facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Το 2014 η νέα γέφυρα στους Κήπους

Μέσα στον μήνα θα γίνει συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών στους Κήπους για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την κατασκευή της νέας γέφυρας που θα συνδέει Ελλάδα και Τουρκία.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Αριστείδη Γιαννακίδη ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του status και στον Σταύρο Αποστολίδη η γέφυρα θα είναι έτοιμη μέσα στο 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο είχε συμφωνηθεί το 2006 μεταξύ των τότε υπουργών εξωτερικών Μπακογιάννη και Γκιουλ.

Μετά την κατασκευή της γέφυρας θα ξεκινήσει και η κατασκευή του νέου ελληνικού τελωνείου.

thrakinea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 2014 η νέα γέφυρα στους Κήπους"

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα προκαλούν... πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας

tragikes-elleipseis-se-farmaka-prokaloun-ponokefalo-sto-ypoyrgeio-ygeiasΤο οξύ πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων παραμένει άλυτο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με χιλιάδες πολίτες και ασθενείς να βρίσκονται ενώπιον μιας συνεχούς ταλαιπωρίας με κίνδυνο τη δημόσια υγεία


Τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία εκπέμπουν SOS 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) δημοσίευσε πρόσφατα επιστολή σύμφωνα με την οποία «εκπέμπει SOS» προς κάθε κατεύθυνση λόγω των τραγικών ελλείψεων σε βασικά φάρμακα. Σύμφωνα με την επιστολή, το τελευταίο διάστημα το μόνο που μπορεί να χαρακτηρίσει τη λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων είναι απόγνωση και απογοήτευση. 

Οι προϋπολογισμοί κόβονται και η μείωση ξεπέρασε ήδη το περσινό όριο ασφαλείας. Σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών.

Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία , ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία, χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν το ήδη πετσοκομμένο budget. 

«Το προσωπικό του φαρμακείου αποδεκατίζεται από το κύμα φυγής από το Δημόσιο και δεν αντικαθίσταται πλέον, λες και θα βουλιάξει το Δημόσιο αν οι 240 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα γίνουν 400, και ας διαχειρίζονται 1 δις σε φάρμακα» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ακόμη ότι «Τα μέσα στενεύουν, τα μηχανογραφικά συστήματα αντί να βελτιώνονται απαξιώνονται γιατί δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται και δεν διασυνδέονται. Το υπουργείο έχει μπλέξει ανάμεσα στις αρμοδιότητες και δεν μπορούμε πλέον να βρούμε άκρη. Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη γι αυτό το σοβαρό θέμα. Βρισκόμαστε ανάμεσα στους ασθενείς και τουςΔιοικητές. 

Οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακα τους και οι Διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία. Εμείς το μόνο που υποστηρίζουμε είναι, ότι οι ασθενείς είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο».

Στη Βουλή το θέμα των ελλείψεων 

Τo οξύ πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων ανέδειξαν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής με μια σειρά ερωτήσεών τους στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013 ο ΕΟΦ έχει προβεί σε τέσσερις απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι δεν ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές, αλλά οι χαμηλές τιμές, ενώ παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΕΟΦ. 

Σοβαρές αμφισβητήσεις εκφράζονται για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων τριών απαγορεύσεων, εάν έχει όντως αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου πως θα αντιμετωπιστεί επαρκώς η έλλειψη των φαρμάκων. Επίσης αναπάντητο ερώτημα παραμένει αν ο ΕΟΦ έχει την τεχνική δυνατότητα να συγκεντρώνει γραπτές καταγγελίες ανά σκεύασμα, δεδομένου ότι για να χαρακτηριστεί ένα φάρμακο σε έλλειψη πρέπει να υπάρχουν γραπτές καταγγελίες από το 20°/ο των φαρμακείων του αντίστοιχου φαρμακευτικού συλλόγου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Συγκεκριμένα αφήνει υπόνοιες για την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου να διευκρινίσει ποιες φαρμακευτικές εταιρίες εμφάνισαν μειωμένες προμήθειες και εάν υπάρχουν στοιχεία από το πόρισμα του εισαγγελέα για το ζήτημα των ελλείψεων.

Ο νέος κατάλογος των φαρμάκων

Την ίδια ώρα, στην περικοπή 650 ακριβών σκευασμάτων, τα οποία προμηθεύονται χωρίς συμμετοχή οι ασφαλισμένοι, προχωρεί το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», κατά πολύ μικρότερος εμφανίζεται ο καταλόγος των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, που χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ο αναθεωρημένος κατάλογος είναι μειωμένος κατά 650 περίπου σκευάσματα σε σχέση με τον προηγούμενο, ο οποίος είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2012.

Έχει ήδη υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και αναμένεται η δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 233 σκευάσματα. Από αυτά, τα 118 θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών. Άλλα 95 φάρμακα θα χορηγούνται από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Περιέχει δε 20 ακόμη σκευάσματα τα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία. 

Πρόκειται για τον κατάλογο από τον οποίο συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ταμείων.Αντιδράσεις από τις διοικήσεις Πολλές διοικήσεις έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιπλέον αυτή δαπάνη, η οποία δεν είναι αμιγώς νοσοκομειακή, καθώς αφορά εξωτερικούς ασθενείς. 

Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθούν φέτος στο 1,95 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. το 2012 και ο στόχος δεν φαίνεται να είναι εφικτός. H συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς, οι οποίοι υποχρεώνονται συχνά να αναζητούν τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα παίρνει δραματικές διαστάσεις, καθώς δικαιούχοι των σκευασμάτων είναι άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, προβλήματα στο ανοσοποιηπκό ή λήπτες μοσχευμάτων. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα φαρμακεία τουΕΟΠΥΥ ανέλαβαν να τα προμηθεύουν, ακόμη και κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας από τους ασφαλισμένους.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν λύθηκε, καθώς πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων πάντως οι ελλείψεις αφορούν περίπου τριάντα φαρμακευτικά προϊόντα αλλά σύμφωνα με τον κ. Σαλμά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Στα... κάγκελα ο ΕΟΦ 

Ήδη πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει στήσει το μηχανισμό για τον έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων και έχει στην διάθεσή του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο, καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα. 

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας, για όσα φάρμακα διαπιστωθεί ότι οι πωλήσεις τους είναι απόλυτα περιορισμένες, θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου». 

Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει άλλο ένα επιχείρημα πλέον για τα άδεια ράφια των φαρμακείων καθώς επικαλείται την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών που μιλά για παγκόσμιο φαινόμενο αυτό της έλλειψης φαρμάκων που οφείλεται σε πολλές αιτίες. 

