facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Απεργούν τη Πέμπτη τα λεωφορεία

Μετά από μαραθώνιες διαδικασίες, που ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης στη γενική συνέλευση, οι οδηγοί... λεωφορείων αποφάσισαν, ύστερα από ψηφοφορία, να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη.

Ειδικότερα, προκρίθηκε η πρόταση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΟΡΑΜΑ, η οποία προβλέπει συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 31 Ιανουαρίου και σύγκλιση νέας γενικής συνέλευσης, εν αναμονή των εξελίξεων στις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2013.Στη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης τέθηκαν συνολικά πέντε προτάσεις προς ψήφιση.

Αυτές ήταν:

-Επιστροφή των λεωφορείων σήμερα (30/1) στους δρόμους και 24ωρη απεργία την Πέμπτη στο πλαίσιο της απεργίας που έχει αποφασίσει το Συντονιστικό Όργανο των συγκοινωνιών και Γενική Συνέλευση στις 14 Φεβρουαρίου.

-Συνέχιση των κινητοποιήσεων ως έχουν και σε περίπτωση επίταξης από τη μεριά της κυβέρνησης, άμεση κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στο αμαξοστάσιο.

-Διακοπή των κινητοποιήσεων και 48ωρη απεργία την Πέμπτη (31/1) και Παρασκευή (1/2).

-24Ωρη απεργία την Πέμπτη και καθορισμό Γενικής Συνέλευσης μέσα στο επόμενο διάστημα.

-Άρση όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων, ορισμός μέχρι την Κυριακή (3/2) πρότασης που θα αποτελέσει βάση διαλόγου και την Κυριακή να παρουσιαστεί αυτή η πρόταση ώστε να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν τη Πέμπτη τα λεωφορεία"

Απεργία στα τρένα και τον Προαστιακό την Πέμπτη

Ακινητοποιημένα θα μείνουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τα τρένα και τα λεωφορεία του ΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Δρομολόγια, πάντως, ακυρώνονται και την Τετάρτη. Ακινητοποιημένος θα είναι για το ίδιο χρονικό διάστημα και ο Προαστιακός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι Αεροδρόμιο.

Στους επιβάτες που έχουν εκδώσει εισιτήρια για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, θα επιστρέφεται το συνολικό αντίτιμο του εισιτηρίου ή θα εκδίδεται «κουπόνι ταξιδίου» ανάλογα με την επιθυμία του επιβάτη.

Αναλυτικά, τα δρομολόγια του ΟΣΕ που ματαιώνονται είναι:

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου

Δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 500 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και 501 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα)
Το δρομολόγιο 1686 (Αλεξανδρούπολη-Δίκαια).
Δρομολόγιο 2536 Αθηνών-Χαλκίδας-Αθηνών.
Δρομολόγια 743 και IC 85 (Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Φλώρινα-Θεσσαλονίκη)
Δρομολόγια 3593–3592 (Θεσσαλονίκη–Λάρισα– Θεσσαλονίκης)
Δρομολόγια 2576 και 2577 (Λάρισα-Βόλος-Λάρισα)
Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια των τουριστικών τρένων στις διαδρομές Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό.

Επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της απεργίας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι αμαξοστοιχίες 500 και 501 θα κινηθούν χωρίς τα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων.

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου ματαιώνονται:

Το δρομολόγιο 1681 (Αλεξανδρούπολη–Δίκαια)
Το δρομολόγιο IC 82 (Φλώρινα–Θεσσαλονίκη)

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται τηλεφωνικά από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία στα τρένα και τον Προαστιακό την Πέμπτη"

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 πήρε το CD o Παπακωνσταντίνου

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010 παρελήφθη το CD με τη λίστα Λαγκάρντ από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι και την ίδια ημέρα εστάλη στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης της Ελλάδας στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, Κώστας Χαλαστάνης, ανέφερε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ότι το Σεπτέμβριο του 2010 τον είχαν ενημερώσει από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας ότι οι Γάλλοι θα του παραδώσουν ένα φάκελο, με παραλήπτη τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ότι στις 29.9.2010 υπάλληλοι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών του παρέδωσαν το φάκελο, τον σφράγισε και άμεσα τον έστειλε στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως μεταφέρουν μέλη της επιτροπής, ο κ. Χαλαστάνης τους είπε ότι σφράγισε το φάκελο, τον έδωσε σε κλητήρα και εντός πέντε-έξι ωρών είχε φθάσει στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών.

Πέραν όμως των θεμάτων ουσίας, η επιτροπή φαίνεται πως εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τα διαδικαστικά.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι δεν μπήκε εξ αρχής χρονικό όριο για τις ερωτήσεις των βουλευτών είχε ως αποτέλεσμα, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να «σφυροκοπεί» τον πρέσβη επι σχεδόν δύο ώρες.
Αυτό φαίνεται πως εξόργισε τα υπόλοιπα μέλη που κατήγγειλαν τη βουλευτή για «προσπάθεια παρακώλυσης» του έργου της επιτροπής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 πήρε το CD o Παπακωνσταντίνου"

Πρώην στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δημιούργησαν το σωματείο «Ελλήνων Πρωτοβουλία»

Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το καταστατικό του σωματείου-forum «Ελλήνων Πρωτοβουλία», το οποίο θα είναι ένα ίδρυμα παραγωγής πολιτικής και προτάσεων. Ουσιαστικά, το σωματείο αυτό, θεωρείται ο προπομπός ενός πολιτικού κόμματος, το οποίο θα αποτελείται σε πρώτη φάση από στελέχη που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σταδιακά αργότερα αναμένεται να προσχωρήσουν και πρώην μέλη του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και της ΝΔ.

Το καταστατικό κατατέθηκε από τον πρώην γραμματέα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μιχάλη Γιαννάκη, τον πρώην βουλευτή του ίδιου κόμματος Δημήτρη Σταμάτη, καθώς και τον Γιώργο Νούλα, ο οποίος είχε καταθέσει τη μήνυση για την υπόθεση των CDS.

Σύμφωνα με ιδρυτικό στέλεχος του σωματείου, στόχος αυτής της κίνησης είναι να δημιουργηθεί μέσα από το Forum μια πρόταση αντιμνημονιακή και ρεαλιστική, η οποία θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το ίδιο στέλεχος καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να βοηθήσουν την προσπάθεια.

Τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν είναι μόνο οι κ.κ. Γιαννάκης και Σταμάτης, ενώ κοντά στην προσπάθεια βρίσκονται ο Χρήστος Ζώης και ο Γιάννης Μανώλης (φωτογραφία).

Μεταξύ άλλων το καταστατικό του σωματείου υπογράφουν: Ν. Δαναλάτος καθηγητής πανεπιστημίου, Σ. Τζούμας επικοινωνιολόγος, Γ. Βαμβούκας καθηγητής ΑΣΟΕ, Σ. Μακρίδης λέκτορας
Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Π. Αλεξανδράκης πρόεδρος ΑΜΕΑ Λακωνίας, Β. Κουντουριώτη φοιτήτρια, Αικ. Ζαγκανά δικηγόρος, Ευ. Σουφλέρης γεν. διευθυντής ΠΑΕ Πανιώνιος, Ν. Βασιλειάδης, Δ. Δεληγιάννης μηχανικός, Δ. Μακρυνικόλας διπλωμάτης, Κ. Αργυρού πρώην διευθυντής υπ. Εσωτερικών, Όλ. Ζαφειρίου κτηνοτρόφος, Ελ. Πανταζή γενική διευθύντρια ενδοκρινολογίας Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Στο νέο φορέα αναμένεται να προσχωρήσουν σταδιακά τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, Χρ. Ζώης, Γ. Μανώλης, Κ. Κουράκος, ενώ είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν ο διαγραφείς από τη ΝΔ, Ν. Σταυρογιάννης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κιλτίδης, αλλά και οι εκλεγέντες στο παρελθόν με τον ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Βελόπουλος και Π. Μαρκάρκης. Αμφίβολη, μέχρι στιγμής, είναι η συμμετοχή του Κώστα Μαρκόπουλου.

