facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Απεργούν οι φαρμακοποιοί στις 26-27 Νοεμβρίου

Σε 48ωρη απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί της χώρας στις 26 και 27 Νοεμβρίου για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, κατά τη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Επίσης, αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία την μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου που αφορά στην Υγεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ, η πλήρης αποπληρωμή των οφειλομένων για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση, αλλά και η αποπληρωμή των χρεών όλων των εντασσομένων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για τα φαρμακεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι φαρμακοποιοί στις 26-27 Νοεμβρίου"

ΕΟΕ:H επιστολή-σοκ προς τη Βουλή!

Επιστολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προς τους 300 βουλευτές, με την οποία τους ζητά με δραματικό ύφος,να μην ψηφίσουν τις νέες περικοπές στον αθλητισμό!

Μία μέρα μετά την κραυγή αγωνίας που εξέπεμψαν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρήματα την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο ελληνικός αθλητισμός, εάν ψηφιστούν οι νέες περικοπές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2013, φτάνοντας μάλιστα ακόμα και σε «λουκέτο» και αναστολή όλων των λειτουργιών, η ΕΟΕ προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα.

Εστειλε επιστολή στους 300 βουλευτές στην οποία με δραματικό ύφος, αναλύεται η κατάσταση αλλά και τι θα συμβεί εάν τελικά ψηφίσουν οι βουλευτές τον προυπολογισμό. Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κατσιαδάκης, οι οποίοι στο τέλος της, θέτουν προ των ευθυνών τους, τους εκπροσώπους του ελληνικού Εθνους, για το πλήγμα που θα επιφέρουν στη νεολαία του τόπου μας.

Το gazzetta.gr σας αποκαλύπτει τα σημαντικότερα σημεία της επιστολής η οποία ξεκινάει ως εξής:

«Ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή τις επικείμενες δραματικές περικοπές που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θέλουν να σας ενημερώσουν για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τα νέα δεδομένα και να σας επιστήσουν την προσοχή για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η περαιτέρω συρρίκνωση του κονδυλίου για τον αθλητισμό, που είναι το πιο ζωντανό και υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.»

Στη συνέχεια η επιστολή περιγράφει την κατάσταση που θα δημιουργηθεί:

«Ο αθλητισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά κοινωνικό αγαθό, διότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Τα κρατάει μακριά από την αλητεία, μακριά από την εγκληματικότητα αλλά και τα ναρκωτικά. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς υπάρχει το τεράστιο αγαθό της υγείας που δεν έχει σύγκριση με οτιδήποτε άλλο. Είναι παγκοσμίως γνωστό και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι με ένα εκατομμύριο ευρώ στον αθλητισμό γλυτώνεις επτά εκατομμύρια για δαπάνες υγείας! Εμείς γιατί θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτούς τους δείκτες, σπαταλώντας επτά εκατομμύρια ευρώ για την υγεία, για το κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που κόβουμε από τον αθλητισμό;

Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.500.000 ενεργοί αθλητές οι οποίοι θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο καθώς, με τις περικοπές που έχουν εξαγγελθεί, ο αθλητισμός θα έχει απολέσει μέσα σε μια τριετία, το 75% των χρημάτων που εισέπραττε (περίπου 150.000.000 ευρώ). Πλέον τα χρήματα θα αρκούν απλώς και μόνο για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών δαπανών των Ομοσπονδιών, δηλαδή τους μισθούς των διοικητικών υπαλλήλων, το ΙΚΑ και την εφορία και δεν θα μένει τίποτα για τον πραγματικό αθλητισμό, ο οποίος οδηγείται στην πραγματική εξαφάνιση. Πρέπει να ξεχάσουμε τη διεξαγωγή αγώνων και πρωταθλημάτων αλλά και την αποστολή εθνικών Ομάδων στο εξωτερικό για συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις.»

Στη συνέχεια αφού κατατίθενται οι προτάσεις της ΕΟΕ επισημαίνεται το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, καθώς δεν θα έχουν χρήματα ούτε για τις στοιχειώσεις λειτουργίες τους. Και καταλήγει η επιστολή ως εξής:

«Σας απευθύνουμε μια τελευταία έκκληση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και σας ζητάμε να αναλογιστείτε τις τραγικές συνέπειες που θα προκύψουν για τη νεολαία, εάν πείτε το ναι στις νέες περικοπές για τον αθλητισμό. Ο ελληνικός αθλητισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια σηκώνει ψηλά το κύρος και το όνομα της χώρας αλλά, ως ανταμοιβή, ετοιμάζεται να πάρει το 0,007% του προϋπολογισμού!

Κάντε κάτι έστω και την ύστατη ώρα. Πείτε όχι στις μειώσεις των κονδυλίων για τον αθλητισμό στο νέο προϋπολογισμό και σταθείτε στο πλευρό των εκατομμυρίων ελληνικών οικογενειών που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό. Μόνο εσείς μπορείτε να δώσετε τη λύση. Κάντε το για τα παιδιά μας.»

Οπως λένε οι άνθρωποι του αθλητισμού, ελπίζουν σε κάποια αντίδραση από ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο και έχουν εκλεγεί στη Βουλή, αν και θεωρείται δύσκολο να αλλάξει κάτι!

gazzetta

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΕ:H επιστολή-σοκ προς τη Βουλή!"

Ελληνίδα έχασε την όρασή της από άγνωστο γενόσημο

Μια απίστευτη καταγγελία έκανε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ, Γιάννης Χρονόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Χρονόπουλος καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά», περιέγραψε τι συνέβη σε μια ασθενή του όταν της χορήγησε άγνωστο γενόσημο φάρμακο.

Η ασθενής, η οποία έπασχε από οστεοπόρωση και για αυτό το λόγο λάμβανε θεραπεία, όταν έλαβε το άγνωστο γενόσημο διαπίστωσε ότι έχασε μέρος της όρασή της. Η παρενέργεια αυτή διήρκησε για τουλάχιστον τρεις ώρες ενώ παράλληλα άρχισε να νιώθει μυϊκά άλγη.

Σε επικοινωνία του newsbomb.gr με τον κ. Χρονόπουλο, μας είπε ότι οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι πολλές κάτι που αποδεικνύει η περίπτωση της ασθενής του, η οποία βίωσε άμεσα την απειλή του συγκεκριμένου φαρμάκου. «Σκεφτείτε τι κάνουν τα ανώνυμα γενόσημα από το Μπαγκλαντές!», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος στο newsbomb.gr.

Εξάλλου επανειλημμένως ο ιατρικός κόσμος και ιατρικοί σύλλογοι έχουν τονίσει την επικινδυνότητα της συντογογράφησης με βάση την δραστική ουσία που η τρόικα και η γερμανίδα Καγκελάριος θέλουν να επιβάλλουν στην χώρας μας. Μέτρο που σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ισχύσει και όπως άπαντες δηλώνουν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Ελλήνων πολιτών.

