facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΗΣΑΠ: Αύριο θα λειτουργήσει από τις 15:00 έως τη λήξη της βάρδιας

Για την ενίσχυση της προγραμματισμένης συγκέντρωσης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, κανονικά θα λειτουργήσει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος αύριο από τις 15.00 κι έως τη λήξη της βάρδιας. Στην ανακοίνωση του ΗΣΑΠ επισημαίνεται ότι αν και αύριο πραγματοποιείται 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διευκολύνουν τους απεργούς ώστε να συμμετέχουν στη πανσωματειακή διαδήλωση και θα λειτουργήσουν σχεδόν τη μισή ημέρα της προγραμματισμένης απεργίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Οι εργαζόμενοι στην Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, 24ωρη απεργία ενάντια στα καινούργια, βάρβαρα, μέτρα της εξαθλίωσης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και του εκτροχιασμού των Αστικών Συγκοινωνιών, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, για τη διευκόλυνση των απεργών και προκειμένου να ενισχύσουμε την προγραμματισμένη συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 17:00 το απόγευμα ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου, θα λειτουργήσουμε από τις 15:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη. Για να αποτρέψουμε την βαρβαρότητα των μέτρων, που οδηγούν τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση. Για να ανατρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα".

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΣΑΠ: Αύριο θα λειτουργήσει από τις 15:00 έως τη λήξη της βάρδιας"

Ο Παπανδρέου επιστρέφει για να ψηφίσει

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Αθήνα για να είναι παρών και να ψηφίσει στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή. 

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προσκληθεί και επρόκειτο να μιλήσει σε δείπνο, αύριο το βράδι, στο Τορόντο του Καναδά. Ωστόσο, αυτή η προοπτική είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια, παρόλο που ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει και είχε λάβει σχετική άδεια. 

Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι στο Τορόντο, αλλά στην Αθήνα

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Παπανδρέου επιστρέφει για να ψηφίσει"

Ορατός ο κίνδυνος για μπλακ άουτ - Εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν σήμερα πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ από απεργούς της ΔΕΗ. Πρόκειται για τις μονάδες Μεγαλόπολη 4, Λαύριο 4, Αγ. Δημήτριος 5, Καρδιά και Αμύνταιο, συνολικής ισχύος 1.642 μεγαβάτ.

Η συνολική ισχύς των θερμικών μονάδων (λιγνίτης και φυσικό αέριο) ΔΕΗ και ιδιωτών μαζί με τα υδροηλεκτρικά (χωρίς να υπολογίζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) διαμορφώνεται στα 12.300 μεγαβάτ, μέγεθος στο οποίο περιλαμβάνονται και οι μονάδες που βρίσκονται σε συντήρηση.

Η αιχμή της ζήτησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διαχειριστή, προβλέπεται να φθάσει απόψε στα 6.400 μεγαβάτ, καθώς οι καιρικές συνθήκες διατηρούν ακόμη χαμηλά τα φορτία.

Πάντως δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές ρεύματος, δεδομένου ότι οι επόμενες κινήσεις των συνδικαλιστών δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ορατός ο κίνδυνος για μπλακ άουτ - Εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ"

Τέσσερις Έλληνες βουλευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ με έξοδα της Βουλής για να ελέγξουν την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών

Μια «ειδική αποστολή» καλούνται να φέρουν εις πέρας τέσσερις Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι μετέβησαν στις ΗΠΑ με έξοδα του ελληνικού κοινοβουλίου, την ώρα που θα ψηφίζεται το Μνημόνιο 3.

Συγκεκριμένα, οι κύριοι Ανδρέας Ψυχάρης και Γιάννης Πλακιωτάκης της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τους κυρίους Παναγιώτη Ρήγα του ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Βαρεμένο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποστολή τους να παρακολουθήσουν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ως παρατηρητές στα πλαίσια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Οι τέσσερις θα παραμείνουν στις ΗΠΑ μέχρι και την Κυριακή ενώ θα ψηφίσουν για τα νέα μέτρα με επιστολική ψήφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποστολή δεν δέχτηκαν να μετάσχουν οι κύριοι Τέρενς Κουίκ και Μάκης Βορίδης.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις Έλληνες βουλευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ με έξοδα της Βουλής για να ελέγξουν την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών"

Σε... cocktail-dinner στο Τορόντο ο ΓΑΠ την ώρα ψήφισης των μέτρων!

Τώρα αποκαλύπτεται για ποιο λόγο ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και κατάφερε -με ευκολία- να εξασφαλίσει να λάβει άδεια...

Στο μακρινό και κρύο Τορόντο του Καναδά θα βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου, την ώρα που στην Αθήνα η θερμοκρασία θα χτυπά κόκκινο, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία για το Μνημόνιο 3. Εντός Βουλής η «μάχη» των 300, εκτός Βουλής χιλιάδες Έλληνες θα διαδηλώνουν. Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, θα αναλύει τις εμπειρίες του σε «κοκτέιλ ντίνερ» στον Καναδά!

Η τιμή κατ' άτομο για όσους θελήσουν να τον ακούσουν είναι από 190 έως 430 δολάρια. Αν, όμως, κάποιος ενδιαφέρεται να κλείσει ένα τραπέζι για οχτώ θα πληρώσει μόλις 2.825 δολάρια. Το «ντίνερ» διοργανώνεται από την ΤΜΑ (Turnarount Managment Association) και για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε την σχετική πρόσκληση καθώς και την σελίδα στο διαδίκτυο με τη φόρμα συμμετοχής που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Wednesday, November 7, 2012, 5:30PM Cocktails; 6:30PM Dinner
Fairmont Royal York Hotel, 100 Front Street West, Toronto, ON M5J 1E3

Keynote Speaker: George Papandreou, former Prime Minister of Greece

Fees:
TMA & ACG Members: $375 (including HST)
Non-Members: $430 (including HST)
Tables of Eight (8): $2,825 (including HST)
NextGen Members: $190 (including HST)

http://tmatoronto.ca/tma-newsmaker-dinner/

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε... cocktail-dinner στο Τορόντο ο ΓΑΠ την ώρα ψήφισης των μέτρων!"

Στη δημοσιότητα οι μισθοί των υπαλλήλων της ΕΥΠ

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Υπηρεσίας πληροφοριών τους μισθούς τους, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές της τάξεως του 30% που αναμένεται να γίνουν στις αποδοχές τους.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους σήμερα ο μέσος μισθός των υπαλλήλων της ΕΥΠ ανέρχεται σε 1.100 ευρώ.

Ο σημερινός χαμηλότερος μισθός των 711 ευρώ (νέος υπάλληλος ΥΕ) θα κατρακυλήσει στα 560 ευρώ. Ο σημερινός μισθός υπαλλήλου ΠΕ με 25ετή προϋπηρεσία από 1.400 σε 1.050 ευρώ. Ο σημερινός μισθός υπαλλήλου ΔΕ με 25ετή προϋπηρεσία από 1.275 σε 900 ευρώ.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι της ΕΥΠ αναφέρουν πως δεν είναι ούτε «φαντάσματα», ούτε υποχθόνια όντα που ζουν στο σκοτάδι, αλλά άνθρωποι με σάρκα και οστά, που λόγω της φύσης της αποστολής τους δεν διαφημίζουν, δεν προβάλλουν και δεν δηλώνουν την ιδιότητά τους.

Απλώς προασπίζονται το πολίτευμα της χώρας και έχουν επιτύχει δεκάδες εξαρθρώσεις κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατικών ομάδων, δικτύων διαφθοράς στην δημόσια και ιδιωτική σφαίρα, ξένων παραγόντων που υπονομεύουν την χώρα, με ελάχιστα μέσα και κυρίως με μισθούς που την τελευταία 10ετία παραμένουν πακτωμένες στα υπόγεια του Δημοσίου και όχι φυσικά στα ρετιρέ.

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα οι μισθοί των υπαλλήλων της ΕΥΠ"

Από 25% ως 35% η Εισφορά στα Φωτοβολταϊκά - Τι Αναφέρει το Πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες, Δευτέρα, στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, ανάμεσα στα οποία και η έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά έργα. Ανάλογα με την κατηγορία των φ/β σταθμών η εισφορά κυμαίνεται από 25% ως 35%.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο για την «Έγκριση Mεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» προβλέπει τα παρακάτω:
- Για τους φ/β σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31/12/2011 η εισφορά ορίζεται σε 25%. επί του, προ Φ.Π.Α., τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας του παραγωγού στο σύστημα
- Σε 35% για τους φ/β σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1 Ιανουαρίου του 2012 με επιδοτούμενη τιμή μεγαλύτερη από εκείνη του Φεβρουαρίου 2012.
- Σε 29% για τους φβ συνδέθηκαν το 2012 και πήραν τιμή μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2012.
- Αντίθετα η εισφορά δεν αφορά τους σταθμούς που έχουν πάρει τιμή μετά τις 9 Αυγούστου 2012, ούτε τα οικιακά φ/β.
Ακολουθεί ολόκληρο το τμήμα του νομοσχεδίου το σχετικό με τις ρυθμίσεις ΑΠΕ:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ι .1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ

H αμοιβή για η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών. Οι προβλεπόμενες στο π.δ. 100/2010 (Α’ 177) ως ελάχιστες νόμιμες αμοιβές καταργούνται. Οι εισφορές και τα δικαιώματα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής.

Ι.2. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΕ

Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής..

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί του, προ Φ.Π.Α., τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγχέεται από τον Παραγωγό στο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή στα ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, και ανέρχεται:

α) Σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους έως 31.12.2011.
β) Σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.
γ) Σε είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος η υποχρέωση καταβολής της ανωτέρω εισφοράς.

