούμε στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».
«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία», είπε ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνοντας τα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες, «υπολογίζεται ότι ψήφισε περίπου το 80,71% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, μειωμένο σε σχέση με το 83,14% του πρώτου γύρου των εκλογών».

Τα ποσοστά ψηφισάντων και τα ποσοστά του πρώτου γύρου κατά εκλογική περιφέρεια έχουν ως εξής:
Στη Λευκωσία ψήφισε το 79,84% των εγγεγραμμένων εκλογέων κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στον α’ γύρο ψήφισε το 82,45% και στο β’ γύρο των προεδρικών το 2008 ψήφισε το 89,83% και στις βουλευτικές του 2011 το 88,28%.
Στη Λεμεσό ψήφισε το 80,75% των εγγεγραμμένων εκλογέων κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στον α’ γύρο ψήφισε το 83,04% και στο β’ γύρο των προεδρικών το 2008 ψήφισε το 91,32% και στις βουλευτικές του 2011 το 89,71%.

Στην Αμμόχωστο ψήφισε το 84,77% των εγγεγραμμένων εκλογέων κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στον α’ γύρο ψήφισε το 84,30% και στο β’ γύρο των προεδρικών το 2008 ψήφισε το 93,24% και στις βουλευτικές του 2011 το 89,65%.
Στη Λάρνακα ψήφισε το 83,76% των εγγεγραμμένων εκλογέων κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στον α’ γύρο ψήφισε το 84,30% και στο β’ γύρο των προεδρικών το 2008 ψήφισε το 91,93% και στις βουλευτικές του 2011 το 89,30%.

Στην Πάφο ψήφισε το 78,70% των εγγεγραμμένων εκλογέων κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στον α’ γύρο ψήφισε το 84,58% και στο β’ γύρο των προεδρικών το 2008 ψήφισε το 90,43% και στις βουλευτικές του 2011 το 88,82%.
Στο Εξωτερικό ψήφισε το 72,28% των εγγεγραμμένων εκλογέων κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στον α’ γύρο ψήφισε το 80,00% και στις βουλευτικές του 2011 το 68,27%.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48%"

Αποκλειστική συνέντευξη για την περίοδο Μητσοτάκη. Σκοπιανό, Τουρκία, Δελφίνοι, Σαμαράς, Βουλιαγμένη!

interview-1
  • Εάν ο Σαμαράς δεν είχε φύγει θα είχε ξαναγίνει Υπουργός γιατί αυτή ήταν η πρόθεση του Μητσοτάκη και μάλλον Εθνικής άμυνας
  • Ο Κανελόπουλος είχε πικραθεί με τον Μητσοτάκη γιατί είχε κάνει τον Τζανετάκη Πρωθυπουργό, ο Δήμας γιατί του έκανε επίπληξη στο ταξίδι στη Ρωσία και ο Εβερτ γιατί δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το δήμο της Αθήνας
  • Είχαμε λύσει το θέμα του ονόματος των Σκοπίων με λύση που δέχονταν κι οι ΗΠΑ ενώ ο Μητσοτάκης παράλληλα είχε κάνει ακόμη μια σειρά ενεργειών προς όφελος της Μακεδονίας διεθνώς
  • Ντεμιρέλ “Κώστα αν τα βρούμε θα έχω πρόβλημα με το στρατό”
  • Δημιουργήθηκαν τεχνητές εντάσεις ανάμεσα στο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του
  • Οι Αμερικανοί φοβήθηκαν το Μητσοτάκη και τις πρωτοβουλίες του στα Βαλκάνια

Στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες η περίοδος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη με τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού πως αν δεν είχε πέσει, η χώρα σήμερα δε θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση ενώ αύριο αναμένεται και η παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο “Μπροστά από την Εποχή της – Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990 – 1993″.

Γυρνώντας λοιπόν αρκετά χρόνια πίσω επισκεφθήκαμε το στενό συνεργάτη του Κώστα Μητσοτάκη εκείνη την εποχή, το Γιώργο Βουκελάτο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του όταν ήταν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1985 – 1989, πρόεδρο των ΕΛΤΑ από 1989 έως το 1991 και γραμματέα στο ΥΠΕΞ το 1991-1993 επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη. Ο κ. Βουκελάτος είχε διατελέσει επίσης και Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας επί πρωθυπουργίας Ράλλη και Προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

interview-2- Κε Βουκελάτο σας ευχαριστούμε για την προθυμία και τη φιλοξενία σας!
Παρακαλώ χαίρομαι που ήρθατε!
- Αν και στενότατος συνεργάτης του Κώστα Μητσοτάκη εκείνη την έντονη πολιτικά περίοδο γνωρίζουμε ότι είχατε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και με το μεγάλο αντίπαλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Εγώ προέρχομαι από την Ένωση Κέντρου. Όταν ήρθα να υπηρετήσω το στρατιωτικό μου στην Ελλάδα το 1964, έχοντας ήδη δραστηριοποιηθεί στον χώρο της Γερμανίας είχα δημιουργήσει μια σοσιαλιστικοδημοκρατική κίνηση η οποία επρόσκειτο στην Ενωση Κέντρου και μου ζήτησε ο Γεώργιος Παπανδρέου να τον δω. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τότε ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πήγα στο Καστρί και τον είδα και μου εζήτησε να αναλάβω την συγκρότηση μια οργάνωσης στον δυτικοευρωπαϊκό χώρο διότι ήθελε να μπολιαστεί η ένωση κέντρου με ανθρώπους από το εξωτερικό φοιτητές, συνδικαλιστές κτλ.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σπουδάσει στο Βερολίνο είχε τις αναμνήσεις του και πίστευε ότι από εκεί θα μπορούσαν να έρθουν άνθρωποι για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Έτσι δημιούργησα μια οργάνωση στην Γερμανία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η οποία είχε 42 τοπικές οργανώσεις με 3.000 περίπου μέλη τα οποία είχαν ταυτότητα πλήρωναν συνδρομή και η ηγεσία εκλεγόταν δημοκρατικά με εκλογές. Στην αρχή φυσικά η ηγεσία ήταν διορισμένη διότι ο Γεώργιος Παπανδρέου με διόρισε με απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ώστε να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας σαν εκπρόσωπος της Ενωσης Κέντρου στην Γερμανία. Στη συνέχεια εκεί έκανα εγώ συνέδριο και εξελέγην ομόφωνα Γενικός Γραμματέας διότι δεν είχαμε Πρόεδρο αλλά γενικό γραμματέα και έτσι η 21 Απριλίου (Χούντα) βρήκε μια οργάνωση συγκροτημένη στην Γερμανία. Έτσι γνώρισα και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την ίδια περίοδο το 1964 ήθελε τότε να με διορίσει σύμβουλο και να μου αναθέσει τα προβλήματα των ελλήνων στην Γερμανία και την παλιννόστηση τους. Εγώ αρνήθηκα γιατί όπως του είπα εγώ υπηρετώ το στρατιωτικό μου και δεν ήρθα εδώ για διορισμό αρνούμενος την πρόταση του. Όταν βγήκε ο Ανδρέας στο εξωτερικό πήγα στο Παρίσι και τον υποδέχτηκα. Κάναμε μία συζήτηση και έτσι αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε. Του είχα συστήσει όταν πάει στις ΗΠΑ να μην αρχίσει να καταφέρεται κατά των αμερικανών και του ΝΑΤΟ διότι πίστευα πως η χούντα μπορούσε να φύγει με προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο. Ο Ανδρέας ενώ πείστηκε τελικά έκανε το ακριβώς αντίθετο. Κι αργότερα μίλησε για ένοπλο αγώνα. Για τον Τίτο που μας είχε στείλει στο βασιλιά στη Ρώμη, τον Καντάφι κτλ. Τότε έγραψα ένα αρκετά κριτικό άρθρο, ήταν το 1968 και ο Ανδρέας ζήτησε τη διαγραφή μου από το κόμμα. Εγώ παραιτήθηκα και οδήγησα τα πράγματα σε συνέδριο που έγινε στη Γερμανία στο Ανόβερο όπου μη εμφανιζόμενος ο ίδιος ο Ανδρέας αλλά στέλνοντας για να επηρεάσει τους συνέδρους την γραμματέα του Αγγέλα Κοκόλα ώστε να μην εκλεγώ και το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει μόνο 6 ψήφους κατά της εκλογής μου από τις συνολικά 27.

interview-3Το ίδιο βράδυ μου διεμήνυσαν άνθρωποί του ότι επιθυμεί να με βρει για να τα βρούμε αλλά απήντησα πως δεν έχουμε προσωπικές διαφορές για να τα βρούμε, ει μη μόνο πολιτικές.

