facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς συγκοινωνίες την Πέμπτη από τις 12.00 ως τις 16.00

Συνεχίζεται η απεργία στο Μετρό, 11.00-17.00 «φρένο» σε λεωφορεία, 12.00-16.00 σε Ηλεκτρικό - Τραμ

Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους απεργούς του Μετρό - ΣΤΑΣΥ: ο νόμος θα εφαρμοστεί


Συνεχίζεται για όγδοη συνεχή ημέρα το μαρτύριο του επιβατικού κοινού της Αττικής, καθώς την Πέμπτη το επιχειρησιακό σωματείο του μετρό θα προχωρήσει εκ νέου σε απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα εκτός των τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00.

Ειδικότερα:

- Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει.

- Ο Ηλεκτρικός και το Τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00 έως τις 16.00.

- Τα λεωφορεία θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 11.00 ως τις 17.00, που σημαίνει ότι η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 10.00, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00.Τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν κανονικά.

*Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους απεργούς του Μετρό

Σε ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Σωματείου Εργαζόμενων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), οι απεργοί του Μετρό απαντούν στις κατηγορίες «για ασέβεια προς το επιβατικό κοινό», λέγοντας ότι ευθύνονται «όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, παραμυθιάζουν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) «απερίφραστα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τους αγώνες όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας σε όλη τη χώρα».

«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων - αγωνιστών του ΜΕΤΡΟ - ΤΡΑΜ - ΗΣΑΠ, οι οποίοι με την αντίσταση, τον αγώνα και τη δράση τους, ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης κατά των παράνομων, βάρβαρων, αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών και ανάλγητων μέτρων που το καθεστώς έχει επιβάλει και προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει και να επεκτείνει» σημειώνει.

«Καταγγέλλουμε την αδιαλλαξία της τρικομματικής αντιπροσωπείας στη χώρα, η οποία ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του διαίρει και βασίλευε, προσπαθεί να αμαυρώσει, να κατασυκοφαντήσει και να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Ο αγώνας κατά της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης ολόκληρης της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί» υπογραμμίζει.

Η ΟΣΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους πολίτες όχι μόνο να κατανοήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ή όποια θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία».

Να επιστρέψουν για δουλειά, καλεί τους απεργούς η εταιρία, έπειτα από τη δικαίωση της προσφυγής της στα δικαστήρια

Την υπόσχεση ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», δηλαδή ότι θα απολυθούν όσοι απεργοί των αστικών συγκοινωνιών δεν επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την κήρυξη των κινητοποιήσεών τους ως παράνομων και καταχρηστικών από τα δικαστήρια, έδωσε την Τετάρτη με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρία καλεί «όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους», ιδιαίτερα δε «τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου “αιτήματος”».

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί» επισημαίνει η ΣΤΑΣΥ.

Η εταιρεία προσέφυγε και την Τετάρτη στα δικαστήρια «κατά των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα σταθερής τροχιάς» και επισημαίνει ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών «έκρινε και τις σημερινές απεργίες παράνομες και απαγόρευσε τη συνέχισή τους».

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων, όμως, παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις εξακολουθούν να κινούνται σε μη νόμιμα πλαίσια και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συνεχίζουν για έβδομη συνεχή ημέρα να ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης» καταλήγει η εταιρεία.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς συγκοινωνίες την Πέμπτη από τις 12.00 ως τις 16.00 "

Υπολόγιζαν 500 εκατ. ευρώ από το πετρέλαιο, πήραν μόνο 44,5!

Δεν άντεξαν άλλο τα νοικοκυριά στην «πετρελαιοαπαγόρευση» που επέβαλε με την αβάσταχτη φορολογία το υπουργείο Οικονομικών και στο α΄εικοσαήμερο του Ιανουαρίου φέτος ξόδεψαν περισσότερα από όσα ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2012 για να ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης.

Ωστόσο οι ποσότητες φέτος θα είναι λιγότερες και από τις μισές περσινές, λόγω περιορισμού της κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα όμως καταποντίζονται τα δημόσια έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης, καθώς οι οδηγοί φαίνεται να έχουν τραβήξει «χειρόφρενο» και να μην καταναλώνουν πια καύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 1 ως τις 20 Ιανουαρίου και παρά το ψύχος των ημερών, αγοράστηκαν πανελλαδικά 135.000 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν 44,5 εκατ. ευρώ από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης! Με τους ρυθμούς αυτούς, μέχρι τέλος του μηνός φαίνεται πως θα πωληθούν περίπου 200.000 τόνοι.

Πέρυσι τον Ιανουάριο όμως είχαν αγοραστεί 618.000 τόνοι σε ολόκληρο το μήνα. Αντιστοιχούσαν δηλαδή παραδόσεις 400.000 τόνων στο α΄εικοσαήμερο. Τον Ιανουάριο πέρυσι όμως είχαν εισπραχθεί μόλις 37 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους. Προκύπτει έτσι ότι τον Ιανουάριο φέτος το δημόσιο θα κερδίσει για πρώτη φορά 7,5-10 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Το ποσό αυτό δεν είναι τίποτε σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, ο στόχος για φέτος από την εξίσωση των φόρων είναι 500 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα ακόμα και αυτά τα έσοδα εξανεμίζονται από την κατρακύλα στα έσοδα από τον ειδικό φόρο στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης. Στο α΄εικοσαήμερο του Ιανουαρίου φέτος πουλήθηκαν 118.000 τόνοι και εισπράχτηκαν 39 εκατ. ευρώ, που δια βίας μπορεί να φτάσουν στους 170.000 τόνους και τα 55-60 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του μηνός. Πέρυσι όμως, σε ολόκληρο τον Ιανουάριο, είχαν πωληθεί 177.000 τόνοι και το δημόσιο είχε εισπράξει 73 εκατ. ευρώ. Κινδυνεύει να χάσει δηλαδή φέτος τον Ιανουάριο, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, τουλάχιστον 12-17 εκατ. ευρώ. Έτσι και αναμένεται και αυτόν τον μήνα να συνεχιστεί η απώλεια δημοσίων εσόδων που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες, προκαλώντας νέες πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για την εξεύρεση επιπλέον εσόδων με άλλους φόρους και χαράτσια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπολόγιζαν 500 εκατ. ευρώ από το πετρέλαιο, πήραν μόνο 44,5!"

Αλλάζουν όλα στα φάρμακα από τον άλλο μήνα! - Οι αποζημιώσεις και οι νέες συμμετοχές

Νέο τρόπο αποζημίωσης στα φάρμακα θα αρχίσει να εφαρμόζει από τις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θα έλθουν και άλλες μειώσεις τιμών στα φάρμακα που απαιτούν και οι δανειστές μας προκειμένου να περιορισθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη. Νέοι κίνδυνοι για τους ασθενείς.

Οι επόμενες δόσεις του πολυπόθητου δανείου σίγουρα δε θα έρθουν και πάλι με ευκολία καθώς οι πιέσεις για νέα μέτρα δε θα αφήσουν αλώβητη και τη φαρμακευτική αγορά.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει και πάλι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μειώσεις θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 10%. Ο νέος περιορισμός όμως, μετά και τις αλλεπάλληλες μειώσεις το τελευταίο διάστημα, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά καθώς το φαινόμενο υποκατάστασης φθηνών με ακριβότερα φάρμακα θα κυριαρχήσει. Τακτική άλλωστε συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εκτός αυτού οι ελλείψεις θα ενταθούν καθώς φθηνά φάρμακα εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές με σκοπό το υψηλότερο κέρδος.
Το ζήτημα όμως για δανειστές και κυβέρνηση είναι να μην ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη το 2013 πάνω από τα 2,4 δις ευρώ στη χειρότερη περίπτωση έως τα 2,5 δις. Να σημειωθεί ότι το 2012 έκλεισε με πολλές πιέσεις και διάφορες …αλχημείες στα 2,88 δις ευρώ.