Η ανωτέρω εισφορά δεν επιβάλλεται στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, , που αντιστοιχεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 9 Αυγούστου 2012, καθώς και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στην ανωτέρω εισφορά υπολογίζονται και παρακρατούνται σε κάθε εκκαθάριση από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και, για την περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και αποτελούν έσοδο του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999. Για τον υπολογισμό της εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στον υπόχρεο.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Η παράγραφος 5(α) του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009 (Α’ 8) όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 186 του ν. 4001/2011 (Α‘ 179), αντικαθίσταται ως εξής:

«5.α) Η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό συνάπτεται για είκοσι έτη, συνομολογείται με την τιμή αναφοράς που αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα και αντιστοιχεί στην τιμή που ισχύει κατά την ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας ή, αν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, κατά την ημερομηνία της ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού.
Ο αρμόδιος διαχειριστής υποχρεούται στη θέση του φωτοβολταϊκού σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, στην ενεργοποίηση της σύνδεσής του, εντός προθεσμίας ενός μήνα από τότε που ο ενδιαφερόμενος θα δηλώσει την ετοιμότητα του σταθμού για έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ή για ενεργοποίηση της σύνδεσης, εφόσον, κατά την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα προβλεπόμενα στην οικεία σύμβαση σύνδεσης έργα επέκτασης για σύνδεση ή έχει παρέλθει ο συνομολογημένος στην σύμβαση σύνδεσης χρόνος υλοποίησης των εν λόγω έργων.

Εάν παρέλθει άπρακτο το ανωτέρω διάστημα του ενός μήνα για λόγους οφειλόμενους σε υπαιτιότητα του διαχειριστή, που διαπιστώνεται από τον ίδιο και γνωστοποιείται εγγράφως προς τον Λειτουργό της Αγοράς ή τον διαχειριστή για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά κατά περίπτωση, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα και αντιστοιχεί στην τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας του ενός μήνα. Η ανωτέρω έγγραφη γνωστοποίηση παρέχεται μόνον από ειδικώς εντεταλμένα προς τούτο όργανα του αρμόδιου διαχειριστή, που ανακοινώνονται στον Λειτουργό της Αγοράς τη ΡΑΕ και την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα Α.Π.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση η θέση του φωτοβολταϊκού σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, η ενεργοποίηση της σύνδεσής του, θα πρέπει να λάβει χώρα εντός προθεσμίας τριών μηνών από την υποβολή σχετικού αιτήματος, εφόσον, κατά την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα προβλεπόμενα στην οικεία σύμβαση σύνδεσης έργα επέκτασης για σύνδεση ή έχει παρέλθει ο συνομολογημένος στην σύμβαση σύνδεσης χρόνος υλοποίησης των εν λόγω έργων. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου ο διαχειριστής αποζημιώνει τον ενδιαφερόμενο α) με το μισό του κόστους των έργων σύνδεσης, όπως αυτό αναγράφεται στη σχετική σύμβαση, εάν ο διαχειριστής ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του εντός διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή του αρχικού αιτήματος ή β) με το σύνολο του κόστους των έργων σύνδεσης σε κάθε άλλη περίπτωση.

Σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης του σταθμού για λόγους οφειλόμενους σε υπαιτιότητα του ενδιαφερομένου, η οποία διαπιστώνεται από τον διαχειριστή και γνωστοποιείται εγγράφως προς τον Λειτουργό της Αγοράς ή τον διαχειριστή για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά κατά περίπτωση, ιδίως σε περίπτωση ανακρίβειας της δήλωσης περί ετοιμότητας του δεύτερου εδαφίου, το αίτημα απορρίπτεται και ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υποβάλει εκ νέου αίτημα για θέση του φωτοβολταϊκού σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, για ενεργοποίηση της σύνδεσής του, αφού παρέλθουν τουλάχιστον έξι (6) μήνες από την υποβολή του προηγούμενου αιτήματός του.».

Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ή έχει υποβληθεί αίτηση με πλήρη φάκελο για σύναψη σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης ή υποβολής της αίτησης με πλήρη φάκελο, υπό την προϋπόθεση ότι η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους, θα λάβει χώρα:

α. Για τους σταθμούς ισχύος έως και 10 MW, εντός απώτατου χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος ή ενωρίτερα, όποτε συμπληρωθούν δέκα οκτώ (18) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, της παραγράφου 5(α) του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή της με τον παρόντα νόμο. .
β. Για τους σταθμούς ισχύος μεγαλύτερης από 10 MW καθώς και για τους σταθμούς ισχύος μικρότερης των 10MW, σε περίπτωση που για τη σύνδεσή τους τα αναγκαία νέα έργα σύνδεσης απαιτούν την κατασκευή ενός τουλάχιστον νέου Υποσταθμού YT/MT, εντός απώτατου χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος ή ενωρίτερα, όποτε συμπληρωθούν τριάντα έξι (36) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, της παραγράφου 5(α) του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή της με τον παρόντα νόμο.

Εάν η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, η ενεργοποίηση της σύνδεσης των ανωτέρω σταθμών δεν λάβει χώρα εντός των ανωτέρω προθεσμιών, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που αναγράφεται στον πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, και αντιστοιχεί στην τιμή που ισχύει κατά την ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας ή της ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού κατά περίπτωση.

Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 11 του ν. 3468/2006 προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:

«Η σύμβαση σύνδεσης συνάπτεται εντός διαστήματος τριών (3) μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος με πλήρη φάκελο για σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ που, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, και εντός έξι (6) μηνών για τους σταθμούς του άρθρου 3. Οι Διαχειριστές υλοποιούν τα έργα σύνδεσης που αναλαμβάνουν συμβατικά σε διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης: α) τους δώδεκα (12) μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, β) τους δεκαοκτώ (18) μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο εφόσον απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ και γ) τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες για τους σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα. Με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή τους, που κοινοποιείται στη ΡΑΕ, οι διαχειριστές μπορούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να θέτουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό δυσκολίας κατασκευής των έργων αυτών. Η υποχρέωση των Διαχειριστών για υλοποίηση των έργων σύνδεσης εντός των ανωτέρω προθεσμιών δεν ισχύει για α) συγκροτήματα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος μεγαλύτερης από εκατόν πενήντα (150) MW, β) αιολικά πάρκα που συνδέονται με το Σύστημα μέσω ειδικού προς τούτο υποθαλάσσιου καλωδίου, και γ) άλλα αναλόγου μεγέθους σύνθετα έργα.».

energia

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 25% ως 35% η Εισφορά στα Φωτοβολταϊκά - Τι Αναφέρει το Πολυνομοσχέδιο"

Θα κλείσουν τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω έλλειψης πετρελαίου

Δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση να βρεθεί λύση σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης σε πολλές σχολικές μονάδες της Βορείου Ελλάδας, απηύθυναν δήμαρχοι που συνεδρίασαν το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τις επόμενες ημέρες πολλά σχολεία, κυρίως στη Φλώρινα, θα βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης χρημάτων για να αγοραστεί πετρέλαιο θέρμανσης.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ -αλλά και πολλών δημάρχων μεμονωμένα- προς το υπουργείο Οικονομικών, να επιστρέφεται ο φόρος πετρελαίου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, παρέμεινε αναπάντητο. Αίτημα ιδιαιτέρως σοβαρό, εάν ληφθεί υπόψη ότι πέρα από την εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των αναγκών τους είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν δήμαρχοι από τη Βόρεια Ελλάδα, στα γραφεία της ΚΕΔΕ έχουν αρχίσει και φθάνουν επιστολές από δημάρχους που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο για τα σχολεία καθώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα ενώ η τιμή του καυσίμου έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται η Καστοριά, τα Γρεβενά, η Έδεσσα και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Έσχατη λύση που απομένει για τους δημάρχους, όπως οι ίδιοι έλεγαν, είναι οι ξυλόσομπες.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Θα κλείσουν τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω έλλειψης πετρελαίου"

Θα είναι ο Σαμαράς εκείνος που θα πει ένα ΟΧΙ μετά από 72 χρόνια,,,???

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη χρυσή ευκαιρία να προτάξει τα στήθη του απέναντι στην αναίσχυντη απαίτηση Μέρκελ να κόψει την Υγεία μας. Θα γραφτεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα ή ως ο πρωθυπουργός που μας έκανε υποτελείς των Γερμανών;

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ένα μεγάλο, ένα τεράστιο πολιτικό όνειρο. Δεν το έκρυψε ποτέ, άλλωστε: Να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και ο ελληνικός λαός του ανέθεσε, πριν λίγους μήνες, το τεράστιο αυτό καθήκον, αλλά και την ευκαιρία να υλοποιήσει το όνειρό του. Του εμπιστεύτηκε τις τύχες της χώρας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας της. Και ο κ.Σαμαράς οφείλει να αποδείξει στους Έλληνες πολίτες ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Ακριβώς τις επόμενες ώρες καλείται να απαντήσει ο σημερινός Πρωθυπουργός στο δραματικό ερώτημα αν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος στις πλάτες του, ή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη χρυσή ευκαιρία να προτάξει τα στήθη του απέναντι στην αναίσχυντη απαίτηση Μέρκελ να κόψει την Υγεία μας. Θα γραφτεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα ή ως ο πρωθυπουργός που μας έκανε υποτελείς των Γερμανών; Στο χέρι του είναι.

