facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Υπόθεση ΣΚΑΪ

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε κατάληψη στο κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων της εταιρείας προκειμένου, όπως υποστήριξε, να αποδείξει ένα τεράστιο ηθικό αλλά και οικονομικό σκάνδαλο. Η κατάληψη διακόπηκε από άμεση επέμβαση των ΜΑΤ τα οποία προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν την επόμενη ημέρα τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να τους ενημερώσουν για «ένα σκάνδαλο απέναντι στο φτωχό λαό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να χαρίσει τεράστια ποσά σε μεγαλοϊδιοκτήτες μειώνοντας το ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό σε όλους μας ως «χαράτσι» μέχρι και 60% στα μεγάλα εμπορικά ακίνητα. Επιπλέον όμως υποστήριξε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ αφού το τέλος δεν τους επιβλήθηκε ποτέ. Η ΓΕΝΟΠ έδωσε μια λίστα με εταιρείες που καλούνταν να απαντήσουν αν πλήρωσαν μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ είτε απαλλάχτηκαν για κάποιο λόγο.
Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των θιγόμενων εταιρειών και των συνδικαλιστών, αλλά η συζήτηση παρέμενε στο επίπεδο των εντυπώσεων αφού δεν παρουσιάστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Μέχρι σήμερα.

Οι ισχυρισμοί της ΓΕΝΟΠ περί της ρύθμισης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων εμπορικής χρήσης είναι ακριβείς. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, επί κυβέρνησης Παπαδήμου υπογράφτηκε υπουργική απόφαση που εισήγαγε ευνοϊκή διάταξη, η οποία είχε μάλιστα αναδρομικό χαρακτήρα. Η εξέλιξη αυτή δεν είδε το φως της δημοσιότητας και ομολογούμε ότι είχε διαφύγει και τη δική μας προσοχή. Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση με οσμή ηθικού και οικονομικού σκανδάλου που αξίζει να ερευνηθεί σε βάθος.

Ακόμα όμως περισσότερο πρέπει να διερευνηθεί αν ισχύουν οι καταγγελίες περί πλήρους απαλλαγής μεγάλων εταιρειών. Αν υπάρχει δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό σκάνδαλο. Για να διερευνηθεί όμως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, και αυτές δεν υπήρχαν. Μέχρι σήμερα.

Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου έφτασε στα γραφεία του ThePressProject ένας ανυπόγραφος φάκελος που περιείχε αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ του κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση Φαληρέως 2 και Εθνάρχου Μακαρίου. Του κτιρίου δηλαδή που στεγάζεται ο ΣΚΑΪ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Μετά από προσεκτική ανάλυση του αντιγράφου και τη διασταύρωση των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτό (στο βαθμό που μας ήταν δυνατό) συμπεράναμε ότι το αντίγραφο αυτό είναι πραγματικό. Δεν φέρει δηλαδή καμία ένδειξη αλλοίωσης ή μοντάζ και τα στοιχεία που περιλαμβάνει (Ονόματα, ΑΦΜ, Στοιχεία ζώνης κ.λπ.) είναι ακριβή.

Υπηρετώντας τη δημοσιογραφία όπως την αντιλαμβανόμαστε, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε σήμερα το έγγραφο αυτό που δίνει αρκετές απαντήσεις και γεννάει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Είναι δυνατόν ένας μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός που επιτίθεται συχνά σε όσους φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν να πράττει διαφορετικά πίσω από την πλάτη της κοινωνίας; Τούτο είναι το μόνο ερώτημα που για να απαντηθεί οριστικά θα χρειαστεί να δοθούν διευκρινιστικές απαντήσεις από τον ίδιο τον δημοσιογραφικό οργανισμό. Εμείς παρακάτω σας παραθέτουμε απλά τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Το TPP μπορεί να δημοσιεύει πληροφορίες που πιθανώς εκθέτουν ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής μας ζωής, διότι δεν έχει εξαρτήσεις. Ο λόγος για τον οποίον τα ΜΜΕ σιωπούν, είναι ακριβώς διότι έχουν τέτοιου τύπου εξαρτήσεις, και κανείς δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει. Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ζωντανή μια δημοσιογραφία που τάσσεται με το μέρος του πολίτη και όχι της διαπλοκής, είναι αν ο πολίτης αυτός θέλει να την κρατήσει ζωντανή, αν τη διαβάζει και τη στηρίζει. Ζητούμε την οικονομική υποστήριξή σας.

Το νομικό πλαίσιο
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε υπουργός οικονομίας, ανακοινώνει από τη ΔΕΘ την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, ενός Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που στην ελληνική οικονομία και κοινωνία έγινε γνωστό ως «χαράτσι». Το τέλος αυτό θα αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τα ταμεία της.

Πριν καν ψηφιστεί ο νόμος, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις πολιτών και συνδικάτα προαναγγέλλουν ότι θα τον προσβάλουν στα δικαστήρια και στο ΣτΕ. Για να μην καταπέσει ο Νόμος (4021/2011) σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να είναι αναλογικός. Για να μπορέσει να περάσει από το ΣτΕ ο νόμος περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια με βάση το μέγεθος, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης του κάθε ακινήτου. Μετά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας στον Νόμο περιλαμβάνονται επιπλέον ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μειώσεις ή ακόμα και απαλλαγές για συγκεκριμένες ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού (ανάπηρους, μακροχρόνια άνεργους, πολυτέκνους).

Μετά την ψήφιση του Νόμου εκδίδεται η υπουργική απόφαση (1211/10-10-2011 ΦΕΚ 2298 Β’13-10-2011) και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι θιγόμενοι φορείς προχωρούν σε καταγγελία στο ΣτΕ. Ενώ όμως το ΣτΕ συνεδριάζει για να αποφανθεί αν το αίτημα ακύρωσης που αμφισβητεί την αναλογικότητα του Νόμου έχει βάση, εκδίδεται νέα υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον τότε αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Παντελή Οικονόμου (ΠΝΠ ΦΕΚ Α 262/16-12-2011), η οποία περιλαμβάνει μια ακόμα παράγραφο. Το ΣτΕ αποφαίνεται επί της προσφυγής (περί της πρώτης υπουργικής απόφασης) και την κρίνει συνταγματική και αναλογική. Ο νόμος όμως πλέον εφαρμόζεται διαφορετικά.

Η παράγραφος που προστίθεται στην τελική υπουργική απόφαση προβλέπει: «Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων (1000), ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους του πίνακα θα υπολογίζεται μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων (1000) τμήμα και εξήντα τοις εκατό (60%) για το άνω των δυο χιλιάδων (2000) τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου». Η αλλαγή αυτή εκδίδεται την τελευταία μέρα συνεδρίασης του ΣτΕ και δεν προσδιορίζει μόνο το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 αλλά έχει και αναδρομική ισχύ για το 2011 (αχρηστεύοντας ουσιαστικά την απόφαση του ΣτΕ). Η ουσιαστική αλλαγή αυτή περνάει βεβαίως εντελώς απαρατήρητη από τα ΜΜΕ.