Γ. Μανώλης: Θα συμμετάσχω στην πρωτοβουλία
Θετικά αντιμετωπίζει την κίνηση ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», θα συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία. Ωστόσο, ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν θα ενταχθεί ο Κώστας Μαρκόπουλος ή άλλα στελέχη που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Αυτό είναι ένα φόρουμ που θα επεξεργαστεί θέσεις για την κατάσταση και στην οικονομία και στην κοινωνία. Και από εκεί και πέρα, επειδή αυτές οι θέσεις κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν πράξη για το καλό της χώρας, υπάρχει ένα ενδεχόμενο και συζητείται να μετατραπεί σε μια πολιτική κίνηση» είπε , ενώ σε ό,τι αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό της κίνησης είπε: «Κινείται αντιμνημονιακά, είναι φανερό. Προσπαθεί να προτείνει λύσεις στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Αυτό θα το μελετήσουμε και πιθανότατα κάποιοι από εμάς πολιτικοί το επόμενο διάστημα να προσχωρήσουμε. Το διαφορετικό και το συναρπαστικό είναι το ότι δεν έχουν έναν αρχηγό τα παιδιά που ξεκίνησαν και θέλουν να κουμπώσουν πάνω του και να φτιάξουν ένα κόμμα», πρόσθεσε.

eklogika

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δημιούργησαν το σωματείο «Ελλήνων Πρωτοβουλία»"

Γονείς θα καταβάλλουν χρηματική "εγγύηση" για τα σχολικά βιβλία

Εισηγητική έκθεση - φωτιά για τον προϋπολογισμό του 2013 παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Δημοκρατία".

Συγκεκριμένα, αφορά στα σχολικά βιβλία και τον τρόπο επιστροφής τους στις σχολικές αίθουσες και υπογραμμίζει ότι οι μαθητές θα παραλαμβάνουν τα διδακτικά εγχειρίδια, αλλά οι γονείς θα τα χρεώνονται, ώστε να επιστραφούν "σώα και αβλαβή", μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει πρόβλεψη πλέον ότι θα υπάρξει περικοπή στο κόστος των βιβλίων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, "καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών, με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής".

Στόχος του υπουργείο Παιδείας είναι να επαναχρησιμοποιούνται τα διδακτικά βιβλία για τουλάχιστον τρία χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περισσότερων από 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για να αντέξουν τη "βαριά χρήση", τα σχολικά εγχειρίδια θα παράγονται από χαρτί ειδικής επεξεργασίας, ενώ κάθε σελίδα θα καλύπτεται από μεμβράνη που εν θα επιτρέπει στον μαθητή να σημειώνει ή να μουτζουρώνει σελίδες.
Για τον ίδιο λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από τα εγχειρίδια οι ασκήσεις που εκ των πραγμάτων προκαλούν τους μαθητές να γράψουν πάνω στο βιβλίο.

Για τα μαθήματα, στα οποία προβλέπονται ασκήσεις θα διανέμεται στους μαθητές ειδικό τεύχος με αυτές, το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν.

Το επόμενο βήμα για εξοικονόμηση χρημάτων είναι η κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σχολείων σε όλη τη χώρα.
Κονδύλια θα εξοικονομηθούν και από την απουσία διορισμών τα επόμενα χρόνια στα δημόσια σχολεία, ενώ ψαλιδισμένη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση σε φορείς, ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα, θέατρα, μουσεία και φεστιβάλ, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους πόρους για να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Γονείς θα καταβάλλουν χρηματική "εγγύηση" για τα σχολικά βιβλία"

Εισαγγελέας: Ενοχος για ηθική αυτουργία ο Παπαγεωργόπουλος

Την ενοχή τόσο του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου όσο και του άλλοτε στενού του συνεργάτη, πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στο κεντρικό δήμο, πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας τής έδρας Βασίλης Χαλντούπης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κηρυχθούν ένοχοι οι Β. Παπαγεωργόπουλος και Μ. Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση, ενώ για τον δεύτερο προτείνει -επιπλέον- την ενοχή του για την κατηγορία τής απλής συνέργειας σε πλαστογραφία. Οι παραπάνω κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.

Εξάλλου, για τους δύο παραπάνω, εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) προς άσκηση νέας ποινικής δίωξης.

Σε ό,τι αφορά τον «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον εισηγήθηκε την ενοχή του επί σειρά ετών διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία.

Ο κ. Χαλντούπης κατά την αγόρευσή του, ήταν «κόλαφος» για τον Β. Παπαγεωργόπουλο και τον Μ. Λεμούσια, ενώ, υιοθέτησε σε πολλά σημεία τα όσα ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο Π. Σαξώνης. «Επιβεβαιώνεται η βασιμότητα των ισχυρισμών Σαξώνη. Δεν είναι μυθεύματα αυτά που λέει, έχουν λογική αλληλουχία», είπε.

Για τον πρώην δήμαρχο, είπε ότι είναι αδιανόητο να μη γνώριζε ο δήμαρχος για τον διαχειριστή της Ταμειακής Διεύθυνσης. «Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενός να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε δια του Λεμούσια», τόνισε ο εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, παρατήρησε: «Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. 'Ανθρωπος με χαμηλά προσόντα. Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε το Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ροή και στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας».

Για τον Π. Σαξώνη, που είναι ο μόνος που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές».

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με την πρόταση επί της ενοχής ή μη των υπολοίπων κατηγορουμένων (σύνολο 18), ανάμεσα στους οποίους και για τους τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας: Ενοχος για ηθική αυτουργία ο Παπαγεωργόπουλος"

Οδηγούν το ΤΤ στην Εθνική

Νέα δεδομένα αποκαλύπτονται στη μάχη για τη απόκτηση του υγιούς, πλέον, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς οι έως τώρα βασικοί διεκδικητές Alpha Bank και Τράπεζα Αττικής φαίνεται να μένουν εκτός κούρσας λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Η τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις μετά τη διάσπαση στη Good και Bad Bank και το νέο χρονοδιάγραμμα για την πώλησή του φωτογραφίζουν την Εθνική Τράπεζα ως τον επικρατέστερο διεκδικητή. Αυτό το σενάριο θεωρούν ως το πλέον πιθανό και τραπεζίτες με τους οποίους συνομίλησε το Sofokleousin.gr αλλά επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κυβερνητική απόφαση για να δοθεί το ΤΤ στην Εθνική είναι ειλημμένη και αποτέλεσε μοναδική επιλογή μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η προοπτική απόκτησης από την Alpha Bank.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το παιχνίδι των καθυστερήσεων εφευρέθηκε για δυο λόγους:

Αφενός για να προλειανθεί το έδαφος και να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να το σερβίρει όπως αυτή θέλη -επικοινωνιακά-

Και αφετέρου για να προετοιμασθεί καταλλήλως η Εθνική η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης της Eurobank.

Υπό αυτό το πρίσμα η παράταση που δίνεται στην πώληση του ΤΤ συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας αλλά αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως η επισφράγιση του μετασχηματισμού του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και ως αφετηρία νέων εξελίξεων.

Ετσι η Alpha Bank ενδέχεται να μπει στην κούρσα διεκδίκησης της Millennium Bank, ενώ η Αττικής θα κινηθεί αυτόνομα επιδιώκοντας την περιφερειακή ανάπτυξη ώστε να αποτελέσει πυλώνα για τη διάχυση της ρευστότητας στις κατασκευές και τα δημόσια έργα πανελλαδικά.

Sofokleousin

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγούν το ΤΤ στην Εθνική"

Οι Σουηδοί βλέπουν ευκαιρίες για άνεργους στην Ελλάδα


Η σουηδική υπηρεσία απασχόλησης άρχισε σήμερα μια εκστρατεία, με την οποία προτρέπει τους άνεργους νέους να αναζητήσουν δουλειά το
καλοκαίρι σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την έλλειψη θέσεων εργασίας - όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

"Υπάρχουν εκατοντάδες εποχικές θέσεις εργασίας γύρω από τη Μεσόγειο για να τις διεκδικήσουν νεαροί Σουηδοί", αναφέρει η υπηρεσία απασχόλησης σε ανακοίνωσή της.

Ζητούνται μεταξύ άλλων εκπαιδευτές αθλητών, χορογράφοι και σκηνογράφοι, ανιματέρ, ηχολήπτες, τεχνικοί ειδικευμένοι στο φωτισμό κ.ά., για να εξυπηρετήσουν σκανδιναβική πελατεία στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Αυτές οι θέσεις θα προσφερθούν κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης για την απασχόληση στο Μάλμε (νότια) από τις 4 Φεβρουαρίου.