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα προκαλούν... πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας"

Μ. Σαλμάς: Πρόστιμα σε 9 φαρμ. εταιρείες, αλλαγές στις αποζημιώσεις φαρμάκων και νέα δελτία τιμών

Τις επόμενες κινήσεις για την αγορά του φαρμάκου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στην εκπομπή «Υγεία360» στο Kontra Channel.

Ο κ. Μ. Σαλμάς φιλοξενούμενος των δημοσιογράφων Αιμιλίας Σταθάκου και Σοφίας Νέτα, ανακοίνωσε όσα πρόκειται να γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2013 στο χώρο του φαρμάκου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χρονιά αυτή θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε ότι:

-Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η επιβολή προστίμων σε 9 φαρμακευτικές εταιρείες επειδή μείωσαν τις ποσότητες φαρμάκων που διατέθηκαν στην αγορά, μετά τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.

-Το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να βγεί εντός Φεβρουαρίου, θα προβλέπει μειώσεις τιμών κατά 10% για τα φάρμακα που η τιμή τους είναι πάνω από 10 ευρώ και 5% για τα φάρμακα που η τιμή τους είναι σήμερα 5 – 10 ευρώ. Από τα 12.000 προιόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, μόνο για 300 φάρμακα θα υπάρξει αύξηση της τιμής, μετά την εξέταση των ενστάσεων.
-Το Μάρτιο θα εκδοθεί το δελτίο με τα καινοτόμα φάρμακα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί εδώ και 2,5-3 χρόνια.
-Αλλαγές θα υπάρξουν και στη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους. Από τη λίστα των 900 φαρμάκων θα εξαιρεθούν περίπου 600 φάρμακα.

Αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Ο κ. Μ. Σαλμάς ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς μελετάται η αποζημίωση της φαρμακευτικής θεραπείας, είτε αφορά σε πρωτότυπο είτε σε γενόσημο φάρμακο. Και ο ασθενής θα πρέπει να ζητά από το γιατρό να αναγράφει στη συνταγή ότι δεν θα έχει επιβάρυνση στην αγορά του φαρμάκου. Λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν σύντομα.
Ο κ. Μ. Σαλμάς δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, ενώ σε ερώτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων και την ταλαιπωρία των ασθενών, απάντησε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει κάθε 3 μήνες τα φαρμακεία των νοσοκομείων έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας από την πλευρά των νοσοκομειακών φαρμακείων.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς εκτίμησε ότι «το 2013 δεν θα έχουμε κινητποιήσεις γιατί το ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει»!

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη ότι «δεν υπάρχει ούτε η κουλτούρα συνεργασίας ούτε η βούληση για προσπάθεια συνεργασίας", ο κ. Μ. Σαλμάς τόνισε ότι "υπάρχουν διακριτές αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας" και πως "όταν κάποιος βγαίνει να μιλήσει δημοσίως, να λέει τι έκανε και τι θα κάνει".

ygeia360

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Σαλμάς: Πρόστιμα σε 9 φαρμ. εταιρείες, αλλαγές στις αποζημιώσεις φαρμάκων και νέα δελτία τιμών"

Εκτός υπηρεσίας ο ταξίαρχος της αστυνομίας που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του τελικού κυπέλλου μπάσκετ


Σε διαθεσιμότητα τέθηκε, με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ταξίαρχος που ήταν επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας στον τελικό κυπέλου Ολυμπιακού Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, με αφορμή τα θλιβερά έκτροπα. Ένορκη διοικητική έξεταση σε βάρος 24 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Η ΕΔΕ σε βάρος των 24 αξιωματικών γίνεται για πλημμελή άσκηση καθηκόντων,για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Ελληνικό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας:
«Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια για τα επεισόδια στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στην Καλαθοσφαίριση
Ένορκη Διοικητική Εξέταση εις βάρος 24 Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σχετικά με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο επικεφαλής για την τήρηση των μέτρων τάξης Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα το πρωί (11/02/2013), με αντικείμενο τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος στην Καλαθοσφαίριση, ο οποίος διεξήχθη χθες το βράδυ (10/02/2013), στο Κλειστό Γήπεδο του Ελληνικού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής στην πράξη της εκπεφρασμένης βούλησης της Πολιτείας για πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους, ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές σαν αυτές που είδε το πανελλήνιο, μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης. Σκηνές με τις οποίες, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, όχι μόνο αμαυρώνεται το αθλητικό ιδεώδες αλλά και τραυματίζεται η διεθνής εικόνα της χώρας μας.
Κατόπιν της σύσκεψης:
1. Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίσθηκε να διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση εις βάρος 24 Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, κατά τη λήψη των μέτρων τάξης.
2. Με απόφαση επίσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής για την τήρηση των μέτρων τάξης Ταξίαρχος».


Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός υπηρεσίας ο ταξίαρχος της αστυνομίας που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του τελικού κυπέλλου μπάσκετ"

ΑΔΕΔΥ: Αιτία πολέμου η αλλαγή του νόμου περί απεργιών

«Ο κατήφορος της συγκυβέρνησης γυρίζει τη χώρα σε σκοτεινές περιόδους»

Για πρωτοφανές νομοθετικό πραξικόπημα, ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος, του εθνικού και του ευρωπαϊκού συλλογικού Δικαίου και κυρίως κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί αλλαγών στον τρόπο άσκησης του δικαιώματος της απεργίας.

«Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο του Ν.1264/82, του πλέον προοδευτικού νόμου της μεταπολίτευσης, που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει αιτία διαρκούς «πολέμου» με τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. 

Και προσθέτει: «Το "δόγμα της μηδενικής ανοχής", η συκοφάντηση των εργατικών και συνδικαλιστικών αγώνων, οι επιστρατεύσεις των απεργών, οι συστηματικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη όπου κηρύσσονται παράνομες οι απεργίες όλων των κλάδων και τώρα η απόπειρα κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επιβάλλονται με μοναδικό στόχο να ολοκληρωθεί, χωρίς αντίσταση, η ισοπεδωτική πολιτική του μνημονίου. Αυτός ο κατήφορος της Συγκυβέρνησης, που γυρίζει τη χώρα και τη Δημοκρατία στις πιο σκοτεινές μετεμφυλιακές περιόδους, θα βρει απέναντί του την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, των Συνδικάτων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής Κοινωνίας».

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι «είναι άμεση η ανάγκη εσωτερικού διαλόγου, προκειμένου τα Συνδικάτα να ανταποκριθούν σε ουσιαστικές αλλαγές με κριτήριο τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση, το νέο ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων».

