facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Αυτές είναι οι 15 προμήθειες-βόμβες 6,2 δισ. ευρώ που «καίνε» τον Παπαντωνίου

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών και της Βουλής έχουν μπει οι 15 μεγαλύτερες συμβάσεις που έγιναν επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, συνολικής αξίας 6,226 δισεκατομμυρίων ευρώ, ορισμένες εκ των οποίων χρυσοπληρώθηκαν χωρίς να παραλάβουμε ποτέ αυτά που πληρώσαμε.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που χειρίστηκε και υπέγραψε ως υπουργός ο κ.Παπαντωνίου την περίοδο 2002-2003, για τα οποία έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών. Πρόκειται για έξι φακέλους οπλικών συστημάτων που αποκτήθηκαν επί ημέρων του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», ορισμένες από τις παραπάνω προμήθειες ήταν εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος της εποχής. Παράλληλα, αναφέρει η ίδια εφημερίδα, ερωτηματικά υπάρχουν για την χρηματοδότηση μέσω swap agreement με την Deutche Bank για την προμήθεια των 12 ελικοπτέρων Apache, μέθοδος που ανέβασε το κόστος κατά 70 εκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένα προμήθεια υπογράφηκε το 2003, υποτίθεται πως ολοκληρώθηκε το 2007, έχει προκαταβληθεί το 50% ωστόσο η εταιρεία έχει παραδώσει μόλις 4 από τα 24 συνολικά ελικόπτερα! Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι έγινε και η προμήθεια των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, για την ταχύτητα υλοποίησης της οποίας υπάρχουν επίσης ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί η σύμβαση υπογράφηκε σε χρόνο-ρεκόρ: αποφασίστηκε η προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων στο ΚΥΣΕΑ στις 26 Νοεμβρίου 2002, επιλέχθηκαν τα NH-90 στις 31 Δεκεμβρίου 2002 και ένα μήνα μετά 28 Ιανουαρίου 2003 υπογράφηκε απο τον κ.Παπαντωνίου η απευθείας ανάθεση στην συγκεκριμένη κοινοπραξία. Η σύμβαση προέβλεπε την παράδοση του τελευταίου ελικοπτέρου το 2009, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα! Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και με τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα επί Παπαντωνίου που κόστισε 1,7 δισ. ευρώ. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται πυρομαχικά, καθώς τα συγκεκριμένα άρματα μάχης αγοράστηκαν «γυμνά» από τη Γερμανία Η «Δημοκρατία» αναφέρεται σε δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων το 2005, όπου το πρώην στέλεχος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν, κατήγγειλε χρηματισμό έλληνα υπουργού την περίοδο 2002-2003 για την προμήθεια εκσυγχρονισμού των φρεγατών “S”. Την προμήθεια υπέγραψε το 2003 ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του κ.Παπαντωνίου επανήλθε στην επικαιρότητα και λόγω της συζύγου του, κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, το όνομα της οποίας φαίνεται να περιλαμβάνεται στη φερόμενη ως «Λίστα Λαγκάρντ».

Η ίδια εφημερίδα επικαλείται δήλωση δικαστικού παράγοντα, με πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «Ο κ. Παπαντωνίου δεν αποκλείεται να έχει την τύχη του Τσοχατζόπουλου».

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι 15 προμήθειες-βόμβες 6,2 δισ. ευρώ που «καίνε» τον Παπαντωνίου"

Σε ΚΕΠ, ΕΟΠΥΥ και Ελληνική Αστυνομία, αντί για εφεδρεία

Ριζικές αλλαγές στη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα αλλάξουν υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν κενά που έχουν εμφανιστεί, ενώ αρκετοί θα δουν την πόρτα εξόδου είτε λόγω ανεπάρκειας είτε επειδή εμφανίζονται αδικαιολογήτως απόντες. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η εικόνα του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2013, χωρίς απολύσεις, αλλά μόνο με μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τα υπόλοιπα υπουργεία, το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
■ 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους. Ο στόχος είναι στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να μην υπάρχουν ένστολοι, αλλά μόνο διοικητικοί υπάλληλοι. Ως εκ τούτου 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα, θα στελεχώσουν υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (Τροχαία, διαβατήρια, ταυτότητες κ.ά.). Αντίστοιχος αριθμός αστυνομικών θα αναλάβει μάχιμες θέσεις σε αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας.
■ 6.000 υπάλληλοι θα μετακινηθούν στον ΕΟΠΥΥ. Στον συγκεκριμένο φορέα έχουν προκύψει πολλά κενά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στείλει αναλυτικά τον κατάλογο με τις συγκεκριμένες θέσεις που πρέπει να πληρωθούν. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο βασικός φορέας που θα απορροφήσει τους περισσότερους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.
■ Οι δήμοι όλης της χώρας έχουν ζητήσει ήδη 1.000 υπαλλήλους για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως όλοι οι υπάλληλοι που έχουν βγει ήδη σε διαθεσιμότητα από τους δήμους θα μετακινηθούν σε αυτά - πλην όσων κριθούν ανεπαρκείς από το ΑΣΕΠ για διάφορους λόγους.
■ Επίσης, προβλέπεται πάγωμα προσλήψεων στο υπουργείο Εσωτερικών για το 2013. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι δήμοι οι οποίοι εμφανίζουν πλεόνασμα. Αυτοί θα μπορούν να προσλαμβάνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έπειτα από διαδικασίες ΑΣΕΠ.
■ Εχει διαπιστωθεί πως καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν διδάσκουν σε Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις. Σκοπός της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη νέων προσλήψεων, είναι να μετατάξει σχετικές ειδικότητες σε αντίστοιχες θέσεις.
■ Συνολικά το βάρος της κυβέρνησης πρόκειται να πέσει σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες που αφορούν στην εξυπηρέτηση του κοινού. Οπως έχει ήδη διαπιστωθεί, τα περισσότερα κενά και η μεγαλύτερη απροθυμία από πλευράς των δημοσίων υπάλληλων εμφανίζονται σε αυτές τις υπηρεσίες.

Ετσι, τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν με απόλυτη ακρίβεια όλα τα κενά στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να διατηρηθεί το ποσοστό 1 προς 5 των προσλήψεων. Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο ποσοστό έχει τηρηθεί, ενώ υπάρχουν υπουργεία τα οποία δεν έχουν προβεί σε καμία πρόσληψη.

2.000 υπάλληλοι στον αέρα μέχριτα Χριστούγεννα

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο σχέδιο των προς διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων. Παρά τις αντιδράσεις των δήμων ο κ. Μανιτάκης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα συνεχίσει τη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Εκτιμάται πως οι αντιδράσεις θα περιορίζονται όταν θα ανακοινώνεται στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους η τοποθέτησή τους σε άλλη θέση στο Δημόσιο, κάτι που πιστεύεται πως θα τους πείθει ότι δεν πρόκειται για απόλυση. Βασικό κριτήριο της μετακίνησής τους θα είναι το γεωγραφικό.

Δηλαδή δεν πρόκειται κάποιος δημόσιος υπάλληλος που θα μετακινείται λόγω διαθεσιμότητας να τοποθετείται μακριά από τον τόπο διαμονής του. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη η προϋπηρεσία και οι σπουδές του κάθε υπαλλήλου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι έχουν τεθεί σε αργία ή εκκρεμεί κάποια δικαστική απόφαση εις βάρος τους. Σε αυτό το σημείο στελέχη του υπουργείου παραδέχονται, όμως, πως υπάρχει κενό, αφενός επειδή οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη αναμένεται να είναι αρκετές, αφετέρου διότι αν η δίωξη ενός υπαλλήλου είναι για θέμα εκτός υπηρεσίας, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία προκειμένου να ενημερωθεί ο προϊστάμενος του τμήματος.

Να παγιωθούν οι μετακινήσεις

Επιπλέον ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί πως η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να γίνει πάγια διοικητική πρακτική και όχι να περιοριστεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω των απαιτήσεων της τρόικας. Στενοί συνεργάτες του υπουργού μάλιστα θεωρούν πως θα πρέπει να αλλάξει η υπηρεσιακή κουλτούρα στους δημοσίους υπαλλήλους και «κάθε δημόσιος υπάλληλος να καταλάβει πως έχει υποχρέωση να πηγαίνει εκεί όπου τον έχει ανάγκη η υπηρεσία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ΚΕΠ, ΕΟΠΥΥ και Ελληνική Αστυνομία, αντί για εφεδρεία"

'Απολυτήριο' σε 8.500 δασκάλους με ψυχολογικά προβλήματα

Εκτός εκπαίδευσης αναμένεται να βρεθούν όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν βαριάς μορφής ψυχασθένειες ή ανυπέρβλητα ψυχολογικά προβλήματα.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», είναι ειλημμένη και οι πρώτοι εκπαιδευτικοί που θα «πάρουν απολυτήριο» υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 8.500, από τους συνολικά 150.000 που υπηρετούν φέτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Oι 2.500 από αυτούς, οι επονομαζόμενοι και «επίορκοι», αναφέρονται σε περιστατικά που έφθασαν μεν στα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά δεν τελεσιδίκησαν ποτέ οι υποθέσεις τους, και οι υπόλοιποι, περίπου 6.000 είναι όλοι αυτοί που έχουν δηλώσει… ψυχική αδυναμία!