Μέχρι σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει σταθεί όπως αρμόζει στον Έλληνα πρωθυπουργό. Με τη στάση του τιμά και την έννοια του «πρωθυπουργού» και αυτή του «Έλληνα». Έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει με την αναίσχυντη απαίτηση της τρόικας και τηςΜέρκελ που θέλουν να μας «φορέσουν καπέλο» τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς επωνυμία φαρμάκου. Και πολύ σωστά, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα έχει συνέπεια να ταΐζουν φάρμακα-δολοφόνους τον ελληνικό λαό για να βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ οι πολυεθνικές των επικίνδυνων ανώνυμων γενόσημων του Τρίτου Κόσμου.

Ως εδώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, μέχρι χτες ήταν η ώρα των λόγων. Και τα λόγια του ήταν σωστά. Σήμερα, ήρθε η ώρα των έργων. Πλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει και σε πράξεις. Να αρνηθεί να παραδώσει στους δανειστές το πηδάλιο της χώρας. Να προτάξει τα στήθη του, αντί απλά να κάθεται και να παρατηρεί την πατρίδα μας να καταστρέφεται και τους πολίτες μέρα με την ημέρα να εξαθλιώνονται. Να προτάξει τα στήθη του με οποιοδήποτε κόστος. Και να είναι σίγουρος ότι οι Έλληνες πατριώτες θα τον ακολουθήσουν..

Διότι ο πρωθυπουργός που θα αποφασίσει να παίξει με την υγεία μας, με τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, δεν είναι Έλληνας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δε μπορεί να επιτρέψει στους Γερμανούς να περικόψουν την Υγεία του ελληνικού λαού, επιβάλλοντας φάρμακα – δολοφόνους από χώρες του Τρίτου Κόσμου, μόνο και μόνο για να πλουτίσουν οι γερμανικές πολυεθνικές και οι ισραηλινές μητρικές τους.

Αυτό περιμένει από τον Αντώνη Σαμαρά ο ελληνικός λαός. Να σταθεί ξανά στο ύψος των περιστάσεων -και των λόγων του- και να μη δεχτεί να μας κάνει υποτελείς των Γερμανών, να μη δεχτεί αυτοί να αποφασίζουν αν θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε. Διότι υιοθετώντας την καταστροφική για την Υγεία μας συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς αναγραφή επωνυμίας φαρμάκου, εκεί θα οδηγηθούμε.

Ο λόγος είναι προφανής… Αν βρεθεί «Έλληνας» πρωθυπουργός που θα ικανοποιήσει τα «έτσι θέλω» των Γερμανών φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι θέλουν να θησαυρίσουν θέτοντας σε κίνδυνο την Υγεία των Ελλήνων, η Ελλάδα θα κατακλυστεί από φτηνά, ανώνυμα και αμφίβολης ποιότητας γενόσημα που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κ.α.). Την ίδια στιγμή που υπουργείο, γιατροί και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι αντίθετοι σε αυτήν την πρακτική και τονίζουν ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες σε Υγεία και Οικονομία.

Δια ταύτα; Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να επιλέξει να υπηρετήσει είτε τα κέρδη των γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών είτε την Υγεία των Ελλήνων που τον εξέλεγξαν. Ο κ. Σαμαράς έχει μια χρυσή ευκαιρία: Να γίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, θα πει «ΩΣ ΕΔΩ» στους Γερμανούς, φωνάζοντας ότι δεν θα αφήσει κανέναν να παίξει με την Υγεία των παιδιών μας. Και τότε θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία. Αλλιώς, θα μείνει ως ο πρωθυπουργός που μας έκανε υποτελείς των Γερμανών, είτε γιατί υπέκυψε στους εκβιασμούς της Μέρκελ, είτε γιατί θέλει απλά να ακούσει ένα «ΜΠΡΑΒΟ» από τα χείλη της Γερμανίδας καγκελάριου.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Θα είναι ο Σαμαράς εκείνος που θα πει ένα ΟΧΙ μετά από 72 χρόνια,,,???"

Σκάνδαλο με παράνομα επιδόματα στο Υπουργείο Τουρισμού

Σε οικονομικό σκάνδαλο εμπλέκονται ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού, όπως προκύπτει από διαβαθμισμένη έκθεση ελέγχου την οποία αποκαλύπτει η zougla.gr.

Η ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 21 Νοεμβρίου 2011 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2012, όταν επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν ο κ. Παύλος Γερουλάνος.

Οι ελεγκτές εξέτασαν το σύνολο των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών του προσωπικού καθώς και τη τήρηση των περιορισμών, ενώ πραγματοποιήθηκε έλεγχος και των Ατομικών Δελτίων Κατάταξης Υπαλλήλων που συντάχθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του μισθολογικού νόμου.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι υπήρχαν υπάλληλοι οι οποίοι απολάμβαναν παρανόμως επιδόματα χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η έρευνα

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών μπήκε κυρίως η οικογενειακή παροχή, το επίδομα δηλαδή το οποίο δίδεται, ως μια πρόσθετη οικονομική βοήθεια, στους υπαλλήλους του υπουργείου οι οποίοι είναι παντρεμένοι και έχουν ανήλικα παιδιά ή τα παιδιά τους φοιτούν σε κάποια σχολή.

Για τη χορήγηση του βασικού ποσού της οικογενειακής παροχής απαιτείται κατά κανόνα η ύπαρξη οικογένειας εγγάμων υπαλλήλων ενώ χορηγείται και στους γονείς που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση, στους άγαμους γονείς καθώς και στον επιζώντα σύζυγο -σε περίπτωση θανάτου του ενός εκ των συζύγων/υπαλλήλων- εφόσον έχουν παιδιά για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή των προσαυξήσεων του βασικού ποσού της οικογενειακής παροχής.

Όσον αφορά τη συνέχιση καταβολής της προσαύξησης της οικογενειακής παροχής, αυτή υφίσταται για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και συντρέχουν οι εξής κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

α) Να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους.

β) Να φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ι.Ε.Κ. (δημόσια ή ιδιωτικά). Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια καταβολής της προσαύξησης είναι περιορισμένη και συναρτάται με το χρόνο της κανονικής φοίτησης, όπως αυτός προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε Σχολής, και σε καμία περίπτωση δεν καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Στα επίσημα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, διευκρινίζεται ότι εφόσον έχει συμπληρωθεί ο χρόνος κανονικής φοίτησης σύμφωνα με τον οργανισμό της κάθε Σχολής, η προσαύξηση διακόπτεται πριν συμπληρωθεί το 24ο έτος της ηλικίας του παιδιού και συγκεκριμένα στη λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

Tα συμπεράσματα

Παρ’ όλο που ο νόμος και διατάξεις είναι σαφείς, από τον έλεγχο προέκυψε ότι έξι υπάλληλοι του Υπουργείου συνέχιζαν να απολαμβάνουν το επίδομα παρ’ όλο που δεν το δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, δύο υπάλληλοι συνέχιζαν να λαμβάνουν το βασικό ποσό της οικογενειακής παροχής την στιγμή που είχαν χωρίσει, με αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται η καταβολή του λόγω τέκνων.

Πρόκειται για τους Π. Κ. και Π. Μ., όπου ο μεν πρώτος λάμβανε το επίδομα -παράνομα- από τις 9 Οκτωβρίου 2008 και η δεύτερη από τη 1η Σεπτεμβρίου 2008.

Παράλληλα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ακόμα τέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι επίσης παράνομα λάμβαναν την οικογενειακή παροχή, καθώς τα παιδιά τους είχαν ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο κανονικής φοίτησης τους σε ανώτατες ή ανώτερες σχολές.

Ο Δ.Ζ, του οποίου το παιδί είχε γεννηθεί το 1991, λάμβανε παρανόμως το επίδομα από τις 16 Οκτωβρίου 2011 ενώ οι Α. Σ., Δ. Η. και Α. Κ., των οποίων τα παιδιά έχουν γεννηθεί το 1989, λάμβαναν μη σύννομα το επίδομα από τη 1η Σεπτεμβρίου 2011.

«Επιστρέψτε τα»

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι ελεγκτές κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (τις Διευθύνσεις Διοικητικού και Οικονομικού της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού) να μεριμνήσουν ώστε τα παρανόμως εισπραχθέντα χρήματα να επιστραφούν.

Οι έξι υπάλληλοι κλήθηκαν να επιλέξουν, είτε να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό είτε να το καταβάλλουν μέσω παρακρατήσεως κάθε μήνα του 1/10 των μηνιαίων αποδοχών τους μέχρι να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Στη περίπτωση που η προσπάθεια συμφωνίας απέβαινε άκαρπη, τότε σειρά θα έπαιρναν οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα οδηγούσαν το θέμα στη Δικαιοσύνη.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο με παράνομα επιδόματα στο Υπουργείο Τουρισμού"

Υποπτα δάνεια σε μετόχους τραπεζών ψάχνει το ΤΧΣ

Μετοχοδάνεια και χορηγήσεις προς εταιρείες μετόχων, διοικητικών στελεχών των τραπεζών αλλά και συγγενών τους βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών εταιρειών που ερευνούν κατ’ εντολήν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, το ΤΧΣ διενεργεί εδώ και ένα εξάμηνο περίπου έρευνα σε βάθος στα χαρτοφυλάκια δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικοί οίκοι στους οποίους η διοίκηση του Ταμείου έχει αναθέσει τη διενέργεια του ελέγχου έχουν εντολή να εξετάσουν τα δάνεια για αγορές μετοχών και προς επιχειρήσεις που σχετίζονται με μετόχους των ίδιων των τραπεζών, για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι νόμοι και οι κανόνες της ορθής τραπεζικής πρακτικής.