Η θετική λίστα φαρμάκων

Το νέο δελτίο τιμών όμως που θα εκδοθεί στο τέλος Ιανουαρίου θα συνοδευτεί και από τη θετική λίστα φαρμάκων που αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Η θετική λίστα που θα «κουμπώσει» με το νέο δελτίο τιμών θα ορίζει και την ασφαλιστική τιμή για κάθε θεραπεία ξεχωριστά. Θα ορίζει δηλαδή την ανώτατη τιμή που θα αποζημιώνεται κάθε σκεύασμα από τα Ταμεία. Σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο από αυτό που καλύπτεται από το κράτος θα πληρώνει εκτός από το 25% της συμμετοχής και το ήμισυ της διαφοράς μέχρι τη λιανική τιμή.

Πάντως οι νέες ασφαλιστικές τιμές αναμένεται να επιβαρύνουν σε πολλές περιπτώσεις τους ασθενείς οι οποίοι είτε θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για να συνεχίσουν να παίρνουν το ίδιο φάρμακο είτε θα πρέπει να επιλέξουν φθηνότερο.

Άλλωστε οι ασφαλιστικές τιμές που έχουν ορισθεί είναι χαμηλές με στόχο να πιεστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους για να κρατήσουν το μερίδιο αγοράς τους.

iatopedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στα φάρμακα από τον άλλο μήνα! - Οι αποζημιώσεις και οι νέες συμμετοχές"

Αστυνομικός-νονός ζήτησε 400 ευρώ από καφενείο στο Μενίδι

Xειροπέδες πέρασαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. σε 26χρονο συνάδελφό τους ο οποίος πουλούσε προστασία σε μαγαζιά. Ο νεαρός Ειδικός Φρουρός συνελήφθη ύστερα από καταγγελία καφετζή ο οποίος υποστήριξε ότι εμφανίστηκε στο μαγαζί του και εκβιαστικά του ζήτησε να του καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 400 ευρώ.

Οπως κατήγγειλε ο 36χρονος καφετζής ο 26χρονος Ειδικός Φρουρός, μαζί με έναν 27χρονο μπήκαν τη Δευτέρα στο μαγαζί του και προφασιζόμενοι ότι υπηρετούν στην «Ασφάλεια» απαίτησαν εκβιαστικά από τον ίδιο να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως, προκειμένου να του παρέχουν «αστυνομική προστασία».

Ο ιδιοκτήτης του καφενείου επειδή δεν διέθετε το συγκεκριμένο ποσό, τους παρέδωσε αρχικά το ποσό των 100 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα το παραλάμβανε ο Ειδικός Φρουρός, την επόμενη ημέρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Ειδικός Φρουρός μαζί με τον ιδιώτη μετέβησαν για την παραλαβή του υπόλοιπου ποσού και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μενιδίου .

Στη συνέχεια ενημερώθηκε αρμοδίως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία διενήργησε το προανακριτικό έργο.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο 26χρονος Ειδικός Φρουρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός-νονός ζήτησε 400 ευρώ από καφενείο στο Μενίδι"

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν τον έξτρα φόρο

Σε... κυνήγι αποδείξεων, με πολλές όμως «παγίδες», θα αποδυθούν και εντός του τρέχοντος έτους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αν δεν προσέξουν και δεν συλλέξουν τις αποδείξεις που «μετρούν» στην Εφορία, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που τελικά συγκεντρώθηκαν.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν έγινε μόνο πιο αυστηρό το μέτρο, αλλά επήλθαν και πολλές αλλαγές αναφορικά με το ποιες αποδείξεις δέχεται και ποιες όχι η Εφορία.
Ετσι όπως φαίνεται και στην πλήρη λίστα με τις «χρήσιμες» και τις «άχρηστες» αποδείξεις φέτος δεν «μετρούν» οι αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η Εφορία.

Πρόκειται για δαπάνες που απορροφούν μεγάλο μέρος του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού.

Εξάλλου δεν θα περνάνε στην Εφορία οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν (όπως και πέρυσι) οι αποδείξεις για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση.

Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν σε δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο αναλυτικά, με τη νέα ρύθμιση για τη συλλογή αποδείξεων αλλάζουν τα ακόλουθα:

Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος εξακολουθεί να ισχύει και το 2013, αλλά μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς, συντάξεις κ.λπ.) και δεν υπερβαίνουν τις 42.000 ευρώ. Για τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ (ποσό δηλαδή ίσο με το 25% των 42.000 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού, δηλαδή με τον κατώτατο συντελεστή της νέας κλίμακας φόρου για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις, για παράδειγμα 5.500 ευρώ, τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν, δηλαδή στο ποσό των 2.00 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 Χ 22%).

Η φορολογική «ποινή» η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ανεβαίνει από το 10% για το 2012 στο 22%.

Το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες, δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.

8+1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ «ΜΕΤΡΟΥΝ» ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

1 Διατροφή - ποτά
Oλα τα τρόφιμα
Μη αλκοολούχα ποτά
Kαφές
Τσάι
Kακάο
Αναψυκτικά
Μεταλλικό νερό
Χυμοί
Αλκοολούχα ποτά, καπνός
Kρασιά
Μπίρες
Ούζο
Ουίσκι
Βότκα
Τσιγάρα
Πούρα
2 Ενδυση - Υπόδηση
Υφάσματα
Ρούχα
Αξεσουάρ ένδυσης
Παπούτσια
Επιδιορθώσεις υποδημάτων
Μεταποίηση ρούχων
Καθαρισμός ενδυμάτων
3 Είδη νοικοκυριού
Επιπλα
Φωτιστικά
Διακοσμητικά
Χαλιά - μοκέτες
Υφάσματα κουρτίνας
Ριχτάρια
Στρώμα
Μαξιλάρια
Σεντόνια
Κουβέρτες
Ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, φούρνοι, κλιματιστικά και θερμάστρες)
Μικρές οικιακές συσκευές
Επισκευή ηλεκτρικών συσκευών
Πιάτα - μαχαιροπήρουνα
Υαλικά
Σκεύη κουζίνας
Εργαλεία
Είδη κηπουρικής
Εξαρτήματα (π.χ. λαμπτήρες, μπαταρίες)
Είδη καθαρισμού
Οικιακές υπηρεσίες (οικιακή βοηθός, φύλαξη παιδιών στο σπίτι)
Φύλαξη και καθαρισμός χαλιών
4 Επισκευή και συντήρηση κατοικίας
Υλικά οικοδομής (π.χ. χρώματα στόκος)
Εργασίες υδραυλικού
Εργασίες ηλεκτρολόγου
Κλειδαράς
Εργασίες ελαιοχρωματιστή
5 Μεταφορές
Ανταλλακτικά αυτοκινήτου
Ελαστικά
Λιπαντικά
Πυροσβεστήρας
Καύσιμα.
Σέρβις αυτοκινήτου - μοτοσικλέτας.
Πλύσιμο αυτοκινήτου.
Βαφή αυτοκινήτου
Βουλκανιζατέρ
Μίσθωση ταξί
Μεταφορές πραγμάτων
6 Εκπαίδευση
Δίδακτρα νηπιαγωγείου - δημοτικού
Δίδακτρα γυμνασίου - λυκείου
Δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών
7 Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες
Ράδιο CD
Τηλεοράσεις
Δορυφορική κεραία
Αποκωδικοποιητής
Συσκευή GPS
Ψηφιακή κορνίζα
Φωτογραφική μηχανή
Βιντεοκάμερες
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Μέσα εγγραφής ήχου - εικόνας
Επισκευές συσκευών
Μουσικά όργανα
Μεγάλα είδη αναψυχής (εξωλέμβια μηχανή, γουίντ - σέρφινγκ)
Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Παιχνίδια (κούκλες, ποδήλατα, παζλ)
Είδη άθλησης
Ανθη
Τροφές και είδη για κατοικίδια ζώα
Κτηνιατρικές υπηρεσίες
Εισιτήρια αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.ά.)
Γυμναστήρια
Σχολές χορού
Ωδεία
Μαθήματα ποδοσφαίρου - μπάσκετ
Μαθήματα κολύμβησης
Λούνα παρκ
Internet Cafe
Κινηματογράφος
Θέατρα
Μουσεία
Εκτυπώσεις φωτογραφίας
Ενοικίαση DVD
Βιβλία
Εφημερίδες
Περιοδικά
Γραφική ύλη
Σχολικά είδη
Πακέτο διακοπών
8 Εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία
Εστιατόρια
Ταβέρνες
Ζαχαροπλαστεία
Καφενεία
Μπαρ
Νυχτερινά κέντρα
Εξοδα ξενοδοχείων
9 Διάφορα αγαθά, υπηρεσίες
Κουρεία - κομμωτήρια
Ηλεκτρική ξυριστική μηχανή
Πιστολάκι μαλλιών
Είδη ατομικής φροντίδας
Κοσμήματα - ρολόγια
Είδη ταξιδιού .
Είδη καπνιστού
Παιδικό καροτσάκι
Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Οίκοι ευγηρίας
Βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι
Τραπεζικές υπηρεσίες
Υπηρεσίες χρηματιστών
Υπηρεσίες συμβούλων φορολογίας
Δικηγόροι
Εξοδα θρησκευτικών τελετών (κηδείες)
Υπηρεσίες μεσιτικών γραφείων
Αγγελίες σε εφημερίδες
Φωτοτυπίες

