facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

«Χειρόφρενο» σηκώνουν όλα τα ΜΜΜ

Εντατικοποιούν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των απεργών του Μετρό.

24ωρη απεργία και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες σε Μετρό, προαστιακό, ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία.

Μετά την ανακοίνωση της επίταξη και τα τρόλεϊ αποφάσισαν να τραβήξουν χειρόφρενο.

Επίσης οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ και του προαστιακού προκήρυξαν 24ωρη απεργία και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν μάλιστα απεργία έως την ερχόμενη Τρίτη, μέχρι νεωτέρας, ενώ οι εργαζόμενοι στον προαστιακό θα πραγματοποιήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι στον προαστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Χειρόφρενο» σηκώνουν όλα τα ΜΜΜ"

48ωρη απεργία σε όλα τα πλοία από τις 31 Ιανουαρίου

48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), μετά την έκτακτη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Αντιδρά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών και στον κλάδο της ακτοπλοΐας. Καταγγέλλει ότι οι αλλαγές συνεπάγονται περικοπές θέσεων εργασίας.

Με τις νέες τροποποιήσεις του πολυνομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», μειώνεται από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου η οργανική σύνθεση του ξενοδοχειακού και βοηθητικού προσωπικού των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων, που εκτελούν δρομολόγια συνολικής απόστασης από το λιμάνι αφετηρίας μέχρι το λιμάνι προορισμού, 30 ναυτικών μιλίων.

Βάσει διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, ο πλοιοκτήτης μπορεί κατά τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου να αντικαταστήσει το πλοίο με άλλο, ιδίου είδους, ανάλογης ή μικρότερης μεταφορικής ικανότητας και να δρομολογήσει ένα επιπλέον κατά τη θερινή περίοδο. Στελέχη της ΠΝΟ καταγγέλλουν ότι αν ο πλοιοκτήτης αλλάξει ένα μεγάλο πλοίο με μικρότερο, μειώνεται άμεσα ο αριθμός των εργαζόμενων ναυτικών.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αφού τα κόμματα της συγκυβέρνησης διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

enet

Διαβάστε Περισσότερα » "48ωρη απεργία σε όλα τα πλοία από τις 31 Ιανουαρίου"

Κήρυξη 48ωρης Απεργίας ΟΣΕΤΕΕ στις 24 & 25 Ιανουαρίου

Η ΟΣΕΤΕΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και των Σωματείων μας στον τε-χνικό κλάδο τόσο στην ελεύθερη αγορά όσο και στις Α.Ε. του ...
Δημοσίου απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν δεχθεί τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματά τους τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά και την επιχειρούμενη απαξίωση των αναπτυξιακών εργαλείων του τόπου μας με τελικό σκοπό την εκποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό και για τον καλύτερο συντονισμό των Σωματείων του κλάδου και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα μας αποφάσισε την κήρυξη 48ώρης απεργίας στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2013, καθώς επίσης και την περαιτέρω κλιμάκωση των κινη-τοποιήσεων, απέναντι:

• Στην μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις εταιρείες του κλά-δου,

• Στις εξοντωτικές περικοπές των μισθών οι οποίες υπερβαίνουν τα τελευταία χρό-νια το 50% για την τεράστια πλειοψηφία των τεχνικών υπαλλήλων,

• Στον εργασιακό μεσαίωνα στις επιχειρήσεις των εργολάβων και των μεγαλομελε-τητών, με τις συνεχείς απολύσεις, την πλήρη έλλειψη ωραρίου και την πάγια τα-κτική των εργοδοτών για καθυστέρηση ή μη καταβολή των δεδουλευμένων,

• Στην εργασιακή εφεδρεία- διαθεσιμότητα,

• Στην ανελέητη αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών και την ουσιαστική παύ-ση της δωρεάν παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,

• Την ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση των Τεχνικών Α.Ε Δημοσίου Συμφέροντος ως αναπτυξιακών εργαλείων του τόπου μας με συνεχή αφαίρεση αρμοδιοτήτων, ατυχείς πρόχειρες προσπάθειες ΄΄ συγχωνεύσεων΄΄ και πολιτικούς χειρισμούς που οδηγούν στην εκποίησή τους (ΤΑΙΠΕΔ),

• Στην ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του άρτια καταρτισμένου τεχνικού και επι-στημονικού δυναμικού η οποία οδηγεί στην αποδυνάμωσή του τεχνικού κλάδου και των Εταιρειών Δημοσίου Συμφέροντος με την αποχώρηση εξειδικευμένου προσωπικού σε μεγάλα τεχνικά έργα στο εξωτερικό. Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό μία νέα γενιά μεταναστών με ειδικά χαρακτηριστικά γνώσης, ειδίκευσης και επάρκειας.

• Στην κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο των τεχνικών Α.Ε. που διαχειρίζονται έργα από την πλευρά του Δημοσίου την ώρα που οι ντόπιοι και ξένοι μεγαλοερ-γολάβοι που κατασκευάζουν τα έργα αυτά δεν έχουν υποστεί καμία μείωση του εργολαβικού ανταλλάγματος, όταν παράλληλα μειώνοντας εξουθενωτικά τις απο-δοχές των εργαζομένων τους σε συνδυασμό με τις εξωσυμβατικές απαιτήσεις τους, αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δρομολογήσει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στον τεχνικό κλάδο, τόσο στην ελεύθερη αγορά όσο και στις Τεχνικές Α.Ε. του Δημοσίου για να μην μείνουν οι εξαγγελίες για ανάπτυξη στο ράφι.

H επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων κατασκευαστικών έργων με όρους επωφελείς για το Δημόσιο είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη.

Παράλληλα η απαξίωση των Τεχνικών Α.Ε Δημοσίου Συμφέροντος, (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ, κ.α) με την προο-πτική του ξεπουλήματος βρίσκεται στην ατζέντα Κυβέρνησης – Τρόικας.

Οι εργαζόμενοι δίνουν ενωμένοι την μάχη ώστε τα κεντρικά, δοκιμασμένα αναπτυξιακά εργαλεία του τόπου, να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο με αναβαθμισμένο ρόλο και να αποδίδουν έργα και μελέτες με πλήρη αρτιότητα και ασφάλεια για την εξυπηρέτηση του λαού και της κοινωνίας και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που καταδυνα-στεύουν αντιαναπτυξιακά την πατρίδα μας με μόνο σκοπό τα δικά τους κέρδη.

Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ΜΑΖΙ την μάχη συνδικαλιστικά και νομικά με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία του τεχνικού Κλάδου.

Για την Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΟΪΜΕΝΙΔΗΣ 

Ο Γενικός Γραμματέας
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κήρυξη 48ωρης Απεργίας ΟΣΕΤΕΕ στις 24 & 25 Ιανουαρίου"

Παγκόσμιος σάλος από την ομολογία του ΔΝΤ..για τους "λάθος" υπολογισμούς που βύθισαν την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει πλέον η ομολογία για το λάθος του ΔΝΤ αναφορικά με τη συνταγή λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα και η οποία βύθισε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.


Εκτεταμένη αναφορά στον «πολλαπλασιαστή» που χρησιμοποιήθηκε και στις επιπτώσεις που είχε στην ανάπτυξη έκαναν το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Marianne» και ξένοι αναλυτές.
Ειδικότερα, το αφιέρωμα του «Μarianne» παρουσιάζει την έκθεση του Ταμείου, που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην οποία αναγνωρίζεται ότι πράγματι οι επιπτώσεις του προγράμματος στην ανάπτυξη δεν εκτιμήθηκαν σωστά εξαιτίας ενός λάθους στους υπολογισμούς.
Σημειώνεται πως το λάθος αυτό παραδέχτηκε εμμέσως πρόσφατα και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ωστόσο πως δεν θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία ή να δείξει κάποιους «με το δάχτυλο», αλλά σημασία έχει οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο.

