facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Εμβασμα στον εκδότη Αντώνη Δελλατόλα από τον φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη


Εμβασμα μισού εκατομμυρίου ευρώ από λογαριασμό στην Κύπρο έστειλε ο νυν κατηγορούμενος Πέτρος Κυριακίδης στον εκδότη και δημοσιογράφο Αντώνη Δελλατόλα, την περίοδο κατά την οποία οι λογαριασμοί του πρώτου στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένοι από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Proton Bank. Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει σήμερα το έγγραφο της συναλλαγής που περιλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία για το σκάνδαλο και προκαλεί πληθώρα ερωτημάτων για τις πλευρές που εμπλέκει.
Πρόκειται για έμβασμα ύψους 500.000 ευρώ το οποίο εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Ως δικαιούχος του λογαριασμού αποστολής εμφανίζεται ο καταζητούμενος για την υπόθεση της Proton Bank, Πέτρος Κυριακίδης.
Το έμβασμα καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του εκδότη των εφημερίδων «Το Ποντίκι» και «6 ημέρες», Αντώνη Δελλατόλα.
«Λεπτομέρειες πληρωμής»
Στις «λεπτομέρειες πληρωμής» του εγγράφου αναφέρεται: «διακανονισμός (settlement) του Π. Κυριακίδη/Συμβόλαιο Νο 11.022/20/01/11». Φέρει δε τη σφραγίδα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, της Δημοκρατίας της Κύπρου (Unit for Combating Money Laundering), από την οποία και εστάλη στις ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να ενταχθεί στην ογκωδέστατη δικογραφία.
Η συναλλαγή, η οποία αποτελεί μία από τις δεκάδες που ελέγχει διεξοδικά η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, λαμβάνει χώρα την περίοδο που, όπως είναι γνωστό, ο Πέτρος Κυριακίδης είναι ποινικά ελεγκτέος για το τραπεζικό σκάνδαλο και ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε ελληνικό έδαφος με σχετικό βούλευμα το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Ολα δείχνουν, πάντως, ότι η ελληνική Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος δεν δέχθηκε ενημέρωση από την Ελληνική Τράπεζα ή την Τράπεζα Κύπρου για την κίνηση αυτού του υψηλού ποσού, καθώς καμία ενέργεια δεν φαίνεται να έχει γίνει επ' αυτού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Π. Κυριακίδης, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «εξ απορρήτων συνεργάτης» του Λ. Λαυρεντιάδη, ήταν εκείνο το χρονικό διάστημα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
Ανεκτέλεστο ένταλμα
Λίγο καιρό δε μετά την τραπεζική συναλλαγή, τον Δεκέμβριο του 2012, και αφού έχουν συλληφθεί ο Λ. Λαυρεντιάδης και άλλα πρώην στελέχη της Proton Bank, σε βάρος του Πέτρου Κυριακίδη εκδίδεται ένταλμα σύλληψης, το οποίο παραμένει ανεκτέλεστο. Μέχρι την ημέρα που εξαφανίζεται, έχει περάσει από την κατοχή του μεγάλο πακέτο μετοχών διαφόρων επιχειρήσεων του Τύπου, όπως μέσω χρηματιστηρίου των «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.» και «Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.», καθώς και ΜΜΕ, όπως «Veto», «Flash Radio», «Espresso» και άλλα. Παράλληλα, για μερικά χρόνια καταλαμβάνει σημαντικές θέσεις στο Δ.Σ. της Alapis, μιας από τις εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, μέσω της οποίας φέρεται να υλοποιήθηκε μέρος του σχεδίου για την αφαίμαξη της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία του συμβολαίου που αναφέρεται στο επίμαχο έμβασμα (20.01.2011) παραπέμπει στο ίδιο διάστημα κατά το οποίο οι Π. Κυριακίδης και Αντ. Δελλατόλας ξεκίνησαν τη συνεργασία τους για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Συγκεκριμένα, στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε η αγορά ποσοστού 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας από το νυν κατηγορούμενο, με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκούνται από τον Αντ. Δελλατόλα.
Σε επικοινωνία που είχε η «Ε» με τον Αντ. Δελλατόλα, ο εκδότης και δημοσιογράφος αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι το έμβασμα είναι η δεύτερη δόση των χρημάτων της αγοραπωλησίας για το «Ποντίκι». Σύμφωνα με τον ίδιο, το αντίτιμο των μετοχών τού δόθηκε σε δύο δόσεις, έχουν πληρωθεί οι σχετικοί φόροι, ενώ η σύμβαση και οι δόσεις έχουν κατατεθεί στην Εφορία.
Τα 6 ερωτήματα
Το επίμαχο έμβασμα, σε συνδυασμό με το ύψος του ποσού, προκαλεί σειρά ερωτημάτων, τα οποία αναμένεται να διερευνήσει η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, που χειρίζεται την υπόθεση της Proton Bank. Ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα εξής:
1 Από πού προέρχονται τα χρήματα της συναλλαγής τα οποία εμβάζει ο Π. Κυριακίδης, ενώ ελέγχεται μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος; Μπορεί η περιουσιακή κατάσταση του εκδότη να δικαιολογεί το ποσό, αλλά η προέλευση των 500.000 ευρώ φαίνεται πως παραμένει άγνωστη.
2 Ακόμα κι αν πρόκειται για παλαιότερη οφειλή αναφορικά με την εφημερίδα, παραμένει το ερώτημα της αποδοχής του εμβάσματος, τη στιγμή που ο Π. Κυριακίδης ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.
3 Είναι η μόνη συναλλαγή στην οποία προχωρά ο Π. Κυριακίδης κατά την επίμαχη περίοδο;
4 Υπήρξε ενημέρωση από τα τραπεζικά ιδρύματα της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, τη στιγμή που ο Π. Κυριακίδης είναι ποινικά ελεγκτέος; Αν όχι, δεν θα πρέπει η αρμόδια ελληνική Αρχή να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις;
Ποιος ο ρόλος της κυπριακής Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος; Γιατί δεν προχώρησε σε ενημέρωση της αντίστοιχης ελληνικής, με την οποία άλλωστε έχει ανοιχτή επικοινωνία, όταν είναι γνωστό στην Κύπρο ότι ο Π. Κυριακίδης εμπλέκεται στο σκάνδαλο Proton Bank;
6 Εχει ενημερωθεί επί της συναλλαγής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που ασχολείται με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των ΜΜΕ;

enet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news