Ποιες αποδειξεις δεν «ΜΕΤΡΟΥΝ»

Στέγαση
Ενοίκια κατοικιών
Υδρευση - Αποχέτευση
Δημοτικά τέλη
Υπηρεσίες κοινοχρήστων
Συντήρηση ανελκυστήρα
Κηπουρός
Καθαρισμός πολυκατοικίας
Απόφραξη κεντρικής αποχέτευσης
Συντήρηση καυστήρα
Ηλεκτρικό ρεύμα
Υγραέριο - Φυσικό αέριο
Πετρέλαιο Θέρμανσης
Κάρβουνα - καυσόξυλα

Υγεία
Φάρμακα
Φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. θερμόμετρο, οινόπνευμα)
Θεραπευτικές συσκευές (π.χ. ακουστικά βαρηκοΐας, συσκευή μέτρ. ζαχάρου, πιεσόμετρο)
Ιατρικές υπηρεσίες
Οδοντιατρικές υπηρεσίες
Φυσιοθεραπεία
Μικροβιολογική εξέταση
Ακτινογραφία
Υπέρηχος
Τεστ ΠΑΠ - Μαστογραφία
Νοσοκομειακή περίθαλψη
Αποκλειστική νοσοκόμα

Μεταφορές - Επικοινωνίες
Αγορά αυτοκινήτων
Αγορά μοτοσικλετών
Αγορά σκαφών αναψυχής
Τέλη κυκλοφορίας
Διόδια
Εισιτήρια σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία αστικές συγκοινωνίες
Ταχυδρομικές υπηρεσίες (δημόσιες και ιδιωτικές)
Σταθερή τηλεφωνία
Κινητή τηλεφωνία
Πρόσβαση στο διαδίκτυο
Εισφορά σε ΕΡΤ
Συνδρομητική τηλεόραση

Αλλες υπηρεσίες
Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
Ασφάλιση κατοικίας
Ασφάλιση υγείας
Ασφάλιστρα αυτοκινήτου - δικύκλων
Αλλες ασφαλίσεις
Φωτοβολταϊκά

Ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν τον έξτρα φόρο"

«Παγωμένα» τα 160 εκατ. ευρώ του Λαυρεντιάδη στην Ελβετία με δικαστική απόφαση

Δεν έγινε δεκτό από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας το αίτημα για ξεπάγωμα των λογαριασμών ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ που είχε υποβάλλει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να παραμείνουν παγωμένες οι καταθέσεις. Η απόφαση ελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά σύμφωνα με την Καθημερινή και τον Τάσο Τέλλογλου, απερρίφθη η πρόταση Λαυρεντιάδη για τυπικούς λόγους. Συγκεκριμένα, ενώ είχε κληθεί να καταβάλει 6.000 ελβετικά φράγκα ενόψει της εκδίκασης του αιτήματός της, η πλευρά Λαυρεντιάδη καθυστέρησε κατά πέντε μέρες την πληρωμή,.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, εδώ και περίπου 5 μήνες ο κ. Λαυρεντιάδης επιχειρούσε να μεταβιβάσει την τράπεζα Lamda Bank, τη 6 ιδιωτική τράπεζα του Λίχτενστάιν για την άδεια της οποίας είχε καταβάλει 30 εκατομμύρια ευρώ.

 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παγωμένα» τα 160 εκατ. ευρώ του Λαυρεντιάδη στην Ελβετία με δικαστική απόφαση"

Η τρομοκρατία φοβίζει το επιτελείο της τρόικας

Με τραγιάσκα οι Τροϊκανοί... για να αποφύγουν τους τρομοκράτες!

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα βίας δεκάδες υπάλληλοι των Βρυξελλών οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στην Αθήνα από την Τρόικα έχουν τρομοκρατηθεί και έχουν λάβει απίστευτες οδηγίες να προσέχουν και να λαμβάνουν αυξημένες προφυλάξεις.

Οι οδηγίες δόθηκαν, σύμφωνα με τα «Νέα» από το στρατηγείο των Βρυξελλών και οι πληροφορίες λένε ότι τους ζητήθηκε να κυκλοφορούν...κακοντυμένοι, να αποφεύγουν τις καλές γραβάτες και τα ακριβά μανικετόκουμπα ενώ αν είναι ξανθοί ή έχουν ανοιχτόχρωμα μαλλιά να τα καλύπτουν με τραγιάσκες ή ρεπούμπλικες!Αυτό για τους κυρίους, αφού για τις κυρίες δεν έχουν δοθεί ανάλογες οδηγίες (ας είναι καλά οι βαφές μαλλιών...).

Επιπλέον έχουν την οδηγία όταν ερωτώνται πού εργάζονται να απαντούν σε Οίκο μόδας ή κάτι παρόμοιο και ότι έχουν αποσπασθεί στην Αθήνα!

Διαβάστε Περισσότερα » "Η τρομοκρατία φοβίζει το επιτελείο της τρόικας"

Απάτη 10 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζα με μαϊμού δάνεια! Στο κόλπο μεγαλοστέλεχος και δύο υπάλληλοι!

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ έλλειμα βρήκαν ειδικοί επιθεωρητές της μεγάλης τράπεζας, σε πόλη της Πελοποννήσου!

Οι επιθεωρητές επί ένα μήνα "ξεσκόνιζαν" το κατάστημα της Τράπεζας και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει έλλειμα απο δάνεια που ίσως ξεπεράσει το ποσό των 10 εκατομμύριων ευρώ..

Στο κόλπο σύμφωνα με το moriasnews, ήταν μεγαλοστέλεχος της τράπεζας και δύο ακόμα υπάλληλοι της ίδιας τράπεζας..

