facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το ελληνικό κόλπο με τις offshore

Δεν πληρώνουν φόρο για μεγάλης αξίας ακίνητα σε τουρισιτικές περιοχές

Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.

Αν και τα τελευταία τρία χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε -από 3% στο 15%- ο αριθμός των ελληνικών offshore δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε.

Από 789 το 2010 έφτασαν τις 829. Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το «χάρτινο» χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποφηκοφυλακεία τα οποία δε συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους: οι offshore τους δεν πληρώνουν φόρους.

«Με τις οffshore επικρατεί χάος. Οι περισσότερες ΔΥΟ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, δεν έχουν τμήματα ελέγχου και ως εκ τούτου θα πρέπει να το κάνει κάποιος που απασχολείται σε άλλο τμήμα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη: για να δούμε ποιες από τις Offshore δεν έχουν κάνει δηλώσεις, θα πρέπει να αντιπαραβάλουν χειρόγραφες καταχωρίσεις από τα Τμήματα του Κεφαλαίου και του Εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει πριν αρκετά χρόνια - κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο. Στο προσωπικό όμως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Αν τα στοιχεία ήταν καταχωρισμένα ηλεκτρονικά, οι διασταυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο», λέει εφοριακός που έχει πραγματοποιήσει τέτοιους ελέγχους στην Άνδρο.

Για να αποκτήσει μία offshore ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ.

Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι στη συγκεκριμένη Offshore δεν έχει υποβάλλει δήλωση, τότε γίνεται πρόσκληση από τη ΔΟΥ και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα η όποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, στους εκπροσώπους και στο καταστατικό μιας offshore γίνεται στην ουσία μέσα σε λίγα λεπτά με μια εντολή μέσω e-mail. Κι όσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη, τον δικαιούχο, παραμένει άγνωστος πίσω από το τείχος αδιαφάνειας που υψώνεται.

Η αδιαφάνεια φτάνει σε τέτοιο σημείο που μία πολυτελής κατοικία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μπορεί να δηλωθεί... στάβλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά μέσο όρο πληρώθηκαν 360 ευρώ φόρος, από κάθε υπεράκτια εταιρεία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » " Το ελληνικό κόλπο με τις offshore"

Υπαναχώρηση του ΥΠΟΙΚ στη φορολόγηση του εφάπαξ

Υπαναχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών στην αρχική του απόφαση για φορολόγηση του εφάπαξ.

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη την Παρασκευή κατά τη διακομματική συνάντηση για τα φορολογικά.

Οι προτάσεις που υπήρχαν ήταν οι εξής δύο: Η πρώτη πρόταση προέβλεπε τη διατήρηση του αφορολογήτου με πλαφόν το οποίο μπορεί να άγγιζε το ποσό των 40.000 ή 50.000 ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση προέβλεπε την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου με τη θέσπιση κλίμακας. Σε αυτή την περίπτωση το εφάπαξ θα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ, δηλαδή για εφάπαξ από 1 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα ήταν 10%, από 12.001 έως 60.000 30% και για ποσά άνω των 60.001 ευρώ 45%.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπαναχώρηση του ΥΠΟΙΚ στη φορολόγηση του εφάπαξ"

Πως θα παίρνουν 200 ευρώ τον μήνα οι μακροχρόνια άνεργοι

Αλλάζουν με τον εκτελεστικό νόμο του 3ου μνημονίου οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος των 200 ευρώ μηνιαίως στους μακροχρόνια ανέργους. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν χειρότερα αλλά τα ηλικιακά κριτήρια θα βελτιωθούν.
Τελικώς οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι; Μάλλον περισσότεροι αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ έχει προϋπολογίσει να πληρώσει 2-3 δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει σήμερα, τι πρόκειται να αλλάξει και από πότε.

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) , οι βασικές προϋποθέσεις για να εισπράξει σήμερα κάποιος το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας είναι οι εξής τέσσερις:

Ηλικία από 45 μέχρι 65 ετών.
Ως ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 45ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 65ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης. Η συμπλήρωση του 65ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο.

Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις).
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών .

Nα έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση.Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2012, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2011 έως 15/5/2012 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ΕΥΡΩ.

Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 13.174 (12.000 + 587 + 587 = 13.174) ΕΥΡΩ
Από τον νόμο του μνημονίου προκύπτουν δύο βασικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από το 2014. Ποιες είναι;

Το εισοδηματικό κριτήριο θα μειωθεί από τα 12.000 ευρώ (συν 587 ευρώ για κάθε παιδί) στα 10.000 ευρώ (συν 587 ευρώ για κάθε παιδί)

Το ηλικιακό κριτήριο θα διευρυνθεί ώστε να συμπεριληφθούν και μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 25 ετών (αντί για 45 ετών που είναι το ηλικιακό κριτήριο σήμερα).

fpress

Διαβάστε Περισσότερα » "Πως θα παίρνουν 200 ευρώ τον μήνα οι μακροχρόνια άνεργοι"

Αποδοχές 6 μηνών θα λαμβάνουν από το 2013 όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης

Συντάξιμες αποδοχές έξι μηνών θα λαμβάνουν από το 2013 όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να καλύπτουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, σχετικά με την καθυστέρηση απονομής συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επισήμανε ότι το υπουργείο ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση σύντμησης του χρόνου απονομής των συντάξεων, ενώ και στο επόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνονται ανάλογες ρυθμίσεις.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι στις παραμέτρους που οδηγούσαν στο παρελθόν στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, προστέθηκαν οι μνημονιακές πολιτικές, με αποτέλεσμα πλέον ο χρόνος για την απονομή κύριας σύνταξης να φθάνει -κατά μέσο όρο- τους 10 μήνες, τους 15 μήνες για την επικουρική, ενώ για τη διαδοχική χρειάζονται από 2,5 έως 4 χρόνια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξουν έκτακτες χρηματοδοτικές ενισχύσεις από το κράτος και πρόσληψη προσωπικού ειδικά στα τμήματα των συντάξεων και ανακεφαλαίωσης των εσόδων, όπως και παρεμβάσεις στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπερθεμάτισε ως προς τις αναφορές του ερωτώντος βουλευτή σχετικά με τους χρόνους καθυστερήσεων- επισήμανε μάλιστα ότι μόνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν για συνταξιοδότηση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν περίπου 157.000 (35.300 για κύρια σύνταξη και 71.700 για επικουρική).

Επίσης, έκανε γνωστό ότι από αυτούς που αιτήθηκαν κύριας σύνταξης μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί η προσωρινή σε 37.124 δικαιούχους.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοχές 6 μηνών θα λαμβάνουν από το 2013 όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης"

Έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου που δίκασε τον Κώστα Βαξεβάνη

Έφεση άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά της απόφασης για τον εκδότη του περιοδικού Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη, για τη δημοσιοποίηση ονομάτων κατατεθών της ελβετικής HSBC, που φέρονται να περιλαμβάνονται στην αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ.

