facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣτΕ:Νόμιμο το πρόστιμο των 200€ για τα διόδια

Νόμιμο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους αρνούνται να πληρώνουν τα διόδια ή ανεβάζουν τις μπάρες για να περάσουν «δωρεάν» τα αυτοκίνητα.

Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και μικρός αριθμός πολιτών που συγκρότησαν το κίνημα «δεν πληρώνω», σηκώνοντας τις μπάρες των διοδίων και αρνούμενοι να καταβάλουν το αντίτιμο, δεν δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται για την μη καταβολή των διοδίων είναι νόμιμο.


Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας εξέδοσε απόφαση στο πλαίσιο της «πιλοτικής» δίκης, κρίνοντας ότι η επιβολή προστίμου 200 ευρώ για εκείνους που παραβιάζουν τις μπάρες είναι νόμιμη και επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η υπόθεση που απασχόλησε το Δ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου αφορούσε σχετική προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού κ. Οικονομάκου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2011 είχε αρνηθεί να πληρώσει διόδια και βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόστιμο των 200 ευρώ που προβλέπεται από τον ΚΟΚ.



Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ:Νόμιμο το πρόστιμο των 200€ για τα διόδια"

Στις 17 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση της προσφυγής κατά της συμφωνίας Δημοσίου - Siemens

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 θα εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήδη από τις 26/10/2012, κατά της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι και ένας αριθμός μελών του, από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο Σύλλογος και τα μέλη του διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης, κάτι που ενδεχόμενα προδικάζει και καθυστέρηση στη έκδοση της απόφασης.

Σημειώνουμε ότι, με δεδομένη την προβληματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο Σύλλογος είχε αιτηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ταχύτερη εκδίκαση της υπόθεσης, έτσι ώστε να μπορούσε το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει από τη γερμανική εταιρία, το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με βάση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ζημιώθηκε από τις υπερτιμολογήσεις της.

Παράλληλα, θα άνοιγε -επιτέλους- ο δρόμος για την αποκάλυψη των ονομάτων απατεώνων πολιτικών, αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν σ’ αυτό το “φαγοπότι της ντροπής” κατά του ελληνικού λαού και του ελληνικού Κράτους.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, μετά από πολλές απόπειρες απόκρυψης των στοιχείων της υπόθεσης, ακόμη και μετά από έρευνες της Βουλής των Ελλήνων, σε μία από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης Σαμαρά, το πολιτικό σύστημα “έθαψε” για πάντα την υπόθεση,μέσω της υπ΄ αριθ. ΥΠΟΙΚ 07085ΕΞ2012/27.8.2012 (ΦΕΚ 164/Α΄/27-08-2012) σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της SIEMENS και απέκλεισε κάθε τρόπο διεκδίκησης των χρημάτων του ελληνικού λαού ή αποκάλυψης των ατόμων που δωροδοκήθηκαν.

Για το Σύλλογο Έλληνες Φορολογούμενοι, για τα μέλη του Συλλόγου που συνυπογράφουν την αίτηση ακύρωσης, αλλά -πιστεύουμε- και για το σύνολο του ελληνικού λαού, ο αγώνας για την ακύρωση της επαίσχυντης αυτής συμφωνίας και την αναζήτηση των χρημάτων που χάθηκαν μέσα από μίζες και “προμήθειες” και η απόδοση ευθυνών στα πολιτικά και μη πρόσωπα που διέσυραν τη χώρα μας, δεν είναι απλά ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας. Είναι ζήτημα ηθικής ικανοποίησης και ηθικού διδάγματος σε μία κοινωνία που ήδη βιώνει την κατάρρευσή της, από τη λειτουργία ενός άρρωστου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο επιχειρεί να αποκρύψει και να διαγράψει τις ευθύνες του.

forologoumenos

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 17 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση της προσφυγής κατά της συμφωνίας Δημοσίου - Siemens"

Έως τις 30 Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων

Παρατείνεται, έως τις 30 Ιουνίου, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, στην οποία επίσης διευκρινίζονται τα εξής:
- Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..
- Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΠΟΛ 1029

ΘΕΜΑ: Τρόπος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013. Παράταση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α') και ειδικότερα την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία καθώς και να καθορίζει τον τρόπο υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

2. Την Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών YΠΟΙΚ 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β'), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

3. Το γεγονός ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών προσώπων, έτους 2013 δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.

4. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

2. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

3. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

4. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013.

5. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο Υφυπουργός
Γεώργιος Μαυραγάννης

Διαβάστε Περισσότερα » "Έως τις 30 Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 φυσικών προσώπων"

Βροχή οι απολύσεις διοικητών Οργανισμών χωρίς πρότερη ενημέρωση!


Απίθανο και όμως αληθινό. Σε υπουργό «φάντασμα» εξελίσσεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος παύει από τις θέσεις τους διοικητές και υποδιοικητές χωρίς να τους πάρει ούτε ένα τηλέφωνο να τους ενημερώσει. Τη «βρωμοδουλειά» κάνουν οι διευθυντές του γραφείου του, αφήνοντας άναυδους συνεργάτες που μέχρι χθες τους βοηθούσαν να φέρουν σε πέρας το έργο τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο ένας εκ των τελευταίων απολυθέντων, την προηγούμενη της επίσημης απόλυσής του, είχε συνεργασία με τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο δεν του ανέφερε ότι είχε ήδη απολυθεί μέρες πριν!

«Τους στρατηγούς τους παύει μόνο στρατηγός»

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο που είχαν παύσει από τη θέση του τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ κ. Βλάσση Σφυρόερα, έστειλαν στο σπίτι τους μερικά ακόμα πολύτιμα στελέχη από τους Οργανισμού ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ.

Ο λόγος για τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Παναγιώτη Πέτρουλα και τον υποδιοικητή κ. Βασίλη Δόριζα, για τονυποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Ιωάννη Σαριβουγιούκα και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κώστα Νικόλη, τους οποίους ο υπουργός απέλυσε από τις 8 Φεβρουαρίου εν άγνοιά τους και τους ενημέρωσε, στις 14 Φεβρουαρίου ένας υπάλληλος του υπουργείου Υγείας μετά τη δημοσίευση της απόλυσής τους στο ΦΕΚ.