Μπλεγμένοι είναι και επιχειρηματίες που έπαιρναν δανεικά και αγύριστα…και είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα!
Ο υπάλληλος είναι συνταξιούχος πλέον αλλά οι υπόλοιποι εργάζονται ακόμα στην τράπεζα.

Επιστράτευαν... Πακιστανούς για να "τσεπώνουν" τα λεφτά!

Το μεγάλο κόλπο αποκαλύφθηκε όταν ένας παρατηρητικός υπάλληλος διαπίστωσε να έχουν πάρει μεγάλα στεγαστικά δάνεια αλλοδαποί, κυρίως Πακιστανοί, που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν με τίποτα.

Απο τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι Πακιστανοί ήταν τελικά ένας, ο οποίος άλλαζε ταυτότητες…σαν τα πουκάμισα και το στέλεχος της Τράπεζας σε συνεργασία με το κύκλωμα του χορηγούσε διαρκώς δάνεια με ποσά 400-500.000 ευρώ.

Ο άφαντος αλλοδαπός (εδώ και καιρό) έπαιρνε ένα μικρό χαρτζιλίκι και τα λεφτά πήγαιναν στις τσέπες του κυκλώματος..!

Ο έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένεται το ποσό να είναι πολύ μεγαλύτερο απο αυτό που σήμερα έχει βγεί στην επιφάνεια…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη 10 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζα με μαϊμού δάνεια! Στο κόλπο μεγαλοστέλεχος και δύο υπάλληλοι!"

Γνωμοδότηση ΡΑΕ: Οι καταναλωτές πληρώνουν τις σπατάλες της ΔΕΗ

Ανίκανη να ελέγξει το κόστος λειτουργίας της εμφανίζεται η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν τις σπατάλες με αυξήσεις στο ρεύμα.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του κόστους των ρύπων, του κόστους λειτουργίας των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας, τομείς όπου σύμφωνα με τη ΡΑΕ η ΔΕΗ έκανε ελάχιστα για να τους βελτιώσει.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο κείμενο της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για το εύλογο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ το 2013 που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και είναι άκρως αποκαλυπτικό για την πορεία ελέγχου του κόστους της επιχείρησης.

Τέτοια είναι η περίπτωση του κόστους ρύπων, που σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα ήταν χαμηλότερο εφόσον η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στη διάθεσή της.

Άλλο παράδειγμα είναι η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλότερες τιμές μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, όχι όμως και η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση.
Ενδεικτικές επίσης είναι οι αναφορές στο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ που, όπως σημειώνει η ΡΑΕ, αντί να μειώνεται αυτό αυξάνεται, καθώς και στο κόστος εξόρυξης λιγνίτη (ορυχεία).

Εκτός όμως από αδυναμία της ΔΕΗ να ελέγξει το κόστος της, η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι στην πρότασή της για τις φετινές αυξήσεις η επιχείρηση προσπάθησε να τα... φουσκώσει. Και αυτό καθώς συμπεριέλαβε στο προτεινόμενο κόστος για το 2013 και μονάδες ηλεκτρισμού που δεν αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος, όπως τη Μεγαλόπολη 5 και τις πετρελαϊκές.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Γνωμοδότηση ΡΑΕ: Οι καταναλωτές πληρώνουν τις σπατάλες της ΔΕΗ"

Στην τελική φάση η επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα για πετρέλαιο στη Δ. Ελλάδα

Στην επόμενη και τελική φάση εισέρχονται οι τρεις διαγωνισμοί «Open door» για την έρευνα και εκμετάλλευση των τριών περιοχών στη Δ. Ελλάδα (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energyrpress, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε ή στις αρχές της επόμενης και με την ανακοίνωση των εταιρειών θα ξεκινήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις. Θυμίζουμε ότι η 17μελής επιτροπή αναμένεται να επιλέξει τις προσφορές εκείνες που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «δεν υπάρχει κανένα deadline για αυτές τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου».

Εικόνα για το ύψος των προσφορών που έχουν κατατεθεί αλλά και για τα τεχνικά εχέγγυα και την εμπειρία – που στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελούν εξίσου σημαντικά κριτήρια με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στις υπό παραχώρηση περιοχές – δεν υπάρχει, όπως είναι λογικό.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι οι διαδικασίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν απολύτως διαφανείς ενώ πριν τις όποιες αποφάσεις ο φάκελος των διαγωνισμών θα σταλεί και στο Μαξίμου.

Στους διαγωνισμούς για τις τρεις περιοχές μετέχουν οι εξής:

η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, με την ιταλική Edison και τη σκωτσέζικη Melrose (έχει ενδιαφερθεί για τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα

οι κοινοπραξίες της Energean Oil & Gas (διαχειρίζεται επιτυχώς τη μοναδική ενεργή παραγωγή της χώρας στον Πρίνο) με τις Schlumberger, Petra Petroleum (Ιωάννινα) και Trajan Oil (Πατραϊκός, Κατάκολο

η εταιρεία Chariot Oil (Ιωάννινα) με έδρα τη Βρετανία και ερευνητική δραστηριότητα στην Αφρικ

η Arctic Hunter (Ιωάννινα) από τον Καναδά σε κοινοπραξία με την επίσης καναδική ΚΟ Enterprise

και η Grekoil Energy Ventures (Κατάκολο) θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού της κυπριακής εταιρείας Comtrack

Imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τελική φάση η επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα για πετρέλαιο στη Δ. Ελλάδα"

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται Παπαντωνίου-Δούκας

Στην τακτική Δικαιοσύνη παραπέμπονται για ανειλικρινή δήλωση στο πόθεν έσχες τους ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Πέτρος Δούκας έπειτα από απόφαση της επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής.

Η απόφαση για τον πρώην υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου ήταν ομόφωνη. Η επιτροπή έκρινε ανειλικρινή την δήλωση του και αφορά στα δυο εκατομμύρια δολάρια τα οποία δεν είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του 2008.

Όσον αφορά στον πρώην υφυπουργό της Νέας Δημοκρατίας Πέτρο Δούκα, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (ψήφοι 7-4) και αφορά στα 1,1 εκατομμύρια δολάρια που έλειπαν από τη δήλωσή του σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο κ. Δούκας εξήγησε την ύπαρξη του συγκεκριμένου ποσού ωστόσο, επειδή δεν είχε καταγραφεί στο πόθεν έσχες, παραπέμφθηκε στην τακτική δικαιοσύνη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται Παπαντωνίου-Δούκας"

Αποκάλυψη: Βρέθηκε φορολογικός θησαυρός 3,4 δισ. ευρώ


Φορολογικό θησαυρό 3,4 δισ. ευρώ αποκάλυψε το μέτρο του φορολογικού πιστοποιητικού με τους ιδιώτες ελεγκτές να τον φέρνουν στην επιφάνεια κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν σε 4.468 ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ για τη χρήση του 2011.

Το ποσό αυτό αφορά στις λογιστικές αναμορφώσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν οι εταιρίες προκειμένου να λάβουν το φορολογικό πιστοποιητικό διευρύνοντας έτσι τη φορολογική βάση κατά 3,4 δισ. ευρώ. Οι δε επιπλέον φόροι που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία με τη φορολόγηση των λογιστικών διαφορών φθάνουν μέχρι 879 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2011 υπήρξε ύφεση 7,1% και ο τζίρος των επιχειρήσεων είχε παρουσιάσει οριακή αύξηση 1,8%.
Οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες στις 4.468 Α.Ε και ΕΠΕ για τη χρήση του 2011, κατά τον πρώτο χρόνο έκδοσης του φορολογικού πιστοποιητικού, έδειξαν τα εξής:..

