facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πειρατές Βρυξελλών: Αρπάζουν τα κοιτάσματα της Κύπρου - Τα βάζουν σε "ειδικό λογαριασμό"


"Ξερογλείφονται" οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και πλέον απροκάλυπτα δηλώνουν την πρόθεσή τους να τα αρπάξουν για ένα "κομμάτι ψωμί".
Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός Γ. Ντάισελμπλουμ, ζήτησε πριν λίγο να δημιουργηθεί "ειδικός λογαριασμός" (!), όπου θα μπαίνουν τα έσοδα από το κυπριακό φυσικό αέριο, ο οποίος θα ελέγχεται από τους δανειστές!
"Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις που γίνονται για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα", δήλωσε, ενώ προσέθεσε: "Περιμένουμε τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο είναι, τι είδους αέριο είναι, τι ποιότητας, και μετά θα συμπεριλάβουμε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο πρόγραμμα".
"Θα υπάρξει ένας ξεχωριστός λογαριασμός, στον οποίο θα μεταφέρονταν τα έσοδα από το αέριο", συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ολλανδική Κάτω Βουλή στην Χάγη!
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι πριν τα έσοδα αυτά συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα γνωστά σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή, τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν την πρώτη χρονιά σε 18 δισ. ευρώ ή μεταξύ 100 και 300% του κυπριακού ΑΕΠ.
Δηλαδή αντί "πινακίου φακής" που είναι το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών που τις βούλιαξε το ελληνικό "κούρεμα", θέλουν οι γραφειοκράτες ολόκληρα τα κοιτάσματα!
defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειρατές Βρυξελλών: Αρπάζουν τα κοιτάσματα της Κύπρου - Τα βάζουν σε "ειδικό λογαριασμό""

Φθηνότερα 0,54% τρόφιμα και ποτά, μικρότεροι 30% οι μισθοί το 2012


Φθηνότερα 0,54% τρόφιμα και ποτά, μικρότεροι 30% οι μισθοί το 2012Με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να έχει μειωθεί κατά 50% και το ψαλίδι στους μισθούς να προσεγγίζει το 2012 το 30%, η είδηση ότι τον έκτο χρόνο ύφεσης παρατηρήθηκε επιτέλους αποκλιμάκωση τιμών θα μπορούσε να δημιουργήσει αισιοδοξία μόνο αν μιλούσαμε για ανάλογα ποσοστά μειώσεων. Κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα η μείωση στα τρόφιμα-ποτα ήταν οριακή, μόνο 0,54%.

Η δυσαναλογία αυτή δημιουργεί επιπλέον απαισιοδοξία στους ειδικούς, που μιλούν για μία ακόμη απόδειξη της δυσκολίας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την ακρίβεια που υπάρχει, ούτε φτάσαμε εκεί που θέλουμε, ωστόσο αποδεικνύεται ότι «έχει μπει φρένο στον κατήφορο, μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» ερμήνευσε προσεκτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ.Σκορδάς παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών πέρυσι.

«Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, καθώς το αίσθημα της ακρίβειας, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης των φορών και της ανεργίας δεν μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ωστόσο μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» είπε ο κ. Σκορδάς.

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και απτά, απ' τον κάθε Έλληνα πολίτη» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν τις τιμές στην διατροφή, την υγεία, τις επικοινωνίες, την εκπαίδευση να έχουν μειωθεί, ενώ αν δεν υπήρχε η αύξηση των φόρων σε καύσιμα και των τιμών του ρεύματος, θα μπορούσε να καταγράφει αρνητικός πληθωρισμός για το 2012.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της επίδρασης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του ρεύματος τότε ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός στο - 0,5%.

Ειδικά για τον τομέα της διατροφής ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα ο δείκτης πέρυσι μειώθηκε κατά 0,54%, και για πρώτη φορά η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ εμφανίζει μειώσεις τιμών».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εξήγησε ότι η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην πτώση της ζήτησης, αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται με την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων.

Ο ίδιος στο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όσο και τα εισοδήματα επικαλέστηκε τα ιστορικά στοιχεία που λένε ότι πουθενά δεν έχει γίνει αυτό ούτε και στην Αργεντινή.

Τα στοιχεία

Μείωση τιμών καταγράφεται σε 9 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη ενώ αύξηση καταγράφεται σε τρεις κατηγορίες, στη στέγαση, τις μεταφορές, την ένδυση και υπόδηση.

Σε ετήσια βάση καταγράφονται οριακές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία παραθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη των 27 και στην Ευρωζώνη αυξάνονται.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται μείωση 0,54% όταν στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταγράφει αύξηση 3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3,4%.

Μείωση 1,6% καταγράφεται στην κατηγορία ψωμί δημητριακά (ΕΕ-27 αύξηση 2,17% και ευρωζώνη αύξηση 2,06%).

Αύξηση τιμών 1% καταγράφεται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μείωση 1,43% στα έλαια και λίπη, αύξηση 1,8% στα κρέατα, μείωση 0,47% στα φρούτα, μείωση 5,38% στα λαχανικά, αύξηση 0,2% στα ψάρια και μείωση 1,46% στα μη αλκοολούχα ποτά.

Μειώσεις τιμών καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και στα λαχανικά με εξαίρεση την πατάτα με το θέμα να διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στα νωπά λαχανικά καταγράφεται μείωση 13%, στα κατεψυγμένα 3,7% ενώ οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 15,5%.

Προβληματικός παραμένει ο κλάδος του ηλεκτρισμού, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα στερεά καύσιμα. Στην Ελλάδα η αύξηση είναι 27,01%, ενώ στην Ε.Ε. είναι 5,49%.

Ο κ. Σκορδάς αποδίδει την έκρηξη των τιμών στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φθηνότερα 0,54% τρόφιμα και ποτά, μικρότεροι 30% οι μισθοί το 2012"

Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ζητά ο Ράιχενμπαχ

Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ζητά ο ΡάιχενμπαχΎφεση στην οικονομία με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία που δεν συνοδεύεται, όμως, από μειώσεις στις τιμές των προϊόντων αλλά και μείωση του ενεργειακού κόστους διαπιστώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος τονίζει ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα για την αύξηση του ανταγωνισμού.

«Αυτό είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα ήθελε η Ομάδα Δράσης να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποσαφηνίσει τους λόγους για τους οποίους η κρίση δεν αποκλιμακώνεται περισσότερο», δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ωστόσο, επισήμανε, κατά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ότι "η μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" είναι ημιτελής και δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πρόθυμη ώστε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να δώσει στις τοπικές αυτοδιοικήσεις την απαραίτητη αυτονομία και τους πόρους που χρειάζονται για να κινηθούν προς την κατεύθυνση των βέλτιστων πρακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη".