Το πρωτοσέλιδο του γαλλικού, εβδομαδιαίου περιοδικού «Marianne» με τίτλο «Το απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ». Στο τελευταίο τεύχος δημοσιεύει όλη την έκθεση Μπλανσάρ και κάνει εκτεταμένη αναφορά στον «πολλαπλασιαστή» που χρησιμοποιήθηκε και στις επιπτώσεις που είχε στην ύφεση στην Ελλάδα

«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.
«Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης, που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη, στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών Οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».
Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην οποία αναφέρθηκε προ ολίγων ημερών και το «Εθνος», έχει τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής».
Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5, τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρκτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας», που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζεται ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!), ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.
Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.
Ερίκ Εγέρ:
Ξέχασαν τις... μεταβλητές
«Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ ουρανού» εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE). «Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας - και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού», υποστηρίζει ο Εγέρ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πειστούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες του «Μarianne».
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιος σάλος από την ομολογία του ΔΝΤ..για τους "λάθος" υπολογισμούς που βύθισαν την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση."

Δεν θέλουν τους Ρώσους στην ενέργεια..


ΗΠΑ και Γερμανία αντιδρούν στην αγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από την Gazprom - ''Ολως τυχαίως'' η Κομισιόν ερευνά περιπτώσεις παράβασης του ανταγωνισμού από τη Ρωσική εταιρεία - Στον ''αέρα'' και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα

Χοντρό παιχνίδι, με την ελληνική κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά σε ρόλο αμήχανου και παθητικού θεατή, παίζεται με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα στην παραχώρηση των δύο αυτών επιχειρήσεων στη Gazprom, που έχει και το προβάδισμα με βάση τις προσφορές που φέρεται να έχει καταθέσει.

Η Ρωσική εταιρεία-κολοσσός στο χώρο της ενέργειας φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά 900 εκ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ ενώ η προσφορά της και για τις δύο εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Η επόμενη καλύτερη προσφορά είναι της Socar από το Αζερμπαϊτζάν που όμως υπολείπεται κατά πολύ αυτής των Ρώσων.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι άλλες δύο εταιρείες, ευρωπαϊκών συμφερόντων, αποσύρθηκαν αφού δεν μπορούσαν να καταθέσουν ανάλογες προσφορές.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στην αντίδραση του Βερολίνου που δεν θέλει τη Gazprom, έστω και αν η προσφορά της είναι μακράν η καλύτερη και εξασφαλίζει έσοδα πάνω από 2 δις ευρώ για το δημόσιο.
Έσοδα, που για να μην το ξεχνάμε, δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία αλλά θα πάνε στους δανειστές.

Αυτή τη φορά, οι Γερμανοί έπαιξαν πιο έξυπνα. Άφησαν τους Αμερικανούς να βγουν εκείνοι μπροστά , να φανεί ότι εκείνοι αντιδρούν στην είσοδο των Ρώσων στην ελληνική αγορά ενέργειας, κάτι που είναι αλήθεια φυσικά.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η αντίδραση ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των Ελλήνων και να επιφέρει ανεπανόρθωτη φθορά στην τρικομματική κυβέρνηση.

Ο κ.Σαμαράς αναζητεί μία νομιμοποιητική βάση άρνησης της Ρωσικής προσφοράς, προκειμένου να μην εκτεθεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Τη νομιμοποιητική αυτή βάση φαίνεται ότι ετοιμάζεται να του την προσφέρει η Κομισιόν, η οποία όλως τυχαίως και ξαφνικά άρχισε να ερευνά παραβιάσεις των αρχών και των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Gazprom.

Όλως συμπτωματικώς πάλι, όταν στην Ελλάδα έσκασε η υπόθεση της Siemens με τις δωροδοκίες και τα μαύρα ταμεία, η Κομισιόν σφύριζε αδιάφορα.

Αν υπάρξει απόφαση ότι η Gazprom παραβιάζει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού τότε θα αποκλειστεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει μία δικαιολογία για να προβάλει.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτοί που έρχονται και εμποδίζουν την πώληση των δύο αυτών εταιρειών στους Ρώσους, είναι οι ίδιοι που εγκαλούν την Ελλάδα για αποτυχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και ζητούν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.
Η υπόθεση όμως έχει και άλλες παράπλευρες απώλειες.

Μία από αυτές είναι οι Ελληνορωσικές σχέσεις που παγώνουν οριστικά.

Μάλιστα το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά, ότι αν αποκλειστεί, με πλάγια μέσα, η Ρωσική εταιρεία από την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά, τότε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θέλουν τους Ρώσους στην ενέργεια.."

Δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ

Γραφείο Τύπου

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε διάλογο επέλεξε τον αυταρχικό δρόμο της επίταξης των εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες. 
Αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πολιτεύεται χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικούς τρόπους και πρακτικές.

Εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια αυταρχική συμπεριφορά, χρησιμοποιεί ως εργαλεία το φόβο, τους εκβιασμούς, τη διαπόμπευση, τις απειλές, τη προβοκάτσια μόνο και μόνο για να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις της προς τους τοκογλύφους δανειστές. Μέρα με τη μέρα συρρικνώνει τη Δημοκρατία. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.

Βέβαια, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, για να απαξιώσει τις αστικές συγκοινωνίες, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν με άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για τη εκποίησή τους είτε επιμέρους κερδοφόρων υπηρεσιών- φιλέτων είτε στο σύνολό τους σε ιδιώτες επενδυτές έναντι πινακίου φακής.

Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Θα βρεθεί απέναντι όχι μόνο στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών αλλά στο σύνολο της κοινωνίας και κυρίως όλων εκείνων που είναι τα μεγάλα θύματα της πολιτικών της, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ανέργους.

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Σταθούσης
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ"

Δημόσιο: 13 ομάδες για τη μείωση της γραφειοκρατίας

Πρόσκληση προς τους δημοσίους υπαλλήλους των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους να συμμετάσχουν σε ομάδες Αυτεπιστασίας για τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πρόκειται για 13 ομάδες που θα εντοπίσουν και θα επιλέξουν αποκλειστικά εκείνες τις ρυθμίσεις που επιφέρουν τις σημαντικότερες διοικητικές επιβαρύνσεις στους τομείς πολιτικής: Φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), Ετήσιοι Λογαριασμοί/Εταιρικό Δίκαιο, Δημόσιες Συμβάσεις, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Περιβάλλον Γεωργία και Γεωργικές Επιδοτήσεις, Ασφάλεια Τροφίμων, Αλιεία, Φαρμακευτική νομοθεσία, Τουρισμός, Εργασιακό Περιβάλλον/Εργασιακές Σχέσεις, Στατιστικές.

Οι ομάδες Αυτεπιστασίες που θα αποτελούνται από 13 προέδρους και 62 μέλη, δηλαδή, συνολικά εβδομήντα πέντε (75) άτομα θα συμμετέχουν στη συστηματική καταγραφή των νομοθετικών ρυθμίσεων και της ακολουθητέας διοικητικής πρακτικής, καθώς και σε όλες τις επόμενες φάσεις του έργου μετρήσεων των βαρών μέχρι την πρόταση αναρρύθμισης των εξεταζόμενων τομέων.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «η εργασία σε κάθε ομάδα είναι συλλογική και εκτελείται εντός και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τις απαιτήσεις του υποέργου», ενώ η χρονική διάρκεια του έργου τους είναι εννέα (9) μήνες.