«Προϋπόθεση, πάντως, είναι να σταματήσει το «μακρύ χέρι» Κυβέρνησης – Κράτους – Κομμάτων να παρεμβαίνει στα Συνδικάτα και να λειτουργήσει η «αυτορύθμιση» του θεσμού με απόφαση, έλεγχο, πρόταση των ίδιων των εργαζομένων», καταλήγει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Αιτία πολέμου η αλλαγή του νόμου περί απεργιών"

Χωρίς οικοδομική άδεια στο εξής οι μικροεπισκευές


Απόφαση για το έντυπο το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν οι πολίτες στις Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία τις εργασίες που θα εκτελέσουν, για τις οποίες δεν απαιτείται σχετική έγκριση υπέγραψε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Η απόφαση είναι άμεσης εφαρμογής και ενημερώνονται ήδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της αρμόδιας διεύθυνσης (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με το ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», άρθρο 4 «Άδειες Δόμησης», παράγραφο 3 ορίζεται ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια δόμησης και Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Για τις εργασίες αυτές όπως περιγράφονται στην παραπάνω παράγραφο, απαιτείται απλά μια έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, προ 48 ωρών, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, καθίσταται σαφές ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, και ότι με ευθύνη του ιδιοκτήτη συμπληρώνεται το έντυπο και συνυποβάλλονται οι τυχόν κατά περίπτωση απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων (π.χ. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εφόσον βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό ή για την περιοχή ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης, Αρχαιολογική υπηρεσία εφόσον το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο ή ελέγχεται για οποιοδήποτε λόγο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού), καθώς και η συναίνεση των συνιδιοκτητών της οικοδομής εφ’ όσον οι κατασκευές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου) ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου (όψεις, φέρον οργανισμός, κ.λπ.).

Ποιες εργασίες αφορά

Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.4067/2012), οι εργασίες για τις οποίες το μόνο που απαιτείται είναι έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης προ 48 ωρών από την εκτέλεσή τους, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα, είναι οι εξής:

α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.

β. Εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

γ. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

δ. Συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.

ε. Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα.

στ. Συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων.

ζ. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός μέτρου (1,00 μ.) ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό χωρίς χρήση σενάζ, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. (Προσοχή: Δεν επιτρέπεται στη ζώνη 500μ. από τη θάλασσα). Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.

η. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο. Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών σε εσωτερικούς χώρους.

θ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού η πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετείται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο το ένα μέτρο (1,00 μ.) από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από 1,00 μ. για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.

ι. Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους με πέτρα μέχρι συν/πλην 0,50 μ. από το φυσικό έδαφος.

ια. Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 16, εγκατάσταση συστοιχίας επίτοιχων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου (ρυθμιστές, μετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), υπέργειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου σύμφωνα με το άρθρο 17.

ιβ. Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σύμφωνα με την παράγραφο 2β΄ και γ΄ του άρθρου 19.

ιγ. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.

ιδ. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις. (Προσοχή: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης).


newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς οικοδομική άδεια στο εξής οι μικροεπισκευές"

Στο διαδίκτυο το επικαιροποιημένο μνημόνιο από το ΥΠΟΙΚ

Τα κείμενα του Μνημονίου μεταφρασμένα στα ελληνικά ανάρτησε το υπουργείο Οικονομικών στην ιστοσελίδα του. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν την περίοδο 2015 - 2016 (2-4 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο, την πλήρη απελευθέρωση όλων των αγορών και των επαγγελμάτων, τις αποκρατικοποιήσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί και έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Πρόκειται για τα κείμενα που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να εκταμιευθεί η δόση. Μάλιστα, στα κείμενα αυτά περιγράφονται και οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των δόσεων.

Μνημόνιο Συνεννόησης 

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο διαδίκτυο το επικαιροποιημένο μνημόνιο από το ΥΠΟΙΚ"

Εξάωρη στάση εργασίας στα λεωφορεία την Πέμπτη

Χωρίς λεωφορεία θα μείνει την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου η Αθήνα, από τις 11.00 το πρωί ως τις 5.00 το απόγευμα, καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση.

Χωρίς λεωφορεία από τις 11.00 ως τις 17.00 θα μείνουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου λόγω της στάσης εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) προκειμένου να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση.

Σημειωτέον ότι η απόσυρση των λεωφορείων ξεκινά συνήθως μία ώρα πριν από την έναρξη της στάσης εργασίας (εκτιμάται ότι θα αρχίσει στις 10.00), ενώ η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων απαιτεί περίπου μία ώρα από τη λήξη της, δηλαδή όλες οι γραμμές αναμένεται να λειτουργήσουν γύρω στις 18.00.

Η γενική συνέλευση, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχει τα εξής θέματα: (α) τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες και (β) τη διατήρηση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάωρη στάση εργασίας στα λεωφορεία την Πέμπτη"

Dirk Müller: Σχιζοφρενική συμπεριφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ έκανε λάθος υπολογισμούς και η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει. Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις του γκουρού των αγορών Dirk Müller κατά την διάλεξή του στο Ντίσελντορφ, δια της οποίας αναφέρθηκε... και σε ευρύτερα ευρωπαϊκά και όχι μόνο θέματα.

«Η Ευρώπη είναι σε αδιέξοδο» ήταν το σημείο αφετηρίας και ο πυρήνας της ομιλίας του. Το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται. Η Αμερική μάχεται μανιασμένα για την διατήρηση της παγκόσμιας ιδιαίτερης σημασίας του δολαρίου, την ώρα που η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία προετοιμάζουν την οικονομική τους επίθεση. Ο Dirk Müller τονίζει επ’ αυτού τον διαρκώς μειούμενο ρόλο της Ευρώπης.

Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι για εκείνον το ευρώ, το οποίο αποτέλεσε το τίμημα που πλήρωσε η Γερμανία για την επανένωση. Ο Helmut Kohl, για να πετύχει τον πολιτικό του στόχο, υπέκυψε στην απαίτηση του τότε Γάλλου Προέδρου François Mitterand για οικονομική σύνδεση των κρατών της Ευρώπης.

«Ο Kohl ήξερε ότι ήταν λάθος, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή», λέει ο Müller, ο οποίος συγκρίνει τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης με τεκτονικές πλάκες, οι οποίες, παρότι συνδεδεμένες διαμέσου του ευρώ, τρίβονται διαρκώς μεταξύ τους.

