facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - Θα κλείνουν κάθε μέρα για μία ώρα τους δρόμους - Ζητούν συνάντηση με Σαμαρά

- Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν στη συνέλευση τους οι αγρότες
- Ένα κεντρικό μπλόκο ανά νομό, συμβολικοί αποκλεισμοί των εθνικών οδών, κινητοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΓΑ και εφορίες
- Αντιδράσεις για την παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη στη συνέλευση
- Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς θα επιδιώξει το συντονιστικό

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι των αγροτών από όλη τη χώρα, που συνεδρίασαν στη Λάρισα, στο μπλόκο της Νίκαιας. 

Στη συνάντηση συμμετέσχαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών με εκπροσώπους από 33 μπλόκα.

Οι αγρότες αποφάσισαν επίσης να συστήσουν επιτροπές και να υπάρχει ένα κεντρικό μπλόκο σε κάθε νομό.

Παράλληλα ζητούν τη συμπαράσταση της κοινωνίας σε μορφές διαμαρτυρίας που θα περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΓΑ και εφορίες

Στις μορφές των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται και συμβολικοί αποκλεισμοί σε εθνικές οδούς για μία ώρα κάθε μέρα από τις 2 έως τις 3 το μεσημέρι. Επίσης, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με το parousiazw.gr μικροένταση δημιουργήθηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, που βρέθηκε στο μέρος της συνεδρίασης. Οι συνδικαλιστές αντέδρασαν και ανακοίνωσαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως αν θέλει να κάνει δηλώσεις να βρεθεί στα μπλόκα και όχι στο χώρο της συνέλευσης..

Μια από τις αποφάσεις των αγροτών τέθηκε σε άμεση υλοποίηση, καθώς, μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης- και στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας -κατάφεραν αρκετές εκατοντάδες από αυτούς να ανέβουν επί του ΠΑΘΕ, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η συμβολική κατάληψη κράτησε επί περίπου μισή ώρα και οι αγρότες αποχώρησαν με ηρεμία παρά το γεγονός ότι, νωρίτερα, στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν τις αστυνομικές δυνάμεις προκλήθηκε μικρή ένταση, με περιορισμένη χρήση χημικών από την πλευρά των αστυνομικών, εναντίον των οποίων οι αγρότες πέταξαν πέτρες και μπουκάλια.

Δείτε το βίντεο



"Δεν υπάρχουν περιθώρια"

Η κυβέρνηση από τη μεριά της έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει το κλείσμο των δρόμων ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να ικανοποιηθούν τα αγροτικά αιτήματα.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κάλεσε τους αγρότες «Να αποχωρήσουν από τους δρόμους, παρ' ότι έχουν τα δίκια τους" και "να συνειδητοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας".

Τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αγροτών στα μπλόκα της Χρυσούπολης Νέστου και της Μαυρολεύκης προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους τους για τη συνάντηση που έγινε στη Λάρισα ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - Θα κλείνουν κάθε μέρα για μία ώρα τους δρόμους - Ζητούν συνάντηση με Σαμαρά"

Τριγμούς στην κυβέρνηση φέρνει το σχέδιο αλλαγής του νόμου για τις απεργίες

Τριγμούς στην κυβέρνηση, προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να θέσει ζήτημα αλλαγής του νόμου του 1982 που αναφέρεται στον τρόπο κήρυξη των απεργιών.

Το θέμα, που αποκάλυψε η «Ημερησία του Σαββάτου, επιβεβαίωσαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας: "Εχουν περάσει 30 χρόνια από την εφαρμογή του 1264/82 και θα πρέπει να γίνει, κάποια στιγμή, ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος για το θέμα προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας" δήλωσαν χαρακτηριστικά στην "Η". Ο διάλογος αυτός δεν πρόκειται, πάντως, να ξεκινήσει πριν από το επικείμενο (εντός του Μαρτίου) εκλογικό συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ.Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της Ν.Δ., θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια.

Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα. Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ,η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες φωνές του υπεύθυνου διαλόγου και διεκδίκησης στο συνδικαλιστικό κίνημα.Και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε .

Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους εξηγώντας τις πολιτικές της,αναζητώντας λύσεις μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και ζητώντας συνέργεια και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Οι σχεδιασμοί για νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν ,πρέπει να εγκαταλειφθούν».
«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ.Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;» δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης
Χατζησωκράτης.

Οπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Η»: Θέμα αλλαγής του καταστατικού «χάρτη», ο οποίος ρυθμίζει από το... 1982 το καθεστώς κήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, τη λειτουργία των συνδικάτων και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, «άνοιξε» η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, ιδιαίτερα εκείνα που κατέχουν (και εκμεταλλεύονται) τη δεσπόζουσα θέση τους στην «αγορά» στερώντας το κοινωνικό σύνολο ακόμη και από βασικές υπηρεσίες.

Η πολιτική επιστράτευση μπορεί να έδωσε τη «λύση» για να συνεχίσουν να... κινούνται οι συρμοί του Μετρό και τα πλοία από λιμάνι σε λιμάνι, όμως, οι «ακραίες» αποφάσεις (που θύμισαν παλαιότερες εποχές) έβαλαν στο τραπέζι - δημόσια ή και σε παρασκηνιακές συζητήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΗτΣ» το ζήτημα της καλύτερης «θωράκισης» των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες «εκ του ασφαλούς» αποφασίζουν απεργίες ερήμην των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μίλησε για «συγκεκριμένες ομάδες που έχουν στα χέρια τους τόση δύναμη και μπορούν να συντρίψουν την εθνική οικονομία». Ο κ. Βορίδης προέτρεψε την κυβέρνηση να «βάλει περιορισμούς στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, στο τι σημαίνει απαρτία, με ποια πλειοψηφία θα πρέπει να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις».

Αλλά και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από το ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εργασίας, παρότρυνε την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε «να εκλείψει το καθεστώς που έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ελάχιστη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μετέφεραν τον προβληματισμό αυτό ακόμη και στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος απέκρουσε κάθε συζήτηση ενώ (προληπτική) παρέμβαση έκανε και ο Δ. Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ) όταν βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο του Αργους για να βραβευτεί, μαζί με άλλους πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ: «Μη διανοηθεί κανείς να αλλάξει τον 1264/82» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους κυβερνητικούς εταίρους και στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Τα 5 «αγκάθια»
Τα «αγκάθια» που εκτιμάται ότι «τραυματίζουν» και πολλές φορές διασύρουν στη συνείδηση των πολιτών το ιερό (και προστατευόμενο και από το Σύνταγμα) δικαίωμα της απεργίας αφού τα δικαιώματα των υπολοίπων παρά τις «εγγυήσεις» τις οποίες προβλέπει ο ν. 1264/82 (επί υπουργίας Απ. Κακλαμάνη) είναι:
1. Το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές - ακόμη και πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν έχουν πανελλαδική «κάλυψη» - αποφεύγουν να συγκαλούν γενικές συνελεύσεις (όπως προβλέπει ο 1264/82 με συγκεκριμένο αριθμό μελών για να υπάρχει απαρτία) και να αποφασίζουν με μυστικές ψηφοφορίες την κήρυξη ή όχι, τη συνέχιση ή μη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αρκούνται στην εξουσιοδότηση που (νομίμως) έχουν λάβει από κάποια άλλη γενική συνέλευση στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό αποφασίζονται απεργίες τις οποίες οι εργαζόμενοι - μέλη των συνδικάτων «αντιμετωπίζουν» ζητώντας άδειες ασθενείας, ρεπό κ.ά. για να μη χάσουν το μεροκάματο.
2. Η μη τήρηση των προθεσμιών προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας που είναι τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της και 4 πλήρεις ημέρες ειδικά στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα ΝΠΔΔ, στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
3. Η μη διάθεση προσωπικού ασφαλείας για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
4. Η παράκαμψη της διαδικασίας του δημόσιου διαλόγου ( του ν. 2224/94) που προβλέπεται (προφανώς για να...συζητηθούν τα αιτήματα) στις επιχειρήσεις οι οποίες υπάρχουν για να «καλύπτουν» τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
5. Τα ιδιαίτερα προνόμια που έχουν οι συνδικαλιστές (άδεια από την εργασία, ανάλογα με το αξίωμα, με πλήρεις αμοιβές, ασφάλιση και... προαγωγές, απαγόρευση απόλυσης κ.ά.) καθιστώντας «ελκυστική», για τους ίδιους, τη δημιουργία πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων ακόμη και στην ίδια επιχείρηση (αποκτούν δικαίωμα εκλογής σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ εξασφαλίζοντας άδειες και μια θέση για άλλα αξιώματα, σε κομματικό επίπεδο ή και στη Βουλή!).

Οι τρεις προκλήσεις
«Εχουν περάσει 30 χρόνια από την ψήφιση του 1264/82» δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες θεωρώντας ότι «πρέπει να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλίδες που θα εξασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, τον σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και λιγότερα προνόμια για τους επαγγελματίες συνδικαλιστές». Αυτά θα είναι οι 3 προκλήσεις εφόσον υπάρξει κεντρική πολιτική συμφωνία και απόφαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες και τα «κεκτημένα» των συνδικαλιστών.

Το λοκ - άουτ
«Εκτός γραμμής», σε σχέση με όσα προβλέπει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης, είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των εργοδοτών να κάνουν ανταπεργία (λοκ άουτ). Η Ελλάδα απαγορεύοντας (στο Σύνταγμα και στο ν. 1264/82) το δικαίωμα δεν έχει κυρώσει το άρθρο του Χάρτη που προβλέπει ότι «οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα καθώς και να προσφεύγουν, σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, σε συλλογικές δράσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας».


imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριγμούς στην κυβέρνηση φέρνει το σχέδιο αλλαγής του νόμου για τις απεργίες"

Τα πεύκα του Υμηττού πεθαίνουν μαζικά – Μυστηριώδης επιδημία

Ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό φαινόμενο που αφορά στο θάνατο των πεύκων του Υμηττού επισημαίνει η ΜΚΟ Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού (ΕΔΝΥ)...

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαζικούς θανάτους πεύκων (pinus halepensis) όλων των ηλικιών, από ενήλικα άτομα μέχρι δενδρύλλια πρόσφατων αναδασώσεων.

Το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλά διαφορετικά σημεία του βουνού, με μεγάλη εξάπλωση αλλά και εντός του αστικού ιστού της Βούλας και (σύμφωνα με μη διασταυρωμένη πληροφορία και της Γλυφάδας).