Άγνωστο το κατά πόσο είναι νόμιμονα βάζεις έναν υπάλληλο να απολύσει το διοικητή, άγνωστο επίσης αν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία όσον αφορά το πρωτόκολλο παύσης ενός διοικητή, άγνωστο επίσης το αν είναι νόμιμο να αφήνεις ακέφαλο έναν Οργανισμό χωρίς καμιά ειδοποίηση και γενικά «άγνωσται αι βουλαί του κυρίου Λυκουρέντζου».

Το αστείο ωστόσο της υπόθεσης είναι, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειαζόταν να προβεί το υπουργείο σε παύσεις, αφού οι συμβάσεις κάποιων εξ αυτών λήγουν σε μερικούς μήνες. Η απορία βέβαια είναι για ποιο λόγο παίρνουν από τον ιδιωτικό τομέα αξιόλογα στελέχη που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο στο υπουργείο και μετά, τους «πετάνε» στην κυριολεξία σαν την μύγα από το γάλα!

Κλείνοντας, με όλες αυτές τις απορίες και τα παράδοξα που συμβαίνουν καθημερινά στο υπουργείο Υγείας, θα αναφέρω, για όσους ξέρουν τι θα πει πρωτόκολλο σ’ αυτή τη χώρα, τιμής ένεκεν, μια σημαντική έκφραση του κ. Δόριζα προς υπάλληλο που πήρε τηλέφωνο να τον απολύσει «παρακαλώ ενημερώστε τον υπουργό ότι τους στρατηγούς τους παύει μόνο στρατηγός ή αρχιστράτηγος όχι φαντάρος, ομοίως και τους διοικητές και υποδιοικητές».

iatrikostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Βροχή οι απολύσεις διοικητών Οργανισμών χωρίς πρότερη ενημέρωση! "

Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός με αιχμές για την αστυνομία


Στη δίνη νέας πολιτικής κρίσης βυθίζεται η Βουλγαρία καθώς ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε πιεζόμενος από μαζικές διαδηλώσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής λιτότητας. Ο ίδιος προσπαθώντας να δείξει φιλολαϊκό προφίλ δήλωσε ότι παραιτείται γιατί δεν μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα που η σστυνομία χτυπά τους πολίτες. Επισήμως η παραίτηση της κυβέρνησης αναμένεται μέχρι σήμερα το απόγευμα, εξέλιξη η οποία θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Με τη δήλωση αυτή επιχείρησε να λάβει αποστάσεις από τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων από τις αρχές, με στόχο να διατηρήσει ανοιχτό το παράθυρο επανεκλογής του. 
Πηγές από τη χώρα αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και για μείωση στην τιμή της ενέργειας αλλά η κίνηση αυτή ήταν καθυστερημένη και απέτυχε να καλμάρει το πλήθος που είχε ξεσηκωθεί, ακολουθώντας την αντιπολίτευση που ζητά εκλογές.
Ο κ.  Borisov μιλώντας στην Βουλή είπε ότι θα παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση μετά τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και την άσκηση βίας από την αστυνομία.
«Δεν θα συμμετέχω σε μια κυβέρνηση που επιτρέπει στην αστυνομία να χτυπάει πολίτες», δήλωσε όπως ς μεταδίδει το Reuters. 

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός με αιχμές για την αστυνομία"

Το Κατάρ επιστρέφει στον διαγωνισμό για το Ελληνικό

Το Κατάρ «υπέγραψε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας και επιστρέφει στον διαγωνισμό για το Ελληνικό» ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε: «Θα πρέπει να... αποδίδουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει και ο κ. Μηταράκης έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά».

Μιλώντας στον Βήμα FM ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ.

«Θέλω να επισημάνω τις αναφορές στην ΑΟΖ, στα ευρωπαϊκά κοιτάσματα που βρίσκονται στο Αιγαίο, στην πρόθεση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση. Επίσης, την ενίσχυση που θα έχει η Ελλάδα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Γαλλίας και την συνεισφορά σε επίπεδο τεχνογνωσίας στους τομείς της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Υγείας κτλ», ανέφερε.

Επισήμανε πως «η δημιουργία του ελληνογαλλικού συμβουλίου -το οποίο θα προωθήσει δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η άμυνα, το εμπόριο και ο τουρισμός, για τον οποίο υπογράφηκε και μια συμφωνία χθες- θα ανοίξει νέες οδούς για συνεργασία».

«Ο κ. Ολάντ είπε ξεκάθαρα ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να ενθαρρύνει, να παρακινήσει, να παροτρύνει γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν θέματα εξοπλισμών, αλλά πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά «ζήτησε και πρότεινε να μας νοικιάσουν δύο φρεγάτες και αυτό συζητείται».

nooz

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Κατάρ επιστρέφει στον διαγωνισμό για το Ελληνικό"

Με εξετάσεις η εισαγωγή των μαθητών στα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια

Oι υποψήφιοι μαθητές στα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια θα εισάγονται από φέτος με εξετάσεις και έπειτα από εξεταστική διαδικασία δύο ωρών σε τρία μαθήματα από το δημοτικό στο γυμνάσιο και τρίωρη εξεταστική διαδικασία από το γυμνάσιο στο λύκειο σε δύο μαθήματα.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά : "Επιδιώκουμε την αριστεία σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αξιοποιώντας την αξιολόγηση που διατρέχει όλες μας τις πολιτικές. Γι' αυτό το λόγο εφαρμόζουμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους αρίστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, επεκτείνοντας το θεσμό και στην επαγγελματική εκπαίδευση, μελετώντας την ίδρυση Προτύπων - Πειραματικών σχολείων, μετά από σχετική αξιολόγηση σε Περιφέρειες της χώρας που δεν λειτουργούσαν μέχρι σήμερα".