Όλος ο επιστημονικός κόσμος επιμένει ότι η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία δεν έχει καμία θεραπευτική βάση και ότι πίσω από αυτό κρύβονται συγκεκριμένες πολυεθνικές με τεράστια παραγωγή φθηνών ανώνυμων γενόσημων σε τρίτες χώρες, οπως η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Μπαγκλαντές κ.α.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνίδα έχασε την όρασή της από άγνωστο γενόσημο"

Ο Ι.Σ.Α ενημερώνει τους ανασφάλιστους γονείς για τους παιδικούς εμβολιασμούς

Αναφορικά με το επείγον – κρίσιμο για τη Δημόσια Υγεία θέμα των εμβολιασμών των ανασφάλιστων παιδιών, βάσει των τηλεοπτικών λεγομένων της Υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α) θα ήθελε να ενημερώσει τους ανασφάλιστους γονείς ότι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους πανελλαδικά μπορούν να απευθύνονται σε:

Δημόσια Νοσοκομεία
Κέντρα Υγείας
Περιφερειακά Πολυδύναμα Κέντρα
Ιατροκοινωνικά Κέντρα (πρώην ΠΙΚΠΑ)
Κατά τόπους Δημοτικά Ιατρεία και Πολυιατρεία

Στα παραπάνω σημεία οι ανασφάλιστοι γονείς μπορούν χωρίς διαδικασίες να εξυπηρετούνται για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, καθώς το Υπουργείο Υγείας ως αρμόδιο για τους εμβολιασμούς, όπως διαβεβαίωσε η κ. Σκοπούλη, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες παραγγελίες σε εμβόλια και έχει καλύψει τις ανάγκες όλων των Περιφερειών της χώρας.

Ο Ι.Σ.Α εύχεται να αποδειχτεί στην πράξη ότι η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφει η κ. Σκοπούλη, διαφορετικά η Υφυπουργός Υγείας θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σε περίπτωση που οι γονείς επισκεφτούν τις δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για τον εμβολιασμό των παιδιών τους αλλά δεν εξυπηρετηθούν, παρακαλούμε να ενημερώσουν τον Ι.Σ.Α στο τηλ. 210 3839770 εσωτ. 211, και στο email: isathens1@isathens.gr

Για το Δ.Σ του Ι.Σ.Α


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ι.Σ.Α ενημερώνει τους ανασφάλιστους γονείς για τους παιδικούς εμβολιασμούς"

17 δισ. ευρώ σε μισθούς – συντάξεις, 67 δισ. ευρώ σε τοκογλύφους!

Γιατί «δεν έχει το κράτος» τους; Γιατί «δε φτάνουν τα λεφτά», για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων που για το επόμενο έτος, με βάση τον Τακτικό Προϋπολογισμό (σελίδα 78 της Εισηγητικής Εκθεσης) έχουν προϋπολογιστεί στα 17,5 δισ. ευρώ;

Γιατί αυτοί οι μισθοί και οι συντάξεις, που «δεν φτάνουν τα λεφτά» για να πληρωθούν, μέσα σε ένα χρόνο, από το 2012 στο 2013, περικόπτονται ακόμα κατά 2 δισ. ευρώ;

Γιατί ματώνει ο ελληνικός λαός, από ένα «τρίτο Μνημόνιο» που έρχεται να προσθέσει την ταφόπλακα στη σφαγή που προηγήθηκε όλη την προηγούμενη τριετία;

Η απάντηση δίνεται από τους ίδιους τους δήμιους του ελληνικού λαού. Από αυτούς που αύριο αναμένεται να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2013, για να «σώσουν» – για μια ακόμα φορά – τη χώρα.

Ομολογούν οι ίδιοι ποιους «σώζουν» στην πραγματικότητα. Ομολογούν οι ίδιοι για ποιους δουλεύουν. Ομολογούν οι ίδιοι όχι μόνο από ποιους τα παίρνουν, αλλά και σε ποιους τα δίνουν.

Στην ίδια σελίδα, την σελίδα 78 του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013, στον Πίνακα 3.9, περιγράφουν με ακρίβεια ποιος κερδίζει από τον αδίστακτο ταξικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό τους, λοιπόν, μόνο μέσα στο 2013 έχουν προβλέψει ότι θα καταβάλουν σε τόκους και σε χρεολύσια για την ικανοποίηση κάθε λογής ντόπιων και ξένων τοκογλύφων που έπαιξαν και παίζουν με το δημόσιο χρέος της χώρας, το ποσό των τουλάχιστον 67,197 δισ. ευρώ! * Από μια οικονομία, δηλαδή, που το ΑΕΠ της, μετά από τη συνεχή βύθιση που της έχουν προκαλέσει τα μέτρα, μόλις και μετά βίας θα φτάσει το 2013 στα 193 δισ. ευρώ, οι «σωτήρες» παρέχουν πάνω από το 1/3 αυτού του ΑΕΠ σε δανειστές, σε πιστωτές, σε κερδοσκόπους και σε «αλογομούρηδες» που στοιχηματίζουν πάνω στη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του χρέους! Λεηλατούν το λαό, αποφάσισαν να του επιβάλουν ακόμα 19 δισ. ευρώ νέα μέτρα μέχρι το 2016, και μέσα σε μια χρονιά, το 2013 δίνουν 67 δισ. ευρώ και πλέον στους τοκογλύφους, για την αποπληρωμή ενός χρέους – Λερναία Υδρα!
Για ένα χρέος που δεν το προκάλεσε ο λαός, αλλά το πληρώνει!
Για ένα χρέος που δεν μειώνεται, αλλά μεγαλώνει! Για ένα χρέος που δεν δανείζονται για την αποπληρωμή του, αλλά που δανείζονται για τη ρευστότητα των κεφαλαιοκρατών και για την αέναη πληρωμή του (στο πολλαπλάσιο) από το λαό!

rizospastis

Διαβάστε Περισσότερα » "17 δισ. ευρώ σε μισθούς – συντάξεις, 67 δισ. ευρώ σε τοκογλύφους!"

Κυνήγι αποδείξεων και το 2013

Αποδείξεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Όχι όμως για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά για να εξασφαλίσουν τη σταθερή έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα και το νέο σύστημα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Το μέτρο των αποδείξεων δεν θα αλλάξει. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 6.250 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις π.χ. 5.500 ευρώ τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 75 ευρώ (6.250 - 5.500 = 750 Χ 10% = 75).

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυνήγι αποδείξεων και το 2013"

Δημοσκόπηση Rass : Επτά στους δέκα δεν θα ψήφιζαν τα μέτρα

Ξακάθαρα κατά του «Μνημονίου 3» τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με νέα έρευνα, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν επιβεβλημένο τον ανασχηματισμό για να πορευθεί η κυβέρνηση στην επόμενη ημέρα.

Η έρευνα της εταιρείας Rass για το λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας για την ψήφιση του «Μνημονίου 3» και τις σκέψεις των πολιτών για την επόμενη ημέρα.

Το 69,7 των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα καταψήφιζε το πακέτο σκληρών μέτρων έναντι του 26,2% που δήλωσε ότι θα το υποστήριζε με την ψήφο του.

