facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ανά στρέμμα ή ιδιοκτησία θα επιβληθεί ο φόρος στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια

«Στρεμματικό» ή κατ' αποκοπή φόρο «ανά ιδιοκτησία» σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 2013, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη όλων των ακινήτων στον νέο ενιαίο φόρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός, καθώς δεν υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφή των εκτάσεων και αργότερα, μετά την καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός και θα είναι 5 μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ή μέχρι 50 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για διάστημα λίγων μηνών την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του E9 από τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα εκτός σχεδίου προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία ή να διορθώσουν όσα έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών.

Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους. Στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγουν παράθυρο εξαίρεσης από τον φόρο των μικρών αγροτικών εκτάσεων ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρξουν για το 2013.

Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογούμενου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανά στρέμμα ή ιδιοκτησία θα επιβληθεί ο φόρος στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια"

«Μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων θυσιάζεται στο όνομα του ευρώ»

Τη θέση πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, «δίνει επιτέλους ελπίδα», έξοδος που πρέπει να συνοδευτεί με μια διάσωση των τραπεζών, με επιδοτήσεις για ευαίσθητες εισαγωγές, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και επιλογή για επιστροφή, διατυπώνει ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως σημειώνει, αυτή τη στιγμή, θυσιάζεται στην Ελλάδα μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν μια θέση εργασίας, πάνω από το μισό των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι και όλα αυτά στο όνομα του ευρώ.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, ο Γερμανός οικονομολόγος -ο οποίος στο παρελθόν έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στη χώρα- απαντά πως, αν μέσα από προγράμματα λιτότητας ασκούνται τόσο μεγάλες πιέσεις σε μισθούς και σε τιμές, έως ότου η χώρα γίνει ανταγωνιστική τότε θα καταρρεύσει η κοινωνία της και αυτό είναι απαράδεκτο. Κατά την άποψή του, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία συμβατών εναλλακτικών επιλογών, μια έξοδος από το ευρώ χωρίς κινδύνους μετάδοσης και χωρίς σενάρια καταστροφής.

Ο ίδιος θεωρεί πως το ευρώ υπήρξε ένα πολιτικό εγχείρημα, όμως, 20 χρόνια μετά το Μάαστριχτ, φαίνεται να μην λειτουργεί καθόλου προκαλώντας αναταραχή στην Ευρώπη, διότι μια σειρά χωρών της έχουν περιπέσει σε βαθιά κρίση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταργηθεί, απλά το ευρώ έχει υποστεί βλάβες που θα πρέπει να επιδιορθωθούν.

Προς τούτο, υποστηρίζει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας, όπως σημειώνει, οι δραστηριότητες θα πρέπει να περιοριστούν, διότι ασκεί περιφερειακή πολιτική και δεν είναι αυτή η αποστολή της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων θυσιάζεται στο όνομα του ευρώ»"

Θητεία της φτώχειας!Οικογένειες δεν μπορούν να συντηρήσουν τους στρατιώτες τους!

Μια νέα πραγματικότητα καλούνται να διαχειριστούν οι στρατιωτικοί και ειδικά οι διοικητές μονάδων πρώτης γραμμής.Η εικόνα του “ατσίγαρου φαντάρου” ,που σε κάθε έξοδό του μέτραγε τα κέρματα για να δει αν του έφθαναν για να “πάρει ένα σουβλάκι” ,ήταν εικόνα που ξέραμε από τις ελληνικές ταινίες ,όπως η θρυλική “Λούφα και Παραλλαγή”.Τώρα αναβιώνει με τη μόνη αλλά και σημαντική διαφορά ότι τότε τις δεκαετίες του 60,του 70 αλλά και του 80 τα κέρματα ήταν δραχμές και τώρα,είναι ευρώ!

Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές για ΕΛΔΥΚ έχουν τριπλασιαστεί το τελευταίο χρόνο. Η αιτία είναι προφανής. Τα περίπου 500 ευρώ που λαμβάνουν οι στρατιώτες είναι για πολλούς νέους το μοναδικό εισόδημα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους γονείς τους!

Η οικονομική κρίση έχει αρχίσει και προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε πάρα πολλούς στρατεύσιμους,που προέρχονται από οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι! Τα “κοινωνικά αιτήματα” στο ΓΕΣ για κάποια ευνοϊκή -δηλαδή φθηνή- μετάθεση κάθε μέρα πληθαίνουν.Αιτιολογία: “μακρόχρονη ανεργία και των δύο γονέων”.

Η θητεία ενός νέου ήταν ένα πολύ “ακριβό σπορ” για την ελληνική οικογένεια,πριν ξημερώσουν οι σκληρές μέρες του ΔΝΤ και της οικονομικής κατάρρευσης.

Οι “συντηρητικοί” κόστιζαν στη μέση οικογένεια περίπου 3.000 ευρώ για τους εννέα μήνες θητείας! Σ΄ αυτό το ποσό συνυπολογιζόταν τα πάντα.Από τα απαραίτητα “ψώνια” πριν παρουσιαστεί ο νεοσύλλεκτος -εσώρουχα,λουκέτα και άλλα χρήσιμα και απαραίτητα- μέχρι το κόστος πληρωμής των κινητών τηλεφώνων,το “χαρτζηλίκι” και βέβαια οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των αδειών.

Η οικονομική κλίμακα αυξανόταν ανάλογα με την “ευχέρεια” και το “ψώνιο” κάθε οικογένειας και το κόστος θητείας ενός νεαρού μπορούσε να προσεγγίσει ακόμη και τις 5.500 ευρώ!

Όλα αυτά έχουν αλλάξει βιαίως λόγω της κρίσης και πλέον το πρόβλημα επιβίωσης ελληνικών οικογενειών “καθρεφτίζεται” και στον χώρο των ΕΔ.

Τα αιτήματα για μία μετάθεση κοντά “στο σπίτι” έχουν πολύ συχνά πλέον την δικαιολογία της ανεργίας των γονέων.Και το χειρότερο είναι ότι τώρα οι δικαιολογίες αυτές είναι αληθινές. Πολλά παιδιά που κατατάσσονται καταθέτουν σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν την δραματική οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους και ζητούν “κατ΄ εξαίρεση” μεταθέσεις κοντά στον τόπο συμφερόντων τους,ώστε “στις εξόδους και τις άδειες,να βοηθάνε κάνοντας κάποια μεροκάματα σε πρόχειρες και περιστασιακές δουλειές”,όπως λένε στρατιωτικοί που ζουν πλέον το πρόβλημα εντός του στρατού.

Δυστυχώς τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν ,τουλάχιστον προς το παρόν να γίνουν δεκτά και να ικανοποιηθούν.Κατανοητά μπορεί να γίνονται ,αλλά τα ποσοστά ικανοποίησής τους είναι εξαιρετικα χαμηλά,λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.Το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό των στρατιωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα αυξάνεται ΕΣΣΟ με την ΕΣΣΟ.

Η μετάθεση στον τόπο καταγωγής-μετά την παραμεθόριο- δεν ικανοποιείται κυρίως για όσους κατάγονται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη και παραμένουν αμετάθετοι στην παραμεθόριο .

Όπως αναφερόταν σε μελέτη της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Μελετών του Γ.Ε.Σ. η οποία πραγματοποίησε προσομοίωση που παρουσιάστηκε στο Α.Σώμα Στρατού στο τέλος του 2008 και της οποίας έλαβε γνώση η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας , η ικανοποίηση των μεταθέσεων-κυρίως του Πεζικού- σε σχέση με το 2004 μειώθηκε δραματικά αφού:
• από την προσομοίωση προκύπτει πως το 50% τουλάχιστον των στρατεύσιμων δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ στη
διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
• για την Αττική το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 41% γίνεται 22%
• για την Στερεά Ελλάδα το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 34% γίνεται 21%
• για την Θεσσαλία το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 33% γίνεται 21%
• για την Πελοπόννησο το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 52 % γίνεται 34%
• για την Κρήτη το ποσοστό ικανοποίησης των μεταθέσεων από 43% γίνεται 27%

Τα ποσοστά αυτά που είναι και τα τελευταία που υπάρχουν,έχουν επιδεινωθεί,όπως λένε πηγές του ΥΕΘΑ.

Επιπλέον καταγράφονται πολλές περιπτώσεις νεαρών οι οποίοι προτιμούν να κηρυχθούν ανυπότακτοι και να μην παρουσιαστούν για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων,μόνο και μόνο για να μην εγκαταλείψουν “τη δουλειά των 300 ή 400 ευρώ που έχουν”,γιατί πολύ απλά είναι το μόνο εισόδημα που “μπαίνει” κάθε μήνα στο οικογενειακό ταμείο!

Όλα αυτά είναι εις γνώση της στρατιωτικής ηγεσίας και ήταν καθοριστικά για να οδηγήσουν στην αναδίπλωση της πολιτικής ηγεσίας η οποία ήταν έτοιμη να ανακοινώσει τρίμηνη αύξηση της θητείας! Οι στρατιωτικοί μπορεί να την ήθελαν για να καλύψουν τις “μαύρες τρύπες” στην επάνδρωση των μονάδων και οι πολιτικοί να “μαγειρέψουν” τα ποσοστά ανεργίας των νέων.Όμως η οικονομική επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα προβλήματα που θα προκαλούσε,κρίθηκαν ως πολύ σοβαρές αιτίες για να οδηγηθούμε στην απόφαση αναβολής οποιασδήποτε απόφασης για τη θητεία.

Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι το σύστημα αναβολών θα μπορούσε να γίνει αρκετά πιο ευέλικτο και να συμπεριλάβει και τέτοιου είδους κοινωνικά κριτήρια,τουλάχιστον όσο διαρκεί αυτή η οικονομική κρίση.Υπό μία προϋπόθεση όμως,η οποία και τους φέρνει ...στο πλευρό της τρόϊκας. Να υπάρξει εξορθολογισμός και “συμμάζεμα” των Ενόπλων Δυνάμεων,αναδιοργάνωση και κλείσιμο μονάδων που θα μειώσουν τις ανάγκες σε προσωπικό τουλάχιστον στον Στρατό Ξηράς που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θητεία της φτώχειας!Οικογένειες δεν μπορούν να συντηρήσουν τους στρατιώτες τους!"

Αρνητικά απάντησε η τρόικα σε όλα τα αιτήματα.