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας :
1. Υλοποιεί τη διαδικασία εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις (δοκιμασία με τεστ δεξιοτήτων).
2. Επεκτείνει το θεσμό του Προτύπου - Πειραματικού Σχολείου και στην επαγγελματική εκπαίδευση με Τεχνολογικά Πρότυπα σχολεία. Με νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Λύκειο, θα ιδρύονται Πρότυπα - Πειραματικά Επαγγελματικά Λύκεια και μάλιστα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.
3. Μελετά την ίδρυση Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων (μετά από σχετική αξιολόγηση τους) και στις περιφέρειες: Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου.
4. Ολοκληρώνει τις διαδικασίες της τοποθέτησης των διευθυντών, αλλά και της επιλογής, μετά από (ειδική για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία) αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στα σχολεία αυτά με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Επισημαίνεται ότι από το σχολικό έτος 2013-2014 και εξής:
α) Η εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνεται με κλήρωση. Το ίδιο ισχύει και για τα Πρότυπα0 - Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, τα οποία δεν συνδέονται με τα αντίστοιχα Νηπιαγωγεία (όπως προβλέπεται και σήμερα).
β) Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου των Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων θα γίνεται με ειδική δοκιμασία ( Τεστ Δεξιοτήτων), ανεξάρτητα από το σχολείο ( δημοτικό ή γυμνάσιο αντίστοιχα) αποφοίτησης των ενδιαφερόμενων μαθητών.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πρότυπο - Πειραματικό Γυμνάσιο θα αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο δημοτικό σχολείο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πρότυπο - Πειραματικό Λύκειο θα εξετάζονται με την ίδια διαδικασία στην Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και στα Μαθηματικά.

Για το τεστ δεξιοτήτων δεν θα ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε καμία περίπτωση δεν θα ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση.

Γι' αυτό, οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη, ούτε να κάνουν φροντιστηριακή εξάσκηση για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία. Όσα ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο δημοτικό σχολείο ή στο γυμνάσιο, θα αρκούν για την επιτυχή συμμετοχή τους.

Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, διεξαγωγής της δοκιμασίας και όλα τα σχετικά θέματα που αφορούν στην εισαγωγή των μαθητών στο πειραματικό γυμνάσιο και λύκειο, περιλαμβάνονται στη συνημμένη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Με εξετάσεις η εισαγωγή των μαθητών στα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια"

Συνελήφθη νοσοκομειακός γιατρός με φακελάκι! Σαφάρι ελέγχων σε νοσοκομεία -ιατρεία


Στους δρόμους έχουν βγει ελεγκτές του ΣΔΟΕ και της αστυνομίας προκειμένου να εντοπίσουν γιατρούς οι οποίοι είτε εισπράττουν δωράκια από ασθενείς είτε δεν κόβουν αποδείξεις στα ιατρεία τους. Άλλος ένας γιατρός πιάστηκε στα πράσα αυτή τη φορά με φακελάκι σε Γενικό Νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδος. Διαβάστε πως πήγε να εισπράξει από ασθενή μαύρα χρήματα

 Σε εποχές κρίσης μπορεί να έχουν γίνει εκπτώσεις στα φακελάκια δεν έχουν όμως εξοβελιστεί πλήρως από τον τομέα της Υγείας.
Χειρουργός σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδος πιάστηκε επ΄ αυτοφώρω  να παίρνει φακελάκι 400 ευρώ από γιο ασθενούς προκειμένου να τη χειρουργήσει.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες η γυναίκα επρόκειτο να χειρουργηθεί στην κλινική όπου εργάζεται ο χειρουργός που συνελήφθη. Όμως κατά τις συνεννοήσεις ο γιατρός δε δίστασε να ζητήσει ευθέως το χρηματικό ποσό από τον γιο της ασθενούς. ‘Έτσι εκείνος ενημέρωσε την αστυνομία η οποία και του έδωσε το ποσό των 400 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Ο χειρουργός συνελήφθη την ώρα που έπαιρνε το φακελάκι.
Την υπόθεση είχε αναλάβει η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.


iatroi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη νοσοκομειακός γιατρός με φακελάκι! Σαφάρι ελέγχων σε νοσοκομεία -ιατρεία"

Νεαρή κοπέλα έπεσε στο Θερμαϊκό για να αυτοκτονήσει - Σώθηκε από άνδρες της ΔΙΑΣ

Τέλος στη ζωή της θέλησε να βάλει μια 23χρονη κοπέλα, η οποία βούτηξε στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ωστόσο σώθηκε από την έγκαιρη παρέμβαση δύο δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Οι περαστικοί μόλις είδαν το περιστατικό ειδοποίησαν την Αστυνομία και στο σημείο έφτασαν τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ από τους οποίους οι δύο βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν σώα τη νεαρή κοπέλα.

Σύμφωνα με τη μητέρα της, η 23χρονη αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ μετά την περιπέτεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Το ίδιο συνέβη και με τους δύο αστυνομικούς, ωστόσο, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεαρή κοπέλα έπεσε στο Θερμαϊκό για να αυτοκτονήσει - Σώθηκε από άνδρες της ΔΙΑΣ"

Επιτέθηκαν σε κάμεραμαν και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο της ΕΡΤ3

Θύμα επίθεσης έπεσε κάμεραμαν της ΕΡΤ3 από άγνωστους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα από τη μανία των αγνώστων δεν γλίτωσε ούτε το αυτοκίνητο της δημόσιας τηλεόρασης, στο οποίο έβαλαν φωτιά.

Ολα ξεκίνησαν στις 13.30. Αρχικά οι άγνωστοι επιτέθηκαν και χτύπησαν στο κεφάλι με καδρόνια έναν κάμεραμαν και επιχείρησαν χωρίς να τα καταφέρουν όμως, να του πάρουν την κάμερα.

Στη συνέχεια πυρπόλησαν το αυτοκίνητο της ΕΡΤ3 που βρισκόταν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτέθηκαν σε κάμεραμαν και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο της ΕΡΤ3"

Δε θα αφήσουν βραχονησίδα ... χωρίς τη γαλανόλευκη!

Μια ομάδα Ηρακλειωτών ξεκίνησε από την Ντία και σκοπεύει να φθάσει ... ως τη Σαμοθράκη!

Η αρχή έγινε από την Ντία, όμως οι τέσσερις Ηρακλειώτες είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν ελληνική βραχονησίδα χωρίς τη γαλανόλευκη σημαία.