Μερικές από αυτές τις θέσεις εργασίας σε τουριστικά θέρετρα είναι δύσκολα προσβάσιμες στους νέους σε αυτές τις χώρες, επειδή απαιτούν τη γνώση μιας σκανδιναβικής γλώσσας. Αλλά όχι όλες, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Γκέρντεμπρο Γιόχανσον, σύμβουλος του προγράμματος ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας (EURES), στην υπηρεσία απασχόλησης.

"Ελπίζουμε ότι οι νεαροί Σουηδοί θα αναλάβουν κάθε μία απο αυτές τις θέσεις εργασίας. Αυτές οι εταιρείες είχαν μια καλή εμπειρία με τους νεαρούς Σουηδούς εργαζόμενους", σημείωσε.

Το ποσοστό ανεργίας των κάτω των 25 ετών στη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν 24%, είναι πολύ πιο κάτω από εκείνο της Ελλάδας και της Ισπανίας, το οποίο ξεπερνά το 50%.

"Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία, αν θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας", λέει η κυρία Γκέρντεμπρο Γιόχανσον.


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Σουηδοί βλέπουν ευκαιρίες για άνεργους στην Ελλάδα"

Νέος φόρος ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό

Μια ακραία πρόταση όπου ο νέος και ενιαίος φόρος επί των ακινήτων θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, εξετάζει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών καθώς με τις εναλλακτικές προτάσεις, που προβλέπουν αφορολόγητο όριο στα 50.000 ευρώ ή στα 100.000 ευρώ δεν βγαίνει ο «λογαριασμός» των εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πανικός καθώς τα ήπια σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται ότι μπορούν να επιφέρουν ετήσια έσοδα της τάξης των 2,1 δισ ευρώ.

Ως εκ τούτου εξετάζεται και ένα εφιαλτικό σενάριο κατά το οποίο ο ενιαίος φόρος ακίνητων (που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους) θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο, και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με την αντικειμενική αξία, με συντελεστές από 0,05% ή 0,1% έως 1,5% ή 2% για φορολογητέες αξίες ύψους 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

Τα εναλλακτικά σενάρια, που παραμένουν στο τραπέζι προβλέπουν:
Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,05% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω
Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

Για να... «χρυσώσει» το χάπι στους ιδιοκτήτες ακίνητων το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους (φυσικά πρόσωπα) να εξοφλήσουν το νέο φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις ή, εφόσον το επιθυμούν, εφάπαξ με έκπτωση κάποιου ποσοστού.

Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα αντικαταστήσει από φέτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Στο νέο φόρο, ο οποίος «πλασάρεται» ως δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα και αναπτυξιακός για τα νομικά, θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων ενιαίας κλίμακας άνευ αφορολογήτου ορίου, αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές - 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6% - για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.

Στην τσιμπίδα του νέου φόρου θα «πιαστούν» όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια, ενώ δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Για τους τελευταίους ωστόσο σχεδιάζεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα συντελεστών. Επίσης εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης, ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες των εκτός σχεδίων εδαφικών εκτάσεων να μην προσδιορίζονται σε εξωπραγματικά ύψη. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω κατά την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος φόρος ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό"

Νέες σημαντικές μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ έρχονται από το 2015!

Νέες σημαντικές μειώσεις αναμένεται να υποστούν από το 2015 οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ για πολλούς συνταξιούχους. Οι νέες αυτές μειώσεις, θα προκύψουν από... τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα δίνει επικουρικές συντάξεις ανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητές του.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται σε νόμο ο οποίος προβλέπει τη διαδικασία σύστασης και λειτουργίας του νέου ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με τον οποίο επικυρώθηκε το δεύτερο μνημόνιο και τίθεται σε εφαρμογή από το 2015. 

Με το νέο σύστημα εφόσον θα μειώνονται τα έσοδα του Ταμείου από τις εισφορές (λόγω ανεργίας, μειώσεων μισθών κλπ) θα μειώνονται αντιστοίχως και οι συντάξεις.

Εντός του καλοκαιριού προσδιορίσθηκαν και οι τεχνικοί παράμετροι (ειδικοί μαθηματικοί τύποι) με βάση τους οποίους προσδιορίζονται -πλέον- οι επικουρικές συντάξεις. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά. 

«Το ύψος των συντάξεων προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των ταμείων, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχετικός νόμος. Δηλαδή, το ταμείο θα χορηγεί - από το 2015 - συντάξεις «αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητές του».
Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό του εφάπαξ αλλά και της επικουρικής σύνταξης που θα λάβουν, καθώς αυτά δεν θα εξαρτώνται μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει ή τα χρόνια ασφάλισής τους, αλλά και από τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων που θα καταγράφονται τον ίδιο χρόνο.

Έτσι, όσο περισσότερες θα είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, τόσο χαμηλότερες θα κινδυνεύουν να είναι οι παροχές, καθώς οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μοιραστούν το περιεχόμενο ενός κοινού «αποθεματικού ταμείου»!

Με την επιδείνωση μάλιστα της σχέσης συνταξιούχων - ενεργών ασφαλισμένων να επιδεινώνεται, θα οδηγεί μαθηματικά και στη μείωση συντάξεων και εφάπαξ.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες σημαντικές μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ έρχονται από το 2015!"

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΖΗΓΡΑ:Αθωώστε με και θα μιλήσω για όλα!

Νέα τροπή στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου δίνει νέο απολογητικό υπόμνημα του Νίκου Ζήγρα, με το οποίο ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, που θεωρούνταν δεξί του χέρι στην υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος από τις μίζες για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων TORM1 και υποβρύχια, ζητάει να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής, για στο δικαστήριο να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας!

Ενα βήμα πριν από την τελική κρίση του Συμβουλίου Εφετών, που θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι σε δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, της κόρης του Αρετής, της πρώην συζύγου του Γκούντρουν και ακόμη 17 συγκατηγορουμένων, ο Ν. Ζήγρας με νέο υπόμνημά του, το οποίο κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του στο δικαστικό συμβούλιο, ζητάει την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος για τον εαυτό του, επειδή, όπως ισχυρίζεται, «η οποιαδήποτε συμμετοχή μου στις παράνομες διαδικασίες ξεπλύματος των παράνομα κτηθέντων χρημάτων έπαυσε λόγω προβλημάτων της υγείας μου το καλοκαίρι του 2005», όταν τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται, τιμωρούνταν ως πλημμελήματα και έχουν παραγραφεί.

Οπως αναφέρει, «από το σύνολο της δικογραφίας και την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών προκύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος του κατηγορητηρίου αποδεικνύεται από τη συνδρομή μου κατά την ανάκριση. Ακόμα πιο σημαντική θα ήταν επομένως η εξέτασή μου ως μάρτυρα κατά τη δίκη που θα ανοίξει κατά των συγκατηγορουμένων μου, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα στο παρόν στάδιο.

Εισήγηση
Η μαρτυρία μου είναι το μόνο αποδεικτικό μέσο για μια σειρά αδικημάτων συγκατηγορουμένων μου, τονίζει ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρας
Με βάση και την εισήγηση είναι απόλυτα βέβαιο πως στο ακροατήριο ή σε μεταγενέστερη δίκη θα γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής μου για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Κατά συνέπεια, θα ήταν σώφρον να απαλλαγώ τον κατηγοριών μου ήδη από την παρούσα φάση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξέτασή μου ως μάρτυρα κατηγορίας στο ακροατήριο, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την ανάκριση, κατά το στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας... μόνο η μαρτυρική κατάθεση ή η απολογία προσώπου συγκατηγορουμένου για την ίδια πράξη δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου και η μαρτυρία μου είναι το μόνο αποδεικτικό μέσο για μια σειρά αδικημάτων συγκατηγορουμένων μου».