Η Εισαγγελία θεωρεί νομικά εσφαλμένη την αθωωτική απόφαση που εξέδωσε την 1η Νοεμβρίου, η πρόεδρος του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τον δημοσιογράφο και κρίνει ότι η δημοσιοποίηση του καταλόγου ονομάτων καταθετών στην HSBC που φέρεται να είναι η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Έτσι ο δημοσιογράφος, που είχε συλληφθεί με εντολή εισαγγελέα για τη δημοσίευση, θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο για την υπόθεση ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ως δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει την έφεση της Εισαγγελίας για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Έδρας του Αυτόφωρου Μονομελούς, είχε ζητήσει την καταδίκη του δημοσιογράφου, κρίνοντας ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου καταλόγου στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Έκανε μάλιστα, λόγο για κανιβαλισμό σε βάρος ανθρώπων που δεν έχει κριθεί αν παρανόμησαν ή όχι.

Πηγές της Εισαγγελίας ανέφεραν ότι για την άσκηση έφεσης υπέρ του νόμου υπήρξαν αιτήματα από πολίτες και δικηγόρους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου που δίκασε τον Κώστα Βαξεβάνη"

Νέο ηλεκτροσόκ - Αυξήσεις έως και 20% στο ρεύμα

Προτάσεις για αυξήσεις έως και 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από το 2013, δέχεται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι αυξήσεις που προτείνονται, αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η τελική επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή, θα κινηθεί στο 10%, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταργήσει τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών, μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Έτσι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, γεγονός που θα επιφέρει και νέες αυξήσεις!

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ηλεκτροσόκ - Αυξήσεις έως και 20% στο ρεύμα"

Αιτωλ/νία: Προφυλακίστηκε ο δράστης του διπλού φονικού στους Παπαδάτες

Προφυλακιστέος κρίθηκε από τον Εισαγγελέα και τον ανακριτή του Αγρινίου ο 62χρονος που προχθές το μεσημέρι σκότωσε εν ψυχρώ ζευγάρι στις Παπαδάτες του δήμου Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 62χρονος, υποστήριξε πως την ώρα του φόνου, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και πως τώρα ούτε καν θυμάται τι έγινε, λέγοντας ότι "θόλωσε" πάνω στον καυγά, ζητώντας συγγνώμη για την πράξη του.

Όπως αναμένονταν , αποφασίστηκε η προφυλάκιση του ενώ του απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες για την διάπραξη του διπλού φονικού και την παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιτωλ/νία: Προφυλακίστηκε ο δράστης του διπλού φονικού στους Παπαδάτες"

Ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος νέος αρχηγός της πυροσβεστικής

Τον αντιστράτηγο Σωτήριο Γεωργακόπουλο επέλεξε το ΚΥ.Σ.Ε.Α. ως νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του Παναγιώτη Μπονάτσου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:

«Συνεδρίασε σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2011, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) και επέλεξε για Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον Αντιστράτηγο Σωτήριο Γεωργακόπουλο.

O Αντιστράτηγος Π.Σ. Σωτήριος Γεωργακόπουλος, γεννήθηκε το 1954, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Το 1978, κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα και το 1987 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε, στον 1ο και στον 4ο Π.Σ. Αθηνών, στην Πυροσβεστική Ακαδημία, στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, Δ/της στην ΠΥ Φλώρινας, Δ/της στο Α/Δ Ελευσίνας, Δ/της στον 9ο Π.Σ. Αθηνών και Υποδιοικητής στην Π.Υ. Μαρκοπούλου.

Το 2010 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊστάμενου Α΄ Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.

Τον Ιανουάριο του 2011 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Προϊσταμένου Επιτελείου Α.Π.Σ.

Τον Οκτώβριο του 2011 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδας.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στους σεισμούς του Αιγίου, το 1995, και της Αττικής, το 1999, στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών του 2007, στην Ηλεία, και του 2009, στη Βορειοανατολική Αττική. Επίσης, έλαβε μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια της «PETROLA» και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας χημικών υλών της εταιρείας «ΧΥΜΑ».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο Πυροσβεστικό Σώμα, προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και παράσημα, μεταξύ άλλων, με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος νέος αρχηγός της πυροσβεστικής"

Δι' αλληλογραφίας παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος!

Με αλληλογραφία επικοινωνούσαν με αλληλογραφία παραιτήθηκε. Ο λόγος για τον μέχρι χθες αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Μπονάτσο, η παραίτηση του οποίου, για… προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Το προαναγγελθέν «διαζύγιο» των δύο ανδρών χθες έλαβε και επισημότητα, με το σχετικό δελτίο τύπου, να αναφέρει ότι ο αρμόδιος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπονάτσο για τη… συνεργασία που είχαν και ο κ. Μπονάτσος ευχαρίστησε τον υπουργό για τον… ίδιο λόγο.

Οι «διαφορές» τους, σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου του Π.Σ, εστιάστηκαν στις μεταθέσεις και στην άρνηση του κ. Μπονάτσου να ικανοποιήσει υπουργικά αιτήματα, στις επιλογές-«ορισμούς» καθηγητών στις Σχολές, οι μετακινήσεις 5ετών και η πρόβλεψη εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς και κυρίως αυτής του Αγίου Όρους για την οποία υπήρξε μάλιστα τεράστια εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με απανωτές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δι' αλληλογραφίας παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος!"

Έβγαλαν στο εξωτερικό 33 δισ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια


Από τις αρχές του 2009 μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβριο, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει καταγράψει περισσότερα από τρία εκατομμύρια εμβάσματα Ελλήνων αξίας 33 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι σε 10.000 περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, καθώς κρίθηκαν ύποπτες για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα εμβάσματα κατευθύνθηκαν κυρίως σε τράπεζες της Ευρώπης (ιδίως Βρετανία, Γερμανία και Ελβετία), ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, όπως επισήμανε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), Γεώργιος Λασκαρίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 4ου φορολογικού συνεδρίου "Thessaloniki Tax Forum".

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΓΓΠΣ αναμένει οδηγίες από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελεγκτική διαδικασία, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την ταχεία διεκπεραίωσή της.

Ο κ. Λασκαρίδης διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ηλεκτρονική οικονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά συστήματα όπως αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, που ναι μεν υπάρχει ως υποδομή, αλλά, προς το παρόν, δεν διεκπεραιώνει τις απαιτούμενες διασταυρώσεις στον επιθυμητό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, "έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας".