Αρνητικά απάντησε η τρόικα σε όλα τα αιτήματα που έθεσε η κυβέρνηση που αποτελούν τα «αγκάθια» για την συμφωνία των τριών κομμάτων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών η τρόικα δεν συμφώνησε για το οικογενειακό επίδομα και για τις συλλογικές συμβάσεις «υποστηρίζουν ότι έχουν νομοθετηθεί και ότι το επίδομα γάμου δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη» ήταν η απάντηση που έδωσε η τρόικα σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απέρριψαν ένα ακόμα αίτημα που αφορούσε την κύρωση των ιδιωτικοποιήσεων από την βουλή κάτι που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Τρίτη από την βουλή και είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα σε μία ακόμα σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου ολοκληρώθηκαν όλες οι εκκρεμότητες. Η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, κάτι όμως που φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο και η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

Ο κ. Σαμαράς βλέπει να ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο στο εσωτερικό της κυβέρνησης στη δυσκολότερη ίσως συγκυρία για τον ίδιο αφού μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σκληρά στη βουλή αρχής γενομένης από την Τρίτη και τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Και μπορεί χθες έξω από το Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να υποστήριξε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα», ωστόσο, οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν πως δεν λείπουν ακόμη και μέχρι αυτή την ώρα, οι υπουργοί εκείνοι που αρνούνται να προχωρήσουν στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ψάχνοντας ακόμα… ισοδύναμα μέτρα.

Ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο, καλείται να παρουσιάσει όλο το πλέγμα των μέτρων –συμπεριλαμβανομένων και των prior actions στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης κάτι που σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την Τρίτη το βράδυ όπως ζήτησε σε αυστηρό τόνο ο Πρωθυπουργός από όλα τα υπουργεία.

Περιθώρια για «εκπτώσεις» δεν υπάρχουν αφού στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η περιχαράκωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στα εργασιακά μπορεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο συζητήσεων στους κόλπους της κυβέρνησης για το τι ζητά η τρόικα και τι δίνει η Αθήνα Μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία πρόοδος στις συζητήσεις για τα εργασιακά αφού η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει να ζητά από την τρόικα να κάνει πίσω ενώ το Μαξίμου δεν έχει αλλάξει άποψη για το ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά, εργασιακά και διαρθρωτικά.

Ο κ. Σαμαράς πάντως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει ακόμη και χωρίς τον Φώτη Κουβέλη στην ψήφιση των μέτρων αφού πλέον η εκταμίευση της δόσης εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ με τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες.

Πάντως όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός μέχρι και την ύστατη στιγμή θα επιχειρήσει το «χρυσό» συμβιβασμό προκειμένου το πακέτο να ψηφιστεί στο σύνολό του και από τη Δημοκρατική Αριστερά. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για την απόφαση της κυβέρνησης να μη διακινδυνέψει την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και παράλληλα θα αποφευχθούν ενδεχόμενες αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ήδη υπάρχει εικόνα αποσύνθεσης ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη βουλή.





Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικά απάντησε η τρόικα σε όλα τα αιτήματα."

Αναγνώστης καταγγέλει: Χαράτσι 15 ευρώ για καταβολή ΦΠΑ μέσω Eurobank!

Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα στη Eurobank να καταθέσω ΦΠΑ έχοντας υπόψιν μου ότι η προθεσμία υποβολής έληγε σε λίγες μέρες. Με έκπληξη η τράπεζα μου ανακοίνωσε ότι με... υποχρεώνει-καταχρηστικά- σε προμήθεια 15ευρώ(!). Το προσωπικό μου ανέφερε ότι η τράπεζα έχει δικές τις προθεσμίες άσχετα με την υφιστάμενη νομοθεσία! Δεν το δέχθηκα και κατευθύνθηκα προς άλλη τράπεζα όπου και εξυπηρετήθηκα.

Εύλογα μου δημιουργήθηκαν ορισμένες απορίες:

Τι συμφωνία έχει κάνει το υπουργείο οικονομικών με τη συγκεκριμένη τράπεζα;Μπορεί η Εurobank να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτη να αγνοεί τους νόμους του κράτους και να φέρεται κατά το δοκούν;Και αν λειτουργεί έτσι σε τόσο απλά ζητήματα σε πιο σοβαρά τι συμβαίνει;Πως ελέγχονται και από ποιους;Αν το κράτος θέλει να εισπράττει φόρους από τους πολίτες δε θα έπρεπε να φροντίσει και έναν αξιόπιστο τρόπο για να εισπραχθούν;Σε τόσο δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα είναι τόσο δύσκολο να υπάρχουν κάποια ψήγματα σοβαρότητας κ να πάψουμε να λειτουργούμε σαν μια δημοκρατία της μπανάνας;

Αναγνώστης

tromaktiko

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνώστης καταγγέλει: Χαράτσι 15 ευρώ για καταβολή ΦΠΑ μέσω Eurobank!"

Ξεφτιλίστηκαν τα δελτία ειδήσεων!

Γιατί τα δελτία ειδήσεων κάνανε γαργάρα την αποκάλυψη των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ; Και πώς αντέδρασαν τα κανάλια στο κυνήγι του δημοσιογράφου που δημοσίευσε το ντοκουμέντο; Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης.

Έκατσα και είδα ένα προς ένα τα περισσότερα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών την Παρασκευή και το Σάββατο. Είτε σε ζωντανή μετάδοση, είτε πιο μετά από το ίντερνετ. Ήθελα απλά να επιβεβαιώσω με τα ίδια μου τα μάτια αυτό που υποψιαζόμουν…

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, όμως το θέμα με την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, θάφτηκε!

Κανένα κανάλι δεν το έκανε πρώτο θέμα, όπως θα περίμενε κανείς, τα περισσότερα δεν λέγανε καν ότι βγήκε η περιβόητη λίστα στη δημοσιότητα, ακόμα κι όσα το ανέφεραν το είχαν παραπεταμένο ως όγδοη και δέκατη είδηση, ενώ κάποια άλλα υπονοούσαν ότι η λίστα είναι σκάρτη. Ψεύτικη. Κάλπικη.

Και, μάλιστα, πρότασσαν ξερά (και με χαιρεκακία;) την είδηση για το ένταλμα σύλληψης του δημοσιογράφου, δίχως να έχουν επεξηγήσει καν νωρίτερα για ποιο λόγο τον κυνηγάνε οι αρχές.

Οι πολιτικές εφημερίδες δεν το πρόλαβαν χρονικά το θέμα (αφού οι κυριακάτικες κυκλοφόρησαν από Παρασκευή βράδυ, όπως ταυτόχρονα και το περιοδικό), αλλά νομίζω ότι πάνω – κάτω έτσι θα αντιδράσουν κι αυτές το πρωϊ της Δευτέρας, όταν θα κρεμαστούν με μανταλάκι στο περίπτερο. Έτσι τουλάχιστον έχουν αντιδράσει άλλες φορές σε παρόμοια σκηνικά…

Μήνυμα: «Όποιος βγαίνει από το μαντρί…»

Δυο εβδομάδες τώρα τα κανάλια, όλα τα κανάλια…, είχαν προτάξει ως πρώτο θέμα την λίστα Λαγκάρντ. Και ξαφνικά με το που η λίστα είδε το φως της δημοσιότητας, όλα τα κανάλια – όλα! -, αποφάσισαν να υποβαθμίσουν και να ξεπετάξουν ως δέκατο θέμα αυτό που είχαν μέχρι πρότινος ως πρώτο!

Μάλιστα, η κυνική προσήλωση στην αποστεωμένη αναφορά της είδησης όπως - όπως, δίχως ίχνος εμβάθυνσης (για συναδελφική αλληλεγγύη ούτε λόγος), για το ένταλμα και τελικά την σύλληψη του Βαξεβάνη, μοιάζει περισσότερο με μήνυμα συμμόρφωσης εθνικής εμβέλειας, που πρέπει να εμπεδωθεί: «Όποιος κάνει το ίδιο, θα
έχει ανάλογη τύχη. Όποιος βγει από το μαντρί θα τον φάει ο λύκος».

Για πόρνες ή εφοπλιστές

Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές (εισαγγελικές, αστυνομικές, οικονομικές κλπ.) που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διαρρέουν επίσημα ή ανεπίσημα φωτογραφίες συλληφθέντων (μη καταδικασθέντων), προσωπικά τους στοιχεία, αλλά ακόμα και φορολογικές δηλώσεις π.χ. τραγουδιστών και ηθοποιών, όπως πρόσφατα, ευαισθητοποιήθηκαν τώρα για την λίστα Λαγκάρντ…

Έτσι πάει στην Ελλάδα. Η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων είναι επιλεκτική. Ανάλογα αν μιλάμε για πόρνες ή εφοπλιστές. Για διαδηλωτές ή για μεγαλοεκδότες. Για μικροπωλητές ή για επιφανείς κοσμηματοπώλες και πολιτικούς.

Νόμιμο και ηθικό στις μπανανίες

Πώς, λοιπόν, να μην βυθιστεί στην σήψη και την διαφθορά μια κοινωνία, όπου από την πρώτη μέρα που γεννιέται κάποιος καταλαβαίνει ότι ο νόμος δεν αξιοποιείται κατά της παρανομίας, αλλά ως τρόπος να βρεθούν τα προκαταβολικά κατασκευασμένα παραθυράκια για να κρυφτεί η αλήθεια. Το νόμιμο και το ηθικό, που λένε στις μπανανίες…

Παιχνίδι στα χέρια της εξουσίας

Κι έτσι το προσωπικό απόρρητο, τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έχουν γίνει κι αυτά ένα παιχνιδάκι στα χέρια της όποιας εξουσίας… Τα χρησιμοποιεί όχι για το καλό του λαού, αλλά όπως την συμφέρει.

Κι όλα αυτά για μια λίστα, προϊόν υποκλοπής, που ουσιαστικά έχει… νομιμοποιηθεί η κυκλοφορία της εδώ και χρόνια με σκυταλοδρομία από χέρι σε χέρι τόσων και τόσων υπεύθυνων.

Και μόνο ότι την παρέδωσε αρμοδίως η τότε υπουργός οικονομικών της Γαλλίας στον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας, τα λέει όλα. Και για το ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί σε βάρος της φοροδιαφυγής (αφού το ίδιο κάνανε και οι Γάλλοι), αλλά και για το ότι μέσα υπήρχαν λαβράκια. Διαφορετικά, κι αν δεν είχε τίποτα μέσα η λίστα, δεν θα την έδινε η Λαγκάρντ, αλλά ούτε και θα την κουκούλωναν οι Έλληνες πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί.