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: δεν θεωρώ ότι με εξωτερικές μελέτες θα αποκτήσετε τον πολιτικό δυναμισμό που θα πρέπει να προέρχεται από τις τοπικές αρχές. Μια τέτοια μελέτη αν γίνει σωστά θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματά σας όμως ο πολιτικός δυναμισμός θα πρέπει να προέρχεται από το όραμά σας για το ρόλο, τους πόρους, και την αυτονομία και τη λογοδοσία των δήμων. Το να αναπτυχθεί ένα τέτοιο όραμα θα ήταν πολύ σημαντικό βήμα στη γένεση αυτού του πολιτικού δυναμισμού», σημείωσε ο επικεφαλής της Task Force.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έθεσε στον κ. Ράιχενμπαχ τα προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος αλλά και της υψηλής φορολόγησης που δεν δημιουργούν, όπως είπε, συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ζητά ο Ράιχενμπαχ"

Νέα απογραφή των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου


Νέα απογραφή των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτουΜία νέα και τελευταία, ενιαία, απογραφή, όλων των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (αφορούν σε χηρεία, άγαμες θυγατέρες και ανήλικα τέκνα) του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, αποφασίστηκε στο υπουργείο Εργασίας με την συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων και από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η υλοποίηση της ειδικής αυτής απογραφής θα πραγματοποιηθεί άμεσα, με την υποστήριξη κυρίως του υπουργείου Εσωτερικών, με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους καθώς σε πρώτη φάση θα γίνει με την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και σε δεύτερη φάση, εφόσον υπάρξουν κενά και αποκλίσεις, θα ζητηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των δικαιούχων.

Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση και αυτής της ειδικής απογραφής - που θα είναι η τελευταία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων - θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πλήρη εκκαθάριση όλων των ασφαλιστικών ταμείων από καταχρηστικές συντάξεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απογραφή των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου"

Πουλήθηκε ο Ελληνικός δορυφόρος για 208 εκατ. στους Άραβες

Πουλήθηκε ο Ελληνικός δορυφόρος για 208 εκατ. στους ΆραβεςΟ ΟΤΕ ανακοίνωσε τη σύναψη της συμφωνίας για την πώληση του 99,05% που κατέχει στην Hellas Sat, στην Arab Sat.

Τη σύναψη της συμφωνίας για την πώληση του 99,05% που κατέχει στην Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται το δορυφόρο HellasSat2, στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του στην HellasSatανέρχονται σε 208 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%:

* της αξίας των δραστηριοτήτων της HellasSat, η οποία ανέρχεται στα 157 εκατομμύρια ευρώ, που ισούται με 7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της HellasSatγια το 2012, και
* των διαθεσίμων της HellasSat κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που εκτιμώνται σε 53,4 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον ο ΟΤΕ θα εισπράξει 7 εκατομμύρια ευρώ ως μέρισμα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις. Έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα και ο χαρακτήρας τους ως διαστημικές χώρες (Space-faring nations). Η HellasSat πωλείται σε μια κορυφαία εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και με πρόδηλο ενδιαφέρον να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο ΟΤΕ από-επενδύει από την HellasSat αποκομίζοντας ικανοποιητικό τίμημα, γεγονός που του επιτρέπει να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές του».

briefingnews


Διαβάστε Περισσότερα » "Πουλήθηκε ο Ελληνικός δορυφόρος για 208 εκατ. στους Άραβες"

Ένα Βήμα Πριν το «Λουκέτο» η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

Λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (Δ.Ε.Π.Α.) προ τη διοίκησης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ. – ELFE ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ & ΧΗΜΙΚΑ) προκειμένου να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών ώστε να ξεκινήσει και πάλι η κανονική παροχή του φυσικού αερίου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργίας της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΠΑ διεμήνυσε προς της Β.Φ.Λ. ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες, πράγμα που συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Σήμερα η Β.Φ.Λ. που απασχολεί 1000 περίπου άτομα τακτικό και έκτακτο προσωπικό, λειτουργεί μόλις με το 5% της παροχής του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η μονάδα παραγωγής αμμωνίας και να λειτουργεί μόνο η μονάδα αποξήρανσης. Το γεγονός αυτό όμως έχει πάει πίσω την παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη οικονομική βιωσιμότητά της. 

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες μεταξύ της διοίκησης της Β.Φ.Λ. και της Δ.Ε.Π.Α. διεξάγονται αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις προκειμένου η τελευταία να μην σταματήσει εντελώς την παροχή του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, η διαδικασία πώληση της Δ.Ε.Π.Α. σε ιδιώτες δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων με αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ε.Π.Α. η οποία αρνήθηκε να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση στην εξόφληση των χρωστούμενων. 

Το συνολικό κόστος της Β.Φ.Λ. προς τη Δ.Ε.Π.Α. ανέρχεται στο ποσό των 65.000.000 € συν επιπλέον 15.000.000 € που προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες όμως η διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας δεν αναγνωρίζει αφού όπως ισχυρίζεται η Δ.Ε.Π.Α. είχε προχωρήσει σε μείωση της παροχής του φυσικού αερίου. 

Από τη μεριά της η διοίκηση της Β.Φ.Λ. έχει δηλώσει ότι μπορεί άμεσα να καταβάλει το ποσό των 5.500.000 € μέχρις ότου ξεκινήσουν οι παραγγελίες προς τη βιομηχανία οπότε και θα είναι σε θέση να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της. Η διοίκηση της Δ.Ε.Π.Α. δεν έκανε δεκτό κανένα αίτημα για μεγαλύτερη παράταση. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Β.Φ.Λ. Γιώργος Τσιμενίδης που μαζί με συναδέλφους τους βρίσκεται στην Αθήνα μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ τόνισε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν ήδη εξαντληθεί και οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν πρέπει να είναι εντός της ημέρας. Σε ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της βιομηχανίας και παύσης λειτουργίας των μηχανημάτων η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη και υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα την οικονομική απαξίωση της εταιρίας ενώ θα χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίας οδηγώντας σε απόγνωση πολλές οικογένειες.


energia


Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα Βήμα Πριν το «Λουκέτο» η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων"

Στην κόψη του ξυραφιού το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας

Αλαλούμ επικρατεί σε αρκετά νοσοκομεία του ΕΣΥ με την κατάρτιση των προϋπολογισμών, καθώς με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον περασμένο Νοέμβριο, άλλαξε το καθεστώς σε ό,τι αφορά την έγκριση τους, τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και τις επιτρεπόμενες δαπάνες.

Ορισμένα νοσοκομεία  μάλιστα, όπως το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, βρέθηκαν στην κόψη του ξυραφιού ως προς τη λειτουργία του, διότι οι διοικητές τους φαίνεται να υποτίμησαν τα νέα δεδομένα και δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα έως και τις 31 Ιανουαρίου τους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Το παλαιό καθεστώς όριζε ότι οι προϋπολογισμοί υποβάλλονται μέχρι 31 Μαρτίου κάθε έτους και επέτρεπε στα νοσοκομεία να κάνουν δαπάνες ανάλογες του 30% του συνολικού προϋπολογισμού του προηγούμενου χρόνου  μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Νοεμβρίου, τα νοσοκομεία υποχρεούνται να καταθέσουν προϋπολογισμούς έως και την 31η Ιανουαρίου, ενώ μέχρι την έγκρισή του δεν μπορούν να κάνουν καμία προμήθεια.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, τα περισσότερα νοσοκομεία υπέβαλαν, έστω ασθμαίνοντας, την περασμένη Πέμπτη που εξέπνεε η προθεσμία τους προϋπολογισμούς τους για το 2013 ως όφειλαν. Επίσης, όπως αποδεικνύεται είχαν προνοήσει για στοκ υλικών στο πλαίσιο που διαμόρφωναν τα νέα δεδομένα καθώς οι όποιες νέες δαπάνες θα γίνονταν μετά την έγκριση των προϋπολογισμών από το υπουργείο Οικονομίας.