Επίσης. Σε ποσοστό 30,5% οι πολίτες θεωρούν τον ανασχηματισμό ως την πιο σωστή πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα με ένα 28,2% να προτιμάει να μείνει η κυβέρνηση ως έχει.

Αναφορικά με τη ΔΗΜΑΡ το κλίμα φαίνεται πως συνεχίζει να είναι θετικό με το 58,2% να απαντάει ότι πρέπει να μείνει στην κυβέρνηση σε αντίθεση με το 32% που επιθυμεί την αποχώρησή της.

Δυσαρεστημένοι δείχνουν να είναι οι πολίτες και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, καθώς σε ποσοστό 73% εκτιμούν ότι δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ελιγμών και θα μπορούσε να πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα, πάντως, είναι ότι το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα κρίνουν ως επιζήμιο το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρωζώνης. Στην πλειοψηφία του, 65,2%, συνεχίζουν να θεωρούν ωφέλιμη την Ευρωζώνη, ωστόσο το 31% παραμένει ένα πολύ υψηλό ποσοστό για μια χώρα η οποία υποβάλλεται σε σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή ακριβώς για να καταφέρει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Rass : Επτά στους δέκα δεν θα ψήφιζαν τα μέτρα"

Και «καρότο» και «μαστίγιο» από την Γερμανία για Σαμαρά

«Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη», δηλώνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των... Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, ζητεί ωστόσο να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ο κ. Κάουντερ επισημαίνει ότι η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται και από το νέο πακέτο λιτότητας, αλλά τονίζει ότι «οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους» και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της πίεσης «προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας», όπως λέει.

Αναφέρεται μάλιστα, συγκεκριμένα στην απουσία αποτελεσματικού φορολογικού μηχανισμού και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. «Δεν επιτυγχάνουμε τίποτα δίνοντας διαρκώς περισσότερα χρήματα, χωρίς την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», επαναλαμβάνει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστηρίζει ότι «ένα νέο «κούρεμα» θα υπονόμευε εκ νέου την αξιοπιστία του ευρώ» και προσθέτει: «Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις».

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Και «καρότο» και «μαστίγιο» από την Γερμανία για Σαμαρά"

Χαλά μόλις λήξει η εγγύηση

Αυξάνονται οι κατηγορίες σε βάρος κατασκευαστών ηλεκτρονικών ότι τα προϊόντα τους αντέχουν όσο διαρκεί η εγγύηση και μετά χαλούν αναγκάζοντας τους καταναλωτές να αγοράσουν καινούργια. Υπάρχει πρόθεση ή είναι σύμπτωση;

Χάλασε ο εκτυπωτής ή η καφετιέρα μόλις έληξε η εγγύηση; Μήπως η τιμή και τοποθέτηση ανταλλακτικού στον φορητό υπολογιστή ήταν εν τέλει ακριβότερη από την αγορά καινούργιου; Αν απαντήσετε «ναι», τότε θα γνωρίζετε ίσως ότι πολλά προϊόντα, κυρίως ηλεκτρονικά, έχουν…. «ημερομηνία λήξης».

Καλό για τους κατασκευαστές διότι διασφαλίζεται η ζήτηση προϊόντων και κακό για τους καταναλωτές διότι πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να ξαναγοράσουν ένα προϊόν χωρίς να συντρέχει οπωσδήποτε λόγος. Η πολιτική αυτή έχει δυστυχώς επιπτώσεις και στο περιβάλλον επειδή όλα τα χαλασμένα ηλεκτρονικά καταλήγουν στα σκουπίδια ή στην καλύτερη περίπτωση στην ανακύκλωση.

Στην κορυφή η Samsung μέχρι τις 7 Νοεμβρίου

Ο Στέφαν Σρίντε δημιούργησε μια γερμανόφωνη ιστοσελίδα www.murks-nein-danke.de η οποία φιλοξενεί εμπειρίες-καταγγελίες καταναλωτών για προϊόντα που ήταν….ελαττωματικά πριν την ώρα τους και χάλασαν μόλις έληξε η εγγύηση. «Οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται για ηλεκτρονικά προϊόντα», λέει στην DW ο Στέφαν Σρίντε. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Epson, η Brother, η Philips και η Apple. Στην κορυφή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου του 2012 βρίσκονταν η κορεατική εταιρία Samsung.

Το πρόβλημα στα ηλεκτρονικά παρουσιάζεται, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Στέφαν Σρίντε σε νευραλγικά σημεία, που έχουν ένα κοινό στοιχείο. Πρόκειται για μικρά και φθηνά ανταλλακτικά, όπου χρησιμοποιήθηκε για λόγους οικονομίας πλαστικό και όχι μέταλλο.

Η λύση στα χέρια των καταναλωτών!

Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής κάνει τη διαφορά
Ο οικονομολόγος Ντομινίκ Ενστε από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Στέφαν Σρίντε: «Οι κατασκευαστές δεν τοποθετούν στα προϊόντα τους υλικά που αντέχουν. Ο δημιουργός της ιστοσελίδας διαμαρτύρεται λέγοντας ότι ήδη από τον σχεδιασμό ενός ηλεκτρονικού προϊόντος δεν δίνεται καμιά σημασία στην ανθεκτικότητα.

Κατά την άποψη του Ντομινίκ Ενστε η αγορά έχει τη λύση του προβλήματος στα χέρια της. Ο λόγος για την ισχύ του καταναλωτή. «Οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν ποια προϊόντα τους ταιριάζουν καλύτερα και πoια όχι», λέει ο Γερμανός ειδικός. Η ανθεκτικότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όταν αγοράζουμε ένα προϊόν, λέει ο Ντομινίκ Ενστε. Το ίδιο ισχύει επίσης για τις πληροφορίες γύρω από την κατασκευή, καθώς και τις δυνατότητες ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό ο πελάτης μπορεί να αποφασίσει καλύτερα αν επιθυμεί να αγοράσει κάτι που θα αντέξει 5 χρόνια ή αν θα αγοράσει μέσα σε μια πενταετία δύο προϊόντα».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλά μόλις λήξει η εγγύηση"

Έτσι κερδίζουν από την ελληνική κρίση οι τράπεζες της Εσθονίας

Αναπάντεχα ευεργετικές επιπτώσεις φαίνεται πως έχει στην οικονομία της Εσθονίας η κρίση χρέους που γονατίζει την Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, αναφέρει μία από τις πιο έγκυρες εσθονικές εφημερίδες, η εβδομαδιαία Eesti Ekspress.

Πώς; Κυρίως, λόγω των Ρώσων που ζουν σε Ελλάδα και Κύπρο οι οποίοι, φοβούμενοι να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, τα μεταφέρουν σε τράπεζες της Εσθονίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Και προσθέτει πώς από τις αρχές του χρόνου, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 11.2%: κατά 7.8% αυξήθηκαν οι νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί Εσθονών, κατά 28.2% εκείνοι των αλλοδαπών, ενώ κατά 34% εκείνοι των ξένων επιχειρήσεων.

