facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Νέα απεργία στο Μετρό - Στάσεις σε ΗΣΑΠ & Τραμ – Η διοίκηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων

Νέα 24ωρη για την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στο Μετρό, για 7η συνεχόμενη ημέρα, εξήγγειλε το σωματείο των εργαζομένων. Η σημερινή απεργία κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια και η διοίκηση τούς ζήτησε να επιστρέψουν στην εργασία τους, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο των απολύσεων σε διαφορετική περίπτωση.

Στάση εργασίας για την Τετάρτη 12 με 4 εξήγγειλαν ΗΣΑΠ και Τραμ.

Παράλληλα, αυτή την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον ΟΣΕ αποφάσισε η κοινή συνέλευση των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρομικών.

Επίσης, αναμένεται να πραγματοποιήσουν και στάση εργασίας την Τρίτη 29 Ιανουαρίου χωρίς ωστόσο ακόμα να εχει γνωστοποιηθεί η ώρα.

Προειδοποιούν ότι όλα τα σωματεία στις συγκοινωνίες αλλά και στον ΟΣΕ θα προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση αποπειραθεί να επιτάξει τους απεργούς του Μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό, αντιδρούν στην ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την προϊστάμενη της Eισαγγελίας Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, έπειτα την ανακοίνωση στοιχείων από το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής μεταφοράς δηλώνουν είτε ασθενείς, είτε αδειούχοι χωρίς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς εξυπηρέτηση του κοινού κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων τις οποίες και πληρώνονται.

Παράλληλα, η προϊστάμενη της Εισαγγελίας ζήτησε και έλαβε τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς προκειμένου να διερευνηθεί εάν με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διαπράττεται το αδίκημα της παράβασης περιεχομένου δικαστικής απόφασης.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απεργία στο Μετρό - Στάσεις σε ΗΣΑΠ & Τραμ – Η διοίκηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων"

800 θέσεις εργασίας χάνονται την ημέρα στην Ελλάδα


Εφιαλτικά στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα, η οποία πλήττει μόνο... τον ιδιωτικό τομέα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο της κρίσης από το 2008 μέχρι τα τέλη του 2012, 835.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχασαν τη δουλειά τους. Ετσι, το ποσοστό απασχόλησης από το 61,9% του ενεργού πληθυσμού έπεσε στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 στο 50,4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις 4.500.000 θέσεις εργασίας που υπήρχαν το 2008 σήμερα έχουν μειωθεί σε 3.658.000 θέσεις.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που παρουσιάζει χώρα της ομάδας του ΟΟΣΑ την τελευταία τετραετία.

Δυσάρεστο είναι επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα η πτωτική πορεία του ποσοστού απασχόλησης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί. Συγκεκριμένα στις χώρες του ΟΟΣΑ και στην Ευρώπη το ποσοστό απασχόλησης έχει σταθεροποιηθεί κατά τα τελευταία τρίμηνα, όταν στην Ελλάδα μειώνεται κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα κάθε τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι θέσεις εργασίας κατά 70.000-75.000 κάθε τρεις μήνες ή κατά 800 την ημέρα!

ipop
Διαβάστε Περισσότερα » "800 θέσεις εργασίας χάνονται την ημέρα στην Ελλάδα"

Η φοροεπιδρομή σε ακίνητα και εισοδήματα "έσωσε" τον προϋπολογισμό

Στα 15,7 δισ. ευρώ ή 8,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σημειώνεται πως η τελική επίδοση είναι καλύτερη από... τον αρχικό στόχο που αναφερόταν σε έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού 16,3 δισ. ευρώ ή 8,4% του ΑΕΠ το 2012.

