facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Εντολή να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης

Eντολή να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για παραβίαση του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας

Η Εισαγγελία σχημάτισε αυτεπαγγέλτως δικογραφία με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, από το περιοδικό HOT DOC

Τα αδικήματα για τα οποία αναζητείται είναι αυτά της επέμβασης σε ηλεκτρονικό αρχείο και μετάδοσης προσωπικών δεδομένων.

Στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας αναφέρεται:

«Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC., όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ».

Πώς μεταδίδει την είδηση η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του δημοσιογράφου koutipandoras.gr;

"Όταν η Δικαιοσύνη εθελοτυφλεί και κωφεύει

Αυταπάγγελτη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας ημέρα Σάββατο, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το HOT DOC που δημοσιεύει τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.

Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.

Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια".

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης"

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Η χειμερινή ώρα θα ισχύει από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου.

Συνεπώς στις 04.00 το πρωί τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03.00.

Το μέτρο της χειμερινής ώρας θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει η ώρα την Κυριακή"

Ενημέρωση του ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση προϊόντος

Γραφείο Τύπου

Μετά από διερεύνηση καταγγελιών πολιτών, και σε συνέχεια σχετικών ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας και Αττικής του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών σε πορτοκαλάδα... και λεμονάδα ΛΟΥΞ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα :

α) Πορτοκαλάδα ΛΟΥΞ (πορτοκαλί καπάκι) συσκευασίας 330 ml με ημερομηνίες λήξης 16-01-13, 20-01-13, 21-01-13, 26-02-13.

β) Πορτοκαλάδα ΛΟΥΞ (πορτοκαλί καπάκι) συσκευασίας 500 ml με ημερομηνία λήξης 18-01-13.

γ) Λεμονάδα ΛΟΥΞ συσκευασίας 330 ml με ημερομηνίες λήξης 10-01-13, 17-01-13, 08-02-13, 16-02-13, 24-02-13.

δ) Λεμονάδα ΛΟΥΞ συσκευασία 1,5 L με ημερομηνίες λήξης 04-02-13, 12-02-13.

Τα ανωτέρω προϊόντα παρασκευάζονται από την εταιρία «ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.», Κεφαλόβρυσο Σαραβαλίου, Πατρών.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων. Η εταιρία ανταποκρινόμενη άμεσα απέσυρε προληπτικά όλα τα ανωτέρω προϊόντα με τις αντίστοιχες συσκευασίες τους και ημερομηνίες λήξης από 01-01-13 έως 31-01-13 καθώς και από 01-02-13 ως 28-02-13.

Οι σχετικοί έλεγχοι συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηριακών δοκιμών από το Γενικό Χημείο του Κράτους συνεχίζονται.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες κάτωθι) να μην τα καταναλώσουν για προληπτικούς λόγους.  

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημέρωση του ΕΦΕΤ σχετικά με ανάκληση προϊόντος"

Αποκάλυψη-σοκ για κρατικές συμμορίες

Για δράση συμμοριών που λειτουργούν ανενόχλητες μέσα στις κρατικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να «κλείνουν» γρήγορα και ανώδυνα δύσκολες υποθέσεις για μεγάλους οικονομικούς εγκληματίες, μιλάει σε επίσημη έκθεσή του το 2007 ο τότε επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κ. Γ. Κουρέρης.

Την αναφορά του έστειλε στον τότε υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή και στον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Γ. Πεπόνη.

«Από της συστάσεως του ΣΕΥΥΠ λειτουργεί εντός αυτού συμμορία συγκροτούμενη από επιθεωρητές, οι οποίοι σε συνεργασία με μέλη της ηγετικής ομάδας του Σώματος Ελεγκτών, συγκαλύπτει συστηματικά ενόχους οικονομικών καταχρήσεων και μεγάλων παρανομιών».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο κ. Κουρέρης ο οποίος στις 20 Ιουλίου 2007, όταν είδε ότι δεν παίρνει καμία απάντηση από τους Αβραμόπουλο, Ρακιντζή και λοιπούς έστειλε αντίγραφό της στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και στις 14 Απριλίου 2008 έστειλε νέα αναφορά στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, με αφορμή υπόθεση που αφορά την προμήθεια μηχανημάτων σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Η συνέχεια στην κίνηση αυτή του κ. Κουρέρη συνήθως ήταν η σιωπή των αρμοδίων.

Πριν πέντε χρόνια, ο κ. Κουρέρης είχε αποκαλύψει με επίσημη αναφορά του στον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Γ. Πεπόνη το κύκλωμα απατεώνων μέσα στα ασφαλιστικά ταμεία που βγάζουν τις περίφημες συντάξεις –μαϊμού, για τις οποίες τον τελευταίο μήνα μόνο άρχισαν να ενδιαφέρονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρέρης γράφει στην επίσημη καταγγελία του: «Μετά τη συλλογή πληροφοριών διαπίστωσα ότι πανελλαδικά λειτουργούν κυκλώματα απατεώνων τα οποία σε συνεργασία με γιατρούς και υγειονομικές επιτροπές εκδίδουν συντάξεις αναπηρίας σε άτομα υγιή αντί 5.000 ευρώ κατά άτομο. Παρά τις επανειλημμένες προφορικές και γραπτές υπομνήσεις προς την διεύθυνση του ΣΕΥΥΠ, τόσον εμού όσον και άλλων γιατρών του τομέα μας, αρνούνται να μας αναθέσουν τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες. Σε συναδέλφους επιθεωρητές υπάρχει η πεποίθηση ότι ορισμένοι ελεγχόμενοι φορείς ειδοποιούνται από ανθρώπους της διεύθυνσης του ΣΕΥΥΠ προτού αρχίσουν οι έρευνες, με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να αποκρύπτουν παραβάσεις των».

Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια, να κερδίσουν κρατικοί υπάλληλοι και «συνταξιούχοι» ή «ανάπηροι» δεκάδες εκατομμύρια που δεν δικαιούντο να εισπράξουν, για να ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό πρόβλημα και τις καταγγελίες του Κουρέρη, το υπουργείο Υγείας, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Μία ακόμη αιτία για τη φτώχευση της Ελλάδας. Αλλά οι μεγάλοι ένοχοι ακόμη δεν έχουν τιμωρηθεί.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη-σοκ για κρατικές συμμορίες"

Καταγγελίες σκανδάλων όπου ανακατεύεται η Σκοπούλη!

Μετά το σκάνδαλο με τον ιό του Δυτικού Νείλου, νέα ερωτήματα για τους χειρισμούς σε ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ. Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη είναι πλέον η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Με δύο ερωτήσεις τους, όχι ένας ή δυο αλλά 58 βουλευτές της Ν.Δ. αναδεικνύουν δύο νέα σκάνδαλα σε τομείς της αρμοδιότητάς της, μετά από το… καλοκαιρινό σκάνδαλο των αντιδραστηρίων της Roche για τον ιό του Δυτικού Νείλου (όταν έγινε γνωστό στον Τύπο ότι η ίδια προωθούσε προμήθεια αντιδραστηρίων από τη Roche, την ώρα που ανταγωνιστική εταιρεία τα είχε κάνει… δωρεά στο υπουργείο και ενώ η Roche χρηματοδοτεί την έρευνα του συζύγου της).

Στην πρώτη από τις δύο νέες περιπτώσεις, οι βουλευτές διαπιστώνουν παράκαμψη της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα οι μισές δαπάνες του ΟΚΑΝΑ να μην μπορούν να δικαιολογηθούν.

Η δεύτερη περίπτωση, όχι μόνο έχει οικονομική εμπλοκή, αλλά παρακάμπτει και μια σειρά θεσμών, επιβάλλοντας ουσιαστικά στους εξαρτημένους τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και ακυρώνοντας τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μονομερούς αλλαγής της σύμβασης ΚΕΕΛΠΝΟ – ΟΚΑΝΑ από τον ΟΚΑΝΑ, η πρώτη δόση 10,2 εκ. ευρώ στον οργανισμό απορροφήθηκε σύμφωνα με τον πρώτοέλεγχο ορκωτών λογιστών σε μισθοδοσία (3 εκ. ευρω για 7 μήνες!) και –παράτυπα- σε κατασκευαστικά έργα (3,6 εκ. ευρώ). Όμως, μετά την καταγγελία της σύμβασης από τοΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΟΚΑΝΑ κατέθεσε νέο οικονομικό απολογισμό που εμφανίζει δαπάνες 5,4 εκ. ευρώ, αποκλίνοντας από τον διαχειριστικό έλεγχο των ορκωτών λογιστών κατά 50%!

Η δεύτερη περίπτωση, που αφορά στους εξαρτημένους από ναρκωτικά, περιλαμβάνει υποβάθμιση του ΚΕΕΛΠΝΟ και των υπολοίπων φορέων που σχετίζονται με τον έλεγχο τουAIDS, αλλά και της ουσιαστικής απεξάρτησης των χρηστών.

