facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το νέο έτος - Ολόκληρη η εγκύκλιος

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης που αυξάνονται από το νέο έτος κατά δύο έτη, καθορίζονται σε 18 ερμηνευτικές εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Oι αυξήσεις θα ξεκινούν από τα 2 χρόνια και θα φτάνουν έως και τα 7, καθώς οι αλλαγές του νέου νόμου θα συμπέσουν με τις αυξήσεις που περιλαμβάνει ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος.



ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το νέο έτος - Ολόκληρη η εγκύκλιος"

Νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι φαρμακοποιοί της χώρας, αναστέλλοντας επ' αόριστον τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί προχωρούν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην καθυστέρηση πληρωμής οφειλών, αλλά και την υποχρεωτική έκπτωση 5% (rebate), αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, που επιβλήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την απόφαση έλαβε το βράδυ της Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Δεν έλειψαν οι φωνές που ζητούσαν να ξεκινήσει από την Πέμπτη κιόλας η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Αττικής Κώστας Λουράντος είπε η κινητοποίηση συνεχίζεται, γιατί τα προβλήματα των φαρμακοποιών δεν λύνονται.

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Υγείας λέει ότι εξοφλείται ο Μάιος και μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι δύο μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος) δεν είναι φοβερή υπόθεση, αλλά αυτό που δεν λένε είναι ότι οφείλονται στους φαρμακοποιούς 500 εκατ. ευρώ από παλιότερα.

Ο κ. Λουράντος σημείωσε ότι ο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, όχι γιατί ευθύνεται ο ίδιος, αλλά γιατί δεν έχει τους πόρους.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής απέδωσε σημαντικό μέρος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην νέα τακτική των φαρμακοβιομηχάνων να ζητούν άμεση εξόφληση των παραγγελιών και επισήμανε ότι χρειάζεται να δώσουν πίστωση. Παρατήρησε, δε, ότι σε αυτήν την τακτική οφείλονται και οι πολλές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών"

Νέο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας

Στην ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ανέφερε ότι εξετάζεται ο ενδεδειγμένος τρόπος να ακυρωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες για τα τηλεφωνικά ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σύστημα εξυπηρέτησης χωρίς να πληρώνει ο κόσμος ούτε όμως να επιβαρύνεται και το Δημόσιο.

Επίσης ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να διατεθεί πλεονάζον προσωπικό του Δημοσίου στο νέο σύστημα ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς τους ασφαλισμένους να δείξουν υπομονή καθώς η μετάβαση στην καινούργια κατάσταση θα απαιτήσει χρόνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε ικανοποιημένος για την αποστολή εξώδικου εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τις τηλεφωνικές εταιρείες για τις «προσβλητικές και απαράδεκτες» – όπως τις χαρακτήρισε – διαφημίσεις των πενταψήφιων αριθμών τονίζοντας μάλιστα «από σήμερα (Τρίτη) οι διαφημίσεις αυτές κατέβηκαν».

koutipandoras

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας"

Ειδοποιητήρια ΙΚΑ: "Φέρτε τη σύνταξη των νεκρών πίσω"

«Σας παρακαλούμε να προσέλθετε στα γραφεία μας προκειμένου να μας δώσετε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή σας (αναζήτηση του ποσού των … ευρώ, από τη σύνταξη του θανόντος συνταξιούχου … το οποίο πρέπει να εξοφλήσετε εντός πενθημέρου από την παραλαβή της παρούσης…».

Αυτό ανακοιώνεται στους Πατρινούς που έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα οτι ελάμβαναν παράνομα σύνταξη για λογαριασμό ανθρώπων που είχαν φύγει από τη ζωή.

Οπως έγραφε χθες η «Π», έχουν ήδη βεβαιωθεί 31 τέτοιες υποθέσεις Πατρινών. Σε 5 περιπτώσεις έχει γίνει ήδη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα προχωράει και η εκδίκαση του ποινικού μέρους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των παρανομούντων φέρονται να είναι ευκατάστατοι και κατέχουν, ή κατείχαν στο παρελθόν, καίριες θέσεις σε διάφορους τομείς του Νομού Αχαΐας. Εκτός από τη διαδικασία που ακολουθεί το ΙΚΑ (διακανονισμός επιστροφής των οφειλόμενων ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων) όλες οι υποθέσεις παραπέμπονται στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να επιβληθούν και οι ποινές που προβλέπει ο νόμος.

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδοποιητήρια ΙΚΑ: "Φέρτε τη σύνταξη των νεκρών πίσω""

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή απέτυχε να διασφαλίσει πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων, όσον αφορά την αγορά πληροφοριακού συστήματος για το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της, επί τη βάσει της οδηγίας 2004/18/EΚ του Φεβρουαρίου 2012, για διενέργεια διαγωνισμού με στόχο την ανάθεση της ανωτέρω σύμβασης, χωρίς τις παράνομες ρήτρες που περιλαμβάνονται στην αρχική πρόσκληση υποβολής προσφορών. Οι κοινοτικοί κανόνες αποσκοπούν στην εξασφάλιση θεμιτού και διαφανούς ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων. Εάν οι κανόνες δεν γίνονται σεβαστοί, υπάρχει κίνδυνος, όχι μόνο μικρότερου ανταγωνισμού, αλλά και αναποτελεσματικής διάθεσης των δημόσιων πόρων.

Η Επιτροπή διαβίβασε στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2011 αιτιολογημένη γνώμη, με την οποία ζήτησε από τη χώρα μας να συμμορφωθεί προς το κοινοτικό δίκαιο. Δεδομένου ότι η τελική απάντηση των ελληνικών αρχών δεν υπήρξε ικανοποιητική, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ. Στην αρχική τους απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής, τον Οκτώβριο του 2011, οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν δέσμευση να πραγματοποιήσουν μειοδοτικό διαγωνισμό χωρίς τις προαναφερθείσες παράνομες ρήτρες. Εντούτοις, η νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών δεν πραγματοποιήθηκε, αντιθέτως οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι είχαν αποφασίσει να παρατείνουν την ισχύουσα σύμβαση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν"

Το Δημόσιο θα διαθέσει τελικά το 100% του Ελληνικού - Ποιές εταιρείες διαπραγματεύονται

Το 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», και όχι το 70% που προβλέπονταν έως σήμερα, θα διαθέσει τελικά το Δημόσιο στους υποψήφιους επενδυτές.
Αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υπό τον όρο ότι οι επενδυτές δεν θα μπορούν να προσφέρουν προς πώληση, επιφάνεια μεγαλύτερη του 30% που θα έχει χαρακτηριστεί για κατοικίες.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα Τεύχη για την τελική φάση του διαγωνισμού αξιοποίησης στο Ελληνικό και οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτική οικονομική προσφορά, μαζί με το επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχώρηση του 100% της εταιρίας διαχείρισης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ήταν αίτημα δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων επενδυτών, προκειμένου να μπορέσουν να πωλήσουν τμήμα των εγκαταστάσεων. Στη β΄ φάση του διεθνούς διαγωνισμού, μετέχουν η Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, η ισραηλινή Elbit, η βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Σημειώνεται, ότι το Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής, καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε για την πρώτη φάση (υποβολή ενδεικτικών προσφορών) του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και καθόρισε τις επόμενες κινήσεις.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για τη διαγωνιστική διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ (διάθεση του 74% των μετοχών της εταιρίας). Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Βάσει του Μνημονίου, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ΕΥΑΘ πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του 2012 και να συνοδευτεί από την επέκταση της σύμβασης, η οποία λήγει το 2031, μεταξύ της εταιρίας και του Δημοσίου για την εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει εκφράσει η γαλλική Suez, η οποία ήδη μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Δημόσιο θα διαθέσει τελικά το 100% του Ελληνικού - Ποιές εταιρείες διαπραγματεύονται"

Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων: λείπουν 30 βασικά φάρμακα- Αυστηρές ποινές για εταιρείες!