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβγαλαν στο εξωτερικό 33 δισ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια"

Σε άμεσες αλλαγές προχωράει ο ΕΟΠΥΥ

Σε άμεσες αλλαγές για τη λειτουργία και τη δομή του ΕΟΠΥΥ προχωράει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το πλάνο ανασυγκρότησης του Οργανισμού, αναμένεται η έκδοση απόφασης για τη μεταβίβαση της περιουσίας των ήδη ενταγμένων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα δρομολογηθεί και η μετάταξη του προσωπικού των ενταγμένων και των υπό ένταξη ταμείων στον οργανισμό.

Ακόμη εκκρεμεί η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, ώστε να υπάρξει εικόνα για τη μελλοντική οικονομική πορεία του ΕΟΠΥΥ, μετά και την ένταξη των νέων ταμείων στους κόλπους του.

Οικονομική στήρηξη

Στο μεταξύ θα ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον στήριξη ύψους 1 δις ευρώ με σκοπό να δοθεί η απαραίτητη ανάσα ρευστότητας στο ταμειακό απόθεμα.

Προϋπόθεση ωστόσο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ είναι να αποδώσουν στο μέγιστο τα ειλημμένα μέτρα για την περιστολή των δαπανών υγείας, συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ. Αναλυτικά: 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές των δαπανών στα φάρμακα και άλλα 350 εκατ. ευρώ περίπου από το νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Διευθέτηση τηλεφωνικών ραντεβού με ανέργους του ΟΑΕΔ

Ειδική αναφορά έγινε επίσης και για το ζήτημα των τηλεφωνικών ραντεβού. Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που έγινε η ανάθεση στις ιδιωτικές εταιρείες και για το κόστος της τηλεφωνικής κλήσης. Μάλιστα αυτή τη στιγμή αναζητείται η νομική οδός, ώστε οι συμβάσεις να καταργηθούν και το όλο σύστημα να στηθεί εξαρχής. Στις προθέσεις του ΕΟΠΥΥ είναι να αξιοποιηθούν για τη στελέχωση του νέου τηλεφωνικού κέντρου άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Προνοιακά ιδρύματα

Στο πρόγραμμα μπαίνει η διακοπή χρηματοδότησης εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ των προνοιακών ιδρυμάτων. Με δεδομένο πως ο τομέας της πρόνοιας έχει περάσει στο υπουργείο Εργασίας, ο Μ. Σαλμάς θεωρεί πως το κόστος τους δεν θα πρέπει να βαραίνει πλέον τον ΕΟΠΥΥ.

Αγώνας ταχύτητας για το στήσιμο του ΕΟΠΥΥ

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να στηθεί στην ουσία από την αρχή, διαφορετικά, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, όλο το σύστημα παροχών υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Αντιμέτωπος με την απειλή κατάρρευσης του συστήματος υγείας, αλλά με τον κυκεώνα συσσωρευμένων προβλημάτων, βρίσκεται στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος του οργανισμού, ο οποίος πήρε εντολή να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες. Θα πρέπει τους επόμενους μήνες να ξεπεραστούν πολλά τεχνικά ζητήματα, τα περισσότερα σχετικά με τη διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων που αφορούν τη συνταγογράφηση φαρμάκων και τα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λ. Παπαγεωργόπουλος παραδέχτηκε πως τα περιθώρια είναι ασφυχτικά και πως δεν υπάρχει πίστωση χρόνου. Αναφέρθηκε τέλος στα μειωμένα έσοδα του ΕΟΠΥΥ και στον ελλειμματικό προϋπολογισμό του, υποσχόμενος πάντως «συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε άμεσες αλλαγές προχωράει ο ΕΟΠΥΥ"

Με νέο μνημόνιο πλήρης επιτροπεία στους ΟΤΑ

Αυξημένη εποπτεία “μοντέλου” ΔΕΚΟ, και στους ΟΤΑ, είναι έτοιμο να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φέρνει εντός των ημερών νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών ΔΣ.

Μάλιστα ο επείγων χαρακτήρας της ρύθμισης οφείλεται στο γεγονός ότι η ενέργεια αυτή θεωρείται ως «προαπαιτούμενη δράση» και πρέπει να έχει γίνει πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης

Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αντικαταστήσει εκείνη που προ μηνός είχε συντάξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το στενό δημόσιο που προέβλεπε τη σύναψη με το υπουργείο Οικονομικών ή το αρμόδιο υπουργείο, αν πρόκειται για φορέα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου μνημονίων συνεργασίας με τριμηνιαίους στόχους και προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η νέα πράξη θα προβλέπει πως :

Όποιος φορέας αποκλίνει σε μηνιαία βάση, το ποσό θα αφαιρείται από την επιχορήγηση του επόμενου μήνα, ενώ το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού θα μειώνεται ισόποσα μέχρι να αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις.



Αν υπάρξει απόκλιση σε βάθος 3μήνου, εξαμήνου ή έτους, θα υπάρχει αναστολή της καταβολής των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του φορέα, λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από την διαπίστωση της απόκλισης.

Αν η διοίκηση διαπιστώσει αδυναμία εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες πρέπει να υποβάλει άμεσα αίτημα αναθεώρησής του που θα εξετάζεται εντός 15 ημερών.

Θεσπίζεται υποχρέωση υποβολής ετήσιων προϋπολογισμών που θα εξειδικεύονται σε μηνιαία και σε τριμηνιαία βάση

localit

Διαβάστε Περισσότερα » "Με νέο μνημόνιο πλήρης επιτροπεία στους ΟΤΑ"

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης

Απόφαση για τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης υπέγραψε, σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στην απόφαση καθορίζονται το ύψος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια καθώς και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι εξής:

1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας.

Ειδικά, για τους έγγαμους δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε.

2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ)Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης , όπως αυτά δηλώνονται.
δ) Η επαγγελματική στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.

Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος

Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του ν.3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.

Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δεδομένου ότι ο δικαιούχος είχε υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας.

Καθορισμός του ύψους του επιδόματος

1. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

2. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία.

Α΄ ΖΩΝΗ 25 3.000
Β΄ΖΩΝΗ 15 1.800
Γ΄ ΖΩΝΗ 8 960
Δ΄ΖΩΝΗ 5 600

Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.

3. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.

4. Στις περιπτώσεις αλλαγής κλιματικής ζώνης κατά την διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, στην νέα ζώνη μεταφέρεται το εν απομείναν ποσοστό της κλιματικής ζώνης της προηγούμενης κατοικίας.

Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος

1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.

Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.

2. α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
- η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ,
- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

β) Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία:

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν, το ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.

ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με σχετική αιτιολογία.

στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.