Το ποτάμι θα σαρώσει κι εκείνους που καταγράφονται ασθενείς, απλώς και μόνο για να «λουφάρουν» και να αποφύγουν τη διδασκαλία, γεγονός που στο παρελθόν συνέβαινε κατά κόρον… Τα αριθμητικά στοιχεία σοκάρουν, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, πολλαπλασιαζόμενη μάλιστα επί έτη και έτη!

Ο ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς πάσχει από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή. Από απλή κατάθλιψη μέχρι και σοβαρά ψυχολογικά νοσήματα, που ενδεχομένως να τον οδηγήσουν με κατάλληλες συνθήκες, είτε σε βία μέσα στην τάξη, είτε στην τοξικομανία, είτε στον χώρο της παιδοφιλίας, της πορνογραφίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης των ανυποψίαστων μαθητών.

Περίπου το 10ο/ο-12ο/ο των δασκάλων και των καθηγητών έχει διαγνωστεί με κάποιας μορφής ψυχολογική νόσο, που καθιστά αδύνατη την παραμονή του στις αίθουσες διδασκαλίας. Κάπου εκεί, με ανοδικές τάσεις, δείχνει να βρίσκεται το ποσοστό όσων πιέζονται πολύ μέσα στα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν κάθε χρόνο οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια ιδιαιτέρως «ευαίσθητη κατηγορία δημόσιων λειτουργών», οι οποίοι, όμως, αδυνατούν να εργαστούν και χρήζουν είτε φαρμακευτικής είτε νοσοκομειακής περίθαλψης.

Μέχρι στιγμής, αυτή η «κάστα ανθρώπων», που σημειωτέον, αν και γνωρίζει το πρόβλημά της αποδέχεται τον διορισμό, αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σαν να μην υπάρχει… Αλλοι μπαίνουν στις τάξεις και με ένα συμβάν αποκαλύπτονται και άλλοι δουλεύουν στα μετόπισθεν, σε διοικητικές θέσεις, σχεδόν παραγκωνισμένοι.

Του λόγου το αληθές στηρίζουν και οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών που υποβάλλονται ετησίως στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού αφορά τις σχέσεις μαθητών και «προβληματικών καθηγητών». Οι αναφορές αυτές το 2011 ξεπέρασαν το 35ο/ο. Η οικονομική κρίση επιτείνει αυτήν την πίεση των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα περιστατικά που ο δάσκαλος βγάζει στην επιφάνεια… τις κρυφές του πλευρές!

Δύσκολος ο εντοπισμός
Ελλείψει αξιολόγησης, ο εντοπισμός των προβληματικών περιπτώσεων στα σχολεία ήταν και είναι πάντα πολύ δύσκολος. Μια πρώτη εικόνα αποκτούν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, όπου και απευθύνονται οι δάσκαλοι και καθηγητές λίγο πριν από τον διορισμό τους. Εκεί, είτε οικειοθελώς είτε ύστερα από παρατήρηση των διευθυντών τους, «ξεδιπλώνονται» οι προσωπικότητες και φαίνονται τα προβλήματα.

Οσοι από αυτούς «τσεκάρονται» εγκαίρως, τοποθετούνται κατευθείαν σε διοικητικές θέσεις στην εκπαίδευση και όχι σε σχολεία. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που ξεφεύγουν και διδάσκουν κανονικά.

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό επιστρέφει, ύστερα από απλή… επίπληξη, στις τάξεις! Οι ακραίες περιπτώσεις φτάνουν ενίοτε μέχρι και τις στήλες των εφημερίδων, αλλά το στάδιο της οριστικής απόλυσης το περνούν ελάχιστοι από αυτούς.

Πειθαρχικά συμβούλια
Διάτρητο το σύστημα για την απονομή των ποινών
Μόλις στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, η σοκαριστική υπόθεση ενός 44χρονου παιδόφιλου – εκπαιδευτικού έβγαλε στην επιφάνεια το τρωτό σύστημα «απονομής ποινών» μέσω των πειθαρχικών συμβουλίων. Σκληρές συντεχνίες που δρουν εντός τους, μπλοκάρουν απροκάλυπτα την εξέλιξη ανάλογων υποθέσεων, εφευρίσκοντας δεκάδες λόγους για να μην εφαρμόζουν τον νόμο, ο οποίος λέει ότι εκπαιδευτικός που υπέπεσε σε τέτοιο αδίκημα δεν ξαναγυρίζει στην τάξη.

Από το 2010 ακόμη, η τότε υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με εγκύκλιό της απαγόρευε την επιστροφή αυτών των καθηγητών στο σχολείο, ανεξαρτήτως της απόφασης των πειθαρχικών συμβουλίων.
Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που δρουν τα Πειθαρχικά, ότι σε υπόθεση απόπειρας βιασμού από καθηγητή, η απόφαση του πειθαρχικού ήταν… ο βαθμολογικός υποβιβασμός, ενώ σε άλλη για κατοχή ναρκωτικών η απόφαση ήταν ένα πρόστιμο 30 ημερών!

Η ατιμωρησία είναι το μεγάλο εμπόδιο για την απόλυση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις, είτε σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, είτε ναρκωτικών.

Δεκάδες καταγγελίες για καθηγητές αδιάφορους, περίεργους ή που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας δέχεται και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).

Εκπρόσωποι συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, στη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, προσέφυγαν στο ΣτΠ, καταγγέλλοντας ξυλοδαρμούς και ανάρμοστη, υβριστική συμπεριφορά εκ μέρους καθηγήτριας γυμνασίου και ζητώντας την απομάκρυνσή της από τη σχολική μονάδα, όπως και έγινε, ύστερα από διενέργεια ΕΔΕ.

Ανάρμοστη συμπεριφορά
Σε άλλη χαρακτηριστική περίπτωση που χειρίστηκε ο ΣτΠ, γονείς κατήγγειλαν την ανάρμοστη συμπεριφορά δασκάλας δημοτικού σχολείου, που ήδη λόγω δυσλειτουργίας στην τάξη είχε μεταφερθεί στο ολοήμερο τμήμα. Και εκεί η συμπεριφορά της, όμως, ήταν εντελώς προβληματική, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των γονέων, τους οποίους συμμεριζόταν και η διευθύντρια του σχολείου. Η δασκάλα τελικώς αποσπάστηκε σε διοικητική θέση.

Επίσης, αναφέρεται και το εξής περιστατικό: «Οι γονείς μαθήτριας δημοτικού σχολείου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ισχυριζόταν ότι η μαθήτρια υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον δάσκαλό της. Ενώ ανακοίνωσαν το γεγονός στον διευθυντή του σχολείου, δεν προχώρησε καμιά ενέργεια.

Υστερα από πιέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την οποία, όμως, δεν προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες κατά του εκπαιδευτικού και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος απευθύνθηκε στο αρμόδιο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας την εκ νέου διερεύνηση του θέματος. Στο τέλος της όλης διαδικασίας, ο εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε για την επιβολή πειθαρχικής ποινής και λίγο καιρό μετά ξαναβρέθηκε στο σχολείο».

Ψυχομετρικά τεστ
Οι συνδικαλιστές δεν θέλουν την αξιολόγηση
Λεπτομερής καταγραφή των ατόμων αυτών δεν μπορεί να γίνει, καθώς η αξιολόγηση στα σχολεία παραμένει χρόνια… γράμμα κενό περιεχομένου. Μια προσπάθεια εφαρμογής ψυχομετρικών τεστ στη διάρκεια της πρόσληψης, που είχε αποφασιστεί να γίνει στο παρελθόν, σκόνταψε στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ).
Ερευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς στο σώμα των δασκάλων και των καθηγητών καταλήγουν συνήθως σε ζοφερά συμπεράσματα για τη διάθεση που έχουν οι εκπαιδευτικοί μέσα στα σχολεία.