Το νέο άρθρο προσφέρει απλά έκπτωση μέχρι και 60% σε εμπορικά ακίνητα με μεγάλο εμβαδόν και άρα ενδέχεται να επηρεάζει σοβαρά την αναλογικότητα του νόμου.

Η υπόθεση ΣΚΑΪ
Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου του 2012 η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου και καταγγέλλει ότι με τη χαριστική διάταξη που προστέθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου χαρίστηκαν σε μεγαλοϊδιοκτήτες μεγάλα ποσά, την ώρα που επί μήνες οι μικροοφειλέτες απειλούνταν με διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ.

Εκτός όμως αυτών, η ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιβλήθηκε καν το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ και μεταξύ άλλων θέτει ερωτήματα για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο ΣΚΑΪ αντιδρά άμεσα με ανακοίνωσή στην οποία επιτίθεται στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο, και αναφέρει ότι η εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ κομ» είναι ενοικιαστής και όχι ιδιοκτήτης και άρα –σύμφωνα με το νόμο– δεν καταβάλλει τέλος ακινήτων (ολόκληρη η ανακοίνωση δεξιά στις παραπομπές). Η εταιρεία διαμηνύει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίων της ΓΕΝΟΠ καταγγέλλοντάς τη για «ψευδή στοιχεία».

Η ΓΕΝΟΠ απαντά στην ανακοίνωση του ΣΚΑΪ με πέντε ερωτήσεις:

1. Ο ΣΚΑΪ στεγάζεται στο κτίριο στην οδό Φαληρέως 2 και Εθνάρχου Μακαρίου;
2. Το συγκεκριμένο κτίριο πληρώνει χαράτσι;
3. Δεν γνωρίζετε ότι όταν έρχεται το χαράτσι, έρχεται στον ενοικιαστή, και αυτός κάνει συμψηφισμό με τον υπόχρεο που είναι ο ιδιοκτήτης;
4. Δεν αναρωτηθήκατε γιατί ο λογαριασμός σας δεν έχει χαράτσι;
Κυρίως όμως θέλουμε να ρωτήσουμε, αφού όπως λέτε εσείς δεν ξέρετε τίποτα γιατί δεν είστε ιδιοκτήτες
5. Μήπως γνωρίζετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου από τον οποίο ενοικιάζει και εκπέμπει ο ΣΚΑΙ;

Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα. Καταρχάς ο ΣΚΑΪ (εταιρεία «Ειδήσεις ντοτ κομ») στεγάζεται όντως στην προαναφερθείσα διεύθυνση. Επιπλέον, από τη δική μας εμπειρία, το ΕΕΤΗΔΕ που πληρώνεται όντως από τον ιδιοκτήτη έρχεται στον λογαριασμό του ενοικιαστή και αυτός αναλαμβάνει να το καταβάλει.


Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποιος που να αναρωτήθηκε γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το συγκεκριμένο τέλος στον λογαριασμό του κτιρίου, σύμφωνα όμως με τον λογαριασμό που έχουμε στα χέρια μας και δημοσιεύουμε σήμερα, το ειδικό τέλος δεν φαίνεται να έχει επιβληθεί. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός περιόδου κατανάλωσης 1/7/2012-1/8/2012 (στην οποία θα έπρεπε να περιληφθεί το ΕΕΤΗΔΕ όπως σε όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς) περιλαμβάνει την ειδοποίηση: «Η ΔΕΗ βάσει των Νόμων 25/75, 429/76, 1080/80, 2130/93, 2644/98, 4021/11 όπως ισχύουν είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά υπέρ ΔΗΜΩΝ-ΕΡΤ-ΕΕΤΗΔΕ και να διακόπτει την παροχή εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον πελάτη» ωστόσο στην θέση που θα έπρεπε να αναγράφεται το ΕΕΤΗΔΕ υπάρχει κενό.


Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ δεν λέει ψέματα. Όντως ο λογαριασμός δεν έρχεται στην εταιρεία «Ειδήσεις ντοτ κομ» αλλά στην εταιρεία ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. Η εταιρεία αυτή, που απασχολεί έναν (1) εργαζόμενο, εμφανίζεται στη σελίδα της ταυτότητας της Καθημερινής ως θυγατρική της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Α.Ε. η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της. Στο ΔΣ της εταιρείας βρίσκουμε τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο, τον Βασίλειο Διαμαντόπουλο, τον Ιωάννη Σιγάλα και τον Χρήστο Αγραφιώτη. Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του καταστατικού της, σκοπός της εταιρείας είναι: «Οι οικοδομικές κατασκευαστικές εργασίες και η εκτέλεση τεχνικών έργων πάσης φύσεως. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από τα ενοίκια που εισπράττει από τα γραφεία που μισθώνει σε άλλες εταιρείες. Η εταιρεία έχει επίσης έσοδα από την τιμολόγηση των κοινοχρήστων δαπανών που αφορούν το κτίριο που έχει στην κατοχή της». Η εταιρεία έχει έδρα στην ίδια διεύθυνση που στεγάζεται και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ο ΣΚΑΪ.

Στο καταστατικό της εταιρείας αναφέρεται «το κτίριο που έχει στην κατοχή της» και όχι «τα κτίρια». Επιπροσθέτως, το καταστατικό της δεν προβλέπει υπενοικίαση ακινήτων και άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ακίνητο επί της Φαληρέως 2 και Εθνάρχου Μακαρίου, στο οποίο στεγάζεται ο ΣΚΑΪ, είναι το ακίνητο που έχει στην κατοχή της η ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.

Τούτο μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Ο κύριος Αλαφούζος ως ενοικιαστής του κτιρίου δεν φέρει καμία ευθύνη για την μη επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ –και ως εκ τούτου την μη καταβολή του-. Την ευθύνη την έχει όλη ο εαυτός του.

Περισσότερα ερωτήματα για τον ΣΚΑΪ
Μετά από την περίεργη επίθεση που δεχτήκαμε μέσω twitter για το δημοσίευμά περί αποφυγής του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) από δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, ήρθαν στα χέρια μας σήμερα περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά δημιουργούνται νέα ερωτήματα, όχι μόνο για το αν πλήρωσε η ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ του 2012 αλλά και για το αν πλήρωσε το κανονικό του 2011.

Όπως φαίνεται και στον λογαριασμό που δημοσιεύσαμε την Παρασκευή, το κτήριο επί της Φαληρέως και Εθνάρχου Μακαρίου φαίνεται να μην πληρώνει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), αφού όλοι οι συντελεστές του υπολογισμού παραμένουν μηδενικοί. Τούτο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει πετύχει κάποιου είδους απαλλαγή, κάτι που προβλημάτισε και τη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, η οποία είχε αποστείλει επίσημη ερώτηση προς τον Δήμαρχο Πειραιώς, κο Βασίλη Μιχαλολιάκο, από τις 27 Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή αυτή η κυρία Σακοράφα ζητάει να ενημερωθεί βάσει ποιας κατηγορίας απαλλαγής το κτήριο με αριθμό παροχής 6 86352547 01 6 δεν επιβαρύνεται με τέλος ακίνητης περιουσίας.


