facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Απέχουν την Πέμπτη από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Αθήνας

Την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, απεργούν οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) διαμαρτυρόμενοι για τις «κατάπτυστες» -όπως τις χαρακτηρίζουν- αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αιχμή την υπαγωγή του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τις διατάξεις περί της μείωσης της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου ως προς την αποζημίωση θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

«Το δικηγορικό σώμα επισημαίνει τον ανάλγητο χαρακτήρα των προωθούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα του μέσου πολίτη-θύματος τροχαίου ατυχήματος, καταδικάζοντάς τον σε αναξιοπρεπή διαβίωση, κατά πλήρη καταστρατήγηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου, αλλά και του ευσυνείδητου πολίτη ο οποίος καταβάλλει τα ασφαλιστήριά του, πλην όμως κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες των ελλιπών -με ευθύνη του κράτους- ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά» διατείνεται ο ΔΣΑ, σκοπεύοντας να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσουν, επίσης, τη «μάχη» τους με ανάλογες αποφάσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα των δικηγόρων της Αθήνας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Απέχουν την Πέμπτη από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Αθήνας"

«Είχε νυχτερινό μαγαζί, ομάδα μπάσκετ, εξοχικό, σκάφος και τζιπ»

Νέα κατάθεση για το οικονομικό σκάνδαλο του δήμου Θεσσαλονίκης

Τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια, στενό συνεργάτη του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, «κάρφωσε» υπάλληλος του δήμου, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται για 11η μέρα η πολύκροτη υπόθεση της «μαύρης τρύπας» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κεντρικού δήμου.

«Είχε ευχέρεια μαζί του. Μιλούσαν ελεύθερα», κατέθεσε ο Φ. Σκαμπαρδώνης - υπάλληλος του δήμου- αναφερόμενος στις σχέσεις του Μ. Λεμούσια με τον βασικό κατηγορούμενο για το οικονομικό σκάνδαλο, πρώην υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη. Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου μάρτυρα, που εργαζόταν επί σειρά ετών στο ίδιο γραφείο με τον Π. Σαξώνη και ήταν επιφορτισμένος με την απόδοση των εισφορών προς το ΙΚΑ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον ισχυρισμό του Μ. Λεμούσια, ότι ναι μεν γνώριζε τον συγκατηγορούμενό του αλλά δεν διατηρούσε σχέσεις μαζί του.

Ο Φ. Σκαμπαρδώνης αναφέρθηκε στον πολυτελή βίο που έκανε ο Π. Σαξώνης. «Είχε νυχτερινό μαγαζί, ομάδα μπάσκετ, εξοχικό, σκάφος, οδηγούσε τζιπ», είπε, τονίζοντας ότι άρχισε να εμφανίζει όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μετά το 1998, οπότε ανέλαβε τη δημαρχία ο Β. Παπαγεωργόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το νυχτερινό κέντρο που διατηρούσε ο προφυλακιστέος για την υπόθεση Π. Σαξώνης, τόνισε ότι στο κατάστημα αυτό δούλευαν κατά καιρούς διάφοροι δημοτικοί υπάλληλοι, «βγάζοντας» ένα «έξτρα» εισόδημα. Μεταξύ αυτών -όπως είπε- ήταν ο νυν βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, με τον οποίο, μάλιστα, «μοιραζόταν» το ίδιο γραφείο στο δήμο.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου για τα μετρητά που εκταμίευε ο ίδιος για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, σημείωσε ότι έπαιρνε μία το πολύ δύο φορές το χρόνο 4 με 5 χιλιάδες ευρώ, την ίδια ώρα, που ο Π. Σαξώνης -σύμφωνα με την προ ημερών κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας- έπαιρνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά τακτά διαστήματα.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

Για την υπόθεση κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μ. Λεμούσιας, και άλλοι 13 υπάλληλοι, μεταξύ αυτών ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Είχε νυχτερινό μαγαζί, ομάδα μπάσκετ, εξοχικό, σκάφος και τζιπ»"

Τα 'πε και τα 'κανε ο Αντώνης!

Δείτε παρακάτω το "Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση" του Αντώνη Σαμάρα. Ότι είπε τότε... το έκανε..

tromaktiko

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 'πε και τα 'κανε ο Αντώνης!"

Ποινή φυλάκισης σε δήμαρχο για ανθρωποκτονία λόγω παράνομης πινακίδας

Σε 16 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο τέως δήμαρχος Αμαρουσίου Παναγιώτης Τζανίκος από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η υπόθεση αφορά στο θάνατο πολίτη στις 19 Δεκεμβρίου 2005, όταν το αυτοκίνητο του προσέκρουσε σε διαφημιστική υπαίθρια πινακίδα, που βρισκόταν σε νησίδα επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης η πινακίδα ήταν παράνομη ενώ μαζί με τον κ. Τζανίκο παραπέμφθηκαν άλλα έξι άτομα που εργάζονταν στο δήμο Αμαρουσίου.

Ο κ. Τζανίκος αναμένεται να ασκήσει έφεση η οποία και θα εκδικαστεί στο πενταμελές εφετείο πλημμελημάτων.
   
aniwthoi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή φυλάκισης σε δήμαρχο για ανθρωποκτονία λόγω παράνομης πινακίδας"

ΕΦΕΤ: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η πώληση ληγμένων τροφίμων για 9 λόγους

Να μην εφαρμοστεί η νέα αγορανομική διάταξη για τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας, που επιτρέπει την κανονική πώληση προϊόντων τα οποία έχουν λήξει, ζητά με ανακοίνωση του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις ενώσεις καταναλωτών, τις επιχειρήσεων τροφίμων και τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου (Super Market) , ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του παραθέτει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει ανενεργή η διάταξη:

«1. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.

2. Υπάρχει κίνδυνος να βρούν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.

3. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.

4. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες. 

5. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.

6. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.

7. Δεν προσδιορίζεται το ποσοστό που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.

8. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).

9. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.

Ο ΕΦΕΤ θεωρεί πως η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα μας σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες – καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια.

Στην επιλεκτική αξιοποίηση κειμένων του ΕΦΕΤ από το αρμόδιο Υπουργείο ότι δήθεν έχει συμφωνήσει, απαντάμε πως ο ΕΦΕΤ ζήτησε να παραμείνει ως έχει η διάταξη που ισχύει από το 1989, δηλαδή ανενεργή.

Σε ότι αφορά την ερώτηση αν συνεδρίασε το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ απαντάμε πως δεν είναι αρμοδιότητά του.

Η χάραξη πολιτικής είναι αρμοδιότητα του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στον ΕΦΕΤ, στις εταιρείες τροφίμων, λιανικού εμπορίου (Super Market) και στις ενώσεις καταναλωτών για την αναγκαιότητα πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων.

Επίσης, πρέπει να απαντηθεί γιατί δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του ΕΦΕΤ και των φορέων της αγοράς για πώληση αυτών των προϊόντων λίγο πριν την ημερομηνία λήξης με σημαντική μείωση των τιμών.