Μια τελευταία του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρει ότι το 67ο/ο των εκπαιδευτικών έχει έντονο στρες μέσα στην τάξη και αυτό αποδίδεται στην κακή οργάνωση και λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το 57ο/ο αισθάνεται εξάντληση στη διάρκεια της εργασίας, ενώ το 59ο/ο των ερωτηθέντων αναφέρεται σε συγκρουσιακές καταστάσεις με τους μαθητές, που αποδίδονται στο στρες, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης των ιδίων και της χώρας.

Πέντε υποθέσεις – σοκ
Περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας

Θεσσαλονίκη 7 Μαρτίου 2008
Νηπιαγωγός του 4ου Νηπιαγωγείου Πεύκων Θεσσαλονίκης καταγγέλθηκε από γονείς και συναδέλφους της ότι έχανε την ψυχραιμία της μέσα στην τάξη και κακοποιούσε τα μικρά παιδιά. Οι γονείς κατήγγειλαν περιστατικά βίας και ξυλοδαρμού, έκθεση σε κίνδυνο με αποβολές από την αίθουσα χωρίς επίβλεψη, ψυχολογική βία και εκφοβισμό στα νήπια. Τελικά η νηπιαγωγός απομακρύνθηκε.

Αθήνα 24 Σεπτεμβρίου 2008
Ο καθηγητής Μουσικής Γιάννης Κατσιλάμπρος δολοφονεί την 36χρονη πιανίστρια σύζυγό του στη Φιλοθέη, αφήνοντας ορφανά τα δύο ανήλικα παιδιά τους και τη θάβει στο παρκάκι που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι τους. Ο δράστης δίδασκε το μάθημα της μουσικής στο λύκειο της Εκάλης, χωρίς ποτέ κανείς να υποψιαστεί το παραμικρό για τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, αφού είχε διακόψει και τα φάρμακα.

Καρδίτσα 5 Νοεμβρίου 2008
Δάσκαλος δημοτικού σχολείου της Χαλκίδας έπεσε νεκρός ύστερα από χρήση τοξικών ουσιών στο κέντρο της Καρδίτσας, όπου είχε ταξιδέψει με 45χρονο φίλο του, δάσκαλο επίσης, για προσωπική τους υπόθεση. Το δράμα τους ξετύλιξε στην Αστυνομία ο ναρκομανής εκπαιδευτικός που είδε τον φίλο του να πεθαίνει, αποκαλύπτοντας ότι και οι δύο έκαναν χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών και συνάμα δίδασκαν.

Καβάλα Νοέμβριος 2009
Διευθυντής δημοτικού σχολείου συνελήφθη στο σπίτι του στη Χρυσούπολη και στην κατοχή του βρέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι και ένα DVD με υλικό παιδικής πορνογραφίας, καθώς επίσης και μικροποσότητα χασίς. Η τότε υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπουλου έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, όπου υπηρετούσε ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, για άμεση αναστολή των καθηκόντων του, με ταυτόχρονη παραπομπή του στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. Η τύχη της πειθαρχικής αυτής δίωξης παραμένει άγνωστη, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Κρήτη Δεκέμβριος 2011
Τον Δεκέμβριο του 2011 «πιάστηκαν στη φάκα» δύο εκπαιδευτικοί που παρενόχλησαν ή και κακοποίησαν σεξουαλικά μαθητές τους. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο, μην αντέχοντας τη μήνιν των συμπολιτών του για το συμβάν, αυτοκτόνησε. Λίγες μέρες αργότερα, σχηματίστηκε νέα δικογραφία, αυτήν τη φορά για μια 22χρονη δασκάλα, η οποία κατηγορήθηκε ότι μέσω του Facebook προσέγγιζε μαθητές και στη συνέχεια ασελγούσε σε βάρος τους. Η δασκάλα παραιτήθηκε από τη θέση της στο σχολείο.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "'Απολυτήριο' σε 8.500 δασκάλους με ψυχολογικά προβλήματα"

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Συνέχιση της πανελλαδικής αναστολής, της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επισημαίνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (θεσμικά, χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ κλπ).

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε διεξοδική συζήτηση και για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνάψει ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς, κάτι που τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, ενώ οι πρόεδροι των Συλλόγων ανέφεραν ότι «κανένας φαρμακοποιός δεν θα υπογράφει την ατομική σύμβαση - λαιμητόμο που ετοίμασε ο ΕΟΠΥΥ».

Τις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών με τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ΠΦΣ, θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί"

Αναστάτωση στην ομογένεια από φορολογικές αλλαγές

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην ομογένεια της Αυστραλίας μετά από δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι με το Νόμο 3943/2011, η Ελλάδα υποχρεώνει τους Έλληνες της διασποράς να δηλώσουν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, το «παγκόσμιο εισόδημά τους» - δηλαδή το εισόδημά τους από ενοίκια, τόκους ή άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εισόδημά τους στον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο εξωτερικό, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας Νέος Κόσμος «η σημαντικότερη αλλαγή που επέφερε ο Νόμος 3943/2011 είναι, ότι μετέφερε το βάρος της απόδειξης της φορολογικής κατοικίας στα φυσικά πρόσωπα με οικονομικά ενδιαφέροντα στην Ελλάδα, που διαμένουν στη γενέτειρα πάνω από έξι μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι η Eφορία δεν αρκείται πλέον στη δήλωση των Ελληνοαυστραλών, που υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα ότι είναι «μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού».

Ο Ελληνοαυστραλός που δηλώνει, ότι η φορολογική του κατοικία είναι η Αυστραλία, δηλαδή φορολογείται από το αυστραλιανό κράτος, θα πρέπει να υποβάλει στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Εξωτερικού (ΔOY Κατοίκων Εξωτερικού) Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας, που θα παίρνει από τα κατά τόπους ελληνικά Προξενεία, στα οποία θα προσκομίζει -υποθέτουμε- εκκαθαριστικό της αυστραλιανής Εφορίας (tax return) και αντίγραφο του διαβατηρίου του/της, που αποδεικνύει ότι δεν διαμένει στην Ελλάδα πάνω από έξι μήνες. Αν δεν αποδείξει τα παραπάνω, θα υποχρεωθεί να δηλώσει και να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, ακόμα και αν είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έλαβε πολλά τηλεφωνήματα πανικόβλητων ομογενών, που πληροφορήθηκαν από πληρεξούσιους συγγενείς ή δικηγόρους τους ότι πρέπει να καταθέσουν το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας, μέχρι το τέλος του έτους, για να μη φορολογηθούν από την Ελλάδα.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου, πληροφόρησε την εφημερίδα, ότι «η προξενική Αρχή δεν έχει υπηρεσιακή ενημέρωση για τα δικαιολογητικά που απαιτεί η έκδοση τέτοιου πιστοποιητικού» και δεν μπορεί, κατά συνέπεια, να το εκδώσει.

«Ομογενείς μας τηλεφωνούν με έκδηλη ανησυχία ή μας επισκέπτονται στο Προξενείο και ζητούν το πιστοποιητικό. Τους εξηγούμε, ότι δεν είμαστε σε θέση, επί του παρόντος, να εκδώσουμε πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας. Αλλά και να είμασταν, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να εκδώσουμε το πιστοποιητικό σε χιλιάδες ομογενείς μέχρι το τέλος του έτους» εξήγησε.

Ο ευρισκόμενος στην Αυστραλία, πρόεδρος της μόνιμης διακομματικής επιτροπής αποδήμων της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας 'Αδωνις Γεωργιάδης,με συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο», καθησύχασε την ομογένεια και εξήγησε ότι έχει ζητήσει γραπτώς και προφορικώς από το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει για ένα τρίμηνο, την προθεσμία υποβολής του πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας από Έλληνες μόνιμους κατοίκους της Αυστραλίας στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστάτωση στην ομογένεια από φορολογικές αλλαγές"

Στο 15% ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων αποφάσισε η κυβέρνηση

Στόχος η καταβολή πρόσθετου οικογενειακού επιδόματος στις οικογένειες με τρία παιδιά. Αύξηση της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15% προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος, όπως αναφέρει το Βήμα είναι να εξοικονομηθούν χρήματα για την καταβολή πρόσθετου οικογενειακού επιδόματος στις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω.

Δεν αποκλείεται ωστόσο το τελικό ποσοστό που θα αναγραφεί στο φορολογικό νομοσχέδιο να είναι 17,5% καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 15% ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων αποφάσισε η κυβέρνηση"

Δεν ξεκινούν απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν σήμερα οι 30.000 ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που είχαν σήμερα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών, εκτιμώντας ότι μια ενδεχόμενη απεργία τους μέσα στην εορταστική περίοδο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά, ανέστειλαν τις προγραμματισμένες απεργίες διαρκείας που θα ξεκινούσαν από αύριο Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών Πέτρος Σκουληκίδης, «αναστείλαμε τις απεργίες προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διάλογος με το υπουργείο, καθώς και να συναντηθούμε άμεσα με την τρόικα για να τους πείσουμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας». Πρόσθεσε δε ότι «είναι θετική εξέλιξη η πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών να συνηγορήσει στις ιδιωτικές εταιρείες, που εκμεταλλεύονται τα διόδια, έτσι ώστε να μειωθεί το αντίτιμο των διοδίων που καταβάλλουμε».