Τα κριτήρια επιλογής για τα μέλη των Ομάδων ορίζονται ως εξής:

Ελάχιστα Τυπικά Προσόντα:

-Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.

-Τεκμηριωμένη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενο σχετικό με τον υπό εξέταση τομέα πολιτικής τριών (3) ετών για τα μέλη και αντίστοιχη πενταετή (5) εμπειρία για τους προέδρους ή αντίστοιχου χρόνου εμπειρία σε έκδοση, κωδικοποίηση και έλεγχο εφαρμογής νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, απλούστευση διαδικασιών, μέτρηση διοικητικών βαρών και ανάλυση επιπτώσεων ρυθμίσεων.

-Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας.

Ιδιαίτερα θα συνεκτιμηθούν:

-Διδακτορικός ή Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή/και αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

-Συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως εκπρόσωπος του φορέα σε συναφείς με το έργο θεματικές ενότητες. -Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές σε συναφή αντικείμενα και εμπειρία σε επεξεργασία δεδομένων – πληροφοριών και αξιοποίηση πηγών.

-Συγγραφικό ή ερευνητικό έργο στους τομείς ενδιαφέροντος.

-Εξοικείωση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ειδικότερα για τους πρόεδρους των ομάδων, πέραν των ανωτέρω, θα συνεκτιμηθούν τα ακόλουθα:

-Η συμμετοχή στο σχεδιασμό, υλοποίηση, διοίκηση ή/και αξιολόγηση προγραμμάτων και έργων.

-Η υπηρέτηση σε θέσεις ευθύνης σε φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να υποβάλουν υπογεγραμμένη αίτηση συμμετοχής στις ομάδες του Υποέργου 2 (σε μορφή pdf) και του συνημμένου σε αυτήν Τυποποιημένου Αναλυτικού Βιογραφικού Σημειώματος (σε μορφή word) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eyssep@ydmed.gov.gr, έως και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013.

Η αποζημίωση των μελών ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στα 400,00€ μηνιαίως για τους προέδρους των Ομάδων Αυτεπιστασίας και στα 300,00€ μηνιαίως για τα μέλη των Ομάδων Αυτεπιστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α/2011), με την προϋπόθεση της υποβολής όλων των παραδοτέων που περιγράφονται στην απόφαση εκτέλεσης του υποέργου και της παραλαβής τους από την ΕΠΠΕ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: 13 ομάδες για τη μείωση της γραφειοκρατίας"

Βέλγιο: Περίπου ένας στους επτά κατοίκους της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Περίπου ένας στους επτά κατοίκους του Βελγίου (ποσοστό 15,3%) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός που είναι αρμόδια για.. την καταπολέμηση της φτώχειας, Μάγκι ντε Μπλοκ, κατά την παρουσίαση σχετικής ετήσιας έκθεσης.

Το όριο της φτώχειας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 60% του μέσου εισοδήματος, καθοριζόταν το 2010 σε 1.000 ευρώ μηνιαίως για ένα μεμονωμένο άτομο και σε 2.101 ευρώ για μια οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά.

Στην έκθεση αυτή διαπιστώνονται επίσης μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Περίπου το 10% των ατόμων που κατοικούν στην Φλάνδρα (στο βόρειο Βέλγιο) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 19% στην Βαλονία, την γαλλόφωνη περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η φτώχεια πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τους πρεσβύτερους, αποκαλύπτει η έκθεση. Το 20,2% των άνω των 65 ετών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και το 38,5% των μονογονεϊκών οικογενειών και το 37,8% των ανέργων, επισημαίνει επίσης.

Εξάλλου το 20,8% των κατοίκων του Βελγίου ζει σε ένα νοικοκυριό που αντιμετωπίζει δυσκολίες να ανταποκριθεί στα μηνιαία έξοδα για την κάλυψη των αναγκών του.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε και στο Βέλγιο σε σύγκριση με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην κοινωνία και της αύξησης της ανεργίας.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο: Περίπου ένας στους επτά κατοίκους της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας"

Απορρίφθηκε προσφυγή κατά του εργοστασίου στην Κερατέα

Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εγκαταστάσεις... επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κερατέα, από οκτώ υποψηφίους, οι οποίοι είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν πριν από δύο ημέρες πρόταση ενδιαφέροντος και για το εργοστάσιο στο Γραμματικό.

Κάτοικοι της Κερατέας, παρουσία κατοίκων της Φυλής και του Γραμματικού, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που είναι η αναθέτουσα αρχή των έργων.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, κάτοικοι της Κερατέας και ο πρώην δήμαρχος της περιοχής Στ.Ιατρού κατέθεσαν προσφυγές και αίτημα αναστολής στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία κρίνει τις αποφάσεις των διοικητικών οργάνων, με κύριο επιχείρημα ότι όλη η διαδικασία είναι παράνομη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, σε κατεπείγουσα συνεδρίασή της, το απόγευμα, όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απέρριψαν τις προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής με το επιχείρημα ότι «οι λόγοι που ο αιτών επικαλείται κρίθηκαν αβάσιμοι».Η προσφυγή που απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες, καθώς στο παρελθόν είχε απορρίψει παρόμοια κατά άλλης απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε προσφυγή κατά του εργοστασίου στην Κερατέα"

Δυσαρεστημένη η Task Force από το νέο φορολογικό

Ο ΥΠΟΙΚ συνέστησε επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικούΔυσαρέσκεια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή...
εκφράζεται από την Task Force.

Ανώτατος στέλεχος της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα δηλώνει στην εφημερίδα Καθημερινή «δεν ξέρω γιατί έφεραν αυτό το φορολογικό. Τους είχαμε δώσει λεπτομερείς συμβουλές για όλα και μάλιστα από τους καλύτερους ειδικούς του κόσμου».

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται ενοχλημένοι και από τη μικρή πρόοδο που έχει συντελεστεί στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Το στέλεχος της Task Force επισημαίνει ότι ευελπιστούμε σε πιο γρήγορες διαδικασίες στον ορισμό γενικού γραμματέα εσόδων και στην αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης.

Αναφερόμενος στη γραφειοκρατία, σημειώνει «έχουμε πει τι πρέπει να κάνετε . Δεν ξέρω γιατί δεν το κάνετε. Έχετε τα σχέδια, εφαρμόστε τα επιτέλους».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες τον Μάιο θα κατατεθούν στη Βουλή τρία φορολογικά νομοσχέδια που θα αφορούν:

1. Νέο Κώδικα φορολογίας εισοδήματος και περιούσιας.

2 Αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης και πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

3. Ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνέστησε επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη.

Οι προτάσεις της επιτροπής θα παρουσιαστούν στα τέλη Απριλίου μετά από διαβούλευση με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς.

Το νέο σχέδιο νόμου θα σταλεί στη Βουλή το Μάιο και θα προβλέπει την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τη σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρεστημένη η Task Force από το νέο φορολογικό"

Απολύσεις για τους κοπανατζήδες υπαλλήλους

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν μετά τους επίορκους...
και οι κοπανατζήδες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", θα επανεξεταστούν όλες οι αναρρωτικές άδειες, που έχει πάρει κατά τη διάρκεια της θητείας του κάθε υπάλληλος με στόχο να εξεταστούν τα χρονικά όρια και να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπερβολική και ύποπτη χρήση του δικαιώματος αδείας.