Παράλληλα να καθοριστούν οι διαδικασίες διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας για κοινωνικούς σκοπούς.»

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας επίσης δήλωσε : « Για όσο διάστημα παραμείνω Πρόεδρος του ΕΦΕΤ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών. Το Υπουργείο πρέπει άμεσα να αναστείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης διότι δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε την επιχειρηματικότητα».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η πώληση ληγμένων τροφίμων για 9 λόγους"

Εως 600 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση

Οι επιβάτες αεροπλάνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δικαιούνται αποζημίωση έως και 600 ευρώ αν οι πτήσεις τους έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ωρών, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των αεροπορικών εταιρειών. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε το 2009 ότι οι επιβάτες θα πρέπει να αποζημιώνονται όχι μόνο για τις ματαιώσεις πτήσεων, αλλά και για τις πολύωρες καθυστερήσεις εκτός αν αυτές οφείλονται σε «εξαιρετικές συνθήκες» τις οποίες η αεροπορική εταιρεία δεν μπορούσε να αποφύγει. 

Γερμανικά και βρετανικά δικαστήρια ζήτησαν από το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, να επεκτείνει την αρχική του απόφαση ύστερα από την κίνηση των Lufthansa, British Airways, easyJet, TUI Travel και της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών να προσβάλουν την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων. 

«Οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις έχουν καθυστέρηση και εκείνοι των οποίων οι πτήσεις ματαιώνονται "την τελευταία στιγμή" πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση...επειδή οι επιβάτες αυτοί υφίστανται παρόμοια ταλαιπωρία—προπάντων χάσιμο χρόνου», έκρινε το δικαστήριο.  

Προς το παρόν η μικρότερη αποζημίωση για μια τέτοια περίπτωση ανέρχεται σε 250 ευρώ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Εως 600 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση"

Κατέθεσε εξώδικο για τα 600δισ.

Υπόθεση 600 δισ.: Εξώδικα από Σώρρα

Εξώδικα, τέσσερα τον αριθμό, προς την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και την τράπεζα της Ελλάδας (έχουν όλα κοινοποιηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και τον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου) κατέθεσε χθες ο δικηγόρος του Αρτέμη Σώρρα Γιώργος Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τα εξώδικα, ο κ. Σώρρας ισχυρίζεται πως ανεκόπη με ψευδή δημοσιεύματα στον Τύπο και το διαδίκτυο η προσπάθειά του να βοηθήσει με τα χρήματα - τα 600 δισ. δολάρια - που όντως υπάρχουν, την Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρεται σε προσπάθεια συνεργασίας με την κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν επιτεύχθηκε.

Δείτε τα εξώδικα: 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πατήστε εδώ

Πατήστε εδώ

Πατήστε εδώ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πατήστε εδώ

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέθεσε εξώδικο για τα 600δισ."

Άκαρπη η συνάντηση για το κόστος της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία

Άκαρπη απέβη και η σημερινή, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση αντιπροσωπείας δημάρχων Αττικής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά την πληρωμή της μεταφοράς των μαθητών, από και προς τα σχολεία.

Την ίδια ώρα, έξω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 800 γονείς, μαθητές και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έφθασαν στην Αθήνα με πούλμαν που μίσθωσαν οι ίδιοι.

Επτά από τους 18 δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Αττικής -με επικεφαλής τον δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου και με τη συμμετοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάντζα- συναντήθηκαν με τον δ/ντη του πολιτικού γραφείου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο επανέλαβαν το αίτημά τους για καταβολή 180 εκατ. ευρώ στους μεταφορείς των μαθητών σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, υποσχέθηκε εκ νέου ότι θα καταβάλει 140 εκατ. ευρώ και ότι θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου, ενώ στην προηγούμενη συνάντηση υπήρξε δέσμευση ότι η καταβολή των χρημάτων θα συμπεριλαμβανόταν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ, ο δ/ντης του κ. Στουρνάρα δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε δημάρχους, γονείς και μαθητές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συγκεκριμένα στον δ/ντη του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο και συναντήθηκαν στη συνέχεια.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης, αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση για την περαιτέρω στάση δήμων και δημοτών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Σημειώνεται ότι στο «τραπέζι» των συζητήσεων δεν τίθεται καν το θέμα των οφειλομένων στους μεταφορείς από την περσινή και προπέρσινη σχολική χρονιά.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Άκαρπη η συνάντηση για το κόστος της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία"

Economist: Η παραοικονομία λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας!

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα κυνηγάει τη φοροδιαφυγή υπα΄ρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι η παραοικονομία βοηθάει την πραγματική οικονομία Οι οδηγοί ταξί στο Βερολίνο διατείνονται πως αν όλοι οι Ελληνες πλήρωναν τους φόρους τους η Ευρωζώνη δεν θα βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση. Ομως, αυτό το σκεπτικό ίσως είναι λάθος. Η παραοικονομία της Ελλάδας -οι δραστηριότητες εκείνων που δεν πληρώνουν ούτε φόρους ούτε εισφορές- φαίνεται πως είναι κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας, που αποτρέπει την ελεύθερη πτώση της χώρας.

Ο Φρίντριχ Σνάιντερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας, μελετά την παραοικονομία επί σειρά ετών. Ομολογεί λοιπόν ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής, ίσως και το μισό της, πράγματι συμπληρώνει τις δραστηριότητες της επίσημης οικονομίας και συνεισφέρει στην πρόνοια και στο γενικό ΑΕΠ. Η καταδίκη της, στο σύνολό της, περισσότερο κακό μπορεί να κάνει παρά καλό.

Οι καθαρίστριες, οι εργάτες που αναζητούν το μεροκάματο, εκείνοι που συμπληρώνουν το εισόδημά τους κάνοντας τον υδραυλικό και οι πλανόδιοι μουσικοί μπορεί να μην πληρώνουν φόρους και εισφορές για τα χρήματα που παίρνουν. Ομως, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγει να δαπανάται σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια βενζίνης και σε λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτροδότησης - επί των οποίων χρεώνεται και ΦΠΑ.

Οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν αν η παραοικονομία είναι ευχή ή κατάρα. Και όπως υποστηρίζει ο κ. Σνάιντερ σε δημοσίευσή του, μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από τον περιορισμό της, για τους εξής λόγους:

- Τα εισοδήματα που αποκομίζονται στην παραοικονομία βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του ενός τρίτου του εργαζόμενου πληθυσμού.

- Το 40 - 50% αυτών των δραστηριοτήτων έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει επιπλέον προστιθέμενη αξία και αύξηση της γενικής παραγωγής

- Οι διαφυγόντες φόροι μπορεί να είναι μέτριου ύψους, εφόσον τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισοδημάτων που αποκομίζονται στην παραοικονομία δαπανώνται αμέσως στην επίσημη οικονομία

- Οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραοικονομία έχουν λιγότερο χρόνο να κάνουν άλλα πράγματα, όπως π.χ. να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.

