facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΟΤΕ: Παγωμένα τα σχέδια εθελουσίας

Στον… αέρα βρίσκεται κυριολεκτικά ο σχεδιασμός της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου για μερίδα του προσωπικού προκειμένου να μειώσει τα μισθοδοτικά κόστη του Οργανισμού.

Οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων έχουν «παγώσει» αναμένοντας τα νεότερα από το μέτωπο της μακράς διαπραγμάτευσης που έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές με αιχμή τα εργασιακά. 

Η μεγάλη καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την υπόθεση της εθελουσίας εξόδου. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις, το πρόγραμμα δεν μπορεί να ξεκινήσει αφού μπορεί να υπάρξει πλήρης ανατροπή των σχεδιασμών. 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη με δεδομένη την επιθυμία της διοίκησης το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου να «τρέξει» το 2012, ώστε ο ΟΤΕ να εισέλθει στην επόμενη χρονιά απαλλαγμένος από το κόστος των εργαζόμενων που θα αποχωρήσουν.  

Αύξηση των ορίων αυξάνει το κόστος του προγράμματος

Η διοίκηση του ΟΤΕ είχε προβλέψει κονδύλι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους της εθελούσιας εξόδου περίπου 2.000 εργαζόμενων που υπολογίζεται ότι, με τα έως τώρα δεδομένα, συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσουν. 

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από την πλευρά των εργαζομένων στο διάστημα έως το 2015 κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης περίπου 1.600 άτομα. Επιπλέον δυνατότητα αποχώρησης υπολογίζεται ότι έχουν και περίπου 400 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν χρόνια ασφάλισης και εκτός ΟΤΕ.

Ωστόσο οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης θα επηρεάσουν μεγάλο αριθμό από τους εργαζόμενους αυτούς και θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος του προγράμματος. 

Επίσης ασφυκτικά είναι πλέον και τα χρονικά περιθώρια καθώς το διάστημα των δύο μηνών που απομένει ως τέλος του έτους θεωρείται πολύ μικρό ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού του προσωπικού. 

Πρόγραμμα κινήτρων 

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται πλέον η διοίκηση να προτείνει στους εργαζόμενους πρόγραμμα κινήτρων για την αποχώρηση όσων το επιθυμούν, χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για προσωπικό το οποίο έχει συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 

Αντίστοιχο πρόγραμμα κινήτρων έχει εφαρμόσει την προηγούμενη χρονιά η Cosmote αλλά και πρόσφατα η Wind. Μάλιστα τα εν λόγω προγράμματα κινήτρων αποχώρησης είχαν ικανοποιητική αποδοχή από τους εργαζόμενους των δύο εταιρειών. 

Βέβαια στην περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μεγάλης μείωσης του προσωπικού και κατ’ επέκταση του μισθοδοτικού κόστους που επιθυμεί η διοίκηση του ΟΤΕ. 

Το μέσο υπαλληλικό κόστος στον ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 55.000 ευρώ το χρόνο εκ των οποίων το ήμισυ είναι το κόστος ασφάλισης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης η αποχώρηση 2.000 από το σύνολο των περίπου 10.500 εργαζομένων του ομίλου θα επέτρεπε να μειωθεί κατά 10% το κόστος μισθοδοσίας, εξοικονομώντας 150 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. 

Εσωτερική αναδιάρθρωση 

Την ίδια ώρα πάντως προχωρούν τα σχέδια εσωτερικής αναδιάρθρωσης του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα περίπου 200 έως 300 άτομα από το προσωπικό θα μεταφερθούν σε νέα διεύθυνση με νέο αντικείμενο εργασίας. 

Στόχος της κίνησης αυτής είναι το κόστος των εργαζομένων αυτών να μην επιβαρύνει τα τιμολόγια λιανικής, ώστε ο ΟΤΕ να έχει την δυνατότητα να προτείνει φθηνότερα τιμολόγια προκειμένου να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Να θυμίσουμε ότι με βάση τα ισχύοντα τα τιμολόγια του ΟΤΕ θα πρέπει να αντανακλούν το κόστος. 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΕ: Παγωμένα τα σχέδια εθελουσίας"

Νικηταράς ή Μιλένα Αποστολάκη;

Η Ελληνική κυβέρνηση, επί Όθωνα, τον συνέλαβε το 1839 και τον καταδίκασε, αν και παντελώς αθώο, σε ενάμιση χρόνο φυλακή, με την κατηγορία της «προδοσίας». 
Μετά από 1,5 χρόνο τον ελευθέρωσαν και κατάντησε ζητιάνος στα σοκάκια του Πειραιά.
Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε πόστα, είχε ορίσει μια θέση μια μέρα της εβδομάδος κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε (!) να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Αυτή ήταν η ανταμοιβή του.  
Όταν αυτά έφτασαν στα αυτιά του πρέσβη της Μεγάλης Δύναμης (Ρωσίας), αυτός στάλθηκε από την Ρωσική κυβέρνησή του, στο πόστο όπου επαιτούσε ο μεγάλος οπλαρχηγός.
Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη τον ξένο μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του.
"Τι κάνετε στρατηγέ μου;" ρώτησε ο ξένος.
"Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα" απάντησε υπερήφανα ο ήρωας.
"Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στον δρόμο;" επέμενε ο ξένος.
"Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πως περνάει ο κόσμος..." απάντησε περήφανα ο Νικηταράς.
Ο ξένος κατάλαβε, και διακριτικά, φεύγοντας άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες.
Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο: "Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!!!"
Στις 25 (ή 27) του Σεπτέμβρη του 1849, ο γενναιότερος των γενναίων, πεθαίνει ξεχασμένος, τυφλός και πάμφτωχος.
Αυτή ήταν η ελληνική υπερηφάνεια που έκανε την Ελλάδα ελεύθερη.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΤΩΝ 45
Η Μιλένα Αποστολάκη είναι 65 χρόνων;;; 
Όχι! Απλά, ανήκει στους εκλεκτούς "εθνοσωτήρες" αυτού του τόπου...
Κι όμως αποτελεί γεγονός: Η Μιλένα Αποστολάκη είναι πλέον συνταξιούχος!
Η τέως υπουργός του "εθνοπατέρα" Σημίτη που μας έκανε Ευρώ-κατόχους, και πρώην «ιδιαιτέρα» γραμματέας του «σιδερένιου» μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, βγαίνει στη σύνταξη πρόωρα απο την Ολυμπιακή, με το νόμο που έφτιαξε η ΝΔ και που τροποποίησε πρόσφατα ο κολλητός της υπουργός, «Βασιλάκης Καΐλας», κατά κόσμον Ανδρέας Λοβέρδος...
Η σύνταξή της εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 2.500 ευρώ/μήνα, με μόλις 21 χρόνια υποτιθέμενης «υπηρεσίας» στην Ο.Α... 
Το πόσο συχνά επισκεπτόταν τη δουλειά, ας το αφήσουμε καλύτερα... Κανείς δεν καλοθυμάται, διότι δεν εμφανιζόταν και ποτέ, αφού η κ. Αποστολάκη, χρόνια τώρα ασχολείται αποκλειστικά με την πολιτική.
Βέβαια εμείς, όλοι οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, με 40 χρόνια υπηρεσίας θα πάρουμε - αν ποτέ πάρουμε - 850 ευρώ (που προσεχώς θα μειωθούν στα 300 ευρώ), κι αυτά στα 65 ή στα 70 μας...
Τέτοια μάλιστα ήταν η λιγούρα της, που πίεζε συνεχώς τον Λοβέρδο να «τακτοποιήσει» τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Το σχετικό νομοσχέδιο, βέβαια, το συνέταξε ο Χατζηγάκης, ο οποίος, στα πλαίσια του πνεύματος του «νεοφιλελευθερισμού», έκρινε ότι πρέπει να γίνονται συνταξιούχοι των 2500 ευρώ, εργαζόμενοι που μετά βίας έχουν πατήσει τα σαράντα τους.
Αλλά βέβαια, όπως ένα άλλο μεγάλο λαμόγιο είχε πει: Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.
Τέτοια ξελιγωμένη γενιά ανθρώπων δεν έχει ξαναπεράσει από την Ελληνική ιστορία, κάπως έτσι καταλήγουν με τρεις και τέσσερις συντάξεις ο καθένας !
Αφού έφαγαν το καταπέτασμα και μας φέσωσαν για διακόσια χρόνια να δείτε που στο τέλος θα φάνε κι εμάς.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαδίδουμε τα ρεζιλίκια τους!!

to-fresko

Διαβάστε Περισσότερα » "Νικηταράς ή Μιλένα Αποστολάκη;"

Ποιος ήταν τότε υπουργός;

Ο «ειδικός λογαριασμός εμπιστοσύνης», για τον οποίο χτες ο Ε. Βενιζέλος ανέβηκε στα κεραμίδια, κραυγάζοντας ότι η χώρα δεν είναι προτεκτοράτο, αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη 2012, όπου καταλήχθηκε και το PSI.