Φυσικά στην Γερμανία είχα ζητήσει πολιτικό άσυλο το οποίο και πήρα διότι η Χούντα μου είχε πάρει την ιθαγένεια μετά το μνημόνιο που είχα καταθέσει κατά της Χούντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με είχε επικηρύξει κιόλας σαν καταζητούμενο, μέχρι την επιστροφή μου το 1974 μετά από τηλέφωνο του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίο με πήρε στο σπίτι μου στην Γερμανία και μου ζήτησε να μεταβώ με όλη μου την ομάδα την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε στην εδραίωση της δημοκρατίας.

- Πώς γνωριστήκατε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη;

Η γνωριμία με τον Μητσοτάκη έγινα μετά την επικήρυξη μου από την Χούντα και τα πρωτοσέλιδα ότι καταζητούμαι πλέον και επίσημα. Ένας κοινός μας φίλος ο Βασίλης Μαυρίδης οποίος έκανε αγώνα κατά της δικτατορίας αξιοπρεπή και επίμονο και ο οποίος έβγαζε τότε ένα δελτίο που λεγόταν ντοκουμέντο και πήγαινε σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με έπεισε και μου είπε ότι νομίζω ότι πρέπει να δεις τον Μητσοτάκη. Ομολογώ πως στην αρχή δε μου φάνηκε καλή ιδέα. Συναντηθήκαμε λοιπόν το 1968 στο Πύργο του Μπάντεγκορντεσπεν στο ρεστοράν ο οποίος ήταν και κοντά στο σπίτι μου. Συζητήσαμε για την πορεία όλων των προσπαθειών που γίνονταν από την Γερμανία, είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση επιπέδου. Μου είπε τότε ο Μητσοτάκης ότι αποφεύγει να κάνει δηλώσεις εντυπωσιακές αλλά εργάζεται παράλληλα πολύ σοβαρά για την πτώση της Χούντας και μάλιστα θεωρεί ότι η μόνη λύση για την σωτηρία την Ελλάδας ήταν η λύση Καραμανλή με τον οποίο συνεργαζόταν εκείνη την εποχή στενά και ο Μητσοτάκης τον στήριζε και συμβουλευτικά και ψυχικά. Την λύση Καραμανλή υποστήριζα και εγώ και μάλιστα είχα συναντηθεί μαζί με τον Καραμανλή ήδη τρείς φορές μετά από δικιά του επιθυμία συζητώντας επί μακρών και επιβεβαιώνοντας μου και την άψογη συνεργασία που είχε με τον Μητσοτάκη. Μάλιστα μου εκμυστηρεύτηκε ο Μητσοτάκης ότι θα βγεί στην Ευρώπη ο Παπασπύρου ως ο τελευταίος πρόεδρος της Βουλής να μιλήσει στο ΝΑΤΟ και το βρήκα όπως του είπα πολύ σπουδαία κίνηση. Μου ζήτησε να τον βοηθήσω και να τον προστατέψω τον Παπασπύρου διότι μετά την ομιλία του στο ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει εάν θα μπορέσει να ξαναγυρίσει την Ελλάδα ή εάν θα το ρισκάρει να επιστρέψει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε μια εκ μακρών συνεργασία και επικοινωνία με τον Μητσοτάκη και αναπτύχθηκε μια φιλία και μια εμπιστοσύνη ανάμεσα μας, πολλές φορές προσπάθησε η ασφάλεια της χούντας και ο τύπος να μας συνδέσουν μαζί σαν οργάνωση αλλά διαψεύστηκαν.

- Ερχόμενοι στο σήμερα και την αυριανή παρουσίαση του βιβλίου του τ. Πρωθυπουργού, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε κάτι σχετικά με την πτώση του. Θυμόμαστε τον κο Μητσοτάκη να λέει πως αν δεν είχε πέσει πρόωρα, η Νέα Δημοκρατία θα είχε παραμείνει στην κυβέρνηση. Ενστερνίζεστε αυτή την άποψη διότι κι αν δεν έπεφτε, οι εκλογές δε θα αργούσαν, θα γίνονταν μόλις 6 μήνες μετά. Αρκούσε τόσο λίγος πολιτικός χρόνος για να αντιστραφεί μια διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων;

Θα σας πω κάτι ο Μητσοτάκης με την πτώση του πήρε 39,9%, ο Σαμαράς πήρε 4,8%. Η έξοδος του Σαμαρά κατά τον τρόπο που έγινε με βρήκε αντίθετο και δημιούργησε στο κόμμα αναταραχή με αποτέλεσμα την αποσυσπείρωση της βάσης της παράταξης, εάν ο Σαμαράς δεν είχε φύγει θα είχε ξαναγίνει Υπουργός γιατί αυτή ήταν η πρόθεση του Μητσοτάκη και μάλλον Εθνικής άμυνας εάν θυμάμαι καλά. Η Νεά Δημοκρατία θα πήγαινε στις εκλογές ενωμένη. Ο Μάνος είχε καταφέρει να ρίξει το έλλειμμα, ουσιωδώς προς τα κάτω τον πληθωρισμό τον είχε πάει στο 18% και μέχρι τέλος του 1993 θα ήταν στο 12% και εάν ήμασταν ενωμένοι με τον Σαμαρά δεν θα παίρναμε βεβαίως 47% αλλά ένα 42 με 43% θα το παίρναμε.

- Κι επομένως θα διεκδικούσατε τις εκλογές στα ίσα;

Ακριβώς!

- Πολεμήθηκε εκ των έσω ο Κώστας Μητσοτάκης κε Βουκελάτο; Θυμόμαστε όλοι τότε τα πρωτοσέλιδα με τους επωνομαζόμενους δελφίνους, δηλαδή τους Εβερτ, Δήμα και Κανελόπουλο.

Οι Δελφίνοι Έβερτ, Δήμας και Κανελόπουλος είχαν το δικό τους συμφέρον για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο μεν Κανελόπουλος πολύ καλός μου φίλος είχε πικραθεί με τον Μητσοτάκη γιατί είχε κάνει τον Τζανετάκη Πρωθυπουργό. Ήθελε ο ίδιος να γίνει πρωθυπουργός έστω και για 3 μήνες. Του εξήγησα ότι ο Τζανετάκης ήταν υπερκομματικός ενώ εσύ είσαι κόκκινο πανί και δεν αποφασίζει μόνο ο Μητσοτάκης για πρωθυπουργό αλλά και ο Φλωράκης ο οποίος δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί, παρόλα αυτά δεν μπορούσα να τον πείσω και είχε μείνει πολλά χρόνια με την πικρία αυτή αφού κάθε φορά που βρισκόμασταν μου το ανέφερε σαν παράπονο.