...1. Ο τζίρος των επιχειρήσεων ανήλθε σε 193,01 δισ. ευρώ έναντι 189,62 δισ. ευρώ τη χρήση του 2010.

2. Οι λογιστικές διαφορές εκτινάχθηκαν στα 8,03 δισ. ευρώ από 4,65 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, όταν ο έλεγχος βρισκόταν ακόμη στα «χέρια» των εφοριακών υπαλλήλων. Οι λογιστικές διαφορές αφορούν δαπάνες που επικαλούνται οι επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη τους και να καταβάλουν λιγότερο φόρο. Με τις λογιστικές αναμορφώσεις που έγιναν οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να «διαγράψουν» δαπάνες που δεν είναι αποδεκτές προκειμένου να λάβουν το «πολύτιμο» φορολογικό πιστοποιητικό από τους ιδιώτες ελεγκτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί η φορολογική βάση των εταιριών κατά 3,4 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει περισσότερους φόρους. Συγκεκριμένα οι έξτρα φόροι που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τις πρόσθετες λογιστικές διαφορές που εντοπίστηκαν κυμαίνονται μεταξύ 675 εκατ. ευρώ και 879 εκατ. ευρώ.

3. Το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ που «αποκάλυψαν» οι έλεγχοι των ιδιωτών ελεγκτών ισοδυναμεί σχεδόν με το σύνολο των εισοδημάτων που δήλωσαν για τη χρήση του 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες (3,7 δισ. ευρώ).

4. Παρά την ύφεση, ο φόρος χαρτοσήμου που αποδόθηκε από τις εταιρίες που ελέγχθηκαν αυξήθηκε κατά 27%. Από 56,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 αυξήθηκε στα 71,5 εκατ. ευρώ το 2011.

5. Προβεβαιώθηκαν φόροι ύψους 90,77 εκατ. ευρώ, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις μέσω των παρατηρήσεων των ορκωτών ελεγκτών.

6. Ενώ οι ζημιές υπετριπλασιάστηκαν και από 1,2 δισ. ευρώ το 2010 ανήλθαν σε 5,1 δισ. ευρώ το 2011 ο φόρος εισοδήματος μειώθηκε κατά 14,6% από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 σε 1,2 δισ. ευρώ το 2011.

7. Το ποσοστό της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων ανήλθε σε 92,3%.

imerisia


Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη: Βρέθηκε φορολογικός θησαυρός 3,4 δισ. ευρώ"

Φτερά έκαναν 16 φορτία κατασχεμένων τσιγάρων από το Τελωνείο της Πάτρας

Όχι δεν είναι φάρσα! Είναι δυστυχώς πραγματικότητα, όσο και αν δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει. Δεν έκλεψαν λίγες κούτες, ή έστω μερικές παλέτες σήκωσαν κυριολεκτικά τις αποθήκες όπου... φυλάσσονταν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που είχαν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αντιστοιχούν σε φορτία 16 νταλικών.

Οι αποθήκες βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου του Τελωνείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί σεισμόπληκτο, και οι υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί σε άλλα κτίρια εκτός του λιμένος. Στην ουσία, λέγεται, ότι οι αποθήκες ήταν αφύλακτες κάτι που προφανώς γνώριζαν οι δράστες.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η κλοπή έγινε τμηματικά ή μια και έξω. Πάντως ούτε είδε, ούτε παρατήρησε κανείς τίποτα.

Σε ένα κράτος μπάχαλο όπου οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν, όλα είναι δυνατά και κανένας δεν ευθύνεται για τίποτα.

kentri
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτερά έκαναν 16 φορτία κατασχεμένων τσιγάρων από το Τελωνείο της Πάτρας"

Hackers προσπαθούν να υποκλέψουν χρήστες e-banking Ελληνικών Τραπεζών!

Συμμορία hackers, με πιθανολογούμενη προέλευση χώρες του εξωτερικού, έχουν εξαπολύσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2012,ηλεκτρονική επίθεση υποκλοπής... κωδικών πρόσβασης σε συστήματα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής των μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών! Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ και πληροφορίες που φέρνει σήμερα στο φώς της δημοσιότητας το SecNews, συμμορίες οργανωμένου έγκληματος που βρίσκονται πίσω από την διάπραξη της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής επίθεσης, προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από ανυποψίαστους Έλληνες χρήστες συστημάτων e-banking!

Η πρώτη εμφάνιση του malware

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2012, εντοπίστηκε το κακόβουλο λογισμικό Eurograbber το οποίο είχε υποκλέψει 36 εκατομμύρια ευρώ από 30 χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η διασπορά του κακόβουλου λογισμικού ξεκίνησε από την Ιταλία, και γρήγορα επεκτάθηκε στην Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Οι επιθέσεις στοχοποιούσαν τόσο προσωπικούς υπολογιστές όσο και κινητές συσκευές.

Η κύρια στοχοποίηση του Eurograbber (μιας βελτιωμένης έκδοσης του Zeus/Zitmo), όπως ονόμαστηκε από την εταιρεία Versafe που πρώτη εντόπισε το συγκεκριμένο malware, ήταν κυρίως ανυποψίαστοι πελάτες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) συστημάτων Τραπεζών.

Οι ηλεκτρονικοί απατεώνες αρχικά «μόλυναν» τους υπολογιστές των θυμάτων μέσω αλλοιωμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που προσομοιάζουν με αυτά των Τραπεζών και μετά κατόρθωναν να παρακάμψουν την ρουτίνα επιβεβαίωσης της συναλλαγής από την τράπεζα.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επίθεσης εναντίον των Ελληνικών Τραπεζών

Φαίνεται όμως ότι μετά την στόχευση σε Γερμανία,Ολλανδία και Ιταλία σειρά είχε και η χώρα μας. Κάποιοι, πιθανόν εκμεταλλευόμενοι την “επιτυχία” του κακόβουλου λογισμικού επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν οι περισσότερες Ελληνικές Τράπεζες χρησιμοποιούν διπλό-παράγοντα πιστοποίησης (two-factor-authentication) κατά την διενέργεια συναλλαγών.Ο κάθε χρήστης ηλεκτρονικής Τραπεζικής που είναι επιφορτισμένος με την διαχείριση του τραπεζικού του λογαριασμού, για να πραγματοποιήσει συναλλαγές, είναι απαραίτητο να εισάγει το username και τον κωδικό του (password) αλλα επιπρόσθετα διαθέτει και συσκευή-γεννήτρια ψευδοτυχαίων αριθμών-κωδικών τους οποίους και εισάγει κατά την διεξαγωγή σχεδόν κάθε συναλλαγής.

Ο ανυποψίαστος χρήστης λαμβάνει συνήθως ηλεκτρονικό μήνυμα ή σύνδεσμο προς ιστοτόπο που είναι στο έλεγχο των hackers. Με ενα απλό κλικ στον σύνδεσμο που έχει λάβει ο χρήστης, το κακόβουλο λογισμικό πραγματοποιεί εγκατάσταση στο τερματικό του χρήστη και παραμένει ανενεργό (εν υπνώση) μέχρις ότου ο χρήστης να κατευθυνθεί στην ιστοσελίδα κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την διενέργεια μιας συναλλαγής.

Την στιγμή που ο χρήστης εισάγει το username και τον κωδικό πρόσβασης, το κακόβουλο λογισμικό εντοπίζει την ακολουθία χαρακτήρων και την αποστέλει στο ηλεκτρονικό αποθετήριο (deposit) των hackers. Με την χρήση Java script ενημερώνει τον ανυποψίαστο χρήστη με ψευδές μήνυμα ότι λόγω αναβαθμίσεων στο σύστημα ασφάλειας της Τράπεζας θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια εικονική συναλλαγή ώστε να αναβαθμίσει την ασφάλεια του e-banking.