ζ) Τα μέλη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 73 παραγρ.2 του 2960/01 και τις διατάξεις της αριθ. 1019446/113/0015/ΠΟΛ.1034/14-2-2008 ΑΥΟ (ΦΕΚ307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών .

Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης

1. Η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) της ΓΓΠΣ ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.

Τα εισαγόμενα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και ηλεκτρονικού ελέγχου από τη ΓΓΠΣ σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις , με σκοπό να χορηγηθεί ως επίδομα θέρμανσης το κατά περίπτωση νόμιμο ποσό, στους νόμιμους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.

2. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.2362/95 (Α.247) περί δημόσιου λογιστικού και εντός είκοσι (20) ημερών από την μεταγενέστερη των ημερομηνιών υποβολής της αίτησης του δικαιούχου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ..

Η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30). της ΓΓΠΣ επεξεργάζεται περιοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και στη συνέχεια δημιουργεί:

α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.

Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.

β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδόματος θέρμανσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.

3. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ.Κράτους, η οποία εκδίδει βάσει αυτής ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200, «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών», με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30), στη Δ/νση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.

4. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2732 - «Επίδομα θέρμανσης».

β. Για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

5. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί Γραφείου Συμψηφισμών του Γ.Λ.Κράτους.

β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:

i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24-Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγρ.2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.

6. Η Δ24- Δ/νση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

7. Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου, λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.

8. Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

9. To επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

10.Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Έλεγχος δικαιούχων

1 Η ΓΓΠΣ. μετά την, κατά τις παραγρ.1 και 2 του άρθρου 5 της παρούσας, επεξεργασία και έλεγχο των υποαλλόμενων αιτήσεων και των στοιχείων που επεξεργάζεται από το πληροφοριακό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), δημιουργεί στο TAXIS καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά αρμόδια ΔΟΥ, που περιλαμβάνουν τους αιτούντες για τους οποίους προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τη νομιμοποίησή τους, τη νομιμότητα των συναλλαγών ή τα δικαιούμενα ποσά.

2 Οι κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενες καταστάσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου οι Υπηρεσίες αυτές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.

3 Οι ΔΟΥ μετά την διενέργεια του ελέγχου, προβαίνουν σε συμπλήρωση των καταστάσεων με τις διαπιστώσεις τους και τις αποστέλλουν, έστω και τμηματικά στη ΓΓΠΣ για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων.

4 Ο έλεγχος των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης διενεργείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3492/2006 (Α.210).

Επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης επιδόματος και αποτελεσμάτων επεξεργασίας.

1. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

2. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαβιβάζει τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 3 της παρούσας.

3. Οι αρμόδιες ΔΟΥ μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος, προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η ΓΓΠΣ επανεκκαθαρίζει την αίτηση.

Καταλογισμός ανοικείως λαβόντων και επιβολή προστίμων

1) Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα, που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτηση τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

2) Στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

3) Όσον αφορά τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. εφαρμογή έχουν τα πρόστιμα της παραγρ. 9 του άρθρου 147 του ν.2960/01.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης"

4 οικιακά προϊόντα «ένοχα» για καρκίνο

«Ζουν» μαζί μας καθημερινά και όμως θεωρούνται ένοχα για πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή το Αλτσχάιμερ. Δείτε, ποια είναι αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα που μας περιβάλλουν και κάντε τη ζωή σας πιο «πράσινη» και πιο ασφαλή.


Χρώματα βαψίματος
Σύμφωνα με την EPA (Αμερικανική εταιρία προστασίας περιβάλλοντος), επικίνδυνα χημικά εμπεριέχονται και στα χρώματα που χρησιμοποιούμε για τη βαφή των τοίχων καθώς και σε ορισμένα καθαριστικά σπιτιού ή σε κεριά. Όλα αυτά ενδεχομένως εμπεριέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα προϊόντα αυτά απελευθερώνουν τοξικά συστατικά στον αέρα όταν χρησιμοποιούνται και μέσω της εισπνοής εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εναλλακτικά: αρκετές εταιρείες χρωμάτων παράγουν πλέον μπογιές χωρίς πτητικές οργανικές ενώσεις και με ελάχιστα ή καθόλου χημικά. Αν και πωλούνται ακριβότερα από τις συνηθισμένες, καλό θα είναι να τις προτιμήσετε καθώς δεν βλάπτουν τον οργανισμό. Επίσης, προτιμήστε να βάψετε το σπίτι σας ή άλλο χώρο την άνοιξη ή το καλοκαίρι καθώς η ζέστη θα σας επιτρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα και να αερίζεται ο χώρος.
Αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος
Όλα τα μαγειρικά σκεύη (τηγάνια, ταψιά, κατσαρόλες κ.α.) που έχουν κατασκευαστεί με την αντικολλητική επίστρωση Teflon, αντιμετωπίζονται με δισταγμό τα τελευταία χρόνια. Τα βασικότερο συστατικό της επίστρωσης λέγεται PFOA και εδώ και χρόνια έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο. Το ερώτημα παραμένει για το αν το PFOA, εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό με το μαγείρεμα ή αν απελευθερώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες της κουζίνας, οπότε και δεν απειλεί τον οργανισμό. Μια άλλη μερίδα επιστημόνων έχει διατυπώσει έντονες ανησυχίες για το αν η ουσία αυτή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εισχωρεί μέσα στο φαγητό και κατά συνέπεια μέσα στον οργανισμό. Και παρόλο που διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν καλέσει τις εταιρείες κατασκευής μαγειρικών σκευών να βγάλουν την ουσία PFOA από τα σκεύη, αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί ακόμη από αρκετές.

Εναλλακτικά: γυάλινα, πορσελάνινα ή κεραμικά σκεύη καθώς και σιδερένια ή χάλκινα είναι εντελώς ασφαλή και καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε. Βέβαια, δεν έχουν τις… χάρες των αντικολλητικών σκευών όσον αφορά στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο αλλά εξασφαλίζουν την καλή μας υγεία. Τέλος, υπάρχουν και μαγειρικά αντικολλητικά σκεύη με άλλες επιστρώσεις, όπως κεραμικές, από τιτάνιο κ.λπ. που δεν εμπεριέχουν PFOA.
Λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα
Τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα που συχνά χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για τη φροντίδα των φυτών μας, εγκυμονούν κινδύνους που ούτε φανταζόμαστε. Μια έρευνα του 2009, αποκάλυψε πως βρέθηκε μεγάλο ποσοστό παιδιών με καρκίνο στον εγκέφαλο και…όλως τυχαίως, οι γονείς των παιδιών αυτών ασχολούνταν επαγγελματικά με την κηπουρική και έρχονταν καθημερινά σε επαφή με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Πέρα από διάφορες μορφές καρκίνου και το αλτσχάιμερ φαίνεται πως έχει κάποια σύνδεση με την υπερέκθεση σε αυτά τα προϊόντα, όπως αποκάλυψαν αρκετές μελέτες.