Οι Ρώσοι φοβούνται ότι το ευρώ θα αντικατασταθεί από τη δραχμή, ένα όχι και τόσο σταθερό νόμισμα, εξηγεί στο έντυπο ο Aivar Rehe, διευθυντής της Sampo Bank, εσθονικού παρακλαδιού της Danske Bank.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι κερδίζουν από την ελληνική κρίση οι τράπεζες της Εσθονίας"

Δικαστική παρέμβαση για την προκλητική εξαίρεση των υπαλλήλων της Βουλής από τις περικοπές μισθών και συντάξεων

Αδικημένοι δηλώνουν οι ίδιοι!

- Τη στιγμή που ο ελληνικός δοκιμάζεται, οι υπάλληλοι της Βουλής εξαιρούνται από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων
- Το Ελεγκτικό Συνέδριο επιμένει στην πλήρη κατάργηση όλων των προνομίων των υπαλ. της Βουλής
- Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του συλλόγου των υπ. της Βουλής όπου κάνουν λόγο για άδικη κριτική που υφίστανται


Σάλος προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Βουλής εξαιρέθηκαν από τα μέτρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων μετά από μία μίνι-απεργία που ζήτημα να διήρκησε περισσότερο από 15 λεπτά! Η συγκεκριμένη προκλητική εξαίρεση εκτός όμως από την οργή του λαού προκάλεσε και τη δικαστική παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Διονύσιος Λασκαράτος, άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου, εισηγούμενος στην ολομέλεια του σώματος την οριστική και πλήρη κατάργηση των όποιων προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής. Όπως υποστηρίζει, η αυτοτέλεια της Βουλής που προβλέπεται από τον κανονισμό της, αφορά μόνο θεσμικά θέματα και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων της.

Η απόφαση της ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι της Βουλής συνεχίζουν να προκαλούν και μάλιστα ο σύλλογός τους έβγαλε ανακοίνωση στην οποία κάνουν λόγο για άδικη κριτική που υφίστανται.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι έχουν υποστεί μειώσεις και περικοπές ενώ έχουν καταργηθεί αρκετά επιδόματα.

Όλη η ανακοίνωση

"Για μια ακόμη φορά, εμείς, οι εργαζόμενοι της Βουλής, βρεθήκαμε στο στόχαστρο μιας άδικης κριτικής, που λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας την οποία αυτή δημιουργεί, βρίσκει, τελικά,
απήχηση στην κοινωνία.

Συναισθανόμαστε πλήρως τις κρίσιμες στιγμές που διανύει η χώρα.Γνωρίζουμε τις θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας, διότι συμμετέχουμε σε αυτές. Συμμετέχουμε ενεργά, αφού υφιστάμεθα περικοπές στις αποδοχές μας όπως
και όλοι οι εργαζόμενοι.

Για το λόγο αυτό αντιδρούμε στις προσπάθειες ορισμένων πλευρών να μας εμφανίσουν ως …ανάλγητους. Ως προνομιούχους. Ως ανθρώπους που αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν. Και είναι λάθος Όπως είναι λάθος να
συμβαίνει για οποιαδήποτε κατηγορία εργαζομένων.

Η αλήθεια είναι ότι:

1. Οι εργαζόμενοι στη Βουλή ακολουθούν όλες τις μειώσεις που επήλθαν με το ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, καταργήθηκαν και για εμάς όλα τα επιδόματα όπως τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, και τα
επιδόματα αδείας, μηχανογράφησης, προσωπικής διαφοράς κ.λπ. Ό,τι καταργήθηκε ή καταργείται για οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο, καταργείται και για εμάς.
2.Οι περίφημοι 15ος και 16ος μισθός, έχουν ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. Το επαναλαμβάνουμε για όσους δεν το καταλαβαίνουν. ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.
3. Η μισθοδοσία των εργαζομένων στη Βουλή έχει μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια (και με τον προϋπολογισμό του 2013) κατά 35,2% . Που σημαίνει, για όσους γνωρίζουν, μείωση που φτάνει το 50%, ως προς τις καθαρές αποδοχές.
4. Δεν αμφισβητείται πως το όριο των υπερωριών για τους εργαζόμενους στη Βουλή είναι μεγαλύτερο από αυτό των υπαλλήλων των υπουργείων.
5. Δεν αμφισβητείται όμως και το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στη Βουλή λειτουργούν με ωράρια που δεν υπάρχουν στους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου, στενού και ευρύτερου.
6. Δεν αμφισβητείται το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στη Βουλή δεν εργάζονται μόνο μέχρι την ολοκλήρωση και ψήφιση νομοσχεδίων, δηλαδή μέχρι και τη 1 ή τις δύο τα ξημερώματα. Χρειάζονται άλλες δύο τουλάχιστον ώρες για να τελειώσουν τα πρακτικά, να περαστούν οι τροπολογίες και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να αποσταλούν την άλλη μέρα νωρίς το πρωί στο αρμόδιο υπουργείο για έλεγχο και στη συνέχεια στο Τυπογραφείο.
7. Δεν αμφισβητείται, τέλος, το γεγονός πως υπάρχουν, και διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών τα Σαββατοκύριακα.

Δεν ζητούμε να μας … λυπηθούν διότι πέραν του έργου μας εκτελούμε και λειτούργημα. Για το λόγο αυτό άλλωστε είναι σπάνιες έως ανύπαρκτες οι περιπτώσεις που ως εργαζόμενοι μετέχουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όμως αυτό απέχει πολύ από το να δεχθούμε να γίνουμε αδιαμαρτύρητα τα εξιλαστήρια θύματα μιας κατάστασης για την οποία και εμείς, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δεν ευθυνόμαστε.

Απέχει πολύ από το να μας εμφανίζουν ως golden boys του δημοσίου και να γράφουν ή να λένε ψευδέστατα ώς ότι ένας πρωτοδιοριζόμενος στη Βουλή, υποχρεωτικής μάλιστα εκπαίδευσης, λαμβάνει 1900 ευρώ καθαρά".

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική παρέμβαση για την προκλητική εξαίρεση των υπαλλήλων της Βουλής από τις περικοπές μισθών και συντάξεων"

Μανιτάκης: Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι προνόμιο

Ποιοι τομείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλάζουν

Τις βασικές αλλαγές που επέρχονται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πολυνομοσχέδιο παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.

«Με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εγώ προσωπικά προσέρχομαι για να σας παρουσιάσω τις βασικές αλλαγές που επέρχονται στη διοίκηση με το πολυνομοσχέδιο», ανέφερε στην έναρξη της τοποθέτησής του από το βήμα της Βουλής ο κ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές επέρχονται σε τρεις βασικούς τομείς:

1. Ο τομέας μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Ο θεσμός της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων όταν καταργούνται θέσεις και την μετάταξη όπου υπάρχουν ανάγκες.

3. Ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης.