Στο κείμενο των αποφάσεων γραφόταν τότε επί λέξει: «Κάτω από την παρακολούθηση της τρόικας θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα ελέγχει τη ροή κεφαλαίων που παράγονται στη χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους και του ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές».

Προβλεπόταν ακόμα να αυξηθεί η παρακολούθηση του προγράμματος, μέσω της ενίσχυσης της Task Force στην Αθήνα, για το οποίο ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης χτες την αγανάκτησή του.

Ποιος ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και θριαμβολογούσε για τις αποφάσεις του το ξημέρωμα της 21ης Φλεβάρη;

Ο Ε. Βενιζέλος...

rizospastis

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος ήταν τότε υπουργός;"

Ιερώνυμος: Σε δυο μήνες μας τελειώνουν τα λεφτά – Θα απολύσω 300 υπαλλήλους

Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα ταμεία της Εκκλησίας άδειασαν. Αυτό ουσιαστικά παραδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζοντας, σε δραματικό τόνο, ότι η Εκκλησία σε δύο μήνες , αν δεν άλλαξε κάτι, θα κηρύξει... στάση πληρωμών και θα απολύσει τους περίπου 300 υπαλλήλους της.

«Η Εκκλησία μας μετά από δυο μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλονίκη TV100.

Οπως εξήγησε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας η υστέρηση στα έσοδα της Εκκλησίας οφείλεται στα ξενοίκιαστα κτίρια, στα νοικιασμένα που δεν πληρώνουν και στις μετοχές της Εκκλησίας που όπως χαρακτηριστικά είπε οι τράπεζες εξαφάνισαν.

Οσον αφορά τα περί τεράστιας περιουσίας της Εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι αυτά όλα

«είναι ένα πολύ μεγάλο παραμύθι αυτό και το τραγικό είναι ότι ενώ έχουν δοθεί απαντήσεις επί απαντήσεων όλοι κάνουν ότι το αγνοούν».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: Σε δυο μήνες μας τελειώνουν τα λεφτά – Θα απολύσω 300 υπαλλήλους"

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη στις τράπεζες

Νέα απεργία αποφασίστηκε για σήμερα Πέμπτη για τις τράπεζες, ως μορφή αντίδρασης στις, δυνητικά «επικίνδυνες» για τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας τους, εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο.

Η ΟΤΟΕ προχώρησε σε αυτήν την απόφαση, σε συνέχεια της σημερινής 24ωρης απεργίας της, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας που προβλέπει την ένταξη των Ταμείων Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το δίκιο του αγώνα της ΟΤΟΕ και απαίτησαν, ήδη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου την απόσυρση της τροπολογίας και σε περίπτωση επιμονής της κυβέρνησης, θα την καταψηφίσουν.
 
Η ΝΔ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, δεν πήρε θέση, ζητώντας από την ΟΤΟΕ περισσότερη ενημέρωση και επιφυλασσόμενη να απαντήσει στο αίτημα απόσυρσης 

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ – αν δεν έχει αποσυρθεί η τροπολογία – προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει νέες αγωνιστικές αποφάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη στις τράπεζες"

Guardian: Αφιέρωμα στη γενιά που χάνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αφιέρωμα στη γενιά που «χάνεται» λόγω της ανεργίας στην Ευρώπη έχει o «Guardian», που εστιάζει στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι η ελληνική νεολαία πλήττεται περισσότερο από όλες τις άλλες, με την ανεργία να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα με ποσοστό 55,4%.

Μιλά ακόμη για τη μηδαμινή στήριξη που παρέχει το κράτος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και κυρίως οι γυναίκες, που, αν και έχουν υψηλή εκπαιδευτική επάρκεια, συνήθως υποαπασχολούνται ή παραμένουν πολύ καιρό χωρίς εργασία, με την τάση της εξόδου από τη χώρα να ενισχύεται ραγδαία.

Άσχημα είναι όμως τα πράγματα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς 150 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ε.Ε κοστίζουν στους Ευρωπαίους τα 14 εκατομμύρια ανέργων νέας ηλικίας. Το ποσοστό αυτό αποκάλυψε έκθεση της «Eurofound». Σύμφωνα με τους μελετητές, οι νεαροί ηλικίας από 15 έως 29 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (γνωστή ως NEETs- Not in Education, Employment or Training), έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και κοστίζουν στην Ε.Ε. 3 δισ. ευρώ την εβδομάδα. «Οι συνέπειες από μια χαμένη γενιά δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές» προειδοποιεί η έκθεση.

Ο αριθμός των νεαρών που εργάζονται στην αγορά εργασίας είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. Όσοι από αυτούς εργάζονται βρίσκονται υπό το καθεστώς ημιαπασχόλησης και νιώθουν λιγότερο ασφαλείς στην εργασία τους.

Το 2011, το 42% των νέων Ευρωπαίων είχε προσωρινή απασχόληση, ενώ το 30% ή 5,8 εκατομμύρια εργάζονταν υπό το καθεστώς μερικής απασχόλησης – αύξηση εννέα ποσοστιαίες μονάδες από το 2001. Από την παγκόσμια ύφεση του 2008, υπήρξε μια αύξηση 28% των σχετικών δαπανών στους Neet σε ολόκληρη την Ε.Ε..

Η Ιταλία έχει την πρωτιά με 32.6 δισ. ευρώ τον χρόνο, η Γαλλία 22 δισ. ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο 18 δισ. ευρώ. Στις αρχές αυτού του μήνα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ανέφερε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέοι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι από τους ενήλικες και ζήτησε από την G20 να αναζητήσει «νέες προσεγγίσεις», για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Η νέα έκθεση της Ε.Ε. υπολογίζει ότι η Ιρλανδία έχασε για το 2011 το 2,8% του ΑΕΠ λόγω της ανεργίας των νέων, η Ελλάδα το 3,28%, η Πολωνία το 2,04% και το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε το 1% του ΑΕΠ.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Αφιέρωμα στη γενιά που χάνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη"

Ανάκληση κρουασάν από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση κρουασάν με αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών προχώρησε ο ΕΦΕΤ. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε μία παρτίδα κρουασάν "choco the monster", καθαρού βάρους 250 γρ., διαπιστώθηκε αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (παρουσία ευρωτίασης). 

Πρόκειται για κρουασάν "με 5πλή γέμιση πραλίνας φουντουκιού" και η ημερομηνία λήξης αυτού είναι η 16-11-12.

Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην ΕΕ από την εταιρεία "Ο Μπάρμπα Γιάννης ΕΠΕ".

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση /απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι ενώ καλεί τους καταναλωτές που το έχουν στην κατοχή τους να μην το καταναλώσουν.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση κρουασάν από τον ΕΦΕΤ"

Αδυνατεί να εντοπίσει όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας το υπουργείο Εργασίας

Αδυναμία δηλώνει το υπουργείο Εργασίας να εντοπίσει τα ονόματα όσων λαμβάνουν ειδική σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας.

Αδυναμία να παράσχει ονομαστικά και αριθμητικά στοιχεία στη Βουλή για όσους έχουν λάβει συντάξεις λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή διευκρινίζεται ότι, «στο μηχανογραφικό αρχείο που τηρείται για τους συνταξιούχους του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ) το οποίο έχει συγχωνευθεί από το 1999 στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μετέπειτα ΕΤΕΑΜ και σήμερα ΕΤΕΑ, δεν υπάρχει ένδειξη που να διαχωρίζει τους συνταξιούχους λόγω συνδικαλιστικής δράσης». Όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «ονομαστικά στοιχεία θα υπάρξουν αφού γίνει η επεξεργασία και ο διαχωρισμός των εν λόγω συνταξιούχων από τους αντίστοιχους ατομικούς φακέλους που τηρούνται στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τα οποία εξυπηρετείται το τέως ΕΤΕΑΜ».

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει 22 βουλευτές της ΝΔ με την οποία ζητούσαν από τον υπουργό να ενημερώσει «ποιοι λαμβάνουν ονομαστικά τη σύνταξη αυτή τα τελευταία 20 χρόνια», «ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Σύνταξης» και «αν ισχύει και για περιπτώσεις συνδικαλιστών, οι οποίοι θήτευσαν στο Κοινοβούλιο ή σε υπουργικούς θώκους».