Ο κ. Σνάιντερ ερευνά αυτές τις ιδέες από κοινού με τον Αριστείδη Μπιτζένη, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Πιστεύουμε ότι η μεταφορά μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουμε το αποπληθωριστικό σπιράλ», υποστηρίζει ο κ. Μπιτζένης. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς οι αιχμάλωτοι φορολογούμενοι, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, να τρέξουν στα οχυρώματα;

Ο κ. Σνάιντερ έχει κάποιες προτάσεις. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στην παραοικονομία και την επίσημη οικονομία. Ενα μοντέλο είναι ένα σύστημα αποδείξεων, όπως το έχει ήδη υιοθετήσει το Βέλγιο για την οικιακή βοήθεια, το οποίο αποτελεί διακριτική κρατική επιδότηση ώστε οι εργαζόμενοι στην παραοικονομία να ενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλο ένα είναι να εκπίπτει ο ΦΠΑ των αποδείξεων του σούπερ μάρκετ από τον φόρο εισοδήματος.

Η διαφθορά, της οποίας κοινός ορισμός είναι η κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας για ίδιον όφελος, είναι μια διαφορετική πλευρά της παραοικονομίας, την οποία αναμφίβολα αξίζει να καταδικάσουμε. Ο κ. Σνάιντερ χρησιμοποιεί τις λίστες διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για να υπολογίσει τη «ζημία» που επιφέρει η διαφθορά στο ΑΕΠ μιας χώρας. Παρότι η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, η γενική ζημία αυξήθηκε από 19,7 δισ. ευρώ ετησίως το 2008 στα 27,3 δισ. το 2011, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του. Συγκριτικά, η «ζημία» λόγω διαφθοράς την οποία υπέστη η οικονομία της Γερμανίας, 12πλάσιου μεγέθους της ελληνικής, ήταν 150 δισ. ευρώ το 2011.

epikaira

Διαβάστε Περισσότερα » "Economist: Η παραοικονομία λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας!"

Απεργούν, από Τετάρτη έως Παρασκευή, οι φαρμακαποθηκάριοι

Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από σήμερα έως και την Παρασκευή, κηρύσσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, «εξ αιτίας όσων απαράδεκτων γεγονότων λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και να είναι άγνωστο, με ποιες τιμές θα πουλάνε τα φάρμακα από σήμερα 24 Οκτωβρίου».

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ισχύει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς από την Δευτέρα, ενώ για τις φαρμακαποθήκες η ισχύς του αρχίζει από σήμερα και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 1ης Νοεμβρίου.

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να τους δοθεί «εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να διαθέσουν τα αποθέματα τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση- όπως υποστηρίζουν- θα χάσουν σε μία ημέρα το 15% του κεφαλαίου τους. Επιπλέον, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν οι ρυθμίσεις που τους θίγουν και καταργούν, όπως αναφέρουν, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του φαρμάκου. 

Σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία αναδεικνύει το δελτίο τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος αναμένει την άμεση διόρθωση τους, προκειμένου, όπως σημειώνει, η διαδικασία ανατιμολόγησης να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες μέρες και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, ήδη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες «έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς» και αναμένεται να ενταθούν μετά και το τριήμερο κλείσιμο των φαρμακαποθηκών.

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων είναι συγκυριακές και θα εξομαλυνθούν άμεσα, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη τέτοια περίπτωση». Οι νέες τιμές- σημειώνει- είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες απέφυγαν να τιμολογήσουν προϊόντα, κατά την πρώτη ημέρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αναμένεται το ίδιο να συμβεί και τις προσεχείς ημέρες. Το γεγονός αυτό, σημειώνει ο ΕΟΦ, είναι φυσιολογικό σε αλλαγές των δελτίων τιμών, αφού οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στις συναλλαγές των εμπλεκομένων στη χονδρική και λιανική πώληση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν, από Τετάρτη έως Παρασκευή, οι φαρμακαποθηκάριοι"

S&P: Εξαιρετικά υψηλός ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Εξαιρετικά υψηλός είναι ο πιστωτικός κίνδυνος για την Ελλάδα εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, βαθμολογώντας με 10 τη χώρα στην «κλίμακα κινδύνου». Ο κίνδυνος είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλός σε επίπεδο οικονομικής ελαστικότητας ανισορροπιών.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι κρατικές πιστωτικές εντάσεις, ενδεχομένως θα περιορίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα, εκτός από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άμεση έκθεση του τραπεζικού κλάδου στην επιδείνωση της φερεγγυότητας του κράτους μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, με την Standard & Poor's να προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012 και το 2013, η οποία θα φτάσει το 10%-11% αθροιστικά.

Ο τραπεζικός κίνδυνος βαθμολογείται από τον οίκο αξιολόγησης με 8, καθώς όπως εξηγεί, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλό θεσμικό κίνδυνο, μέσο κίνδυνο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο όσον αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "S&P: Εξαιρετικά υψηλός ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ελλάδα"

Έρευνα ΣΔΟΕ για το πετρέλαιο στο ΑΠΘ

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκεται ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, ποσότητες πετρελαίου που προορίζονταν για το ΑΠΘ κατέληγαν στις δεξαμενές των σπιτιών καθηγητών του Ιδρύματος. 

Στην καταγγελία, που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές και κατόπιν παραγγέλθηκε στο ΣΔΟΕ η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα πανεπιστημιακών, αλλά διευθύνσεις κατοικιών όπου κατέληγε το πετρέλαιο. 

Η καταγγελία αφορά στο διάστημα 2004-2008, περίοδο κατά την οποία διεκόπη η προμήθεια πετρελαίου για τη θέρμανση του Πανεπιστημίου, λόγω της χρήσης φυσικού αερίου. Η υπόθεση συνδέεται με το σκάνδαλο υπεξαίρεσης πετρελαίου στο ΑΠΘ -το διάστημα 1999 μέχρι 2004- για το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι εταιρειών διανομής πετρελαίου. Η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρευνα ΣΔΟΕ για το πετρέλαιο στο ΑΠΘ"

Εγκλημα και Τιμωρία

Το μεγάλο έγκλημα στην Ελληνική Οικονομία μέσα από ένα απλό παράδειγμα! ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ λένε ψέματα για τις δόσεις των δανείων; Τι θα συμβεί στους μισθούς αν πάρουμε ή όχι την επόμενη δόση;

Από την κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά, οι οικονομολόγοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυριολεκτικά τραβάν τα μαλλιά τους, απ όσα εκστομίζουν κατά καιρούς, βουλευτές, υπουργοί ακόμη και Πρωθυπουργοί εδώ στην Ελλάδα!

Μειδιάματα, γέλωτες και ειρωνείες, καταγράφονται καθημερινά στον διεθνή τύπο ενώ στις ιδιωτικές συζητήσεις, οικονομολόγοι αναρωτιούνται, τι έχουν πάθει οι Ελληνες και υπομένουν όλα αυτά τα τραγελαφικά που ακούγονται για τη χώρα τους!!!

