facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ενέκρινε το Eurogroup τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κρίνοντας ικανοποιητική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς και ότι έχουν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευσή της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σχετική ενημέρωση του Eurogroup από τον Γιάννη Στουρνάρα και η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διήρκησε μόλις οκτώ λεπτά.

Από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού.

Στο Eurogroup προεδρεύει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του ευρωπαϊκού οργάνου. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εκλέξουν νέο πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενέκρινε το Eurogroup τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα"

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς

Χωρίς μετρό θα είναι και  σήμερα  Τρίτη, η πρωτεύουσα καθώς το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων αποφάσισε και νέα απεργία, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι είναι παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Παράλληλα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα.

Την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ-ΟΣΕ) στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Παράνομες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό, που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία για χθές Δευτέρα και  σήμερα Τρίτη.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σεβαστούν την νομιμότητα, να συναισθανθούν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης και να επιστρέψουν στην εργασία τους.


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς"

Διαψεύδει η Κομισιόν την ύπαρξη ρήτρας που αποκλείει νέα μέτρα τον Δεκέμβριο

Διαψεύδει την κυβέρνηση η Κομισιόν, σύμφωνα με απάντηση του Όλι Ρεν στον Νίκο Χουντή, σχετικά με την ύπαρξη ρήτρας στη συμφωνία με την τρόικα, ότι τα μέτρα του Δεκεμβρίου... ήταν τα τελευταία.

Σύμφωνα με ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΔΝΤ προωθεί «νέες παρεμβάσεις στους μισθούς», «μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», κλπ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει και επισήμως πλέον, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, που μέσα στη Βουλή, την ημέρα που ψηφιζόταν το μνημόνιο, δήλωνε ότι υπήρχε ρήτρα στη συμφωνία ότι, τα μέτρα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012 θα ήταν τα τελευταία.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Όλι Ρεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο οποίος σε γραπτή ερώτησή του, παρέθετε απόσπασμα από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στις 7/11/2012, μέσα στη Βουλή, τόνιζε ότι, «προβλέπεται ότι αυτά τα µέτρα είναι τα τελευταία επώδυνα µέτρα, δηλαδή τα τελευταία που αφορούν περικοπές µισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδοµάτων. Τα τελευταία. Κι όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο µέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από µείωση της δηµόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που µπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συµφωνία». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, καλούσε την Κομισιόν να αποφανθεί αν πράγματι «Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο στις 7/11/2012, και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν «αδειάζει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι, «σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων, οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό (σσ: επίτευξη των στόχων του προγράμματος)» και παράλληλα παραπέμπει στη δεσμευτική επιστολή της 7/12/2012 (Letter of Intent), που υπογράφουν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Στην επιστολή αυτή, προς τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ρήτρα που να ορίζει ότι, τυχόν προσαρμογές στο μέλλον θα γίνουν μόνο με την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Αντίθετα, με την επιστολή αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι σε περίπτωση αποκλίσεων θα ληφθεί κάθε μέτρο που μπορεί να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, μετά από διαβούλευση με την Τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Letter of Intent, οι σχετικές παράγραφοι αναφέρουν τα εξής:

«Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που παρατίθενται στα συνημμένα μνημόνια είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο που μπορεί να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, ανάλογα με τις περιστάσεις. Θα διαβουλευθούμε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, πριν υιοθετήσουμε οποιαδήποτε τέτοια δράση και πριν από τις αναθεωρήσεις των πολιτικών που περιέχονται στα μνημόνια αυτά […] Οι τριμηνιαίες εκθέσεις θα αξιολογούν την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος και θα αναδεικνύουν (reach understandings) κάθε πρόσθετο μέτρο που μπορεί να απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή καθώς και η απάντηση του Όλι Ρεν, μαζί με την παραπομπή στο Letter of Intent, έχουν ως εξής:

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

«Στην Ελληνική Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο μνημόνιο, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, όπου υιοθετήθηκαν εξαιρετικά επώδυνα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη ότι: «Αυτά είναι τα τελευταία μέτρα… Τα τελευταία. Όποια βελτίωση χρειαστεί στο μέλλον θα γίνει από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα στη συμφωνία».

Ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο στις 7.11.2012, και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής;»

Απάντηση Όλι Ρεν:
«Το μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Οι πολιτικές που ορίζονται στο ΜΣ, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πλήρως, θεωρούνται επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων»

ipop
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει η Κομισιόν την ύπαρξη ρήτρας που αποκλείει νέα μέτρα τον Δεκέμβριο"

Το ΔΝΤ τώρα ομολογεί για την λιτότητα:"Sorry κάναμε λάθος".

Το ένα μετά το άλλο τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ ομολογούν τώρα ότι η συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχαν υπολογίσει.
Μετά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΝΔΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωσε στις 3 Ιανουαρίου στον ιστότοπο του Ταμείου ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά ήρθε τώρα η σειρά του Πολ Τόμσεν για να παραδεχθεί αστοχίες στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Ο κ. Τόμσεν άφησε μάλιστα και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.

Ρίχνει ευθύνες σε άλλους
Αφού πρώτα ρίχνει μέρος της ευθύνης στην ευρωζώνη ο Πολ Τόμσεν επιχειρεί να ρίξει ευθύνες και στην Ελλάδα. Στο τελευταίο πρόγραμμα υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος πολλαπλασιαστής καθώς έγινε σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά, ανέφερε στη συνέντευξή του.
Ο κ. Τόμσεν συνέχισε λέγοντας ότι το ΔΝΤ υπολόγισε λάθος τον πολλαπλασιαστή γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Τα είχε ξαναπεί ο Μπλανσάρ
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι η συνταγή λιτότητας ήταν πολύ σκληρή και εφαρμόστηκε απότομα στην Ελλάδα. Είχε σημειώσει μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε αμφιταλαντευτεί μεταξύ μιας πιό χαλαρής πολιτικής προσαρμογής και της απότομης που υιοθετήθηκε τελικά και την οποία υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κεντρική Τράπεζα. Αυτή τη σκληρή πολιτική ποτέ δεν την ασπάστηκαν με ενθουσιασμό οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Τόμσεν: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα
Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι η παράταση δύο ετών που δόθηκε στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά απαιτεί και επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τελικά, είπε, επιτεύχθηκε παράταση του προγράμματος προσαρμογής για 2 χρόνια, έως το 2016, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ της.
Παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα «πολύ δύσκολη» καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ασθενής.
Ωστόσο, εκτίμησε ο κ. Τόμσεν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% είναι εφικτός αφού χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο τον πέτυχαν σε μια δεκαετία προκειμένου να μειώσουν το χρέος τους ενώ και η ίδια η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα ΑΕΠ στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πατάξτε τη φοροδιαφυγή
Στην έκθεσή του για την Ελλάδα, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, το ΔΝΤ ζητάει σαρωτικούς ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους, φοροκυνηγητό με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αλλά και έλεγχο των ελεγκτών και των προϊσταμένων στις ΔΟΥ.
Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα θα αποτελέσουν και όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ τώρα ομολογεί για την λιτότητα:"Sorry κάναμε λάθος"."

Μέσω Αλβανίας οι Τούρκοι μπορούν να αφήσουν χωρίς ρεύμα την Ήπειρο!

Μέσω Αλβανίας οι Τούρκοι μπορούν να αφήσουν χωρίς ρεύμα την Ελλάδα! Πώς;

Εξαγόρασαν τον υδροηλεκτρικό σταθμού της Μπίστριτσας (κοντά στους Αγίους Σαράντα), που έχει τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας, καθώς από αυτόν προμηθεύεται σε περιόδους αιχμής ηλεκτρική ενέργεια η Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες μεγάλου τμήματός της. Και, όμως, η Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε για την πώλησή του, παρότι ο Σαλί Μπερίσα δεν είχε αντίρρηση, και κατέληξε στους Τούρκους, λένε Έλληνες παράγοντες στην Αλβανία. 

Η τουρκική πολυεθνική εταιρεία Kurum International, για την εξαγορά του σταθμού πρόσφερε 52 εκ. ευρώ, αφήνοντας κατά πολύ πίσω όλες τις άλλες προσφορές. Αυτό σημαίνει ότι πίσω της βρίσκεται το βαθύ κράτος της Τουρκίας και ότι η εξαγορά αποτέλεσε στρατηγική επιλογή.

katoci
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω Αλβανίας οι Τούρκοι μπορούν να αφήσουν χωρίς ρεύμα την Ήπειρο!"

Εντολή Σαμαρά να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις

Να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις είναι η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε... ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί προσωπικά την πορεία του κυβερνητικού έργου προς αυτή την κατεύθυνση και η σύσκεψη είχε τον χαρακτήρα συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες και, όπως φαίνεται, έμφαση θα δοθεί στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, καθώς οι περιπτώσεις αυτές είναι και οι πιο "ώριμες".