Ειδικά για το τελευταίο ερώτημα - για το εάν ειδική σύνταξη έλαβαν συνδικαλιστές, οι οποίοι θήτευσαν στο κοινοβούλιο ή σε υπουργικούς θώκους- ο κ. Βρούτσης επισημαίνει στους βουλευτές ότι «προκειμένου ασφαλισμένος να δικαιωθεί σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, δεν εξετάζεται αν αυτός έχει θητεύσει στο Κοινοβούλιο ή σε υπουργικό θώκο, παρά μόνο αν πληρούνται οι σχετικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τέως ΤΕΑΕΥΕΕΟ». Ο υπουργός σημειώνει ταυτόχρονα ότι «η σύνταξη αυτή χορηγείται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συνταξιοδότηση από φορέα κύριας ασφάλισης, ενώ δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων και χορηγείται παράλληλα με την επικουρική σύνταξη λόγω απασχόλησης».

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εργασίας σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «στο πλαίσιο εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ειδικές αυτές συνδικαλιστικές συντάξεις χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από μέρος των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη διακοπή χορήγησης τους και την κατάργηση του σχετικού δικαιώματος».

Οι βουλευτές που έχουν υπογράψει την ερώτηση είναι οι κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Κώνσταντίνος Κουτσογιαννόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Καρασμάνης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Γιάννης Μιχελάκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Υψηλάντης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Θεόδωρος Σολδάτος, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ιορδάνης Τζαμτζής και ο ανεξάρτητος σήμερα Νίκος Σταυρογιάννης. Όπως θυμίζουν, ο νόμος 971/1937 παρείχε το δικαίωμα ειδικής σύνταξης σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και ότι Πρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος που διετέλεσαν για 12 χρόνια μέχρι και το 1999, σε ένα από τα αξιώματα αυτά δικαιούνται την καταβολή της. Η σύνταξη χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ. Έχουν επίσης καταγγείλει ότι η σύνταξη αυτή παραβιάζει τις αρχές της ισονομίας πολύ περισσότερο που έχουν επιβληθεί ιδιαίτερα μεγάλες περικοπές σε όλους τους συνταξιούχους.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδυνατεί να εντοπίσει όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας το υπουργείο Εργασίας"

Αναστέλλουν την απεργία οι φαρμακαποθήκες

Στην αναστολή της απεργίας, που είχε εξαγγείλει για αύριο και μεθαύριο, προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, “οι Έλληνες ασθενείς, δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αφού τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από stock, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά την έκδοση από τον ΕΟΦ του νέου δελτίου τιμών και παρά το γεγονός ότι ο εφοδιασμός των φαρμακαποθηκών συνεχίζει να είναι ανεπαρκής”.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, από την πλευρά τους, ζήτησαν από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης των παρατηρήσεων του υπό έκδοση δελτίου τιμών και να προχωρήσει άμεσα στις διορθώσεις όποιων λαθών τυχόν υπάρχουν.

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, επεσήμανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα σοβαρή υγειονομική κρίση με δυσμενές αντίκτυπο στην κοινωνία και τους ασφαλισμένους, ενώ συμπληρώνει λέγοντας ότι “οι ασφαλισμένοι ψάχνουν αγωνιωδώς τα φάρμακά τους, το σύστημα διανομής παραπαίει, οι φαρμακοποιοί στερεύουν οικονομικά και η φαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύει”.

24h

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλουν την απεργία οι φαρμακαποθήκες"

Ζ. Κωσταντοπούλου: Σε ποιον δώσατε το CD;

Στη Ζωή Κωσταντοπούλου έπεσαν για ακόμα μία φορά οι «προβολείς» κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ. 

Η νεαρή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βομβάρδισε τον πρώην Υπουργό για πάνω από δύο ώρες με δεκάδες ερωτήσεις και δεν σταματούσε να ρωτάει με επιμονή όσο ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απαντούσε στα ερωτήματα της.

«Όσο ήμουν Υπουργός Οικονομικών πήρα αποφάσεις και έκανα σταθμίσεις τις οποίες σας εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να πάρετε», είπε κάποια στιγμή, ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου. 

«Εδώ βάλατε την χώρα στο άρμα της τρόικας και μας λέτε κρίμα δεν ήθελα ποτέ να πάρω τέτοιες αποφάσεις;», του είπε σε υψηλούς τόνους η κυρία Κωσταντοπούλου.

«Θέλετε να μετατρέψετε τη συζήτηση σε κατηγορητήριο κυρία Κωσταντοπούλου, επιλογή σας είναι. Αλλά είναι επιλογή δική μου να σας πω ότι σε και σε άλλες χώρες έχουν υπογράψει. Είναι προδότες ο Ισπανός ή ο Πορτογάλος Πρωθυπουργοί;»

Αυτό που ωστόσο ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο ήταν όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απαντούσε στο ερώτημα σε ποιον έδωσε το αρχικό cd που πήρε στα χέρια του από τη Γαλλία και το οποίο κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Η κυρία Κωσταντοπούλου ρώτησε πάνω από 10 φορές τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει το όνομα του προσώπου στο οποίο γενικά αναφερόταν ως «το γραφείο του», χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση. 

« Έλεος κυρία Κωσταντοπούλου!» της είπε κάποια στιγμή ο πρώην Υπουργός, όταν τον διέκοψε προκειμένου να λάβει την απάντηση που ήθελε. «Το έλεος δεν μπορείτε να το λέτε εσείς κύριε Παπακωνσταντίνου αλλά μόνο ο λαός με όσα έχουν γίνει!», απάντησε στον πρώην Υπουργό η νεαρή βουλευτής.

Λίγο πριν από την λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, η κυρία Κωσταντοπούλου επισήμανε ότι μετά από σχεδόν 7 ώρες συνεχών ερωτήσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε απαντήσει τελικά που κατέληξε το αρχικό cd Που του είχαν παραδώσει οι γαλλικές αρχές. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου έσφιξε το ζωνάρι του απλού πολίτη και αρνείται να πει πού βρίσκεται το πρωτότυπο και επικαλείται υποχρέωση του να μην προδώσει τις γαλλικές αρχές. Η υποχρέωση του είναι προς τους έλληνες πολίτες ή προς τις γαλλικές αρχές;», σημείωσε η κυρία Κωσταντοπούλου.

Από τα πυρά της νεαράς βουλευτού δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Τάσος Νεράντζης στον οποίο η κυρία Κωσταντοπούλου είπε ότι «προστάτευσε άριστα και τόσο τον Ευ.Βενιζέλο και όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου».

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζ. Κωσταντοπούλου: Σε ποιον δώσατε το CD;"

«Δεν ξέρω πού είναι το αρχικό CD»

Χωρίς να δώσει απάντηση στο ερώτημα πού βρίσκεται το αρχικό cd με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που του είχε παραδώσει η Κριστίν Λαγκάρντ ολοκλήρωσε την μαραθώνια κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κατά την διάρκεια της εξάωρης κατάθεσης του, αποκάλυψε ότι αρχική οι γαλλικές αρχές του απέστειλαν τα ονόματα των 2.000 καταθετών σε ένα cd και ότι ο ίδιος ζήτησε από τις υπηρεσίες του Υπουργείο να αντιγράψουν το εν λόγω υλικό σε usb, το οποίο είναι πιο ασφαλές. «Το usb το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το Υπουργείο Οικονομικών. Το αρχικό cd που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είπε ο πρώην Υπουργός.

Στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε, πάνω από 20, από όλους τους βουλευτές σε ποιόν έδωσε το cd για να το φυλάξει και πού βρίσκεται τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απάντησε. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα : «Δεν ήρθαμε εδώ για να λέμε ονόματα. 8 υπαλλήλους είχα στο γραφείο μου, Πού να θυμάμαι;».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στα χέρια του διά της διπλωματικής οδού και ήταν ένα cd με 2.000 ονόματα καταθετών. «Αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του, έγινε αναφορά από τις γαλλικές αρχές σε στοιχεία καταθετών στην Ελβετία, ανάμεσα τους και Έλληνες. Οι γαλλικές αρχές θα ήταν διατεθειμένες να στείλουν το υλικό στις ελληνικές αρχές κατόπιν βέβαια συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών. Στο Εurogroup που έγινε λίγο αργότερα εγώ ο ίδιος ζήτησα από την Κριστίν Λαγκάρντ, τότε ΥπΟικ, να αποσταλεί η λίστα στην Ελλάδα και εκείνη το αποδέχτηκε. Είπα στον γγ του Υπουργείο κ. Ηλία Πλασκοβίτη να αναλάβει να ζητήσει τα στοιχεία. Τον Οκτώβριο του 2010 δια της διπλωματικής οδού ήρθε ένα cd, χωρίς διακριτικά με ένα συνοδευτικό σημείωμα από Γάλλο αξιωματούχο να γίνει μεταχείριση των στοιχείων με μυστικότητα», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του συγκεκριμένου υλικού, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το συνολικό ύψος των καταθέσεων που περιείχε μέσα το cd αυτό ήταν περί τα 2 δις δολάρια. «Ήταν περίπου 2000 στοιχεία σε μορφή εξέλ, τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2006-2007. Από τα 2000 αρχεία σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα ήταν περίπου 2 δις δολάρια περίπου και αξιοσημείωτο ότι υπήρχαν μέσα ορισμένα ονόματα με μεγάλες καταθέσεις πχ μία γυναίκα με καταθέσεις πάνω από 500 εκ ευρώ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως άφησε σαφείς αιχμές κατά των ειδικών γραμματέων του ΣΔΟΕ κ.κ. Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, καθώς υποστήριξε ότι το υλικό που περιεχόταν στην λίστα Λαγκάρντ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνει έρευνα από το ΣΔΟΕ και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ανακατευτεί εφόσον το ΣΔΟΕ έχει «υπηρεσιακή αυτοτέλεια».