Ο υπουργός τόνισε ότι με τις μεταρρυθμίσεις διευρύνεται η έννοια του κρατικού υπαλλήλου, προσθέτοντας ότι ο κανόνας ότι ο δημόσιος υπάλληλος παραμένει ακίνητος στη θέση του διασπάται.
Διευκρίνισε, επίσης, ο κ. Μανιτάκης ότι «λαμβάνεται η πρόνοια να γίνεται η μετακίνηση με διαδικασίες αντικειμενικές».

«Πιστεύω ότι μόνο με το θεσμό της κοινοτικότητας θα αποφευχθεί μια πολιτική οριζόντιων απολύσεων που είναι και ανεφάρμοστες και αντισυνταγματικές».

Επισήμανε δε, ότι η «μονιμότητα δεν είναι προνόμιο προσωπικό αλλά εγγύηση θεσμική, για να εκπληρώνει ο υπάλληλος απερίσπαστος τα δημοσιοϋπαλληλικά του καθήκοντα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιτάκης: Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι προνόμιο"

Καταργείται ο Τειρεσίας - Λύση πακέτο για τα δάνεια

Αποφασισμένη να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πιστωτικής ασφυξίας στις επιχειρήσεις λόγω του «Τειρεσία» είναι η κυβέρνηση. Και παρά τις αντεγκλήσεις ή τις διαφωνίες με τις τράπεζες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφή εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να βρει το πλαίσιο εκείνο ώστε και τα νοικοκυριά που πραγματικά βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο να πάρουν «ανάσες» και οι υγιείς επιχειρήσεις να βγουν από το σκόπελο της «μαύρης λίστας» του «Τειρεσία» και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα των επισφαλειών που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα κεφαλαιακής αποκατάστασης.
Οι αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη το βράδυ από το βήμα της Βουλής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και στην πλευρά των τραπεζών.
Το σχέδιο που προωθεί εκ νέου η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «ΤτΚ», κινείται σε τρεις κομβικούς άξονες για να καλύπτει τις ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών: Πρώτον, κατάργηση του «Τειρεσία», όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, και αντικατάστασή του από ένα σύστημα «βαθμολόγησης» των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες. Δεύτερον, ουσιαστικές ρυθμίσεις δανείων για στεγαστικά και καταναλωτικά και, τρίτον, αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Νεότερα στο μέτωπο των πλειστηριασμών ακινήτων δεν υπάρχουν για την ώρα, με την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει την παράταση της απαγόρευσής τους για ακόμη ένα έτος.
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς και ο πολιτικός προϊστάμενός του κ. Κωστής Χατζηδάκης επιμένουν στο να δοθεί συνολική λύση-πακέτο είτε με μορφή νόμου είτε σαν τροπολογία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των δανείων και τις αλλαγές στον «Τειρεσία».
Και υπό αυτό το πρίσμα, τις τελευταίες ημέρες έχει επανεκκινήσει ο διάλογος με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για να συμφωνηθούν οι παράμετροι των ρυθμίσεων. Μάλιστα, οι τραπεζίτες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποστείλουν στο υπουργείο το «κοστολόγιο» αυτών των πρωτοβουλιών ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που δεν θα «καίει» κεφάλαια, όπως υποστηρίζουν οι τραπεζίτες. Από το υπουργείο Ανάπτυξης άφηναν να εννοηθεί ότι το κόστος στα κεφάλαια των τραπεζών είναι ελέγξιμο γιατί θα επιφέρουν ένα σημαντικό όφελος: να αποπληρώνονται τα δάνεια.
Αυτό που επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι τα περιθώρια χρόνου για τα πιστωτικά ιδρύματα στενεύουν και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν, καθώς τα «κόκκινα δάνεια» εξελίσσονται σε Αρμαγεδδώνα, που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης. Και αυτό γιατί, για να καλυφθούν οι επισφάλειες, τα πιστωτικά ιδρύματα «δεσμεύουν» κεφάλαια μέσω των προβλέψεων που εγγράφουν και πλέον αυτές οι προβλέψεις κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη, «τρώγοντας» στην ουσία από τα εποπτικά κεφάλαια.
Επιπλέον, όσο μετατίθεται χρονικά η ρύθμιση τόσο αυξάνονται οι καθυστερήσεις πληρωμών από δανειολήπτες που περιμένουν να δουν το νόμο και πώς θα υπαχθούν σε αυτόν, ενώ και τα νέα μέτρα θα φέρουν περισσότερα νοικοκυριά σε θέση αδυναμίας πληρωμής.

«Βαθμολόγιο»
Την κατάργηση του συστήματος «Τειρεσίας» με τη μορφή που έχει σήμερα έχει προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης στους τραπεζίτες και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των πολιτών με τις τράπεζες στα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα που θα απεικονίζει όλους τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με κάθε τράπεζα (δηλαδή όλα τα δάνεια και τις κάρτες που έχει σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα), θεσπίζοντας… βαθμολόγιο (pointsystem) με βάση τη συμπεριφορά τους και σειρά άλλων κριτηρίων (π.χ. επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.). Ετσι η κάθε τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της. Στο νέου τύπου «Τειρεσία» θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας πραγματική εικόνα για το ποιος, ενώ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεν πληρώνει τα δάνειά του, επικαλούμενος οικονομική ένδεια.
«Με τις υφιστάμενες διαδικασίες και λειτουργία, ο “Τειρεσίας” “πνίγει” την υγιή επιχειρηματικότητα. Θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί ως αξιολόγηση των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων όχι σαν απαγόρευση της τραπεζικής πρόσβασης», σχολίαζαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Και εξηγούσαν ότι, αν κάποιος προμηθευτής του Δημοσίου σήμερα έχει ακάλυπτες επιταγές, οφείλεται στο ότι το Δημόσιο δεν προβαίνει σε πληρωμές. Αυτός ο επιχειρηματίας, όμως, είναι πια εγγεγραμμένος στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία».
Σήμερα υπολογίζεται ότι καταχωρισμένα στη «μαύρη λίστα» είναι περί τα 1,6 εκατ. φυσικά -και νομικά- πρόσωπα, επειδή δεν πλήρωσαν τις επιταγές ή τις δόσεις των δανείων τους.
Ωστόσο, ο αριθμός των δυσμενών στοιχείων που υπάρχει στο σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ένας καταναλωτής -ως δανειολήπτης ή επιχειρηματίας- μπορεί να έχει περισσότερες από μία εγγραφές στα δυσμενή στοιχεία του «Τειρεσία».
Μόνο στο 9μηνο του 2012, τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν το 1,25 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, η «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» υπολογίζεται ότι «εμπλουτίστηκε» με 199.623 νέες καταχωρίσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
Τα δυσμενή στοιχεία αναγράφονται για διάστημα από 2 χρόνια όταν πρόκειται για επιταγές- συναλλαγματικές, 3 χρόνια για διαταγές πληρωμής, 4 χρόνια για πλειστηριασμούς και φτάνουν τα 10 χρόνια για πτωχεύσεις.