Τελικά μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες φαρμακοποιών και ασθενών ότι από τα ράφια των φαρμακείων απουσιάζουν πολλά βασικά φάρμακα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να δράσει. Αυστηρές ποινές για τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες που δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά ή πωλούν τα σκευάσματα στο εξωτερικό, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων οι ελλείψεις αφορούν περίπου τριάντα (30) φαρμακευτικά προϊόντα αλλά σύμφωνα με τον κ.Σαλμά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Ήδη πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει στήσει το μηχανισμό για τον έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων και έχει στην διάθεσή του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο, καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας, για όσα φάρμακα διαπιστωθεί ότι οι πωλήσεις τους είναι απόλυτα περιορισμένες, θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου».

Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις φαρμακαποθήκες οι οποίες προβαίνουν συνήθως στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές καθώς οι πωλήσεις των φθηνών ελληνικών φαρμάκων αποδίδουν μεγαλύτερο κέρδος στο εξωτερικό.
«Θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών» σημειώνεται από τον ΕΟΦ.
Ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα έχει γίνει απαγόρευση εξαγωγών πρόσφατα για 8 θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει άλλο ένα επιχείρημα πλέον για τα άδεια ράφια των φαρμακείων καθώς επικαλείται την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών που μιλά για παγκόσμιο φαινόμενο αυτό της έλλειψης φαρμάκων που οφείλεται σε πολλές αιτίες.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για τις ελλείψεις, αποφασίσθηκε η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ αφού κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέχρι την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων: λείπουν 30 βασικά φάρμακα- Αυστηρές ποινές για εταιρείες!"

Ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2013

«Είχαμε πει για το 2012 ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάτι το οποίο τηρήσαμε. Το 2013 είναι μια χρονιά, που με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και τη μνημονιακή υποχρέωση θα πρέπει να προχωρήσουμε σε απελευθέρωση των τιμολογίων», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.

«Σημαίνει ότι στις εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να έχουν συνάφεια οι τιμές με το κόστος παραγωγής. Από εμάς, γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση επί του συγκεκριμένου ζητήματος» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε πως «θα υλοποιηθεί ο αγωγός προς την Πελοπόννησο, αυτό σημαίνει πάρα πολλές θέσεις εργασίας και μια μεγάλη επένδυση εντός της χώρας. Τελειώνει ο διαγωνισμός, η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Τελειώνει ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο στη Βόρειο Ελλάδα. Προχωρούμε τη μελέτη για τη μονάδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαΐδα 5, στη Βόρειο Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2013"

Αναβλήθηκε η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη

Για τις 4 Φεβρουαρίου 2013 αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του κρατούμενου για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού από τα ταμεία της ΑΕΚ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, αν και η πλευρά της ΑΕΚ, διά του συνηγόρου της Χάρη Οικονομόπουλου, είχε λάβει σχετική άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Αντίστοιχη όμως άδεια δεν είχε ο δικηγόρος του κ. Ψωμιάδη, Χρήστος Στάθης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η δυνατότητα διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ούτως ή άλλως τελεί υπό νομική ασάφεια, καθώς ακόμη οι Αρχές των Σκοπίων δεν έχουν ξεκαθαρίσει στις αντίστοιχες ελληνικές αν η απόφαση που έλαβαν για την έκδοση του Μ. Ψωμιάδη, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δικαστικές εκκρεμότητες που έχει ο επιχειρηματίας ή αφορά μόνο την υπόθεση των «στημένων αγώνων», για την οποία παραμένει προσωρινά κρατούμενος.

Η απόφαση των Σκοπίωναναφέρει ότι ο Μάκης Ψωμιάδης εκδίδεται για να δικαστεί για την υπόθεση των «στημένων αγώνων», αλλά οι Αρχές της χώρας δεν έχουν αποστείλει απάντηση στα έξι αιτήματα των ελληνικών Αρχών, προκειμένου να επιτραπεί η δίκη του και για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του.

Στην υπόθεση πλην του επιχειρηματία κατηγορούμενοι είναι και δύο συγγενείς του για κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι το 2002 εμφάνιζαν τις εκταμιεύσεις ποσών της ομάδας ως έξοδα για έργα κατασκευής αθλητικού κέντρου της ομάδας στους Θρακομακεδόνες, τα οποία ουδέποτε έγιναν. Βάσει του πορίσματος του ΣΔΟΕ για την υπόθεση, ο Μ. Ψωμιάδης φέρεται να προκατέβαλε χρήματα σε εργολάβο ο οποίος του εξέδωσε αντίστοιχα, τρία τιμολόγια για την κατασκευή του κέντρου.

Στο πόρισμα αναφέρεται πως η προκαταβολή των χρημάτων έγινε πριν καν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου η οποία τελικά δεν προχώρησε.Η ομάδα φέρεται να απώλεσε τότε, με ευθύνη του προέδρου της, περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκε η δίκη του Μάκη Ψωμιάδη"

Der Spiegel: Μέρκελ και Σόιμπλε λένε ψέματα στους Γερμανούς για την Ελλάδα

Μία μέρα μετά το άρθρο-«κόλαφο» για την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επανέρχεται στην σκληρή κριτική του για την στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας, κατηγορώντας ουσιαστικά την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το γεγονός ότι «μπλοκάρουν» τη λύση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, οι Ευρωπαίοι εταίροι χάνουν την υπομονή τους με τη γερμανική κυβέρνηση: «Καθ' οδόν προς τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους, δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους».

«Η αυταπάτη του Βερολίνου εμποδίζει την στρατηγική για την Ελλάδα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου, που κατονομάζει ως υπεύθυνο του νέου «ναυαγίου» του Eurogroup, τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, «παρουσιάζει το πολιτικό χάος σαν στρατηγική».

«Στην πραγματικότητα» γράφει το περιοδικό, «είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρω-κρίση, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τους εταίρους της Γερμανίας».

Μάλιστα, το Spiegel υπογραμμίζει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε λένε ψέματα στο γερμανικό λαό, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2013.