Συγκεκριμένα, για τον κ. Καπελέρη ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε του έδωσε τα στοιχεία μόνο για 20 καταθέτες, και όχι ολόκληρη την λίστα, επειδή δεν είχε «εμπιστοσύνη» στο ΣΔΟΕ. «Μετά από την παραλαβή στοιχείων κάλεσα τον κ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει αυτά τα στοιχεία στην κατοχή μου. Του έδωσα 20 ονόματα να ελέγξει φορολογικό προφίλ τους και αν μπορούν δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Τα ονόματα αυτά ήταν περίπου το μισό από τις συνολικές καταθέσεις και ήταν τα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Ο κ. Καπελέρης έκανε έρευνα και με ενημέρωσε ότι το οικονομικό προφίλ των συγκεκριμένων πολιτών δεν δικαιολογούσε τις καταθέσεις του. Επομένως μετά τα πρώτα στοιχεία ήταν σαφής η ανάγκη για συνέχιση της έρευνας και ανάγκη ελέγχων. Κάτι το οποίο ζήτησα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αιτιολόγησε το ότι έδωσε μόνο 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και όχι ολόκληρη την λίστα ως εξής : «Πρώτον γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από στοιχεία που είχαν έρθει από το Λιχτενστάιν αρκετό καιρό πριν, υπήρχαν προβληματισμοί που έδιναν την εντύπωση ότι υπήρχε δυσκολία αντικειμενική. Επίσης δεν ήθελα να υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχειών».

Σε ό, τι αφορά τον διάδοχο του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ κ. Διώτη, ο οποίος ανέλαβε τον Μάιο του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι του έδωσε το σύνολο των στοιχείων. «Συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από Γαλλία. Του απέστειλα τα πλήρη ηλεκτρονικά αρχεία για να συνεχιστεί ο έλεγχος. Παρέδωσα όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να γίνει ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει ο ΣΔΟΕ», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

«Σε ότι αφορά τα στοιχεία από τη Γαλλία έπρεπε ήδη να είχαν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο διερεύνησης. Αν και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ξεκινήσει έλεγχος. Η βούληση είναι και υπηρεσιακή», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το ΣΔΟΕ πρέπει να έχει επιχειρησιακή αυτονομία.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε πλήρως το έργο του καθώς όπως είπε «όσα έγιναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο επίπεδο της φοροδιαφυγής δεν έχουν γίνει στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

Διαβάστε τα κύρια σημεία της εισήγησης του Γ. Παπακωνσταντίνου

real

Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν ξέρω πού είναι το αρχικό CD»"

Κυκλώματα βγάζουν συντάξεις σε αλλοδαπούς

Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι οι αιτήσεις Βουλγάρων για συνταξιοδότηση στη Βόρεια Ελλάδα είναι χιλιάδες. Το υπόλοιπο 30% των αιτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες έχει υποβληθεί από Ρουμάνους, Πολωνούς και Έλληνες που έχουν δουλέψει στο Βέλγιο και τη Γερμανία

Τα μικροκυκλώματα πέριξ της Ομόνοιας, τα οποία εκμεταλλεύονταν πριν από λίγα χρόνια τους αλλοδαπούς για να τους βγάλουν την περιβόητη άδεια παραμονής και εργασίας
(500 έως 1.800 ευρώ ήταν η ταρίφα για την άδεια), σπεύδουν τώρα να βγάλουν σύνταξη σε όσους αλλοαδαπους έχουν συμπληρώσει χρόνια ασφάλισης στη χώρα τους, βέβαια με το αζημίωτο…

Το σημαντικότερο κατόρθωμά τους είναι να ξεπεράσουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν εξίσου και εμάς τους Έλληνες και να δηλώσουν ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας εντός της ελληνικής επικράτειας, λαδώνοντας κάποιον πρόθυμο να δανείσει τη διεύθυνσή του, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση είναι ο αλλοδαπός να αποδείξει ότι διαμένει μόνιμα στην χώρα μας.

Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ συχνά διαπιστώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται η ίδια διεύθυνση σπιτιού, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και αυτή τη φορά δεν έχουν βρει την άκρη του νήματος.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της Μαίρης Λαμπαδίτη, η Μαρίνα Δ., 66 ετών, από τη Βουλγαρία, ήρθε πέρυσι στη χώρα μας ενώ ήδη είχε διανύσει 25 χρόνια ασφάλισης. Η σύνταξη που περίμενε να πάρει στην χώρα της δεν ήταν παραπάνω από 130 ευρώ. Δούλεψε λοιπόν έναν χρόνο σε συνεργείο καθαριότητας και μετά την 1η Ιανουαρίου, που βαφτίστηκε και επισήμως ισότιμη Ευρωπαία πολίτης (αφού εξέπνευσε και η διετής μεταβατική περίοδος που είχε ζητήσει από την Ε.Ε., το Υπουργείο Απασχόλησης), πληροφορήθηκε ότι δικαιούται σύνταξη από το ΙΚΑ.

Βάσει των κοινοτικών κανονισμών, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αν έχουν ασφαλιστεί έναν χρόνο στη χώρα υποδοχής τους, έχουν συγκεντρώσει το σύνολο των απαιτούμενων ενσήμων και συμπληρώσει το όριο ηλικίας, ενώ αποδεδειγμένα είναι μόνιμοι κάτοικοι σε αυτή τη χώρα, δικαιούνται να πάρουν σύνταξη.

Ο αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση Βουλγάρων εργαζομένων τριπλασιάστηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την εύλογη απορία της αρμόδιας διεύθυνσης του ΙΚΑ.

Το μυστήριο βεβαίως λύθηκε όταν οι υπάλληλοι ανέτρεξαν στους κοινοτικούς κανονισμούς απονομής συντάξεων. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης στην χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά προνόμια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Έτσι, ακόμα και με λίγους μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα, ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος ή ένας Πολωνός που έχει δουλέψει 14-15 χρόνια στην πατρίδα του, μπορεί (στα 65 ο άντρας, στα 60 η γυναίκα) να πάρει την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, όπως επίσης να κάνει και αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ. Το ποσό θεωρείται αστρονομικό για τη Βουλγαρία, η οποία καταβάλλει συντάξεις‐ψίχουλα, της τάξεως των 40 έως 130 ευρώ. Αυτοί οι αλλοδαποί όμως ζουν στην Ελλάδα ή απλώς εισπράττουν τη σύνταξη από το ΙΚΑ και συνεχίζουν να διαμένουν στην φθηνή χώρα τους;

Το σκεπτικό που διέπει την κοινοτική νομοθεσία είναι ότι κάθε κράτος‐μέλος είναι υποχρεωμένο να προσφέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ανάλογη περίθαλψη στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και εργάζονται σε αυτό.

Η Μαρίνα Δ., που γνώριζε ότι δεν θα τα' βγαζε πέρα με τις πολύπλοκες διαδικασίες των ασφαλιστικών ταμείων, πλήρωσε 4.000 ευρώ στο κύκλωμα, στο οποίο σημειωτέον συμμετέχουν και δικηγόροι, για να βγάλει την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, ενώ σε δύο χρόνια μπορεί να κάνει αίτηση και για το ΕΚΑΣ! Προφανώς έπεσε θύμα εκμετάλλευσης, αφού η συνήθης αμοιβή των δικηγόρων για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι 500 έως 800 ευρώ (μία έως δύο συντάξεις).

Τα νέα διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, ο κουμπάρος έφερε τον μπατζανάκη και η μητέρα την ξαδέλφη, με αποτέλεσμα 7 στους 10 πολίτες άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταθέτουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ να είναι Βούλγαροι.

Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες που δουλεύουν σε συνεργεία καθαριότητας ή προσέχουν ηλικιωμένους και λόγω της κοντινής απόστασης με την Ελλάδα, για να φτουρίσει και η σύνταξη, μένουν στα χωριά τους στη Βουλγαρία. 130.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σήμερα στην χώρα μας ζουν και εργάζονται 130.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Το ΙΚΑ γνωρίζει το πρόβλημα και δεν κρύβει πως στο μέλλον θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι οι αιτήσεις Βουλγάρων για συνταξιοδότηση στη Βόρεια Ελλάδα είναι χιλιάδες. Το υπόλοιπο 30% των αιτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες έχει υποβληθεί από Ρουμάνους, Πολωνούς και Έλληνες που έχουν δουλέψει στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Σε αυτό το σημείο εντοπίζονται οι στρεβλώσεις του συστήματος για να μην κατηγορηθούμε ότι «γκετοποιούμε», με βάση ρατσιστικά στερεότυπα, ανθρώπους που εργάζονται σε σκληρά επαγγέλματα, συνήθως ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι, αντιμετωπίζοντας καθημερινά την εργοδοτική ασυδοσία και βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, όπως συνέβη με τη δολοφονική απόπειρα κατά της Βουλγάρας Κωνσταντίνας Κόυνεβα.

Η στρέβλωση εντοπίζεται στη χαώδη διαφορά μισθών και συντάξεων των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ σε σχέση με το επίπεδο αποδοχών στη χώρα μας. Επί παραδείγματι, ο Έλληνας που δούλεψε 25 χρόνια στις στοές του Βελγίου και 5 χρόνια στην Ελλάδα, θα πάρει τουλάχιστον 1.000 ευρώ σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα του Βελγίου και άλλα 250 από το ΙΚΑ. Αντίθετα, στην περίπτωση των βαλκανικών κρατών που εντάχθηκαν στην Ε.Ε., το ποσό που απονέμει π.χ. η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ.
«Η διαφορά θα επιβαρύνει το ΙΚΑ», επισημαίνουν ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος και συμπληρώνουν: «Πρόκειται για ανθρώπους που απλώς κάνουν τα τελευταία ένσημά τους στην Ελλάδα, έχουν δηλαδή μηδενική προσφορά στο σύστημα και λαμβάνουν κανονική σύνταξη. Πολλές φορές δεν τους ξέρουν ούτε οι γείτονες αλλά ούτε και οι δημοτικές αρχές. Εκτός από συντάξεις γήρατος, πολλοί έχουν πάρει επιδόματα παραπληγικών, τυφλότητας κ.λ.π. Έχουμε κράτος πρόνοιας και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε, όμως στο μέλλον το κόστος θα είναι υπέρογκο».

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλώματα βγάζουν συντάξεις σε αλλοδαπούς"

Αδαμόπουλος: Απόλυτος εμπαιγμός των επιστημονικών φορέων από τον ΥΠΟΙΚ

Για απόλυτο εμπαιγμό του επιστημονικού κόσμου εκ μέρους της Πολιτείας, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Αδαμόπουλος, με αφορμή τη σημερινή ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους... επιστημονικών φορέων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Αδαμόπουλος, έπειτα από την προ μίας εβδομάδας άρνησή του να συναντήσει τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, ο κ. Στουρνάρας ματαίωσε «άνευ λόγου και δίχως την παραμικρή προειδοποίηση» την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους.

«Η στάση αυτή αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την αλαζονική προσέγγιση του κ. Υπουργού και την πλήρη, κοινωνικά ανάλγητη και ασυμβίβαστη προς την ιδιότητά του ως Υπουργού που έχει κληθεί να υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αδιαφορία του για τα προβλήματα και τις απόψεις του επιστημονικού κόσμου της χώρας, που βιώνει στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Κατηγόρησε τέλος τον υπουργό Οικονομικών ότι η «διαπραγματευτική του δεινότητα» εξαντλείται στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με την τρόικα «και τους λοιπούς δημοκρατικά ανομιμοποίητους παράγοντες, όπου εξυφαίνονται διαρκώς σχέδια που αποσκοπούν στην απομύζηση των εισοδημάτων του μέσου πολίτη και στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους».

moneypost

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδαμόπουλος: Απόλυτος εμπαιγμός των επιστημονικών φορέων από τον ΥΠΟΙΚ"

Ο Δήμος Πύργου πλήρωνε ρεύμα για την κεραία του Δημοτικού ραδιοφώνου που έκλεισε το 2001!

Σπατάλη ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ εντόπισε (έστω και καθυστερημένα) ο δήμος Πύργου όταν αποφάσισε, ύστερα και από ρεπορτάζ της ...εφ. «Πατρίς» να ελέγξει τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκε μετρητής της ΔΕΗ, ο οποίος ήταν ο δεύτερος πιο ενεργοβόρος του δήμου μετά το πολύκεντρο με ετήσια κατανάλωση, η αξία της οποίας το 2011 έφθασε τα 14.000 ευρώ περίπου.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αυτός ο μετρητής βρισκόταν στο «Φραγκοπήδημα» και αντιστοιχούσε στην κεραία εκπομπής του δημοτικού ραδιοφώνου Πύργου, το οποίο όμως έχει κλείσει από το 2001!

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο δήμος Πύργου όταν πρωτολειτούργησε το δημοτικό ραδιόφωνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έκανε αίτηση και ηλεκτροδοτήθηκε με μονοφασικό ρεύμα η κεραία στο «Φραγκοπήδημα».

Το 2001 κι ενώ αποφασίστηκε το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας του δήμου να τον λειτουργήσει, υπεβλήθη αίτημα στη ΔΕΗ. Στο αίτημα αντί να ζητά ο δήμος τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ζητούσε να... αναβαθμιστεί η ηλεκτροδότηση από μονοφασική σε τριφασική!! 

Έκτοτε ουδείς ασχολήθηκε και ο δήμος συνέχισε να πληρώνει την υπερβολική κατανάλωση που καταγραφόταν στο ρολόι της ΔΕΗ.

Μέχρις ότου ήρθε το ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» για σπατάλες στην ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο ευαισθητοποίησε τους αρμοδίους του δήμου και άρχισαν να ψάχνουν.

Το γεγονός είναι ότι προχθές ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Αργυρόπουλος, μόλις διαπίστωσε τι γινόταν έστειλε έγγραφο στη ΔΕΗ και διεκόπη η ηλεκτροδότηση και τότε κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (όχι της Ηλείας) εξαφανίστηκαν από τις οθόνες των τηλεοράσεων.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δήμος Πύργου πλήρωνε ρεύμα για την κεραία του Δημοτικού ραδιοφώνου που έκλεισε το 2001!"

Δυναμικές κινητοποιήσεις καθηγητών για τα νέα μέτρα

Σειρά κινητοποιήσεων προτείνει στους καθηγητές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ενόψει της συζήτησης στη Βουλή των νέων μέτρων.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΟΛΜΕ τονίζει ότι θα προτείνει σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να λάβουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο, ενώ καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους Ενώσεων των καθηγητών να λάβουν ανάλογες αποφάσεις.

Παράλληλα, καλεί τους καθηγητές σε ολόκληρη τη χώρα σε γενικές συνελεύσεις και τους ζητεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες για οργάνωση παραστάσεων ή αποκλεισμών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ άλλων το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει στους καθηγητές να αναρτήσουν πανό στα σχολεία με συνθήματα όπως: «Όχι στο νέο μνημόνιο», «Αντιστεκόμαστε στην κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης», « Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ».

Επίσης προτείνει με ευθύνη των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών να δημιουργούνται επιτροπές αγώνα, σε κάθε σχολείο ή σε ομάδες σχολείων, να ενημερώσουν τους γονείς και να συμμετάσχουν με άλλους συλλόγους και πρωτοβάθμια σωματεία σε αγωνιστικές δράσεις.

Τέλος, οι καθηγητές αναφέρονται λεπτομερώς στα νέα μέτρα και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι είναι «μέτρα άδικα και αντιλαϊκά που θα δώσουν τη χαριστική βολή στους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους, σε όλη την κοινωνία».

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυναμικές κινητοποιήσεις καθηγητών για τα νέα μέτρα"

Eurostat: Στο 150,5% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος

Νέα αύξηση κατέγραψε το ελληνικό χρέος στο β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα... η Eurostat.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 150,5% του ΑΕΠ από 136,9% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα χρέη ως ποσοστά του ΑΕΠ καταγράφονται στην Ιταλία (126,1%), την Πορτογαλία (117,5%) και την Ιρλανδία (111,5%). Στον αντίποδα, το χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Εσθονία (7,3%), τη Βουλγαρία (16,5%) και το Λουξεμβούργο (20,9%).

dealnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Στο 150,5% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος"

Τσόμσκι: Καταστρέφουν την Ελλάδα

Καταπέλτης κατά της λιτότητας ήταν ο Νόαμ Τσόμκσι σε πρόσφατη συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται απειλεί την Ελλάδα, αλλά και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης με καταστροφή. 