Επίσης θα εξεταστούν τυχόν κενά με ημερομηνίες που οι εργαζόμενοι έλειπαν από την εργασίας τους και είχαν χαρακτηριστεί "αδικαιολογήτως απόντες".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου, που πληρώνονται κανονικά, δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους και καλύπτονται από τους προϊσταμένους ή και τους συναδέλφους τους.

Στα πλαίσια της αξιολόγησης των υπαλλήλων, τα παραπάνω στοιχεία μαζί με τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί, θα μπουν στο προσωπικό μητρώο κάθε υπαλλήλου μαζί με τα τυπικά προσόντα τους τίτλους σπουδών και την προϋπηρεσία τους.

Το μητρώο αυτό θα αξιοποιηθεί και για την επιλογή υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

 news247


Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύσεις για τους κοπανατζήδες υπαλλήλους"

Το 40% των Βρετανών θέλει έξοδο από την Ε.Ε

Το 40% των Βρετανών θέλει έξοδο από την Ε.ΕΠερίπου το 40% των Βρετανών επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, μια ημέρα μετά την υπόσχεση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο διάστημα από το 2015 ως το 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 2.000 άτομα από το ινστιτούτο YouGov την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου, το 40% των 2.000 ερωτηθέντων ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έναντι ενός 34% που επιθυμούσαν την έξοδο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το 40% των Βρετανών θέλει έξοδο από την Ε.Ε"

Υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στο σκάνδαλο με τους «λευκούς» γάμους

Πολιτικό σάλο αναμένεται να προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η εμπλοκή υποψήφιας βουλευτού της ΝΔ στο μεγάλο κύκλωμα που πραγματοποιούσε εικονικούς γάμους έναντι υψηλής αμοιβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αρχηγών του κυκλώματος φαίνεται να ήταν και υποψήφια με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για την 52χρονη μεταφράστρια-μεσίτρια Μάρθα Τσαρτσίδου η οποία βρίσκεται μεταξύ των τριών «εγκεφάλων» του κυκλώματος με τους «λευκούς γάμους».

Η Μάρθα Τσαρτσίδου, που εργαζόταν ως μεταφράστρια και μεσίτρια στη Θεσσαλονίκη, ενώ το διάστημα 2006-2010 ήταν δημοτική σύμβουλος Χορτιάτη, συνελήφθη σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, μαζί με άλλα 10 άτομα και φέρεται ως ένα από τα τρία ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010. Σκοπός της σπείρας, η οποία χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, ήταν η νομιμοποίηση αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονταν μη νόμιμα στη χώρα μας, μέσω σύναψης εικονικών γάμων με Έλληνες ή υπηκόους κρατών - μελών της Ε.Ε., αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο όφελος.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση στην οποία εμπλέκονται 173 άτομα είχε στήσει βιομηχανία εικονικών γάμων. Τα κέρδη της ήταν τεράστια, αν αναλογιστεί κάποιος πως ο κάθε γάμος μπορεί να κόστιζε έως και 7.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Διδυμότειχο και Καβάλα), συνελήφθησαν έντεκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα τρία ηγετικά στελέχη, καθώς και ένας δημοτικός και ένας δημόσιος υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον πέντε άτομα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους 18 εμπλεκομένους, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων ένας δημοτικός υπάλληλος και 6 δικηγόροι, ενώ κατηγορούνται επιπλέον 136 άτομα, (68 Έλληνες - 68 αλλοδαποί), για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», της παράβασης του νόμου «περί υπεύθυνης δήλωσης» και του νόμου «περί εισόδου διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στο σκάνδαλο με τους «λευκούς» γάμους "

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορείς ουτε να πεθάνεις

Ομάδες αλληλεγγύης συγκροτούνται στην Αθήνα για την ταφή μόνων και φτωχών ανθρώπων...
Αρκετοί νεκροί παραμένουν άταφοι για μέρες, ενώ στο Γ' Νεκροταφείο δημιουργήθηκε ζώνη με φθηνούς τάφους προς 218 ευρώ την τριετία.

Εννέα μέρες παρέμεινε άταφη η σορός ενός συμπολίτη μας. Τόσες χρειάστηκαν για να συγκεντρωθούν τα χρήματα της κηδείας. Τη σκληρή πραγματικότητα περιγράφουν οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, λέγοντας ότι πληρώνονται με δόσεις και υποσχέσεις. Διότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν ακόμα και μήνες να δώσουν τα προβλεπόμενα. Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση αρκετών δήμων -στους οποίους ανήκουν διοικητικά τα νεκροταφεία- δεν επιτρέπει την κάλυψη των εξόδων ταφής.

Ο Βαγγέλης Ντάλας λέει ότι ο 82χρονος φίλος του, Δημήτρης Νίκου, ''έφυγε'' ξαφνικά στις 18 Δεκεμβρίου από λοίμωξη του αναπνευστικού που εξελίχθηκε σε πνευμονικό οίδημα. Ηταν συνταξιούχος του ΟΓΑ: ''Απευθύνθηκα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηλιούπολης, διότι το Ταμείο θα έδινε 800 ευρώ, έπειτα από ένα εξάμηνο. Αλλά ο τελετάρχης ζητούσε τα χρήματα αμέσως.
Ηθελε, το λιγότερο, 800 ευρώ.


Οι δήμοι

Απευθύνθηκα στο δήμο για το κόστος του νεκροταφείου. Μας είπαν ότι τα οικονομικά των δήμων δεν επιτρέπουν δωρεάν ταφές. Κι όμως, η ταφή των απόρων πολιτών αποτελεί θεσμική υποχρέωση της πολιτείας''.

Αναζητώντας λύση, κινητοποιήθηκαν εννέα άνθρωποι. Απευθύνθηκαν σε αρμόδιους φορείς απαιτώντας να βρεθεί τρόπος για την ταφή φτωχών ανθρώπων. Είναι η πρώτη ομάδα αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε στην Αθήνα με στόχο να συμβάλει στην ταφή άπορων πολιτών. Εννέα μέρες αργότερα ο νεκρός ετάφη στο Γ' Νεκροταφείο (στις 27 Δεκεμβρίου). Η κηδεία του κόστισε 1.045 ευρώ. Με την τελευταία πενιχρή του σύνταξη (περίπου 300 ευρώ) καλύφθηκε, λίγες μέρες αργότερα, ένα μέρος των εξόδων.

Την επόμενη όμως φεύγει από τη ζωή και δεύτερος φίλος τους. Η ομάδα αλληλεγγύης προσπαθεί να βγάλει άκρη μεταξύ των υπηρεσιών. Ο Β. Ντάλας περιγράφει την οδύσσεια: ''Ο Αρης Ανδριανόπουλος ήταν 58 ετών, άνεργος και καρκινοπαθής. Ημασταν 30 χρόνια φίλοι. Τα τελευταία 15 χρόνια εργαζόταν σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου, που βρίσκεται στο λόφο του Στρέφη, μέχρι την ημέρα που τον κατέβαλε η αρρώστια. Δούλευε ανασφάλιστος. Απευθυνθήκαμε στον εργοδότη του ζητώντας τα νόμιμα. Αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του''.