«Η ελληνική διάσωση είναι μια ιστορία κυβερνητικής αυταπάτης του Βερολίνου. Το Μάιο του 2010, αξιωματούχοι έλεγαν ότι ένα πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ θα ήταν αρκετό. Τώρα είναι σαφές ότι ακόμη και το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό -και αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έγιναν πριν από έξι μήνες. Είναι μια καταστροφή για τον Σόιμπλε και την καγκελάριο Μέρκελ. Εν όψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, του χρόνου, οι δύο πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να μην παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους έναν πραγματικό, και επομένως, ακριβό υπολογισμό του κόστους».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι πολιτικοί επιχειρούν να βρουν τρόπους για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό με λογιστικά τρικ. Φέρονται, σαν να ήταν η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας»γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Κλείνοντας, το περιοδικό σημειώνει ότι, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας, θα πρόκειται περί ομολογίας της αποτυχίας της Γερμανίας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel: Μέρκελ και Σόιμπλε λένε ψέματα στους Γερμανούς για την Ελλάδα"

Ξεμπλοκάρουν οι υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομοι

Ευκαιρία για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Την αναμενόμενη από καιρό υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην χρηματοδότηση των εθνικών αυτοκινητοδρόμων, επισφραγίζει η έγκριση δανείου συνολικού ύψους 650 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για κονδύλι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων και αποτελεί τμήμα ενός συνολικού κουμπαρά χρηματοδότησης άνω του 1,5 δις. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι το χρηματοδοτικό κενό των αυτοκινητοδρόμων.

Τα έργα έχουν παγώσει εδώ και δύο χρόνια, προκαλώντας έμφραγμα στην κατασκευαστική αγορά αλλά και στην απασχόληση με πάνω από 7.000 ανέργους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το δάνειο θα καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις του δημοσίου για το οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και θα ωφελήσει και τις τέσσερις παραχωρήσεις.

Με εντολή του Πρωθυπουργού από τα τέλη Αυγούστου έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των εργολάβων με σκοπό την επίλυση σοβαρών οικονομικών και τεχνικών διαφωνιών, η επίλυση των οποίων είναι καθοριστική για την επανεκκίνηση των έργων.

Η δυσκολία των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται στις καθυστερήσεις που εμφανίζει η οριστικοποίηση ενός πλαισίου συμφωνίας, στο οποίο σημειωτέον δεν έχουν προσέλθει ακόμη οι κύριοι αιμοδότες των συμβάσεων, οι εμπορικές τράπεζες, εξαιτίας των οποίων πάγωσε η ροή χρηματοδότησης.

Σήμερα, το χρηματοδοτικό κενό για κάθε ένα από τα τέσσερα έργα των παραχωρήσεων (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος- Τσακώνα, Μαλιακός –Κλειδί, Άξονας Κεντρικής Ελλάδας, Ιόνια Οδός) εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 400 έως 600 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα δυναμιτίζει η δυσκολία στην γεφύρωση των μεγάλων οικονομικών απαιτήσεων των παραχωρησιούχων, το κόψιμο των έργων που διαμορφώνει νέα δεδομένα και νέες ισορροπίες μεταξύ των εργολάβων αλλά και η πολιτική των διοδίων από την οποία θα καθοριστεί το «ταμείο» των παραχωρησιούχων.

Για παράδειγμα αν τελικά κοπεί το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού μετά την Πάτρα, που κατασκεύαζε η ΓΕΚ –Τέρνα και το τμήμα Πύργος Τσακώνα που κατασκεύαζε η J&P Άβαξ τότε το έργο, στο οποίο ο κάθε εταίρος (συμπεριλαμβανομένων των Άκτωρα, Vinci, Hochtief) συμμετέχει με 17%, θα πρέπει να ξαναμοιραστεί με βάση τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται με την περικοπή του τεχνικού αντικειμένου.

Οριστικές αποφάσεις για τον Ε65 που το προηγούμενο διάστημα εμφανίστηκε να εξετάζεται ακόμη και η περικοπή του δεν έχουν ληφθεί. Τα μηνύματα όμως των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι υπάρχει έστω και υπό προϋποθέσεις, σανίδα σωτηρίας.

Στον τομέα των διοδίων φαίνεται να έχει αποκρυσταλλωθεί η άποψη για μειώσεις διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα, γενναία πολιτική εκπτωτικών προγραμμάτων που θα ευνοεί τις αυξημένες διελεύσεις αλλά και αυξήσεις διοδίων στα έτοιμα τμήματα των οδικών αξόνων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεμπλοκάρουν οι υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομοι"

Ολάντ: Είναι καθήκον μου να βοηθήσω την Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι «καθήκον» του είναι «να αναζητήσει και να βρει» μια συμφωνία ώστε να αποδεσμευτεί και να εκταμιευθεί η νέα δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, που συνεχίζει να αναβάλλεται μετά την αποτυχία χθες του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλλειψη συμφωνίας, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «έχετε δίκιο να λέτε ότι έστω κι αν βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε συμφωνία. Και αυτό είναι που μετράει, είναι η συμφωνία».

«Το καθήκον μου είναι να αναζητήσω και να βρω (μια συμφωνία) καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αφού (σε αντίθετη περίπτωση) θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρξει συμφωνία παρά μόνον «εάν η Γαλλία και η Γερμανία καταλήξουν σε μια συμφωνία». Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι αναμένει αυτό να συμβεί «εντός των προσεχών ημερών».

«Ο καθένας έχει ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τα σέβομαι, αλλά υπάρχει ένα υπέρτερο συμφέρον», είπε ο Ολάντ, και αυτό «είναι η Ευρώπη».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Είναι καθήκον μου να βοηθήσω την Ελλάδα"

ΠΕΔΑ: Κλειστές όλες οι υπηρεσίες των δήμων την Παρασκευή

Με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς, από τις 10 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου

Το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων την Παρασκευή, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς, από τις 10 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου, αποφάσισε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής στη γενική της συνέλευση.

Εν όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, η ΠΕΔΑ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στην Ένωση την υλοποίηση κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενο κλείσιμο δήμων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους.

«Δεν μπορούμε πια να περιοριστούμε σε συμβολικές κινήσεις, το Συνέδριο μας πρέπει να αποφασίσει για πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους που θα φέρουν αποτελέσματα», επισημαίνει η ΠΕΔΑ. Παράλληλα απορρίπτει κάθε «συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων», ενώ ζητεί να γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρωθούν οι «αντισυνταγματικές διατάξεις για την αυτοδιοίκηση του μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου».

Την Παρασκευή η ΠΕΔΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11 π.μ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΕΔΑ: Κλειστές όλες οι υπηρεσίες των δήμων την Παρασκευή"

Παρατείνονται μέχρι τον Δεκέμβριο οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων

Συνεχίζονται τα έντονα, πλέον, προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς όλες σχεδόν οι δικαστικές Ενώσεις (εκτός αυτής του Συμβουλίου της Επικρατείας) αποφάσισαν την παράταση των κινητοποιήσεών τους.

Άλλες δικαστικές Ενώσεις αποφάσισαν την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2012 και άλλες μέχρι 30 Νοεμβρίου 2012.

Ειδικότερα, μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2012 παρέτεινε τις κινητοποιήσεις το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ την τελευταία ημέρα των κινητοποιήσεών τους θα συγκληθεί η τακτική Γενική Συνέλευση για να καθορίσει την περαιτέρω στάση των δικαστικών λειτουργών.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι 7 Δεκεμβρίου 2012 και παράλληλα νέα Γενική Συνέλευση στις 5 Δεκεμβρίου 2012 για να καθοριστεί εκ νέου η περαιτέρω στάση των δικαστών του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Επίσης, οι διοικητικοί δικαστές (Ένωση Διοικητικών Δικαστών) κατά τη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους οριακά με ψήφους 116 έναντι 107 αποφάσισαν την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι 30 Νοεμβρίου 2012 και σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης την ίδια ημερομηνία (30.11.2012) για να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του σώματος των Διοικητικών Δικαστών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ομόφωνα πρότεινε στη Γενική Συνέλευση την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Τέλος, αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να καθορίσει τη στάση των εισαγγελέων το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνονται μέχρι τον Δεκέμβριο οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων"

Ο Ψυχάρης δίνει «ονόματα» των «κουκουλοφόρων που δίνουν γη και ύδωρ στους δανειστές»

Με νέα παρέμβασή του ο εκδότης της εφημερίδας Το Βήμα Σταύρος Ψυχάρης αποκαλύπτει ποιους εννοεί με τον όρο «κουκουλοφόροι που δίνουν γη και ύδωρ στους δανειστές» τους οποίους «ξεσκέπαζε» σε προηγούμενο άρθρο του.