Τα δέντρα εμφανίζουν ξήρανση των πευκοβελόνων τους, στις άκρες των κλαδιών και στη κορυφή τους, και πολύ σύντομα ξεραίνονται συνολικά απορρίπτοντας ταχύτατα (σε διάστημα λίγων εβδομάδων) όλη την κόμη τους και σε μόλις 1-2 μήνες επιδεικνύουν εικόνα προχωρημένης σήψης και αποσύνθεσης (μαύρα, σαπισμένα και αποφλοιωμένα τμήματα κορμού και κλαδιών).

Πολλά πεύκα πέφτουν και στο έδαφος καθώς οι ρίζες και η βάση του κορμού τους εξασθενούν και αποσυντίθενται ταχύτατα. Τα δέντρα αυτά εμφανίζουν και μεγάλη προσβολή από μυζητικά έντομα που πιθανώς ξεκινάει πριν νεκρωθούν εντελώς και οφείλεται στην εξασθένηση τους.

Όπως διαπιστώνει η ΕΔΝΥ το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στον Νότιο Υμηττό, αντίστοιχης καταστροφικών πυρκαγιών του παρελθόντος. Σε σημεία του βουνού, ειδικά όπου η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή, παρατηρείται θάνατος των δέντρων σε ποσοστό περί το 40%, με αποτέλεσμα πυκνά πευκοδάση να εμφανίζουν πλέον εικόνα μεμονωμένων δέντρων ή συστάδων με πλήθος νεκρών «κουφαριών» γύρω τους.

Το φαινόμενο, πέρα από την άμεση ζημιά που προκαλεί στα λίγα εναπομείναντα δάση του νοτίου Υμηττού, με τη νέκρωση μεγάλου πληθυσμού δέντρων, εντείνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες, αφού προσθέτει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε ένα ήδη εύφλεκτο οικοσύστημα.

Η ΕΔΝΥ γνωστοποιεί ότι έχει ήδη αναλάβει δράση, στοχεύοντας αρχικά στον εντοπισμό των αιτιών του φαινομένου και εν συνεχεία στην αναζήτηση τρόπων καταπολέμησής του.

Δείγματα, φωτογραφίες και περιγραφές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του φαινομένου στον νότιο Υμηττό έχουν αποσταλεί σε ειδικούς επιστήμονες και ινστιτούτα προκειμένου να προκύψει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πόρισμα.

Κάποιες πρώτες, μακροσκοπικές ενδείξεις που βασίζονται σε παρατήρηση των συμπτωμάτων, δυστυχώς οδηγούν σε δυσοίωνα συμπεράσματα για την εμφάνιση ενός ιδιαίτερα καταστροφικού μύκητα ή νηματώδους μικροοργανισμού, ωστόσο αναμένονται οι τελικές απαντήσεις των ειδικών επιστημόνων προτού ανακοινωθούν κάποια τελικά συμπεράσματα.

Η ΕΔΝΥ καλεί τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές αρχές να επαγρυπνούν και να αναλάβουν άμεσα δράση για τη διάσωση του φυσικού πλούτου του νοτίου Υμηττού (και όχι μόνο) και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός σε τέτοιες ενέργειες, εφόσον υλοποιηθούν με επιστημονική τεκμηρίωση, και, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

econews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πεύκα του Υμηττού πεθαίνουν μαζικά – Μυστηριώδης επιδημία"

Ελεγχος σε όσους πληρώνουν δόση στεγαστικού πάνω από το 40% του εισοδήματός τους

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν τα δάνεια που έλαβαν περίπου 500.000 πολίτες από το 2000 και μετά. 

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να «ξεσκονίσει» τα στεγαστικά δάνεια άνω των 200.000 ευρώ που έλαβαν οι πολίτες την περίοδο αυτή, φιλοδοξώντας να εντοπίσει αδήλωτους πόρους ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος!


Κατ' εντολήν του υπουργείου Οικονομικών το ΣΔΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες αναλυτικό κατάλογο με τα στοιχεία κάθε νοικοκυριού που πήρε τα τελευταία 12 χρόνια δάνειο το οποίο ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. 


Οι πληροφορίες για τα δάνεια και ειδικά για το ύψος των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν οι δανειολήπτες θα αξιοποιηθούν για να γίνουν διασταυρώσεις με το εισόδημα των φορολογουμένων, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου η δόση που καταβάλλεται από τον δανειολήπτη ξεπερνά το 40% των αποδοχών σε μηνιαία βάση.


Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τηρούν την αρχή του «υπεύθυνου δανεισμού», που σημαίνει ότι δεν πρέπει το σύνολο των μηνιαίων δόσεων για κάθε είδους δάνεια (στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά, ανοικτά, σπουδών κ.λπ.) και για πιστωτικές κάρτες να υπερβαίνει το 40% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη ή του νοικοκυριού. 


Αυτή η σχέση όμως δόσεων/εισοδήματος δεν τηρήθηκε στο παρελθόν, και υπήρξαν περιπτώσεις δανειοληπτών που οι μηνιαίες δόσεις ξεπερνούσαν και το 60% του εισοδήματός τους.


Στελέχη του ΣΔΟΕ υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις όπου η δόση ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματος υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος, δηλαδή ότι το δάνειο έχει ληφθεί για να «ξεπλύνει» ποσά από παράνομο πλουτισμό.


Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπου το δηλωθέν εισόδημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ενδέχεται να ανακαλύψουν «μαύρο χρήμα» με το οποίο εξυπηρετούνται οι δόσεις του δανείου. 


Χρήμα αδήλωτο που αποκρύπτεται από την Εφορία και συνήθως εντοπίζεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδας.


Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από το 2000 έως σήμερα πρέπει να πουλήθηκαν πάνω από 1.000.000 σπίτια. 


Υπολογίζουν μάλιστα ότι οκτώ στα 10 συμβόλαια έγιναν με τραπεζική χρηματοδότηση και επειδή τα ακίνητα μέχρι το 2010 ήταν ακριβά, λογικό είναι τα περισσότερα δάνεια να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ. 


Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, αν το ΣΔΟΕ βάλει στο μικροσκόπιο δάνεια άνω των 200.000 ευρώ, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους στα προσωπικά και περιουσιακά στοιχεία 500.000 πολιτών.


Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων είναι τεκμήρια και οι φορολογούμενοι πολίτες υποχρεούνται να τα δηλώνουν κάθε χρόνο στη φορολογική τους δήλωση. 


Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί είναι αυτοί που είτε «ξέχασαν» να αναφέρουν τα ποσά αυτά είτε έγραψαν αρκετά μικρότερα. Με το νέο σύστημα άντλησης δεδομένων απευθείας από τις τράπεζες, η Εφορία θα γνωρίζει τι ποσά κατέβαλαν οι δανειολήπτες και θα εμφανίζει αυτό το ποσό στην προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση. 


Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν από τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα αντληθούν από τα συμβολαιογραφεία, το Κτηματολόγιο αλλά και τις εφορίες, τα έντυπα Ε9 (περιουσιολόγιο) και την Τράπεζα της Ελλάδος, να οδηγηθούν κοντά στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή σε αυτές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες. 


Κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι άλλες τιμές αναγράφονται στα συμβόλαια και άλλα ποσά έχουν πραγματικά καταβληθεί για την αγοραπωλησία του ακινήτου.



Τα στοιχεία που ζητεί το υπουργείο από τις τράπεζες


Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τις τράπεζες να αποστείλουν τα εξής αναλυτικά στοιχεία:


-ΑΦΜ και στοιχεία ταυτότητας δανειολήπτη.

-Είδος δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό).
-Υπόλοιπο δανείου στην αρχή και στη λήξη της περιόδου.
-Πιστώσεις που μειώνουν το χρέος (προπληρωμές).
-Ενδειξη αν το δάνειο αφορά πρώτη κατοικία ή αν επιδοτείται.

Παράλληλα, οι τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν στο ΣΔΟΕ και στοιχεία καταθέσεων και επενδύσεων που θα καταγράφονται και ειδικότερα:


- Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων.

- Αριθμός λογαριασμού.
- Υπόλοιπο λογαριασμού.
- Ημερομηνία συναλλαγής.
- Ποσό συναλλαγής.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης των τραπεζικών δεδομένων το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί τη δημιουργία Μητρώου Καταθετών στο ΣΔΟΕ. Επί της ουσίας, όταν θα λειτουργήσει το Μητρώο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μπορούν, αφού εξασφαλίσουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις εισαγγελικές Αρχές, να πληροφορηθούν σε άμεσο χρόνο τα στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων ή των δανείων κάθε ελεγχομένου. 


Για να γίνει αυτό απαιτείται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας που θα ενημερώνεται από τις τράπεζες αναφορικά με τις τραπεζικές κινήσεις των φορολογουμένων. Σε αυτήν τη βάση δεδομένων θα έχει πρόσβαση το ΣΔΟΕ.



dimokratianews


Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγχος σε όσους πληρώνουν δόση στεγαστικού πάνω από το 40% του εισοδήματός τους"

Βέροια: Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας η γέφυρα “Κούσιου”

Η πολύ πιθανή αιτία για το… Βατερλό της Δημάρχου Βέροιας, η γέφυρα Αδελφών Κούσιου και το παρασκήνιο των καθυστερήσεων και της γενικής διαχείρισης της δωρεάς, βρίσκεται στο...
μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Βέροιας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Λαός“.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Βέροιας μετά από ανώνυμη καταγγελία «πολίτη της Βέροιας», που ζητεί να διερευνηθεί δικαστικά «το θέμα της διαχείρισης της δωρεάς Κούσιου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κλήθηκαν και κατέθεσαν ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Χατζηευστρατίου (ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως η κλήση του με αφορμή ανώνυμη καταγγελία και όχι τα πολλά δικά του σχετικά υπομνήματα έχει… μικροπολιτικούς σκοπούς – διαβάστε εδώ σχετικά), ο πρώην δήμαρχος Βέροιας Χρήστος Σκουμπόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών του Δήμου Δημήτρης Δάσκαλος, οι δύο πρώτοι επειδή έχουν εκφράσει δια του Τύπου τις απόψεις και τις κρίσεις τους επί του θέματος και ο τρίτος, ο Δημήτρης Δάσκαλος,τις εξέφρασε με τοποθετήσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την ίδια υπόθεση αναμένεται να καταθέσουν αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων η πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Βέτα Αρχοντάκη, ο γραμματέας του Δήμου Κώστας Τσιλογιάννης, ο διευθυντής του Δήμου Πέτρος Δαούλας, υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και άλλοι.