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που εισήγαγε το Υπουργείο Μεταφορών στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την άρση των περιορισμών στη μίσθωση μικρών φορτηγών. Οι ρυθμίσεις αφορούν:

-Μίσθωση φορτηγών, κάτω των 3,5 τόνων, από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αίρονται οι περιορισμοί που υπάρχουν ως προς τον ελάχιστο χρόνο μίσθωσης μικρών φορτηγών, ως 3,5 τόνους, από επιχειρήσεις και ιδιώτες.
-Μίσθωση φορτηγών οχημάτων στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, χωρίς οδηγό.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Μεταφορών, έχει ξεκαθαρίσει στους αυτοκινητιστές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αλλαγή στο θέμα των μισθώσεων, καθώς ήταν από τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Όμως, επισημαίνει, πως υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων του κλάδου.

Διεθνείς μεταφορείς

Υπέρ της εξάντλησης του διαλόγου με το υπουργείο Μεταφορών και κατά των άμεσων κινητοποιήσεων, τάχθηκαν και οι διεθνείς μεταφορείς (ΟΦΑΕ), που αντιδρούν στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιτρέπεται η μίσθωση φορτηγών δημόσιας χρήσης χωρίς οδηγό από μη μεταφορικές επιχειρήσεις και η χρήση τους για μεταφορές των ιδίων η τρίτων.

"Οι διατάξεις αυτές παραδίδουν τη μεταφορική δραστηριότητα στις πολυεθνικές εταιρίες και το κεφάλαιο και οδηγούν στον αφανισμό τον κλάδο των Ελλήνων μεταφορέων, που εδώ και χρόνια πλήττεται από την κρίση" επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν ξεκινούν απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών"

Την πόρτα πρώην υπουργού της ΝΔ κτυπάει το ΣΔΟΕ!

Σε πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που χρημάτισε υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή έπεσε η έρευνα που διεξάγουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς έπειτα από ελέγχους του ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για υπόθεση που έχει σχέση με ακίνητα-φιλέτα που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Κύπρο και η οποία έχει μια πρωτότυπη ιδιαιτερότητα. Ότι υπάρχουν 165 εταιρείες, όλες κυπριακές, η καθεμία από τις οποίες έχει και από ένα ακίνητο. Αυτό προκάλεσε τις υποψίες των ελεγκτικών οργάνων του ΣΔΟΕ και από την έρευνα προέκυψαν… λαβράκια!

Πίσω από τις εταιρείες αυτές έχουν εντοπισθεί τα ίχνη γνωστού κύπριου εφοπλιστή, που τελευταία έχει αγοράσει πολλά γνωστά ακίνητα. Επίσης, φαίνεται να κινείται μαζί και παλιό στέλεχος της ΝΔ, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ήδη την υπόθεση έχει αναλάβει η γνωστή και άτεγκτη Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου, η οποία έχει φέρει, με επιτυχία, σε πέρας πολύ σημαντικές υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί η συνδρομή της κυπριακής Δικαιοσύνης για να ανοίξουν οι εταιρείες και να εξακριβωθεί σε ποιους ανήκουν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εμπλέκεται και ο Καρούζος, γνωστός από την άλλη ιστορία, πάλι με ακίνητα, όπου είχε κατηγορηθεί ότι εμπλέκεται ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, αλλά δεν προέκυψε ότι είχε βάση.

paron

Διαβάστε Περισσότερα » "Την πόρτα πρώην υπουργού της ΝΔ κτυπάει το ΣΔΟΕ!"

Μέχρι τις γιορτές φθάνει ξανά η λίστα Λαγκάρντ

Σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια, σχεδόν ανυπέρβλητα, συναντούν οι έρευνες που ήδη έχουν ξεκινήσει με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων για τον εντοπισμό των πραγματικών καταθετών που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα, κρίσιμα στοιχεία για την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών έχουν ήδη «σβηστεί» από την ελβετική τράπεζα HSBC, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση αναφορικά με το πραγματικό περιεχόμενο της πολυσυζητημένης λίστας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό των 500 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνεται στη λίστα και ανήκει σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο -και όχι σε φυσικό πρόσωπο- το οποίο διαχειρίζονται συγκεκριμένες ανώνυμες εταιρείες, πληροφορίες της «Κ», από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι από τις μέχρι τούδε έρευνες των ελεγκτικών αρχών δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να συνδέουν τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου με τον επίμαχο λογαριασμό.

Εισαγγελικές πηγές, που έχουν γνώση του περιεχομένου των στοιχείων της λίστας σε ό,τι αφορά τον επίμαχο λογαριασμό, αναφέρουν ότι δεν επιβεβαιώνεται σύνδεση της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου και δηλώνουν στην «Κ» πως τα όσα ανέφερε σε σύσκεψη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ο διευθυντής Ελέγχων κ. Νικ. Λέκκας περί εμπλοκής της στη λίστα Λαγκάρντ δεν βρίσκουν έδαφος στα δεδομένα της δικογραφίας.

Η κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιου Στασινόπουλου στην οποία ανέφερε τη στιχομυθία μεταξύ του ιδίου και του κ. Λέκκα δεν εκτιμάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως στοιχείο αξιόλογο προς διερεύνηση, καθώς δεν στηρίζεται, όπως αναφέρεται, σε κάποιο δεδομένο της έρευνας.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο σχολαστικός κ. Γρ. Πεπόνης δεν απηύθυνε σχετική ερώτηση για το θέμα όταν προσήλθε ενώπιόν του για κατάθεση -μετά τον κ. Στασινόπουλο- ο κ. Λέκκας, ο οποίος άλλωστε ουδέν περί του θέματος κατέθεσε. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, όπου αναφέρονται τα όσα είπε περί εμπλοκής της Μαργαρίτας Παπανδρέου, ο ίδιος διέψευσε την επίμαχη στιχομυθία.

Πάντως, πέραν της κατάθεσης με τα 500 εκατ. δολάρια στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, υπό την μορφή που υπάρχει σήμερα στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, άλλοι λογαριασμοί με τόσο μεγάλα ποσά δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι είναι οι λογαριασμοί με ποσά μεταξύ 10 και 40 εκατ. δολαρίων, ενώ η πλειονότητά τους κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Κι ενώ οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ, έστω και με καθυστέρηση περίπου δύο ετών, έχουν ξεκινήσει, σημαντικά στοιχεία από την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών δεν υπάρχουν πλέον, καθώς έχουν «σβηστεί» από την ελβετική τράπεζα κατ' εφαρμογήν της εκεί νομοθεσίας που επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα να μη διατηρούν, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στοιχεία πέραν της δεκαετίας.

Αυτό το δεδομένο, δημιουργεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων των ελεγκτικών αρχών, ανυπέρβλητα προβλήματα για έρευνα εις βάθος των καταθετών που περιέχονται στη λίστα. Κι αυτό γιατί η κίνηση πολλών λογαριασμών ανάγεται στη δεκαετία του 1990 και σε κάθε περίπτωση φθάνει μέχρι το 2007, οπότε και υπήρξε η υποκλοπή των τραπεζικών στοιχείων από τον υπάλληλο της HSBC, Φαλτσιανί.

Το πρωτότυπο
Ωστόσο, σημαντική θεωρείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς η αποστολή εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών του πρωτοτύπου της λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το υπάρχον στα χέρια τους αντίγραφο έχει υποστεί αλλοιώσεις ή κρίσιμες προσθαφαιρέσεις. Εννοείται ότι στην περίπτωση που αποδειχθούν, θα δώσουν άλλη, σοβαρότερη, τροπή στην όλη υπόθεση, τόσο για τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της λίστας όσο και για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που ελέγχονται για μη αξιοποίησή της.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν προς την «Κ» ότι το πρωτότυπο της λίστας αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας ενδεχομένως και προ των εορτών.

Εκκρεμεί η έρευνα για το ΣΔΟΕ
Σε εκκρεμότητα παραμένει από τους οικονομικούς εισαγγελείς το σκέλος της υπόθεσης με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ που διαχειρίστηκαν το θέμα και έχουν κληθεί ήδη σε εξηγήσεις για τις ενέργειές τους.