Η κυρία Σκοπούλη, σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, με έγγραφό της, υποχρεώνει τους εξαρτημένους που είναι και φορείς του ιού του AIDS, να παρακολουθούν οπωσδήποτε τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, χωρίς δυνατότητα να ενταχθούν στα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ, με το δικαιολογητικό της παρακολούθησης του ιού του AIDS.

Φυσικά, αυτό που ακολουθεί το παραπάνω έγγραφο, είναι οι φήμες για αναστολή λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ.

Με την ίδια λογική παρακάμπτονται: το ΚΕΕΛΠΝΟ που επιβλέπει τη χορήγηση θεραπείας κατά του AIDS και υποστηρίζει με προσωπικό τις Μονάδες Λοιμώξεων, οι γιατροί των μονάδων αυτών, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑIDS και οι εξειδικευμένοι στην τοξικοεξάρτηση φορείς του δημοσίου.

Και την ίδια στιγμή, η ίδια διαδικασία ένταξης στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, επιβάλλει την…επιδότηση των οροθετικών χρηστών με φάρμακα που κοστίζουν 1.000 ευρώ το μήνα, όταν οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι ή διαθέτουν βιβλιάρια απορίας.

Τα δύο νέα σκάνδαλα της υφυπουργού δημιουργούν μείζον ηθικό ζήτημα.

Γιατί είτε πρόκειται για πραγματική αδυναμία διαχείρισης των θεμάτων για τα οποία είναι αντικειμενικά υπεύθυνη λόγω της θέσης της ή επειδή, τελικά για να «χώνει τη μύτη της» σε αντικείμενα εκτός αρμοδιότητάς της κάτι βρομάει;

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες σκανδάλων όπου ανακατεύεται η Σκοπούλη!"

Βίντεο-Η στιγμή του "δεν ξέρω που είναι"


Το "δεν ξέρω που είναι η λίστα Λαγκάρντ" του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έκανε... πάταγο, στην ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών στην "αρμόδια" επιτροπή της Βουλής. Εικόνα, ωστόσο, δεν υπήρχε.



Δείτε το βίντεο:



Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο-Η στιγμή του "δεν ξέρω που είναι""

«Είχα δώσει εντολή να ανοίξουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων»

Ο Γιάννης Διώτης μιλάει για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»

Όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον Γιάννη Διώτη, έχουν συνεργαστεί μαζί του ή έχουν βρεθεί ακόμη και «απέναντί» του μιλούν για έναν άνθρωπο σοβαρό και ακέραιο, έναν άνθρωπο «ειδικών αποστολών» που δρα υπέρ του νόμου.

Ο Γιάννης Διώτης στην συνέντευξή του στο περιοδικό «Crash» και στον Γιώργο Τράγκα μιλάει για όλους και για όλα, για το ρόλο του ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη λίστα Λαγκάρντ που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό και όχι μόνο σκηνικό.

-Αληθεύει πώς έμαθες ότι έφυγες από το ΣΔΟΕ από τη γραμματέα σου που το άκουσε στις ειδήσεις;
«Ε, όχι από τη γραμματέα. Από ένα τηλεφώνημα δημοσιογράφου».

-Δεν είναι παράδοξο; Περίμενες ότι θα αντικατασταθείς επειδή έγινε μια τριμερής κυβέρνηση;
«Είχα ήδη θέσει, ως όφειλα, την παραίτησή μου στη διάθεση της κυβέρνησης… Από τη στιγμή που ορκίστηκε η καινούργια κυβέρνηση έστειλα στον κ. Στουρνάρα την παραίτησή μου, γιατί σε αυτόν υπάγεται το ΣΔΟΕ».

-Καλά, δεν ένιωσες παράξενα που σου είπαν έτσι ξαφνικά «άντε,γεια»; Άλλωστε, έχεις προσφέρει τόσα χρόνια σε πολύ ευαίσθητα πόστα.
«Ομολογώ ότι με ξένισε, γιατί δεν δέχτηκαν την παραίτηση που είχα υποβάλει δύο μήνες νωρίτερα, όταν και έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης. Τότε που ανέλαβε ο Βενιζέλος στη θέση του Παπακωνσταντίνου και εγώ- ως όφειλα- του είπα ότι η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή του. Ο Βενιζέλος τότε μου απάντησε “δεν το συζητώ”. Το ίδιο έγινε και αργότερα με τον Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών. Μετά όμως, ξαφνικά μαθαίνω ότι αντικαταστάθηκα. Έ, εντάξει, τελείωσε».

-Γράφτηκε τότε ότι ήταν έτοιμη να σκάσει μια βόμβα του ΣΔΟΕ για πολιτικούς, τρεις από τη Ν.Δ. και τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύεις ότι αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο στην ξαφνική απόφαση αντικατάστασής σου;
«Δεν μπαίνω καθόλου σε τέτοια συζήτηση, δηλαδή ότι ήμουν έτοιμος να κάνω κάτι και με έδιωξαν, ούτε το συνδέω με τίποτα τέτοιο. Απλώς έγινε… Ήταν επιλογή του πρωθυπουργού».

-Ναι αλλά εσύ-διάβασα- είχες δώσει ήδη εντολές να ανοίξουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων εκείνη την περίοδο. Είναι αλήθεια;
«Ναι. Στα πλαίσια διαφόρων ελέγχων».

-Είχαν δοθεί εντολές για διάφορες κατηγορίες προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών;
«Υπήρχαν καταγγελίες».

-Πάντως, αν θέλει το ΣΔΟΕ με βάση τα στοιχεία που έχει τώρα, μπορεί να δώσει ώθηση στην κάθαρση της πολιτικής σκηνής; Δηλαδή αν θέλει, εάν επιτραπεί στο ΣΔΟΕ περισσότερο, δίνει ώθηση;
«Δεν εμποδίζει κάτι το ΣΔΟΕ για να το κάνει αυτό. Εγώ δεν γνώριζα τότε ότι μεσολάβησε η Λαγκάρντ. Εγώ το πήρα στα χέρια μου και ήμουνα βέβαιος ότι αυτό ήταν προϊόν υποκλοπής. Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαμε να κάνουμε χρήση των πληροφοριών που περιείχε η λίστα τους εξήγησα λεπτομερώς στον τότε υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο. Ατύπως την παρέλαβα από τον κ. Παπακωνσταντίνου και ατύπως την παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο», απαντά στην ερώτηση για το εάν γνώριζε ο κ. Παπακωνσταντίνου τις αποφάσεις της γαλλικής Δικαιοσύνης πριν του το παραδώσει η Κριστίν Λαγκάρντ».

-Όταν σου έδωσε ο Παπακωνσταντίνου τη λίστα, ρώτησες πώς έφθασε στα χέρια του;
«Φαινόταν το πράγμα. Για όποιον έχει στοιχειώδη εμπειρία διωκτικής υπηρεσίας και έρευνας αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που παίρνει».

-Δηλαδή;
«Την ώρα που το παραλαμβάνεις χωρίς διαβιβαστικό, χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς τίποτα δηλαδή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προέρχεται από δημόσιο ή ιδιωτικό αρχείο, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το πράγμα, που σου δίδεται ατύπως, ατύπως περιήλθε και στην κατοχή του. Άρα, περιήλθε μέσω υπηρεσιών».

-Καλά, ο πολύπειρος εισαγγελέας κ. Διώτης γιατί δεν έκανε πληροφοριακή αξιοποίηση ή γιατί δεν ξεκίνησε μια διαδικασία αξιοποίησης πληροφοριών;
«Και εάν το έκανα, δεν πρόκειται να το πω. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, να πω τι έκανα πληροφοριακά ή τι δεν έκανα. Απαγορεύεται».

-Αντίγραφο της λίστας κράτησε το ΣΔΟΕ; Ένα αντίγραφο, έστω κάπου, σε ένα συρτάρι υπηρεσιακά;
«Όχι. Από τα άτυπα όχι. Το ΣΔΟΕ κρατά αντίγραφα από τα εμπιστευτικά. Αλλά τέτοιο άτυπο όχι. Άλλωστε το στικάκι το παρέδωσα στον επόμενο υπουργό αμέσως μόλις είχα την πρώτη συνεργασία μαζί του».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » " «Είχα δώσει εντολή να ανοίξουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων»"

Εγκύκλιος - «βόμβα» του ΟΑΕΔ: Μειώνεται το επίδομα ανεργίας

Περισσότερο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τον ΟΑΕΔ.

Οι αλλαγές αυτές -που αγγίζουν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους- προβλέπονται, σύμφωνα με το «Έθνος», στον νόμο 3986/2011 και σε εγκύκλιο του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής:

- Από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Δηλαδή για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.

- Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση. Δηλαδή θα πρέπει να πάρει 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 210 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο.Αυτό πρακτικά σημαίνει επιδότηση για 240 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για 300 που θα είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που συγκέντρωσε το συγκεκριμένο διάστημα

- Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 400 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο. Δηλαδή θα περιοριστεί σε 10 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 300).