Εναλλακτικά: ασχοληθείτε με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας και αποφύγετε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Επίσης, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εντομοκτόνο για το εσωτερικό του σπιτιού σας, αναζητήστε στο διαδίκτυο φυσικά εκχυλίσματα που είναι εξίσου αποτελεσματικά και διόλου επικίνδυνα.
Καθαριστικά σπιτιού
Τα περισσότερα καθαριστικά εμπεριέχουν επικίνδυνα και τοξικά συστατικά που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ίσως τα πιο επικίνδυνα όλων είναι ορισμένα αποσμητικά χώρου που περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πνεύμονες, νεφρούς και συκώτι, σύμφωνα με το Yahoo health. Επικίνδυνα είναι και αρκετά καθαριστικά και ειδικά όσα εμπεριέχουν χλώριο ή αμμωνία.

Εναλλακτικά: υπάρχουν πλέον πολλά οικολογικά καθαριστικά στο εμπόριο που μπορείτε να προμηθευτείτε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά και ασφαλή καθαριστικά με νερό, ξύδι, χυμό λεμόνι και μαγειρική σόδα.

clickatlife

Διαβάστε Περισσότερα » "4 οικιακά προϊόντα «ένοχα» για καρκίνο"

Με «κοινωνική έκρηξη» απειλούν οι ταξιτζήδες

Με «κοινωνική έκρηξη» απειλεί την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων, η οποία, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καταγγέλλει ότι «η συνεργασία Τρόικας - επιχειρηματιών εξοντώνει την κοινωνία».

Η επιστολή απευθύνεται και προς τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), κ. Γιώργο Τελώνη και τα ΜΜΕ.

«Αποδείχτηκε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι έχετε τη δυνατότητα να επηρεάζετε Την τρόικα και να επιβάλλετε ποινές εκτέλεσης για όποιο κομμάτι της κοινωνίας θέλετε. Γνωρίζουμε ότι, την ίδια ώρα που οι αυτοκινητιστές ταξί δίνουν αγώνα επιβίωσης, εσείς πανηγυρίζετε, αφού εξασφαλίσατε και το παντεσπάνι σας» σημειώνουν οι αυτοκινητιστές.

Απευθυνόμενοι στο προεδρείο του ΣΕΤΕ και του HATTA οι ιδιοκτήτες ταξί επισημαίνουν ότι «όταν ο μισός κλάδος θα εργάζεται, ο άλλος μισός θα είναι έξω από τις επιχειρήσεις σας, ελέγχοντας τη νομιμότητα του -κλεμμένου μας - έργου σας και απαιτώντας συσσίτιο για μας και τις οικογένειές μας».

Και συμπληρώνουν: «Αν αυτή η κατάσταση σας ενοχλεί, μπορείτε να ζητήσετε από τους προστάτες σας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωστή Χατζηδάκη, να στείλουν τα ΜΑΤ για να μας εκτελέσουν και κυριολεκτικά. Ισως χρειαστεί να αναλάβετε και τα έξοδα της κηδείας μας, αλλά μπροστά στο παντεσπάνι που σας χάρισε η κυβέρνηση αυτά τα έξοδα είναι μηδαμινά».

«Αφού λοιπόν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην σας χαλάει χατίρι και αφού οι επιθυμίες σας είναι διαταγή γι αυτήν (την κυβέρνηση) ας αναλάβει και την ευθύνη για την κοινωνική έκρηξη» καταλήγουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Με «κοινωνική έκρηξη» απειλούν οι ταξιτζήδες"

Παραιτήθηκε το πρυτανικό συμβούλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης

Την παραίτηση του στη διάθεση του υπουργείου έθεσε σήμερα το πρυτανικό συμβούλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη καθώς το πρυτανικό συμβούλιο δεν μπόρεσε να συνεδριάσει αφού παρεμποδίστηκε από φοιτητές του ιδρύματος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή συμβουλίου.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o πρύτανης του ιδρύματος κ. Γιάννης Φίλης μετά από αυτήν την εξέλιξη ζητήθηκε από τον υπουργό παιδείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον πρύτανη του ιδρύματος αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να συνεδριάσει το πρυτανικό συμβούλιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο Πολυτεχνείο Κρήτης που πλέον μένει χωρίς διοίκηση.

Από την πλευρά του το υπουργείο, όπως είπε ο κ. Φίλης μπορεί είτε να διορίσει κάποια προσωρινή διοίκηση και να κάνει αποδεκτή τη δική μας παραίτηση, ή να μη γίνει αποδεκτή η παραίτηση μας και να διορίσει συμβούλιο που θα απαρτίζεται από τους αρχαιότερους καθηγητές του ιδρύματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι φοιτητές του Π.Κ είχαν ενημερωθεί για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που για μια ακόμη φορά δεν θα ήταν δυνατή η συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε το πρυτανικό συμβούλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης"

Η εταιρία Ikea παραδέχτηκε ότι πολιτικοί κρατούμενοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να δουλεύουν για λογαριασμό της

Ο σουηδικός κολοσσός Ikea παραδέχτηκε σήμερα ότι τη δεκαετία του 1980 πολιτικοί κρατούμενοι στην τότε Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να κατασκευάζουν ορισμένα από τα έπιπλα που διέθετε σε όλον τον κόσμο και ζήτησε συγγνώμη για την πρακτική αυτή.

Ο γνωστός όμιλος παρουσίασε στο Βερολίνο την έκθεση που είχε παραγγείλει στους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες της εταιρείας Ernst & Young, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι συμμετείχαν εν μέρει στην παραγωγή επίπλων ή τμημάτων τους τα οποία παραδόθηκαν στην Ikea πριν από 25 με 30 χρόνια”.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τότε εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα πολιτικοί κρατούμενοι να εξαναγκαστούν να εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. “Η εταιρεία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν κρατούμενοι, όμως σήμερα είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά”, εξήγησε ο σουηδικός όμιλος.

“Την εποχή εκείνη δεν είχαμε τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου και προφανώς δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε τέτοιες μεθόδους παραγωγής”, δήλωσε η Ζανέτ Σκέλμοσε, μία από τις εκπροσώπους της εταιρείας εκφράζοντας τη λύπη της για την πρακτική που ακολουθήθηκε.