«Επειδή ορισμένοι εκ των αναγνωστών διερωτώνται ποιοι είναι οι κουκουλουφόροι που ακόμη κι αυτή την ώρα δίνουν γη και ύδωρ στους αφερέγγυους εταίρους μας, διευκρινίζουμε ότι αναφερόμαστε κυρίως στο πλήθος των υποτελών προθύμων της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας που συνεπικουρούν τον Πολ Τόμσεν, υπερασπίζονται με πάθος κάθε έμπνευση των τροϊκανών και επικρίνουν χωρίς αιδώ οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη ή διατυπώνει ανησυχίες και φόβους για την οικονομία, τη χώρα και το λαό της» γράφει χαρακτηριστικά ο εκδότης του Βήματος.

Λίγο νωρίτερα, σε προηγούμενο δημοσίευμα ο κ. Ψυχάρης είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση ζητώντας να στηρίξει το εθνικό συμφέρον της χώρας αντί να δίνει γη και ύδωρ στους αφερέγγυους δανειστές της Ελλάδας οι οποίοι δεν θέλησαν να δώσουν λύση στο χθεσινό Eurogroup.

Χαρακτηριστικά έγραφε στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Αφερέγγυοι εταίροι και εγχώριοι κουκουλοφόροι»:

«Μετά τη μυστική συνάντηση του Παρισιού και το άδειασμα του Eurogroup, η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να υπερασπισθεί τα εθνικά της συμφέροντα με κάθε μέσο

Εδώ και καιρό, εμφανώς πια, παίζεται από την πλευρά των εταίρων και των δανειστών μας πρωτοφανές παιγνίδι σε βάρος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Η Ελλάδα καλείται κάθε τόσο να υιοθετήσει σκληρά προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης και ταυτόχρονα να αποδεχθεί ολοένα και επαχθέστερους όρους διεθνούς εποπτείας.

Οπότε δε φθάνει σε ένα σημείο εφαρμογής και υλοποίησης των δεσμεύσεων που η ίδια, με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, αναλαμβάνει, οι αντισυμβαλλόμενοι εταίροι ουδέν πράττουν, συνεχίζουν να δυσπιστούν, απαιτώντας ολοένα και περισσότερα.

Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης. Η Ελλάδα προσήλθε στις Βρυξέλλες έχοντας αποδεχθεί και νομοθετήσει όσα οι εταίροι και οι δανειστές μας είχαν ζητήσει.

Και αντί να τύχει μιας ουσιαστικής και οριστικής λύσης βρέθηκε αντιμέτωπη με δυσπιστίες, υποτιθέμενα τεχνικά προβλήματα και κάθε μορφής προσκόμματα.

Είχε μάλιστα προηγηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης, μια μυστική συνάντηση εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Γερμανίας,της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου περιγράφηκε μια μη αξιόπιστη λύση, η οποία υποτίθεται οδηγούσε τεχνικά σε μεγαλύτερη μείωση του χρέους,αλλά απαιτούσε ανάληψη νέων υποχρεώσεων από την πλευρά μας.

Στη βάση των αποφάσεων αυτής της μυστικής συνάντησης εξελίχθηκε η άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup τη νύχτα της Τρίτης και φθάσαμε στο νέο αδιέξοδο, το οποίο τείνει να εξαντλήσει την συμμαχική κυβέρνηση Σαμαρά και τις αντοχές του ελληνικού λαού.

Αυτή τη φορά εταίροι και δανειστές δεν έχουν κανένα επιχείρημα για την καθυστέρηση, την αναβολή ή την αναστολή εκτέλεσης των δικών τους πια υποχρεώσεων.

Η Ελλάδα έχει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντί τους, το οποίο πηγάζει από την υπερπροσπάθεια και τα βάρη που σηκώνει στις πλάτες του ο ελληνικός λαός.

Αντιθέτως οι εταίροι μας, οι σύμμαχοι μας, έχουν πέρα για πέρα άδικο και ευθέως μπορεί να υποστηρίξει πλέον κάποιος,ότι είναι αφερέγγυοι συνομιλητές.

Από εδώ και πέρα και στο βαθμό που οι εταίροι δεν ανταποκριθούν, η Ελλάδα αποκτά το ηθικό δικαίωμα να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντά της με κάθε μέσο.

Το δυστύχημα είναι ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που ακόμη κι αυτή την ώρα, ως άλλοι κουκουλοφόροι, δίνουν γη και ύδωρ στους αφερέγγυους εταίρους και δανειστές μας».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ψυχάρης δίνει «ονόματα» των «κουκουλοφόρων που δίνουν γη και ύδωρ στους δανειστές»"

Αλλαγές στη διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών

Νέοι πρόεδροι και διευθύνοντας σύμβουλοι αναλαμβάνουν καθήκοντα στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις αστικών συγκοινωνιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το υπουργείο ανακοίνωσε τη νέα ηγεσία στις αστικές συγκοινωνίες:

Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) - Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ του ΟΑΣΑ αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Δελούκας.

Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ) - Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. αναλαμβάνει ο Νικόλαος Παπαθανάσης.

Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΟΣΥ) - Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου αναλαμβάνει ο Ιωάννης Οικονόμου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στη διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών"

Επιταχύνεται η δημιουργία του Κτηματολογίου

Με στόχο την επιτάχυνση της δημιουργίας του Κτηματολογίου και με βάση τη γνωμοδότηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, που εργάστηκαν πρόσφατα για το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργείται το προσεχές διάστημα επιτροπή, η οποία θα εξετάσει... με όρους μάνατζμεντ το εγχείρημα της συνένωσης κάτω από ένα ενιαίο κέλυφος, της Κτηματολόγιο ΑΕ με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ). Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Η συνένωση των δύο οργανισμών καθίσταται, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, επιτακτική ανάγκη, καθώς παρατηρούνται ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ως το 2020, όπως προκύπτει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Αιτία είναι αφενός μεν, η εκ παραλλήλου λειτουργία των δύο οργανισμών, που πολλές φορές καθίσταται προβληματική, αφού οι αρμοδιότητές τους σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται ή συγκρούονται, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία δικτύωσή τους, και αφετέρου, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας των έντεκα φάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη, σε συνδυασμό με τις πολύ «βαριές» τεχνικές προδιαγραφές των μελετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί πρόκειται να στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες: ο ένας αφορά στη χαρτογράφηση και τα γεωχωρικά δεδομένα και ο άλλος στο Κτηματολόγιο.