Οσον αφορά στα δώρα προβλέπονται τα εξής:

- Οικονομική ενίσχυση Πάσχα. Οι άνεργοι θα πρέπει να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12.5 ημερήσια επιδόματα (μέχρι τώρα έπρεπε να είναι επιδοτούμενοι μέχρι 30 Μαρτίου)

- Οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων. Για κάθε μήνα επιδότησης από 1ης Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6). Επιπλέον για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που επιδοτείται από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού του δώρου θα έπαιρνε 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με τη νέα ρύθμιση θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων 12 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

newspost

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος - «βόμβα» του ΟΑΕΔ: Μειώνεται το επίδομα ανεργίας"

Στα δικαστήρια οι γιατροί για την απαγόρευση των επισχέσεων στο ΕΣΥ!

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μετά την αποδοχή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τον υπουργό Υγείας βάση της οποίας από δω και στο εξής απαγορεύονται οι επισχέσεις εργασίας στους γιατρούς που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπ.αριθμ.276/10 γνωμοδότηση για τις έννομες συνέπειες της επίσχεσης εργασίας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ορίζεται ότι οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.

Παράλληλα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας «δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας», καθώς και ότι ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.
«Με την απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΥΚΑ, ενώ για το θέμα ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών.
Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει: "Τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση δεν είχαν κάνει αποδεκτή οι δύο προκάτοχοι του κ. Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας επειδή αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τούτο αποδεικνύεται από τη γνωμοδότηση του καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ και του δικηγόρου Παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ (επισυνάπτεται).
Εν ολίγοις το ΝΣΚ ισχυρίζεται ότι οι γιατροί ΕΣΥ, παρά το ότι έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες 5 μηνών, δεν επιτρέπεται να ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης διότι το ελληνικό κράτος αποτελεί αξιόχρεο και φερέγγυο εργοδότη!!
Ο κ. Λυκουρέντζος επαναφέρει λοιπόν σε ισχύ το Βαυαρικό Δίκαιο της εποχής του Όθωνα..
Η ΟΕΝΓΕ θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και θα ακυρώσει το νέο εξάμβλωμα του «ευρωπαϊστή» υπουργού Υγείας".

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα δικαστήρια οι γιατροί για την απαγόρευση των επισχέσεων στο ΕΣΥ!"

Aποφασισμένος να καταθέσει τα μέτρα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ ο Αντώνης Σαμαράς

Το μήνυμα του πρωθυπουργικού επιτελείου, το οποίο έχει μεταφερθεί και στη ΔΗΜΑΡ, είναι ότι... ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ανεξάρτητα από τις όποιες τελικές αποφάσεις λάβει ο Φώτης Κουβέλης. Επενδύοντας, αν χρειαστεί, σε κοινοβουλευτικό μέτωπο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς προεξοφλεί ότι τα επώδυνα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή.

Επίσης, μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση μιας βαθύτερης ύφεσης.

«Ολα θα κριθούν στο αναπτυξιακό πεδίο», λέει ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, ενώ επαναλαμβάνει με έμφαση ότι μετά την καταβολή της δόσης «θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης», δίνοντας το στίγμα του δικού του σχεδιασμού.

Στο Μαξίμου έχουν αρχίσει μάλιστα να καταρτίζουν ένα πρόγραμμα περιοδειών του κ. Σαμαρά στην περιφέρεια, καθώς το στοίχημα είναι να γίνουν στοχευμένες αναπτυξιακές κινήσεις σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό διότι κρίνεται ότι τα τοπικά προγράμματα θα τρέξουν πιο γρήγορα, δημιουργώντας σε συντομότερο διάστημα έσοδα, θέσεις απασχόλησης και νέες ευκαιρίες σε κάθε περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί το επόμενο διάστημα να δοθούν στην χώρα επιπλέον 13 δισ. ευρώ από δόσεις που εκκρεμούν από τη δανειακή σύμβαση, απελευθέρωση μεγαλύτερων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, καθώς και αυξημένα κονδύλια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα διοχετευθούν σχεδόν στο σύνολό τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ζητούμενο, όπως αναγνωρί-ουν, είναι να αποφευχθούν κυβερνητικοί κλυδωνισμοί και κοινωνικές εκρήξεις που θα βγάλουν την κυβέρνηση συνεργασίας και το πολιτικό σκηνικό εκτός τροχιάς.

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Aποφασισμένος να καταθέσει τα μέτρα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ ο Αντώνης Σαμαράς"

Δεν υποχωρεί ο Κουβέλης και δεν ψηφίζει

Ανυποχώρητος και σταθερός στην άρνησή του φαίνεται να παραμένει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Η στάση του κ. Κουβέλη παραμένει η ίδια παρά τις σχετικές βελτιώσεις που μάλλον έχει δεχτεί η τρόικα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συνεδρίασε την Τετάρτη το βράδυ, με αντικείμενο τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με το επιτελείο του πρωθυπουργού αλλά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ πιστεύει πως έχει επέλθει κάποια πρόοδος, εντούτοις, η θέση της ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά.
Επιπλέον, όπως γίνεται γνωστό από την Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, όσο και με τον κ. Κουβέλη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται να ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά.

Άφησε, πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτή κάποια χαραμάδα να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη.
Και οι δύο άντρες συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, είχε προηγηθεί επικοινωνία του κ.Σταμάτη με το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη, οπότε και ενημερώθηκε το κόμμα του κ. Κουβέλη για τις νέες προτάσεις στα εργασιακά.

Πάντως, για να είμαστε ακριβείς, η τρόικα φέρεται να μην συζητά περαιτέρω βελτιώσεις σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τις αποζημιώσεις απόλυσης και το βασικό μισθό.
H τρόικα, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, θα αναφέρει ότι υπάρχει "διαφωνία" έστω και για ένα σημείο, με ορατό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν υποχωρεί ο Κουβέλης και δεν ψηφίζει"

20.000 υπάλληλοι τραπεζών στον αέρα – Κλείνουν 450 υποκαταστήματα

Ριζικές αλλαγές έρχονται στον χάρτη των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις φέρνουν τα πάνω κάτω για τους εργαζόμενους

Ουσιαστικά μετά από λίγο καιρό το τραπεζικό τοπίο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό. Ήδη μετά τις πρώτες κινήσεις των τραπεζών έχουν κλείσει μέσα στους τελευταίους 12 μήνες περίπου 190 υποκαταστήματα και αναμένεται να κλείσουν, βάσει των σχεδίων που υπάρχουν, άλλα 450 μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους οι διοικήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους της Παρασκευής, αλλάζουν τα πάντα.

Ουσιαστικά μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο οι θέσεις εργασίας 20.000 υπαλλήλων ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία υπηρετούν.

Επί της ουσίας βρίσκονται σε κίνδυνο οι θέσεις του 1/3 του συνόλου των υπαλλήλων.

Σήμερα υπηρετούν σε τράπεζες 56.000 υπάλληλοι. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια όλα δείχνουν πως οι θέσεις εργασίας θα πέσουν κάτω από τις 40.000.

Μέσω απολύσεων και προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου τα τραπεζικά ιδρύματα θα προσπαθήσουν να ρίξουν το λειτουργικό τους κόστος.

Πολλοί είναι οι υπάλληλοι που και λόγω της αλλαγής στις εργασιακές σχέσεις θα σπεύσουν να βγουν σε σύνταξη, ωστόσο ο αριθμός τους δεν αρκεί να καλύψει τον αριθμό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "20.000 υπάλληλοι τραπεζών στον αέρα – Κλείνουν 450 υποκαταστήματα"

ΠΑΤΡΑ: Μυρίζει "μπαρούτι" η παρέλαση

Δεν ήταν έκπληξη ότι η κυριακάτικη επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, συμπίπτοντας άλλωστε με τον νέο γύρο των αξιώσεων της τρόικας, θα προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα.

Το ερώτημα που θα απαντηθεί την Κυριακή είναι αν ο χαρακτήρας αυτός θα έχει «άρωμα» περυσινών επεισοδιακών καταστάσεων.

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αποφύγει μια ανοιχτή πολιτική εκπροσώπηση και θα περιοριστεί στην παρουσία του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Μ. Αγγελάκα.

Ο περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας, περιορίστηκε από πλευράς του σε μια μάλλον τυπικών αποχρώσεων αποτρεπτική δήλωση, ζητώντας η συμμετοχή «να έχει πανεθνικό και παλλαϊκό χαρακτήρα, μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση και να αποτελέσει ορόσημο για τη συναδέλφωση όλου του λαού».

Από την άλλη, η βουλευτής Μαρία Κανελλοπούλου με άρθρο της ζητά να κατατεθεί «λαϊκό ΟΧΙ» στην επέτειο.

Ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, με επιστολή του προς τον Α. Κατσιφάρα, του ζητά να καλέσει τον Μανώλη Γλέζο και τους αντιστασιακούς της περιοχής να παρίστανται στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση θα είναι και η απάντηση στα φαινόμενα της προσπάθειας αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού στην χώρα μας και στην περιοχή μας

dete

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΤΡΑ: Μυρίζει "μπαρούτι" η παρέλαση"

Spiegel: Επιμήκυνση αξίζει ο ελληνικός λαός, όχι οι πολιτικοί

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που ο μέσος Έλληνας θα επικροτήσει δημοσίευμα του Spiegel. Γιατί τόλμησε να γράψει πως οι Έλληνες πολιτικοί ΔΕΝ αξίζουν ακόμη μια ευκαιρία.

Η επιμήκυνση που ζητά η Ελλάδα από τους δανειστές της, θα οδηγήσει στην επιβίωση μόνο ενός επαγγέλματος: των πολιτικών, γράφει το γερμανικό περιοδικό!

«Δύο χρόνια περισσότερο για να μην κάνουν τίποτε» είναι ο τίτλος του σχολίου στην online έκδοση του Spiegel και ο αρθρογράφος τονίζει: «Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να ελαφρυνθεί το βάρος της κρίσης για τους Έλληνες. Η έμφαση στους Έλληνες όμως, δηλαδή στην ταμία και τον γραφίστα, στον εκπαιδευτικό και στην νοσοκόμα, επί παραδείγματι. Και αυτό επειδή ακριβώς εκείνοι υποφέρουν από την ύφεση και την ανεργία. Ωστόσο, η επιμήκυνση διευκολύνει την επιβίωση ενός επαγγέλματος κυρίως: των πολιτικών και ειδικότερα των κυβερνώντων στην Αθήνα. Και αυτοί δεν την αξίζουν».

«Κυβέρνηση Γκριμ- Πόσα παραμύθια ακόμη θα μας σερβίρουν για τους Έλληνες», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου της η Bild, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ για ανακολουθία λόγων και έργων. Στο δημοσίευμα, αφού υπενθυμίζονται οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αποκλείουν την παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται: «Τώρα η Άγκελα Μέρκελ έπεσε στην παγίδα.

Βέβαια, ποτέ δεν δεσμεύθηκε ρητά να μην παραχωρήσει χρόνο στους Έλληνες, ωστόσο στην πραγματικότητα τους εγγυήθηκε την παραμονή τους στην ευρωζώνη. Το γεγονός ότι αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος υποχρεώνει τη Μέρκελ να φέρει το θέμα στο κοινοβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί. Το εάν τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι καταφέρουν να συγκροτήσουν δική τους πλειοψηφία είναι πάρα πολύ μα πάρα πολύ αβέβαιο».

Επικριτικό και το σχόλιο της Die Welt, η οποία παρατηρεί με αυστηρό ύφος: «Για άλλη μια φορά επιείκεια, λοιπόν. Για τελευταία όμως φορά. Και αυτό γιατί όποιος θεωρεί απαραβίαστη την νομισματική ένωση και την σύνθεσή της γίνεται εκβιάσιμος και μικρός. Και σε τελική ανάλυση δεν προσφέρει στην ευρωπαϊκή ιδέα καμία καλή υπηρεσία».

Η Tageszeitung σχολιάζει: «Πίσω από την είδηση της επιμήκυνσης κρύβεται όλη η μιζέρια της Ελλάδας και η αμηχανία των επονομαζόμενων σωτήρων της. Οι ειδικοί και οι πιστωτές δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτε, καθώς έχουν αποτύχει όλα τους τα σχέδια διάσωσης. Σε τελική ανάλυση οι διασώστες έχουν ανάγκη την ανάσα των δύο ετών όσο και η κλονιζόμενη κυβέρνηση της Αθήνας».

Μόνο η Süddeutsche Zeitung στηρίζει ανεπιφύλακτα το ελληνικό αίτημα. «Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δανειακή δόση και επιπλέον δύο χρόνια προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου σε σχόλιο της με τίτλο «Αξίζει στην Αθήνα η επιμήκυνση».

«Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Την καγκελάριο Μέρκελ, επειδή το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί το 2014, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές. Τον Αντώνη Σαμαρά, επειδή έτσι τηρεί μια προεκλογική του υπόσχεση. Εξυπηρετεί και τους Έλληνες, που μπορούν πάλι να ελπίζουν ότι θα αποφύγουν μια χρεοκοπία τύπου Αργεντινής», καταλήγει το δημοσίευμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Επιμήκυνση αξίζει ο ελληνικός λαός, όχι οι πολιτικοί"

Εκθεση ΔΝΤ: Εκτός τροχιάς το ελληνικό χρέος

Σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να προχωρήσει η Αθήνα, δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πετύχει το στόχο του 120% επί του ΑΕΠ το 2020, εκτιμά η σχετική προκαταρκτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αποσπάσματα από την έκθεση του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει το Reuters.

«Νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν, πέραν των υπαρχόντων 89 (σσ: αναφέρεται στις 89 prior actions)», δήλωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα πρέπει να υλοποιηθούν προτού μπορέσει η ευρωζώνη και το ΔΝΤ να καταβάλει οποιαδήποτε δόση του δανείου έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα.

Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 της δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, τα δύο επιπλέον χρόνια θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντάς τη γρηγορότερη ανάπτυξη και ως εκ τούτου την αύξηση των πιθανοτήτων η Ελλάδα να είναι τελικά σε θέση να κάνει το χρέος της βιώσιμο.
«Οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δισ. ευρώ» είπε ο αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup.

Οι εκτιμήσεις από διάφορους αξιωματούχους, από τον περασμένο Ιούλιο, κυμαίνονταν από τα 13 έως τα 30 δις ευρώ. Την Πέμπτη, ένας ακόμα αξιωματούχος έκανε εκτιμήσεις ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα κυμαίνονται μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση ΔΝΤ: Εκτός τροχιάς το ελληνικό χρέος"

Επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προαναγγέλλει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά με εγκύκλιο από όλους τους φορείς, τα υπουργεία και τους οργανισμούς του Δημοσίου να το ενημερώσουν για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που εκδικάστηκαν και εκκρεμούν πειθαρχικά για την τελευταία πενταετία, δηλαδή από το 2008 έως το 2012.

Η κίνηση αυτή στην οποία θα προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης εντάσσεται στη λογική απόλυσης των επίορκων δημοσίων υπάλλήλων προκειμένου να δοθεί το πολιτικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε τομές στην οργάνωση και διοίκηση του κράτους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προαναγγέλλει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων"

FT:Συμφωνία «πακέτο» με πρωτοφανείς όρους

Την «ουρά» των πρόσφατων δηλώσεων Σόιμπλε περί νέων μηχανισμών ελέγχου και της αιχμής Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» φέρνει... στην επιφάνεια αναλυτικό δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Ξένους τεχνοκράτες επιβάλλουν στην Αθήνα», που αναδημοσιεύει πλήρως το Euro2day.gr .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέραν της πολυαναμενόμενης δόσης, επίκειται συμφωνία που θα διασφαλίζει 2ετή παράταση του ελληνικού προγράμματος, με πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξεως των 16-18 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μαζί με το «καρότο» έρχεται και το «μαστίγιο». Επιθυμία του Βερολίνου, που φέρεται να έχει υποστήριξη από τη Γαλλία, αλλά και την Κομισιόν είναι αυτές οι... παροχές να συνοδευτούν από νέους σκληρούς όρους, όπως ο περίφημος ειδικός λογαριασμός, στον οποίο μάλιστα θα μεταφέρονται και πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού αλλά και η υποχρεωτική πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των Financial Times:

Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την... υποχρεωτική πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα να επισπευσθεί η αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο συζητείται να περιλαμβάνει βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Αθήνα για δύο επιπλέον χρόνια.

Τα μέτρα αποτελούν την πιο προχωρημένη μέχρι σήμερα επιβολή διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. έχουν την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτούν επίσης αυτόματες περικοπές δαπανών σε όλο το φάσμα, αν η Ελλάδα «παρεκκλίνει» από τους αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης, με βάση αντίγραφο του σχεδίου που εξασφάλισαν οι F.T.

«Είναι σκληρή πρόταση, αλλά είναι ρεαλιστική», σχολίασε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες, Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σκεπτικό απέναντι στα μέτρα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία χθες, ωστόσο αργότερα Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως το σχόλιό του παρερμηνεύθηκε.

Ευρωπαίοι παράγοντες δήλωναν με επιφύλαξη ότι, αν και βρίσκονται κοντά, η τελική συμφωνία για την παράταση του προγράμματος μέχρι το 2016 δεν ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Σημείωσαν ότι το νέο πρόγραμμα αφορά πρόσθετη βοήθεια 16-18 δισ. ευρώ.