Η επιστολή παρέμεινε αναπάντητη από τον Δήμαρχο Πειραιώς. Αντίθετα, σε ανάλογη επιστολή της κυρίας Σακοράφα προς τον Δήμαρχο Αμαρουσίου δόθηκαν εξηγήσεις (σύμφωνα με τις οποίες η μείωση των τμ έγινε βάση εγγράφων που κατέθεσε ο ενδιαφερόμενος και για τα οποία έχει διαταχτεί έλεγχος).

Από το λογαριασμό που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός παροχής ανήκει στο κτίριο της ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ που στεγάζεται ο ΣΚΑΪ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Επειδή ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ μας πρότεινε να μιλήσουμε με τη ΔΕΗ και να κάνουμε έρευνα, εμείς το κάναμε και μάθαμε ότι το ΕΕΤΗΔΕ βάσει νόμου υπολογίζεται επί του ΤΑΠ, και άρα εφόσον αυτό είναι μηδενικό, είναι φυσιολογικό να μην επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ σε κτίρια που δεν έχουν υποχρέωση να το πληρώνουν.

Ο νόμος βάσει του οποίου θα μπορούσε η ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ να αποφεύγει την καταβολή ΤΑΠ είναι ο 2130/93. Στο άρθρο 24 στην Παράγραφο 7 μαθαίνουμε ότι απαλλαγή του ΤΑΠ δικαιούται

1) Το ελληνικό δημόσιο
2) Οι Ναοί και οι Ιερές Μονές
3) Οι χώροι λατρείας αναγνωρισμένων θρησκευμάτων
4) Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημοσίου χαρακτήρα
5) Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
6) Τα αθλητικά σωματεία
7) Οι πρεσβείες
8) Τα υπό ανέγερση κτίρια
9) Οι κοινόχρηστοι χώροι
10) Τα νεκροταφεία
11) Οι στάβλοι

Τούτο μπορεί να σημαίνει ότι η ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ δεν έχει πληρώσει ούτε το χαράτσι του 2011, ενώ επίσης εδώ και χρόνια δεν έχει πληρώσει τέλος ακίνητης περιουσίας αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε ένα καταχρεωμένο δήμο, όπως αυτός του Πειραιά.

Επιπλέον δημιουργείται τώρα και το ερώτημα με ποιο τρόπο το κτίριο που στεγάζει το ΣΚΑΪ έχει απαλλαγεί του ΤΑΠ. Είναι άραγε το κτίσμα ακόμα υπό ανέγερση ή, ακόμα χειρότερα, θεωρείται κτήριο φιλανθρωπικής οργάνωσης;

Θα περιμένουμε τώρα και αυτές τις απαντήσεις.

thepressproject

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση ΣΚΑΪ"

Απίστευτη "μάσα": Πλήρωναν parking 8 χρόνια, χωρίς να το χρησιμοποιούν

Επί οκτώ χρόνια o ΕΛΟΤ πλήρωνε πάρκινγκ στο Περιστέρι για τους εργαζόμενους, αλλά τα γραφεία του Οργανισμού βρίσκονταν στα... Πατήσια και συγκεκριμένα Αχαρνών 313.

Έτσι επί 97 συναπτούς μήνες, ο ΕΛΟΤ κατέβαλε ενοίκιο για ένα οικόπεδο που θα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες στάθμευσης των οχημάτων των εργαζομένων του οργανισμού δίπλα στο νέο κτίριο, χωρίς ωστόσο κάποιος να κάνει χρήση.

 Η διαπίστωση αυτή περιέχεται σε έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκηση του 2010. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την μετακίνηση του ΕΛΟΤ στο ιδιόκτητο κτίριο του το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω - είχε αγοράσει το 1997, αλλά μέχρι το 2009 δεν το χρησιμοποιούσε. Αντίθετα μίσθωνε άλλο κτίριο στα Πατήσια αντί 30.000 ευρώ μηνιαίως μέχρι την περίοδο εκείνη. Ο ΕΛΟΤ κατέβαλε πάνω από 1,1 δις. δρχ. το 1997 για την αγορά του κτιρίου στο Περιστέρι, χωρίς ωστόσο να το χρησιμοποιήσει μέχρι το 2011 οπότε και μετέφερε τις εγκαταστάσεις του στον ιδιόκτητο κτίριο.

 Εκτός όμως της προαναφερόμενης σπατάλης, ο οργανισμός πλήρωνε και μισθωτή για διπλανό οικόπεδο όπου και θα στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους οι εργαζόμενοι, όταν θα χρησιμοποιούσαν το νέο ιδιόκτητο κτίριο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΕΔΔ, η σύμβαση μίσθωσης του οικοπέδου, μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, υπογράφθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1997 και είχε διάρκεια έξι ετών. Μετά τις 14/11/2003 που έληξε το ιδιωτικό συμφωνητικό, όπως αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, η σύμβαση αυτή μετετράπη σε αορίστου χρόνου και τελικά καταγγέλθηκε από τον ΕΛΟΤ στις 21/12/2005. Η έκθεση δεν αναφέρει το συνολικό ύψος του τιμήματος που κατέβαλε ο ΕΛΟΤ για την παροχή αυτή που δεν έκανε ποτέ χρήση.

Αυτά, και άλλα πολλά στοιχεία, έχουν κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα. Στον ΕΛΟΤ, τον οποίο τώρα πάνε για εκκαθάριση στο πλαίσιο μείωσης των δημοσίων οργανισμών, το «φαγοπότι» ήταν μεγάλο. Οι καταγγελίες ωστόσο που έχουν γίνει στην Εισαγγελία Αθηνών, μπορεί να βάλει φρένο στην εκκαθάριση του οργανισμού, η οποία λέγεται ότι θα οδηγήσει σε κουκούλωμα της όλης υπόθεσης.

Η όλη υπόθεση δείχνει το ποιον της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, από τους μανδαρίνους της δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς το φαινόμενο ήταν διαχρονικό και διακομματικό, καθώς η έλευση της ΝΔ το 2004, παρόλο που οδήγησε σε καταγγελία της σύμβασης, χρειάστηκε να έρθει η Τρόικα στην Ελλάδα για να βάλει σε τάξη τον ΕΛΟΤ. Και είναι ζήτημα, αν η μεταφορά έδρας του οργανισμού, έγινε σύννομα και χωρίς νέο φαγοπότι....

fpress

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη "μάσα": Πλήρωναν parking 8 χρόνια, χωρίς να το χρησιμοποιούν"

Δεν έκοψες απόδειξη... τότε είναι κερασμένα!

«Κέρασμα» και με... τον νόμο όταν δεν κόβεται απόδειξη. Οι νέοι κανόνες δεν θα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και δικηγόρους, γιατρούς, ηλεκτρολόγους, οδηγούς, ταξί, υδραυλικούς, εστιατόρια κ.ά.