Η εποπτεία και ο έλεγχος της επιτροπής που θα μελετήσει το εγχείρημα για τη συνένωση, θα ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη της Task Force, ενώ για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο νέος φορέας πρόκειται να μελετήσει το σύστημα και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των δασικών χαρτών, της χαρτογράφησης κλπ, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Ο κ. Λιβιεράτος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το έργο του Κτηματολογίου δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό και ότι οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται και η μετατροπή των Υποθηκοφυλακίων σε κτηματολογικά γραφεία, ενώ στόχος είναι ο ορθολογικός χειρισμός, η ψηφιοποίησή τους και η απλούστευση της λειτουργίας τους, στα πρότυπα των ΚΕΠ.

Όσον αφορά το Ρυθμιστικό Σχέδιο, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, θα πρέπει να είναι λιτό και με χαρακτήρα νόμου- πλαισίου, ώστε η ανάπτυξη να μη «φοβάται» το περιβάλλον και το αντίστροφο, όπως είπε.

Αναφορικά με τα θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, αυθαιρέτων, ο υπουργός επισήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη.

Υπό διαμόρφωση είναι, εξάλλου, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει και έχει κατατεθεί, αν και εκφράζεται σκεπτικισμός από ορισμένους φορείς της πόλης, ενώ για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που σήμερα ξεπερνά τις 600 σελίδες, γίνονται προσπάθειες να συμπτυχθεί και να απλοποιηθεί, προκειμένου να προωθηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αν και προς το παρόν δεν έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρωμένα σχέδια, από ορισμένους συναρμόδιους φορείς.

«Ξεμπλοκάρει» η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο Μινιόν

Με την ενσωμάτωση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, «ξεμπλοκάρει» και η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στο παλιό κτίριο του Μινιόν, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, όπως εκτίμησε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Ο κ. Λιβιεράτος παραδέχθηκε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου επειδή, όπως είπε, εκκρεμούσε η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, ενώ επισήμανε και το έντονο ενδιαφέρον του δήμου Αθηναίων, όπως επίσης και της τοπικής κοινωνίας, για την επιτάχυνσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του κτιρίου και με την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Ανδρέα Κούρκουλα και της Μαρίας Κοκκίνου, προετοιμάζεται ριζική αλλαγή στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο πλέον θα έχει την εικόνα ενός φωτεινού κύβου, με λεντ φωτισμό, προκειμένου να δώσει φως στο κέντρο της πόλης.

athina984

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιταχύνεται η δημιουργία του Κτηματολογίου"

«Άδειασε» τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ο Σταϊκούρας και ο Σαχινίδης

Δυσφορία για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ και για την επιλογή του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου να προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο σε αναθεώρηση – επι τα χείρω – των στατιστικών της ελληνικής οικονομίας εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης κατά την διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα Οκτωβρίου αναθεώρησε το ΑΕΠ του 2010 υπολογίζοντάς το μειωμένο κατά 5 δις ευρώ με συνέπεια να συμπαρασύρει όλους τους δείκτες και κατ επέκταση να παρουσιάζεται σήμερα αυξημένο το δημόσιο χρέος. Το γεγονός μάλιστα που φαίνεται να προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ο κ. Γεωργίου ανέλαβε την πρωτοβουλία της αναθεώρησης δίχως να υπάρχουν «αστερίσκοι» δηλαδή σχετική επιφύλαξη από την γιούροστατ.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «ενώ είναι χωρίς αστερίσκους αλλάζουν σημαντικά τα δημοσιονομικά στοιχεία και έτσι ο υποφαινόμενος ήρθε σε δύσκολη θέση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όταν κατηγορήθηκα από την αντιπολίτευση ότι αλλάξαμε τα στοιχεία μεταξύ προσχεδίου του προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού, όταν στο μεσοδιάστημα ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ και άλλαξε το ΑΕΠ που ήταν χωρίς αστερίσκους το 2010 από 3,5% στο 4,9% που και το προηγούμενο ήταν χωρίς αστερίσκους» και πρόσθεσε «άρα δημιούργησε μια βάση πολύ δυσμενέστερη… ήρθαμε σε δύσκολη θέση εμείς ως κυβέρνηση…».

Επισήμανε δε πως «μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. ήρθαν και αναθεωρήθηκαν επι το δυσμενέστερο μόνο τα στοιχεία της Ελλάδας για το παρελθόν και μάλιστα για χρονικές περιόδους που δεν υπήρχαν αστερίσκοι» και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές επέφεραν την μεγαλύτερη επίδραση σε έλλειμμα και ύφεση ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Πιο αιχμηρός παρουσιάστηκε ο κ. Σαχινίδης ο οποίος σύνδεσε την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ με το «ναυάγιο» της χθεσινής συνεδρίασης του γιουρογκρουπ.

Ειδικότερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε προς τον κ. Γεωργίου: «Από τις χθεσινές εξελίξεις στο eurogroup αντιλαμβάνεστε ότι, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία εμπόδισαν την λήψη μιας απόφασης, είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Και βέβαια η βιωσιμότητα του χρέους επηρεάζεται παρα πολύ – ως άσκηση – από την εξέλιξη και την δυναμική, αν μη τι άλλο, όχι μόνο του αριθμητή που είναι το ονομαστικό επίπεδο του χρέους αλλά και από την εξέλιξη και τη δυναμικού του παρονομαστή που είναι το ΑΕΠ. Αντιλαμβάνομαι ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε κάποια αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ του παρελθόντος και βάσει αυτών παρακολουθεί πλέον μια σειρά μεγεθών για το ΑΕΠ. Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι, στη βάση ποιού πρότζεκτ έγινε αυτή η αναθεώρηση των στοιχείων και εν πάση περιπτώσει, ποια ακριβώς ήταν εκείνα τα μεθοδολογικά δεδομένα τα οποία έλαβε υπ’όψιν της η Ελληνική Στατιστική Αρχή, βάσει των οποίων οδήγησε ή αναθεώρησε τα στοιχεία του ΑΕΠ προς τα κάτω, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της βιωσιμότητας του χρέους. Διότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι επιστημονικά έχει γίνει το καλύτερο δυνατό, διότι αν αποδειχθεί ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική αποτύπωση, καταλαβαίνετε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα έμπαινε σε τελείως διαφορετικά δεδομένα και αυτό έχει επιπτώσεις και στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο ακολουθούμε αλλα και έχει επιπτώσεις και σε ένα θέμα, το οποίο αυτή τη στιγμή αποσχολεί το σύνολο της ευρώπης. Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι ποια είναι η προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης και καθώς ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι «τεχνικό θέμα», ο κ. Σαχινίδης του απάντησε ότι «υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις. Θέλω να σας πω ότι είναι μείζον ζήτημα, βλέπετε ένα ολόκληρο γίουρογκρουπ χθές αδυνατεί να πάρει μια απόφαση διότι προσπαθεί να λύσει μια δυσεπίλυτη εξίσωση που είναι η βιωσιμότητα του χρέους και καταλαβαίνεται ότι τόσο τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα όσο και η εξίσωση της βιωσιμότητας του χρέους επηρεάζεται από το ΑΕΠ».