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ, από 6,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (3,1% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 46%. Ωστόσο, κινήθηκε υψηλότερα των προσδοκιών της Κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα που τοποθετούσε το πρωτογενές έλλειμμα 2012 στο 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα οριστικά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 15,6 δισ. ευρώ εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 3,46 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 16,3 δισ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4,57 δισ. ευρώ.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 12μήνου του προηγούμενου έτους κατά 7,08 και 2,96 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 31,1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,9 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 και υστέρηση κατά 0,9% ή 468 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (52,3 δισ. ευρώ) Η υστέρηση αυτή οφείλεται στις μειωμένες εισροές από την Ε.Ε. στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,32 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3% ή 619 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για το 2012 (47,70 δισ. ευρώ). Η θετική απόκλιση έναντι του ετήσιου επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:

α) το φόρο εισοδήματος (κατά 230 εκατ. ευρώ),

β) τους φόρους στην περιουσία (κατά 107 εκατ. ευρώ),

γ) τους λοιπούς άμεσους φόρους (κατά 207 εκατ. ευρώ ),κυρίως λόγω της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα

δ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (κατά 55 εκατ. ευρώ),

ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 55 εκατ. ευρώ),

αλλά και από τις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 517 εκατ. ευρώ, έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2012 ανήλθαν στα 67,6 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,091 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (68,7 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 356 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (290 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (73 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου). Αντίθετα οι δαπάνες για τόκους, σε καθαρή βάση, ανήλθαν σε 12,22 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11,73 δισ. ευρώ) κατά 488 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επαναγοράς δημοσίου χρέους ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ στις 18-12-2012. Τέλος οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ , έναντι πρόβλεψης 565 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Δεκέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9 δισ. ευρώ ή 11,9%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% ή 4,4 δισ. ευρώ που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στις δαπάνες για τόκους κατά 25,2% (ή 4,1 δισ. ευρώ).

Πρέπει να σημειωθεί πως το ΙΚΑ στο 12μηνο ξεπέρασε κατά 8% τις ετήσιες πιστώσεις του, ενώ ο ΕΟΠΠΥ ξεπέρασε την ετήσια επιχορήγηση του κατά 21,4% και τελικά χρηματοδοτήθηκε με 1,02 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 843 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, ο αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

"Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της. Στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο.Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνοχής ώστε η Ελληνική οικονομία να μπει σε διαδικασίες επανεκκίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης.Γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι εύθραυστη".

attacktv
Διαβάστε Περισσότερα » "Η φοροεπιδρομή σε ακίνητα και εισοδήματα "έσωσε" τον προϋπολογισμό"

Εκτόξευση της ανεργίας παγκοσμίως – Πάμε για... ρεκόρ το 2013, σύμφωνα με την ILO


Σε εκτόξευση της ανεργίας σε διεθνές επίπεδο οδήγησε η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης, ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον καλλιεργούν ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ανθρώπων χωρίς δουλειά για... το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, περισσότερο από όλους πλήττονται οι νέοι, με σχεδόν το 13% όσων δεν έχουν ακόμη περάσει το 24ο έτος της ηλικίας τους να είναι άνεργοι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της ILO, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις μεταξύ χωρών με τις οποίες μπορεί να συγκριθεί, αναφορικά με την άνοδο του ποσοστού ανεργίας στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, αλλά και στη διάρκεια παραμονής των ανέργων εκτός εργασίας.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, «παρά μια μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής» που αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια, «το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι, και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014».

Το 2012 η ανεργία σημείωσε άνοδο «αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση», δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ' ό,τι το 2011 (193 εκατομμύρια). Μάλιστα, εκτός από τους 197 εκατομμύρια ανέργους ανά τον κόσμο,39 εκατομμύρια απλώς σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά.

Τα εν λόγω στοιχεία σημαίνουν πως υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. «Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση», εξήγησε ο γενικός διευθυντής της ILO, Γκάι Ράιντερ, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Η ILO διόρθωσε προς τα κάτω τα στοιχεία της για την ανεργία, έπειτα από νέα δεδομένα που ήρθαν κυρίως από την Ινδία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ εξέφρασε την απαισιοδοξία του «για την επιδείνωση της κατάστασης της απασχόλησης παντού στον κόσμο», λέγοντας πως «οι τάσεις είναι προς την κακή κατεύθυνση».

Το απόλυτο ρεκόρ αριθμού ανέργων χρονολογείται από το 2009 με 199 εκατομμύρια.«Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ το 2013» δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εμπειρογνώμονας της ILO. «Οι πολιτικές ασυναρτησίες... ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση», υποστήριξε, είχαν επιπτώσεις στις αποφάσεις που συνδέονται με την επένδυση, κάτι που επιβράδυνε την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ανέφερε δε ότι όταν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, έγιναν απρόσιτες για τους μακροχρόνια άνεργους «επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν».