Το μήνυμα
«Είχα την τόλμη να ομολογήσω αδικήματα»
Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού επικαλείται επίσης το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ενώ υποστηρίζει ότι «στέλνεται άσχημο μήνυμα τόσο στους συγκατηγορουμένους μου όσο και στους εμπλεκομένους στα αδικήματα που διερευνώνται. Αφού ο Ζήγρας, παρά το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, την ομολογία των κατηγοριών και την καθοριστική συνδρομή του στη διαλεύκανση της υπόθεσης, παραμένει προσωρινά κρατούμενος, δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη ούτε να εκτιμήσει τυχόν ομολογίες στο μέλλον ούτε να αντιμετωπίσει επιεικώς ή θετικά περιπτώσεις συνδρομής στο ανακριτικό έργο όπως γίνεται σε άλλες έννομες τάξεις, αλλά θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της.

Επομένως ποιο το νόημα που βοήθησα το έργο της ανάκρισης πέρα από το να μου επιρριφθούν 4 νέες κατηγορίες που εγώ αυτοβούλως ομολόγησα και για τις οποίες δεν κατηγορούμουν πριν την ομολογία μου; Πώς πιστεύετε πως θα φερθούν οι κατηγορούμενοι στις υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης μετά από αυτήν τη συμπεριφορά της Δικαιοσύνης; Είμαι ο μόνος κατηγορούμενος σε υπόθεση διαφθοράς που είχα την τόλμη να ομολογήσω τα αδικήματά μου, αυτοβούλως έχω συνδράμει το έργο της ανάκρισης με δεκάδες στοιχεία,που έχω συναινέσει να δεσμευθούν και να επιστραφούν άμεσα στο Δημόσιο όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία και στο άνοιγμα όλων των τραπεζικών μου λογαριασμών, ...που κρατείται προσωρινά με τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας, πρόβλημα υγείας που είχε αναγκάσει τους ίδιους τους συγκατηγορουμένους ήδη από το 2005 να με αντικαταστήσουν με άλλο άτομο στην ομάδα τους...».

Κλήση και από τις κυπριακές αρχές
«Η μεταμέλειά μου είναι ειλικρινής »
Ο Ν. Ζήγρας, για να καταδείξει τη σημασία που θα είχε, όπως ισχυρίζεται, μια τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση, αναφέρει ότι «στις 21.1.2013, κλήθηκα από τις κυπριακές αρχές διά του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή να καταθέσω ως μάρτυρας ενώπιον των κυπριακών ανακριτικών αρχών, αίτημα στο οποίο συναίνεσα, διότι εγώ το είχα ζητήσει ήδη από τον Νοέμβριο.

Αυτό το αίτημά μου προς τις κυπριακές ανακριτικές αρχές, που αποδεικνύει ατράνταχτα τόσο τη μεταμέλειά μου όσο και την ειλικρινή μου πρόθεση να συνδράμω στη διαλεύκανση της υπόθεσης, δεν ήταν γνωστό στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών όταν εξέτασε το ζήτημα της άρσης της προσωρινής μου κράτησης λόγω παρέλευσης του εξαμήνου. Εγινε γνωστό στον Ελληνα ανακριτή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και είναι απόλυτα βέβαιο πως αν η εξέλιξη αυτή είχε λάβει χώρα πριν την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα είχε διατάξει την άρση της προσωρινής μου κράτησης.

Και τούτο διότι ένας από τους σκοπούς της προσωρινής κράτησης είναι να εμφανιστώ στην ανάκριση και στο ακροατήριο ενώ εγώ, αυτοβούλως, ζητώ να βοηθήσω και τις κυπριακές ανακριτικές αρχές στο ανακριτικό τους έργο, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά εμπράκτως την ειλικρινή μου μεταμέλεια και την αληθινή μου βούληση να βοηθήσω στην ανεύρεση της αλήθειας...».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΖΗΓΡΑ:Αθωώστε με και θα μιλήσω για όλα!"

Σε μηναία βάση θα υποβάλλονται στο εξής οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις

Σε μηνιαία βάση θα υποβάλλεται στο εξής η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), η οποία έως τώρα υποβαλλόταν εκ μέρους των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων κάθε τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες των παραπάνω επιχειρήσεων και ανεξάρτητα από τον αριθμό μητρώου της επιχείρησής τους (ΑΜΕ), υποχρεούνται κάθε μήνα και οποιαδήποτε ημέρα του μήνα επιθυμούν, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου την ΑΠΔ που αφορά τον προηγούμενο μήνα απασχόλησης (π.χ. για την περίοδο απασχόλησης μηνός Ιουνίου θα υποβάλλεται η ΑΠΔ από την 1η έως την 31η του μηνός Ιουλίου).

Το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού θα υποβάλλουν παρομοίως τις ΑΠΔ σε μηνιαία βάση με ηλεκτρονικό τρόπο, ωστόσο οι δηλώσεις τους θα αφορούν τον προ-προηγούμενο μήνα απασχόλησης (π.χ. για την περίοδο απασχόλησης μηνός Ιουνίου θα υποβάλλεται η ΑΠΔ από την 1η έως την 31η του μηνός Αυγούστου.)

Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης των ΑΠΔ στο δικτυακό τόπο (website) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, η υποβολή των ΑΠΔ εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων για τη μισθολογική περίοδο του Ιανουαρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Μαρτίου 2013.

Η μηνιαία υποβολή της ΑΠΔ καθιερώθηκε με την από 4/12/12 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α΄/2013 παρ.10 άρθρου 15) και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αφού δίνει τη δυνατότητα διενέργειας αυτοματοποιημένων ελέγχων, από τους οποίους θα εντοπίζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε μηναία βάση θα υποβάλλονται στο εξής οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις"

Γυρίζουν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα οι δήμαρχοι!

Από σήμερα παύει να είναι πια ανεπάγγελτος ο Δήμαρχος, σύμφωνα με το Ν 4111 το ΦΕΚ 18-25/1/2013 που δημοσιεύθηκε χτες 28/1/2013

Πρόκειται για τη δικαίωση όλων των αγώνων της Επιτροπής Δημάρχων που προσέφυγε ως το ΣτΕ για την αποκατάσταση της αδικίας, αλλά και όλων των πολιτών, οι οποίοι μπορούν πλέον, χωρίς αποκλεισμούς, να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσα στο πνεύμα του δημοκρατικού ελληνικού πολιτεύματος
.


«Καλούμε όλους τους δημάρχους να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν το επιστημονικό και επαγγελματικό τους έργο που άφησαν στη μέση όταν στις 1/1/2011 ο Νόμος Ραγκούση (Ν.3852/2010) έβαλε την ταφόπλακα στο παρόν και το μέλλον τους. Είμαστε συγκινημένοι που η άρση του ασυμβίβαστου στις 14 Ιανουαρίου 2013 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τα ευήκοα ώτα του νυν Υπουργού Εσωτερικών κου Στυλιανίδη, σήμερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από 2 χρόνια αγώνων και προσπαθειών για να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο και αυτοδίκαιο» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κος Γιώργος Πατούλης.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση, το αξίωμα του Δημάρχου είναι μία από καρδιάς προσπάθεια ίσων αιρετών μεταξύ ίσων πολιτών για να βελτιώσουν όλοι μαζί την πόλη τους, αλλά συγχρόνως να μπορούν οι δήμαρχοι να εκτελούν τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους καθήκοντα, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, όσο και μετά το πέρας αυτής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ

Διαβάστε Περισσότερα » "Γυρίζουν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα οι δήμαρχοι!"

Καταρρέει και ο Ευαγγελισμός! Ράντζα ακόμη και στην ψυχιατρική κλινική

Ούτε τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ τον Ευαγγελισμό δεν μπορεί πια να προστατεύσει η κυβέρνηση καθώς το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μέρα με την ημέρα καταρρέει.

Ράντζα υπάρχουν καθημερινά ακόμη και στην ψυχιατρική κλινική ενώ οι εργαζόμενοι μειώνονται μήνα με το μήνα.

Μπορεί οι ιθύνοντες να υποστηρίζουν ότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για το υποτιθέμενο δημόσιο σύστημα υγείας, η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας. Ακόμη και ο Ευαγγελισμός έχει αφεθεί στη μοίρα του, με τα ράντζα να αποτελούν καθημερινότητα ακόμη και στο ψυχιατρικό τμήμα, τα επείγοντα να μετατρέπονται σε χώρους όπου στριμώχνονται ασθενείς και τους εργαζόμενους να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν κανέναν.