Ο έλεγχος είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν εντοπιστεί «ύποπτα» δάνεια σε μια τουλάχιστον τράπεζα τα οποία διερευνώνται ενδελεχώς.

Ευρωπαϊκά κεφάλαια
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο δημόσιος φορέας που θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, οι οποίες δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Οπως είναι γνωστό, τα κεφάλαια του Ταμείου, προέρχονται κυρίως από τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) προς την Ελλάδα και ανέρχονται (για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση) σε 48 δισ. ευρώ.

Η τρόικα δεν θέλει συνεπώς να αποκαλυφθεί αργότερα ότι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν «τρύπες» που δημιουργήθηκαν από παράνομες πρακτικές. Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά συνολικότερα στα προγράμματα κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να υλοποιηθούν και σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Αυστηροί όροι
Αλλά και γενικότερα η τρόικα δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση στην ευρωπαϊκή και την ελληνική κοινή γνώμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με όρους ευνοϊκούς για τις διοικήσεις και τους μετόχους. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίοι θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, είναι πολύ αυστηρότεροι απ’ όσο πρότειναν οι τράπεζες.

Απ’ ό,τι φαίνεται ο φόβος να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι χαρίζεται στους τραπεζίτες, μέτρησε πιο πολύ από την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαχειριστική ικανότητα του Δημοσίου, το οποίο θα καταστεί, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο μεγαλύτερος μέτοχος του τραπεζικού συστήματος.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποπτα δάνεια σε μετόχους τραπεζών ψάχνει το ΤΧΣ"

ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ- Αντιγριπικά εμβόλια για όλους

Οι πολίτες που είναι χωρίς Ταμείο θα καλυφθούν με εμβόλια που προορίζονται για το προσωπικό των νοσοκομείων. Οι ασφαλισμένοι θα εμβολιάζονται χωρίς συμμετοχή και στα ιδιωτικά φαρμακεία

Με αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία διατίθενται για το προσωπικό των νοσοκομείων, θα καλυφθούν φέτος οι ανασφάλιστοι Ελληνες. Θα μπορούν, επίσης, να απευθύνονται και σε κάθε δημόσια δομή Υγείας η οποία διενεργεί εμβολιασμούς και έχει προμηθευτεί ποσότητες εμβολίων από την αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εμβολιάζονται χωρίς συμμετοχή και στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων τους:

«Στη συνέχεια, με όση ποσότητα εμβολίων περισσέψει καλούνται να καλύψουν τις υπόλοιπες ομάδες υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένα μόνον άτομα που ανήκουν σε αυτές και δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα Υγείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο κατά της γρίπης πρέπει να γίνεται έγκαιρα, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, παιδιά και ενηλίκους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα).

Σε εμβολιασμό πρέπει να υποβάλλονται έγκυοι δεύτερου και τρίτου τριμήνου, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά άνω των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Ανοσία κατά της εποχικής γρίπης πρέπει να έχουν κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων.

Το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο ή η παιδιατρική δόση χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ενώ μετά τη συγκεκριμένη ηλικία συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκων. Το αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου 2012?2013 περιλαμβάνει στελέχη του πανδημικού ιού Α (Η1Ν1), του ιού Α (Η3Ν2) και του ιού τύπου Β. Την περασμένη περίοδο, επικρατέστερο στέλεχος ήταν ο ιός τύπου Β (54,2% των κρουσμάτων), ακολούθησε ο τύπου Α (Η3Ν2) με συχνότητα 45,6%, ενώ ο πανδημικός κυκλοφόρησε με συχνότητα μόλις 0,2%.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ- Αντιγριπικά εμβόλια για όλους"

«Ρίχνουν την ποιότητα στα φάρμακα»

«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για το υπουργείο Υγείας η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας που θέλει να επιβάλει η τρόικα.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, εξηγεί στην κυριακάτικη «Real News» ότι το μέτρο θα ανοίξει την πόρτα στη μαζική εισαγωγή ποιοτικά αμφίβολων ή και πλαστών φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, μετατρέποντας σε πειραματόζωο τον Έλληνα ασθενή.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;
«Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών έχουν φέρει τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες σε εξαιρετικά δεινή θέση. Μειώσεις επί μειώσεων στις τιμές, αλλεπάλληλα rebates, «κούρεμα» των ομολόγων που δόθηκαν υποχρεωτικά έναντι παλιών χρεών και τα νέα χρέη των νοσοκομείων συνθέτουν ένα εφιαλτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρέπει δε να τονιστεί ότι, εκτός από εξοντωτική, η πίεση που δέχεται η εγχώρια παραγωγή είναι και ασύμμετρη, με δεδομένο ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναλογούν μόλις στο 15%-17% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και της επίσης υποχρεωτικής υποκατάστασης στα φαρμακεία με το φθηνότερο αποτελεί μόνιμη επωδό και εμμονή της τρόικας το τελευταίο διάστημα».

-Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή του μέτρου;
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και μαζί της το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε μια συνταγή που δεν έχει δοκιμαστεί σε κανένα κράτος του κόσμου, καθώς θα δημιουργήσει κινδύνους υποβάθμισης της φαρμακευτικής θεραπείας των ασθενών και θα οδηγήσει στη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, με μόνο πιθανό αντάλλαγμα μια πρόσκαιρη και αβέβαιη μικρή εξοικονόμηση. Οι παρενέργειες από την τυχόν εφαρμογή του μέτρου είναι σαφώς σοβαρότερες από το όποιο όφελος.

Ενδεικτικά αναφέρω τα κυριότερα από τα πολλά προβλήματα που συνεπάγεται το μέτρο: Η συνταγογράφηση με δραστική δεν επηρεάζει στο παραμικρό τη δαπάνη που προκαλούν τα προστατευμένα με πατέντα, πρωτότυπα φάρμακα. Αντίθετα, οδηγεί στην αύξηση της δαπάνης μέσω της μετατόπισης της συνταγογράφησης σε ακριβότερες δραστικές ουσίες, μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη, στον βαθμό που δικαίως κανείς ιατρός δεν θα διανοηθεί να συναινέσει ώστε ο ασθενής του να λάβει ένα άγνωστο για αυτόν σκεύασμα δραστικής που επιλέγεται υποχρεωτικά με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή του».

-Πού θα οδηγήσει η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία;
«Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία θα διαλύσει αναίτια την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και θα οδηγήσει στον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς, επισφραγίζοντας την πλήρη εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο το κατά 2,5 δισ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των φαρμάκων.

Σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, οι μόνοι ευνοούμενοι από το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων, που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και οι οποίοι θα σπεύσουν να προσφέρουν τιμές ακόμη και κάτω του κόστους προκειμένου να κερδίσουν την αγορά, με αποτέλεσμα τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Το κόστος της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας και της απώλειας εισφορών και φορολογίας θα είναι τεράστιο, όπως τεράστιο θα είναι και το κόστος από τη σταδιακή επικράτηση ολιγοπωλιακών συνθηκών στη φαρμακευτική αγορά: Όταν ο εγχώριος ανταγωνισμός διαλυθεί, όταν η φαρμακευτική αγορά θα είναι πλήρως εξαρτημένη από τα εισαγόμενα, τότε οι τιμές θα μπορούν να καθορίζονται κατά το δοκούν.

Παράλληλα, ανοίγει την πόρτα στη μαζική εισαγωγή ποιοτικά αμφίβολων ή ακόμη πλαστών φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων και των φαρμάκων υποδεέστερης ποιότητας κυριαρχεί στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχων».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ρίχνουν την ποιότητα στα φάρμακα»"

Προς συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση

Σε μία κοινά αποδεκτή λύση με την Ελλάδα προσβλέπουν οι φαρμακοβιομηχανίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στον χώρο. Στο επίκεντρο, ο καθορισμός ανώτατου ορίου στις πωλήσεις φαρμάκων.

Συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες αναφορικά με το τελικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στο χώρο του φαρμάκου, η οποία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την διάθεση φαρμάκων σε ασθενείς όσο και τα κέρδη των κατασκευαστών. Η πρόταση περιλαμβάνεται σε επιστολή την οποία απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών της Ελλάδος

Η πρόταση αναφέρεται στην εφαρμογή ενός ανωτάτου ορίου, στην φαρμακευτική δαπάνη, έως 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ με αντάλλαγμα την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εξοφλήσει τα χρέη της προς τον κλάδο και δεν θα επιτρέψει στο μέλλον την συσσώρευση παρόμοιων χρεών.

Η κίνηση, σύμφωνα με αναλυτές, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της εξαιρετικής ανησυχίας των φαρμακοβιομηχάνων, μετά την ασυνήθιστη για τα διεθνή δεδομένα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον Οκτώβριο, να αναστείλει όλες τις εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα στην προσπάθεια της να προλάβει τυχόν ελλείψεις στην εσωτερική αγορά.