Το νοσοκομείο Νίκαιας, παρότι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, δεν κατάφερε να καταρτίσει και να υποβάλλει εμπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του 2013, ενώ την ίδια στιγμή δεν διέθετε υλικά αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Μόλις σήμερα, Πέμπτη, έφτασε μέσω της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο προϋπολογισμός στο υπουργείο Οικονομίας ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία. Στελέχη του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα της έγκρισης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων θα έχει λήξει.

Η καθυστέρηση προκάλεσε βάσιμη αναστάτωση στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, που ομόφωνα αποφάσισαν και ενημέρωσαν τη διοίκηση  ότι «δεδομένου ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να προμηθευτεί κανένα υλικό και ως εκ τούτου αδυνατεί να προβεί σε οποιαδήποτε θεραπευτική ή διαγνωστική πράξη στα χρόνια ή επείγοντα περιστατικά θεωρούμε ότι αυτόματα θα πρέπει να προβείτε σε αναστολή της λειτουργίας του. Να διακομιστούν οι νοσηλευόμενοι σε άλλα νοσοκομεία», ενώ κοινοποίησαν το έγγραφο και στον αρμόδιο εισαγγελέα Πειραιά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην κόψη του ξυραφιού το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας"

Υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης: Πληρώσαμε 73 εκατομμύρια ευρώ για μια μακέτα

Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...Γεφύρι της Άρτας έγινε ένα ακόμη έργο, αυτό της υποθαλάσσια σήραγγας Θεσσαλονίκης. Δεν είναι το μόνο αλλά σίγουρα είναι ενδεικτικό της ανοργανωσιάς, της γραφειοκρατίας και της αντίληψης του ελληνικού Δημοσίου για την περιβόητη ανάπτυξη. Το ακόμη χειρότερο είναι πως το μάρμαρο για τα έργα φαντάσματα καλούνται να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες.

ΠΩΣ "ΒΟΥΛΙΑΞΕ" ΤΟ ΕΡΓΟ
Εχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που ο αρχιτέκτονας του ΑΠΘ Γιώργος Κύρου εμπνεύστηκε και σχεδίασε το έργο της παρακαμπτήριας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης με υποθαλάσσια σήραγγα στο πλαίσιο της επιχείρησης πολεοδομικής ανασυγκρότησης, που είχε οργανώσει ο αείμνηστος οραματιστής Αντώνης Τρίτσης.

Η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη του έργου παρουσιάστηκε το 1992 ενώ το Μάρτιο του 2002 έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ επίσημη παρουσίαση του έργου στους φορείς της Θεσσαλονίκης και στα ΜΜΕ. Η σήραγγα μήκους 6,5 χιλιομέτρων θα συνέδεε υποθαλάσσια τη δυτική με την ανατολική πλευρά της πόλης συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των λεωφόρων που την διασχίζουν, όπως η Εγνατία και η Τσιμισκή. 

Στις 31 Οκτωβρίου 2006 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της αναδόχου εταιρείας δηλαδή της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός". Η σύμβαση κυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2007 και τον Μάρτιο του ίδιου έτους επρόκειτο να αρχίσει το έργο, με προϋπολογισμό 472 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση 48 μήνες μετά την έναρξή του ενώ η σύμβαση παραχώρησης του έργου ειχε διάρκεια 30 ετών.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
Θύελλα αντιδράσεων για το έργο άρχισε να εκδηλώνεται από το 2003. Μάλιστα συγκροτήθηκε κίνηση πολιτών με την επωνυμία "Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας", η οποία ζήτησε την ακύρωση του έργου. Μαζί με τους πολιτες στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κύριος Μανιτάκης ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας, καθώς προβλεπόταν η κατεδάφιση τριών κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το 1994 ως διατηρητέα.Μετά την προσφυγή του Α.Μανιτάκη τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να αλλάξουν τη χάραξη της διαδρομής της σήραγγας και ανακάλεσε τις κατεδαφίσεις των κτιρίων. 
Ωστόσο αυτές οι καθυστερήσεις τίναξαν το έργο στον αέρα. Οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν την κατασκευή της σήραγγας άρχισαν να αντιδρούν με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η σύμβαση και το έργο να ακυρωθεί.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 73 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΕΤΑ
Το Δημόσιο φυσικά έπρεπε να αποζημιώσει την κατασκευάστρια εταιρεία για τα έξοδα που είχε ήδη κάνει. Μετα απο πολλές δικαστικές διαμάχες αποφασίστηκε πως το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς, έπρεπε να καταβάλλει στην εταιρεία αποζημίωση 73 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. 

"Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει εισπράξει ουτε ένα λεπτό του ευρώ" δήλωσε στο Newsit εκπρόσωπος της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός". 


newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης: Πληρώσαμε 73 εκατομμύρια ευρώ για μια μακέτα"

Απόφαση – καταπέλτης για την υπόθεση της "ΗΛΙΟΣ" - Τρεις ένοχοι για την πτώση του αεροσκάφους στο Γραμματικό

Καταπέλτης η απόφαση του Εφετείου Αθηνών για την υπόθεση της Ήλιος. 

Ένοχοι κρίνονται οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, απεφάνθη το Εφετείο Αθηνών.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος μηχανικός της εταιρείας, Άλαν Ίργουϊν, ο οποίος έλεγξε το αεροσκάφος πριν την πτήση, αθωώθηκε.

Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι είναι ο Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης, Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας.

Όπως ανέφερε στο Sigmalive ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων στην Αθήνα, Απόστολος Πόντας, η Εισαγγελέας πρότεινε για τους τρεις που κρίθηκαν ένοχοι, ποινή φυλάκισης συνολικά 122 ετών έκαστος, από την οποία πρέπει να εκτίσουν με βάση το νόμο, δέκα χρόνια.

Προτάθηκε, ωστόσο, χρηματική μετατροπή της ποινής, η οποία μετά αίτημα της υπεράσπισης, μειώθηκε από τα 30 στα 10 ευρώ την ημέρα.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Πόντας, υπάρχει 110% προσαύξηση στο ποσό, κάτι που ως εκ τούτου ανεβάζει το ποσό στα 20 ευρώ ημερησίως. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο κάθε ένας από τους τρείς, καλείται να καταβάλει άμεσα το ποσό των 75 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Η Εισαγγελέας αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς των τριών καταδικασθέντων.

Τονίζεται ότι η υπόθεση της ΗΛΙΟΣ, στην Ελλάδα, δικάζεται ως πλημμέλημα.