«Οι πλάκες των κρατών κινούνται. Είναι απλά ζήτημα χρόνου μέχρι να συμβεί ο επόμενος βίαιος σεισμός», σχολιάζει, εννοώντας ότι οι οικονομικές δυνατότητες κάθε μίας χώρας δεν ταιριάζουν με το ευρώ και παραθέτει παραδείγματα από το παρελθόν, ιδίως από την Ελβετία και την σύνδεση του φράγκου με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σχιζοφρενική η συμπεριφορά του ΔΝΤ

Ο Müller χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχιζοφρενική.

Το ευρώ είναι υπερβολικά ισχυρό για τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας επειδή οι εξαγωγικές τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων τους, ενώ και οι ταξιδιώτες προτιμούν να εισπράξουν τις ίδιες τουριστικές υπηρεσίες στη γειτονική Τουρκία, στο ένα τρίτο μάλιστα της τιμής. Η κατάσταση θυμίζει φαύλο κύκλο:

«Αν η Ελλάδα επανεισήγαγε τη δραχμή, αυτή θα υποτιμούταν πολύ σύντομα κατά 50%», λέει, προσθέτει όμως ότι και σε περίπτωση που θέλει να κρατήσει το ευρώ οι χώρες, παρότι έχουν μειωμένες αντοχές, θα κληθούν να καλύπτουν την διαφορά στην οικονομική δύναμη με δάνεια και απευθείας πληρωμές:

«Αυτό λειτούργησε μετά από την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία, λειτουργεί και σήμερα με την ανακατανομή δημόσιων πόρων μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων, αλλά μεταξύ κρατών της Ευρώπης λείπει η συναισθηματική σύνδεση», παρατηρεί ο Müller, ο οποίος αντιπροτείνει τη δική του λύση.

Υπάρχει λύση, λέει, αλλά όχι με τα μέσα που επέλεξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ειδικά η συμπεριφορά του ΔΝΤ είναι σχιζοφρενική: «Ενώ τις ΗΠΑ τις κάλεσε να υιοθετήσουν πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, την Ευρώπη την εξανάγκασε στο σκληρότερο πακέτο όλων των εποχών». Κι αυτό παρόλο που είναι προφανές ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να έχουν δράση μόνο σε συνδυασμό με αναπτυξιακά μέτρα.

Ακόμα, ο Dirk Müller παρέπεμψε στην ατζέντα 2010 του Gerhard Schröder, η οποία στηρίχθηκε σε μεταρρυθμίσεις του κοινωνικού κράτους συνδυαζόμενες με αναπτυξιακά πακέτα και θεωρείται από τους περισσότερους βάση της σημερινής οικονομικής άνθισης της Γερμανίας. Παρέπεμψε ακόμα στα μέτρα της σημερινής Καγκελαρίου Angela Merkel για παροχή ρευστότητας στο εγχώριο οικονομικό σύστημα, όταν και η δική της χώρα βρέθηκε το 2009 στη δίνη της κρίσης.

Γενική αρχή, όπως λέει ο Müller: «Ενόσω ρέει χρήμα στην οικονομία, αυτή δουλεύει και παραμένει στη ζωή» ενώ, μετά από αναφορές στην εποχή της δεκαετίας του ’30 στη Γερμανία, επανέρχεται στη χώρα μας: «Η δημοκρατία σε χώρες όπως η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Η δυσαρέσκεια ωθεί πολλούς στο αριστερό και δεξιό άκρο».

Ο Dirk Müller θεωρεί εξάλλου, ότι η ανάμειξη του ΔΝΤ στην ευρωδιάσωση σήμανε την εκπροσώπηση αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη, έστω και αν η επικεφαλής του είναι μια Ευρωπαία, η Christine Lagarde. Σημειώνει με νόημα ότι το νούμερο 2 του ΔΝΤ δεν παύει να είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Η λύση Müller

Η δική του λύση για το ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η δημιουργία ομοσπονδίας, κατά προτίμηση με την επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων και τον κεντρικό καθορισμό εσόδων και εξόδων. Για όλα τα υπόλοιπα η λύση ακούει, κατ’ αυτόν, στην επένδυση σε ενσώματα περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα σε χρυσό ή μετοχές. «Χρυσός ή μετοχές, όλα όσα διατηρούν την αξία ή βάζουν ξανά την οικονομία σε κίνηση. Τι μας ωφελεί να παρκάρουμε τα χρήματά μας στην τράπεζα;», αναρωτιέται ο Müller, που πιστεύει ότι τα λεφτά μας χάνουν έτσι την αξία τους.

Και κλείνει με την εξής διαπίστωση:

«Αν κάποιος που κερδίζει πολλά χρήματα αγοράζει ένα γιοτ, δεν θα έπρεπε να συγχυζόμαστε», μιας και το γιοτ κατασκευάζεται, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εντέλει ρέει ξανά χρήμα στην οικονομία. Αυτό, όπως λέει, λειτουργεί χωρίς το κράτος να χρειάζεται να αναλάβει κι άλλα χρέη.

Ο Dirk Müller είναι Γερμανός χρηματιστηριακός μεσίτης και συγγραφέας. Διεθνώς είναι γνωστότερος με το προσωνύμιο «Mister DAX“ και "Dirk of the DAX".

ysterografa

Διαβάστε Περισσότερα » "Dirk Müller: Σχιζοφρενική συμπεριφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα"

ΕΦΕΤ: Απόσυρση 2 προϊόντων για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου και στην Ελλάδα

Σε προληπτική ανάκληση 2 σκευασμάτων για πιθανή παρουσία κρεάτος αλόγου προχώρησε η εταιρία Μαρινόπουλος. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται: Ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια ενημέρωσης με δελτίο τύπου της 17.01.13 καθώς και σχετικής ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ θα ήθελε να πληροφορήσει περαιτέρω το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι: Στις 07 και 08.02.2013 η Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, τα οποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel. Στις 11.02.13 δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι τόσο οι Ιρλανδικές όσο και οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων.

Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για το θέμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Από τα σημερινά στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ». Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Απόσυρση 2 προϊόντων για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου και στην Ελλάδα"

Θα πληρώσουν από την τσέπη τους για να πάει δασκάλα στο χωριό!

Την πρόθεση τους να καταβάλουν αν χρειαστεί οι ίδιοι, το ποσό μισθοδοσίας του δασκάλου που θα καλύψει το κενό του Δημοτικού Σχολείου Σοκαρά, αν το Υπουργείο Παιδείας ισχυριστεί πως αδυνατεί να... ανταποκριθεί στην παραπάνω υποχρέωσή του, δημοσιοποίησαν από κοινού ο Δήμος Γόρτυνας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου καθώς και οι κάτοικοι του οικισμού.