Κι ενώ η δικογραφία για τις τυχόν πράξεις και παραλείψεις των πρώην υπουργών Οικονομικων Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή προς αξιολόγηση, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η αξιολόγηση των οικονομικών εισαγγελέων για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν έχει προχωρήσει, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν τους εισαγγελείς, πρώτα να παραλαμβάνουν το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές και στη συνέχεια να έχουν πλήρη εικόνα της διαχείρισης της υπόθεσης, πριν προβούν σε απόδοση ή μη ευθυνών στους κ. Ιω. Καπελέρη και Ιω. Διώτη που ενεπλάκησαν στους χειρισμούς της λίστας από πλευράς ΣΔΟΕ. Πάντως, σε ό,τι αφορά την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι όποιες εξελίξεις, εξαρτώνται από τις προθέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το κοινοβουλευτικό παζλ.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τις γιορτές φθάνει ξανά η λίστα Λαγκάρντ"

Διπλή παγίδα για συντάξεις και εφάπαξ με παράτυπες μειώσεις

Ποσά που φτάνουν ως και τα 100 ευρώ το μήνα «αφαιρούνται» με κόλπο από τις συντάξεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί στους συνταξιούχους!

Το κόλπο γίνεται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά που άρχισαν να επιβάλλονται οι μειώσεις και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα Ταμεία υπολογίζουν τις περικοπές στα αρχικά ποσά χωρίς να αφαιρούν τα ποσά που ήδη κρατούνται από τους συνταξιούχους ως εισφορά ασθένειας.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να χρεώνονται με μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης από αυτή που θα έπρεπε να επιβληθεί αν οι περικοπές ξεκινούσαν από το (χαμηλότερο) ποσό σύνταξης που μένει μετά τις κρατήσεις ασθένειας.

Το μεγάλο κόλπο αποκαλύπτει σήμερα ο «ΤτΚ» με αδιάσειστα στοιχεία, που είναι τα ίδια τα εκκαθαριστικά πληρωμής που παίρνουν ανά τρίμημο οι συνταξιούχοι. Σ’ αυτά φαίνεται καθαρά ότι σε όλα τα Ταμεία (πλην του Δημοσίου) οι μειώσεις που ξεκίνησαν από το 2010 και μετά υπολογίζονται στο αρχικό ποσό σύνταξης και όχι στο χαμηλότερο ποσό που μένει μετά την κράτηση ασθένειας.

Τι σημαίνει αυτό; Oτι, για παράδειγμα, σε μια σύνταξη 2.399 ευρώ, οι μειώσεις θα έπρεπε να ξεκινούν από το ποσό που μένει μετά την κράτηση ασθένειας 4%, δηλαδή από τα 2.303 ευρώ. Δεν συμβαίνει όμως αυτό αλλά αντίθετα τα Ταμεία βάζουν το 4% στη σύνταξη των 2.399 ευρώ, αφαιρούν από το συνταξιούχο το ποσό που αναλογεί, δηλαδή τα 96 ευρώ, και στη συνέχεια υπολογίζουν τις μειώσεις του Μνημονίου, όχι στα 2.303 ευρώ αλλά στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 2.399 ευρώ.

Αυτή η «πατέντα» βγάζει στο τέλος χρεωμένους τους συνταξιούχους με μια επιπλέον περικοπή που ξεκινά από τα 19 ευρώ το μήνα και φτάνει ως τα 100 ευρώ μηνιαίως! Σε ετήσια βάση δηλαδή οι συνταξιούχοι πληρώνουν επιπλέον από 240 έως και 1.200 ευρώ, χωρίς αυτή η περικοπή να προβλέπεται σε κανέναν από τους νόμους του Μνημονίου.

Το μεγάλο κόλπο φαίνεται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε ο «ΤτΚ» μέσα από τα ίδια τα εκκαθαριστικά που έστειλαν οι συνταξιούχοι. Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι αν η κράτηση ασθένειας αφαιρούνταν από το αρχικό ποσό, τότε οι μειώσεις θα ξεκινούσαν από χαμηλότερο ποσό και θα ήταν μικρότερες απ’ αυτές που τελικά επιβάλλονται.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι τα Ταμεία παίρνουν το 4% από το συνταξιούχο και στη συνέχεια υπολογίζουν τις μειώσεις πάνω στην αρχική σύνταξη, παρότι στην πραγματικότητα η σύνταξη αυτή έχει μειωθεί μετά την κράτηση του 4% και κανονικά θα έπρεπε επί της νέας σύνταξης να επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου.

Η πατέντα αυτή εφαρμόζεται διαφορετικά στο Δημόσιο, καθώς εκεί η κράτηση ασθένειας επιβάλλεται στη σύνταξη που μένει μετά τις περικοπές. Σε όλα τα άλλα Ταμεία όμως (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Τραπεζών κ.ά.) η κράτηση ασθένειας επιβάλλεται στο αρχικό ποσό σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο δίνει λιγότερες εισφορές από όσες δίνουν τα άλλα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.
Το θέμα που φέρνει με ντοκουμέντα σήμερα στη δημοσιότητα ο «ΤτΚ» ερευνάται ήδη από την αρμόδια Διεύθυνση του ΙΚΑ, καθώς, όπως λένε αρμόδια στελέχη της, γεννάται θέμα επιστροφής μέρους της σύνταξης που κρατήθηκε χωρίς λόγο επειδή δεν αφαιρείται η κράτηση ασθένειας παρά μένει το αρχικό ποσό και πάνω σε αυτό πέφτουν απανωτά οι περικοπές από το 2010 και μετά.

Ανάλογο προβληματισμό ως και αμηχανία εξέφρασαν και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας που μίλησαν στον «ΤτΚ», χωρίς να μπορούν να δώσουν εξήγηση στο ερώτημα γιατί δεν αφαιρούν τα Ταμεία την κράτηση ασθένειας από τον υπολογισμό των μειώσεων που κάνουν στις συντάξεις.

Πέραν αυτών, στις μειώσεις των συντάξεων υπάρχουν και άλλα θέματα, που ήδη απασχολούν το υπουργείο Οικονομικών, και έχουν να κάνουν, όχι με την κράτηση ασθένειας, αλλά με τον προσδιορισμό της σύνταξης επί της οποίας θα πρέπει να γίνουν οι μειώσεις. Ηδη, εξετάζεται οι επόμενες περικοπές (που θα έρθουν από τον Ιανουάριο) να γίνουν στο βασικό ποσό των συντάξεων και να μείνουν έξω οι κάθε είδους προσαυξήσεις.

e-typos

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή παγίδα για συντάξεις και εφάπαξ με παράτυπες μειώσεις"

ΚΕΔΕ:Δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς και δώρα οι δήμοι

Στα όριά τους έχουν φτάσει πλέον όλοι οι δήμοι της χώρας που δηλώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τους μισθούς και τα δώρα Χριστουγέννων προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με επείγουσα επιστολή-έκκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Κ. Ασκούνης ζητάει να καταβληθεί αμέσως προς τους δήμους η 1η δόση του ΣΑΤΑ ύψους 150 εκατ. ευρώ και η 3η δόση των παρακρατηθέντων του 2012, ύψους 35 εκατ. ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Ασκούνης τονίζει πως «οι δήμοι θα περιέλθουν σε δεινή θέση, αδυνατώντας να πληρώσουν μισθούς και υποχρεώσεις την περίοδο των εορτών».

Την ίδια στιγμή εκτός μισθοδοσίας αναμένεται να βρεθούν από τη Δευτέρα τουλάχιστον 3.500 εργαζόμενοι από τους ΟΤΑ, ΑΕΙ και ΤΕΙ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την εγκύκλιο-τελεσίγραφο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Α. Μανιτάκης με μια ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση ζητάει «εντός μιας ημέρας την αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων που εμπίπτουν στο μέτρο της διαθεσιμότητας από τους φορείς και τις υπηρεσίες που δεν έχουν παραδώσει τις λίστες».

Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί πως «θα θέσει σε διαθεσιμότητα όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ΔΕ διοικητικού με βάση τα στοιχεία που έχει από την πρόσφατη απογραφή του 2012».

Η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων που αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας καθώς θα συμπεριλάβει στις λίστες και όσους ανήκουν στις εξαιρέσεις του νόμου (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, προστάτες οικογενείας κ.λπ.).

Οι υπηρεσίες στις οποίες υπάγονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία των εργαζομένων που ανήκουν στις εξαιρέσεις προκειμένου να τους αποκαταστήσουν μισθολογικά και να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν η συγκεκριμένη εντολή θα μπορέσει να σταθεί δικαστικά με τους εργαζόμενους να σχεδιάζουν ήδη προσφυγές κατά του μέτρου.