Με την υποχρεωτική πώληση προϊόντων και υπηρεσιών τους δωρεάν απειλούνται οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που δεν εκδίδουν απόδειξη λιανικής.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σύντομα στους νέους Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών αναμένεται να εντάξει διάταξη με την οποία όσοι επιχειρηματίες δεν «κόβουν» απόδειξη αμέσως θα δίνουν το δικαίωμα στον πελάτη τους να αγοράζει χωρίς να πληρώνει το αντίτιμο του προϊόντος ή της υπηρεσίας.
 
Οι κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών που αντικατέστησαν τις αγορανομικές διατάξεις βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση και αναμένεται ο κ. Σκορδάς να ενσωματώσει και αυτήν την ποινή για τους φοροφυγάδες.
 
Η υποχρέωση αυτή ισχύει στην Κροατία, όπου μάλιστα εκεί οι επιχειρηματίες πρέπει να την αναγράφουν και στους τιμοκαταλόγους.
 
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να μειώσει την φοροδιαφυγή, δίνοντας ένα «όπλο» στα χέρια των καταναλωτών.
 
Πληροφορίες θέλουν επίσης τον υφυπουργό να θεσπίζει αυτήν την υποχρέωση όχι μόνο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και για εκείνους που πωλούν προϊόντα. Δηλαδή, η εφαρμογή της θα είναι για δικηγόρους, γιατρούς, ηλεκτρολόγους, ταξί, υδραυλικούς, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ κ.λπ., όπως και για σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών κ.ά.
 
Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν και στην ανάρτηση στους χώρους των καταστημάτων τους ή στους τιμοκαταλόγους αυτής της νέας διάταξης ώστε οι καταναλωτές να μπορούν άμεσα να τιμωρούν... τους επιτήδειους που φοροδιαφεύγουν μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει και σε ανάλογες ενέργειες που έχουν σαν στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των καταναλωτών στους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών.
 
Πιο συγκεκριμένα έχει θεσπίσει την υποχρέωση στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους αναλυτικά την αξία του γεύματος, του καφέ, του αναψυκτικού ή του ποτού. Δηλαδή να παρουσιάζουν την καθαρή αξία πριν την επιβολή του ΦΠΑ, το ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ και την τελική τιμή.
 
Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που πωλούν βιομηχανικά προϊόντα. Για παράδειγμα στα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, παιχνιδιών κ.λπ. θα πρέπει να υπάρχουν πινακίδες όπου θα αναγράφονται οι τιμές προ και μετά την επιβολή ΦΠΑ.
 
Έτσι, με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να διεκδικούν μείωση της καθαρής τιμής του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται και ο επιχειρηματίας για την έκδοση απόδειξης αλλά και για την απόδοση του ΦΠΑ.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει και ο κίνδυνος ο επιχειρηματίας να προτείνει στον πελάτη για το ΦΠΑ για παζάρι. Ωστόσο, είναι προτιμητέο να μοιράζει αυτή τη διαφορά αλλά το κράτος να έχει μια σταθερή ροή εσόδων παρά να μην τον εισπράττει καθόλου.
 
Δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν και στην ανάρτηση, στους χώρους των καταστημάτων τους ή στους τιμοκαταλόγους, αυτής της νέας διάταξης, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν άμεσα να τιμωρούν... τους επιτήδειους που φοροδιαφεύγουν μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έκοψες απόδειξη... τότε είναι κερασμένα!"

Χρυσή ομερτά για τις 187 offshore

Εναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» για το ελληνικό «Λιχτενστάιν» και μολονότι οι πρώτοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ ξεσκέπασαν «όργιο φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από δεκάδες εξωχώριες εταιρείες, ο ένας φορέας πετάει το «μπαλάκι» στον άλλο με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των ελέγχων, της βεβαίωσης οφειλών και της είσπραξης σημαντικών ποσών, ενώ για πολλές υποθέσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής

Ως διά μαγείας» μια τεράστια υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής μέσω ενός δικτύου από εκατοντάδες υπεράκτιες εταιρείες (offshore) που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια στο Κρανίδι Αργολίδας «κόλλησε» εδώ και 14 μήνες στις ελεγκτικές υπηρεσίες και μάλιστα τώρα βεβαιωμένες παραβάσεις κινδυνεύουν με παραγραφή και οι επιτήδειοι με απαλλαγή.

Μέσα από γραφειοκρατικές δαιδαλώδεις διαδικασίες και με τον έναν φορέα να «πετάει το μπαλάκι» στον άλλον, το Δημόσιο δεν έχει καταφέρει να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ σε πολλές περιπτώσεις λόγω διοικητικών εμπλοκών, κενών στην επικοινωνία και αλληλοκαλύψεων έχασε τα ίχνη δεκάδων offshore που λειτουργούσαν ως πλυντήρια μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.

Το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά κύκλωμα των 187 offshore στο Κρανίδι, που μετέτρεψε τη περιοχή σε «φορολογικό παράδεισο» διεθνούς φήμης και είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας πριν από ένα χρόνο το «Εθνος της Κυριακής», παραμένει για τις αρμόδιες υπηρεσίες ένας «άγνωστος Χ» όσον αφορά στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και το εύρος της κομπίνας σε βάρος του Δημοσίου.

Ογκώδεις φάκελοι με σκοτεινές διαδρομές χρήματος, πρόσωπα-φαντάσματα και πολλά προς διερεύνηση σκοτεινά σημεία ανατέθηκαν σε δύο υπαλλήλους της τοπικής εφορίας οι οποίοι εκ των πραγμάτων αδυνατούσαν να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων και των μυστικών ή ψευδών παραστατικών και συναλλαγών προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Δεν είναι τυχαίο ότι η αδυναμία ελέγχων και διεκπεραίωσης των υποθέσεων με τη βεβαίωση των πρόσθετων φόρων και προστίμων και την είσπραξη των χρημάτων προβαλλόταν από κάποιους και ως κίνητρο για να προτιμάται το Κρανίδι ως έδρα για offshore εταιρείες.

Το σκηνικό στο «ελληνικό Λιχτενστάιν» με τα κοσμικά θέρετρα Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη και με θέα τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες συνθέτουν εικονικές αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων, πλασματικές ή ανύπαρκτες δηλώσεις και παραστατικά στην εφορία, εμπλοκή δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες που κάνουν τα «στραβά μάτια» όχι μόνο στα φορολογικά αλλά και στις καταπατήσεις δασών και αιγιαλών.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι 187 offshore του Κρανιδίου αποτελούν ανεκμετάλλευτη «φλέβα χρυσού» για το Δημόσιο, καθώς από τους πρώτους έλεγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι οι περισσότερες από αυτές συμμετέχουν σε «όργιο φοροδιαφυγής» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα «σοδειά» αποκαλύψεων από το ΣΔΟΕ σχετίζεται με πολυτελείς ιδιοκτησίες στην περιοχή, οι οποίες ωστόσο δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των δικαιούχων τους. Πλήθος είναι τα ψευδή στοιχεία τόσο για τα ποσά των αγοραπωλησιών όσο και για την κατοχύρωση των φορολογικών «απαλλαγών».