Αυτό αποκάλυψε ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από κατοίκους και φορείς της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση να υποβιβαστεί εν μια νυκτί το δημοτικό σχολείο Σοκαρά, από 3θέσιο σε 2θέσιο.

Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Μανουρά, τον δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Ξυλούρη καθώς και κατοίκους του Σοκαρά, ζήτησε από την προϊσταμένη της α' βάθμιας εκπαίδευσης, Κυριακή Τσικαλάκη, να επιστρέψει η δασκάλα που αποσπάστηκε σε σχολείο γειτονικού οικισμού ή έστω να αντικατασταθεί, χωρίς ωστόσο να λάβουν ικανοποιητική απάντηση.

Ο κ. Σχοιναράκης χαρακτήρισε λάθος την τακτική σύμπτυξης τμημάτων μεσούσης της σχολικής χρονιάς και μάλιστα από τη στιγμή που τον εν λόγο σχολείο πληροί απολύτως τις προδιαγραφές για να λειτουργεί ως 3θέσιο.

"Η κατάληψη του δημοτικού σχολείου Σοκαρά από τους κατοίκους, ήταν μία εκδήλωση αγανάκτησης προς αυτό που συνέβη.

Αποτελεί ατόπημα εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας να ακολουθεί μία τέτοια τακτική και να παίζει με τη μόρφωση των παιδιών, όταν την ίδια ώρα δεν δίνει τις απαιτούμενες πιστώσεις ώστε η διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μπορέσει να καλύψει με δασκάλους τα κενά που δημιουργούνται για διαφόρους λόγους. Φυσικά και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Όμως δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα παιδείας αλλά κι ότι είναι αδύνατον να γίνει σύμπτυξη τμημάτων μεσούσης της σχολικής περιόδου και ιδιαίτερα σε ολιγοθέσια σχολεία που πληρούν τον αριθμό των μαθητών όπως το Δημοτικό Σχολείο Σοκαρά, ζητούμε να δοθούν άμεσα οι ανάλογες πιστώσεις από το Υπουργείο, ώστε να καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού στο σχολείο και να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις τους και στα σχολικά τους καθήκοντα.

Διαφορετικά, εάν οι πληροφορίες μας ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις, αποδειχθούν αληθινές, τότε θα καλέσουμε το Υπουργείο Παιδείας να μας ενημερώσει για το κόστος μισθοδοσίας του επιπλέον δασκάλου μέχρι το τέλος της χρονιάς και εμείς δεσμευόμαστε η Δημοτική Αρχή, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι κάτοικοι του Σοκαρά να καταθέσουμε το ποσό αυτό ως δωρεά στο Υπουργείο Παιδείας για να πληρωθεί ο δάσκαλος", ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θα πληρώσουν από την τσέπη τους για να πάει δασκάλα στο χωριό!"

Παραιτείται ο Βενέδικτος, ξεκινά η μάχη της διαδοχής

Σε μοναστήρι στο Βατικανό θα μετοικίσει ο Πάπας Βενέδικτος 16ος μετά το τέλος της θητείας του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Εκεί ο πάπας επιθυμεί να... περάσει την υπόλοιποι ζωή του με προσευχή και διαλογισμό. Είπε πάντως ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μετατροπές στο οίκημα. 

Ο εκπρόσωπος εκτίμησε ακόμα ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει εκλεγεί ο αντικαταστατής του Βενέδικτου του 16ου. Μέχρι να προετοιμαστεί η νέα κατοικία, ο Παπάς θα μένει στα θερινά ανάκτορα Castel Gandolfo της Ρώμης. Το πραγματικό όνομα του γερμανικής καταγωγής Βενέδικτου είναι Γιόζεφ Ράτσινκερ. 

Ο πάπας Βενέδικτος σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη θέση του στις 28 Φεβρουαρίου λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος ο ποντίφικας, μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε το Βατικανό, τα καθήκοντα του παπικού θρόνου «απαιτούν δύναμη του σώματος αλλά και μυαλού, δύναμη που τους τελευταίους μήνες έχει καταρρεύσει σε εμένα, στο σημείο που όφειλα να αναγνωρίσω την αδυναμία μου να εκπληρώσω επαρκώς τον κλήρο που μου δόθηκε..


»Για αυτό τον λόγο, και γνωρίζοντας καλά τη σοβαρότητα αυτής της πράξης, με απόλυτη ελευθερία ανακοινώνω πως απαρνούμαι τη θέση του επισκόπου της Ρώμης, Διαδόχου του Αγίου Πέτρου».

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που εξέπληξε τον πλανήτη και σόκαρε τους πιστούς Καθολικούς ανά τον κόσμο, καθώς ουσιαστικά είναι η πρώτη παραίτηση Ποντίφικα από τον 15ο αιώνα.

Ενδέχεται μάλιστα να σηματοδοτήσει "επανάσταση" στον καθολικισμό, καθώς ο επικρατέστερος για τη διαδοχή είναι έναςκαρδινάλιος από την Γκάνα.

Ο Βενέδικτος, που έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πιο συντηρητικούς Ποντίφικες της Ιστορίας, έγινε ο 254ος πάπας το 2005 και δέχτηκε επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το διαχρονικό σκάνδαλο παιδεραστίας σε καθολικά ιδρύματα, πτυχές του οποίου αποκαλύφθηκαν σε πλήρη έκταση τα τελευταία χρόνια.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πάπα:
Αγαπητοί Αδελφοί,

Σας έχω συγκαλέσει σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και να σας γνωστοποιήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την σωστή άσκηση των καθηκόντων μου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή η διακονία, εξαιτίας της πνευματικής του φύσης, πρέπει να υπηρετείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά επίσης με προσευχή και πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, ο οποίος υφίσταται τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και συγκλονίζεται από ερωτήματα μεγάλης συνάφειας για τη ζωή της πίστης, προκειμένου να κηρύττει κανείς το Ευαγγέλιο, απαιτείται πνευματική και φυσική δύναμη, δύναμη που τους τελευταίους μήνες, σε μένα, έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το λειτούργημα που μου έχει ανατεθεί.

Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα της πράξης αυτής, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι παραιτούμαι από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, που μου ανατέθηκε από τους καρδιναλίους στις 19 Απριλίου 2005, με τέτοιο τρόπο, ώστε από τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, η ​​έδρα της Ρώμης, η έδρα του Αγίου Πέτρου, θα είναι κενή και ένα κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα πρέπει να συγκληθεί από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.