Με κορυφαία την δήλωση του Πρωθυπουργού Παπαδήμου, ότι αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ, τότε η χώρα δεν θα μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο, έκτοτε, κατεγράφησαν εκατοντάδες ανάλογες ηλίθιες δηλώσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δηλώσεις ξεπερνούσαν το φάσμα της ηλιθιότητας και εισέρχονταν στο πεδίο της «οξείας μαλάκυνσης εγκεφάλου»!

Διότι από πού κι ως που η χώρα θα σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο , ότι κι αν συμβεί;

Σε παλιότερο άρθρο μου, αμέσως μετά την απίστευτη αυτή δήλωση του τότε Πρωθυπουργού που τον παρουσιάζουν ως τον παμμέγιστο οικονομολόγο-τραπεζίτη (σ.σ. Λ.Παπαδήμο) είχα αποκαλύψει ότι η χώρα δεν αγοράζει πετρέλαιο αλλά αυτό το κάνει ο κ.Βαρδινογιάννης κι ο κ.Λάτσης!

Ουσιαστικά, ο Λουκάς Παπαδήμος, λειτούργησε ως ο «λαγός του τραπεζικού συστήματος» που ήθελε πάση θυσία να τρομοκρατήσει τον Ελληνικό λαό, με ψεύδη και ασυναρτησίες, που μπορεί να μην «περνούν» στους οικονομολόγους, αλλά πετυχαίνουν τον στόχο τους σε μεγάλες μάζες, κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας!

Εδωσε λοιπόν το σύνθημα, σε όλους τους ταγούς των Μνημονίων και της διάλυσης της Ελληνικής κοινωνίας, να λένε κυριολεκτικά ότι τους κατέβει στο κεφάλι, προκειμένου να δημιουργήσουν στον Ελληνα την ψευδαίσθηση, ότι αν δεν πάρουμε την δόση μας, τότε θα καταστραφούμε!

Από τότε, στην Ελληνική Τηλεόραση (όχι στα ραδιόφωνα και στον τύπο) έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες απίστευτοι τύποι, που λένε τα ίδια και χειρότερα με τον Παπαδήμο!

Φαρμακοποιοί, γιατροί, τηλεβιβλιοπώλες, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι, ζαχαροπλάστες, άεργοι και ότι άλλο βάλει ο νους σας υποστηρίζουν απίστευτα πράγματα, εντελώς ατεκμηρίωτα, προκειμένου να εκφοβίσουν τον πολίτη και να διαχειριστούν την ένδεια στην οποία τον έχουν ρίξει και τελικά να υφαρπάξουν τον ψήφο του!

Ετσι, κάθε φορά που πρόκειται να λάβουμε μια δόση δανείου, ξαφνικά στερεύουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα και αρχίζει η υστερία, σύμφωνα με την οποία, αν «δεν καθίσει καλά ο λαός κι αν δεν δεχτεί τα νέα μέτρα, τότε θα επέλθει η συμφορά»!

Αλήθεια, πόσες φορές ρε Ελληνα, δεν τους άκουσες να φέρνουν την καταστροφή πριν πάρουμε τη δόση;

Πόσες φορές ρε Ελληνα, αμέσως μετά την δόση δεν τους άκουσες να λένε ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα;

Πόσες φορές ρε Ελληνα, δεν ανέβασαν τον ΦΠΑ προκειμένου να πάρουν τις δόσεις τους;

Πόσες φορές ρε Ελληνα, δεν επέβαλαν νέους φόρους;

Πόσες φορές ρε Ελληνα δεν έκοψαν μισθούς και συντάξεις;

Πες μου ρε Ελληνα, πόσες φορές θα χρειαστεί να σε δουλέψουν προκειμένου όλοι αυτοί να τρώνε με χρυσά κουτάλια κι εσύ να φυτοζωείς;

Προσέξτε λοιπόν!

Στην πρώτη δανειακή σύμβαση , πέντε φορές που χρειάστηκε να πάρουμε την κάθε δόση, μας έλεγαν ότι αν δεν την πάρουμε έρχεται η καταστροφή και η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις!

Στην δεύτερη δανειακή σύμβαση που είχε και την υπογραφή 170 βουλευτών, πάλι τα ίδια!

Συνολικά οκτώ φορές, διάφορες καρικατούρες πολιτικών, με ύφος αλαφιασμένου μαραθωνοδρόμου, μας έλεγαν ότι θα πάρουμε την δόση κι όλα εντάξει!!!

Εκτός όπως προανέφερα από μερίδα του έντυπου τύπου και του ραδιοφώνου, τα κανάλια αναπαρήγαγαν το μεγάλο αυτό ψέμα και όχι μόνο το αναπαρήγαγαν, αλλά λειτουργούσαν και πολλαπλασιαστικά, βάζοντας δημοσιογράφους να παίρνουν θέση! Επιπρόσθετα, η μεγάλη μάζα των οικονομολόγων που έχουν «σώας τας φρένας», δεν κλήθηκε σχεδόν ποτέ να σχολιάσει τις αρλούμπες των πολιτικών!

Αρλούμπες … οι οποίες φυσικά στοχεύουν σε συγκεκριμένες μάζες!

Διότι, ας πάρουμε για παράδειγμα την μεγαλύτερη εκ των δόσεων που έχουμε λάβει!

Αυτή των 80 δις ευρώ!

Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Τι πληρώθηκε με αυτά;

Τι θα συνέβαινε αν δεν τα παίρναμε;

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ποσό αυτό πήγε από τράπεζες προς τράπεζες! Η συναλλαγή ήταν η αποπληρωμή παλιών οφειλών της Ελλάδας!

Ούτε ένα ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή συντάξεων, μισθών ή οφειλών του Κράτους προς προμηθευτές!

Πολύ περισσότερο ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης!

Το ίδιο θα συμβεί και με την δόση των 30.5 δις που αναμένει ο Στουρνάρας, για να δικαιολογήσει την παρουσία του στο υπουργείο οικονομίας!!! Γιατί με κάτι άλλο δεν ασχολείται ο υπουργός!!! Μόνο με τις δόσεις!!!

Ετσι, κάποιο μικρό μέρος της επόμενης δόσης θα πάει σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, δηλαδή πάλι στις τράπεζες και ένα απειροελάχιστο μέρος –λένε- ότι θα πάει σε πληρωμές προς προμηθευτές του Δημοσίου! Κι επειδή αυτοί οι προμηθυτές, χρωστάνε σε τράπεζες … «της Μιχαλούς», ακόμη κι αυτό, θα εκταμιευτεί τελικά από τις τράπεζες που έχουν δώσει διάφορα … θαλασσοδάνεια σε αρκετούς τέτοιους ιδιώτες!!!

Υποθέστε λοιπόν ότι δεν παίρνουμε αυτή την δόση των 30.5 δις στις 15 Νοεμβρίου που λήγουν τα ταμειακά διαθέσιμα σύμφωνα με το δίδυμο Σαμαρά-Στουρνάρα!