Χαρακτηριστικό είναι όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου ότι: «Τα ράντζα …. βασιλεύουν μετά από κάθε Γενική Εφημερία ενώ το αίσχος των 20 – 30 ράντζων στην ψυχιατρική (δυναμικότητας 20 κλινών ) έχει ταπεινώσει την έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης».

Λουκέτα και σε εντατικές

Με βάση τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων στον Ευαγγελισμό προβλέπεται μείωση κλινών κατά 200, κλινικών (εργαστήρια, καρδιολογικές, χειρουργικές, ορθοπεδικές κ.α.), κατάργηση κλινικών (οφθαλμολογική). Η μείωση του προσωπικού φέρνει όμως λουκέτα σε πολύτιμα κρεβάτια εντατικής καθώς 5 στον Ευαγγελισμό δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Μειώνεται επίσημα και προσωπικό

Ταυτόχρονα και 800 οργανικές θέσεις θα κάνουν πιθανότατα …φτερά, τη στιγμή που και ο προηγούμενος οργανισμός – όπως λένε οι εργαζόμενοι- ήταν κάτω από τις σημερινές ανάγκες.
Ενδεικτικό είναι ότι μειώθηκε το προσωπικό μέσα σε δύο μήνες κατά 120 άτομα. Οι 65 απολύθηκαν καθώς είχαν προσληφθεί μέσω ΜΚΟ, 20 απολύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και 35 συνταξιοδοτήθηκαν.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταρρέει και ο Ευαγγελισμός! Ράντζα ακόμη και στην ψυχιατρική κλινική"

Δωρεά Οργάνων: Όλη η αλήθεια για τη διαδικασία

Ποικίλα σχόλια και δεκάδες κριτικές έχουν γραφεί τον τελευταίο καιρό για τον νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με τη δωρεά οργάνων.

Δεν είναι λίγοι οι επικριτές του εν λόγω νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 16 Ιουνίου του 2011 και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 2013. Σύμφωνα με αυτό, όλοι οι Έλληνες είναι δυνάμει δωρητές και σε περίπτωση που δεν αρνηθούν πριν το θάνατο τη διαδικασία της δωρεάς, τα όργανά τους δωρίζονται σε όποιον τα έχει ανάγκη. Βασική παράμετρος του νόμου είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συναίνεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο ελάχιστα έχει γίνει γνωστό με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις, παρανοήσεις και παραπληροφόρηση σε ό, τι αφορά το περιεχόμενό του.

Ο πρώτος δωρητής όλων των οργάνων σώματος στην Ελλάδα
«Ο Κώστας ήταν ο πρώτος δωρητής όλων των οργάνων στην Ελλάδα. Μέχρι το 1989, οπότε έγινε η δωρεά είχαν δοθεί νεφρά ή κερατοειδείς, ποτέ όμως καρδιά μέχρι τότε. Είχε ένα ατύχημα και έμεινε εγκεφαλικά νεκρός. Κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ένας φίλος οδοντίατρος μας πρότεινε τη δωρεά οργάνων. Όταν φεύγει ένα νέο παιδί λες ότι δεν πρόλαβε να δώσει πράγματα. Ο γιος μου έφυγε σε ηλικία 13μισι ετών. Φεύγοντας, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τον αναπληρώσει. Συνεχίζει να ζει στην καρδιά μας και όχι μέσω κάποιου άλλου που δέχτηκε τα όργανά του. Η μεταμόσχευση δίνει απλά την ευκαιρία σε κάποιον να παρατείνει τη ζωή του και να βελτιώσει την ποιότητά της».

Αυτά είναι τα λόγια της Νίτσας Μεσογίτη. Ο γιος της έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο και αποφάσισε να δωρήσει τα ζωτικά του όργανα σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Ο Κώστας Μεσογίτης ήταν η πρώτη περίπτωση δότη, που η οικογένειά του δώρισε όλα τα ζωτικά του όργανα. Στη μνήμη του ίδρυσε το σύνδεσμο αιμοδοτών δωρητών οργάνων σώματος, «Κωστάκης Μεσογίτης», ο οποίος αναλαμβάνει την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων.

Όλοι εν δυνάμει δότες με το νόμο Λοβέρδου
Σχολιάζοντας στο news.gr το νόμο του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου για την «εικαζόμενη συναίνεση» στη δωρεά οργάνων, αναφέρει ότι θα μπορούσε να παραμείνει ως είχε ο παλαιότερος νόμος του 1999 για τις μεταμοσχεύσεις.

«Το ζητούμενο δεν ήταν να αλλάξει ο νόμος, αλλά να επανδρώσει το υπουργείο υγείας Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ενημερώσει τους πολίτες», προσθέτει η κυρία Μεσογίτη. Επισημαίνει ότι ο νόμος αυτός είχε ως μόνο στόχο να δημιουργήσει ντόρο και συζητήσεις, πράγμα που τελικά συνέβη. «Είναι αντίθετος με την κουλτούρα του Έλληνα. Ο νεκρός θεωρείται ο άνθρωπός μας στην Ελλάδα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον αγγίξει», τονίζει.

«Ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά τι γίνεται με τη διαδικασία δωρεάς οργάνων»
Το πρόβλημα σύμφωνα με την κυρία Μεσογίτη δεν είναι ο νόμος, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για τη δωρεά οργάνων. «Ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά τι γίνεται. Στην πραγματικότητα όμως, η αφαίρεση των οργάνων του θανόντα γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο νεκρό και χωρίς κακοποίηση της σωρού του όπως πολλοί νομίζουν», συνεχίζει.

«Ο κόσμος πρέπει να πειστεί και να μην έχει καμία ανησυχία. Η εικαζόμενη συναίνεση δεν σημαίνει υποχρεωτική λήψη οργάνων. Εφαρμόζοντας το νόμο θεωρούμαστε δυνάμει δότες. Όποιος δεν επιθυμεί να δωρήσει τα όργανά του κάνει αρνητική υπεύθυνση δήλωση. Αν δεν έχει αρνηθεί, θεωρούμε ότι δυνητικά θα ήθελε και τότε ερωτάται η οικογένεια. Η βούληση της οικογενείας είναι ανώτερη από τη βούληση του δωρητή γιατί ο ίδιος δεν είναι εν ζωή» τονίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Αναστάσιος Χατζής.

Σύμφωνα με το νόμο: «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Όπως αναφέρει ο κύριος Χατζής, όλη η διαδικασία είναι συντονισμένη και ελεγχόμενη από τον ΕΟΜ. Οι γιατροί τριμελούς επιτροπής κάνουν δύο φορές διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου, ενημερώνεται ο ΕΟΜ και αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αναλαμβάνει η ομάδα μεταμοσχεύσεων. Όλα αυτά υπό την προϋποθεση ότι δεν έχει αρνηθεί ο ίδιος ο νεκρός πριν το θάνατο και στη συνέχεια τα μέλη της οικογένειάς του, να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

«Αποτελεί ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας και εναρμονιζόμαστε με την ΕυρωπαΪκή Ένωση, όπου επίσης ισχύει η συναίνεση και παρακάμπτουμε την πιθανή αδράνεια κάποιου που μπορεί να είναι υπέρ αλλά δεν το έχει δηλώσει ποτέ. Δεν σημαίνει ότι παγιδεύομαι ή με παγιδεύουν» εξηγεί ο κύριος Χατζής.

Περίπου 1200 άτομα σε αναμονή στην Ελλάδα, για την εύρεση μοσχεύματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οι δότες που αξιοποιήθηκαν είναι 15 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 7 με 7,5 ανά εκατομμύριο ανά έτος. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή 1000 άνθρωποι για μεταμόσχευση νεφρού, για μεταμόσχευση ήπατος γύρω στα 100 άτομα και για την καρδιά περίπου 40 (κάποιοι βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη καρδιάς), ενώ 30 ακόμα άτομα περιμένουν για πνεύμονες υποστηριζόμενοι με οξυγόνο και φάρμακα.

«Υπήρχε ένα άρθρο στο νόμο που μιλούσε για εικαζόμενη συναίνεση. Είχε δώσει αναστολή ο υπουργός μέχρι να ενημερωθεί ο πολίτης. Δεν πρόκειται ποτέ να ληφθεί μόσχευμα από άτομο, το οποίο έχει αποβιώσει αν δεν ληφθεί συναίνεση από την οικογένειά του», επισημαίνει από την πλευρά του ο διευθυντής του νεφρολογικού τμήματος και επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού, Γιάννης Μπολέτης.