Αγαπητοί Αδελφοί, σας ευχαριστώ θερμά για όλη την αγάπη και την εργασία με την οποία με στηρίξατε στην διακονία μου και ζητώ συγχώρεση για όλα τα ελαττώματα μου. Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Ιερή Εκκλησία στην φροντίδα του Ανωτάτου Ποινέμα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους Καρδιναλίους Πατέρες με την μητρική μέριμνα της, στην εκλογή νέου Προκαθημένου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, θα ήθελα επίσης να υπηρετήσω με αφοσίωση τον Ιερό Ναό του Θεού στο μέλλον μέσα από μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή.
Από το Βατικανό, 10 Φεβρουαρίου 2013
Πάπας Βενέδικτος 16ος


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτείται ο Βενέδικτος, ξεκινά η μάχη της διαδοχής"

Τον Μάιο και νέα «κρυφά μέτρα» 2,7 δισ. ευρώ

Ξαναγράφεται το νέο Μεσοπρόθεσμο πριν καν ψηφιστεί αφού ως τον Μάιο η κυβέρνηση θα έχει αποσαφηνίσει και επιπλέον... μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο αλλά παραμένουν ακόμα "αδιευκρίνιστα".

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή, δεν έχει συμπεριλάβει και τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2015-2016. Στο Μνημόνιο έχει γραφτεί ότι θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 4 δισ. αλλά ανώτατος παράγοντας του υπουργείου διευκρίνιζε πως τελικώς τα μέτρα που θα απαιτηθούν δεν θα ξεπεράσουν τα 2,7 δισ. ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα πρόκειται κυρίως για περικοπές δαπανών στο δημόσιο (ακόμη κι στις συντάξεις) και δευτερευόντως μόνο για νέα εισπρακτικά μέτρα. Και αυτά ακόμα θα στοχεύουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρωτίστως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην «διεύρυνση της φορολογικής βάσεως», στο όνομα της οποίας δεν αποκλείεται να ληφθούν και άλλα μέτρα «για να πληρώσουν πολλοί από λίγα περισσότερα», με θύματα και πάλι τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην κυβέρνηση «ποντάρουν» όμως και στο ενδεχόμενο αναμόρφωσης αναποτελεσματικών μέτρων και φόρων, εξαιτίας των οποίων το Κράτος έχασε και δεν κέρδισε έσοδα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Μάιο και νέα «κρυφά μέτρα» 2,7 δισ. ευρώ"

Γ. Παναγόπουλος: Δεν θα συμμετάσχω σε διάλογο για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

Την πλήρη αντίθεση της ΓΣΕΕ στην ενδεχόμενη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος σχολιάζοντας τις... σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εντός του Σαββατοκύριακου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγόπουλος, με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», είπε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα διάλογο για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όπως επιδιώκει ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Δεν πρόκειται να συμμετέχω σε κανένα διάλογο. Η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, όμως, δεν με κατέλαβε εξ απήνης. Με τέτοια πολιτική που εφαρμόζεται, απαιτείται σκλήρυνση του οπλοστασίου κατά των απεργιών και των απεργών».

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Παναγόπουλος: Δεν θα συμμετάσχω σε διάλογο για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου"

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Ο Βρούτσης αρνείται τον διάλογο

Επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εξαπολύει η ΠΟΕ - ΟΤΑ κατηγορώντας τον πως αρνείται προκλητικά και επιδεικτικά τον διάλογο, δεδομένου ότι -όπως αναφέρει- έχουν γίνει από την πλευρά της «επανειλημμένες προσπάθειες» για να υπάρξει συνάντηση των δύο μερών.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι συνεργάτες του υπουργού «βρίσκουν αστείες και γελοίες προφάσεις για να αποφύγουν τη συνάντηση με τους εκπροσώπους χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Επειδή ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή, καλό είναι να το αποδείξει και εμπράκτως», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Διαφορετικά, θα κατηγορηθεί πώς εμφανίζεται "ανοιχτός" στο διάλογο μόνο μετά από μία επεισοδιακή κατάληψη-επίσκεψη στο γραφείο του».

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ - ΟΤΑ: Ο Βρούτσης αρνείται τον διάλογο"

Αγωγές κατά του ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς

Σε αγωγές προς τον ΕΟΠΥΥ, προχωρούν οι τοπικοί σύλλογοι των φαρμακοποιών.

Ζητούν τα οφειλόμενα και τόκους υπερημερίας, λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών του Οργανισμού.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς όλης της  χώρας, μόνο για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του Οργανισμού, έπρεπε τα χρήματα να έχουν εξοφληθεί  έως τις 10 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, έναν μήνα μετά, ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μόνο το 53% της οφειλής και ενώ ήδη εκκρεμούν οι οφειλές 185 εκατομμυρίων ευρώ για το Νοέμβριο και 140 εκατομμυρίων ευρώ για το μήνα Δεκέμβριο. 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγές κατά του ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς"

Το ΥΠΟΙΚ για τις βουλευτικές συντάξεις

Σε διευκρινίσεις για τις βουλευτικές συντάξεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του


1ον. Οι Βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου.

Ειδικότερα, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις Βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι μέχρι σήμερα μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων (ποσά και ποσοστά):

Σύνταξη Πρωθυπουργού (καθαρά ποσά)

Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
4.679,48 ευρώ 2.561,26 ευρώ 54,73%

Σύνταξη Βουλευτή (πλήρης – καθαρά ποσά)

Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
3.866,16 ευρώ 1.975,96 ευρώ 51,11%

2ον. Δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο Βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα.

Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Η ενημέρωση αυτή υπάρχει ήδη, από το τέλος Ιανουαρίου, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ανωτέρω στοιχεία.

Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι Βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά.

Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις Βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσεις.

Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των Βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.

3ον. Επιπλέον:

α. Από 01.01.2013 ότι ισχύει για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορά στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή την αναστολή καταβολής της, έχει εφαρμογή και για τους συνταξιούχους Βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος Βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος (π.χ. μέλος ΔΕΠ) εκλεγεί Βουλευτής, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως Βουλευτής να είναι συντάξιμος και να λάβει Βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ.

β. Η σύνταξη Βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται.

γ. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος Βουλευτικής σύνταξης για όσους εκλεγούν από τούδε και στο εξής.