«Η πολιτική αυτή καταστρέφει την Ελλάδα», δήλωσε, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν ενστερνίζεται θεωρίες συνωμοσίας και δεν πιστεύει ότι η Ε.Ε. επιδιώκει ηθελημένα να καταστρέψει οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα. Πιστεύει πως η πολιτική αυτή υιοθετήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή. 

«Τα μέτρα λιτότητας είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να αναθερμάνουν μία οικονομία, ούτε να αποπληρώσουν το χρέος. Αντίθετα, το χρέος διογκώνεται. Και δεν είναι πως αυτές οι πολιτικές δεν δουλεύουν τώρα και θα αποδώσουν αργότερα. Αυτές οι πολιτικές δεν θα αποδώσουν καρπούς ποτέ», δήλωσε κατηγορηματικά. 

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, τα μέτρα που υιοθέτησε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης σε πολλά κράτη μέλη ήταν αντιπαραγωγικά και συνετέλεσαν στην καταστροφή του κοινωνικού μοντέλου, που επί πολλά έτη ήταν ιερό στην Ευρώπη. Ο Τσόμσκι μάλιστα έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη επίθεση» στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, με επιπτώσεις που ήδη είναι ορατές. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός πιέζεται πέρα από τις δυνατότητές του» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ωθείται να ζήσει με το βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του '60».

«Ουσιαστικά έχουμε πόλεμο τάξεων. Είναι μία προσπάθεια να σπάσει το κοινωνικό συμβόλαιο, το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας», δήλωσε.

Επέρριψε, όμως, ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας. «Υπάρχουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε τα πάντα στην τρόικα. Νομίζω, όμως, ότι η πολιτική της ήταν αρκετά κακή. Η Ελλάδα ήταν από πολλές απόψεις μία δυσλειτουργική κοινωνία. Για παράδειγμα, οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους… Μέχρις ενός βαθμού το ίδιο ισχύει και σε άλλα μέρη, όπως στις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα είναι ακραίο».

Θέλοντας μάλιστα να διορθώσει εσφαλμένες εντυπώσεις, αναφέρθηκε στην άποψη που έχουν οι Ευρωπαίοι του Βορρά για τους Έλληνες. «Αναφέρθηκε στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά σκληρά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από ό,τι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο Ν. Τσόμσκι ζήτησε μία «αναπτυξιακή πολιτική για την ευρωζώνη». «Βλέπουμε μία πραγματική καταδίκη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε… Υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων εκτός εργασίας», κατέληξε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσόμσκι: Καταστρέφουν την Ελλάδα"

Αύξηση στο φόρο καταθέσεων και νέα μέτρα σοκ στο νέο Μνημόνιο

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Η» στα σχέδια είναι η έξοδος 25.000 υπάλληλων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013 εκ των οποίων οι 2.000 θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους, νέο «ψαλίδι» 300 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ στη διετία 2013 - 2014, αναδρομικές μειώσεις από 2% έως 35% στα ειδικά μισθολόγια.
Το προσχέδιο περιγράφει αναλυτικά τις μεγάλες ανατροπές που έρχονται στις συντάξεις και τα εργασιακά, με μόνη θετική εξέλιξη ότι η αύξηση κατά δύο έτη των ορίων ηλικίας που θα ισχύσει από την 1/1/2013 δεν θα θίξει το δικαίωμα εξόδου σε ηλικία 60 ετών με 40 έτη ασφάλισης.
Παράλληλα προβλέπεται ρητά πως τα μέτρα του 2013 θα είναι 9,2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει αναφορά για ρήτρα αντικατάστασης: Σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ καλύτερα αποτελέσματα θα οδηγούν σε σταδιακή ελάφρυνση των σκληρών μέτρων. Το προσχέδιο του Μνημονίου αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπολογίζει ότι με τη διετή παράταση ο ρυθμός της δημοσιονομικής διόρθωσης θα υποχωρήσει από το 3% στο 1,5% του ΑΕΠ κατ΄ έτος. Προβλέπει δε έναρξη της ανάκαμψης στους επόμενους δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες. Ειδικότερα, στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου περιλαμβάνονται τα εξής:
Αύξηση στο φόρο καταθέσεων και νέα μέτρα σοκ στο νέο Μνημόνιο
1. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το Μάρτιο του 2013, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.
2. «Μόνιμη» έως το 2018 θα είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
3. Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%, το 2014.
4. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων.
5. Κατάργηση 150 ΔΟΥ μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Θα παραμείνουν σε λειτουργία 120 εφορίες σε όλη τη χώρα.
6. Άντληση εσόδων 200 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014 από το νέο σύστημα φορολόγησης των εφοπλιστών.
7. Διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων στη διετία 2012 - 2013 εκ των οποίων την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο θα δουν μέχρι το τέλος του χρόνου 5.000 υπάλληλοι.
8. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους ασφαλισμένους προ του 1993.
9. Κατάργηση δώρων για όλους τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.
10. Καταβολή του ΕΚΑΣ μετά το 64ο έτος ηλικίας.
11. Μείωση 23% στο εφάπαξ.
12. Εισφορά 3% σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995, οπότε αυξήθηκε το ποσό του εφάπαξ.
13. Ένταξη όλων των Ταμείων χωρίς εξαιρέσεις στον ΕΟΠΥΥ.
14. Νέες περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλα τόσα το 2014.
15. Μεγάλες περικοπές από 2% - 35% στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012.
16. Πλαφόν 1.900 ευρώ στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
17. Δραστική περικοπή του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στους 2.000 από 15.226.
18. Αύξηση των εισιτηρίων κατά 25% στις αστικές συγκοινωνίες τον Μάρτιο του 2013.
19. Αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ σε δύο ή τρεις δόσεις από 1η Ιανουαρίου του 2013 και ιδιωτικοποίηση τμημάτων της εταιρείας.
20. Επιβολή επιπλέον χρέωσης 2% - 4% στον ετήσιο κύκλο εργασιών των παιχνιδιών VLTs του ΟΠΑΠ.
Συντάξεις 
Το νέο Μνημόνιο φέρνει ανατροπές σε συντάξεις και στο εργασιακό καθεστώς με μόνη θετική εξέλιξη η τρόικα, με το νέο Μνημόνιο, ζητά να συνταχθεί το αργότερο έως το Δεκέμβριο, Μητρώο με τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι έτσι ώστε να εφαρμοστεί η παρακράτηση των κλιμακωτών εισφορών (3%, 5% και 12%) σε όσες συντάξεις αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται, ακόμη:
Η κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές.
Η καταβολή του ΕΚΑΣ μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους.
Οι μειώσεις στα εφάπαξ και ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας η επιβολή εισφοράς 3% για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995 (οπότε αυξήθηκε το ποσό του εφάπαξ).
Η ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλων των ταμείων που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Η κατάργηση των συντάξεων των πρώην συνδικαλιστών, ο έλεγχος εισοδημάτων για τις άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν συντάξεις, ο εντοπισμός των μαϊμού συνταξιούχων και αναπήρων κ.ά.
Μόλις 2.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Μείωση, από το επόμενο σχολικό έτος του αριθμού των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών από 15.226 που είναι σήμερα σε 2.000 προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Δίνει περιθώριο έως τον Δεκέμβριο του 2012 για την ολοκλήρωση της εξωτερικής αξιολόγησης στα ΑΕΙ, τοποθετώντας για τον Μάρτιο του 2013 την έναρξη της διαδικασίας συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Νέο «ψαλίδι» στις παροχές υγείας
Ολα τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ χωρίς εξαίρεση
Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, αλλά και ένταξη όλων των ασφαλιστικών ταμείων -χωρίς καμία εξαίρεση- στον ΕΟΠΥΥ, προβλέπει το σχέδιο του Μνημονίου. Ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη (ασφαλιστική και νοσοκομειακή) προβλέπεται να «πέσει» στο 1,5% του ΑΕΠ του 2013 και στο 1,3% του ΑΕΠ το 2014.
Για φέτος παραμένει ο στόχος 2,8 δισ. και διευκρινίζεται ότι τυχόν υπέρβαση θα καταβληθεί από τους παρόχους υγείας (το λεγόμενο claw back). Αναφέρεται δε ότι το 2013, η φαρμακευτική δαπάνη θα «πέσει» στο 1,5% του ΑΕΠ και το 2014 στο 1,3% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στο 35% της κατανάλωσης το 2012 και στο 60% το 2013.
Στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το σχέδιο, προωθείται νέος κανονισμός παροχών, αλλά και οριζόντια μείωση του αριθμού των γιατρών που συμβάλλονται με τον Οργανισμό κατά 10% μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον 10% το 2013.
Καθιερώνεται πλαφόν συνταγών ανά ασθενή για κάθε γιατρό καθώς και αρνητική λίστα η οποία θα περιέχει δεκάδες φάρμακα που πλέον δεν θα αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση.
Ελένη Πετροπούλου
ΔΕΗ
Αύξηση τιμολογίων σε δύο ή τρεις δόσεις
Ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων ρεύματος σε δύο ή τρεις δόσεις το 2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του Μνημονίου.
Αναλυτικότερα προβλέπει:
Εκδοση υπουργικής απόφασης για την προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ με γνώμονα να ενσωματώνουν το κόστος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο 2013.
Εκδοση υπουργικής απόφασης έως το τέλος Μαρτίου 2013, που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο 2013 για την περαιτέρω ευθυγράμμιση των τιμολογίων με την ανάκτηση του κόστους.
Αρση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για όλους εκτός των ευάλωτων καταναλωτών (δεύτερο τρίμηνο 2013).
Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, περιλαμβάνονται:
- Yποβολή μελέτης για τις αμοιβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού καθώς και σύγκριση με τις πρακτικές ιδιωτικών ελληνικών εταιρειών (Νοέμβριος 2012).
Σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ με στόχο την προετοιμασία της επιχείρησης για την ιδιωτικοποίησή της. Το πλάνο θα εξειδικεύσει τα τμήματα της ΔΕΗ που θα ιδιωτικοποιηθούν και θα δώσει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Επίσης θα προβλέπει την αποεπένδυση σε λιγντικά και υδροηλεκτρικές μονάδες και θα εξετάσει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (Νοέμβριος 2012).
Φορολογικό πακέτο και νέα κλίμακα
Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να κλείσει το φορολογικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ όπως έλεγε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ακόμη δεν έχει επέλθει πλήρης συμφωνία.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η νέα φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων. Το τελευταίο σενάριο προβλέπει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για το 80% των μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι 26.000 ευρώ και μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα φορολογικά κλιμάκια περιορίζονται σε τρία ή τέσσερα από οκτώ που είναι σήμερα ενώ διατηρείται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο 45%.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τα παιδιά και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 καθώς από το 2013 τα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν από τα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και μέχρι τις 30.000 ευρώ.
Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με τρία ή τέσσερα φορολογικά κλιμάκια που θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους με εισοδήματα μέχρι 26.000 ευρώ οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% θα διατηρηθεί, αλλά θα μειωθεί το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται από τις 100.000 ευρώ που είναι σήμερα ενδεχομένως στις 70.000 ευρώ.
imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση στο φόρο καταθέσεων και νέα μέτρα σοκ στο νέο Μνημόνιο"