Η Ikea παρήγγειλε τη μελέτη αφότου πρώην κρατούμενοι, μιλώντας πέρσι στη γερμανική τηλεόραση, κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωναν να κατασκευάζουν έπιπλα στα εργαστήρια των φυλακών. Εάν αρνούνταν κινδύνευαν να οδηγηθούν στην απομόνωση ή να υποστούν άλλες τιμωρίες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και άλλες εταιρείες εφάρμοζαν παρόμοιες μεθόδους στην Ανατολική Γερμανία, όπως για παράδειγμα οι δυτικογερμανικές εταιρείες Neckermann και Quelle. Μολονότι πολλοί επέκριναν την Ikea, οι προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να ρίξει φως στην υπόθεση είναι τουλάχιστον “μια αρχή”, δήλωσε ο Ράινερ Βάγκνερ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Οργανώσεων Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας (UOKG) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Η UOKG και άλλες οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου για την αποζημίωση όσων των κρατουμένων που στους οποίους είχε επιβληθεί καταναγκαστική εργασία.

onlycy

Διαβάστε Περισσότερα » "Η εταιρία Ikea παραδέχτηκε ότι πολιτικοί κρατούμενοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να δουλεύουν για λογαριασμό της"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίων, Λόγω διεξαγωγής του 33ου Ράλλυ Παλλάδιο την 17.11.2012

Λόγω διεξαγωγής του 33ου Ράλλυ Παλλάδιο το Σάββατο 17.11.2012 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στις... κατωτέρω οδούς περιοχών Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίων:

α. Συνδετήρια οδό των οικισμών ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ – ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ – ΜΑΖΙ – ΝΕΟ ΜΑΖΙ - ΠΕΥΚΟΓΙΑΛΙ, στο τμήμα της που αρχίζει από την παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Σχίνου και καταλήγει στην ίδια οδό, κατά τις ώρες 07.40΄ έως 16.50΄.

β. Περιφερειακή οδό Αγίας Αικατερίνης, στο τμήμα της 1000 μέτρα μετά τον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης ρεύμα προς Βλυχάδα έως τον οικισμό Βλυχάδα, κατά τις ώρες 08.00΄ έως 17.00΄.

γ. Περιφερειακή οδό Ψάθας - Βιλλίων, στο τμήμα της 100 μέτρα μετά την παραλία της Ψάθας έως τη διασταύρωση με την οδό που οδηγεί στο Πόρτο Γερμανό, κατά τις ώρες 08.15΄ έως 17.30΄.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να αποφύγουν την κίνησή τους στις παραπάνω οδούς, κατά τις ανωτέρω αναφερόμενες ώρες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίων, Λόγω διεξαγωγής του 33ου Ράλλυ Παλλάδιο την 17.11.2012"

Ντροπιαστική οδηγία από τις ΗΠΑ για την Αθήνα

- Η πρεσβεία καλεί όσους έχουν σκούρο χρώμα να προσέχουν τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα
- Δίνουν και τηλέφωνα για να επικοινωνούν οι αμερικανοί πολίτες εάν πέσουν θύμα ρατσιστικής βίας
- Διαβάστε τι απάντησε η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ
- Προειδοποιούν επίσης το Σάββατο να αποφεύγουν δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο
Τα “τάγματα εφόδου” και το αρρωστημένο κλίμα που έχουν προκαλέσει σε όλη την ελληνική κοινωνία, “τραυματίζουν” πλέον την εικόνα της χώρας παγκοσμίως. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί, γιατί κινδυνεύουν από ρατσιστικές επιθέσεις.


Με την ανακοίνωση αυτή για πρώτη φορά στην ιστορία η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες κυρίως αφρικανικής καταγωγής ή ισπανικής ή ασιατικής ή με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί λόγω των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων βίας και επιθέσεων κατά αλλοδαπών από ακροδεξιά στοιχειά που ολοένα και αυξάνονται στην Αθήνα.

Μάλιστα, τους προειδοποιεί ότι λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και του χρώματος του δέρματός του, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η αμερικανική πρεσβεία προχωρά σε τέτοια προειδοποίηση για την Ελλάδα. Κι αυτό δείχνει την τεράστια ζημιά που κάνουν στην χώρα τα φαινόμενα φασισμού και ρατσισμού, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής ούτε αποτελεσματικά,ούτε πειστικά.

Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία τους προειδοποιεί πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους τόσο στην Αθήνα όσο και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης και να καταγγείλουν άμεσα στην αμερικανική πρεσβεία ή στο προξενείο στη Θεσσαλονίκη κάθε πιθανό κρούσμα ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με αυτή την οδηγία, η πρεσβεία καλεί τους πολίτες της πως ακόμα κι αν βρεθούν κοντά στην πορεία ή στις διάφορες εκδηλώσεις να κινηθούν προς την αντίθετη πλευρά ακόμα και αν αυτές δείχνουν ειρηνικές, καθώς όπως επισημαίνει πολύ γρήγορα μπορεί να υπάρξει βία.

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία δίνει τηλέφωνα επικοινωνίας στους αμερικανικούς πολίτες και τους προτρέπει να τηλεφωνούν καθημερινά και δωρεάν μάλιστα, προκειμένου να ζητήσουν τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών σε περίπτωση που πέσουν θύματα βίας στην Ελλάδα.

Τέλος, η αμερικανική πρεσβεία καλεί όλους τους αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν το Σάββατο, την ημέρα εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όλους τους δρόμους γύρω από το Ίδρυμα, αλλά και όλους τους δρόμους από όπου θα περάσει η καθιερωμένη πορεία.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια χώρα ασφαλής. Ένα κράτος δικαίου, στο οποίο κάθε πολίτης ή επισκέπτης απολαμβάνει της προστασίας του νόμου», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σημερινή επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ για την Ελλάδα.

«Τα μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν σημειωθεί είναι ξένα προς τους Έλληνες, προς τον πολιτισμό μας και τη μακραίωνη παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας» είπε ο κ. Δελαβέκουρας.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Πολιτεία, και συγκεκριμένα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης «ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής σε αυτά τα φαινόμενα και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων συμπεριφορών, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντροπιαστική οδηγία από τις ΗΠΑ για την Αθήνα"

Ξένοι επίτροποι σε κάθε υπουργείο, τράπεζα και φορέα του Δημοσίου Πηγή: Ξένοι επίτροποι σε κάθε υπουργείο, τράπεζα και φορέα του Δημοσίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/76973#ixzz2CQD623vF

Σε αυξημένη εποπτεία βρίσκεται ήδη η Ελλάδα και σε κάθε φορέα του Δημοσίου έχει τοποθετηθεί Επίτροπος, Επόπτης, ομάδα ή υπάλληλος της Τρόικα και των δανειστών προκειμένου να ελέγχει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

1. Η Ομάδα του Μπομπ Τράα από το ΔΝΤ

Ο Ολλανδός οικονομολόγος Μπομπ Τράα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας τεσσάρων υπαλλήλων του ΔΝΤ στην Αθήνα και μένει μόνιμα εδώ, σχεδόν από την αρχή της υπογραφής του Μνημονίου Ι. Το γραφείο του βρίσκεται στον 8ο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οδό Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά η οικία του ήταν επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά για λόφους ασφαλείς μετακόμισε στα βόρεια προάστια.