«Θέλουμε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και το μετρήσιμο έργο» είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου και θα παραστεί σε συσκέψεις με βασικό θέμα το ξεμπλοκάρισμα του έργου των αυτοκινητοδρόμων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή Σαμαρά να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις"

Προκαταρκτική εξέταση για την αποφυλάκιση των ληστών με τα καλάσνικοφ

Μετά την εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου πάγου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, παρήγγειλε... τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αποφυλάκιση των ληστών με τα καλάσνικοφ. Την ανέθεσε στην εισαγγελέα εφετών, Ειρήνη Αποστόλου.

Με την προκαταρκτική εξέταση πρόκειται να διαπιστωθεί αν στοιχειωθετούνται ποινικές ευθύνες κατά του δικαστικού υπαλλήλου με λάθος του οποίου αποφυλακίστηκαν, αλλά και κατά των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κατερίνης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί Δεκέμβριο του 2011 και στη συνέχεια κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι καθώς τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε τρεις ένοπλες ληστείες σε τράπεζες στα Φάρσαλα και στην Πιερία, με λεία 344.000 ευρώ. Μάλιστα σε ληστεία στα Φάρσαλα φέρονται να άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ με αποτέλεσμα να τραυματίσουν έναν αστυνομικό.

Και ενώ και οι τρεις είχαν προφυλακιστεί στις 12/12/2012 το βούλευμα βάση του οποίου κρατούνταν ακυρώθηκε. Η ακύρωση αποδίδεται στο γραμματέα του δικαστικού συμβουλίου στην Κατερίνη, ο οποίος φέρεται να μην ειδοποίησε έγκαιρα τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα που κρίνονταν από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, αν δηλαδή θα συνεχίζονταν η προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων ή όχι.

Τελικά το αποτέλεσμα ήταν το αρχικό βούλευμα περί κράτησής τους να ακυρωθεί καθώς ήδη είχε συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης και οι τρεις κακοποιοί να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική εξέταση για την αποφυλάκιση των ληστών με τα καλάσνικοφ"

Φτώχεια: Τα κέρδη των 100 πλουσιότερων τη "σβήνουν" 4 φορές

Τα 240 δισ. δολάρια άγγιξαν τα κέρδη των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου το 2012. Το ποσό αυτό αρκεί για να εξαλείψει τη φτώχεια παγκοσμίως και μάλιστα εις τετραπλούν. Αυτό υποστηρίζει... νέα έκθεση της Oxfam η οποία καταλήγει ότι η οικονομική κρίση κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους.

“Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων αύξησε το εισόδημα του κατά 60% τα τελευταία 20 χρόνια και η οικονομική κρίση επιταχύνει αντί να επιβραδύνει τη διαδικασία αυτή” σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam.

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η πώληση πολυτελών αγαθών σημειώνει αύξηση και, μάλιστα, με διψήφια ποσοστά.

Η έκθεση, με τίτλο “Το Κόστος της Ανισότητας: Πώς οι Υπερβολές του Πλούτου και των Εισοδημάτων Μας Πλήττει Όλους”, που θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καλεί τους ηγέτες παγκοσμίως να “τερματίσουν τα υπερβολικά πλούτη μέχρι το 2025 και να περιορίσουν τη ραγδαία αύξηση της ανισότητας που παρατηρείται στην πλειοψηφία των χωρών τα τελευταία 20 χρόνια”.

Η Oxfam τονίζει στην έκθεση της ότι ο τόσο υπερβολικός πλούτος είναι ανήθικος, οικονομικά ανεπαρκής, πολιτικά διαβρωτικός, κοινωνικά διχαστικός και περιβαλλοντικά καταστροφικός. Προτείνει δε, προκειμένου η φτώχεια παγκοσμίως να επανέλθει στα επίπεδα του 1990, οι κυβερνήσεις:

- να κλείσουν τους φορολογικούς παραδείσους ώστε να εξοικονομηθούν 189 δισ. δολάρια από διαφυγόντες φόρους

- να θέσουν ένα μίνιμουμ φορολόγησης των επιχειρήσεων παγκοσμίως

- να αυξήσουν τις επενδύσεις σε δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες κλπ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη.

Ενδεικτικά στην έκθεση αναφέρεται ότι:

- στη Μεγάλη Βρετανία, η οικονομική ανισότητα επανέρχεται σε επίπεδα της εποχής του Καρόλου Ντίκενς

- στην Κίνα, το 10% των πλουσιότερων συγκεντρώνει το 60% του εισοδήματος της χώρας

- στις ΗΠΑ το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων έχει διπλασιάσει τον πλούτο του από τα 1980.

attacktv
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτώχεια: Τα κέρδη των 100 πλουσιότερων τη "σβήνουν" 4 φορές"

"Οι Γερμανοί τουρίστες θα αποφύγουν την Ελλάδα"

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση που δημιούργησαν τα αρνητικά για τη χώρα πρωτοσέλιδα, εκτιμούν 72% των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε μεταξύ 235 στελεχών του τουριστικού κλάδου και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Die Welt» και στην ενημερωτική ιστοσελίδα «FinanzNachrichten.de».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ποσοστό 54% των ερωτηθέντων προβλέπουν ακόμη ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα αποφύγουν την Ελλάδα, φοβούμενοι απεργίες και διαδηλώσεις, ενώ 45% πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταστεί εκ νέου ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Θετικότερες είναι πάντως οι προβλέψεις για την Κύπρο, με 21% να εκτιμούν ότι θα καταρρεύσει η τουριστική βιομηχανία της χώρας, αλλά και 63% να θεωρούν ότι η Κύπρος δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας.

Οι ίδιοι επιχειρηματίες ωστόσο, σε ποσοστό 72%, εμφανίζονται αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας και σε ποσοστό 76% προβλέπουν ότι οι Γερμανοί δεν θα περιορίσουν τα έξοδα για τις δαπάνες των ταξιδιών τους.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » ""Οι Γερμανοί τουρίστες θα αποφύγουν την Ελλάδα""

Λοβέρδος: Παραποίησαν τις δηλώσεις μου για το μηχανισμό στήριξης

Για εσκεμμένη παραποίηση των δηλώσεών του έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στη σύγκρουσή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, επιμένοντας ωστόσο στη διαφωνία πολλών υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης.

«Ως κυβέρνηση είχαμε αποφασίσει ομόφωνα να μπει η Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης, ωστόσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το μηχανισμό, πολλοί υπουργοί είχαμε εκφράσει διαφωνίες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Έκανε λόγο για στημένη εξέλιξη και παραποίηση των δηλώσεών του. «Δεν την άνοιξα εγώ την αντιπαράθεση, ούτε θέλω να τη συνεχίσω. Όσα είπα, τα έχω πει πάνω από δέκα φορές. Μιλάμε για κάτι στημένο. Δεν ξέρω από ποιον» δήλωσε.

«Τώρα επέλεξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει δια των συνεργατών του (...). Θέλω να σταματήσει η συζήτηση για θέματα που δεν έχω πει ποτέ. Εμείς ως κυβέρνηση ομόφωνα αποφασίσαμε να μπει η Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης της, ωστόσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το μηχανισμό στήριξης πολλοί υπουργοί είχαμε εκφράσει διαφωνίες» τόνισε.

Για ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πάνος Μπεγλίτης, σχολιάζοντας και τη Δευτέρα τη δήλωση Λοβέρδου.

«Όλοι, μα όλοι συμφωνήσαμε στην γραμμή να προστρέξουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης γιατί βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας. γνωρίζοντας τις καταλυτικές συνέπειες» σημείωσε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Παραποίησαν τις δηλώσεις μου για το μηχανισμό στήριξης"

Τέλος στα υψηλά καταθετικά επιτόκια

Θα είναι μία από τις πρώτες απαιτήσεις των επιτρόπων, που τοποθετήθηκαν στις συστημικές ελληνικές τράπεζες από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο λόγος αφορά στη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, που δίνουν σήμερα στους πελάτες τους τα μεγάλα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ως γνωστόν, πρόκειται για ορισμένα από τα… ακριβότερα επιτόκια στην ΕΕ κι αυτό γιατί μόνο έτσι μπορούν να δελεάσουν τους έχοντες τη ρευστότητα να πάνε και να την «παρκάρουν» στα ταμεία τους. Μόνο που το κόστος του χρήματος, με το οποίο «δανείζονται» οι τράπεζες τις καταθέσεις αυτές δεν συμβαδίζει επ' ουδενί με τα αποτελέσματα τους. Τα οποία γίνονται ακόμα πιο αρνητικά, εξαιτίας αυτού του λόγου.

Γι' αυτό και πρόθεση των επιτρόπων, είναι αυτή η «βιομηχανία» των υψηλών επιτοκίων να διακοπεί άμεσα. Αν είναι δυνατόν και από τις αρχές του επόμενου βήμα. Με ό,τι αυτό βεβαίως μπορεί να συνεπάγεται για τους καταθέτες που έμαθαν στις καλές αποδόσεις όλο αυτό το διάστημα.