Κι από τότε κάποιοι εξαφάνισαν τα ίχνη της λίστας… Πολιτική, δικαιοσύνη, αρμόδιες οικονομικές αρχές είναι όλες εκτεθειμένες απέναντι στον κόσμο για τον τρόπο που ΔΕΝ έκαναν κάτι με την συγκεκριμένη λίστα ώστε να βρεθούν όσοι φοροδιαφεύγουν, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες έφερναν αποτελέσματα.

Αφέλεια περί γνησιότητας

Η απόλυτη αφέλεια είναι κάποιοι να αναρωτιούνται για τη γνησιότητα της λίστας Λαγκάρντ που δημοσίευσε το συγκεκριμένο περιοδικό. Με τι μέτρο σύγκρισης θα ταυτοποιηθεί η γνησιότητα της λίστας; Αφού η λίστα Λαγκάρντ έχει χαθεί, σύμφωνα με Έλληνες πολιτικούς. Μπορεί και να έχει αλλοιωθεί. Ποια λίστα, λοιπόν; Αυτή που κουκουλώσανε επί τρία χρόνια και που κανείς δεν ξέρει πως χάθηκε; Μας δουλεύουν;

Αν ο Βαξεβάνης δεν την δημοσιοποιούσε

Ας δούμε ένα άλλο ενδεχόμενο. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η λίστα έφτανε στα χέρια του Βαξεβάνη. Κι αυτός επέλεγε να μην κάνει τη δουλειά του ως δημοσιογράφος, δηλαδή να την δημοσιοποιήσει, αλλά προτιμούσε, ενεργώντας αντιδημοσιογραφικά, να πάει την λίστα μόνο στην δικαιοσύνη και στην π.χ. αστυνομία.

Ποιος πιστεύει ότι θα έβγαινε αποτέλεσμα; Και γιατί δεν βγήκε τόσα χρόνια απ’ όσους είχαν τη λίστα; Γιατί η δικαιοσύνη και τα όργανα του κράτους δεν βρήκαν κανέναν φοροφυγά που σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι στην λίστα με πάνω από 2.000 άτομα;

Υπ’ όψιν ότι δεν μπορεί ο πάσα ένας να ανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία. Χρειάζεται να έχει χρήμα μπόλικο… Συνήθως, πάνω από 300.000 ευρώ. Μόνο τότε γίνεται κάποιος δεκτός στο ελιτίστικο και «προστατευμένο» κλαμπ των ελβετικών τραπεζών.

Φωτιά στο ίντερνετ

Όλα αυτά τα χρόνια που η λίστα κουκουλωνόταν από το Σύστημα, όσοι ήταν μέσα σ’ αυτή και είχαν λόγο να κρυφτούν έπαιρναν τα μέτρα τους. Τους δόθηκε ο χρόνος! Από ποιόν; Εύκολη η απάντηση… Από το ίδιο το Σύστημα. Η τράπεζα και οι μεγαλοκαταθέτες κλείσανε τους λογαριασμούς, φτιάξανε άλλους κλπ. Με την άνεσή τους…

Κι ενώ τα σάιτ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά από την Παρασκευή το βράδυ για την αποκάλυψη της λίστας, η ελληνική τηλεόραση, που μέχρι τότε έσκιζε τα ρούχα της για το θέμα, γύρισε την πλάτη στην μεγάλη είδηση που έσκασε. Γιατί συνέβη αυτό, όμως;

Απέναντι στην εξουσία, όχι υπασπιστής της

Και μόνο που η δημοσιογραφία έχει αποδεχτεί και καμαρώνει αλαζονικά για τον ρόλο της τέταρτης εξουσίας, που της έχει αποδοθεί εντέχνως, δείχνει γιατί έχει πέσει στο ίδιο λούκι διαπλοκής με τις άλλες τρείς εξουσίες. Και για ποιο λόγο ο κόσμος την αντιμετωπίζει με την ίδια απαξίωση.

Η δημοσιογραφία θα όφειλε να στέκεται απέναντι στην εξουσία, στην όποια εξουσία, όχι να γίνει ο υπασπιστής της και οι opinion makers τα φερέφωνά της.

Η δημοσιοποίηση της λίστας είναι ένα γεγονός. Τα δελτία ειδήσεων δεν θα έπρεπε να μεταφέρουν αυτό το γεγονός στους τηλεθεατές τους; Αυτή δεν είναι η δουλειά τους;

Ή μήπως είναι η επιλεκτική πληροφόρηση, όπως για παράδειγμα κάνουν με τις διαδηλώσεις που επικεντρώνουν πάντα στα επεισόδια, όσο μικρά κι αν είναι, μεγεθύνοντάς τα με μαστορικά μοντάζ; Έτσι ώστε να χαθεί το όποιο νόημα μιας μαζικής διαδήλωσης…

Όχι νταραβεριτζής, ούτε νταβατζής της είδησης

Η δημοσιογραφία μεταφέρει γεγονότα, δεν τα επιλέγει. Ούτε τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν για εκφοβισμό, εκβιασμό, απόκρυψη, αθώωση, ενοχοποίηση. Τα μεταφέρει! Διαφορετικά, δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι εμπόριο πληροφόρησης και πηγή παραπληροφόρησης!

Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να παρουσιάζει την είδηση, όπως και όταν συμβαίνει. Είτε του αρέσει, είτε όχι. Είτε τον συμφέρει, είτε όχι. Δεν είναι η δουλειά του να είναι νταραβεριτζής, ούτε νταβατζής της είδησης ή χειραγωγός της κοινής γνώμης.

Ακόμα κι αν στέκονταν κριτικά απέναντι στην δημοσίευση των ονομάτων, ας το λέγανε τα κανάλια. Θεμιτό θα ήταν. Όχι, όμως, και τέτοιο θάψιμο.

Τυφλή και με επίδομα…

Δεν νομίζω, βέβαια, ότι με όλα αυτά πέφτουμε από τα σύννεφα σαν τον… Φέλιξ. Τα ξέρουμε αυτά που γίνονται. Μήπως μάθαμε ποτέ για την λίστα με τις μίζες της Siemens; Όχι, βέβαια. Ούτε τα κόμματα είπαν κάτι, ούτε οι εξεταστικές στην βουλή, ούτε η τυφλή (με επίδομα αλά Ζάκυνθος) δικαιοσύνη, ούτε η αστυνομία συνέλαβε κανέναν, ενώ και τα κανάλια κάνανε μόκο για χρόνια… Ούτε αποκαλύψεις έκαναν.

Αν, λοιπόν, οι αρμόδιοι φορείς κάνανε σωστά τη δουλειά τους εδώ και χρόνια, τότε δεν θα υπήρχε η ανάγκη να έρθει ένα περιοδικό να βγάλει την λίστα Λαγκάρντ. Θα είχε τακτοποιηθεί το θέμα αρμοδίως. Κι ακριβώς αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η δημοσιογραφική έρευνα. Από την εποχή του Γουότεργκεϊτ και πιο πριν ακόμα…

Ο στόχος και οι δεινόσαυροι

Με την άμεση κινητοποίηση των αρχών για την σύλληψη του δημοσιογράφου (κάτι που φυσικά έγινε) αποδείχθηκε ότι ο στόχος δεν είναι οι φοροφυγάδες, ούτε οι πολιτικοί, ούτε καμία εξουσία. Είναι η ενημέρωση! Η πληροφόρηση!

Η τηλεόραση, που εξελίχθηκε σε ναυαρχίδα της ενημέρωσης, αργοπεθαίνει και δεν μπορεί να το αποδεχτεί. Σαν δεινόσαυρος την εποχή των παγετώνων…

Πομπός ο κάθε πολίτης

Σήμερα η ενημέρωση έχει περάσει στο ίντερνετ. Φυσικά και δεν είναι όλα άγια στο διαδίκτυο, ούτε όλα έγκυρα, όμως είναι κεφαλαιώδες ότι πρακτικά ο κάθε πολίτης μπορεί ανέξοδα φτιάχνοντας ένα blog ή γράφοντας στο facebook και στο twitter να γίνει πομπός ενημέρωσης κι άποψης! Αυτό είναι υπερπολύτιμο και γι’ αυτό γίνονται ήδη προσπάθειες να ελεγχθεί.

Ο βρώμικος πόλεμος, για παράδειγμα, που δέχθηκε και δέχεται το ιντερνετικό βαρύ πυροβολικό αποκαλύψεων, το wikileaks, με τα απίστευτα ντοκουμέντα, δείχνει όχι μόνο τη δύναμη και την ταχύτητα της ενημέρωσης, αλλά και την αδυναμία του Συστήματος να ελέγξει τα πάντα…

Σαπουνόπερες και σάχλα

Η τηλεόραση, λοιπόν, το έχασε το παιχνίδι και γι’ αυτό αντιδρά έτσι. Σιγά – σιγά θα καταλάβει ότι είναι καταδικασμένη να ζει με την μπαγιάτικη, αποστεωμένη και χωρίς δυναμική ενημέρωσή της, με τις επαναλήψεις σαπουνόπερων και τα μεσημεριανάδικα της σάχλας…

Είναι στο χέρι των νέων μοντέλων ενημέρωσης να μην πέσουν στο ίδιο λούκι αλαζονείας της εξουσίας. Διαφορετικά, θα βγούνε χαμένα κι αυτά, αλλά και ο ίδιος ο κόσμος που θα στερείται διαρκώς την πληροφόρηση.

Ίσως είναι το αύριο

Την στιγμή που τα παραδοσιακά ΜΜΕ παρακμάζουν, γίνονται νέες απόπειρες με «συνεταιριστικές», κι ως επί το πλείστον ανεξάρτητες, προσπάθειες μεταξύ δημοσιογράφων για εκδόσεις με ένα μικρό κεφάλαιο από κοινού, έτσι ώστε να γίνει μια θαρραλέα προσέγγιση έρευνας και ρεπορτάζ. Στην ουσία της δημοσιογραφίας, δηλαδή, που έχουμε ξεχάσει ποια είναι. Και η ουσία είναι να λέμε τα νέα στον κόσμο. Αυτά τα νέου τύπου εγχειρήματα είναι κάτι ενθαρρυντικό και ίσως το αύριο της δημοσιογραφίας.

Τα μαντρόσκυλα της εξουσίας

Το Σύστημα, έτσι όπως εκφραζόταν από διαπλεκόμενα ΜΜΕ, παραδικαστικά κυκλώματα, διεφθαρμένους πολιτικούς, κρατικούς δερβέναγες και άλλα μαντρόσκυλα της εξουσίας, ψυχορραγεί.