Με την έκθεση επιβεβαιώνεται ότι είναι κυρίως οι νέοι που πλήττονται από την ανεργία. Σύμφωνα με την ILO, «73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ' όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014». Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%.

Σύμφωνα με την ILO, η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου: των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία «ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας» μια κατάσταση που είναι πρωτοφανής. Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και «δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά ούτε στην ανεργία ούτε στο σχολείο ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση», αναφέρεται.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτόξευση της ανεργίας παγκοσμίως – Πάμε για... ρεκόρ το 2013, σύμφωνα με την ILO"

Ηλεκτρονικά η έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας του ΟΑΕΔ

Και ηλεκτρονικά, μέσω του portal του ΟΑΕΔ, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθεύονται εφεξής βεβαιώσεις ανεργίας. Ο Οργανισμός τροποποίησε το περιεχόμενο των βεβαιώσεων ανεργίας, δημιουργώντας δύο διακριτούς τύπους βεβαίωσης, μετά τη διαπίστωση πως πολλοί υποψήφιοι υποβάλλουν σε διάφορους φορείς ελλιπείς ή λανθασμένες βεβαιώσεις.

Συγκεκριμένα, οι βεβαιώσεις που χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους και μέσω του portal είναι πλέον προσαρμοσμένες με βάση την κατάσταση ανεργίας, επιδοτούμενη ή μη.

Αναλυτικότερα εκδίδονται:

-Βεβαίωση ανεργίας η οποία χορηγείται σε εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα της εγγεγραμμένης ανεργίας (εφόσον υπάρχει Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ).

-Βεβαίωση επιδότησης, η οποία χορηγείται σε επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας. Σ’ αυτήν εμφανίζεται το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας και οι ημέρες επιδότησης για κάθε έτος αναφοράς.

Μέσω του portal είναι δυνατή και η έκδοση βεβαίωσης για την Εφορία, όπου εμφανίζονται τα ποσά που έχει λάβει ο άνεργος από υπαγωγές σε προγράμματα επιδότησης και λοιπές παροχές, όπως π.χ. Επίδομα τακτικής ανεργίας, Επίδομα μακροχρονίως ανέργων, Επίδομα στράτευσης, Οικογενειακό επίδομα, Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κλπ., για φορολογική χρήση.

Όλες οι εκδοθείσες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις φέρουν υπογραφή, ασφαλή χρονολόγηση και έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, με τη δυνατότητα παροχής διακριτών τύπων βεβαιώσεων, επιτυγχάνεται η μείωση διοικητικού κόστους για τους φορείς που είναι αποδέκτες των βεβαιώσεων ανεργίας.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία έκδοσης των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων παρέχεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (μέσω έκδοσης κλειδαρίθμου) και είναι διαθέσιμη στην επιλογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά η έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας του ΟΑΕΔ"

Δική τους διοίκηση θέλουν οι Γερμανοί στο ΤΑΙΠΕΔ

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση από τους πιστωτές και τους μεγαλοκαρχαρίες του γερμανικού ιμπεριαλισμού για τους... αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα τω ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Πέρα από την έκθεση του ΔΝΤ, που εντοπίζει καθυστερήσεις, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης αυτής της δυσαρέσκειας ενώ πολλαπλά ήταν και τα μηνύματα που πέρασαν οι Γερμανοί σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι πιστωτές ζητούν να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αφού σε διαφορετική περίπτωση έχουν διαμηνύσει στην Ελληνική κυβέρνησης ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων.

Οι Γερμανοί δεν δείχνουν ικανοποιημένοι με την ταχύτητα με την οποία κινείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά κυρίως με την αποτελεσματικότητα της διοίκησής του.

Θεωρούν ότι η ανεπάρκεια της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η αδυναμία της να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, επιβάλλει την αντικατάστασή της με ευρωπαίους τεχνοκράτες.

Αυτό το χαρακτήρα είχε και η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι και τη διάταξη για την εμπλοκή της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, με γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις που θα προκαλέσουν εμπλοκές και προβλήματα.