«Επιθυμία της πολιτείας να προωθήσει τις μεταμοσχεύσεις»

Η μόνη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, σύμφωνα με τον κύριο Μπολέτη, είναι η επιθυμία της πολιτείας να προωθήσει τις μεταμοσχεύσεις, θεωρώντας «ιδεολογικά δυνητικό δότη» τον καθένα από εμάς. «Μπορεί να προσεγγίσει το προσωπικό που ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις πιο εύκολα τους συγγενείς ενημερώνοντας για το νόμο και ρωτώντας αν επιθυμούν να προβούν σε δωρεά» προσθέτει.

Η Μαίρη Παπαγγελή, είναι μέλος του σωματείου υπατομοσχευμένων. Όπως αναφέρει δεν μπορεί παρά να δει θετικά το συγκεκριμένο νόμο. Τονίζει ότι είναι ένας νόμος, ο οποίος ήδη ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. «Τα ποσοστά των δωρητών μέχρι σήμερα ήταν πολύ χαμηλά. Το ήπαρ είναι αναντικατάστατο, σε αντίθεση με όσους χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς ή νεφρού και μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια αναμονής σε σχέση με τους χρήζοντες μεταμόσχευση ήπατος» εξηγέι η κυρία Παπαγγελή.

Η μεταμόσχευση μπορεί να είναι για κάποιους ζήτημα λεκτικής ερμηνείας των νόμων. Το αν ο νέος νόμος Λοβέρδου αναγράφει τον όρο «εικαζόμενη συναίνεση» ή συναίνεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, σίγουρα αφορά τους δυνάμει δότες που είμαστε όλοι εμείς. Αυτοί όμως που τους αφορά ακόμα περισσότερο όχι τόσο ο νόμος, αλλά η ουσία της διαδικασίας και η επιτάχυνση εύρεσης μοσχεύματος είναι όσοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ή των Νοσοκομείων. Για όσους ο θάνατος και η δωρεά ενός ζωτικού οργάνου δεν είναι απλά ζήτημα ζωής, αλλά και θανάτου, γνωρίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά Οργάνων: Όλη η αλήθεια για τη διαδικασία"

Φωτοβολταϊκά: Τροπολογία στη Βουλή για την εισφορά και την τιμή

Κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή τροπολογία με την οποία εξαιρούνται οι αγρότες, παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, από την έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η ρύθμιση ισχύει μονάχα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για τους σταθμούς τους Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΥΘΗΑ) που χρησιμοποιούν την παραγόμενη θερμική ενέργεια για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Με την ίδια τροπολογία, ορίζεται πως για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους έγινε αίτηση ενεργοποίησης σύνδεσης από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Ιουνίου 2012, ισχύει ως τιμή αναφοράς η τιμή που αντιστοιχεί στον χρόνο υπογραφής της σύνδεσης.

Για τους σταθμούς μέχρι 100 kW των κατ' επάγγελμα αγροτών, για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από 1/7/2011 έως 12/11/2012, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτοβολταϊκά: Τροπολογία στη Βουλή για την εισφορά και την τιμή"

Λυκουρέντζος: 'Υπέρ - διευθυντές' στο ΕΣΥ

Τον θεσμό του 'οικονομικού εκτελεστικού διευθυντή' στα δημόσια νοσοκομεία, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Θα είναι υπόλογος έναντι του υπουργείου στην οικονομική διαχείριση του νοσηλευτικού ιδρύματος που αναλαμβάνει.

Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημειώνοντας ότι το θέμα συζητείται με τους κυβερνητικούς εταίρους και πως πρόκειται να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. 

Χρέη 

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι το 'άνοιγμα' του ΕΟΠΥΥ για χρέη έως το 2011, ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, το ποσό αυτό έχει ξεκινήσει να καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Δόθηκαν - είπε - τα πρώτα 200 εκατομμύρια και - εντός των ημερών - το υπουργείο Οικονομικών θα μεταβιβάσει στο υπουργείο Υγείας άλλα 245 εκατομμύρια για παλαιές υποχρεώσεις του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΟΑΕΕ.

Το υπόλοιπο ποσό, θα καλυφθεί από την επόμενη δόση που αναμένεται να λάβει η χώρα μας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Λυκουρέντζος: 'Υπέρ - διευθυντές' στο ΕΣΥ"

Σε 1.271,2 εκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΔΕΗ

Στο ποσό των 1.271,2 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονταν έως τις 30.11.2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού, που διαβιβάστηκε... στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, με την οποία είχαν καταγγείλει απροθυμία της ΔΕΗ να εισπράξει χρέη μεγαλοοφειλετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι οφειλές των πελατών Υψηλής Τάσης ανέρχονταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 σε 293,8 εκατομμύρια ευρώ και των πελατών Μέσης Τάσης σε 211,1 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρέη των πελατών Μέσης Τάσης, το 35% προέρχεται από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγροτικούς πελάτες, ενώ, το υπόλοιπο 65% προέρχεται από επιχειρήσεις (πλην Δημοσίου).

Επίσης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 οι οφειλές των πελατών Χαμηλής Τάσης με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ, των πελατών Χαμηλής Τάσης που έχει διακοπεί το συμβόλαιο τους σε 169,9 εκατομμύρια ευρώ και του Δημοσίου σε 65,9 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρέη των πελατών στη Χαμηλή Τάση με συμβόλαιο σε ισχύ το 46,51% προερχόταν από οικιακούς πελάτες, το 3,22% από βιομηχανικούς, το 42,61% από εμπορικούς και το 7,66% από αγροτικούς.

Ειδικά, για τα χρέη του Δημοσίου στη Χαμηλή και Μέση Τάση αναφέρεται, ότι τα 31,15 εκατομμύρια ευρώ είναι συγκεντρωτικοί λογαριασμοί (υπουργεία κ.λπ.). Τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ είναι από υποχρέωση της πολιτείας για τους σεισμόπληκτους της Αττικής. Τα 11,41 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και βρίσκονται σε φάση δικαστικής διεκδίκησης και τα 18,60 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές από τις περιφέρειες του Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών).

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η διαδικασία είσπραξης των λογαριασμών ακολουθεί τις ρυθμίσεις της Επιχείρησης και τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας που εφαρμόζονται ενιαία από το 2007, ενώ, μετά τη λήξη των προθεσμιών και εφόσον οι λογαριασμοί δεν εξοφληθούν, εφαρμόζονται όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται από τη Σύμβαση Προμήθειας με τους πελάτες της ΔΕΗ και τον Κώδικα Προμήθειας, μη αποκλειομένης και της διακοπής του ρεύματος.

«Βεβαίως, ειδικές περιπτώσεις αιτημάτων πελατών μας καθώς και φορέων που τους εκπροσωπούν για διακανονισμό οφειλών, λόγω των αντικειμενικών αδυναμιών και της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή από τα τοπικά μας καταστήματα» αναφέρει ο κ. Ζερβός και επισημαίνει ότι πρόσφατα το ΔΣ ενέκρινε νέα διαδικασία διακανονισμών ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση η ρευστοποίηση των οφειλών αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό, «έχει επανειλημμένως ενημερωθεί, μέσω επιστολών, η πολιτική και διοικητική ιεραρχία των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη συνδρομή τους στη ρύθμιση των οφειλών τους και έχει προταθεί από πλευράς ΔΕΗ ως λύση, σταδιακός συμψηφισμός με αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς το ελληνικό Δημόσιο» επισημαίνει ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Μάλιστα, ο κ. Ζερβός περιγράφει ότι «γίνονται συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και γραπτές οχλήσεις με τη μορφή εξωδίκων, και σε αρκετές περιπτώσεις έχει κινηθεί, από πλευράς ΔΕΗ, η δικαστική διαδικασία διεκδίκησης των οφειλών τους».

Στο έγγραφο γίνεται ειδική μνεία στις οφειλές νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου δεν είναι ευχερής η «αποκοπή» τους λόγω χρέους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική δυνατότητα της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της επιχείρησης ενημερώνει στο σημείο αυτό, ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου τα χρέη να διευθετηθούν με βιώσιμους διακανονισμούς.