Ο Μανόλης Μιζεράκης, ο Αντώνης Τσαπίνος, ο Γιώργος Παπουτσάκης και ο Μανόλης Βαρδάκης αποφάσισαν να μην αφήσουν κανένα να κάμψει το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και να εκφράσει ... διεκδικήσεις, κι έτσι ετοιμάζονται να φθάσουν ... ως και τη Σαμοθράκη, προκειμένου να μη μείνει καμία ελληνική βραχονησίδα χωρίς ελληνικό "σημάδι".

Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Cretalive, βλέπετε τους τέσσερις Ηρακλειώτες, με φόντο το απέραντο γαλάζιο, να υψώνουν με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία, ενέργεια που σκοπεύουν να επαναλάβουν όσες φορές χρειαστεί!

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Δε θα αφήσουν βραχονησίδα ... χωρίς τη γαλανόλευκη!"

Τραγωδία στο Κιάτο - Βυθίστηκε ρυμουλκό και έχασε τη ζωή του ο πλοίαρχος

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη ο πλοίαρχος του ρυμουλκού «ΑΡΤΕΜΙΣ V», το οποίο βυθίστηκε στο Κιάτο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του απόπλου του «JSM» σημαίας Μολδαβίας για Κωνστάντζα, προκλήθηκε βύθιση του ανωτέρω ρυμουλκού το οποίο υποβοηθούσε τον χειρισμό απόδεσης του πλοίου. 

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Λιμενική Αρχή Κιάτου και εντοπίστηκαν σώα τα δύο μέλη πληρώματος, ωστόσο ο 65χρονος πλοίαρχος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Από τη Λιμενική Αρχή Κιάτου που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε η Προϊσταμένη Εισαγγελέως Κορίνθου, η οποία διέταξε τη σύλληψη του πλοιάρχου του «JSM».


Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Κιάτο - Βυθίστηκε ρυμουλκό και έχασε τη ζωή του ο πλοίαρχος"

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των διαγωνισμών για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων


Με το διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) ολοκληρώθηκε σήμερα, η α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ. Μέσα σε έξι μήνες δρομολογήθηκε η επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμούσε για σχεδόν 20 χρόνια.
Η κατασκευή των 4 εργοστασίων που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και διαλογής στην πηγή, αναμένεται να δώσει λύση σε ορίζοντα 25ετίας σε ένα οξύ πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των έργων, των υποδομών και των θέσεων εργασίας και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τον πολίτη.
Παράλληλα, για πρώτη φορά η διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική θα εναρμονιστεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέσω των αρμοδίων οργάνων της στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων υποδομών.
Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής με πρόσφατη επιστολή της εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κατασκευή των 4 εργοστασίων και ζητά ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να συμβασιοποιηθούν τα έργα μέσα στο 2013 και να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.
Στο σημερινό διαγωνισμό για το εργοστάσιο της Φυλής που είναι το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα από τα 4 που δημοπρατήθηκαν, υπέβαλαν προσφορές 7 συνολικά διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τις:
  1. Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
  2. Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ
  3. Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
  4. Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE – ENVITEC AE    
  5. Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
  6. Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
  7. Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη φάση αυτή κατατίθενται μόνο τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η β’ φάση με τη διενέργεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και, τέλος, η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι «Όταν στις 8 Οκτωβρίου 2012 υποβάλαμε το αρχικό αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατασκευή των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, πολλοί θεώρησαν ότι δεν θα καταλήξουμε ποτέ.
Σήμερα, μόλις 4 μήνες μετά, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Με ρυθμούς πρωτόγνωρους για διαδικασίες δημοσίων διαγωνισμών, ο ΕΔΣΝΑ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση των δικαιολογητικών των εταιρειών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο Ανταγωνιστικός Διάλογος. Εκεί καλούμε όλους να συμβάλλουν με ιδέες, προτάσεις και κριτική στη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης.
Όσοι θέλουν να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της Αττικής έχουν χρέος να συμμετέχουν. Όσοι δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα και επιθυμούν τη συνέχιση της τριτοκοσμικής κατάστασης, μπορούν να συνεχίσουν να εμποδίζουν το διάλογο, να καταθέτουν προσφυγές και να απειλούν. Εδώ κρίνονται οι προθέσεις όλων. Μπορούν να συμμετέχουν, είτε στην επίλυση του προβλήματος, είτε στην παρεμπόδιση της επίλυσης. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του.
Για πρώτη φορά τα τεύχη δημοπράτησης θα συνδιαμορφωθούν μέσα από διαδικασία διαλόγου, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, με ανοικτές όλες τις τεχνολογίες. Αυτή την πρωτόγνωρη για δημόσιο διαγωνισμό ανοικτή διαδικασία κάποιοι δεν την επιθυμούν.
Εμείς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και δρομολογούμε με ταχύτητα λύσεις. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είναι νόμος του κράτους έμενε για 10 χρόνια στο συρτάρι. Τόσα χρόνια που θάβαμε τα σκουπίδια δεν διαμαρτύρονταν κανείς από αυτούς που σήμερα επικαλούνται το περιβάλλον και την προστασία του. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να ανέχεται για 30 χρόνια τη χωματερή και να διαμαρτύρεται στην προσπάθεια δημιουργίας εργοστασίων που θα επεξεργάζονται με σύγχρονο τρόπο τα απορρίμματα και σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία; Ας κοιταχθούμε επιτέλους όλοι στον καθρέφτη.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και να διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά τους εργαζομένους του ΕΔΣΝΑ ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και δεν κινδυνεύει το εργασιακό τους μέλλον».
Τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή)
  • Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) εκτιμάται κατά μέγιστο σε 700.000 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
  • Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης, καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
  • Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
  • Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.
  • Η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των διαγωνισμών για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων"

Το «σαφάρι» δε σταματά στο Μακεδονία Παλλάς

Η μίσθωση του ξενοδοχείου και τα νέα «χτυπήματα» Σαββίδη σε τουρισμό-real estate

Πρώτα ο ΠΑΟΚ, ύστερα το Μακεδονία Παλλάς. Μετά τι έχει σειρά για τον Ιβάν Σαββίδη; Οι εικασίες πολλές. Πολλοί θεωρούν κάθε του επιχειρηματική κίνηση ως «προθάλαμο» ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου. Για ορισμένους ο ομογενής από την Γεωργία και προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας «καλός businessman» που... οσφρύζεται ευκαιρίες και «χτυπά».