Από την κυβέρνηση ο Τράα ζητάει: «Κλείστε οργανισμούς, απολύστε υπαλλήλους, σταματήστε τους φόρους». Σε πρόσφατο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο κ. Τράα υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν είναι τα τελευταία: «Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το Μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε».

Ο κ. Τράα επικέντρωσε την κριτική του στον μεγάλο δημόσιο τομέα και τους ελλιπείς φοροεπσιπρακτικούς μηχανισμούς. «Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους. Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση».

Εχει πει:

«Κοιτάζω τους πίνακες με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω ότι αντικρύζω καρδιογράφημα νεκρού. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων προς πώληση εταιριών δεν επιτρέπει την αξιοποίησή τους, ο κ. Τράα είπε: «Ηρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009. Τότε είδα ότι υπήρχε οption πώλησης του 10% του ΟΤΕ, αξίας 780 εκατ. Είπα στον υπουργό «πούλα το αύριο». Μου απάντησε ότι αργότερα μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη τιμή».

«Δεν θέλω να γυρίσω στην Ολλανδία μέσα σε φέρετρο» φέρεται να είπε, εξομολογούμενος ότι φοβάται για τη ζωή του.

2. Επίτροπος Βρυξελλών (θα έρθει)

Οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση στην Αθήνα τουλάχιστον ενός Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιτελείο του και η γενική διεύθυνση οικονομικών της Κομισιόν, η κατεξοχήν γραφειοκρατική δομή που εποπτεύει το ελληνικό πρόγραμμα, περιέλαβε και επίσημα τη θέση «επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας» στο οργανόγραμμά της.

Ο Επίτροπος θα είναι επικεφαλής μιας ομάδας στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα. Η Κομισιόν είχε μείνει πίσω στην ενημέρωση και την εποπτεία και τώρα σχεδιάζει να καλύψει το κενό, βασιζόμενη μάλιστα στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2010. Η απόφαση προβλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Ελλάδας.

«Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους της στην τρόικας», σημειώνει η απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί, «θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική δύναμη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Ετσι, προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είναι στελεχωμένη και η ομάδα του ΔΝΤ του Μπομπ Τράα.

Η έδρα του λεγόμενου Ανθύπατου της Κομισιόν θα είναι στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες, καθιστώντας την παρουσία της τρόικας μόνιμη στο ελληνικό έδαφος, τα υπουργεία και το γενικό λογιστήριο του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα ελέγχονται ευκολότερα, οι διορθώσεις θα ζητούνται πιο άμεσα και η διαδικασία των τριμηνιαίων εκθέσεων θα γίνεται «αναίμακτα και χωρίς περιττή δημοσιότητα», όπως ασφαλώς διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές «αν όλα πηγαίνουν καλά».

3. Επίτροποι-επόπτες στα Υπουργεία

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία υπέγραψε τον περασμένο μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καθιερώθηκε Επίτροπος-επόπτης σε κάθε Υπουργείο και υπογράφηκαν «Μνημόνια Συνεργασίας» ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα υπουργεία στα οποία προβλέπονται:

-Προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους,

-Οι επιπτώσεις στην περίπτωση μη υλοποίησης των διορθωτικών παρεμβάσεων,

-Ο χρόνος και το είδος των δημοσιονομικών αναφορών που υποβάλλει ο κάθε φορέας,

-Δεσμεύσεις ότι υφίστανται και λειτουργούν εσωτερικά συστήματα, διαδικασίες και μηχανισμοί που να διασφαλίζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση ή μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωσή τους,

-Ο ρυθμός αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού,

4. Επόπτης σε κάθε Φορέα του Δημοσίου

Επιμέρους Μνημόνια έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφεί ανάμεσα στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς. Αν διαπιστώνονται παρεκκλίσεις έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί θα επιβάλλονται κυρώσεις οι οποίες αφορούν:

· Περικοπή των προϋπολογισμών όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν σε τριμηνιαία βάση διαπιστώνονται αποκλίσεις άνω του 10% θα κόβονται αυτόματα και ισόποσα λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων ή επιχορηγήσεις.

· Ορισμό Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών στα νομικά πρόσωπα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπου διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση.

5. Η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ

Η Ομάδα έχει 13 υπαλλήλους στην Αθήνα και 32 στις Βρυξέλλες που ασχολούνται με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ράιχενμπαχ αρνήθηκε τον ρόλο του επόπτη, προτιμώντας τα «φιλικότερα» προς την Ελλάδα καθήκοντα της τεχνικής βοήθειας.

Δύο υπάλληλοι της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ βρίσκονται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκεται και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αναμειγνύεται στη διαχείριση όλων των Υπουργείων, είναι ο υπέρ-επόπτης της κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης, αφού συνομιλεί και με τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Τον έχουν αποκαλέσει Γερμανό Υπατο Αρμοστή ενώ ο αριστερός βουλευτής Ντίτερ Ντεμ δήλωσε προκλητικά ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ. Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του, «Nαι είναι ο νέος σας πρωθυπουργός. Όλοι αυτοί που δουλεύουν για την Task Force δεν είναι φίλοι της Ευρώπης, αλλά υπάλληλοι των αγορών. Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις του κ. Ράιχενμπαχ αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο στους σκοπούς του και για μένα είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο ελληνικός λαός δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο και την ομάδα του».

6. Επόπτες στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Νέος όρος των δανειστών προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση-μαμούθ είναι η μεγαλύτερη εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ και η απαίτηση να μη περνούν οι αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή, όπως έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

7.Επόπτες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ανάλογες θέσεις έχουν οι Τροϊκανοί και στο Ταμείο. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί διοικητικά με σκοπό να λειτουργεί ανεξάρτητα και να διασφαλίζει την υφιστάμενη εταιρική διακυβέρνηση στις ιδιωτικές τράπεζες που θα υπαχθούν σε αυτό.

8. Επόπτης στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Εκεί βρίσκεται εγκατεστημένος υπάλληλος της Eurostat και η υπηρεσία βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια της Τρόικα.

9. Επόπτης επί των ΟΤΑ Χανς Γιόακιμ Φούχτελ

Είναι εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα και προσωπικός εντεταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ. Αποστολή του είναι η συνεργασία «από τα κάτω» και κοινή δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω δικτύων, αδελφοποιήσεων πόλεων κ.λπ. με εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες και κοινωνία των πολιτών, στην οποία εντάσσεται και η Ελληνογερμανική Συνέλευση, και αφετέρου σε μια πολιτική σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ από ελληνικής πλευράς και του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας με τη συμμετοχή της Taskforce EU.

Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ όρισε εντεταλμένο από γερμανικής πλευράς για την παρακολούθηση και υλοποίηση αυτής της στρατηγικής τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας και του γενικού προξένου κ. Wolfgang Hoelscher-Obermaier.

Εδρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται σε στοχευμένες επισκέψεις του κ. Φούχτελ και πλειάδας Γερμανών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που οργώνουν κυριολεκτικά την Ελλάδα από άκρο σε άκρο- και οι συμμετέχοντες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τους 250.

10. Επίτροποι σε τράπεζες

Υπό καθεστώς επιτροπείας τίθενται ουσιαστικά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη, από τον ερχόμενο Ιανουάριο.Η σύμβαση ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες και προβλέπει την τοποθέτηση παντοδύναμων επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατικό χρήμα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

11. Επίτροποι σε Δήμους

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επεκτείνει στους ΟΤΑ το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας σε ΔΕΚΟ -το οποίο περιλαμβάνει αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών ΔΣ.

«Είναι το μόνο σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο που ζητά η τρόικα για τώρα, πέρα από τις ρήτρες» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

12. Επίτροπος στον Ειδικό Λογαριασμό

Προς το παρόν, από ευρωπαϊκής πλευράς, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί η δόση στην Ελλάδα το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αλλά με μία προϋπόθεση: Να δημιουργηθεί μηχανισμός ασφυκτικής εποπτείας των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα. Δεν κάνουν λόγο για «Επίτροπο», ωστόσο επαναφέρουν την απαίτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, για «ειδικό λογαριασμό» ο οποίος σημειωτέον, είχε προκαλέσει την έκρηξη του κ. Βενιζέλου που σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για «προτεκτοράτο».

Αυτός ο Ειδικός λογαριασμός θα επιτρέπει «τον καλύτερο έλεγχο και επιτήρηση (της κίνησης) των ποσών που θα δανεισθούν στην Ελλάδα». Αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕ, ΔΝΤ). Θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι η Ελλάδα θα εγγράψει στο σύνταγμά της ρήτρα η οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα

13. Επίτροπος Ελλάδας

Η πρόταση έγινε από την Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε για να τεθεί η Ελλάδα σε εποπτεία και να οριστεί Επίτροπος για τη χώρα. Αντέδρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία.

Εν τω μεταξύ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».

«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Πρέπει «να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο» τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι «λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της».

Τι έχουν προβλέψει οι Financial Times: σκληρή εποπτεία με ξένους τεχνοκράτες στην Ελλάδα

Σε καθεστώς σκληρής διεθνούς εποπτείας, με νέους ασφυκτικούς όρους δανεισμού, τοποθετεί την Ελλάδα η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Financial Times, των οποίων τα δημοσιεύματα αποτελούν, συνήθως, προαναγγελία όσων προετοιμάζονται για την Ελλάδα.

«Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, την πάταξη της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα να επισπευσθεί η αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο συζητείται να περιλαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ προς την Αθήνα για δύο επιπλέον χρόνια.

Τα μέτρα αποτελούν την πιο προχωρημένη μέχρι σήμερα επιβολή διεθνούς ελέγχου στην λήψη των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Προτεκτοράτο

Σωρεία ξένων δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, η Ελλάδα τέθηκε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, πλέον, σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά της, δεν έχει παρά μια « περιορισμένη κυριαρχία ».

Ήδη από τον Ιούλιο του 2011, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έχει δηλώσει: « Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά ».

Και στις 27 Ιανουαρίου, φέτος, η βρετανική εφημερίδα « Financial Times » έδωσε στη δημοσιότητα ένα γερμανικό έγγραφο που καλούσε την Αθήνα να υποδεχτεί έναν μόνιμο επίτροπο με δικαίωμα βέτο, για να επιβλέπει τον προϋπολογισμό του κράτους και να μπλοκάρει κάθε μη επιτρεπτό από τους πιστωτές της Ελλάδας έξοδο.

Τέλος, την παραμονή της συμφωνίας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό « Der Spiegel », ο Βόλκερ Κάουντερ, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Κοινοβούλιο, προχώρησε ακόμα περισσότερο, ζητώντας την αποστολή στην Ελλάδα « γερμανών δημοσίων υπαλλήλων για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής χρηματοπιστωτικής διοίκησης ». Το ίδιο αίτημα, εξάλλου, διατύπωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Επίσης, όπως επισημαίνουν τα ξένα δημοσιεύματα, τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο πλαίσιο της βοήθειας θα τοποθετηθούν σ' έναν κλειστό λογαριασμό, στον οποίο μόνο η τρόικα θα έχει πρόσβαση και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμεύσει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους και όχι για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Τα νέα ομόλογα του ελληνικού κράτους δεν θα υπόκεινται πλέον στον ελληνικό νόμο, αλλά στον βρετανικό. Και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των ιδιωτών πιστωτών της, αυτή θα κρίνεται στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξένοι επίτροποι σε κάθε υπουργείο, τράπεζα και φορέα του Δημοσίου Πηγή: Ξένοι επίτροποι σε κάθε υπουργείο, τράπεζα και φορέα του Δημοσίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/76973#ixzz2CQD623vF"

Έρχεται το τέλος για τα πενταψήφια τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ!

Ακόμη και στον αναπληρωτή υπουργό υγείας Μάριο Σαλμά ξενίζει πια η υποχρεωτική πληρωμή από τους ασθενείς για ένα ραντεβού με γιατρό, μέσω των τηλεφωνικών κέντρων ιδιωτικών εταιρειών. Τι θα κάνει;

Όπως ο ίδιος επεσήμανε με εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ, “Τα πενταψήφια νούμερα είναι απαράδεκτα και αίρω την πολιτική μου στήριξη σ΄ αυτούς τους διαγωνισμούς. Δεν είναι δυνατόν να βγάζει κανείς χρήματα από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, και να πληρώνει ο κόσμος για ένα ραντεβού”!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να αξιοποιήσει δημόσια τηλεφωνικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των ασθενών ή και να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών, δεδομένου ότι σήμερα ένα τηλεφώνημα για ραντεβού μπορεί να κοστίσει και πάνω από 2 ευρώ ανάλογα την αναμονή.

Στο μεταξύ όμως ο ΕΟΠΥΥ από αυτή τη διαδικασία βγάζει ελάχιστα καθώς ίσα ίσα που αναλογούν 10 λεπτά ανά τηλεφώνημα για τον φορέα.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται το τέλος για τα πενταψήφια τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news