Να σημειωθεί ότι, σε συνεδρίαση του Σώματος στο τέλος του 2012, ο εργολάβος ζήτησε και νέα παράταση για το έργο, μέχρι το Φθινόπωρο του 2013.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο εργολάβος, πολλοί εξέφρασαν πως η γέφυρα των “Αδελφών Κούσιου”, που θα ενώνει την συνοικία του Προμηθέα με την περιοχή του Κτηνιατρείου, θα αποτελέσει (αν φυσικά δεν ολοκληρωθεί) το “βατερλό” της Δημάρχου Βέροιας, άσχετα αν οι ευθύνες ήταν δικές της ή όχι. Και όπως φαίνεται, ενάμιση χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014, οι… προβλέψεις των “κακών γλωσσών” δεν θα πέσουν έξω.

Ας ελπίσουμε το αντίθετο! Όχι για να μην καταστραφεί πολιτικά η Δήμαρχος, αλλά για να μην γίνουμε μάρτυρες της κακής επένδυσης (για να μην πούμε διασπάθισης) έτοιμων χρημάτων δωρεάς, σε ένα έργο που – ούτως ή άλλως – είναι αμφίβολο αν ήταν χρησιμότερο άλλων έργων που θα μπορούσαν να γίνουν στη Βέροια με 2,5 εκατ. ευρώ!

2,5 εκατ. ευρώ, των οποίων η αξία κάθε χρόνο είναι λιγότερη και όπως το πάμε, θα είναι πολύ λίγα για την ολοκλήρωση του έργου (με δεδομένο τις αυξήσεις των τιμών κλπ). Το 2010, ίσως έφταναν 2,5 εκατ. ευρώ, το 2020 θα είναι… ψίχουλα. ΑΝ φυσικά δεν την… κάνει ο εργολάβος και αφήσει το έργο ημιτελές…

Το θέμα έχει πολλές… ρωγμές και η… γέφυρα “μπάζει” από παντού. Θα έχει κάποιος ιθύνων (πολιτικός και μη) το σθένος να παραδεχτεί πως 2,5 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να πάνε στον… κουβά, λόγω των δικών του λάθος χειρισμών ή μήπως κανείς δεν έχει ευθύνες;

Ή θα περιμένουμε πότε κάποιος ανώνυμος (των επωνύμων οι αναφορές που δημοσιεύουμε στον Τύπο, μάλλον, δεν μετράνε) θα στείλει καμιά επιστολή για να δούνε το θέμα στην Εισαγγελία;

kathemera
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέροια: Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας η γέφυρα “Κούσιου”"

Οι Φτωχοί "Λάζαροι" και οι πλούσιοι πολιτικοί


Του Γιώργου Πατούλη
προέδρου ΙΣΑ, δημάρχου Αμαρουσίου


Καθημερινά, εκατοντάδες ανασφάλιστοι άρρωστοι, με τη διάγνωση του καρκίνου τριγυρνούν στους δρόμους περιμένοντας το θάνατο, αφού δεν έχουν τα χρήματα για να χειρουργήσουν τον καρκίνο... τριγυρνούν απελπισμένοι, αναζητώντας μία ελπίδα που δε βρίσκουν πουθενα, ώσπου να κυλήσει ο χρόνος, να γίνει ο καρκίνος ανεγχείρητος και να τους επιφέρει το θάνατο. Και πεθαίνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν...και μένουν αβοήθητοι, ενω θα μπορούσαν να βοηθηθούν.

Καθημερινά, εκατοντάδες έγκυοι περιμένουν να γεννήσουν στο δρόμο, με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν στο νοσοκομείο.
Αν δεν είναι αυτό ανθρωπιστική κρίση, τότε τί είναι;

Καθημερινά, τα νοσοκομεία σφραγίζουν τις πόρτες τους σε ολοένα και περισσότερους ανασφάλιστους ασθενείς, ακόμη και σε αυτούς που νοσηλεύονται για επείγουσες καταστάσεις και δια νόμου δικαιούνται δωρεαν νοσηλεία...ακομη και σε αυτούς, κάποιοι ζητούν λεφτά...και αυτοί οι κάποιοι στα λογιστήρια των νοσοκομείων είναι άρα πολλοί...

Τι θα απογίνουν λοιπόν, οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι ασθενείς που καθημερινά αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο;
Που θα χειρουργηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι νεόπτωχοι που τόσα χρόνια πλήρωναν την κοινωνική τους ασφάλιση και το ταμεία τους αδρά και τώρα λόγω των συνθηκών βρέθηκαν στο δρόμο; Που θα γεννήσουν; Που θα νοσηλευθούν; στον Καιάδα;...
Πριν 6 μήνες, ανοίξαμε το δρόμο για την ίδρυση κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα. Το ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αποτέλεσε το πρότυπο της δομής για την πρωτοβάθμιας περίθαλψη εθελοντών γιατρών και φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα.. Πολλές χιλιάδες ανασφάλιστων ασθενών εξυπηρετούνται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς σε δεκάδες κοινωνικά ιατρεία όλης της Ελλάδας...χωρίς ούτε ένα επίσημο ευχαριστώ του υπεύθυνου φορέα της Υγείας, του Υπουργείου Υγείας προς τους εθελοντές αυτούς.

Όμως ποιο είναι το παρακάτω βήμα; Το πιο οξύμωρο είναι ότι ζούμε σε ένα κράτος, στο οποίο από τη μία το Υπουργείο Υγείας υπόσχεται περίθαλψη στους ανασφάλιστους, ενώ από την άλλη, τα νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες φιλοξενίας σε ολοένα και περισσότερους ανασφάλιστους αρρώστους, πιέζοντάς στους ασφυκτικά να πληρώσουν, ακόμη και στις κατεπείγουσες περιπτώσεις που δια νόμου δικαιούνται τη δωρεάν περίθαλψη.

Σε αυτή τη διάσταση μεταξύ υποσχέσεων του Υπουργείου Υγείας, ισχύουσας νομοθεσίας και μιας οδυνηρής πραγματικότητας που βιώνουν οι ασθενείς στα λογιστήρια που τους κυνηγούν...πρέπει να δώσει εδώ και τώρα απάντηση το Υπουργείο Υγείας για τους φτωχούς αρρώστους Λάζαρους που έχει...και είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες...θα τους περιθάλψει ή θα τους αφήσει να πεθάνουν;
Ας μας πουν λοιπόν οι ιθύνοντες, σε ποιο άλλο κράτος της ευρωπαϊκής ένωσης μένουν 1 εκατομμύριο άρρωστοι εκτός νοσοκομείου. Σε ποιο άλλο κράτος της ευρωπαϊκής ένωσης εφαρμόστηκε η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας που αφαιρεί το δικαίωμα της θεραπευτικής παρακολούθησης. Όταν βρίσκονται τόσες χιλιάδες άνθρωποι πάμφτωχοι και άρρωστοι στο δρόμο χωρίς βοήθεια, πως μπορούν κάποιοι να κοιμούνται με τη συνείδηση καθαρή; όταν δε μπορεί το κράτος να τους απλώσει το χέρι και να τους βοηθήσει στη θεραπεία της ασθένειάς τους, τότε ποιοι είναι το κράτος; Πώς γίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχουν πολιτικοί που κωφεύουν στο ηθικό και κοινωνικό έγκλημα που διαπράττεται εναντίον των ανασφάλιστων φτωχών αρρώστων; Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτός που επιτρέπει ένα κοινωνικό και ηθικό έγκλημα να διαπρατηθεί είναι το ίδιο συνένοχος με εκείνον που το διαπράττει...

Προέβη κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς στις απαραίτητες κινήσεις, στις απαραίτητες πιέσεις της Τρόικα και της Task Force, ωστε να αποφευχθεί αυτό το τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα. Αν το έκαναν, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Αν όχι, θα έπρεπε να έχουν εφιάλτες, γιατί δεν κάλεσαν ποτέ τους ομόλογους τους όλης της Ευρώπης να βρουν από κοινού λύση για αυτήν την κρίση που σήμερα είναι πια ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΩΝΙΚΗ.Ο άρρωστος είναι άνθρωπος και όχι αριθμός. Υγεια με λογιστικά κριτήρια, δεν είναι υγεία - είναι ολιγωρία που θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές.
Οι αποφάσεις των πολιτικών για την υγεία πρέπει να διέπονται από το Ιπποκράτειο πνεύμα και τον σεβασμό απέναντι στο θεράποντα ιατρό. Υγεία χωρίς γιατρούς δε γίνεται.
Καλούμε όλους τους γιατρούς της Αθήνας σήμερα, όποιο ρόλο και αν έχουν υιοθετήσει, να αναληφθούν ότι κανένας ασθενής που ζει στη χώρα μας δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία, είτε είναι φτωχός είτε πλούσιος, είτε έχει κοινωνική ασφάλιση είτε όχι. Ο γιατρός είναι πρώτα και πάνω από όλα γιατρός και έχει έργο ζωής το όφελος του αρρώστου του.
Καλούμε όλους τους πολιτικούς με τις όποιες πολιτικές και αν ασκούν, να σεβαστούν το ύψιστο αγαθό της Υγείας και να μην το ευτελίσουν άλλο. Όλοι οι πολιτικοί που σκέφτονται τα "κόστη", θα πρέπει να αναλογιστούν στην πολιτική που ακολουθούν, όχι μόνο ποσο κοστίζει το νοσήλιο, πόσο κοστίζει το φάρμακο, πόσο κοστίζει η Υγεία, αλλά πρωτίστων πόσο θα κοστίσουν οι επιλογές τους σε ανθρώπινες ζωές.. όταν χαθούν κάποιες χιλιάδες...θα είναι ήδη αργά.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Φτωχοί "Λάζαροι" και οι πλούσιοι πολιτικοί"

Ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά»

«Βήμα» σε φοιτητές καθηγητές γονείς και γενικά σε όποιον ενδιαφέρεται για το σχέδιο «Αθηνά» δίνει το υπουργείο Παιδείας, με τη δημιουργία ειδικού κόμβου στην ιστοσελίδα του ...
υπουργείου Παιδείας στο Ίντερνετ. Συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα με όνομα τηλέφωνο και e-mail μπορεί όποιος θέλει να στείλει απευθείας στο υπουργείο τη γνώμη του και τον λόγο για το οποίο αντιδρά στο σχέδιο «Αθηνά» ή να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι πρέπει να γίνει ο εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η athina@minedu.gov.gr. έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο, προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις, οι ενστάσεις και εν γένει οι γνώμες όλων όσοι θέλουν για το πολυσυζητημένο σχέδιο «Αθηνά». Στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να λάβουν τις σωστές απαντήσεις κυρίως όσοι αντιδρούν στο σχέδιο που περιλαμβάνει συνενώσεις και καταργήσεις τμημάτων. Ένας από τους βασικούς λόγους των αντιδράσεων είναι ο οικονομικός, για τους σπουδαστές που θα μετακινηθούν από πόλη σε πόλη και για το λόγο αυτό το υπουργείο σκοπεύει να δώσει κάποιο ποσό στους φοιτητές που θα μετακομίσουν. Βασικός λόγος πάντως για την εφαρμογή του σχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο είναι η ισχυροποίηση των τμημάτων, προκειμένου τα πτυχία να έχουν ισχυρό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν κάνει και οι φορείς πόλεων που καταργούνται τμήματα, με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος των εσόδων τους, όσοι είχαν ενασχόληση με τους φοιτητές.

Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, το υπουργείο Παιδείας έκανε αναβάθμιση στη σελίδα καθώς πολλοί αναμένεται να είναι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τον νέο τρόπο έκφρασης για να καταθέσουν την ένστασή τους, την αντίδρασή τους και γενικότερα την άποψής τους για το σχέδιο «Αθηνά» που αλλάζει τον «χάρτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από το υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζουν με νόημα ότι δόθηκε διαβούλευση 45 ημερών, προκειμένου να κατατεθούν όλες οι γνώμες και να γίνουν οι όποιες διορθώσεις χρειάζονται στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εξάλλου η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» αποτελεί το στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης ώστε να δοθεί ένα τέλος σε μια σειρά παθογενειών που ταλανίζουν την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις έρευνες του υπουργείου Παιδείας κυριότερη παθογένεια, ήταν πανσπερμία και ο κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων κατά βάση στα ΤΕΙ, όπου τα ανεξάρτητα - απομονωμένα Τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις χωρίς να εντάσσονται σε Σχολές.

Η καταγραφή των προβλημάτων κατέδειξε τμήματα χωρίς επαρκές διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με ελάχιστους φοιτητές και ακόμη λιγότερους αποφοίτους. Τμήματα με αποφοίτους με πτυχία που έχουν τίτλο εξειδικευμένης κατεύθυνσης μεταπτυχιακού προγράμματος, συχνά χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με πολύ μικρές επαγγελματικές προοπτικές.

Ενας ακόμα τρόπος μείωσης των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν κυρίως στους τελειόφοιτους, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι δύο επιπλέον εξεταστικές επί πτυχίω, μία το Φεβρουάριο και μία τον Ιούνιο, ούτως ώστε όσοι είναι κοντά στο πτυχίο, να πάρουν το πτυχίο τους και να μην αναγκασθούν να μετακομίσουν για μικρό χρονικό διάστημα.

Ως καίριος τρόπος αντιμετώπισης αναδείχθηκε από το υπουργείο Παιδείας η ενοποίηση των ομοειδών και κατακερματισμένων γνωστικών αντικειμένων στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που λειτούργησε ως «μπούσουλας» είναι η δημιουργία του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά με 12 μέλη ΔΕΠ, το οποίο απορροφά τα τμήματα

- Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών από τη Καστοριά έχοντας 7 μέλη ΔΕΠ

-Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία από τα Γρεβενά, έχοντας 5 μέλη ΔΕΠ

- Επιχειρησιακής Πληροφορικής από τα Γρεβενά χωρίς κανένα μέλος ΔΕΠ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά»"

Η νέα λίστα με τα 233 φάρμακα

Σε γενναίο «ψαλίδι» του καταλόγου των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, που χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας....

Ο αναθεωρημένος κατάλογος είναι μειωμένος κατά 650 περίπου σκευάσματα σε σχέση με τον προηγούμενο, ο οποίος είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2012. Εχει ήδη υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 233 σκευάσματα. Από αυτά, τα 118 θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών. Αλλα 95 φάρμακα θα χορηγούνται από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Περιέχει δε 20 ακόμη σκευάσματα τα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία.

Η έκδοση του καταλόγου αποτελεί τον προπομπό και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «θετικής λίστας φαρμάκων», η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για τον κατάλογο από τον οποίο συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ταμείων. Ο νόμος 3816 του 2010 προβλέπει ότι ο κατάλογος με τα σκευάσματα για τις σοβαρές παθήσεις εγκρίνεται εφόσον αυτά περιέχονται στη «λίστα».

Τα φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις ή «ακριβά» φάρμακα είναι μια πονεμένη υπόθεση, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα Υγείας. Για να μην ξεφύγουν από τους σφιχτούς προϋπολογισμούς τους, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων αποφεύγουν να προμηθεύονται επαρκείς ποσότητες.

Το ετήσιο κόστος εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πολλές διοικήσεις έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιπλέον αυτή δαπάνη, η οποία δεν είναι αμιγώς νοσοκομειακή, καθώς αφορά εξωτερικούς ασθενείς. Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθούν φέτος στο 1,95 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. το 2012 και ο στόχος δεν φαίνεται να είναι εφικτός...

Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς, οι οποίοι υποχρεώνονται συχνά να αναζητούν τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα παίρνει δραματικές διαστάσεις, καθώς δικαιούχοι των σκευασμάτων είναι άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, προβλήματα στο ανοσοποιητικό ή λήπτες μοσχευμάτων.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανέλαβαν να τα προμηθεύουν, ακόμη και κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας από τους ασφαλισμένους. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν λύθηκε, καθώς πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται στα νοσοκομεία.

Με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ) Ειρήνη Τσικαλάκη τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ «βρίσκονται ανάμεσα στους ασθενείς και τους διοικητές». Οι ασθενείς -σημειώνει- χρειάζονται τα φάρμακά τους και οι διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία...

Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, «σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια, αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών».

Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό...

Τα σκευάσματα και από πού θα χορηγούνται

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΚΛΙΝΩΝ

Ογκολογικά: ABRAXANE, ADRIBLASTINA, ALIMTA, ARZERRA, ATRIANCE, AVASTIN, AXOPLAN, BEROMUN, BIOTECAN, CAELYX, CAMPTO, CEDOL, DOCETAXEL/HOSPIRA, DOCETAXEL/TEVA, DOXIPROL, DOXORUBIOHCL/EBEWE, DOXORUBN, DOXOTIL, ELOXATIN, EVOLTRA, FLUDARAIV, FLUDARABN/EBEWE, FLUDARABN/TEVA, FOSCAN, GUADEL, GLIOLAN, HERCEPTIN. HYCAMPINΙinj/inf, IRINOCAN, IRINOTECAN/HOSPIRA, IRINOTECAN/MEDAC, IRINOTECAN/GENERICS, IRINOTECAN/TEVA, IRITEC, JAVLOR, LEUSTATIN, MABTHERA, PUPHORAN, MYOCET, NAVELBNE, OVAPAC, OXALIPLATIN/GENERICS, OXALIPLATIN/HOSPIRA, OXALIPLATIN/MEDAC, OXALIPLATIN/TEVA, OXALIPLATIN/GEROLYMATOS, OXALIPLATIN/KABI, OXALIPLATIN/MEDICUS, OXALIPROL, OXALTINA, PACTITAXEL/GENERICS, PACLITAXEL/HOSPIRA, PACLITAXEL/KABI, PACLITAXEL/GEROLYMATOS, PACLITAXIN, PACLITOL, PACLEXEL, PATAXEL, PAXENE, PAXENEPACLITAXEL, PAXITAL, PLAXITIN, PHOTOFRIN, RECTOXAL, REXAP, ROAXIEMRA, RUBINOX, SANTACIL, TAXOL, TAXOPROL, TAXOTERE, TEMODALPD.SOL.INF, TOPOTECANE/HOSPIRA, TOPOTECANE/TEVA, TORISEL, TRISENOX, VECTIBIX, VELCADE, VERAXAIN, VINORELBNE/EBEWE, VINORELBNE/SPECIFAR, VINORELBNE/TEVA, VINTECAN, XENIUS, YONDELIS.

Αντίδοτα αντινεοπλασματικών: ETHYOL, SAVENE.

Διφωσφονικά: ACLASTA, BONDRONATIV, ZOMETA.

Ενζυμα: ALDURAZYME, CEREZYME, ELAPRASE, FABRAZYME, MYOZYME, REPLAGAL.

Ανοσοδιεγερτικά: BEROMUN, MEPACT.

Ανοσοκατασταλτικά: ORENCIA, TYSABRI.

Ανοσοσφαιρίνες: FLEBOGAMMAFIF, GAMNEX, GAMMAGARDSD, HEPATECTCP, IG VEVA, INTRATECT, KIOVIG, MEGALOTECT, OCTAGAM, PENTAGLOBN, PRIVIGEN, SANDOGLOBULIN, VENBIG.

Αντιαρρυθμικά: BRINAVESS.

Αγκυλιωτικοί παράγοντες: BUSILVEX.

Παράγοντες μείωσης τοξικότητας κυτταροτοξικής θεραπείας: CARDIOXAN.

Παράγωγα ξανθίνης: PEYONA.

Οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος: BERINERTP.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΚΛΙΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ

Ογκολογικά: AFINIOR, FLUDARATABS, GLIVEC, HYCAMINCAPS, IRESSA, LITAK, NEXAVAR, PANRETIN, REVLIMID, SIKLOS, SPRYCEL, SUTENT, TARCEVA, TARGETIN, TASIGNA, TEMODAL, TEMOMEDAC, TEMOZOLOMICE/TEVA,THALIDOMDE/GELGENE, TYVERB, VIDAZA, VOTRIENT, XELODA.

Ερυθροποιητικοί παράγοντες: ABSEAMED, ARANESP, BINOCRIT, EPORATIO, EPREX, MIRCERA, NEORECOMRON, RETACRIT.

Ανοσοκατασταλτικά: ADVAGRAF, CIMZIA, COPAXONE, ENBREL, GILENYA, HUMIRA, ILARIS, KINERET, PROGRAF, REMICADE, SIMPONI, SIMULECT, STELARA.