Εφ όσον από την δόση των 30.5 δις, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει σε μισθούς και συντάξεις, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπει σε κωδικούς του Δημόσιου λογιστικού από τους οποίους μπορούν να γίνουν τέτοιες πληρωμές, πως θα μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς μετά τις 15 Νοεμβρίου ο Στουρνάρας;;;

Διότι είτε λάβουμε την δόση είτε δεν την λάβουμε, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, θα είναι τα ίδια!

ΑΡΑ, ας μας πει επιτέλους κάποιος, μετά τις 15 Νοεμβρίου, που θα βρουν τα λεφτά να πληρώσουν! Αφού η δόση θα πάει «σούμπιτη» στις Τράπεζες!

Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός, που θα κάνει την δόση να γεννήσει ένα με δύο δις ευρώ που χρειάζεται για μισθούς συντάξεις (και τον Δεκέμβριο ΚΑΙ δώρα);

Γιατί δεν λέει ένας χριστιανός επιτέλους, πως θα γίνει η δόση αυτή, όταν μας έλθει με το καλό, να αυξήσει τα ταμειακά μας διαθέσιμα;

Πάρτε για παράδειγμα ένα νοικοκυριό!

Εχει ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και πληρώνει δόση 500 ευρω στην τράπεζα!

Εχει πληρώσει ήδη 60.000 ευρώ και χρωστά ακόμη 40.000

Παράλληλα έχει έσοδα από μισθούς 1.500 ευρώ!

Οπότε , το νοικοκυριό μόλις που έχει 1.000 ευρώ να περάσει το μήνα!

Στην κρίση, αποφασίζει να μην πληρώσει πέντε δόσεις, οπότε βρίσκεται να χρωστά 2.500 ευρώ στην τράπεζα, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα! Δηλαδή από τα 40.000, τα 37.500 είναι το χρέος που τρέχει μελλοντικά και τα 2.500 είναι τα ληξιπρόθεσμα!

Ερχεται η τράπεζα και «λέει» στο νοικοκυριό, «θα σου δώσω ένα νέο δάνειο, το οποίο θα έχει το εναπομείναν κεφάλαιο που χρωστάς (τα 37.500) , συν τις ληξιπρόθεσμες δόσεις (τα 2.500) σύν το νέο τόκο που προκύπτει»! Θα χρωστά δηλαδή το νοικοκυριό, κάτι παραπάνω από πριν, αλλά προκειμένου να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, το δέχεται και υπογράφει μια νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 42.000 , την οποία θα αποπληρώνει στην τράπεζα δίνοντας και πάλι 500 ευρώ το μήνα αλλά η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι 4-5 μήνες μεγαλύτερη από το προηγούμενο που είχε!

Πάμε λοιπόν να δούμε τι έγινε με το νοικοκυριό αυτό!

Χρωστά πλέον ένα δάνειο 42.000 ευρώ και πρέπει κάθε μήνα να δίνει 500 ευρώ στην τράπεζα!
Τα έσοδά του είναι 1500 ευρώ το μήνα

ΑΡΑ:

Εχει και πάλι 1.000 ευρώ το μήνα διαθέσημα να τη βγάλει!!!

Είδατε εσείς να αλλάζει τίποτα;

Είδατε εσείς να αλλάζει το παραμικρό;

Πάμε να δούμε και τι συνέβη με την τράπεζα τώρα!

Η τράπεζα, που κατέγραψε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2.500 ευρώ από το συγκεκριμένο νοικοκυριό, αποφεύγει να καταγράψει «ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ» ύψους 40.000 ευρώ, κι έτσι μειώνει τον κίνδυνο να εκτεθεί στην αγορά χρήματος και συνεχίζει να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους! Αυτό και άλλα πολλά που δεν είναι της ώρας!

Ότι σας περιέγραψα με το νοικοκυριό, ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!

Πλανάται «πλάνη οικτρά» όποιος νομίζει ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό!

Απλά οι διαδικασίες , οι υπογράφοντες και τα ποσά αλλάζουν!

Θα ρωτήσει λοιπόν εύλογα κάποιος!

Μα καλά, «αν δεν πληρώσει ο νοικοκύρης τότε θα χάσει το σπίτι του»!

Προσωπικά να το δεχτώ, αν και θεωρώ ότι ουδείς δικαιούται να πάρει το σπίτι του άλλου, ειδικά αν αυτό αποτελεί την μοναδική του κατοικία! Όχι απλά γιατί είναι άτιμο, απάνθρωπο και κτηνώδες ως πράξη αλλά διότι το τελευταίο στάδιο της κατάρρευσης μιας οικονομίας, και της διάλυσης μιας χώρας, είναι η αύξηση των πλειστηριασμών και η ακτημοσύνη των πολιτών! Σε μια τέτοια φάση, οι οικονομίες, οδηγούνται σε μαρασμό και οι κοινωνίες σε εμφύλιο!

Ακόμη κι έτσι πάντως, ακόμη δηλαδή κι αν ο νοικοκύρης, χάσει το σπίτι του, τότε θα αναγκαστεί να καταφύγει στο ενοίκιο!

Ετσι από τα 1.500 ευρώ που έχει ως εισόδημα , θα δίνει τα 500 στο ενοίκιο και θα του μένουν 1.000 για να περάσει!

Δεν θα χάσει δηλαδή τα εισοδήματά του επειδή έχασε το σπίτι του!!!

Στην περίπτωση όμως μιας χώρας, μπορεί να μας πει κάποιος, ποιος υπέγραψε και ποιες εγγυήσεις έβαλε στην περίπτωση μη αποπληρωμής;

Ποια χώρα ήταν αυτή που δεν πλήρωσε, κήρυξε πτώχευση, και μια τράπεζα της κατέσχεσε την περιουσία της;;; Όταν πτώχευσε η Αργεντινή ή η Ρωσία, ή η Τουρκία, τι ακριβώς κατέσχεσαν οι δανειστές για να μάθουμε κι εμείς;

O νοικοκύρης που έχασε το σπίτι του είναι υπόλογος απέναντι στη γυναίκα του και τα παιδιά του! Όπως και η τράπεζα που του δάνεισε χωρίς να ελέγξει την φερεγγυότητά του, είναι υπόλογη απέναντι στο Δ.Σ. της!

Αυτός που υπέγραψε για μια ολάκερη χώρα, σε ποιον είναι υπόλογος;;;

Αυτός που δάνεισε τέτοια ποσά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εξοφληθούν σε ποιος είναι υπόλογος άραγε;

Αυτό το υπεραπλουστευμένο παράδειγμα, σας το αναφέρω σήμερα για να καταλάβετε ότι είτε λάβουμε μια δόση είτε δεν την λάβουμε, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας!

Αυτά σε κάθε περίπτωση παραμένουν ως έχουν!

Απλά, όσοι αναφέρουν διάφορες μπούρδες, περί «αδυναμίας αγοράς πετρελαίου και φαρμάκων» το κάνουν για να εκβιάσουν τους πολίτες για να δεχτούν τέτοιες δανειοδοτήσεις και συνεπώς σκληρά μέτρα που οδηγουν σστην φτώχεια και στην εξαθλίωση!

Και για να είμαι ξεκάθαρος, ΝΑΙ !