Αυτή τη στιγμή μόλις 45 δήμοι από τους 325 έχουν δώσει στοιχεία για τους εργαζομένους τους ενώ η πλειονότητα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας έχει αρνηθεί να παραδώσει τις λίστες. Οι εργαζόμενοι στους δήμους εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι εμπίπτουν στο μέτρο, ενώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη Δευτέρα 1.350 εργαζόμενοι θα περάσουν στη διαθεσιμότητα. Ο αριθμός συμπληρώνεται με τους εργαζόμενους από τα υπουργεία και τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει μέσα στο Σαββατοκύριακο την αποχή και τις καταλήψεις στα γραφεία προσωπικού και τα δημαρχεία. Από τη Δευτέρα γενικεύουν τις καταλήψεις τους σε όλους του χώρους εργασίας, όπως τα σκουπίδια και τους παιδικούς σταθμούς, και στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των ΟΤΑ.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα. 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τετάρτη η ομοσπονδία διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κάνει λόγο για κατάσταση κατάρρευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πανελλαδική απεργία στον δημόσιο τομέα έχει εξαγγείλει την ίδια ώρα και η ΑΔΕΔΥ για τις 19 Δεκεμβρίου. Με καταλήψεις στο κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και 24ωρη απεργία την Τετάρτη θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο νέο οργανόγραμμα που προβλέπει την περικοπή από 55 σε 17 των οργανικών μονάδων στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι εργαζόμενοι θα αποκλείσουν το κτίριο της οδού Μεσογείων την Τρίτη και την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Στο επίκεντρο των περικοπών βρίσκονται οι τομείς ενέργειας και φυσικού πλούτου.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ:Δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς και δώρα οι δήμοι"

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Η έλευση στις αρχές της εβδομάδας των γάλλων εμπειρογνωμώνων της Task Force στην Αθήνα αναμένεται ότι θα «κλειδώσει» τα κριτήρια της αξιολόγησης περίπου 700.000 υπαλλήλων, που θα σαρώσει στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ολόκληρη την επόμενη χρονιά.

Θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών του κράτους, από την οποία θα προκύψουν μεγάλες μειώσεις σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων, ενώ θα καταργηθούν οργανικές θέσεις σε υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο «Τύπος της Κυριακής», από την κρησάρα της αξιολόγησης θα περάσει το τακτικό προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Από την αξιολόγηση αναμένεται να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και σε πολιτικά γραφεία.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τους ένστολους.

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει γραπτό τεστ και βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων του υπαλλήλου. Βάση της αξιολόγησης θα είναι:

-τα προσόντα, δηλαδή οι σπουδές και τα πτυχία, αλλά και η επιμόρφωση με τα διάφορα σεμινάρια και προγράμματα εκπαίδευσης και η γνώση ξένων γλωσσών.

-οι δεξιότητες, δηλαδή οι ειδικές γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και τη διαχείριση έργων

-οι προσωπικές ικανότητες, δηλαδή η εμπειρία πάνω στο αντικείμενο της εργασίας.

Για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων προβλέπεται και συνέντευξη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων"

Από Ιούλιο τα νέα οικογενειακά επιδόματα

Με «το καλημέρα» τού 2013 θα αρχίσουν να μετρούν απώλειες μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα φορολογική κλίμακα για τον υπολογισμό των μηνιαίων κρατήσεων φόρου.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το Έθνος, με... χρονοκαθυστέρηση και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2013, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, θα αρχίσει η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων.

Οι μηνιαίες απώλειες για μισθωτούς με παιδιά ελέω παρακράτησης κυμαίνονται από 40 έως 118 ευρώ τον μήνα για μεικτές αποδοχές μεταξύ 1.000 και 2.500 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, μετά τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα τέκνα, θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 αυξήσεις στις κρατήσεις για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους:

-Δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ,
-έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα πάνω από 11.000 ευρώ,
-έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα και εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ,
-έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα και εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Στο μέτωπο των επιδομάτων οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του επόμενου έτους μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2012, προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα ποσά

Τα νέα οικογενειακά επιδόματα φθάνουν μέχρι τα 40 ευρώ τον μήνα για 1 παιδί, τα 80 ευρώ τον μήνα για 2 παιδιά, τα 130 ευρώ τον μήνα για 3 παιδιά και τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο τα επιδόματα του ΟΓΑ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα έως 45.000 ευρώ μειώνονται από 44 σε 41 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.

Ετσι, μια οικογένεια με τρία παιδιά που λαμβάνει σήμερα από τον ΟΓΑ επίδομα 132 ευρώ τον μήνα ή 396 ευρώ το τρίμηνο, από το επόμενο έτος θα λαμβάνει 123 ευρώ τον μήνα ή 369 το τρίμηνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Από Ιούλιο τα νέα οικογενειακά επιδόματα"

«Τζόγο» στο κυνήγι των αποδείξεων σκέπτεται η κυβέρνηση

Ζήτησες απόδειξη; Μπαίνεις σε κλήρωση και κερδίζεις! - Κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ακόμα και κλήρωση ...αλά λοταρία, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει για τους φορολογούμενους κίνητρο συγκέντρωσης αποδείξεων !

Το οικονομικό επιτελείο έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων, κατά τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, την ιδέα του ...τζογαρίσματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ποιο είναι το σκεπτικό τους;

Αφ´ενός θέλουν να δώσουν κίνητρο για να ζητά ο κόσμος αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μια και σήμερα, με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των πολιτών, το σύστημα αποδείξεων έχει ατονήσει.Αφ´ετέρου, στοχεύουν σε αποδείξεις που αφορούν ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, στις οποίες το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει την φοροκάρτα - ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής (οπότε και θα παρακρατείται αυτόματα το ΦΠΑ).

Αυτή την τριπλέττα στόχων έρχεται να υπηρετήσει ακόμα και η ιδέα για ...κληρωτίδα τυχερών αριθμών από αποδείξεις.

Πώς; Οσοι μαζεύουν αποδείξεις, συγκεκριμένων κατηγοριών, με ηλεκτρονικό τρόπο, θα μπορούν να μπαίνουν σε μια κλήρωση , η οποία θα γίνεται, σε τακτό χρονικό διάστημα, με βάση μια διαδικασία που θα προσδιορισθεί, ώστε να κερδίζουν κάποιο ποσό.

Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- έχουν συμφωνήσει με την ιδεα της κλήρωσης (το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον αποφασιστεί τελικά, θα φανεί εν ευθέτω…).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη προτείνει να υπάρχει παράλληλα φοροαπαλλαγή έναντι αποδείξεων, πάντα εφόσον γίνεται ηλεκτρονική καταχώρησή τους, και αφορούν στοχευμένους τομείς επαγγελματικής δραστηστηριότητας όπου παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή. Θεωρούν ότι η έκπτωση φόρου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να απαιτούν οι πολίτες αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ΔΗΜΑΡ επιζητά να επιταχύνει την προώθηση αλλαγών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και ετοιμάζει προτάσεις για ρυθμίσεις που «είναι πολιτικά και τεχνικά ώριμες να εφαρμοστούν».

Η Αγ. Κωνσταντίνου, αν και χαρακτηρίζει θετικές τις αλλαγές που επήλθαν, κατά τη διαβούλευση με το οικονομικό επιτελείο για το νέο φορολογικό, έχει ενστάσεις στα εξής σημεία:

-προτείνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ η φορολόγηση να είναι 21%, αντί για 26% . Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι από τη μείωση αυτή που προτείνει η ΔΗΜΑΡ θα προκύψει απώλεια 135 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΔΗΜΑΡ αντιπροτείνει ως ισοδύναμο μέτρο, να συγκεντρωθούν αφ´ενός από την αύξηση της φορολογίας καταθέσεων από 15% σε 17,5% και αφ´ετέρου από την υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων (και αυτών που φορολογούνται αυτοτελώς ), οπότε να αυξηθούν οι εισροές από το φόρο αλληλεγγύης –υπολογίζουν ότι 25 εκατομμυρια ευρώ μπορούν να μαζευτούν επιπλέον από την υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων.

- θεωρεί ότι πρέπει να φορολογηθούν βάσει μιας ενιαίας κλίμακας τα εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια και όχι ως αυτοτελώς φορολογούμενα. Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ , αυτό θα ελαφρύνει εκείνους που το εισόδημά τους, από εργασία και από ενοίκια μαζί, θα φτάνει μέχρι 10.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από εκείνους που το εισόδημά τους -μαζί από εργασία, επιχειρηματική δραστηριότητα και ενοίκια- είναι πάνω από 40.000 ευρώ.