Φυσικά καμία ιδεατή συναλλαγή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ούτε αυτό είναι σε γνώση της Τράπεζας. Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της “δοκιμαστικής” συναλλαγής ο χρήστης καλείτε να πληκτρολογήσει των ψευδοτυχαίο αριθμό από το σύστημα διπλής πιστοποίησης της Τράπεζας. Ο αριθμός αυτός αυτόματα θα τοποθετηθεί με τη σειρά του στο αποθετήριο των hackers. Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία (script) στη συνέχεια με χρήση των username/pass και two-factor code πραγματοποιεί άμεσα συναλλαγή για λογαριασμό των hackers. Ο τύπος της επίθεσης (man-in-the-browser) επιτρέπει στον επιτιθέμενο να αποκρύπτει και να τροποποιεί το περιεχόμενο που βλέπει ο χρήστης στον browser και κατ’επεκταση διαθέτει την δυνατότητα να αποκρύπτει συναλλαγές, ή λεπτομέρειες πληρωμών κλπ.
“Είναι κατανοητό ότι τα συστήματα two-factor-authentication πλέον δεν έιναι επαρκή για αντιμετώπιση εξειδικευμένων επιθέσεων, ειδικότερα μάλιστα αυτές που στοχεύουν τον τραπεζικό τομέα” αναφέρουν έμπειροι ερευνητές ασφάλειας που απευθύνθηκε η συντακτική ομάδα του SecNews σχετικά με το περιστατικό.

Ποιά η άποψη στελεχών των Τραπεζών για την νέα επίθεση

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του SecNews, τα όσα αποκαλύπτουμε σήμερα σχετικά με τις δυνατότητες του νέου malware που στοχοποιεί Έλληνες χρήστες e-banking, έχουν αξιολογηθεί από τα τμήματα ασφάλειας των Τραπεζών ως υψίστης κρισιμότητας και ήδη έχουν λάβει πολλαπλά μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών αλλά και την ολιστική προστασία των καταναλωτών/πελατών που έπεσαν θύματα της επίθεσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις το κακόβουλο λογισμικό απεστάλει σε στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων από στοιχεία που είναι δημοσιοποιημένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook,Linkedin) με σκοπό να υποκλέψει στοιχεία πρόσβασης τερματικού, στοιχεία πρόσβασης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή VPN κωδικούς απομακρυσμένης πρόσβασης. Το FBI μάλιστα είχε προειδοποιήσει [δείτε εδώ] για στοχοποίηση στελεχών τραπεζών, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012 (!)

Η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε για την κρισιμότητα και άμεση αντιμετώπιση της επίθεσης!

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που επικοινώνησε με το SecNews, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαιωνει όλα τα παραπάνω, τονίζοντας ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους (2013), η Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε κατεπείγουσα ενημέρωση για τα κρούσματα υποκλοπής κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αφορούσε προσπάθειες διενέργειας συναλλαγών μεταφοράς χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του κακόβουλου λογισμικού που έχει εγκατασταθεί σε υπολογιστές πελατών των Τραπεζών.

Μερικές από τις τράπεζες αποτέλεσαν άμεσο στόχο με την εμπλοκή των πελατών τους ως θύματα στις επιθέσεις της ηλεκτρονικής συμμορίας, ενώ άλλες Τράπεζες εμπλέκονται έμμεσα λόγω μεταφοράς χρηματων ως ενδιάμεσοι κόμβοι από το εν λόγω λογισμικό.

Το SecNews δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι αυτή την στιγμή το σύνολο των ονομάτων των Τραπεζών που στοχοποιήθηκαν (αν και πληροφορίες αναφέρουν οτι κυρίως έχουν πληγεί δυο Τράπεζες). Δεν είναι σαφές μέχρι αυτή την στιγμή αν οι συναλλαγές τελικά ήταν επιτυχείς ή αν εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν από τα συστήματα ασφάλειας και εντοπισμού απάτης των Τραπεζών. Τέλος δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των ανυποψίαστων χρηστών που τέθηκαν στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών απατεώνων.

Προστασία συναλλαγών e-banking σε 5 απλά βήματα

Η ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) είναι και παραμένει μια εξαιρετικά ασφαλή πλατφόρμα διενέργειας συναλλαγών. Απόδειξη ότι οι ηλεκτρονικοί απατεώνες αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο να επιτεθούν απευθείας στα συστήματα των Τραπεζών, επιλέγουν να στοχοποιούν τους τελικούς χρήστες (ως πιο εύκολους στόχους) μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλληλογραφίας. Από την πλευρά μας προτείνουμε στους φίλους-αναγνώστες να επιλέγουν αξιόπιστες πλατφόρμες ηλεκτρονικων συναλλαγών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιπρόσθετα να τηρούν τα παρακάτω:

Να διαθέτουν ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα με όλες τις τελευταίες ενημερώσεις ασφάλειας (τόσο σε επίπεδο λειτουργικού όσο και σε third-party εφαρμογές όπως Java,Flash,Adobe Acrobat κλπ)

Να διαθέτουν ενημερωμενο λογισμικό antivirus/antimalware.

Να μην ανοίγουν άγνωστα e-mail μηνύματα ή συνδέσμους από φαινομενικά γνωστούς αποστολείς. Σχεδόν ποτέ μια Τράπεζα δεν θα επικοινωνήσει μαζί σας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος!

Να χρησιμοποιούν νόμιμο λογισμικό στον υπολογιστή που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συστήματα e-banking. Ως βέλτιστη λύση προτείνουμε την χρήση ιδεατού-εικονικού λειτουργικού συστήματος (virtual machine) για την διεξαγωγή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Να μην εμπιστευθούν οποιοδήποτε άγνωστο e-mail, μήνυμα ή σύνδεσμο που έλθει στο mailbox τους. Για οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή πρέπει να ενημερώνουμε άμεσα την συνεργαζόμενη Τράπεζα.

secnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Hackers προσπαθούν να υποκλέψουν χρήστες e-banking Ελληνικών Τραπεζών!"

«Οι Έλληνες, πλέον, έχουν γονατίσει» υποστηρίζει ο Μόντι


«Αυτό, ακριβώς, θα συνέβαινε και στην Ιταλία, χωρίς την κυβέρνησή μου» δήλωσε χθες βράδυ ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια... της συμμετοχής του στην εκπομπή Ballarò, του ιταλικού δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού «Rai Tre».

O κ.Μόντι πρόσθεσε, επίσης, ότι «στην Αθήνα ο κόσμος καίει δέντρα και έπιπλα για να ζεσταθεί και η ατμοσφαιρική ρύπανση θυμίζει εκείνη του Λονδίνου, πριν έξι δεκαετίες» ενώ αναφέρθηκε και στους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «από το 2009 μέχρι το 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20%, η ανεργία των νέων έφτασε το 57% και οι μισθοί υπέστησαν περικοπές του 32%».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος, ο κ. Μόντι εξήγησε ότι αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός «πρόκειται να δραστηριοποιηθεί άμεσα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών κατά 50%, όπως και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

«Αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίσει θα του βγάλω το καπέλο, αλλά τις καταστροφικές συνέπειες θα τις υποστούμε εμείς οι Ιτταλοί» υπογράμμισε, επίσης, ο κ. Μόντι, σύμφωνα με τον οποίο «η χώρα του δεν θα πρέπει να εγκρίνει, φέτος, νέα, έκτακτα οικονομικά μέτρα, διότι ο στόχος της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού μπορεί και να μην επιτευχθεί απόλυτα, όταν η όλη οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται».