Ένα κράτος που αντί να κυνηγήσει όσους φοροφυγάδες μπορεί να υπάρχουν σε μια λίστα, συλλαμβάνει τον δημοσιογράφο που την αποκάλυψε, είναι καταδικασμένο σε παρακμή κι ανυποληψία. Είναι στο χέρι του κάθε υπεύθυνου πολίτη να αντιδράσει. Και να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Ούτε να στρουθοκαμηλίζει.

Περισσότερο, λοιπόν, έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα με την αποκάλυψη της λίστας, το ένταλμα, αλλά και την σύλληψη Βαξεβάνη τα ξένα ΜΜΕ, παρά τα ελληνικά. Αυτό λέει πολλά…

Ας βάλουν τώρα την λίστα εκεί που ξέρουν

Κι επειδή πρέπει κάποτε – κάποτε να μιλάμε και την γλώσσα του πεζοδρομίου, ας πούμε και το εξής:

Το Κωσταλέξι του ελληνικού κράτους, που έχει εκπαιδευτεί από το 1821 και μετά στο να κουκουλώνει σκάνδαλα, μπορεί πλέον να πάρει την λίστα την οποία έκρυβε στα συρτάρια επιμελώς τόσα χρόνια και να την βάλει εκεί που ξέρει. Η λίστα βγήκε στον αέρα… Για να δούμε, θα βρεθούνε έστω και τώρα οι όποιοι φοροφυγάδες;…

gazzetta

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεφτιλίστηκαν τα δελτία ειδήσεων!"

Spiegel: Επιπλέον 150 μεταρρυθμίσεις θα ζητήσουν οι δανειστές μας!

Ακόμα 150 νέες μεταρρυθμίσεις θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, αναφέρει στην έκδοση της Κυριακής το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στο δημοσίευμά του το Spiegel, αναφέρει ότι η Αθήνα θα λάβει τελικά τη διετή επιμήκυνση για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά αυτή η καθυστέρηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ζητηθούν από την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η χαλάρωση του κανόνα προσλήψεων – απολύσεων στο δημόσιο, αλλαγές στον κατώτατο μισθό και κατάργηση συγκεκριμένων επαγγελματικών προνομίων.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως οι πιστωτές, περιλαμβανομένων και των κρατών της ευρωζώνης, θα υποστούν νέο κούρεμα ή διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα χρηματοδοτήσουν τη νέα ελληνική διάσωση.

Τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην ιδιοκτησία της η ΕΚΤ δεν θα υποστούν κούρεμα, διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Τράπεζα, η οποία και απαγορεύεται ρητά.

Η Ελλάδα θα κληθεί να πείσει την τρόικα πως έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο προκειμένου να λάβει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Η έκθεση της τρόικας αναμένεται, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, να δει το φως της δημοσιότητας έως τις 12 Νοεμβρίου το αργότερο.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Επιπλέον 150 μεταρρυθμίσεις θα ζητήσουν οι δανειστές μας!"

Σκοτεινές μπίζνες στο φιλέτο της παραλιακής. Σύγκρουση πάσης φύσεως συμφερόντων κάτω από τη μύτη της Τρόικας.

Τα λεφτά είναι πολλά και τα (σκοτεινά) συμφέροντα επίσης. Μιλάμε για το φιλέτο της παραλιακής ζώνης Φαλήρου-Σουνίου για το οποίο πάσης φύσεως κοράκια ακονίζουν τα νύχια τους.

Παρακολουθώντας για παράδειγμα τα ρεπορτάζ των συναδέλφων για το συγκεκριμένο θέμα μαθαίνουμε ότι το υπ. Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ιδρύσει μια εταιρεία με τίτλο «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Μάλιστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους δημάρχους οι οποίοι το μόνο που του ζήτησαν είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

Το σχετικό ρεπορτάζ υπογράφει ο Γιώργος Λιάλιος στην «Καθημερινή». Έρχεται όμως το «Μoneypro» που διευθύνει ο καλός συνάδελφος Δημήτρης Μαρκόπουλος να κάνει λόγο για πρωτοβουλίες των υπουργών Χατζηδάκη-Μηταράκη που δεν «νομιμοποιούνται» και οι οποίες ενόχλησαν την Τρόικα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο ακόμη δεν έχουμε δει καμία αποκρατικοποίηση άξια λόγου. Τι συμβαίνει στο χρεωκοπημένο βασίλειο των Βαλκανίων; Ποια συμφέροντα κρατάνε αιχμάλωτη τη χώρα; Ως πότε;

Ακολουθούν τα ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και του «Moneypro.gr»

Mε τίτλο "Ενιαίο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου" ο Γιώργος Λιάλιος γράφει στην "Καθημερινή">

Σε ένα «μίνι-Οργανισμό Αθήνας», ο οποίος θα ανασχεδιάσει χρήσεις γης, όρους δόμησης και υποδομές στα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου Φαλήρου - Σουνίου φιλοδοξεί να μετατραπεί η εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» που θα ιδρύσει το υπ. Ανάπτυξης. Εμφαση, φυσικά, θα δίνεται στο «ξεκαθάρισμα» των δημοσίων ακινήτων, όσων δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους μέσα από ένα ενιαίο master plan.

Αυτά προκύπτουν από την πρώτη ενημέρωση που παρείχε στους δημάρχους της περιοχής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή των δημάρχων Μοσχάτου - Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Σαρωνικού (απουσίαζε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής). Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του υπουργείου, οι γενικές αρχές της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στο παράκτιο μέτωπο, η συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και η πλήρης συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα αναλάβει τον ρόλο του Οργανισμού Αθήνας, εκπονώντας ένα συνολικό master plan για τα 45 χλμ. του παράκτιου μετώπου και στη συνέχεια, βάσει αυτού, τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης και των χρήσεων γης, καθώς και την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών. Ο κ. Μηταράκης, πάντως, φέρεται να δεσμεύτηκε κατηγορηματικά στους δημάρχους ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες. Ρόλος της εταιρείας ειδικού σκοπού θα είναι να πάρει τη δημόσια γη και να την «καθαρίσει» από καταπατήσεις και άλλα προβλήματα προκειμένου να την αξιοποιήσει, ανέφερε.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και για τα υπόλοιπα παρέμειναν επιφυλακτικοί, αναμένοντας τη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή από τον Φαληρικό Oρμο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου ρυθμίζεται από το 2004 με προεδρικό διάταγμα, ενώ επαναμελετήθηκε το 2010 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση η προσέγγιση του Moneypro.gr το οποίο κάνει λόγο για τορπίλη της Τρόικας στην παραπάνω εταιρεία.>

Δύο ενδιαφέροντα σημεία περιέχει το σχέδιο Μνημονίου που έχει διαρρεύσει και αναμένεται από μέρα σε μέρα να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, την Ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Το πρώτο αφορά στην αμέριστη στήριξη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και το δεύτερο το άδειασμα όσων επιδιώκουν την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων εκτός του Ταμείου.

Σε ότι αφορά το πρώτο, η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δεσμεύεται για την απομόνωση του Ταμείο από πολιτικές επιρροές, ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι θα λάβει μέτρα διεύρυνσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να παρουσιάζει στην Βουλή ανά εξάμηνο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το χρονοδιάγραμμα και τα προσδοκόμενα έσοδα κάθε αποκρατικοποίησης.

Για το δεύτερο, το μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν μεταβιβάσεις ή διακρατήσεις δημοσίων ακινήτων από άλλους φορείς π.χ. δήμους, εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) ή άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, μέχρι να εκασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη παράγραφος, εφόσον διατηρηθεί στο μνημόνιο, ουσιαστικά τορπιλίζει το «Παράκτιο Μέτωπο» του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο υπήρξε έμπνευση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη . Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε εναντιωθεί στο σχέδιο αυτό –παρόλο που αποτέλεσε πρωθυπουργική δέσμευση κατά την διατύπωση των προγραμματικών δηλώσεων- χαρακτηρίζοντας το ως κατακερματισμό της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

kourdistoportocali

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοτεινές μπίζνες στο φιλέτο της παραλιακής. Σύγκρουση πάσης φύσεως συμφερόντων κάτω από τη μύτη της Τρόικας."

Αύξηση των απαγωγών "βλέπει" η ΕΛ.ΑΣ. και προειδοποιεί τους γονείς

Επίσημη προειδοποίηση έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. για την αύξηση των περιπτώσεων απαγωγών στην χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Όπως γράφει το "Πρώτο Θέμα" μέχρι και πριν δυο χρόνια στην Ελλάδα δεν καταγράφονταν πολλά περιστατικά απαγωγών. Τα θύματα ήταν συνήθως Έλληνες κροίσοι και οι απαγωγείς ήταν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που ζητούσαν ως αντάλλαγμα λύτρα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου.

Η οικονομική κρίση όμως που βιώνει η χώρα συνέβαλε στην αύξηση των απαγωγών ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Οι απαγωγείς που πλέον είναι συμμορίες, δεν ζητούν ως λύτρα εκατομμύρια ευρώ αλλά κάποιες χιλιάδες ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις για να κλείσουν «τρύπες» και να ζήσουν καλύτερα. Διαφέρει δηλαδή τόσο το προφίλ των απαγωγέων όσο και το προφίλ των θυμάτων.

Έτσι από την απαγωγή του κ. Παναγόπουλου περάσαμε σε αυτή του 26χρονου φοιτητή Μάριου Παπαγεωργίου. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί έξι περιπτώσεις απαγωγών "χαμηλού προφίλ", ενώ την Αστυνομία απασχολεί ιδιαίτερα και η συμμορία που απαγάγει κοσμηματοπώλες και ζητάει λύτρα σε χρυσό από τις οικογένειες των θυμάτων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων απαγωγών "χαμηλού προφίλ" είναι εκτός από την περίπτωση του 26χρονου Μάριου, η απαγωγή που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2011. Τρεις πιτσαδόροι αλβανικής καταγωγής από τα Γιάννενα λόγω κρίσης έγιναν απαγωγείς κι έβαλαν στο μάτι την κόρη του Δημάρχου Σοφία Γκόντα. Επίσης η απαγωγή του 15χρονου γιου τραπεζικού από τη Χαλκίδα τον περασμένο Ιούλιο.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ δηλώνει με νόημα "Στις απαγωγές η Ελλάδα θυμίζει πλέον χώρα της Λατινικής Αμερικής".