''Οταν ο Αρης αρρώστησε, η ομάδα αλληλεγγύης τον μέτεφερε σε κλινική. Καλύψαμε τη φαρμακευτική του αγωγή. Χρειάστηκε να σταθούμε δίπλα του με βάρδιες, να τον εμψυχώσουμε. Τον ταϊσαμε, τον βοηθήσαμε να πιεί νερό''. Ο Αρης Ανδριανόπουλος πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου. Ετάφη δύο μέρες αργότερα, στο Γ' Νεκροταφείο, μετά την κινητοποίηση της ομάδας αλληλεγγύης. Μοναδικοί του συγγενείς ήταν ο άνεργος ανιψιός του και η αδελφή του, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Ιωάννης Τσεσμετζής, που ανέλαβε την τελετή ταφής στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης, λέει: ''Ο κόσμξος δεν έχει χρήματα. Ζητούν την πιο απλή και φθηνή κηδεία, η οποίαι κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Και πάλι, δεν θέλουν να πληρώσουν. Οταν υπάρχουν συγγενείς, υπόσχονται ότι θα δώσουν τα χρήματα με δόσεις. Κάποιοι πληρώνουν με κάρτες, άλλοι μαζεύουν δανεικά. Αλλά κι αυτοί δεν έχουν χρήματα. Μας δίνουν το λόγο τους πως θα πληρώσουν ώστε να γίνει η τελετή της κηδείας. Ζητούν από το δήμο να τους παραχωρήσει μία θέση δωρεάν στο κοιμητήριο. Αν ο δήμος το επιτρέψει, γλιτώνουν από 200 έως 1.500 ευρώ -τόσο κυμαίνεται η τιμή του χώρου για μία τριετία. Επειδή το γραφείο τελετών είναι συνοικιακό δεν μπορούμε ν' αφήσουμε άταφους τους γείτονες''.

Οι... τελετάρχες

Λέει ότι ο κόσμος πληρώνει το κόστος ταφής με μεγάλη δυσκολία. Αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να υπερβούν τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων: ''Αν δεν υπάρχει χαρτί απορίας θα πρέπει να απαιτήσουμε τα χρήματα.

Βεβαίως, τα περισσότερα χρήματα δίνονται στα γραφεία τελετών. Οι ιδιοκτήτες τους καταθέτουν τα χρήματα (ταυτότητα, βιβλιάριο νοσηλείας, πιστοποιητικό θανάτου) στα Ταμεία, από τα οποία πηγαίνουν οι ίδιοι να πληρωθούν. Συνήθως οι οικείοι δίνουν τη διαφορά''. Ο Δήμος Αθηναίων άνοιξε νέους, φθηνούς τάφους στο Γ' Νεκροταφείο για να εξυπυηρετεί αυτές τις περιπτώσεις. Οι φθηνότεροι κοστίζουν 218 ευρώ την τριετία.

Ο Παναγιώτης Μινογιάννης (διοικητής του Νοσοκομείου ''Αγίος Σάββας'') μιλάει για τη διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις νεκρών που θα πρέπει να ταφούν: ''Η Αστυνομία αναζητά συγγενείς. Αν δεν βρεθούν, το νοσοκομείο αναλαμβάνει τα έξοδα και τη διαδικασία ταφής''.

Ο ίδιος λέει ότι τη δύσκολη στιγμή ο κόσμος απευθύνεται στο γραφείο τελετών ρωτώντας ''πόσο κάνουν ένα κουτί και λίγα λουλούδια. Τα αναγκαία για την ταφή. Τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους με την υπόσχεση ότι θα δώσουν τα χρήματα περίπου σε ένα εξάμηνο. Ηλικιωμένες γυναίκες θάβουν τον άνδρα τους και πληρώνουν αργότερα, με δόσεις. Με 100 ευρώ το μήνα. Γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης''. Το ζήτημα όμως παραμένει άλυτο όταν πρόκειται για ηλικιωμένους που ζούσαν μόνοι. Και οι δήμοι για να προσφέρουν στους δημότες τάφο τριετίας δωρεάν, θα πρέπει να έχουν χαρτίι απορίας.

Ο Νίκος Κόκκινος (υπεύθυνος Κοιμητηρίων Δήμου Αθηναίων) λέει ότι στο Γ' Νεκροταφείο γίνονται δωρεάν περίπου τέσσερις κηδείες την εβδομάδα, αλλά αυτό αφορά μόνον όσους έχουν χαρτί απορίας: ''Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με νεκρούς που παραμένουν στα αζήτητα. Υποχρεούνται τα γραφεία τελετών να τους παραλάβουν και να πληρωθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο καθυστερεί να πληρώσει, με αποτέλεσμα τα γραφεία τελετών να μην τους δέχονται''.

enet

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορείς ουτε να πεθάνεις"

ΕΕ: Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία να λάβουν... εθνικά μέτρα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, με τις οποίες τις καλεί να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας 2010/31/ΕΕ στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών έληξε στις 9 Ιουλίου 2012.

Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν και να εφαρμόσουν ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, να διασφαλίσουν την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και να απαιτήσουν την τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι, έως το 2021, όλα τα νέα κτίρια θα είναι «κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας».

Αν τα τέσσερα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων"

Απειλή Τσεχίας για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Necha έστειλε σήμερα έντονη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση των Τιράνων για την ανάκληση της άδειας της τσεχικής εταιρείας ενέργειας...
CEZ, η οποία δραστηριοποιείται με τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Αλβανία.

Ο Nechas απείλησε ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας θα αντιταχθεί στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του σερβικού πρακτορείου Τανγιουγκ.

Η τσέχικη εταιρεία με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της στην Αλβανία θα αντιμετωπίσει απώλειες 200 εκατομμυρίων ευρώ και ως εκ τούτου υπάρχει το ενδεχόμενο η υπόθεση να καταλήξει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων.

Η Αλβανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρόσφατα, αποφάσισε την ανάκληση της άδειας της γνωστής εταιρείας ενέργειας της Τσεχίας με τη δικαιολογία ότι «η συμφωνία δεν συνάδει με την πολιτική της κυβέρνηση της Αλβανίας», γράφει το δημοσίευμα.

infognomonpolitics
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλή Τσεχίας για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ"

Σύμβουλος του Ομπάμα στα χνάρια του Χίτλερ προτείνει μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού!

Ο Τζων Χολντρεν "επιστημονικος" συμβουλος του Ομπαμα προτεινει παγκοσμια κυβερνηση που θα περιορισει τον παγκοσμιο πληθυσμο στο 1 δισεκατομμυριο...


Ο περιορισμος του πληθυσμου μπορει να γινει με χημικα στο νερο και στα τροφιμα, με υποχρεωτικες εκτρώσεις ακομη και με βρεφοκτονιες!!

Ο Τζων Χόλντρεν", "επιστημονικός" σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει τη μείωση του πληθυσμού στο ένα δισεκατομμύριο και για να επιτευχθεί αυτό, προτείνει να εισάγονται χημικές ουσίες στην τροφή που τρώμε και στο νερό που πίνουμε, ώστε να μας πεθάνουν μια ώρα αρχήτερα!

Η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού λέει ότι πρέπει να γίνει από μία παγκόσμια κυβέρνηση που δεν διστάζει να την ονομάσει "παγκόσμιο καθεστώς" δείχνοντας ξεκάθαρα ότι θα πρόκειται για παγκόσμια δικτατορία!!

Ο "επιστημονικός" σύμβουλος προτείνει ακόμη να θεσμοθετηθεί το καθεστώς της υποχρεωτικής άδειας για κάθε γεννηση, της υποχρεωτικής έκτρωσης για τα "παράνομα" έμβρυα ακόμη και της βρεφοκτονίας για τα "παράνομα" γεννηθέντα βρέφη (!!!)

Δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει πλέον να αναρωτιόμαστε που στοχεύει η νέα τάξη πραγμάτων!

Στοχεύει σε μια ελίτ 1-2 εκατομμυρίων αρχόντων και σε 1 δις σκλάβων που θα δουλεύουν γι αυτούς!!


Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!





oimos-athina
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος του Ομπάμα στα χνάρια του Χίτλερ προτείνει μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού!"

Αρχίζουν οι ενοικιάσεις ποδηλάτων και στην Αττική

Οι κάτοικοι των Παρισίων και της Βαρκελώνης μπορούν ανά πάσα στιγμή να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων και να πάρουν ένα διαθέσιμο δίκυκλο.

Γρήγορα, εύκολα και οικονομικά μετακινούνται μέσα στην πόλη, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις τους και εν συνεχεία «παρκάρουν» το ποδήλατο σε ένα σταθμό μεταβίβασης, για να εξυπηρετηθεί εν συνεχεία κάποιος άλλος συμπολίτης τους.

Το μεγάλο προνόμιο εν προκειμένω είναι ότι ο ποδηλάτης δεν έχει το άγχος της ασφαλούς στάθμευσης του ποδηλάτου, αφού το αφήνει στα ενδεδειγμένα σημεία, χρεώνεται ελάχιστα, επωφελείται από την ευεξία που προκαλεί η άσκηση και το κυριότερο βέβαια, αποφεύγει το αυτοκίνητο και την κίνηση, ειδικά στο κέντρο των πόλεων.

Την παραπάνω επιλογή στις μετακινήσεις θα έχουν σε λίγο καιρό χιλιάδες κάτοικοι σε δήμους της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας. Το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων υλοποιείται από το πράσινο ταμείο του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) στο πλαίσιο της «Αστικής Αναζωογόνησης 2012-2015».

Το Μοσχάτο, το Μαρούσι, η Νέα Σμύρνη, το Κερατσίνι, ο Μαραθώνας, το Ναύπλιο, το Κιάτο, το Αίγιο, η Αρχαία Ολυμπία, η Βόνιτσα, το Διδυμότειχο, η Καρδίτσα και η Καβάλα θέτουν τα θεμέλια για τη μετατροπή τους σε «ποδηλατουπόλεις». «Είχαμε υπογράψει το σύμφωνο Δημάρχων για μείωση κατά 20% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2020 και η απόφασή μας κινείται στην κατεύθυνση αυτή» υπενθυμίζει η αντιδήμαρχος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Δήμου Νέας Σμύρνης, Νόρα Γαλανοπούλου. «Είχαμε υπ’ όψιν την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, όραμα που προσωρινά λόγω οικονομικής στενότητας παγώνει, αλλά δεν μπαίνει στο συρτάρι» τονίζει. Στο γειτονικό Μοσχάτο υφίστανται ήδη δύο προτεινόμενες διαδρομές για τους ποδηλάτες.

«Δώρο» μισή ή μία ώρα

«Τον επόμενο μήνα θα δούμε τα πρώτα ποδήλατα με το χαρακτηριστικό σήμα να κυκλοφορούν» λέει στην «Κ» ο κ. Χάρης Σιακαντάρης, διαχειριστής της εταιρείας που έχει αναλάβει το project σε πολλούς δήμους. «Μπορεί η ιδέα να είναι εισαγόμενη, αλλά η τεχνολογία παράγεται εδώ» διευκρινίζει ο κ. Σιακαντάρης, «κατασκευάζουμε και συναρμολογούμε τα ποδήλατα στην Ελλάδα». Πρόκειται για ποδήλατα πόλης με εσωτερικές ταχύτητες, τα οποία θα διατίθενται έναντι συμβολικού αντιτίμου στους δημότες. «Το κόστος δεν έχει αποφασιστεί και ποικίλλει ανά δήμο, αλλά θα κυμαίνεται στα 25 με 30 ευρώ ετησίως». Η συναλλαγή θα γίνεται μέσω μαγνητικής και πιστωτικής κάρτας. «Δώρο», πάντως, στον κάθε ποδηλάτη – δημότη είναι τα πρώτα 30 με 60 λεπτά της κάθε διαδρομής.

Προβληματισμό, ωστόσο, δημιουργεί η έξαρση στις κλοπές ποδηλάτων που παρατηρείται ούτως ή άλλως. «Ετσι όπως είναι κατασκευασμένες οι πλατφόρμες, ο επίδοξος κλέφτης θα πρέπει να σηκώσει βάρος 1 τόνου» περιγράφει ο κ. Σιακαντάρης. «Εχουμε λάβει προστατευτικά μέτρα, όπως κάμερες παρακολούθησης στους σταθμούς, αισθητήρα φωτός και συναγερμό που ενεργοποιείται στην επαφή με ηλεκτρικό πριόνι». Ετερο «ακανθώδες» σημείο αποτελεί το ζήτημα της ασφάλειας των μετακινήσεων. Οι υπεύθυνοι των δήμων δρομολογούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, ωστόσο επικρατεί η πεποίθηση ότι όσο αυξάνονται στους δρόμους οι ποδηλάτες εκπαιδεύονται αυτόματα και οι οδηγοί Ι.Χ.

«Ουσιαστικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφουγκράστηκε την επιθυμία του κόσμου που στρέφεται όλο και περισσότερο στο ποδήλατο» σχολιάζει ο κ. Σιακαντάρης. «Προσφέρουμε μια εναλλακτική σε όσους αναζητούν ένα διαφορετικό μέσο μετακίνησης, τουλάχιστον για τις κοντινές διαδρομές» καταλήγει η κ. Γαλανοπούλου.

Πού βρίσκονται

Εξήντα κοινόχρηστα ποδήλατα στο Μοσχάτο, εβδομήντα στο Μαρούσι και τριάντα στη Ν. Σμύρνη θα παραδοθούν στους δημότες. Οι σταθμοί ενοικίασης στο Μοσχάτο θα είναι η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, οι δύο πλευρές του σταθμού ΗΣΑΠ, η πλ. Ατταλείας και το οικοδομικό τετράγωνο 16. Στο Μαρούσι σημείο αναφοράς και πάλι ορίζονται οι δύο σταθμοί ΗΣΑΠ (Μαρούσι και Νεραντζιώτισσα), το δημαρχείο, η πλατεία Ηρώων και Αγίας Λαύρας και η οδός Αγίου Κωνσταντίνου. Οπως επισημαίνουν από τον Δήμο Αμαρουσίου «τοποθετούμε τα ποδήλατα κοντά σε στάσεις ΜΜΜ, για να προωθήσουμε και τη συνδυαστική μετακίνηση». Στη Ν. Σμύρνη οι σταθμοί είναι προς το παρόν τρεις: επί των οδών Αγίας Φωτεινής και Αρτάκης και πλησίον του σταθμού τραμ Αγία Παρασκευή. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος.

kala-nea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν οι ενοικιάσεις ποδηλάτων και στην Αττική"

Εταιρεία "φάντασμα" προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά

Εταιρεία «φάντασμα», με την έννοια ότι τα στοιχεία της δεν περιλαμβάνονται σε αυτά της Tράπεζας της Ελλάδος εμφανίσθηκε στην ελληνική αγορά και ...
ασφαλίζει σωρηδόν ταξί. Σχετική αναφορά έχει γίνει από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον γενικό του γραμματέα κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου προς την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ακόμη ωστόσο δεν έχει φροντίσει να απαντήσει για το εάν η εταιρεία δραστηριοποιείται νόμιμα στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της εταιρείας που εμφανίζεται να έχει έδρα σε συνοικία της Αθήνας είναι στη διάθεση του nextdeal.gr.