Από την άλλη ο κ. Γεωργίου επέμεινε ότι «Εμείς ανεξάρτητα που θα καταλήξουν τα στοιχεία θα πρέπει να κάνουμε την δουλεία μας. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και την ευρωπαϊκή επιτροπή. Θα υπήρχε πρόβλημα αν η ΕΛΣΤΑΤ σκεφτόταν να περίμενε και να απέκρυπτε τα στοιχεία για τα οποία είμαστε γνώστες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Άδειασε» τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ο Σταϊκούρας και ο Σαχινίδης"

Επιδικάστηκαν χρήματα σε δικηγόρο για καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης

To Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την πρώτη απόφαση με την οποία επιδικάζεται χρηματικό ποσό για ηθική βλάβη, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, από το Γ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επιδικάστηκε το ποσό των 4.800 ευρώ, για ηθική βλάβη που υπέστη δικηγόρος, καθώς η έκδοση τής απόφασής του, κατόπιν δέκα αναβολών, εκδόθηκε μετά από 100 μήνες (8 χρόνια και 4 μήνες).

Η επίμαχη απόφαση τού ΣτΕ είναι η πρώτη που εκδόθηκε μετά την εφαρμογή του Ν. 4055/2012 για τη «δίκαιη δίκη και εύλογη διαφωνία αυτής».

Ο δικηγόρος ζητούσε να του επιδικαστεί το ποσό των 30.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας τής δίκης του, που άρχισε με την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης τού Πρυτανικού Συμβουλίου τού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία επελέγη για τη θέση του νομικού συμβούλου, άλλη συνάδελφός του και όχι ο ίδιος.

Την προσφυγή ο δικηγόρος την κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 30.6.2003 και αναβλήθηκε η εκδίκασή της δέκα φορές. Τελικά, συζητήθηκε στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ στις 5.2.2009 και η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 20.10.2011 και καθαρογράφτηκε στις 17.1.2012. Οπότε και μπόρεσε να πάρει επίσημο αντίγραφο.

Στην αγωγή του ο δικηγόρος επικαλείται τον Ν. 4055/2012 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας με τον Ν.Δ. 53/1974. Τα δύο αυτά νομοθετήματα προβλέπουν ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται μέσα σε λογική προθεσμία και εάν υπάρξει υπέρβαση της εύλογης διάρκειας τής δίκης, ο πολίτης δικαιούται να στραφεί κατά του υπουργού Οικονομικών που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να ζητήσει εύλογη αποζημίωση, για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη. Τη βλάβη, την υπέστη λόγω της προσβολής τού δικαιώματός του σε ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το ΣτΕ υπερέβη την εύλογη διάρκεια της δίκης

Παράλληλα, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το ΣτΕ υπερέβη την εύλογη διάρκεια τής δίκης χωρίς υπαιτιότητά του, αφού δεν ζήτησε σε καμία δικάσιμο αναβολή, αλλά ούτε η υπόθεσή του παρουσίαζε καμία ιδιαιτερότητα ή αποδεικτική δυσκολία. Και η καθυστέρηση αυτή τού προκάλεσε ψυχική ταλαιπωρία, άγχος και αγωνία εν αναμονή τής έκδοσης τής απόφασης.

Κατ' αρχάς, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι από τον συνολικό χρόνο των 100 μηνών πρέπει να αφαιρεθούν τα χρονικά διαστήματα των δικαστικών διακοπών (1 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους).

Οι δικαστές υπογραμμίζουν στην υπ' αριθμ. 4467/2012 απόφασή τους ότι ο δικηγόρος δεν συνέβαλε με την συμπεριφορά του στην καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσής του, καθώς μάλιστα οι πολυάριθμες αναβολές συζήτησης της υπόθεσης, δόθηκαν είτε αυτεπαγγέλτως (δεν είχε προετοιμαστεί ο εισηγητής να τη δικάσει), είτε κατόπιν αιτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εξάλλου, τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη υπόθεση δεν ήταν ιδιαίτερα δυσχερής ή περίπλοκη και μάλιστα το νομικό ζήτημα, που προέκυψε, έχει λυθεί με προηγούμενη νομολογία τού ΣτΕ.

Η καθυστέρηση «προκάλεσε πράγματι στον δικηγόρο ηθική βλάβη»

Ακόμη, το ΣτΕ σημειώνει στην απόφασή του ότι οι 100 μήνες που απαιτήθηκαν για την έκδοση της απόφασης, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης κατά την έννοια του Ν. 4055/2012 και η καθυστέρηση αυτή «προκάλεσε πράγματι στον δικηγόρο ηθική βλάβη, συνιστάμενη στην αγωνία, την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που υπέστη ο δικηγόρος». Το ΣτΕ έκρινε δικαιολογημένη την επιδίκαση εύλογου χρηματικού ποσού ως δίκαιη ικανοποίηση του δικηγόρου.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, ότι υπάρχει κλονισμός της δημοσιονομικής ισορροπίας του ελληνικού κράτους, λόγω της οικονομικής κρίσης, και για τον λόγο αυτό πρέπει να επιδικαστεί στον δικηγόρο το ποσό των 1.500 ευρώ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού έλαβαν υπόψη τους ότι ο δικηγόρος δεν συνδέει τον διορισμό του στο Πανεπιστήμιο με σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, επιδίκασε το ποσό των 4.800 ευρώ και την επιστροφή τού ποσού τού παραβόλου, που συνόδευε την προσφυγή του.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδικάστηκαν χρήματα σε δικηγόρο για καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης"

Κλείνει το Σάββατο η πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό

Λόγω εργασιών διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων στο μετρό

Κλειστή για την κυκλοφορία θα παραμείνει η πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2013, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων, που διεκδίκησε από την Αττικό Μετρό η δημοτική Αρχή και τα οποία σε συνδυασμό με την κατασκευή του σταθμού, θα βελτιώσουν τη λειτουργία του κέντρου της πόλης.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας εκπονήθηκε μελέτη από την Αττικό Μετρό, η οποία εγκρίθηκε από τα αρμόδια υπουργεία και περιλαμβάνει παρακάμψεις της κυκλοφορίας ΙΧ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έργα.

«Η επέκταση του μετρό και η κατασκευή σταθμού στην πλατεία Ελευθερίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής για τον Κορυδαλλό, έργο που βγάζει από τη συγκοινωνιακή απομόνωση την πόλη. Κατανοούμε ότι οι παρεμβάσεις θα επιφέρουν προσωρινή αναστάτωση στην καθημερινή ζωή για το παραπάνω διάστημα. Είναι όμως αναγκαίες για να προχωρήσει το έργο του Μετρό που θα βελτιώσει τη ζωή όλων μας, θα αναβαθμίσει την εμπορική ζωή και τις ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το Σάββατο η πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό"

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί και χωρίς τις λίστες»

Με νέα εγκύκλιο, το υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης προειδοποιεί ότι η διαδικασία για το καθεστώς διαθεσιμότητας θα συνεχιστεί, ακόμη και εάν δεν του παραδοθούν οι λίστες με τα στοιχεία υπαλλήλων από τους δήμους, τονίζοντας ότι θα «λάβει κατά ανάγκη υπόψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως αυτά έχουν εισαχθεί στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων (Απογραφή) μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις υπηρεσίες».

Με τη νέα εγκύκλιο δίνονται οδηγίες προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος από τις Διευθύνσεις Προσωπικού και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επισήμως δεν έχει δοθεί παράταση για την αποστολή στοιχείων και ενώ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η ροή με τις λίστες όσων, εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και έχει «ξεπεράσει κατά πολύ το 50%».