Είναι οι ίδιοι που παρατηρούν ότι την προσωπική του περιουσία, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, την δημιούργησε την εποχή της κατάρρευσης του κομμουνισμού και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Τώρα οι ευκαιρίες υπάρχουν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της κρίσης, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης σημαντικών «φιλέτων» της, που αποτελούν δέλεαρ για επενδυτές όπως ο Σαββίδης. Επιχειρηματίας που υπολογίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το επενδυτικό του «σαφάρι». Όταν εξαγόρασε τον ΠΑΟΚ, τη μεγαλύτερη ομάδα της συμπρωτεύουσας, δεν το έπραξε μόνο από αγάπη για τις ρίζες του, όπως είχε δηλώσει. Ήξερε καλά πως η επένδυση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα αποτελεί ισχυρό μέσο επιρροής και σε οικονομικο- πολιτικό επίπεδο.

Την περασμένη Δευτέρα στο χαρτοφυλάκιο μιας εκ των εταιριών του, της Black & White πέρασε και το ξενοδοχείο- σύμβολο της συμπρωτεύουσας, το «Μακεδονία Παλλάς», του οποίου την διαχείριση αναλαμβάνει για έναν χρόνο, μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός μακροχρόνιας μίσθωσης- για 30 με 40 χρόνια- από τον ιδιοκτήτη του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μέσα στο 2013.

Στον διαγωνισμό προσωρινής μίσθωσης η εταιρία του Σαββίδη πλειοδότησε, δίνοντας το υψηλότερο τίμημα (95.000 ευρώ), όταν οι «αντίπαλοί» του, η Aenaos από την Πάρο πρόσφερε 81.000 ευρώ και ο όμιλος Grecotel της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη, που είχε την διαχείριση του «Μακεδονία Παλλάς» για 17 χρόνια, έδωσε 51.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους, ο ομογενής επιχειρηματίας θα πρέπει να κρατήσει το 92% του προσωπικού που απασχολείτο μέχρι πρόσφατα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Η «νίκη» του στον διαγωνισμό για την 12μηνη μίσθωση αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική «παρακαταθήκη» για τον Σαββίδη να διεκδικήσει με αξιώσεις και την μακροχρόνια σύμβαση στον δεύτερο διαγωνισμό. Εκεί όπου ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει ισχυροί ελληνικοί και ξένοι όμιλοι, όπως ο όμιλος Λασκαρίδη, ο όμιλος Μήτση, αλλά και ο Τούρκος μεγιστάνας Sudi Ozkan.

Ίσως αν και πάλι βγει... νικητής να είναι εκείνος ο επόμενος «οικοδεσπότης» που θα υποδεχτεί τον καλό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν- αν εκείνος επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη- και θα τον φιλοξενήσει στις πολυτελείς σουίτες του ιστορικού ξενοδοχείου, όπου έχει διαμείνει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και άλλες προσωπικότητες του διεθνούς jet set.

Real estate- τουρισμός

Η συμμετοχή Σαββίδη στον διαγωνισμό του «Μακεδονία Παλλάς» δεν είναι παρά μία μικρή ένδειξη για νέες επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate. Πρόσφατα ο επιχειρηματίας εμφανιζόταν ως αγοραστής μιας τεράστιας έκτασης στην περιοχή Πόρτο Λάφια στην Εύβοια, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε Ρώσους πελάτες, αξιοποιώντας την αυξημένη έλευση των Ρώσων στην Ελλάδα. Κτηματομεσιτικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως έχει κάνει κρούση και σε ιδιοκτήτες άλλων πολυτελών μονάδων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στα οποία έχουν μπει πωλητήρια, για να τα εξαγοράσει.

Άλλωστε ο όμιλος Σαββίδη δεν «λείπει» από τις τουριστικές επενδύσεις και το real estate, καθώς διαθέτει εταιρία η οποία δραστηριοποιείται σε θεματικά πάρκα, ενώ ετοιμάζει και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ρωσία, το «Bitza Park», όπου θα εγκατασταθούν και Έλληνες retailers.

«Σφήνα» για ΣΕΚΑΠ και ενδιαφέρον για κρατικά φιλέτα

Μέχρι σήμερα ο Ιβάν Σαββίδης έχει εκδηλώσει πολυεπίπεδο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και όπως λένε οι πληροφορίες, άνοιξε τα... χαρτιά του και στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο «μενού» των συζητήσεων ήταν η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΟΣΕ και άλλων «φιλέτων», για τα οποία ο ομογενής επιχειρηματίας έχει επιδείξει ενδιαφέρον- και όπως λένε οι πληροφορίες ενδέχεται να συμμετάσχει στους σχετικούς διαγωνισμούς, είτε αυτόνομα είτε μαζί με Ρώσους επιχειρηματίες.

«Συνειρμοί» διάφοροι έγιναν μετά την συγκεκριμένη συνάντηση, όταν ο Ιβάν Σαββίδης στο... παρά πέντε έστειλε επιστολή στο ΥΠΟΙΚ και μπήκε «σφήνα» στην διαγωνιστική διαδικασία για την διεκδίκηση της ΣΕΚΑΠ, ζητώντας χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει τον νομικό και οικονομικό έλεγχο της εταιρίας. Το υπουργείο από την άλλη, φέρεται να του έχει ζητήσει και ανέκκλητη προσφορά με εγγυητική επιστολή, για να μην κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Πάντως, οι εξελίξεις παίρνουν νέα τροπή και από εκεί που «φαβορί» για την ΣΕΚΑΠ ήταν η τουρκική Seba μαζί με την ΕΛΓΕΚΑ, πλέον η «μάχη» αναμένεται σκληρή.

ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο... στόχαστρο ξένων μνηστήρων τα ξενοδοχεία

Εκτός από το «Μακεδονία Παλλάς» το οποίο βρήκε μισθωτή, και άλλες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έχουν κρεμάσει πωλητήρια, έχουν μπει στο επιχειρηματικό «στόχαστρο». Ένα από τα πιο πρόσφατα deals είναι εκείνο της πώλησης του Platamon Palace Beach Hotel στην Πιερία στην ρωσική αλυσίδα Cronwell Hotels&Resorts Gallery, η οποία πρόσθεσε το τρίτο ξενοδοχείο επί ελληνικού εδάφους στο χαρτοφυλάκιό της. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην Νέα Σκιώνη και στα Ψαχούδια Χαλκιδικής.

Την περίπτωση ενοικίασης ξενοδοχείων στη Ρόδο και στην Κρήτη φαίνεται ότι εξετάζει ο κυπριακών συμφερόντων όμιλος Cyprotels, ενώ ευκαιρίες στην αγορά του τουρισμού και των ξενοδοχείων φέρεται να ψάχνει ο τουρκικός όμιλος Dogus.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα επίσης και στον διαγωνισμό αξιοποίησης του ακινήτου του ΕΟΤ στο Παλιούρι Χαλκιδικής με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 26 Μαρτίου και το οποίο περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις «Ξενία» και τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ Παλιουρίου.

Λίγο νωρίτερα (19 Μαρτίου) έχουν κληθεί από την ΕΤΕ οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχείου «Gerakina Beach» στην Χαλκιδική, καθώς δεν υποβλήθηκαν προσφορές παρά το φημολογούμενο ρωσικό ενδιαφέρον. Το ελάχιστο τίμημα που είχε ορίσει η ΕΤΕ ήταν τα 17 εκ. ευρώ.

dealnews.
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «σαφάρι» δε σταματά στο Μακεδονία Παλλάς"

O Παπακωνσταντίνου έψαχνε μανιωδώς τα ονόματα Παπανδρέου, Κοζάνη και το δικό του στη λίστα Λαγκάρντ

Κόλαφο κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποτελεί η πραγματογνωμοσύνη στο στικάκι και το cd της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός έψαχνε από το ίδιο βράδυ που έφτασε η λίστα στην Αθήνα, μανιωδώς, συγκεκριμένα ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματογνώμονες που κατέθεσαν χθες στην Προανακριτική Επιτροπή κατέθεσαν πως η αναζήτηση στο σύνολο των 58 αρχείων που ανοίχτηκαν έγιναν με 27 λέξεις – κλειδιά. Οι πιο κοινές λέξεις στην αναζήτηση φέρονται να είναι «George Papandreou», «Papakonstantinou», «Kozani», «Oikonomou» και μια σειρά βροντερών ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου.

Δεδομένου πως το άνοιγμα των περίπου 50 αρχείων έγινε τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010, λίγες ώρες αφότου η λίστα Λαγκάρντ έφτασε επίσημα στο Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, η αίσθηση που υπάρχει μεταξύ των μελών της Προανακριτικής είναι πως αυτός που άνοιξε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα το cd «είναι δύσκολο να είναι άλλος εκτός από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Δεδομένου μάλιστα πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στην ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε δηλώσει πως «ουδέποτε» άνοιξε το επίμαχο cd, βουλευτές τόνιζαν πως κατά την κλήση του στην Προανακριτική «θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις αντιφάσεις που προκύπτουν».

Ένα από τα σημεία που επίσης θα κληθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει είναι για το σημείο εκείνο της κατάθεσης του στη Βουλή που είχε δηλώσει συγκεκριμένα πως ζήτησε από συνεργάτη του να εντοπίσει τους 10 - 20 μεγαλακαταθέτες, προκειμένου να ελεγχθεί το φορολογικό τους προφίλ.

Κι αυτό γιατί, το αρχείο της Μαρίας Παντελή με το αμοιβαίο κεφάλαιο των 550 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό του οποίου εμφανίζονται πολλοί γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, ανοίχτηκε πολύ αργότερα.

Η κατάθεση των πραγματογνωμόνων θα συνεχιστεί και σήμερα το απόγευμα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "O Παπακωνσταντίνου έψαχνε μανιωδώς τα ονόματα Παπανδρέου, Κοζάνη και το δικό του στη λίστα Λαγκάρντ"

Δώδεκα νεκροί λόγω γρίπης στην Ελλάδα

Στο κόκκινο η γρίπη σε Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο

Αργά αλλά σταθερά μακραίνει η λίστα με τα θύματα της γρίπης στη χώρα μας. Συνολικά, μέχρι και σήμερα 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη. Κανείς από τους ασθενείς, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς έπασχαν από σοβαρά νοσήματα, δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Παράλληλα, 41 άτομα έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τους 12 νεκρούς λόγω  γρίπης οι 11  είναι άνδρες. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων. Υπάρχουν ωστόσο και δύο άνδρες ηλικίας 34 και 38 χρόνων αντιστοίχως, οι οποίοι κατέληξαν σε νοσοκομεία της Κέρκυρας και της Αλεξανδρούπολης τις περασμένες ημέρες.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα της γρίπης είχαν προσβληθεί από το πανδημικό στέλεχος. Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ άλλωστε δείχνουν ότι ο τύπος Α(Η3Ν2)) είναι διαδομένος στην κοινότητα αλλά ο Α(Η1Ν1) στέλνει τους ασθενείς στις ΜΕΘ.
 

Σε έξαρση η γρίπη και στην Ευρώπη 
Αυξημένη δραστηριότητα καταγράφεται και σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (European Centre Disease Control, ECDC). Με εξαίρεση τη Βρετανία και την Πολωνία, οι άλλες χώρες πλήττονται από το κύμα της γρίπης.
Μάλιστα, η πιο υψηλή δραστηριότητα αναφέρεται στο Λουξεμβούργο, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η γρίπη και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο.