“Το γεγονός ότι έχουμε καταδικαστική απόφαση είναι για μας μια ηθική ικανοποίηση”, δήλωσε στο Sigmalive o Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των θυμάτων της «Ήλιος», Νικόλας Γιασουμή.

Περιμέναμε, πρόσθεσε, ότι θα καταδικαστεί και ο τέταρτος κατηγορούμενος, ωστόσο η καταδίκη έστω των τριών δείχνει ότι όντως υπάρχουν ένοχοι, καταδικάζονται και οδηγούνται στη φυλακή.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ποινή είναι εξαγοράσιμη, ο κ. Γιασουμή τόνισε ότι ήταν κάτι που αναμενόταν, προσθέτοντας ότι οι συγγενείς περιμένουν να δουν την έκβαση της υπόθεσης στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου στην Κύπρο, η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η έφεση βασίζεται στην απόφαση της μειοψηφίας του Κακουργιοδικείου, δηλαδή αυτή του δικαστή Νικόλα Σάντη, ο οποίος έκρινε ότι αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση – καταπέλτης για την υπόθεση της "ΗΛΙΟΣ" - Τρεις ένοχοι για την πτώση του αεροσκάφους στο Γραμματικό"

Απάτη-«μαμούθ» 244 εκ. ευρώ με επιστροφή ΦΠΑ


Απάτη ύψους 244 εκατ. ευρώ με την επιστροφή του ΦΠΑ σε 37.000 αγρότες ερευνούν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη για το 2012 292.000 δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ εισέπραξαν επιστροφή 11% ΦΠΑ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 37.000 πήραν 244 εκατ. ευρώ. Οι διασταυρώσεις των στοιχείων για τη φετινή επιστροφή του ΦΠΑ που πια έχει κατέβει στο 6% έδειξαν πως σε αυτές τις περιπτώσεις είχαν εισόδημα από ΦΠΑ μέχρι και τετραπλάσιο του δηλωθέντος εισοδήματος τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο δικαιολογείται αυτή η επιστροφή του ΦΠΑ.
Ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε πως για φέτος μετά την απόφαση της κυβέρνηση για οριζόντια περικοπή του ποσού των 400 εκατ. ευρώ στα 250 εκατ. ευρώ γίνεται προσπάθεια ώστε τα ποσά από αυτούς τους 37.000 αγρότες να μοιραστούν σε όλους. Έτσι, είναι πιθανό το ποσοστό της επιστροφής αντί για 6% να πάει στο 8%.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη-«μαμούθ» 244 εκ. ευρώ με επιστροφή ΦΠΑ"

7 στους 10 κόβουν βασικά είδη διατροφής, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη!

Άλλες δύο έρευνες έρχονται να αποδείξουν με ατράνταχτα στοιχεία το τραγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η πραγματική οικονομία της Ελλάδας... και τις επιπτώσεις που έχει φέρει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών η λιτότητα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, Πέμπτη, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό, ενώ, όπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5»,περίπου 7 στους 10 έχουν περιορίσει ακόμη και τα βασικά είδη διατροφής προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα! Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκε μεν αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο αυτή είναι τελείως οριακή και άρα χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα στην καθημερινότητα όλων μας!

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% παραδέχεται ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% φαίνεται ότι το σκέφτεται. Ο κ. Ασημακόπουλος, είπε ακόμη ότι το 93% των ερωτηθέντων έχει υποστεί μείωση στο εισόδημά του τα τελευταία 3 χρόνια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 79% έχει περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής, ενώ το 94% των νοικοκυριών έχει σταματήσει τις εξόδους αναψυχής σε εστιατόρια. Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι τα μισά νοικοκυριά παραδέχονται ότι θα αγόραζαν χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθούν. Ταυτόχρονα, τα άλλα μισά, φαίνεται ότι το σκέφτονται, σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία. «Το ένστικτο της επιβίωσης σε αναγκάζει να έχεις συμπεριφορές που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχες. Με αλυσίδες, χειροπέδες και απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα», δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος. Από την έρευνα, προκύπτει ακόμη ότι το 50% των πολιτών κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο, καθώς δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο και αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Αναλυτικά η έρευνα

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 93,1% των νοικοκυριών, είχε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 3 χρόνια πριν καταγράφεται στο 38%.

Δραματική εικόνα παρουσιάζεται σε σχέση με τα ποσοστά απασχόλησης. Σχεδόν το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Συνακόλουθα, οι συντάξεις αποτελούν για το 40% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος.
Το 50% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος- δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση.
Το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της απομείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.
Δραματική επίπτωση έχει επέλθει στις καταναλωτικές συνήθειες. 

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής (το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 80% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ). Επιπλέον, το 80% έχει κάνει περικοπές στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές σε ό, τι αναφέρεται ως δαπάνες για «διασκέδαση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου» (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια, αρτοποιεία). Επιπλέον, το 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Η άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης επιτείνεται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της ανάγκης για επιβίωση, σημειώνεται στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, το 47% των νοικοκυριών παραδέχεται ότι μπορεί και να μη λάμβανε απόδειξη προκειμένου να επιβαρυνθεί λιγότερο. 

Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη αστάθεια όσον αφορά τη συμπεριφορά του 52% που προς το παρόν επιθυμεί τη φορολογική ευταξία. Το 49% αποδοκιμάζει την υιοθέτηση πολιτικής κοινωνικού αυτοματισμού για τη δυνατότητα μη πληρωμής σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αγορά οδηγείται σε μια παρατεταμένη «ετήσια χειμερία νάρκη». οι καταναλωτές σε μεγάλο ποσοστό (68,8%) αναμένουν τις εκπτώσεις προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Τούτο σηματοδοτεί για το εμπόριο μια νεκρή, αγοραστικού ενδιαφέροντος, περίοδο πέραν των 10 μηνών. Αυτό που προκύπτει, είναι ότι οι καταναλωτές σαφέστατα και δεν αναζητούν περισσότερο χρόνο για έρευνα αγοράς αλλά ενδιαφέρονται για οικονομικές και συμφέρουσες λύσεις. Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, τα στοιχεία αναδεικνύουν το έωλο της επιχειρηματολογίας (τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια) σχετικά με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (Κυριακές).

Στο μηδέν η αποκλιμάκωση των τιμών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία παραθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ελληνική αγορά έχει παρατηρηθεί για πρώτη φορά μια αποκλιμάκωση των τιμών. Μόνο που η αποκλιμάκωση αυτή είναι οριακή (για παράδειγμα στα τρόφιμα-ποτά, η μείωση ήταν 0,54%), την ώρα που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο 50% και το ψαλίδι στους μισθούς προσεγγίζει το 30% μόνο μέσα στο 2012.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την ακρίβεια που υπάρχει, ούτε φτάσαμε εκεί που θέλουμε, ωστόσο αποδεικνύεται ότι ‘έχει μπει φρένο’ στον κατήφορο, μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών», είπε, παρουσιάζοντας μια αισιόδοξη άποψη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, καθώς παρουσίαζε τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών πέρυσι. «Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, καθώς το αίσθημα της ακρίβειας, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης των φορών και της ανεργίας δεν μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ωστόσο μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών», πρόσθεσε. Ο ίδιος, τόνισε, ακόμη ότι «οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και απτά, απ' τον κάθε Έλληνα πολίτη».