Ανοσοδιεγερτικά: REBIF.

Ανοσορυθμιστικά: AVONEX, BETAFERON, EXTAVIA, MOZOBOL, PEGASYS, PEGINTRON.

Ανοσοσφαρίνες: SYNAGIS, VIVAGLOBIN.

Αντιικά: BARACLUDE, COPEGUS, HEPSERA, REBETOL, RIBAVRIN, VIREAD.

Διφωσφονικά: BONDRONAT.

Αντιμικροβιακά: BRAMITOB, CAYSTON, TOBI.

Αντιπαρκινσονικά: DUODORA.

Αντιπηκτικά: VENTAVIS.

Παράγοντες αποσιδήρωσης: EXJIADE, FERRIPROX.

Οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος: FIRAZYR.

Μείωση τοξικότητας κυτταροτοξικής θεραπείας: KEPIVANCE.

Μεταβολικά νοσήματα: ZAVESCA.

Οφθαλμολογικά νοσήματα: LUCENTIS, MACUGEN, VISUDYNE.

Ουδετεροπενία: GLANOCYIE, GRANULOKNE, NEULASTA, NIVESTIM, TEVAGRASIM, ZARZIO.

Πνευμονική υπέρταση: REMODULIN, REVATIO, TRACLEER, VOLIBRIS.

Αιμοστατικά: REVOLADE.

ΚΝΣ: RILUTEK.

Ανταγωνιστές αυξητικής ορμόνης: SANDOSTATINLAR, SOMATULINE, SOMATULINEAUTOGEL, SOMAVERT,.

Αντιαιμορραγικά: NIPLATIE.

Αντιθρομβωτικά: RAPILYSIN.

Λοιμώξεις από κυτταρομεγαλοϊό: VISTIDE.

ΧΑΠ: XOLAIR.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΟΠΥΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Ανοσοκατασταλτικά: CELLCEPT, CERTICAN, MYCOFEN/NEXUS/ MYCOFENOLATE MOFETIL/ACTAVIS, MYCOFENOLATE MOFETIL/ACCORD, MYFENAX, MYFETIL, MYFORTIC, RAPAMUNE.

Μεταβολισμός οστών: FORSTEO, PREOTACT.

Ογκολογικά: GENEFADRONE, LYSODREN, MITOXAN, MIZANITRONE, NOVANTRONE.

Βλεννολυτικά: PULMOZYME.

Υπερφωσφαταιμία: RENVELA.

Αντιικά: SEBIVO.

Αναστολείς χορήγησης αιμοπεταλίων: XAGRID.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η νέα λίστα με τα 233 φάρμακα"

Εντολή Πάνου: Μόνο "Έλληνες στο γένος" στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων

Να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα η νομοθεσία που αφορά την εισαγωγή μη Ελλήνων στο γένος στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της απόφαση του ...
ΣτΕ που βάζει φρένο σε διάφορους αλλοδαπούς μεν, Έλληνες υπήκοους, δε, να εισάγονται ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση και αναγνωρίζει ότι επειδή κάποιος αποκτά την ελληνική υπηκοότητα δεν σημαίνει ότι είναι και Έλληνας (νόμος 3838/2010) ανακύπτει τεράστιο πρόβλημα με τους ξένους που είχαν εισέλθει στις Στρατιωτικές Σχολές και τώρα πλέον, απλά δεν έχουν θέση εκεί..

Οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αρμόδιου επιτελείου, του ΓΕΕΘΑ, αναζητούν τώρα φόρμουλα για το πώς θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ και την εντολή που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να συσταθεί νέος νόμος σε αντικατάσταση του 3838/2010, αναφέρει και ο "Ελεύθερος Τύπος".

Ο υπουργός έχει δώσει εντολή να επαναέλθει άμεσα το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2010 και έθετε ως απαραίτητη προυπόθεση για να μπει κάποιος στις στρατιωτικές σχολές να είναι Έλληνας στο γένος, πέραν της ιθαγένειας, είναι η πλέον σωστή επιλογή.

Επισημαίνεται από το υπουργικό γραφείο, μάλιστα, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου θα πρέπει να κινηθούν σύντομα, αφού αρχές Μαρτίου δημοσιοποιείται η προκήρυξη για τις θέσεις των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές και οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται πως οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές θα είναι μειωμένες, κατ’ απαίτηση της Τρόικας, κατά 30% για τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013. Δηλαδή αν εφαρμοζόταν η παπανδρεϊκή νομοθεσία με το νόμο Ραγκούση, μπορεί να ήταν και 50% μειωμένη η είσοδος Ελλήνων των γένος στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ.!

Ένα άλλο θέμα που ανακύπτει μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι αν θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες για όσους εισήλθαν και φοιτούν στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της ελληνικής ιθαγένειας και μόνο και δεν είναι Έλληνες στο γένος.

Υπολογίζονται σε 7% του συνόλου των σπουδαστών οι άνδρες και οι γυναίκες των στρατιωτικών σχολών που δεν είναι Έλληνες στο γένος, αλλά έχουν ελληνική ιθαγένεια και κατάφεραν εκμετελλευόμενοι το νόμο Ραγκούση να εισαχθούν στις παραγωγικές σχολές.

Ο νόμος Ραγκούση είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στους στρατιωτικούς, καθώς αναφέρθηκε πως η απαλοιφή του ελληνικού γένους ως προϋπόθεσης εισόδου στο στράτευμα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή Πάνου: Μόνο "Έλληνες στο γένος" στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων"

Τα παράδοξα ΑΕΙ-ΤΕΙ που κοστίζουν ακριβά

Τμήματα χωρίς μόνιμους καθηγητές ή καθηγητές να διδάσκουν μετρημένους φοιτητές


Ενας στους τέσσερις εισακτέους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά έκανε μόνο... ένα ταξίδι για την εγγραφή του στο ίδρυμα όπου εισήχθη και στη συνέχεια δεν συνέχισε τις σπουδές του. Την ίδια στιγμή, πολλά τμήματα, κυρίως περιφερειακών ΤΕΙ, έχουν ελάχιστους μόνιμους διδάσκοντες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη συμβασιούχων, οι οποίοι -εκ των πραγμάτων- κάνουν μάθημα μπροστά σε «μετρημένους στα δάχτυλα» φοιτητές. Ενδεικτικά, 13 τμήματα ΤΕΙ και 3 πανεπιστημιακά δεν έχουν ούτε έναν μόνιμο διδάσκοντα! Αυτά είναι ορισμένα από τα παράδοξα, που κοστίζουν πολύ ακριβά στο ελληνικό κράτος, τα οποία έχει στόχο να διορθώσει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η στρεβλή αυτή κατάσταση αποδίδεται κυρίως στους εξής λόγους:

- Τα τμήματα αυτά είναι περιφερειακά, λειτουργούν λίγα χρόνια και δεν έχουν ακόμα τον αναγκαίο αριθμό διδασκόντων.

- Οι φοιτητές αδιαφορούν για τις σπουδές τους, διότι το αντικείμενό τους είναι χαμηλής ζήτησης και το κόστος «μετανάστευσης» για σπουδές υψηλό, ενώ κάποιοι δίνουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά για «μια καλύτερη σχολή». Ετσι, στελέχη του υπουργείου Παιδείας εκτίμησαν, μιλώντας στην «Κ», ότι και από αυτούς που έκαναν δήλωση παραλαβής συγγραμμάτων, ακόμα λιγότεροι ήταν όσοι παρακολούθησαν μαθήματα.

Ειδικότερα, με βάση τις δηλώσεις των φοιτητών για παραλαβή συγγραμμάτων από τους 73.893 αποφοίτους Λυκείου που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας το 2011-12, τελικά μόνον οι 59.413 ζήτησαν συγγράμματα για το πρώτο εξάμηνο. Δηλαδή, το 24,3% των πρωτοετών έκανε την εγγραφή στη σχολή και μετά την… ξέχασε. Μάλιστα, το ποσοστό αυξήθηκε σε σχέση με το 2010-2011, που ήταν 19,55%.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κατέχει το αρνητικό ρεκόρ, καθώς από τους 771 που εισήχθησαν το 2011-12 μόνο οι 325 (το 32%) έλαβαν συγγράμματα. Με βάση το σχέδιο «Αθηνά», το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα ενσωματωθεί με το ΤΕΙ Πατρών και από τα οκτώ, σήμερα, τμήματά του -σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Λευκάδα και Ζάκυνθο- θα παραμείνουν δύο τμήματα (από ένα σε Ληξούρι και Ζάκυνθο). Ακολουθεί το ΤΕΙ Καβάλας στο οποίο το 2011-12 εισήχθησαν 1.662 φοιτητές, εκ των οποίων οι 902 πήραν συγγράμματα το πρώτο εξάμηνο, άρα το 46% απλώς... αδιαφόρησε.
Στα πανεπιστήμια το αντίστοιχο ποσοστό είναι, εύλογα, μικρότερο, αλλά κάθε άλλο παρά αμελητέο. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το 2011-12 εισήχθησαν 313 πρωτοετείς, αλλά ζήτησαν βιβλία μόνο οι 239. Δηλαδή, το 24% αδιαφόρησε για τις σπουδές του. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 21% αδιαφόρησε από το πρώτο έτος για τις σπουδές του καθώς μόνο οι 1.926 από τους 2.442 πρωτοετείς ζήτησαν βιβλία.

Η φοιτητική διαρροή δεν παρουσιάζεται μόνο στο πρώτο έτος των σπουδών, αλλά συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010-11 64.529 πρωτοετείς έκαναν αίτηση για συγγράμματα, στο τρίτο εξάμηνο (δηλαδή το 2011-2012) πήραν βιβλία 59.320 φοιτητές – απώλεια 8% ανάμεσα στις δύο χρονιές. Βέβαια, το 2010-11 ίσχυαν ακόμη οι μετεγγραφές φοιτητών από περιφερειακά σε κεντρικά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν μετεγγραφεί.