Αν δεν πληρώσουμε μια δόση, θα αρχίσουν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις!

Αλλά αυτός που θα έχει το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο δανειστής!

Κι ακόμη μεγαλύτερο, τα διάφορα «Golden boys», που ενώ έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους, μίζες ή όπως θέλετε πείτε το, από τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η Ελλάδα, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στα «μεγάλα αφεντικά» ΚΑΙ να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν!!!

Η δε φούσκα που θα σκάσει θα είναι τέτοια, που τα 340 δις ευρώ χρέους της Ελλάδος, θα έχουν ένα διεθνές αντίκτυπο που θα ξεπερνά τα 15 τρις ευρω!

Με απλά λόγια, κάποιες τράπεζες θα πουν «καληνύχτα» στους πελάτες τους, γιατί το ξημέρωμα θα έχουν μπει ήδη στο ελικόπτερο για άλλες πατρίδες, όπου θα συναντήσουν τους πολιτικούς που υπέγραφαν δάνεια τα οποία ήταν αδύνατο να εξοφληθούν!!!

Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ... μπράβο στον υπερπατριώτη του ΛΑΟΣ, κ.Μάκη Βορίδη που δήλωσε ότι είναι υπέρ των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας όσων Ελλήνων χρωστάνε, γιατί αυτομάτως, χωρίς να το πει, δήλωσε «υπέρ της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας από τους δανειστές μας, αν δεν πληρωθεί μια δόση»!

Πρόκειται για μια δήλωση, που μόνο ως «καθαρό πολιτικό έγκλημα» μπορεί να εκληφθεί, από έναν άνθρωπο που επαίρεται για τα πατριωτικά του αισθήματα, αλλά δεν διστάζει να πει «πάρτε τα όλα» στους δανειστές μας!

Ενα έγκλημα ολκής για το οποίο δεν θα αργήσει να επέλεθει και η τιμωρία του!!!

Για τον έτερο «πολιτικό αποστάτη» του ΛΑΟΣ, τον Αδωνι Γεωργιάδη, που έχει αναλάβει την υποστήριξη της «Σαμαρειάδος», έχω να του πω τούτο:

Αδωνι, παραδέχομαι ότι είσαι ένας μορφωμένος άνθρωπος που έχει μεγάλη γνώση της Ελληνικής Παιδείας!

Μόνο που μπορεί να πουλάς βιβλία Αρχαίων φιλοσόφων και να παραδίδεις μαθήματα γνώσης (κι αυτό χωρίς ίχνος ειρωνίας) αλλά δυστυχώς δεν τηρείς μια βασική Αρχή όσων υποστηρίζεις!

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν συνέπεια στην πολιτική!

Κι εσύ δυστυχώς, δεν έχεις!

Παρακολουθώντας τα βίντεο που παρουσιάζεις αρχαίους ιστορικούς φιλόσοφους, απουσιάζει πλήρως ο Αριστοτέλης!

Γιατί πουλάκι μου;

Ρίξε μια ματιά στον Αριστοτέλη που τον έχεις πρόχειρο στο βιβλιοπωλείο σου, να δεις τι λέει για τον τόκο και τους τοκογλύφους ! Θα εκπλαγείς! Θα εκπλαγείς όταν διαβάσεις την «περί του τόκου ομιλία» του, στην οποία θεωρεί τον τόκο ως ΜΗ ΧΡΗΜΑ, και τους τοκογλύφους ανάξιους να φέρουν τον τίτλο του Αθηναίου και συνεπώς πρέπει να εξοστρακίζονται! Να εξορίζονται, γιατί η τοκογλυφία κατά τον Αριστοτέλη, είναι πρόστυχη πράξη και οι τοκογλύφοι άξιοι της μεγαλύτερης τιμωρίας στην Αρχαία Αθήνα!

Μπορεί να εκτιμώ τις γνώσεις σου σε ιστορικά ζητήματα, αλλά πάψε να παριστάνεις τον οικονομολόγο , σε πάνελ όπου αναγκάζεσαι να υπεραμύνεσαι της «Σαμαριάδας», την στιγμή που όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι κρυμμένοι στα υπόγεια και δεν σηκώνουν καν τα τηλέφωνά τους!

Μπορεί να σκέφτασαι ότι δίνεις «εξετάσεις καλού μαθητή» και να υποστηρίζεις «οικονομικές ασυναρητσίες», αλλά σύντομα θα σε αναγκάσουν , όπως τον Βορίδη, να μας πεις ότι οι Τράπεζες είναι κάτι σαν τις … «Αμαζόνες» και η Μέρκελ είναι ο νέος «Περικλής» και σήμερα διανύουμε τον «Χρυσούν Αιώνα» της!

Εχετε κυριολεκτικά στρεβλώσει κάθε έννοια οικονομίας και πολιτικής επιστήμης με τα καμώματά σας και σύντομα, θα το πληρώσετε πολιτικά αυτό, τόσο εσύ όσο και οι υπόλοιποι που χρησιμοποιείτε το αρχαίο πνεύμα για να συντηρήσετε την πανάθλια πολιτική του Μνημονίου, την οποία ακόμη κι ο ίδιος ο Τόμσεν, παραδέχτηκε ότι απέτυχε!!! Να είστε σίγουροι γι αυτό!

Εγώ εύχομαι πραγματικά, να μην πάρουμε την δόση των 30.5 δις ευρώ!

Γιατί τότε, θα αποδειχτεί ότι οι δόσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πληρωμή των μισθών και συντάξεων!

Οικονομικά, όσα υποστηρίζετε χάσκουν όσο και το φαράγγι του «Γκραν Κάνυον» από την αλήθεια ενώ πολιτικά, όσα λέτε, αποτελούν εισιτήριο πρώτης θέσης , για ένα από τα … ελικόπτερα που εκτελούν πτήσεις μεταφοράς … εκτάκτων αναγκών αλά … Αργεντινή!!!

ΥΓ

Αδωνι, εκείνη η τελευταία άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «Αλέξανδρος», μήπως έμαθες τι σενάριο έχει; Για ψάξτο κι αυτό!!! Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο μεγάλες αλήθειες κρύβουν τα βιβλία που πουλάς!!!

aegeantimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκλημα και Τιμωρία"

Ζητούν να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου

Πρόσθετες διασφαλίσεις για την καταβολή της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν ήδη το γύρο των πολιτικών και δημοσιογραφικών γραφείων.

Οικονομικοί κύκλοι μιλούν για νέα.. ιδέα των δανειστών η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, πέραν αυτού στην Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους και μάλιστα τον λογαριασμό αυτό θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η νέα... ιδέα είναι να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου"

Νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Νέα δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών δίνεται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Η ρύθμιση αφορά οφειλόμενες έως 30 Ιουνίου ασφαλιστικές εισφορές, με ευνοϊκούς όρους, όπως η απαλλαγή από τέλη καθυστέρησης μέχρι και 100% και η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων, έως 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Για τους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, επιλέγοντας είτε προσωρινό διακανονισμό, είτε νέα ρύθμιση, παρέχεται επίσης ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθενείας και δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία.