Δόση ίση με το 30% του εισοδήματος και κριτήρια για υπαγωγή στη ρύθμιση

Το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να υιοθετήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αντιστοιχία της δόσης από στεγαστικά ή και καταναλωτικά δάνεια στο 30% του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος, αν και η πλευρά των τραπεζών δεν συμφωνεί με αυτή την οριζόντια ρύθμιση.
Γι’ αυτό και παραμένει στο πλαίσιο του διαλόγου η εφαρμογή ενός «πλαφόν» στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης, συνδέοντάς το και με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. έως 20.000 ευρώ).
Για το υπόλοιπο ποσό προτείνεται να υπάρξει μια άτοκη περίοδος, π.χ., 3-4 ετών με ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές ρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν συνολικά αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και όχι να θεσμοθετήσουμε κινήσεις που, ούτως ή άλλως, κάνουν από μόνες τους οι τράπεζες», σημείωναν σχετικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ενα από τα κριτήρια για την υπαγωγή ενός δανειολήπτη σε ρύθμιση θα είναι και το ποσοστό μείωσης των αποδοχών του, αλλά και η… αφετηρία αυτής. «Αν κάποιος έχει εισοδήματα 200.000 ευρώ το χρόνο και μειώθηκαν στις 100.000 μπορεί να έχασε το 50%, αλλά θα πρέπει να δικαιούται ρύθμισης ως υπερχρεωμένος;», ήταν το ερώτημα κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης. Και αν, αντίστοιχα, κάποιος από τις 25.000 ετησίως «έπεσε» στις 20.000 ευρώ με τη μείωση του 25%, είναι πιο βασικό να βοηθηθεί ώστε να συνεχίσει να εξοφλεί τα χρέη του προς τις τράπεζες κανονικά…
Επίσης, οι ίδιες πηγές έφερναν ως παράδειγμα τις υφιστάμενες ρυθμίσεις των τραπεζών. Και σημείωναν ότι, αν κάποιος είχε 2.000 ευρώ μισθό το μήνα και πλήρωνε 700 ευρώ δόση στο στεγαστικό, αν σήμερα οι αποδοχές του είναι 800 ευρώ δεν μπορεί εξ ορισμού μετά από ρύθμιση να πληρώνει 500 ευρώ το μήνα στην τράπεζα. Αρα, αν και ρυθμισμένο με πρωτοβουλία από το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό το δάνειο θα «κοκκινίσει».
Γι’ αυτό και μελετάται να υπάρξει και χρονικό όριο για την ένταξη δανείων σε ρύθμιση με έτος-ορόσημο την εκταμίευσή του το 2010. Αυτό σημαίνει ότι άλλη αντιμετώπιση θα έχει ένα στεγαστικό που «κοκκίνισε» το 2006 ή το 2007 και άλλη αυτό που παρουσιάζει πρόβλημα την τελευταία διετία της βαθιάς ύφεσης.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν σαφείς και χωρίς ψιλά γράμματα διευκολύνσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας, γι’ αυτό και έχει εισηγηθεί να υπάρξει περίοδος χάριτος με μηδενική καταβολή δόσεων για περίοδο 4-5 ετών. Για αυτές τις ομάδες πολιτών θα υπάρχει ετήσια εξέταση της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για περισσότερους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί πως με τη συγκεκριμένη πρόταση οι οφειλέτες μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη και ταχύτερη ρύθμιση για τη μείωση των χρεών

Σάρκα και οστά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η εν λόγω διαδικασία δεν έχει «προχωρήσει» μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα πλέον οι αιτήσεις δικαστικής ρύθμισης τραπεζικών χρεών να λαμβάνει ημερομηνία δικάσιμου ακόμη και μετά από 6 χρόνια!
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών να λειτουργήσει ένας νομικός διαμεσολαβητής, ο οποίος, λαμβάνοντας για παράδειγμα την αμοιβή του παραβόλου, θα αναλαμβάνει να συμβιβάσει τράπεζα και δανειολήπτη, ρυθμίζοντας το δάνειο στο βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετείται, ώστε να μην φτάνει η υπόθεση στην… έδρα του Ειρηνοδικείου.
Εκτός από δικηγόρους, αυτόν το ρόλο θα μπορούσαν να αναλάβουν και οικονομολόγοι-στελέχη των τραπεζών, ρυθμίζοντας τα δάνεια σε ρεαλιστική βάση.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί πως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι οφειλέτες μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη και ταχύτερη ρύθμιση για τη μείωση των χρεών.
Ουσιαστικά, αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν στα φυσικά πρόσωπα, αφού οι επιχειρήσεις που μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα δεν εντάσσονται στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο, εξετάζεται η ρύθμιση οφειλών για όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και τεκμαίρεται η εξαρτημένη εργασία τους (π.χ. ασφαλιστές, μεσίτες, μηχανικοί κ.ά.)
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σκορδάς, στη Βουλή, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί. Ηδη 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησε σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.


Στο «κόκκινο» το 25% των συνολικών χορηγήσεων

Τέσσερα στα δέκα καταναλωτικά και πάνω από 20% των στεγαστικών δεν αποπληρώνονται


Τέσσερα στα δέκα καταναλωτικά δάνεια και πάνω από 20% των στεγαστικών δανείων έχουν μπει πλέον στην «κόκκινη» ζώνη και δεν αποπληρώνονται.
Τα μεγέθη είναι εκρηκτικά, καθιστώντας ξεπερασμένη την καταγραφή της BlackRock, η οποία ολοκληρώθηκε το 2011 και ακόμη τα αποτελέσματά της δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.
Η εικόνα είναι λίγο ως πολύ ίδια στις τράπεζες, τα στελέχη των οποίων «βλέπουν» ότι οι ρυθμίσεις που κάνουν -συνήθως επιμήκυνση διάρκειας- πέφτουν στο κενό, αφού οι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν ακόμη και «κουρεμένες» δόσεις. Από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν προβεί σε περισσότερες από 200.000 τέτοιες ρυθμίσεις-διευθετήσεις.
Οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες εκτιμώνται πλέον στα 55-60 δισ. ευρώ, σε συνολικά υπόλοιπα 232 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 25% των χορηγήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, από τις αρχές του 2012 μέχρι σήμερα, έχουν καταγγελθεί περισσότερα από 1,6 εκατ. χορηγητικά προϊόντα κάθε κατηγορίας (καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, επιχειρηματικά). Μόνο για τις πιστωτικές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι καταγγελίες από το 2009, ανεβάζοντας τον αριθμό των «κόκκινων» καρτών στις 450.000, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο καταναλωτικά δάνεια ανακηρύχθηκαν επισφαλή. Οι εκτιμήσεις για τα στεγαστικά που δεν αποπληρώνονται είναι εξίσου δυσοίωνες και ήδη υπολογίζεται ότι μέσα το τρέχον έτος έχουν καταγγελθεί πάνω από 150.000 δάνεια αυτής της κατηγορίας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο διάστημα 2 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2012 μόνο το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε 7.500 διαταγές πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, για ποσά κάτω από 20.000 ευρώ.
Η δε άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% το μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.