Για περίπου 25 εταιρείες που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι το πραγματικό ποσό της συναλλαγής σε σχέση με αυτό που εμφανίστηκε στο συμβόλαιο είναι πενταπλάσιο έως και εφταπλάσιο. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκε offshore με ιδιοκτησία αξίας 100 εκατ. ευρώ που δήλωνε δικαίωμα φοροαπαλλαγής, ωστόσο ο έλεγχος ανέδειξε ότι ο φόρος που της αναλογεί είναι 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μέχρι στιγμής παραμένει απροσδιόριστο πόσες εξωχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι εφορίες πρέπει να εξετάσουν αν πράγματι δικαιούνται απαλλαγές.

Σε μια άλλη περίπτωση, η αξία του ακινήτου που κατείχε offshore είχε δηλωθεί 1 εκατ. ευρώ. Οταν έγινε η μεταβίβαση, στο συμβόλαιο αναγράφηκε τίμημα 2,5 εκατ. αλλά τελικά από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι η πραγματική αξία της συναλλαγής ήταν 4,75 εκατ. ευρώ και τώρα ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων.

Και ο κατάλογος των «παραδόξων» δεν έχει τελειωμό. Σε μια ακόμη μεταβίβαση από offshore, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι ενώ στο συμβόλαιο το ακίνητο αναφερόταν ως αγροτεμάχιο, στη δήλωση της εταιρείας εμφανιζόταν ως? βοσκότοπος με αποτέλεσμα να μην πληρωθεί ούτε το ΕΤΑΚ.

Επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου ανάλογα τη θέση που βρίσκεται το κτήμα, η αξία μπορεί να φτάσει για τα εκτός σχεδίου οικοδομήσιμα αγροτεμάχια έως και 50.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ αν πρόκειται για βοσκοτόπι ή δασικό δηλώνεται προς 2.000 ευρώ/στρ. Αν είναι κτήμα με ελαιόδενδρα μπορεί ανάλογα με τη θέση να κυμαίνεται από 5.000 έως 20.000 το στρέμμα. Ετσι, σε όλα σχεδόν τα συμβόλαια οι εκτάσεις εμφανίζονται ως βοσκοτόπια με χαμηλή αξία.

Οπως εξηγούν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, αυτή είναι η πιo συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθούν οι επιτήδειοι για να αποκρύπτουν εισοδήματα και να χάνονται τα ίχνη των συναλλαγών και των πληρωμών μέσω offshore.

Κατάργησαν την Εφορία
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να διεκπεραιώσουν το τεράστιο έργο που απομένει να γίνει.

Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της ΔΟΥ Ναυπλίου, που δήλωσε αδυναμία να ολοκληρώσει τους ελέγχους ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές αλλά και να εισπραχθούν τα ποσά, αφού ο τεράστιος φόρτος είχε αφεθεί στις «πλάτες» δύο μόνο υπαλλήλων της Εφορίας Κρανιδίου.

Και αντί η συγκεκριμένη εφορία να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό ως «ειδική περίπτωση» αποφασίσθηκε η κατάργησή της.

Οι φάκελοι των ελεγχόμενων offshore μεταφέρθηκαν στο Ναύπλιο που ήδη είχε μεγάλο φόρτο, με αποτέλεσμα η προϊσταμένη να «σηκώσει τα χέρια» και να προειδοποιήσει ότι αδυνατεί να διεκπεραιώσει τους ελέγχους με ορατό τον κίνδυνο τα όποια αδικήματα φοροδιαφυγής να παραγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Μαυραγάνη ήταν ότι ο έλεγχος των συγκεκριμένων offshore θα γίνει τελικά από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, ενώ θα παραταθεί και το περιθώριο παραγραφής κατά έναν χρόνο.

Οφειλή 6 εκατ. από 4 ελέγχους
Για να κατανοηθεί η δυνατότητα είσπραξης φόρων, αλλά και το μέγεθος της πιθανής φοροδιαφυγής στο Κρανίδι, αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο από τον έλεγχο τεσσάρων ιδιοκτητών offshore προέκυψε οφειλή 6 εκατ. ευρώ, η οποία και διευθετήθηκε. Το ποσό είναι εξωπραγματικό σε σύγκριση με τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε η εφορία από το σύνολο των offshore επί σειράν ετών.

- Σε ειδικές περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει για τις offshore ακόμα και φοροαπαλλαγές, μόνο που αρκετοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι δικαιούχοι τέτοιων προνομιακών ρυθμίσεων χωρίς καν να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο

- Για να απαλλαγεί μια offshore για την κατοχή ακινήτου, ο νόμος επιβάλλει να έχει έδρα σε χώρα της ΕΕ, π.χ. αν με έδρα τις Αζόρες είχε ακίνητο στο Κρανίδι, έπρεπε μέχρι 1/1/2010 να μεταφέρει την εταιρεία σε χώρα της ΕΕ. Επίσης, έπρεπε να έχει ΑΦΜ ήδη από την 1/1/2010 στην Ελλάδα.

- Ο φόρος 15% που επιβάλλεται σε offshore εκτός ΕΕ πληρώνεται ετησίως επί της δηλωθείσας αξίας του ακινήτου που τις περισσότερες φορές είναι αισθητά χαμηλότερη, πέντε έως επτά φορές. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι έχουν καταδείξει «όργιο φοροδιαφυγής» για την περίοδο πριν από την 1/1/2010, οπότε οι offshore της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογούνταν μόλις με 3%. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τι συνέβη από την ημέρα που ο φόρος ανέβηκε στο 15%?

Τα κόλπα
Πουλούσαν στον εαυτό τους χωρίς να πληρώνουν φόρο

Από το σύνολο των 187 offshore του Κρανιδίου ενεργές είναι 104, εκ των οποίων οι 92 αναφέρονται σε αγορά ακινήτου. Οι 29 δημιουργήθηκαν για να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, έχουν πάρει ΑΦΜ αλλά δεν έχουν καμία δραστηριότητα, συνεπώς και φορολογική «ουσία».
Να σημειωθεί ότι από τη λίστα των 187 offshore, το 2003 είχαν κάνει παύση εργασιών 84. Οι εταιρείες αυτές είχαν συσταθεί για αγορά ακινήτου και από τη στιγμή που έγινε η συναλλαγή έπαψαν να ισχύουν.

Στην κατηγορία των 84 ανενεργών offshore έγινε έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο Κρανιδίου. Το ΣΔΟΕ πήρε όλες τις μεταβιβάσεις των ακινήτων και από τα συμβόλαια βρέθηκε ποιοι ήταν οι αγοραστές, σε καθεμία περίπτωση.

Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ ερεύνησε αν αυτός που αγόρασε είχε την οικονομική δυνατότητα, εισοδήματα στην Ελλάδα, αν συντρέχουν λόγοι να μη φορολογηθεί ή αν απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες». Ετσι εντοπίστηκε ότι οι περισσότεροι αγοραστές των ακινήτων αυτών κατά κύριο λόγο ήταν οι ιδιοκτήτες των offshore, που τα μεταβίβασαν από την εταιρεία τους στον? εαυτό τους για να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο 3% που ίσχυε εκείνη την περίοδο.

Οι έλεγχοι έδειξαν επίσης ότι πλην ελαχίστων, όλοι αυτοί δεν κατοικούσαν ούτε στο Κρανίδι ούτε στο Ναύπλιο, αλλά ήταν εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που είχαν φορολογική έδρα τη ΦΑΕ Πειραιά, τη ΦΑΕ Αθηνών, την Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού, άλλοι τη Δ' Αθηνών, την Α' Πειραιά, Δ' Πειραιά, την Κηφισιά, το Ψυχικό, τη Γλυφάδα, το Π. Φάληρο. Σε αυτές τις εφορίες το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έστειλε «δελτία πληροφοριών» με συνημμένα τα συμβόλαια, για να διερευνηθεί αν οι αγοραστές έχουν δηλώσει τη συγκεκριμένη συναλλαγή και αν είχαν το εισόδημα για να την κάνουν.

Από τις πρώτες απαντήσεις των εφοριών προέκυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι ιδιοκτήτες δεν είχαν καν δηλώσει τις αγορές και κλήθηκαν εκ των υστέρων να το πράξουν. Για κάθε offshore εμφανίζονταν περισσότεροι του ενός συνδικαιούχοι (οικογένειες, συγγενείς κ.λπ.), υπήρξαν περιπτώσεις και με 10 συνδικαιούχους, οπότε ο έλεγχος επεκτάθηκε σε όλους για το αντίστοιχο ποσοστό του μεριδίου τους. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, δύο Ουκρανών αγοραστών, το ΣΔΟΕ έστειλε το δελτίο πληροφοριών στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για να αποκαλυφθεί ότι οι συγκεκριμένοι δεν είχαν κάνει ούτε δήλωση του ακινήτου. Κλήθηκαν από τη ΔΟΥ να το δηλώσουν και πλήρωσαν φόρο μαζί με το πρόστιμο. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν αγοράσει ακίνητα αξίας από 3 εκατ. έως 10 εκατ. και ελέγχεται αν είχαν αυτή την οικονομική δυνατότητα.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσή ομερτά για τις 187 offshore"

Κάτι Τρέχει με … τα Σκόπια !

Γράφαμε πριν 2 βδομάδες ότι η χώρα μας σύντομα θα αντιμετωπίσει πίεση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, καθώς ο διεθνής παράγοντας συνδέει την επίλυση του ζητήματος αυτού με την σταθερότητα της γειτονικής μας χώρας, η οποία όλο και περισσότερο θα τίθεται εν αμφιβόλω από τον αυξανόμενο αλυτρωτισμό του εκεί αλβανικού στοιχείου. 
Μόλις τρεις ημέρες μετά το εν λόγω Σχόλιο του energia.gr, ήρθε, ως έμμεση επιβεβαίωση, η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Είναι φανερό πως με την πρόταση αυτή η ελληνική πλευρά ήθελε να “πετάξει το μπαλάκι” στο διπλωματικό τεραίν του αντιπάλου, προλαβαίνοντας τις διεθνείς πιέσεις.

Την εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα. Τελευταίο παράδειγμα η αδικαιολόγητη, αβάσιμη και αστήρικτη απόφαση των τελωνειακών αρχών της χώρας να διακόψουν τη δυνατότητας χρήσης από την ΟΚΤΑ, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕ, της απλουστευμένης διαδικασίας εισαγωγών – εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου. Μολονότι η ΟΚΤΑ είναι το μοναδικό διυλιστήριο στην ΠΓΔΜ και, ως εκ τούτου, η απόφαση βλάπτει την ομαλή τροφοδοσία με προϊόντα πετρελαίου των αγορών της χώρας, αλλά και του γειτονικού Κοσόβου, οι τελωνειακές αρχές των Σκοπίων προτίμησαν να προχωρήσουν στην απόφαση αυτή μετά από έναν έλεγχο που πηγές της ΟΚΤΑ καταγγέλλουν ως ανακριβή, και ο οποίος, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε με μεθόδους μη σύμφωνες με τη διεθνή πρακτική και διαδικασία. Μάλλον γινόμαστε μάρτυρες άλλου ενός επεισοδίου του παροξυσμού των αρχών της ΠΓΔΜ ενάντια στην χώρα μας. Το προηγούμενο διάστημα στο προσκήνιο ήταν η υποκλοπή της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς μέσα από εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι- με τη … διασπορά αγαλμάτων του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την αγιοποίηση του τελευταίου από την σχισματική “Μακεδονική” Εκκλησία και άλλα … ηχηρά παρόμοια (για να θυμηθούμε και τον  Αλεξανδρινό μας ποιητή και πραγματικό κληρονόμο του Ελληνιστικού κόσμου που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος).

Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση ανάλογων προκλήσεων από πλευράς ΠΓΔΜ, τη στιγμή, μάλιστα, που και η Ε.Ε. – εκτός από τις ΗΠΑ – φαίνεται τελευταία να πιέζουν την χώρα μας στο θέμα του ονόματος. Φέτος, για πρώτη φορά, η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της χώρας, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κάνει αναφορά στον όρο “μακεδονικός”, ενώ δείχνει την διάθεση να εμπλακεί η ΕΕ στην ουσία της διαφοράς για το όνομα, η οποία, ως σήμερα, συζητείται αποκλειστικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι: «Μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο επίσης θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να λυθεί το θέμα του ονόματος σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αντί επιλόγου, θα αναφέρουμε τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ και νυν ευρωβουλευτή, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στον ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Η έκθεση είναι ακραία κακή, με απασχολεί η χρήση του προσδιορισμού “μακεδονικός” και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου κλίματος που δεν βοηθά την Αθήνα».

energia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτι Τρέχει με … τα Σκόπια !"

Το "τέρας" της γραφειοκρατίας

Την ώρα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις με τη βούλα του κράτους, το ίδιο το Δημόσιο δεν μπορεί να βάλει τέλος στη σπατάλη με τη γραφειοκρατία να φαντάζει ως «γάγγραινα». Παρόλο που από το 2011, η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαλαλούσε ότι οι νέες τεχνολογίες θα περιόριζαν το φαινόμενο, η εικόνα είναι η ίδια, με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται και τα ταμεία να παραμένουν… άδεια.

Η «Λερναία Ύδρα» της γραφειοκρατίας

Βεβαιώσεις, παράβολα, αναγνωρίσεις, πιστοποιητικά, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δικαιολογητικά, νόμοι, προεδρικά διατάγματα, κανονιστικές αποφάσεις κι άλλα δημόσια έγγραφα συνθέτουν το παζλ της γραφειοκρατίας που ταλανίζει χρόνια τώρα τους συναλλασσόμενους με το ελληνικό δημόσιο.