Με άλλα λόγια θέλουν να καταργήσουν ακόμα και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ορίσουν εκείνοι πώς θα γίνει το μεγάλο φαγοπότι με τα φιλέτα του Δημοσίου, εις βάρος του κορόιδου (του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού).

news.travelling

Διαβάστε Περισσότερα » "Δική τους διοίκηση θέλουν οι Γερμανοί στο ΤΑΙΠΕΔ"

Για κακούργημα ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη διόγκωση του ελλείμματος το '09

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημόσιου ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να ασκηθεί κατά του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ και άλλων στελεχών της Αρχής, σχετικά με την υπόθεση με τις καταγγελίες για διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών.
Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργατά, η οποία είχε υποστηρίξει πως είχε σκόπιμα γίνει υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μάλιστα, η κα Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφηκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κακούργημα ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη διόγκωση του ελλείμματος το '09"

Πάτρα: Δαπάνησαν 2.700.000€ για ένα άδειο κτίριο

Στο ρεκόρ Γκίνες θα μπουν τα όσα συνοδεύουν το παλιό Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Μπέμπης Καραμανδάνης» στην οδό Κορύλλων για την ανακατασκευή – αναβίωση του... οποίου δαπανήθηκαν περισσότερα από 2.700.00€ μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Ποιότητα Ζωής», προκειμένου να μετατραπεί σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και να καλύψει ανάγκες για παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους.

Οι εργασίες αποακατάστασης του κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες αλλά το κτίριο για το οποίο χαλάστηκαν εκατομμύρια προκειμένου να γίνει χρηστικό παραμένει στα «αζήτητα» καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Να σημειωθεί πως για τη φύλαξη του κτιρίου – το οποίο δεν διαθέτει ούτε καρέκλα – δαπανώνται καθημερινά χρήματα καθώς αυτή έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η προγραμματική Σύμβαση η οποία είχε υπογραφή μεταξύ της πρώην Ν.Α. Αχαΐας και του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», για το Έργο «Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών Καραμανδάνειο», έτσι ώστε το Έργο από το Γ Κ.Π.Σ. να περάσει στο ΕΣΠΑ, σκοπός του έργου ήταν η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι εργασίες που έγιναν αφορούσαν σε διαρρυθμίσεις, προσθήκη κατ’ επέκταση κλιμακοστασίου και ανελκυστήρα και εκτέλεση όλων των οικοδομικών εργασιών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για να μετατραπεί σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, για την κάλυψη αναγκών και παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους.

Η Ν.Α. Αχαΐας είχε αναλάβει την τεχνική και οικονομική υποστήριξη του έργου. Παράλληλα το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών Καραμανδάνειο» είχε ενταχθεί με δημόσια δαπάνη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων 2007 – 2013 στον Άξονα Προτεραιότητας «07 – Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Δαπάνησαν 2.700.000€ για ένα άδειο κτίριο"

Τελεσίγραφο για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Διορία 100 ημερών έδωσε χθες το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.


Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα πρέπει ως τα τέλη της άνοιξης να παρουσιάσει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα επέρχεται συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά στη φορολογική διοίκηση, αλλά και στη φορολογική πολιτική.

Οι βασικές αλλαγές θα αφορούν στην απλοποίηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στην φορολογία ακινήτων και στην καθολική χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων για τις συναλλαγές με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Το Eurogroup εμφανίσθηκε πρόθυμο να παράσχει στον τομέα της φορολογικής διοίκησης πολυεπίπεδη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα με προγράμματα κατάρτισης και οργανωτικές αλλαγές σε βασικά πεδία.

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται ξένοι ειδικοί που θα επικουρήσουν την κυβέρνηση σε τομείς όπως η είσπραξη του ΦΠΑ, η είσπραξη οφειλών, ο έλεγχος των εύπορων φυσικών προσώπων και των μεγάλων φορολογούμενων, οι ενδοομιλικές συναλλαγές, κ.α..