Επίσης να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η γενική διευθύντρια Μαργαρίτα Αντωνάκη απαντώντας στον κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει ότι «δεν έχουμε στοιχεία αναφορικά με την εταιρία "…LTD". Επιπλέον αναφέρουμε ότι βάσει σύντομης έρευνας στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος, η εταιρία αυτή δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε κράτος μέλος της ΕΕ και του ΕΟΧ και ασκούν ασφάλιση στην Ελλάδα υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ)»

Ο Νέος επόπτης κ. Σπύρος Ζάρκος θα έχει πολύ δουλειά με τις εταιρείες ΕΠΥ!

nextdeal
Διαβάστε Περισσότερα » "Εταιρεία "φάντασμα" προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά"

Διπλασίασαν την τιμή των ελικοπτέρων Απάτσι σε μια νύχτα

Φλέβα χρυσού, φαίνεται, ότι χτύπησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη προμήθευα των στρατιωτικών ελικοπτέρων Απάτσι. Διαπιστώνουν ότι με ένα ...μαγικό τρόπο αγοράστηκαν σε διπλάσια τιμή επί υπουργίας στο Άμυνας κου Γιάννου Παπαντωνίου.

Λίγο πριν αναλάβει το υπουργείο ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ για αγορά 24 ελικοπτέρων Απάτσι. Έγιναν οι συνεννοήσεις για διακρατική προμήθεια με τις ΗΠΑ κόστος ορίστηκε στα 920 εκατ. δολάρια.

Με την ανάληψη του υπουργού από τον κ. Παπαντωνίου εδόθη η εντολή να αγοραστούν κατευθείαν από την εταιρία Μπόινγκ και όχι διακρατικά. Ο νόμος όριζε ότι για να γίνει η προμήθεια από την εταιρία έπρεπε η τιμή να είναι 10% φθηνότερη από την διακρατική. Η Μπόινγκ όμως προσέφερε μεγαλύτερο τίμημα (1,2 δισ. δολάρια), ενώ έπρεπε η τιμή να φτάσει τα 800 εκατ. δολάρια.

Ο υπουργός ξαναπήγε την προμήθεια στο ΚΥΣΕΑ με πρόταση να αγοραστούν 12 Απάτσι, δηλαδή τα μισά, με 800 εκατ. δολάρια ώστε να καλυφθεί το γράμμα του νόμου. Η πρόταση του υπουργού έγινε δεκτή από το ΚΥΣΕΑ και έτσι τα Απάτσι αγοράστηκαν με διπλάσια τιμή. Δηλαδή πληρώσαμε τα 12 ελικόπτερα όσο θα μας στοίχιζαν τα 24.

Με τον μαγικό αυτό τρόπο «φαγώθηκε» 1 δισ. δολάρια περίπου. Το σκάνδαλο διερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

spirospero

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλασίασαν την τιμή των ελικοπτέρων Απάτσι σε μια νύχτα"

Ενωση Εισαγγελέων: Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προκάλεσε η επίθεση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στους οικονομικούς εισαγγελείς για την παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων της ΕΛΣΤΑΤ.

 «Φαίνεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία», σχολίαζε σε ανακοίνωση του γραφείου του, ο πρώην πρωθυπουργός.
Απαντώντας, το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εισαγγελέων υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και «επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι τινές, όταν αισθάνονται απειλούμενοι από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, αναζητούν ευθύνες από τρίτους ή τη Δικαιοσύνη».

Ο πρώην πρωθυπουργός, συνεχίζει το δ.σ. της ΕΕΕ, φαίνεται να αγνοεί, ότι η Εισαγγελική Αρχή, εκ του Συντάγματος και του νόμου, ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την αρχή της νομιμότητας, κάτι που, όπως επισημαίνει, έχει πράξει διαχρονικά, χωρίς επηρεασμούς ή σκοπιμότητες πολιτικές ή άλλες.

Με αφορμή τέλος, τις επικρίσεις κατά δικαστικών λειτουργών που διατυπώνουν τον τελευταίο καιρό πολιτικά πρόσωπα (σ.σ. ο κ. Παπανδρέου, ο  υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας κ.α.),  το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων σημειώνει με νόημα πως σε όλες αυτές τις δηλώσεις παρέμβασης στα της Δικαιοσύνης «εμφιλοχωρεί η ίδια εκείνη σκοπιμότητα» που δήθεν εντοπίζουν όσοι τις κάνουν, σε δικαστικές ενέργειες.

«Είναι αυτονόητο, όμως», καταλήγει, «ότι υπάρχουν όρια, που πρέπει να τηρούν κάποτε όσοι διατείνονται ότι σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενωση Εισαγγελέων: Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης"

Στην Εγνατία οδό αγρότες της Ημαθίας με τα τρακτέρ τους

Δεκάδες τρακτέρ αγροτών από την Ημαθία έχουν ήδη παραταχθεί στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό. Ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν το δρόμο, αλλά και τον σιδηροδρομικό σταθμό....

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Κώστα Λιολιόπουλο, μόλις φθάσουν στο σημείο και οι άλλοι συνάδελφοί τους από τα γύρω χωριά, θα γίνει η γενική τους συνέλευση.

Όπως είπε ο κ. Λιολιόπουλος, η συντονιστική ομάδα της Κίνησης θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να του θέσουν σειρά ζητημάτων, με πρώτο ότι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες από την παραγωγή ροδάκινου που έδωσαν στις βιομηχανίες.

«Εάν δεν δούμε φως στο τούνελ, είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε τόσο την Εγνατία οδό στον κόμβο της Κουλούρας, όσο και το σιδηροδρομικό σταθμό που υπάρχει εδώ δίπλα», προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι και στη Θεσσαλία οι αγρότες προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, σήμερα θα γίνουν κατά τόπους ενημερώσεις των αγροτών για τις εξελίξεις και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των τριών Ομοσπονδιών (Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων) στα Φάρσαλα, προκειμένου να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.

Το Σάββατο, κατά πάσα πιθανότητα στον Παλαμά Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Εγνατία οδό αγρότες της Ημαθίας με τα τρακτέρ τους"

ΕΣΕΕ: Το κυριακάτικο «άνοιγμα» των καταστημάτων θα επιβαρύνει 3% τις τιμές

Περαιτερω αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων κατά 3% εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου προβλέπει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπογραμμίζοντας ότι η επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων θα είναι της τάξεως του 12% μηνιαίως.

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας σχετικά με τις αιτίες που δεν επιτρέπουν την αποκλιμάκωση των τιμών στην Ελλάδα παρά την ύφεση, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

• Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.

• Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing).

• Οι ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών.

• Οι στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές, όπως στις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ.

• Οι πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτιρίων, που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων.

• Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού εμπορίου.

• Η διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

• Μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τιμών υπάρχει από τις αυξητικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

• Η πεπατημένη πως οι βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις και προσφορές λειτουργούν περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές παρά οι μόνιμα χαμηλές τιμές.

• Η πτώση του μισθολογικού κόστους αλλά και του κόστους μίσθωσης επαγγελματικής στέγης (ενοίκια) αντισταθμίστηκε πλήρως, αφενός, από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων και, αφετέρου, εξαιτίας της παύσης των πιστώσεων που επιβλήθηκε στις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ: Το κυριακάτικο «άνοιγμα» των καταστημάτων θα επιβαρύνει 3% τις τιμές"

Πάτρα: Η αγωγή για το σκάνδαλο του ΙΚΑ θα εκδικαστεί μετά από...10 χρόνια

Δέκα χρόνια και πλέον μετά την τέλεση των πράξεων στο σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά υλικά του ΙΚΑ και η υπόθεση εξακολουθεί να σέρνεται, λόγω παραλείψεων της... Δικαιοσύνης αλλά και της Διοίκησης του ΙΚΑ. Και ενώ το ποινικό μέρος της ιστορίας θα εκδικαστεί στις 28 Ιανουαρίου, προ ημερών εκδικάστηκε αγωγή του ΙΚΑ κατά εμπλεκομένου γιατρού για το ποσό των 900.000 ευρώ.