Ο Δήμας πάλι από την μεριά του σε ταξίδι που είχε πάει στην Ρωσία με τον Μητσοτάκη και 40 επιχειρηματίες σαν Υπουργός εμπορίου είχε εξαφανιστεί από τις συσκέψεις και τις συναντήσεις με τους επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να παραπονεθούν στο Μητσοτάκη οι επιχειρηματίες και ο Πρωθυπουργός να επιπλήξει δημόσια το Δήμα για αυτή την συμπεριφορά του και να τον ρωτήσει για ποιο λόγο πήγε μαζί του, κάτι που δεν το συγχώρεσε ποτέ στον Μητσοτάκη ο Δήμας. Οι σχέσεις λοιπόν με τον Δήμα ο οποίος ήταν και άνθρωπος του σπιτιού όπως λέμε έμπαινε και έβγαινε και έτρωγε και μέσα από την κουζίνα στο σπίτι του Μητσοτάκη όπως ακριβώς και ο Σαμαράς έγιναν για πάντα ψυχρές μεταξύ τους. Θυμάμαι το Σαμαρά να τρώει από την κατσαρόλα της Μαρίκας και να μου λέει έλα Γιώργο να δοκιμάσεις!

interview-5- Κι ο Εβερτ κε Βουκελάτο;

Ο Έβερτ εκτός από τις βλέψεις του για να γίνει σύντομα αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κάτι που το προσπαθούσε υπογείως είχε και την πικρία του γιατί δεν επιλέχτηκε ως πρώτος για Δήμαρχος Αθηναίων το 1986. Η πρώτη επιλογή για Δήμαρχος Αθηναίων το 1986 ήταν ο Ράλλης κάτι που είχα εισηγηθεί εγώ στον πρωινό καφέ του Μητσοτάκη και είχε συμφωνήσει και ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης.

- Ο Ράλλης;

Βεβαίως! Ήταν μια διπλή ευκαιρία. Μια νίκη του Ράλλη θα έφερνε το κόμμα σε τροχιά εξουσίας ενώ θα ήταν και μια προσωπική δικαίωση για το ίδιο κι ότι ο λαός θα αναγνώριζε το λάθος που δεν τον επέλεξε το 1981.

Σαν διευθυντής λοιπόν του γραφείου του Προέδρου του Κόμματος πήγα εγώ κατόπιν εντολής του Μητσοτάκη για να τον καταφέρω, έκανα την αρχή είδα ότι ήταν θετικός κατόπιν πήγα στον Μητσοτάκη ο οποίος πήγε και τον είδε προσωπικά και τελικά καταφέραμε να τον πείσουμε να δεχτεί τον Ράλλη.

Αυτό ήταν και το σφάλμα του διότι τότε παρακολουθούσαν τα πάντα έξω από τα γραφεία και το επόμενη πρωί η Ακρόπολη το είχε πρώτο θέμα πριν ανακοινωθεί κάτι επίσημα από τον ίδιο τον Μητσοτάκη κι έκανε τον πρώην πρωθυπουργό να πει όχι τελικά στην πρόταση μας για υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. Φεύγοντας για Φραγκφούρτη με τον Μητσοτάκη τον ρώτησα τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του Δημάρχου και μου είπε να πάω να δώ τον Έβερτ ο οποίο ήταν η επόμενη επιλογή.

Πήγα να τον δω πριν φύγω για Φραγκφούρτη και να του ανακοινώσω επίσημα την υποψηφιότητα του. Βέβαια ήξερε από κάποιο παπαγαλάκι ότι ήταν η δεύτερη επιλογή για τον Μητσοτάκη και δέχτηκε αμέσως αλλά υπό όρους όπως είπε με την έννοια να μην ανακατευτεί κανένας με τον συνδυασμό του και να μην μιλάει η Ρηγίλλης για αυτόν ήθελε δηλαδή να κατέβει δήθεν ως ανεξάρτητος. Τα μετέφερα την επόμενη ημέρα στον Μητσοτάκη ο οποίος είχε πολλές αντιδράσεις για την επιλογή Έβερτ ως δημάρχου Αθηναίων διότι πίστευε ότι θα εκμεταλλευτεί την δημαρχία να ανέλθει σαν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κάτι που όπως εξήγησα στον Μητσοτάκη θα ήταν πολύ μακρινό και δεν είχε καμία ουσία προς το παρών ούτε ως προς συζήτηση, αντίθετα ήταν και η μόνη επιλογή όπως συζητήσαμε επί μακρών γιατί εάν εκλεγεί ο Έβερτ στην Αθήνα, ο Ανδριανόπουλος στον Πειραιά και ο Κούβελας στην Θεσσαλονίκη ήταν δεδομένη η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές και έτσι και έγινε.

- Και γιατί πολεμήθηκε; Η ΝΔ μετά την επώδυνη ήττα του 1981 είχε καταφέρει μετά από τρεις αιματηρές από άποψη κόπου θα λέγαμε εκλογικές προσπάθειες να επανέλθει στην κυβέρνηση. Τι θα κέρδιζαν τελικά οι επωνομαζόμενοι τότε δελφίνοι; Διότι πέρα από το Σαμαρά που θα σας ρωτήσουμε παρακάτω υπήρχε ένα γενικότερο ροκάνισμα όλη εκείνη την περίοδο. Και τελικά η κυβέρνηση έπεσε.

Τίποτα δεν θα κέρδιζαν όλοι δούλευαν για μικροπολιτικά παιχνίδια και αυτά γύρισαν σε βάρος τους διότι δεν κατάφερε κανένας κάτι σημαντικό εκτός από το να παραδώσουν την Ελλάδα στην απόλυτη καταστροφή κάτι που φαίνεται σήμερα ότι ήταν λάθος να υπονομεύουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

- Άλλωστε κι ο Μιλτιάδης Εβερτ που ανέλαβε το κόμμα, δε νομίζουμε ότι έμεινε στην ιστορία ως επιτυχημένος πρόεδρος. Αντίθετα παρά τα Ιμια και τις δολοφονίες των παλληκαριών τότε το καλοκαίρι στην Κύπρο κατάφερε να χάσει και μάλιστα με λιγότερο ποσοστό από αυτό του 1993!

Ακριβώς!

- Μα πείτε μας κάτι. Ο Σωτήρης Κούβελας άλλαξε τότε το νόμο της απλής αναλογικής με το συν 1 νομίζω επαναφέροντας την ενισχυμένη. Γιατί δεν πήγε σε εκλογές ο Μητσοτάκης; Κανείς δεν το εισηγήθηκε; Έτσι θα εξασφάλιζε 175-180 βουλευτές.

interview-4Έχετε δίκιο. Το εισηγήθηκαν πολλοί και το σκεπτόταν. Τον πιέσαμε αρκετά. Αλλά δεν ήθελε ο Καραμανλής άλλη μια εκλογική αναμέτρηση. Ο Μητσοτάκης δεν ήθελε να του πάει κόντρα.

- Ναι αλλά ο Καραμανλής είχε ήδη 10-12 χρόνια που είχε αφήσει τη Νέα Δημοκρατία. Και φυσικά όπως γίνεται συνήθως σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να επικαλεστεί κι εν προκειμένω θα είχε και δίκιο, εθνικούς λόγους!

Βεβαίως. Όπως το λέτε. Μπορούσε να προφασιστεί εθνικούς λόγους. Δεν το έκανε και τελικά το πλήρωσε ακριβά.

- Ο Αντώνης Σαμαράς γιατί από το στενότερο όπως λεγόταν παίδι του κου Μητσοτάκη έφτασε τελικά στην παύση του από ΥΠΕΞ και σε όλα όσα ακολούθησαν. Ο κος Γρυλλάκης έχει ισχυριστεί πως η στενή σχέση των δύο ανδρών υπέστη ρήγματα και οδηγήθηκε στη ρήξη εξαιτίας τρίτων που τον έβλεπαν με μισό μάτι και ήθελαν να τον θέσουν εκτός μάχης για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι υπήρχε σχέδιο προσχηματικής έντασης του Μητσοτάκη με τους άμεσους συνεργάτες του για να πέσει η κυβέρνηση.

 - Βέβαια κε Βουκελάτο, εξ ίσου μεγάλη αν όχι μεγαλύτερη “προδοσία¨ όχι μόνο έναντι της Νέας Δημοκρατίας αλλά της ίδιας της χώρας ήταν η επιλογή του το 1995 να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας το Στεφανόπουλο διατηρώντας το τότε παραπαίον ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια τραγικό αφού τα ηνία της χώρας πέρασαν στον Κώστα Σημίτη και όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε. Ιμια, Οτσαλάν, χρηματιστήριο, swaps.