δ. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΥΠΟΙΚ για τις βουλευτικές συντάξεις"

Η έλλειψη τροφίμων σηματοδοτεί την κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού – Η νέα γεωπολιτική

Ο κόσμος μας μετακινείται από μια περίοδο αφθονίας σε μια περίοδο έλλειψης. Τα αποθέματα σιτηρών έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι παγκόσμιες ...
τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί: τα τρόφιμα είναι το νέο πετρέλαιο και η γη ο νέος χρυσός, λένε οι αναλυτές.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια τόνοι τροφίμων για διαφορετικούς λόγους κατασπαταλώνται στο δυτικό κόσμο και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

—Έλλειψη τροφίμων

Αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, άνοδος του βιοτικού επιπέδου στον αναπτυσσόμενο κόσμο και η διάθεση εκατομμυρίων στρεμμάτων γης για παραγωγή βιοκαυσίμων. Κι ακόμα διάβρωση εδαφών, έλλειψη νερού και αύξηση παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω Κλιματικής Αλλαγής.

Οι παραπάνω παράγοντες υποδεικνύουν τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και οι οποίες παρασάγγες απέχουν από την υπερπροσφορά, την υπεραποθεματοποίηση σιτηρών και τον ανταγωνισμό για την είσοδο στις διεθνείς αγορές τροφίμων από τους προμηθευτές κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Τότε, το 1965 οι ΗΠΑ μπορούσαν να στείλουν το ένα πέμπτο της παραγωγής αλεύρων στην Ινδία για να αποσοβήσουν μια μαζική κρίση λιμού στη χώρα.

Τότε, στην περίοδο της ευμάρειας για το δυτικό κόσμο, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 2,5 δισ. έναντι 7 δισ. σήμερα.

Σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγικότητας στην αμερικανική γη και την έκρηξη της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, το μαξιλάρι ασφαλείας για την παγκόσμια αγορά τροφίμων έχει χαθεί.

Οι ιστορικοί συνδέουν την έλλειψη τροφίμων με την κατάρρευση πολιτισμών όπως εκείνοι των Σουμερίων και των Μάγιας που υιοθέτησαν περιβαλλοντικά μη βιώσιμους τρόπους αγροτικής παραγωγής.

Οι Σουμέριοι πλήρωσαν τη συσσώρευση αλάτων στο έδαφος που προκάλεσε ένα κατά τ’ αλλα πολύ εξελιγμένο σύστημα άρδευσης που είχαν αναπτύξει.

Οι Μάγιας είδαν τα εδάφη τους να διαβρώνονται όπως εμείς σήμερα.

Η διαφορά είναι ότι τα προβλήματα στη σύγχρονη εποχή είναι πολυδιάστατα

Η γεωπολιτική της τροφής προβλέπει αυξανόμενες διαμάχες για γη και ύδωρ, ενώ οι αγρότες παγκοσμίως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες για τροφή.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον έναν σημαντικότατο παράγοντα που επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων, όπως εξηγεί ο βοτανολόγος Στήβεν Λονγκ στο Yale360.

—Σπατάλη τροφίμων

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η μισή ποσότητα τροφίμων που παράγεται κάθε χρόνο παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα που μεταφράζεται σε 2 δισεκατομμύρια τόνους.

Το παραπάνω στοιχείο αποτελεί συμπέρασμα μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας (IME) οι οποίοι αποδίδουν την εξωφρενική σπατάλη τροφίμων στο δυτικό μοντέλο κατανάλωσης, τις εμπορικές προσφορές (πχ ένα συν ένα δώρο), τις ακατάλληλες υποδομές και τις μικρές δυνατότητες αποθήκευσης.

Το IME εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε 60-100% περισσότερα τρόφιμα εάν ελαχιστοποιούσαμε τις απώλειες.

Πού οφείλονται αυτές;

Αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και το Βιετνάμ δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για τη συντήρηση των τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά, στη Δύση η ευθύνη πέφτει στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας: τον καταναλωτή.

Τρόφιμα καταλήγουν συχνά στα σκουπίδια γιατί δεν είναι αισθητικά όμορφα για το “ράφι” των σούπερ μάρκετ ή γιατί απλώς υπάρχουν εν αφθονία.

econews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η έλλειψη τροφίμων σηματοδοτεί την κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού – Η νέα γεωπολιτική"

Καλύτερα ο νέος φόρος ακινήτων παρά το χαράτσι της ΔΕΗ - Πόσα θα πληρώνουμε ανά περιοχή