Ομως η αγωγή απορρίφθηκε, δέκα χρόνια μετά, γιατί δεν είχε τα απαραίτητα στοιχεία. Η υπόθεση δεν έχει χαθεί, όμως θα εκδικαστεί το 2014 και ο κατηγορούμενος κερδίζει κι άλλο χρόνο. Η αγωγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους αφού το Δικαστήριο έκρινε πως δεν γινόταν ξεχωριστή αναφορά σε κάθε περίπτωση χορήγησης ορθοπεδικών υλικών στους ασφαλισμένους, αλλά απλή μνεία των σελίδων και του αύξοντα αριθμού κάθε περίπτωσης που ελέγχθηκε, χωρίς να σημειώνονται στην αγωγή τα αποσπάσματα των εκθέσεων αυτών, στις οποίες παραπέμπει.

dete

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Η αγωγή για το σκάνδαλο του ΙΚΑ θα εκδικαστεί μετά από...10 χρόνια"

Ένας στους πέντε δεν πληρώνει ΦΠΑ - Έρχονται κατασχέσεις

Απίστευτα τα στοιχεία που έρχονται στο φως από τους ελέγχους και δικαιολογούν την εκτίναξη των ληξιπροθέσμων οφειλών στα 56,6 δισ. ευρώ. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία δεν είναι μόνο η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν την καταιγίδα των φόρων αλλά και εκείνοι που αρνούνται να αποδώσουν τον ΦΠΑ στο Δημόσιο.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων , το 2012 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,178 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν περίπου 1,4 δισ. ευρώ και διαγράφηκαν 195 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στον ΦΠΑ ενώ έπρεπε να υποβληθούν 5.319.711 δηλώσεις , τελικά υποβλήθηκαν 4.140.911.

Από τους 21.057 ελέγχους που έγιναν για την απόδοση του ΦΠΑ βεβαιώθηκαν 434 εκατ. ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκαν 93,5 εκατ. Ευρώ, δηλαδή μόλις το 21%.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται τώρα στην αυστηροποίηση των ποινών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει άμεση δήμευση περιουσιών και τραπεζικών καταθέσεων όλων όσοι εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν και διαπιστώνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Παράλληλα θεσπίζεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, ενώ γίνεται και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, αλλά και ένα νέο μοντέλο ελέγχου των εισοδημάτων επαγγελματικών ομάδων που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας στους πέντε δεν πληρώνει ΦΠΑ - Έρχονται κατασχέσεις"

Παράνομο το ξεκλείδωμα των κινητών στις ΗΠΑ από τις 26 Ιανουαρίου

Από τις 26 Ιανουαρίου και μετά το ξεκλείδωμα των κινητών στις ΗΠΑ θα απαγορεύεται από το νόμο και οι κάτοχοι θα είναι αναγκασμένοι να... παραμένουν στο ίδιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αν θέλουν να χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή.

Όπως αναφέρει το Livescience, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2012 από το αμερικανικό κογκρέσο. Αρχικά υπήρχε ένα παραθυράκι 90 ημερών, όπου κάποιος μπορούσε να αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο και να το ξεκλειδώσει, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει πλέον από το ερχόμενο Σάββατο. Το ξεκλείδωμα κινητών τηλεφώνων είναι χρήσιμο όταν κάποιος επιθυμεί να αλλάξει πάροχο κινητής τηλεφωνίας και δεν θέλει να αποχωριστεί τη συσκευή του. Η τιμή των κλειδωμένων συσκευών είναι σαφώς φθηνότερη από εκείνη των ξεκλείδωτων. 

Στην Ελλάδα όλοι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δίνουν ξεκλείδωτα κινητά στους πελάτες τους, αλλά κάτι τέτοιο στοιχίζει ακριβότερα για έναν καταναλωτή, καθώς καλείται να πληρώσει το διπλάσιο ή ακόμα και το τριπλάσιο ποσό για μία συσκευή, σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού.

lifo
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομο το ξεκλείδωμα των κινητών στις ΗΠΑ από τις 26 Ιανουαρίου"

Αλλαγή ρυθμίσεων του φορολογικού που τους αφορούν ζητούν από τον Γ. Στουρνάρα οι απόδημοι Έλληνες

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την οποία ζητά να αναθεωρηθούν οι φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν τους απόδημους έστειλε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Με την επιστολή, ζητείται από τον κ. Στουρνάρα η προστασία των ομογενών έναντι του ενδεχομένου διπλής φορολόγησης αλλά και από τη γραφειοκρατία που συνοδεύει τη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ιδιαίτερες ανησυχίες έχουν εκφρασθεί από ομογενείς για την υποχρεωτική ετήσια υποβολή δικαιολογητικών, όπως ‘Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας’ ή ‘αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης στο εξωτερικό’ ή ‘Βεβαίωση από μια, οποιαδήποτε, υπηρεσία του εξωτερικού για την πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό’».

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στους ομογενείς, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρμόδιες αρχές σε διάφορες χώρες δεν εκδίδουν τέτοιου είδους έγγραφα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολλοί ομογενείς.

Η διάταξη του νέου νομοσχεδίου που αναφέρει ότι αν ο φορολογούμενος κατοικεί στην αλλοδαπή υπoχρεούται σε υποβολή δήλωσης είναι αλληλεγγύως με αυτόν οι αντιπρόσωποι ή οι πράκτορές του στην Ελλάδα, δημιουργεί επιπρόσθετα πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες του Εξωτερικού, καθώς οι έως τώρα αντιπρόσωποι / πράκτορές τους στην Ελλάδα ενδεχομένως να αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν φοβούμενοι τις οποιεσδήποτε ευθύνες όσον αφορά στις οφειλές ομογενών που έως τώρα εκπροσωπούσαν.

Επίσης, οι απόδημοι εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων Ελλήνων του εξωτερικού με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται να επενδύουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η πατρίδα μας έχει άμεση ανάγκη τις επενδύσεις.

Οι διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 2238 επιφυλάσσουν κινδύνους διπλής φορολόγησης των ομογενών. Επί πλέον, η μετάθεση αρμοδιότητας από την ΔΟΥ Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού στις τοπικές ΔΟΥ, θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους Ομογενείς, κυρίως σε εκείνους οι οποίοι ενώ φορολογούνται στη χώρα που διαμένουν για το εισόδημά που αποκτούν εκεί, στην Ελλάδα δεν θα τους θεωρούν κατοίκους εξωτερικού, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα πλεονεκτήματα που είχαν μέχρι τώρα με την ιδιότητα αυτή.

Η απογοήτευση της Ομογένειας είναι μεγάλη ακόμα και με τις προβλέψεις για κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης για ακίνητο που αγοράζουν στην Ελλάδα με συνάλλαγμα από το εξωτερικό, το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί στη χώρα που διαμένουν.

«Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι θα επανεξετασθούν προγραμματιζόμενες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα πάντα την ίση και δίκαιη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την τεράστια διαχρονική προσφορά της Ομογένειας προς την μητέρα πατρίδα», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή ρυθμίσεων του φορολογικού που τους αφορούν ζητούν από τον Γ. Στουρνάρα οι απόδημοι Έλληνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news