Μα για αυτό και τότε ο λαός τιμώρησε τον Αντώνη Σαμαρά και την Πολιτική Ανοιξη.

- Είχε κάποιο δίκιο τότε ο κος Σαμαράς για το σκοπιανό; Στην εκπομπή “φάκελοι” ανέφερε πως ενώ τα πράγματα πήγαιναν καλά, ο πρωθυπουργός δούλευε backstage όπως το ζήτημα της διπλής ονομασίας. Αλήθεια, ποια πιστεύετε πως θα ήταν η κατάληξη του ονόματος αν είχε παραμείνει στην εξουσία η τότε κυβέρνηση;

Ο κος Βουκελάτος στο σημείο αυτό χαμογελά με νόημα και μας απαντά.

Ποτέ δεν πήγαιναν τα πράγματα καλά με το σκοπιανό. Την απόφαση να μην μπεί το όνομα Μακεδονία την προκάλεσε ο Καραμανλής στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και ο Μητσοτάκης την απεδέχθη. Ο Μητσοτάκης στην Λισαβώνα πέτυχε να χειριστεί η Ελλάδα το θέμα της ονομασίας και μάλιστα για αυτή του την επιτυχία τον είχε συγχαρεί ο ίδιος ο Άνδρεας Παπανδρέου ο μεγάλος του αντίπαλος μέσα στην Βουλή λέγοντας « Σας συγχαίρω κύριε Πρωθυπουργέ είναι δικιά σας η επιτυχία». Ο Μητσοτάκης εάν είχε μείνει στην κυβέρνηση θα είχε κλείσει το θέμα με τα Σκόπια, ο Παπακωνσταντίνου σαν Υπουργός εξωτερικών είχε συμφωνήσει με τους Αμερικάνους στην ονομασία Σλαβομακεδονία ως γεωγραφικό προσδιορισμό για το επίσημο όνομα κάτι το οποίο δεχόταν τότε και ο Κύρκος και ο Φλωράκης.

- Θα δέχονταν οι Σκοπιανοί κάτι τέτοιο;

Ναι! Πιστέψτε με, θα το δέχονταν…

Να σας πω όμως και κάτι ακόμη για να καταλάβετε καλύτερα το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι εκείνη την εποχή που είχα συναντήσει στην Αθήνα ένα κορυφαίο γερμανό διευθυντή έκδοσης που μου έλεγε γιατί αναλωνόμαστε τόσο πολύ με το όνομα των Σκοπίων. Μου έλεγε καλά βρε Γιώργο εκεί οι κάτοικοι μιλούν ελληνικά, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη εισβάλλει, η χώρα αυτή είναι ανοργάνωτη. Γιατί αναλώνεστε με το όνομα αφού μπορείτε άνετα να την κάνετε ελληνική επαρχία σε λίγα χρόνια!

Και τελικά έβαλαν πόδι οι Τούρκοι! Αλλά πρέπει να σας και κάποια άλλα πράγματα. Ο Μητσοτάκης έσπευσε και ας το πούμε έτσι κατοχύρωσε ορισμένα πράγματα.

- Δηλαδή;

Ποιος έκανε τις “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ” αερογραμμές; Και με έμβλημα τον ήλιο της Βεργίνας κατοχυρώνοντας έτσι διεθνώς τόσο τον όρο όσο και το σύμβολο; Και θυμάστε φυσικά τόσο την ανάπτυξη όσο και το πτητικό έργο της εταιρείας. Με έδρα την Θεσσαλονίκη πετούσε διεθνώς προβάλλοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ώσπου ήρθε ο Σημίτης το 1998 και την έκλεισε διαλύοντας την χωρίς να έχει καμία αίσθηση ευθύνης και αντίληψης για το τι κάνει και τι ρόλο επιτελεί η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία.

- Είχε έρθει πραγματικά κοντά ο κος Μητσοτάκης με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ με αποτέλεσμα τον …αιφνίδιο δηλητηριασμό του τελευταίου;

Ο Οζάλ είχε την καλύτερη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και μάλιστα τον είχε πείσει τον Οζάλ να πάνε για λύση όλων των προβλημάτων που αφορούν τις δύο χώρες κάτι που είχε δεχθεί με ευχαρίστηση ο Οζαλ, τώρα δεν ξέρω εάν η απόπειρα δολοφονίας του Οζάλ και ο θάνατος έχει σχέση με τις γέφυρες που είχε ρίξει ο Μητσοτάκης η κάτι άλλο πιο σοβαρό αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας. Μου είχε διηγηθεί μάλιστα για την φιλική σχέση που είχε με τον Ντεμιρέλ ο οποίος τον είχε βοηθήσει να φύγει στην Ευρώπη επί δικτατορίας, μάλιστα ο Ντεμιρέλ του είχε πει πώς δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και εάν συνεργαστούν μεταξύ τους οι δύο χώρες δεν θα έχουν κανένα ανάγκη στο μέλλον.

Του είχε πει χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης “για κάθε ένα αεροπλάνο που αγοράζω εγώ, εσύ παίρνεις δύο. Μας πουλάνε μια σειρά όπλων που ξέρεις ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε. Γιατί να μην τα βρούμε εμείς φιλικά και να ευημερήσουν οι λαοί μας;” Και ο Ντεμιρέλ του είπε τότε “Κώστα δεν μπορώ. Δε θα με αφήσουν οι στρατιωτικοί!”

- Ποια ήταν τότε η επικρατούσα άποψη για τον κο Μητσοτάκη ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες που σαφώς ήταν πολύ μεγαλύτερου διαμετρήματος όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Χέλουτ Κολ και η Μάργκαρετ Θάτσερ;

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν την καλύτερη εικόνα και άποψη για τον Μητσοτάκη κάτι που τον κατέταξε ως ένα από τους τελευταίους ηγέτες για την Ελλάδα, υπήρχε πάντα καθημερινή επαφή με όλους.

- Και μια τελευταία ερώτηση κε Βουκελάτο. Λίγους μήνες πριν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε προηγηθεί μια συνάντηση στον Αστέρα της Βουλιαγμένη με τις αντικρουόμενες πλευρές στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Τότε αμερικανός αξιωματούχος δίχως κανένα σημείο στον ορίζοντα δήλωνε πως βλέπει εκλογές τον Οκτώβριο στην Ελλάδα. Το σχόλιό σας παρακαλώ.

Τότε βγήκε ο Υφυπουργός εξωτερικών της Αμερικής και δήλωσε ότι βλέπει εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1993, τόσο πολύ άρεσε στους Αμερικάνους αυτή η κίνηση Μητσοτάκη να μαζέψει όλους τους ηγέτες των εμπόλεμων χωρών στην Ελλάδα με δικιά του πρωτοβουλία. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι ενός σημείου οι Αμερικάνοι είχαν εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη που φαίνεται όμως ότι διαφώνησαν, οι Αμερικάνοι φοβήθηκαν ότι ο Μητσοτάκης θα γίνει δεύτερος Βενιζέλος και θα κυριαρχήσει η Ελλάδα στο Βαλκάνια κάτι που δεν τους άρεσε καθόλου. Τον έβλεπαν σαν επίδοξο βαλκανιάρχη! Κι ας είχε άριστες οικογενειακές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο Μπους.

- Μα ερχόταν τότε και για διακοπές στην Ελλάδα.

Σωστά!

Ο Μητσοτάκης φυσικά δούλευε για την ειρήνη στην περιοχή η οποία επηρέαζε και την χώρα μας, προσπαθούσε λοιπόν να πείσει τον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί. Μάλιστα είχε πάει να δει τον Καραζιτς και τον Μιλόσεβιτς από κοντά σε δεύτερη προσπάθεια στο Πάλε και πέρασε μέσα από την εμπόλεμη ζώνη μέσα από καταιγισμό σφαιρών. Αυτός ήταν ο Μητσοτάκης. Αλλά δυστυχώς αυτή του η πρωτοβουλία για ειρήνη στα Βαλκάνια δεν στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία γιατί για λίγους ψήφους απορρίφθηκε αυτή η ειρηνική διαδικασία.