Η αίσθηση είναι πάντως πως ό,τι πρόλαβαν – πρόλαβαν. Ακολουθούν οι μικρές αποδόσεις, πλέον…

metrogreece
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στα υψηλά καταθετικά επιτόκια"

474 λιγότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «μετράει» η Ευρωζώνη

Μειωμένος κατά 6,3% εμφανίστηκε το 2012 ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τις Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης (τραπεζών, ταμείων που επενδύουν στην αγορά χρήματος, κεντρικών τραπεζών και άλλων ιδρυμάτων), ανήλθε την 1η Ιανουαρίου 2013 στα 7.059 ανήλθε την 1η Ιανουαρίου 2013, καταγράφοντας μείωση 6,3% ή σε αριθμό 474 ιδρύματα σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2012 και κατά 2.323 ιδρύματα (28,4%) σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 1999.

Ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί το 85,5% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (6.019), ενώ των ταμείων που επενδύουν στην αγορά χρήματος το 14% (987) και των κεντρικών τραπεζών (18 μαζί με την ΕΚΤ) και άλλων ιδρυμάτων (35) το 0,2%.

Ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκε σε 75 από 79 στις αρχές του 2012 (μείωση 5,1%) και από 102 στις αρχές του 1999 (-26,5%).

Μείωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη διάρκεια του 2012 σημειώθηκε, με δύο εξαιρέσεις, στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Η ποσοστιαία μείωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Σλοβακία (30%), το Λουξεμβούργο (22%), τη Γαλλία (9%) και την Ισπανία και Φινλανδία (8% και οι δύο).

Σε απόλυτους όρους, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν το Λουξεμβούργο (-124 ιδρύματα), η Γαλλία (-105) και η Ιταλία (-55).

Το 41,9% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης βρίσκονται στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ στην Ιταλία, την Αυστρία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο αντιστοιχεί ένα ποσοστό 35,3%.

Τα καταστήματα των ξένων τραπεζών στην Ευρωζώνη ανέρχονται σε 623 και αντιστοιχούν στο 10% των τραπεζών των χωρών της περιοχής.

Το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Ελλάδα έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία ξένων τραπεζικών καταστημάτων στο συνολικό αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων (58%, 50%, 50% και 42%, αντίστοιχα)

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "474 λιγότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «μετράει» η Ευρωζώνη"

ΕΛ.ΑΣ: Έναρξη λειτουργίας Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας

Την έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, που έχουν συσταθεί με βάση το υπ. αριθμ. 132 Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσαν σήμερα... ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Χρήστο Μανούρα.

Ειδικότερα, από σήμερα άρχισαν να λειτουργούν δύο Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και 68 γραφεία σε διάφορες Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, τα Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίαςστελεχώνονται με περισσότερους από 200 αστυνομικούς, οι οποίοι προέρχονται, κυρίως, από Υπηρεσίες Ασφάλειας. Από το πρωί τέθηκε σε λειτουργία και ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11414, στον οποίο μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης, Έλληνας ή αλλοδαπός, για να καταγγείλει επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα.

Οι ειδικές αυτές υπηρεσίες θα είναι αρμόδιες για τη συλλογή στοιχείων και τις συνεργασίες με διάφορες υπηρεσίες και οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Παράλληλα, θα συνδράμουν άλλες αρχές και υπηρεσίες στη διερεύνηση υποθέσεων, θα ενημερώνουν τα θύματα για τα δικαιώματά τους, θα φροντίζουν για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ή ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων, θα διατηρούν αρχείο για περιστατικά ρατσιστικής βίας και θα αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα κάθε υπόθεση που επιλαμβάνονται προανακρτικά και αυτεπάγγελτα μετά από τις καταγγελίες.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στην αποστολή τους και εξέφρασε την ευχή τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας να έχουν μικρή διάρκεια, αφού, όπως είπε, ελπίζει αυτά τα περιστατικά να αποτελούν μια μικρή θλιβερή παρένθεση στην ιστορία της χώρας μας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα παραπάνω τμήματα και γραφεία δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί ειδικά και η εκπαίδευσή τους θα είναι σταδιακή και διαρκής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ διευκρίνισε ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες των δύο δραστών της ανθρωποκτονίας Πακιστανού μετανάστη, την προηγούμενη εβδομάδα στα Πετράλωνα, αντίθετα από άλλου είδους υποθέσεις που έχουν χειριστεί οι αστυνομικές αρχές, γιατί συνεχίζεται η ανάκριση για την υπόθεση. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι σε περίπτωση καταγγελίας επίθεσης σε βάρος παράνομου μετανάστη δεν ακυρώνεται η νομική διαδικασία απέλασης που προβλέπεται από τον νόμο.

Σε ό,τι αφορά τα γραφεία αστυνομικής αυθαιρεσίας, τα οποία έχουν συσταθεί με νόμο από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν λειτούργησαν μέχρι σήμερα λόγω απροθυμίας για τη στελέχωσή τους, αλλά θα λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο της ΕΛΑΣ, ενώ, όλα τα περιστατικά που αφορούν σε πράξεις αστυνομικών τα χειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Έναρξη λειτουργίας Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας"

ΥΠΟΙΚ: Βουνό τα δικαιολογητικά για τα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν όσοι έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό και έλαβαν ειδοποίηση από την εφορία προσδιορίζει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Σε αυτή σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος για να δικαιολογήσει τα ποσά θα πρέπει να προσκομίσει εντός της οριζόμενης προθεσμίας από την πρόσκληση, που στάλθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ., και να καταθέσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, που θα περιλαμβάνει:

1. Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι αυτό δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.

2. Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικον. έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 19 ν.2238/1994.

3. Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

4. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην ειδική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. θα συμπληρώσουν αθροιστικά το οικ. έτος 2000 στοιχεία και προηγούμενων χρόνων (1999, 1998 κ.λπ.) όπως αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, στο φάκελο δικαιολογητικών που θα υποβάλουν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να συμπεριλάβουν και χειρόγραφη κατάσταση όμοια με αυτήν της ειδικής ως άνω εφαρμογής, στην οποία θα εμφανίζονται αναλυτικά ανά έτος τα ποσά που αναγράφονται συγκεντρωτικά το οικ. έτος 2000.

Από την πλευρά τους, οι Δ.Ο.Υ. θα πρέπει:

1. Να ορίσουν υπάλληλο για την παροχή οδηγιών στους φορολογούμενους καθώς και την παραλαβή, τον έλεγχο και την κατά προτεραιότητα άμεση εκκαθάριση των υποβληθεισών ως άνω δηλώσεων, εφόσον επιβεβαιώνεται με την επίδειξη της πρόσκλησης ότι πρόκειται για φορολογούμενο με έμβασμα στο εξωτερικό.

2. Να γίνει έρευνα στο αρχείο για τυχόν εκκρεμείς αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις των εν λόγω φορολογουμένων και να εκκαθαριστούν αμέσως, για να μην υπάρχουν διαφορές που θα οδηγήσουν σε αύξηση των υποθέσεων που θα ελεγχθούν υποχρεωτικά.

3. Να καταχωρίσουν τους υποβληθέντες φακέλους σε ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. και να δημιουργήσουν χωριστό αρχείο για την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Μάλιστα, σημειώνεται: «Μη ανταπόκριση των φορολογουμένων στην πρόσκληση που στάλθηκε από τη Γ.Π.Π.Σ., δηλαδή η μη συμπλήρωση του παραπάνω πίνακα ή μη υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών θα έχει ως συνέπεια να εφαρμοσθούν άμεσα οι διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 18 του ν.4002/2011, όπως θα καθοριστούν με σχετική υπουργική απόφαση».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Βουνό τα δικαιολογητικά για τα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό"

ΟΑΕΔ: Στους 797.578 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Στα 797.578 άτομα ανέρχονταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο του 2012, παρουσιάζοντας... αύξηση κατά 1,44% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,16% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011.

Από τους εγγεγραμμένους άνεργους οι 337.242 είναι άνδρες (ποσοστό 42,28%) και οι 460.336 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,72%). Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 64,24%, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,56% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,21%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,68% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,66%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,51% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,15%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,07% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,09% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,85%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 234.455 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 19.882 άτομα, ποσοστό 9,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 58,66% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 30,21% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 8,22% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 1,79% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,85% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,26% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.494, μειωμένες κατά -27,07% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (67.867) και αυξημένες κατά 10,98% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 (44.596).

Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 22.701 (μειωμένες κατά -20,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -19,10% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 29.050 (μειωμένες κατά -44,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 19,95% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 18.792 (μειωμένες κατά -9,72% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 3,69% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 51.751, το 56,13% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -36,26% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (81.189) και μειωμένο κατά -1,01% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 (52.279).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -21.049 θέσεις εργασίας, έναντι -34.138 τον Νοέμβριο και -25.807 τον Δεκέμβριο του 2011.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Στους 797.578 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι"

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προσέλαβε... ναυαγοσώστη!

Το ελληνικό παράλογο αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες της χώρας, παρά τον εξορθολογισμό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις εξώσεις ατόμων που έμεναν μέσα έως και 22 χρόνια, όπως είχε συμβεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μισθοδοτεί σήμερα έναν διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος πριν από πολλά πολλά χρόνια είχε προσληφθεί ως... ναυαγοσώστης στη Φοιτητική Εστία του Αγίου Λουκά στην Πατησίων!