Στο ποσό-μαμούθ των 20 δισ. ευρώ ή στο 9% του ΑΕΠ, ανέρχεται το ετήσιο κόστος των «διοικητικών βαρών» που πνίγει υπαλλήλους, πολίτες και επαγγελματίες. Το φαινόμενα λαμβάνουν χώρα σε 157 γενικές διευθύνσεις, 1.978 διευθύνσεις και 5.027 τμήματα, που υφίστανται μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, ενώ αντίστοιχα μακρύς είναι ο κατάλογος των υπηρεσιών άλλων κρατικών φορέων, με πρώτες τις ΔΕΚΟ. 

Χαμένος χρόνος και κόπος

Οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται ατέλειωτες ώρες στα γκισέ, χάνοντας πολύτιμο χρόνο- χρήμα και εν τέλει δοκιμάζοντας τα νεύρα τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί η αναμονή μιας ημέρας στην ουρά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Στη zougla.gr καταφτάνουν καθημερινά δεκάδες επιστολές οργής πολιτών που γεύτηκαν το δαιδαλώδες σύστημα του δημοσίου. Οργή για τα παράβολα, για την ταλαιπωρία στις εφορίες, δικαστήρια, πολεοδομίες, ληξιαρχεία, κτλ.

Χιλιάδες, ανούσια, δικαιολογητικά και δαιδαλώδεις διοικητικές διαδικασίες εμποδίζουν κάθε ανάπτυξη, στραγγαλίζοντας την επιχειρηματικότητα και τα επενδυτικά σχέδια.

Η πρώτη υπηρεσία στην προσκόμιση πάσης φύσεως δικαιολογητικών έρχεται η δικαστική Αρχή (και κυρίως τα πρωτοδικεία), που ζητούν μέχρι 623 πιστοποιητικά. Ακολουθούν οι εφορίες με 231, οι δήμοι 174, τα ΑΕΙ 110, τα ασφαλιστικά ταμεία 71 και τα στρατολογικά γραφεία 69.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, για την ποιότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων στη χώρα μας, επιβαρύνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, κάθε μια από τις περίπου 860.000 επιχειρήσεις δαπανά τουλάχιστον 30 εργάσιμες μέρες τον μήνα για διεκπεραίωση γραφειοκρατικών θεμάτων.

Με ανοιχτό το στόμα φέρεται ότι έμεινε, μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, όταν κλιμάκιο του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) του έδειξε τη φωτογραφία του λογιστηρίου της Viva, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η έκδοση εισιτηρίων online.

Επρόκειτο για την εικόνα ενός βουνού αποδείξεων που εκδίδονταν ασταμάτητα, αφού η φορολογική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση και αποστολή άυλων ηλεκτρονικών αποδείξεων, με αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Δημιουργείται έτσι μια παρωχημένη κατάσταση σε μια εποχή όπου η επιχειρηματικότητα αποτελεί τρόπο διεξόδου από την κρίση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Το "τέρας" της γραφειοκρατίας"

Το Δίστομο και στις σελίδες της Washington Post !

Στην Washington Post τo σημερινό Δίστομο και η άγρια σφαγή των 218 κατοίκων του από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944! Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα με αφορμή την επίσκεψη της κ. Α. Μέρκελ στην Αθήνα ιχνηλατεί και καταγράφει τα αισθήματα των Ελλήνων για το Βερολίνο και διαπιστώνει - όπως λέει και στον τίτλο του εκτενούς άρθρο της - ότι «Η Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα εικόνας στην Ελλάδα εξαιτίας της αυξανόμενης επιρροής της».

Η Washington Post αναφέρεται εκτενώς στην ολοένα αυξανόμενη αρνητική εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας με την ίδια την Γερμανίδα Καγκελάριο να έχει αναδειχθεί ως σύμβολο λιτότητας στην Ευρώπη και έκφραση της σκληρής στάσης της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας.
Μέσα από τα ώριμα λόγια δύο 16χρονων κοριτσιών του Διστόμου αλλά και την πείρα του πρώην Δημάρχου της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας ο δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι τα αντιγερμανικά αυτά αισθήματα ενισχύονται από τις μνήμες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα και των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων αλλά και τα αρνητικά στερεότυπα που πλασσάρουν κατα των Ελλήνων οι γερμανικές ΄΄λαικές'' εφημερίδες.

Γράφει συγκεκριμένα ο αμερικανός δημοσιογράφος που επισκέφθηκε στο Δίστομο και τον Λόφο του Μαυσωλείου όπου φυλάσσονται τα οστά των νεκρών της Σφαγής και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού: «Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επαχθείς όροι της τρέχουσας συμφωνίας του χρέους έχουν αναβιώσει πικρά παλιά συναισθήματα. Μια ανεξάρτητη Ελληνική Επιτροπή έχει καθοριστεί για να μελετήσει το ζήτημα του κατά πόσον η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα αποζημιώσεις για την θηριώδη ναζιστική κατοχή 1941 - 1944. Για να διευκολυνθεί η εξεύρεση πόρων για τον προϋπολογισμού του 2013, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι η Αθήνα πρέπει να απαιτήσει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου των Ναζί το 1941.

«Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα»

Για να κατανοήσουμε το θυμό που διαβαίνει μέσα από τμήματα της Ελλάδα τόσες δεκαετίες μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, εξετάζουμε - συνεχίζει η Washington Post - την υπόθεση του Διστόμου, ένός μικρού χωριού 86 μίλια βόρεια της Αθήνας. Ο κεντρικός του δρόμος, ο δρόμος της θυσίας, πήρε το όνομά του μετά τα γεγονότα της 10ης του Ιουνίου 1944, όταν έγινε η επιχείρηση των Ναζί.

Ως αντίποινα για τις επιθέσεις από την ελληνική αντίσταση - γράφει η Washington Post - οι Ναζί κατακτητές πήγαν από πόρτα σε πόρτα αρχίζοντας από τις 4 μ.μ., συγκεντρώνοντας τους ντόπιους και συστηματικά σφάζοντας 218 θύματα η ηλικία των οποίων κυμαίνονται από μια 90χρονη γιαγιά ως ένα παιδί ενός μηνός. Η πόλη συγκεντρώνεται κάθε χρόνο για να θυμηθούμε τι συνέβη εκείνη την ημέρα: το πώς οι Ναζί ξεκοιλιάσανε μια έγκυο γυναίκα και το πώς έσφαξαν τον ιερέα του χωριού.

Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 - συνεχίζει- οι ντόπιοι μήνυσαν το νέο Γερμανικό κράτος διεκδικώντας ατομικές αποζημιώσεις. Οπλισμένοι με μια απόφαση ελληνικου δικαστηρίου, προσπάθησαν να κατάσχουν τι Γερμανικής ιδιοκτησιας Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα, το 2000. Μια μεταγενέστερη απόφαση ακύρωσε την απόφαση που ήταν υπέρ της πόλης του Διστόμου, ωστ'οσο και για πολλούς εδώ (στο Δίστομο) και σε όλη την Ελλάδα, ένα σημείο παραμένει σαφές:
 
«Η Ελλάδα δεν οφείλει στη Γερμανία. Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Λουκάς Παπαχρήστου, 74 ετών, πρώην Δήμαρχος Διστόμου ο οποίος ήταν 6 ετών την εποχή της Σφαγής.
Στη δεκαετία του 1960- γράφει η αμερικανική εφημερίδα- η Γερμανία κατέβαλε περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια για τους Έλληνες-θύματα των εγκλημάτων των Ναζί. Ωστόσο, πολλοί εδώ υποστηρίζουν ότι απέτυχε να διευθετήσει το ζήτημα, με τη νεοσύστατη επιτροπή από ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους και κυβερνητικούς αξιωματούχους τώρα να ανασκαλεύουν αρχεία και μαρτυρίες για να καταλήξουν σε αυτό που περιγράφουν ως μια πιο ακριβή εικόνα.

Εξοργισμένες 16χρονες

Ωστόσο, στο Δίστομο, ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Γερμανία από ό,τι οι ηλικιωμένοι με τις πικρές αναμνήσεις, είναι περιπτώσεις όπως οι 16χρονες Aστερία Παντίσκα και Μαρία Κελερμένου. Και οι δύο λένε - συνεχίζει η Washington Post - ότι συμπαθούν τους σύγχρονους Γερμανούς, ένα λαό που γνωρίσανε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις ανταλλαγές μαθητών στο Λύκειο τους. Αλλά και τα δύο κορίτσια μοιράζονται μια δυσπιστία για το Γερμανικό κράτος και τα κίνητρα του και είναι εξοργισμένες με τα στερεότυπα των Ελλήνων ως τεμπέληδων και άσωτων, που κυκλοφορούν μέσα από τις σελίδες tabloids γερμανικών εφημερίδων και (…) πολιτικών στο Βερολίνο.
Επιπλέον, κατηγορούν την κ. Μέρκελ για την σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα, μια χώρα όπου μετά από τρία χρόνια κρίσης, 68.000 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση και ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται εκτός εργασίας.
«Ακούμε ότι οι Γερμανοί κάνουν αρνητικά σχόλια για τους Έλληνες, σαν να είμαστε κατώτεροι από αυτούς, επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα», λέει η Αστερία Παντίσκα. «Νιώθω ότι αυτά είναι ο αντίλαλος του παρελθόντος». 
Η Μαρία Κελερμένου προσθέτει: «Φυσικά, αυτή δεν μπορεί, αλλά θα ήθελα η Άνγκελα Μέρκελ να μπορούσε να περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας και να δει τον πόνο που η Γερμανία προκαλεί σε εμάς σήμερα. Εύχομαι να μπορέσει να δει πόσο σκληρή είναι αυτή με τη χώρα μας».

Αυτά ήταν τα σημεία του άρθρου της Washington Post για το Δίστομο και το πως σκέφτεται σήμερα για την Γερμανία και τους Γερμανούς μια μερίδα, τουλάχιστον, Διστομιτών.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:washingtonpost.com

distomo

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Δίστομο και στις σελίδες της Washington Post !"

Διαλύεται η ΝΔ και αλλάζει όνομα και στελέχη;

Μυστική εισήγηση φέρεται να έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός με αντικείμενο την επανίδρυση της ΝΔ. Την εισήγηση έκανε, σύμφωνα με... πληροφορίες, καθηγητής με θητεία στις Πολιτικές Επιστήμες, και προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά τη διάλυση του κόμματος και την ανασύστασή του με άλλο όνομα ώστε να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα από τη Δεξιά ως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να συγκροτήσει έναν μεγάλο πόλο στον χώρο της Κεντροδεξιάς στον οποίο θα απορροφήσει και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται σε ρήξη με την Ιπποκράτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του νέου κόμματος είναι Λαικό Κόμμα ή Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο ενώ υπάρχει και η πρόταση να ονομαστεί Κεντροδεξιός Πατριωτικός Συναγερμός. Αυτή η νέα μεγάλη ευρωπαική παράταξη θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα βασιστεί στον κεντρικό κορμό της ΝΔ. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο Αντώνης Σαμαράς στο ταξίδι του στο Βουκουρέστι προ ημερών έκανε λόγο για «αποτυχημένο πολιτικό σύστημα» μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες. Οραματίζεται μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη στην οποία θα υπάρξει χώρος και για κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος , η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Μάλιστα στις συζητήσεις έπεσαν και τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και του Αλέκου Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού έχει ρίξει γέφυρες και με μεμονωμένους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό κεντροδεξιό κόμμα.

dailynews24

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαλύεται η ΝΔ και αλλάζει όνομα και στελέχη;"

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία- Όλες οι αλλαγές για μισθωτούς και επιχειρήσεις

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στο νέο φορολογικό σύστημα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, αν και υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από φέτος με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής ο κορμός του νέου φορολογικού προβλέπει την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.

Για τους παραπάνω φορολογούμενους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, καθώς και των επισφαλειών, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Δεν θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη. Ωστόσο θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 25% από το 20%. 

Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.

Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχυ να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.

Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.

Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων – εξόδων από το πρώτο ευρώ.

Οι ανώνυμες εταιρίες θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν και εάν προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος οι μέτοχοι καταβάλλουν φόρο 25%.

Ψαλιδίζεται μέχρι 35% το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια ενώ μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες του Δημοσίου.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία- Όλες οι αλλαγές για μισθωτούς και επιχειρήσεις"

Πρόταση Καμμένου σε Τσίπρα για την πρόκληση πρόωρων εκλογών

Με μια πρόταση-«βόμβα», ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καλεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να «αποσύρει» όλη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα -όπως δηλώνει ότι θα κάνει και ο ίδιος-, με σκοπό την προκήρυξη εκλογών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο κ. Καμμένος εξηγεί πως μπορεί να «μπλοκάρει» τα μέτρα, προκαλώντας εκλογές μέσω ομαδικής παραίτησης βουλευτών.

«Εμείς κατ' αρχήν δίνουμε και θα δώσουμε τη μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή, αλλά μπορούμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα και την παράδοση της χώρας και του ελληνικού λαού, προκαλώντας εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται η παραίτηση 60 βουλευτών και των αναπληρωματικών τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

«Με τους 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τους αναπληρωματικούς τους, καλώ τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσει και αυτός στις παραιτήσεις των βουλευτών και των αναπληρωματικών τους στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκληθούν έτσι πρόωρες εκλογές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, τις σκέψεις του για το ενδεχόμενο αποχώρησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με σκοπό την πρόκληση πρόωρων εκλογών, είχε αποκαλύψει ανοιχτά και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση Καμμένου σε Τσίπρα για την πρόκληση πρόωρων εκλογών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news