Ανώτατο όριο στις πωλήσεις φαρμάκων προτείνει η EFPIA

Μιλώντας στο Reuters, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, υπογράμμισε ότι η προσφορά προς της Ελλάδα καταδεικνύει ένα νέο είδος ρεαλισμού των μεγάλων κατασκευαστών φαρμάκου απέναντι στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί Ευρώπη.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι ότι όχι απλώς επηρεάζονται αρνητικά τα κέρδη αλλά αντίθετα συσσωρεύονται χρέη των κυβερνήσεων προς τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

«Το να θέσουμε λοιπόν ένα ανώτατο όριο στις πωλήσεις φαρμάκων ,δεν είναι κάτι που μας αρέσει πόσο μάλλον μας συμφέρει. Δεν θα το κάναμε ποτέ στο παρελθόν, στις έκτακτες, όμως, συνθήκες που βιώνουμε, απαιτούνται υποχωρήσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά», δήλωσε ο Ρ. Μπέρκστρομ. Ανάλογος συμβιβασμός έχει επιτευχθεί και στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση"

Νέα απαίτηση τρόικας για συνταγογράφηση με δραστική! ΣΟΚ στην αγορά φαρμάκου. Όλο το παρασκήνιο

Ένα απίστευτο θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες καθώς η τρόικα με ειδική διάταξη που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ζητά να ψηφιστεί έως μεθαύριο Τετάρτη το μέτρο που προβλέπει συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, παρά τις κάθετες αντρρήσεις του υπουργού Υγείας. Διαπραγματεύσεις Λυκουρέντζου με τους δανειστές έως την τελευταία στιγμή. Τι σημαίνει για τους ασθενείς...

Στο κόκκινο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς η τροϊκανοί με πρόταση-διάταξη την οποία απέστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση ζητούν επιτακτικά πια να εφαρμοσθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία σχεδόν στο σύνολο των φαρμάκων.
Οι δανειστές μας “πατούν” σε νόμο που είχε ψηφιστεί στο πλαίσιο του μνημονίου ενώ εξαιρούν μόνο ένα 15% των φαρμάκων, τα οποία όμως δεν είναι ακόμη γνωστά.

Είναι ενδεικτικό των απαιτήσεών τους ότι απέστειλαν την διάταξή τους όχι στην ηγεσία του υπουργείου υγείας ως όφειλαν αλλά κάπου στο ...Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ενταχθεί στο σύνολο των μέτρων που θα ψηφιστούν την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος που από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετος με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τροϊκανούς τις τελευταίες ώρες προκειμένου να ανατρέψει τη συγκεκριμένη προσταγή.
Στόχος να σωθεί ότι είναι δυνατόν δεδομένου ότι με την αλλαγή αυτή της συνταγογράφησης θα κινδυνέψουν πολλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ελληνικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα.

Από την άλλη οι ασθενείς θα λαμβάνουν μια συνταγή μόνο με τη δραστική ουσία χωρίς να γνωρίζουν ποιο σκεύασμα θα φθάσει στα χέρια τους.
Άλλωστε πλέον το παιχνίδι θα περάσει στα χέρια των φαρμακοποιών οι οποίοι και θα επιλέγουν το ακριβές φάρμακο που θα χορηγείται στους ασθενείς. Όσο για τους γιατρούς, μάλλον θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα καθώς δε θα γνωρίζουν τι θεραπεία λαμβάνουν οι ασθενείς τους και αν αυτή θα είναι αποτελεσματική ή όχι.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απαίτηση τρόικας για συνταγογράφηση με δραστική! ΣΟΚ στην αγορά φαρμάκου. Όλο το παρασκήνιο"

«Πολυεθνικές και τρόικα θέλουν να μας ταΐζουν αμφιλεγόμενα φάρμακα»

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και γιατρός, σε μια συνέντευξη-βόμβα στο newsbomb.gr:  «Άσχετοι υπουργοί Υγείας γίνονται υποχείρια "πανούργων σχεδιασμών”»

Ο βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ιατρός, Κώστας Μαρκόπουλος αποκαλύπτει το βρόμικο παιχνίδι της τρόικας και συγκεκριμένων πολυεθνικών που θέλουν να επιβάλλουν τη δραστική ουσία στην συνταγογράφηση, σε βάρος της Υγείας των Ελλήνων.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο newsbomb.gr –η οποία θα συζητηθεί- o κ. Μαρκόπουλος χωρίς υπαινιγμούς ξεκαθαρίζει ότι η επιμονή της τρόικας να γίνεται η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία δεν έχει καμία θεραπευτική βάση και δεν είναι παρά μια «λομπίστικη δράση συγκεκριμένων πολυεθνικών με τεράστια παραγωγή φθηνών γενόσημων σε τρίτες χώρες».

Παράλληλα προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια απόφαση, τόσο σε βάρος της Υγείας των Ελλήνων, όσο και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που μην μπορώντας να αντεπεξέλθει θα αφήσει χωρίς δουλειά χιλιάδες εργαζόμενους, προκαλώντας ένα νέο μεγάλο κύμα ανεργίας στη χώρα.

Τέλος, καταθέτει τη δική του πρόταση για τη μείωση των δαπανών στο χώρο της Υγείας, ενώ κάνει λόγο για «άσχετους Υπουργούς Υγείας που γίνονται εύκολα υποχείρια πανούργων σχεδιασμών».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Μαρκόπουλου:

Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει να κατακρίνετε την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο σφοδρό πολέμιό της;

Γενικά θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος την ακολουθούμενη πολιτική σε όλο το εύρος της κοινωνικής διάστασης. Όσο μια χώρα φτωχαίνει (έχουμε ήδη απώλεια 25% του ΑΕΠ σε 4 χρόνια) τόσο οι πολίτες έχουν ανάγκη από αξιοπρεπή Παιδεία και Υγεία, αφού δεν έχουν χρήματα που να περισσεύουν και τους επιτρέπουν να αγοράζουν αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες. Κάθε φορά που λείπουν χρήματα από τη Γενική Κυβέρνηση τα θύματα είναι είτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Και αυτό συμβαίνει μετά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας πού εντοπίζετε τη λάθος επιλογή πολιτικής;

Το βασικότερο λάθος του Υπουργείου Υγείας είναι ότι έχει διακρίνει ως εχθρό του προϋπολογισμού του αποκλειστικά το φάρμακο. Τόσο η τρόϊκα όσο και η πολιτική ηγεσία όταν λένε μείωση δαπανών υγείας, εννοούν μόνο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, και μάλιστα οριζόντια, χωρίς επιμερισμό. Πρώτα μείωσαν τις τιμές των φαρμάκων με διάφορους τρόπους, μετά μείωσαν τα ποσοστά κερδών σε όσους παράγουν και διακινούν φάρμακο, με ιδιαίτερη επίθεση στους φαρμακοποιούς. Τώρα πλέον η όποια μείωση θέλει γνώση και επιλεγμένες κινήσεις. Οι επανειλημμένες μειώσεις έχουν προκαλέσει αντιπαλότητα μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αλλά και έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες για το πώς θα χειριστεί ο Υπουργός το ζήτημα των γενόσημων και την πίεση για υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία.

Εσείς, ως πολιτικός και ως γιατρός, με μεγάλη εμπειρία και στους δύο χώρους, τι πιστεύετε για τη δραστική ουσία;

Ξεκάθαρα σας λέω πως το όλο ζήτημα είναι λομπίστικη δράση προς την τρόϊκα συγκεκριμένων πολυεθνικών με τεράστια παραγωγή φθηνών γενόσημων σε τρίτες χώρες. Για αυτό και η τρόϊκα επιμελώς προσηλώνει το βλέμμα του Υπουργού Υγείας στον κλειδάριθμο των προϋπολογισμών με τίτλο «φάρμακο». Όσο πιο επιτακτικά πεισθεί να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη τόσο πιο εύκολα θα δεχθεί τη δραστική ουσία. Όμως αυτό έχει δύο μεγάλους κινδύνους. Πρώτον, το αμφίβολο θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός υπερβολικά φθηνού φαρμάκου, δεύτερον τη θανάτωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με αποτέλεσμα νέο κύμα ανεργίας. Μόλις γίνουν αυτά, δηλαδή μονοπωληθεί η αγορά φαρμάκου από δυο-τρία προωθητικά εισαγωγικά γραφεία, τότε θα επιβληθεί στον Υπουργό η χαλάρωση της τιμολογιακής πολιτικής στο φάρμακο και οι περικοπές σε άλλα σημεία. Απόδειξη αυτού είναι οι πωλήσεις κάτω του κόστους από συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν είναι τρελοί. Απλά έχουν σχέδιο.

Έχετε αντιπρόταση για μείωση των δαπανών υγείας χωρίς να πιεστεί το φάρμακο;

Ασφαλώς. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν πρωτόκολλα θεραπείας που έχουν στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο κόστος (μειωμένη νοσηλεία, day clinic, ογκολογικά συμβούλια που βάζουν φρένο στην αλόγιστη και αναποτελεσματική χρήση χημειοθεραπευτικών, προληπτικά πρωτόκολλα που φέρνουν έγκαιρη διάγνωση με χαμηλό κόστος θεραπείας κ.λπ.). Μια εντολή στο ΚΕΣΥ αρκεί για να ξεκινήσει η προσπάθεια. Η εντολή δε δόθηκε ποτέ ούτε από τον κ. Λοβέρδο ούτε από τον κ. Λυκουρέντζο. Υπουργοί απολύτως άσχετοι με το αντικείμενο γίνονται εύκολα υποχείρια «πανούργων σχεδιασμών». Είναι η ίδια αιτία που οδήγησε στην κατασπατάληση παλαιότερα στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι άσχετοι όταν αυτοχρίζονται παντογνώστες κάνουν μεγάλες ζημιές.