Την κατάληξη την ξέρετε μετά, ο Σαμαράς με τη βοήθεια των εκδοτών εκείνης της εποχής αλλά και των Αμερικάνων διότι είχαν δυσαρεστηθεί με την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ειρήνευση στα Βαλκάνια, κάνει κόμμα την Πολιτική άνοιξη, πέφτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάνει της εκλογές και χάνει και η Ελλάδα την ευκαιρία να μην βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και να πέσει σήμερα. Ο Μητσοτάκης αναμφισβήτητα είναι ο τελευταίος ηγέτης που πέρασε από την Ελλάδα ένας άνθρωπος έξυπνος πατριώτης και με ποιότητα και χαίρομαι που συνεργάστηκα μαζί του από διάφορες θέσεις που μου εμπιστεύτηκε.

- Κε Βουκελάτο, είπαμε τόσα πολλά πράγματα. Θα έλεγε κανείς ότι είστε ένα ζωντανό βιβλίο σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Νομίζουμε πως όλοι θα φύγουμε με περισσότερες γνώσεις σήμερα από τη συνάντησή μας. Και πράγματι όλη αυτή η εμπειρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την προθυμία σας.

Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πω ορισμένα πράγματα.

*** Η συνέντευξη δόθηκε στους Αγγελική Παρασίδου,το Στρατή Μαζίδη και τον Κώστα Βουκελάτο.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κου Βουκελάτου που είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει για να διανθίσουμε τη συνέντευξή του.

freepen
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλειστική συνέντευξη για την περίοδο Μητσοτάκη. Σκοπιανό, Τουρκία, Δελφίνοι, Σαμαράς, Βουλιαγμένη!"

Ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα βρέθηκε σε ψάρια στην Καλιφόρνια

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τη διαρροή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι της Ιαπωνίας, ωστόσο οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής εξακολουθούν να είναι αισθητές ακόμα και σήμερα στην άλλη πλευρά του πλανήτη.


Μία έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αναφέρει ότι μία ποσότητα τόνων που αλιεύθηκε ακριβώς έξω από την ακτή της Καλιφόρνια, έφερε ακτινοβολία, η οποία είχε διαρρεύσει το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Η μελέτη εξέτασε τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (ένα από τα πιο κοινά κατάλοιπα των πυρηνικών αντιδράσεων σχάσης) σε τόνους του Ειρηνικού Ωκεανού. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έκθεση, τα επίπεδα του υλικού που ανιχεύθηκε στα ψάρια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα, η παρουσία ραδιενεργού καισίου από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, δείχνει πόσο εκτεταμένες ήταν οι επιπτώσεις της καταστροφής.

Ο Ντάνιελ Μάντιγκαν, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να τρώνε τόνο που έχει αλιευθεί στον Ειρηνικό.

«Είμαστε εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία με όλα σχεδόν τα τρόφιμα που τρώμε», είπε χαρακτηριστικά. «Το καίσιο από μόνο του δεν είναι ασφαλές, ωστόσο το μέγεθος της δόσης που μπορεί να πάρει κάποιος από την κατανάλωση τόνου είναι», προσέθεσε ο Μάντιγκαν, σημειώνοντας ότι το ισότοπο έχει παρουσία στη θαλάσσια ζωή του Ειρηνικού εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα των πυρηνικών δοκιμών στα μέσα του 20ού αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου στο 40% των ψαριών που αλιεύονται κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα μόλυνσης με καίσιο, αποδεικνύοντας ότι η μονάδα ενδέχεται να έχει ακόμα ορισμένες μικροδιαρροές. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους ψαριών παραμένουν σχετικά κοντά στην ακτή της Ιαπωνίας και δεν μεταναστεύουν μέχρι την Αμερική.

directnews


Διαβάστε Περισσότερα » "Ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα βρέθηκε σε ψάρια στην Καλιφόρνια"

Κυρίτσης της ΔΗΜΑΡ σε εργαζόμενους: "Θα πάρετε τα τ....α μου"


Αυτή ήταν η... απάντηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτση σε ερώτηση εργαζομένου για τις ιδιωτικοποιήσεις, στη διάρκεια συνέλευσης της ΔΕΚΑ Τρικάλων!

Έκπληκτοι παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στην συνέλευση της ΔΕΚΑ Τρικάλων για τις Κοινωνικές Δομές την Παρασκευή, το Γιώργο Κυρίτση να απάντα με κάθε άλλο παρά ευγενικό τρόπο σε ερώτηση εργαζομένου σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στη συνέλευση επικρατούσε ένταση και όταν ο εργαζόμενος πήρε το λόγο ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, δεν γύρισε καν να τον κοιτάξει.

Αφού άκουσε την ερώτηση με γυρισμένη πάντα την πλάτη του, εκνευρισμένος απάντησε:

"Τριπλασιάζουμε τους μισθούς και θα δεκαπλασιάσουμε τους ανθρώπους . Και τέλειωσε και θα πάρετε τα τέτοια μου!"

Δείτε το video του trikalaola



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρίτσης της ΔΗΜΑΡ σε εργαζόμενους: "Θα πάρετε τα τ....α μου""

Η στιγμή που Έλληνας φοιτητής στο Columbia αναγκάζει τον Παπανδρέου να παραδεχτεί: Τα κάναμε όλοι μαντάρα! (VIDEO)

- «Δε μπορείτε να μας πείτε ένα mea culpa πρώτα» ρώτησε Έλληνας φοιτητής τον Γιώργο Παπανδρέου 
- «Εγώ ντρέπομαι για όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα, κι εσείς μιλάτε για συνεργασίες και μπλα, μπλα, μπλα», του είπε
- Ψύχραιμος ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Columbia αναγκάστηκε να παραδεχτεί «τα κάναμε όλοι μαντάρα στην Ελλάδα» 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου τα… ακούει από Έλληνες του εξωτερικού. Πριν μερικές μέρες, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε τις διαλέξεις στου στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τον παρουσίασε μάλιστα με όλες τις τιμές ο Ρομπερτ Λιμπερμαν, που αναμένεται να είναι ο επόμενος πρύτανης της σχολής των Διεθνών Σπουδών. 

Όπως συνηθίζει, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για όλα τα καλά που έκανε η κυβέρνηση του, για την Ευρώπη που δε βοήθησε όταν και όσο έπρεπε την Ελλάδα. Πουθενά δεν έδειξε να αναγνωρίζει πως έγιναν λάθη. Και τότε, ένας Έλληνας φοιτητής τον υποχρέωσε να πει mea culpa!

Είναι ο φοιτητής που τον αποκάλεσε μέλος δυναστείας... 
«Είμαι κι εγώ Έλληνας. Είστε μέλος μιας ελληνικής δυναστείας. Ο πάππους σας ήταν πρωθυπουργός, ο πατέρας σας επίσης και μετά εσείς. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις από το 2008 και μετά. Αλλά κάτι πήγε λάθος στην Ελλάδα από το 1974 έως το 2008. Δουλεύαμε σκληρά αλλά ήμασταν αντιπαραγωγικοί και ο δημόσιος τομέας ήρθε να προσφέρει δουλειά και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία κι εσείς εξευρωπαΐσατε το πρόβλημα. Δε μπορείτε να μας πείτε ένα «mea culpa» πρώτα; Ένα τα κάναμε θάλασσα (σ.σ. we really screwed up η ακριβής του έκφραση). Σαν Έλληνας ντρέπονται για όσα έχουν συμβεί κι εσείς είστε εκεί και μιλάτε για συνεργασία και μπλα μπλα μπλα...», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας φοιτητής. Και καταχειροκροτήθηκε!