Την εποχή εκείνη η εστία εξωραϊζόταν και απέκτησε πισίνα. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι δημόσιες πισίνες όφειλαν να έχουν και ναυαγοσώστη. Ετσι ο υπάλληλος προσελήφθη και παρέμεινε στη θέση του ακόμη και όταν η πισίνα σταμάτησε να λειτουργεί: είναι σφραγισμένη ακόμη και η πρόσβαση στον χώρο της εδώ και δώδεκα - δεκατρία χρόνια, ενώ νωρίτερα, είχε πλημμυρίσει στα σκουπίδια, αφού εκεί γίνονταν φοιτητικά πάρτι!

Πέρυσι, με νόμο της Αννας Διαμαντοπούλου η αρμοδιότητα των φοιτητικών εστιών, που μέχρι τότε ανήκαν στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), έπρεπε να περάσει στα πανεπιστήμια, επειδή το ΕΙΝ καταργήθηκε (αντικαταστάθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης). Ομως επειδή δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί τα ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζονταν τις εστίες, η αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης παρέμεινε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αλλά η διοικητική αρμοδιότητα πέρασε στα ΑΕΙ. Ετσι ο ναυαγοσώστης - που κάποια άλλη διοικητική εργασία διεκπεραιώνει πλέον - πέρασε κι αυτός στην αρμοδιότητα του πανεπιστημίου ως υπάλληλός του.

Από το 2010 , όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Φίλιππος Λέντζας, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας είχε κάνει μια εκκαθάριση στις εστίες εκδιώκοντας άτομα που υπενοικίαζαν δωμάτια ή εκμεταλλεύονταν την απουσία ελέγχου για να μένουν μέσα χρόνια ολόκληρα, όπως ο 40άρης της Πάτρας που διέμενε από τα 18 του στην εστία «Τώρα όμως δεν ξέρω τι συμβαίνει, καθώς η αρμοδιότητα ελέγχου έχει περάσει στα ΑΕΙ», λέει.

Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, από την πλευρά τους, ξεκίνησαν μια διελκυστίνδα με το υπουργείο Παιδείας καθώς απαίτησαν να αναλάβουν καθαρές τις εστίες, δηλαδή μαζί με λειτουργικά έξοδα, τα οποία όμως τα υπολογίζουν περισσότερα από όσα δίνει το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης και επίσης να ξεκαθαρίσει το ποιοι διαβιούν μέσα.

«Εμείς συντηρούμε τις εστίες με 27 εκατομμύρια τον χρόνο, τα πανεπιστήμια ζητούν περισσότερα. Ομως αυτό δεν γίνεται στον καιρό που βρισκόμαστε. Σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί νόμος που θα ξεκαθαρίσει το θέμα και στους επόμενους μήνες τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τα ΝΠΙΔ που θα αναλάβουν και το μπάτζετ των εστιών εκτός από τη διοικητική τους διαχείριση», λέει ο κ. Λέντζας.

«Εχουμε προσφύγει στα δικαστήρια (ΣτΕ) γιατί δεν είναι δυνατόν να αναλάβουμε τις εστίες μόνο ως προς τη διαχείριση χωρίς τον προϋπολογισμό τους. Η απόφαση ήταν βιαστική, ελήφθη επειδή η τρόικα ήθελε να καταργήσει το ΕΙΝ», απαντά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κων. Γάτσιος.

«Ομως τα χρήματα που δίνονται σήμερα δεν επαρκούν, η Εστία του Αγ. Λουκά λ.χ. χρειάζεται άμεσα ανακαίνιση, ενώ ανάλογα προβλήματα έχουν σχεδόν όλα τα ιδρύματα, ειδικά όταν ο προϋπολογισμός μας έχει μειωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει.

Οπως είναι προφανές, στο θέμα των φοιτητικών εστιών βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο με έντονο κυματισμό. Τουλάχιστον υπάρχει ναυαγοσώστης!

Αυστηρές προϋποθέσεις και διαμονή μόνο για ένα έτος προβλέπουν πλέον οι κανονισμοί λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για την παραχώρηση δωματίων.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προσέλαβε... ναυαγοσώστη!"

Πωλούνται οι νησίδες Τοκμάκια στη Λέσβο!

Πως είναι δυνατόν;! Κι όμως, είναι, καθώς η εκποίηση συνεχίζεται, χωρίς εχέγγυα και χωρίς να υπολογίζονται οι εθνικοί κίνδυνοι. Οι νησίδες Τοκμάκια (βλέπετε φωτογραφία), στα ανοικτά του Μανταμάδου, πωλούνται, με εκκίνηση τα 4.000.000 ευρώ.

Που είναι τα Τοκμάκια, που τα βλέπετε στη φωτογραφία: βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές της Λέσβου!
Η ομορφιά τους, αφήνει τους επισκέπτες άφωνους.

Η σχετική αγγελία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα privateislandsonline.com.
Μέχρι σήμερα, τα νησάκια ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους, σε βοσκούς.
(το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα "Ελεύθερος Κόσμος")

Δείτε φώτο από την υπέροχη παραλία:
lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλούνται οι νησίδες Τοκμάκια στη Λέσβο!"

Το Βυζαντινό Μουσείο μεταμορφώνει 20 στρέμματα υπαίθριου χώρου σε πάρκο

Κοντά στον Εθνικό Κήπο και λίγα μόλις μέτρα από το πάρκο Ριζάρη, ο περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου αλλάζει μορφή, με σκοπό να μετατραπεί σε... ιδανικό χώρο περιπάτου μέσα σε δέντρα, καλλωπιστικά φυτά και μνημεία.

Το Βυζαντινό Μουσείο μεταμορφώνει τα 20 στρέμματα, που αποτελούν τον υπαίθριο χώρο του, σε κήπο με χαρακτήρα που περιβάλλει έναν δραστήριο ιστορικό μουσειακό οργανισμό αλλά και τόπο, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και να αποτελεί για τον ελεύθερο χρόνο μας, επίσκεψη-εμπειρία.

Αυτή την αλλαγή στη φυσιογνωμία του επιδιώκει να επιφέρει η διευθύντρια του μουσείου, δρ Αναστασία Λαζαρίδου, μετά την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης των συλλογών του μουσείου και την παράδοση στο κοινό του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας ως νέου εκθεσιακού χώρου. Η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου σε κήπο είναι το νέο στοίχημα του μουσείου που εμπνέεται από τη βυζαντινή κοσμοθεωρία για τη φύση, τους κήπους, τις πηγές και το τοπίο.

«Αισθητική και πνευματική ανάταση μέσα στον ταραγμένο αστικό ιστό της Αθήνας», με το διπλανό διεθνούς φήμης μνημείο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, να ενισχύει την ιδιαιτερότητα αυτού του ξεχωριστού κήπου. Η συνένωσή τους είναι παλιό όνειρο των κατοίκων της Αθήνας που επιτέλους βλέπουν όσοι επισκέπτονται τον χώρο να υλοποιείται, έστω μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Η καθαίρεση άλλωστε μέρους της περίφραξης (περίπου 6 μ.) ανάμεσα στους δύο χώρους, δίνει μαζί με τις εργασίες που εκτελούνται στο γειτονικό 11 στρεμμάτων Λύκειο πολλές ελπίδες ότι πράγματι το καλοκαίρι με την ευκαιρία του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, ο χώρος θα φιλοξενήσει όσους έρθουν για την εναρκτήρια συνεδρία.

Η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του ΒΧΜ (με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ) σε κήπο ενέπνευσε και το φετινό ημερολόγιο του μουσείου που εκδόθηκε με τη βοήθεια των Φίλων. «Κήπος και παράδεισος, μεταφορά και πραγματικότητα», ταξιδεύει τους αναγνώστες σε τοπία που προβάλλουν τον άνθρωπο ανάμεσα σε δέντρα, λουλούδια, νερά, πηγές, συνθέτοντας το ιδανικό περιβάλλον όπως το αντιμετώπισε η βυζαντινή τέχνη. Επιλέγοντας μια σειρά αντιπροσωπευτικών τέτοιων έργων από τις συλλογές του μουσείου, η δρ Ελενα Παπασταύρου σχολιάζει την ιδέα του παραδείσου στην πολυσέλιδη έκδοση με δεκάδες παραδείγματα.

Ανοίγει το πωλητήριο

Οι δύο αρχαιολογικές υπαίθριες εκθέσεις είναι έτοιμες. Οπως επισημαίνει, όμως, στην «Κ» η διευθύντρια του ΒΧΜ, είναι ασύνδετες. «Επρεπε να δημιουργηθεί ένας συνεκτικός ιστός και να συγκροτηθεί ένα μουσειολογικό σκεπτικό». Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται ομάδα αρχαιολόγων του μουσείου, ώστε να τονιστεί «η έννοια του παριλίσιου τοπίου όπως σωστά είχε διατυπωθεί από τον αείμνηστο Δημήτρη Κωνστάντιο αλλά και του παραδείσιου τοπίου». «Το νερό αναδεικνύεται πρωταγωνιστής αυτής της διαδρομής και μαζί η έννοια του παραδείσου και ο συμβολισμός τού επέκεινα». Ενας άλλος τάφος που βρέθηκε στον χώρο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα με την έννοια της ανασκαφής και του μουσείου.