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση των απαγωγών "βλέπει" η ΕΛ.ΑΣ. και προειδοποιεί τους γονείς"

Οι κλέφτες τον κατήγγειλαν (!) ότι τους έδιωξε με μπαλωθιές

Το φυσάει και δεν κρυώνει ένας 30χρονος που

προσπάθησε να προστατεύσει με μπαλωθιές τα λάχανα και τα μαρούλια που καλλιεργούσε, όταν είδε ύποπτες κινήσεις μέσα στο περιβόλι που διατηρεί έξω από το σπίτι του στα Τρίκαλα.

Και ενώ οι επίδοξοι κλέφτες διέφυγαν, ο ίδιος συνελήφθη.

Το χειρότερο για τον ιδιοκτήτη του περιβολιού, είναι ότι πιθανότατα τον κατήγγειλαν οι ίδιοι οι κλέφτες που τηλεφώνησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων για άσκοπους πυροβολισμούς.

Όταν έφτασαν στο σπίτι οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ο 30χρονος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε στον αέρα και τους εξήγησε ότι το έκανε για να αποτρέψει την κλοπή των ζαρζαβατικών του

Όμως, οι αστυνομικοί όφειλαν να τηρήσουν το νόμο και τον συνέλαβαν, ενώ στο αυτοκίνητό του βρήκαν και κατέσχεσαν το κυνηγετικό όπλο με το οποίο έριξε τις μπαλωθιές και για το οποίο είχε νόμιμη άδεια.

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων που του άσκησε δίωξη για άσκοπους πυροβολισμούς και αφέθηκε ελεύθερος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι κλέφτες τον κατήγγειλαν (!) ότι τους έδιωξε με μπαλωθιές"

Ο απόρρητος φάκελος με… τα φιλέτα του Δημοσίου

Φάκελο με τα ακίνητα του Δημοσίου και προτάσεις για την αξιοποίησή τους παρέδωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα Αυτή αποτελεί και των πρώτη επίσημη προσπάθεια να καταγραφεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει το κράτος ώστε να μπορέσει να ξεκαθαρίσει ποια από αυτά αξιοποιούνται, ποια μπορούν να αποφέρουν έσοδα και ποια θα παραμείνουν ως έχουν.

Τα προβλήματα παραμένουν πολλά και δυσκολεύουν το οποιοδήποτε σχέδιο εκμετάλλευσής τους, είτε μέσω πώλησης είτε με μακροχρόνια μίσθωση μετά από διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάζονται στην “Ημερησία”, στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, με βάση το νομικό καθεστώς βρίσκονται συνολικά 71.244 ακίνητα με επιφάνεια που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Από αυτά μόνο τα 9.786 ή το 13,74% είναι ελεύθερα και επομένως μόνον αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή από κανέναν.

Από την τεράστια αυτή “δεξαμενή” ακινήτων, περισσότερα από δύο στα δέκα ακίνητα είναι άγνωστα. Συγκεκριμένα 16.230 ακίνητα ή το 22,78% θεωρούνται για την επίσημη πολιτεία άγνωστα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα ελλιπή στοιχεία τόσο για την ακριβή θέση όσο και για το μέγεθος του ακινήτου.

Η απουσία ολοκληρωμένου κτηματολογίου αλλά και η αβελτηρία των κατά τόπους κτηματικών υπηρεσιών οδηγεί στην κατάσταση αυτή.

Το 40% των ακινήτων είναι καταπατημένα

Αλλά ακόμη χειρότερο για το ελληνικό δημόσιο είναι το γεγονός τέσσερα στα δέκα ακίνητα έχει πλέον καταπατηθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, 28.292 ακίνητα ή το 39,71% του συνόλου είναι κατεχόμενα.

Πολλά από αυτά είναι καταπατημένα για δύο και τρεις γενιές και πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο ιδιοκτήτης τους, δηλαδή το κράτος να τα πάρει πίσω.

Ίσως, με κάποιο συνολικό σχέδιο παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατητές έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, θα μπορούσε και το μητρώο ακινήτων να ξεκαθαρίσει, και να εισρεύσουν σημαντικά έσοδα στα ταμεία αλλά και οι καταπατητές να “αγοράσουν” τα ακίνητα που καταπάτησαν.

Το σχέδιο νομιμοποίησης των καταπατημένων δημόσιων ακινήτων, έχει μπει στο τραπέζι εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει προχωρήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι “ξαναζεσταίνεται” ένα τέτοιο σενάριο εξαιτίας της ανάγκης για έσοδα, ωστόσο, πρέπει να μπουν κάποιες εξαιρέσεις όπως οι καταπατήσεις που αφορούν παραλίες και αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους ή άλλες “ευαίσθητες” περιοχές.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι το κράτος έχει παραχωρήσει 8.819 ακίνητα ή 12,38% του συνόλου. Πρόκειται κυρίως για περιουσία που έχει περάσει στα χέρια δήμων ή ακόμη και ιδιωτών.

Κατά τα λοιπά, ειδικής φύσεως (δηλαδή με πολλές δυσκολίες εκμετάλλευσης) είναι 3.476 ακίνητα ή το 4,88%, αμφίβολης ιδιοκτησίας είναι 1.697 ή το 2,38% και μερικώς ελεύθερα είναι 1.440 ή 2,02%, ενώ μισθωμένα είναι μόλις 744 ή 1,04%.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΣΤΑΜΕ, Β. Μαγκλάρα, συνήθως τα καταπατημένα ή παραχωρημένα ή ήδη μισθωμένα είναι τα ακίνητα με την υψηλότερη αξία χρήσης.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρέδωσε στον Γιάννη Στουρνάρα η ΕΤΑΔ Α.Ε., η συνολική δημόσια περιουσία έχει έκταση 3.423.388.437 τ.μ. ή περίπου 3,5 εκατ. στρέμμ.

Από αυτά, ένα στα τέσσερα ή το 24,76% (περίπου 848 εκατ. τ.μ.) έχει ήδη παραχωρηθεί και μόλις το 19,32% της συνολικής έκτασης (δηλαδή 661 εκατ. τ.μ.) είναι ελεύθερο προς αξιοποίηση.

Άγνωστες είναι επιφάνειες 611 εκατ. τ.μ. ή το 17,88% και μερικώς ελεύθερα περίπου 600 εκατ. τ.μ.

Κατεχόμενα από ιδιώτες είναι 403 εκατ. τ.μ. ή το 11,78% ενώ μισθωμένα είναι 153 εκατ. τ.μ.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή που έχει γίνει στα ακίνητα που διαχειρίζεται η πρώην ΚΕΔ (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ανά επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα παρατηρούνται τα εξής:

Τα περισσότερα ακίνητα, δηλαδή 35 χιλιάδες ή το 46,87% έχουν επιφάνεια από 1.000 έως 10.000 τ.μ. ακολουθεί η κατηγορία 100-1.000 τ.μ. όπου βρίσκονται 23.771 ακίνητα ή το 31,61%.

Συνολικά δηλαδή το 78,48% ή οκτώ στα δέκα ακίνητα του δημοσίου έχουν επιφάνεια από 100 έως 10.000 τ.μ.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 1.543 ακίνητα έχουν επιφάνεια πάνω από 100.000 τ.μ. (100 στρέμμ.) και σε πλήθος είναι μόλις το 2,05% του συνόλου. Όμως, αυτή η κατηγορία καλύπτει το 91% της συνολικής έκτασης.

Πολύ μικρά ακίνητα, δηλαδή από 0 έως 100 τ.μ. το κράτος έχει 7.856 ή το 10,45%.

Συνολικά η δημόσια ακίνητη περιουσία έχει επιφάνεια 3,5 εκατ. στρέμμ. Τα 3,2 εκατομμύρια στρέμμ. είναι στην κατηγορία από 100 στρέμμ. και πάνω. Στη δεύτερη θέση είναι η κατηγορία 10 έως 100 στρέμματα με τη συνολική επιφάνεια να ανέρχεται σε 179.766.056,05 τ.μ.

“Ελεύθερα” 400 από τα νησιά

Το ελληνικό δημόσιο έχει στην κατοχή του 597 νησιά με συνολική επιφάνεια 233.088.958 τ.μ. Εκτός από μερικά που έχουν παραχωρηθεί και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς πολλά είναι άγονα και θα μπορούσαν να δοθούν για τουριστική αξιοποίηση ή για εκμετάλλευση για ενεργειακούς σκοπούς (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αιολική ενέργεια κ.λπ.). Συνολικά γύρω στα 400 είναι πλήρως ελεύθερα χωρίς διεκδικήσεις αλλά μόνο 50 – 100 θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Κράτος, ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας

Η καταγραφή που έκανε η ΕΤΑΔ για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών περιέχει και μια λίστα με τον πολεοδομικό χαρακτήρα που έχει το κάθε ακίνητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν:

Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας καθώς κατέχει 20.601 αγροτεμάχια με έκταση 594.103.086 τ.μ. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα 11.746 αγροτικά ακίνητα με επιφάνεια 176.341.828 τ.μ.

Ακολουθούν άλλα 11.563 ακίνητα που θεωρούνται άγνωστα, δεν υπάρχει δηλαδή ολοκληρωμένη καταγραφή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ ανέβαζε την αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε 272 δισεκατομμύρια ευρώ αναφέροντας, ωστόσο, ότι είναι μια ενδεικτική τιμή και όχι η πραγματική η οποία είναι αδύνατον να εξαχθεί.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο απόρρητος φάκελος με… τα φιλέτα του Δημοσίου"

Αλβανοί εθνικιστές επιτέθηκαν με πέτρες στο αυτοκίνητο του Πρέσβη της Ελλάδος

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κλεισούρα της Πρεμετής όπου είχαν συγκεντρωθεί Έλληνες Διπλωμάτες καθώς και πλήθος βορειοηπειρωτών για να τιμήσουν τους πεσόντες του ’40.

Σύμφωνα με πληροφορίες Αλβανοί εθνικιστές της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας και του κόμματος Αυτοδιάθεση του Κοσόβου ενισχυμένοι και από αλβανοτσάμηδες έστησαν μπλόκο για να αποτρέψουν την διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Έλληνα Πρέσβη και των ανθρώπων που τον συνοδεύουν.

Οι Αλβανοί εθνικιστές που είχαν συγκεντρωθεί στον δόμο που οδηγεί προς το νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών προσπάθησαν να σταματήσουν την αυτοκινητοπομπή και εκτόξευσαν βροχή από πέτρες προς το αμάξι του Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Νικόλαου Πάζιου, χωρείς όμως να τραυματιστεί κανείς.