Ο Γιώργος Παπανδρέου έμεινε ψύχραιμος, ίσως λιγότερο χαμογελαστός αλλά απάντησε: «δε διαφωνώ μαζί σου. Πραγματικά τα κάναμε μαντάρα στην Ελλάδα. Και αυτό είπα στην αρχή... Έχουμε ευθύνες, αλλά υπάρχουν και ευθύνες στην Ευρώπη, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις δεν πάνε μαζί, το είχε πει και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ». 

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει και στην περίφημη δήλωση πως υπάρχει τεράστια διαφθορά στην Ελλάδα. «Κατηγορήθηκα όταν είπα ότι υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα. Αλλά το είπα γιατί ήθελα να το αλλάξω, δεν ήθελα να το κρύψω».

Παράλληλα, απάντησε και στο «είστε μέλος μιας ελληνικής δυναστείας», λέγοντας: «Συνήθως οι δυναστείες δεν εκλέγονται. Εγώ υπήρξα πάντα δημοκρατικά εκλεγμένος στη ζωή μου. Πάλεψα μάλιστα για δημοκρατικές αλλαγές στο κόμμα μου, όπως η άμεση εκλογή. Εκλέχτηκα δύο φορές έτσι. Και ξέρετε υπάρχουν οικογένειες και οικογένειες.

«Ο παππούς μου εξορίστηκε και φυλακίστηκε έξι φορές, παραλίγο να τον εκτελέσουν κιόλας, παλεύοντας για τη Δημοκρατία. Ο πατέρας μου κι αυτός δύο φορές. Επομένως, δεν ήταν ποτέ υπόθεση μιας βασιλικής δυναστείας, ήταν ένας συνεχής αγώνας για τη δημοκρατία», κατέληξε.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η στιγμή που Έλληνας φοιτητής στο Columbia αναγκάζει τον Παπανδρέου να παραδεχτεί: Τα κάναμε όλοι μαντάρα! (VIDEO)"

8χρονος έκλεβε κεριά για να διαβάσει!

Ο πιο αθώος και δικαιολογημένος "κλέφτης" του κόσμου: Ένας 8χρονος από την Αλεξανδρούπολη αναγκάστηκε να κλέψει κεριά από εκκλησία, μια και στο σπίτι του, όπως είπε, δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα, αφού τους το έκοψε η ΔΕΗ και δεν είχε φως το βράδυ για να διαβάσει.

Θέμα συζήτησης έγινε τις τελευταίες ημέρες η ιστορία ενός 8χρονου αγοριού που συνελήφθη να έχει στην κατοχή του κεριά, τα οποία όπως είπε πήρε από εκκλησία, καθώς στο σπίτι του η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα.


Σύμφωνα με αναγνώστες της εφημερίδας μας, τον 8χρονο παρατήρησαν περαστικοί, σε κεντρικό σημείο της πόλης, να κραδαίνει κεριά, τα οποία, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, αφαίρεσε από εκκλησία.

«Δεν έχουμε στο σπίτι μας ρεύμα, μας το έκοψαν, και δεν μπορώ να διαβάσω για το σχολείο», είπε στους περαστικούς, αφήνοντάς τους άφωνους.

Και δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση…

gnomionline
Διαβάστε Περισσότερα » "8χρονος έκλεβε κεριά για να διαβάσει!"

Ο Πιστόριους χτύπησε με το ρόπαλο τη Στέεκναμπ πριν την πυροβολήσει! - Και ο αδερφός του κατηγορούμενος για φόνο!

Ο Πιστόριους συνέθλιψε το κεφάλι της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, πριν την πυροβολήσει, σύμφωνα με όσα είπαν αστυνομικοί στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας.

Συγγενείς της που είδαν τη σορό της πριν αποτεφρωθεί, περιέγραψαν πως έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι από χτύπημα με το ρόπαλο. Σύμφωνα με την αστυνομία, την είχε χτυπήσει ο Πιστόριους πριν την πυροβολήσει.

Την ίδια ώρα, μια νέα αποκάλυψη για τον αδερφό του Όσκαρ Πιστόριους, έρχεται στο φως.

Ο Καρλ Πιστόριους κατηγορείται για τη δολοφονία εκ προμελέτης μίας γυναίκας, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, σε τροχαίο δυστύχημα το 2010. Μάλιστα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο δυο μέρες πριν την ακροαματική διαδικασία για το αν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο χρυσός Παραολυμπιονίκης για το φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ.

Τα δυο αδέρφια εκπροσωπούνται από τον ίδιο δικηγόρο, τον Κένι Όλντγουέιτζ.

Η δίκη του Καρλ Πιστόριους, που κατηγορείται για επικίνδυνη και αμελή οδήγηση, αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Σε πρώτη φάση η υπόθεση αυτή είχε αρχειοθετηθεί, όμως αποφασίσθηκε η αναψηλάφηση της μετά την αγωγή που άσκησε η οικογένεια του θύματος κατά του Καρλ Πιστόριους για αμέλεια στην οδήγηση.

Σύμφωνα πάντως με το BBC, από τους ελέγχους που έγιναν στο αίμα του, δεν προέκυψε ότι ήταν μεθυσμένος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πιστόριους χτύπησε με το ρόπαλο τη Στέεκναμπ πριν την πυροβολήσει! - Και ο αδερφός του κατηγορούμενος για φόνο!"

Μπερλουσκόνι: "Προσφέρθηκα να αγοράσω ένα ελληνικό νησί αλλά οι Γερμανοί μπλοκάρουν τα πάντα"!

Μπορεί η ξαφνική επιπεφυκίτιδα να τον κράτησε μακριά από τους υποστηρικτές του στην προεκλογική συγκέντρωση του Λαού της Ελευθερίας στη Νάπολη, με αποτέλεσμα να τους μιλήσει μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, όμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορούσε να λείπει από το Μιλανέλο, το προπονητικό κέντρο της αγαπημένης του Μίλαν, όπου βρέθηκε πριν από το σημερινό ντέρμπι ανάμεσα στη Μίλαν και την Ίντερ. Κατά την αποχώρησή του λοιπόν, έσπασε τη προεκλογική σιωπή μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκ των οποίων και Έλληνες.

Όταν λοιπόν έμαθε ότι μπροστά του βρίσκονταν εκπρόσωποι του Τύπου από την Ελλάδα, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα δίνοντας και πάλι ένα μοναδικό σόου, που μετέδωσε η εφημερίδα Repubblica.

«Είχα μιλήσει με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό σας Παπαδόπουλο (εννοεί τον Γ. Παπανδρέου) όπως και με τον Σαμαρά και ήμουν στο πλευρό τους, όμως δεν μπορούσε να γίνει τίποτα με τους Γερμανούς. Είναι μια καταστροφή. Λυπάμαι πολύ», δήλωσε με περίλυπο ύφος.

Όταν ο δημοσιογράφος του ανέφερε πως τουλάχιστον στην Ιταλία το ποδόσφαιρο στέλνει ένα θετικό μήνυμα, την ώρα που στην Ελλάδα ούτε αυτό δε συμβαίνει, τότε ο Καβαλιέρε απάντησε «αν υπάρχει κάτι που εμείς στην Ιταλία μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε… Εμείς οι Ιταλοί όπως ξέρετε, τρέφουμε μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα, η οποία έχει βαθιές ρίζες πολιτισμού. Έχουμε όλοι μελετήσει αρχαία ελληνικά στα σχολεία μας και είναι η χώρα που κάνουμε πιο συχνά τις διακοπές μας».

Σκεπτόμενος λοιπόν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις των συμπατριωτών του και ίσως τις δικές του, συμπλήρωσε «είχα πει στον Παπαδόπουλο (τον διορθώνει ο δημοσιογράφος), συγγνώμη στον Παπανδρέου, αν υπάρχει μια ωραία ιδιοκτησία στην Ελλάδα και αν ήταν χρήσιμο να κάνω μια αγορά. Τώρα πια δεν έχω καν το κουράγιο, γιατί έχουν πέσει τόσο οι τιμές που θα είναι σαν να το εκμεταλλεύομαι. Το είχα πει σε εκείνον αλλά και στον Σαμαρά. Του είχα πει αν υπάρχει κάποιο νησί να αγοράσω, εγώ είμαι διαθέσιμος. Τώρα όμως σωπαίνω, γιατί με τις τιμές που επικρατούν θα είναι σαν έρχομαι για να εκμεταλλευτώ την κατάσταση».