Η φύτευση, πιο οργανωμένη, θα αναδεικνύει τη σχέση με το βυζαντινό τοπίο, ενώ με τον κατάλληλο σχολιασμό των φυτών και της δεξαμενής που βρίσκεται στην πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας, θα προβάλλεται η ιστορία της ύδρευσης της Αθήνας από τα πρώτα χρόνια ώς τα νεότερα. «Δεν θέλουμε να παραδώσουμε ένα απρόσωπο πάρκο αλλά ένα κήπο με χαρακτήρα στο κοινό», υπογραμμίζει η κ. Λαζαρίδου.

Αν η βίλα της Δούκισσας θα στεγάσει τις περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις που ετοιμάζονται φέτος, καθώς κι εκείνες που δρομολογούνται για τα 100 χρόνια του μουσείου το 2014, το πωλητήριο παραμένει αγκάθι από το φθινόπωρο που ολοκληρώθηκε. «Θα το ανοίξουμε τον επόμενο μήνα», επιμένει η διευθύντρια του ΒΧΜ.

Οσο ο υπαίθριος χώρος του ΒΧΜ είναι υπό διαμόρφωση, και οι φύλακες δεν περισσεύουν, δεν μπορεί να ενοποιηθεί ακόμη με τον χώρο του Λυκείου.

Πάντως, η είσοδος των επισκεπτών σε ένα από τα σπουδαιότερα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας θα λειτουργεί στη Βασιλίσσης Σοφίας, δίπλα στο μνημείο των πεσόντων του γλύπτη Λάζαρου Σώχου, ενώ στο ανενεργό φυλάκιο το κοινό θα προμηθεύεται πληροφοριακό υλικό. Η πρόσβαση από τη Ρηγίλλης θα είναι μόνο για εργοταξιακές ανάγκες. Το κοινό, με ένα μονοπάτι από την επίσημη είσοδο, θα οδηγείται σε ένα καλόγουστο μπελβεντέρε το οποίο προσφέρεται για συνέδρια, ομιλίες και συγκέντρωση επισκεπτών (έως 130 άτομα) που θα φτάνουν με οργανωμένα γκρουπ και ξεναγούς.

Χωρίς εισιτήριο

Oι φυτεύσεις ήδη μεταμόρφωσαν τον χώρο. Ροδιές, ελιές, κυπαρίσσια, δάφνες, ακακίες και αρωματικά φυτά: θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, λεβάντα, μαντζουράνα μαζί με διαδρομές για το κοινό (τώρα εκτελείται η άνω επίστρωση), γκαζόν αντοχής (για να πατιέται από το κοινό) ήδη δίνουν τη νότα αισιοδοξίας που όλοι μας έχουμε ανάγκη στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τρία γυάλινα λιτά στέγαστρα που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα. Η κ. Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, είναι αισιόδοξη για τις εργασίες που θα παραδώσουν ώς το καλοκαίρι αυτόν τον σπουδαίο καινούργιο χώρο στο κοινό. Δεκαέξι χρόνια μετά την αποκάλυψη των καταλοίπων της Παλαίστρας του Γυμνασίου του Λυκείου (η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου), θα μπορούμε να περιηγηθούμε στον χώρο της σχολής στην οποία δίδαξε ο Αριστοτέλης. Ενα νέο αρχαιολογικό χώρο στην Αθήνα, για τον οποίο η εφορεία προτείνει να μην υπάρχει εισιτήριο για το 2013 προκειμένου να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει το κοινό.

kala-nea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βυζαντινό Μουσείο μεταμορφώνει 20 στρέμματα υπαίθριου χώρου σε πάρκο"

ΣΠΕΦ: Συνάντηση με Eurobank για την εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του ΣΠΕΦ κου Στέλιου Λουμάκη με την διοίκηση της Τράπεζας Eurobank στα... κεντρικά γραφεία της δεύτερης στην Αθήνα. Από την πλευρά της τράπεζας συμμετείχαν οι κ.κ. Αθ. Δερβίσης – Βοηθ. Γενικός Διευθυντής και Τομεάρχης Δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Παν. Θεοδώρου – Διευθυντής Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα ως ανταπόκριση της τράπεζας σε προηγούμενη επιστολή - πρόσκληση του ΣΠΕΦ σχετικά με το θέμα της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου που μονομερώς επιβλήθηκε με τον ν. 4093/2012 στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά και τις δράσεις στήριξης που πρέπει να υπάρξουν από τον τραπεζικό κλάδο προς απόσβεση της έκτακτης κατάστασης που αυτή δημιουργεί και για όσο θα ισχύσει.

Από την πλευρά του ΣΠΕΦ παρουσιάστηκε η «win-win» πρόταση του συνδέσμου για παράταση των δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων για όσο ισχύει η εισφορά. Έτσι και μέρος αυτής θα αποσβεστεί από την μείωση των τόκων αλλά και η τράπεζα θα ανακτήσει την απώλεια τους στο υπερδιπλάσιο μέσω της παράτασης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον ΣΠΕΦ η τυπική περίπτωση που περιλήφθηκε και στην επιστολή πρόσκληση του από 20/11/12. Συγκεκριμένα για χρηματοδοτικό σχήμα τραπεζικού δανεισμού στο 75% της επένδυσης μία μείωση του επιτοκίου κατά 350 μονάδες βάσης για όσο ισχύει η εισφορά, θα απορροφούσε το ήμισυ της. Παράλληλα με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου κατά π.χ. 3 χρόνια η τράπεζα ανακτά σε τόκους το υπερδιπλάσιο της απώλειας που θα έχει κατά την διάρκεια ισχύος της προτεινόμενης έκπτωσης επιτοκίου. Έτσι και οι δύο πλευρές παραμένουν ωφελημένες αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα επιτυχώς μια έκτακτη οικονομικά κατάσταση η οποία εξωγενώς, ισοπεδωτικά και δια νόμου επιβλήθηκε οριζόντια στους παραγωγούς χωρίς στοιχειώδη παραμετροποίηση.

Από την πλευρά της τράπεζας υπήρξε η ρητή διαβεβαίωση πως όπου υπάρχει πρόβλημα οπωσδήποτε θα υπάρξει και στήριξη, σε συνέχεια βεβαίως σχετικού αιτήματος του δανειολήπτη προς την τράπεζα το οποίο υπό το ανωτέρω πρίσμα και θα εξεταστεί. Η Eurobank μάλιστα εφαρμόζοντας διαφανή πολιτική στα επιτόκια της σε βάση euribor + spread έχει αποδώσει στους πελάτες της όλα τα οφέλη της μείωσης του euribor σε ιστορικά χαμηλά όπως σήμερα βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση κατόπιν αιτήματος των παραγωγών-πελατών της θα εξετάσει και περαιτέρω μέτρα στήριξης λόγω της εισφοράς τόσο όσον αφορά την παράταση της διάρκειας των δανείων όσο και της επανεξέτασης των επιτοκίων της όπου χρειάζεται..

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΠΕΦ: Συνάντηση με Eurobank για την εισφορά στα φωτοβολταϊκά"

Σταδιακή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες

Τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων των συστημικών τραπεζών φαίνεται πως ζητούν οι ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα χρέη επιτρόπου στα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται πως την εποπτεία της Εθνικής Τραπέζης και της Eurobank έχει αναλάβει η ελεγκτική εταιρεία Grant Thorton, η KPMG έχει αναλάβει στην Τράπεζα Πειραιώς και ο οίκος Mazars ασκεί εποπτεία στην Alpha Bank

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά υψηλές μολονότι έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2012 κάτι που προβληματίζει την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι συστημικές τράπεζες διαμορφώνουν τα επιτόκιά τους κοντά στο 4% για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά φθάνουν μέχρι και 4,75% για διαστήματα τριμήνου. Σε επίπεδα έτους και εξαμήνου οι αποδόσεις διαμορφώνονται στο 4,60%.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να μειώσει κεντρικά το κόστος χρήματος για τις τράπεζες η τρόικα εξετάζει σε συνεργασία με τους επιτρόπους την θέσπιση κλιμακωτών ορίων επιτοκίων, ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε προθεσμιακής κατάθεσης.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταδιακή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες"

Καβάλα: Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο λιμένων EcoPorts

Μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου λιμένων EcoPorts είναι από την προηγούμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.), στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται το... εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» στην πόλη της Καβάλας και δυο μικρότερα λιμάνια, ένα στη Νέα Πέραμο του Δήμου Παγγαίου κι ένα στην Κεραμωτή του Δήμου Νέστου.

Η είσοδος ενός λιμανιού στο δίκτυο EcoPorts προϋποθέτει αρχικά την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής επίδοσης του σύμφωνα με την μέθοδο EcoPort Self Diagnosis Method (SDM) και στη συνέχεια την κάλυψη των προϋποθέσεων του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης Port Environmental System (PERS).