Η διορία για τις λίστες, όσων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια άμεσα, στο πλαίσιο της κινητικότητας, θα τοποθετηθούν στη νέα θέση τους, έχει λήξει από τη Δευτέρα και γι' αυτό το υπουργείο καλεί «όσες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί, για λόγους είτε υπαίτιους είτε μη υπαίτιους, οφείλουν άμεσα να εισαγάγουν στο σύστημα τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες».

Υπενθυμίζεται δε στην εγκύκλιο ότι η παράλειψη των Διευθύνσεων να αποστείλουν τα στοιχεία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι «η υποχρέωση υποβολής των στοιχείων επιβάλλεται από τις διατάξεις του νόμου για την απογραφή, σύμφωνα με τις οποίες οι Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και να τα επικαιροποιούν για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή. Τέτοια μεταβολή συνιστά ασφαλώς η θέση του υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα ή σε αυτοδίκαιη αργία».

Επιπροσθέτως, το υπουργείο επισημαίνει ότι «η παράλειψη των φορέων να αποστείλουν στοιχεία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκκίνηση του μηχανισμού της κινητικότητας που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα σε φορείς που παρουσιάζουν άμεσες και ιδιαιτέρως επιτακτικές ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Καθυστερεί δηλαδή τη δυνατότητα μεταφοράς των υπαλλήλων και την έξοδό τους από το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν ήδη τεθεί εκ του νόμου».

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής (υπάγονται δηλ. στις προνοιακές εξαιρέσεις), δεδομένα, τα οποία μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων».

Τέλος, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι «μόνο με τη γνωστοποίηση των αναγκαίων στοιχείων θα επιτρέψει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιοποίησης του προσωπικού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και των ιδίων των εργαζομένων».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "«Η διαδικασία θα συνεχιστεί και χωρίς τις λίστες»"

Έντονο ενδιαφέρον για το καύσιμο από τηγανέλαια

Το ενδιαφέρον εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει προσελκύσει το καύσιμο που παρασκεύασε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) από τηγανέλαια.

Συγκεκριμένα από 2.250 λίτρα τηγανέλαιων, που συγκεντρώθηκαν από 23 εστιατόρια από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρασκευάστηκαν 2.210 λίτρα καυσίμου με το οποίο κινείται εδώ και δύο μήνες απορριμματοφόρο συμβατικής τεχνολογίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το όχημα, το οποίο δεν υπέστη καμία απολύτως μετατροπή και παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα κατά τη διάρκεια του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης μέσω των βιοκαυσίμων, «καίει» μείγμα καυσίμων που αποτελείται κατά το ήμισυ από το καύσιμο που παρασκεύασε το ΕΚΕΤΑ και κατά το ήμισυ από συμβατικά καύσιμα.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες για το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε οχήματα δρόμου, όπως τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα αλλά και σε πλωτά μέσα, ακόμη και σε αεροπλάνα» σχολίασε στο ΑΜΠΕ η εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου, Στέλλα Μπεζεργιάννη. Τόνισε, εξάλλου, ότι στις πρωτοτυπίες της ερευνητικής αυτής εφαρμογής, περιλαμβάνεται και η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα σε υδρογόνο, το οποίο εξευγενίζει το τηγανέλαιο και το μετατρέπει σε πολύτιμο καύσιμο.

Το απορριμματοφόρο του δήμου διένυσε ήδη 10.000 χιλιόμετρα ενώ επόμενο βήμα, κατά το Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, Σπύρο Βουτετάκη, είναι η δοκιμή της λειτουργίας του μόνο με συμβατικό καύσιμο.

«Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν συγκρίσεις της λειτουργίας του κινητήρα του οχήματος με και χωρίς το καύσιμο που παρασκευάσαμε. Θα δούμε δηλαδή και στην πράξη και στα δεδομένα των μετρήσεων που λαμβάνουμε την υπεροχή του "οικολογικού καυσίμου" έναντι του συμβατικού, πράγμα που διαπιστώσαμε ήδη από τις μέχρι τώρα δοκιμές» τόνισε ο κ. Βουτετάκης. Στη συνέχεια το ζητούμενο είναι η συστηματοποίηση της συλλογής του τηγανέλαιου και η παραγωγή του καυσίμου σε μεγάλες ποσότητες από συγκεκριμένα εργοστάσια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονο ενδιαφέρον για το καύσιμο από τηγανέλαια"

Οι υπάλληλοι της Βουλής έβγαλαν χιουμοριστική αφίσα

«Οι υπάλληλοι της Βουλής ήρθαν από την κόλαση για να καταστρέψουν την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία… τον Ομπάμα… να φέρουν το AIDS… και να χάσει ο Ολυμπιακός» αυτό αναφέρει αφίσα που τύπωσαν οι εργαζόμενοι του κοινοβουλίου επιχειρώντας να απαντήσουν, με αρκετή δόση χιούμορ, στις αλλεπάλληλες και δικαιολογημένες – ως ένα βαθμό – επιθέσεις που δέχονται για μια σειρά προνομίων που απολάμβαναν μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Η αφίσα δείχνει πρόσωπα με κόκκινα μάτια να βγαίνουν από τις φλόγες ενώ το κείμενο αναγράφει «ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ, ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ, ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΝΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ, ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΠΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΒΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ, ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΕΙΤΖ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. 1200 ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ 6 ΔΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ».

Συνάντηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη

Πάντως, πέραν από την σατυρική επικοινωνιακή τακτική που αποφάσισαν να ακολουθήσουν, αντιπροσωπεία του Συλλόγου εργαζομένων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης η οποία τους καταργεί ορισμένα από τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Πολίτης, επιθυμία των υπαλλήλων είναι να υπάρξει παρέμβαση από τον κ. Μεϊμαράκη προκειμένου να «διορθωθεί» εκείνο το σημείο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας το οποίο «εξαιρεί μόνο τους υπαλλήλους της Βουλής από το δικαίωμα που λέει ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα εως την 31.12.2010 ανεξαρτήτως του πότε θα σταματήσει να εργάζεται θα συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς του 2010».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλής - ο οποίος επέστεψε στην Ελλάδα σήμερα Τρίτη – τους απάντησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και ζήτησε χρόνο για να έχει μια ολοκληρωμένη και ακριβή εικόνα των νέων ρυθμίσεων της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Το νέο ραντεβού μεταξύ αντιπροσωπείας υπαλλήλων και κ. Μεϊμαράκη θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι υπάλληλοι της Βουλής έβγαλαν χιουμοριστική αφίσα"

Προσκλητήριο σε 100.000 καταθέτες για «ύποπτες συναλλαγές» στις τράπεζες

Αφορά συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ με αναντίστοιχη φορολογική δήλωση

Περίπου 100.000 καταθέτες καλούνται τις επόμενες ημέρες να δώσουν παρών στις τράπεζες και εξηγήσεις για τις συναλλαγές τους.

Στις 23 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα αποστείλουν «προσκλητήρια» σε όσους πελάτες τους έχουν συναλλαγές -κάθε χρόνο- συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ και αυτό το ποσό δεν αντιστοιχεί στα ποσά που δηλώνουν στην Εφορία.
Οι καταθέτες θα κληθούν να παρουσιασθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στα πιστωτικά ιδρύματα και να εξηγήσουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Αλλιώς κινδυνεύουν να υπάρξει, στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, έγγραφη δυσμενής αναφορά σε βάρος τους.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος βασίστηκε στην 2652 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που συντάχθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012, για τον νέο τρόπο ελέγχου των μη συνηθισμένων ή υπόπτων συναλλαγών που σχετίζονται με φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.