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ θα εξετάσει εκ νέου τις ρυθμίσεις που αφορούν τους πολύτεκνους.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τζόγο» στο κυνήγι των αποδείξεων σκέπτεται η κυβέρνηση"

Τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι την Κύθνο

Στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου, εισήλθε το μεσημέρι του Σαββάτου, η τουρκική κορβέτα «ΒΕΥΚΟΖ» και αφού κινήθηκε μέχρι την Κύθνο, τελικώς αποχώρησε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Η τουρκική κορβέτα “BΕΥΚΟΖ”, εξερχόμενη από το λιμάνι της Σμύρνης, εισήλθε την 08 Δεκεμβρίου (16:10) σε Ελληνικά Xωρικά Ύδατα μεταξύ Εύβοιας - Άνδρου και κινούμενη μεταξύ Κέας - Κύθνου, εξήλθε την 08 Δεκεμβρίου (19:32) ΝΔ Κύθνου.

Στη συνέχεια κινήθηκε σε Διεθνή Ύδατα Δυτικά Μήλου, Βόρεια Κρήτης και την 09 Δεκεμβρίου με Ανατολική πορεία απομακρύνθηκε Ανατολικά Κρήτης.

Πλοίο και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.»

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι την Κύθνο"

Λοβέρδος: Κόμμα η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ έως τα μέσα του 2013

Σαφές χρονοδιάγραμμα έδωσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος για τη μετεξέλιξη της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.) σε πολιτικό κόμμα. 

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο έως τον Ιούνιο η πολιτική κίνηση της οποίας ηγείται θα γίνει κόμμα, εφόσον οι συζητήσεις για το σχηματισμό μίας ευρείας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης δεν καρποφορήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Κόμμα η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ έως τα μέσα του 2013"

Η τρόικα θα μείνει και μετά το 2030

Την επιβολή εποπτείας, πέραν του 2016 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της τρόικας και για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει οφειλές προς τους πιστωτές της, επιφυλάσσει για τη χώρα μας η ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης της τριμερούς χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Real News, η απόφαση περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο αναμένεται να οδεύσει στη Βουλή προς κύρωση, αμέσως μόλις διευθετηθεί το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 43, 7 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για όσες δεκαετίες αποπληρώνεται το δάνειο στην τρόικα, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε διαρκή επιτροπεία, προκειμένου να ελέγχεται το κάτά πόσο υλοποιεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
Με τα σημερινά δεδομένα και εάν δεν υπάρξουν νέες επιμηκύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων, ο αυστηρός έλεγχος από την τρόικα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα χρόνια μετά το 2030.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » " Η τρόικα θα μείνει και μετά το 2030"

Η μεγάλη κλοπή της πιστωτικής κάρτας

Κρυφές χρεώσεις εν αγνοία των πολιτών επιβάλλουν οι τράπεζες. Πώς εκμεταλλεύονται τα ανεξόφλητα ποσά των πιστωτικών για να καταργούν το ονομαστικό επιτόκιο

"Δημιουργική λογιστική" φαίνεται ότι χρησιμοποιούν οι τράπεζες, ώστε να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τη χρήση των πιστωτικών καρτών.

Εν αγνοία των πολιτών, επιβάλλουν κρυφές χρεώσεις στα επιτόκια που αγγίζουν μέχρι και το 30%.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι τράπεζες επιβάλλουν τόκους αναδρομικά σε περιπτώσεις όπου δεν μηδενίζεται η κάρτα, αλλά εξοφλείται μέρος του ποσού.

Μάλιστα οι τόκοι αφορούν όχι μόνο στο ποσό που μένει, αλλά και στο ποσό που πληρώθηκε, από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού έως και την εξόφληση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζικά στελέχη, όταν μένει ανεξόφλητο ποσό στο λογαριασμό, οι τόκοι χρεώνονται επί ολόκληρου του αρχικού ποσού και κλιμακώνονται ανάλογα με τις ημερομηνίες έκδοσης του λογαριασμού, πληρωμής του ποσού και της λήξης.

Αυτό σημαίνει, ότι το ονομαστικό επιτόκιο του 15%-20% στην πράξη καταργείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, μόλις το 20% των λογαριασμών πιστωτικών καρτών εξοφλούνται πλήρως κάθε μήνα. Έτσι, αν κάποιος πληρώνει μόνο την ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα, το χρέος συνεχώς αυξάνεται.

Αυτή τη στιγμή, στην ελληνική αγορά, κυκλοφορούν περίπου 4 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες. Το 80% των λογαριασμών δεν εξοφλείται πλήρως κάθε μήνα και το 30% όσων λήγουν δεν ανανεώνονται λόγω "Τειρεσία"

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Η μεγάλη κλοπή της πιστωτικής κάρτας"

Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές

Την επιστροφή στην παλιά πρακτική της επιλογής πολιτευτών και πρώην βουλευτών για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ επέλεξε η τρικομματική κυβέρνηση.

Με μια συμφωνία που προσομοιάζει με τη Συμφωνία της Γιάλτας, οι κυβερνητικοί εταίροι «μοιράζουν» την κρατική μηχανή και τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών βάσει των ποσοστών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κάθε κόμμα επιλέγει τους εκλεκτούς του για τους οργανισμούς που θα στελεχώσει προτάσσοντας κυρίως τις κομματικές ισορροπίες από το δημόσιο συμφέρον και την ικανότητα των στελεχών.

Η επέλαση από πρώην βουλευτές και πολιτευτές στις ΔΕΚΟ καταδεικνύει ένα πάρτι «ημετέρων» και διαψεύδει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιοκρατία και ριζικές αλλαγές στη στελέχωση των δημοσίων οργανισμών με ικανούς μάνατζερ.

Υστερα από πολύμηνο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνει τη λίστα με τα ονόματα των νέων κρατικών αξιωματούχων.

Στον βωμό όμως της τήρησης της περίφημης ποσόστωσης θυσιάζονται ακόμη και μάνατζερ που θεωρούνται ιδιαιτέρως ικανοί. Αποτυχόντες βουλευτές, πρώην μέλη του Κοινοβουλίου, αιώνιοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη αποτελούν το «πρώτο κύμα» των διοικητών δημοσίων οργανισμών, που αυτήν τη φορά επελέγησαν χωρίς παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών. Οι υπουργοί για πρώτη φορά δεν είχαν το πάνω χέρι στις επιλογές, αφού τον πρώτο λόγο είχε το Μαξίμου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εξαίρεση μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που κατάφερε να «επιβάλει» κάποια από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις διοικήσεις στους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου του.

Προβληματισμός

Σε συζητήσεις μεταξύ υπουργών υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής μιας ενιαίας πολιτικής ανά υπουργείο την περίοδο που κρίνεται το μέλλον του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του «ιού Ρουπακιώτη» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, καθώς ο ανασχηματισμός στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ αναμένεται να είναι σαρωτικός. Το ενδιαφέρον των κομμάτων δεν επικεντρώνεται μόνο στα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους διοικητές και τους διευθύνοντες συμβούλους, αλλά και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Οι εκλεκτοί της ΝΔ

Ανοίγματα στην Ντόρα και στην... εποχή Καραμανλή

Η αρχή για το ξήλωμα των διοικήσεων που διατηρούνταν από την εποχή του «opengov» έγινε σε περίπου 30 φορείς των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Ναυτιλίας και Εργασίας. Η ΝΔ πραγματοποίησε τις περισσότερες τοποθετήσεις διοικητών, όπως ήταν φυσικό, λόγω ποσόστωσης. Οι επιλογές αφορούν πολιτευτές που στήριξαν τις θέσεις του Αντ. Σαμαρά στο κόμμα χωρίς να απουσιάζουν και ανοίγματα σε πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και σε στελέχη δημόσιων Οργανισμών που θήτευσαν επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ, που περιλαμβάνει τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ) ορίστηκε ο Γ. Οικονόμου, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ και είχε προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι σπουδές του κ. Οικονόμου δεν είναι συμβατές με τις συγκοινωνίες, καθώς είναι γεωπόνος και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων (2008-2010) και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ Ν. Παπαθανάσης αναλαμβάνει τις σταθερές συγκοινωνίες (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) και επιστρέφει στα παλιά λημέρια του. Είναι πολιτικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει αναρτήσει βίντεο με τον Ν. Παπαθανάση να πλέκει το εγκώμιο του βουλευτή της ΝΔ.

Στην εταιρεία Αττικό Μετρό επελέγη ο Αντώνης Σελιανάκης, ο οποίος έχει θητεύσει ως πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή.