Τύπος της Κυριακής

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται ο Τειρεσίας - Λύση πακέτο για τα δάνεια"

Με υπεύθυνη δήλωση μέσω διαδικτύου το επίδομα θέρμανσης

Με υπεύθυνη δήλωση στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν υποβάλει το προηγούμενο έτος, εφόσον δεν ήταν υπόχρεοι, θα μπορούν να πιστοποιηθούν και να λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Εκεί, θα πρέπει να αναγράψουν στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα ότι δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση τον προηγούμενο χρόνο, διότι τα εισοδήματα τους ήταν χαμηλά. Η αίτηση θα γίνει δεκτή και θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης. Βέβαια θα γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δηλούμενων στοιχείων.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Με υπεύθυνη δήλωση μέσω διαδικτύου το επίδομα θέρμανσης"

Εξετάζονται τρόποι αύξησης επιδομάτων των σωμάτων ασφαλείας

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθεί το «επίδομα ειδικών συνθηκών» των Σωμάτων Ασφαλείας, μέσω ειδικών πόρων που θα προκύψουν από την ίδια τη δραστηριότητά τους, βρίσκεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης... όπως δήλωσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ο κ.Δένδιας, απευθυνόμενος προς τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, τους ζήτησε να εκτελέσουν το καθήκον τους όπως πάντα με το συνήθη τρόπο που τους διακρίνει παρά τις σημαντικές μισθολογικές μειώσεις που υπέστησαν. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι μόλις η οικονομική συγκυρία βελτιωθεί, αυτή η κυβέρνηση αλλά και όποια κυβέρνηση, θα αποκαταστήσει τις παροχές προς τους ανθρώπους που φυλάσσουν την ασφάλεια της χώρας.

Προσέθεσε ωστόσο ότι στο μεσοδιάστημα αυτό, με χρήση ειδικών πόρων, μπορεί να αυξηθεί το «επίδομα ειδικών συνθηκών» και κατά συνέπεια να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις των μισθολογικών περικοπών τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης εξήγγειλε ακόμη την κατάθεση νομοθετήματος με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνοντας ότι συνολικά ο χώρος αυτός παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία επιτρέπει την ευελιξία για μεγάλες τομές.

Σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με τις εν εξελίξει πολιτικές έχει σαφώς αλλάξει η εικόνα στα κέντρα των πόλεων, έχουν φύγει από τη χώρα 12. 215 παράνομοι μετανάστες, μηδενίστηκε η ροή από τον Έβρο και μειώθηκε σε ποσοστό 80% αυτή από τα νησιά από τον περασμένο Αύγουστο.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως η χώρα μας δέχεται εξαιρετικά θετικές αναφορές από τους εταίρους της με πολύ ενθαρρυντική την τοποθέτηση της Επιτρόπου ότι η χρηματοδότηση θα αυξηθεί από το 75% στο 95% κι επίσης ότι οι πόροι που θα διατεθούν στην Ελλάδα το 2014 για το επόμενο πρόγραμμα αυξάνουν σε 500 εκατ. ευρώ από 350 εκατ. του υπάρχοντος προγράμματος.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζονται τρόποι αύξησης επιδομάτων των σωμάτων ασφαλείας"

Στα τρία κόβεται οργανωτικά η ΕΛΑΣ

Στα τρία κόβεται οργανωτικά η ΕΛΑΣ μετά από νομοθέτημα που προωθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τον νέο σχέδιο η ΕΛΑΣ θα χωριστεί σε τρείς κλάδους τον Κλάδο της Τάξης, τον Κλάδο της Ασφάλειας, και τον Κλάδο του Μεταναστευτικού, της Προστασίας των Συνόρων. Επιπλέον από τις 1.440 οργανικές μονάδες θα παραμείνουν 750, ενώ θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις των αστυνομικών κατά 7.000.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «Αντί από μια Αστυνομία στατική, σκορπισμένη σε εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα στη χώρα, τα οποία συνήθως έχουν έναν εξωτερικό φρουρό και έναν αξιωματικό υπηρεσίας και ούτε καν ένα περιπολικό να μπορούν να υποστηρίξουν στην ανάγκη τον πολίτη».

Αλλαγές προβλέπονται και για την πυροσβεστική καθώς η Κατεχάκη θεωρεί πολλούς τους περίπου 13.000 πυροσβέστες που διαθέτει το σώμα.

defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα τρία κόβεται οργανωτικά η ΕΛΑΣ"