Ειδικότερα, βάσει της διάταξης του άρθρου 3 του Ν.4087/2012 (ΦΕΚ 196/ΤΑ/16-10-2012), παρέχονται οι εξής δυνατότητες:

1. Προσωρινός Διακανονισμός (Αρθρο 3 παρ. α του Ν4087/2012), με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Υποβολή αίτησης έως 31 Δεκεμβρίου 2012, με έκπτωση 40% στα Τέλη Καθυστέρησης.

- Υποβολή αίτησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, χωρίς έκπτωση στα Τέλη Καθυστέρησης.

- Ρύθμιση οφειλών έως 30 Ιουνίου 2012.

- Καταβολή απαιτητών εισφορών, από 1ης Ιουλίου 2012 έως την ημερομηνία αιτήσεως.

- Καταβολή της πρώτης δόσης, έως το τέλος του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης.

- Η δόση προσδιορίζεται στο 20% της τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ.

- Καταβολή τρεχουσών εισφορών κατά τη διάρκεια του διακανονισμού.

- Λήξη του διακανονισμού την 31η Δεκεμβρίου 2013.

2. Ρύθμιση (Αρθρο 3 παρ. β του Ν4087/2012), με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Υποβολή αίτησης έως 31 Δεκεμβρίου 2012.

- Ρύθμιση οφειλών έως 30 Ιουνίου 2012.

- Καταβολή απαιτητών εισφορών από 1ης Ιουλίου 2012 έως την ημερομηνία αιτήσεως.

- Εξόφληση:

i. εφάπαξ ή έξι δόσεις, με έκπτωση 100% στα Τέλη Καθυστέρησης.

ii. από επτά έως δέκα δόσεις, με έκπτωση 75% στα Τέλη Καθυστέρησης.

- Καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης έως το τέλος του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης.

- Η δόση προσδιορίζεται από το ύψος της οφειλής.

- Καταβολή τρεχουσών εισφορών κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Στις νέες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν μόνον οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν σε ισχύ ενεργό προσωρινό διακανονισμό.

Το δικαίωμα ένταξης ασκείται άπαξ, ενώ η ρύθμιση χάνεται εάν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες διμηνιαίες εισφορές και δόσεις.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ"

Κομισιόν: Πράσινο φως για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Το πράσινο φως για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Πρόκειται για... τις Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία. Η Εσθονία έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία της να συμμετάσχει, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής, καμία σχετική επιστολή από τη χώρα.

Το σχέδιο προβλέπει την θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που θα φτάνει το 0,1% για τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρεόγραφα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ούτως ώστε να συγκεντρώνεται, σε ετήσια βάση, ένα ποσό περίπου 57 δισ. ευρώ στην κλίμακα της ΕΕ.

Τώρα μένει να συμφωνήσουν με την πρόταση αυτή οι 27 χώρες μέλη με ενισχυμένη πλειοψηφία και στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για να ισχύσει. Η Επιτροπή ελπίζει ότι θα η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η επιβολή του δεν θα βλάψει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

iapopsi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πράσινο φως για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές"

Προσφυγές στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν εργαζόμενοι, μέτοχοι της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ), ζητώντας να ακυρωθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η μεταβίβασή της στην Τράπεζα Πειραιώς όπως και η μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΑΤΕ, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων ΑΤΕ, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο αυτών φορέων (συνδικαλιστές), εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στην ΑΤΕ, καθώς και μέτοχοι της Αγροτικής.

Όλοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ, η μεταβίβασή της, κ.λπ. είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία, όπως επίσης προσκρούουν στην ελληνική νομοθεσία και ειδικά στο κεφάλαιο που αφορά τα εργασιακά.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζεται ότι η ανάκληση της άδειας στηρίζεται σε αόριστες, γενικόλογες και ατεκμηρίωτες παραδοχές για έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία ρευστοποίησης της ΑΤΕ.

Ακόμη, στις προσφυγές επισημαίνεται ότι η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Πειραιώς έγινε χωρίς δημόσια προκήρυξη, αλλά και χωρίς καμιά διαδικασία που να διασφαλίζει τις αρχές της διαφάνειας και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε μια μόνο ημέρα.

Όμως, σύμφωνα πάντα με τις προσφυγές, η διαδικασία που ακολουθήθηκε παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (όπως είναι η αρχή της διαφάνειας και του ανταγωνισμού), αλλά είναι και εκ διαμέτρου αντίθετη με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών, τονίζεται ότι «η κλήση μόνο μιας Τράπεζας προς υποβολή προσφορών δεν συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, αφού οι ως άνω αρχές επιβάλλουν την κλήση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού υποψηφίων αγοραστών των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση Τράπεζας, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη λύση εις όφελος και των δανειστών της Τράπεζας που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση».

Τέλος, υποστηρίζεται ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή και ελληνική εργατική νομοθεσία, καθώς κατά το «πέρασμα» των εργαζομένων της ΑΤΕ στην Πειραιώς, δεν τους αναγνωρίστηκε καμιά προϋπηρεσία, βαθμός και θέση που κατείχαν, ούτε και οποιοδήποτε επίδομα που ελάμβαναν, αλλά αντίθετα προσελήφθηκαν ως απλοί τραπεζικοί υπάλληλοι.

dealnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγές στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς"

Κατεπειγόντως υπό 24ωρη παρακολούθηση το ηφαίστειο της Σαντορίνης!

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν ειδικά επιστημονικά όργανα 24ωρης παρακολούθησης στο ηφαίστειο της Σαντορίνης μετά από αίτημα του ΟΑΣΠ... όπως αποκαλύπτει το Cretalive!

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ύψους 54.251 ΕΥΡΩ για την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων του Ολοκληρωμένου Συστήματος 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης για την εκτίμηση και αντιμετώπιση πιθανού ηφαιστειακού κινδύνου... 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΟΑΣΠ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) που θέλει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τον περασμένο Ιούλιο, μια σειρά από επιστημονικά όργανα τοποθέτησε στον βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία ελληνο-γαλλο-ισπανική αποστολή, σημαίνοντας έτσι την έναρξη της πρώτης μακροχρόνιας μελέτης της πιθανής υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, όπου πέρυσι υπήρξαν σημάδια ενεργοποίησης. 

Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος "Θέτις" και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα "Max Rover" του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλησαν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από "πρώτο χέρι", για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η αποστολή, αρχηγός της οποίας ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, πόντισε ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το "φούσκωμα" του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεπειγόντως υπό 24ωρη παρακολούθηση το ηφαίστειο της Σαντορίνης!"

Βρούτσης: Καθυστερεί η απονομή συντάξεων λόγω έλλειψης προσωπικού

Στις μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων, κυρίως κατά το 2011, οφείλεται σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η καθυστέρηση στις εγκρίσεις για απονομή συντάξεων. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον ίδιο, αναφέρουν... τόσο τη δυσχέρεια των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στον όγκο των αιτήσεων, όσο και για τις καθυστερήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι πολίτες που καταθέτουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού Εργασίας:

Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι 30.09.2012, ανέρχεται σε 85.333 για κύρια σύνταξη και 71.653 για επικουρική.