Ιταλία: Απαγορεύτηκαν προσωρινά αντιγριπικά εμβόλια της Novartis

Τη χρήση πολλών Τύπων αντιγριπικών εμβολίων της ελβετικής Novartis απαγόρευσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι έρευνες για τις... παρενέργειές τους.

«Το υπουργείο Υγείας και η Ιταλική Υπηρεσία Φαρμάκων (AIFA) αποφάσισαν για λόγους προφύλαξης την άμεση απαγόρευση της χρήσης των εμβολίων Aggripal, Fluad και Influpozzi», προστίθεται στο κείμενο.

Βάσει εγγράφων που προμήθευσε ο όμιλος Novartis, η AIFA "αποφάσισε πως είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε νέους ελέγχους σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια" αυτών των εμβολίων που θα μπορούσαν "να προκαλέσουν παρενέργειες καιανεπιθύμητες αντιδράσεις".

Το υπουργείο ζητεί από τον πληθυσμό να μην αγοράζει και να μην χρησιμοποιεί αυτά τα εμβόλια.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Απαγορεύτηκαν προσωρινά αντιγριπικά εμβόλια της Novartis"

Παράγει και πουλάει ρεύμα από απόβλητα χοιροστασίου

Ιδιοκτήτης χοιροτροφικής μονάδας στο Καμποχώρι Ημαθίας παράγει τα τελευταία δύο χρόνια ηλεκτρική ενέργεια από τα απόβλητα του χοιροστασίου και τα υποπροϊόντα φυτικής προέλευσης.

«Ευελπιστώ σε πέντε συνολικά χρόνια από την ημέρα λειτουργίας της μονάδας, να έχω κάνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασής της που ανήλθε στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει ο ΑΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της μονάδας, Αντώνης Γκασνάκης.

Όπως εξηγεί, το χοιροτροφείο παράγει 250 KW/ώρα εκ των οποίων τα 80 με 110 KW χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες της μονάδας και τα υπόλοιπα πωλούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

«Θα θέλαμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα της μονάδας μας βιοαερίου και να παράγουμε μισό ΜW, αξιοποιώντας τα υπολείμματα και των υπολοίπων χοιροτροφείων της περιοχής αλλά αυτό αποτελεί μια επιπλέον επένδυση της τάξης των 400.000 ευρώ που αδυνατούμε να καλύψουμε» σημειώνει ο κ. Γκασνάκης.

Μνεία στη χοιροτροφική μονάδα που παράγει ρεύμα από βιοαέριο και αποτελεί την μοναδική στη βόρεια Ελλάδα, έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή στο ΑΠΘ, Αβραάμ Καραγιαννίδης μιλώντας στην εκδήλωση «Βιώσιμη διαχείριση Βιομηχανικών Περιοχών: Παρουσίαση μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράγει και πουλάει ρεύμα από απόβλητα χοιροστασίου"

Συνεργάτης Πούτιν: «Η Ρωσία μπορεί να σώσει την Ελλάδα»

Εκκλησιάζεται σε Ιερό Ναό που οι ακολουθίες γίνονται στα ελληνικά. «Αυτο δείχνει πόσο αγαπώ την Ελλάδα και τους ‘Ελληνες», μου είπε  όταν τον ρώτησα πως νιώθει για τα όσα συμβαίνον στην Ελλάδα. «Η Ρωσία σήμερα ζει την αναγέννηση της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. ο κ. Αντώνοφ Γιούροβιτς Θεόδωροφ  είναι Κρατικός σύμβουλος Ά τάξεως, επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Γιούροβιτς, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για τις επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα και  «εξομολογείτε»» γιατί αποφεύγει να πηγαίνει συχνά στο ΄Αγιο όρος, λέγοντας ότι «διότι φοβάμαι μην αποκτήσω τη συνήθεια και μείνω για πάντα εκεί…»

Ελλάδα και Ρωσία θα γίνει ένας λαός…

«Θα ΄ρθει ο καιρός όπου Έλληνες και Ρώσοι θα θεωρούνε ο ένας τον άλλον έναν λαό που θα λέγεται ΄΄Ορθόδοξος λαός΄΄.  Και τότε καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αυτό να το γκρεμίσει», συνέχισε ο κ. Αντώνοφ Γιούροβιτς Θεόδωροφ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του  Ρώσου αξιωματούχου στο «Αγιορείτικο Βήμα»

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργάτης Πούτιν: «Η Ρωσία μπορεί να σώσει την Ελλάδα»"

Αρση απορρήτου για όσους ζητούν υπαγωγή στο νόμο "Κατσέλη"

Πλήρη πρόσβαση αποκτούν οι τράπεζες στα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους οι οποίοι ζητούν να ενταχθούν στα ευεργετήματα του νόμου «Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία βασίζεται σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών καθίσταται υποχρεωτική η άρση του φορολογικού απορρήτου για τους οφειλέτες που ζητούν ρύθμιση του χρέους τους βάσει του νόμου «Κατσέλη».

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει και αντίστοιχα η φορολογική αρχή υποχρεούται να του χορηγήσει ΄κάθε χρήσιμη πληροφορία΄ για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη». Με άλλα λόγια, η εφορία υποχρεούται αν ζητηθεί από την τράπεζα και μετά από διαβίβαση του σχετικού αιτήματος στον αρμόδιο εισαγγελέα, να δώσει στη τράπεζα όλα τα στοιχεία για τα δηλωμένα εισοδήματα και ακίνητα του οφειλέτη.

Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να μπλοκάρει την γνωστοποίηση των φορολογικών και περιουσιακών δεδομένων του στην τράπεζα. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποσύρει την αίτησή του για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρση απορρήτου για όσους ζητούν υπαγωγή στο νόμο "Κατσέλη""

Καυτό έγγραφο για τον ειδικό λογαριασμό

Έγγραφο που στάλθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέτει θέμα ειδικού λογαριασμού υπό ξένο έλεγχο, η δημιουργία του οποίου αποτελεί «προαπαιτούμενο», όπως αναφέρεται. Η αποκάλυψη έγινε από το ΠΑΣΟΚ. «Σημασία δεν έχει τι σου στέλνουν, αλλά το τι απαντάς», λένε από το Μαξίμου.