Από την άλλη, υπάρχουν τμήματα που έχουν ελάχιστους μόνιμους διδάσκοντες και ουσιαστικά για να λειτουργήσουν βασίζονται στους συμβασιούχους. Το πρόβλημα είναι οξύ στα περιφερειακά ιδρύματα. Ενδεικτικά, 13 τμήματα ΤΕΙ δεν έχουν κανέναν μόνιμο διδάσκοντα. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει το υπ. Παιδείας, περιλαμβάνονται η Μαιευτική Κοζάνης (ανήκει στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο (ΤΕΙ Καβάλας), το Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα (υπάγεται στο ΤΕΙ Λάρισας). Επίσης, τέσσερα τμήματα έχουν έναν μόνιμο διδάσκοντα, δύο έχουν δύο διδάσκοντες, σε επτά τμήματα οι μόνιμοι είναι τρεις, ενώ συνολικά 52 τμήματα ΤΕΙ έχουν λιγότερους από πέντε μόνιμους διδάσκοντες.

Οπως είναι ευνόητο οι λιγοστοί φοιτητές και καθηγητές δεν αποτελούν αριθμητικά κοινότητα ώστε να δικαιολογηθεί η ακαδημαϊκή οντότητα σε ένα ίδρυμα. «Κανείς δεν είναι αντίθετος με τον εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ομως, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια, οργανωμένα και χωρίς προχειρότητα», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας Ιωάννης Σπαθαράς. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει ένα τμήμα ΤΕΙ στην Αμφισσα με 5 μόνιμους διδάσκοντες, και η πρόταση του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένα τμήμα με διαφορετικό αντικείμενο και κανέναν μόνιμο!

Επίδομα για αλλαγή έδρας σπουδών
Επίδομα μετακόμισης θα χορηγήσει το υπουργείο Παιδείας σε όσους φοιτητές θα αναγκαστούν να αλλάξουν έδρα σπουδών λόγω «Αθηνάς». Το επίδομα θα είναι κατ’ αναλογία εκείνου που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για μεταφορά οικοσκευής και με βάση το οικογενειακό εισόδημα των φοιτητών. Σημειώνεται ότι θα απαιτείται απόδειξη από εταιρεία μεταφορών. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 31.528 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία «μετακινούνται» από τη σημερινή τους έδρα. Πρόκειται για τους φοιτητές που δυνάμει θα μετακομίσουν στη νέα έδρα του τμήματος. Από τους 31.528 φοιτητές, οι περισσότεροι (1.573) σπουδάζουν στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα, το οποίο μετακινείται στο Μεσολόγγι. Ακολουθούν οι 1.568 φοιτητές στο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων, το οποίο από τη Χαλκίδα μεταφέρεται στη Θήβα. Πάντως, ο τελικός αριθμός θα είναι μικρότερος -υπολογίζεται περίπου σε 20.000- καθώς πολλοί δεν ζουν στην πόλη όπου βρίσκεται η σχολή τους. «Προσπαθήσαμε να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι φοιτητές», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα παράδοξα ΑΕΙ-ΤΕΙ που κοστίζουν ακριβά"

«Στο σφυρί» τα ελληνικά νησιά με υπογραφή Παναγιωτόπουλου

Το Κατάρ φαίνεται πως δε «φέρνει» στην Ελλάδα… επενδύσεις (!), αλλά και τροπολογία των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με τις οποίες είναι εφικτό να πουληθούν ελληνικά νησιά, αρκεί να έχει την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Αμύνης, εν προκειμένω του Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της «Κύρωσης της Συμφωνίας Για Εισαγωγή Τροποποιήσεων Σε Μερικές Διατάξεις της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ»:
«Για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, καθώς και σε ανήκουσες στο δημόσιο νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμηνας που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων…».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στο σφυρί» τα ελληνικά νησιά με υπογραφή Παναγιωτόπουλου"

Έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με 4 παιδιά και ένα νεογέννητο


Όπως διαβάζουμε στο thebest.gr, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ πήγαν Κυριακάτικα σε οικογένεια στην Παραλία Πατρών, για να κόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η μητέρα της οικογένειας υποστηρίζει ότι άνοιξε την πόρτα το πρωί και είδε τους υπαλλήλους να πηγαίνουν στο ρολόι της ΔΕΗ για να της κόψουν την παροχή.
Η ίδια τονίζει ότι τους παρακάλεσε να μην διακόψουν την παροχή γιατί έχει μικρά παιδιά και χρειάζεται τη θέρμανση, αλλά εκείνοι της απάντησαν πως δυστυχώς έχουν εντολές και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε ένταση όταν μαζεύτηκαν στο σπίτι οι γείτονες, οι οποίοι επιτέθηκαν φραστικά στο συνεργείο.
Τελικά η οικογένεια πήρε ρεύμα με μπαλαντέζα από γειτονικό σπίτι για να βάλει μια σόμπα τουλάχιστον δίπλα στο νεογνό!


Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με 4 παιδιά και ένα νεογέννητο"

Η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου ξεκινάει

Τι προβλέπεται για την περιοχή
Του Γιωργου Λιαλιου

Ενα βήμα πριν από τη θέσπιση του νομικού πλαισίου που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διαγωνισμό βρίσκεται η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική κίνηση για το πολυπόθητο «άνοιγμα» της Αθήνας στη θάλασσα, που πέρασε από αρκετές περιπέτειες μέχρι να φθάσει στο σημερινό σημείο. Η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου είναι ένα από τα λίγα έργα που κινούνται αυτή την εποχή στην πρωτεύουσα: το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον παλαιό ιππόδρομο, η μετατροπή του ΦΙΞ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η επέκταση του μετρό στον Πειραιά και η ανάπλαση του κέντρου με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, τα οποία θα παραδοθούν σταδιακά από το 2014 έως 2017.
Η υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου πέρασε από... σαράντα κύματα μέχρι να φθάσει σήμερα ένα βήμα πριν από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από τις αποτυχημένες παρεμβάσεις της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τα σχέδια για τη μετατροπή του σε λιμένα κρουαζιέρας, τα οποία συζητήθηκαν έντονα πριν από μερικούς μήνες αλλά δεν ευοδώθηκαν. Τελικά, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν: σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα καθορίσει τις χρήσεις γης στον Φαληρικό Ορμο υπεγράφη και απεστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προδικαστικό έλεγχο. Παράλληλα, οι μελέτες που εκπονήθηκαν με έξοδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (και την επίβλεψη του ίδιου του Ρέντσο Πιάνο, που επιμελείται και τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στον παλαιό ιππόδρομο) ολοκληρώθηκαν στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης του έργου παραδόθηκαν στο τέλος του έτους. Μάλιστα, όπως είχε απαιτήσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι μελέτες είναι πλήρεις και καλύπτουν όλες τις πτυχές του έργου. Η Πολιτεία είχε στο παρελθόν γνωστοποιήσει ότι τα έργα της ανάπλασης θα κατασκευαστούν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ το έργο είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Αττικής. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι να οριστεί ποιος θα είναι ο φορέας ανάθεσης/υλοποίησης του έργου για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι με τα σχέδια, η περιοχή του Φαληρικού Ορμου θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, καθεμία από τις οποίες θα συγκεντρώνει διαφορετικού χαρακτήρα χρήσεις (λ.χ. αθλητικές, πολιτιστικές). Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα μετατοπιστεί και θα υπογειοποιηθεί ανά τμήματα, ενώ τρεις από τους δρόμους του Μοσχάτου θα επεκταθούν με τη μορφή προβλήτας στη θάλασσα.

Ο Φαληρικός Ορμος είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν σταδιακά το πρόσωπο της Αθήνας μέχρι το 2017. Το... τελευταίο θα είναι η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά (ορίζοντας το 2017), που θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων πυκνοκατοικημένων δήμων. Τα υπόλοιπα είναι έργα ανάπλασης:

-Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με χορηγία του ιδρύματος κατασκευάζεται νέο κτίριο για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, πλαισιωμένο από ένα πάρκο 170 στρεμμάτων. Η κατασκευή έχει ξεκινήσει και ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2016.

-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μετά έτη καθυστερήσεων, η μετατροπή του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ επί της λεωφόρου Συγγρού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014.

-Ανάπλαση Πανεπιστημίου

Στις 27 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Ωνάση. Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μελετών και κατόπιν ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό κομμάτι, με στόχο τα έργα (κυρίως ελαφρές παρεμβάσεις, πλην του τραμ) να τελειώσουν το 2015.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου ξεκινάει"

«Ιδιώνυμο» για τους δημοσίους υπαλλήλους τα «μαϊμού» επιδόματα

Νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται ως «ιδιώνυμο έγκλημα» η εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων σε υποθέσεις χορήγησης συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών σε ασφαλισμένους-μαϊμού αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, εντός της εβδομάδας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η απόλυση του υπαλλήλου που θα διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται σε ανάλογες υποθέσεις θα συνοδεύεται και με ποινή φυλάκισης ώς και πέντε έτη. Επίσης, γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο και για τους εμπλεκόμενους γιατρούς. 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων από υπαλλήλους των Ταμείων, καθώς μέχρι τώρα μεσολαβούσε μεγάλο διάστημα έως ότου δοθεί οριστική λύση. 

Βάσει του νομοσχεδίου που προωθείται, σε λιγότερο από έναν μήνα πρέπει να έχει διαταχθεί και ολοκληρωθεί η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.


in
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ιδιώνυμο» για τους δημοσίους υπαλλήλους τα «μαϊμού» επιδόματα"

Επιτροπή Ελέγχων: «Εννιά στις 10 επιχειρήσεις πληρώνουν τους φόρους»

«Οι εννιά στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν τους φόρους τους και μάλιστα μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης». Αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής κ. Αποστόλης Ρεφενές «τα ευρήματα που διαθέτουμε από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού , κατόπιν ελέγχου 5. 000 περίπου επιχειρήσεων, ήτοι του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού (συμμόρφωση 93.2%), είναι εντυπωσιακά. Σε συνθήκες δε παρατεταμένης ύφεσης και παρά το γεγονός ότι οι ζημίες των επιχειρήσεων τετραπλασιάστηκαν (από €1.2 δις σε €5.1 δις), ο καταβληθείς φόρος εισοδήματος μειώθηκε μόλις κατά 14,6%. Συγχρόνως, έτεροι, άμεσα μετρήσιμοι φόροι, όπως το τέλος χαρτοσήμου, αυξήθηκαν κατά 27%. Επιπλέον, διευρύνθηκε η φορολογική βάση κατά περίπου € 3.4 δις (1.8% του ΑΕΠ) με τεκμαρτό φορολογικό όφελος μεταξύ 0.4% και 0.5% του ΑΕΠ».

Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ρεφενές εξηγεί.

-Τι είναι και πώς λειτουργεί το φορολογικό πιστοποιητικό που εκδίδουν οι ορκωτοί ελεγκτές;
«Το φορολογικό πιστοποιητικό, δεν συνιστά κατ’ ακριβολογία πιστοποιητικό, αλλά έκθεση ελέγχου για τη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Ο ελεγκτής, δηλαδή, πραγματοποιεί φορολογικό έλεγχο επί συγκεκριμένων φορολογικών αντικειμένων, όπως αυτά προσδιορίζονται σε «Ειδικό Πρόγραμμα Ελέγχου» που εκδίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται βάσει συγκεκριμένου προτύπου ελέγχου που διέπεται από τα διεθνή auditing standards. Με το πέρας του ελέγχου, ο ελεγκτής έχει την ευθύνη να συντάξει έκθεση στην οποία δηλώνει ότι, κατά τη γνώμη του, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης αντανακλούν, από πάσα ουσιώδη άποψη, την πραγματική της εικόνα.

Με άλλα λόγια η έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης έχει παρόμοια λειτουργία με την έκθεση ελέγχου που εκδίδει ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης μετά τον τακτικό έλεγχο, αλλά υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: στη μεν έκθεση τακτικού ελέγχου, χρήστης είναι το επενδυτικό κοινό και οι πάσης φύσεως πιστωτές της επιχείρησης, ενώ στην έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης χρήστης της έκθεσης είναι η αρμόδια Φορολογική Αρχή, η οποία χρησιμοποιεί τις πληροφορίες και τα ευρήματα του ορκωτού ελεγκτή, προκειμένου να προγραμματίσει τους δικούς της ελέγχους, ανάλογα με το περιεχόμενο της έκθεσης ελέγχου».

-Οι τύποι φορολογικού πιστοποιητικού σε τι διαφέρουν;
«Ναι, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι εκθέσεων φορολογικής συμμόρφωσης ανάλογα με τον τύπο συμπεράσματος που διατυπώνεται σε αυτές: Έτσι μπορεί να έχουμε «συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη» όταν δεν προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις ή προκύπτουν «μη ουσιώδεις», το «συμπέρασμα με θέματα έμφασης», οσάκις προκύπτουν φορολογικά δεδομένα των οποίων η φορολογική μεταχείριση αμφισβητείται, «το συμπέρασμα με επιφύλαξη», όταν συντρέχει περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία και, τέλος, την «αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος» ή το «αρνητικό συμπέρασμα» στις περιπτώσεις που προκύπτει αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος ή διαπιστώνεται αδυναμία πραγματοποίησης των ελεγκτικών επαληθεύσεων. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι οι Φορολογικές αξιολογούν με διαφορετικό τρόπο κάθε έκθεση συμμόρφωσης ανάλογα με τον τύπο συμπεράσματος που αυτή περιέχει».

-Πώς κύλησε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του θεσμού;
«Δίχως αμφιβολία, ο θεσμός του φορολογικού πιστοποιητικού αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Τα ευρήματα που διαθέτουμε από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του θεσμού, κατόπιν ελέγχου 5,000 περίπου επιχειρήσεων, ήτοι του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού (συμμόρφωση 93.2%), είναι εντυπωσιακά. Σε συνθήκες δε παρατεταμένης ύφεσης και παρά το γεγονός ότι οι ζημίες των επιχειρήσεων τετραπλασιάστηκαν (από €1.2 δις σε €5.1 δις), ο καταβληθείς φόρος εισοδήματος μειώθηκε μόλις κατά 14,6%. Συγχρόνως, έτεροι, άμεσα μετρήσιμοι φόροι, όπως το τέλος χαρτοσήμου, αυξήθηκαν κατά 27%. Επιπλέον, διευρύνθηκε η φορολογική βάση κατά περίπου € 3.4 δις (1.8% του ΑΕΠ) με τεκμαρτό φορολογικό όφελος μεταξύ 0.4% και 0.5% του ΑΕΠ. Καταγράφηκε απόδοση τριπλάσια σε σχέση με την προσδοκώμενη και, ίσως το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ετέθη de facto benchmark για την απόδοση των φορολογικών ελέγχων σε παρελθούσες (ανέλεγκτες) και μελλοντικές χρήσεις ανεξαρτήτως του φορέα διενέργειας τους».

-Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα και η ακεραιότητα των εκθέσεων φορολογικής συμμόρφωσης που εκδίδουν οι νόμιμοι ελεγκτές;
«Η εύρυθμη λειτουργία του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού διασφαλίζεται μέσω των ποιοτικών ελέγχων που διενεργεί η ΕΛΤΕ, ως αρμόδια εποπτική αρχή, επί των εργασιών των νόμιμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων».

-Τι είναι οι ποιοτικοί έλεγχοι.
«Βασικός στόχος και επιδίωξη του συστήματος ποιοτικού ελέγχου είναι η παρακολούθηση, η προώθηση και η επιβολή βελτιώσεων στην ποιότητα των υποχρεωτικών εργασιών, που διενεργούνται από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΛΤΕ, οι ποιοτικοί έλεγχοι διενεργούνται κάθε τρία χρόνια ως προς τους ελεγχόμενους φορείς που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος και κάθε έξι χρόνια, εφόσον οι ελεγχόμενοι φορείς δε διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος.
Έχουμε ελέγξει όλα τα ελεγκτικά γραφεία που είχαν λάβει άδεια έως και το 2010 έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον άπαξ, ανεξαρτήτως εάν διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε οντότητες δημόσιου ενδιαφέροντος. Στα ελεγκτικά γραφεία που έχουν λάβει άδεια μετά το 2010 έχουν ήδη εκκινήσει οι ποιοτικοί έλεγχοι από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενδεικτικά
· Έχουν διερευνηθεί και διερευνώνται περισσότερες από 22 υποχρεωτικές εργασίες νόμιμων ελεγκτών σε ελέγχους οικονομικών καταστάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και όλες οι υποθέσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα κατά το τελευταίο διάστημα.
· Έχουν παραπεμφθεί προς διερεύνηση 4 περιπτώσεις στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ.
· Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 3 περιπτώσεις παραποίησης στοιχείων.
· Ολοκληρώθηκε η πειθαρχική διαδικασία για 5 υποθέσεις από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
· Ερευνήθηκε η σκοπιμότητα παραιτήσεων ή αντικαταστάσεων νόμιμων ελεγκτών για περισσότερες από 200 περιπτώσεις».

-Δεδομένης της επιτυχίας που είχε ο θεσμός του φορολογικού πιστοποιητικού κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του, δεν υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί η εφαρμογή του;
«Όντως, από όσο γνωρίζω υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις. Αν θέλετε όμως την προσωπική μου άποψη, δεν θα συνιστούσα μία τέτοια επέκταση να λάβει χώρα, προτού η ΕΛΤΕ στελεχωθεί με το απαιτούμενο ελεγκτικό προσωπικό, το οποίο σε συνεργασία με τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών θα διενεργήσει τους ποιοτικούς ελέγχους επί των εκθέσεων φορολογικής συμμόρφωσης».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Ελέγχων: «Εννιά στις 10 επιχειρήσεις πληρώνουν τους φόρους»"

Σε εξέλιξη το σχέδιο δράσης ελαιολάδου της Κομισιόν

Προχωρά το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο παρά τις διαφωνίες των βορείων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).


Έτσι σε κλίμα έντασης και διαφωνιών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, συζητήθηκαν στη Διαχειριστική Επιτροπή (συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ), οι τροποποιήσεις των δυο βασικών Κανονισμών που αφορούν το ελαιόλαδο, του Καν. 2568/91 σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου καθώς και τις μεθόδους ανάλυσης και του Καν. 29/2012 που αφορά τη βασική νομοθεσία της ΕΕ για το ελαιόλαδο δηλαδή στις προδιαγραφές εμπορίας.

Οι τροποποιήσεις αυτών των Κανονισμών περιλαμβάνονται στο Action Plan (Σχέδιο Δράσης), που εξήγγειλε το καλοκαίρι του 2012 η Κομισιόν, με στόχο την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα.

Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που υποστήριζαν ότι οι χώρες που παράγουν ελαιόλαδο στην ΕΕ είναι υπέρ αυτών των αλλαγών, ενώ αντίθετα αυτές που δεν παράγουν δεν τις επιθυμούν, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που θα έχουν από την αυξημένη επιτήρηση. Οι διαφωνίες των βορείων εταίρων στη συζήτηση και στη ψηφοφορία κατέληξαν στο να «περάσουν» μεν αυτοί οι τροποποιημένοι κανονισμοί, αλλά χωρίς τη θετική ψήφο. Αυτό παραπέμπει σε μια νέα συζήτηση και ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε επίπεδο Επιτρόπων.

Πάντως η βούληση που έχει δείξει η Κομισιόν για τις αλλαγές αυτές, στο πλαίσιο του ευρύτερου Σχεδίου Δράσης που έχει υιοθετήσει, δημιουργούν την αισιοδοξία ότι το «Κολλέγιο» των Επιτρόπων θα ψηφίσει τελικά θετικά.

Τροποποιήσεις στον Κανονισμό 2568/1991 

Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός δοκιμών για την αυθεντικότητα του ελαιόλαδου, που θα πρέπει να διεξάγεται κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Επίσης οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο αυστηρές στις αποφάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τους έλεγχους και τις παρατυπίες. Οι έλεγχοι αφορούν σε όλα τα ελαιόλαδα που καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά ή εξάγονται σε άλλη χώρα. Δεν περιορίζεται μόνο στα τυποποιημένα αλλά επεκτείνονται και στα χύμα δηλαδή και σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων. Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί. Η επιλογή των δειγμάτων γίνεται στοχευμένα σύμφωνα με «κριτήρια επικινδυνότητας». Πάντως θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον ένας έλεγχος για κάθε 1.000 τόνους που κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά.

Προσδιορίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια οι ποινές για ελαιόλαδα / πυρηνέλαια που δεν αντιστοιχούν στην ποιοτική κατηγορία με την οποία είχαν δηλωθεί. Εκτός από οποιεσδήποτε άλλες ποινές θα πρέπει το κράτος να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα, ανάλογα με την σοβαρότητα της παραβίασης που διαπιστώθηκε. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή «ομάδα», που κατέχει ελαιόλαδο μέχρι την συσκευασία του, για οποιονδήποτε επαγγελματικό ή εμπορικό σκοπό, θα πρέπει να τηρεί πλήρη αρχεία διακίνησης (είσοδος και έξοδος) για κάθε κατηγορία ελαιολάδου.