Τα στοιχεία

Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν τις τιμές στην διατροφή, την υγεία, τις επικοινωνίες, την εκπαίδευση να έχουν μειωθεί, ενώ αν δεν υπήρχε η αύξηση των φόρων σε καύσιμα και των τιμών του ρεύματος, θα μπορούσε να καταγράφει αρνητικός πληθωρισμός για το 2012.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της επίδρασης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του ρεύματος τότε ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός στο - 0,5%.

Πιο ειδικά για τον τομέα της διατροφής ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα ο δείκτης πέρυσι μειώθηκε κατά 0,54%, και για πρώτη φορά η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ εμφανίζει μειώσεις τιμών». Ο κ. Σκορδάς εξήγησε ότι η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην πτώση της ζήτησης, αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται με την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όσο και τα εισοδήματα επικαλέστηκε τα ιστορικά στοιχεία που λένε ότι πουθενά δεν έχει γίνει αυτό ούτε και στην Αργεντινή.

Πιο αναλυτικά, μείωση τιμών καταγράφεται σε 9 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη ενώ αύξηση καταγράφεται σε τρεις κατηγορίες, στη στέγαση, τις μεταφορές, την ένδυση και υπόδηση.

Σε ετήσια βάση καταγράφονται οριακές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη των 27 και στην Ευρωζώνη αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται μείωση 0,54% όταν στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταγράφει αύξηση 3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3,4%.
Μείωση 1,6% καταγράφεται στην κατηγορία ψωμί δημητριακά (ΕΕ-27 αύξηση 2,17% και ευρωζώνη αύξηση 2,06%).

Αύξηση τιμών 1% καταγράφεται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μείωση 1,43% στα έλαια και λίπη, αύξηση 1,8% στα κρέατα, μείωση 0,47% στα φρούτα, μείωση 5,38% στα λαχανικά, αύξηση 0,2% στα ψάρια και μείωση 1,46% στα μη αλκοολούχα ποτά. 

Μειώσεις τιμών καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και στα λαχανικά με εξαίρεση την πατάτα με το θέμα να διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στα νωπά λαχανικά καταγράφεται μείωση 13%, στα κατεψυγμένα 3,7% ενώ οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 15,5%.

Προβληματικός παραμένει ο κλάδος του ηλεκτρισμού, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα στερεά καύσιμα. Στην Ελλάδα η αύξηση είναι 27,01%, ενώ στην Ε.Ε. είναι 5,49%.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "7 στους 10 κόβουν βασικά είδη διατροφής, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη!"

Moody's: Ανακάμπτουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Σημάδια εξομάλυνσης δείχνει η ροή κεφαλαίων στον ελληνικών τραπεζών, καθώς η πρόσφατη αύξηση των καταθέσεων υποδεικνύει... την αρχή της αντιστροφής στην εμπιστοσύνη των καταθετών και την σταθεροποίηση των υπολοίπων καταθέσεων.

Αυτό αναφέρει το ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης της Moody's για τις προοπτικές της πίστωσης παγκοσμίως, το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα με τον τίτλο «Greek Banks' Funding Pressures Ease with More Deposits and Greek Bonds as Collateral» (Περιορίζονται οι πιέσεις στη Χρηματοδότηση Ελληνικών Τραπεζών με περισσότερες καταθέσεις και εγγυήσεις ελληνικών ομολόγων).

Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου Νώντα Νικολαΐδη έχουν επιστρέψει περίπου 15 δισ. ευρώ καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 161,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, έναντι 155,9 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

«Η αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για τις πράξεις χρηματοδότησης, αποτελούν θετικό πιστωτικό γεγονός και μετριάζουν τις πιέσεις τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Moody's ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές δομικές προκλήσεις κατά τη διαδικασία ανάκτησης της κεφαλαιακής τους βάσης και φερεγγυότητας, σε μία οικονομία που θα παραμείνει σε ύφεση μέσα στο 2013. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβληματικά δάνεια και η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει ενισχυθεί, με τις ελληνικές τράπεζες να καταφέρνουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Ο κλάδος θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανάκτησης της κεφαλαιακής τους βάσης, εν μέσω συνεχιζόμενης ύφεσης και αναταράξεων. Ανάμεσα στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν είναι οι πιέσεις σε επίπεδο ποιότητας των παγίων, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των περιορισμένων επιλογών δανεισμού.

Τέλος, η Moody's αναφέρει πως η ανάκαμψη των καταθέσεων ενδέχεται να παραμείνει εύθραυστη λόγω των οικονομικών και πολιτικών κινδύνων, οι οποίοι δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς και θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τον θετικό αντίκτυπο από τις πρόσφατες εξελίξεις.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Moody's: Ανακάμπτουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες"

Τρ.Πειραιώς: Πιθανή εξαγορά της Millennium Bank

Σε αποκλειστικές συζητήσεις με τον πορτογαλικό Millennium BCP για την πιθανή εξαγορά της θυγατρικής του στην Ελλάδα Millennium bank, βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Σε ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει ότι θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Τράπεζα Πειραιώς: Διευκρινίσεις για Millennium

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποιεί ότι βρίσκεται σε συζητήσεις, σε βάση αποκλειστικότητας, με τη Millennium BCP αναφορικά με την πιθανή εξαγορά της θυγατρικής της Millennium Bank στην Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά και οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει σύμφωνα με το νόμο το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει εξέλιξη για το παραπάνω θέμα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρ.Πειραιώς: Πιθανή εξαγορά της Millennium Bank"

Τέλος στον πόνο υπόσχεται νέα θεραπεία

«Tέλος στον πόνο» υπόσχεται ότι προσφέρει μια νέα θεραπεία η οποία εφαρμόζεται σε νοσοκομεία και... ειδικά κέντρα σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας συσκευής ηλεκτροδίων, σε ασθενείς με χρόνιο, νευροπαθητικό, καρκινικό και σπλαχνικό πόνο. Εφαρμόζεται, δε, σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, ενώ, όπως παρατηρεί ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης, είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έχει έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ( F.D.A.) και τον Ε.Ο.Φ .

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Πολυθοδωράκη, «με τη θεραπεία αυτή αντιμετωπίζουμε ακόμη και τους πόνους που αντιστέκονται στη μορφίνη, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε τους ασθενείς από τις παρενέργειες και τον εθισμό που συνήθως σχετίζονται με τα αναλγητικά φάρμακα».

«Η συσκευή κωδικοποιεί τα ερεθίσματα του πόνου, τον «αντιγράφει» και αντικαθιστά την πληροφορία του προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με μια πλασματική πληροφορία «μη-πόνου». Έτσι το ΚΝΣ αποδεχόμενο την πλασματική πληροφορία «μη-πόνου» ο ασθενής σταματάει να πονάει», υποστηρίζει ο κ. Πολυθοδωράκης.