Αναφορικά με το θέμα, το κείμενο σημειώνει πως:

Πρώτον, θα δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός, που θα ελέγχεται από τους διεθνείς πιστωτές και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, ο ειδικός λογαριασμός, που υιοθετήθηκε στο Eurogropoup της 20ής Φεβρουαρίου, πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο με την επιβολή της εξωτερικής του διαχείρισης (ενδεχομένως από την ΕΚΤ), για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους,

Δεύτερον, στον ειδικό λογαριασμό θα μεταφέρονται κάθε μήνα συγκεκριμένα κεφάλαια (όπως επί παραδείγματι τα έσοδα από τον ΦΠΑ) από το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, όπως περιγράφεται στους στόχους του προγράμματος, που θα αποτελεί και την ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Το έγγραφο προσθέτει ότι σε περίπτωση όπου δεν επιτευχθεί το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα θα προβλέπεται ανάλογη μείωση των πρωτογενών δαπανών ή αύξηση των πρωτογενών εσόδων.

Υπογραμμίζει, επιπλέον, ότι οποιαδήποτε χρηματοδοτικά κενά ανακύψουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος θα πρέπει να καλυφθούν από την Ελλάδα.

Τρίτον, αναφέρει τη θέσπιση αυτόματων περικοπών στις δαπάνες του ελληνικού δημοσίου, εφόσον εμφανίζονται ελλείμματα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού θα οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών.

Τέταρτον, αναφέρεται στην ύπαρξη εξωτερικού ελέγχου στον δημόσιο δανεισμό. Συγκεκριμένα, το έγγραφο σημειώνει ότι οποιαδήποτε μορφή επιπρόσθετων δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από κάποιον εξωτερικό θεσμό, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέμπτον, αναφέρεται σε εξωτερική τεχνική βοήθεια. Η εφαρμογή του προγράμματος θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιηθεί εξωτερική τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η συλλογή φόρων, η μείωση της διαφθοράς, τα στατιστικά, οι επενδυτικές στρατηγικές τόνωσης της ανάπτυξης και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Έκτον, αναφέρεται σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Τα μέτρα ελέγχου πρέπει να συνοδευτούν και από μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ώστε να γίνει πιο αποδεκτό το πρόγραμμα από τους Έλληνες πολίτες.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε πως η Γερμανία δεν θα δώσει το πράσινο φως σε καμία λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας που οι αγορές θα κρίνουν μη βιώσιμη.

Μιλώντας σε συνέδριο μηχανικών στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε πως δεν μπορεί να πει πολλά για την Ελλάδα μέχρις ότου δημοσιευθεί η έκθεση της τρόικας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με μηχανισμούς που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές αν και σημείωσε ότι αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθούν οι Έλληνες.

Tα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, για να έχει η Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει, υποστήριξε ο W. Schaeuble. Ωστόσο, δεν εξήγησε αναλυτικά σε ποιους μηχανισμούς αναφέρεται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Καυτό έγγραφο για τον ειδικό λογαριασμό"

Πώς ζεσταίνεται η Ευρώπη...

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η υπόλοιπη Ευρώπη έχει προ πολλού υιοθετήσει την «πράσινη» θέρμανση. Τα ηνία κατέχει η τηλεθέρμανση, με 60 εκατ. κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξυπηρετούνται καθημερινά από το συγκεκριμένο οικονομικό και οικολογικό σύστημα. Ομως, στο τελευταίο διάστημα εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως η καύση βιομάζας, η γεωθερμία, καθώς και η επαναχρησιμοποίηση της απορριπτόμενης ενέργειας που παράγουν οι βιομηχανίες και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση ενός ολόκληρου οικισμού, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. 

Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει 900 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση συστημάτων καύσης πέλετ σε δημόσια κτίρια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από το ακριβό αλλά και ρυπογόνο πετρέλαιο. Σχολεία, νοσοκομεία και κοινοτικά κτίρια θα έχουν, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, «αποχαιρετήσει» τα ορυκτά καύσιμα. 

Αλλωστε, σκοπός της χώρας είναι να καταφέρει μέχρι το 2020 το 15% των ενεργειακών της αναγκών να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι στόχοι που έχει βάλει η κυβέρνηση αναμένεται να εκτινάξουν τις «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, δίνοντας τεράστια ώθηση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Χωρίς πετρέλαιο

Τα προγράμματα προώθησης της «πράσινης» θέρμανσης στην Αυστρία και τα κίνητρα που δίνονται από την κυβέρνηση έχουν καταφέρει να πείσουν σχεδόν τους μισούς πολίτες να εγκαταστήσουν στις κατοικίες τους εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με την καύση βιομάζας. 

Στη Γερμανία, εδώ και τρία χρόνια, σε όλα τα νεόδμητα κτίρια είναι επιβεβλημένη η τοποθέτηση συστημάτων θέρμανσης που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση επιδοτεί με 350 εκατομμύρια ευρώ όσους πολίτες εγκαθιστούν «πράσινα» συστήματα θέρμανσης. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως αν αναβαθμιστούν όλα τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης των κτιρίων, η οικονομία της χώρας θα κερδίσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Βήματα προς την οικολογική θέρμανση έχει ξεκινήσει να κάνει τον τελευταίο καιρό ακόμη και η Μολδαβία. Βάσει ενός πρωτοποριακού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι το 2014 θα εγκατασταθούν σε 130 δημόσια κτίρια συστήματα εναλλακτικής θέρμανσης που θα χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς ζεσταίνεται η Ευρώπη..."

ΥΠΟΙΚ: Προτάσεις για φορο-ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα

Εκτενείς αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων φυσικών προσώπων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι της «λυπητερής» στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που βλέπουν τις οικονομίες μια ζωής να εξανεμίζονται από τα συνεχή «χαράτσια» και τα «ψαλίδια» στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ειδικότερα, η κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα συνοδευτεί από την καθιέρωση παράλληλης κλίμακας μειωμένης φορολογίας ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να φέρει φορο-ελαφρύνσεις έως και 500 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι το 80% των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο, επομένως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «ανάσα» μέσα στο γενικότερο κλίμα «ασφυξίας» σε μια «στεγνή» αγορά. Παράλληλα, μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων που βρίσκονται σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Η κατάργηση του αφορολογήτου θα φέρει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, αλλαγή που από μόνη της θα σήμαινε έξτρα φόρο 500 ευρώ για όσους φορολογούμενους δηλώνουν σήμερα εισόδημα 5.000 ευρώ, εφόσον ο φόρος προέκυπτε με τον ισχύοντα χαμηλό συντελεστή του 10%. Αυτή η επιβάρυνση δεν θα ισχύει πλέον (εφόσον υιοθετηθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις) μέσω της εφαρμογής μιας σειράς μειώσεων φόρου που θα δικαιούται κάθε φορολογούμενος. Σύμφωνα με πηγές μέσα από το υπουργείο Οικονομικών, το μέγιστο όριο στις μειώσεις φόρου δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται η συγχώνευση σε τρία -από οκτώ που είναι σήμερα- των κλιμακίων φορολόγησης, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 20% έως 45% και ο ανώτατος να επιβάλλεται σε χαμηλότερο ύψος εισοδήματος σε σχέση με τα 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι στιγμής.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Προτάσεις για φορο-ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα"

Σόιμπλε: Το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί

Με μία δήλωση – γρίφο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η Ελλάδα θα έχει μία ευκαιρία για να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με «μηχανισμούς» που θα τεθούν σε εφαρμογή από τους διεθνείς πιστωτές της. 

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η εικόνα της Ευρώπης μπορεί να πληγεί εάν αποτύχει να επιλύσει την κρίση στην Ελλάδα. «Θα είναι πολιτικά δύσκολο για την Ελλάδα να δεχθεί. Αλλά σταθμίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, λέω ότι μπορεί να γίνει (να λυθεί η κρίση στην Ελλάδα) με τους κατάλληλους μηχανισμούς» είπε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξήγησε ότι τα μέτρα που ήδη έχουν συστήσει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα πρέπει να ενισχυθούν «υπό την έννοια των ελεγκτικών μηχανισμών, ίσως αυτόματων σταθεροποιητών» προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από μία ευκαιρία να ανακάμψει. Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός δεν ανέφερε ειδικότερα τι είδους μηχανισμούς εννοεί. 

«Σταθμίζοντας αυτό, σκεφθείτε επίσης τι οι άνθρωποι-οικονομικά προγράμματα, μέλη της αγοράς και επενδυτές- σε άλλα μέρη του κόσμου θα σκεφθούν όταν η μεγάλη, δυνατή Ευρώπη δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα που φέρνει μία τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα» σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news