Τροποποιήσεις στον Κανονισμό 29/2012 

Όσον αφορά τις προδιαγραφές εμπορίας, τα ελαιόλαδα που χρησιμοποιούν οι τελικοί καταναλωτές σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ. χώρους μαζικής εστίασης (HORECA) θα πρέπει να είναι τυποποιημένα με ετικέτα και με σύστημα κλεισίματος μιας χρήσης.

Οι ετικέτες θα πρέπει να έχουν πιο εμφανείς λεπτομέρειες προέλευσης. Θα υπάρξουν βήματα για τη βελτίωση της επισήμανσης του ελαιολάδου, με την τοποθέτηση των πληροφοριών στις ετικέτες και το μέγεθος γραμματοσειράς.

Οι πληροφορίες για την προέλευση του ελαιόλαδου θα πρέπει να εμφανίζονται στο κύριο οπτικό πεδίο – όχι στο πίσω μέρος της φιάλης και το μέγεθος των γραμμάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 mm για συσκευασίες του 1 λίτρου και 2 mm για μικρότερα μεγέθη.

Με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν θα στοχεύουν:
Στη βελτίωση της ποιότητας και των ελέγχων με μέτρα που προστατεύουν και προωθούν την εικόνα των ευρωπαϊκών επωνυμιών, όπως επίσης με μέτρα που προστατεύουν και ενημερώνουν τους καταναλωτές.
Στο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα του ελαιολάδου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και κινητοποιώντας όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα.

agronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη το σχέδιο δράσης ελαιολάδου της Κομισιόν"

Τι απαντά η διοικήτρια του Νοσοκομείου Τρίπολης για την έφοδο της Χρυσής Αυγής

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την έφοδο Χρυσαυγιτών στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, που οδήγησε στην άμεση καθαίρεση της διοικήτριας με προσωπική πρωτοβουλία του Υπουργού Αντρέα Λυκουρέντζο, η ίδια εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό. Στο πλευρό της, η Χρυσή Αυγή που υποστηρίζει πως "την πλήρωσε γιατί είναι έντιμη Ελληνίδα"

Σε ανακοίνωσή της η Έλενα Σιουρούνη χαρακτηρίζει υποχρέωση της να δέχεται στο γραφείο της και να ενημερώνει εκπροσώπους κομμάτων, αναφερόμενη στον σάλο που προκλήθηκε με τη συνάντησή της με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής .

Η Έλενα Σιουρούνη κάνει λόγο για "κυνήγι μαγισσών" και χαρακτηρίζει "απαράδεκτα όσα έλαβαν χώρα στο Νοσοκομείο τη νύχτα της 6ης/02/2013 και της 7ης/02/2013". Στην ίδια ανακοίνωση μιλά για λαϊκίστικη και συκοφαντική εκμετάλλευση των όσων είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού, σε τοπικό κανάλι,  με τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης μέλη της τοπικής οργάνωσης Αρκαδίας της Χρυσής Αυγής έκαναν έφοδο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο για να ελέγξουν εάν οι αλλοδαπές αποκλειστικές που εργάζονται σε αυτό, διέθεταν νόμιμα έγγραφα! Το γεγονός προκάλεσε την οργή του υπουργού Υγείας Αντρέα Λυκουρέντζου που αποφάσισε την παύση της από τα καθήκοντα της.

Διαβάστε την ανακοίνωση της πρώην -πλέον- διοικήτριας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου

«1.Η Διοίκηση και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου μπορεί και οφείλει εντός των ορίων της νομιμότητας να δέχεται στο γραφείο της και να ενημερώνει για θέματα και προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας του, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, πολιτικών κινήσεων, πολίτες και μέλη της κοινωνίας. Πολύ περισσότερο εάν κάποιοι από αυτούς, εκπροσωπούνται ή εκπροσωπούν άλλους, στο εθνικό κοινοβούλιο.

2. Πρόβλημα «παράνομης εργασίας» υφίσταται στην χώρα μας και εμείς προσπαθούμε καθημερινά να το αντιμετωπίσουμε στο μέτρο που εκδηλώνεται στο Νοσοκομείο μας.

3. Το πρόβλημα αυτό έχει πολλές παραμέτρους μία εκ των οποίων έχει κοινωνικό, ανθρωπιστικό, ηθικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

4. Το πώς αντιμετωπίζουν ή εκμεταλλεύονται το πρόβλημα της «παράνομης εργασίας» οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις, συνάπτεται με τον πολιτικό πολιτισμό τους, την ενδοτικότητά τους στον λαϊκισμό ή την συνείδηση της ευθύνης τους και με την αντίληψή τους για την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

5. Ούτε επιτρέπεται από τον νόμο ούτε επιτρέψαμε εμείς σε μέλη οποιασδήποτε οργάνωσης να ελέγξουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ό έλεγχος αυτός, αποτελεί αρμοδιότητα του εποπτεύοντος Υπουργείου και των υπηρεσιών και αρχών που προβλέπονται από τον νόμο, στην Δημοκρατικώς Συντεταγμένη Πολιτεία μας.

6. Τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου και η Διοίκησή του, μεριμνούν καθημερινά για την καλή λειτουργία του, υπερβαίνοντας προβλήματα που μπορεί να οφείλονται στην οικονομική συγκυρία που πλήττει την Χώρα (έλλειψη σε επαρκές προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης) ή σε θεσμικούς περιορισμούς (προσωπικά δεδομένα συνοδών).

7. Έχουν δοθεί αυστηρές εντολές από τη Διοίκηση στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην ασφάλεια του Νοσοκομείου, εκτός άλλων και για την απαγόρευση εισόδου σε αυτό, ομάδων ή προσώπων που δεν προσέρχονται για λόγους υγείας και δεν αιτιολογούν τον λόγο της επίσκεψής τους καθώς και για την άμεση απομάκρυνσή τους από το Νοσοκομείο, στις περιπτώσεις αυτές.

8. Όσα απαράδεκτα έλαβαν χώρα στο Νοσοκομείο τη νύχτα της 6ης/02/2013 και της 7ης/02/2013, θα αντιμετωπισθούν από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, αντί για κραυγές, «κυνήγι μαγισσών» και αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, ας προτάξουν όσοι τη διαθέτουν, τη δημοκρατική τους ευθύνη.

9. Με αφορμή την τελευταία συνέντευξή μου και την επίσκεψη στο γραφείο μου, μελών της Χρυσής Αυγής, κάποιοι παρέφρασαν τη δήλωσή μου ότι «αντιμετωπίζω το θέμα της παράνομης εργασίας από κοινού με τους συνεργάτες μου και υπεύθυνους του νοσοκομείου», ως δήλωση δήθεν συνεργασίας μου με εξωνοσοκομειακούς και εξωθεσμικούς παράγοντες. Όλοι οι καλόπιστοι συμπολίτες μας, γνωρίζουν ότι δεν την μοιράζομαι με κανέναν και ότι συνεργάζομαι μόνον με όσους μέσα ή πάνω από τον Νοσοκομείο, έχουν θεσμικό ρόλο για την λειτουργία του. Μία ενδεχόμενη φραστική ατυχία θα ήταν ένα μικρό κακό. Αλλά η λαϊκιστική και συκοφαντική εκμετάλλευσή της, είναι ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ολίσθημα. Στην μικρή μας πόλη, όλοι γνωρίζουν την προσήλωσή μου στην νομιμότητα, το Σύνταγμα και την Δημοκρατία.

Η Διοικήτρια του Π.Γ.Ν. Τρίπολης»

Χρυσή Αυγή: Πλήρωσε το γεγονός ότι είναι μια έντιμη Ελληνίδα

Ανακοίνωση για την αποπομπή της Έλενας Σιουρόυνη εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, που φαίνεται να στέκεται στο πλευρό της καθώς αναφέρει ότι η διοικήτρια πλήρωσε το γεγονός ότι είναι μια "έντιμη Ελληνίδα"!

Στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Με μια απόφαση - απόδειξη της περιφρονήσεως της κυβέρνησης προς τους Έλληνες και έμμεσης νομιμοποίησης των αλλοδαπών παράνομα εργαζομένων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έπαυσε τη Διοικήτρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, κυρία Ελένη Σιουρούνη.

Αφορμή για την παύση της κυρίας Σιουρούνη, δεν ήταν φυσικά ο χρηματισμός, όπως τούτο συμβαίνει σε πλήθος άλλων περιπτώσεων νοσοκομείων και ιατρών, όπου το κομματικό κράτος άφησε τη δυσωδία της αναμίξεώς του. Αντίθετα, η κυρία Σιουρούνη πλήρωσε το γεγονός πως παραμένει έντιμη Ελληνίδα, σε ένα Κράτος ανθελλήνων και διεφθαρμένων.

Ποιο ήταν όμως το έγκλημα της διοικήτριας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου; Η κυρία Σιουρούνη "τόλμησε" να δεχτεί την επίσκεψη κλιμακίου της Τοπικής Οργανώσεως Χρυσής Αυγής Αρκαδίας, ύστερα από καταγγελίες πλήθους συμπολιτών μας, οι οποίοι κατήγγειλαν το γεγονός της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών στο νοσοκομείο, με την ιδιότητα των «αποκλειστικών νοσοκόμων».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά η διοικήτρια του Νοσοκομείου Τρίπολης για την έφοδο της Χρυσής Αυγής"

Έρχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία

Μία νέα ευνοϊκή ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με «κούρεμα» των προστίμων στο 20% της συνολικής οφειλής, καθώς και πολλές δόσεις, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. 

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς και την αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Εσόδων.

«Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρύθμιση για το σκέλος των φόρων θα συζητηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τους επικεφαλής της τρίκας, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (από 48 σήμερα), με ελάχιστη καταβολή 100 - 250 ευρώ και τα χρέη προς τα Ταμεία, 60 έως 100 μηνιαίες δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, εφόσον εφεξής καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές.

Χ. Θεοχάρης: Διαγραφή χρεών

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνει ότι το το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση στοχεύει να δώσει «ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Ήδη, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση, προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου», δηλώνει.

Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει ακόμα διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά και μειώσεις προσαυξήσεων και επιτοκίων, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων.


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news