Τα προσχέδια των μνημονίων κατανόησης που θα υπογραφούν στην Αθήνα και έχουν εξασφαλίσει οι F.T. αναφέρουν ότι η διετής παράταση θα δοθεί ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της λιτότητας, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που χειροτερεύει. Αντί για περικοπές που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει μέτρα ύψους μόνο 1,5% του ΑΕΠ.

«Η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση απαιτεί επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων λιτότητας», αναφέρεται στο ένα 40σέλιδο μνημόνιο. Οι στόχοι για τον προϋπολογισμό, πάντως, δεν έχουν συμπληρωθεί.



Σε ξεχωριστό προσχέδιο μνημονίου μειώνονται οι προβλέψεις για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις κατά το ήμισυ και πλέον. Με βάση τη συμφωνία των 174 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, η Αθήνα επρόκειτο να αντλήσει 19 δισ. ευρώ από πωλήσεις ως τα τέλη του 2015. Στο νέο πρόγραμμα η εκτίμηση αυτή μειώνεται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των 11,1 δισ. ευρώ προβλέπεται τώρα για το 2016.

Όταν υπογραφούν οι όροι στην Αθήνα, η συζήτηση θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσθετη χρηματοδότηση που χρειάζεται το νέο πρόγραμμα.

Ένας παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις είπε ότι αυτές οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη. «Το όλο ζήτημα της χρηματοδότησης μόλις τώρα αρχίζει», σχολίασε.

Αν και οι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων, που θα μπορούσε να βοηθήσει για να κλείσει η τρύπα (κατά το οποίο θα αγοράζουν ομόλογα σε χαμηλές τιμές και θα τα αποσύρουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πληρωμές χρεών), πολλοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κάνει πολύ μικρή διαφορά στις ανάγκες της Ελλάδας.

Αντί αυτού, επικεντρώνονται στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της ελληνικής διάσωσης, ώστε έτσι να εξασφαλιστούν τα πρόσθετα κεφάλαια.

Εκτός από την υποχρέωση της Ελλάδας να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες, στο μονοσέλιδο παράρτημα «μηχανισμοί ενισχυμένης διοίκησης και ελέγχου», που θα αποτελέσει κομμάτι από όσα θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες, προτείνεται επίσης να μεταφέρονται τα όποια πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν ειδικό λογαριασμό υπό διεθνή έλεγχο, που θα χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Στο Βερολίνο αυτά τα μέτρα θεωρούνται ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για να καθησυχάσουν το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να αγοράσουν πάγια από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, άλλοι παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι η πρόταση δεν έχει παρά πολιτικό κίνητρο.

«Το όλο θέμα είναι πολιτικό», σχολίασε κορυφαίος αξιωματούχος. «Δεν υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που χρειάζεται πολιτικά το Βερολίνο».

Διαβάστε Περισσότερα » "FT:Συμφωνία «πακέτο» με πρωτοφανείς όρους"

Ζητούν πλαφόν στους μισθούς των διοικητών

Την επιβολή πλαφόν στους μισθούς των διοικητών των ΔΕΚΟ στις 2.900 ευρώ μηνιαίως και στους μισθούς των διοικητών των τραπεζών στις 70.000 ευρώ ετησίως ζητούν 60 βουλευτές της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή.

Αναλυτικά, οι 60 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών για την «Κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΔΕΚΟ». Στο κείμενο της τροπολογίας προτείνεται όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ να παίρνουν μισθό ίσο ή κατώτερο από εκείνον που λαμβάνουν οι γγ των Υπουργείων, δηλαδή 2.900 ευρώ τον μήνα. Η ίδια ρύθμιση αφορά τους υφισταμένους των διοικητών πχ δικηγόρους σε ΔΕΚΟ. Το θέμα θα τίθεται στο ΔΣ κάθε ΔΕΚΟ από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου, όπου το Δημόσιο έχει πλειοψηφία, ενώ όπου το Δημόσιο δεν έχει πλειοψηφία και δεν τηρηθεί η πρόβλεψη του νόμου προβλέπονται κυρώσεις.

Επίσης, προτείνεται για τους διοικητές των Τραπεζών ο μισθός τους να μην υπερβαίνει τον μισθό του Πρωθυπουργού, δηλαδή 70.000 ευρώ ετησίως. Στην περίπτωση των ιδιωτικώντραπεζώντο θέμα του πλαφόν στους μισθούς των διοικητών θα πρέπει να το θέτει ο ίδιος ο Υπουργός ή εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Μάλιστα, οι βουλευτές κατέθεσαν και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η τροπολογία σε κάθε περίπτωση θα έρθει για ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση της τροπολογίας έγινε εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την πλευρά της κυβέρνηση ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στη Βουλή, τοποθετήθηκε υπέρ της «γαλάζιας» τροπολογίας. «Η κυβέρνηση διάκειται θετικά στην τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο τολμηρή, δηλαδή να αποφεύγεται ακόμα και η δυνητική εξαίρεση σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε ο κ. Σταικούρας.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το πετρέλαιο κίνησης δεν γίνεται νομικά» είπε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Ο υφυπουργός Οικονομικών παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους πολίτες με εισοδηματικά πάντα κριτήρια. «Προσπαθήσαμε να δούμε με ποια κριτήρια θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι να επεκτείνουμε στο δυνατό μέγιστο βαθμό την λύση αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

«Η τροπολογία κατατέθηκε και για συμβολικούς λόγους, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η Βουλή είναι ζώσα και δρώσα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γραμματέας της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Την τροπολογία υπογράφουν ανάμεσα σε άλλους οι : Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιάννης ΚΕφαλογιάννης, Χρίστος Δήμας, Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Καράμπελας, Τάσος Νεράντζης, Μάνος Κόνσολας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Ιορδάνης Τζαμτζής και Μαρία Αντωνίου.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν πλαφόν στους μισθούς των διοικητών"

«Σκούπα» Γερμανών στη χώρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το «γερμανικό σχέδιο» οικονομικής κατάληψης της χώρας μέσω της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας και της αρπαγής της ιδιωτικής.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», ο σχεδιασμός, τον οποίο έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, απόκτηση κυρίως από τους Γερμανούς ακινήτων του Δημοσίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση των δανειστών είναι να εντάξουν και το ΤΑΙΠΕΔ, με όλη την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, στον ειδικό λογαριασμό Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, ώστε όλα τα ακίνητα να αντιμετωπιστούν ως «πόροι του ελληνικού κράτους» και να τα διαχειριστεί η τρόικα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται και τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Που δείχνουν ενδιαφέρον

Στις προτεραιότητες των Γερμανών βρίσκεται και η απόκτηση της περιουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με δεδομένη τη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, οι δήμοι-πέραν της φορολογίας που θα επιβάλλουν στους δημότες για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας τους-θα βάζουν ως εγγύηση την ακίνητη περιουσία τους είτε για να συμμετάσχουν σε κοινές αναπτυξιακές επιχειρήσεις με γερμανικές εταιρείες είτε για να λαμβάνουν δάνεια.

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», παράλληλα με το σχεδιασμό για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εξελίσσεται και σχέδιο μεταβίβασης σε ξένους της ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πιέζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για προσημειώσεις ακινήτων ακόμα και για καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες.

Η ιδιωτική περιουσία έχει στοχοποιηθεί από την τρόικα και κυρίως από τους Γερμανούς. Η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων οδηγεί χιλιάδες δανειολήπτες σε αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τους αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα χαράτσια.

Η περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών θα απαξιώσει τις περιουσίες, αλλά θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε κάποιους άλλους. Σε περίπτωση, δε, που το ύψος του στεγαστικού δεν θα καλύπτεται από τον πλειστηριασμό, η τράπεζα θα εκποιεί και τυχόν άλλα ακίνητα του δανειολήπτη.

Τα «πακέτα» των ακινήτων που θα μαζέψουν οι τράπεζες θα περάσουν στη συνέχεια είτε σε γερμανικές εταιρείες real estate που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό είτε απευθείας σε γερμανικές τράπεζες, που θα ελέγχουν τις ελληνικές. Το ίδιο θα συμβεί και με τις χρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η πολιτική των εκβιασμών που ακολουθεί η τρόικα πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης την τελευταία διετία, ώστε να επιβάλλει κάθε φορά όλο και πιο επώδυνα μέτρα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2014. Τα 31,5 δισ. ευρώ δεν θα είναι το τελευταίο ποσό που θα πάρουμε από τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ-110 δισ. ευρώ από την πρώτη δανειακή σύμβαση και 130 δισ. ευρώ από τη δεύτερη- από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Εφόσον η Ελλάδα πάρει το Νοέμβριο τα 31,5 δισ. ευρώ, τα οποία με βάση τη σύμβαση του περασμένου Μαρτίου θα έπρεπε να έχει πάρει τον Ιούνιο, και εξασφαλίσει και τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ, που διεκδικεί για τη δόση του Σεπτεμβρίου, θα έχει λαμβάνει ακόμη 59 δισ. ευρώ. Τα χρήματα είναι πολλά και με βάση τη δανειακή σύμβαση θα δίνονται ανά τρίμηνο κι αφού θα έχει προηγηθεί η σχετική έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα.