Αυτά είναι τα 40 χαράτσια και όχι μόνον που μας επιβάλλει το Μνημόνιο 3

Σαράντα είναι τα χαράτσια που προβλέπει το «Μνημόνιο 3» και έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που έχουν ήδη επιβληθεί και να εξανεμίσουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των Ελλήνων. Με τα χαράτσια αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει έσοδα προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους.
  1. Μειώνεται ο κατ' αποκοπήν συντελεστής επιστροφής φόρου των αγροτών από το 11% στο 6%.
  2. Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
  3. Αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, με κύριο στόχο τα «στριφτά». Η τιμή του καπνού υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 1 ευρώ το φακελάκι. Ταυτοχρόνως, απαγορεύεται και η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού «για σκοπούς έρευνας αγοράς».
  4. Παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων σε πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων για όλες τις φορολογίες μέχρι τις 31.12.2012.
  5. Καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013 οι διατάξεις που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες επιδοτήσεις ανεργίας και ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας («Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ», Μ.Α.Β.Ε. «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ», TVX Hellas AE, «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ», Ολυμπιακή κ.λπ.).
  6. Η καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καθώς και η χορήγηση αντιγράφων ή πιστοποιητικών, προϋποθέτει την καταβολή τέλους που αποτελεί έσοδο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κατά ποσοστό 80% και έσοδο της οικείας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. κατά ποσοστό 20%.
  7. Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης έως 35% στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.
  8. Σε δημόσιο και ΔΕΚΟ καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013 υπολείμματα δώρων και επιδομάτων αδείας για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ.
  9. Αναστέλλονται από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μέχρι το τέλος του 2016, τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
  10. Επεκτείνεται από 1ης Ιανουαρίου 2013 στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ το βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων του Δημοσίου.
  11. Επιβάλλονται αναδρομικά, από 1ης Αυγούστου 2012, οι μειώσεις επί των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Θα αναζητηθούν και θα κρατηθούν σαν «αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές» από το μισθό τους.
  12. Μειώνεται στο μισό (κατά 50%) η αντιμισθία προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
  13. Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων κ.λπ.
  14. Καταργείται, από 1ης Ιανουαρίου 2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
  15. Τίθεται πλαφόν στα 1900 ευρώ για τις μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ.
  16. Αναστέλλονται κατά ένα χρόνο οι δύο τελευταίες δόσεις της έκτακτης παροχής στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς, που αφορούσαν στα έτη 2012 και 2013. Αντίστοιχη χρονική μετακίνηση ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστικούς.
  17. Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων κ.λπ. στα 3.000 ευρώ το μήνα.
  18. Καταργούνται για όλους τα δώρα τους συνταξιούχους τα δώρα
  19. Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης
  20. Μειώνεται η σύνταξη με βάση τον μειωμένο βασικό μισθό των εν ενεργεία υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών
  21. Αυξάνονται οι εισφορές ΟΓΑ και σε όλα τα Ταμεία, στο ύψος των εισφορών του ΙΚΑ
  22. Επιβάλλεται «χαράτσι» 1 ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία
  23. Επιβάλλεται «εισιτήριο» 25 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
  24. Δεν θα παίρνουν σύνταξη όσοι απολύονται από το δημόσιο (για διαφθορά κ.λπ.)
  25. Η σύνταξη των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων που φεύγουν με 15ετία θα δίδεται στα 67
  26. Η συνταξιοδότηση για τους εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά θα δίδεται στα 58
  27. Σύνταξη στα 60 με ΒΑΕ στο δημόσιο (οδοκαθαριστές κ.λπ.)
  28. Στα 62 με 40 έτη η σύνταξη στον ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ. Στο δημόσιο θα ισχύσει από το 2020.
  29. Μειώνεται το εφάπαξ στο ΤΑΠΙΤ, στο ΤΠΔΥ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΑ, στο ΤΕΑΠΑΣΑ, και των Υπαλλήλων ΙΚΑ, ΟΓΑ και δικηγόρων του δημοσίου.
  30. Μαζικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και ιδιωτικού δικαίου) από τα τέλη του 2012 και ανά τρίμηνο, προς άλλα υπουργεία, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ. Ο υπό μετάταξη υπάλληλος μεταφέρει το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιό του σε νέα συναφή θέση της ειδικότητας τους, ενώ αν δεν παρουσιαστούν στη νέα θέση τους απειλούνται με υποβιβασμό (οι μόνιμοι) ή απόλυση (οι ιδιωτικού δικαίου και οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα).
  31. Διαθεσιμότητα επί ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους) για μονίμους πολιτικούς υπαλλήλων του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι θέσεις των οποίων καταργούνται. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οπουδήποτε στο δημόσιο. Επίσης μπορεί να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης. Αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
    Η υπηρεσιακή σχέση των υπαλλήλων αυτών, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.
  32. Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2016 ο κανόνας περιορισμού των προσλήψεων «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο δημόσιο.
  33. Τίθενται αυτοδικαίως σε αργία υπάλληλοι εφόσον τους ασκηθεί ποινική δίωξη για κλοπή ή υπεξαίρεση (κοινή ή της υπηρεσίας), για παράβαση καθήκοντος κλπ. Επίσης, εάν εκδοθούν σε βάρος τους δικαστικές καταδίκες, ένταλμα προσωρινής κράτησης ή με περιοριστικούς όρους, εάν τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή παύσης κλπ. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντα του, εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο ετέθη σε αργία.
  34. Προβλέπονται μεταθέσεις εκπαιδευτικών, με δαπάνη του Δημοσίου από σχολείο σε σχολείο σε όλη την επικράτεια με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Θα καθοριστεί διαδικασία με κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, η συνυπηρέτηση, η ανάγκη συνοίκησης συζύγων, η εντοπιότητα, η προστασία τέκνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την διενέργεια των μεταθέσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία.
  35. Θεσπίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί τα 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι αλλά όχι πέραν των 12 μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.
  36. Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα νέο ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α) έως 6.000 ευρώ θα λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) με 6.001 έως 12.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (γ) από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο το 1/3 του επιδόματος.
  37. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: 40 ευρώ το μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ για δύο τέκνα, 130 ευρώ για τρία τέκνα και 180 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.
  38. Θεσπίζεται πιλοτικό Πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014 αλλά δεν προσδιορίζονται το ύψος των παροχών κι τα κριτήρια χορήγησης.
  39. Αλλαγές επέρχονται για επαγγελματικούς κλάδους όπως περιπτερούχοι, εφημεριδοπώλες, ταξί, εκτελωνιστές, βυτιοφόρα, φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, λογιστές, φοροτεχνικοί, ορκωτοί εκτιμητές, ενεργειακοί επιθεωρητές, ΙΙΕΚ, κολλέγια κ.λπ.
  40. Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται, εκτός από τα φαρμακεία, και από σούπερ-μάρκετ τροφίμων, παντοπωλεία κ.λπ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα 40 χαράτσια και όχι μόνον που μας επιβάλλει το Μνημόνιο 3"

Γιούνκερ: Οι 16 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε ταχεία δράση για την εκταμίευση μόλις είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία

Για «ταχεία δράση» μόλις είναι διαθέσιμα «όλα τα στοιχεία», ώστε να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Γιούνκερ, εκφράζοντας μάλιστα δυσφορία για το ότι η έκθεση της τρόικας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Χαρακτηρίζοντας «απόδειξη θάρρους» την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ, είπε ότι τα μέτρα αυτά «είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε».

Στέλνοντας δε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είπε ότι «η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».

Στις δηλώσεις αυτές του Ζ.Γιούνκερ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε παρέμβαση του στη Βουλή, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, ως επιβεβαίωση της πρωινής δήλωσης του ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δόση».

«Θέλω να καθησυχάσω για την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Μεταφέρω την συνέντευξη του κ. Γιούνκερ προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 'η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω καμία αμφιβολία'», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στη σύντομη παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Γιούνκερ: να τηρήσουν οι 16 τις δεσμεύσεις τους

Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί «απόδειξη θάρρους».

Τα μέτρα αυτά «είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε», είπε ο Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζ.Γιούνκερ εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Υποσχέθηκε πάντως «ταχεία» δράση μόλις είναι διαθέσιμα «όλα τα στοιχεία» για να ληφθεί απόφαση.

Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του Eurogroup λειτουργούν πυροσβεστικά και σαφώς ενισχυτικά προς την ελληνική κυβέρνηση, την στιγμή που έχει χτυπήσει κόκκινο η ανησυχία σχετικά με το χρόνο εκταμίευσης της δόσης, το κόστος της καθυστέρησης αυτής για την ελληνική οικονομία και κυρίως σχετικά με τις πραγματικές αιτίες για την αναβολή της εκταμίευσης και τις συνθήκες και ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με το ελληνικό θέμα και χρέος.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα δεν πρόκειται να λάβουν συνολική απόφαση για την Ελλάδα την Δευτέρα.

Αν και οι υπουργοί είναι ενήμεροι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 5 δισεκ. ευρώ χρεογράφων που καθίστανται απαιτητά την 16η Νοεμβρίου χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δοθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Χρειάζεται επίσης να υπάρξει συναίνεση σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την μελλοντική της χρηματοδότηση πριν δοθεί έγκριση για την εκταμίευση.

Πάντως «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία (της Ελλάδας) την 16η Νοεμβρίου», διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο αξιωματούχος.

Οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ της ως το 2020.

Όμως οι εκτιμήσεις που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος οδεύει προς το να φθάσει σχεδόν το 190% του ΑΕΠ το 2014.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Οι 16 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news