Ωστόσο στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες «κρατάνε» τους αλβανούς νεοναζί σε απόσταση ασφαλείας από το σημείο όπου πραγματοποιείτε η εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Afrtonomi.gr τουλάχιστον τέσσερα λεωφορεία γεμάτα ελληνόψυχους και συγγενείς των πεσόντων έχουν έρθει από την Ελλάδα για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του ’40, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν βρίσκονται μαζί τους και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Κλεισούρα δόθηκε μια απ’ τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών στρατιωτών. Οι εκδηλώσεις προς τιμή των πεσόντων του ’40 θα συνεχιστούν στο νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκεται στο χωριό Βουλιαράτι.

afrtonomi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανοί εθνικιστές επιτέθηκαν με πέτρες στο αυτοκίνητο του Πρέσβη της Ελλάδος"

Το ΕΠΑΜ κατέβασε την σημαία της Ε.Ε. στο Ηράκλειο [video]

Σε μιαν συμβολική πανελλαδική κίνηση, το Ενιαίο Παλλαικό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) στην διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου 27 προς την Κυριακή 28 Οκτωβρίου προχώρησε στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από δημόσια κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στο Ηράκλειο, η υποστολή της σημαίας της Ε.Ε. έγινε απο το κτίριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ΕΠΑΜ γράφονται τα εξής:

"Η 28η Οκτωβρίου είναι για τον Ελληνικό Λαό ημέρα γιορτής, ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής, ημέρα ταυτόχρονα περισυλλογής.

Σήμερα, 72 ολόκληρα χρόνια μετά, εμείς στεκόμαστε ακόμα όρθιοι γιατί οι παππούδες και οι πατεράδες μας ξεπερνώντας τον εαυτό τους και παραγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τους κινδύνους, αποφάσισαν να αντισταθούν, να πολεμήσουν και να θυσιαστούν για τη λευτεριά τη δική τους και της πατρίδας μας.

Σήμερα, 72 ολόκληρα χρόνια μετά, εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τα θύματα αυτού του μεγάλου Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα που ξεκίνησε στα βουνά της Πίνδου τον Οκτώβριο του '40, για να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του Ε.ΠΑ.Μ., «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», έχουμε πάρει την απόφαση να μην σκύψουμε το κεφάλι στους νέους καταχτητές, αποδεχόμενοι παθητικά τη μοίρα που μας επιφυλάσσουν. Ακολουθώντας το παράδειγμα Εκείνων, θα πούμε το μεγάλο ΟΧΙ. Το δικό μας ΟΧΙ.

Γιατί σήμερα αντιμετωπίζουμε χειρότερους κινδύνους και νέα εισβολή, πιο ύπουλη και πιο συγκαλυμμένη από τότε, γι' αυτό πιο επικίνδυνη και καταστροφική.

Τα νέα δεσμά της χώρας χαλκεύονται από μια Ευρωένωση που, με τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας και τις κατευθύνσεις των διορισμένων που την διοικούν, σύρει τους λαούς της Ευρώπης στην παθητική αποδοχή των σχεδίων των τραπεζιτών και των τοκογλύφων.

Μια Ε.Ε. απέραντο κρεματόριο για τους λαούς της Ευρώπης, στα χνάρια του Γ' Ράϊχ, που με τον μηχανισμό του Ευρώ γεννά την αδικία και τρέφει την κακουργία.

Γι' αυτό σήμερα, τιμώντας τους αγώνες των ηρώων του Αλβανικού Έπους και της Εθνικής Αντίστασης, προχωρούμε σε μια συμβολική πράξη, διαδηλώνοντας την απόλυτη αντίθεσή μας στο νέο κατοχικό καθεστώς που ρίχνει βαριά τη σκιά του σε ολόκληρη την χώρα.

Υποστέλλουμε σήμερα, αλλά και κάθε ημέρα, τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμβολο του καταχτητή με τη μορφή που έχει σήμερα, από όλους τους χώρους και τα δημόσια κτίρια που μπορούμε να φτάσουμε, σε όλη την Ελλάδα.

ΛΑΕ, ΜΠΡΟΣΤΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΠΟΛΕΜΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!"



flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΕΠΑΜ κατέβασε την σημαία της Ε.Ε. στο Ηράκλειο [video]"

Βόμβα μεγατόνων αναμένεται να σκάσει σε δήμο της Αχαΐας

Υπόθεση η οποία αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή για να περάσουν από ψηλό κόσκινο εκατοντάδες αποφάσεις για πληρωμή ενταλμάτων Καλλικρατικού Δήμου της Αχαΐας, θα φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες του Κόσμου τις επόμενες ημέρες στο γραφείο του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Η υπόθεση αφορά στο κατά πόσο σε μεγάλο μέρος ενταλμάτων του συγκεκριμένου Δήμου, η υπογραφή για πληρωμή έχει γίνει έχοντας τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες ή κατά ένα περίεργο τρόπο σε πολλά από αυτά ενώ δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα παραστατικά και αποφάσεις έχει επιτραπεί παράτυπα έως και παράνομα η εξόφλησή τους.

Το θέμα ακουμπά τόσο τον Οργανισμό του συγκεκριμένου Δήμου όσο και άλλα Νομικά πρόσωπα και Δημοτικές του επιχειρήσεις και αφορά στην εξόφληση με αυτόν τον περίεργο τρόπο τιμολογίων των οποίων τα συνολικά ποσά ανέρχονται ενδεχομένως και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.


Η υπόθεση αναμένεται να πάρει περίεργες διαστάσεις καθώς ήδη σε επίπεδο παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή, ακούγεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού το ίδιο άτομο που εμπλέκεται σε αυτή την διαδικασία των υπογραφών έχει ωφεληθεί προσωπικά από την Δημοτική Αρχή του Δήμου στον οποίο κάνει τις χάρες.

Συγκεκριμένα στις τάξεις των Δημάρχων της περιοχής αλλά και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί κοινό μυστικό, πως συγγενικό πρόσωπο του ατόμου που υπογράφει γενικώς και αδιακρίτως ότι του πηγαίνει από τον συγκεκριμένο Δήμο, έχει προσληφθεί σε Δημοτική Επιχείρηση και αυτό απλά εξαργυρώνει την υποχρέωση.

dete

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα μεγατόνων αναμένεται να σκάσει σε δήμο της Αχαΐας"

Τα 8 ζητήματα που έθεσαν οι γιατροί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

Οκτώ προτάσεις για να υπάρξει διέξοδος στα οικονομικά και ασφαλιστικά προβλήματα των γιατρών, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Κοινού Πανεπιστημονικού Μετώπου στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος, η πρόεδρος του ΙΣ Περαιά κα. Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και γεν γραμματέας του ΙΣΑ κ. Τσούκαλος, ο ταμείας του ΙΣΑ κ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Κατσίκης καθώς και εκπρόσωποι της ολομέλειας των δικηγόρων.

Οι προτάσεις των γιατρών τόσο για το θέμα του ασφαλιστικού τους Ταμείου όσο και για το φορολογικό ζήτημα των γιατρών είναι οι εξής:

1) Να μην ενωθεί το ΕΤΑΑ με τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα η ένωση του με τον ΕΟΠΥΥ έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα επιβίωσης του ΕΟΠΥΥ. Αυτό παράλληλα θα σημάνει την διάλυση του ΤΣΑΥ αφού τα αποθεματικά του θα απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

2) Όχι φορολόγηση των ιατρών με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ. Είναι άδικο ιδίως για τους νέους ιατρούς αλλά και για όλους τους συνεργαζόμενους με ασφαλιστικά ταμεία που έχουν χαμηλό εισόδημα και αδυναμία φοροδιαφυγής ακόμα και να θέλουν.

3) Συμψηφισμός οφειλομένων από ασφαλιστικά ταμεία με οφειλές σε εφορία , ΙΚΑ.

4) Εγκύκλιο να μην υπάρχουν διώξεις από χρέη σε εφορίες – ΙΚΑ, να μην μπαίνουμε στον Τειρεσία και να μην υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δημόσιο Τομέα ή Τράπεζες, αν υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων προς τους Ιατρούς.

5) Αν γίνει κούρεμα των παλαιών οφειλομένων από ταμεία να μην είναι πάνω από αυτό που έγινε στους φαρμακοποιούς (3,5%) στα πλαίσια της ισότητος. Οποιοδήποτε περαιτέρω κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την επαγγελματική επιβίωση των ιατρών αφού όλοι έχουν πάρει δάνεια και factoring με προεξόφληση απαιτήσεων ή εγγύηση αυτών που μας οφείλουν τα ταμεία.

6) Το οποιοδήποτε κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχο κούρεμα των επαγγελματικών δανείων των Ιατρών – Ιατρικών εταιρειών και γενικά να υπάρχει μέριμνα για τα δάνεια, που πρέπει να κουρευτούν, διότι οι ιατροί τα πήραν υπό άλλες συνθήκες με εύρωστη οικονομία (να ισχύει δηλαδή ότι ισχύει και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Οι ιατροί πιέζονται αφάνταστα από τις τράπεζες και στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να πιεστούν οι τράπεζες για ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών.

7) Την κατάργηση της διατάξεως της παραγράφου 22 του άρθρου 19 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α/23-4-2010) βάσει της οποίας οι ιατροί υποχρεούνται στην έκδοση φορολογικών στοιχείων παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών και όχι με την είσπραξη της αμοιβής. Αυτό οδηγεί σε υπέρμετρη καταβολή φόρων επί ανείσπρακτων συχνά αμοιβών, επιδεινώνοντας παραπέρα την δυσχερή οικονομική θέση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών.

8) Φορολόγηση των ιατρικών εταιριών βάσει αυτών που έχουν εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ισχύει στα φυσικά πρόσωπα) και όχι βάσει ανείσπρακτων τιμολογίων.
 