Όλοι όσοι έχουμε ένα διαμέρισμα στο όνομά μας –και είμαστε οι περισσότεροι- θα πρέπει να ευχόμαστε να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όσο μεγάλο και αν είναι το σπίτι μας, σε όποια περιοχή και αν βρίσκεται. Βεβαίως, η κλίμακα υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους, δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όμως, αν ισχύει ότι θα υπάρξει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα κυμαίνονται από 0,1% έως 2% (ανάλογα με την αξία της συνολικής περιουσίας) τότε ο νέος φόρος θα είναι σίγουρα μικρότερος. Το fpress.grπαρουσιάζει 10άδες παραδείγματα για όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου.
Οι υπολογισμοί στον πίνακα που ακολουθεί, έγιναν με τις ακόλουθες παραδοχές:
  1. 1.Ότι το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 100 τετραγωνικά και είναι ηλικίας 10 ετών
  2. 2.Ότι το αφορολόγητο στον καινούργιο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα είναι 50.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του νέου φόρου, χρησιμοποιήθηκε η ακόλουθη κλίμακα η οποία δεν είναι η τελική (δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμη) αλλά είναι αρκετά κοντά σε αυτό που θέλει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
Από …
…έως
Συντελεστής
0
50.000
0,00%
50.001
100.000
0,10%
100.001
200.000
0,20%
200.001
400.000
0,30%
400.001
600.000
0,40%
600.001
800.000
0,50%
800.001
1.000.000
0,60%
1.000.001
1.500.000
0,80%
1.500.001
2.000.000
1,00%
Υπερβάλλον
2,00%
Τι φόρο βγάζει αυτή η κλίμακα; Είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος σε σχέση με αυτά που πληρώσαμε για το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας; Η απάντηση στον πίνακα που ακολουθεί:
Αντικειμενική αξίαΕΕΤΗΔΕΕΕΤΗΔΕ + ΦΑΠΕΤΑΔιαφορά
Αγίας Βαρβάρας (κατώτ)60.00048048010-470
Αγίας Βαρβάρας (ανώτ)99.00062,562,549-13,5
Αγίας Παρασκευής (κατώτ)84.00050050034-466
Αγίας Παρασκευής (ανώτ)123.00080080096-704
Αγίου Δημητρίου (κατώτ)60.00040040010-390
Αγίου Δημητρίου (ανώτ)90.00050050040-460
Αγίων Αναργύρων (ανώτ)60.00040040010-390
Αγίων Αναργύρων (ανώτ)66.00050050016-484
Δ. Αθηναίων-α' διαμέρισμα (κατώτ)66.00050050016-484
Δ. Αθηναίων - α' διαμέρισμα (ανώτ)420.00016002040930-1110
Δ. Αθηναίων-β' διαμέρισμα (κατώτ)66.00050050016-484
Δ. Αθηναίων - β' διαμέρισμα (ανώτ)510.000160022301290-940
Δ. Αθηναίων-γ' διαμέρισμα (κατώτ)66.00050050016-484
Δ. Αθηναίων - γ' διαμέρισμα (ανώτ)165.00010001000180-820
Δ. Αθηναίων-δ' διαμέρισμα (κατώτ)60.00040040010-390
Δ. Αθηναίων - δ' διαμέρισμα (ανώτ)84.00050050034-466
Δ. Αθηναίων-ε' διαμέρισμα (κατώτ)72.00050050022-478
Δ. Αθηναίων - ε' διαμέρισμα (ανώτ)90.00050050040-460
Δ. Αθηναίων- στ' διαμέρισμα (κατώτ)60.00040040010-390
Δ. Αθηναίων - στ' διαμέρισμα (ανώτ)114.00060060078-522
Δ. Αθηναίων- έβδομο διαμέρισμα (κατώτ)75.00050050025-475
Δ. Αθηναίων - έβδομο διαμέρισμα (ανώτ)198.00012001200246-954
ΑΙΓΑΛΕΩ (κατώτ)51.0004004001-399
ΑΙΓΑΛΕΩ (ανώτ)75.00050050025-475
ΑΛΙΜΟΥ (κατώτ)90.00050050040-460
ΑΛΙΜΟΥ (ανώτ)171.00010001000192-808
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (κατώτ)90.00050050040-460
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (ανώτ)153.00010001000156-844
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (κατώτ)78.00050050028-472
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (ανώτ)117.00060060084-516
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (κατώτ)93.00060060043-557
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (ανώτ)123.00080080096-704
ΒΥΡΩΝΟΣ (κατώτ)57.0004004007-393
ΒΥΡΩΝΟΣ (ανώτ)96.00060060046-554
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (κατώτ)66.00050050016-484
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (ανώτ)93.00060060043-557
ΓΛΥΦΑΔΑΣ (κατώτ)93.00060060043-557
ΓΛΥΦΑΔΑΣ (ανώτ)276.00014001552478-1074
ΔΑΦΝΗΣ (κατώτ)66.00050050016-484
ΔΑΦΝΗΣ (ανώτ)78.00050050028-472
ΕΚΑΛΗΣ (κατώτ)123.00080080096-704
ΕΚΑΛΗΣ (ανώτ)273.00014001546469-1077
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (κατώτ)87.00050050037-463
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (ανώτ)183.00012001200216-984
ΖΩΓΡΑΦΟΥ (κατώτ)84.00050050034-466
ΖΩΓΡΑΦΟΥ (ανώτ)105.00060060060-540
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ (κατώτ)84.00050050034-466
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ (ανώτ)114.00060060078-522
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (κατώτ)72.00050050022-478
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ανώτ)114.00060060078-522
ΙΛΙΟΥ (κατώτ)48.0004004000-400
ΙΛΙΟΥ (ανώτ)60.00040040010-390
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ (κατώτ)60.00040040010-390
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ (ανώτ)120.00060060090-510
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (κατώτ)69.00050050019-481
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ανώτ)132.000800800114-686
ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ (κατώτ)48.0004004000-400
ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ (ανώτ)54.0004004004-396
ΚΗΦΙΣΙΑΣ (κατώτ)75.00050050025-475
ΚΗΦΙΣΙΑΣ (ανώτ)240.00012001280370-910
ΛΥΚΟΒΡΥΣΕΩΣ (κατώτ)78.00050050028-472
ΛΥΚΟΒΡΥΣΕΩΣ (ανώτ)96.00060060046-554
ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ (κατώτ)90.00050050040-460
ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ (ανώτ)120.00060060090-510
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ (κατώτ)63.00050050013-487
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ (ανώτ)78.00050050028-472
ΜΟΣΧΑΤΟΥ (κατώτ)69.00050050019-481
ΜΟΣΧΑΤΟΥ (ανώτ)132.000800800114-686
ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ (κατώτ)81.00050050031-469
ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ (ανώτ)216.00012001232298-934
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (κατώτ)60.00040040010-390
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (ανώτ)102.00060060054-546
ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (κατώτ)87.00050050037-463
ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ανώτ)138.000800800126-674
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (κατώτ)66.00050050016-484
ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (ανώτ)147.000800800144-656
ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ (κατώτ)54.0004004004-396
ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ (ανώτ)84.00050050034-466
ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ (κατώτ)60.00040040010-390
ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ (ανώτ)72.00050050022-478
ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ (κατώτ)108.00060060066-534
ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ (ανώτ)144.000800800138-662
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ (κατώτ)87.00050050037-463
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ (ανώτ)183.00012001200216-984
ΠΑΠΑΓΟΥ (κατώτ)150.000800800150-650
ΠΑΠΑΓΟΥ (ανώτ)150.000800800150-650
ΠΕΝΤΕΛΗΣ (κατώτ)129.000800800108-692
ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ανώτ)165.00010001000180-820
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (κατώτ)48.0004004000-400
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (ανώτ)78.00050050028-472
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (κατώτ)63.00050050013-487
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (ανώτ)78.00050050028-472
ΠΕΥΚΗΣ (κατώτ)93.00060060043-557
ΠΕΥΚΗΣ (ανώτ)117.00060060084-516
ΤΑΥΡΟΥ (κατώτ)54.0004004004-396
ΤΑΥΡΟΥ (ανώτ)66.00050050016-484
ΥΜΗΤΤΟΥ (κατώτ)75.00050050025-475
ΥΜΗΤΤΟΥ (ανώτ)78.00050050028-472
ΦΙΛΟΘΕΗΣ (κατώτ)165.00010001000180-820
ΦΙΛΟΘΕΗΣ (ανώτ)315.00016001830595-1235
ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ (κατώτ)66.00050050016-484
ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ (ανώτ)93.00060060043-557
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (κατώτ)84.00050050034-466
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ανώτ)159.00010001000168-832
ΧΟΛΑΡΓΟΥ (κατώτ)84.00050050034-466
ΧΟΛΑΡΓΟΥ (ανώτ)132.000800800114-686
ΨΥΧΙΚΟΥ (κατώτ)270.00014001540460-1080
ΨΥΧΙΚΟΥ (ανώτ)600.000160025001650-850
fpress

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερα ο νέος φόρος ακινήτων παρά το χαράτσι της ΔΕΗ - Πόσα θα πληρώνουμε ανά περιοχή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news