Το γαϊτανάκι των πιέσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον και δεν θα αφορούν μόνο στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκβιασμός με κάθε δόση

Από τις επόμενες δόσεις, οι δύο μεγαλύτερες προβλέπονται για το Μάρτιο του 2013 (9,8 δισ. ευρώ) και το Μάρτιο του 2014 (12,3 δισ. ευρώ) ενώ στα άλλα τρίμηνα κυμαίνονται περί τα 5 δισ. ευρώ. Ο εκβιασμός γύρω από τις δόσεις αυτές θα γίνεται, ανεξάρτητα από το ότι αυτές θα αφορούν κυρίως στην εξυπηρέτηση των δανείων που έχουμε λάβει από τους πιστωτές μας.

Οι πιέσεις για μέτρα θα συνοδεύονται πιθανότατα και με νέες χρονικές καθυστερήσεις στις εκθέσεις της τρόικας και συνεπώς στην εκταμίευση των δόσεων, με αποτέλεσμα να διατηρείται συνεχώς το πρόβλημα της ρευστότητας και της ασφυξίας της οικονομίας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα ολοκληρωθεί με τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, δεν θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας που απασχολεί τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, και συνολικά την οικονομία.

Για να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ απευθείας ή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ, που ελέγχεται από τη Γερμανία, θα κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση.

Η ασφυξία στην αγορά εντείνεται από την εμπλοκή στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμοι στην Ελλάδα με το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η απορρόφηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ έχει κολλήσει, ενώ η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ υποτίθεται ότι ασχολείται εδώ και ένα χρόνο για να διευκολύνει την κατάσταση. Αντί για βελτίωση, όμως, δημιουργούνται εμπλοκές λόγω των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών των Βρυξελλών, ενώ στελέχη της τρόικας να θεωρούν ότι ο κ. Ράιχενμπαχ σκοπίμως δεν βοηθά ουσιαστικά την κατάσταση. Επίσης, ασφυξία δημιουργούν στα νοικοκυριά και στην αγορά οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ορισμένες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να μη δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για αποπληρωμή των φορολογικών χαρατσιών σε πολλές μηνιαίες δόσεις, μετά τη διαπίστωση ότι το 40% των φορολογουμένων δεν μπορεί να είναι συνεπές στην πληρωμή τους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκούπα» Γερμανών στη χώρα"

ΕΣΕΕ: Αντιδρά στα μέτρα περί άρνησης πληρωμής χωρίς απόδειξη

Σφοδρή αντίδραση ΕΣΕΕ στα μέτρα περί άρνησης πληρωμής σε περίπτωση μη παροχής αποδείξεων από λιανοπωλητές.

Διαβάστε την επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναγγελίες τόσο του έγγραφου όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου, επίκειται η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Τύπου θα πρέπει να περιορισθούν σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο της παροχής υπηρεσιών π.χ. εστίασης, επισκευών κ.λπ. υπό την έννοια ότι εάν κάποιος επαγγελματίας δεν εκδώσει το νόμιμο παραστατικό, τότε ο καταναλωτής και πελάτης του θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή και –παρ’ ότι έχει δεχθεί την υπηρεσία- να αποχωρήσει αζημίως για αυτόν.

Ωστόσο, κακώς παρερμηνεύεται και ακούγεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν νομοθετηθεί, θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα.

Θεωρούμε αυτές τις φήμες ανεφάρμοστες και ότι εξυπηρετούν σκοπούς παραπλάνησης και μόνο, μέσα στο γενικότερο –και βολικό- πλαίσιο της συλλήβδην συκοφάντησης του εμπορικού κόσμου, διότι στην παρούσα φάση τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Αλλού είναι η φοροδιαφυγή και κυρίως στο παρεμπόριο, το οποίο πολύ σωστά έχει στοχεύσει το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες προτροπές για παράνομες πράξεις και ενέργειες τύπου «ο κλέψας του κλέψαντος» δεν θα βρουν υποστηρικτές στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο, θα αποτελούσε αποκλειστικά κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και όχι ουσίας και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα επέλυε".

Ως εκ τούτου, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ελπίζουμε ότι η σχετική αγορανομική διαδικασία που θα υιοθετηθεί από το υπουργείο θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική και η νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου «δεν παίρνω απόδειξη, δεν πληρώνω» θα περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών, όπου δυνητικά υπάρχει ακόμη το περιθώριο σύλληψης διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης.

Σημειώνεται ότι είναι υποχρέωση του υπουργείου να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα για τα δικαιώματα και τις επιλογές των καταναλωτών σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Επίσης, απαραίτητη θεωρεί η ΕΣΕΕ την αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο σχετικά με την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα παραστατικά παροχής υπηρεσιών για συγκεκριμένες εργασίες επισκευής και συντήρησης ιδιωτικών κατοικιών όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο 23 του ν.3522/2006 καθώς και η εγκύκλιο εφαρμογής του.

Τέλος, η ΕΣΕΕ ενημέρωσε ότι επανεκκινεί την καμπάνια του νόμιμου, στεγασμένου, ελληνικού εμπορίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής με σχετική αφίσα που φέρει το μήνυμα «Ταμειακές παντού, Αποδείξεις από όλους».

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ: Αντιδρά στα μέτρα περί άρνησης πληρωμής χωρίς απόδειξη"

Το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης

«Δεχόμασταν πιέσεις από πολιτικούς» ομολογούν υπάλληλοι στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης

«Πιέσεις από πολιτικούς για εξυπηρετήσεις επιχειρηματιών» εξομολογήθηκαν ότι δέχθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο με τις παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις που αποκαλύφθηκε την περασμένη άνοιξη.

Τουλάχιστον τρία στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων φέρεται να απέδωσαν τις παράτυπες ενέργειες σε «άνωθεν παρεμβάσεις». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν ανακύψει από την έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των εξετασθέντων φακέλων δεν υποκρύπτει παράτυπες ή παράνομες πράξεις. Ακόμη παρουσιάζεται το φαινόμενο ομάδα δέκα τουλάχιστον κρατικών αξιολογητών να συγκεντρώνουν όλο τον «όγκο» των επίμαχων ελέγχων. Επιπλέον, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, στην κατοχή συνταξιούχου -ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης- εντοπίσθηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Επίσης, έχει εντοπισθεί συμβουλευτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που εξέδιδε μαζικά πλαστές εγγυητικές επιστολές για να ενταχθούν στους φακέλους των επίμαχων επιδοτήσεων.

Αφορμή για την έρευνα που διεξάγει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιτζής, αποτέλεσε η σύλληψη, στις αρχές Μαρτίου 2012, δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που έπαιρναν μίζα ύψους 120.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στην Αργολίδα, Αρη Μάρκου, προκειμένου να του χορηγηθούν τα 10 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την εγκεκριμένη επιχορήγησή του. Δύο μήνες αργότερα, συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι της ίδιας κρατικής υπηρεσίας που έπαιρναν «μίζα» 10.000 ευρώ, από ξενοδόχο του Ηρακλείου.

Μετά τη σύλληψη των επίορκων υπαλλήλων, ξεκίνησε έρευνα στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση κοινοτικών επιδοτήσεων, που απασχολεί συνολικά περί τους 70 υπαλλήλους. Ωστόσο ο έλεγχος επεκτείνεται και σε άλλους, τουλάχιστον 200, κρατικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιήθηκαν ως αξιολογητές των φακέλων. Συνολικά ελέγχθηκαν περίπου 3.500 φάκελοι εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων αλλά και άλλοι 1.500 περίπου, που αφορούν απορριφθείσες αιτήσεις.

Το μοναδικό εύρημα των ελέγχων που είχε γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα ήταν ο εντοπισμός τεσσάρων ανεξέλεγκτων πλαστών εγγυητικών επιστολών τραπεζών, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ενταχθεί στους φακέλους. Σε πρόσφατο συνέδριο για θέματα ασφαλείας, ο κ. Αθανάσιος Σμυρνής, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, επεσήμανε ότι «εντοπίστηκε συμβουλευτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας που φρόντιζε για την έκδοση πλαστών εγγυητικών επιστολών που γίνονταν δεκτές σε συνεννόηση με επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου».

Ομως τα περαιτέρω ευρήματα των ερευνητών της υπόθεσης είναι εντυπωσιακά:
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων ανέφεραν ότι «ορισμένοι φάκελοι έγιναν δεκτοί ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν υπουργοί και πιέσεις που δέχθηκαν από προϊσταμένους τους». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ίδιοι υπάλληλοι επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν ενόρκως για αυτές τις παρεμβάσεις.