«Η θεραπεία γίνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων μίας χρήσεως στην περιφέρεια των περιοχών πόνου του ασθενούς, με δυνατότητα ανακούφισης ταυτόχρονα μέχρι και πέντε διαφορετικών σημείων πόνου».

Η συγκεκριμένη θεραπεία υπόσχεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει:

• Χρόνιους Νευροπαθητικούς πόνους (Αλγοδυστροφία, CRPS I και II κ.α),

• Ογκολογικούς πόνους

• Σύνδρομα πόνου σχετικά με τη χημειοθεραπεία

• Σύνδρομα πόνου μετά από θεραπεία με ακτινοβολία

• Σύνδρομα Πόνου μετά από επεμβάσεις

• Πόνο Σπονδυλικής Στήλης (Αυχεναλγία-Οσφυαλγία)

• Σύνδρομο Πόνου μετά από Επέμβαση Σπονδυλικής Στήλης

• Νευραλγία από παγίδευση νεύρου

• Νευραλγία από διατομή Νεύρου

• Μεθερπητική Νευραλγία

• Νευραλγία Τριδύμου

• Πόνο Μέλους Φάντασμα

• Πρωσοπαλγίες

• Σπλαχνικούς, ακόμη και πόνους που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή, όπως μορφίνη, εμφυτεύματα, οποιοειδή, κλπ.

healthpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στον πόνο υπόσχεται νέα θεραπεία"

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες;

Γιατί, μπορεί το 365 να μη διαιρείται ακριβώς διά του 12, ωστόσο η αρχική σκέψη των αστρονόμων οι οποίοι δημιούργησαν το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν να... υπάρχουν επτά μήνες με 30 ημέρες και πέντε με 31. Μόνο που όταν άρχισαν να δίνουν ονόματα στους μήνες το θέμα έγινε περίπλοκο…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο Ιούλιος Καίσαρ επέστρεψε θριαμβευτής στη Ρώμη το 46 π.Χ., ανάμεσα στα θέματα τα οποία έπρεπε να ρυθμίσει ήταν και η μέτρηση του χρόνου. Ως τότε οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα ημερολογιακό σύστημα που είχε μεν 12 μήνες, αλλά στο οποίο από καιρού εις καιρόν έπρεπε να προστίθενται ημέρες ή και μήνες έτσι ώστε αυτό να διατηρείται σε συμφωνία με τις εποχές. Την ευθύνη για την παρεμβολή των ημερών είχαν οι ιερείς.

Αλλά ο απολυταρχισμός των ιερέων, οι οποίοι άλλοτε αύξαναν το μήκος του έτους προκειμένου να παραμένουν στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους συγκλητικοί και άλλοτε το μείωναν ώστε να τελειώνει γρήγορα η θητεία των αντιπάλων τους, είχαν καταστήσει το υπάρχον ημερολογιακό σύστημα μη λειτουργικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 46 π.Χ. διήρκεσε 445 ημέρες, δεδομένου ότι αναγκάστηκαν να προστεθούν τόσες ημέρες ώστε αυτό να ευθυγραμμιστεί με την εαρινή ισημερία. Ο Καίσαρ ονόμασε αυτό το έτος ultimus annus confusionis (τελευταίο έτος σύγχυσης) και κάλεσε τους καλύτερους φιλοσόφους και μαθηματικούς της εποχής προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο ημερολόγιο.

Στο βιβλίο του David Edwin Duncan «Καλαντάρι» (εκδόσεις Ενάλιος) αναφέρεται ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους του αυτοκράτορα ήταν και ο Σωσιγένης, αλεξανδρινός αστρονόμος, τον οποίο ο Καίσαρ είχε γνωρίσει στο παλάτι της Κλεοπάτρας και με τον οποίο είχε συζητήσει τις πιθανές μετατροπές του ημερολογιακού συστήματος. Μετά από εισήγηση του Σωσιγένη αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαίου Γ’, σύμφωνα με το οποίο ένα έτος 365 ημερών ίσχυε για τρία χρόνια και στη συνέχεια υπήρχε ένα έτος με 366 ημέρες.

Και ενώ όλα τα προβλήματα φάνηκαν να λύνονται, δημιουργήθηκαν καινούργια όταν έπρεπε να δοθούν ονόματα στους μήνες. Ο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο Μάρτιος, αφιερωμένος στον θεό του πολέμου, ο οποίος όμως συμβόλιζε και τις δυνάμεις της φύσης. Ετσι μια σειρά από γιορτές αφιερωμένες σε αυτόν ήταν προγραμματισμένες για να γιορταστεί ο ερχομός της άνοιξης. Προφανώς ο πρώτος μήνας του έτους δεν μπορούσε παρά να έχει 31 ημέρες.

Ο δεύτερος μήνας ονομάστηκε Απρίλιος από το aperire (ανοίγω) προκειμένου να συμβολίσει την έξοδο των φυτών από τη γη και αφιερώθηκε στην Αφροδίτη. Μετά από πολλές διαφωνίες αποφασίστηκε να αποτελείται από 30 ημέρες. Η εναλλαγή των 31 ημερών με 30 συνεχίστηκε για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι οποίοι αφιερώθηκαν στις θεές Μαία και Ήρα αντίστοιχα.

Η έμπνευση όμως για την ονοματολογία φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή και στους επόμενους μήνες δόθηκαν ονόματα αριθμών. Έτσι αρχικά ο Ιούλιος ήταν ο Quirinalis (πέμπτος μήνας). Αλλά ο Μάρκος Αντώνιος αποφάσισε να του δώσει το όνομα του Ιουλίου, αναμορφωτή του ημερολογίου. Και βεβαίως διατήρησε τις 31 ημέρες του. Ωστόσο δημιούργησε και μια παράδοση. Έτσι, όταν το όνομα του Αυγούστου δόθηκε στον έκτο μήνα, το διαμέτρημα του ανδρός δεν επέτρεπε στον μήνα αυτό να είναι μικρός και ο Αύγουστος απέκτησε επίσης 31 ημέρες.

Και επειδή ο Ιανουάριος έπρεπε να έχει 31 ημέρες δεδομένου ότι ήταν αφιερωμένος στον Ιανό, τον προστάτη της Ετρουρίας, δεν απέμειναν παρά 28 ημέρες για τον Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Το γεγονός ότι αυτός ειδικά ο μήνας δεν θα είχε πολλές ημέρες δεν δυσαρέστησε καθόλου τους Ρωμαίους, δεδομένου ότι όχι μόνο ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς αλλά κατά τη διάρκειά του έπρεπε και οι ίδιοι να κάνουν τον ηθικό απολογισμό τους και να αφιερώνονται στη μετάνοια. Ακόμη και το όνομα του μηνός σημαίνει εξιλέωση (Februare).