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να επιλύσει στο άμεσο μέλλον το θέμα του συμψηφισμού, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να φέρει οριστική λύση στο πρόβλημα της φορολόγησης με την είσπραξη των ποσών των Ιατρείων και όχι βάσει κατάθεσης της απόδειξης του γιατρού για χρήματα που δεν έχει λάβει ποτέ.
«Ο συμψηφισμός», δήλωσε κατηγορηματικά, «προωθείται ήδη στο πολυνομοσχέδιο και το φορολογικό ατόπημα θα το επιλύσουμε άμεσα για τη δίκαιη φορολόγηση των γιατρών»

Ο Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κος Πατούλης, με τη σειρά του τόνισε ότι οι γιατροί έχουν επιδείξει στο Ελληνικό κράτος και στους ασθενείς τους πολλές φορές την εθελοντική τους προσφορά, τόσο ως συμβεβλημένοι απλήρωτοι ελευθεροεπαγγελματίες όσο και ως νοσοκομειακό απλήρωτοι στις εφημερίες. «Είμαστε διαχρονικά δίπλα στον άρρωστο γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, όμως οφείλει το κράτος να αντιμετωπίζει δίκαια και ισότιμα τους λειτουργούς υγείας όπως όλους τους επαγγελματίες και πολίτες» δήλωσε ο κος Πατούλης καταλήγοντας ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες

ygeia360

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 8 ζητήματα που έθεσαν οι γιατροί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα"

Το ΙΚΑ "βασανίζει" τους ανάπηρους

Δραματικές διαστάσεις παίρνει η “ομηρεία” των περίπου εβδομήντα χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία, οι οποίοι εδώ και 14 μήνες δεν παίρνουν τα επιδόματα αναπηρίας και τις συντάξεις τους.

Ανάπηροι, τυφλοί, κωφάλαλοι, παραπληγικοί, εκλιπαρούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για να πάρουν την -ούτως ή άλλως μειωμένη λόγω των περικοπών- κρατική βοήθεια.

Ο λόγος που δεν καταβάλλονται τα αναπηρικά επιδόματα και οι συντάξεις είναι ότι έχουν “παγώσει” οι εξετάσεις που πραγματοποιούν οι Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και μέχρι να συνεχιστούν, το κράτος έχει σταματήσει να τα χορηγεί. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ανανεωθεί τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων.

“Πάνω από εβδομήντα χιλιάδες άτομα με αναπηρία είναι εγκλωβισμένα μέσα στα ΚΕΠΑ περιμένοντας πότε θα πάρουν τη γνωμάτευσή τους. Στο μεταξύ έχει κοπεί σε χιλιάδες από αυτούς η σύνταξη και το επίδομά τους, ενώ έχει αφαιρεθεί και το βιβλιάριο υγείας. Είναι μια κατάσταση οδυνηρή, σκληρά επώδυνη γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αλλά και με τη στοιχειώδη επιβίωση”, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος χαρακτηρίζει τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ως “σύγχρονη δημοσιονομική γκιλοτίνα”.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, πολλοί από αυτούς, μη έχοντας από αλλού βοήθεια, αναγκάζονται να βγαίνουν στα φανάρια για να ζητιανεύουν!

“Κόβεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πώς θα ζήσουμε; Πρέπει να πεθάνουμε; Ζούμε με δανεικά, διαφορετικά γινόμαστε επαίτες. Σε αναγκάζουν πάλι να κάνεις αυτό το οποίο αγωνιζόμαστε να σταματήσει πλέον. Βλέπουμε άτομα με ειδικές ανάγκες να αναγκάζονται να βγαίνουν στους δρόμους για επαιτεία. Γνωρίζω πάρα πολλά περιστατικά”, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Γρηγόρης Μούσιος.

ΙΚΑ: Φταίνε οι γιατροί

Το ΙΚΑ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που περιμένει να επανεξεταστεί για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα αναπηρίας είναι μικρότερος από 70 χιλιάδες. “Είναι περίπου 50 χιλιάδες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Μέσα σε αυτές, όμως, περιλαμβάνονται και διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως αιτήσεις για άδειες αναπήρων για πάρκινγκ”, διευκρινίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι ιατρικοί έλεγχοι από τις Υγειονομικές Επιτροπές καθυστερούν ακόμη και 14 μήνες, είναι η απροθυμία γιατρών να ενταχθούν στις Επιτροπές αυτές. “Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.450 γιατρούς στις Επιτροπές για να καλύψουν όλη την Ελλάδα και δεν είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν επαρκούν αυτοί. Πρέπει να ενταχθούν και άλλοι γιατροί. Η αμοιβή τους είναι 9 ευρώ για κάθε περίπτωση. Υπάρχει απροθυμία”, τονίζει το στέλεχος του ΙΚΑ.

Οι ανάπηροι στους δρόμους

Τα άτομα με αναπηρία βγήκαν ξανά στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Στην Αθήνα και σε 38 πόλεις ακόμη σε όλη την Ελλάδα, άτομα με ειδικές ανάγκες απέκλεισαν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στην Αθήνα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΚΕΠΑ της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια -υπό βροχή- έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Σταδίου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αγαθοπούλου και Β. Κυριακάκης. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους διαμαρτυρήθηκαν για τη “βαρβαρότητα”, όπως τη χαρακτήρισαν, η οποία συντελείται εις βάρος τους. “Το αναπηρικό κίνημα της χώρας στο σύνολο της επικράτειας έστειλε ένα ηχηρό πάνδημο μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία δεν προσφέρονται σε κοινωνική ευθανασία. Θα παρακολουθήσουμε και θα παρεμβαίνουμε με όποιο τρόπο κρίνουμε επιβεβλημένο για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τη σκληρή, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο χώρος μας”, δηλώνει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με Α., κ. Ι. Βαρδακαστάνης.

Η πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης των αναπήρων από τις Υγειονομικές Επιτροπές, να συνεχιστεί η χορήγηση των συντάξεων και των επιδομάτων αναπηρίας που έχει διακοπεί και να ανανεωθούν τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων. Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, η κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία είναι τραγική και δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μια μέρα ακόμη.

Από τις Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι υποχρεωμένοι να περνάνε κάθε δύο χρόνια όλοι όσοι έχουν κάποια αναπηρία και δικαιούνται επίδομα ή σύνταξη. Από αυτές τις επιτροπές δεν εξαιρείται κανένας, ούτε εκείνοι των οποίων η αναπηρία είναι εμφανής και μη αναστρέψιμη. “Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας κωφός, ένας παράλυτος πρέπει συνέχεια να περνάει από αυτές τις επιτροπές. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα κοινωνικό βασανιστήριο”, υποστηρίζει ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης.

Έκτακτη ενίσχυση

Οι άνθρωποι με αναπηρία ζητούν επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλους τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων. Κατάργηση του παραβόλου που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ. Να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία.

avgi

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΙΚΑ "βασανίζει" τους ανάπηρους"

Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου Αθηνών..."Φτάνει πια..Ζητούμε ίσα δικαιώματα με τους λαθρομετανάστες"..

Με υπόμνημα που επέδωσαν στις αρμόδιες αρχές (23 Οκτωβρίου), οι Έλληνες κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, ζητούν από την Πολιτεία να εφαρμόσει τις διατάξεις του Συντάγματος και να πάψει η σε βάρος τους διακριτική μεταχείριση

σε σχέση με τους παράνομους μετανάστες. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα διαμαρτυρίας της επτροπής των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας επιδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Εφετών, την αντίστοιχη Εισαγγελία Αρείου Πάγου, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α), προς τα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Αθηνών και τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά τους απαιτούν να παύσει η μονομερής επίθεση βάναυσης προσβολής της προσωπικότητάς τους και της μεθοδευμένης κατασυκοφάντησής τους ως «φασίστες –ναζιστές», διαδηλώνοντας ότι «είμαστε Έλληνες πολίτες και ζητούμε την εφαρμογή του νόμου ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και θρησκευτικών φρονημάτων»

Οι Έλληνες του κέντρου της Αθήνας, από τις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, πλατείας Βικτωρίας, Ομονοίας, Βοτανικού, Μεταξουργείου και Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζουν μεταξύ των άλλων: «Διεκδικούμε το αυτόδηλο και αυταπόδεικτο, μία αξιοπρεπή ζωή στα άκρα όρια της νομιμότητας στα πλαίσια ορθής και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών της ευνομούμενης Συντεταγμένης Πολιτείας όπου θα δεσπόζει το κράτος δικαίου.

Την άμεση αποκατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας και της δικαιοσύνης καθότι εμείς ως Έλληνες πολίτες έχουμε Συνταγματικά κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία καταστρατηγούνται».

Σημειώνουμε ότι αφορμή για την σύνταξη και κατάθεση του υπομνήματος, σποτέλεσε δικό μας ρεπορτάζ, στο οποίο προβάλλαμε το αίτημα των κατοίκων για ίση με τους λαθρομετανάστες αμτιμετώπισή τους από την Πολιτεία. Αυτό σήμερα είναι και το κεντρικό σύνθημα των Ελλήνων του κέντρου της Αθήνας!

Το υπόμνημα, στο οποίο οι κάτοικοι ορίζουν ως πληρεξούσιους δικηγόρους τους, τους κ.κ. Κατσιβαρδά και Νικολαϊδη, έχει ως εξής:

Ενώπιον παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής

Υπόμνημα

Των κάτωθι ενώσεων προσώπων και σωματείων :

«Αθηναϊκή Αλληλεγγύη» όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Σίμο Συμεών, τηλ :6978361306

«Επιτροπή κατοίκων» Βοτανικού όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Ευγένιο Χριστοδούλου τηλ :6944-646850

«Επιτροπή κατοίκων» Αγίου Παντελεήμωνα όπως εκπροσωπείται νόμιμα από την Αλίκη Παπαδάκη ,τηλ : 6939326338

«Επιτροπή κατοίκων» Μεταξουργείου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από την Ελένη Χαβρεδάκη, τηλ :6939436486

«Σύλλογος κέντρου Αθήνας s.o.s» για την Πλατεία Βικτωρίας όπως εκπροσωπείται νόμιμα από το Σίμο Συμεών, τηλ :6978361306

«Σύλλογος Θησέας» για την Ομόνοια, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Χρήστο Κυριακόπουλο, τηλ: 6945-376476

«Σύλλογος φίλων της Κυψέλης» όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τη Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου, τηλ 210-8218948

«Επιτροπή κατοίκων Άγιος Νικόλας» όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δημήτριο Μπριρτζολάκη, τηλ: 6977321635

Και εν γένει συνεργαζόμενα Πανελλαδικώς σωματεία

****************

Αθήνα, -10-2012

Αξιότιμοι κύριοι,

Ι. Το παρόν έγγραφο αποτελεί την εκδήλωση μίας συλλογικής και απολύτως σύννομης προσπάθειας αντίδρασης κατοίκων κατά της επικρατούσας ανέλεγκτης κατάστασης στο κέντρο των Αθηνών όπου έχει μετατρέψει την καθημερινότητά μας σε μία απτή «εφιαλτική» οξεία πραγματικότητα.