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το στέλεχος του Ο.Λ.Κ. Μηνάς Τάτσης τόνισε ότι η συμμετοχή του οργανισμού στο δίκτυο κατέστη δυνατή «από τη στιγμή που εκπονήσαμε και θέσαμε σ’ εφαρμογή δυο σημαντικά περιβαλλοντικά σχέδια. Το πρώτο αφορά την υποβολή σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κάθε είδους θαλάσσιας ρύπανσης με τη σύσταση οργανωμένων ομάδων διαχείρισης και αντιμετώπισης. Το δεύτερο αφορά την υποβολή σχεδίου παραλαβής υγρών και στερεών αποβλήτων από τα λιμάνια και τις χερσαίες λιμενικές ζώνες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τάτσης, ο Ο.Λ.Κ. ξεκίνησε τις προσπάθειες για ένταξή του στο δίκτυο EcoPorts πριν από ένα χρόνο περίπου, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι προσπάθειες αυτές ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και πριν από λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε η ένταξη των τεσσάρων λιμανιών της στο δίκτυο EcoPorts.

Στο δίκτυο EcoPorts, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού θαλάσσιων λιμένων (ESPO – European Sea Ports Organization), συμμετέχουν λιμάνια τα οποία έχουν ενσωματώσει στην καθημερινή λειτουργία τους συγκεκριμένες δράσης περιβαλλοντικής ευθύνης. Στη Ελλάδα στο παραπάνω δίκτυο συμμετέχουν όσα λιμάνια έχουν συσταθεί σε ανώνυμες εταιρείες – οργανισμούς.

Το σύστημα PERS έχει αναπτυχθεί από την ESPO ειδικά με στόχο την αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων και η πιστοποίηση κατά PERS πραγματοποιείται από τον ανεξάρτητο φορέα Lloyd’s Register.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καβάλα: Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο λιμένων EcoPorts"

Απίστευτο: Ιερή καμπάνα σε ιερέα γιατί δεν έπιασε τον οικονομικό στόχο της τριμηναίας!


Απίστευτο και όμως αληθινό! Σε μητρόπολη της Θεσσαλίας έπεσε Ιερή Καμπάνα σε Ιερέα ενός μικρού χωριού με ποινή αργίας 10 ημερών γιατί δεν έπιασε το στόχο που η οικονομική επιτροπή της Μητροπόλεως είχε θέσει !

Δηλαδή να το κάνουμε λιανά τιμωρήθηκε Παπάς ενός μικρού χωριού του κάμπου της Θεσσαλίας επειδή δεν έφερε τα απαιτούμενα χρήματα στην Μητρόπολη ...Όταν ο Παπάς δικαιολογήθηκε ότι λόγω της κρίσης οι ενορίτες του δεν έχουν χρήματα να ρίξουν στο παγκάρι ,εισέπραξε την ποινή των ημερών αργίας ....

Δείτε την είδηση που μας έστειλε και σχολιάζει επίτροπος που γνωρίζει πράγματα και θάματα !

Ζούμε στην Ελλάδα του 2013 ή στα τέλη του 19ου αιώνα με τους τσιφλικάδες και τους μεγαλοσχήμονες κληρικούς σε πλήρη δράση εν είδη αγά .

Δε φτάνει η εξωτερική και ντόπια τρόικα της πολιτικής ελίτ άρχισαν και λίγοι δεσποτάδες, θέλουμε να πιστεύουμε, να απαιτούν από τους κληρικούς, η απόδοση της τριμηνιαίας δόσης να είναι εναρμονισμένη με τις παλιές εισπράξεις των ναών . Αν είναι ποτέ δυνατόν να συμβαίνει αυτό στις επικρατούσες συνθήκες της χώρας .

Έχουν σχέση με την πραγματικότητα , με την καθημερινή ανάγκη του χριστεπώνυμου λαού ή ζουν σε γυάλινους πύργους τηρώντας τα τυπικά της ορθοδόξου πίστεως ,πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν το καθήκον τους το θρησκευτικό ? Η Ορθοδοξία δε στηρίζεται στα τυπικά μόνο είναι και ορθοπραξία μα πάνω απ΄όλα ΑΓΑΠΗ όπως δίδαξε ο Κύριος μας και Θεός μας .

Ας σταματήσουν ορισμένοι να δίδουν λαβές στους επικριτές της Εκκλησίας μας να συναισθανθούν το ολίσθημά τους , να σταματήσουν να μοιράζουν αργίες σε ιερείς διότι το βαλάντιο που τους αποδόθηκε δεν ήταν αρκετό και με άκρα ταπείνωση να αγκαλιάσουν κληρικούς και λαϊκούς .

Υ.Γ Σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμώ , με την παρούσα τοποθέτησή μου , να προκαλέσω διχόνοια στο εκκλησίασμα και "χαρά" στους επικριτές της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας .

veteranos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Ιερή καμπάνα σε ιερέα γιατί δεν έπιασε τον οικονομικό στόχο της τριμηναίας!"

Δημόσια Διοίκηση; Yποθέσεις διαφθοράς στο συρτάρι

Εντύπωση αρχίζει και προκαλεί η επιμονή της Κυβέρνησης να καταργήσει τα Περιφερειακά Γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο των περικοπών που προωθούνται στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπεται η δραστική μείωση των δομών των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με την κατάργηση των περιφερειακών τμημάτων και τη μείωση του προσωπικού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπεται η κατάργηση Περιφερειακών Γραφείων, ανάμεσα στα οποία και αυτό των Σερρών (με περιοχή ευθύνης την Αν. Μακεδονία - Θράκη), που έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας αφού στεγάζεται δωρεάν από το Δήμο Σερρών. Το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr εντόπισε ότι και στις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις που στεγάζουν Γραφεία του ΣΕΕΔΔ, έχουν αναζητηθεί και βρίσκονται δημόσια κτίρια που μπορούν να στεγάσουν δωρεάν τα Γραφεία, ώστε το σύνολο των περιφερειακών δομών να μην κοστίζει καθόλου στο κράτος. Κι όμως επιμένουν να τα κλείσουν! Ορφανές θα μείνουν οι υποθέσεις της επαρχίας. Χωρίς έλεγχο στο μέλλον;

Η επιμονή αυτή δημιουργεί όμως αρκετά ερωτηματικά: Το προσωπικό που υπηρετεί στις περιφερειακές δομές θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει στην Κεντρική Υπηρεσία της Αθήνας ή να επανέλθει στις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχεται.

Όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη συζήτηση είναι που θα καταλήξουν οι χιλιάδες ανοιχτές υποθέσεις που χειρίζονται οι Επιθεωρητές σε κάθε περιοχή, αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο να δεχτεί κάποιος να μετακινηθεί στην Αθήνα και να συνεχίσει να παρακολουθεί τις ανοιχτές υποθέσεις που απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς.

Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι ακόμη και το προσωπικό στην Αθήνα, σύμφωνα το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στον Τύπο, μειώνεται, είναι προφανές ότι οι υποθέσεις θα καταλήξουν στο αρχείο ή θα οδηγηθούν, πρακτικά, σε τέλμα.

Ακόμη χειρότερη αναμένεται η κατάσταση στο μέλλον αφού οι υποθέσεις από την Περιφέρεια θα είναι αδύνατο να διερευνηθούν από μια Κεντρική Υπηρεσία. Όμως σε μια εποχή αμφισβήτησης που το κράτος καταρρέει και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους θεσμούς έχει κλονιστεί επικίνδυνα, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι ξεκινά τη μεταρρύθμιση, πλήττοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, διαταράσσοντας αισθητά τη λειτουργία ενός Σώματος, που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και έχει ελέγξει αποτελεσματικά τη δημόσια διοίκηση, μέχρι σήμερα!

ΤΟ 50% των ελέγχων γίνονται στην Επαρχία

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΕΔ, το 50,47 % του ελεγκτικού έργου υλοποιήθηκε στα Περιφερειακά Γραφεία του Σώματος (!), άρα η κατάργησή τους θα διαταράξει δραματικά το έργο του σώματος γενικότερα.

Μια έρευνα για την περίπτωση των Σερρών αναδεικνύει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία, πέρα από το γεγονός ότι θα απομονωθεί η Επαρχία από την ελεγκτική δραστηριότητα. Το κόστος λειτουργίας των Περιφερειακών Γραφείων (με δεδομένο ότι υλοποιούν το ήμισυ του ελεγκτικού έργου) είναι εντυπωσιακά μικρότερα από αυτό της Κεντρικής διοίκησης, μια τέτοια αποδόμηση έρχεται σε αντίθεση με τα μνημόνια που επιδιώκουν την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, όπως την επαγγέλλονται οι πολιτικές δυνάμεις.

Είναι προφανές ότι δημοσιονομικά, επιχειρησιακά αλλά και τεχνοκρατικά, είναι εφικτό αλλά και πρέπον να παραμείνουν ανοιχτά τα Περιφερειακά Γραφεία, του μοναδικού οργάνου εσωτερικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης που λειτουργεί στη χώρα και που αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως θεσμός που καταπολεμά τη διαφθορά. Εκτός αν αυτό δεν είναι επίτευγμα αλλά ενόχληση για τους πολιτικούς.