Τόσο πολύ επιθυμούσαν οι Ρωμαίοι να τελειώσει γρήγορα ο Φεβρουάριος ώστε, προκειμένου να διατηρούν την αίσθηση ότι ο μήνας δεν έχει ποτέ περισσότερες από 28 ημέρες, όταν έπρεπε να έχει 29 δεν προσέθεταν την παραπάνω ημέρα στο τέλος αλλά διπλασίαζαν την έκτη ημέρα του (bi sextus).

feelfamous
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες;"

Σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα - Αγορά 5.300 πούρων για δημόσιες σχέσεις - 36.700 ευρώ για κηδεία

Η διαφθορά και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν έχει τέλος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κρατάει τα σκήπτρα της κακοδιαχείρισης. Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφορά το 2010 φάνηκε πως εγκρίθηκαν και σπαταλήθηκαν απίστευτα ποσά για κηδείες υπερωρίες συνταξιούχων, για πούρα, αναμνηστικά δώρα και κινητά τηλέφωνα.

Όπως δημοσιεύει η «Ημερησία» στην έκθεση περιγράφονται οι ίδιες παρανομίες και σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο. Προμήθειες και έργα που γίνονταν με απευθείας αναθέσεις με κατατμήσεις δαπανών και αναθέσεις συμπληρωματικών εργασιών για να αποφεύγονται διαγωνισμοί. Παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων και ειδικών συμβούλων με σωρεία παράνομων αμοιβών συνεχίζονταν παρά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο.

Μερικές μόνο από τις σπατάλες που αναφέρονται στην έκθεση είναι οι εξής:

Τρεις δήμοι στη Βόρειο Ελλάδα αγόρασαν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 ευρώ).

Νοσοκομειακές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών χωρίς τιμολόγηση τιμών σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες ή την κατάσταση στην αγορά, με λανθασμένες συνθέσεις επιτροπών, κλπ.

Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. ευρώ) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του ΕΣ, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη, κλπ.

Έργα συντήρησης κοιμητηρίων σε οικισμούς της Β. Ελλάδος (δαπάνη 7.000 ευρώ) που συμφωνήθηκε να γίνουν σε ένα μήνα, παραδόθηκαν σε 3 μέρες, διάστημα που δεν είναι επαρκές κατά την κοινή πείρα και λογική –τονίζει το ΕΣ- για να ολοκληρωθεί ακόμα και ένα τόσο μικρό έργο.

Επιδοτήσεις για αγορά κατοικιών σε προβληματικές περιοχές, μολονότι οι σύζυγοι διέθεταν άλλη κατοικία επαρκή για τη διαβίωσή τους.

Έξοδα κηδείας 36.700 για τέως δήμαρχο Γλυφάδας που κατά το ΕΣ υπερβαίνουν το προσιτών μέτρο.

Έξοδα κηδείας 5.400 για τέως πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Βόρειο Ελλάδα χωρίς να προβλέπεται από το νόμο.

Εκτός λειτουργικών αναγκών εγκρίθηκε δαπάνη 4.500 για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του Δήμου Πειραιά.

Μη νόμιμες προσλήψεις συμβασιούχων από διάφορους ΟΤΑ για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, με διαδοχικές συμβάσεις (μικρότερης απόστασης 3 μηνών) που ξεπερνούσαν τους 24 μήνες παράνομα, με παρατυπίες και λανθασμένες μοριοδοτήσεις.

Υπήρξαν προσλήψεις και απασχολήσεις σε χρόνου όπου είχαν εκλείψει οι εποχικές ανάγκες, προσλήψεις χωρίς να τηρηθεί η σειρά ακόμα και για υδρονομείς άνω των 65 ετών, ενώ δεν επιτρέπεται.

Μισθώσεις ΚΤΕΛ (δαπάνες 8.200 ευρώ) από δύο δήμους για να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία κατά τις συνένωσης Δήμων (σχέδιο Καλλικράτης).

Προμήθεια πούρων 5.300 για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Μπλοκαρίστηκε» γιατί δεν υπήρξε έγκριση του υπουργείου για τη δαπάνη.

Η έγκριση δόθηκε με νεότερη υπουργική απόφαση που δεν μπορούσε να καλύψει την πλημμέλεια, ενώ νεότερη έγκριση με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία προγενέστερη της προμήθειας, κρίθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα...

Αποζημιώσεις 3.900 για μη λήψη άδειας 123 δημοτικών υπαλλήλων που την πήραν κανονικά καθώς και αποζημίωση για υπερωρίες υπαλλήλου που στο μεταξύ είχε συνταξιοδοτηθεί και ασφαλώς δεν είχαν γίνει!

Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο της Β. Ελλάδας ενώ το μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.

Έξοδα 23.100 ευρώ περιφερειακού ΤΕΙ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, αναμνηστικά δώρα 16.800 ευρώ για βράβευση μαθητών, έκδοση 1.240 βιβλίων αξίας 15.000 ευρώ από δήμο, παραγωγή ταινίας 45.000 ευρώ από νησιωτικό δήμο, γεύματα 22.400 ευρώ σε χωριά της Βορείου Ελλάδας για την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα - Αγορά 5.300 πούρων για δημόσιες σχέσεις - 36.700 ευρώ για κηδεία"

27χρονος ''έσβησε'' ψάχνοντας εντατική


Συγκλονίζει η μηνυτήρια αναφορά μητέρας 27χρονου ασθενούς που έγινε ''μπαλάκι'' των γιατρών καθώς μεταφερόταν άσκοπα από εντατική σε εντατική, με αποτέλεσμα να καταλήξει.
Στη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών, η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού καταφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των υπευθύνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, τους οποίους κατηγορεί για εμπορία θέσεων στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πλαστογράφηση της υπογραφής του νεκρού συζύγου της.
''Τον πέταξαν σαν σκυλί'', είναι τα λόγια της τραγικής μητέρας του 27χρονου, ο οποίος, σύμφωνα με την Espresso πέθανε μετά την τελευταία, από τις πολλές, διακομιδή του σε νοσοκομείο.
Ο εφιάλτης ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 2009, όταν ο 27χρονος χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο ''Χατζηκώστα'' του Μεσολογγίου με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
Δυο ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε, σύμφωνα με την μήνυση, στο νοσοκομείο του Ρίου όπου μεταφέρθηκε στην εντατική.
Από εκείνη τη στιγμή άρχισε το πραγματικό μαρτύριο για τον 27χρονο καθώς μετά την πρόθεση του νοσοκομείου να τον βγάλει από την εντατική άρχισαν να τον περιφέρουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μέχρι που κατέληξε.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "27χρονος ''έσβησε'' ψάχνοντας εντατική"

Περισσότερα από 18.000 παιδιά θα εξετάσει η κινητή μονάδα του “Χαμόγελου του Παιδιού”

Τις ανάγκες 18.000 παιδιών ανά την Ελλάδα φιλοδοξεί να καλύψει το κινητό πολυϊατρείο “Ιπποκράτης” του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στον τομέα της προληπτικής ιατρικής.

Τη δράση του “Ιπποκράτη” θα ενισχύσουν και οι άλλες δύο κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής του οργανισμού, Οφθαλμιατρικής και Ωτορινολαρυγγολογίας και Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής.

Το… ταξίδι ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Στο διάστημα αυτό, οι μονάδες θα επισκεφθούν πέντε γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας (Κρήτη, Εύβοια, Πελοπόννησος, Κύθηρα, Λήμνος), με στόχο την παροχή υπηρεσιών σε περισσότερα από 18.000 παιδιά.