Ο Μάριο Μόντι, τέλος, επανήλθε στον παραλληλισμό της Ιταλίας με την Ελλάδα, ρωτώντας με νόημα τον παρουσιαστή της εκπομπής: «Μετά από τόσες θυσίες που κάναμε, για να μην φτάσουμε στο σημείο της Ελλάδας, θα αφήνατε την πατρίδα μας στα χέρια του Μπερλουσκόνι, της Λέγκα ή και της Αριστεράς;».

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι Έλληνες, πλέον, έχουν γονατίσει» υποστηρίζει ο Μόντι"

Τέλος στις δωρεάν εξετάσεις από 1η Φεβρουαρίου; Το «κούρεμα» φέρνει μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ

Σε ευθεία ρήξη με το υπουργείο Υγείας προσανατολίζονται όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας (γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) μετά την απόφαση να αποπληρωθούν για τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών με ποσά κουρεμένα από 8 έως 20%. Τι ετοιμάζουν...

Όπως όλα δείχνουν, αν η κυβέρνηση αποπληρώσει τα χρέη στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ μειωμένα, όλοι οι πάροχοι υγείας θα μπλοκάρουν τον ΕΟΠΥΥ.
Ήδη γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, προαναγγέλλουν εμπάργκο από τις αρχές Φεβρουαρίου για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Κατά την διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες και στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί (Σταϊκούρας, Λυκουρέντζος, Βρούτσης και Σαλμάς) και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αποφασίσθηκε να καταβληθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες 1,7 δις ευρώ σε όσες οφειλές έχουν εκκαθαριστεί.
Αν και αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν πως οι μειώσεις θα αγγίξουν ακόμη και 30%, τελικώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους τους κλάδους ανάγκασαν τους κυβερνητικούς παράγοντες να περιορίσουν τα ανάλογα ποσά. Πάντως όλοι οι κλάδοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου και προαναγγέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα κουρέματα
Ειδικότερα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ (και των Ταμείων που ενσωματώθηκαν) από το 2010 έως τις 31.12.2011 θα δοθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες με κούρεμα 1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από όλους τους παρόχους καθώς ελήφθη υπόψιν ότι οι επιχειρήσεις έχουν καταβάλει ήδη rebate και claw back που αποτελούν δύο σημαντικές εκπτώσεις της φαρμακοβιομηχανίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ιδιωτικές κλινικές θα λάβουν τα χρήματά τους με έκπτωση 8%, τα Διαγνωστικά Κέντρα από 10 έως 20% ανάλογα με το αν έχουν μεγάλο τζίρο και οι χιλιάδες γιατροί που περιμένουν από το 2010 να δούνε ζεστό χρήμα θα το εισπράξουν κουρεμένο από 10 έως 20% επίσης ανάλογα με το τζίρο τους.
Οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού θα υποστούν μείωση 20% ενώ οι φυσιοθεραπευτές 10%.
Πάντως οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στους παρόχους του συστήματος Υγείας είναι να αποπληρωθούν έως τις 31 Μαρτίου όλες οι οφειλές του παρελθόντος ώστε να ξεκινήσει από κει και πέρα ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί κανονικά με βάση τη ρευστότητα.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ αποτελεί γρίφο καθώς η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή κρατούν άδεια τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων.

Αντιδράσεις
Πρόεδρος Ένωσης των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου:
«Το ποσοστό κουρέματος είναι απαράδεκτο. Ο ιατρικός κόσμος δεν αποδέχεται τετελεσμένα καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη πάρει δάνεια έναντι αυτών των οφειλών. Το κούρεμα αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολλές χιλιάδες λουκέτα σε ιατρεία και κυρίως εργαστήρια. Το συντονιστικό μέτωπο των φορέων που συνεδρίασε, αποφάσισε να μην αποδεχθεί κούρεμα παραπάνω από το ποσοστό που κούρεψαν τα χρήματα των φαρμακοποιών δηλαδή 3,5%. 'Όλοι οι φορείς προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις».
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας:
«Τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια δεν αντέχουν κούρεμα μεγαλύτερο από αυτό των φαρμακοποιών για 3 συγκεκριμένους λόγους: Από το 1991 οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων είναι καθηλωμένες στο ίδιο επίπεδο, οι τιμές αυτές έχουν δεχθεί και εκπτώσεις 20% από τα ασφαλιστικά Ταμεία ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων απαιτούν αναλώσιμα υλικά που φθάνουν το 50% του τζίρου μας. Ήδη πάρθηκε απόφαση για επίσχεση παροχής δωρεάν υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

iatropedia


Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στις δωρεάν εξετάσεις από 1η Φεβρουαρίου; Το «κούρεμα» φέρνει μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ"

«Από τα χέρια του Αντρίκου πέρασαν κεφάλαια του Τ.Τ.»

«Χοντραίνουν» την κόντρα τους με τους αρμόδιους οι χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Με εξώδικη διαμαρτυρία-επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμιευτηρίου... η Ενωση Μετόχων και Φίλων του Τ.Τ. ζητεί την άμεση διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για να διαπιστωθούν οι λόγοι της απαξίωσης του ιδρύματος και οι ζημίες εκατομμυρίων εις βάρος των περίπου 72.000 ιδιωτών μετόχων.

Στην αναφορά της Ενωσης τίθενται ερωτήματα για το ποιος και με ποια διαδικασία αποφάσιζε την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Ζητείται επίσης να διερευνηθεί με ποια διαδικασία και με εντολή ποίου «έκλεισαν» οι θέσεις και πουλήθηκαν τα CDS. Θυμίζεται μάλιστα πως υπήρξε διαβεβαίωση και προτροπή τού -τότε- υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου προς τη διοίκηση του Ταμιευτηρίου για αποδοχή του «κουρέματος» του PSI εκ μέρους της διοίκησης και ότι ο μέτοχος θα αναλάβει μετά τις ευθύνες του. Ευθύνες που σήμερα αποποιείται.

Ομως με την ενέργεια της Ενωσης αναδεικνύονται υποθέσεις «περίεργων» δανειοδοτήσεων και χορηγιών με ενδεικτικότερη την περίπτωση της «Πράσινης Ανάπτυξης». Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι όλη η επένδυση του Ταμιευτηρίου στην Post Green Bank δεν ήταν για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδρύματος. Στην εν λόγω δραστηριότητα συνεταίρος της τράπεζας ήταν η εταιρεία C&C του Κυρ. Γριβέα, που οργάνωνε τα πολυδάπανα συνέδρια στα οποία συμμετείχε ο αδελφός τού -πρώην- πρωθυπουργού, Ανδρέας Παπανδρέου. Ζητείται, επίσης, η διερεύνηση της χορήγησης σημαντικού ποσού (ως ομολογιακό δάνειο) σε εταιρείες συμφερόντων Γριβέα. Γίνεται σαφής αναφορά στη συμμετοχή του Ανδρέα Παπανδρέου στο στρατηγικό σχεδιασμό διεθνών επενδυτικών σχημάτων, μέσω των οποίων φέρεται να πέρασαν κεφάλαια (χορηγιών, δανείων, επενδύσεων) από το ίδρυμα.

enet


Διαβάστε Περισσότερα » "«Από τα χέρια του Αντρίκου πέρασαν κεφάλαια του Τ.Τ.»"

Έκαναν λάθος σε έναν συντελεστή και οδήγησαν την Ελλάδα στην εξαθλίωση

Με τίτλο «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης», το εβδομαδιαίο περιοδικό «Μarianne» δημοσιεύει μεγάλο αφιέρωμα στο «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ».
Είναι το πρώτο από τα γαλλικά έντυπα που προσπαθεί να ρίξει φως και να κατανοήσει την έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου.