Ποια η γνώμη σας για την προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;

Αν το κράτος άκουγε όσους μόνοι τους δημιούργησαν και μεγαλούργησαν σε αυτόν τον κλάδο, τότε θα μπορούσαμε να είχαμε τον πλέον αποτελεσματικό εξαγωγικό τομέα. Ο τομέας αυτός δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει ο οικουμενικός πατριωτισμός στην οικονομία. Όλοι οι Υπουργοί στα λόγια στηρίζουν την Ελλάδα, αλλά στο δια ταύτα ξεχνούν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο μισθοί και συντάξεις, αλλά πρωτευόντως υπεραξία είναι η ίδια η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση ωστόσο έπεσε στα χέρια της τροϊκας και των ξένων συμβούλων και για να σώσει τους αριθμούς… σκοτώνει ό,τι μπορεί να αναβιώσει την ελπίδα.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πολυεθνικές και τρόικα θέλουν να μας ταΐζουν αμφιλεγόμενα φάρμακα»"

Προστατευόμενες οι 24 από τις 40 προς πώληση βραχονησίδες

Στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura εντάσσονται οι 24 από τις 40 βραχονησίδες οι οποίες προορίζονται για πώληση σε ιδιώτες. Για την εμπορική αξιοποίηση τους είχαν μιλήσει προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg ο... πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Ανδρέας Ταπραντζής.

Οι 24 νησίδες έχουν καταχωρηθεί είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων. «Η αξία τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον, μη - προσβάσιμες από τον άνθρωπο, περιοχές αναπαραγωγής και ξεκούρασης προστατευόμενων πουλιών. Επίσης, αποτελούν καταφύγια και για πολλά άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τα μέλη της Ορνιθολογικής, έχοντας επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες μελετώντας και προστατεύοντας τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι' αυτά περιοχές, εκφράζουν την απορία τους αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις τους για τη λίστα των 40 νησίδων οι οποίες διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση.Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες, εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. «Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα», λέει η κυρία Μαλαμώ Κουρμπέτη υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής.

Η εγκατάσταση τουριστικών ή άλλων μεγάλων εγκαταστάσεων στις νησίδες, όπως είναι τα υπερμεγέθη αιολικά πάρκα, «κατά κανόνα συνεπάγεται την ολοσχερή καταστροφή τους, λόγω της πολύ μικρής έκτασης των νησίδων και της απώλειας του βασικού τους οικολογικού χαρακτηριστικού το οποίο είναι η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων», υποστηρίζει η κυρία Κορμπέτη, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία εάν προχωρήσει στην έγκριση τέτοιων εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική τονίζει ότι:

- Η «αξιοποίηση» ορισμένων νησίδων με καταστροφικούς όρους θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες και τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Η προχειρότητα με την οποία διατίθενται προς εκμετάλλευση οι νησίδες είναι ενδεικτική της αμηχανίας της πολιτείας να δει μια βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμφισβητήσιμη δυνατότητα αξιοποίησης των περισσότερων νησίδων της δημοσιευμένης λίστας εξαιτίας των απόκρημνων πλαγιών και του ανώμαλου ανάγλυφού τους.

«Αυτό που δε φαίνεται να κατανοεί το πολιτικό προσωπικό είναι ότι η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας είναι εξίσου πολύτιμος εθνικός πόρος με την πολιτιστική κληρονομιά. Οποιοσδήποτε πολίτης δικαιολογημένα θα αντιδρούσε αν «έβγαινε στο σφυρί» η Δήλος, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την άνευ όρων παραχώρηση των Στροφάδων νήσων, που είναι εξαιρετικής αξίας για τα θαλασσοπούλια και τα μεταναστευτικά πουλιά. Η βιοποικιλότητα είναι το εναπομείναν θησαυροφυλάκιο της χώρας, αλλά αντιμετωπίζεται σαν προϊόν σε εποχή εκπτώσεων», τονίζει ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής κ. Αποστόλης Καλτσής.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Προστατευόμενες οι 24 από τις 40 προς πώληση βραχονησίδες"

Σε ιδιώτη το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού

Αισιοδοξία για έγκαιρη λειτουργία του μέσα στο Δεκέμβριο

Αλλάζει καθεστώς λειτουργίας το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, με την επικείμενη παραχώρηση της χρήσης του στην Περιφέρεια να ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω παραχώρησή του υπό τον τύπο της εκμίσθωσης σε ιδιώτες. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να περιέλθει στην Περιφέρεια το Χιονοδρομικό και να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκμίσθωση της λειτουργίας του σε τρίτους, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ανατεθεί επίσης σε τρίτους το έργο του αποχιονισμού του δρόμου πρόσβασης, που στο παρελθόν είχε προκαλέσει ποικίλα προβλήματα. Για το συγκεκριμένο έργο, ήδη έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας η προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού.

Για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα μίλησε στον «ΠτΘ» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στο Χιονοδρομικό, που υπόσχεται το νέο μοντέλο λειτουργίας. Ο κ. Ξανθόπουλος καταρχήν εξήγησε ότι η επιτυχημένη λειτουργία του Κέντρου κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο έγινε κατά κάποιον τρόπο «παράτυπα», δεδομένου ότι δεν είχε περιέλθει η χρήση και η λειτουργία του τυπικά και ουσιαστικά ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στην Αναπτυξιακή Εταιρία Φαλακρού. Εντούτοις, για να μην απαξιωθεί περαιτέρω από την παρατεταμένη απραξία, ελήφθη η απόφαση να αναλάβει τη λειτουργία η Αναπτυξιακή Φαλακρού και με παράλληλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετείχε η Περιφέρεια με 300.000 ευρώ, να ξεπεραστούν παλαιότερα χρέη και οφειλές της. Δυστυχώς ο σχεδιασμός αυτός ματαιώθηκε, επειδή δεν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη πρόταση από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακολούθησαν επαφές με την Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων, που είναι κάτοχος της έκτασης του Χιονοδρομικού, και η συμφωνία παραχώρησης της χρήσης στην Περιφέρεια είναι πλέον προ των πυλών. Με την υπογραφή, λοιπόν, της σχετικής ΚΥΑ, η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού, διαδικασίες που αν δεν παρουσιαστούν εμπλοκές εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

«Έχουμε και δεύτερο και τρίτο πλάνο, έτσι ώστε τελικά να λειτουργήσει»

«Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα», τόνισε στον «ΠτΘ» ο κ. Ξανθόπουλος, «σε μια πραγματικότητα, που ξεφεύγει από το στενό ή ευρύτερο δημόσιο χαρακτήρα λειτουργίας του χιονοδρομικού». «Αν όλα πάνε καλά και προλάβουμε τις προθεσμίες», συνέχισε, «ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει έγκαιρα το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού. Σε περίπτωση, που δεν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες εκμίσθωσης, έχουμε και δεύτερο και τρίτο πλάνο, έτσι ώστε τελικά να λειτουργήσει. Αυτό το οποίο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι φέτος θα λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού».

«Η λειτουργία του Χιονοδρομικού του Φαλακρού από ιδιώτες θα είναι προς όφελος της Δραμινής κοινωνίας και της Περιφέρειας»

Για την επιλογή του νέου καθεστώτος λειτουργίας, με τη συμμετοχή ιδιωτικού φορέα, ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. «Νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό, από όλους όσους ασχολούνται με τη διοίκηση και γενικότερα από τους πολίτες», σημείωσε, «ότι πλέον ό,τι είχε να κάνει με κρατική διαχείριση ή επένδυση δεν έχει τα αποτελέσματα, που θα έπρεπε να υπάρχουν». «Η Αναπτυξιακή Εταιρία Φαλακρού, που λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια», συνέχισε, «έχει χρέη 800.000 ευρώ και δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Έχουμε και πολλά παραδείγματα άλλων δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεων. Είναι δεδομένο ότι η λειτουργία του Χιονοδρομικού του Φαλακρού από ιδιώτες θα είναι προς όφελος της Δραμινής κοινωνίας και της Περιφέρειας, διότι αυτός ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία είναι σίγουρο ότι, επειδή είναι ιδιώτης, θα προσδοκά σε κέρδη και θα κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να αυξηθεί η προσέλευση, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες προς όφελος όλων των πολιτών».

Στην περιφέρεια ο πρώτος λόγος για τον καθορισμό των τιμών

Σημειώνεται, πάντως, πως στους όρους της προκήρυξης για τον επικείμενο διαγωνισμό θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα καθορισμού των τιμών με απόφαση της Περιφέρειας. «Δε θα μπορεί ο ιδιώτης να καθορίζει τις τιμές ανεξέλεγκτα», ξεκαθάρισε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

paratiritis-news

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ιδιώτη το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού"

Σχολή διαιτησίας στην Κοζάνη

Στις 2-3-4 ΝΟΕ 2012 πραγματοποιήθηκε στο ΔΑΚ ΚΟΖΑΝΗΣ η προγραμματισμένη σχολή διαιτησίας. Κατατέθηκαν στον σύνδεσμο μας 37 αιτήσεις και παρακολούθησαν τα μαθήματα 28 νέοι υποψήφιοι διαιτητές.

Στην σχολή διαιτησίας δίδαξε ο διεθνής διαιτητής και Πρόεδρος του ΣΥΔΠΕ ΘΕΣΑΛΙΑΣ κος Θεμελής Μιχάλης.

Παραβρέθηκαν στην σχολή διαιτησίας ο Πρόεδρος της ΟΔΒΕ κος Μαυρικίδης Σταύρος, η διεθνής διαιτητής κα Δανιηλίδου Ελένη και το ΔΣ ΓΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Ο ΣΥΔΠΕΜ τίμησε την ΟΔΒΕ τον ΣΥΔΠΕ ΘΕΣΑΛΙΑΣ και τον ΓΣ ΚΟΖΑΝΗΣ με αναμνηστικές πλακέτες.