Διαθέτοντας τμήματα παιδιατρικού, παιδιοκαρδιολογικού, ακουολογικού, οφθαλμολογικού και οδοντιατρικού εξοπλισμού και με δυνατότητα τηλεϊατρικής σύνδεσης με εξειδικευμένες μονάδες, ο «Ιπποκράτης» δίνει τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε παιδιά, με έμφαση σε αυτά που λόγω κοινωνικών, οικονομικών και άλλων δυσκολιών δεν έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση και φροντίδα.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” υλοποιεί προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής από το 2002, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 έως και το 2012 έχουν συνολικά εξεταστεί 23.852 παιδιά σε όλη τη χώρα.

kala-nea
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότερα από 18.000 παιδιά θα εξετάσει η κινητή μονάδα του “Χαμόγελου του Παιδιού”"

Υπουργείο Υγείας: «Μαϊμού» τα νανογιλέκα

Παραπλανητικοί, ψευδείς και ανυπόστατοι, είναι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι ισχυρισμοί του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για την ευεργητική δράση των νανοβιονικών προϊόντων, τα οποία διαφημίζει, στον ανθρώπινο οργανισμό...

Έξι μήνες μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού HOT DOC για την «ευεργετική δράση» των νανοβιονικών γιλέκων στον ανθρώπινο οργανισμό, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μέσω της οποίας όχι μόνο επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ, αλλά καταγγέλλει τόσο τις εμπορικές εταιρίες, οι οποίες παράγουν τα εν λόγω προϊόντα, όσο και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος τα προωθεί, για παραπλανητική διαφήμιση.

Η έρευνα που πραγματοποίησε τον υπουργείο Υγείας, έπειτα από αίτημα του HOT DOC και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών συμπεραίνει: «Τα ως άνω είδη (σ.σ. τα νανοβιονικά προϊόντα) δεν είναι προϊόντα νανοτεχνολογίας. Κατά δήλωση τουλάχιστον μιας εκ των εταιριών δεν αποτελούν ιατρικά ή φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν προσκομίζονται τεκμήρια επί των ισχυρισμών για «θεραπευτική δράση» των υπό εξέταση προϊόντων. Αντίθετα, υπάρχουν ισχυροί λόγοι επιστημονικής αμφισβήτησης αυτών των ισχυρισμών. Το βάρος για την απόδειξη των ισχυρισμών τους, το φέρουν οι ίδιες οι εμπορικές εταιρίες. Μέχρι τότε οι ισχυρισμοί περί νανοτεχνολογίας κ.λ.π. θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραπλανητική διαφήμιση και ως τέτοιο να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει επομένως να κληθούν οι εταιρίες να προσκομίσουν φάκελο στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, βάσει του οποίου εκδόθηκε το CE mark (ειδική σήμανση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η ύπαρξη της οποίας προϋποθέτει την ύπαρξη τεκμηριωμένου τεχνικού φακέλου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλεια και επίδοση του προϊόντος)».





Ήδη από τις 15 Ιουνίου του 2012 το περιοδικό HOT DOC είχε αποκαλύψει ότι τα νανοϋλικά που ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ισχυριζόταν ότι έχουν θαυματουργές επιδράσεις επί των ανθρώπων, δεν έχουν καμία τέτοια επίδραση. Μάλιστα, από τον έλεγχο στον οποίο είχαν υποβληθεί τα συγκεκριμένα υφάσματα, είχε προκύψει πως λειτουργούν όπως και κάθε άλλο ύφασμα σε σχέση με την ερυθρή ακτινοβολία. Ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί, έπειτα από σχετικό αίτημα του HOT DOC, σε τρία εργαστήρια του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Το αντεπιχείρημα του γνωστού δημοσιογράφου ήταν τότε, ότι υπήρχε επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου «American College of Sports Medicine», η οποία αποδείκνυε ότι πράγματι τα νανοϋλικά, τα οποία ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διαφήμιζε, είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και ήταν ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου. Η σχετική έρευνα είχε πραγματοποιηθεί σε δείγμα μόλις 22 ατόμων (!) και επρόκειτο για στατιστική μελέτη, χωρίς επιστημονική υπόσταση. Το κυριότερο όμως είναι ότι το, κατά τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, πανεπιστήμιο «American College of Sports Medicine», δεν είναι επ’ ουδενί πανεπιστήμιο, αλλά ένα σωματείο! Αυτό επιβεβαίωνε τότε και ο Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, Κωνσταντίνος Νάτσης, ο οποίος διευκρίνιζε ότι η εν λόγω μελέτη είχε γίνει από ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν σπουδάσει την ιατρική επιστήμη και επομένως δεν είχε καμιά επιστημονική υπόσταση.

Στο πλαίσιο της προώθησης των νανοβιονικών προϊόντων, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, είχε παρουσιάσει, εκτός των άλλων, και μια μελέτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Και αυτή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, επιβεβαίωνε τις εξωπραγματικές δυνατότητες αυτών των υφασμάτων, τα οποία, εκμεταλλευόμενος τα μέσα που του παρέχει η δημοσιογραφική ιδιότητά του, διαφήμιζε και πωλούσε. Μετά τη δημοσίευση του θέματος από το HOT DOC, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είχε συνεδριάσει για να αποφανθεί τελικά στις 20 του περασμένου Ιουλίου ότι η επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου, τόσο από την εταιρία που διακινεί τα λεγόμενα νανογιλέκα, όσο και από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, είναι αυθαίρετη και παραπλανητική!

Ο φάκελος με τα αποτελέσματα της έρευνας του HOT DOC για την πώληση των νανογιλέκων, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυπτε τζίρος περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, είχε διαβιβαστεί στο ΕΣΡ, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το ΙΝΚΑ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ενώ είχε κατατεθεί και στην Εισαγγελία Αθηνών. Στις 6 Αυγούστου του 2012, περίπου δύο μήνες μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή παρενέβη, για να επιβεβαιώσει πλήρως το ρεπορτάζ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητούσε από την εταιρία «Nanobionic» να αποσύρει τους ισχυρισμούς υγείας που κάνουν λόγο για ευεργετικές επιδράσεις των προϊόντων στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού τα διαθέσιμα στοιχεία στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επεσήμαινε τότε ότι η οποία πιστοποίηση είχαν λάβει αυτά τα προϊόντα από διάφορους οργανισμούς «είναι υπό διερεύνηση αφού πρόκειται για οργανισμούς που αξιολογούν και αδειοδοτούν στον περιορισμό χημικών προϊόντων και όχι για οργανισμούς πιστοποίησης».

Η έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών, που ακολούθησε των αποκαλύψεων του HOT DOC, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, η οποία είναι αρμόδια να επιβάλλει κυρώσεις. Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αποτελεί το λιθαράκι στην τούρτα της παραπλάνησης του αγοραστικού κοινού και θέτει τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους.

koutipandoras

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: «Μαϊμού» τα νανογιλέκα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news