Ενα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε είναι ότι, ενώ ο νόμος επιβάλει εντός τριών μηνών να ελέγχονται οι συγκεκριμένοι φάκελοι για χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, μόνο ένα ποσοστό 10% είχε κριθεί το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα. Για τους υπόλοιπους εφαρμόζονταν παρελκυστικές τακτικές και υπήρχαν χιλιάδες αιτήματα που εξετάζονταν και μετά από ένα ή δύο χρόνια. Κάτι που δείχνει στους ελεγκτές ότι «υπήρχε παρασκήνιο παράνομων συναλλαγών και κάποιοι ζητούσαν στην πορεία... γρηγορόσημο ή μερίδιο από τα κέρδη, όπως συνέβη στην περίπτωση του ξενοδόχου από το Ναύπλιο».

Ενα δεύτερο κρίσιμο συμπέρασμα είναι ότι ενώ ο νόμος επέβαλε όλοι οι φάκελοι να κρίνονται κατά χρονική σειρά κατάθεσης του αιτήματος, σε τουλάχιστον 10% των ελεγχθέντων μέχρι σήμερα περιπτώσεων, αυτό δεν τηρείτο. Ετσι παρουσιαζόταν το φαινόμενο ένας φάκελος που κατατέθηκε στα τέλη του 2007 να ελεγχθεί πολύ αργότερα από ένα άλλο αίτημα επιχορήγησης που είχε διατυπωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον από τους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δέκα αξιολογητές που είχαν εξετάσει τα τελευταία χρόνια μέχρι και 100 φακέλους ο καθένας, ενώ υπήρχαν άλλοι που είχαν διερευνήσει τρεις έως τέσσερις. Κανονικά, με βάση τον αριθμό των υποθέσεων και του αριθμού αξιολογητών, ο κάθε ένας από αυτούς θα έπρεπε, κατά μέσο όρο, να ερευνά 20-30 φακέλους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κρατικοί λειτουργοί που παρακολουθούν τις έρευνες «έχουμε την εικόνα ότι αυτή η ανισομέρεια και ανισοκατανομή των φακέλων σε αξιολογητές, δεν σχετίζεται με φιλότιμους και εργασιομανείς ή αντίστοιχα... τεμπέληδες αξιολογητές. Είναι φανερό ότι κάποιοι τύχαιναν της προτίμησης του κυκλώματος και ανελάμβαναν την ύποπτη δουλειά».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ελεγκτές του κ. Ρακιντζή έχουν αποκτήσει μια επαρκή εικόνα των σκανδαλωδών ενεργειών στο υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν συντάξει μία «κόκκινη» λίστα υπόπτων κρατικών υπαλλήλων αλλά και επενδύσεων για τις οποίες είναι εμφανές ότι υπήρξε λαθροχειρία και παράνομη συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει ο έλεγχος «πόθεν έσχες» και των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εν ενεργεία στελεχών, στη συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, από την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος υπό τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Νικολούδη, ενώ έρευνα για συνταξιούχους υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας πραγματοποιείται από τον ΣΔΟΕ.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ένστολοι

Π.Ο.ΑΣ.Υ.:Μπορούμε να αποτρέψουμε τη θανατική μας καταδίκη

Η κοροϊδία συνεχίζεται, δίχως προηγούμενο! Λίγες μέρες πριν από την κατάθεση στη Βουλή των νέων μέτρων, και ενώ όλοι δηλώνουν ότι έχουν πάρει την τελική τους μορφή στο δημοσιονομικό σκέλος που μας αφορά άμεσα, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν ακόμα επτασφράγιστο μυστικό τα μέτρα που προωθούν για τη σωτηρία μας!

Κατά τη συνάντηση που είχαμε σήμερα στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας μας στο υπουργείο Οικονομικών, με τον γενικό γραμματέα αυτού κ. Μέργο Ιωάννη και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού κ. Στουρνάρα Ιωάννη, κ. Παναγιώτη Σκέρτσο, απέφυγαν να μας ενημερώσουν καθόσον δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για επικείμενες νέες περικοπές της τάξεως από 2% έως και 35%.

Είναι φανερό ότι με τους δυναμικούς μας αγώνες έχουμε καταφέρει να μην τολμούν να μας παρουσιάσουν όπως αρμόζει στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και του θεσμικού μας ρόλου, τις προτάσεις τους, αυτά που έχουν προφανώς συμφωνηθεί πίσω από την πλάτη μας με την τρόικα! Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την επικείμενη σφαγή, αρκεί στην τελική ευθεία του αγώνα μας, να δώσουμε τη μάχη παντού, ενημερώνοντας τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής και ιδίως αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και την ελληνική κοινωνία ότι δεν ζητάμε τίποτε παραπέρα από το δίκιο μας και την αξιοπρέπειά μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εντείνουμε τον αγώνα μας γι' αυτό και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε δυναμικά με νέες κινητοποιήσεις σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο με προσανατολισμό τη διοργάνωση νέας ένστολης πανελλαδικής διαμαρτυρίας στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τη θανατική μας καταδίκη.

Όλοι στον αγώνα!

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ένστολοι"

Ο Μυστικός Κόσμος των Σούπερ Μάρκετ, τα Φθηνά Προϊόντα & τα Καρτέλ

Τα Σούπερ Μάρκετ με τα Φθηνά Προϊόντα

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Έλληνας πρέπει να αντιμετωπίσει από τη μία ως πολίτης σήμερα την «22η φορολογική επιδρομή» και από την άλλη ως καταναλωτής τα αφανή καρτέλ που υφαίνουν για τα καλά εδώ και αρκετές δεκαετίες σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο τον μύθο της ελεύθερης αγοράς απομυζώντας και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που διαθέτει.
Συνακόλουθα, μόνη ελπίδα του Έλληνα καταναλωτή φαίνεται να είναι αλυσίδες σουπερ μάρκετ, οι οποίες εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και επιχειρούν να προσφέρουν επώνυμα και μη προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Έτσι εκτός από τα γερμανικών συμφερόντων Λιντλ (Lidl) και τα Καρφούρ (Carrefour), εμφανίστηκαν σούπερ μάρκετ όπως ενδεικτικά τα 3Β, το Μπαζάρ (Bazaar) και το Ντηλ (Deal) στη Θεσσαλονίκη.

Για το σκοπό αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να διαπιστώσουμε που ακριβώς οφείλεται η εξάπλωσή τους τον τελευταίο καιρό και πώς κατορθώνουν να έχουν χαμηλές τιμές σε πολλά επώνυμα και μέχρι πρότινος ακριβά προϊόντα.
Η πρώτη έκπληξη ήρθε ωστόσο γρήγορα: πολλοί εκπρόσωποι εταιριών αρνήθηκαν να μας μιλήσουν ή να μας παρέχουν -έστω εγγράφως- στοιχειώδεις πληροφορίες, ενώ όσοι τελικά μας μίλησαν ζήτησαν διακριτικά να διατηρηθεί η ανωνυμία τους σαν να επρόκειτο μια αναζήτηση στρατιωτικών σχεδίων για την επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ή απόρρητων εγγράφων της ΣΙΑ που δεν είχαν διοχετευθεί στη Γουίκιλικς (Wikileaks).
Οι εκπρόσωποι λοιπόν των εταιριών υποστήριξαν ότι προσπαθούν να λειτουργήσουν με μειωμένο, ελάχιστο κέρδος, έχοντας σε μεγάλο ποσοστό, συχνά μέχρι και 60-70%, ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, μας δήλωσαν ότι προχωρούν σε εισαγωγές επωνύμων προϊόντων από Βουλγαρία και Ρουμανία, έτσι ώστε ο Έλληνας καταναλωτής να μπορεί να πάρει παραδείγματος χάριν μια οδοντόβουρτσα της Κολγκέιτ ακόμη και με 90 λεπτά αντί περίπου τα 2,5 ευρώ που μέχρι πρότινος αναγκαζόταν να καταβάλει γι’ αυτό.

Επίσης, σε σούπερ μάρκετ όπως το Ντηλ (συμφερόντων της οικογένειας Σαχπατζίδη), γίνονται πολλές απευθείας εισαγωγές ποιοτικών αλλά όχι γνωστών στον Έλληνα καταναλωτή προϊόντων ετικέτας χωρίς μεσάζοντες από την Ιταλία, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς στα ράφια του καταστήματος.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένας ιδιότυπος και παράδοξος μηχανισμός επανεισαγωγών. Ο Βασίλης Βασίλαγας στο παρελθόν φέρεται να είχε δηλώσει χαρακτηριστικά επ’ αυτού: «Βρίσκω τα ίδια ακριβώς προϊόντα σε πολύ πιο συμφέρουσες τιμές απ΄ ό,τι θα τα αγόραζα εξ αρχής από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τα αγοράσω από εδώ. Τα φέρνω από το εξωτερικό και ρίχνω τις τιμές».