Είμαστε κάτοικοι του κέντρου των Αθηνών των ακόλουθων περιοχών : Βοτανικός, Μεταξουργείου, Ομονοίας, Κυψέλης, Πλατείας Βάθης, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Βικτωρίας, Κάτω Πατησίων, Άγιος Παντελεήμων, και διεκδικούμε το αυτόδηλο και αυταπόδεικτο, μία αξιοπρεπή ζωή στα άκρα όρια της νομιμότητας στα πλαίσια ορθής και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών της ευνομούμενης Συντεταγμένης Πολιτείας όπου θα δεσπόζει το κράτος δικαίου.

ΙΙ. Η αδιάλειπτη υποβάθμιση του κέντρου των Αθηνών εξαιτίας της λαθραίας εισροής μεταναστών οι οποίοι εγκαθίστανται στην Αθήνα, της πορνείας, του παρεμπορίου και της έξαρσης της εγκληματικότητας έχουν διαμορφώσει, συνεπεία της αβελτηρίας των θεσμικών αρμόδιων κρατικών φορέων, μία πανθομολογουμένως εκρηκτική κατάσταση στον πυρήνα της πρωτεύουσας της Ελλάδας,με αποτέλεσμα να διακυβεύεται εν συνόλω η ίδια μας η υπόσταση.

Ως εκ τούτου το μόνο το οποίο εμπεριστατωμένα και με αίσθημα δικαίου αξιώνουμε είναι η απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας καθώς και της ακώλυτης συμμετοχής μας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας , σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, καταργώντας την διακριτική μεταχείριση εις βάρος μας εν σχέσει με τους μη νόμιμους μετανάστες.

Η μη ισότιμη μεταχείρισή μας όπως ευδήλως τούτο συμβαίνει με το «παρεμπόριο» φαλκιδεύει ευθέως το θεμελιακό Συνταγματικό (άρθρο 5 παρ. 1 και 2) δικαίωμά μας να αναπτυσσόμαστε οικονομικά ως φορολογούμενοι πολίτες καθότι ενώ εμείς υποκείμεθα και δικαίως σε πλήρη έλεγχο νομιμότητας, στον αντίποδα, οι μη νομίμως εγκατεστημένοι αλλοδαποί απολαμβάνουν πλήρους οιονεί ασυλίας στο παρεμπόριο, δίχως φορολογικό, υγειονομικό και πάσης φύσεως έλεγχο.

ΙΙΙ. Περαιτέρω, ζητούμε να παύσει η μονομερής επίθεση βάναυσης προσβολής της προσωπικότητάς μας και της μεθοδευμένης κατασυκοφάντησής μας ως πολιτών δια της αυτόχρημα άρσης του διαρκώς μετεωριζόμενου, λίαν σκοπίμως, απαξιωτικού στίγματος ως «φασίστες –ναζιστές», ( συλλήβδην απαξίωσης και ομαδικής εξύβρισης) μόνον δια της φραστικής διατύπωσής μας ότι είμαστε «Έλληνες πολίτες και ζητούμε την εφαρμογή του νόμου ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και θρησκευτικών φρονημάτων»

Εν ολίγοις να πάψει η υφιστάμενη προβολή και να παραληφθεί στο μέλλον η εγκατεστημένη και μονομερώς καλλιεργούμενη ιδεοληπτική προκατάληψη υπέρ των πολιτών ανά την Επικράτεια που περιφρουρούν την εθνική τους αξιοπρέπεια στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ως εκ τούτου συνάγεται ότι δια των ανωτέρω περιγραφόμενων πράξεων διαπράττεται τη σήμερον, ατιμωρητί και κατά κόρον, από υπαίτιους δράστες το ποινικό αδίκημα του άρθρου 192 του Π.Κ καθότι η προτροπή σε βιαιοπραγίες μεταξύ των πολιτών ή με καθοιονδήποτε τρόπο δημοσίως, (εν προκειμένω δια προπηλακισμών και καθυβρίσεων), ή η διασπορά αμοιβαίας διχόνοιας μεταξύ των πολιτών (δια των φράσεων «φασίστες-ναζιστές») κατατείνει ευθέως στην διατάραξη της ειρήνης των πολιτών, κλυδωνίζοντας εκ βάθρων το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας.

Η, δια παραλείψεως της Πολιτείας τελούμενη (Εισαγγελικών, Αστυνομικών και διοικητικών Αρχών) αυτή μεροληπτική εφαρμοζόμενη τακτική εις βάρος μας, πέραν του ότι μας ζημιώνει ηθικά και μας πλήττει οικονομικά αντίκειται προδήλως στο άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος : «όλοι όσοι ευρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο»

Ιv. Ειδικότερα δε τα αιτήματά μας απηχώντας το πνεύμα όλων των κατοίκων των Αθηνών, διεκδικούν τη βελτίωση της επικρατούσας κατάστασης με τη συνδρομή της Πολιτείας και τη συνδρομή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Αθηνών και ουδέν έτερον πέραν τούτο.

Προσέτι παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες εκ των αξιόποινων πράξεων οι οποίες ευρίσκονται εκ των ών ούκ άνευ σε έξαρση και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας,γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν εξαντλείται αμιγώς στην θεωρητική παράθεση των καίριων αυτών ζητημάτων καθότι στην πράξη είναι έτι περαιτέρω σύνθετο και περίπλοκο:

Α) ο Νόμος περί της νόμιμης είσοδο διαμονής και εγκατάστασης-αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών στην Επικράτεια Ν.3386/2005, όπως τροποποιήθηκε τελευταίως με τον Ν.3907/2011

Β) ο Νόμος περί Ναρκωτικών, Ν. 3945/2006 όπως τροποποιήθηκαν τελευταίως με τον Ν.4025/2011

Γ) ο Νόμος περί πορνείας «επ' αμοιβή εκδιδόμενων γυναικών» Ν.2734/1999 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του Ν.3904/2010

Δ) Το παρεμπόριο όπου οι μικροπωλητές δεν υπόκεινται στις φορολογικές διατυπώσεις του νόμου καθότι δεν κατέχουν νόμιμη άδεια διάθεσης μικροπωλητή ως εκ τούτου καταλαμβάνουν παράνομα το πεζοδρόμιο παρακωλύοντας την ομαλή διέλευση των πεζών σε κοινόχρηστο δρόμο (967-968 Α.Κ) και διώκονται κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 12 του Κ.Ο.Κ 2696/1999 όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 3534 και 3542/2007 καθώς και το άρθρο 31 του Ν.3904/2010, ομοίως οι αυθαίρετες καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και δημόσιων κτημάτων.

Για τους λόγους αυτούς

Και επειδή έχουμε άμεσο ενεστώς και προσωπικό έννομο συφμέρον καθότι είμαστε όλοι κάτοικοι του κέντρου και βιώνουμε τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Ζητούμε

Την άμεση αφύπνιση της πολιτείας προκειμένου να επεμβαίνει αμελητί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις που ο νόμος της παρέχει την εξουσία προς πάταξη της εγκληματικότητας και εν γένει καταστολή παραβατικών συμπεριφορών ήτοι :

Α) Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, να παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως όπου δει κατά τον νόμο οριζόμενα αναφορικώς με τα προεκτεθέντα ακανθώδη ζητήματα που ακροθιγώς προμνημονεύσαμε.

Β) Οι αστυνομικές αρχές να εφαρμόζουν τον νόμο ιδίως την τέλεση αυτόφωρων αδικημάτων.

Γ) Οι πολιτικοί άρχοντες και δη οι δήμαρχοι και εν γένει αιρετοί να εκπροσωπούν προσηκόντως το δημόσιο αξίωμα που κατέχουν μεριμνώντας στην εφαρμογή των νόμων με σθένος, γενναιότητα και ευσυνειδησία.

Δ) Την άμεση αποκατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας και της δικαιοσύνης καθότι εμείς ως Έλληνες πολίτες έχουμε Συνταγματικά κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία καταστρατηγούνται κατάφωρα εκ της συμπεριφοράς των μη νόμιμα εισερχομένων μεταναστών οι οποίοι αντιμετωπίζονται προνομιακά και υποστηρίζονται εν σχέσει με μας σε κάθε επίπεδο με αποτέλεσμα εν τοις πράγμασι να απολαμβάνουμε μη ισότιμης καθώς και ρατσιστικής μεταχείρισης από την Πολιτεία.

Διορίζουμε ως πληρεξούσιους και αντίκλητους Δικηγόρους μας, δεκτικούς πάσης επιδόσεως τους Δικηγόρους Αθηνών Χαράλαμπο Β Κατσιβαρδά, τηλ : 6944-938836 και 210-3234919, κάτοικο Αθηνών, οδός Εμμ. Μπενάκη αριθ. 5, τ.κ 10564, καθώς και Μιλτιάδη Νικολαίδη, Δικηγόρος Αθηνών, και κάτοικο Αθηνών οδός Φειδίου αριθ 18 τ.κ 10678.

Το παρόν υπογράφεται από τους κάτωθι εκπροσώπους ενώσεων προσώπων και σωματείων :

Αθηναϊκή Αλληλεγγύη» όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Σίμο Συμεών, τηλ :6978361306

«Επιτροπή κατοίκων» Βοτανικού όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Ευγένιο Χριστοδούλου τηλ :6944-646850

«Επιτροπή κατοίκων» Αγίου Παντελεήμωνα όπως εκπροσωπείται νόμιμα από την Αλίκη Παπαδάκη ,τηλ : 6939326338

«Επιτροπή κατοίκων» Μεταξουργείου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από την Ελένη Χαβρεδάκη, τηλ :6939436486

«Επιτροπή κατοίκων Πλατείας Αμερικής, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, από το Γιάννη Ζαφείρη, 6974643057

«Σύλλογος κέντρου Αθήνας s.o.s» για την Πλατεία Βικτωρίας όπως εκπροσωπείται νόμιμα από το Σίμο Συμεών, τηλ :6978361306

«Σύλλογος Θησέας» για την Ομόνοια, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Χρήστο Κυριακόπουλο, τηλ: 6945-376476

«Σύλλογος φίλων της Κυψέλης» όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τη Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου, τηλ 210-8218948

«Επιτροπή κατοίκων Άγιος Νικόλας» όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δημήτριο Μπριρτζολάκη, τηλ: 6977321635

**********

Κοινοποίηση :

Προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Εφετών

Προς Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Προς Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α) και προς Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Αθηνών

Προς Δήμαρχο Αθηναίων
makeleio

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου Αθηνών..."Φτάνει πια..Ζητούμε ίσα δικαιώματα με τους λαθρομετανάστες".."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news