Στα ΚΕΚ-ΕΛ.ΤΑ. θα τοποθετηθεί ο πολιτευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής Μάκης Γάκης, ενώ διοικητής του ΟΓΑ αναμένεται να αναλάβει ο Κώστας Ζωντανός, γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας. Στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα οριστεί ο Στέφανος Αγιάσογλου, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενας ακόμα υποστηρικτής του Σαμαρά, ο πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος (φωτογραφία δεξιά) και υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης πηγαίνει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που βαίνει προς αποκρατικοποίηση.

Ο πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος (φωτογραφία δεξιά) θα αναλάβει τον ΟΠΕΚ.

Οι μάνατζερ θυσία στον βωμό της ποσόστωσης

Στην πόρτα της... εξόδου βρέθηκε και ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για αντικαταστάτης του ακούγεται ο Δημήτρης Κούκης από τη Μεσσηνία, δικηγόρου στο επάγγελμα, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή

. Χωρίς να έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος βρέθηκε στην καρέκλα του επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Απρίλιο του 2010, μέσω του «opengov». O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαίτησε την αντικατάστασή του αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής του. Αλλωστε ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος θεωρείται πετυχημένος, έχοντας καταφέρει να βάλει σε «ράγες» εξυγίανσης και κερδοφορίας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ συμμετείχε ενεργά στην ολοκλήρωση της μεγάλης σημασίας συμφωνίας της εταιρείας με τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett-Packard και την Cosco. Ο Αθ. Ζηλιασκόπουλος αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μάνατζερ που κινδυνεύει να θυσιαστεί στον βωμό της ποσόστωσης.

Οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ

Ευκαιρία για προσέγγιση με το παπανδρεϊκό στρατόπεδο

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι τοποθετήσεις διοικητών δημοσίων φορέων αποτέλεσαν μοναδική ευκαιρία για να πραγματοποιήσει η ηγεσία του κόμματος «ανοίγματα» σε στελέχη που ανήκαν στο «πάλαι ποτέ» παπανδρεϊκό στρατόπεδο (π.χ. Β. Εξαρχος και Αγ. Τόλκας) αλλά και να αναδείξει πρόσωπα που έχουν στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο (Κ. Σπηλιόπουλος) εν όψει και των εσωκομματικών διαδικασιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που πρυτάνευσε η λογική της ποσόστωσης των τριών κυβερνητικών κομμάτων, θυσιάζοντας πετυχημένα στελέχη για χάρη πολιτευτών που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές, αποτελεί και ο ΕΛΓΑ. Στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε τον αποκεφαλισμό του δραστήριου διοικητή Θεόδωρου Σαρρή. Ο πρώην βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος (φωτογραφία) -ο οποίος ήταν χαρακτηρισμένος «παπανδρεϊκός»- και το κομματικό στέλεχος της ΝΔ Κώστας Μπέσης κονταροχτυπιούνταν για το ποιος θα αναλάβει το πόστο. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή, με τον Βασίλη Εξαρχο να αναλαμβάνει τη θέση στον ΕΛΓΑ και τον αποτυχόντα πολιτευτή Κώστα Μπέση να τοποθετείται στον οργανισμό ΕΛΓΟ.

Ο Αγγελος Τόλκας, πρώην υφυπουργός Επικρατείας επί υπουργίας Ηλ. Μόσιαλου, αναλαμβάνει τελικά επικεφαλής στον ΕΛΟΤ. Πράσινη θα είναι και η διοίκηση των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν κλείσει αντίστοιχα τα ονόματα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Π. Σταμπουλίδη και Π. Κακαφίκα.

Ιδιες παραμένουν οι διοικήσεις που έχουν τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ, καθώς εντάχθηκαν στην ποσόστωση των διοικητών που μπορούσε να προτείνει η Ιπποκράτους. Για παράδειγμα, ο έμπιστος συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Στέλιος Αγγελούδης (φωτογραφία) παραμένει στη διοίκηση του ΟΛΘ, η Μένη Μαλιώρη στον ΟΚΑΝΑ και ο Γιώργος Ανωμερίτης συνεχίζει ως διοικητής του ΟΛΠ.

Στην περίπτωση της ΕΡΓΟΣΕ, το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τελικά την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή Αχαΐας του κόμματος Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος έχει θητεύσει και ως υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου. Ο Κ. Σπηλιόπουλος αν και Αχαιός υπήρξε εξαρχής υποστηρικτής των επιλογών του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλεκτοί της ΔΗΜΑΡ

Ντεμπούτο και στη μάχη των ιδιωτικοποιήσεων

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επελέγησαν κομματικά στελέχη για τις διοικήσεις των Οργανισμών που -λόγω ποσόστωσης- παραχωρήθηκαν στις επιλογές της Αγ. Κωνσταντίνου. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν διαθέτει «πολιτευτές» με την κλασική έννοια του όρου, καθώς είναι ένα νέο κόμμα.

Παρ' όλα αυτά, η Αγ. Κωνσταντίνου δέχτηκε εισηγήσεις και προτάσεις για την αξιοποίηση κομματικών στελεχών, εκ των οποίων οι περισσότεροι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρων σε δημόσιους Οργανισμούς.

Για διοικητής του ΝΑΤ έχει προταθεί ο δικηγόρος Γ. Θεοτοκάς, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στον Νομό Χίου. Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί για την προεδρία του ΕΦΕΤ το όνομα του Γ. Τσιάλτα, εργαζομένου στον Οργανισμό και στελέχους της ΔΗΜΑΡ.

Ο οικονομολόγος Αλ. Κοτσαμπόμπουλος θα αναλάβει την προεδρία της ΓΑΙΟΣΕ, ενώ για τη θέση της βοηθού Συνηγόρου του Καταναλωτή έχει προταθεί η Ε. Μαγείρου, η οποία είναι στέλεχος του κόμματος στα Κύθηρα και ασχολείται με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Για τη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ -που θα στελεχωθεί από τη ΔΗΜΑΡ- έχει «κλειδώσει» το όνομα του στελέχους του κόμματος Κ. Μελαχρινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ (ΔΗΜΑΡ) και ο ΟΣΕ (ΠΑΣΟΚ) ανήκουν στους Οργανισμούς που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές"

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ:

Με πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλάζουν τα σύνορα της χώρας.
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών ξένα στρατεύματα εγκαθίσταται στη χώρα.
Άρθρο: 27 Παράγραφος 2.
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών ξένα στρατεύματα εγκαθίσταται στη χώρα.
Άρθρο: 27 Παράγραφος 2.
Με πλειοψηφία 180 βουλευτών εκχωρούνται συνταγματικές αρμοδιότητες
σε διεθνή όργανα.
Άρθρο: 28 Παράγραφος 3.


Απαγορεύεται πρόταση νόμων από τους πολίτες που δεν είναι Βουλευτές ή
μέλη της κυβέρνησης.
Άρθρο: 73 Παράγραφος 1.
Απαγορεύονται δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών.
Άρθρο: 44 Παράγραφος 2.
Απαγορεύονται δημοψηφίσματα για νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν δημοσιονομικά θέματα.
Άρθρο: 44 Παράγραφος 2.
Μόνο η Βουλή αναθεωρεί το Σύνταγμα.
Άρθρο: 110 Παράγραφος 2.
Η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Άρθρο 11. Παράγραφος 2.
Η Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών κηρύσσει κατάσταση πολιορκίας και
αναστέλλει άρθρα του Συντάγματος που αφορούν ατομικά δικαιώματα.
Άρθρο 48. Παράγραφοι 1,6.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει το σύστημα κοινωνικής
ασφάλισης.
Άρθρο 22. Παράγραφος 5.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει τον εκλογικό νόμο.
Άρθρο 54 Παράγραφος 1.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει το νόμισμα της χώρας.
Άρθρο 80. Παράγραφος 2.
Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του
Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Άρθρο: 90 Παράγραφος 5.
Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές,τοποθετήσεις,
μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών.
Άρθρο: 90 Παράγραφος 3.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών.
Άρθρο 61 Παράγραφος 2.
Άρθρο 62 Παράγραφος 1.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο
παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης.
Άρθρο 86 Παράγραφος 1.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών.
Άρθρο 63 Παράγραφοι 1,2.
Παρέχει ειδική προστασία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και στα
κεφάλαια εξωτερικού που εισάγονται στη χώρα μας.
Άρθρο 107 Παράγραφος 1.
Δεν προβλέπεται καμία κύρωση σε Βουλευτές που ψήφισαν αντισυνταγματικούς νόμους.
Δείτε το Σύνταγμα της Ελλάδος στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων:
http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/
feronymos

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ:"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news