Τι κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Το Σώμα (ΣΕΕΔΔ) στοχεύει στη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης εντοπίζοντας φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιοίκησης, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών. Η δράση του περιλαμβάνει επιθεωρήσεις, ελέγχους – έρευνες, προκαταρκτικές εξετάσεις, προανακρίσεις, συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού και πειθαρχικές διώξεις, ακόμη και τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων από φορείς που ελέγχονται.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, επιχειρήσεις των ΟΤΑ και κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσια Διοίκηση; Yποθέσεις διαφθοράς στο συρτάρι"

Διαθεσιμότητα: Ό,τι δηλώσεις θα σε σώσει

Εποχές… Λυκείου θα θυμηθούν οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ, καθώς για μια ακόμη φορά στη ζωή τους θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο τύπου μηχανογραφικού λυκείου, όπου θα πρέπει... με σειρά επιλογής να γράψουν σε ποια κενή θέση θέλουν να μεταταχθούν. Το λέει, άλλωστε, καθαρά και η εγκύκλιος Μανιτάκη, με τα έξι κριτήρια για την… κινητικότητά τους. Το συγκεκριμένο «μηχανογραφικό», σύμφωνα με την ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ, θα πρέπει οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ να το έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται στην ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ, «εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης (σ.σ.: ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης 8/1), οι προς μετάταξη υπάλληλοι των Φορέων Προέλευσης υποβάλλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους, και τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.

»Μαζί με την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο».

Όπως πάντως λέει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και «η μη υποβολή Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης», ωστόσο, για τον ίδιο τον εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα ΙΔΑΧ ΔΕ μπορεί να είναι… μοιραίο, καθώς «η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους Φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαθεσιμότητα: Ό,τι δηλώσεις θα σε σώσει"

Ακυρώνονται εκατοντάδες πτήσεις με 787 Dreamliner

Νέες «περιπέτειες» για τη μετοχή της Boeing, αλλά και για περίπου 18.000 επιβάτες σημαίνουν οι ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων που είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν με...787 Dreamliner ιαπωνικές εταιρίες, αφότου οι ερευνητές για την ασφάλεια των πτήσεων στις ΗΠΑ απέκλεισαν την πιθανότητα η επιπλέον τάση στη μπαταρία τους να είναι η κυρίαρχη αιτία για τη φωτιά που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα σε τέτοιο αεροσκάφος της επίσης ιαπωνικής JAL.

Η All Nippon Airways (ANA) ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει 123 εγχώριες και 18 διεθνείς πτήσεις μεταξύ της Τετάρτης και της Κυριακής, καθώς και πτήσεις για τις 28 Ιανουαρίου και ενδεχομένως για τις 29 Ιανουαρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ήδη ανακοινώσει ακυρώσεις 72 πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού με αεροσκάφη 787.

Η ΑΝΑ Nippon Airways έχει τα περισσότερα Boeing 787 Dreamliner από κάθε άλλο αερομεταφορέα διεθνώς.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώνονται εκατοντάδες πτήσεις με 787 Dreamliner"

Συμφωνία 140 χωρών κατά της ρύπανσης με υδράργυρο

'Έπειτα από τέσσερα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, 140 χώρες υπέγραψαν τη Σύμβαση της Μιναμάτα, μια δεσμευτική συμφωνία κατά της ρύπανσης του... περιβάλλοντος με υδράργυρο, η οποία όμως δεν υιοθετεί ορισμένα από τα δραστικά μέτρα που ζητούσαν οι εμπνευστές της.

Η ιστορική συμφωνία προβλέπει την απαγόρευση της εισαγωγής και εξαγωγής υδραργύρου από το 2020 και τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του τοξικού μετάλλου σε προϊόντα όπως τα θερμόμετρα, οι μπαταρίες και ορισμένες μπογιές.

Απαιτεί επίσης τη χρήση ειδικών φίλτρων στα φουγάρα ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που καίνε λιθάνθρακα, και προβλέπει τη μείωση της χρήσης υδραργύρου σε μικρά ορυχεία χρυσού -δεν απαγορεύει ωστόσο πλήρως τον υδράργυρο στα ορυχεία.

Ο υδράργυρος χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την απομόνωση του χρυσού από το μετάλλευμα. Με την τιμή του χρυσού να ανεβαίνει, η χρήση υδραργύρου σε νόμιμα και παράνομα χρυσωρυχεία διπλασιάστηκε το διάστημα 2005-2010 στους 727 μετρικούς τόνους, καθιστώντας τα ορυχεία την μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης υδραργύρου.

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η σύμβαση που υπογράφηκε το Σάββατο στη Γενεύη το κείμενο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 50 κυβερνήσεις.

Η σύμβαση παίρνει το όνομα της μαρτυρικής πόλης Μιναμάτα στην Ιαπωνία, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι εμφάνισαν ένα σοβαρό και συχνά θανατηφόρο νευρολογικό σύνδρομο στα μέσα του περασμένου αιώνα, λόγω του υδραργύρου που υπήρχε στα βιομηχανικά απόβλητα της πόλης.

Ο υδράργυρος, ένα βαρύ, ασημί μέταλλο που παραμένει υγρό σε θερμοκρασία δωματίου, απελευθερώνεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων και ορισμένες βιομηχανίες. Μολύνει το νερό, το έδαφος και τον αέρα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή συσσωρεύεται στους ζωντανούς οργανισμούς.

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις του καταγράφονται σε μεγάλα, αρπακτικά ψάρια όπως οι τόνοι, τα οποία οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν υπερβολικά συχνά, λόγω του κινδύνου για το νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

«Η εισπνοή υδραργύρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιδράσεις στο νευρικό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τους πνεύμονες και τους νεφρούς, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρος» αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα ανόργανα άλατα υδραργύρου είναι επίσης διαβρωτικά για το δέρμα, τα μάτια και το πεπτικό σύστημα, και ενδέχεται να είναι τοξικά στους νεφρούς όταν καταποθούν.

Παρά το μεγάλο αριθμό των χωρών που υπέγραψαν τη Σύμβαση της Μιναμάτα, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν δήλωσαν ικανοποιημένες. «Η συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε άμεση μείωση των εκπομπών. Θα πρέπει να βελτιωθεί και να ισχυροποιηθεί ώστε τα ψάρια που τρώμε να είναι ασφαλή» δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Λένετ της διεθνούς οργάνωσης Natural Resources Defense Council.

«Χαλαρή» και «κάπως εθελοντική» χαρακτήρισε τη συμφωνία η IPEN, μια οργάνωση κατά των επιβλαβών χημικών. Εκτίμησε ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε πραγματική μείωση των εκπομπών καθώς «οι χώρες που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο θα μπορούν να ξεφεύγουν εύκολα».

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία 140 χωρών κατά της ρύπανσης με υδράργυρο"

Πεπόνης προς ΣΔΟΕ: Ερευνήστε αν τηρούνται οι περιορισμοί άρσης δέσμευσης λογαριασμών μεγαλοφοροπαραβατών

Πληθαίνουν οι καταγγελίες, ότι τον τελευταίο καιρό, με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα έσοδα έγινε άρση δέσμευσης εταιρικών και ...προσωπικών λογαριασμών μεγαλοφοροπαραβατών. Οι λογαριασμοί είχαν δεσμευτεί μετά απόφαση των αρμοδίων ΔΟΥ, για διασφάλιση συμφερόντων του δημοσίου.

Επρόκειτο κατά κανόνα για αποδέκτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων και την επιστροφή ΦΠΑ με το σύστημα το γνωστό και ως carousel.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις η άρση της δέσμευσης γίνεται αποκλειστικά για την καταβολή δεδουλευμένων στο προσωπικό, ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς το Δημόσιο.

Μετά από δημοσιεύματα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις πως οι καταθέσεις που αποδεσμεύτηκαν, όχι μόνο να μην διατέθηκαν για το σκοπό που όριζαν οι αποφάσεις, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, οι οικονομικοί Εισαγγελείς έδωσαν παραγγελία στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει αν τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που ορίζουν οι αποφάσεις.

kentri
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεπόνης προς ΣΔΟΕ: Ερευνήστε αν τηρούνται οι περιορισμοί άρσης δέσμευσης λογαριασμών μεγαλοφοροπαραβατών"

Χωρίς επαρκή θέρμανση οχτώ στους δέκα Έλληνες

Αίσθηση προκαλεί έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα. Περικοπές στις δαπάνες θέρμανσης έχει κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων...

Πολύ λιγότερα χρήματα για τη θέρμανσή τους χρησιμοποιούν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, προέδρου του τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα την οποία δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία», καταγράφει τη δραματική μείωση όσον αφορά τις δαπάνες θέρμανσης στην οποία έχει προχωρήσει το 78,6% των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 62,4% του πληθυσμιακού δείγματος το οποίο μελετήθηκε πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια. Στην κορυφή της λίστας των ενεργειακά φτωχών είναι οι άνεργοι, ενώ ακολουθούν οι νοικοκυρές και οι αγρότες. Η διαπίστωση όμως, δεν αφορά όμως μόνο τους πολύ φτωχούς, καθώς σε ποσοστό 60% τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως εύποροι (πολύ άνετη οικονομική κατάσταση) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση από αυτή που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Το 40% εξ αυτών δηλώνει ότι δύσκολα πληρώνει τους λογαριασμούς της οικίας, ένα ποσοστό που εκτινάσσεται στο 78,6% γι' αυτούς που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόλυτα δυσχερή οικονομική κατάσταση. Το 75,1% απαντάει καταφατικά στην ερώτηση «αν έχουμε επιστρέψει σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει και δεν θα έχει τη δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι του».