Ο μέσος χρόνος αναμονής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είναι 11 μήνες για τα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αττικής και Πειραιά και 10 μήνες για την υπόλοιπη Ελλάδα. Προσωρινή σύνταξη έχει χορηγηθεί σε 37.124 αιτούντες κύριας σύνταξης.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπου ο αριθμός των εισερχομένων αιτήσεων για λήψη εφάπαξ βοηθήματος βαίνει αυξανόμενος, οι ανεκτέλεστες αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ ανέρχονται σε 56.500 περίπου.

e-go

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Καθυστερεί η απονομή συντάξεων λόγω έλλειψης προσωπικού"

Ειδικό λογαριασμό και βίαιο ισοσκελισμό εσόδων δαπανών θέλουν οι Γερμανοί

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδυνάμωσης των μηχανισμών εποπτείας των ελληνικών δημοσιονομικών αλλά και η δημοσιοποίηση σχετικού εγγράφου που εστάλη από το Βερολίνο στην κυβέρνηση και το οποίο μεταξύ άλλων επαναφέρει τον ειδικό λογαριασμό δέσμευσης εσόδων ακόμη και από το ΦΠΑ.

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ επειδή, σύμφωνα με κύκλους του Κινήματος, «κάποιοι αμφισβητούν» ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απέδιδαν τη δήλωση του κ. Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών αρχηγών, ως απάντηση στη γερμανική απαίτηση για αφυκτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούσαν πάντως ότι σημασία δεν έχει τι αποστέλλεται αλλά τι «απαντά κανείς».

Νωρίτερα, σαφείς νύξεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι στο τελεταίο πρόγραμμα της Ελλάδας εισήχθησαν μηχανισμοί ελέγχου, που θα πρέπει πλέον να ενδυναμωθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν «αυτόματοι σταθεροποιητές».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ NON PAPER

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου» γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να εξισορροπούνται μέσω εσωτερικών προσαρμογών. Ως προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρεται και ο ειδικός λογαριασμός που θα τελεί υπό εξωτερική διαχείριση.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι "ο λογαριασμός που υιοθετήθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται για να διασφαλισθεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και εξασφαλίζεται συστήνοντας διεθνή διαχείριση (από την ΕΚΤ για παράδειγμα)".

«Όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται από τον είδικό λογαριασμό.
Οι δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα κατευθύνονται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα πληρώνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό».

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των εσόδων (φερ ειπείν αυτό από τον ΦΠΑ) από τον όγκο του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας θα μπορεί να μεταφέρεται κάθε μήνα στον ειδικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξισορροπείται με τη μείωση των πρωτογενών φαπανών ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Στο ενδεχόμενο και νέων απωλειών κενών στο διάστημα του προγράμματος η Ελλάδα θα καλύψει την τρύπα με ίδια μέσα. Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ταμειακών ελλειμμάτων.

Διαβάστε εδώ το σημείωμα στα αγγλικά

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικό λογαριασμό και βίαιο ισοσκελισμό εσόδων δαπανών θέλουν οι Γερμανοί"

Εμπλοκή για εργασιακά και «ειδικό λογαριασμό» στη σύσκεψη των τριών

Σοβαρή εμπλοκή με τα εργασιακά αλλά και με τη διαφαινόμενη απαίτηση της Τρόικα για «ειδικό λογαριασμό» στον οποίο θα κατατεθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι προέκυψε στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών όπως τουλάχιστον φανερώνουν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι οι δανειστές μας απαιτούν να έχουν οι ίδιοι τη διαχείριση των χρημάτων που θα μας δώσουν, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίγει ξανά το θέμα των εργασιακών.

«Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών, που δε συνεισφέρουν τίποτα στο δημοσιονομικό μας στόχο και που ουσιαστικά δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχει μεσολαβήσει πραγματικά τίποτα ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Οκτώβριο που να δικαιολογεί να ξανατίθενται παρόμοια θέματα. Τα είχαμε συζητήσει την περίοδο της άνοιξης πριν τη μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι το ακραίο όριο, όπως έχω πει και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την εφαρμογή της, χωρίς να έχουμε αποτελέσματα και αξιολόγηση, είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει παρόμοια συζήτηση».

«Δεν είμαστε προτεκτοράτο» συνέχισε, απευθυνόμενος στην Τρόικα, «αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας».

«Επίσης θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα», είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δανειστές μας απαιτούν η χρηματοδότηση της χώρας να γίνει σε κλειστό λογαριασμό και για το λόγο απευθυνόμενος στην Τρόικα χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό «προτεκτοράτο».

Μάλιστα, κύκλοι της Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι «υπάρχει υποψία» πως η Τρόικα αξιώνει την ύπαρξη ενός διαφορετικού λογαριασμού, ο οποίος θα είναι δεσμευμένος. Δηλαδή, ότι η δόση θα κατατεθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο των μέτρων. Λογαριασμός ο οποίος θα ελέγχεται από άλλο φορέα (EFSF) και πάντως όχι η ΤτΕ και το ΓΛΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες κρίνονται τα πιο κρίσιμα σημεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει μια πλήρη στροφή.

«Η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά. Αυξάνει την ταμειακή πίεση. Αλλιώς φανταζόμουν τη διαπραγμάτευση», συνέχισε και πρόσθεσε πως «εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση. Μέσα στις επόμενες μέρες κρίνονται τα τελικά στοιχεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει τη στροφή για έξοδο από την κρίση».

«Υπάρχουν περιθώρια, τα μέτρα να γίνουν στο εσωτερικό τους περισσότερο αναλογικά και ισορροπημένα χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις σε συντάξεις και φορολογία», συνέχισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μάλισατα πως «υπάρχουν περιθώρια τα μέτρα να γίνουν περισσότερο αναλογικά» και τόνισε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευτεί πολιτικά με τους δανειστές σε ανώτατο επίπεδο.

«Το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι καθαρά πολιτικό» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος. «Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε πως οι απαιτήσεις της Τρόικα για τα εργασιακά τον βρίσκουν κάθετα αντίθετο.

«Δεν θα δεχθώ και δεν θα ψηφίσω τις αξιώσεις της Τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι ήδη αποσαρθρωμένες», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Δεν έχουν σχέση με την δημοσιονομική εξυγίανση, θέλουν ουσιαστικά καθηλωμένους τους μισθούς», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι όσα επιμένει να ζητάει η Τρόικα τον βρίσκουν αντίθετο, καθώς οι αξιώσεις της ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις.

Μάλιστα προειδοποίησε πως εάν γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της τρόικας - και ο ίδιος, όπως είπε, αγωνίζεται να μην γίνουν - θα αυξηθεί η ανεργία και οι απολύσεις. «Οι αξιώσεις της είναι απαράδεκτες», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή για εργασιακά και «ειδικό λογαριασμό» στη σύσκεψη των τριών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news