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγη ώρα νωρίτερα είχε μιλήσει στον ιταλικό Τύπο λέγοντας πως είναι υπερήφανος για την προεκλογική του καμπάνια, όπου υποσχέθηκε να αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις και προθυμοποιήθηκε να δώσει από την τσέπη του 4 δισ. ευρώ για την επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης του 2012.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σκάνδαλο με περίφημα δείπνα του στις πολυτελείς βίλες του, λέγοντας πως «εδώ στην Ιταλία μου επιτέθηκαν με τα μπούνγκα-μπούνγκα τα οποία είναι μια απόπειρα δυσφήμησής μου και τίποτα άλλο. Από 150.000 καταγεγραμμένες συνομιλίες δεν έχει προκύψει κανένα αδίκημα και όμως συνεχίζουν με αυτές τις δίκες, τις οποίες καλύπτει ο ξένος Τύπος όπου η εισαγγελία είναι σοβαρή. Ενώ σε εμάς η εισαγγελία είναι μια μαφία πιο επικίνδυνη από την σικελική μαφία και γνωρίζω ότι λέω κάτι σοβαρό, αλλά έτσι είναι».

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπερλουσκόνι: "Προσφέρθηκα να αγοράσω ένα ελληνικό νησί αλλά οι Γερμανοί μπλοκάρουν τα πάντα"!"

Επίθεση σε βάρος αστυνομικών στo κέντρο του Αγρινίου (φωτο)


Σοβαρό επεισόδιο σε βάρος πέντε αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κινούνταν με δίκυκλα στην πλατεία Δημοκρατίας σημειώθηκε στη μια περιπου το μεσημερι. Ελαφρά τραυματίες αστυνομικοί
Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ομάδα περίπου δεκαπέντε - είκοσι ατόμων με κουκούλες και ρόπαλα  επιτέθηκαν με μανία κατά αστυνομικών που κινούνταν με δυο μοτοσυκλέτες από την πλατεία Δημοκρατίας προς την οδό  Μπαϊμπά.
Οι κουκουλοφόροι σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr, χτύπησαν πολλές φορές και με μανία αστυνομικό τον οποίο  έριξαν από την μηχανή του, ενώ στην συνέχεια επιτέθηκαν και σε άλλους τέσσερις αστυνομικούς που επέστρεψαν  από την Μπαϊμπά για να βοηθήσουν τον συνάδελφό  τους. Η επίθεση διήρκησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, ενώ αυτή την ώρα γίνονται αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή για την ανεύρεση των δραστών.
Αξίζει να σημειώθει πως λίγο νωρίτερα από τα επεισόδια στην πλατεία Δημοκρατίας βρίσκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής που μοίραζαν φυλλάδια και εφημερίδες. Οι αστυνομικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομειο του Αγρινίου, με μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματος τους.



Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση σε βάρος αστυνομικών στo κέντρο του Αγρινίου (φωτο)"

Από τις εφορίες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών

Την είσπραξη των ληξιπρόσθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από τις εφορίες σε βάθος τριετίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, η οποία προβλέπει ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τεσσάρων κύριων Ταμείων (ΟΓΑ, ΕΤΕΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ) για ένα διάστημα τριών ετών θα μπουν κάτω από το ΙΚΑ και θα αναζητούνται κάτω από μια προσπάθεια που θα έχει την επωνυμία «Ερμής», ενώ στο βάθος της τριετίας θα πάνε στις εφορίες.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του 2016 και τόνισε πως οι περί του αντιθέτου δηλώσεις δεν απηχούν την αλήθεια.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τις εφορίες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών"

Εμβασμα στον εκδότη Αντώνη Δελλατόλα από τον φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη


Εμβασμα μισού εκατομμυρίου ευρώ από λογαριασμό στην Κύπρο έστειλε ο νυν κατηγορούμενος Πέτρος Κυριακίδης στον εκδότη και δημοσιογράφο Αντώνη Δελλατόλα, την περίοδο κατά την οποία οι λογαριασμοί του πρώτου στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένοι από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Proton Bank. Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει σήμερα το έγγραφο της συναλλαγής που περιλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία για το σκάνδαλο και προκαλεί πληθώρα ερωτημάτων για τις πλευρές που εμπλέκει.
Πρόκειται για έμβασμα ύψους 500.000 ευρώ το οποίο εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Ως δικαιούχος του λογαριασμού αποστολής εμφανίζεται ο καταζητούμενος για την υπόθεση της Proton Bank, Πέτρος Κυριακίδης.
Το έμβασμα καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του εκδότη των εφημερίδων «Το Ποντίκι» και «6 ημέρες», Αντώνη Δελλατόλα.
«Λεπτομέρειες πληρωμής»
Στις «λεπτομέρειες πληρωμής» του εγγράφου αναφέρεται: «διακανονισμός (settlement) του Π. Κυριακίδη/Συμβόλαιο Νο 11.022/20/01/11». Φέρει δε τη σφραγίδα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, της Δημοκρατίας της Κύπρου (Unit for Combating Money Laundering), από την οποία και εστάλη στις ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να ενταχθεί στην ογκωδέστατη δικογραφία.
Η συναλλαγή, η οποία αποτελεί μία από τις δεκάδες που ελέγχει διεξοδικά η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, λαμβάνει χώρα την περίοδο που, όπως είναι γνωστό, ο Πέτρος Κυριακίδης είναι ποινικά ελεγκτέος για το τραπεζικό σκάνδαλο και ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε ελληνικό έδαφος με σχετικό βούλευμα το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Ολα δείχνουν, πάντως, ότι η ελληνική Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος δεν δέχθηκε ενημέρωση από την Ελληνική Τράπεζα ή την Τράπεζα Κύπρου για την κίνηση αυτού του υψηλού ποσού, καθώς καμία ενέργεια δεν φαίνεται να έχει γίνει επ' αυτού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Π. Κυριακίδης, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «εξ απορρήτων συνεργάτης» του Λ. Λαυρεντιάδη, ήταν εκείνο το χρονικό διάστημα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
Ανεκτέλεστο ένταλμα
Λίγο καιρό δε μετά την τραπεζική συναλλαγή, τον Δεκέμβριο του 2012, και αφού έχουν συλληφθεί ο Λ. Λαυρεντιάδης και άλλα πρώην στελέχη της Proton Bank, σε βάρος του Πέτρου Κυριακίδη εκδίδεται ένταλμα σύλληψης, το οποίο παραμένει ανεκτέλεστο. Μέχρι την ημέρα που εξαφανίζεται, έχει περάσει από την κατοχή του μεγάλο πακέτο μετοχών διαφόρων επιχειρήσεων του Τύπου, όπως μέσω χρηματιστηρίου των «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.» και «Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.», καθώς και ΜΜΕ, όπως «Veto», «Flash Radio», «Espresso» και άλλα. Παράλληλα, για μερικά χρόνια καταλαμβάνει σημαντικές θέσεις στο Δ.Σ. της Alapis, μιας από τις εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, μέσω της οποίας φέρεται να υλοποιήθηκε μέρος του σχεδίου για την αφαίμαξη της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία του συμβολαίου που αναφέρεται στο επίμαχο έμβασμα (20.01.2011) παραπέμπει στο ίδιο διάστημα κατά το οποίο οι Π. Κυριακίδης και Αντ. Δελλατόλας ξεκίνησαν τη συνεργασία τους για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Συγκεκριμένα, στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε η αγορά ποσοστού 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας από το νυν κατηγορούμενο, με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκούνται από τον Αντ. Δελλατόλα.
Σε επικοινωνία που είχε η «Ε» με τον Αντ. Δελλατόλα, ο εκδότης και δημοσιογράφος αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι το έμβασμα είναι η δεύτερη δόση των χρημάτων της αγοραπωλησίας για το «Ποντίκι». Σύμφωνα με τον ίδιο, το αντίτιμο των μετοχών τού δόθηκε σε δύο δόσεις, έχουν πληρωθεί οι σχετικοί φόροι, ενώ η σύμβαση και οι δόσεις έχουν κατατεθεί στην Εφορία.
Τα 6 ερωτήματα
Το επίμαχο έμβασμα, σε συνδυασμό με το ύψος του ποσού, προκαλεί σειρά ερωτημάτων, τα οποία αναμένεται να διερευνήσει η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, που χειρίζεται την υπόθεση της Proton Bank. Ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα εξής:
1 Από πού προέρχονται τα χρήματα της συναλλαγής τα οποία εμβάζει ο Π. Κυριακίδης, ενώ ελέγχεται μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος; Μπορεί η περιουσιακή κατάσταση του εκδότη να δικαιολογεί το ποσό, αλλά η προέλευση των 500.000 ευρώ φαίνεται πως παραμένει άγνωστη.
2 Ακόμα κι αν πρόκειται για παλαιότερη οφειλή αναφορικά με την εφημερίδα, παραμένει το ερώτημα της αποδοχής του εμβάσματος, τη στιγμή που ο Π. Κυριακίδης ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.
3 Είναι η μόνη συναλλαγή στην οποία προχωρά ο Π. Κυριακίδης κατά την επίμαχη περίοδο;
4 Υπήρξε ενημέρωση από τα τραπεζικά ιδρύματα της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, τη στιγμή που ο Π. Κυριακίδης είναι ποινικά ελεγκτέος; Αν όχι, δεν θα πρέπει η αρμόδια ελληνική Αρχή να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις;
Ποιος ο ρόλος της κυπριακής Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος; Γιατί δεν προχώρησε σε ενημέρωση της αντίστοιχης ελληνικής, με την οποία άλλωστε έχει ανοιχτή επικοινωνία, όταν είναι γνωστό στην Κύπρο ότι ο Π. Κυριακίδης εμπλέκεται στο σκάνδαλο Proton Bank;
6 Εχει ενημερωθεί επί της συναλλαγής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που ασχολείται με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των ΜΜΕ;