Αν και στους τομείς αυτούς η Ελλάδα έλαβε πρωτοβουλίες την τελευταία τριετία αυτές δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί σε αποτελέσματα από πλευράς βελτίωσης του φορολογικού ελέγχου και της είσπραξης των φόρων. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητη η τεχνική βοήθεια οποία παράλληλα θα προσδώσει στη φορολογική διοίκηση και μεγαλύτερη λειτουργική αυτονομία.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να συντάξουν νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τον οποίο θα απλοποιούνται οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και θα συγκεντρώνονται σε ένα κείμενο όλες οι διάσπαρτες διατάξεις.

Με τις προωθούμενες αλλαγές θα κωδικοποιηθούν όλες οι φορολογικές διαδικασίες και θα προσδιορίζεται επακριβώς το πότε και το πως θα υποβάλλονται οι δηλώσεις (εισόδημα, Φ.Π.Α., ακίνητα).

Τέλος, με τις προωθούμενες αλλαγές θα καταστεί πιο αυστηρό το νέο ποινολόγιο της Εφορίας το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι ποινές για εγκλήματα μεγάλης φοροδιαφυγής θα έχουν μη ανασταλτικό χαρακτήρα.
fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος"

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: διευρύνονται οι κατηγορίες ένταξης

Τη διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ανακοίνωσε στο Σκάι ο ...σύμβουλος επικοινωνίας της επιχείρησης, Γιάννης Παπάζογλου.

Παράλληλα, η έκπτωση που παρέχεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα ανέλθει έως το 42%, έναντι 30% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ είναι πλέον και τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση μέσω της ιστοσελίδα της ΔΕΗ για την κατηγορία των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης, διότι αναμένονται περαιτέρω οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Το Τιμολόγιο έχει σχεδιαστεί για όσους έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα, έως 12.000 ευρώ, συν 3.000 για κάθε τέκνο, για άτομα που πάσχουν από αναπηρία 67% και άνω, και για τους μακροχρόνια άνεργους.

Οι αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο υποβάλλονται τηλεφωνικά κατά τη τελευταία εβδομάδα, με αστική χρέωση, στον αριθμό 210 9298000. Οι καταναλωτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το Κοινωνικό Τιμολόγιο οφείλουν να έχουν στη διάθεσή τους έναν πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ.

econews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: διευρύνονται οι κατηγορίες ένταξης"

Δικαστικοί για Δένδια: Οι πολιτικοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί

Αιχμηρή ανακοίνωση έδωσε στη εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία απαντά σε δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο υπουργός απέδωσε ευθύνες σε δικαστικούς λειτουργούς για την πρόσφατη αποφυλάκιση των δύο νεαρών που φέρονται ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσίες Πυρήνων της Φωτιάς και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη τη δήλωση αυτή:

“Οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα αν είναι μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφέρονται στους χειρισμούς των δικαστικών λειτουργών. Επιβάλλεται να αποφεύγονται δηλώσεις που αποδοκιμάζουν ή επικρατούν δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το αν είναι αρεστές ή όχι. Και μάλιστα αν αυτές έχουν απαξιωτικό περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη του κ. Δένδια στην Καθημερινή”, αναφέρουν οι δικαστικοί.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι ο ανακριτής που άφησε ελεύθερους τους δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση εχει επιδείξει ηθικό ανάστημα και τόλμη στην άσκηση των καθηκόντων του και ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή καθήκοντά του.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστικοί για Δένδια: Οι πολιτικοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί"

Agora Vox: Την ώρα που η Ελλάδα υποφέρει, η Goldman Sachs γεμίζει τις τσέπες της

Ένα επιθετικό άρθρο για την Goldman Sachs αναρτά στο site του το Γαλλικό οικονομικά site Agora Vox που παραλληλίζει την καταστροφή της χώρας με την κερδοσκοπία της τράπεζας.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα βυθίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στη λιτότητα και έχει υποστεί μια πραγματική αιμορραγία, οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.

Για την ακρίβεια σημειώνουν κέρδη ρεκόρ και αυξάνουν τους μισθούς τους κατά πολύ.

Ανεργία ρεκόρ για την Ελλάδα και μέγιστο κέρδος για τους δήμιούς της.

Στις 10 Ιανουαρίου 2013, η Ελληνική υπηρεσία στατιστικών δεδομένων δημοσίευσε τα τελευταία δεδομένα για την ανεργία.