Από τα γαλλικά μίντια μόνο το κρατικό κανάλι France2 είχε κάνει μια σύντομη αναφορά, ενώ κατά τα άλλα το θέμα έχει περάσει στα ψιλά της έντυπης δημοσιογραφίας.

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της «Μarianne» γίνεται συνεχής αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι «ειδικοί» του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς...

«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου. «Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».

Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Ολιβιέ Μπλανσάρ έχει τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur). Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας» που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.

Αβυσσαλέες συνέπειες

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ αναγνωρίζει αυτό που κάθε πολίτης μπορούσε να αντιληφθεί περπατώντας για λίγο στις ρημαγμένες από τη λιτότητα αγορές των πόλεων της νότιας Ευρώπης –που όμως οι μεγάλοι εξπέρ στα γραφεία τους με τα κομπιουτεράκια τους φάνηκαν ανάξιοι να αντιληφθούν.

Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.

«Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ ουρανού», εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE). «Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας –και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού», υποστηρίζει ο Εγέρ.

Κι όμως, αυτά έκαναν τα λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πεισθούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες της «Μarianne». Παρατηρούν ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η θεραπεία θα έλθει μέσα από τη θεραπεία λιτότητας και συνεχίζουν να υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι τέλος πάντων δεν υπάρχει έρευνα χωρίς να γίνονται λάθη, το νοητικά σοβαρό όμως, είναι η επανάληψη του λάθους. Το δε ασυγχώρητα σοβαρό, είναι η διαιώνιση του λάθους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκαναν λάθος σε έναν συντελεστή και οδήγησαν την Ελλάδα στην εξαθλίωση"

Η άνοδος της ισοτιμίας πλήττει την ανάπτυξη στη Σουηδία

Το γεγονός ότι η Σουηδία απέφυγε τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχοντας ταυτόχρονα μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, έχει τίμημα: την ισχυροποίηση της σουηδικής κορόνας, η οποία πλήττει την οικονομική της ανάπτυξη, λόγω της επιβάρυνσης των εξαγωγών, για τις οποίες είναι απαραίτητες ευνοϊκότερες ισοτιμίες.

Καταγράφεται σταθερά επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της σουηδικής οικονομίας, και φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το αναιμικό 1%, εκτιμά η κεντρική τράπεζα στη Στοκχόλμη.

Ο αναπτυξιακός ρυθμός είχε φθάσει το 2010 στο 6,6%, αλλά με την ισοτιμία της κορόνας έναντι των ξένων νομισμάτων αισθητά χαμηλότερη και άρα ευνοϊκότερη για τις εξαγωγές.

"Τα έτη 2009, 2010 και για ένα μικρό μέρος του 2011 μάς βοήθησε πολύ η εξασθενημένη κορόνα ώστε να έχουμε (καλό) μερίδιο (αγοράς) στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης", επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Σάντε Νταλ της VIDA, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κατεργασμένης ξυλείας στη σκανδιναβική χώρα, το 80% της παραγωγής της οποίας καταλήγει στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, και στην Ασία. "Επί του παρόντος, το (εξαγωγικό) σκηνικό έχει αντιστραφεί", υπογράμμισε.

Μεσοσταθμικά από το 2005 έως το 2010 η κορόνα δεν κατήλθε από το επίπεδο ισοτιμίας των 9,2 κορόνων προς 1 ευρώ. Μάλιστα το 2009 διαμορφώθηκε ισοτιμία 9,6 κορόνων ανά ευρώ. Η κατάρρευση της Lehman Brothers, στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2008, είχε μειώσει την ισοτιμία της σουηδικής κορόνας. Τώρα η ισοτιμία διαμορφώνεται περί τις 8,7 κορόνες ανά ευρώ, δηλαδή σε ένα μέσον όρο παραπλήσιο με εκείνο του 2012.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια αύξηση 5% στην ισοτιμία του σουηδικού νομίσματος σημαίνει ότι μειώνεται κατά 0,3% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η άνοδος της ισοτιμίας πλήττει την ανάπτυξη στη Σουηδία"

«Προέβλεπαν Grexit αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο»

Την εικοτολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καταγγέλλει το αυστριακό περιοδικό «Φορμάτ», το οποίο κατηγορεί επενδυτές και οικονομολόγους ότι... λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο».

Το εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό επισημαίνει σε άρθρο του πως την περασμένη χρονιά πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη βούληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να διατηρήσουν ενωμένη την Ευρωζώνη και τις θυσίες που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οι Έλληνες.

Το «Φορμάτ» σημειώνει ότι πριν το φετινό Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Νουριέλ Ρουμπινί αλλά και άλλοι διακριμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Κον, ο Ρογκόφ και ο Στίγκλιτς, διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους, αν και τα στοιχήματα υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί δραστικά.

Στο άρθρο παρατίθενται ενδείξεις, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με το ευρώ να σημειώνει σταθερά άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας της Ισπανίας έχουν μειωθεί.

Βέβαια για τους απαισιόδοξους, που φαίνεται πως δεν αλλάζουν την άποψή τους, απλώς έχει παραταθεί ο χρονικός ορίζοντας για τη διάλυση της Ευρωζώνης, με τον Νουριέλ Ρουμπινί να θεωρεί ότι φέτος υπάρχει πιθανότητα 30% για αποχώρηση της Ελλάδας από τη Νομισματική Ενωση, ενώ, κατά την εκτίμησή του, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 50% τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της PIMCO, θεωρεί, ότι το κύριο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εκτιμά, ότι η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη, μπορεί να αναζωπυρωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, εάν φανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει ή εφόσον είναι μικρότερος ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.

Για τον Κένεθ Ρόγκοφ, «όλα τα μέτρα της ΕΚΤ θα αποδειχτούν άκυρα», αν οι κυβερνήσεις δεν προωθήσουν μια πραγματική δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "«Προέβλεπαν Grexit αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο»"

Προχωρά η διαδικασία για τη μετακίνηση υπάλληλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, που αναμένεται να περικόψουν περίπου το 50% των υπηρεσιακών τους μονάδων, βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του κράτους, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να συνεδριάσει για την έγκρισή τους το Συντονιστικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος έχουν, ήδη, εγκριθεί και εμφανίζονται μειωμένα, για το μεν πρώτο κατά 66% και για το δεύτερο κατά 50%.

Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχώρησε και στην τροποποίηση της απόφασης για τον ορισμό επιτροπών αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, αλλάζοντας ορισμένα μέλη αυτών, με στόχο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Αντ. Μανιτάκη, «την ανάγκη εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Επιτροπών Αξιολόγησης Δομών».

Στο μεταξύ, προχωρά και η διαδικασία για τη μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν, τελικά, σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012, καθώς έχει λήξει η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο στους φορείς για τα αιτήματά τους, που αφορούν την πλήρωση κενών θέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Προχωρά η διαδικασία για τη μετακίνηση υπάλληλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα"

Καταργούνται οι κάρτες των διοδίων για τα διόδια της Πελασγίας


Καταργούνται από 28 Ιανουαρίου οι κάρτες ελεύθερης διέλευσης των διοδίων της Πελασγίας για τους κατοίκους της περιοχής. Οι πολίτες θα πρέπει πλέον να προμηθευτούν εκπτωτικές κάρτες, όπως ανακοίνωσαν το πρωί οι υπεύθυνοι της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.».

Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν επίσης οι νέες τιμές, όπως αυτές αναπροσαρμόζονται.


lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται οι κάρτες των διοδίων για τα διόδια της Πελασγίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news