Επίσης ο ΣΥΔΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει καταρχήν τον Μιχάλη Θεμελή καθηγητή της σχολής διαιτησίας γιατί ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στο κάλεσμά μας.

Την Πρόεδρο του Γυμναστικού Κοζάνης κα Στέλλα Καρανάνου, τον ΓΓ κο Πάρη Γυμνόπουλο τον έφορο κο Μπέμπη Ντίνο για την μεγάλη βοήθεια και στήριξη στην διοργάνωση της μεγάλης αυτής γιορτής του συνδέσμου.

Το ΔΣ του ΔΑΚ ΚΟΖΑΝΗΣ για την για την διάθεση της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η σχολή.

Φυσικά τον Πρόεδρο της ΟΔΒΕ κο Σταύρο Μαυρικίδη που ως εκπρόσωπος της ΟΔΒΕ παραβρέθηκε στην σχολή, για την στήριξη στον σύνδεσμό μας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τους υποψηφίους διαιτητές, για την συμμετοχή τους και την άριστη συνεργασία που είχαν με τον καθηγητή τους αλλά και τα μέλη του ΔΣ ΣΥΔΠΕΜ.

Υποψήφιοι Διαιτητές
Θεμελής-Μαυρικίδης- Καραγγελίδης
Πλακέτα απο τον Σύνδεσμό Διαιτητών Μακεδονίας (Καραγγελίδης) στον κ. Μαυρικίδη
Πλακέτα στον Διεθνή Διαιτητή και καθηγητή της σχολής Μ. Θεμελή από τον Γεν. Γραμματέα του ΓΣ Κοζάνης


liberovolley11


Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολή διαιτησίας στην Κοζάνη"

Κανένας Έλληνας δεν γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923!

Όσο κι αν ψάξετε, σε οποιοδήποτε αρχείο των ελληνικών ληξιαρχείων, δεν πρόκειται να βρείτε ούτε έναν Έλληνα ή Ελληνίδα που να έχει καταχωρηθεί με ημερομηνία γέννησης από 16 έως 28 Φεβρουαρίου 1923!

Αυτό αποκαλύπτει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Όχι, φυσικά, γιατί δεν είχαμε ούτε μία γέννα σε μία ολόκληρη περίοδο 13 ημερών, αλλά γιατί απλούστατα το 1923 είχε μόνο 352 ημέρες"!

Όπως εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος, από τον Φεβρουάριο του 1923, έλειπαν 13 ολόκληρες ημέρες, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου!

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανένας Έλληνας δεν γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923!"

Δεν περιορίζουν τις υψηλές συντάξεις απο τους πρώην βουλευτές

Τελικα λιγη ωρα πριν κατατεθεί το Πολυνομοσχεδιο στη βουλη, πληροφορούμε οτι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις διαφόρων πρώην βουλευτών και υπουργών που παιρνουν συνταξη πανω απο 2000 -2500 ευρω και δεν τους κόβεται σύμφωνα με την εισήγηση Βρουτση το 25-% οπως κόβεται η περιοριζεται σε ολους τους αλλους συνταξιούχους, μισθωτούς, και εργαζομενους .

Η συντεχνία των πρώην βουλευτών εκανε διάβημα σε ορισμενους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μην συμπεριληφθούν σε τετοιες περιοριστικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι συντάξεις τους θα περιοριζόντουσαν 20-25% εχοντας ως πρόσχημα τις μειώσεις στα ειδικα μισθολόγια .

Ο υπουργος απασχόλησης ηταν υπερ αυτης της ρύθμισης τελικα ομως η κυβέρνηση φαινεται οτι ενέδωσε στις πιέσεις και ετσι οι βουλευτες με τις μεγαλες συντάξεις παραμένουν ακλόνητοι οικονομικα.

egiakoumis

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν περιορίζουν τις υψηλές συντάξεις απο τους πρώην βουλευτές"

Ο Στουρνάρας έκοβε κι έραβε τα μέτρα ως την τελευταία στιγμή

Συνεχείς αλλαγές, προσθήκες αλλά και αφαιρέσεις ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα μέτρα των 13,5 δισ. και τα εργασιακά έκανε όλη την ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και για τον λόγο αυτο καθυστέρησε η κατάθεση του στην Βουλή.

Από την επεξεργασία που έγινε τις τελευταίες ώρες προέκυψε πως αρκετοί υπουργοί έχουν εντάξει στο νομοσχέδιο άσχετα με το περιεχόμενο του ζητήματα, που μπορεί να οδηγήσουν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, σε τεράστια θέματα κατά την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του.

Είναι ενδεικτικό ότι στην συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ( Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ανδρέας Μακρυπίδης) με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και το υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζήτησαν να αποσυρθούν όλες οι ρυθμίσεις που δεν περιλαμβάνονται στις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες λέγοντας μάλιστα πώς «αν δεν συμβεί αυτό εμείς καταψηφίζουμε».

Ειδικότερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρονταν στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο οποίος συμπεριέλαβε στο νέο Μνημόνιο τέσσερα άρθρα που αφορούν τον τρόπο εκλογής των Πρυτάνεων στα ΑΕΙ. Ο κ. Στουρνάρας παρείχε διαβεβαιώσεις στο ΠΑΣΟΚ ότι θα αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας και γι αυτό από το πρωί , προχωρά μαζί με το επιτελείο του σε ένα ξεκαθάρισμα διατάξεων που έχουν προστεθεί ως «τσόντα» από διάφορους υπουργούς.

Το νομοσχέδιο τελικά κατατέθηκε στις 19.00 κι αύριο στις 11:00 θα μπει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και την Τέταρτη στην Ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής πάντως είναι αρκετές. Για παράδειγμα , . όπως αναφέρουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, ανοίγει παράθυρο για μικρότερη μείωσή στα εφάπαξ μαζί με βελτίωση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με Ττην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα παρέχεται μελλοντικά η δυνατότητα μέσω αναλογιστικών μελετών να αναπροσαρμόζονται τα ποσά των εφάπαξ με στόχο η μείωση να είναι ηπιότερη έως και 35%.

Επίσης η επεκτασιμότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παραμένει ως προς τα θεσμικά. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΓΣΣΕ διατηρεί τη γενικότητα και την καθολική ισχύ της ακόμη και για όσους εργοδότες δεν είναι μέλη των φορέων που υπογράφουν τη σύμβαση, για όλα τα θεσμικά ζητήματα (άδειες, πρωτοβουλίες κοινωνικών εταίρων κ.ά.).

Όσον αφορά τα εφάπαξ, με το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι στους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από 1-8-2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται από 1,94% έως 83% (ανάλογα με το Ταμείο).

Επίσης όπως διευκρινίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση:

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 θα γίνει άπαξ από την 1-1-2013 και αναμένεται να θίξει περίπου 50.000 ασφαλισμένους το 2013 και 50.000 ασφαλισμένους το 2014.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μεταβατικής περιόδου. n Από την 1-1-2014 το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.

Η περικοπή από 5%-15% των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη) αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους. Η περικοπή θα είναι 5% για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 10% για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ και 15% για μεγαλύτερα ποσά. n Εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις θα υπάρξει και στα άτομα με βαριά αναπηρία ( Εκτιμάται πως θα επηρεαστούν 30.000 άτομα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Στουρνάρας έκοβε κι έραβε τα μέτρα ως την τελευταία στιγμή"

WSJ: Νέος γύρος προβλημάτων για το ελληνικό χρέος

Μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο εάν η Ευρώπη μπορεί να βρει τρόπο να καλύψει... το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, παρότι ίσως αποδειχθεί πρόχειρη «επιδιόρθωση». Αν η Ελλάδα υπερβεί τον σκόπελο της ψήφισης των μέτρων, θα χρειαστεί διετή επιμήκυνση καθώς η οικονομία της έχει δοκιμαστεί περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Το ποσό που απαιτείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι 40 δισ. ευρώ και η Ε.Ε. εξετάζει σενάρια όπως η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έδωσε, μια επιλογή περισσότερο «εφικτή» πολιτικά από το να «μειώσει» το συνολικό ποσό των δανείων. Ένα moratorium στις πληρωμές τόκων ως το 2016 θα εξασφαλίσει ποσό 23 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με λύσεις όπως το «ρολάρισμα» εντόκων γραμματίων μπορεί να καλύψει το απαιτούμενο ποσό, εκτιμά η Credit Suisse.

Aκόμα και αν λυθεί το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού, παραμένει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο θα φτάνει το 189% του ΑΕΠ το 2013, πολύ μακριά από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί για το 2020. Το ΔΝΤ πιέζει για ανακούφιση από το βάρος του χρέους, αλλά η αναδιάρθρωση από τους επίσημους πιστωτές (κράτη, ΕΚΤ) δείχνει πολιτικά ανέφικτη έναν χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα. Άλλωστε η ΕΚΤ έχει αρνηθεί την αναδιάρθρωση των ελληνικών τίτλων που διακρατεί. Η επαναγορά χρέους, κάτι που ουσιαστικά θα είναι νέα αναδιάρθρωση, δείχνει αποδεκτό μέτρο.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει άλλη άμεση ανάγκη για πλήρη αναδιάρθρωση "εδώ και τώρα", σημειώνει η εφημερίδα. Η Ελλάδα έχει ορισμένα θετικά, όπως το ότι βρίσκεται κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το τέλος της κρίσης δείχνει να βρίσκεται μακριά. Όπως σημειώνει η WSJ, αν δεν περάσουν τα μέτρα από τη βουλή, η αντίδραση των αγορών μπορεί να είναι ισχυρή καθώς οι επενδυτές θα δουν πως αυξάνει το ρίσκο του Grexit. Αλλά ακόμα και αν η Ευρώπη τη «βγάλει καθαρή», και πάλι δεν θα πρόκειται για τον τελευταίο γύρο των προβλημάτων με το ελληνικό χρέος.

moneypost

Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Νέος γύρος προβλημάτων για το ελληνικό χρέος"

ΣΔΟΕ: Εικονικά τιμολόγια 65 εκατ. από 17 εταιρίες

Εικονικά τιμολόγια ύψους 65 εκατ. ευρώ από 17 εταιρίες, ανακριβείς δηλώσεις και αδικαιολόγητα εισοδήματα καταλόγισε το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο των ελέγχων για φορολογικά στοιχεία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ελέγχων του ΣΔΟΕ για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, την καταβολή Φ.Π.Α. και την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσιακών στοιχείων, αποκαλύφθηκαν και καταλογίστηκαν οι σχετικές παραβάσεις ως ακολούθως: 

1. Σε τέσσερις (4) αγρότες στη Θήβα, οι οποίοι έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 5.467.000 ευρώ. 