Τα στατιστικά της υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι το επίπεδο της ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς τον Οκτώβριο του 2012 φτάνοντας το 26.8% του πληθυσμού έναντι 26% τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ο επίσημος αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 368.102 άτομα σε σχέση με το μήνα Σεπτέμβριο, αύξηση που υπολογίζεται στο 37.7% για τη χρονιά που πέρασε.

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs, αφού κέρδισε 300 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή για τις συμβουλές που έδωσε, [..] η τράπεζα συνεχίζει να κερδίζει εις βάρος της χώρας.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Agora Vox: Την ώρα που η Ελλάδα υποφέρει, η Goldman Sachs γεμίζει τις τσέπες της"

"Τέλος" τα πλοία Θεόφιλος και European από την Λέσβο;

Αίτημα αποδρομολόγησης των πλοίων "Θεόφιλος" και "European Express", υπέβαλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου.


Η εταιρία ζήτησε να σταματήσουν για ενάμιση μήνα τα δρομολόγιά τους τα δυο πλοία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την ετήσια ακινησία τους, περίοδος που λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης ευνοεί την εταιρία δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι ναυτιλιακές εταιρίες.

Το αίτημα αφορά για το European που εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιά -Χίου - Μυτιλήνης, διακοπή δρομολογίων από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου. Η εταιρία δεν έχει υποχρέωση να αντικαταστήσει το πλοίο καθώς το δρομολόγιο είναι ελεύθερο ενώ η γραμμή καλύπτεται επαρκώς από άλλα δύο πλοία. Για το μεν Θεόφιλος το αίτημα αποδρομολόγησης αφορά την περίοδο από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τα μισά του Μαρτίου αλλά λόγω του ότι η γραμμή είναι επιδοτούμενη η ΝΕΛ κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία το πλοίο Μυτιλήνη που συνδέει τα νησιά της Σάμου με τον Πειραιά να επεκτείνει το δρομολόγιό του μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Για το ζήτημα αυτό η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο δεδομένου ότι η πρότασή της, δεν καλύπτει πλήρως τα λιμάνια και την συχνότητα των δρομολογίων των επιδοτούμενων γραμμών.

Ωστόσο αναστάτωση υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων των δύο αυτών πλοίων που αποδρομολογούνται, καθώς η εταιρεία δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τα πληρώματα στα οποία οφείλονται ήδη μισθοί 4 και 5 μηνών αλλά και μέρος του δώρου Χριστουγέννων.

Εν τω μεταξύ τις αποφάσεις του κοινοποίησε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Το σώμα δεν έλαβε απόφαση στα αιτήματα τόσο της ΝΕΛ όσο και της Hellenic Seaways να δρομολογήσουν πλοίο τους θερινούς μήνες στη γραμμή Πειραιά- Μυκόνου- Ικαρίας- Σάμου, καθώς αναμένονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την ακτοπλοΐα και ιδιαίτερα τα ταχύπλοα.

lesvospost
Διαβάστε Περισσότερα » ""Τέλος" τα πλοία Θεόφιλος και European από την Λέσβο;"

Καταδικάστηκε για ιατρικό λάθος

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε γιατρός, ο οποίος κατηγορείτο ότι άφησε… καθετήρα στην κοιλιά ηλικιωμένης γυναίκας μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον χειρουργό για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2007, όταν η ηλικιωμένη γυναίκα, κάτοικος Κοζάνης, υποβλήθηκε στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σε επέμβαση αφαίρεσης πλέγματος μετά από πλαστική αποκατάσταση κοιλιοκήλης. Η τότε 70χρονη γυναίκα πήρε κανονικά εξιτήριο αλλά τις επόμενες μέρες η κοιλιά της πρήστηκε και παρά τις επισκέψεις της στο «Θεαγένειο» ο γιατρός εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Τελικά επισκέφθηκε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Κοζάνη όπου οι γιατροί μετά από εξετάσεις εντόπισαν το ξένο σώμα και το αφαίρεσαν.

Απολογούμενος ο χειρουργός αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι ο καθετήρας ξεχάστηκε σε προηγούμενο χειρουργείο που είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα. Για την υπόθεση η ηλικιωμένη κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης η οποία εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδικάστηκε για ιατρικό λάθος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news