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρατηρούνται μεταξύ των αγροτώ(87,5%) και των ανέργων (78%).

Στοιχεία της ταυτότητας του δείγματος

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα σε τυχαίο δείγμα 814 ατόμων (ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών), εκ των οποίων το 65,4% είναι γυναίκες και το 34,6% άνδρες. Το 58,5% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν μένει σε διαμέρισμα, το 29,7% σε μονοκατοικία και το 5,4% σε μεζονέτα. Η συντριπτική πλειονότητα αφορά οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένους, καθώς το 23,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαμένουν στην ίδια στέγη τρία άτομα, το 22,9% τέσσερα, το 10,8 περισσότερα από πέντε και το 26% δύο άτομα. Τέλος, σε ποσοστό 15% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ζουν μόνοι τους. Το δείγμα ανά επαγγελματική κατάσταση: συνταξιούχοι (40,9%), νοικοκυρές (16,5%), φοιτητές (3,4%), επιχειρηματίες (12,2%), αγρότες (2%), εργαζόμενοι (16,2%), μη εργαζόμενοι (2,7%).

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς επαρκή θέρμανση οχτώ στους δέκα Έλληνες"

Μέσω ατομικών συμβάσεων αμείβονται 1,2 εκ. εργαζόμενοι

Με ταχύ ρυθμό δρομολογούνται οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, αφού οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως το τέλος του 2012 βρίσκονται μια ανάσα από τις... 1.000, ενώ περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενοι αμείβονται μέσω ατομικών συμβάσεων. Οι ενεργές κλαδικές συμβάσεις δεν ξεπερνούν τις 15, με αποτέλεσμα το 70% των απασχολούμενων να αμείβεται με όσα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, με τις μειώσεις μισθών να υπερβαίνουν και το 50%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του 2012, αγγίζοντας τις 970. Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουζής επισημαίνει ότι η πλειονότητα των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων προβλέπουν τη συμπίεση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΕΕ, δηλαδή τα 586 ευρώ και 510 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους έως 25 ετών. Αυτή τη στιγμή οι ενεργές κλαδικές συμβάσεις δεν υπερβαίνουν ούτε τις 15, ενώ λόγω της κατάργησης της επέκτασης της ισχύος του σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι απασχολούμενοι που καλύπτονται τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω αυτών δεν υπερβαίνουν τις 300.000!

Η αλήθεια των αριθμών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι προσλήψεις με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης το 2012 είναι μειωμένες κατά 17% σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, οι νέες προσλήψεις που έγιναν έως και το Νοέμβριο του 2012 ανέρχονται σε 652.347, εξ αυτών 365.096 αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 227.865 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 59.386 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό δείχνει ότι στις νέες προσλήψεις οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης υπερτερούν οριακά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το 2011 το 58,92%.

Την ίδια στιγμή, αύξηση που υπερβαίνει το 31% παρουσιάζει ο αριθμός των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε συμβάσεις ευέλικτων μορφών. Συγκεκριμένα, από 58.962 το 2011, έως το Νοέμβριο του 2012 είχαν μετατραπεί 76.818. Από αυτές, 44.888 αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση, 19.914 σε εκ περιτροπής απασχόληση με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και 12.016 με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Σε σχέση με τα στοιχεία του 2011, υπάρχει αύξηση 39% στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους σε μερική απασχόληση και 62% στις συμβάσεις με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Παρά το γεγονός ότι καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπάρχει καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και έξαρση της αδήλωτης εργασίας. Έως το Νοέμβριο του 2012 το ΣΕΠΕ επέβαλε πρόστιμα ύψους 20 εκατ. ευρώ σε 5.137 επιχειρήσεις. Κατά το 2011, οι επιθεωρητές εργασίας διενήργησαν ελέγχους για αδήλωτη εργασία σε 20.246 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 2,5% περίπου των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα, και επιβλήθηκαν πρόστιμα 11,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για να περάσουν έστω και μια φορά οι ελάχιστοι επιθεωρητές εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις απαιτούνται 2,5 χρόνια.

Κινδυνεύει και το «μαξιλάρι» της ΕΓΣΕΕ

Σιγή ιχθύος επικρατεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) όσον αφορά την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση ισχύος της έχει ήδη ξεκινήσει, αφού στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίμηνη διάρκεια της μετενέργειάς της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, καθώς ενδεχόμενη συναίνεση για νέα σύμβαση μπορεί να σημάνει το τέλος τους. Οι τελευταίες αλλαγές ανοίγουν το δρόμο στις επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από τις ενώσεις τους, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να καταβάλλουν μικρότερες αμοιβές στο προσωπικό τους.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές μικρότερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μονομερή κατάργηση του επιδόματος γάμου (προσαύξηση 10%) στην περίπτωση που εργοδότες - επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω ατομικών συμβάσεων αμείβονται 1,2 εκ. εργαζόμενοι"

Κύκλωμα φαρμακείων και φαρμακαποθηκών πίσω από τις ελλείψεις φαρμάκων

Κύκλωμα φαρμακείων που προβαίνουν παρανόμως σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, διοχετεύοντας τα σε ευρωπαϊκές χώρες σε τιμές ακόμη και διπλάσιες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα και στερώντας τα παράλληλα από τους έλληνες ασθενείς, έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας.

Οι εξαγωγές φαρμάκων αποτελούν μία καθόλα νόμιμη δραστηριότητα αλλά μόνο για τις 130 φαρμακαποθήκες της χώρας και υπό τον όρο ότι αυτές (οι εξαγωγές) δεν επηρεάζουν τη διακίνηση και την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια.

Αλλά και στον χώρο των φαρμακαποθηκών ο έλεγχος των αρμοδίων οδήγησε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σε 11 φαρμακαποθήκες, οι οποίες δραστηριοποιούνται επίσης παρανόμως στο πεδίο των παράλληλων εξαγωγών, κάνοντας έως και το 80% του τζίρου τους από εξαγωγική δραστηριότητα, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η νομοθεσία σε περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, όπως η τρέχουσα.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθήνας (ΦΣΑ),καταγράφονται ελλείψεις σε περίπου 700 μορφές σκευασμάτων (αντιστοιχούν σε 140 δραστικές ουσίες), ενώ κατά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι ελλείψεις αφορούν σε 30 φάρμακα που είναι αναντικατάστατα καθώς τα άλλα διαθέτουν αντίγραφα.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας υπό τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάριο Σαλμά, μετά και τις καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) για τις ελλείψεις φαρμάκων (στην πλειοψηφία τους πρόκειται για φάρμακα «πρώτης γραμμής» για καρδιολογικές, πνευμονολογικές, ψυχικές κα ασθένειες), η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να «κηρύξει» πόλεμο κατά του νοσηρού συστήματος, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, που προκαλεί τέτοιες «παρενέργειες» στη θεραπεία των Ελλήνων ασθενών.

Έλεγχοι σε φαρμακαποθήκες και επιστροφή «κουπονιών»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας έλαβε την εντολή να ενεργοποιήσει αμέσως υπουργική απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου σύμφωνα με το οποίο οι ταινίες γνησιότητας (τα γνωστά κουπόνια) των φαρμάκων, που προορίζονται για εξαγωγή ή για ενδοκοινοτική διακίνηση, επιστρέφονται ακυρωμένες στον ΕΟΦ με αποκλειστική ευθύνη των φαρμακαποθηκών.

Έτσι, οι φαρμακαποθήκες που κάνουν χονδρική πώληση φαρμάκων εκτός Ελλάδας υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν στον ΕΟΦ το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα ειδικά έντυπα συμπληρωμένα με τις ταινίες γνησιότητας κάθε σκευάσματος. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν κυρώσεις.

Πρόκειται βεβαίως για ένα μέτρο που όπως συμφωνούν τόσο στελέχη του υπουργείου Υγείας όσο και στελέχη της αγοράς, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί προ πολλού ώστε να αντιμετωπιστούν και οι ελλείψεις φαρμάκων που εμφανίζονται συχνά πυκνά στην ελληνική αγορά και κυρίως να ξεκαθαρίσει το πεδίο των νόμιμων εξαγωγών από τις παράνομες, ανεξέλεγκτες δραστηριότητες. Διότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα τα κουπόνια να μη διαγραφούν αλλά να «επιστρέψουν» στην χώρα μας -όπως λέγεται ότι μπορεί να συνέβαινε- και παρανόμως να επικολληθούν σε εικονικές συνταγές με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό ταμείο να κληθεί να πληρώσει φάρμακο που δεν καταναλώθηκε στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν όλες οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες σύντομα θα κληθούν για ελέγχους στα παραστατικά έγγραφά τους αλλά και στα οικονομικά τους στοιχεία, ώστε να διασταυρωθούν οι «διαδρομές» των φαρμάκων.

apospasma
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα φαρμακείων και φαρμακαποθηκών πίσω από τις ελλείψεις φαρμάκων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news