Ετσι λοιπόν, τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες αρχίζουν να αντιπαραβάλουν τα δεδομένα των συναλλαγών, όλων των καταθετών, με την φορολογική δήλωσή τους. Ηδη όλες, σχεδόν, οι τράπεζες έχουν καταρτίσει σχετικές λίστες πελατών με αναντιστοιχία σε δηλούμενα εισοδήματα και συναλλαγές. Υπολογίζεται ότι σε κάθε ένα από τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα ο αριθμός των ελεγχομένων πολιτών θα κυμαίνεται από 8.000 έως 20.000. Στα ειδοποιητήρια που θα λάβουν οι ελεγχόμενοι πολίτες θα αναγράφεται σε ποιο υποκατάστημα θα παρουσιασθούν προκειμένου να παρέχουν τις εξηγήσεις τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% των πελατών των τραπεζών δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, ενώ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό άνω του 20% δεν θα μπορέσει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις γι' αυτή την διαφοροποίηση συναλλαγών-δηλώσεων στην Εφορία. Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν άνω των 30.000 έγγραφες αναφορές για ύποπτες συναλλαγές στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος και να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε βάρος των καταθετών.

Πάντως στελέχη τραπεζών μιλούν για έναν «τεράστιο όγκο δεδομένων που πιθανόν θα «πνίξουν» την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος ενώ για πρώτη φορά τα πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να καταγγείλουν στις δημόσιες αρχές έναν μεγάλο αριθμό πελατών τους. Θα βρεθούν σε εξαιρετικά ευαίσθητη θέση», λένε.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσκλητήριο σε 100.000 καταθέτες για «ύποπτες συναλλαγές» στις τράπεζες"

Οργανώνονται οι μετανάστες απέναντι στη Χρυσή Αυγή...Πολιτική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ..

Μία τριπλή αδυναμία, αφενός θεσμική- καθώς υπάρχει υστέρηση σχετικού πλαισίου, αφετέρου πολιτική- ελλείψει πολιτικής βούλησης, αλλά και ως εκ τρίτου επιχειρησιακή- από τη στιγμή που η ΕΛΑΣ δείχνει ανήμπορη, οδήγησε πλήθος μεταναστευτικών κοινοτήτων να αυτο-οργανωθούν, συγκροτώντας συντονιστικό όργανο, ώστε να υπερασπιστούν, λόγοις και έργοις, εαυτούς, έναντι των απειλών που δέχονται

Οι τρεις προαναφερθείσες παράμετροι, οι οποίες συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα και αντανακλούν ένα κενό εξουσίας, οδηγώντας στην παραπάνω εξέλιξη, τη σημασία της οποίας φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται η πολιτική εξουσία, αναδεικνύουν ένα μείζον ζήτημα που αφορά τόσο τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι πλέον αισθάνονται γενικευμένη ανασφάλεια, κυρίως από τον όγκο των ρατσιστικών επιθέσεων, όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, από τη στιγμή που βρίσκεται προ ενδεχόμενης ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα σε ομάδες που βρίσκονται στον περίγυρο της Χρυσής Αυγής και μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Όπως δήλωσε ο Σέιτ Αλντογκάν, Κούρδος από την Τουρκία, το όργανο αυτό θα εκπροσωπεί 20 κοινότητες μεταναστών και τρεις αφρικανικές οργανώσεις.

Οι μεταναστευτικές κοινότητες επιδιώκουν, όπως είπε, «να ακουστεί η δική τους φωνή, να εκφράζουν τις θέσεις τους, να μιλούν οι ίδιοι για τα προβλήματά τους, τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται, αντί να μιλούν οι άλλοι γι αυτούς».

Δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι είναι νόμιμο, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

«Θα πάμε στα Ηνωμένα Έθνη, στη Διεθνή Αμνηστία, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα ελληνικά δικαστήρια. Πρέπει να τιμωρηθούν όσοι απειλούν την ασφάλειά μας. Εμείς είμαστε κομμάτι των Ελλήνων εργαζομένων, είμαστε μαζί τους και θα αγωνιστούμε μαζί» είπε ο κ. Αλντογκάν και κάλεσε «την ελληνική πολιτεία, την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και την ελληνική Αριστερά, τα κόμματα, κάθε δημοκράτη πολίτη, τα συνδικάτα, να πάρουν θέση για όσα συμβαίνουν».

«Αποκτούμε τη μορφή δαίμονα στην ελληνική κοινωνία» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, όπως η ανεργία, η έλλειψη δημόσιας υγείας, η εγκληματικότητα, η ανασφάλεια, αποδίδονται στους μετανάστες.

«Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μεταναστών, τις οποίες καταδικάζουμε. Αλλά για ένα μαμούνι θέλουν να κάψουν όλο το στρώμα» είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μιλούν για τους μετανάστες σαν να μιλούν για κατσαρίδες. Μας γέννησε και εμάς μια μάνα».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν εκατοντάδες υποθέσεις εις βάρος της, για επιθέσεις εναντίον μεταναστών και η πολιτεία ακόμη δηλώνει ότι θα πάρει μέτρα».

«Δεν νιώθουμε ασφάλεια στη ζωή μας, φοβόμαστε ανά πάσα στιγμή μήπως μας σφάξουν οι ναζιστές στον δρόμο. Δεν είμαστε πρόβατα για σφάξιμο» είπε.

Έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για έλλειψη πολιτικής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, για μη παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, για ύπαρξη κυκλωμάτων που δρουν γύρω από το ζήτημα «άδειες παραμονής», για εκμετάλλευση των μεταναστών, που εργάζονται, για απόκρυψη της ουσιαστικής συμβολής των μεταναστών σε διάφορες φάσεις της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

«Ζω 27 χρόνια στην Ελλάδα, έχω κάνει, εδώ και 12 χρόνια, αίτηση για ιθαγένεια και δεν έχω πάρει ούτε μία απάντηση» είπε, αναφερόμενος στη δική του εμπειρία.

Η Άουα Σάνκο, εκπρόσωπος των αφρικανών γυναικών, στάθηκε ιδιαίτερα στον νόμο 3838/2010 για την παροχή ιθαγένειας και υποστήριξε ότι ήταν μια αρχή, ένας πολύτιμος νόμος που δεν θα έπρεπε να καταργηθεί.

Ο Αζαρ Τσάκο, Κούρδος από τη Συρία, είπε ότι πριν από δύο χρόνια πολλοί συμπατριώτες του ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ο πόλεμος που ξέσπασε στην πατρίδα του τους κράτησε εδώ. Επίσης, κατήγγειλε ότι την τελευταία περίοδο, πολλοί μετανάστες που εργάζονταν στην Ελλάδα κανονικά, δεν μπορούν να πάρουν τα ένσημά τους γιατί οι εργοδότες τους δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους.

Παρούσες στην εκδήλωση ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου, Αφροδίτη Σταμπουλή και Μαρία Κανελλοπούλου, που υποσχέθηκαν στήριξη και συνεργασία με το νέο όργανο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργανώνονται οι μετανάστες απέναντι στη Χρυσή Αυγή...Πολιτική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news