Όσον αφορά μεγάλες οφειλές ιδιωτών, ο κ. Ζερβός διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ρύθμισης των χρεών τους, είτε μέσω δικαστικής οδού, είτε μέσω έγκρισης διακανονισμών από τη διοίκηση της ΔΕΗ, είτε μέσω εξωδικαστικής επίλυσης με υπογραφή σχετικών συμβάσεων, είτε, τέλος, με παραπομπή της διαφοράς στη διαιτησία της ΡΑΕ.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 1.271,2 εκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΔΕΗ"

Τα παράλογα χαράτσια έφεραν ζημία 15 δισ. ευρώ

Κάθε φορά που επέβαλαν και ένα νέο χαράτσι, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είναι για το καλό του τόπου μας, ότι οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο, ότι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από το τίμημα που μας ζητούσαν...
Πλέον αποδεικνύεται περίτρανα, πώς είτε είναι αδαείς και έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» στα οικονομικά, είτε, εάν είμαστε λίγο πιο καχύποπτοι, θέλουν για κάποιους λόγους να «γονατίσουν» την ελληνική κοινωνία. Έκτακτες εισφορές, έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα, «χαράτσια» στην κινητή και ακίνητη περιουσία. Και το αποτέλεσμα; Το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

  Το κόστος των «αποτυχημένων» μέτρων.

Από το φόρο στα σκάφη πολυτελείας το ελληνικό κράτος υπολόγιζε έσοδα 10 εκατ. ευρώ. Αντ' αυτού τα σκάφη εγκατέλειψαν τη χώρα, οι εισαγωγές σταμάτησαν, τα έσοδα από το ΦΠΑ εξανεμίστηκαν και τελικά στα ταμεία του κράτους μπήκε το αστείο ποσό των 33.500 ευρώ! Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών σε μια σπάνια απολογητική στιγμή, παραδέχθηκε ότι «οι φόροι που επιβλήθηκαν στα σκάφη δεν εισπράχθηκαν ποτέ, δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα, αλλά αντιθέτως προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα».

 Η ίδια αποτυχία καταγράφηκε και με τα περίφημα «χαράτσια» στα ακίνητα. Η υπερφορολόγηση οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, κατέστρεψε την κτηματαγορά, ενώ ο ΦΑΠ δεν εισπράχθηκε ούτε το 2011, ούτε το 2012. Στην «αιθαλομίχλη» χάθηκαν οι ελπίδες για έσοδα από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, αντί του 1,1 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν ότι θα εισπράξουν κυρίως από το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα ταμεία μπήκαν μόλις 36 εκατ. ευρώ! Σε όλεθρο κατέληξε και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

Από τα 17 δις που περίμεναν η πτώση της κατανάλωσης και η αύξηση της φοροδιαφυγής οδήγησε σε απώλεια 2 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το κόστος από τις δεκάδες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, αφήνοντας χιλιάδες ανέργους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιονομικής αποτυχίας ήταν και η αύξηση των φόρων στα ΙΧ, όπου οι φοβεροί «εγκέφαλοι» αντί να αυξήσουν τα έσοδα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγούν τους ιδιοκτήτες στη μαζική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και από τα 170 εκατ. ευρώ που ήλπιζαν να συγκεντρώσουν, να περιοριστούν τελικά σε μόλις 50 εκατ. ευρώ.

 Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε επίσης και η επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη. Μέσα σε μία διετία, το δημόσιο έχασε τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, μόνο το 2010 η μείωση της δαπάνης αλκοολούχων ποτών οδήγησε σε απώλεια 10.000 θέσεων. Τέλος, οι ελπίδες για έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα έγιναν «καπνός». Παρά τις αυξήσεις φόρων, δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 1 δισ. ευρώ στη διετία 2012-2013, επειδή η αγορά έχει κατακλυστεί από λαθραία τσιγάρα και οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τα στριφτά ή ακόμη και τα πούρα, οι τιμές των οποίων είναι πλέον πιο συμφέρουσες.

spirospero

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα παράλογα χαράτσια έφεραν ζημία 15 δισ. ευρώ"

Πόλεμος αγωγών στην Ελλάδα – Σκληρό παιχνίδι Ρώσων, Αμερικανών, Γερμανών

Δεν είναι μόνο τα πιθανά κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη. Ο πραγματικός πόλεμος διεξάγεται, καιρό τώρα, σε επίπεδο αγωγών. Πως θα περάσει και από που το αζέρικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα θέλει να μπει στο παιχνίδι με τον αγωγό TAP που από τα σύνορα με την Τουρκία, θα διατρέχει Θράκη και Μακεδονία και θα μεταφέρει μέσω Αλβανίας και ύστερα υποθαλάσσια το αέριο στην Ιταλία.
Δεν είναι όμως ο μόνος αγωγός. Υπάρχει και το αντίπαλο δέος που φαίνεται να έχει τη στήριξη των Ρώσων για μεταφορά μέσω Βουλγαρίας και προς βορρά για την κεντρική Ευρώπη με άλλη παράκαμψη προς το βορρά της Ιταλίας.
Το παιχνίδι είναι παράλληλο. Παίζεται σε διάφορα “γήπεδα”. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρώσοι μπήκαν δυναμικά στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ εκτινάσσοντας προς τα πάνω τις προσφορές.
Είναι και αυτός ένας μοχλός πίεσης ώστε να στηρίξουν και τον ΤΑΡ.
Μόνο που σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρούν οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Αμερικανοί.
Το να μπει τόσο ενεργά στο παιχνίδι και στην Ελλάδα ένας ρωσικός κολοσσός θα σημάνει διαιώνιση της εξάρτησης των Ευρωπαίων από ρωσικών συμφερόντων εταιρίες ενώ ταυτόχρονα οι αμερικανικές εταιρίες χάνουν ένα ακόμη πεδίο δραστηριότητας.
Το παιχνίδι, όπως πάντα σε περιπτώσεις κοιτασμάτων και διακίνησης αερίου και πετρελαίου, είναι παγκόσμιο.
Η χώρα αυτός τον καιρό βρίσκεται υπό διαρκεί πίεση. Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Αμερικανοί πιέζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και η Ελλάδα σε επαφή με την Ιταλία προσπαθεί να ισορροπήσει.
Ήδη υπήρξε μια συνάντηση στο Νταβός όπου ο Ν.Μηταράκης είδε τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών Κοράντο Παζέρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Ενέργειας της Ελβετίας Βάλτερ Στάινμαν.
Κρίσιμη για το σχεδιασμό των κινήσεων ήταν και η σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με κεντρικά στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζονται τον αγωγό, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Αβραμόπουλου και των υφυπουργών Ανάπτυξης, κ. Ν. Μηταράκη και Ενέργειας, κ. Μ. Παπαγεωργίου.
Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Αλβανία, όμως οι σχέσεις των δύο χωρών τον τελευταίο καιρό δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.
Η πολιτική στήριξη και από τις τρεις χώρες θα έχει καταλυτική σημασία για την κατασκευή του αγωγού.
Οι συμφωνίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι, ώστε να υπάρξουν και σχετικές συμφωνίες με τους Αζέρους.
 Πρέπει οι τρεις χώρες να έχουν ολοκληρώσει τον αγωγό μέσα στα επίμενα 4 ως 5 χρόνια, οπότε και θα είναι έτοιμο προς εξαγωγή το Αζέρικο αέριο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος αγωγών στην Ελλάδα – Σκληρό παιχνίδι Ρώσων, Αμερικανών, Γερμανών"

Άρχισε νέος κύκλος απογραφής στον ΟΓΑ

Ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανείας, (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η απογραφή, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους, και σε όσους δεν απογραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους.

Οι συνταξιούχοι αφού λάβουν την ενημερωτική επιστολή θα πρέπει να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του δήμου του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ενημερωτική επιστολή και τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα χωρίς ταυτότητα.

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής.

3. Υπεύθυνη δήλωση, των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο.

4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.

5. Αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

6. Επιπλέον, για τα τέκνα απαιτείται:

- Ενήλικα τέκνα

Πιστοποιητικό σπουδών στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

- Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω)

Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ η οποία αποστέλλει στους δικαιούχους ενημερωτική επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής επισημαίνει ακόμη, ότι εάν ο γονέας λαμβάνει σύνταξη χηρείας και τα τέκνα ορφανική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν ξεχωριστά.

agelioforos
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισε νέος κύκλος απογραφής στον ΟΓΑ"

Το Ιράν έστειλε πίθηκο στο διάστημα!

Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα, μετέδωσε τη Δευτέρα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, IRNA. Η Τεχεράνη διατείνεται ότι πρόκειται για πρόβα μιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής, ωστόσο η Δύση ανησυχεί για το πυραυλικό και διαστημικό πρόγραμμα και καλεί σε νέο γύρο συνομιλιών το Φεβρουάριο.

 Οι πληροφορίες του IRNΑ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις από άλλες χώρες για κάποια ιρανική εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα. Η Τεχεράνη είχε πάντως προαναγγείλει την εκτόξευση, ενώ το 2011 είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία μια ανάλογη αποστολή. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα, η τελευταία απόπειρα ήταν επιτυχής και το πειραματόζωο επέστρεψε στη Γη «ζωντανό». Όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άλαμ, η κάψουλα Πισγάμ («Πρωτοπόρος») με βάρος 285 κιλά εκτοξεύτηκε με πύραυλο Καβοσγάρ-5 έφτασε σε ύψος 120 χλμ. Η πτήση ήταν υποτροχιακή και επέστρεψε στο έδαφος χωρίς να υποστεί η κάψουλα ζημιές.

 Το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταφέρει να θέσει με επιτυχία σε τροχιά τρεις δορυφόρους εγχώριας κατασκευής -το 2009, το 2011 και το 2012- ενώ πέρυσι το Μάιο ανέβαλε για αδιευκρίνιστους λόγους μια τέταρτη εκτόξευση. Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν ανησυχεί ωστόσο τη Δύση, καθώς η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για αποστολές στο Διάστημα θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Η Τεχεράνη βέβαια αρνείται ότι έχει τέτοιες βλέψεις.

  Διάψευση για πρόβλημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

 Σε μια άλλη εξέλιξη τη Δευτέρα, το Ιράν απέρριψε τις πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης για έκρηξη σε κάποια από τις υπόγειες εγκαταστάσεις του εμπλουτισμού ουρανίου.
 Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (ΑΕΟΙ) χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «δυτική προπαγάνδα», η οποία έχει ως στόχο να επηρεάσει τις επερχόμενες συνομιλίες για τα πυρηνικά. Ισραηλινά και δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη στις εγκαταστάσεις Φόρντο, κοντά στην Κομ προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
 Εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία επιβλέπει τις διπλωματικές επαφές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας δήλωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι ιρανικές Αρχές καθυστερούσαν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών για το πυρηνικό τους πρόγραμμα. «Προτείναμε μία ημερομηνία μέσα στον Φεβρουάριο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άστον, Μάικλ Μαν, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της, η Ρωσία άσκησε κριτική στη Δύση και στο Ιράν για την χρονοτριβή στην έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών.
 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις δύο πλευρές ότι «συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά με καπρίτσια», καθώς δεν συμφωνούν στην τοποθεσία των συνομιλιών που αρχικά αναμενόταν να διεξαχθούν μέσα στον Ιανουάριο.

 tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ιράν έστειλε πίθηκο στο διάστημα!"

Εισαγγελική έρευνα στα ΙΚΤΕΟ

O εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε όλα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ της χώρας για να διαπιστωθεί αν αποδίδουν το μέρος των εσόδων τους που αναλογεί στο κράτος.

Στόχος της είναι να εξακριβωθεί εάν ευσταθούν οι αιτιάσεις για παρακράτηση του 10% το οποίο αν και εισπράττουν από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που ελέγχουν, δεν το αποδίδουν στα δημόσια ταμεία, ως όφειλαν.

Ακόμη υπάρχουν καταγγελίες ότι οι υπεύθυνοι ορισμένων εκ των ιδιωτικών ΚΤΕΟ δεν καταβάλλουν στο δημόσιο τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται στους κατόχους των αυτοκινήτων, μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας τεχνικού ελέγχου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα στα ΙΚΤΕΟ"

Πόση ώρα περιμένουν οι ασθενείς στα επείγοντα;

Την έννοιά τους χάνουν τα επείγοντα των νοσοκομείων στην Ελλάδα καθώς μπορεί ένα περιστατικό να είναι επείγον, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί και άμεσα. Πόσο περιμένουν οι ασθενείς στα επείγοντα του ΕΣΥ;

Καθημερινή συνήθεια έχει γίνει πια η αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ασθενείς αναγκάζονται να στριμώχνονται στους διαδρόμους για να εξυπηρετηθούν καθώς το προσωπικό είναι λιγοστό και δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Συχνά η αναμονή σε εφημερίες μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 4 με 5 ώρες αφού γιατροί είναι ελάχιστοι.

Και η αναμονή φαίνεται ότι έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν καθώς και τα περιστατικά που φθάνουν στο δημόσιο σύστημα είναι περισσότερα. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς η κίνηση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί από 25 έως 30% εξαιτίας της κρίσης που κάνει τους Έλληνες ακόμη και σε μεγάλες ανάγκες να μην μπορούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Παρ αυτά το προσωπικό δεν ενισχύεται αλλά αντίθετα μειώνεται. Συνέπεια είναι η καθημερινή ταλαιπωρία των ασθενών σε ουρές και ιδιαιτέρως τις νύχτες στις εφημερίες.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί καθώς τα κονδύλια για προσλήψεις γιατρών είναι και για το 2013 εξαιρετικά περιορισμένα και επαρκούν ίσα ίσα για 300 άτομα.

Η πρόσληψη των επικουρικών γιατρών στην οποία προχωρά κατά καιρούς το υπουργείο Υγείας δε φαίνεται να αποτελεί λύση καθώς οι συμβάσεις είναι ετήσιες και ταυτόχρονα οι αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση κάνουν το ισοζύγιο και πάλι αρνητικό.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόση ώρα περιμένουν οι ασθενείς στα επείγοντα;"

Εντολή να περάσει "από κόσκινο" το στικάκι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος!

Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η έρευνα των οικονομικών Εισαγγελέων για την υπόθεση της επονομαζόμενης «Λίστας Λαγκάρντ», οπότε και θα κριθεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος εμπλεκόμενων μη πολιτικών προσώπων.

Σήμερα έδωσε εξηγήσεις στους Εισαγγελείς η δικηγόρος που κατονομάστηκε από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη ως η συνεργάτης του που μετά από εντολή του αντέγραψε την λίστα, το «στικάκι» δηλαδή με τα αρχεία των καταθετών στην HSBC, που του παρέδωσε τον Ιούνιο του 2011 ο αποχωρών τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η δικηγόρος, που σύμφωνα με τον κ. Διώτη μετά την εγγραφή του έδωσε οδηγίες για τον τρόπο να διαγράψει το ένα από τα δύο USB, κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα της υπόπτου για νόθευση εγγράφου. Το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο παραδόθηκε από τον κ. Διώτη στον κ. Βενιζέλο τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2011.

Τα αδικήματα που ερευνούν οι Εισαγγελείς και για τα οποία κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης αφορούν νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος.

Παράλληλα με εντολή τους προς την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι Εισαγγελείς ζητούν την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο «στικάκι» το οποίο φαίνεται να έχει αντιγραφεί στις 8 Ιουλίου 2011.

Η παραγγελία προς την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι να διαπιστώσει αν το αρχείο υπέστη ή όχι αλλοιώσεις και αν προκύπτει η αφαίρεση των τριών αρχείων που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή των τριών αυτών προσώπων, που επίσης κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις πριν λίγες ημέρες, οι Εισαγγελείς αναμένουν την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και την υποβολή σχετικής έκθεσης, πιθανόν τέλη της εβδομάδας, ώστε να κριθεί αν τίθεται ζήτημα παραβάσεων φορολογικής νομοθεσίας.

Αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου όμως αναμένονται και για τα υπόλοιπα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα και μάλιστα οι Εισαγγελείς με έγγραφο τους ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα την ενίσχυση του γραφείο τους με επιπλέον προσωπικό ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή να περάσει "από κόσκινο" το στικάκι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news