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβασμα στον εκδότη Αντώνη Δελλατόλα από τον φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη"

Απόδοση ΦΠΑ αυθημερόν από όλες τις επιχειρήσεις


Ένα φιλόδοξο και με ιδιαίτερο ρίσκο σχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως αποκαλύπτει στο "Βήμα της Κυριακής" ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο περιλαμβάνει:
  • Την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off shore εταιρειών με ακίνητα
  • Τη φορολόγηση 24.700 πολιτών, που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού
  • Τη σύγκριση των πραγματικών δαπανών και εσόδων για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων
  • Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών
  • Τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο αναζητά κίνητρα, ώστε να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις.
Ένα από αυτά, που σύμφωνα με τον υπουργό εφαρμόζεται με επιτυχία και σε άλλα κράτη, προβλέπει την αποστολή με SMS του αριθμού απόδειξης από τον πολίτη, σε μία βάση δεδομένων που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια, το υπουργείο θα κάνει κλήρωση ηλεκτρονικά και εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης, τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό αυτής στον καταναλωτή.
Η πιο φιλόδοξη παρέμβαση για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis και η καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις για την αύξηση των εσόδων.
Το σύστημα αυτό, αναμένεται να έχει κατά τον υφυπουργό άμεσα αποτελέσματα και θα λειτουργεί ως εξής:
Όταν μία συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα κρατάει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών - πωλήσεων).
Στη περίπτωση δε, που δεν χρησιμοποιεί κάποιος πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ και αφορά την κάθε απόδειξη.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόδοση ΦΠΑ αυθημερόν από όλες τις επιχειρήσεις"

Οι βουλευτές έχουν τις μισές μειώσεις μισθών από ό,τι οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει κοπεί από τον βασικό μισθό των βουλευτών από το 2009, παρά το πλήθος των περικοπών που έχουν γίνει στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι βουλευτές έχουν υποστεί συνολικές μειώσεις αποδοχών κατά 26%, την ώρα που οι περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, από 45-60%.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Realnews», οι βουλευτές συνεχίζουν να λαμβάνουν ως βασικό μισθό τα 5.780 ευρώ που έπαιρναν και το 2009, ενώ αντίθετα έχουν ψαλιδιστεί τα διάφορα επιδόματα και η αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές.

Αξίζει να αναφερθεί μία περίπτωση βουλευτή, του οποίου η αποζημίωση μειώθηκε μόλις 15% τα τελευταία τρία χρόνια: τον Νοέμβριο του 2009 λάμβανε συνολικά 6.929,90 ευρώ, ενώ το Ιανουάριο του 2013 πήρε 5.930,22 ευρώ.

Ειδικότερα, στις μειώσεις των αποδοχών των βουλευτών θα πρέπει να προστεθούν η αναλογική κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας, καθώς και η μείωση του αφορολόγητου ορίου (παραμένει ωστόσο υψηλό, στο 68%).

Ψαλίδισμα επιδομάτων

Σταδιακά έχουν γίνει οι μειώσεις των επιδομάτων στους βουλευτές τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, τα επιδόματα από το 2009, διαμορφώθηκαν το 2013 ως εξής:

Επίδομα οργάνωσης γραφείου: από 1.156 σε 748 ευρώ
Ταχυδρομικά τέλη: από 1.119 σε 909 ευρώ
Εξοδα κίνησης (βουλευτές Λεκανοπεδίου): από 450 σε 291 ευρώ
Συμμετοχή σε επιτροπές: από 289 σε 75 ευρώ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι βουλευτές έχουν τις μισές μειώσεις μισθών από ό,τι οι δημόσιοι υπάλληλοι"

Δίγραμμες επιταγές στη θέση των πιστωτικών καρτών

«Πράσινο φως» έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος και από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσει και το υπουργείο Οικονομικών για μπλοκ επιταγών...
σε όλους τους πολίτες, με συγκεκριμένο αναγραφόμενο ποσό, εγγυημένο από τις τράπεζες.

Το σχέδιο αυτό το οποίο έχει και τη σύμφωνη γνώμη του εμπορικού κόσμου στόχο έχει την τόνωση της ρευστότητας και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης.

Πρόκειται για μια δοκιμασμένη συνταγή από τη δεκαετία του ’80 στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να έχει τον κίνδυνο των ακάλυπτων επιταγών, αλλά και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» κάθε πελάτης τράπεζας θα μπορεί να πάρει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα που θα προκύπτει από τον μηνιαίο του μισθό, τα υπόλοιπα εισοδήματα του αλλά και τις καταθέσεις του μπλοκ επιταγών 10,20 ή 50 φύλλων, με αναγραφόμενο εγγυημένο ποσό από την τράπεζα, 10 ευρώ, 20 ευρώ, 50 ευρώ και 100 ευρώ.

Οι δίγραμμες αυτές επιταγές θα λειτουργούν αντίστοιχα όπως οι χρεωστικές κάρτες και δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το ποσό του λογαριασμού που έχει ο καταναλωτής στην τράπεζα.

Οι επιταγές δεν θα μπορεί να είναι μεταχρονολογημένες αλλά θα είναι ημέρας, άμεσα εισπράξιμες από τα καταστήματα και δεν θα αφορούν επιχειρηματικές συναλλαγές αλλά θα καλύπτουν τις καθημερινές καταναλωτικές ανάγκες. Έτσι και οι επιχειρήσεις θα είναι 100% βέβαιες ότι θα πάρουν τα χρήματά τους και οι τράπεζες θα αυξήσουν τον κύκλο των εργασιών τους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίγραμμες επιταγές στη θέση των πιστωτικών καρτών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news