Έτσι τα ελληνικά προϊόντα φθάνουν στον Έλληνα καταναλωτή μέσα από μια βουστροφηδόν εμπορική πορεία σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μειωμένη σε σύγκριση με τις τιμές που τα ίδια ακριβώς προϊόντα πωλούνται επισήμως στην Ελλάδα. «Ο Έλληνας έχει συνηθίσει να πουλάει ακριβά στους Έλληνες και φθηνά στους ξένους, επειδή ο ξένος δεν δέχεται ως δεδομένο λόγου χάριν ότι το γάλα θα το πάρει σε τιμή 1 ευρώ το λίτρο όπως ο Έλληνας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ενός υποκαταστήματος αλυσίδας σουπερ μάρκετ με οικονομικά προϊόντα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο του χώρου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επειδή -όπως τόνισε- «τις λιγοστές φορές που βγαίνουμε στα κανάλια και τις εφημερίδες, δεχόμαστε αμέσως τις επισκέψεις της επιθεώρησης Εργασίας, του ΣΔΟΕ και όλων εν γένει των αδιάφθορων κρατικών υπηρεσιών», μας προέτρεψε να βγάλουμε κάρτες ως αντιπρόσωποι Βουλγαρικών εταιριών και να προσεγγίσουμε ελληνικές εταιρίες.

«Βγάλτε σήμερα κάρτες εμπορικών αντιπροσώπων και πηγαίνετε σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Θα δείτε ότι με τις βουλγάρικες κάρτες σας μπορεί να πετύχετε και έκπτωση από 70 μέχρι και 84% στα προϊόντα που θα αγοράσετε σε σχέση με τις τιμές που θα σας έδιναν ως αντιπρόσωπο του Παπαδόπουλου ή του Κωνσταντινίδη φερ’ ειπείν»

Στην ερώτησή μας γιατί συμβαίνει αυτό κι αν τυχόν έχουν ποτέ οι Έλληνες έμποροι διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό την ιδιόμορφη κατάσταση, αβίαστα μας απάντησε ότι «βρίσκουν πάντα πολύ καλές δικαιολογίες, λένε π.χ. ότι η ποιότητα των πωλούμενων στη Βουλγαρία προϊόντων είναι πολύ διαφορετική (π.χ. ότι δεν βάζουν φρέσκο γάλα αλλά σκόνη), ότι εκεί δεν έχουν έξοδα για εμπορικά δίκτυα ή διαφήμιση) και άλλα πολλά. Το θέμα όμως είναι ότι οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Ισπανοί πουλάνε είτε εντός της χώρας τους είτε εκτός με την ίδια τιμή. Μόνο οι Έλληνες το κάνουν διαφορετικά αυτό».

(Και οι πολυεθνικές φυσικά, γι’ αυτό και φέρνουν τις οδοντόβουρτσες Κολγκέιτ από τη Βουλγαρία, σκέφτεται αμέσως κανείς.)
Όσον αφορά δε τις κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό η απάντηση που μόνιμα δίδεται είναι πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών είναι ελεύθερη και επομένως «αν ένας Βούλγαρος χονδρέμπορας αγοράσει 120.000 οδοντόκρεμες και δεν μπορεί να τις διαθέσει όλες στη βουλγαρική αγορά μπορεί νομιμότατα να τις διαθέσει σε κάποια άλλη εμπορική επιχείρηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Έτσι, λοιπόν, ενώ φαίνεται να αληθεύει πλέον ότι «μετά τον καταιγισμό των φορολογικών μέτρων τα τελευταία δύο χρόνια η μόνη ελπίδα επιβίωσης ενός Έλληνα οικογενειάρχη με 60 αντί για 100 ευρώ στην τσέπη εβδομαδιαία είναι η επίσκεψη σ’ ένα σούπερ μάρκετ με οικονομικά αλλά εντούτοις ποιοτικά προϊόντα», η μυστικοπάθεια και οι επανεισαγωγές ελληνικών προϊόντων δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό.
Γιατί είναι σίγουρο ότι τα σούπερ μάρκετ αυτά επιτελούν έτσι ένα κοινωνικό έργο για όλους εμάς τους οικονομικώς αναξιοπαθούντες Έλληνες καταναλωτές. Άλλα δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει εύκολα όσα έγραψε στο βιβλίο «Γόμορρα» ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, το ότι δηλαδή «τα πρώτα μεγάλα καταστήματα ρούχων στοκ δημιουργήθηκαν στην Αυστραλία από τη Μαφία».

Το Καρτέλ Γάλακτος

Ήταν μόλις το 2006 όταν αποκαλύφθηκε ότι δεκαεπτά συνολικά γαλακτοβιομηχανίες και ανώνυμες εταιρίες από το χώρο της εμπορίας και διάθεσης τροφίμων είχαν στήσει ένα ισχυρό καρτέλ με στόχο να ελέγξουν τις τιμές στο γάλα και να αποκλείσουν από την αγορά οποιοδήποτε άλλο ανταγωνιστή. Μεταξύ των εταιριών που συγκαταλέγονταν στις «περίφημες 17» ήταν η Δέλτα/Vivartia, η Μεβγάλ, η Φάγε, ο Όλυμπος και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Carrefour, Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Ωστόσο το σκάνδαλο είχε εκτός από οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις καθώς σ’ αυτό συμμετείχε τόσο ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος, ο οποίος στην αρχική εισήγηση περιγράφεται ως συμμέτοχος του καρτέλ και «συνεργάτης» της ΦΑΓΕ, όσο και οι Παναγιώτης Αδαμόπουλος, τέως γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, εκτελωνιστής και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, κουμπάρος τού τότε υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, οι οποίοι καταδικάστηκαν για απόπειρα εκβίασης κατ’ επάγγελμα και δωροδοκία κατά της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ (επειδή απαίτησαν 2,4 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου η εταιρεία να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιείκειας και να επιτύχει τη μείωση ή την εξάλειψη του προστίμου των 24,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή της στο καρτέλ γάλακτος).
Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σήμερα, οι τιμές του γάλακτος στην Ελλάδα παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αφού ενδεικτικά το φθηνότερο φρέσκο γάλα που γνωρίζουμε πωλείται σε τιμή περίπου 96 λεπτά το λίτρο στην ελληνική αγορά, ενώ στο πλουσιότερο Ηνωμένο Βασίλειο η τιμή στις μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών Άσντα (ASDA) και Τέσκο (Tesco) ξεκινάει από τα 62 λεπτά το λίτρο! (Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέτρεψε κατόπιν τη συγχώνευση Δέλτα/Vivartia- Μεβγάλ).

Το Καρτέλ Πουλερικών

Πολύ πρόσφατα όμως, περί τα τέλη Αυγούστου του 2012, ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκε τριπλό καρτέλ στην αγορά των πουλερικών και ότι δέκα επιχειρήσεις που ελέγχουν το 80% της αγοράς και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού επί 15 χρόνια διαμόρφωναν «κοινή συναινέσει» τις τιμές των προϊόντων τους και είχαν μοιράσει τα δίκτυα διανομής.
Συγκεκριμένα οι δύο μεγαλύτεροι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της χώρας, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος» και άλλες οκτώ μεγάλες ιδιωτικές πτηνοτροφικές μονάδες (μεταξύ των οποίων η Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, που είναι και η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου, οι εταιρείες Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ, Μαζαράκι ΑΒΕΕ, Αφοί Λειβαδίτη ΑΒΕΕ και η Αγγελάκη ΑΕ) πρόκειται να λογοδοτήσουν σχετικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση τη σχοινοτενή εισήγηση 270 σελίδων της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού προς την ολομέλεια της Επιτροπής, μέσω από την οποία περιγράφεται αναλυτικά και στοιχειοθετείται η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

intellectum

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μυστικός Κόσμος των Σούπερ Μάρκετ, τα Φθηνά Προϊόντα & τα Καρτέλ"

Συγκροτήθηκε επιτροπή για το διαχωρισμό των κρατουμένων των φυλακών

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία θα εξετάζει την άμεση προώθηση της διαδικασίας διαχωρισμού των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας.

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για να εξετάσει την αξιοποίηση των εκτάσεων των αγροτικών φυλακών Πύρηνθας, Κασσάνδρας, Κασσαβέτειας και Αγιάς Χανίων, προκειμένου να κατασκευαστούν με «οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο» νέοι χώροι για κρατούμενους ήπιας εγκληματικότητας.

Ο διαχωρισμός αυτός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «θα επιτρέψει την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της επιστημονικής κοινότητας της χώρας αλλά και των διεθνών οργανισμών που, για πάνω από 20 χρόνια, διαπιστώνουν την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του πληθυσμού των κρατουμένων και βελτίωσης των συνθηκών κράτησης».

Παράλληλα, με την αξιοποίηση των εκτάσεων των τεσσάρων αυτών αγροτικών φυλακών θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των άλλων φυλακών, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν χίλιες θέσεις κρατουμένων

nooz

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκροτήθηκε επιτροπή για το διαχωρισμό των κρατουμένων των φυλακών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news