Το κυρίαρχο στέλεχος στις περισσότερες χώρες είναι το λεγόμενο πανδημικό, δηλαδή Α(Η1Ν1). Ωστόσο, στη Γερμανία και τη Δανία επικρατούν και τα δύο στελέχη, δηλαδή και Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2), ενώ στην Ελλάδα κυρίαρχο στέλεχος είναι το Α(Η3Ν2).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δώδεκα νεκροί λόγω γρίπης στην Ελλάδα"

Κεδίκογλου: "Ναι ζητήσαμε φρεγάτες και αεροπλάνα από τη Γαλλία"

Ελληνική πρόταση - και όχι γαλλική - είναι τα περί ενοικίασης από την Γαλλία 2 φρεγατών και 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Το αποκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σε διάφορους ραδιοσταθμούς, επιχειρώντας να ανατρέψει την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι τώρα - και όχι αβάσιμα.
Να ολόκληρος ένας από τους διαλόγους που είχε στο πλαίσιο συνεντεύξεων του ο κ Κεδίκογλου:

ΜΑΝΕΣΗΣ ( Αλφα ) : Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε την πληροφορία περί ενοικίασης φρεγατών; Να υπενθυμίσουμε στους ακροατές ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα το ότι έρχεται να πουλήσει οπλικά συστήματα ο κ. Ολάντ, το διέψευσε και εδώ να διευκρινίσουμε ακριβώς, τί γίνεται με τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη;

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: <<Εμείς ζητήσαμε, επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητούμε λύσεις, αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης. Η πρότασή μας αυτή συζητείται και το επαναλαμβάνω είναι κάτι που τέθηκε από εμάς, γιατί πρέπει να φροντίσουμε την αμυντική μας θωράκιση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά>>.

ΜΑΝΕΣΗΣ: Συνδυάζεται και με τη διερεύνηση κοιτασμάτων η ενοικίαση;
Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: <<Όχι, δεν νομίζω ότι συνδυάζεται, μόνον υπό την έννοια ότι οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο>>.

Να θυμίσουμε ότι σε τούτη την φάση το θέμα της παραχώρησης φρεγατών FREEM και των αεροσκαφών με ενοίκιο είχε αναδείξει πριν 2-3 ημέρες η γαλλική εφημερίδα Figaro . Η εφημερίδα όμως άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται για γαλλική πρόταση:
“Η Γαλλία επιθυμεί να παράσχει «τεχνογνωσία» και «τεχνογνωσία» προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας, που βασίζεται σε ένα “δανεισμό” δύο φρεγατών”, έγραφε - μάλιστα η εφημερίδα συνέδεε άμεσα το τις έρευνες που θα ξεκινήσει η Ελλάδα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Και την επομένη ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωνε ότι δεν ήρθε για να μας πουλήσει όπλα, η Le Figaro ,επέμενε ότι “η Ελλάδα θα νοικιάσει δύο φρεγάτες από τη Γαλλία για την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού με την προσδοκία μιας “επανεκκίνησης” των στρατιωτικών προμηθειών,από τη Γαλλία, σύμφωνα με όσα είπε στη εφημερίδα γαλλική κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της επίσκεψης Γάλλου Προέδρου François Hollande στην Αθήνα.

Η «επί της αρχής» συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης -στο τέλος Φεβρουαρίου-στην Αθήνα, του Γάλλου υπουργού Άμυνας Jean-Yves Le Drian, είπε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονταν επίσης από την Le Figaro, η Γαλλία θα νοικιάσει και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τις φρεγάτες Fremm, διαρκούν εδώ και χρόνια - μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί ότι εμπόδιο για την ολοκλήρωση τους είναι οι γερμανικές αντιρρήσεις.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι πριν πολύ καιρό στον ηλεκτρονικό τύπο είχαν καταγραφεί ως γαλλικές προτάσεις σενάρια περί παραχώρησης στην Ελλάδα από την Γαλλία αριθμού φρεγατών FRΕΕΜ δωρεάν, και η πληρωμή τους να γίνει πολλά χρόνια αργότερα αν η Αθήνα κατέληγε ότι τις θέλει, αλλιώς να τις επιστρέψει...

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεδίκογλου: "Ναι ζητήσαμε φρεγάτες και αεροπλάνα από τη Γαλλία""

Κομπίνες με κουπόνια φαρμάκων στην Αττική

Πλαστές συνταγές, με κλεμμένα βιβλιάρια και κουπόνια από εξαγώγιμα σκευάσματα, διακινούνται σε φαρμακεία της Αττικής. 

Τις τελευταίες μέρες, φαρμακοποιοί έχουν εξαπατηθεί, επιστρέφοντας μετρητά σε 'δικαιούχους' συνταγών - 'μαϊμού'. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, για την οποία έχει ενημερωθεί και ο ΕΟΠΥΥ, το κόλπο στήθηκε ως εξής: 

Άγνωστος επισκέφθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο 'Αττικόν'. Της είπε ότι είναι ελεγκτής του ΙΚΑ. Της ζήτησε το βιβλιάριο, σημειώνοντας ότι θα το επέστρεφε με το εξιτήριο. Μία από τις επόμενες μέρες, άγνωστος επισκέφθηκε φαρμακείο της περιοχής και ζήτησε να αγοράσει ένα φθηνό σκεύασμα. Εξοικειώθηκε με τον φαρμακοποιό, πιάνοντας κουβέντα. 

Ένα από τα επόμενα απογεύματα, επέστρεψε στο φαρμακείο. Παρουσίασε μία συνταγή με δύο ακριβά σκευάσματα, αξίας 200 ευρώ. 

Είπε στον φαρμακοποιό: 'Είναι η συνταγή για τα φάρμακα της μητέρας μου, που πήρα το πρωί και τα πλήρωσα. Τα έγραψα στο Ταμείο. Δώσε μου όσα χρήματα δικαιούμαι'. Ο φαρμακοποιός έλεγξε τη συνταγή και τα κουπόνια και διαπίστωσε ότι είναι νόμιμα. 

Επέστρεψε, λοιπόν, το ποσό που αναλογούσε στον ασφαλισμένο, δηλαδή την αξία της συνταγής (200 ευρώ) μείον τη συμμετοχή 25% (50 ευρώ). Έδωσε, δηλαδή στον 'ασφαλισμένο' 150 ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση, χαμένος είναι ο ΕΟΠΥΥ, καθώς πληρώνει συνταγή για ένα σκεύασμα το οποίο ουδέποτε διατέθηκε στη χώρα μας, αλλά (κατά πάσα πιθανότητα) επανεξήχθη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς το κουπόνι του. 