2. Σε 17 επιχειρήσεις, οι οποίες εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 65.000.000 ευρώ. 

Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται διαφημιστικές εταιρίες, επιχείρηση εμπορίας ζωοτροφών, βιομηχανία ενδυμάτων, επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, κατασκευαστική επιχείρηση και εργαστήριο ελευθέρων σπουδών. 

3. Σε 19 επιχειρήσεις καταλογίστηκαν οι σχετικές παραβάσεις γιατί έλαβαν και καταχώρισαν στα βιβλία τους εικονικά τιμολόγια ύψους 21.600.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχείρηση οδικών μεταφορών, βιομηχανία ενδυμάτων, για εργολάβο οικοδομών, επιχείρηση catering, πρατήριο καυσίμων και επιχείρηση διακοσμήσεων. 

4. Σε έξι (6) επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες καταλογίστηκαν παραβάσεις γιατί δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για ποσά 5.500.000 ευρώ που εισέπραξαν. Πρόκειται για έναν πλαστικό χειρουργό, έναν οδοντίατρο, ένα videoclub και για άλλες τρεις επιχειρήσεις εμπορίας.

5. Σε γνωστή επιχείρηση κατασκευής κτιρίων και αγοραπωλησιών ακινήτων διαπιστώθηκε η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων ύψους 12.000.000 ευρώ.

6. Ανεπάγγελτος διαπιστώθηκε ότι ασχολείτο με εισαγωγές και παραγγελίες αυτοκινήτων και δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 5.500.000 ευρώ και είχε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 6.000.000 ευρώ.

7. Τέλος, στο πλαίσιο του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι δημόσιος υπάλληλος κάτοικος Βούλας είχε αδικαιολόγητες καταθέσεις 2.679.000 ευρώ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΔΟΕ: Εικονικά τιμολόγια 65 εκατ. από 17 εταιρίες"

Κουίκ:Ακόμα δεν μας έχει δοθεί πολυνομοσχέδιο

Δεν έχει δοθεί ακόμα στους βουλευτές το πολυνομοσχέδιο παρότι σε περίπου 48 ώρες η βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για το νέο μνημόνιο, καταγγέλλει ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

"Γράφω αυτές τις λέξεις ώρα 20:00 της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2012. Σε περίπου 48 ώρες η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για νέο Μνημόνιο - μπαλτά της Ελλάδας και του Έλληνα. Το πολυνομοσχέδιο των 500 (ή των 1.500 σελίδων, όπως κυκλοφορεί) που περιέχει όλες τις εξοντωτικές διατάξεις, δεν έχει δοθεί ακόμα στους Βουλευτές", τονίζει ο κ. Κουίκ.

"Αύριο συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή και μεθαύριο έχουμε ονομαστική ψηφοφορία με μόλις 10 ώρες συνεδρίαση στην Ολομέλεια. Το κακούργημα σε βάρος της νοημοσύνης μας, έχει όνομα δράστη ή δραστών. Και τα κόμματά τους το ίδιο. Χρειάζεται να τα γράψω; Οι Βουλευτές της συγκυβέρνησης,καμαρώνουν για όλα αυτά;", προσθέτει και καταλήγει με ένα υστερόγραφο :

"Ο σχολιασμός μου για την όποια τελική ψήφο τους, την Τετάρτη το βράδυ. Απόψε θέτω μόνο το ζήτημα της παράδοσης του πολυνομοσχεδίου".

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουίκ:Ακόμα δεν μας έχει δοθεί πολυνομοσχέδιο"

Βαρβάρα Ανεμοδουρά:"Δεν θα περάσει η δραστική ουσία"

Με μια πολύ σκληρή δήλωση, αντιδρά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Βαρβάρα Ανεμοδουρά στην αποκλειστική πληροφορία την οποία μεταδίδει το ygeia360.gr, για την άμεσα επικείμενη θεσμοθέτηση της αποκλειστικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας.

Συγκεκριμένα σε δήλωση της στο ygeia360.gr, η Βαρβάρα Ανεμοδουρά τονίζει:

"Ο Ιατρικός κόσμος δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εφαρμογή της αποκλειστικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, ούτε την αντιποίηση του λειτουργήματος μας από τους φαρμακοποιούς. Έχουμε προειδοποιήσει ότι η αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας καταργεί το ρόλο του θεράποντος ιατρού και αντίκειται στην διεθνή νομολογία καθώς και στην νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Προειδοποιούμε επίσης ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την προώθηση της αποκλειστικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας".

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρβάρα Ανεμοδουρά:"Δεν θα περάσει η δραστική ουσία""

Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το απεργιακό διήμερο

Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν στις διαδηλώσεις

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παίρνει η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει του καυτού απεργιακού 48ωρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες των διαδηλώσεων.

Από τους 6.000 αστυνομικούς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 3.000 θα ανήκουν σε ΜΑΤ-ΥΜΕΤ, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα τα δύο επόμενα 24ωρα και ειδικά μεθαύριο, Τετάρτη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τη 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Στο δρόμο θα βρίσκονται επίσης τα τεθωρακισμένα της Αστυνομίας, και συγκεκριμένα ο Αίαντας και τα μικρότερα που έχουν αποκτηθεί από το Ισραήλ.

Σε κινητοποίηση επίσης θα βρίσκονται εκτός από τα ΜΑΤ και τα ΥΜΕΤ δεκάδες αστυνομικοί των Υπηρεσιών Ασφαλείας και συγκεκριμένα από την Κρατικής Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική ενώ θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και από αρμόδια τμήματα της ΕΥΠ.

Το γενικό συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων θα έχει ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος, Νίκος Παπαγιαννόπουλος ενώ θα βοηθά και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α.

Οι αστυνομικοί πάντως εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα στο επιχειρησιακό τους σχέδιο κυρίως για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης των επώδυνων μέτρων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το απεργιακό διήμερο"

Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την τσέπη των ασφαλισμένων

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών

Επιπλέον χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την τσέπη των ίδιων των ασφαλισμένων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, «πέφτει τσεκούρι» στη φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων, και κατ’ επέκταση στην περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και στις μισθολογικές απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών. Παράλληλα, επεκτείνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, ενώ σε λιγότερο από μήνα ο υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ αποκτά ένα ακόμη Ταμείο: το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Τα μέτρα έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση γιατρών και φαρμακοποιών οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει για το χώρο της Υγείας, τα ακόλουθα:

· Από την 1.1.2014 οι ασθενείς θα «χρηματοδοτούν» επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας για λογαριασμό του ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επίσης, θα πληρώνουν 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ.

· Εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων η συνταγογράφησή τους με τη δραστική ουσία. Οι συνταγές στις οποίες θα αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε γιατρός.

· Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο προϋπολο9γισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή, δεν θα υπερβαίνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό θα καταβάλλεται, σαν επιστροφή, από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Θα υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και θα καταβάλλεται μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του.

· Οι φαρμακοποιοί θα καταβάλλουν rebate (επιστροφή) 5% επί της αιτούμενης δαπάνης για τα ακριβά φάρμακα (της λίστας του νόμου 3816/2010). Για τις άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ισχύει το rebate με τη διαφορά ότι στο εξής δεν μπαίνει ως προϋπόθεση η εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί κατέβαλαν rebate μόνο όταν πληρώνονταν στην ώρα τους από τον ΕΟΠΥΥ. Στο εξής θα καταβάλουν rebate ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012.

· Την 1η Δεκεμβρίου του 2012 το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.

· Διπλασιάζεται από 1.1.2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη (25 ευρώ από 12 ευρώ που είναι σήμερα).

· Μειώνονται δραματικά οι βασικοί μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών. Ο βασικός μισθός του Συντονιστή Διευθυντή θα ανέρχεται στα 1.665 ευρώ, του Διευθυντή στα 1.580 ευρώ, του Επιμελητή Α στα 1.513 ευρώ, του Επιμελητή Β στα 1.321 ευρώ και του Ειδικευόμενου στα 1.007 ευρώ.

«Με τα επιδόματα και τις εφημερίες, ο ονομαστικός μισθός του Συντονιστή Διευθυντή Νοσοκομείου του ΕΣΥ δεν θα υπερβαίνει τα 2.760 ευρώ, δηλαδή ¨καθαρά¨ δεν θα μένουν ούτε 2.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Γιώργος Φαρμακίδης, Συντονιστής Διευθυντής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», και ερωτά: «Πιστεύουν ότι μπορούν να δουλέψουν έτσι τα Νοσοκομεία;».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την τσέπη των ασφαλισμένων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news