Μήνυση 
Στο μεταξύ, η γυναίκα στην οποία ανήκει το βιβλιάριο διαπίστωσε ότι της το έκλεψαν και έκανε μήνυση. Η πληροφορία διακινήθηκε στην 'πιάτσα" και φαρμακοποιοί είδαν ότι έχουν στα χέρια τους συνταγές από το κλεμμένο βιβλιάριο. 

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η κομπίνα γίνεται μέρες κατά τις οποίες 'πέφτει' το ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτό δημιουργεί υποψίες ότι στην υπόθεση εμπλέκονται άνθρωποι, οι οποίοι αφενός διαθέτουν 'στοκ' κουπονιών και αφετέρου γνωρίζουν από μέσα το σύστημα... 

Με πρόσφατο έγγραφό του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας έχει ζητήσει από τις φαρμακαποθήκες που κάνουν επανεξαγωγές φαρμάκων να επιστρέφουν στον ΕΟΦ ακυρωμένα τα κουπόνια, όπως υποχρεούνται από τον νόμο. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς έχει αναφερθεί στη Βουλή στο θέμα της απάτης με τα κουπόνια, κάνοντας λόγο για κακουργηματική πράξη. 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά προτείνουν να αντικατασταθούν οι ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των φαρμάκων με γραμμικό κώδικα (bar code), ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες ενέργειες.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομπίνες με κουπόνια φαρμάκων στην Αττική"

Εντολή Βρούτση για επίσπευση των ελέγχων συνταξιούχων

Επίσπευση της διασταύρωσης των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων ζητεί με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Τους ζητεί επίσης να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

«Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον έλληνα φορολογούμενο. Μόνο με την θέληση μας», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι κρίμα μία δουλειά που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους διοικητές των ταμείων και τους υπαλλήλους και σχεδόν ολοκληρώνεται, να μην φτάσει στο τέλος της. Γι’ αυτό ζητάω να καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επίτευξη και αυτού του εθνικού στόχου. Γιατί πολύ απλά, μπορούμε».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή Βρούτση για επίσπευση των ελέγχων συνταξιούχων"

Ο Σόιμπλε «υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της για το 2012», σύμφωνα με την Τρόικα και αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά η επόμενη δόση, υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι χώρες που θα επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους θα έχουν και περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires και με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία από την Τρόικα θα εμφανίσουν ότι η Αθήνα πέτυχε τους στόχους του προγράμματος σωτηρίας και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης από τους δανειστές της.

Το πρακτορείο αναφέρει, ότι το συγκεκριμένο έγγραφο παρουσιάστηκε χθες στο γερμανικό Κοινοβούλιο με στόχο την ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Φεβρουαρίου, όπως και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη ημέρα. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ενημέρωσαν -κατά το πρακτορείο-το Eurogroup για την δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας.

«Θεωρείται ότι οι στόχοι του προγράμματος για το 2012 έχουν επιτευχθεί», ανέφερε η Τρόικα στο Eurogroup σύμφωνα με το έγγραφο. «Η Τρόικα θεωρεί ότι η Ελλάδα πορεύεται καλώς στην πορεία για την επίτευξη του στόχου το Φεβρουάριο, για την καταβολή της επόμενης δόσης», πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

H δόση των 2,8 δισ. ευρώ εγκρίθηκε το Δεκέμβριο και τελούσε εν αναμονή της εκπλήρωσης των στόχων του 2012, ενώ για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει το Euro Working Group στις 21 Φεβρουαρίου.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σόιμπλε «υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα»"

Κρατικοί προϋπολογισμοί με σφραγίδα Κομισιόν


Οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ευρωζώνης θα περνούν πλέον από τον έλεγχο της Κομισιόν η οποία θα μπορεί να ζητά την τροποποίησή τους, μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου.
Πλέον τα κράτη μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να έχουν αποστείλει τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το ερχόμενο έτος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου για επαλήθευση. Στην περίπτωση που κάποιο προσχέδιο δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας -που απαγορεύει τα ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ- η Επιτροπή θα μπορεί κάλλιστα να αξιώσει την τροποποίησή τους. Επίσης προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία.
Σε αντιστάθμισμα της ενίσχυσης αυτής του δημοσιονομικού ελέγχου, το Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε παραχωρήσεις που αφορούν το σκέλος της ανάπτυξης, όπως ότι στις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξασφαλίζεται πως οι δημοσιονομικές δαπάνες δεν θα πρέπει να επιτελούνται σε βάρος των επενδύσεων για την ανάπτυξη.
Παράλληλα τα κράτη μέλη καλούνται στο εξής να αναφέρουν λεπτομερώς τις επενδύσεις που οδηγούν σε αύξηση της δυναμικής της ανάπτυξής τους και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων θα εφαρμόζεται με περισσότερη χαλαρότητα σε ιδιάζουσες περιστάσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου και οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ με την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος.
Οι διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, που συνοπτικά ονομάζεται «διπλό πακέτο» (two-pack) διήρκεσαν πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο, με σημείο τριβής τη λειτουργία του ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρέους της ευρωζώνης, στην οποία αντιτίθεται το Βερολίνο. Η χρυσή τομή επιτεύχθηκε σήμερα με την ανάθεση στην Κομισιόν της υποχρέωσης να ορίσει ομάδα ειδικών που θα ερευνήσει περαιτέρω τα ευεργετήματα, τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα εμπόδια που σχετίζονται με την εφαρμογή αυτού του ταμείου. Η ομάδα των ειδικών θα πρέπει να έχει καταθέσει τα συμπεράσματά της έως τον Μάρτιο του 2014.
«Μεγάλη πρόοδο» χαρακτήρισε την υιοθέτηση του «διπλού πακέτου» ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως «αυτοί οι κανονισμοί αποτελούν ένα βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης διακυβέρνησης της ευρωζώνης και για την ενδυνάμωση των μηχανισμών άμυνας της Ε.Ε. ενάντια σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις».
Πηγή: ΑΠΕ

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατικοί προϋπολογισμοί με σφραγίδα Κομισιόν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news